Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Dostęp do nagrzewnicy PTC
kuguar1989 29-10-2012, 18:08 Witam
Posiada ktoś może instrukcję jak należy dobrać się do nagrzewnicy , chodzi mi o dostęp do tej bocznej zaślepki w którą wstawia się nagrzewnicę elektryczną. Niechce wyciągać całej nagrzewnicy tylko chodzi mi o zrobienie dostępu do niej od strony pasażera bo z tego co mi wiadomo to właśnie z tej strony się owa zaślepka znajduje. Jeśli ktoś ma zdjęcia,instrukcję lub swoje własne uwagi to z góry dziękuje. Pozdrawiam
majster354 30-10-2012, 13:04 zaslepki nagrzewnicy raczej nie da rady zdjąć bez zdjecia calej deski. Po co chcesz ja sciagac?
maureliusz 30-10-2012, 18:44 ja tam włożyłem nagrzewnicą u siebie bez ingerencji w deskę. Tylko musiałem troche się nasiłować z dechą i tyle.
kuguar1989 30-10-2012, 19:23 Po to żeby włożyć tam dodatkową elektryczną grzałę tą która była montowana seryjnie :)
Maureliusz możesz opisać jak udało Ci się tego dokonać?
maureliusz 30-10-2012, 20:07 Dla wersji przed liftem - nie wiem czy to ma znaczenie:
1. Ściągamy osłonę tunelu po lewej stroni nóg pasażera - jedna śruba torx schowana za zaslepką
2. Odsłania nam się metalowy uchwyt/usztywnienie i kupa kabelków
3. Delikatnie wyjmujemy spinki mocujące kabelki z otworów uchwytu
4. Odkręcamy ten uchwyt - dwie śruby na dole, jedna u góry i jeszcze mały torx w środku
5. Wyjmujemy ten uchwty
6. Odkręcamy śruby torx zaślepki i wyjmujemy ją
7. Wkładamy grzałkę kablami do góry
8. Ciąąąąągniemy za deską do góry/odginamy aby grzałka wlazła. Troche się trzeba nasiłować, ale da się radę bez uszkodzenia deski.
9. Musimy trafić kołkami grzałki w otwory w obudowie. Skręcamy ją śrubami z klapki. Podpinamy kable.
10. Skręcamy wszstko do kupy
Domar_2000 30-10-2012, 20:28 Mam ten sam problem z ogrzewaniem jak sie uporasz z tematem daj znać kuguar1989 czy zdało ci to relacje ... ponieważ tez bede musiał ją domontować ... podeslij mi zdjęcie tej nagrzewnicy jak możesz lub link ..
kuguar1989 30-10-2012, 20:57 Maureliusz czy dla wersji po lifcie bo taką posiadam jest inna kolejność?
mniej wiecej coś takiego: http://allegro.pl/nagrzewnica-elektryczna-ford-s-max-06-11r-i2723545362.html
luki6262 30-10-2012, 22:14 podepnę się pod temat. Czy w c-maxie z klimą manualną jest tam podciągnięta instalacja, a brakuje tylko tej grzałki?
majster354 30-10-2012, 22:16 maureliusz w zimowe poranki z zamontowana nagrzewnica po przejechaniu jakiego odcinka czuc cieple powietrze z nawiewu?
Rozumiem ze jak silnik sie nagrzeje to uklad ogrzewania elektrycznego bierze sygnal z czujnika tamperatury silnika i wylacza ten pozeracz pradu ?
Czy w wersjach benzynowych tez sa wiazki pod ta nagrzewnice?
Nagrzewnica elektryczna powietrza montowana jest tylko dla silników diesla - są to silniki bardzo wydajne (oszczędne) cieplnie i wymagają wspomagania ogrzewania. Sterowanie nagrzewnicą przez GEM odbywa się w oparciu o informacje ze sterownika silnika (PCM), w związku z tym nie da się zainstalować nagrzewnicy dla silników, których sterownik nie uwzględnia sterowania nagrzewnicą.
Opis dotyczy nagrzewnicy zamontowanej w samochodzie z klimatronikiem (klimatyzacją automatyczną). Nagrzewnica sterowana jest przez GEM "inteligentnie" w zależności od dostępnej rezerwy mocy - oznacza to, że przy np. włączonych ogrzewanych szybach nagrzewnica otrzymuje inny (mniejszy) zakres mocy do dyspozycji. Jeśli nagrzewnica działa sama (dysponuje niezbędną rezerwą mocy do 100% zasilania), to efekt jej działania czuje się po kilkudziesięciu sekundach (ok. pół minuty). Przy aktualnej temperaturze ok. 0st. C rano, w trakcie jazdy nagrzewnca działa ok. 4-5 minut i wyłącza się.
Nagrzewnica może występować z klimatyzacją ręczną, ale wówczas sposób jej pracy nie do końca jest jasny - wydaje się, że na pewno wspomaga "odszranianie" (nawiew na przednią szybę), jednak wymaga to obserwacji i zdania relacji przez posiadaczy takiej wersji samochodu (tzn. z nagrzewnicą PTC i klimatyzacją ręczną).
Co do występowania instalacji niezbędnej do dołożenia nagrzewnicy - w Fordzie nie ma żadnej reguły, jedynie sparwdzenie może dać odpowiedź czy w danym samochodzie jakiś kawałek "nadmiarowej" instalacji występuje czy nie.
luki6262 30-10-2012, 23:05 na fordetis jest to oznaczone jako nagrzewnica pomocnicza?
Tak - cytat "Z dod. nagrzewn."
tedi k a co myślisz o tym:
http://www.proauto.com.pl/page21.php
oprócz ceny (ok. 1000zł) czy jest to realne?:lol:
luki6262 31-10-2012, 09:35 kuguar1989 jak Ty montowałeś grzałke jeżeli jej też fabrycznie nie miałeś?
co do tej grzałki- jeżeli jej nie mam fabrycznie, to czy jest tam może instalacja podciągnięta pod nią? Da się taką grzałkę kupić osobno, tzn. bez kupowania całej nagrzewnicy z grzałką?
kuguar1989 31-10-2012, 10:52 nie montowałem ale biorę się za to już posiadam całą niezbędną wiedzę( co jak i gdzie dzięki Tedi_k ) tylko musze znaleźć troche wolnego czasu . A co do wiązek to różnie bywa ja akurat w swoim niemam i musze to zrobić ale słyszałem że w niektórych jest są już gotowe kostki. :)
tedi k a co myślisz o tym:
http://www.proauto.com.pl/page21.php
oprócz ceny (ok. 1000zł) czy jest to realne?:lol:
Jak się dokładniej poczyta na tej ich stronie, to okazuje się, że jest to rodzaj webasto (dodatkowej nagrzewnicy na paliwo, podgrzewającej albo płyn chłodzący albo wprost powietrze).
Oczywiście montaż webasto do FF2/C-maxa jest realny - tylko musi to zrobić jakiś warsztat. Cenę już sam podałeś i to jest z tych zadziwiająco niskich...:one:
Dla diesla dużo prościej i dużo taniej dołożyć jest oryginalną elektryczną nagrzewnicę powietrza. Efekt nie jest oczywiście taki sam jak dla webasto (nie ma programowania załączania nagrzewania samochodu bez uruchomienia silnika), ale praktycznie zaspokaja podstawową potrzebę, aby robiło się ciepło w ciągu kilku pierwszych minut jazdy...
Jedno ważne wyjaśnienie dla wszystkich zainteresowanych dołożeniem nagrzewnicy.
Dodatkowa elektryczna nagrzewnica powietrza jest jedynym elementem instalacji elektrycznej FF2/C-max, posiadającym zmienną moc. GEM steruje nagrzewnicą przy pomocy sygnału modulowanego zarządzającego aktualną mocą nagrzewnicy w pełnym zakresie jej mocy od 0 do 100%. Oznacza to, że GEM analizując aktualną rezerwę mocy może wysterować nagrzewnicę jedynie na 10% jej mocy (mimo, że jest bardzo zimno) bo nie ma więcej prądu do dyspozycji. Bierze się to stąd, że GEM wie o włączonych urządzeniach (podzespoły elektryczne silnika, światła, ogrzewane szyby itp.) i ma przydzielone poszczególnym włączonym urządzeniom ich standardowe zapotrzebowanie na prąd. GEM wie także jaki mamy alternator (120A czy 150A) i rozdysponowuje dostępną z alternatora moc pomiędzy włączone urządzenia o stałej, zaprogramowanej mocy i resztę dopiero przeznacza dla nagrzewnicy elektrycznej.
Oznacza to, że szczególnie posiadacze słabszego alternatora mogą nie do końca być usatysfakcjonowani, gdy włączą światła, grzanie przedniej i tylnej szyby i do tego mają jeszcze rozładowany z jakichś powodów akumulator. W takich warunkach GEM może przydzielić nagrzewnicy niewielką moc i ciepło będziemy mieli w samochodzie dopiero po 15 minutach na przykład…
dzięki za odpowiedź.
Zastanawiłem się nad montażem ale.....mam nagrzewnicę PTC i już przy -2 stopniach pokazało na co ją stać! :):diabel2:
także pytanie było z "czystej ciekawości".
Fajnie objaśniłeś cały ten dochodzący prąd itd. Już wiem, że od razu będę wyłączał ogrzewanie tylnej szyby g:okulary
Dla "ciekawskich" istnieje w ELMconfigu możliwość ustawienia w zegarach poliftowych (tzw. "poziom 2" albo "poziom 3") parametru, aby była pokazywana aktulnie wysterowana moc nagrzewnicy wtedy, gdy jest ona włączona przez GEM.
Załączam stosowny zrzut ekranu.
Nie do końca jest sprawdzone, czy funkacja ta działa z wszystkimi GEMami: ja mam GEM (poliftowy) z końcówką -FB oraz zegary poliftowe "poziom 3" (z dużym wyświetlaczem) i działa to bardzo dobrze. Natomiast nie ma ryzyka sprawdzenia czy to działa - najwyżej trzeba będzie wyłączyć i tyle.
Jak sobie ustawimy ten parametr, to natychmiast i cały czas widać czy nagrzewnica grzeje "na full" czy też GEMowi brak prądu i coś innego warto wyłączyć...
luki6262 31-10-2012, 18:36 dzisiaj otworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami aby popatrzeć czy są bezpieczniki od grzałki. Nie ma bezpiecznika f5 80A ( widać miedziany styk, możliwe że coś już jest przygotowane) ale jest bezpiecznik f24 15A ale ten chyba jest od podgrzewacza paliwa. Patrzałem też pod wykładzinę pasażera czy aby tam nie ma luźnych kabli. Niestety nie ma, jest duża wiązka i okrągły kawał jakiegoś żelastwa, nie wiem co to (?):P
kuguar1989 jak skończysz to daj znać co, gdzie i jak robiłeś, taki mini tutorial jakby się dało:)
Btw. jak jest poniżej 4st. to automatycznie włączają mi się podgrzewane lusterka oraz tylna szyba. Może już coś jest przygotowane pod tą grzałkę a nie zamontowane?
Szyby i lusterka nie mają związku z nagrzewnicą - w GEM jest parametr do automatycznego włączania grzania szyb, a lusterka są sprzężone z tylną szybą. Parametr ten daje się ustawić/wyłączyć ELMconfigiem.
maureliusz 31-10-2012, 23:20 Pany...teorii całe google, to może napiszę coś z życia wzięte.
1. Kable miałem.
2. Ożywiłem GEMa przy użyciu ELMa
3. Wstawiłem grzałę i testuję
- Naprawdę sktukuje. Ewidetnie szybciej robi sie ciepło w środku.
- Z tym pożeraniem prądu to dziwna sprawa, bo ona się załącza nawet po przekręceniu kluczyka przy niskich temperaturach - zanim silnik się załączy. GEM w teorii nie powinien zezwolić na to gdyby był duży spadek mocy.
