Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Gdzie zamontować butlę na LPG ?
darekska 04-08-2012, 21:04 Witam serdecznie.
MAM pytanie: gdzie macie zamontowane butle z gazem w S-MAXie 7-osobowym, ewentualnie 5-osobowym.
Może jakaś firma produkująca butle do samochodów wymyśliła butlę do S-MAXa, który niestety nie ma KOŁA zapasowego, a co za tym idzie miejsca na butlę toroidalną.
JEstem zainteresowany zakupem modelu S-MAX 7-osób 2.5T ale tylko jak będzie można w odpowiednim miejscu (nie zapychającym bagażnika) zamontować butlę z gazem.
Może być nieduża butla.
Ewentualnie czy ktoś może (jakaś firma gazowa itp., odpowiednia butla) montuje butlę w miejsce 70-cio litrowego zbiornika benzyny itp.
Może to są pytania dla kogoś śmieszne ale proszę o pomoc.
Tylko proszę Was, nie piszcie, że grzech do takiego silnika montować gaz itp.
Z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie.
Nie wiem czy jest ktoś na forum kto ma gaz w S-maxie , ale jesli miałbym taką możliwość to wybrałbym miejsce pod prawym podwoziem z tyłu pod kufrem .
Jest tam sporo miejsca zostawionego na tłumik którego pewnie nie masz u siebie.
2.5.T ma podwójny wydech końcowy.Miałem nie pisać,ale gazik do niego to ...:572:
jacekzom 05-08-2012, 18:02 Dla mnie również szok...
Nie przesadzajcie w mk4 jest kilka 2.5T z gazem i ludzie żyją.
Proszę więc powstrzymać się z komentarzami że szok itp ponieważ to nic nie wnosi do tematu
moze w monedo da sie butle zamonotwac.
Ale w S-maxie na prawde nie widze rozsadnego rozwiazania. No chyba, ze wywali sie bak paliwa
Kolego, poszukaj może tutaj:
www.lpg-forum.pl
darekska 06-08-2012, 08:04 Dzięki za pomoc.
Ewentualnie proszę tych co maja instalkę gazową w swoim S-Maxie o fotki itp.
Dziekuję.
Pomoc żadna, ale raczej fotki się nie doczekasz. Po pierwsze 90% forumowiczów (tak szacuję) ma diesla.
Po drugie na pewno nikt tutaj nawet nie pomyślał o gazie w Smaxie.
Po trzecie - twoja jedyna szansa to fora zagraniczne.
Mimo wszystko powodzenia
darekska 06-08-2012, 13:49 OK.
Żeby nie niepewność zakupu diesla (wszystkie mają "super przebieg" do 150000, usterkowość (pompa, dwumasa DPF i innnnneee) pomyslałbym o zakupie takiego motorka.
A 2.5T nie ma praktycznie żadnych krytycznych danych na swój temat, więc on wchodzi w rachubę. Tylko ten brak koła zapasowego a co za tym idzie problam z zagazowaniem.
A to że może mało kto ma zagazowanego S-MAXa to na 99% wina właśnie braku koła zapasowego.
Dlatego szukam kogoś kto przerobił ten temat.
I na początku bardzo prosiłem o niekomentowanie mojej prośby tylko o pomoc.
Przerabiałem już temat zakupu "super idealnego diesla" z "malutkim" przebiegiem i drugi raz nie chcę się sparzyć. Tyle w temacie.
Jeżeli nie będzie się dało jakoś rozsądnie zamontować butli to trudno.
Ale nadzieja jest.
Więc cierpliwie czekam.
Pozdrawiam szczerze wszystkich szczęśliwych posiadaczy diesli (sam mam jeszcze diesla 2.5TD Omegę)(jestem b.zadowolony) tylko autentycznie boję sie kupować uzywanego nowoczesnego diesla z tzw. "małym" przebiegiem.
Pozdrawiam.
Po drugie na pewno nikt tutaj nawet nie pomyślał o gazie w Smaxie.
ja myslałem, ale szybko mnie sprowadzono na ziemię
ze zbiornikiem jest problem bo zgodnie z prawem nie może być najniższym elementem podwozia. szczegółów nie znam ale chyba nie da sie pod autem zamontować.
Dla wersji 7dmio osobowej nie proponuje się instalacji, dla wersji 5osobowej już tak
no i nie ma jeszcze instalacji dla silnika ecoboost - a to mnie interesowało
zdjęcia dla mondeo i smaxa pod koniec strony http://www.autogas-kostensparen.de/fahrzeuggalerie?anlage=vialle&marke=Ford
BTW sa tam 2 smaxy - jeden to 2.5T a drugi? 2.0?
znalazlem jeszcze kiedys cos takiego z vialle http://www.vialle.nl/fileadmin/user_upload/Consument_Catalogus_NL.pdf
i tam w komentarzu jest ewidentnie napisane ze 5 osobowy
BTW sa tam 2 smaxy - jeden to 2.5T a drugi? 2.0?
Albo 2.0 albo.. 2.3 - takie jeszcze były,innej opcji poza 2.5T ni ma ;)
Ciężka sprawa z miejscem na butlę...
ja znalazłem takie coś - 7 osób, a butla w kufrze :shock:
http://otomoto.pl/ford-s-max-titanium-7-osobowy-gaz-C24504803.html
Co do wystawania butli to fakt - sam chciałem większą ale "gazownicy" powiedzieli mi, że jeżeli ma być większa niż powinni włożyć to nie biorą odpowiedzialności jak zabiorą mi dowód na przeglądzie technicznym lub przy kontroli - pokrótce: butla musi mieścić się w obrysie auta.
darekska 06-08-2012, 21:31 Dzięki "Kicaj". Super link z umiejscowieniem butli w S-maxie 2,5T. Mam nadzieję że w 7-io i 5-cio osobowych esiach jest taki sam schowek i będzie można schować taką cienką 50 litrową toroidkę. Muszę luknąć na zywca jak wygląda ten schowek w 5 i 7 osobówkach. Ewentualnie proszę o wymiary jakbyście mogli sprawdzić u siebie. No chyba że na tych zdjęciach od Kicaja jest tam sztucznie zrobiony schowek do którego włozono butlę.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. czyli raczej da sie to zrobić bez zabierania miejsca w bagażniku.
Może cos z tego będzie.
Ale oczywiście jakbyście mieli jeszcze jakieś pomysły (zdjecia) to mile widziane.
Pozdro dla wszystkich.
Mam nadzieję że w 7-io i 5-cio osobowych esiach jest taki sam schowek i będzie można schować taką cienką 50 litrową toroidkę.
w tym sęk że nie - wydaje się że inaczej jest ukształtowana podłoga dla wersji 5 i 7mio osobowej - ciekawe jak w wersji 5cioosobowej, przystosowanej do zamontowania 3ciego rzędu siedzen.
nawet w katalogu viale piszą że gaz tylko w 5cio osobowej wersji...
a co ciekawe właśnie znalazłem że prins oferuje instalacje do 1.6 ecoboost
w tym sęk że nie - wydaje się że inaczej jest ukształtowana podłoga dla wersji 5 i 7mio osobowej - ciekawe jak w wersji 5cioosobowej, przystosowanej do zamontowania 3ciego rzędu siedzen.
nawet w katalogu viale piszą że gaz tylko w 5cio osobowej wersji...
a co ciekawe właśnie znalazłem że prins oferuje instalacje do 1.6 ecoboost
Niestety podłoga zarówno we wersji 7 jak i 5 osobowej jest identyczna -(nawet trudno by sobie wyobrazić by dobie unifikacji jeden model o tej samej bryle nadwoziowej posiadał dwie odrębne wersje płyty podwoziowej) - wersja 7 osobowa różni się jedynie faktem że złożone fotele 3 rzędu w całym zakresie wypełniają dolną cześć bagażnika podnosząc linię dna o jakieś 8-10 cm - natomiast ze zdjęć przedstawianych przez producentów systemów car-lpg wynika że butla z gazem umieszczone zostaje na płaskiej powierzchni dna bagażnika podnosząc jego linie o jakie kilkanaście cm (nawet do lekko ponad 20), a tym samym zajmuje miejsce gdzie we wersji 7 osobowej umieszcza się złożone fotele 3 rzędu.
-jedno wyklucza drugie!
A pamiętaj że we wgłębieniu bagażnika montowane są układy klimatyzacji dla 3 rzędu (to na pewno w galaxy mk3)
pozdro!
XPrzemo
Podlogi nie sa identyczne. Bylo o tym w innym watku.
Podlogi nie sa identyczne. Bylo o tym w innym watku.
Płyty podłogowe są identyczne, różne są wykładziny/ pokrycia bagażnika - różnice są w wytłoczeniach tychże.
To pewne - na podstawie EtisFord i Microcat Ford.
XPrzemo
Nie wiem, czy przyjrzeliście sie dokładnie zdjęciom tych butli w S-Maxach - one są umieszczone w miejscu wyciętego schowka podłogowego w bagażniku i jest to moim zdaniem jedyne sensowne rozwiązanie jesli chce się zachować 7miejsc.
W przypadku wersji 5-miejscowych, to nie ma wielkiego problemu - albo butla walcowa za tylnymi fotelami (możliwa jest opcja połączenia dwóch lub trzech takich butli o niewielkiej średnicy, po to, aby nie tracić funkcjonalności bagażnika), albo niska, ale za to o dużej średnicy, toroidalna, płasko na podłodze bagażnika (widziałem w ofercie butlę 69litrów o wysokości 19cm i średnicy 68 albo 72cm, ale nie pamiętam, kto był producentem).
Na MKP jest kolega mający Mondeo MkIV 2,5T po chipsie ma 248KM i na gazie ma praktycznie identyczne parametry - spadek mocy czy momentu jest rzędu 1KM i 1Nm, więc na poziomie błedu pomiaru, a krzywe przebiegu zarówno mocy jak i momentu pokrywają się na obu paliwach...
Slartibartfast 07-08-2012, 10:46 Nie wiem, czy przyjrzeliście sie dokładnie zdjęciom tych butli w S-Maxach - one są umieszczone w miejscu wyciętego schowka podłogowego w bagażniku
Dokładnie tak jest. Widać to nawet na jednym zdjęciu po fragmencie osłony tylnego zdrzaka, która po zamontowaniu butli już nie jest przykręcona do dna schowka tylko opiera się o butlę.
Mimo wycięcia schowka moim zdaniem butla i tak sporo wystaje...
Płyta podłogowa dla 5os i 7os jest identyczna, różnice są jedynie w wytłoczkach wyściełających podłogę od wewnątrz
natomiast ze zdjęć przedstawianych przez producentów systemów car-lpg wynika że butla z gazem umieszczone zostaje na płaskiej powierzchni dna bagażnika podnosząc jego linie o jakie kilkanaście cm (nawet do lekko ponad 20), a tym samym zajmuje miejsce gdzie we wersji 7 osobowej umieszcza się złożone fotele 3 rzędu.
-jedno wyklucza drugie!
Płyty podłogowe są identyczne, różne są wykładziny/ pokrycia bagażnika - różnice są w wytłoczeniach tychże.
no to wiele mi wyjaśnia ;)
Precezyjnie - plyta podlogowa identyczna, ale podloga nie, wlasnie przez te przetloczenia.
Ciężka sprawa z miejscem na butlę...
ja znalazłem takie coś - 7 osób, a butla w kufrze :shock:
http://otomoto.pl/ford-s-max-titanium-7-osobowy-gaz-C24504803.html
Co do wystawania butli to fakt - sam chciałem większą ale "gazownicy" powiedzieli mi, że jeżeli ma być większa niż powinni włożyć to nie biorą odpowiedzialności jak zabiorą mi dowód na przeglądzie technicznym lub przy kontroli - pokrótce: butla musi mieścić się w obrysie auta.
Ponieważ to mój pierwszy post chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami forum (taka wazelinka na początek ;-)). Nie chcę zakładać nowego wątku, więc podepnę się tutaj. Mam okazję zakupić s-maxa w wersji z silnikiem benzynowym duratec 2,0 HE (to zdaję się podobny model jak ten w podanym linku). W związku z tym mam pytanie: czy jest sens montowania instalacji LPG ?. Tak zamontowana butla nie robi na mnie specjalnego wrażenia, nie potrzebuję zbyt dużo miejsca w bagażniku, chodzi mi głównie o obniżenie kosztów eksploatacji (25k-30k km rocznie) i o ewentualny wpływ instalacji LPG na żywotność i awaryjność tego silniki. Oczywiście w serwisie forda odradzają instalację, ale ja czytałem na forum, że jeśli odpowiednio zadbam o silnik (lubrifikator, sprawdzanie luzów) to jest szansa, że trochę na tym silniku z LPG mogę pojeździć). Jeszcze jedno pytanko: czy ten silnik mam hydrauliczną regulację zaworów?
Pozdrawiam
Ponieważ to mój pierwszy post chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami forum (taka wazelinka na początek ;-)). Nie chcę zakładać nowego wątku, więc podepnę się tutaj. Mam okazję zakupić s-maxa w wersji z silnikiem benzynowym duratec 2,0 HE (to zdaję się podobny model jak ten w podanym linku). W związku z tym mam pytanie: czy jest sens montowania instalacji LPG ?. Tak zamontowana butla nie robi na mnie specjalnego wrażenia, nie potrzebuję zbyt dużo miejsca w bagażniku, chodzi mi głównie o obniżenie kosztów eksploatacji (25k-30k km rocznie) i o ewentualny wpływ instalacji LPG na żywotność i awaryjność tego silniki. Oczywiście w serwisie forda odradzają instalację, ale ja czytałem na forum, że jeśli odpowiednio zadbam o silnik (lubrifikator, sprawdzanie luzów) to jest szansa, że trochę na tym silniku z LPG mogę pojeździć). Jeszcze jedno pytanko: czy ten silnik mam hydrauliczną regulację zaworów?
Pozdrawiam
Witam
Zamontowałem instalację do S-max'a 2.0HE. Silnik sprawuje sie dobrze spalanie między 10,5l -12l w zależności od charakteru jazdy. Instalacja bez lubrykacji. Silnik nie ma hydrauliki w regulacji luzów zaworowych - konieczna częstsza regulacja.
Witam
Zamontowałem instalację do S-max'a 2.0HE. Silnik sprawuje sie dobrze spalanie między 10,5l -12l w zależności od charakteru jazdy. Instalacja bez lubrykacji. Silnik nie ma hydrauliki w regulacji luzów zaworowych - konieczna częstsza regulacja.
Dzięki za odpowiedź. Pomału dojrzewam do podjęcia męskiej decyzji ;) Mam nadzieję, że nie będę żałował. Muszę przy okazji opieprzyć swojego mechaniora, bo on twierdził, ze zawory w tym silniku są regulowane hydraulicznie.
darekska 09-08-2012, 22:39 Cze.
Pytanie do Themiau. Gdzie zamontowałeś butlę. W sumie takie jest początkowe pytanie.
Może dołaczysz zdjecie.
Szukam możliwości montażu takiej butli i w takim miejscu żeby nie zajmować bagażnika.
Pozdrawiam.
PS. Może udałoby się jakoś pod spodem samochodu cienka (19-22cm) toroidę zamontować, ewentualnie w podlodze zrobic "otwór" itp. mile widziane zdjecia.
darekska 10-08-2012, 23:36 A tak Was prosiłem o powstrzymanie się od tego typu komentarzy.
Cytat z pierwotnego postu.
"Tylko proszę Was, nie piszcie, że grzech do takiego silnika montować gaz itp."
Proszę po prostu o pomoc w "schowaniu" butli w S-maxie.
Pozdro.
Chyba technicznych możliwości przy wersji 7 osobowej bez zajęcia bagażnika przez butlę raczej nie ma.Patrzyłem w moim,no i tak to widzę.
Kiedyś był temat dotyczący znalezienia miejsca na koło zapasowe. Ktoś zamieścił rysunek płyty podłogowej, która miała wytłoczenie na koło. Wyglądało na to,że Mondeo i S-Max mają podobną lub jednakową płytę podłogową. Przypuszczam, że zestaw naprawczy zamiast dojazdówki Ford stosuje p to by obniżyć masę auta. Wnęka na koło to optymalne miejsce na zbiornik toroidalny. Poszukaj w archiwum (3~4 lata temu)
S-Max jest na plycie od Galaxy.
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
S-Max jest na plycie od Galaxy.
Jak dla mnie S-Max i Galaxy mają płytę podłogową Mondeo :)
Slartibartfast 15-08-2012, 23:17 Tak wszystkie 3 są na mondkowej płycie, ale mondi ma inaczej wytłoczony tylny fragment przez co mieści mu się zapas...
