Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czy jest możliwa wymiana gumek w wycieraczkach?

Hipos
13-08-2012, 16:20
Muszę wymienić wycieraczki i stwierdziłem, że spróbuję założyć samą gumkę, ale mam problem taki sam jak poprzednicy - brakuje długości 750 mm.

Znalazłem natomiast materiał wew firmy Wurth, w którym występuje ta długości i to w 2ch szerokościach 6,3mm (A0848 147 50) i 8,5 mm (A0848 157 50). (http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0848.pdf)

Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie znaleźć przedstawiciela Wurth'a, który sprzedałby części osobie fizycznej?

Michał

ps chciałbym aby ten wątek był kontynuację tego, ale znowu mi się nie udało
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=83288

greegi
13-08-2012, 23:10
Nie wiem o co dokladnie pytasz, ale jak bedziesz mial gume w rekach, to na pewno da sie zalozyc.
Ja jakis czas temu odwracalem gumy o 180'. Wiec wyjac i wsadzc sie da :)

Hipos
14-08-2012, 08:36
Greggi,
moja wycieraczka jest zużyta i odwrócenie gumki nie pomoże.
Można wymienić samą gumkę, ale brakuję zamienników o długości 750 mm (najdłuższe na allegro to 710).

Znalazłem 750 mm w ofercie Wurth, tylko gdzie to kupić?

Michał

eclipse
14-08-2012, 11:33
Jest to kupienia w sklepie motoryzacyjnym sam kupowałem , nawet na 800.mm., można też dostać na metry na giełdzie .

greegi
14-08-2012, 18:43
Jest to kupienia w sklepie motoryzacyjnym sam kupowałem , nawet na 800.mm., można też dostać na metry na giełdzie .

Dzis wlasnie przyszly do mnie nowe zamowione wycieraczki z http://ford.sklep.pl/pl,product,320667,pioro,wycieraczki,plaskie,flat,b lade,ford,przod,kpl,auto,w.html

Ale w sumie gdybym znalazl same gumki to tez bym chetnie wziął.
Najfajniej by było faktycznie na metry. Niestety nigdzie tego nie widzialem.

Na giełdzie mówisz? W Słomczynie? Pytanie jak z jakoscia tych gieldowych

Hipos
20-08-2012, 20:46
Kupiłem gumki długości 760 mm 2 szt za 27 zł + 13 wysyłka pobraniowa.
Załatwił mi to sprzedawca z allegro choć nie ma ich w swojej oficjalnej ofercie (http://allegro.pl/my_page.php?uid=275139).

Czy takie kombinacje mają sens powiem Wam dopiero za kilka miesięcy.

Poniżej dla zainteresowanych instrukcja ze zdjęciami jak wymienić gumki.
1. Zdjąć plastikowe końcówki - ja podważałem scyzorykiem aby podnieść wewnętrzny haczyk (zdjęcie 1 i 2)
2. Pusta listwa oryginalnej wycieraczki po zdjęciu gumki (zdjęcie 3)
3. Z jednej listwy strony jest haczy dodatkowo zabezpieczający gumkę przed przemieszaniem - trzeba go podnieść, aby móc wsunąć nową gumkę (zdjęcie 4)
4. Z nowych gumek (zdjęcie 5) należy zdjąć końcówkę (zdjęcie 6) i następnie listwę plastikową (zdjęcie 7)
5. Pozostaje tylko włożyć nową gumkę w prowadnicę i dopasować długość. Ponownie zagiąć haczyk ze zdjęcia nr 4, założyć plastikowe końcówki i cieszyć się nowymi wycieraczkami.

Zdjęcie nr 8 to porównanie przekrojów nowej i starej gumki.
Wydaje mi się że gumka z Wurtha byłaby lepsza - będę z nią próbował następnym razem.