- Czas grzania zależy głównie kiedy zostanie osiągnięte jakieś 65 stopni płynu chłodniczego. Czyli nie jest to 4-5 minut tylko w zależności od warunków jazdy i temperatury na zewnątrz
- Ja mam akumulator 120A i grzałka hula na 100% bez problemu
- Dosyć obficie jej GEM używa, mimo iż jest ponoć pomocnicza. W cale nie musi być temperatura na HI. Przy ustawionych 22 również załączy ją na 100% przy niskich temperaturach na zewnątrz to jest mniejszych od 10.
- Czekam na prawdziwe warunki zimowe i mrozy...
luki6262 01-11-2012, 08:06 maureliusz widzę że skończyłeś przygodę z montowaniem grzałki dla tego mam parę pytań. Czy miałeś już bezpiecznik z kablem zamontowany w skrzynce? Jakiego programu użyłeś do uruchomienia grzałki? Ile Ci zajął montaż?
Jakbyś dał rade to tak w skrócie co robiłeś i czy jest to trudne:)
Btw. - Grzałkę to jaką kupiłeś?
Czy któryś z kolegów którzy zainstalowali nagrzewnicę mógłby wskazać miejsce występowania kostki hmm.. sterującej (te dwa cienkie kabelki). Stwierdziłem u mnie występowanie instalacji, tzn dwa grube przewody jeden czerwony drugi czarny wraz z kostkami znajdują się przy podłodze w okolicy nagrzewnicy, nie mogę natomiast zlokalizować mimo grzebania w całej okolicy kostki z dwoma kabelkami do jak mniemam sterowania pracą nagrzewnicy. Jest ona gdzieś głębiej ukryta?
newpolish 05-11-2012, 11:39 No kostka sterujaca jest slicznie ukryta. Zerknij na moj post #157 z tematu ponizej
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=134740&page=14
czyli tu
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1745782&postcount=157
Dziekuję
Polecam wskazany wątek który chyba wyczerpuje temat
maureliusz 05-11-2012, 21:43 To tak:
1. Sprawdzamy obecność bezpiecznika w komorze silnika 70A
2. Sprawdzamy obecność bezpiecznika nad nogami pasażera:
a) przed FL F70/10A
b) po FL F100/10A
3. Wyjmujemy radio - do tego celu...można użyć czterach pasków wyciętych z karty magnetycznej np. telefonicznej. Za radiem powinna być czarna wtyczka przymocowana na taśmie izolacyjnej do wiązki. Uwalniamy ją oczywiście.
4. Odkręcamy osłonę po lewej stronie koło nóg pasażera i sprawdzamy czy mamy tam dwa grube przwody zakończone terminalami.
4. Kupujemy grzałkę: 3M51-18K463-FB Volvo/Ford
6. Przy użyciu przerobionego ELMa i programu ELMconfig z rosyjskiego forum uaktywniamy grzałkę w 10 minut
7. Podpinamy grzałę i sprawdzamy czy działa
8. Wrzucamy grzałkę w tunel jak opisałem kilka postów niżej.
9. Testujemy w realu...
Oczywiście modyfikacja na własną odpowiedzialność. Jak komuś siądzie bateria, padnie GEM...znaczy, że miał pecha :-]
ddzilins 07-11-2012, 09:49 To tak:
6. Przy użyciu przerobionego ELMa i programu ELMconfig z rosyjskiego forum uaktywniamy grzałkę w 10 minut
Tego programu? Jeśli tak to czy mógłbyś wrzucić jakiegoś screena albo napisać co trzeba zaznaczyć w programie?
http://civil.iffc.ru/ELMConfig/
Co do ELMa czy wystarczy kupić v1.4b z allegro za ~50 zł a potem go przerobić?
Co do ELMconfig i przeróbmi ELM327 - jest cały wątek, więc sobie poczytaj. Ekran zmian w konfiguracji przy uruchamianiu nagrzewnicy PTC - tam gdzie jest pytajnik trzeba zaptaszkować TYLKO WTEDY GDY NIE MASZ klimy automatycznej dwustrefowej, tam gdzie jest ptaszek, trzeba zaptaszkować zawsze.
maureliusz 07-11-2012, 21:41 Ten pierwszy ptaszek to nie wiem po co jest tak właściwie. Ja mam klimatronika i go zostawiłem pustego.
Drugi trzeba zaznaczyć (w drugiej kolumnie) i to właśnie odpala w GEMie sterowanie PWM nagrzewnicą
Dodatkowo jeszcze w zegarach (HEC) można sobie ELMem włączyć monit stanu nagrzewnicy i wówczas pokazuje od 0-100% jej załączenie.
Ja kupiłem takiego 1.4 za 50zł i przerobiłem z sukcesem.
Standardowo ELM pracuje w HS-CAN (np. dostęp do zegarów HEC), a przeróbka daje nam jeszcze MS-CAN (np. dostęp do GEM).
Maurelisz, napisałem przecież, że pierwszy ptaszek zaznaczamy tylko dla klimy manualnej... Dobrze więc zrobiłeś, że zostawiłeś go nie zaznaczony:one:
maureliusz 08-11-2012, 10:53 A co gdybym go zaznaczył? Coś by zmieniło? O to mi chodziło, że ta funkcja/opcja jest niejasna.
Sterownik klimatronika zajmuje się odpowiednim wypracowaniem sygnału załączenia nagrzenicy dodatkowej w oparciu o czujniki temperatury powietrza nawiewu.
Klima manualna nie ma takiej możliwości i wówczas GEM załącza grzałkę PTC jedynie w funkcji temperatury płynu chłodzącego i temperatury powietrza na zewnątrz.
Opcja jest całkiem jasna: "zaznacz jak masz ngrzewnicę na paliwo albo PTC i NIE MASZ klimatronika" - co tu jest nie zrozumiałe?
DjPiotrus 08-11-2012, 14:57 Witam ! Czy macie koledzy jakieś namiary do sprawdzonych sprzedawców gdybym chciał zakupić taką nagrzewnicę ? Z programowaniem GEM-a nie bedę miał zadnych problemów , ELM -a mam juz dawno przydał się juz kilkakrotnie .
Pozdrawiam
Szukaj na allegro - często można spotkać. Praktycznie wszystkie fordowskie są takie same (od FF2, C-maxa, Kugi, S-maxa itp.). Tu masz przykładową http://allegro.pl/nagrzewnica-elektryczna-grzalka-ford-s-max-s-max-i2769523960.html
Witam ponownie
Dzisiaj spędziłem parę godzin próbując założyć tę nagrzewnicę. Fizycznie nie ma problemu zgodnie z instrukcją.
Ale zdemontowałem radio i wymacałem wszystkie wiązki a niestety nie mogę zlokalizować tej kostki sterującej pracą nagrzewnicy.
Czy ktoś z kolegów dokładał nagrzewnicę do auta z automatyczną klimą?
Aż nie chce mi się wierzyć że cała pozostała instalacja jest a nie ma cząstki sterującej (mam i bezpieczniki pod maską i w kabinie, kable zasilające nagrzewnicę) Stąd ponowna prośba o pomoc gdzie powinna być ta kostka w samochodzie z klimatronikiem?
maureliusz 10-11-2012, 21:39 Tak - ja mam klimatornika.
Wszystko było GRATIS :-))
Po wyjęciu radia ta wtyczka było widoczna od razu. Owinięta taśmą izolacyjną do innej wiązki.
amoebaFCP 14-11-2012, 17:12 Tydzień temu kupiłem u tego sprzedawcy http://allegro.pl/ford-focus-ii-nagrzewnica-elektryczna-grzalka-i2788741000.html
Dzisiaj zamontowałem, uaktywniłem obsługę w GEM`ie i zegarah (HEC) za pomocą ElmConfig i PIĘKNIE GRZEJE :-)
Polecam ten mod. Naprawdę świetna sprawa.
Prawie natychmiast leci ciepłe powietrze.
Jak znalazł na zbliżające się chłodne dni.
Pozdrawiam
część gratuluje ci kolego dobrego zakupu ja też niedawno kupiłem forda focusa diselka 1.8 wszystko jest lub to znaczy było dobrze ale na chwilę obecną zrobił mi się problem z odpalaniem rano silnik nie chce odpalić .szarpie.świece żarowe nowe ,succprawdzony podłączony do komputera ,wszystko dobrze ,żadnej usterki a silnik nadal ni chce odpalić ,jak rano w końcu odpali to potem przez cały dzień pali baz zarzutu
kuguar1989 19-11-2012, 13:03 Witam
Dzisiaj albo jutro przyjdzie mi ta nagrzewnica więc będę się brał za montowanie. Poinformuje o moich efektach pracy w najbliższym czasie :) pozdrawiam
kuguar1989 20-11-2012, 18:38 Koledzy a jak najlepiej przeprowadzić przewody od skrzynki bezpieczników w komorze silnika do nagrzewnicy? Jakieś sugestie?
maureliusz 20-11-2012, 19:41 Prawie natychmiast leci ciepłe powietrze.
Pozdrawiam
Bez przesady:-) To nie jest nagrzewnica jak dawniej w Żukach. No faktcznie jest lepiej, ale to dopioero będzie wiadomo na dużych mrozach jak się sprawdza. Przy temperaturze do 0 stopni to standardowe ogrzewanie daje radę.
Piszę, aby ktoś nie pomyślał, że za naciśnięciem cudownego przycisku będzie miał nagle 22 stopnie w aucie :-)
amoebaFCP 20-11-2012, 22:52 Piszę, aby ktoś nie pomyślał, że za naciśnięciem cudownego przycisku będzie miał nagle 22 stopnie w aucie :-)
No tak dobrze to niestety, nie jest :-)
Ale:
Dzisiaj rano, jakieś 4st.C. odpaliłem fokę i natychmiast ruszyłem. Pierwsze 15-20sek. wykorzystanie nagrzewnicy wahało się w ok. 10-60%. Po tym czasie wzrosło na stałe na 100%. No i po kolejnych 15-20sek. czuć było już cieplutkie powietrze z nawiewów.
W stosunku do FFI 1.8TDCI to porównanie żółwia z gepardem :-)
Zobaczymy jednak jak to się sprawdzi przy -10 -20st.C
Pozdrawiam
Koledzy a jak najlepiej przeprowadzić przewody od skrzynki bezpieczników w komorze silnika do nagrzewnicy? Jakieś sugestie?
Oryginalnie kable przechodzą przez gródź za GEM'em
Ładny opis ze zdjęciami:
http://ffclub.ru/topic/288750/
http://ffclub.ru/topic/120330/jump_80/#entry6274011
kuguar1989 21-11-2012, 18:41 Oki właśnie skończyłem montaż nagrzewnicy elektrycznej zajęło mi to ok 5godzin bo musiałem dorobić całą instalację, jak odpalę a jadę do tedi_k jutro żeby włączył mi to ELMconfigiem to napiszę jaki jest tego rezultat i kroki po kolei co należy zrobić. Tak więc do jutra.Pozdrawiam
kuguar1989 23-11-2012, 09:46 No więc wczoraj odwiedziłem Pana Tadeusza( tedi_k) który uruchomił mi nagrzewnicę i zaktualizował oprogramowanie komputera i wszystko pięknie śmiga. Nagrzewnicę sprawdziłem dzisiaj rano przy temp zewnętrznej ok +4stopnie C i po chwili od włączenia silnika (ok półtorej minuty leciało już cieplutkie powietrze) i w kabinie od razu zrobiło się bardzo komfortowo. Bardzo fajny gadżet, szczerze polecam, pracy nie dużo a efekt super jak dla mnie wręcz fantastyczny bo mieszkam w górach i tutaj temperatury są zdecydowanie niższe niż w innych częściach Polski. Kosztowo wychodzi też nie dużo bo nagrzewnica+kable+bezpiecznik 80A wyniósł mnie 140zł plus ok 5godzin roboty z zamontowaniem fizycznym i przeciągnięciem i podłączeniem odpowiednich przewodów i tyle. Do tego dochodzi włączenie ELMconfigiem za odpowiedni "załącznik" . Chciałbym bardzo serdecznie podziękować użytkownikowi tedi_k-Panu Tadeuszowi który mnie naprowadził i szczegółowo opisać co i jak i włączył moją nagrzewnicę ELM-em i zaktualizował oprogramowanie. Jak najbardziej polecam ten mod do każdej Foczki która go nie posiada. Pozdrawiam Jakub
Dzisiaj zakończyłem modyfikacje. W moim przypadku musiałem dorobić wiązkę sterującą i wpiąć się z nią w GEM'a. Kable zasilające i bezpieczniki były ułożone oryginalnie. Czekam na zimę :).
kuguar1989 24-11-2012, 18:10 A włączyłeś nagrzewnicę ELM-em?
Rada dla tych którzy nie mają instalacji zasilającej nagrzewnicę czyli tego przewodu biegnącego od skrzynki bezpieczników w komorze silnika do nagrzewnicy. Najlepiej przewody przeciągnąć przez grodź za GEM-em, w tym celu należy wykręcić schowek i wtedy mamy super dostęp, przeciągamy czerwony do skrzynki bezpieczników poza aku a czarny(masę) ja przyłączyłem do śrubki znajdującej się za grodzią w komorze silnika.
A włączyłeś nagrzewnicę ELM-em?
Tak oczywiście. Bawiłem się z tematem 2 tygodnie bo niestety dopiero drugi kupiony ELM działał z ELMconfig. Fajny jest ten wskaźnik przydzielanej mocy na nagrzewnicę w zegarach. Przed chwilą sprawdzałem w aucie bo zrobiło się chłodniej (różnica między otoczeniem a ustawieniem klimatronika > 10 stopni)
kuguar1989 24-11-2012, 22:25 Fajny tylko szkoda że w momencie wskazywania procentowego użycia nagrz. nie można zmienić nic na kompie dlatego mi komp pokazuje tylko czy jest włączona czy nie :)
amoebaFCP 25-11-2012, 20:14 Fajny tylko szkoda że w momencie wskazywania procentowego użycia nagrz. nie można zmienić nic na kompie dlatego mi komp pokazuje tylko czy jest włączona czy nie :)
Można zmienić:p
Wystarczy nacisnąć przycisk na manetce kierunkowskazów.
kuguar1989 ma rację - wtedy, gdy moc nagrzewnicy miga (waha się) każde wyświetlenie wartości traktowane jest jako odrębny komunikat i wyłącza na ok. 1 sekundę reakcję manetki. Powoduje to, że w tym czasie naciskanie manetki jest uciążliwe i z reguły nie przynosi skutku - sprawdź, zobaczysz...
amoebaFCP 25-11-2012, 20:40 kuguar1989 ma rację - wtedy, gdy moc nagrzewnicy miga (waha się) każde wyświetlenie wartości traktowane jest jako odrębny komunikat i wyłącza na ok. 1 sekundę reakcję manetki. Powoduje to, że w tym czasie naciskanie manetki jest uciążliwe i z reguły nie przynosi skutku - sprawdź, zobaczysz...
Nooo..... racja. Zwracam honor :wink:
Zasugerowałem się tym, że ostatnio parę razy zdarzyło mi się nacisnąć dinksa i info zniknęło. Fakt, miałem wtedy cały czas wyświetlane 100%.
Rzeczywiście, każda zmiana wykorzystania % nagrzewnicy to nowy komunikat do zegarów, a one permanentnie go wyświetlają.
Witam,
szukałem dzisiaj instalacji i znalazłem kable zasilające ale jak już ktoś pisał nie mogę znaleźć kostki sterującej. Znalazłem tylko taką jak na foto ale z fotek widzę, że to nie to. Patrzyłem też na fotki zamieszczone na forum i w miejscu zaznaczonym na fotce kropką nie widzę kostki. Niestety mam rozwalonego palca i nie mogę zbyt głęboko wsadzić ręki. Jest taka możliwość żeby były kable zasilające a nie było sterujących? Mam wersję FL z climatronickiem. Rozumiem, że kostka powinna być gdzieś po prawej stronie?
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=37936&stc=1&d=1354737592
amoebaFCP 05-12-2012, 20:39 Rozumiem, że to zdjęcie robione jest z pozycji kierowcy w dziurę po radiu :p
U mnie była na wiązce zaznaczonej czerwonym "prostokątem" mniej więcej w miejscu czerwonego koła. Była od spodu tej wiązki przyklejona do niej taśmą izolacyjną.
Faktycznie, dość trudny do niej dostęp, no i mało (na pierwszy rzut oka) widoczna.
Nigdzie nie widzę tej kostki, wymontowałem nawet panel przycisków i zrobiłem fotkę od spodu. Wydaje mi się, że jej tam nie ma...
Czy jest gdzieś opis w które kostki gema trzeba się wpiąć? Widzę u kolegów Rosjan, że kable idą do gema w dwie różne kostki. Zgadza się?
Jeszcze sprawa bezpieczników, jest F100 10A ale 70A w komorze silnika nie ma. Prosił bym o wskazanie gdzie ten bezpiecznik powinien być będę chociaż wiedział czy są piny.
[edit]
Z tego co widzę na rosyjskim forum u mnie jest 80A. Czyli ten bezpiecznik mam z głowy jak rozumiem?
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=37955&stc=1&d=1354748006
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=37956&stc=1&d=1354748006
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=37957&stc=1&d=1354748563
danielsan51 06-12-2012, 03:37 kris86k powiem Ci ze ja rok temu temu nurkowalem wsamochodzie ok godziny i tez nie znalazlem tej kostki,wiec mozemy jej nie miec, ale w ramach pocieszenia powiem ze widze ze masz oprawke do oswietlenia nog w ktorej to chyba nie ma zarowki :D
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=37936&stc=1&d=1354737592
to złączki zasilające do zapalniczki.
amoebaFCP 06-12-2012, 08:24 kris86k:
Wg schematu główny bezpiecznik od zasilania PTC to właśnie 80A.
Masz go, więc jest OK.
Sprawdź w GEM złącza:
C102 pin 5
C103 pin 9
Stąd idą przewody do "zagubionej" wtyczki (sterowanie PTC).
Jeśli są, wytęż poszukiwania.
Jeśli nie ma, trzeba je podprowadzić do PTC.
(U mnie było wszystko. Ot, taki bonus :p )
W załącznikach zaznaczyłem te rzeczy.
kris86k:
Wg schematu główny bezpiecznik od zasilania PTC to właśnie 80A.
Masz go, więc jest OK.
Sprawdź w GEM złącza:
C102 pin 5
C103 pin 9
Stąd idą przewody do "zagubionej" wtyczki (sterowanie PTC).
Jeśli są, wytęż poszukiwania.
Jeśli nie ma, trzeba je podprowadzić do PTC.
W załącznikach zaznaczyłem te rzeczy.
Dzięki za info.
Danielsan51 Lampki mam, w końcu to ghia :D
amoebaFCP 06-12-2012, 08:41 Lampki mam, w końcu to ghia
Więc ten dinks zaznaczony na zdjęciu, to wtyczka z PTC ???
Właśnie w jej pobliżu powinno być gniazdo (jeśli jest).
Ten dinks to gniazdo żarówki od podświetlenia nóg o ile dobrze widzę. Będę dzisiaj nurkował od drugiej strony ale "obmacałem" kable dość dokładnie. Dam znać jeżeli znajdę wtyczkę w innym miejscu niż standardowo.
amoebaFCP 06-12-2012, 09:15 Ten dinks to gniazdo żarówki od podświetlenia nóg
Po głębszej analizie zdjęcia, też mi się tak (jednak) wydaje ;)
Ten dinks to gniazdo żarówki od podświetlenia nóg o ile dobrze widzę. Będę dzisiaj nurkował od drugiej strony ale "obmacałem" kable dość dokładnie. Dam znać jeżeli znajdę wtyczkę w innym miejscu niż standardowo.
Sprawdź najpierw te złącza C102 i C103 na obecność odpowiednich kabelków.
Szkoda połowy auta rozbierać by stwierdzić brak wtyczki - nie idź moją drogą :)
Sprawdź najpierw te złącza C102 i C103 na obecność odpowiednich kabelków.
Szkoda połowy auta rozbierać by stwierdzić brak wtyczki - nie idź moją drogą :)
Tak zrobię, powiedzcie jeszcze czy odłączacie aku przed wyjęciem wtyczek? Wiem, że się powinno ale...
Rozumiem, że dostęp do wtyczek jest od strony bezpieczników czy trzeba wypinać całą skrzynkę? Ostatnio tam grzebałem ale na złącza nie zwracałem uwagi.
Nie trzeba wyjmować wtyczek - nie trzeba odpinać AKU.
Sprawdza się tylko kabelek w złączu C103 (wąskie niebieskie złącze po lewej stronie GEM). Po opuszeniu i wypięciu GEMa z prowadnic oraz jego maksymalnym "naciągnięciu" wszystko widać. Sprawdzamy tylko kabelek C103-9, bo C102-5 jest zawsze (służy jeszcze do czegoś innego niż PTC). Numeracja pinów w załączeniu (na PW podałem tę numerację w sposób trochę mylący - na GEM klucz zatrzaskowy i noga nr 1 jest u góry GEM, rząd pinów od jedynki to ten od strony dużego złącza niebieskiego). Czyli lewa strona zdjęcia C103 jest na dole GEM... Zgodnie ze schematem kabelek C103-9 ma kolor biało-czarny.
Wtyczki trzeba wyjmować - PO ODPIĘCIU AKU - dopiero do ewentualnej przeróbki instalacji (dolutowania kabelka do C102-5 i dorobienia kabelka C103-9).
maureliusz 06-12-2012, 12:39 Kabelki potrzebne:
1) Grube zasilanie zabezpieczone 80A pod wycieraczką.
2) + zasilanie sterowania przez bezpeczniek 10-15A
3) sterowanie PWM - idzie z GEMu
Zmierzam do tego, że tylko 3) musi iść z konkretnego miejsca.
1) idzie z AKU (na gorąco)
2) może tak naprawdę nawet z radia być :-)
Sprawdziłem, kabla nie ma. Jutro zabieram się za robotę.
[edit]
Można dorobić kabel na takiej złączce czy lepiej lutować? Chodzi mi o to czy ktoś miał problemy po czasie z takimi złączkami np: korozja, kiepski kontakt ?
A nie lepiej od razu polutować, zamiast potem się martwić czy styk nie zaśniedział? Stosunkowo dobry dostęp, jeden kabel - zerowa robota na całe życie...
Tak zrobiłem ;] Zeszło mi około 1,5h z dodaniem kabli sterujących.
Nie wiem jak wam się udało przepchnąć nagrzewnice z kablami, ja się bałęm bardziej odginać. Ja odkręciłem dekielek od nagrzewnicy podgiąłem kabelki i dopiero wlazło
amoebaFCP 07-12-2012, 22:30 Nie wiem jak wam się udało przepchnąć nagrzewnice z kablami, ja się bałem bardziej odginać.
No risk, no fun g:D :619:
Gratulacje :wink:
Działa ???
maureliusz 07-12-2012, 23:24 Grzałka działa naprawdę spoko!
Załącza się w różnych momentach. Nawet jak auto i płyn są zagrzane, a wracam ze sklepu to załącza na chwilę na 30-40%.
Rano temperatura osiągana znacznie szybciej w środku.
100% zadowolenia :-)
No risk, no fun g:D :619:
Gratulacje :wink:
Działa ???