Witam
Mam Maksymiliana 2.5 T mam 2 mniejsze w schowku 15 L i przy siedzeniach taka płaską 20L. butle rozłożone w bagażniku pod taka wysuwającą się oryginalną platformą. Wchodzi do nich jakieś 35 l i można przejechać na tym od 250-300 km zdjęcia porobię jak będę miał więcej czasu bo pisze w biegu :P
Pozdro
darekska 17-08-2012, 14:38 Witam arrow99.
Wreszcie mam taką nadzieję odpowiedź na pytanie zadane na początku.
Super będzie jak zrobisz zdjęcia i dasz na forum.
Z góry Ci dziękuję.
Będę miał rozeznanie ja to wygląda itp.
JEśli możesz to napisz jaki typ LPG masz u siebie i jak ze spalaniem na benzynie i jak na LPG. I czy był problem z załatwieniem tych butli, ewentualnie dokładny model i typ firma itp tych butli.
Skoro platforma wysuwana w bagażniku to jest wersja 5os.
darekska 18-08-2012, 22:25 Nie ma znaczenia w tym momencie 5 czy 7 miejscówka.
Zdjęcia please.
dzieki
darekska 25-08-2012, 20:52 Chyba się nie doczekam tych zdjęć.
Witam,
także zastanawiam się nad lokalizacją zbiornika w moim SMAX ie,
posiadam wersję 7 osobową i rozważam demontaż jednego z foteli 3 rzędu,
będzie więcej miejsca na zbiornik walcowy lub toroidalny montowany w pionie.
Firma Stako produkuje takie zbiorniki:
http://www.stako.pl/index.php?id=menu&kat=1&lang=pl#fragment-4
odnośnie montażu pod autem muszę sprawdzić ile jest tam miejsca bo to byłoby naj optymalniejsze rozwiązanie. Wożę dużo bagażu oraz 2 wózki dla dzieci, więc dla mnie przestrzeń bagażowa ma duże znaczenie.
Pozdrawiam.
ps. LUDZIE NIE PISZCIE SPAMU DO KONKRETNEGO PYTANIA BO TO MNOŻY ILOŚĆ NIEPOTRZEBNEGO TEKSTU DO CZYTANIA I PRZEWIJANIA!!!
... zastanawiam się nad lokalizacją zbiornika w moim SMAX ie,
posiadam wersję 7 osobową i rozważam demontaż jednego z foteli 3 rzędu,
będzie więcej miejsca na zbiornik walcowy lub toroidalny montowany w pionie.
O ile sie nie mylę (jakiś rok temu cos takiego wyczytałem), takie rozwiązanie jest niedopuszczalne przepisami - butla LPG nie może się znajdować w przedziale pasażerskim, a w wypadku posiadania 3-ego rzędu foteli, butla umiejscowiona "na miejscu jednego z foteli" będzie ewidentnie w takowym sie znajdować...
Sugerowałbym wyciecie schowka w podlodze i podwieszenie butli toroidalnej w jego miejsce pod podłogą bagażnika - tak jak widać to na fotkach z Niemiec.
... naj optymalniejsze rozwiązanie. ...
Taka tylko mała uwaga - nie ma w języku polskim czegoś takiego jak stopniowanie przymiotnika "optymalny", gdyż optymalny znaczy "najlepszy z możliwych"
[QUOTE=MAG;1869618]O ile sie nie mylę (jakiś rok temu cos takiego wyczytałem), takie rozwiązanie jest niedopuszczalne przepisami - butla LPG nie może się znajdować w przedziale pasażerskim, a w wypadku posiadania 3-ego rzędu foteli, butla umiejscowiona "na miejscu jednego z foteli" będzie ewidentnie w takowym sie znajdować...
TO JAK SIE MA TEN PRZEPIS DO WIEKSZOŚCI SAMOCHODÓW KOMBI GDZIE BUTLA JEST ZA DRUGIM RZĘDEM SIEDZEŃ? A PRZEDZIAŁ BAGAŻOWY ODDZIELONY TYLKO ROLETĄ?
"optymalny" DZIĘKI ZA SPOLSZCZENIE.
darekska 29-08-2012, 07:49 MAG.
Na których fotkach z niemiec?
Daj link do fotek lub prześlij fotki na forum.
Dzięki
PS.
Arrow chyba zniknął. Obiecał fotki i .....
http://img215.imageshack.us/img215/6679/imag0128nn.jpg
Shot at 2012-08-29
http://img189.imageshack.us/img189/667/imag0130wa.jpg
Shot at 2012-08-29
http://img36.imageshack.us/img36/6141/imag0129m.jpg
Shot at 2012-08-29
Finalnie bedzie to inaczej wygladało mam pomysł który musze zrealizować w wolnej chwili. Chodzi głównie o zrównanie płyty z tylnia butla
Korton555 29-08-2012, 22:33 Hmm...arrow99 jednak bagaznika sporo mniej, dosc wysoko ta plyta wysowana jest. Zastanawiam sie, czy nie lepszym wyborem bylo by wrzucenie zbiornika toroidalnego pionowo stojacego ( http://www.stako.pl/index.php?id=menu&kat=1&lang=pl#fragment-4 ) z lewej, lub prawej czesci bagaznika. Na funkcjonalnosci niewiele sie traci, na szerokosci ok 25cm.
Też mam wrażenie, że starsznie wysoko ta podłoga do góry poszła.
Ciekawi mnie kilka wymiarów:
1. średnice i długości obu butli
2. wysokość dystansów na których zamontowana została podłoga
3. wysokość prześwitu pomiędzy tą tylną butlą a przesuwaną podłogą - to jest na styk, czy jest tam jakiś margines przestrzeni?
Przy takim układzie jaki teraz masz w bagażniku, lepszym rozwiązaniem byłby moim zdaniem montaż niskiej toroidalnej butli zamiast tej małej tylnej - toroidalna i takiej samej wysokości jak ta walcowa, przy odpowiedniej średnicy znacznie lepiej by "pojemnościowo" wypadła.
Stako ma w ofercie butlę toroidalną pełną o wysokości 19cm i średnicy 63cm do której wchodzi prawie 38litrów gazu.
Zakładając, że ta tylna butla ma 20 lub 23cm średnicy i długość ok. 70-80cm to jej pojemność wychodziłaby zaledwie 20-24litry gazu ...
MAG.
Na których fotkach z niemiec?....
http://www.autogas-kostensparen.de/fahrzeuggalerie?anlage=vialle&marke=Ford
ten link był juz podawany tutaj - jak zjedziesz kilka autek w dół, to zobaczysz S-Maxia 2,5T z butlą w miejscu wyciętego schowka w podłodze.
sa 3 Smaxy
a butle z pojemnością od 51 do 72 litrów ;)
Hmmm, ja tam widze tylko 2 S-Maxy (2,5T i 2,0i), jeden z butlą 51, a drugi 56 litrów.
Butlę 72litry to tylko w Mondku kombi widziałem - zresztą tym z silnikiem 2,5T
Korton555 31-08-2012, 10:32 Te niemiecki montaze nie bardzo mi sie podobja, wolalbym uniknac ciecia auta :)
zgadza się, sorki
tylko 2
darekska 01-09-2012, 08:33 Cze.
Dzięki za link.
Ale jesteście pewni że podłoga jest wycinana, bo na fotkach tego nie zauważyłem. Nawet wydaje mi się że dość dużo wystaje butla pod spodem samochodu. Chyba że wiecie po swoich MAxiach (ja jeszcze go nie mam) jak wygląda spód i z tego wnioskujecie, iż musiała być wycięta.
Wówczas ciekawy jestem jak ze sztywnością karoserii.
S-Max ma z tyłu w bagażniku (przy ścianie tylnej) wytłoczkę schowka w podłodze - ja tam nie widzę problemu z wycięciem tego wytłoczenia i w jego miejsce wspawaniem płaskiej blachy, która umozliwi montaż butli toroidalnej pod podwoziem.
Jesli ma się wersję 7-osobową to jest to jedyne sensowne rozwiązanie na umieszczenie butli bez utraty mozliwości korzystania ze wszystkich foteli.
darekska 01-09-2012, 18:41 Oki.
Wiem, że jest tam taki schowek w kształcie niepełnego okręgu (nie mogli zrobić okrągłego lub kwadratowego o w miarę wiekszych wymiarach, nie musiałoby być tego wątku na forum), ale moje pytanie brzmi:
- czy jesteś pewny że na tych niemieckich zdjęciach na 100% jest wycinana podłoga czy może jest po prostu podpięta toroida pod podłogę i już. Na zdjęciach doś dużo wystaje ona z dołu.
Pozdro.
http://www.professautogas.co.uk/gallery-10-ford-s-max.php Wersja montowana w Anglii,troszkę wystaje...ta niemiecka chyba jest podobna.
darekska 01-09-2012, 22:27 Wg twoich zdjęć Cliner tym bardziej nie jestem przekonany że podłoga w nim była wycinana. Wg mnie nie była. Masz może wymiary tej butli? Może są dostępne cieńsze i wówczas byłaby bardziej schowana chociaż na zdjęciu widać że zawieszenie jest na równi lub troszkę niżej niż butla.
... tym bardziej nie jestem przekonany że podłoga w nim była wycinana. Wg mnie nie była. ...
Widzisz gdzies na tych zdjęciach wybrzuszenie podłogi na schowek - wybrzuszenie które ma około 10-15cm głebokości, ze 20 szerokości i z 80 długości??? Bo ja nie....
Mam S-Max'a i wiem jak wygląda jego podłoga od spodu i gwarantuję Ci, że te auta z butlami toroidalnymi pod podłogą mają usunięte schowki ...
darekska 02-09-2012, 09:06 Nie wiem z jakiego powodu się denerwujesz. Ja nie mam Maxa więc nie widziałem jego spodniej strony i dlatego moje zapytanie.
Wystarczyło spokojenie odpisać i tyle w temacie. Dzięki.
Nie ma może gdzies na tych stronkach (niemiecka i angielska) opisów wymiarów tych butli?
http://stores.ebay.co.uk/e-GAS-UK-Ltd/LPG-Tanks-Automotive-/_i.html?_fsub=3459502017&_sid=959318117&_trksid=p4634.c0.m322 Tutaj są różne wymiary butli.
Nie wiem z jakiego powodu się denerwujesz. ...
Ja się nie denerwuję :619:
Co najwyżej byłem zirytowany, gdy parokrotnie w tym watku napisałem że montaz butli toroidalnej pod podwoziem jest mozliwy tylko po wycięciu schowka, a Ty nadal nie dowierzałeś ;)
... Nie ma może gdzies na tych stronkach (niemiecka i angielska) opisów wymiarów tych butli?
www.stako.pl
Chyba najwiekszy polski producent butli do LPG - sa opisy i wymiary wszystkich butli, które sa u niech dostępne.
Korton555 02-09-2012, 20:02 http://www.professautogas.co.uk/gallery-10-ford-s-max.php Wersja montowana w Anglii,troszkę wystaje...ta niemiecka chyba jest podobna.
Wg mnie za duzo to wystaje, balbym sie tym jezdzic, a zwlaszcza cofac i walnac w jakis wysoki kraweznik. Na razie, jesli w ogole bede zakladal gaz, najlepsza opcja pionowo ustawiona butla w bagazniku.
Dzisiaj, tak z ciekawości, zrobiłem troszkę różnych pomiarów w bagażniku i wg moich wyliczeń, po wycięciu podłogi schowka, zupełnie bezpiecznie można tam wsadzić butlę toroidalną o średnicy 58cm (60cm mogłaby być już zbyt blisko tłumików) i wysokości do max 22-23cm.
Przy takich wymiarach, można będzie zamontować nawet tę oryginalną osłonę jaka jest montowana w standardzie pod tylnym zderzakiem (oczywiście po odpowiednim przerobieniu jej mocowań)
W ofercie Stako są butle toroidalne zewnetrzne pełne, które przy takiej średnicy pozwalają zatankować od 36 (580X200) do 41 (580X225) litrow gazu. Na polskie warunki, gdzie stacji LPG jest mnóstwo, jest to najzupełniej wystarczająca pojemność, nawet przy silniku 2,5T.
EDIT
hmmm, niestety przed chwila jeszcze troszkę pozaglądałem sobie pod auto i wychodzi na to, że problem z umiejscowieniem butli pod podłoga bagażnika jest głównie spowodowany przez poprzeczne wzmocnienie podłogi.
Wycięcie części podłogi w miejscu schowka oczywiście jest potrzebne (trzeba zmniejszyc głebokość schowka o mniej więcej połowę), ale to tylne podłuznice i wzmocnienie poprzeczne są "wąskim gardłem" - to z ich powodu, nawet przy całkowitym wycięciu schowka, max butla toroidalna jaka się zmieści pomiędzy tymi wzmocnieniami będzie miała ok. 50cm średnicy...
Podłużnice są od siebie oddalone o jakieś 80cm, ale poprzeczne wzmocnienie podłogi jest umieszczone przed tylna zawiechą i od pasa tylnego do tego wzmocnienia jest raptem jakieś 45-50cm (nie wiem dokąłdnie, bo jak teraz zaglądałem pod auto, to nie miałem niestety miarki ...
Żeby dokładnie sprawę obadac, trzeba by dobrze zwymiarować spód auta, a tego bez podnośnika albo kanału nie jestem w stanie zrobić. Tak zupełnie na szybko wpadł mi do głowy jeszcze pomysł z dwiema butlami walcowymi o średnicy 23-25cm i długości takiej, żeby zmieściły się pomiedzy podłużnicami w miejscu wycietego schowka.
Zakładając, że weszłyby tam dwie butle o średnicy 230mm i długości 809mm, to łączna ich pojemność wyniosłaby 48litrów - czyli wcale nie tak źle ...
Dzisiaj odebrałem Smaxa od blacharza:
https://plus.google.com/photos/115651624819973810965/albums/5787803943756444129
jutro odbieram od gazownika.
Super - czekam na dane jaką butlę daliście radę tam wsadzić i jak to finalnie będzie wyglądać ...
btw - gaziarz jakąś osłonę butli będzie robił?
Album zaktualizowany:
https://plus.google.com/photos/115651624819973810965/albums/5787803943756444129
butla pojemności 48L - średnica 63cm na wysokość 20cm.
Instalacja KME Nevo, wtryskiwacze Hana, reduktor Tur.
Instalacja montowana tu :http://www.auto-dakar.pl/ POLECAM!!!
Tylko przy silniku 2.5T to taki rozmiar chyba jest za duzy.
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
Cliner - nie wydaje mi się, żeby była zbyt duża - butla jest chyba zamontowana centralnie i jest tam wystarczająco miejsca, żeby zmiesciła się pomiędzy dwoma tłumikami - mam nawet wrażenie, że możnaby zamontować butlę o większej średnicy bo do tylnej osi jest jeszcze sporo miejsca, ale chyba nie ma już takich butli o wysokości 20cm - ta którą ma zainstalowaną polw78 jest chyba największą o tej wysokości.
Czyli ogólnie został wycięty schowek i wspawana jakaś blacha ,co to za blacha i jakiej grubości i jaki koszt jest instalacji lpg.
blacha stalowa 2mm, koszt wspawania u blacharza 200zl, koszt instalacji 3tys.
Slartibartfast 22-09-2012, 21:45 A dla posiadaczy diesli :) Normalnie tylko wyciąć schowek, zaślepić blachą, przyspawać mocowanie i umieścić tam... dojazdówkę! :D
Ten schowek choć pojemny prawie nie jest przeze mnie używany, 3 rząd skutecznie go zasłania... A tak, byłby pożytek!
polw78 jak sprawuje ci sie instalacja podtlenku LPG ? :) jakie miałes spalanie rzeczywiste benzyny a teraz gazu opisz bardziej szczegółowo bo jestem mocno zainteresowany tym silnikiem w smaxie :)
PS on ma łańcuch i czy sa jakies słąbe punkty tej konstrukcji no jak znosi prace na gazie , bo jak wiadomo sa silniki ktore za gazem nie przepadaja .... Pozdro zrob wiecej zdjec pokaz przelacznik do lpg , gdzie ci go zamontowali itp.
pozdro
A co myślicie o zastąpieniu baku z benzyną (70L) na np 20L i w wolne miejsce wstawic butle z gazem ?
Pomysł niezły o ile wszystko pozostanie pod samochodem tylko co z komputerem i danymi z odczytu jest ile km. pozostało do przejechania , spalanie średnie , inne; czy ktoś kto to przerobi ?
