Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] czujnik poziomu płynu spryskiwaczy

atwelp
03-09-2011, 13:14
mam foke 1.6 tdci 90km, z 2006 roku. komputer pokładowy pokazuje takie informacje jak: ostrzeżenie o gołoledzi, otwartych drzwiach i tylnej klapie, nie zapiętych pasach bezpieczeństwa, niskim poziomie paliwa, dystans, śr. zużycie, sr. predkosc, ale nie pokazuje info o braku płynu do spryskiwaczy, nie wiem czy ta wersja posiada taki czujnik a nie bede specjalnie sciagał koła i nadkola zeby to sprawdzić bo być może jest ale zabrudzony, dlatego uznałem że najpierw zapytam bo może ktoś wie coś na ten temat?

Matych
03-09-2011, 13:18
Focus 2 nie posiada takiej funkcji

atwelp
03-09-2011, 13:23
nie zgodze sie z tym ponieważ niektórzy mają, gdyby nie było to by nie pisali o tym w instrukcji obsługi. nie pytam czy mk2 ma taki czujnik bo to wiem ze niektóre mają...

atwelp
03-09-2011, 13:35
jak to nie skoro piszą w instrukcji o tym to świadczy ze niektóre wersje mają

marek ampulski
03-09-2011, 13:46
Mam focusa 1.8tdci 2005r. i posiada czujnik braku płynu do spryskiwaczy,zapala się żółta ikonka i sygnał dżwiękowy w chwili,gdy jest go bardzo mało i trzeba dolać.Pozdrawiam.

Matych
03-09-2011, 13:47
Możesz się nie zgadzać i nie pytać -po raz drugi ci piszę że ford focus MK2 nie ma fabrycznie kontrolki płynu w zestawie wskażników ani czujnika w zbiorniczku a jeśli dalej twierdzisz że wiesz lepiej to powiedz w jakiej instrukcji bo ja przejrzałem dwie przed liftową i poliftową dwie książki i schematy elektryczne i nie widzę.ale mogę się mylić

atwelp
03-09-2011, 13:51
http://instrukcja.pl/i/instrukcja_obslugi_ford_focus

Matych
03-09-2011, 13:59
Mam focusa 1.8tdci 2005r. i posiada czujnik braku płynu do spryskiwaczy,zapala się żółta ikonka i sygnał dżwiękowy w chwili,gdy jest go bardzo mało i trzeba dolać.Pozdrawiam.

A gdzie ci się zapala ta ikonka i jaki ma symbol-na zegarach

Zwracam honor i przepraszam panowie są zbiorniczki z czujnikiem i bez ale teraz pytanie czy mam popsuty czujnik czy go nie mam w instrukcji wyczytałem że w poliftowych zegarach powinna zapalić się żółta dioda i pojawić się komunikat na wyś z sygnałem dzwiekowym a jak było na zegarach przed liftem.

atwelp
03-09-2011, 14:14
czasami lepiej sprawadzic ;] ale w porzo. czytałem że może być po prostu zabrudzony. pojawia się komunikat na komputerze i pomarańczowa dioda z tego co wiem.

kawiecDIY
03-09-2011, 14:15
Możesz się nie zgadzać i nie pytać -po raz drugi ci piszę że ford focus MK2 nie ma fabrycznie kontrolki płynu w zestawie wskażników ani czujnika w zbiorniczku a jeśli dalej twierdzisz że wiesz lepiej to powiedz w jakiej instrukcji bo ja przejrzałem dwie przed liftową i poliftową dwie książki i schematy elektryczne i nie widzę.ale mogę się mylić

No ja posiadam fabrycznie, kurde rano dolalem plyn wiec narazie foty nie zrobie ( w przyszly weekend powinnienem miec znowu pusty zbiorniczek ), w kazdym badz razie na ekranie kompa - informacyjnym pomiedzy zegarami pojawia mi sie info o konczacym sie plynie.

marek ampulski
03-09-2011, 14:15
Między zegarami,do tego przy każdym odpalaniu samochodu gdy jest bardzo mało płynu jeden sygnał dżwiękowy,żółta ikonka/coś jak mini dioda/i komputer wyświetla tekst ;mało płynu do spryskiwaczy.Po skasowaniu napisu nadal świeci się na żółto dioda,gaśnie po napełnieniu układu.

atwelp
03-09-2011, 14:18
sygnał dżwiękowy w chwili,gdy jest go bardzo mało

co do sygnału dźwiękowego to zależy czy masz włączony czy wył. sygnalizowanie dźwiękowe

ale nie o to chodzi w tym temacie...chodzi o to jakie wersje mają te czujniki

piotr290
03-09-2011, 14:46
ja mam informację na wyświetlaczu "niski poziom płynu...." i pali się żółta lub pomarańczowa kontrolka obok wyświetlacza.