Oczywista oczywistość, sprawdziłem zanim założyłem. Autko stało 4 godziny na dworze przy -11, właśnie jechałem po piwko i ciepłe powietrze zaczyna lecieć prawie od razu, zobaczymy rano.
amoebaFCP 08-12-2012, 12:34 ciepłe powietrze zaczyna lecieć prawie od razu
Właśnie padł ostatni bastion benzynowców g:D:mrgreen::619:
the_molka 08-12-2012, 18:18 Witam,
zamontowałem nagrzewnicę, ale mam problem z podłączeniem, nie miałem kostki i kable dorobiłem sam, niestety przed włożeniem nagrzewnicy nie sprawdziłem jaki kolor kabla za co odpowiada i tak mam brązowy i czarny(przy nmagrzewnicy), podpowiedcie który jest do czego?
podpowiedcie który jest do czego?
brązowy - sygnał modulowany do pinu 9 na wtyczce C103
czarny - stały plus na pin 5 złącza C102
Ciekawa sprawa, ktoś jest z okolicy Jeleniej Góry, żeby pomóc /odpłatnie?/ z montażem? :) ew. może jakieś dokładniejsze info ze zdjęciami od a do z :)
amoebaFCP 08-12-2012, 20:51 może jakieś dokładniejsze info
Przecież w tym wątku masz wszystko opisane.
Jeżeli wystąpią jakiekolwiek problemy przy instalacji, zapodaj je tutaj.
Wielu (zapewne) znających temat szczerze Ci odpowie (pomoże). Na pewno ;)
Dodatkowo możesz się posiłkować rosyjskim forum: http://ffclub.ru/topic/120330/jump_80/#entry6274011
Pozdrawiam
I jeszcze tutaj (chociaż też już było):
http://ffclub.ru/topic/288750/
Uwaga! Aby zobaczyć więcej fotek trzeba kliknąć w link pod pierwszymi dwoma zdjęciami "Скрытый текст".
Wątek nie jest długi, przed instalacją należy przeczytać go od początku do końca za nim zadacie pytanie, wszystko tutaj już było.
ddzilins 10-12-2012, 09:14 W weekend montowaliśmy nagrzewnice w aucie u brata (u mnie już założona i działa). Po odklejeniu wtyczki przy wiązce do radia okazało się iż jest tam zupełnie inna wtyczka. Tak z czystej ciekawości orientuje się ktoś do czego ona jest?
http://imageshack.us/a/img9/5750/dsc0043jd.th.jpg (http://imageshack.us/a/img9/5750/dsc0043jd.jpg)
W związku stwierdzenia braku wtyczki sterującej nagrzewnicą będziemy musieli pociągnąć kable z GEMa. Czy złącze C102 to do duże złącze obok małego, niebieskiego (C103)? Na koniec jeszcze jedno pytanie. Jak zdjąć wypiąć te wtyczki aby nie uszkodzić tych czarnych "zabezpieczeń"?
http://imageshack.us/a/img809/3629/dsc0044oz.th.jpg (http://imageshack.us/a/img809/3629/dsc0044oz.jpg)
Do czego jest ta wtyczka nie wiem, może od climatronica jeżeli jest zwykła klima.
Tak złącza są obok siebie, czarne zaczepy służą właśnie do wypinania. W małym ciągniesz za nie, w dużym ściskasz i ciągniesz. W małym dodajemy pin jak na fotce pin 9, aby włożyć pin trzeba wyjąć czerwony zatrzask od dołu kostki. Pin wziąłem jak również jeden z kolegów z forum z kostki która idzie do kontrolki wyłączonej poduszki pasażera, która znajduje się obok włącznika podgrzewania szyby, tu również trzeba wyjąć zatrzask, wyjąć pin, obciąć kabelek, zabezpieczyć "kikuta" taśmą lub koszulka termokurczliwą. U mnie wyłącznika poduszki nie ma więc ta kostka nie jest mi potrzebna. W dużym dolutowujemy się do istniejącego kabla zielono czarnego na pinie 5, żeby było łatwiej można obciąć trytytkę Przed wyjęciem odłącz aku!
Warto druknąć sobie fotki w kolorze:
http://media.ffclub.ru/up169424-up130268_IMG_1768.jpg
http://media.ffclub.ru/up169424-up130268_IMG_1770.jpg
danielsan51 10-12-2012, 19:27 czy nagrzewnica od volvo bedzie pasowac?
pretorian2 10-12-2012, 19:32 od v50 spokojnie podejdzie, od cmaxa, kuga, smaxa, mondeo, mazdy 3, volvo v50 również
danielsan51 10-12-2012, 19:34 wlasnie tak mi sie wydawalo ze od mazda jest taka sama:) nie pozostaje nic innego jak zamawiac:)
pretorian2 10-12-2012, 20:57 z tego co wypatrzyłem na allegro to mają chyba nawet te same numery 3MT... cos tam ...
kuguar1989 11-12-2012, 10:23 Tak w Volvo i Maździe były montowane takie same nagrzewnice jak w Fokach.
the_molka 11-12-2012, 12:49 czy w focusie 2009FL z klimatyzacją manualną da sie to ustrojstwo odpalić? szczerze mówiąc to nie chce mi działać a mam skonfigurowane i podłączone prawidłowo.
pretorian2 11-12-2012, 13:00 było było było, http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=134740
nie rozumiem czemu nikt nie zada sobie trudu, znalezienia podobnego tematu zanim zacznie zadawać pytania, na które często odpowiedz jest kilka postów wyżej ...
Pytanko :)
- w komorze silnika brak f5 80 a i brak kabelka
- pod pasazerem jest f100/10a
- za radiem nie widzę, żadnej kostki wolnej /wszystko wpięte, nic nie zalepione taśmą/
w skrócie - cała instalka do poprowadzenia? :)
kuguar1989 11-12-2012, 20:06 Pytanko :)
- w komorze silnika brak f5 80 a i brak kabelka
- pod pasazerem jest f100/10a
- za radiem nie widzę, żadnej kostki wolnej /wszystko wpięte, nic nie zalepione taśmą/
w skrócie - cała instalka do poprowadzenia? :)
Taka sama sytuacja jak u mnie :)
Od F5 w komorze silnika poprowadź zasilanie (gruby czerwony przewód) przez gródź znajdującą sie za schowkiem pasażera(najlepiej go wyciągnąć) , czarny gruby przewód do dobrej masy( ja podłączyłem do miejsca znajdującego się za grodzią w komorze silnika była tam jedna śruba i do niej spasowałem nakrętkę) . Wtedy pozostaje włożyć bezpiecznik F5 80A .Po tych zabiegach zasilanie masz już gotowe. Następnie podłączasz sterowanie do C102 i C103 i to wszystko. Odpalasz nagrzewnicę w GEM i cieszysz się ciepłym powietrzem :D
Wlasnie odkrylem ze chyba mam farta i Ford na Polske nie zawsze byl oszczedny, ale tak dla pewnosci zanim wydam pieniadze:
- Focus jak w moim opisie, kupiony w PL w 2009
- bezpiecznik F5 w komorze silnika jest, razem z czerwonym kablem od niego, F100 w kabinie tez jest,
- wiazka od strony nog pasazera jest, zlacza w zielonym kolku na zdjeciu,
- musze wiec odkrecic ten stalowy wspornik, a nagrzewnica w miejsce zaslepki w czerwonym prostokacie tak?
- znakiem zapytania pozostaje kabel schowany za radiem? i tu mala poprawka bo zszedlem zobaczyc jeszcze raz i C103-9 jest, wiec juz zakladam ze drugi do pary tez jest, pozostaje tylko znalezc drugi koniec :)
Swoja droga, sam pracuje w AGD i wiem ile rzeczy standaryzujemy, ale zakladanie bezpiecznika ktory jest potrzebny wylacznie do systemu ktory nie jest montowany rzeczywiscie moze byc uznane za rozrzutnosc... ;)
Co do zdjęcia dokładnie tak jak piszesz. U mnie wtyczki sterującej nie było ale to mały problem.
Co do zdjęcia dokładnie tak jak piszesz. U mnie wtyczki sterującej nie było ale to mały problem.
Wlasnie zedytowalem swoj poprzedni wpis, bo zszedlem jeszcze raz zobaczyc GEMa i wszystko mam :) dzieki za Twoje zdjecia, bardzo pomocne. Jak zajade do Wro i zabiore sie za montaz, najwyzej sie odezwe na privie jak bede mial jakis problem.
Nie moje, pochodzą z rosyjskiego forum, ale dobrze, że się przydały. Nie pisałem bo jest napis na fotkach.
the_molka 12-12-2012, 10:23 było było było, http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=134740
nie rozumiem czemu nikt nie zada sobie trudu, znalezienia podobnego tematu zanim zacznie zadawać pytania, na które często odpowiedz jest kilka postów wyżej ...
czytałem, czy możesz zatem wskazać mi post w którym jest rozwiązanie? bo jak widzę to części z manualną działa a części użytkowników nie..
Co najwyżej może to zależeć od GEMa czy podaje sygnał sterujący. Wszystkie GEMy poliftowe podają. Więc jak ktoś miał GEM przedliftowy to mogły być z tym jakieś problemy, ale tego teraz nie chce mi się śledzić. Poza tym nie do każdego trafia, że w FF2/C-max/Kuga elektryczne PTC działa tylko z silnikiem diesla (w MND4/S-max już nie koniecznie). Więc może się znalazł jakiś chętny do uruchomienia tego w benzynie i był problem...
Ty masz politowy GEM, masz silnik diesla, więc już raz Ci pisałem - będzie działać.
czytałem, czy możesz zatem wskazać mi post w którym jest rozwiązanie? bo jak widzę to części z manualną działa a części użytkowników nie..
5s szukania:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1893249&postcount=282
Jest taki sprytny przycisk po prawej na górze przeszukaj ten temat.
ddzilins 12-12-2012, 18:28 Pin wziąłem jak również jeden z kolegów z forum z kostki która idzie do kontrolki wyłączonej poduszki pasażera, która znajduje się obok włącznika podgrzewania szyby, tu również trzeba wyjąć zatrzask, wyjąć pin, obciąć kabelek, zabezpieczyć "kikuta" taśmą lub koszulka termokurczliwą. U mnie wyłącznika poduszki nie ma więc ta kostka nie jest mi potrzebna.
Może głupie pytanie, ale jak wyjąć PIN z kostki? Jeśli byś mógł to napisz proszę również jak wyjąć ten zatrzask o którym wspominasz.
Trzeba wyciągnąć czerwony zatrzask od dołu kostki, można sobie pomóc jakimś małym śrubokrętem. Przy wkładaniu może ciężko wchodzić. I uwaga po wyjęciu aby inne piny nie wypadły, same nie wyskoczą ale nie radzę ciągnąć. We wszystkich kostkach z czerwonym zatrzaskiem robi się tak samo.
U mnie pin z małej kostki nie chciał sam wyjść po wyjęciu zatrzasku, myślałem że jest tam jakaś zapadka jak w zwykłych konektorach iso więc wsadziłem mały śrubokręt precyzyjny w szczelinę ale po wyjęciu nie widziałem żadnej blaszki która by się blokowała. Trzeba pokombinować albo kupić gdzieś piny. Nie wiem czy w aso mają.
ddzilins 14-12-2012, 18:43 Po montażu nagrzewnicy w aucie u brata pojawił się problem ze światłami drogowymi (długimi). Otóż nie chcą się one załączyć na stałe. Można nimi mrugnąć jednak natychmiast po puszczeniu dźwigni światła gasną. Poza tym innych problemów nie zaobserwowaliśmy, nagrzewnica działa jak należy. Czy ktoś ma jakiś pomysł w czym może być problem? Dodam, że podczas montażu nagrzewnicy musieliśmy dołożyć wtyczkę sterującą (kable do zasilania i wszystkie bezpieczniki były obecne).
To nie możliwe o ile nic nie skopaliście. Włącznik świateł z pozycją "AUTO" czy zwykły? Na zwykłym światła długie nie działają w pozycji "0", trzeba przełączyć na mijania. Może brat o tym nie wie? Napisz jeszcze czy to focus poliftowy czy starszy?
Trzeba pokombinować albo kupić gdzieś piny. Nie wiem czy w aso mają.
W aso mówią że ewentualnie mają jak sami coś dorabiają. Klientów z ulicy nie obsługują w tym zakresie. Zastanawiam się, a w zasadzie szukam jakiejś tłustej
wiązki na aledrogo by mieć wszechstronnego dawcę.
ddzilins 14-12-2012, 20:20 To nie możliwe o ile nic nie skopaliście. Włącznik świateł z pozycją "AUTO" czy zwykły? Na zwykłym światła długie nie działają w pozycji "0", trzeba przełączyć na mijania. Może brat o tym nie wie? Napisz jeszcze czy to focus poliftowy czy starszy?
Focus taki jak mój, 2.0 TDCI 2005r. Włącznik świateł z funkcją AUTO. Brak możliwości zapalenia świateł długich zaobserwowaliśmy po zmroku także w momencie gdy światła mijania były włączone.
A jak ustawisz w pozycję mijania ale nie na AUTO to też nie działają?
ddzilins 14-12-2012, 22:36 Było ustawione w pozycję mijania. Samochód wyposażony jest wprawdzie w czujnik światła i włącznik AUTO, lecz w praktyce nie jest on używany (bo i po co jak trzeba cały czas jeździć na światłach mijania)
A sprawdź czy w elmconfig moduł gem strona 3 jest zaznaczone "Autolamp is fitted...". Automatyczne światła powinny działać tak: w dzień tylko mijania z przodu, w nocy wszystko i zapalona kontrolka mijania na zegarach. Po wyłączeniu stacyjki światła powinny zgasnąć.
Nagrzewnica na pewno działa? Pojawia się informacja na zegarach? Akumulator był odłączony podczas montażu? Trzeba sprawdzić czy któryś pin się nie wysunął z kostki w której ściągaliście czerwony zatrzask. Powinno być widać od spodu czy wszystkie są na miejscu.
Dokladnie, sprawdzic szczegolnie piny w C102 i C96 (to sa nry z FF2FL nie wiem czy te same oznaczenia przed) w GEMie, tam jest pare wejsc i wyjsc odpowiedzialnych za swiatla. W kazdym razie wszystko co ruszaliscie w GEMie w trakcie dokladania kabli do nagrzewnicy.
A co do
Automatyczne światła powinny działać tak: w dzień tylko mijania z przodu, w nocy wszystko i zapalona kontrolka mijania na zegarach. Po wyłączeniu stacyjki światła powinny zgasnąć.
to zeby ewentualnie wyprowadzic z bledu i zebyscie za duzo nie szukali... to przedliftowy FF2 i swiatla standardowo tak nie dzialaly w 2005, ani w PL (caly rok wszedl od 2007) ani za granica jesli sprowadzany. Przy AUTO w dzien nic, w nocy wszystko. Zeby miec w dzien tylko mijania z przodu, przed liftem trzeba bylo cos kombinowac, ale to nie ten temat.
Przepraszam, myślałem że tak jest we wszystkich.
to zeby ewentualnie wyprowadzic z bledu i zebyscie za duzo nie szukali... to przedliftowy FF2 i swiatla standardowo tak nie dzialaly w 2005, ani w PL (caly rok wszedl od 2007) ani za granica jesli sprowadzany. Przy AUTO w dzien nic, w nocy wszystko. Zeby miec w dzien tylko mijania z przodu, przed liftem trzeba bylo cos kombinowac, ale to nie ten temat.
Przepraszam, myślałem że tak jest we wszystkich.
Nie przepraszaj - dobrze piszesz. Ford i przed i po lifcie światła dzienne miał rozwiązane tak samo (same mijania na 70% mocy). Inne bezpieczniki za to odpowidały ale ten sam przekaźnik i drut oporowy. Tak więc wiązka do GEM "w sprawie świateł DRL" jest taka sama i przed i po lifcie.
Zupełnie inną sprawą jest, że stosunkowo niewiele samochodów miało to uruchomione... Na Polskę z uporem godnym lepszej sprawy szły "światła skandynawskie" zupełnie inaczej zrobione.
No ale to nie ten wątek...:568:
ddzilins Jeżeli rozwiązałeś problem to napisz co było nie tak. Może się komuś przyda.
Udalo mi sie dzis w trakcie dokladania nagrzewnicy znalezc zlacze sygnalowe z GEMa. Poniewaz wczesniejsze wskazowki mowily o demontazu radia, a wielu i tak mielo problem ze znalezieniem kostki (choc niektorzy pewnie jej po prostu nie mieli) ponizej kilka moich wskazowek i zdjecie. Focus jak w opisie, polska dystrybucja.
1. Sprawdzic wg wskazowek kris86k powyzej w tym watku czy odpowiednie kable wychodza z GEMa, jesli nie, to pewnie nie ma co szukac tej kostki, trzeba sobie dorobic.
2. Przynajmniej w moim przypadku wyjecie radia nic nie dalo, nie da sie zauwazyc ani siegnac tej kostki z wneki na radio (ja akurat i tak je wyjmowalem bo zmienialem 6000CD na Sony ;)
3. Kostke widac z pozycji ktora pewnie wiekszosc z nas przyjmie, odkrecajac metalowy wspornik blokujacy dostep do slotu nagrzewnicy, tzn. lezac na plecach na progu i patrzac we wnetrze srodkowego panelu, a dokladnie trzeba patrzec w kierunku wlacznikow ogrzewania szyb. Wszystko pokazane na zalaczonym zdjeciu, lacznie z kilkoma 'punktami orientacyjnymi'.
4. Ja nie bawilem sie w jej odklejanie. Popatrzylem, zuzylem tygodniowy zapas cierpliwosci i wpialem sie wtyczka z zamontowanej juz nagrzewnicy na slepo (raczej nie da sie lezec tam z glowa i manewrowac reka, trzeba wstac i wlozyc reke do polowy przedramienia).
5. Kostka bedzie widoczna z kabiny po demontazu panelu z przyciskami do ogrzewania szyb, ale jak napisalem powyzej, nie jest to niezbedne do instalacji.
Piszac powyzsze nie mowie oczywiscie ze ta kostka nigdy nie bedzie od strony wneki na radio, ale przynajmniej u mnie w poFL byla gdzie indziej :)
Pozdrawiam i dziekuje poprzednikom za wskazowki.
ddzilins 27-12-2012, 11:50 ddzilins Jeżeli rozwiązałeś problem to napisz co było nie tak. Może się komuś przyda.
Niestety w dalszym ciągu problem występuje tylko nie miałem kiedy tam zajrzeć.
A sprawdź czy w elmconfig moduł gem strona 3 jest zaznaczone "Autolamp is fitted...".
Tak, jest zaznaczone.
Nagrzewnica na pewno działa? Pojawia się informacja na zegarach? Akumulator był odłączony podczas montażu?
Nagrzewnica działa a na zegarach pojawia się informacja o jej użyciu. Podczas montażu akumulator był odłączony.
Trzeba sprawdzić czy któryś pin się nie wysunął z kostki w której ściągaliście czerwony zatrzask. Powinno być widać od spodu czy wszystkie są na miejscu.
Z PINami też wszystko ok.
Niestety tak jak pisałem wyżej problem dalej występuje. Przy ciągnięciu dźwigni od długich słychać załączający się przekaźnik lecz w momencie jej puszczenia długie światłą gasną. Dodam, że np funkcja "Follow me home" działa bez problemu i przy zgaszonym silniku pociągnięcie za dźwignie zapala światła. Próbowałem również przywrócić konfigurację GEM i HEC z zachowanych kopii lecz niczego to nie zmieniło. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły gdzie szukać?
Bezpieczniki rozumiem, że sprawdziłeś? Może to przypadek i padł włącznik. Nie wiem tylko czy załączenie następuje w manetce kierunków mechanicznie czy manetka daje sygnał do gema i to on załącza przekaźnik na stałe?
ddzilins 27-12-2012, 13:34 Tak, wszystkie bezpieczniki ok. Poza tym gdyby któryś był przepalony to długie raczej nie włączały by się w ogóle a one jednak się palą z tym że nie chcą się zapalić na stałe. A czy podmiana manetki to dużo roboty? Bo mógłbym ewentualnie podmienić je na chwilę żeby sprawdzić czy to rzeczywiście to.
Wklejam jeszcze zdjęcia naklejki na GEMie gdyby to miało jakieś znaczenie.
http://i.imgur.com/f7FVKs.png?1 (http://i.imgur.com/f7FVK.png?1)
długie ... jednak się palą z tym że nie chcą się zapalić na stałe. A czy podmiana manetki to dużo roboty?
Manetka do wymiany (albo urwany przewód - o czym niżej) - światła drogowe mają dwa styki:
1) pierwszy "płytki" (lekko tylko do siebie) miga długimi oraz włącza coming home - z tego powodu ta funkacja działa bez problemu.
2) drugi "na max do siebie" załącza światła drogowe. Ten styk najwyraźniej nie działa.
Jak Ci sie chce sprawdzać, to sygnał od załączania świateł drogowych jest na pinie 19 złącza C103 GEM (może się obluzował albo urwał?).
Wymiana manetki jest bardzo prosta - wystarczy zdjąć obudowę kolumny i dostęp do manetki jest bezproblemowy.
maureliusz 27-12-2012, 22:02 Manetka do wymiany (albo urwany przewód - o czym niżej) - światła drogowe mają dwa styki:
1) pierwszy "płytki" (lekko tylko do siebie) miga długimi oraz włącza coming home - z tego powodu ta funkacja działa bez problemu.
2) drugi "na max do siebie" załącza światła drogowe. Ten styk najwyraźniej nie działa.
.
Dodam jeszcze, że załączenie jest nie jak w maluchu na manetce tylko przez przekaźnik. Kwestia tylko czy przekażnik załączy na stałe czy tylko na moment. Może to jednak problem z sygnałem do GEMu. Bo wyjście z GEM jest OK skoro opcja comming home działa orajt, a to raczej na jednym kablu śmiga.
Pytanie z ciekawości. Sygnał do gemu idzie po masie, plusie czy can?
Załączanie idzie przez przekaźnik ale czy w manetce blaszki załączają przekaźniki czy tylko dają sygnał do gemu a ten już trzyma przekaźnik do ponownego pociągnięcia manetki?
maureliusz 27-12-2012, 23:19 Idzie po plusie.
Tylko dają sygnał do GEMu, resztę robie GEM - podaje sygnał na przekaźnik lub zdejmuje go.
Trochę to jest off-topic. Proponuję nie ciągnąć tego tutaj tylko założyc osobny temat. Robi się bałagan.
Może to jednak problem z sygnałem do GEMu. Bo wyjście z GEM jest OK skoro opcja comming home działa orajt, a to raczej na jednym kablu śmiga.
Coming home realizowane jest przez światła mijania i nic do tego nie ma, że nie chcą na stałe zapalić się światła drogowe (poza wskazaniem, że pierwszy styk manetki działa)...
Sterowanie przekaźnika realizowane jest przez GEM - osobiście nie widziałem jeszcze przekaźniak, który po podaniu napięcia sterującego umie "przyciągnąć" zworę styków, ale nie umie jej "utrzymać" przy podanym napięciu... Raczej to jest wykluczone.
Uszkodzenie GEM tak specyficzne, aby nie wystawiał na stałe napięcia sterującego na przekaźnik świateł drogowych - bardzo mało prawdopodobne...
Czyli w kółko zostaje albo manetka albo urwany przewód...
Idzie po plusie.
Tylko dają sygnał do GEMu, resztę robie GEM - podaje sygnał na przekaźnik lub zdejmuje go.
Sygnał z manetki do GEM idzie MASĄ! Przed podaniem informacji bardzo proszę o sprawdzanie, inaczej wprowadza ludzi w błąd!
danielsan51 28-12-2012, 15:08 moze komus sie przyda :) kilka linkow do tanich nagrzewnic a raczej chlodniczek :D
http://allegro.pl/nagrzewnica-volvo-c70-cabrio-2007-i2850270360.html
http://moda.allegro.pl/chlodniczka-nagrzewnicy-ford-c-max-i2837131125.html
http://moda.allegro.pl/chlodniczka-nagrzewnicy-v50-2-0d-136km-04r-okazja-i2841847952.html
maureliusz 28-12-2012, 19:44 Masz rację, mój błąd/przeoczenie - Sterowanie masą.