Tabelka poglądowa,jest też artykuł do poczytania.
http://www.auto-swiat.pl/1-zobacz-ktore-silniki-nie-toleruja-instalacji-lpg/4
CLINER to propaganda bo wynika z tego że wszystkie samochody nie powinny jezdzić na LPG. a jednak wszystkie marki stosują nadal.Sąsiad jeżdzi Audi TT z LPG od lat . Ja 13lat temu zakładałem LPG do Mitsubishi Eclipse i do dziś ten samochód nie miał remontu silnika .
ale to jest silnik z volwo - sprawdzona konstrukcja i mialby takie problemy z LPG? a jezeli nie taki to moze 2L bedzie lepsze pod LPG ?
CLINER to propaganda bo wynika z tego że wszystkie samochody nie powinny jezdzić na LPG. a jednak wszystkie marki stosują nadal.Sąsiad jeżdzi Audi TT z LPG od lat . Ja 13lat temu zakładałem LPG do Mitsubishi Eclipse i do dziś ten samochód nie miał remontu silnika .Kawał czasu,silniki też inne.Volvo preferuje do gazowania wszystkie silniki benzynowe nieturbione.Ich fabrycznie montowana instalacja jest np. do 2.4,działa bardzo dobrze.Tam jest napisane,że określone problemy mogą wystąpić po jakimś tam przebiegu na gazie.
cliner jakie masz spalanie beny u siebie ? :)
...Volvo preferuje do gazowania wszystkie silniki benzynowe nieturbione...
W ofercie Volvo jest w tej chwili tylko jeden model fabrycznie przystosowany do zasilania gazowego (akurat CNG) i jest to V70 z silnikiem 2,5Turbo ... :619:
Bump: ... a jezeli nie taki to moze 2L bedzie lepsze pod LPG ?
No wiesz - porównywać 2,0i do 2,5T to mniej więcej tak jak BMW 316 do M3 :619:
Jesli oczekujesz przede wszystkim dobrych osiągów, to szukasz 2,5T, a jesli szukasz autka do spokojnego i bezstresowego "turlania" się po drogach (głównie miejskich lub na krótkich odcinkach) to szukasz 2,0i.
LPG jest tylko i wyłacznie rozwiązaniem pozwalajacym zaoszczędzić na kosztach paliwa bez przymusu rezygnacji z frajdy z jazdy w przypadku 2,5T.
Jeżdżę prawie wyłącznie po średniej wielkości mieście,jest trochę obwodnic,ale pewnie pali dużo powyżej 12-13l,ale ten silnik wybrałem dla własnej frajdy całkiem pomijając stronę ekonomii spalania.Pali mniej przy emeryckiej zmianie na szybko do 5 biegu i z 50 km/h na zegarze od świateł do świateł.:surprise:
350 km od tankowania do tankowania . Ciekawe jak by wyszlo spalanie na trasie przy predkosci do 100km/h ?
Jak się postarasz, to zejdziesz poniżej dychy, ale sorki, jesli zadajesz takie pytania, to raczej nie jest to silnik dla Ciebie (bez urazy).
Ten silnik jest po to, aby dawać frajdę, a nie mało palic :p
Instalacja KME sprawuje się bardzo dobrze,
spalanie jak do tej pory wychodzi powyżej 11l/100km LPG- na trasie prędkość pow 110;)
do butli wchodzi jakies 42litry gazu a starcza na 380km (+ benzyna na rozgrzewkę).
po mieście poruszam sie Hondą HRV - instalacja KME spalanie 11l/100po mieście.
Trzeba pilnować oleju w silniku i sprawdzac luzy na zaworach.
POLECAM LPG.
Kolego MAG nie obrazam sie co do twojej uwagi ale zeby nie obudzic sie z reka w nocniku chce sie dowiedziec zanim kupie taka maszyne czy bedzie stac mnie na jej podstawowe utrzymanie bo do kosciola w niedziele nie mam zamiaru nia tylko jezdzic :P
polw78 moglbys wkleic nowe zdjecia z instalacji tzn jej zamontowania , usytuowania wlacznika gazu itp. Powiedz mi jeszcze jak z cenami podstawowych czesci eksploatacyjnych swiece kable filtry klocki tarcze itp
Czy w tym silniku nie jest hydrauliczna regulacja luzu zaworowego?
Pozdro :)
Witam wszystkich!
Niedawno stałem się posiadaczem s-maxa z silnikiem benzynowym 2.0. Planuję założyć do niego gaz i już od dawna śledzę ten wątek. polw78 super umiejscowienie zbiornika, pozwolisz, że wykorzystam Twój pomysł?:) Mam zamiar założyć instalację BRC SQ24 + lubryfikacja. Miałem taką w fusionie i nie miałem żadnych problemów. Gazownicy, którzy mi ją montowali w fusionie, do s-maxa też polecają ją najbardziej ale mówią, że stag z wtryskami hana też dobra.
Kolego MAG nie obrazam sie co do twojej uwagi ale zeby nie obudzic sie z reka w nocniku chce sie dowiedziec zanim kupie taka maszyne czy bedzie stac mnie na jej podstawowe utrzymanie bo do kosciola w niedziele nie mam zamiaru nia tylko jezdzic :P
I bardzo dobrze, że sie nie obrażasz, bo nie miałem zamiaru Cię obrażać g:D
Akurat ja uważam, że taki silnik jak 2,5T kupuje się z przekonania, że jest mocny, a nie że jest mało ekonomiczny.
Jeśli koszty utrzymania (w sensie paliwa) mają duże znaczenie, to taki silnik przerabia się na gaz i tyle g:)
polw78 moglbys wkleic nowe zdjecia z instalacji tzn jej zamontowania , usytuowania wlacznika gazu itp. Powiedz mi jeszcze jak z cenami podstawowych czesci eksploatacyjnych swiece kable filtry klocki tarcze itp
Czy w tym silniku nie jest hydrauliczna regulacja luzu zaworowego?
Fotek nowych nie mam:( wyłącznik zlokalizowany na schowku od okularów ( schowek po lewej stronie od kierownicy)
Swiece zastosowałem irydowe - po ok 40zł za sztukę, kabli na razie nie zmieniałem, klocki jak się pytałem razem z tarczami to jakieś 400zł za oś (ale to u brata w serwisie;)
pozwolisz, że wykorzystam Twój pomysł?
po to temat zamieszczony - nie ja pierwszy go wymyśliłem;)
hydrauliczna regulacja - hmm chyba jest:shock:
Witam,
Zacznę od tego że jest to mój pierwszy post na forum.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem S-maxia 2.5T. z 08r.
Kupiłem go z zamiarem zagazowania. Czytając Wasze posty w tym wątku, byłem pewny że nie będzie żadnych kłopotów z zagazowaniem i rzuceniem butli pod auto (tak jak to zrobił polw78).
A tu zonk - odległość pomiędzy tłumikami 50cm.
W polecanym przez polw78 warsztacie do montażu gazu też się zdziwili. A że jako polak potrafi wszystko, wyszły dwie możliwe opcje: przeróbka bagażnika przez podniesienie go o 10cm do góry i zamontowanie zbiornika nad tłumikami, bądź przeróbka tłumików na mniejsze.
Wybrałem drugą opcję. W piątek przeróbka tłumików. We wtorek cięcie bagażnika, środa - gaz.
Piszę to dla chcących zrobić to samo - po wykonaniu wrzucę zdjęcia.
Pozdrawiam
Michti
Po co przerabiać,zamontuj Remusy mają mniejsze puszki,a dźwięk:diabelek:
U mnie gaz już zamontowany, nie będę wrzucał zdjęć, bo w zasadzie mam identycznie umiejscowioną instalację jak polw78. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, silniczek pracuje pięknie. Pozdrawiam
Korton555 09-01-2013, 13:36 U mnie gaz już zamontowany, nie będę wrzucał zdjęć, bo w zasadzie mam identycznie umiejscowioną instalację jak polw78. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, silniczek pracuje pięknie. Pozdrawiam
Jesli mozna wiedziec gdzie robiles, jaka instalacja i calosiowy koszt? Zastanawiam sie, tez czy nie zalozyc, a widze, ze z Krakowa jestes wiec gdzies pewnie robiles.
Instalację zakładałem w firmie Alfa Auto na ul. Zbożowej (poniżej link). Całkowity koszt to 3200 z przeróbką podłogi, instalacja BRC z lubryfikacją. To jest już drugie auto robione u nich i oczywiście drugi ford:) Z pierwszym nie miałem żadnych problemów przez ponad 4 lata więc ponownie zwróciłem się do nich. Zresztą miałem ich również z polecenia. Podejrzewam, że u Ciebie może być drożej i trudniej ale podjechać i pogadać zawsze możesz. Powiedz, że kolega niedawno robił instalację w czarnym s-maxie 2.0 to pewnie będą kojarzyć.
http://www.alfa-auto.pl/?h=ko&u=kontakt
michal z 10-01-2013, 19:57 a ja mam takie zdanie ze,jak bylo stac na konia to musi i na siano
Masz rację,tylko widzisz nas stać i na siano i na marchewkę.
i jeszcze na drugi żłób do tej marchewki ;)
U mnie gaz już zamontowany, nie będę wrzucał zdjęć, bo w zasadzie mam identycznie umiejscowioną instalację jak polw78. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, silniczek pracuje pięknie. Pozdrawiam
A może chociaż zdjęcia zbiornika LPG pod autem i wykończenie miejsca po schowku w bagażniku? Nigdy nie jest tak samo. Chętnie bym zobaczył. :)
NIUTEK74 11-01-2013, 15:05 nie będę wrzucał zdjęć
Fotki zawsze są mile widziane, mimo że mam Diesla to skorzystałem z fotek i wiedzy polw78 i zrobiłem kosz na koło zapasowe sam na razie fotek nie zrobiłem, bo za zimno:( a garażu nie mam
Korton555 13-01-2013, 11:56 Instalację zakładałem w firmie Alfa Auto na ul. Zbożowej (poniżej link). Całkowity koszt to 3200 z przeróbką podłogi, instalacja BRC z lubryfikacją. To jest już drugie auto robione u nich i oczywiście drugi ford:) Z pierwszym nie miałem żadnych problemów przez ponad 4 lata więc ponownie zwróciłem się do nich. Zresztą miałem ich również z polecenia. Podejrzewam, że u Ciebie może być drożej i trudniej ale podjechać i pogadać zawsze możesz. Powiedz, że kolega niedawno robił instalację w czarnym s-maxie 2.0 to pewnie będą kojarzyć.
http://www.alfa-auto.pl/?h=ko&u=kontakt
To ci, znam ich, zakladalem u nich lpg prinsa do mondeo mk2 2.5v6
Panowie nie ma sprawy, nie chciałem zaśmiecać, ponieważ naprawdę wygląda to niemal identycznie (no może poza bagażnikiem, bo jeszcze go nie zrobiłem tak jak chcę). Dajcie mi trochę czasu to wrzucę kilka fotek. Mam trochę mało czasu ostatnio ale postaram się w przyszłym tygodniu.
Korton555 byłem u tych gości odbierać homologację i przy okazji zagadałem o silnik 2,5T. Powiedzieli, że ten silnik się super gazuje i nie ma żadnych problemów. Robili już kilka ale w volvo. Co do tłumików to powiedzieli, że zawsze można jeden wyrzucić ale myślę, że opcja ze zmianą na remusy brzmi super:) Tłumiki i tak pewnie niedługo trzeba będzie zmienić, zresztą remusy się zwrócą razem z instalacją:)
Witam ponownie,
Gaz do S-maxa 2.5T zamontowany. Moim skromnym zdaniem wyszło super. Brak jakiejkolwiek różnicy pomiędzy PB a LPG.
Zdjęcia w moim albumie.
http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=966
Pozdrawiam
rafalrafal01 20-01-2013, 19:58 a możecie podać ile pali gazu 2.0?
Fajnie by było określić ile palił PB a ile pali LPG
popatrz na spritmonitor np albo motostat
a możecie podać ile pali gazu 2.0?
Fajnie by było określić ile palił PB a ile pali LPG
Mnie 2.0 pali 11 benzyny i 13 gazu (jazda miejska) z tym, że z benzyną bardziej się cackałem, a na LPG jestem mniej oszczędny:)
michti jak u ciebie ze spalaniem, jaka duza masz butle (ile lpg tankujesz) ile kosztowala cie instalacja ??
Czy przy wersji 7 osobowej nie bedzie problemu z taka sama instalacja lpg (tzn butla pod podłogą?)
Ile jest miejsca miedzy tłumikami? czy nie mozna bylo dac wiekszej tzn wyzszej i szerszej?
Pozdrawiam
czy mozna byłoby zamontować dwie walcowe butle obok siebie tak, żeby zwiekszyć pojemność zbiornika lpg? Tak zeby mozna było robić min 400km na lpg częstrze tankowanie jest irytujace dla kogos kto jezdzi okolo 150km dziennie.
Tam pod spodem nie bardzo jest miejsce aby wstawić dwie walcówki - zresztą i tak zapewne dwie walcowe nie dałyby większej objętości niż jedna toroidalna pełna z dobrze dobranymi wymiarami.
Tam z tyłuograniczeniem jest belka tylnej zawiechy, a dodatkowo w przypadku 2,5T przeszkodę stanowią tłumiki - one zajmują sporo miejsca.
Jeśli dasz je do przerobienia (jest sporo miejsca "od zewnętrznej"), to jest szansa, że wejdzie butla o średnicy trochę wiekszej niż ta, co Michti ma zamontowaną.
Przede wszystkim zapewne weszłaby taka o wysokości 22cm, ale ona już tak ładnie się nie "schowa" pod osłoną zderzaka i będzie bardziej widoczna z tyłu auta
Witam,
Tankuję max 38l. Spalanie pomiędzy 11 w trasie a 15 w mieście (Wawa).
Oszczędnie nie jeżdżę, ale przy takiej dynamice musi palić.
Samochód stoi w garażu podziemnym to i spalanie PB niskie :). Max po 2km się przełącza na LPG.
Co do wersji 7 osobowej - nie ma najmniejszych przeciwwskazań - wchodzi to samo.
Koszt takiej instalki to 4 koła plus przerobienie bagażnika i nowe wydechy.
W planach: cały wydech ze stali i większy IC. Potem virus.
Pozdrawiam
Michti
kruszynas-max 26-03-2013, 19:11 Witam. Jestem nowym użytkownikiem. Posiadam Ford S-Max 2.0 i 16V 145KM. Zastanawiam się nad założeniem LPG. Trochę szkoda mi ciąć samochód żeby robić miejsce na butle pod spodem. Prawdopodobnie zdecyduję się na walcowatą w bagażniku. Jestem z Białegostoku i mam możliwość założenia gazu u producenta w firnie STAG. Pytanie moje jest następujące czy będę musiał regulować zawory i czy jest tu jakiś problem z systemem dogrzewania silnika.
Pozdrawiam
Witam. Planuję w najbliższym czasie dołączyć do grona posiadaczy S-MAX-a, obecnie jestem na etapie poszukiwań. Ostatnio znalazłem info, że benzynka 2.0 występuje w 2 wersjach 2.0 Duratec i 2.0 Duratec Flexifuel oczywiście w planach mam zagazowanie autka i zastanawiam się, która wersja jest do tego odpowiednia czy po prostu nie ma to żadnego znaczenia. I jeszcze jedno pytanie do posiadaczy LPG czy w swoich instalacjach macie lubryfikacje i ile już zrobiliście km na gazie.
Pozdrawiam
Kruszynas-max - Lubryfikacja to ściema g:D
Wejdź na dział o LPG i zobacz - jest sporo tych silników zagazowanych w Mondeo MkIII i IV.
Co do butli - zamiast butli walcowej, przemyśl lepiej sprawę butli toroidalnej o jak największej średnicy i jak najmniejszej wysokości, którą zamontujesz płasko na podłodze we wnętrzu bagaznika (wyjdzie, że będziesz miał raptem kilka centymetrów mniej na wysokości bagaznika w stosunku do wersji 7-miejscowej) - nie stracisz wtedy mozliwości przewiezienia jakichs wiekszych rzeczy po złożeniu tylnych foteli, bo jak walca zamontujesz, to wtedy mooooocno tracisz na funkcjonalności bagaznika.
Jak sprawdzałem temat, to proponowano mi butlę pełną o srednicy 68cm i wysokości 19cm i pojemność była ponad 65 litrów, czyli gazu do niej wchodziło ok. 52 litry ...
Dobo_28 - FelxiFuel to silnik przystosowany fabrycznie do zasilania bioetanolem, a w związku z tym, ma kilka newralgicznych wewnetrznych elementów silnika wzmocnionych w stosunku do wersji przeznaczonej tylko do Pb95. Czyli w związku z tym można wnioskować, że FlexiFuel będzie się nawet lepiej nadawał do zagazowania niż ten zwykły, który też nie sprawia dla gazowników żadnego problemu.
co do wystajacej lekko butli nie mialbym oporow, natomiast o ile wtedy zwiekszylaby sie pojemnosc tankowania? moze jakies zdjecia jeszcze wrzucicie na forum ? :)
kruszynas-max 28-03-2013, 16:57 Jestem po rozmowach z gościem na temat wstawienia gazu do S-maxa. Prawdopodobnie zdecyduję się na przeróbkę podłogi, ma już to zrobić u swojego znajomego blacharza. Gazownik raczej dobry specjalizuje się w zakładaniu LPG do Subaru. Założył dla mojego Szwagra w Foresterze.Jest zadowolony. W S-maxie już zakładał. Koszt instalacji razem z przeróbką podłogi to max 3750. Będę informował na o postępach z moim gazem. Zakładać będę coś koło połowy kwietnia. Pozdrawiam.
andi0305 02-04-2013, 19:23 tylko nieliczni opanowali gas w fordach (przerabianie podłogi, instalowanie przodu) 2.0 jak i 2.5T. co do tego s-max będzie zdejmował kolektor?no i jak robił takiego to również czekam na fotki (najpierw tych zrobionych)
co do wystajacej lekko butli nie mialbym oporow, natomiast o ile wtedy zwiekszylaby sie pojemnosc tankowania? moze jakies zdjecia jeszcze wrzucicie na forum ? :)
co znaczy lekko wystajaca?
a jak zahaczysz o jakis pret i rozprujesz zbiornik?
RS AUTO-RAF 03-04-2013, 22:16 Kolego "kruszynas-max" a gdzie twój szwagier montował tą instalację?( Poznań, Kraków etc..)
Jeśli jesteś z mazowieckiego to polecam firmę AutoDakar w Wawie. Kilka razy gościłem w tym serwisie i muszę przyznać że Pan Arek zna się na swojej robocie jak mało kto. Mam porównanie z kilkoma serwisami włącznie z tym który montował mi instalację i nie potrafił sobie poradzić z problemem nadmiernego spalania w moim aucie.( około 18 litrów)
Po wizycie w tym warsztacie padła właściwa diagnoza i usunięto usterkę problem ustąpił.
A dodatkowo ma naprawdę super ceny jak na Warszawę.
Tu jest numer do Pana Arka: 608274878
Szczerze polecam.
PS.
Jak ostatnio tam byłem na przeglądzie mojej instalacji to miał własnie s-maxa na warsztacie i powiem że rozwiązanie zamontowania butli było bardzo dobre tzn. zupełnie nie kolidowało z funkcjonalnością bagażnika. tak jak mówiłem wcześniej szczerze polecam.
Jeśli miałbyś jakieś pytania odnośnie swojego auta jeśli chodzi o mechanikę chętnie pomogę. oto mój numer: 791-222-648.
Zapraszam na również PW.
kruszynas-max 04-04-2013, 22:10 Witam "RS AUTO-RAF" jeśli chodzi o montowanie przez Szwagra instalacji robił to w Warszawie u Jako na ulicy Tużyckiej więc bardzo blisko. Specjalizuje się w Subaru. Tak jak pisałem przerabiał już S-maxa. Wyczytałem też dobre opinie na jego temat na forum Volvo. Nie zarzekam się dziękuję bardzo za informację na pewno skorzystam i zadzwonię popytam.
A tak nawiasem jestem z Kruszyniany woj. Podlaskie. Pozdrawiam
rafalrafal01 06-04-2013, 17:30 Mój maxio już bez schowka w podłodze :) w poniedziałek jadę do autoflesza z Torunia instalować lpg :).
-Stag premium
-hana
- i oczywiście zbiornik pod podłogą :)
Macie komóreczki z aparatami, może udałoby się komuś fotek parę wgrać :)? Na razie daleki jestem od gazu ale rozeznanie mam zrobione i wiem, że to dobra alternatywa.
wisnia29 10-04-2013, 22:11 witam jeżdżę dwulitrowym smaxem w wersji 7-osobowej. Od wczoraj mam zamontowano instalacje LPG firmy BRC buta została schowana pod samochodem w zamian oczywiście za schowek.
kruszynas-max 11-04-2013, 17:50 Witaj Wisnia29. Mam pytanie ile zapłaciłeś za instalację i za przeróbkę. Masz już może jakieś wstępne przeliczenia ile pali? Mój od poniedziałku jest w warsztacie i się przerabia. Pozdrawiam.
wisnia29 13-04-2013, 20:35 Witam. Instalacje i przeróbkę robił gazownik wiec za komplet zapłaciłem 2800zł. A co do spalania to nie wiem bo jeszcze nawet jednej butli nie wypaliłem :). Ale mam nadzieje ze w 11 się zmieszczę. Pozdrawiam.
Pytania do posiadaczy S-MAX 2.0 zasilanych LPG:
1) jaki silnik posiadacie z w/w wersji - standardową czy FlexiFuel (na bioetanol)?
2) ile już zrobiliście km na LPG i jak sprawuje się silnik? (chodzą opinie, że te silniki nie wytrzymują więcej niż 40 - 60 tys. km na LPG).
wisnia masz jakies fotki ? :)
Jaki duży zbiornik masz zamontowany tj ile litrow LPG wchodzi i czy miałes mozliwosc zalozyc wiekszy ale wzgledy estetyczne wziely gore :P
Pozdro
wisnia29 14-04-2013, 11:41 Zbiornik mam 40 litrów wchodzi w niego 34-35 litrów. A co do większego to chyba nie bardzo za mocno by wystawał od spodu a tego praktycznie nie widać. W środę mam przegląd więc zrobię fotki. Pozdrawiam.
... (chodzą opinie, że te silniki nie wytrzymują więcej niż 40 - 60 tys. km na LPG).
Przepraszam, a skąd takie bzdury?
To jest silnik od dawna montowany przez Forda - zaczeli w Mondeo MkIII i kontynuują w Mondeo MkIV i tych aut przerobionych na gaz jeździ pełno ...
Przepraszam, a skąd takie bzdury?
To jest silnik od dawna montowany przez Forda - zaczeli w Mondeo MkIII i kontynuują w Mondeo MkIV i tych aut przerobionych na gaz jeździ pełno ...
Znalezione na innym forum cytat jednego z forumowiczów "Najważniejszy jest kod silnika. Niektóre silniki nie tolerują gazu (znaczy tolerują tak do 20 tys., aż do wypalenie gniazd zaworowych ), inne jeżdżą na gazie bez problemu.
Zależy o jakiej pojemności silniku piszesz. W przypadku 2.0 duratec z lat 207-2010 tylko silniki o kodzie AOBC (informacja od producenta) bezproblemowo znoszą gaz. W przypadku innych np jak mój już gorzej.
Musisz sprawdzić jak w przypadku silników z okresu produkcji o którym ty piszesz. W najnowszych silnikach (z lat 2011-12 kod silnika 2.0 ecoboost przystosowanego do gazu to TBBA
Tyle teorii, w praktyce znam trzech taryfiarzy którzy założyli LPG z lubrykatorem do Mondeo z 2008-2010 do silników które nie są do tego przystosowane (inny kod silnika niż dedykowane do LPG) i jeżdżą... Z tym że jeden już wymienił gniazda zaworowe po około 25 tys. km, ale jak twierdzi i tak mu się opłaca, pozostali zbliżają się do 30 tys. i jeżdżą... "
I jeszcze z innej strony http://www.auto-swiat.pl/sites/www.auto-swiat.pl/files/image/auta-ktorym-szkodzi-gaz/Auta-ktorym-szkodzi-jazda-na-gazie-01.jpg
To tak na szybko jak znajdę pozostałe strony to uzupełnię.
Nie neguję, że LPG jest złe bo miałem w swojej Asterce, którą niedawno sprzedałem, a zrobiłem 150tyś. na LPG.
Teraz szukam S-MAX 2.0 Flexifuel i chciałbym wiedzieć po ilu km będę zmuszony robić wypalone gniazda zaworowe i przeliczyć rentowność przedsięwzięcia.
jaki jest koszt takiej naprawy?
rafalrafal01 16-04-2013, 18:45 Ja jestem już po instalacji w swoim maxiu.
Zestaw to:
Stag Premium
Hana zielone
Parownik KME TUR
i oczywiście zbiornik 630/20 48litrów - pod podłogą.
Pierwsze jady - bardzo pozytwne - nic się zbędnego na licznkiku nie zapaliło.
Chłopaki z autoflesza jak na razie wykazują profesjonalne podejście a ściągnięcie kolektora to powinna być norma a nie wyjątek przy montażu.
W sumie samochód był robiony przez średnio 3,5 osoby przez 12 godzin + około godzina jazdy w celu ustawienia.
Jestem tutaj nowy, więc witam wszystkich serdecznie :)
Szukam Forda S-MAX 2.5T z zamiarem zagazowania, gdyż sprzedałem swoje poprzednie auto. Tutaj właśnie się wtrącę do wątku o LPG - miałem Volvo S60 z tym silnikiem (2.5) tylko w wersji T5 miało 260KM i na LPG w trzy lata przejechałem 80tys km - bezproblemowo, wymieniając tylko 1 jedną listwę wtrysku gazu. Z silnikiem zero problemów.
Instalacja LPG w 7 osobowym samochodem o sportowym zderzakiem.Zbiornik 51 litrów.
Super - cała się schowała pod zderzak.
Możesz podać pełne dane butli, średnica i wysokość?
IRENE 600/190 51 L http://www.irene.pl/
pelny zbiornik toroidalny
Ale jest dość squeeze. Tłumiki są oddzielone o 58 cm. Miałem do rozciągnięcia do maksimum, a zbiornik jest prawie dotykając ich. Czy jest blacha aluminiowa do ekranowania kawałek gumy do zbiornika w spalinach nie zapukać. Na zdjęciach widać, że mamy do cięcia i poprzeczki i zrobić nową, w połowie wysokości.Zbiornik jest w ten sposób wchodzi pod zderzakiem i nie niższe niż tylnej osi. Miałem zbiornik usunięto 80% ogranicznik i wypełnia je do 100%. Mam agresywny driving range 350 km i bardzo kosztować nawet do 430 km.
Używam Google Translator i mam nadzieję, że rozumiesz.
Rozumiem prawie wszystko g:D
Dzieki za te info - przyda się zapewne kilku osobom na forum, a mnie też, jak będę zmieniał swojego 2,0TDCI na 2,5T g:)
To jest zdjęcie starej forum niemieckiego "S-Max Club de". jest średnica zbiornika 580 mm
stmax - super :) wlasnie o to mi chodzilo.
Witam, odkopię temat bo coś ostatnio ucichł.
By nie zakładać nowego powtórzę wcześniej zadane pytanie jak sprawują się wasze S-MAXy na LPG ile już zrobiliście km i czy macie jakieś spostrzeżenia dla innych planujących montaż.
rafalrafal01 31-05-2013, 20:15 U mnie przebieg raczej skromny około3kkm.
Nie odczuwam różnicy między lpg a pb.
Do butli 48l tankuję 39l.
Generalnie starcza to na około 360-390km spokojnej jazdy 70%miasto, 30%pozamiastem
Pierwsze wrażenia - mocno pozytywne:)
:shock: Mojej jazdy nie można nazwać spokojną. Również nie odczuwam różnicy pomiędzy LPG i PB (jeżeli już to na korzyść lpg ale to pewnie autosugestia:)).
Pali mi średnio 13 na lpg, ostatnio w upały spalił mi z klimą ponad 15. Muszę zaznaczyć, że jest to spalanie 100% w mieście i jazda raczej dynamiczna. Do zbiornika tankuję 42 litry i na tym robię około 300 km (czasem więcej, czasem mniej). Na gazie zrobiłem 7 kkm i generalnie jestem zachwycony. Mocy brakuje dopiero przy obciążeniu, z klimą i pod górkę na 5 biegu, a tak to naprawdę jest przyzwoicie.
Instalację mam od ponad roku. Przejechane ok. 15000 km. Butla 50l, klasyczna w bagażniku. Pali ok. 10-11 l/100 km. Na zbiorniku przejeżdżam jakieś 330-350 km. Tak jak u kolegów nie stwierdzam różnic między jazdą na LPG a Pb. Poza finansową, oczywiście, instalacja zwróciła się po ok. 10 miesiącach.
Dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami
Nadal jestem na etapie poszukiwania dla siebie S-MAXa chyba mam za duże wymagania i ciężko mi znaleźć wymarzoną wersję (S-MAX wyposażenie Titanium, silnik 2.0 flexiFuel, srebrny, 7 osobowy, przyciemniane tylne szyby) ot takie skromne wymagania :)
Bartek_P 26-06-2013, 20:48 biały ładniejszy :D
Zapomniałem dopisać żeby był z 2009, a jeszcze lepiej jak by się udało znaleźć 2010
Mój budżet jest skromny 40000 - 45000 zł więc i poszukiwania się przedłużają.
michał71 27-06-2013, 20:37 QUOTE=dobo_28;2036567]Zapomniałem dopisać żeby był z 2009, a jeszcze lepiej jak by się udało znaleźć 2010
Mój budżet jest skromny 40000 - 45000 zł więc i poszukiwania się przedłużają.[/QUOTE]
... życzenia jak przysłowiowe "... księcia z bajki" ale życzymy powodzenia g:DD Ja za takiego który ma wszystko o czym marzysz ale z roku 2008 dałem w sierpniu ubiegłego roku po ponad 7 msc poszukiwań 55000. POWODZENIA ŻYCZEg:DD
interesuje mnie wersja 2.5 T jak sie sprawuje oraz spalanie :)
Wystarczy zaspawac na płasko wnęke przy tylnym zderzaku. Pod spód można zamontowac toroidalną 53 litry. Bagażnik w całej rozciągłości wolny.
Robson321 03-10-2013, 01:38 Witam,
posiadam S-maxa z instalacją gazową ale w wersji 5-osobowej. Mam wstawioną butlę owalną (67 l) za siedzeniami. Obudowałem wykonując lekką konstrukcję obłożoną materiałem z wykładziny bagażnika :) - wygląda extra. Ograniczyło to przestrzeń bagażnika ale innego rozsądnego rozwiązania nie było.
Pozdrawiam
Cześć. Mógłbym Cię prosić o wstawienie zdjęć jak sobie to ładnie zrobiłeś?
Do tego kilka słów jaki przebieg, od kiedy podtlenek lpg i ile na nim zrobiłeś oraz czy silnik ładnie to znosi.
P.S.Masz zawieszenie adaptacyjne? Jakieś problemy? Duży koszt utrzymania? Wybacz, że tyle pytań ;)
Bartek_P 07-10-2013, 21:17 Nie wiem czy to ważne, ale temat brzmi "Gdzie zamontować butlę" a nie srety pierdety jak to się jeździ na gazie.
Witajcie.
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich. Posiadam S-max-a 2,5t rocznik 2006 titanium s wersja 7 osobowa. Planuję wrzucić do niego gaz tak jak to było podane przez kolegę STmax czyli od spodu. Rozmawiałem już na ten temat z chłopakami z gazowni :) i generalnie po pomiarach wchodzi między tłumiki butla ok 42 - 45l. Pozostaje kwestia interpretacji Dz.U. 104 poz. 607 z 04.05.2011 r. załącznik nr 9. przez panów ze stacji kontrolo technicznej. Szczególnie interesuje mnie punkt:
1. Odległość zbiornika od układu wydechowego - § 4.10
2. Brak dostępu do złącz przy zbiorniku i możliwości sprawdzenia szczelności - § 3.2
Choć wynika z tego że (ad1) po zastosowaniu osłon termicznych odległość może być minimalna - i tu Pan ze SKT się niestety z tym nie zgadza i wg niego ma być min 10cm co skutkuje tym że zbiornik zmniejszy mi sie o 20cm i tym samym instalacja gazowa przestaje mieć sens, no chyba że postoje będą co 100km :)).
Moje pytanie do tych którzy zainstalowali ten gaz w autkach 7 osobowych właśnie pod spodem i jak wygląda przegląd techniczny? Jakies inne problemy? Może kolega STmax by się jeszcze wypowiedział?
Jeżeli zamontuję ten gaz na pewno podzielę sie z Wami zdjęciami oraz opisem z przeglądu technicznego.
Chwila, chwila, skoro są homologowane butle do montazu zewnetrznego pod samochodem (najczęściej w miejscu podwieszanego koła zapasowego), to jakim cudem ta sama butla może nie być dopuszczona akurat w S-Maxie???
Co do odległości od wydechu się nie wypowiadam, bo nie pamiętam jak to wygląda w autach z podwieszanym kołem zapasowym.
Zreszta ja osobiscie planując LPG w nastepnym aucie, którym będzie właśnie S-Max 2,5T i tak planuje zmienić wydech, wiec i tak bedzie tam wiecej miejsca niż przy fabrycznych puszkach ...
Krzycho/\ 14-10-2013, 11:11 Może butla za mocno wystawała od spod auta.
Bartek_P 15-10-2013, 08:18 STAKO 47l wchodzi bez problemu
Chwila, chwila, skoro są homologowane butle do montazu zewnetrznego pod samochodem (najczęściej w miejscu podwieszanego koła zapasowego), to jakim cudem ta sama butla może nie być dopuszczona akurat w S-Maxie???
Co do odległości od wydechu się nie wypowiadam, bo nie pamiętam jak to wygląda w autach z podwieszanym kołem zapasowym.
Zreszta ja osobiscie planując LPG w nastepnym aucie, którym będzie właśnie S-Max 2,5T i tak planuje zmienić wydech, wiec i tak bedzie tam wiecej miejsca niż przy fabrycznych puszkach ...
Jedna sprawa - zmieniając wydech zmieniasz parametry wyrzutu gazów wylotowych co może skutkować zmianą parametrów pracy silnika i całości. Rozmawiałem z gazownikami o tym i potwierdzili moje przypuszczenia mówiąc dokładnie to samo. Chyba że zabierzesz się do tego [profesjonalnie i przeliczysz sobie stan obecny i przyszły tak by prędkości i ciśnienia w układzie były porównywalne, inaczej nie zabieraj się za to bo zrobisz krzywdę sobie i autku :) jestem umówiony na wizytę na kolejny pomiar na początku listopada i chciał bym zrobić tą instalacje na Mikołaja :P więc jeśli tylko będę już miał wszystko tak jak obiecałem podzielę się z Wami zdjęciami i moim opisem z modyfikacji oraz w październik przyszłego roku z przeglądu technicznego. Żona prawnik martwi się tylko o tą dziurę w opisie w rozporządzeniu :) a ja jestem dobrej myśli :) jak coś to ona będzie jeździła na przeglądy :)
Bump: STAKO 47l wchodzi bez problemu
Z tego co wiem już na tą chwilę 580x225 czyli 46l :) zobaczymy co powiedzą inni :) chyba że masz doświadczenie to porozmawiamy :)
Bump: STAKO 47l wchodzi bez problemu
Aha no i jeden problem Ci co mają stako 47 to mają ja wiem że już go nie produkują :)
Bartek_P 23-10-2013, 21:20 Nie produkują wersji pełnej, bez dziury w środku, natomiast ten z dziurą w środku produkują nadal.
Sprawdzę dokładnie w homologacji jaki mam zbiornik i napiszę
Jedna sprawa - zmieniając wydech zmieniasz parametry wyrzutu gazów wylotowych co może skutkować zmianą parametrów pracy silnika i całości. Rozmawiałem z gazownikami o tym i potwierdzili moje przypuszczenia mówiąc dokładnie to samo. Chyba że zabierzesz się do tego [profesjonalnie i przeliczysz sobie stan obecny i przyszły tak by prędkości i ciśnienia w układzie były porównywalne, inaczej nie zabieraj się za to bo zrobisz krzywdę sobie i autku :)
...
Zabrzmiało strasznie groźnie :619:
Prawda jest tak, że wydech fabryczny w tym silniku 2,5T jest bardzo restrykcyjny i jego poprawa daje bardzo dużo jesli chodzi o odblokowanie możliwosci podniesienia mocy.
Nie potrzeba żadnego strasznie pseudonaukowego "wyliczania" tego wydechu, a już wogóle modyfikacja tylko końcowej części to przysłowiowa "bułka z masłem" - wystarczy zastosować tłumiki końcowe o zbliżonej pojemności i o tej samej średnicy rury przelotowej co na wejściu z ori układu, ale tak zabudowane, zeby pozostawiły wiecej miejsca na środku auta - nie jest to żadna "filozofia".
Oczywiście zapewne zmieni sie brzmienie wydechu i poziom głosnosci, ale doświadczony tłumikarz zajmujacy sie tym (a nie tylko wymieniający gotowce lub spawający dziury) powinien sobie bezproblemowo poradzić z takim dobraniem puszek, aby uzyskać pożądane efekty.
Poza tym, akurat ja wiem dość sporo na temat mechanicznych modyfikacji aut, a tuningiem zaczałem się interesować już dobre 20lat temu, więc dziękuje za troske, ale z ostrzeżenia nie skorzystam ... :619:
Jesli zaś chodzi o moje "plany" związane z modami wydechu 2,5T, to są one bardzo sprecyzowane i przetestowane przez defacto przez wielu uzytkowników takiego samego silnika, tyle, że stosowanego w Focusie ST :027:
Zabrzmiało strasznie groźnie :619:
Prawda jest tak, że wydech fabryczny w tym silniku 2,5T jest bardzo restrykcyjny i jego poprawa daje bardzo dużo jesli chodzi o odblokowanie możliwosci podniesienia mocy.
Czyli potwierdzasz moje uwagi.
Nie potrzeba żadnego strasznie pseudonaukowego "wyliczania" tego wydechu, a już wogóle modyfikacja tylko końcowej części to przysłowiowa "bułka z masłem" - wystarczy zastosować tłumiki końcowe o zbliżonej pojemności i o tej samej średnicy rury przelotowej co na wejściu z ori układu, ale tak zabudowane, zeby pozostawiły wiecej miejsca na środku auta - nie jest to żadna "filozofia".
A powiedz mi kolego skąd ci tłumikarze wiedzieli że tak bedzie dobrze? Ktoś to kiedys musial policzyć żeby było dobrze a nie na "o tak będzie dobrze " :) czyli już są dobrane odpowiednie tłumiki "wielkości" jak napisałeś zbliżone, czyli nie za duże ani nie za małe bo co?? Czemu mają być zbliżone skoro to ne filozofia :P i nie moga być mniejsze?? Mówimy o tym samym tylko innymi słowami.
Oczywiście zapewne zmieni sie brzmienie wydechu i poziom głosnosci, ale doświadczony tłumikarz zajmujacy sie tym (a nie tylko wymieniający gotowce lub spawający dziury) powinien sobie bezproblemowo poradzić z takim dobraniem puszek, aby uzyskać pożądane efekty.
Poza tym, akurat ja wiem dość sporo na temat mechanicznych modyfikacji aut, a tuningiem zaczałem się interesować już dobre 20lat temu, więc dziękuje za troske, ale z ostrzeżenia nie skorzystam ... :619:
Nie ujmuję Tobie że nie wiesz i nawet tak nie napisałem ale tak jak to było powiedziane - ktos kiedy to musiał policzyć. W każym układzie czy to sprężonego powietrza czy odpylania wszędzie tam gdzie przelatuja jakieś gazy pyły itp nie można sobie ot tak dobierać średnicy rur i elementów wykonawcych. to zostało już przez kogos policzone i teraz Ci co wiedzą to się do tego stosują lub wyczuli (przez testy) że to bedzie git. Sam liczę instalacje odpylacjące więc wiem o czym mówię i policzone źle będa sprawiały prblemy tak jak moim zdaniem źle dobrany wydech.
Jesli zaś chodzi o moje "plany" związane z modami wydechu 2,5T, to są one bardzo sprecyzowane i przetestowane przez defacto przez wielu uzytkowników takiego samego silnika, tyle, że stosowanego w Focusie ST :027:
Mam nadzieję że dobrze to wyszło.
Krzycho/\ 30-12-2013, 08:10 Czy ktoś montował zbiornik toroidalny do auta z silnikiem 2.0? Chodzi mi o to jaka maksymalnie pojemność wejdzie. Wydaje mi się, że powinien być nieco większy niż w aucie z silnikiem 2.5T bo mam tylko jeden tłumik końcowy.
marcinov 31-12-2013, 13:40 Ja mam u siebie butle 52l (680x180mm). Wchodzi idealnie chociaż trzeba wycinać schowek.
Bartek_P 01-01-2014, 11:53 Schowek trzeba wyciąć bez względu na pojemność butli.
bodzio17 03-01-2014, 12:08 Rozmawiałem z kolegą, który ma warsztat LPG - w moim 2.0 albo wymontować siedzenia i włożyć do bagażnika, ewentualnie bez cięcia przeróbek itp. montaż pod podwoziem ale butla 35l. Z homologacją nie ma problemu - są dostępne odpowiednie zbiorniki. Silnik podobno wbrew obiegowym opiniom LPG toleruje całkiem nieźle.
Bartek_P 06-01-2014, 10:30 Butla 35 l, bez wycinania schowka będzie bardzo nisko wisiała i mogą być problemy przy pokonywaniu krawężników, kamieni etc.
Pomijam już samą pojemność, to raptem na 200km
Cześć. Po długim milczeniu informuję że dziś moje autko jedzie do gazu :) mam nadzieję że po weekend-zie będę mógł wkleić zdjęcia i ew wymiary. Będzie to wszystko na pograniczu przepisów ale jeszcze w :) jak coś to domowy prawnik będzie jeździł na przeglądy. W Niemczech nie ma problemu z tym więc u nas również nie powinno być. Choć jak napisałem do tego warsztatu z Niemiec z linku od kolegów parę postów wcześniej nie pomogli mi za bardzo. Powiedzieli że juz nie pamiętają jak to było robione. Na zdjęciach widać ewidentnie osłonę termiczną między butlą a wydechami.
Cóż dam znać. Życzcie mi powodzenia.
PS oczywiście wycinanie schowka będzie.
Rafik667 19-01-2014, 20:47 Cześć,
jestem nową osobą na Forum.
Planuję zakup S-maxa.
Ze wzgledu na to, że głównie w mieście używam chciałbym benzynę 2.0.
Chciałbym wersję 7-mio osobową.
Czy wiecie, gdzie w Gdańsku można załozyć taką instalacę w podłodze w bagażniku?
Znaczy butlę umieszczoną pod podłogą bagażnika masz na myśli?
Jesli tak, to najpierw kup auto, potem znajdź blacharza który wytnie Ci schowek w podłodze i w jego miejsce wstawi płaski kawał blachy, a na koniec dopiero pojeździj po warsztatach montujacych LPG i zbierz oferty kto co i za ile Ci zaproponuje.
W przypadku 3-miasta jest sens rozejrzeć się po okolicach, bo bardzo często "wycieczka" do np. Starogardu, Tczewa czy Chojnic może dać oszczedności kilku stówek w cenie montażu instalacji ...
Krzycho/\ 20-01-2014, 10:56 Od siebie dodam, że niektóre warsztaty mogą też oferować przeróbkę podłogi w cenie montażu.
norbertb 21-01-2014, 18:56 Witam
ja wyciąłem schowek i wstawiłem blachę 2mm butla 58l bormech 65x20 wypoziomowana kolegom podpowiem można też przyciąć belkę wtedy butla wyżej wchodzi. conversja na Stag Isa 2 parownik AC 150 i Listwa AC czerwona (bo tak chciałem) pojeżdżę dam znać zapłaciłem 2,4k
Krzycho/\ 22-01-2014, 09:37 Witam
ja wyciąłem schowek i wstawiłem blachę 2mm butla 58l bormech 65x20 wypoziomowana kolegom podpowiem można też przyciąć belkę wtedy butla wyżej wchodzi. conversja na Stag Isa 2 parownik AC 150 i Listwa AC czerwona (bo tak chciałem) pojeżdżę dam znać zapłaciłem 2,4k
65x20 to 52 litry...
65x20 to 52 litry...
A nie pomyslałes że chodzi o zbiornik zewnętrzny?
Bormech robi zewnetrzne w wersji pełnej i ten 650X200 ma właśnie 58litrów ... :027:
Krzycho/\ 22-01-2014, 13:43 A nie pomyslałes że chodzi o zbiornik zewnętrzny?
Bormech robi zewnetrzne w wersji pełnej i ten 650X200 ma właśnie 58litrów ... :027:
Nie pomyślałem... nie doczytałem informacji na stronie producenta.
Dodam jeszcze, że zbiornik zewnętrzny nie różni się od wewnętrznego niczym oprócz sposobu montażu i wielokrotnie na zewnątrz montowane są zbiorniki uniwersalne.
norbertb 28-01-2014, 11:01 Nie pomyślałem... nie doczytałem informacji na stronie producenta.
Dodam jeszcze, że zbiornik zewnętrzny nie różni się od wewnętrznego niczym oprócz sposobu montażu i wielokrotnie na zewnątrz montowane są zbiorniki uniwersalne.
Kolega jest w błędzie bo tam gdzie w uniwersum jest dziura bormech ma paliwo LPG (brak otworu na środku butli jest pełna):wink:
Krzycho/\ 28-01-2014, 11:05 No faktycznie pojemność podobnych wymiarów zbiorników typowo zewnętrznych jest większa od uniwersalnych.
Jednak żeby upchnąć pod podłogą butlę o średnicy powyżej 600mm to już zaczyna się duża kombinacja alpejska. Od wczoraj mam zamontowaną 600x220.
norbertb 28-01-2014, 11:06 ale do rzeczy instalator musi jeszcze zajrzeć bo przy takiej butli 42/42 l LPG to trochu przy mało spalanie warunki jakie mamy każdy widzi to 11,3 mieszana trasa 160/h plus komin więc raczej nieźle. moje MODO MK3 na tym samym odcinku palił 12.5
Pozdrawiam kolegów
Witam wszystkich.
Jestem zainteresowany montażem gazu w moim s-maxie 2.0 duratec.
Czytałem poprzednie posty i wiem, że kilku forumowiczów zainstalowało gaz w silniku 2.0. Powiedzcie, jak wam się sprawuje autko? Jakieś usterki? Co z zaworami i ich regulacją?
I dodatkowo czy ktoś zna zaufanego gazownika z Wrocławia, który zrobi to porządnie z jakąś gwarancją, no i oczywiście nie ściągnie ze mnie ostatniego grosza.
Z góry dzięki za pomoc !
norbertb 08-02-2014, 15:30 Mogę powiedzieć tak w poprzednim mondi MK3 silnik Duratec HE czyli to co w Smaxie różnica subtelna w maxie masz elektroniczną przepustnice pozatym to ten sam silnik. Przejeździłem nim 3lata zrobiłem ok 70 klocków i klient kupił ze stanem 268Klocków i dalej jeździ -zawory ustawiłem raz przed montażem Gazu Łupkowego. Teraz będę testował Maxa pozdro
Bartek_P 10-02-2014, 21:32 Zawory czy z gazem czy bez i tak powinno się ustawiać i to dość często. Teraz nie pamiętam co ile ( chyba 15 tysi) , ale raczej nikt tego nie robi.
Co do sprawowania, wszystko zależy od jakości instalacji i jej montażu.
Ja swoim śmigam od 10 miesięcy i nie do tej pory nie mam żadnych problemów.
Wielkie dzięki za odpowiedź. Jutro montuję gaz. Oby nie spartaczyli roboty :)
pozdrawiam
Witajcie, właśnię planuje kupno S-max 2.5T, czytałem wcześniejsze posty i tu moje pytanie co powiedzieć blacharzowi konkretnie jakie elementy są do usunięcia i na jakie wymiary ma to zrobić? niestety nie moge mieć butli w środku ponieważ mam małą firmę i potrzebowałbym całą przestrzeń bagażową auta. Pozdrawiam
Zacznij czytać ten temat od początku....jest wszystko co potrzebujesz.
Rafał A.(antek) 26-02-2014, 00:40 jak nie chcesz wycinać poprzeczki wzmacniającej, to wejdzie mała butla, jak wytniesz, to w temacie jest co i jak
norbertb 26-02-2014, 05:36 z doświadczenia podpowiem niech blacharz skoryguje wysokość poprzecznej kratownicy do jakiś 4cm jest to w zupełności wystarczająca dla montażu butli i nie komplikuje mocowania siedzeń (pod tą belką znajdują się nakrętki mocowania) z punktu widzenia bezpieczeństwa nie usuwał bym jej całkowicie Pozdrawiam
Krzycho/\ 26-02-2014, 08:00 Ze swojego doświadczenia dodam, że u mnie nie zostało wycięte nic oprócz schowka (nie mam trzeciego rzędu siedzeń), butla nie wystaje poza obrys auta i mieści się 40 litrów gazu.
