Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Niedziałajacy czujnik cofania
Witam , od zakupu samochodu , nie działał w nim czujnik cofania . Chcialbym sie zapytać czy jest jakiś bezpiecznik odpowiadający za to ??
Jest tylko krótki sygnał biii
Czy tak powinien być podłączony parktronic http://imageshack.us/photo/my-images/705/1331492133.jpg/
zauwazyłem , ze jeden kabel nie jest do niczego podłączony po prostu wychodzi z wiązki , kolor brązowy
Daniell252 12-03-2012, 23:43 mam dokładnie to samo, z tym że mi nie działa tylko jeden czujnik i jest takie 10s biiiii :)
Jeśli są to orginalne czujniki forda montowane fabrycznie - to długi sygnał oznacza usterkę jeśli jeden czujnik nie działa to jest do wymiany.U mnie tak było.
kumpelll 13-03-2012, 20:46 Czy można wymienić oryginalny fordowski czujnik, na zamiennik boscha. Oryginalny fordowski kosztuje ok 400 zł, zaś bosch ok 100 zł. Czy wszystkie czujniki muszą być tego samego producenta?
Jeśli tak samo wygląda i pasuje w ustalacz(oprawka w zderzaku) i jest to zamiennik przeznaczony do tego celu to tak lecz jeśli masz na myśli jakiś inny,uniwersalny czujnik to nie
na allegro jest kilka
http://allegro.pl/ford-jaguar-czujnik-pdc-cofania-i2121065300.html
http://allegro.pl/czujnik-cofania-pdc-sensor-ford-mondeo-c-max-s-max-i2172948840.html
dziś przeprowadziłem test na sprawdzanie czujników = przykładałem rękę do czujnika , żaden nie piszczal ;(, jakieś pomysły panowie??
marcociarz 14-03-2012, 16:19 Witam , od zakupu samochodu , nie działał w nim czujnik cofania . Chcialbym sie zapytać czy jest jakiś bezpiecznik odpowiadający za to ??
Jest tylko krótki sygnał biii
Jeżeli chodzi o bezpiecznik, to F100 (10 A)
zauwazyłem , ze jeden kabel nie jest do niczego podłączony po prostu wychodzi z wiązki , kolor brązowy
Mógłbyś sprecyzować co masz na myśli!
jest w wiązce, w kierunku modułu i jest ucięty(urwany) ale koniec sięga do modułu
lub
jest w kostce 12 pinowej (czarnej) i jest ucięty(urwany) np.20 cm od modułu
Zdjęcie jest ciut niewyraźne, ale wydaje mi się że ten przewód widać jak idzie w stronę czarnej kostki. Jeżeli kończy się przy czarnej wtyczce i jest brązowy to jest to przewód masowy sensorów.
Sprawdź czy w wtyczce 12 pinowej(czarna), na 8 pozycji masz resztę złącza, bo może przewód się najzwyklej urwał.
marcociarz 14-03-2012, 17:01 dziś przeprowadziłem test na sprawdzanie czujników = przykładałem rękę do czujnika , żaden nie piszczal ;(, jakieś pomysły panowie??
Wybacz że zapytam,... czy moduł jest na swoim miejscu?, ...czy buzer jest na swoim miejscu?
Jeżeli chodzi o bezpiecznik, to F100 (10 A)
Mógłbyś sprecyzować co masz na myśli!
jest w wiązce, w kierunku modułu i jest ucięty(urwany) ale koniec sięga do modułu
lub
jest w kostce 12 pinowej (czarnej) i jest ucięty(urwany) np.20 cm od modułu
Zdjęcie jest ciut niewyraźne, ale wydaje mi się że ten przewód widać jak idzie w stronę czarnej kostki. Jeżeli kończy się przy czarnej wtyczce i jest brązowy to jest to przewód masowy sensorów.
Sprawdź czy w wtyczce 12 pinowej(czarna), na 8 pozycji masz resztę złącza, bo może przewód się najzwyklej urwał.
