Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Bluetooth - mikrofon ciągle jakby wyciszony tylko przy rozmowie przez telefon???

MrShadow
17-03-2012, 11:00
Witam
Właśnie stałem się posiadaczem Mondeo MKIV z 2008 roku. Na wyposażeniu mam Convers-a, radio sony z mp3 oraz bluetooth. Tu zaczyna się mój problem. Telefon paruje się z zestawem wszystko działa dzwoni, wczytuje książkę mogę odbierać połączenia, odrzucać wybierać numery itd... jednak wygląda tak jak by był wyciszony mikrofon gdyż ja słyszę co inni do mnie mówią ale oni mnie nie słyszą.
Dodam dodatkowo iż po wciśnięciu VC i wypowiedzeniu komendy normalnym tonem polecenia są rozpoznawane przez ten system. Czyli podłączenie i instalacja jest raczej OK.
Proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny niepoprawnej pracy systemu głośnomówiącego.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
MrShadow.

leszcz
17-03-2012, 17:50
Mikrofon zdaje się być w podsufitówce a dokadniej w plastikach gdzie siedzi lampka przód . Polukaj tam jest taka ponacinana dziurka :P

MrShadow
17-03-2012, 20:18
Witam
Gdzie jest mikrofon to wiem (ale dzięki) bardziej chodzi mi o lokalizację modułu bluetooth oraz gdzie i do czego podłączony jest sam mikrofon czy do modułu BT czy do radia???

tedi_k
17-03-2012, 20:20
Wygląda raczej na to, że ktoś przed sprzedażą zamienił np. navi na radio. Opisany objaw dotyczy braku kompatybilności wiązki okablowania modułu BT/VC z zainstalowanym radiem. Możliwe jest, że padł mikrofon albo, że wypięta została któraś ze złaczek mikrofonu (sam mikrofon faktycznie jest koło lampki górnej za okrągłą dość dużą kratką), ale jest jeszcze złączka wysoko pod nogami pasażera oraz kolejna pod konsolą pomiędzy modułem BT/VC a radiem. Mało prawdopodobne, że ktoś tam grzebał... Wymiana zestawu audio na inny (tańszy) przed sprzedażą się zdarza...
Opisy podobnych problemów:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841&page=76
oraz opis całości okablowania i instalacji modułu BT/VC:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841
Ten ostatni warto przeczytać, bo wyłożone jest tak wszystko "co gdzie być powinno".

MrShadow
18-03-2012, 01:19
Ale ciekawe jest to, że VC reaguje na moje komendy bez problemu. wyłuskałem więc mikrofon z podsufitki na wierzch i dopiero jak przysunę go prawie do ust i zaczynam do niego bardzo głośno mówić to zaczyna mnie być słychać u rozmówcy.
Czy istnieje opcja że mikrofon jest w stanie jakiegoś wyciszenia a jeśli tak to jak przywrócić go do życia??? Osobiście brak mi już pomysłów na jego ożywienie.
Jeśli ktoś zna przyczynę proszę o łopatologiczną instrukcję co i jak ustawić...

dla pełnej wiedzy dodam iż na pokładzie mam radio sony z czerwonym wyświetlaczem na jedną płytę CD.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!!!
Jak ktoś pomoże ty stawiam duuuużżże piwo

MrShadow
19-03-2012, 22:32
Witam
Dziś dalej próbowałem coś z drgnąć w temacie, wymontowałem cały moduł BT/VC (model:7S7T - 19G488 - BE) ale dalej nic nie mogę wskórać. Odłączenie go i ponoene podłączenie nic nie daje... ):
Może macie jednak jakieś pomysły sugestie HELP

kolonez
21-03-2012, 07:36
Jest taka opcja wyciszania mikrofonu podczas rozmowy (opisana w instrukcji),
może nie została wyłączona.
Może trzeba ją ponownie włączyć i wyłączyć

Pozdrawiam

MrShadow
21-03-2012, 23:33
Witam
Czytałem instrukcję i jest tam napisane aby wyciszyć mikrofon należy wcisnąć zieloną słuchawkę i jeszcze raz aby ponownie go włączyć.
Niestety wciskanie przycisku nic nie zmienia. Radio i zestaw na taką komendę nic nie reaguje... może macie jakąś jeszcze teorię??? Odłączenie akumulatora na kilka godzin też nic nie pomaga.
Czy istnieje jakaś opcja resetu radia sony do ustawień fabrycznych??? może to by pomogło.
Za każdą podpowiedź będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
MrShadow

kolonez
22-03-2012, 08:03
Może problem nie tkwi w instalacji w samochodzie (radio, kable, moduł, mikrofon) ale w telefonie. Może coś jest nie tak z parowaniem.
Jeżeli układ reaguje na komendy głosowe tzn. że mikrofon jest ok.

Spróbój sparować inny telefon (chyba, że już to robiłeś)

Pozdrawiam

MrShadow
22-03-2012, 08:29
Witam
Parowałem różne telefony co prawda tylko nokie ale różne modele i na każdym jest taka sama sytuacja...