Rafał A.(antek) 26-02-2014, 21:42 mozna jeszcze wydech przerobic.
rozroznijcie jeszcze problem 2.0 i 2.5t gdzie sa 2 tłumiki i nie ma miejsca. w 2.0 nie ma klopotu z butla
Bump: mozna jeszcze wydech przerobic.
rozroznijcie jeszcze problem 2.0 i 2.5t gdzie sa 2 tłumiki i nie ma miejsca. w 2.0 nie ma klopotu z butla
Witam!
Mogę dodać parę słów od siebie z perspektywy własnych doświadczeń związanych z s-maxem 2.5t zasilanym lpg. Instalację zakładałem rok temu i w tej chwili przejechałem na niej już dobre 30tyś km.
Instalację montowałem u p. Arka w W-wie (ul. Tulżycka 2). Powiem tak: POLECAM z czystym sumieniem, bo gazowanie tego modelu nie jest łatwe (podwójny wydech i brak miejsca na butlę), szczególnie jeśli chce się uratować przestrzeń bagażnika, co dla mnie było podstawową sprawą.
U mnie w samochodzie zastosowany został następujący patent:
Najpierw został wycięty schowek pod płytą bagażnika. Jest to krótki zabieg i kosztuje ok 300 zł. Arek współpracuje z blacharzem, który bardzo szybko ogarnia temat. Potem samochód trafił do firmy Przemo-Car w Wiązownej i został lekko zmodyfikowany układ wydechowy, aby zrobić miejsce na zbiornik. Koszt ok. 1000 zł, ale wymieniane są dwie końcówki tłumika (przyjemny dźwięk jest w gratisie ;) Po takim przygotowaniu samochód trafił do p. Arka, gdzie dostał gazik. Nie pytajcie mnie o graty, bo jestem lajkonikiem, ale pomysłodawca pewnie odpowie ze szczegółami - podaję tel do Arka (mam nadzieję, że się nie obrazi ;) : 608274878
Butla zamontowana pod spodem, bagażnik cały do dyspozycji, wlew w klapce. Do butli wchodzi 38l gazu. Spalanie (głownie miasto) ok 13-14l gazu/100km. Utrata mocy niedostrzegalna. Silnik pracuje pięknie na lpg, zero problemów. Oszczędność mega.
Pozdrawiam!
norbertb 13-03-2014, 09:25 U mnie wlew pod klapką butla 58 wchodzi 48 robię na tym w cyklu mieszanym z dość ciężką nogą 400km
flipers2 14-03-2014, 18:32 Witam kolego chlorek ulica chyba tylzycka a nie tulzycka.....!!!!!
Ja jestem na etapie szukania S- maxa ale jak mozesz to napisz ile Cie wyniósł całkowity montaż instalki lacznie z przeróbkami
Bump: norbertb a Ty masz 2.5 czy 2 litr ????
racja! tylżycka, mój błąd :wink:
koszty: instalacja 4.000zł, wycinka schowka 300 zł, nowe tłumiki plus przeróbka pod zbiornik 800 zł. Spalanie w cyklu głównie miejskim na poziomie 13-14l lpg.
pozdrawiam
Bump: norbertb a Ty masz 2.5 czy 2 litr ????
W profilu stoi 2,0 z rocznika 2007...
flipers2 25-03-2014, 19:52 sorki małe niedopatrzenie......o jedno piwko za duzo:wink:
z doświadczenia podpowiem niech blacharz skoryguje wysokość poprzecznej kratownicy do jakiś 4cm ..... z punktu widzenia bezpieczeństwa nie usuwał bym jej całkowicie Pozdrawiam
Czy masz na mysli tę "poprzeczkę" łaczącą tylne podłuznice na wysokosci tylnej zawiechy, tę co widać na ponizszej fotce?
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=966&pictureid=4903
Właśnie sam zastanawiałem się nad wycięciem tej "poprzeczki" ale ze względu, że mam trzeci rząd siedzeń to sobie odpuszczę choć zmieściła by się wtedy dość wysoka butla co przełożyło by się na jej pojemność.
norbertb 14-05-2014, 17:37 Witam o tym właśnie mówiłem ja mam 3 rząd siedzeń to raz, dwa jak pojedziesz do gaziarza to i tak butle poziomuje. ergo jak wysoka to może odrobinkę z pod zderzaka wyłazić.
A jeszcze jedno byłem na regulacji gaziarz podgoił mi pływak i tera nie odcina/ mało mnie to cieszy i tak wale po 47-48 litrów na czuja.
Bump: OK tylko roczek i szukam jak na wstępie zamierzałem 2.5 t
uparłem się na większą butle ale w sumie w 2.5 to musisz upchnąć między podłużnicami i belką bo i tak wydech nie pozwoli.
Z racji że jeszcze bije się z myślami 2.0tdci 140KM czy 2.5T chce zapytac i o samą instalację gazową i koszty eksploatacji silnika 2.5T
Panowie jak tam wasze wrażenia z LPG (interesują mnie wersje 2.5T)
1. Jaka maksymalna butla może się zmieścić pod podłogą w wariancie bez przeróbki układu wydechowego i z taką przeróbką oraz czy wersja osobowa (7dmio lub 5cią) ma znaczenie dla wielkości butli
2. Czy kod silnika 2.5T to tylko HUWA który to jest umieszczony na liście prinsa jako silnik nie polecany do montażu instalacji gazowej?
3.Koszt regeneracji turbiny
4.Proszę o kluczowe wskazówki podczas montażu instalacji gazowej jak to co się zdążyłem doczytać : przewody miedź 8mm STAG300plus wtryski HANA zielone, nie wiem co z redyktorem(ami) jak coś pokręciłem to mnie proszę poprawcie.
5. Proszę o zdjęcia samej instalacji, montażu butli oraz miejsca w którym macie zamontowany przełącznik LPG.
Chciałbym również zapytać o takie rzeczy jak koszt wymiany rozrządu(pasek,czy łańcuch), wymiana sprzegła (podobno jest tam dwumas, któy nie grzeszy trwałością przy dynamicznym stylu jazdy a alternatywa to kpl. sprzegła z focusa RS-a z GB a całkowity koszt to około 7tyś zł!!!??? oraz najczęściej wymieniane elementy jak komplet świec, kabli WN oraz tarcz i klocków hamulcowych .
proszę o takie info ponieważ liczę i kalkuluję czy czasem 2litrowy traktor nie okaże się tańszy i mniej awaryjny w eksploatacji
średnie (normalne)spalanie z tego co czytam to wynik 13-15 L/100km jak dla takiej wersji silnikowej bardzo dobry wynik. i znaczy to ze koszt przejazdu wynosi około 40zł na 100km to tak jak wersją 2.0tdci (7.5L/100km)
Nie czuje się za fachowca w tym temacie gdyż sam mam 2,5 T od stycznia i przymierzam się do instalacji gazu ale mogę trochę opisać se swojej perspektyty. Polecam forum przeszukać i poczytać bo chłopaki w miarę temat opisują wraz z odnośnikami do stron zagranicznych forów ze zdjęciami instalacji butli.
Tłumiki bez przeróbki mają 55 cm odległości między sobą (to jest benzyna więc są duże puszki i to dwie) więc albo zbiornik o średnicy 52 cm (trudno dostępny ale dostępny) albo pozostaje przeróbka podłogi do wersji 7 osobowej albo w wersji 5 osobowej butla do bagażnika. Do tego przeróbka tłumików. Ja sam nie chcę strumieniowych jak tu na forum każdy zakłada bo ten "wspaniały dźwięk" buczenia przy wyjeździe na wakacje na południe europy może zabić. Dlatego byłem u gościa od tłumików i za ok 800 zł przeróbka układu z dwoma trochę mniejszymi tłumikami tylko że gwarancja na końcówki tłumików ok 3-4 lata bo oryginały są z prawdziwej blachy a po przeróbce z gorszej jakościowo. Nie ma alternatywy gdyż nikt nie zrobi z kwasówki tłumika z grodziami jak w oryginale tylko przelotowy.
Po tych manewrach upchasz pod podłogą butle na ok 56-58 cm średnicy o wysokości 18,20 lub 22 cm. Wybór należy do ciebie. Czy chcesz aby wystawała bardziej lub mniej. Ja wybieram tę drugą opcję.
Co do instalacji to osobiście wybrałem ELPIGAZ gdyż mam ich na miejscu robią dużo aut i paru kumpli robiło u nich instalację. Nie mam tam rabatów więc nikogo nie reklamuje bo uważam że dobry gaziarz to ten którego wszyscy polecają a nie ten który jest najtańszy. Auto ma 220 KM więc i instalacja będzie trochę kosztować. Oczywiście zebrane wskazówki na forum również przekaże instalatorowi w momencie oddawania auta i posłucham jego opinii.
Jeżeli chodzi o sławetną listę silników nie tolerujących gaz to silnik 2,5 T to jest jednostka volvo więc trochę znana na świecie a ponadto nie jest jakoś zaawansowana technologicznie jak obecne motory więc jak czytasz na forum ludzie instalują gaz i jeżdżą a nie psuje się auto tym którzy go nie mają albo jeżdżą w niedzielę. Zawsze coś się znajdzie.
Osobiście zdecydowałem się na instalację z najwyższej półki firmy którą wymieniłem gdyż elektronika łączy się bezpośrednio z autem i wg mojej wiedzy nie będzie problemu z mapowaniem itp co chyba jest największym problemem. Ostatnio w w/w firmie widziałem na przeróbce Mercedesa AMG więc i takie wózki przerabia się na gaz.
Eksploatacja jest taka sam jak w dieslu jak i w benzynie jeżeli chodzi o tarcze, klocki i opony. Moim zdaniem pytanie retoryczne.
Jeżeli chodzi o pasek to 2,5 T wymiana po 200 tyś. Świece po 60 tyś i tu słyszałem że nie za bardzo motor toleruje inne niż motocraft chociaż myślę że ludzie instalują inne i jeżdżą.
Sprzęgło zależy od nogi i w dieslu i w benzynie jak będziesz trzymał nogę na pedale jeździł na pół sprzęgle itd to i tu i tu zajeździsz. Tylko że w dieslu są takie mię niespodzianki jak dwumasa i filtr cząsteczek i to zabija wszystkie nowe silniki diesla bo koszty są ogromne (najlepszy diesel ma chyba jeszcze KIA 1,6 jest czysty jak stare diesle w VW bez dwumasy i PDF).
Turbina jest tu i tu jak o nią dbasz i nie jest wyżyłowana (ja w swoim ma 150 tyś km najechane) to pojeździsz. A jak kupisz z licznikiem 120 tyś 5 latka to możesz się spodziewać wszystkiego. Na zachodnich autostradach nie jeździ się 90 km na godzinę więc i turbina trochę dostała.
I na koniec powiem tak. W życiu maiłam m.in. z 5 klekotów w tym dwa razy Mondeo. Zawsze w Fordach ciekł olej na zimeringu między skrzynią a silnikiem nie wiem czy to pech czy ten typ tak ma. Teraz jak jeżdżę do serwisu i są klekoty to słyszę jak ludzie przy odbiorze otrzymują tą miłą wiadomość o wycieku oleju. Wymienisz zimering 400 zł lżejszy i masz pół roku z głowy bo wał jest już przeżarty że zawsze będzie ciekł. A moja benzynka such jak pieprz.
Miałem też Mazdę 6 ale tu trafiłem na wymianę dwumasy i przy okazji sprzęgła. Koszt 2,8 tyś TYLKO. I tak mogę wymieniać bo z reguły auta użytkuje od 3 do 5 lat więc trochę je poznałem
Tak więc o przyjemności jazdy nie wspomnę bo nie ma co porównywać. Dynamika i kultura jazdy jest nie do porównania. Ja po pół roku mogę powiedzieć TYLKO BENZYNA ale to jest tylko moja subiektywna opinia.
Spalanie benzyny 100 zł lejesz 150-170 km jedziesz i więcej nie będzie. Czekam na instalację gazu aby obniżyć trochę koszta.
Dzieki Rax2013 . Montaż butli gazowej wchodzi w grę tylko i wyłącznie pod podłogę i tam będę starał się zmieścić jak największą butlę ale bez przeróbki tłumików skoro jak piszesz ich dźwięk będzie zmieniony(głośniejszy oraz krótsza żywotność) Wiec jaki model(rozmiar butli mógłbym zamontować? Co do gazownika mam na miejscu pana który montuje STAGA ale co do samej instalacji jak czytałem to należy zwrócić uwagę na problem z obiegiem benzyny kiedy auto pracuje na gazie ( benzyna wraca do baku) oraz odpowiednie odległości przewodów od reduktora itp. oraz w razie potrzeby wymiany np rozrządu regeneracji turbo etc nie trzeba było najpierw demontować instalacji gazowej. Ponadto oferta firmy tuningowej pokazuje jak można skorzystać z lepszego momentu obrotowego gdzie nie ma sensu kręcić auta powyżej 4tyś obr/min. http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Ford-S-Max-2.5-T-162kW-220KM Więc w takie sytuacji najpierw chip a później podtlenek LPG :) hehehe . Gdyby można było wstawić plastikowy 20Litrowy zbiornik na PB a w jego miejsce wstawić ogromną butlę na LPG ;)
Koledzy, jeżeli szukacie pewnych informacji i porad w sprawie instalacji LPG polecam forum: http://lpg-forum.pl/
Sam z niego korzystałem przed montażem "zła" w Galaktyce :wink:
Pozdrawiam :)
M.A.G na forum które podałeś nie znalazłem tematu s-maxa 2.5t sposobu montażu , użytych podzespołów oraz zdjęć z montażu. Ponadto temat jaki się tam przejawia często to kwestia doboru reduktora , zapętlenia oraz ochrona pompy paliwa tzn obejścia żeby benzyna wracała do baku.
Ten silnik też ma koło dwumasowe.
Dzieki Rax2013 . Montaż butli gazowej wchodzi w grę tylko i wyłącznie pod podłogę i tam będę starał się zmieścić jak największą butlę ale bez przeróbki tłumików skoro jak piszesz ich dźwięk będzie zmieniony(głośniejszy oraz krótsza żywotność) Wiec jaki model(rozmiar butli mógłbym zamontować? Co do gazownika mam na miejscu pana który montuje STAGA ale co do samej instalacji jak czytałem to należy zwrócić uwagę na problem z obiegiem benzyny kiedy auto pracuje na gazie ( benzyna wraca do baku) oraz odpowiednie odległości przewodów od reduktora itp. oraz w razie potrzeby wymiany np rozrządu regeneracji turbo etc nie trzeba było najpierw demontować instalacji gazowej. Ponadto oferta firmy tuningowej pokazuje jak można skorzystać z lepszego momentu obrotowego gdzie nie ma sensu kręcić auta powyżej 4tyś obr/min. http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Ford-S-Max-2.5-T-162kW-220KM Więc w takie sytuacji najpierw chip a później podtlenek LPG :) hehehe . Gdyby można było wstawić plastikowy 20Litrowy zbiornik na PB a w jego miejsce wstawić ogromną butlę na LPG ;)
Jak już pisałem nie jestem biegły w LPG ale swoją opinię na temat wyjątkowego 2,5 T mogę napisać. Chociażby to że po trzech miesiącach użytkowania przy zimnym rozruchu na wysokich obrotach słychać charakterystyczny świst który ustępuje jak zejdzie ssanie czyli po ok 1 minucie. Przejrzałem i wymieniłem paski (rolki i napinacze ok) i nic. Myślę że to turbina chociaż po 1 minucie wszystko ucicha więc nie jestem na 100% pewien. Sprawdzę układ wydechowy przy kolektorze przy przeróbce pod LPG ale jeszcze mogą być albo łożysko alternatora albo inne ustrojstwo. I co mam ręce załamać po prostu tak ma być. Auto bezawaryjne nie istnieje. Próbuje pozbyć się tego świstu bo jak założę jesienią LPG to każdy mechanik powie że to od instalacji gazu.
Wracając do tematu to na pytanie o powrotu benzyny to mój Pan gazownik od razu na pierwszej rozmowie stwierdził że musi się upewnić ale potrzeba założyć emulator wtrysków i załatwić obieg paliwa więc po twoich słowach domyślam się że względnie ogarnia temat. Nie jest źle.