W takim razie to ja przepraszam.
http://img651.imageshack.us/img651/592/forumrw.png (http://imageshack.us/photo/my-images/651/forumrw.png/)
http://img69.imageshack.us/img69/1093/beztytuunec.png (http://imageshack.us/photo/my-images/69/beztytuunec.png/)
Wodzu. Trochę pokory dla Twej nieomylności...
Twoja kolejna wycieczka osobista - masz chyba jednak większy problem z czytaniem ze zrozumieniem... Poproszę moderatora o banowanie takich postów.
Ustalmy najpierw co to jest manetka - to ta dźwignia pod kierownicą załączająca kierunkowskazy i przełączająca światła drogowe/mijania. Nawet na twoim schemacie widać zdaje się, że sygnał wychodzący z manetki jest masą. Tak więc najpierw sprawdź a potem dopiero dokonuj wycieczek. Dla ułatwienia podam tu powiekszenie stosownego fragmentu. Manetka to to, co jest w czerwonym prostokącie. Sygnały podaje masą bez wątpliwości.
Nie wiem skąd Ty bierzesz swoje schematy - na moich jest napisane Ford... Jak podasz maila, to Ci wyślę, będziesz miał prościej...
A więc jednak Sygnał z manetki do GEM idzie MASĄ! Przed podaniem informacji bardzo proszę o sprawdzanie, inaczej wprowadza ludzi w błąd!
Jeśli natomiast myślałeś o sposobie sterowania przekaźnikiem, to tu także jest pewna ciekawostka - cewka przekaźnika podłączona jest z jednej strony na stałe do zasilania a GEM uruchamia ją podając z drugiej strony masę, co powoduje przepływ prądu i zadziałanie przekaźnika... Więc nawet tutaj można powiedzieć - o dziwo! - że GEM steruje przekaźnikiem MASĄ!
No cóż umiejętność czytania schematów jest jednak jakąś sztuką...
Na tym kończymy tę jakże pouczającą dyskusję...
Ło matko :D widze ze jest grubo :569:
Ło matko :D widze ze jest grubo :569:
Ja tam staram się grzecznie - choć nie ukrywam, że nie lubię jak zostają i zaczynają funkcjonować jakieś opisy zupełnie "od czapy"...
maureliusz 28-12-2012, 22:12 ... No cóż umiejętność czytania schematów jest jednak jakąś sztuką...
Na tym kończymy tę jakże pouczającą dyskusję...
Masz rację - mój błąd.
Zrobiłeś poprostu jakiś dziwny wywód na temat przekaźnika udając, że nie wiesz o co kaman i lekko mnie to z irytowało, że już na schemat nie popatrzyłem dokładnie.
No sterowanie masą tłumaczy to, że mniej kabli muszą ciągnać...
Sorki za offtop - :wink: Całość rozważań poszła już całkiem w bok..
Motto w podpisie masz celne i zawsze prawdziwe...:diabel2::one:8) Parę razy w dyskusjach już go użyłem...
the_molka 30-12-2012, 00:26 dzięki wszystkim za pomoc, uruchomiłem nagrzewnicę, niestety w moim focusie mam klimę manualną i nie mam sygnału do gema o rządaniu max ciepła poprzez ustawienie w pozycji maksymalnej pokrętła od temperatury - musiałem to dorobić poprzez zwykły włącznik. Sterowanie jest +12V (nie masa jakby można było przypuszczać). Przy nagrzanej temp. wody silnika nagrzewnica wyłącza sie automatycznie. Po złożeniu auta, przyszedł mi pomysł że można dodatkowo włącznik połączyć z pokrętłem włączenia nawiewu, żeby rozłączało gdy ustawimy wentylator w pozycji "0".
Zrób tak jak piszesz, że jeżeli wentylator w pozycji zero to wyłącza nagrzewnice ale najpierw sprawdź czy to już nie jest tak zrobione, a zamiast dodatkowego włącznika ja bym zastosował micro switch jak w załączniku przykręcony z tyłu pokrętła ogrzewania. Z tego co pamiętam tam idzie drut/linka która może go włączać tylko w pozycji max.
Panowie, zgodnie ze schematami nie ma takiej opcji aby przełączniki klimy manualnej nie sterowały PTC. Schemat w załączeniu. W najgorzym przypadku trzeba dociągnąć jeden przewód z przełączników klimy do GEM.
Trzeba też pamiętać, że dla klimy manualnej PTC włączamy DWOMA PTASZKAMI - szczegóły na drugim zrzucie ekranu.
szakal22 30-12-2012, 19:17 witajcie.
nie wiem czy u mnie nie jest tego typu problem ze czegoś jeszcze brakuje.
w aucie miałem wszystkie wtyczki - podłączyłem je.
w ELMconfig tez zaznaczyłem te 2 ptaszki (mam klimę manualną).
Na wyświetlaczu mam cały czas 'dodatkowa nagrzewnica wył' niezależnie czy pokrętło temp. jest ma max, czy obroty są na max, czy tez jak jest włączona klima czy tez jest wyłączona - nic się nie zmienia... :(
No to sprawdź ten przewód z przełączników klimy do GEMa. Jego ewentualny brak tak właśnie się będzie objawiał jak opisujesz.
szakal22 30-12-2012, 19:35 a możesz podpowiedzieć jak to sprawdzić jaki to przewód gdzie się znajduje itp itd.
Na podanym wcześniej schemacie widać - noga 5 złącza przełączników klimy do nogi 14 złącza C103 GEM. Przewód biało-fioletowy. Łatwiej patrzeć na złączu GEM - niebieskie wąskie złącze po lewej stronie GEM, widoczne po wypięciu GEM z zatrzasków, trzeci przewód od dołu po prawej stronie złącza.
Okazuje się, że wersja LOW GEM przedliftowego nie obsługuje sygnału załączania PTC. Przedliftowe wersje MID1, MID2 i HIGH nie mają z tym problemu!
W poliftowych GEMach jest podobnie - wersja -B* na schematach nie ma obsługi sygnału załączania PTC, wersje -C*, -D*, -E/F/J* nie mają z tym problemu... Może się okazać, że trzeba sobie jeszcze GEM przełożyć...
szakal22 30-12-2012, 19:58 to jeszcze pytanko jak sprawdzić jaką się ma wersje GEM i ewentualnie na czym polega przełożenie GEM'u?
Jest nalepka, na niej są napisy (także te LOW, MID1...) i nadruk na samej obudowie GEM. Trzeba kupić na allegro właściwy GEM, zapisać sobie ELMconigiem konfigurację dotychczasowego (strona po stronie koniguracji), przełożyć nowy (na wypiętym aku przepinamy wtyczki - 5 minut roboty), wpisujemy do nowego ELMconfigiem zachowaną konfigurację starego (strona po stronie) - wtedy nawet kluczyków nie trzeba doprogramowywać...
Ważne jest aby przy przekładce zadbać o taki sam (np. poprzez odpowiednie poprzekładanie) układ bezpieczników i przekaźników!
Oczywiście dla poliftowych GEMów nie ma napisów LOW, MID1... tylko wersja -Bcośtam czy -Ccośtam...
Posiadacze klimy automatycznej mają prościej - PTC dla klimy automatycznej rusza zawsze i nie trzeba niczego sprawdzać...
szakal22 30-12-2012, 20:07 to jeszcze pytanie gdzie znajduj się GEM? aby przeczytać ta nalepkę.
GEM to skrzynka bezpieczników pod kokpitem nad nogami pasażera:shock::shock::shock:
Przy sprawdzaniu trzeba poprosić pasażerkę aby wysiadła, bo wkładając głowę między jej nogi można się trochę rozposzyć...:619::619::619:
szakal22 30-12-2012, 20:28 może dla niektórych było głupie pytanie - ja nie wiedziałem ze to jest właśnie GEM - i dziękuję za wyjaśnienie. Jutro sprawdzę i zobaczę w co samochód został wyposażony.
Czy ewentualny brak przewodu z przełączników klimy do GEMa poprawiony przez dołożenie tego przewodu wyeliminuje potrzebę zmiany GEM'a, jeśli jest z tych co nie obsługują PTC?
To był tylko trzykrotny shock (nic głupiego). Jesteśmy na 14 stronie wątku i parę razy już tu i w innych miejscach było... Trochę żartu przecież nie może zaraz urażać...:diabel2:
Przewód działa tylko jak GEM jest odpowiedni - czyli przede wszystkim odpowiedni GEM a potem ewentualnie dociąganie przewodu (choć ten pewnie będzie)...
W celach poglądowych załączam zdjęcie z allegro z fotką jak wygląda napis na obudowie i oznaczenie wersji przedliftowego GEM.
Przy ewentualnej przekładce GEM ważne jest aby zadbać o taki sam (np. poprzez odpowiednie poprzekładanie) układ bezpieczników i przekaźników!
Jak ktoś będzie potrzebował GEM przedliftowy, to ten http://allegro.pl/focus-2-mk2-i-c-max-skrzynka-bezpiecznikow-bsi-i2852924063.html i ten http://allegro.pl/skrzynka-bezpiecznikow-bsi-focus-mk2-hb-tdci2006-r-i2839459945.html i ten http://allegro.pl/skrzynka-bsi-ford-focus-mk2-europa-i2840143203.html
są na pewno dobre, do tego obsługują jeszcze światła dzienne zrobione na światłach mijania...
szakal22 30-12-2012, 22:06 nie czekałem do rana - poszedłem teraz na parking i mam takie oznaczenie GEM'a.
jak to wygląda w moim przypadku?
danielsan51 30-12-2012, 22:09 nie czekałem do rana - poszedłem teraz na parking i mam takie oznaczenie GEM'a.
jak to wygląda w moim przypadku?
tak jak ja nie ma oznaczenia :) wiec nie wiadomo :)
Można też poznać po wyposażeniu - jak jest czujnik zmierzchu/deszczu albo grzana przednia szyba lub tempomat to będzie OK (będzie obsługa PTC). Może też brakować kabelka jak napisałem wcześniej - i jak się okazało u kol. danielsan51.
Niestety Ford nie trzyma własnych standardów opisów.
Witam
Mam pytanie , czy Ktoś mi może powiedzieć gdzie(na załączonym zdjęciu) należy włożyć nagrzewnice w c-maxie 2004 1.6 tdci, rozebrałem ten plastik, przewody znalazłem, podłączyłem ale co dalej...?
Nagrzewnica też nie działa, ale z tego co piszecie trzeba ją aktywować.
Pozdrawiam
MArcin
Na tym zdjęciu nie widać, musiał byś zrobić bardziej prostopadle. Szukaj zaślepki na dwa małe torxy. Masz tu kilka fotek, zdjęcie z focusa. Myślę, że w cmaxie zaślepka będzie taka sama. Jest to miejsce które zasłonięte jest szarym plastikiem, widać tylko kawałek i śrubę z lewej strony na pierwszym zdjęciu, na następnych widać dokładniej zaślepkę. Zdjęcia pochodzą z http://ffclub.ru/topic/288750/
http://media.ffclub.ru/up169424-up130268_IMG_1755.jpg
http://media.ffclub.ru/up169424-2012_07_03_1635-1341842020.jpg
http://media.ffclub.ru/up169424-2012_07_03_1636-1341842030.jpg
ok, już chyba wiem gdzie ona ma siedzieć, zobaczymy jutro czy da radę ją włożyć
Witam!
Posiadam FF MK2 2.0 TDCI GHIA z 2006 roku. Posiadam dodatkową nagrzewnicę elektryczną. I mam pytanie czy taką nagrzewnicę można programować tak jak jest to napisane w instrukcji. Problem polega na tym, że w centrum komunikatów nie ma żadnej informacji o nagrzewnicy.
Poczytaj dokładniej. Elektrycznej nie można programować.
Programować to sobie możesz nagrzewnicę typu dodatkowe ogrzewanie postojowe Webasto dokładaną do różnych marek aut na życzenie a nie elektryczną która jest w zespole nagrzewnicy produkowanym do forda pod konkretny model.
kumpelll 06-01-2013, 19:22 Wczoraj zamontowałem nagrzewnicę PTC, włączyłem podgląd jej wykorzystania, wszystko działa super.Bardzo cenny mod na zimę dla użytkowników 2.0 tdci. Dziękuję wszystkim tym, którzy zamieścili cenne uwagi w tym wątku, dzięki którym wszystko poszło sprawnie i szybko.
Uwaga - ważna informacja dla montujących nagrzewnicę w samochodach z klimatyzacją manualną albo bez klimatyzacji
Okazuje się, iż zarówno przed liftem jak i po lifcie występują pokrętła klimy/nawiewu bez sterowania nagrzewnicą!
Numer części pokręteł klimy manualnej dla modeli 2004-2007
3M5T-19980-AD - z klimą, brak sterowania nagrzewnicą;
3M5T-19980-BD - z klimą, jest sterowanie nagrzewnicą;
3M5T-18549-BD - bez klimy ale z nagrzewnicą
(ważna jest przedostatnia litera w numerze części, ostatnia może być inna, bo ecat pokazuje tylko ostatnią wersję dla danego rodzaju).
Numery części pokręteł klimy manualnej dla modeli 2007-2010
7M5T-19980-Ax - z klimą, brak sterowania nagrzewnicą (ostatnia litera A lub B...)
7M5T-19980-BC - z klimą, jest sterowanie nagrzewnicą;
7M5T-18549-BA - bez klimy ale z nagrzewnicą
(analogiczna uwaga o literach).
Tak więc trzeba uważać aby nie dziwić się, że nagrzewnica nie działa...
danielsan51 09-01-2013, 21:27 jak zwykle wypadlo na mnie :) panel z nieszczesnym numerem
Możliwe jest tymczasowe uruchomienie nagrzewnicy na panelu przełączników bez funkcji sterowania nagrzewnicą - należy zewrzeć przewody złącza C378: pin 8 (przewód czerwono-zielony, napięcie po zapłonie) należy zewrzeć z pinem 5 (przewód sterowania nagrzewnicą, zwykle dołożony). Przy tej przeróbce należy bardzo uważać - nie wolno wyłączać wentylatora nawiewu, bo można przegrzać nagrzewnicę!!!
Tak więc może to być zastosowane tylko tymczasowo, do czasu zdobycia i zainstalowania właściwego zestawu pokręteł.
ddzilins 10-01-2013, 21:48 Jak Ci sie chce sprawdzać, to sygnał od załączania świateł drogowych jest na pinie 19 złącza C103 GEM (może się obluzował albo urwał?).
A jednak okazało się że PIN się wysunął. Nie wiem czemu za pierwszym razem tego nie zauważyliśmy. Wygląda na to, że podczas zakładania czerwonej zaślepki na wtyczkę C103 jedna z końcówek się zakrzywiła co spowodowało wysunięcie PINa odpowiedzialnego za włączanie długich świateł. Tedi_k dzięki za podpowiedź :)
Mam kilka pytań odnośnie tematu.
1. Nie posiadam głównej wiązki zasilającej nagrzewnice (czerwony i czarny), ale za to widzę, że mam złącze sterujące. Niestety w moim przypadku też nie będzie łatwo, bo jeszcze panel z pokrętłami grzania mam do wymiany. W związku z czym, aby to wszystko uruchomić to poza panelem powinienem pociągnąć ze skrzynki bezpieczników te dwa grube, główne kable? Czy to w ogóle jest wykonalne?
2. Przy okazji chciałbym zapytać o trzy kwestie. W załączonym zdjęciu tylnej ściany panelu sterowania grzaniem szyb widnieje pod prawą zaślepką jakaś złączka (numer 2 na zdjęciu). Co to za cudo, jeżeli tam nie ma klawisza po drugiej stronie? Mam grzaną szybę przód i tył.
Na zdjęciu są też dwa złącza. Złącze nr 1. to jest według mnie wspomniane sterowanie nagrzewnicą (mniejsza o to), ale jest jeszcze jakieś złącze numer 3 - czy to jest dodatkowe złącze do panelu pokręteł współpracujących z nagrzewnicą?
Dzięki za pomoc i informacje.
1....aby to wszystko uruchomić to poza panelem powinienem pociągnąć ze skrzynki bezpieczników te dwa grube, główne kable? Czy to w ogóle jest wykonalne?
Nietrywialne, ale wykonalne. Jak chcesz nagrzewnicę, to musisz to zobić.
2. Przy okazji chciałbym zapytać o trzy kwestie. W załączonym zdjęciu tylnej ściany panelu sterowania grzaniem szyb widnieje pod prawą zaślepką jakaś złączka (numer 2 na zdjęciu). Co to za cudo, jeżeli tam nie ma klawisza po drugiej stronie? Mam grzaną szybę przód i tył.
Te 2 dodatkowe złącza mogą być od klawiszy wyłączania ESP oraz odłączania przedniej poduszki pasażera (od lampki kontrolnej odłączenia poduszki - z tego powodu tylko dwa przewody).
Na zdjęciu są też dwa złącza. Złącze nr 1. to jest według mnie wspomniane sterowanie nagrzewnicą (mniejsza o to), ale jest jeszcze jakieś złącze numer 3 - czy to jest dodatkowe złącze do panelu pokręteł współpracujących z nagrzewnicą?
Nie ma "dodatkowego" złącza do panelu z tytułu sterowania nagrzewnicą. Jest 1 dodatkowy przewód w "normalnym" złączu.
Te 2 dodatkowe złącza mogą być od klawiszy wyłączania ESP oraz odłączania przedniej poduszki pasażera (od lampki kontrolnej odłączenia poduszki - z tego powodu tylko dwa przewody).
Wyłączanie ESP mam z poziomu zegarów (Focus po FL), więc może to być tylko jakaś pozostałość przed FL. Co do lampki kontrolnej - nigdy nie widziałem w Focusach, aby coś takiego zapalało się na konsoli środkowej (raczej tylko na zegarach jest informacja). Zresztą, nie mam takiego wyłącznika (w schowku podobno występuje).
Dzięki za pomoc. Chyba na razie się wstrzymam z tym montażem, bardziej to już na przyszłą zimę ;-)
kuguar1989 24-01-2013, 13:08 Przewody zasilające bardzo łatwo przeciągnąć - musisz odkręcić schowek i za schowkiem jest grodź przez którą przeciągasz przewody i potem ciągniesz do skrzynki czerwony przewód a czarny(mase) możesz podłączyć do śruby znajdującej sie za grodzią w komorze silnika :)
Co do lampki kontrolnej - nigdy nie widziałem w Focusach, aby coś takiego zapalało się na konsoli środkowej (raczej tylko na zegarach jest informacja). Zresztą, nie mam takiego wyłącznika (w schowku podobno występuje).
Na zegarach nie ma takiej informacji. Jest tylko lampka i przełącznik.
To, że nie widziałeś aby coś takiego było na konsoli środkowej oznacza tylko, że nie zajrzałeś do instrukcji obsługi samochodu...:lol: To miejsce na klawisz oznaczone jest na schemacie kontrolek literą K a w opisie konsoli "K - Lampka wyłączenia poduszki powietrznej (wszystkie z wyjątkiem kabrioletu). Patrz
Ochrona pasażerów (strona 27).". Cytat za instrukcją z roku 2009, ale we wcześniejszych jest podobnie.
Wiązki do lampki i przełącznika są prawie zawsze - więc u Ciebie też. Pozycja 2 to na pewno od tej lampki.
ddzilins 24-01-2013, 15:22 Na zdjęciu są też dwa złącza. Złącze nr 1. to jest według mnie wspomniane sterowanie nagrzewnicą.
Niestety to nie jest wtyczka do sterowanie nagrzewnicą. Nie wiem do czego ona jest (u brata w aucie też była i też myślałem na początku że to do nagrzewnicy (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1918905&postcount=79)) ale do sterowania nagrzewnicą powinna być wtyczka z dwoma pinami. Wygląda więc na to że będziesz musiał pociągnąć jeszcze przewody z GEMa.
maureliusz 24-01-2013, 22:55 Ja tylko znowu napiszę, że ta nagrzewnica....TO BYŁ STRZAŁ W 10tkę! Chyba najlepsze co dzięki temu forum zrobiłem w swojej foce :-) Mam wrażenie jakby auto zmienił na zimę :-D
60zł nagrzewnica + kilka zł kable (jak ktoś nie ma) + kilka godzin roboty = bezcenna radość :-D
No i wciąż alternator 120A ...póki co OK!
3M5T-19980-AD - z klimą, brak sterowania nagrzewnicą;
3M5T-19980-BD - z klimą, jest sterowanie nagrzewnicą;
3M5T-18549-BD - bez klimy ale z nagrzewnicą
(ważna jest przedostatnia litera w numerze części, ostatnia może być inna, bo ecat pokazuje tylko ostatnią wersję dla danego rodzaju).
Numery części pokręteł klimy manualnej dla modeli 2007-2010
7M5T-19980-Ax - z klimą, brak sterowania nagrzewnicą (ostatnia litera A lub B...)
7M5T-19980-BC - z klimą, jest sterowanie nagrzewnicą;
7M5T-18549-BA - bez klimy ale z nagrzewnicą
(analogiczna uwaga o literach).
A ten będzie pasował 7M5T-19980-BA wtym wypadku literka B jest ważna Czy tak?
danielsan51 03-02-2013, 08:10 Będzie pasował tylko jest czerwone podświetlenie, no chyba że takie masz w aucie. Ja też musiałem wymienić panel bo stary nie obsługiwał nagrzewnicy
Dzięki za odpowiedź już zamówiłem podświetlenie akurat mam czerwone i to by był naj mniejszy problem można przelutować stare.
piterzeco 04-05-2013, 22:17 Witam czy jest w stanie ktoś mi podpowiedzieć co mogę zrobić po uzupełnieniu wody w chłodnicy nie nawiewa mi cieple powietrze. Układ odpowietrzyłem jak w opisach ale nie daję rady z tym ciepłym powietrzem z nagrzewnicy. Pomocy
Wymieniałeś płyn czy dolewałeś? Problem pojawił się po dolaniu/wymianie? Czy z żadnego nawiewu nie leci ciepłe powietrze (sprawdź każdy z osobna)?
piterzeco 05-05-2013, 08:39 Miałem mało płynu i jechałem temperatura mi wzrosła wyłaczyłem silnik. Następnie dolałem płynu i również rosła temperatura i nie było ciepłego nawiewu. Wyciągnąłem termostat i strzałka była cały czas jak poprzednio na środku. Założyłem nowy termostat nalałem wody do układu bo walczę już z ty 4 dni i przegrywam. Nie wiem już czy może pompa wody mogła pójść czy nagrzewnica ? Wczoraj zrobiłem według opisu kolegi wlewałem przez lejek wode dałem pokrętło cziepłego na maxa i odpowietrzyłem i dalej nic to nie dało. Jezdziłem cały dzień a wieczorem jak wracałem temperatura znowu wzrosła. Może masz jakąś dobrą radę. Pozdrawiam
Wentylator chłodnicy się załącza? Olej jest? Ogrzewanie przestało działać nagle? Sprawdziłeś każdą kratkę z osobna?
Dosyć dziwne objawy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zatkany układ. Pompa raczej nie padła by nagle. Gdyby termostat nie działał to by grzało aż za bardzo... Płyn był dawno zmieniany?
piterzeco 05-05-2013, 14:40 Wentylator zalancza sie, olej jest ,plyn dolalem bo brakowalo go i zwrosla temperatura dolalem plynu i id tego momentu zaczelo cos mu dolegac. Wiec wymienilem termostat wlalem jak narazie wode do ukladu odpowietrzylem go rowniez i dalej nie daje ciepla. Wiem ze to dziwne i ciagle szukam przyczyny i prosze o pomoc. Dzieki pozdrawiam
Sam nic mądrego raczej nie wymyślisz. Pojedź do speca od chłodnic. Powiedz dokładnie co i jak. Jak będzie wiedział od razu o co chodzi to ok jak nie to szukaj następnego. U kolegi w pasku b6 nie wiało ciepłym z prawej strony. Każdy mechanik mówił co innego. Okazało się, że zatkała się nagrzewnica, przepłukali, rok było ok, później znowu to samo. Nagrzewnice wymienili i jest spokój ale niestety trzeba było wyciągać całą deskę. Nagrzewnica znajduje się gdzie w podszybiu, podejrzewam, że w foce jest tak samo.