MrShadow
14-04-2012, 14:44
Witam
Dzisiaj znów powalczyłem i wymieniłem moduł BT/VC na zupełnie inny. Na drugim module to samo. Jedyny zysk to tylko to że teraz VC mam w języku bardziej przyjaznym przynajmniej jak dla mnie czyli angielskim.
Może jednak ma ktoś jakiś pomysł gdzie może siedzieć błąd działania mojego zestawu głośnomówiącego...

kolonez
16-04-2012, 12:21
Pierwsze pytania jakie się nasuwa to czy instalację BT miałeś oryginalną czy dorabianą.
Jeżeli oryginalną to czy wtyczka jumpera (pajączka) jest 8-io czy 22-u pinowa.

Być może tak jak wyżej któryś z kolegów napisał, że przed odsprzedażą ktoś zmienił radio i jumper jest nieodpowiedni.
Sprawdź jakie ma oznaczenie AA, AB itd.

Różnią się między sobą jak poniżej:

Fords descriptions can be ambiguous/misleading. I'll try and clear this up by listing the plugs and what they fit.

Definitions
ice low = 6000cd
ice high = Sony cd/6cd (now Sony cd/6cd DAB)
nav low = small screen satnav uses SD card formats (not fitted to many Mondeo's)
nav high = Blaupunkt NX touchscreen DVD satnav

Plugs
AA = ice low level
AB = nav low level (replaces AA as from 03/2009)
BA = nav high
BB = nav high (replaces BA as of 03/2009)
CA = ice low level (non BT, hence non UK)
CB = ice high/low level (non BT, hence non UK replaces CA from 03/2009)
DA = nav high (non BT, hence non UK)

So basically AA/AB for all fitments except Touchscreen satnav - microphone's wired differently.

Sprawa przekrosowania dowolnego jumpera jest banalna i w wątku znajdziesz odpowiednie schematy.

Pozdrawiam

MrShadow
16-04-2012, 21:07
Witam
Więc tak:
Zestaw jest teoretycznie fabryczny a przynajmniej tak sądzę ponieważ tak go kupiłem od niemki która była pierwszą i jedyną właścicielką tego samochodu.
Pajączek o ile dobrze go identyfikuje taka siwa (szara) kwadratowa kostka ma oznaczenie AB

FUGAZI111
25-04-2015, 18:10
Witam mam wielki problem z radiem sony w moim mondeo mk4 otóż kod wygenerowany po nr seryjnym w aso nie działa i mam pytanie co teraz.Czy można zakodowac radio nowym kodem. Aktualny status radia "LOKED" po wpisaniu 10 razy kodu który nie działa ale wiem ze po wciśnięciu 6 i trzymaniu kilku sekund jest opcja dalszych 3 prób. Jeśli ktoś wie jaka może być przyczyną w samym radiu ze nie działa kod lub co jeszcze mogę zrobić to proszę o pomoc.A może jest w pomorskim jakiś magik co to usprawni

Wojtass84
07-04-2016, 14:29
Witam wszystkich,

Rozwiązania w tym temacie nie mamy, a trochę czasu minęło i może ktoś ma na to lekarstwo? U mnie problem jest identyczny, całe wyposażenie oryginalne, VC działa, a przy rozmowie telefonicznej mikrofon wyciszony :/ miał może ktoś z Was podobny temat? Jak go rozwiązliscie? Będę wdzięczny za info, pozdrawiam

mgo54
19-10-2016, 17:18
Witam

Czy udało się komuś drgnąć problem? Mam podobny i zastanawiam się nad wymianą mikrofonu. Czy może ktoś już to spróbował?

Egeszegere
21-11-2016, 14:09
Witam może odgrzeję trochę kotleta. U mnie problem polega na trzaskach. A mianowicie osoby, które ze mną rozmawiają mówią mi, że słyzą w słuchawce jakieś trzaski szumy i inne tego typu dzwięki lecz mój głos rownież słyszą zaś ja swojego rozmówce słyszę bez żadnych zakłoćen. Miałem dokładany moduł bt/vc/usb. Reszta działa bez zarzutu ...

S-MAX88
29-11-2016, 22:13
Ktoś zna rozwiązanie?

MrShadow
01-12-2016, 21:36
Witam
Ha dawno mnie tu nie było ale u mnie problem rozwiązała wymiana mikrofonu. Kupiłem za parę groszy na allegro drugi i od tamtej pory działa jak złoto...
Pozdrawiam
AZ

flylapa
18-12-2018, 20:48
Kupiłem za parę groszy na allegro drugi

Jaki konkretnie typ mikrofonu kupiles?

Marcinochal987
28-05-2019, 07:47
Odgrzewam:

Wymiana mikrofonu rozwiązuje sprawę.

10 minut roboty + koszt mikrofonu /demontujesz lampkę oświetlenia kabiny przy kierowcy, później 2 śruby torx, złączka, wymiana/

Jaki mikrofon: jakikolwiek "mikrofon zestawu głośnomówiącego mondeo mk4".

przeeemek
06-02-2020, 20:11
Mam to samo. Dołożona instalacja i moduł do Blaupunkt FX w c-max.
Moduł jest z mondeo MK4, mikrofon z mondeo MK3, ale to chyba bez. Znaczenia.
Rozmówca bardzo cicho mnie słyszy. Próbowałem inny mikrofon (wymontowany z jakiś słuchawek komputerowych) i ten sam efekt.
Jakiś inny sposób oprócz wymiany mikrofonu istnieje?

SergiuszK
11-02-2020, 19:23
CA = ice low level (non BT, hence non UK)

Jak to zrozumieć?
Mam problem z BT, znalazłem u siebie taki kabel AC EEUO-E-12397514-000
Czy o tym mówicie?

Bump: