Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Praca wycieraczek - włączanie/wyłączanie
R_u_f_u_s 20-11-2011, 21:44 Zaobserwowałem u siebie takie coś podczas pracy wycieraczek: przesuwam dźwignię do dołu, i w tym momencie jeśli zwolnię dźwignię, to wycieraczki zatrzymują się od razu. Czy nie powinny zakończyć cyklu?
Tak samo przy przerywanej lub ciągłej pracy wycieraczek - jeśli wycieraczki są "w połowie szyby" i je wyłączę, to nie kończą one cyklu i zatrzymują się od razu.
Czasem jest tak, że wycieraczki kończą cykl po wyłączeniu, ale nie mogę dojść od czego to zależy.
Ktoś wie o co chodzi i jak to rozgryźć? :)
focus_fan 20-11-2011, 21:48 Siema,
w moim focusie nic takiego się nie dzieje. Zdecydowanie wycieraczki powinny zawsze kończyć cykl. Może jakieś zwarcie?
R_u_f_u_s 20-11-2011, 21:53 Właśnie o to chodzi, że czasem jest OK, ale nie wiem co robię, że tak się dzieje :/ tak jakby była jakaś sekwencja, że coś włączę, czymś poruszę i wtedy się przełącza - tylko właśnie nie wiem co :)
wygląda na uszkodzony przełącznik wycieraczek, cos w nim nie łączy.
Przypominam że temat jest inny niż wycieraczki flexa
aleksander76 22-11-2011, 19:12 Rufus: Miałem podobną przygodę. Winny był przełącznik wycieraczek, który nie stykał w pewnych pozycjach. Widać to niejednostkowy problem. Jeśli nie masz dwóch lewych rąk to możesz sobie kupić taki wyłącznik np. na allegro (jest tego sporo w cenie ok 120 zł) i samemu wymienić. Pół godziny i gotowe. A jak nie to spróbuj w warsztacie, może nie trzeba wymieniać całego tylko poprawić styki.
Pietro71 25-11-2011, 13:23 Panowie pod kolumna kierownicza sa bezpieczniki trzeba je odkrecic i popatrzec < sa tam dwie duze szare kostki wyjmij je i przełóz prawy na lewo a lewy na prawo bedzie dzałac , ja tez miałem taki problem przelozyłem je i wycieraczki powracaja do miejsca z którego ruszyły :)
R_u_f_u_s 25-11-2011, 14:55 Te dwie duże szare kostki to zapewne przekaźniki :)
Jeśli mają te same parametry to zmienić można, pytanie po co. W takim wypadku oznacza to tylko, że jeden z nich nie działa poprawnie - któryś kondensator ma do wymiany i nie podtrzymuje napięcia?
W tej chwili wycieraczki u mnie działają OK - i jak mówię, nic nie robiłem. Jak dojdę czym to się przełącza to się pochwalę :)
Pietro71 26-11-2011, 21:31 [Moze to i przekazniki ale na forum ktos kiedys mi polecil taki sposób i pomogło :) a wiec i ja tak pisze aby ktos sobie zrobil zanim pojedzie do chechanika i go skaleczy na kase :)
romanpele2 07-02-2013, 14:49 Witam.Mam problem ford focus 1,6 funkcja automatycznego włączenia wycieraczek po wciśnięciu przycisku spryskiwacza nie wyłącza wycieraczek...co jest grane
nieznajomy 07-02-2013, 14:58 A dlaczego wycieraczki miałyby się wyłączyć podczas używania spryskiwacza?
romanpele2 07-02-2013, 15:11 Jak spryskuje szybę wycieraczki się włączają, ale sie nie wyłączą...i jest dupa trzeba stanąć i fokiego zgasić
nieznajomy 07-02-2013, 15:37 A, to nie zrozumiałem :)
R_u_f_u_s, mam ten sam problem, jak dojdziesz co jest tego przyczyną to prosze podziel sie tym jak mozesz ;)
Nie powracanie wycieraczek to wina przekaźnika wycieraczek.
Było opisane gdzie są przekaźniki, zamienić z tylną wycieraczką i sprawdzić czy działa. Jak działa dokupić sprawny i po sprawie. Gorzej w sedanie bo trzeba od razu zakupić nowy przekaźnik.