Michał

librator
07-02-2014, 12:05
Wymieniłem gumki w swoich "bananach". Przed zdjęciem końcówki "banana" (wg. pkt.1 i 2) sugerowałbym Wam zanurzenie końcówki wycieraczki w pojemniku z gorącą wodą. Ja tak zrobiłem (wystarczy kąpiel ok. 0,5 min). Końcówka wycieraczki zsunęła się korpusu znacznie łatwiej. Mam porównanie bo pierwsze pióro wycieraczki zrobiłem wg. opisu powyżej (na zimno), a drugie po kąpieli termicznej.

eclipse
07-02-2014, 12:24
Kupiłem gumki długości 760 mm 2 szt za 27 zł + 13 wysyłka pobraniowa.

Poniżej dla zainteresowanych instrukcja ze zdjęciami jak wymienić gumki.
1. Zdjąć plastikowe końcówki - ja podważałem scyzorykiem aby podnieść wewnętrzny haczyk (zdjęcie 1 i 2)
2. Pusta listwa oryginalnej wycieraczki po zdjęciu gumki (zdjęcie 3)
3. Z jednej listwy strony jest haczy dodatkowo zabezpieczający gumkę przed przemieszaniem - trzeba go podnieść, aby móc wsunąć nową gumkę (zdjęcie 4)
4. Z nowych gumek (zdjęcie 5) należy zdjąć końcówkę (zdjęcie 6) i następnie listwę plastikową (zdjęcie 7)
5. Pozostaje tylko włożyć nową gumkę w prowadnicę i dopasować długość. Ponownie zagiąć haczyk ze zdjęcia nr 4, założyć plastikowe końcówki i cieszyć się nowymi wycieraczkami.

Wydaje mi się że gumka z Wurtha byłaby lepsza - będę z nią próbował następnym razem.

Michał

Taki post przydało by się podwiesić.

Yakac
07-02-2014, 12:30
Dzięki Hipos, fajnie wszystko opisałeś. A teraz pytanie - jak po tej wymianie spisują się wycieraczki, jesteś zadowolony, czy mogłoby być lepiej?
Pozdrowienia

Hipos
07-02-2014, 13:51
Wymieniłem gumki w swoich "bananach". Przed zdjęciem końcówki "banana" (wg. pkt.1 i 2) sugerowałbym Wam zanurzenie końcówki wycieraczki w pojemniku z gorącą wodą. Ja tak zrobiłem (wystarczy kąpiel ok. 0,5 min). Końcówka wycieraczki zsunęła się korpusu znacznie łatwiej. Mam porównanie bo pierwsze pióro wycieraczki zrobiłem wg. opisu powyżej (na zimno), a drugie po kąpieli termicznej.

Super uwag - sprawa oczywista, że "podgrzanie" ułatwi całą operację.
Jakie gumki kupiłeś?

Dzięki Hipos, fajnie wszystko opisałeś. A teraz pytanie - jak po tej wymianie spisują się wycieraczki, jesteś zadowolony, czy mogłoby być lepiej?
Pozdrowienia

Cała sprawa w gumka, by kupić odpowiednio długie i dobrej jakości.
Teraz poluję na gumki z Wutha http://wurth.pl/catalog nr katalogowy 084817001 lub 084814710.
Może ma ktoś z klubowiczów może pomóc w załatwieniu?

Michał

librator
08-02-2014, 09:43
W sklepie motoryzacyjnym za 19 PLN kupiłem 28-calowe (700 mm) grafitowe gumki niemieckiej firmy ALCA. Mają oznaczenie "refill", więc przeznaczone są dokładnie do tego celu, czyli wymiany w "starych" wycieraczkach. Ich przekrój jest identyczny jak te na ostatnim zdjęciu. Wymieniłem je zaledwie tydzień temu. Jak na razie spisują się bez zarzutu.