Jeżeli chodzi o zbiornik to zapatrzyłem się na coś takiego
http://www.elpigaz.com/pl/zewnetrzne-pelne-f-0-moremo-2/
w rozmiarze 580x200 lub 220 zobaczę jak będzie wystawał
lub 600x200 wtedy była by petarda 47 litrów pojemności z tego ok 38 w zbiorniku i lekko 300 można machnąć.
Wybieram zbiorniki z tej firmy gdyż na 80% będę u nich robił LPG. Mam też w pobliżu autoryzowany warsztat STAG ale jeszcze się do nich nie wybrałem. Zrobię to chociaż po to aby posłuchać innej opinii i poznać innej ceny.
Co do instalacji to zdecydowany jestem na :
http://www.elpigaz.com/pl/exclusiveline-2/
Jak już wcześniej pisałem duża moc duże wydatki na LPG niestety. Ale myślę że w 5 lat zamortyzują się, bo na tyle zaplanowałem że będę użytkował auto.
Na pewno jak będę już przerabiał podłogę, wydech i zakładał LPG to zdjęcia wrzucę bo uważam że 2,5T co ekstrawagancja i mało jest tego więc każda wiadomość jest pożądana.
Odp: Gdzie zamontować butlę na LPG ?
Ten silnik też ma koło dwumasowe.
OK ma. A jakie przenosi te koło wibracje z tego bezszelestnego silnika benzynowego. W dieslu jak podniesiesz maskę to jak jest zimny to tylko łapy go trzymają bo inaczej by wyfrunął. Jak depniesz to również mocno drży. Wymieniłem już dwie dwumasy w dieslach o kosztach nie wspomnę bo każdy może sobie to ustalić. Jedna była w Mondeo, druga w Mazdzie 6. W obu przypadkach jak kolega mechanik odkręcił koło to cała podłoga zasypana była popękanymi sprężynkami które z niego wypadły. Na dodatek żaden kit nie zastąpi takiego koła. Można jedynie zregenerować ale na to dają max 10 tyś przebiegu więc na handel OK ale jak się chce auto dla siebie dla rodziny aby codziennie jeździć do miasta to tylko NEW koło a tu są koszty. Mam nadzieje że w tej benzynce koło wytrzyma dłużej już mam 150 tyś na liczniku a dieslach przy tych przebiegach niestety ręce na kierownicy trzęsły się już tak jak bym był po dobrej trzydniówce. Po prostu trzeba dbać żeby mieć.
Można przecież kupić 2,0 i tam dodatkowo jest łańcuch, jeden tłumik i nie ma problemu z podłogą do LPG itd ale czy 140 KM do 1,6 tony to jest dobre przełożenie? Nie wiem. A wyposażenie w 2,0 nie wszystko jest a w 2,5T to przeważnie TOP czy jak tam Titanium. Mój ma wszystko oprócz skóry której i tak bym nie chciał chyża że była by to alcantara jaka jest w Mazdzie.
Nie jestem mechanikiem więc nie będę tu się wymądrzał a moje wpisy oparte są jedynie na realnych doświadczeniach z użytkowania danych aut.
Na forum lpg instslscje elpigazu nie sa polecane. W zasadzie polecaja staga 300+
Ale butla fajna mam nadxieje ze z orginslnym wydechem zmiesci die taka do ktorej wejdzie co najmniej 40L gazu ;)
Obawiam się że bez przeróbki wydechu to tylko mała butla o Max średnicy 520-550 mm przy założeniu ze koniecznie przed obiad podłogę tzn. Wytniesz schowek bo bez tego w wersji 7 osobowej nie ma tematu. Podaj link do forum to poczytam o tych instalacjach. Może zmienię zdanie. Ja mam znajomych co robili w elipi peugeot, renault, fiaty, ople i żadnych problemów. Ale dobrze wiedzieć zanim się zdecyduje. Tymbardziej ze dużo na ten temat nie ma napisane.
http://lpg-forum.pl/elpigaz-stella-eobd-prosba-o-opinie-t3914.html
byc może ta instalacja będzie akurat dobrze współpracować z 2.5t ale dobrze jednak byłoby to sprawdzić przed montażem. Wydaje mi się , że ze STAG-iem nie będzie problemów bo gazownicy go znają - jest bardzo popularny. Schowek w bagażniku podzie na pewno do wycięcia ale niechciałbym przerabiać wydechu (rezygnować z orginalnego klanku) ale jeżeli nie ma innej możliwości żeby zasięg był co najmniej 300km (bo taki uważam za rozsądny) to zdecyduję się i na przeróbkę wydechu także mam nadzieje że i to masz zaplanowane tzn tłumiki długość rur itp. :)
Rafał A.(antek) 21-08-2014, 08:52 bez przeróbki zasieg ok 230 - 260 km zaleznie od spalania, wchodzi malutka butla.
W takim razie rozsądnym pomysłem jest jednak przeróbka układu wydechowego, ponieważ ja pokonuje na codzień 110km do pracy a tankowanie co dwa dni byłoby mocno uciążliwie tak jak postoje co około 2 godziny w czasie podróży (chociaż tak zalecają profesjonalne czasopisma :P hihi) Dlatego aby nie zepsuć fabrycznych parametrów układu wydechowego należy do tematu podejść poważnie. Dlatego zachęcam do zamieszczenia fotorelacji z tego typu przeprowadzonych prac oraz jakie zostały użyte podzespoły.
PS: proszę o podawanie pojemności butli lpg wraz z jej wymiarami w mm .
I dokładne parametry podzespołów użytych do budowy instalacji oraz takich rzeczy jak miejsce zamontowanie reduktora (ponieważ kilka razy spotkałem się z opiniami że tam jest daleko przewody za długie itp.) wszystkie takie niuanse należy wyłuskać aby cieszyć się jak najlepszym wykorzystaniem podzespołów . Spotkałem się także z informacją o sposobie montażu butli gdzie miało to znaczenie podczas przyśpieszania z małą ilością gazu co doprowadzało do przejścia na benzynę ponieważ gaz uciekł w inne miejsce, miejsce zamontowania listwy wtryskiwaczy gazowych itp.
Przepraszam za mój lakoniczny język ale nie jestem fachowcem z dziedziny montażu "podtlenku" LPG :) hihihi
bez przeróbki zasieg ok 230 - 260 km zaleznie od spalania, wchodzi malutka butla.
A można podać dokładne wymiary tej butli którą można zainstalować bez potrzeby przeróbki wydechu. Jakiej firmy jest to butla tzn gdzie ewentualnie mogę ją kupić?
Sama przeróbka wydechu polega na wymianie tłumików końcowych na mniejsze a tym samym mniej sprawniejsze tzn z uwagi na rodzaj materiału użytego do ich produkcji wg speca w mojej miejscowości maksymalnie wytrzymają 3-4 lata i do wymiany. Dodatkowo przeróbka będzie polegać na szerszym poprowadzeniu końcowych tłumików polegająca na wydłużeniu rur od rozgałęzienia.
Jak pojechałem do dwóch fachowców pokazałem im zdjęcia z forum o co mi chodzi i jeden nie podjął się tematu ale to jest samozwaniec a nie mechanik chociaż warsztat ma duży a jak byłem u drugiego który robi tłumiki od 30 lat opowiedział spokojnie co i jak zrobić i całą przeróbkę z wymianami uszczelek i innych dupereli wycenił na ok 700 zł przy założeniu że tłumiki końcowe będą polskiej produkcji (160 zł szt - nie pamiętam nazwy) jeżeli będzie tłumik jakieść firmy zagranicznej (tzw lider w tej branży również nie pamiętam nazwy) wtedy jeden tłumik 280-300 zł więc inwestycja wzrasta do 1000 zł.
Bump: Wczoraj byłem u jednego z przedstawicieli firmy STAG. Jestem mile zaskoczony bo instalator jasno i wyraźnie opowiedział o całej instalacji i co najważniejsze uprzedził mnie o ewentualnych problemach jakie mogą wystąpić czyli słynnym ciśnieniu paliwa i jego powrotu co może wiązać się z unieruchomieniem auta na benzynie. Podobało mi się to że opowiedział to jako jedyny a byłem na razie w trzech firmach gdzie wychodzili raczej z założenia zrobimy a martwić się będziemy później. W STAG zaproponowano mi instalacje w oparciu o STAG-300 ISA2 i emulator który ogarnie problem z paliwem z paliwem FPE-V. Na stronie firmy w instrukcjach obsługi tych emulatorów widać w jakich silnikach powinien być stosowany i są to głównie Volvo. Całość instalacji wraz z pojedynczymi wtryskami hana wg firmy w której byłem ok 3900 zł. Dodatkowo umówiliśmy się na telefon w sprawie sprawności tych emulatorów tzn ja miałem zadzwonić na infolinię techniczną STAGA w tej sprawie co już zrobiłem a instalator maił sie dowiedzieć o ilośći montowanych takich instalacji w tych silnikach i ewentualnych problemach. W przypadku dużych problemów odstępuje od tej instalacji. Na infolinii powiedzieli że montują takie instalacje w 2.5 T i nie ma problemów ale zaproponował aby instalacja była na sterowniku STAG-300 premium gdyż w przeciwieństwie do wcześniej wymienionego ten na bieżąco analizuje mapę i się dostosowuje a tamten robi to raz i tak trzyma bez względu na zmianę otoczenia tj temperatury, stylu jazdy itp. Teraz czekam na telefon od instalatora i chyba się zdecyduje.
W związku z tym mam pytanie czy jest w tym aucie hydrauliczna regulacja zaworów?
Czy przewody od świec muszę wymienić i na jakie? Co ile będę musiał je wymieniać?
Jak dostanę cynk od instalatora to się podzielę newsem.
Sama przeróbka wydechu polega na wymianie tłumików końcowych na mniejsze a tym samym mniej sprawniejsze tzn z uwagi na rodzaj materiału użytego do ich produkcji wg speca w mojej miejscowości maksymalnie wytrzymają 3-4 lata i do wymiany
Dlatego powinno się zrobić z nierdzewki i mieć kłopot z głowy, koszt 1200zł przyjemny dźwięk, jakość wykonania i dodatkowo hamownia pokazała że mamy wtedy deklarowaną moc fabryczną.
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p180x540/10012461_747095665324603_654686347_n.jpg?oh=6de0f8 528844b8d051dba4e0361ef202&oe=5466806D
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t1.0-9/p180x540/69675_542888489078656_771406585_n.jpg
emulator który ogarnie problem z paliwem z paliwem FPE-V
W tym aucie nie jest potrzebny żaden emulator ciśnienia paliwa :)
Vicia jaka butle tam zmiesciles? Tzn ile poniesci litrow itp ;)
630/200 48l wchodzi 42 lpg odległość pomiędzy tłumikami 70 cm
http://images68.fotosik.pl/110/1167b05d5de3f48dmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Fajne foty z tymi tłumikami. Ja się nie pisze na takie bo to są przelotowe i za głośne dla mnie. Ten "przyjemny dźwięk" zabił by mnie a na pewno dzieciaki w z tyłu i nie wspomnę o ewentualnych pasażerach w trzecim rzędzie podczas wyjazdu na wakacje na południe europy. Jechałem kiedyś z przerobionym w ten sposób tłumikiem w sportowym aucie i po 6 godzinach jazdy żona chciała wracać pociągiem. Po prosty zbyt głośne. To jest fajne polatać po mieście itd a nie do rodzinnego auta gdzie jadą małe dzieci.
Chociaż powtarzam dzięki za zdjęcia bo fajnie pokazują jak to ma na prawdę wyglądać.
Nie jest tok głośno wręcz przeciwnie jest tu na forum dwóch użytkowników którzy mają taki wydech oraz liczną rodzinę (wersje z trzecim rzędem )i od 1.5 roku jakoś nie narzekają.
Po prostu trzeba wiedzieć jak taki wydech zrobić. Ostatnie wydechy nie są przelotowe.
W takim razie może coś więcej w temacie. Jak zrobić takie wydechy? Rozumiem że stal kwasowa. Rozumiem że muszę znaleźć warsztat co robi takie tłumiki ale co mam powiedzieć aby takie zdobyć?
Jakieś parametry, może wskazówki. Jestem mocno zainteresowany.
Vicia wydaje mi sie ze mozna bylo zamontowac tam jeszcze szersza butle no i wyzsza 220 dlaczego sie nie zdecydowales na wieksza? Jaka masz instalacje lpg ile placiles za przerobki montaz ile ci pali lpg? Gdzie masz ukryty przelacznik ;)
Rax - napisz skąd jesteś bo w profilu takiego info nie masz, to wtedy bedzie mozna podpowiedzieć gdzie wykonać takie tłumiki.
Jest w Polsce co najmniej kilka dużych firm robiących wydechy na indywidualne zamówienia i indywidualne wymagania co głośności układu.
Vicia - fajnie zrobiony wydech - gdzie to robiłeś?
Vicia wydaje mi sie ze mozna bylo zamontowac tam jeszcze szersza butle no i wyzsza 220 dlaczego sie nie zdecydowales na wieksza?
Szerszej już nie wstawisz i tak zastosowane zostały ekrany termiczne bo tylna rura jest 3cm od zbiornika.
Wysokość 200 pozwala nie dewastować tylnego zderzaka i umożliwia ponowne zamocowanie bez deformacji elementu.
Gdzie masz ukryty przelacznik
Wnęka w lewym schowku.
Vicia - fajnie zrobiony wydech - gdzie to robiłeś?
https://pl-pl.facebook.com/pages/Przemo-car/227624243938417
Panowie Vicia to polecany instalator LPG, wiem bo robił moje MIV:mrgreen:
Także w sprawie montażu LPG śmiało uderzajcie do Niego:one:
MAG mieszkam koło Koszalina Polska północna. Może byś coś doradził, kogoś polecił. Rozglądam się kto może mi tu w okolicy pomóc i na razie nie widzę. Może być i 100 km od domu ale żeby był fachowiec.
Żałuje że vicia wyjawił swoją tajemnicę tak późno na wakacjach byłem nie daleko tamtych stron więc mogłem go odwiedzić i wrócić z profesjonalną przeróbką.
Piękna robota vicia. Już po galerii witać że ktoś ma w tym temacie ogromną wiedzę.
Bump: Szerszej już nie wstawisz i tak zastosowane zostały ekrany termiczne bo tylna rura jest 3cm od zbiornika.
Wysokość 200 pozwala nie dewastować tylnego zderzaka i umożliwia ponowne zamocowanie bez deformacji elementu.
Właśnie vicia a jak przymocowałeś ten zachodzący element zderzaka do zbiornika żeby nie latał i ładnie zasłaniał całość?
Jakiej firmy dałeś zbiornik?
Bump: W tym aucie nie jest potrzebny żaden emulator ciśnienia paliwa
Vicia jaką masz instalację? jakiej firmy? Jaki sterownik i inne elementy?
Zapatruje się na STAG 300 premium i każdy sugeruje nieszczęsny emulator.
Vicia mysle ze butla stako 630x225 o pojemnosci 58 L lub 650x220 61L z tego co napisales powinna tez sie zmiescic . Supermasz zrobiona ta prxerobke napisz jak ci sie sprawuje instalacja (jakie podzespoly) i zdjecia spod maski ;) Jakim olejem zalewacie wasze 2.5t?
Właśnie vicia a jak przymocowałeś ten zachodzący element zderzaka do zbiornika żeby nie latał i ładnie zasłaniał całość?
Jakiej firmy dałeś zbiornik?
Zbiornik grodków 630/200 mocowany na 2 śruby 12mm dodatkowo wypuszczone 2cm więcej gdzie jest zrobiony wspornik pod zderzak.
Vicia jaką masz instalację? jakiej firmy? Jaki sterownik i inne elementy?
Dla ścisłości ja instalację zakładam :) bazuje na Kme Nevo pro ponieważ ma najbardziej rozbudowane obd, podgląd sądy wbo, ciśnienia paliwa itp. Do tego reduktor dual tur obecnie twin Kme, wtryskiwacze hana blu.
EMULATOR NIE JEST W TYM MODELU POTRZEBNY.
Vicia mysle ze butla stako 630x225 o pojemnosci 58 L lub 650x220 61L z tego co napisales powinna tez sie zmiescic .
630 i tak wchodzi na mm ze względu ma wydech jeszcze trzeba ekrany założyć.
Supermasz zrobiona ta prxerobke napisz jak ci sie sprawuje instalacja (jakie podzespoly) i zdjecia spod maski
Nie mój samochód ale moja robota .