@romanpele2, przydało by się więcej danych o Twoim aucie bo silnik 1,6 i rok produkcji 200 nic nie mówi. A akurat obsługa wycieraczek jest gdzie indziej umieszczona przed liftem i po lifcie. wiec albo masz walnięty CTM albo GEM. O ile oczywiście wszystkie inne tryby wycieraczek działają poprawnie.
Pozdrawiam
Nie powracanie wycieraczek to wina przekaźnika wycieraczek.
mogłbys przy okazji powiedziec gdzie takowe przekaźniki sie znajdują? focus 2003r hatchback po lifcie
Kurka przecież nawet w tym temacie jest to napisane. Pod kolumną kierownicy jest klapka. Pod klapką bezpieczniki i przekaźniki. Zdaje się pierwsze dwa od lewej to wycieraczki. W każdym bądź razie dwa takie same.
Pozdrawiam
romanpele2 08-02-2013, 06:16 a gdzie znajdę przekaznik w fokim kombi????
Myślę że jeśli kombi to powinny być w bagażniku po prawej stronie pod klapką. :diabel2:
Pozdrawiam
romanpele2 08-02-2013, 15:30 Dupa Jasio zamieniłem przekażniki tył i przód i to samo....myślę żę to bedzie wina wajchy przy kieriwnicy?????
Sorry romanpele2, czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze??
Pozdrawiam
romanpele2 11-02-2013, 09:47 wymieniłem już przekaznik i włącznik wycieraczek i dalej dupa ????
No sorry ale inaczej nie umiem, proszę przeczytaj dokładnie co napisałem do Ciebie w tym poście. robisz wszystko żeby Ci nie pomóc. Przecież wyraźnie napisałem że przekaźnik to nie jest Twój problem.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1954318&postcount=15
Pozdrawiam
romanpele2 11-02-2013, 15:50 CTM albo GEM ????co to jest?
Dobra ostatni raz, podaj konkretnie jakie masz auto, przed liftem czy po lifcie. Albo uzupełnij profil bo masz wpisany rocznik "200" inaczej nie jestem w stanie Ci pomóc. I czy wszystkie inne funkcje wycieraczek działają prawidłowo?
Pozdrawiam
romanpele2 11-02-2013, 19:19 przed liftem ,wszystkie inne funkcje wycieraczek działają prawidłowo
Skoro wszystko inne działa tak jak trzeba i masz tylko ten problem z wycieraczkami to moim zdaniem wszystkie tropy wiodą do CTM. Ten moduł steruje pracą wycieraczek. Od tyłu skrzynki bezpieczników pod kierownicą jest wpięty duży czarny moduł. Aukcja tylko przykładowa żebyś dokładnie zobaczył gdzie to jest.
http://moto.allegro.pl/ford-focus-mk1-2-0-2000-hb-skrzynka-modul-i2956123644.html
Tym bardziej skoro wymieniałeś już inne rzeczy i nie pomogło. Ale wystarczyło raz a dobrze przeczytać.
Pozdrawiam
Witam.Mam podobny problem jak romanpele2 właczam spryskiwacz przedniej szyby to płyn leci wycieraczki pracują jednak nie chca przestac działac, dopiero wyłaczenie zapłonu powoduje że wycieraczki przestaja działać jest to dość uciążliwe zważywszy na pogodę za oknem.....druga sprawa wycieraczki na jedynce i dwójce dzialają z taką samą prędkościa dopiero na trójce działają szybciej
romanpele2 12-02-2013, 10:05 moons..to jest to coś na drugim zdjęciu?????
http://moto.allegro.pl/ford-focus-mk1-2-0-2000-hb-skrzynka-modul-i2956123644.html
Tak, to czarne wpięte w skrzynkę bezpieczników to jest CTM.
Pozdrawiam
moons pomocy...................
moons pomocy.........................
romanpele2 i nowy48 nie rób sobie jaj. Dostałeś podpowiedź co prawdopodobnie poszło w Twoim aucie. Koszt CTM jest znikomy. Nie wyjdzie to pomyślimy dalej, nie musiałeś do tego celu zakładać dwóch kont.
Pozdrawiam
romanpele2 13-02-2013, 12:18 moons.......konto nowy48 to nie moje .Ja już kupiłem na allegro moduł CTM i czekam za przesyłką
Pozdrawiam
moons.........
kolego pomożesz??
romanpele2 20-02-2013, 10:48 Witam moons..wczoraj otrzymałem CTM dzisiaj wymieniłem i dalej tak samo?????