krycha007
08-02-2014, 10:05
Ja kupiłem tu:
http://www.sklep.trio.com.pl/index.php?p9209,gumki-wycieraczek-alca-heyner-grafit-760-mm-z-wlasna-prowadnica-do-przycinania-1-szt

dobo_28
13-02-2014, 17:27
Właśnie wymieniłem u siebie gumki w wycieraczkach.
Gumki jakie zakupiłem są takie same jak oryginały LINK (http://autonet24.pl/pl/p/Gumka-wycieraczki-Trico-do-plaskich-wycieraczek-typu-Neoform-dlugosc-750-mm-TR750B/6599)
Trochę inaczej wygląda sprawa z plastykową końcówką zdemontowałem tylko jedną (tą z nadrukiem Ford) podgrzanie ułatwiło sprawę. U mnie haczyk wygląda inaczej w porównaniu do zdjęcia przedstawionego przez Hipos.

Yakac
14-02-2014, 11:24
No dobrze, ale powiedz jak się spisują. Chodzą idealnie?

pbobek
17-02-2014, 09:45
Witajcie,
Ja niedawno zmieniłem wycieraczki w S-maxie i Avenie. Wybór padł na good rain'y.
W Fordzie poszło trochę gorzej ze względu na plastikowe zakończenie.
W Toyocie jest natomiast klips który bardzo ułatwia montaż i demontaż gumki
foto http://www.aukcjoner.pl/gallery/012792603-3.html#I3
Może warto zakupić jeden komplet wycieraczek do Avensisa i te końcówki przełożyć do S-maxa i wymiany będą łatwiejsze i nic się nie połamie :027:

Yakac
17-02-2014, 20:25
A ja chwilowo z braku czasu na zakup gumek przeprowadziłem operację odwrócenia gumek wg. powyższych instrukcji. I powiem wam, że wycieraczki chodzą jak nowe :)
Także póki co pojeżdżę a w międzyczasie poszukam dobrych gum na podmianę.
Zachęcony znakomitym efektem wymiany dokonałem też w aucie żony i jest bardzo dobrze.
Big fenks gajs ;)

totek2
17-02-2014, 20:57
Ja dzisiaj zamówiłem te linku podanego przez dobo_28, jutro dostawa. Dam znac jak sie sprawują.

Pisane z Tapatapa

dobo_28
17-02-2014, 21:28
Swoich jeszcze nie przetestowałem bo od wymiany nie ruszałem się nigdzie autem.
A testowanie na postoju uważam, że nie ma sensu bo nie odzwierciedli zachowania w czasie jazdy.

totek2
18-02-2014, 17:21
Juz jestem po wymianie. Gumy faktycznie jak oryginały, wyglądają na porządne. Przetestowalem na razie na myjni, po umyciu ociekającą wodę zbierały bdb wiec z deszczem tez powinny sobie poradzić. Dzieki dobo za namiary na sklep, przywieźli prosto do domu w 24h od zamówienia.

Pisane z Tapatapa

librator
28-02-2014, 17:18

Wymieniłem oryginalne gumki swoich fordowskich wycieraczek na gumki niemieckiej firmy ALCA. Ich przekrój był prawie identyczny z tymi na zdj.8 Hiposa (ta po prawej). Niestety po ok. tygodniu użytkowania gumka wypadła z prowadnicy dłuższej z wycieraczek (28") na odcinku ok.10 cm i tym samym mazała po szybie. Krótsza wycieraczka (16") pracowała dobrze. Zakupiłem więc inne gumki, tym razem polskiej firmy GOOD RAIN dedykowane do wycieraczek płaskich. Kupiłem je na giełdzie w Zielonej Górze za 20 PLN. Te zachowują się bez zarzutu.
Wygląda więc na to, że wycieraczki o większych długościach stosowane w wycieraczkach płaskich powinny mieć przekrój jak te po lewej stronie zdjęcia 8. Chodzi o to by gumki dobrze trzymały się w swej prowadnicy. Wyjściem byłoby zabezpieczyć je przed wypadaniem w inny sposób (te o wąskich główkach). Może np. silikonem.
Załączam zdjęcie przekroju zastosowanych przeze mnie gumek.
Przy okazji pokazuję też końcówkę wycieraczki ("banana") z mojego samochodu, która wewnętrznymi szczegółami różni się od tych które fajnie opisał i pokazał Hipos. Wewnątrz są dwa niewielkie trójkątne wypustki (trochę słabo je widać). Moje wycieraczki są produkcji belgijskiej.