Matych
03-09-2011, 14:47
Ja mam bardzo bogatą ghia z listopada 2006 ale nigdy nie było info na wyświetlaczu ani diodą ,ciekawe czy mam uszkodzony (lub zabrudzony)czujnik czy w mojej wersji nie było w ogóle.Jutro zdejmuję nadkole i badam ciekawe czu jest kość w wiązce jak nie ma czujnika.Napiszę jak obadam sprawę-swoją drogą czego to się człowiek ciekawego nie dowie dwa lata jeżdziłem i nie wiedziałem że ff2 może mieć taką funkcję -głupi ja

piotr290
03-09-2011, 15:06
a może nigdy Tobie nie brakło płynu i dlatego jeszcze się dioda nie zapaliła :)

Matych
03-09-2011, 15:23
Nie wlaśnie kilka razy sie skończył nie informując mnie wcześniej,dlatego byłem pewien że takiej funkcji nie ma w focusie

atwelp
03-09-2011, 15:30
no własnie, niektórzy nawet nie wiedzą że mają taki czujnik z racji tego że jest po prostu uszkodzony lub zanieczyszczony. wydaje sie że najlepiej sciagnac koło + nadkole i zobaczyć czy takowy czujnik posiadamy panowie. Są różne rzeczy o których kierowca nie wie o swoim samochodzie, ja jeżdże rok i co chwile doszukuje sie nowych rzeczy, a to żarówka gdzieś powinna być a nie ma a to czujnik tak jak w tym przypadku itd. ale od czego są fora ;)

piotr290
03-09-2011, 15:50
no to jak tak mówimy o nowościach to odkryłem że mam podświetlenie podłogi i kierowcy oraz pasażera, wystarczyło włożyć tylko żarówki za całe 3 złote

piotr290
03-09-2011, 15:51
a co do płynu to jest to fajna rzecz nigdy nie zostałem zaskoczony że w trasie brakło mi płynu zawsze dolewam jak tylko się pojawi komunikat

atwelp
03-09-2011, 16:54
no to jak tak mówimy o nowościach to odkryłem że mam podświetlenie podłogi i kierowcy oraz pasażera, wystarczyło włożyć tylko żarówki za całe 3 złote

tez nie dawno to odkryłem ;)

3 zł ? żarówke w5w kupilem za 0,70 gr, ok ale mniejsza,wróćmy do meritum...kto ma jeszcze taki czujnik płynu spryskiwaczy??

waldi24
03-09-2011, 22:10
Witam w moim fokusie też wystepuje taki czujnik fajna sprawa

Pendrol
04-09-2011, 09:07
Witam,
też posiadam. Raz mi się zapaliła dioda i komunikat. Choć zawsze staram się na bieżąco uzupełniać płyn dobrze że jest coś takiego.

Pzdr

atwelp
04-09-2011, 09:08
a czy ktos ma 1.6 tdci wersje 90-konną i ma taki czujnik ?

RobekK4
05-09-2011, 07:03
Proszę o uściślenie - czy macie gdzieś na zegarach osobną dedykowaną kontrolkę od niskiego poziomu płynu spryskiwaczy (coś jak kontrolka rezerwy paliwa)? Czy sygnalizacja jest tylko komunikatem i tą żółtą, uniwersalną minikontrolką obok wyświetlacza (co to jest z drugiej strony bliźniacza, czerwona)?

Matych
05-09-2011, 07:28
Kontrolki jako takiej nie ma jest tylko info na wyświetlaczy i ta dioda(żółta)-obecność czujnika loteryjna 80 procent zbiorniczków na allegro nie posiada czujnika, montaż dość prosty jak nie mamy wiązki jeden przewód czujnika to masa drugi do zestawu zegarów-powino chodzić ja dzisiaj wyjmuję nadkole i patrzę o co chodzi.