Jutro sprawdzę, postaram sie dodac dokładniejsze zdjęcia.
Orientuje sie ktos jakie sa wymiary tych czujnikow ?
Witam mam również problem z jednym z czujników tylko że on czasami działa, czasami nie. Z reguły nie działa. Można jej jakoś rozebrać i sprawdzić czy woda się do nich dostała czy trzeba od razu wymieniać?
CZujnik jest nienaprawialny,właściwie się go nie da rozebrać bez połamania tylko wymiana.
Podbijam , temat jakie sa wymiary czujnikow
marcociarz 18-03-2012, 21:36 zauwazyłem , ze jeden kabel nie jest do niczego podłączony po prostu wychodzi z wiązki , kolor brązowy
Jutro sprawdzę, postaram sie dodac dokładniejsze zdjęcia.
Co z tym przewodem, sprawdziłeś?
Orientuje sie ktos jakie sa wymiary tych czujnikow ?
A dokładnie to co, średnica?
Narazie samochód , jest niedostępny siedzi w warsztacie , tak chodzi mi o średnicę, jeżeli nie znajdę przyczyny to po prostu kupie zestaw czujników na allegro (nieoryginalne )
koledzy możecie powiedzieć gdzie znajduje się centralka czujników parkowania w Focusie II Kombi? Po podłączeniu do komputera diagnostycznego zauważyłem że tylko jeden czujnik pokazuje mi 2,5m a reszta zmienia swoje wartości w zależności do przybliżenia ręki. Ruszając kablem tego niesprawnego czujnika on czasami działa czasami nie więc chcę sprawdzić kabel ale nie wiem gdzie jest centralka.
Pozdrawiam
Bagażnik za prawą wykładziną boczka
amoebaFCP 26-03-2012, 17:00 Po podłączeniu do komputera diagnostycznego
Masz na myśli IDS czy coś innego?
Nie wiem dokładnie jak nazywa się system do którego się podłączałem bo to było u mechanika. Miał jakieś przystawki i przez to się podpiął koło kierownicy po lewej stronie. W programie miał zakładkę "wspomaganie parkowania" i tam pokazały się wszystkie czujniki ze swoimi parametrami, które mierzyły.
amoebaFCP 26-03-2012, 18:16 W programie miał zakładkę "wspomaganie parkowania" i tam pokazały się wszystkie czujniki ze swoimi parametrami, które mierzyły.
Zapewne był to właśnie IDS.
Dzięki za odpowiedź.
mskrapi1980 26-03-2012, 20:15 Koledzy a gdzie jest buzer od oryginalnych czujników?
U mnie sygnał jest strasznie cichy, jak by dochodził z wnętrza bagażnika. Gdy mam włączone radio to prawie nie słychać.
Pomysły mile widziane :)
marcociarz 26-03-2012, 22:32 a gdzie jest buzer od oryginalnych czujników?
Pod kanapą, na wysokości tylnych prawych drzwi.
Odgrzewam stary temat, zwiazany z moim Parktronicem, w koncu Elm Config zagadal , ale do sedna sprawyhttp://imageshack.us/photo/my-images/221/beztytuuky.png/. Wogole nie pokazaly mi sie czujniki. to znaczy ze mam wszystkie uszkodzone czy jak ? http://imageshack.us/photo/my-images/221/beztytuuky.png/
...Wogole nie pokazaly mi sie czujniki....
A gdzie się ich spodziewałeś??? W tym miejscu nie ma żadnej informacji o czujnikach! Jedyne co możesz zrobić, to na stronie informacyjnej modułu PAM odczytać błędy DTC (okienko na dole strony po lewej stronie). Tam powinny być błędy związane z uszkodzonym czujnikiem lub czujnikami.