Yakac
28-02-2014, 17:55
Czy te gumy z linka Dobo_28 są pakowane po 1 czy 2 sztuki? Czyli czy cena 17zł jest za 1 gumę?

totek2
28-02-2014, 18:11
Cena jest za 1 szt czyli musisz kupić dwie i jedna trochę przyciąć.

Pisane z Tapatapa

Palek_PL
03-03-2014, 17:47
Witam.Dla chcących wymienić wycieraczki Ford wprowadził właśnie promocje. Wycieraczki do smaxa kosztują teraz 129zł.Ja zamowiłem gumki do podmianki z podanego linka.Bedą na dniach i zobaczymy jak sie sprawują.Pzdr!

Palek_PL
09-03-2014, 14:29
Witam.A mi sie udało wymienic gumki wycieraczek bez sciagania tych plastikowych koncówek wycieraczki.Jest na tyle miejsca , że dało sie wyciągnąć starą gume i wsunąć nowe.Kupiłem polecana nizej gumke wycieraczki Trico , która swym profilem jest 100% zgodna z fabryczną gumką.Teraz zobaczymy jakiej jest jakości i jak długo posłuży. Dosyć o gumkach i wsuwaniu bo wiosna za oknem i ... pzdr!

Hipos
14-12-2014, 18:57
Kuzyn w S-ce W140 za radą z forum mercedesa właśnie wymienił gumki w wycieraczkach.
Z uwagi na wielkość/długość używają wersji do samochodów ciężarowych - Alca truck
http://alca.com.pl/16-alca-economy-gumki

Michał

sewenpamp
14-12-2014, 20:22
Siema kupiłem same gumki od użytkownika .... link poniżej 33zł z przesyłką 2 szt w paczce, gumki 800mm dociąłem założyłem i od września tego roku jest ok.

http://allegro.pl/wycieraczki-wycieraczka-gumy-gumki-800mm-800mm-i4887170457.html

tomi002
29-12-2016, 11:46
Też wypróbuje te gumki good rain. Zobaczę jak się spiszą zimą.
Dodam tylko, że przy wymianie gumek należy zacząć od zdjęcia z oryginalnych wycieraczek plastikowej końcówki z napisem Ford. Bo od tamtej strony jest ten ząbek trzymający gumkę w wycieraczce. Właściwie wystarczy zdjąć tylko końcówkę z tej jednej strony wycieraczki.
Plastikową końcówkę podważam wąskim, płaskim wkrętakiem. Wchodzi w środek pomiędzy te dwa ząbki ze zdjęć z poprzednich stron tego tematu.

planeta58
29-12-2016, 13:25
Polecam te ,,gumki" z linku.
Trzeba zdjąć plastik, robi się to dwoma ruchami płaskim śrubokrętem średniej szerokośći ,,od lewej strony raz i prawej strony raz zdecydowanie , a nic się wtedy nie uszkodzi" i dociać na odpowiednią długość.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6176531073

sewenpamp
31-12-2016, 13:58
Dodam, że ciepła woda zrobi gumki bardziej elastyczne i da poślizg, więc lepiej się je wpycha. Do tej pory mam te same gumki.:diabel2:

tomi002
21-01-2017, 21:18
Mam już te gumki good rain jakiś czas. Sprawują się dobrze. Przy deszczu zbierają ok. Przy błocie z drogi trochę gdzieś mazały ale chyba nie więcej niż inne wycieraczki. Przy większym mrozie hałasowały ale tak robią pewnie wszystkie.
Generalnie za takie pieniądze warto założyć sobie je na zimę zamiast kupować nowe oryginały Forda. Jak zima je zniszczy to nie będzie szkoda.