Adi_
05-09-2011, 08:06
U mnie też nie ma czujnika. Dobra rzecz tylko jak to podłączyć. Ja tak widzę że roczniki 2004-2006 były montowane z możliwością dokładania podświetlenia na nogi i czujnik też były, itp. a roczniki 2007 --> to już oskubane bo oszczedności wprowadzili.

atwelp
05-09-2011, 08:36
sprawdziłem, u mnie czujnika nie ma ;/ mówi sie trudno...

kawiecDIY
05-09-2011, 14:51
Matych - zrob zdjecia jesli da rade, bedzie wiadomo gdzie szukac tego czujnika gdy padnie lub kiedy ktos bedzie chcial zrobic sobie upgrade :lol:

Matych
05-09-2011, 15:37
A zatem czujnika u mnie nie ma, ale instalacja jest w większości focusów trzeba kupić zbiorniczek z czujnikiem albo czujnik i wykonać otwór w zbiorniczku-to łatwe .Jaja zaczynają się bo trzeba IDS-em wgrać oprogramowanie do zestawu wskażników aby widziały czujnik,wersji i mutacji oprogramowania jest dużo i w ASO nie wiedzą które I KOSZT TAKIEJ ZABAWY TO OK 200 ZŁ,Jest jednak wyjście-dobrze by było znać VIN jakiegoś auta które fabrycznie miało tą funkcję-wtedy po VINie można znależć i wgrać właściwy soft.Zatem zwracam się z prośbą do wszystkich mających focusy poliftowe w dieslu ,z funkcją czujnika niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy o przesłanie na mój priv swoiego VINu

Matych
05-09-2011, 15:43
Zapomniałem oto zdjęcia (CZUJNIK POŚRODKU ZBIORNICZKA OK 80% FOK GO NIE MA WYPADAŁOBY KUPIĆ Z WIĄZKĄ NA ALLE DROGO OD 50 DO 150 ZŁ

Bardzo dziękuję koledze kawiecDIY ale mam zegary poliftowe i musi być VIN od 2008 roku-zapomniałem dodać że do przedliftowych i po liftowych były inne softy

piotr290
05-09-2011, 18:29
no to ja tyż nie pomogę bo mam młodszy : (

Matych
06-09-2011, 10:13
Mam czujnik i VIN samochodu z fabryczną funkcją ostrzegania o niskim poziomie płynu.Napiszę jak zamontuję i dograją właściwy soft IDS-em.

roberto369
06-09-2011, 17:16
Czy w moim Focusie II FL (z końca 2010 r.) powinienem mieć takie udogodnienie? Płyn jeszcze mi się nie skończył, dlatego pytam.

atwelp
06-09-2011, 19:08
jak sie skończy to bedziesz wiedział ;) chyba nie ma zasady z którego roku

Matych
06-09-2011, 20:02
Z rozeznania które zrobiłem po liftingu na pewno mają wszystkie z ksenonowymi reflektorami reszta to loteria -raczej wysokie wersje wyposażeniowe

roberto369
06-09-2011, 21:52
Ksenonów co prawda nie mam, ale wersja dość bogata - Gold X.

roberto369
23-11-2011, 13:52
Wznawiam temat, bo w związku ze zmianą płynu na zimowy, mogłem sprawdzić obecność czujnika. Niestety, moje auto go nie posiada, mimo że mam czujnik deszczu i podgrzewaną przednią szybę (wersja wyposażeniowa Trend z pakietem Gold X).

danielsan51
23-11-2011, 15:17
a mnie zaciekawila ta podswietlana podloga,gdzie moge znalesc takie wejscie? moja foka ma tylko 1swiatelko jest troche ciemno,w opisie niby jest z lampka w zaglowku czy to to chodzi tylko o ta lampke glowna?

mark_TDDI
23-11-2011, 16:16
Po liftingu infrmacja o ilości płynu, występuje w samochodach z ksenonami.

roberto369
23-11-2011, 16:26
Dziwna sprawa, bo to dość ważna informacja.

wossek
23-11-2011, 20:26
Witam ja mam focusa kombi 1.6 tdci wersia GHIA z końcówki 2007 r jest już po liftingu i mam czujnik poziomu płynu spryskiwaczy

laurentii
23-11-2011, 20:56
Dziwna sprawa, bo to dość ważna informacja.

Kiedyś nie było czujników i żyliśmy ; )
Ważny to on jest, ale przy aucie z ksenonami, bo wtedy płyn schodzi w zastraszającym tempie przez hektolitry sikane na reflektory. O tyle to istotne, że brudny ksenon świeci tak że wcale i daje po gałach jadącym z przeciwka. Pomijam skuteczność spryskiwaczy reflektorów ; ) ale taki jest tego zamysł.
Ja nie mam ksenonów i pomimo, że wg VINu kiedyś w ASO mi sprawdzali, że czujnik powinien być to komputer nic nie pokazuje, a radzę sobie z tym tak, że jak już nie leci - to dolewam :D Bezbłędna metoda ; )
Sam czujnik do kupienia jest np. tutaj http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-poziomu-plynu-spryskiwaczy-1234154-FORD/1844 tylko cena zniechęca :P
Z tego co czytałem to instaluje się go dość prosto, bo jest miejsce na niego przeznaczone w zbiorniku i kwestia wpięcia, natomiast nie wiem jak wygląda sprawa z komputerem, bo pewnie trzeba aktywować funkcję, a nie wiem czy ktoś próbował się z tym bawić.