Po prostu myslalem ze mozna sprawdzic ktory czujnik dziala w tych " kwadratch " ze pokazuja ktore wlaczone a ktore nie
Mam blad c1700
Rear Outer Left Sensor Circuit Failure
czyli wychodzi na lewy zewnetrzny , jezeli sie nie myle
Czy te czujniki beda dobre? http://allegro.pl/czujnik-cofania-parkowania-ford-kuga-i2937165261.html
http://allegro.pl/czujnik-cofania-pdc-sensor-ford-galaxy-s-max-focus-i2955537462.html
http://allegro.pl/ford-focus-mk2-mk3-mondeo-czujnik-pdc-parkowania-i2999637319.html
ddzilins 10-03-2013, 17:09 Ostatnio i u mnie pojawił się problem z czujnikami parkowania, które po prostu pewnego dnia przestały działać. Nie ma jednak tego ciągłego sygnału (który mógłby sugerować uszkodzenie któregoś z czujników) lecz po prostu głucha cisza. Przykładałem już ucho i palca do kolejnych czujników i wygląda jak by żaden nie działał bo nic nie słychać/czuć. W ELMConfigu w module PAM również nie ma żadnych błędów. Zaglądałem do centralki i pod zderzak i nie widać żeby coś się wypięło. Jakieś pomysły co mogło się stać i co sprawdzić?
Pod kanapą, na wysokości tylnych prawych drzwi.
A gdzie konkretnie szukać tego buzzera? Bo zaglądałem pod kanapę i jakoś nie mogłem go znaleźć.
A gdzie konkretnie szukać tego buzzera? Bo zaglądałem pod kanapę i jakoś nie mogłem go znaleźć.
Ktoś bzdury napisał - moduł a obok niego buzer są za prawym boczkiem bagażnika w samym rogu (pod lampą tylną).
http://allegro.pl/ford-focus-mk2-mk3-mondeo-czujnik-pdc-parkowania-i2999637319.html
Jedynie te z tej ostatniej aukcji wyglądają tak samo jak w moim C-maxie (też już dwie sztuki symetrycznie wymieniłem, bo jeden mi padł).
Musisz wyjąć swój jeden czujnik i porównać.
w moim focusie mk2 2005 też te ostatnie.
Witam mam również problem z jednym z czujników tylko że on czasami działa, czasami nie. Z reguły nie działa. Można jej jakoś rozebrać i sprawdzić czy woda się do nich dostała czy trzeba od razu wymieniać?
podobno nie ma możliwości naprawy , ja w dniu dzisiejszym wymieniłem 2 sztuki bo teście "palca" wynikało że uszkodzone są dwa, masz link na Allegro. te pasują focus mk2 2005 fabryczny parktronic, pozdrawiam ps. wymiana 5 minut tylko kieszeń trochę bolihttp://forum.fordclubpolska.org/images/icons/icon7.gif
http://allegro.pl/ford-focus-mk2-mk3-mondeo-czujnik-pdc-parkowania-i3079664923.html
ddzilins 02-04-2013, 08:49 Czy ktoś mógłby powiedzieć jak wymontować czujnik ze zderzaka. Muszę wymienić jeden i nie wiem jak to zrobić. Boję się żeby czegoś nie połamać dlatego wszelkie wskazówki mile widziane.
Czy ktoś mógłby powiedzieć jak wymontować czujnik ze zderzaka. Muszę wymienić jeden i nie wiem jak to zrobić. Boję się żeby czegoś nie połamać dlatego wszelkie wskazówki mile widziane.
Witam można taki czujnik wymienić poprzez położenie się pod zderzakiem, czujnik umocowany jest za pomocą 2 zatrzasków (zapadek) które ostrożnie podczas wyciągania czujnika rozchylamy do zewnątrz, montaż jeszcze prostszy, wystarczy włożyć zatrzaski (zapadki) a złapią same pozdrawiam.