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=4909&albumid=966&dl=1358535285&thumb=1
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=4908&albumid=966&dl=1358535285&thumb=1
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=4907&albumid=966&dl=1358535247&thumb=1
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=4911&albumid=966&dl=1358536253&thumb=1
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=4910&albumid=966&dl=1358535285&thumb=1
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=4904&albumid=966&dl=1358535212&thumb=1
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=4902&albumid=966&dl=1358535212&thumb=1
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?pictureid=4913&albumid=966&dl=1358536253&thumb=1
Vicia czy tych tłumików nie można było jeszcze minimalnie przesunąć na zewnątrz (chodzi mi o zdjęcie z 21 strony) i wtedy zmieściła by się butla 650x220 w przypadku producenta IRENE daje nam pojemność 66L i wchodzi 53L!!! Dlatego dopytuję bo jest to bardzo dobra pojemność zbiornika . Mógłbyś wrzucić fotkę zrobioną od spodu z zamontowaną butlą . Bo jednak jest o co powalczyć :)
Przewody masz pewnie 8mm , reduktor daje radę?
wtedy zmieściła by się butla 650x220
Jeszcze raz powiem ogranicza odległość od tylnej blachy auta do tłumików i tak trzeba w przypadku turbo lekko ją podgiąć żeby 630 nie dotykało do rury tłumika.
http://images66.fotosik.pl/120/4f867d8f662c7e87med.jpg (http://www.fotosik.pl)
reduktor daje radę?
:619: 350hp lekko obrabiają to są 2w1 mój patent już w oficjalnej wersji http://kme.eu/product,products,85.html
[QUOTE=vicia;2260888]Jeszcze raz powiem ogranicza odległość od tylnej blachy auta do tłumików i tak trzeba w przypadku turbo lekko ją podgiąć żeby 630 nie dotykało do rury tłumika.
http://images66.fotosik.pl/120/4f867d8f662c7e87med.jpg (http://www.fotosik.pl)
jeżeli nie ma możliwości ominąć tego ograniczenia bez naruszania konstrukcji pojazdu ważnej dla jej bezpieczeństwa to najbardziej pojemna butla jaką znalazłem to również IRENE 630x220 = 63 L wchodzi 51 L .
co do reduktora to czytajac zauważyłem że dopływ gazu jest realizowany poprzez średnicę rurki fi6 a wszędzie gdzie czytałem było napisane aby przewody w tak wymagajacej instalacji mialy srednice fi 8 . niechce wprowadzać innych w błąd dlatego niech się wypowiadają fachowcy :)
Natomiast gdybym chciał zamontować taką instalację to na sam montaż do łodzi ze śląska można się przejechać ale później na każdy (co roczny) przegląd będzie to uciążliwe. Nie biorę pod uwagę dodatkowej regulacji bądź awarii.
GOLDEN!!! 27-08-2014, 22:49 co do reduktora to czytajac zauważyłem że dopływ gazu jest realizowany poprzez średnicę rurki fi6 a wszędzie gdzie czytałem było napisane aby przewody w tak wymagajacej instalacji mialy srednice fi 8.
Witam
Ten reduktor ma 2 wejścia, więc masz 2x6mm.
Od butli do elektrozaworów lub elektrozaworu dajesz 8mm, a później przechodzisz ma 6mm.
Pozdrawiam
GOLDEN!!!
Wysłano przy użyciu Tapatalka
Rafał A.(antek) 27-08-2014, 23:20 wyzsza 220 dlaczego sie nie zdecydowales na wieksza?
1 wystaje mocno w dół (poprzeczka podwozia)
2 nie wchodzi pod zderzak i brzydko wyglada.
golden montowałeś może gaz w swoim mondeo jak tak to gdzie? :) jestem ze ślśska :)
GOLDEN!!! 28-08-2014, 14:55 Kupiłem już z gazem, który następnie trochę poprawiłem. Jeszcze mi do pełni szczęścia trochę brakuje, ale już jest lepiej niż było.
Jeżeli miałbym teraz montować gaz szukałbym dobrego gazownkia za pomocą lpg-forum.pl. Tam też warto poszukać opisów i zdjęć instalacji dla naszego silnika.
Pozdrawiam
GOLDEN!!!
Wysłano przy użyciu Tapatalka
golden montowałeś może gaz w swoim mondeo jak tak to gdzie? :) jestem ze ślśska :)
Szukaj polecanych warsztatow na lpg-forum.pl. Pamietaj, ze oszczednosc kilku stowek na montazu moze sie szybko zemscic.
Po wielu przemyśleniach wybrałem instalację LPG o specyfikacji:
Kme Nevo Pro
wtryskiwacze hana 2001 blu (AA)
reduktor KME TWIN z elektrozaworem 6/8/6 OMB (nowość)
zbiornik 630/200 48l
Instalację wykonałem w Warszawie na ulicy Tużyckiej u na prawdę super gazownika Arka który współpracuje z Vario-Gas.
Przy okazji i pomocy Arka na miejscu w sposób profesjonalny zrobiłem w aucie podłogę w zaprzyjaźnionym warsztacie a dodatkowo u Przemo-Car przepiękne świecące tłumiki które wydają przemiły dźwięk. Co najważniejsze dźwięk nie dokuczający w normalnej jeździe o czym mogłem się przekonać w drodze powrotnej do domu.
Do tej instalacji przekonało mnie to iż nie trzeba żadnych emulatorów ani innych wariacji elektronicznych. Reduktor KME TWIN to bardzo dobry wybór.
Do zbiornika mieści sie ok 40 litrów gazu co pozwala na przejechanie około 300 do 330 kilometrów. Więc dwukrotnie taniej niż na benzynie.
500 kilometrowa wycieczka już się spłaca. Arek tak wszystko zaplanował że w ciągu trzech dni auto było kompletnie zrobione tzn. podłoga, tłumiki i LPG.
Doskonale zdjęcia super pokazują cała istotę tej przeróbki.
Bezawaryjności i szerokości.
Gdybym nie miał Smokusa zarejestrowanego w Szwecji, to z miejsca bym go zaelpegieował ...
Mam ogromną prośbę o sprawdzenie, jaką odległość macie utrzymaną między tłumikami (nie końcówkami) po przeróbkach? Spotkaliście się z info, jaka będzie już bezpieczna dl atej zalecanej butli? Jestem przed etapem przerobienia wydechu, zatem ta kwestia zaraz okaże się istotna. A chcę przyszłościowo pod gaz zrobić (mam w planie).
planeta58 07-03-2015, 18:45 Witam .
butla 48 l ( 38 l po zatankowaniu )
jedna puszka tlumnika po przeróbce.
speedarek 13-03-2015, 19:29 planeta58
Czy jeszcze jakies przeróbki robiłeś oprucz 1 puszki ??? Mówie o rorach doprowadzających do puszek ??? Oczywiście schowek wycięty ??? i czy butla mocna wystaje w dół ??? Pozdrawiam
speedarek 25-05-2015, 13:01 Butla 47L zamontowana pod samochodem , wchodzi około 40,5 Litrów gazu. Na gazie chodzi jak laleczka spalanie w mieście około 14 LPG na trasie około 8,5-9,0 REWELACJA .Instalacja LPGTECH , tylko lepsze wtryski założone .Całkowity koszt instalacji z przeróbką schowka to 2900 zł. Zwroci sie po 7000 km ( 2 m-ce ). Pozdrawiam wszystkich którzy postanowili zaoszczędzać za pomocą LPG :razz:
Instalacja LPGTECH , tylko lepsze wtryski założone
Napisz jaki dokładnie komp, reduktor/reduktory i jakie dokładnie wtryski i pokaż fotki jak to wygląda pod maską. Cena IMHO podejrzanie niska jak za ten motor i przeróbkę pod butlę.
Spokojnej jazdy:one:
Gdyby ta cena była nawet bez przerabiania podłogi, to i tak byloby super tanio
sebastian88 30-05-2015, 15:56 Witam
chciałem założyć instalację lpg do mojego Ford S max, 2.5t, 220km
moglibyście polecic mi jakiś sprawdzony zestaw plus dobrego gazownika woj. mazowieckie najlepiej okolice Wyszkowa, Warszawy.
Wiem że większość osób zakłada butlę pod spodem auta( ale jest z tym sporo roboty, wycinanie schowka, przerabianie wydechu), ale ja chyba zdecyduje się na zwykła butlę w bagażniku. Może ma ktoś butlę w bagażniku to by wysłął kilka zdjęć jak to wygląda i czy do bagażnika jeszcze coś wchodzi. Jrli bagażnik to wzdłuż pojazdu butla z boku chyba najlepiej,Dzięki za pomoc. Zakład oczywiście najlepiej taki co już montował w Ford S max juz instalacje, ale to pewnie nie takie proste:)
osobiście uważam, że butla w bagażniku to trochę trąci minioną epoką, epoką polonezów caro z butlą w kufrze, jest XXI wiek i trzeba trochę to estetyczniej mocować, jeśli na dole mocowanie butli się sprawdza, a co ważniejsze jest zgodne z przepisami to ja właśnie tam bym ją ulokował.
sebastian88 30-05-2015, 18:55 Może i trochę tak ale można to delikatnie obudować. Chyba że jakiś gazownik robi kompleksowo, wycina dziurę w schowku, dospawa blachę, przeliczy i zrobi wydech u gaziarza ale wątpię czy ktoś tak robi. A znając życie to zaraz będą jakieś problemy a to z gaziarzem bo nie będzie wiedział jak zrobić albo spartoli, pod spodem butla nie obniży prześwitu? jeśli tak to niebezpieczny będzie na każdym krawężniku i dziurze. Wiem że m atesty i dopuszczona jest itp ale to i tak strach. A S-Max ma na tyle duży bagażnik że i tak sporo wejdzie jescze. A nie jest to chyba raczej samochód do ciężkich prac więc prócz bagaży nikt tam nie wozi pół tony cementu raczej. Ale dziekuje za sugestie też się nad tym głowię, dlatego pytam jak uzytkownicy maja zamontowano butlę w bagażniku i jak to wygląda.
Ja mam butlę w bagażniku ułożoną wzdłużnie po lewej stronie. I jak na razie jestem zadowolony a i miejsca jeszcze sporo. A i butla 70 l. Jutro wrzuce fotki.
sebastian88 31-05-2015, 08:26 Ja mam butlę w bagażniku ułożoną wzdłużnie po lewej stronie. I jak na razie jestem zadowolony a i miejsca jeszcze sporo. A i butla 70 l. Jutro wrzuce fotki.
To bardzo bym prosił:)
sebastian88 31-05-2015, 09:53 o tej ul Tużyckiej 2 w Warszawie to chodzi wam o zakłada variogas?
to potrzebny jest w końcu ten emulator w tym aucie silnik 2.5t?lub najlepiej dołozyc układ powrotu paliwa do zbiornika benzynowego po przłaczeniu na LPG?
Jak mówiłem wrzucam zdjęcia butli. Trochę syf w bagażniku, ale sama butla jest. Dodatkowo mam przeciętą tą klapę od schowka w podłodze tak żebym mógł ją otworzyć bo jak przychodzi butla to blokuję klapkę. Jest jeszcze ten malutki schowek za siedzeniami w drugim rzędzie. Tam są między innymi uchwyty do mocowania siatki grodziowej. Tą klapkę wywaliłem w ogóle. Plan jest jeszcze taki aby zabudować tą butlę w całości w związku z tym nie będzie jej widać i trochę bardziej ustawny bagażnik powinien być, tzn. będzie można wrzucić coś na górę bez obawy, że porysuję butlę. Siedzenia w drugim rzędzie oczywiście składają się na maksa i butla nie przeszkadza. Butla ma 70l pojemności. Wchodzi 54 - 55 l gazu.
Bump: o tej ul Tużyckiej 2 w Warszawie to chodzi wam o zakłada variogas?
to potrzebny jest w końcu ten emulator w tym aucie silnik 2.5t?lub najlepiej dołozyc układ powrotu paliwa do zbiornika benzynowego po przłaczeniu na LPG?
Ja mam założony emulator.
Hej, cieszę się że mogę napisać coś jako praktyk- jeśli chodzi o zestaw do 2.5t to zerknij na mojego posta w założonym przez moją osobę wątku. Mam właśnie takie coś założonew od ponad roku i auto śmiga bez problemu. O zestaw i sam montaż pytałem też na lpg forum- polecam kierować pytania właśnie tam. Co do montażu zbiornika- ja mam w poprzek bagażnika i uważam że to dobry wybór. Nie neguję montażu wzdłuż bagażnika, ale w praktyce chyba bardziej zależy mi na dostępie do pełnej części zewnętrznej bagażnika (od klapy) niż na dostępie do bagażnika w okolicach tylnich foteli (jest tam daleko). Zbiornik jest tak położony że od strony kierowcy jest jeszcze sporo miejsca (wchodzi koszyk z zakupami). No i też jestem jeszcze przed zabudową...mam koncepcję ale jak będzie z wykonem- zobaczymy.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Ja założyłem po długości tylko dlatego, abym mógł w razie czego złożyć 2 fotele środkowy i prawy i przewieźć coś dłuższego. Przy ułożeniu poprzecznym raczej byłoby to utrudnione.
k0b3- masz rację. To niewątpliwie wada mojego rozwiązania- mogę najwyżej złożyć fotel za kierowcą i wtedy coś dłuższego wejdzie- no ale tylko do fotela kierowcy. Logiczniej byłoby zamontować zbiornik z drugiej strony, wtedy mógłbym złożyć fotel w drugim rzędzie oraz fotel pasażera i robi się naprawdę dłuuugo. Koncepcja ta upadła z powodu umiejscowienia wlewu paliwa- zbiornik jest po tej samej stronie co wlew i tyle. Jaki masz koncept na "skrzynkę" na zbiornik lpg?
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Plan jest taki aby wykonać zabudowę,w miarę cienkiego a jednocześnie wytrzymałego materiału. Myślałem o sklejce z 3 stron tzn boki plus góra. Może jeszcze od strony tyłu tak żeby w ogóle nie było widać, że tam jest butla. Tą konstrukcję "nałożyłbym" na butlę. Dobrze byłoby to jeszcze obić jakimś w miarę podobnym materiałem do wykładziny w bagażniku. I to chyba tyle.
k0b3 uważam, że to jest świetny pomysł. Mój brat tak miał w swoim Jeep'ie i bardzo sobie chwalił. Zabudowa daje możliwość ułożenia czegoś na butli, a i poprawia aspekt estetyczny. Nie wiem z czego zrobił stelaż (mogę spytać), natomiast jak polke użył sklejki wodoodpornej, która później obil materiałem. Wyglądało super i było użyteczne.
Sent from my XT1052
sebastian88 02-06-2015, 14:19 takie pytanko czytałem cały temat ale moze gdzieś przeoczyłem jaka wchodzi butla z gazem, wycinając schowek, ale nie ruszając układu wydechowego wiem że ktos tak robił,
Jeśli dobrze pamiętam to chyba gdzies koło 40 litrów minus margines bezpieczeństwa czyli wiele nie zatankujesz.
sebastian88 03-06-2015, 14:16 czyli butla 40litrów a czystego gazu około 32l tak? mi akurat by wystarczyło i tyle bo dużych przebiegów dziennych nie robie, wiec spokojnie na kilka dni mi starczy jak nigdzie nie będę dalej wyjeżdzał
czekam na wypowiedz osoby która wycinała schowek ,ale nei przerabiała układu wydechowego jaka butla jej weszła?
Tak gdzies pewnie wychodzi. Nie wiem jak u Ciebie ze spalaniem ale u mnie w miescie na krótkich odcinkach i przy mocniejszym deptaniu pedału przyspieszenia przy 20" felgach potrafi spalic nawet 20 litrów gazu. To przy takiej butli musialbym co chwilę tankować. Weź sobie to pod uwage.
sebastian88 03-06-2015, 20:32 no wiem o tym, ale troche sie boję przerobienia tego układu wydechowego
raz jego trwałość się skróci
dwa jak ktoś już to napisał ktoś to kiedyś obliczył żeby było dobrze a teraz zmieniać układ wylotu spalin na "oko"
no ja felgi mam 17, 20 to spore:)
ale troche sie boję przerobienia tego układu wydechowego
raz jego trwałość się skróci
Stal nierdzewna raczej przedłuży żywotność a nie skróci, chcąc bardziej zaszaleć można zrobić z kwasówki ale to generuje o wiele większe koszty.
dwa jak ktoś już to napisał ktoś to kiedyś obliczył żeby było dobrze a teraz zmieniać układ wylotu spalin na "oko"
Pojedź na hamownię i zweryfikuj czy masz te 220hp, daje góra 200-206hp na fabrycznym wydechu.
Wydechy jakie mi robi PrzemoCar przywracają fabryczną moc co zweryfikowaliśmy pomiarem.
|