Matych
23-11-2011, 21:24
natomiast nie wiem jak wygląda sprawa z komputerem, bo pewnie trzeba aktywować funkcję, a nie wiem czy ktoś próbował się z tym bawić.

trzeba było przeczytać cały wątek-na przykład post 32 to byś wiedział

amoebaFCP
30-11-2011, 18:58
Witam panowie i panie:surprise:
Mój przypadek był taki:
Podczasz wirusowania auta tuner (pozdrowienia dla Grzesia :wink:) przeglądając IDS`em co i jak piszczy w autku zauważył, że mam wyłączoną opcję czujnika poziomu płynu spryskiwaczy. Załączył ją i poinformował mnie, że nie tylko silnik mi ulepszył. Myśleliśmy, że być może ktoś wcześniej ją wyłączył z powodu uszkodzenia tegoż czujnika. Podczas powrotu do domciu zauważyłem, że zapaliła się pomarańczowa kontrolka "I" i na LCD zaistniał komunikat "Niski poziom....". Myślę fajnie, kontrola działa, trzeba dolać płynu. Zakupiłem i zacząłem dolewać, weszło 0,5 literka :shock: Więc cuś nie teges:027:
Po weryfikacji schematu el. z moją foczką wyszło na jaw, że przewody (czujnika) do wtyczki podłączenia zbiornika spryskiwaczy dochodzą. Z gniazda niestety nie wychodziły (brak czujnika i dlatego był wyłączony programowo). Zakupiłem na Alle.... zbiornik z czujnikiem poziomu do MKII (rok 2006).
Przy okazji wymiany hamulców mechanik przełożył zbiornik, próbuje podłączyć wtyczkę i nagle :diabelek: Wtyczka nie pasuje do gniazda (zbiornik z foki 2006-przed FL, moja 2008-po FL). Jako że elektronika (i elektryka) nie jest mi obca przełożyłem dwa brakujące piny do gniazda oryginalnego, połączyłem toto i od tej pory wiem kiedy płyn zaczyna się kończyć :one::lol:
Troszkę przydługawe, ale szczegółowe:mrgreen:
Konkluzja co do własnoręcznego dołożenia tej opcji:
1. IDS`em trzeba włączyć opcję czujnika poziomu płynu.
2. Wymienić zbiornik na taki z czujnikiem. I tutaj UWAGA!
Gniazdo (przymocowane do zbiornika) w foce sprzed liftingu jest inne (8 pinów) niż w foce po FL (6 pinów)
Trzeba przełożyć dwa piny w odpowiednie miejsce.

Pozdrawiam

Matych
01-12-2011, 15:10
Potwierdzam też musiałem przełożyć kość.

ownatorek
01-03-2017, 18:05
odgrzebie kotleta:D
po zmianie zegarów (z biedy na tak zwany mini komputer) pali mi się kontrolka i wyskakuje komunikat o braku płynu do spryskiwaczy.. mój mechanik stwierdził ,że nie posiadam instalacji aby podłączyć czujnik ,a on nie chce się bawić aby to zrobić ... pytanie zasadnicze: czy jeśli przejdzie komputer wyłączy się czujnik to zegary nie powinny wskazywać braku plynu prawda? czy ewentualnie jest ktoś w Bydgoszczy kto podejmie się albo wstawienia takiego czujnika albo wyłączenia go przez komputer oczywiście za opłatą?

drobne rzeczy mechaniczne robię sam ale elektryki nie typami się wcale bo najzwyczajniej w świecie się nie znam a nie chce czegoś spartolić:D

technik08
01-03-2017, 21:17
Przy braku czujnika masz komunikat niski poziom płynu spryskiwacza . Komunikat można dezaktywować komputerem w zegarach , lub łącząc z masą pin 28 na zegarach lub pin 18 w złączu C111 w okolicy prawego przedniego słupka .

jacekcrv
01-03-2017, 21:24
Wyłączenie komputerem - czas operacyjny jakaś minuta ;)