U mnie dało radę , po przez wypchnięcie go "w strone maski"
gomez.pl 16-04-2013, 20:06 podbije temat otóż u mnie po włączeniu wstecznego buzzer zaczyna piszczeć i pokazywać różne wartości (odległość??) i diody (od żółtej do czerwonej) tak jakbym był blisko przeszkody co oczywiście jest błędem...
natomiast przy podjeżdżaniu do przeszkody nic nie piszczy... sprawdzone przez podjazd do innego auta...
czujniki były zamontowane jak kupiłem auto... buzzer oraz diody z odległością znajdują się na podłużnej listwie na kokpicie z przodu po lewej stronie...
wygląda to mniej więcej tak: http://allegro.pl/czujnik-cofania-parkowania-maxicar-led-e3-i3139948376.html
a tak szczerze powiem iz z tymi czujnikami to jest problem zawsze ,poniewaz ford orginałow nie ma swoich tak ja co poniektorych czesci doposazenia
a tak szczerze powiem iz z tymi czujnikami to jest problem zawsze ,poniewaz ford orginałow nie ma swoich tak ja co poniektorych czesci doposazenia
A kto ma??? - wszyscy chodzą na modułach Boscha, Siemensa, Denso itp... VW czy Mercedes także sami tego nie robią!
Moduły "fabryczne" polegają na tym, iż są skonstruowane pod ten właśnie samochód (mimo, że np. przez Boscha), tzn. umieją po magistrali CAN komunikować się z GEMem (sygnał wstecznego i informacja o aktualnej prędkości) czy z zegarami - buzer przednich czujników...
Marlon75 21-04-2013, 09:46 witam w moim maxsie na począyku dzalał i przestał zarówno z przodi jak i z tyłu na początku słychadz krutki sygnał i potem nic. jakieś pomysły?
Pomysły najprostsze - podłączyć pod komputer, odczytać błędy - będzie napisane dokładnie który czujnik nie działa i wymienić...
duszek19821 03-06-2013, 22:06 witam wszystkich mam podobny problem nie dzialaja mi czujniki parkowania w fordzie galaxy mk3 posprawdalem wiazke tyl i przod jest ok tylko przy wrzuceniu biegu R piszczy 3 sekundy i przestaje macie jakie pomysły ??
najprawdopodobniej uszkodzony jeden z czujników
ddzilins 25-10-2013, 17:33 Odświeżam temat bo po raz kolejny mam problem z czujnikami. Ostatnim razem uszkodzony był jeden z czujników ale można to było stwierdzić przykładając do niego palec. Teraz niestety żaden czujnik nie wykazuje oznak życia. W PAMie nie ma żadnych błędów a czujniki i tak nie działają. Jakieś pomysły co może być przyczyną i co sprawdzić?
qwerty112 19-01-2014, 23:18 jesli jest nierozkodowane radio to czujniki parkowania powinny dzialac? czy dopiero po rozkodowaniu, wlacza sie je gdzies w menu?
Adam2009 26-06-2015, 00:34 Koledzy a gdzie jest buzer od oryginalnych czujników?
U mnie sygnał jest strasznie cichy, jak by dochodził z wnętrza bagażnika. Gdy mam włączone radio to prawie nie słychać.
Pomysły mile widziane :)
Mam podobny problem Wcześniej sygnał był okej a teraz jest bardzo cichy.
Może ktoś z Kolegów podpowie jak to naprawić.
Nachzehrer 06-07-2015, 21:59 Podłącze się pod temat.
Ma ktoś może schemat elektryczny od tych czujników?
Kupiłem Focusa 2005 rok, sedan, 1.6 benzyna i nie działają czujniki parkowania.
Ktoś po odłączał wszystkie wtyczki od modułu. I chciał bym wiedzieć którą gdzie wetknąć :)
A ze schematem na szybko bym sobie sprawdził co jest popsute, bo z jakiegoś powodu ktoś to po odpinał.
Adam2009 a buzzer/głośnik jest ok?
Pytanie już tu padło ale nie padła odpowiedz - może ktoś jednak ją zna:
Mam oryginalne czujniki, słyszalność sygnału przy włączonym radiu jest dość mała. Czy istnieje możliwość regulacji głośności bądz też automatycznego wyciszania radia przy wrzuconym wstecznym?
|