Skoro już wymieniłeś manetkę, przekaźnik i CTM to w układzie wycieraczek już nie zostało oprócz przewodów. Także pozostaje sprawdzić instalację ze schematem. Jeśli to też w porządku to najpewniej HG.
Pozdrawiam
Witam
Czy w końcu udało się rozwiązać problem automatycznego wyłanczania wycieraczek po użyciu spryskiwacza ??
Mam Focusa MK1 2000r i dzieje się identycznie to samo .
Witam, mam problem z czerwoną rakietą mojej dziewczyny. W sumie to już uznałem, że wina leży po stronie silnika wycieraczek, ale może ktoś zwróci mi na coś uwagę co mi umknęło i może po raz kolejny uda się naprawić bez większych kosztów :)
Objaw jest następujący: Wycieraczki przednie pracują wyłącznie na najszybszym biegu (3). Wszystkie pozostałe opcje nie reagują. Tylna wycieraczka działa jak należy, podobnie spryskiwacze.
Pierwsze na co zwróciłem uwagę to wszechobecna awaria przekaźnika. Jako, że tutaj mam zespolony, kupiłem używany drugi, podmiana - brak reakcji. Następny krok - przełącznik - po wymianie to samo. W końcu uznałem, że pewnie kupiłem uszkodzony przekaźnik i to jego wina, aż dziś postanowiłem zmostkować sobie część przekaźnika odpowiadającą za tylną wycieraczkę z miejscem na wtyki od przekaźnika przodu. Jak się okazało przekaźnik jest całkiem sprawny, bo tylna wycieraczka pracuje na obu częściach przekaźnika, zaś przednia wcale. Tak więc wpiąłem przekaźnik, złapałem za miernik i odpaliłem schemat:
http://i.imgur.com/QvdIfLV.jpg
Po kolei:
- Napięcie na 5 nóżce przekaźnika jest załączane.
- Napięcie na wejściu przełącznika: na 6 pinie ( przewód od akumulatora) - jest cały czas. Na 7 pinie - przechodzi z przekaźnika.
- Na wyjściu: pin 8 podaje napięcie w pozycji 3. przełącznika, pin 9 podaje napięcie dla pozycji 1,2,4. - więc przełącznik działa.
Przy silniku wycieraczek w tej "kostce":
- na końcach przewodów od przełącznika są napięcia - przewody całe.
- na wejściu 3. (przewód od aku) - napięcie jest
- na wejściu 2. wydaje mi się, że też miałem napięcie.
Przy silniku zdjąłem tę obudowę przy przekładni ślimakowej, gdzie znalazłem coś takiego:
http://i.imgur.com/8n7DwK0s.jpg (http://imgur.com/8n7DwK0)
Rozumiem, że te przerwy w metalowej płytce służą regulacji cyklu pracy silnika. W takim razie:
1) awaria siedzi gdzieś w tej części silnika w "puszce" - do naprawy / wymiany?
2) w jaki sposób odbywa się regulacja prędkości pracy silnika skoro wszystkie przewody są pośrednio/bezpośrednio podpięte do aku, a żadnego rezystora ograniczającego prąd nie widzę. Siedzi gdzieś w środku w silniku? Może to go szlag trafił i dlatego wolne biegi nie działają?
3) przegapiłem coś po drodze?
Podpowiedzcie coś, bo już mam dość dłubania przy tych wycieraczkach, dodam, że wcześniej była akcja z zapieczonym mechanizmem (rozebrałem i nasmarowałem). A do tego ktoś wcześniej urwał gwint mocujący wycieraczkę do tego sworznia i jakoś ją wbił na siłę, więc było gwintowanie na gwint 5 i wkręcona śruba - działa.
markowka18 12-02-2014, 15:18 Cześć!
Mam podobny problem jak koledzy na górze, tylko że ja zrobiłem podmiankę tych przekaźników. Mam Focusa po lifcie kombi 2002, po zrobieniu podmiany wszystko działało dobrze dopóki nie włączyłem któregoś ze stałych programów i wtedy jednorazowe włączenie znów przestało działać i nie wraca do pozycji wyjściowej, czy w moim przypadku też może chodzi o ten CTM?
CTM to ew. problem przy braku wyłączania - przy niewłaściwym zatrzymywaniu sprawdź raczej wył. "krańcowy", styki silniczka itp.
|
|