Dodam jeszcze, że przyczyną według mechaników był źle rozcieńczony płyn chłodniczy i zrobiły się gluty w płynie które pozatykały kanały.
Jeżeli nie masz funduszy to sprawdź czy pompa działa. Zdjąć wąż gdzieś w pobliżu pompy zobaczyć czy "chluśnie" przy odpalaniu. Oczywiście wszystko na zimnym silniku i najlepiej w dwie osoby żeby nie narobić bałaganu. Jak dla mnie to mało prawdopodobny wariant. Jeżeli działa to zlej cały płyn, zalej wodą destylowaną i zobacz co się będzie działo. Jak płyn będzie mocno zasyfiony to możesz przypuszczać, że coś się zatkało.
[edit]
Rozumiem, że temperatura silnika rośnie nadmiernie? Jeżeli nie to oczywiście do sprawdzenia czy klapki od wpuszczania powietrza przez nagrzewnicę działają.
piterzeco 05-05-2013, 17:28 Temperatura trzyma caly czas wskaznik jest na srodku. A te klapki od nagrzewnicy gdzie sa. Dzieki za rade kolego.
Dzieki za pomoc ale fakt co do mechanikow kazdy mowi co mu pasuje i by zarobic . Mi chcieli odpowietzac uklad wymieniacplyn kilka razy no i nawet uszczelke pod glowica chcieli robic bez jakich kolwiek sprawdzan. A tu prosze najlepiej robic u kogos kto sie zna i w garazu wystarczylo podlaczyc przyzad specjalny i zerknac na pompe i wiadome bylo ze poszla lapatka. Juz po wymianie pompy i wszystko juz cyka jak w zegarku. Pozdrswiam
http://peb.pl/ksi-ki-instrukcje-serwisowe/938657-ford-focus-mk1-sam-naprawiam-pl.html
Tam wszystko znajdziesz...
gomez.pl 26-07-2013, 18:03 Mam kilka pytań odnośnie tematu.
1. Nie posiadam głównej wiązki zasilającej nagrzewnice (czerwony i czarny), ale za to widzę, że mam złącze sterujące. Niestety w moim przypadku też nie będzie łatwo, bo jeszcze panel z pokrętłami grzania mam do wymiany. W związku z czym, aby to wszystko uruchomić to poza panelem powinienem pociągnąć ze skrzynki bezpieczników te dwa grube, główne kable? Czy to w ogóle jest wykonalne?
Dzięki za pomoc i informacje.
na zdjęciu pozycja 1 i 3 to chyba wtyczki do podgrzewania foteli :)
poza tym te nagrzewnice to towar deficytowy... na alledrogo udało mi się znaleźć dosłownie 3 sztuki z czego jedna nowa to ok 300plów
...poza tym te nagrzewnice to towar deficytowy... na alledrogo udało mi się znaleźć dosłownie 3 sztuki z czego jedna nowa to ok 300plów
Coś słabo kolega patrzył - ja dzisiaj widziałem (patrząc tylko pobieżnie):
- 7 sztuk do forda
- 7 do volvo
- 5 do mazdy.
Wszystkie są takie same i pasują zamiennie ( mają nawet ten sam part number)... Bez większego problemu kupuje się sztukę za około 100zł...
Teisejas 26-07-2013, 23:07 Z samymi nagrzewnicami rzeczywiście nie jest najgorzej, tylko trzeba wiedzieć czego szukać :P
Inna sprawa jest z panelami klimatyzacji manualnych, które obsługiwałyby nagrzewnicę (wysyłały sygnał ustawienia maksymalnego ogrzewania)- co jakiś czas przeglądam allegro i niestety wszystkie, których numer można odczytać to 3M5T-19980-AD, więc lipa.
Tak sobie jednak pomyślałem, że może nie ma sensu kupować krowy, żeby napić się szklanki mleka- Rosjanie na swoim forum zameiścili zdjęcia rozłożonego panelu z obsługą PTC i bez tej obsługi:
http://ffclub.ru/topic/288750/go_post/13581809/
http://ffclub.ru/topic/190381/go_post/7767427/
Różnica polega na obecności dodatkowego mikroprzycisku. Na płytce są wszystkie ścieżki, więc nie byłoby chyba problemu, żeby taki element dolutować. Ponieważ jednak nie znam się na elektronice, nie potrafię zidentyfikować, jaki to dokładnie typ mikroprzycisku, żeby czegoś takiego poszukać. I tu moja prośba o pomoc: czy ktoś potrafi to jakoś fachowo określić?
Z samymi nagrzewnicami rzeczywiście nie jest najgorzej, tylko trzeba wiedzieć czego szukać :P
Inna sprawa jest z panelami klimatyzacji manualnych, które obsługiwałyby nagrzewnicę (wysyłały sygnał ustawienia maksymalnego ogrzewania)- co jakiś czas przeglądam allegro i niestety wszystkie, których numer można odczytać to 3M5T-19980-AD, więc lipa.
Czy Kolega może podać gdzie jest lista part number'ów paneli (manualnych i automatycznych) klimy z obsługą PTC?
dzięki
Bump: nieaktualne, numery są kilka stron wcześniej, tu: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1936019&postcount=150
Witam,
Czy ktoś wie może gdzie można zakupić przewody zasilające do nagrzewnicy elektrycznej? Ewentualnie jakie parametry przewodu przy zakupie jeśli trzeba samemu go wykonać.
amoebaFCP 30-07-2013, 17:59 A tak trochę z innej beczki....
Nie irytuje Was drodzy koledzy załączanie (na chwilę, ale jednak) nagrzewnicy w lecie przy 15-17 st.C (np. z rana)?:< A za krótką chwilę na odwyrtkę, klima zaczyna chłodzić.
Z początkiem ciepłych dni zastanawiałem się, czy jej nie wyłączyć na czas letni, ale jednak wygrał leń:p
Jeden klik w elmconfigu i gotowe :-)
Albo wyjąć wtyczkę
amoebaFCP 30-07-2013, 19:08 Jeden klik w elmconfigu i gotowe :-)
Wiem :lol:
Leń - to jednak silne bydlę jest, nieraz wygrywa g:D
Pokrętła obsługi klimatyzacji manualnej z obsługą nagrzewnicy: http://allegro.pl/panel-sterowanie-nawiewem-focus-mk2-hb-tdci-2006-r-i3413776792.html
I nagrzewnicaw pięknym stanie: http://allegro.pl/ford-kuga-nagrzewnica-grzalka-i3439019159.html
gomez.pl 03-10-2013, 17:44 nagrzewnica od fiesty mk7 chyba nie pasuje? brakuje jej przewodu sterującego bo 2 wtyczki na czarny i czerwony przewód ma ....
czy ja się mylę ?
danielsan51 03-10-2013, 18:14 http://allegro.pl/chlodniczka-nagrzewnicy-volvo-s40-v50-3m51-18k463-i3596779127.html
gomez.pl 03-10-2013, 19:07 lub: http://allegro.pl/ford-galaxy-mk3-nagrzewnica-i3588295451.html
http://allegro.pl/chlodniczka-nagrzewnicy-volvo-s40-v50-3m51-18k463-i3596779127.html
Bardzo dobra cena i druga strona wtyczki sterującej jest także! Łatwo będzie dorobić brakujący kabel z GEM.
Nic tylko brać!
danielsan51 03-10-2013, 20:37 duza czesc sprzedawcow wystawia nagrzewnice pod ,,chlodniczka nagrzewnicy " tak zdobylem swoja :) za smieszne pieniadze
A ja tylko zachęcam wszystkich do montażu. Już kilka razy w tym roku się przydała. Obieg zamknięty, temperatura na Hi i w dosłownie minutę mamy ciepło w aucie. Nawet podgrzewanych foteli nie używam bo tylko spowalniają nagrzewanie.
gomez.pl 04-10-2013, 09:48 http://allegro.pl/chlodniczka-chlodnica-nagrzewnica-mazda-6-vi-08-i3571810946.html tutaj też brakuje wtyczki sterującej :(
http://allegro.pl/chlodniczka-chlodnica-nagrzewnica-mazda-6-vi-08-i3571810946.html tutaj też brakuje wtyczki sterującej :(
Niczego nie brakuje tylko to jest inna nagrzewnica. Widać to na pierwszy rzut oka. Koledzy Ci dali linki więc nie wiem co kombinujesz...
Teisejas 07-10-2013, 20:50 druga strona wtyczki sterującej jest także! Łatwo będzie dorobić brakujący kabel z GEM.
Jeżeli chodzi o wtyczkę przewodu sterującego, to nawet jeżeli oferowana nagrzewnica nie jest z gniazdkiem (czyli z obciętymi przewodami od strony GEMa), to nie jest to wielki problem. Ja zakupiłem kompletne złącze SUPER SEAL 1.5 (wtyk, gniazdo, piny żeńskie i męskie, uszczelnienia -6 zł) i nawet nie nic nie trzeba było przy przewodzie lutować, czy obcinać- wystarczyło wyjąć przewody z pinami z fabrycznej wtyczki i przełożyć do wtyczki superseal - okazało się, że piny pasują :wink:
DjPiotrus 09-10-2013, 21:11 Jeżeli chodzi o wtyczkę przewodu sterującego, to nawet jeżeli oferowana nagrzewnica nie jest z gniazdkiem (czyli z obciętymi przewodami od strony GEMa), to nie jest to wielki problem. Ja zakupiłem kompletne złącze SUPER SEAL 1.5 (wtyk, gniazdo, piny żeńskie i męskie, uszczelnienia -6 zł) i nawet nie nic nie trzeba było przy przewodzie lutować, czy obcinać- wystarczyło wyjąć przewody z pinami z fabrycznej wtyczki i przełożyć do wtyczki superseal - okazało się, że piny pasują :wink:
Jak są oznaczone przewody sterujące w samej nagrzewnicy aby ich nie pomylić przy podłączeniu do GEM-a ?
brązowy - sygnał modulowany do pinu 9 na wtyczce C103
czarny - stały plus na pin 5 złącza C102
A może by się tak wysilić i poszukać. Mi zajęło to jakieś 5 sekund. Wszystko w tym wątku już było. Wystarczy przeczytać.
Andrzej_K 11-10-2013, 14:20 Czytałem ten wątek już w ubiegłym roku, ale wzbudził mego zainteresowania aż do wczoraj. Sprawdziłem u siebie czy mam tę grzałkę/nagrzewnicę - jest i jest podłączona, bezpieczniki też są. W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób mogę sprawdzić czy ta grzałka/nagrzewnica faktycznie grzeje?
Mam takie fabryczne ustawienia:
http://img96.imageshack.us/img96/5513/6vsd.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/96/6vsd.jpg/)
http://img585.imageshack.us/img585/6131/criy.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/585/criy.jpg/)
amoebaFCP 11-10-2013, 18:49 Zaznacz tak, jak na załączonym obrazku.
Opcja zaznaczona u dołu włącza wyświetlanie informacji.
Opcja w prawym, górnym rogu zmienia sposób wyświetlania informacjii o użyciu PTC:
a) Nie zaznaczone - na wyświetlaczu będzie Ci wyświetlać "%" użycia nagrzewnicy.
b) Zaznaczone - Wyświetla tylko Off/Off
http://img818.imageshack.us/img818/8443/zywg.png
Andrzej_K 12-10-2013, 07:24 Zaznacz tak, jak na załączonym obrazku.
Opcja zaznaczona u dołu włącza wyświetlanie informacji.
Opcja w prawym, górnym rogu zmienia sposób wyświetlania informacjii o użyciu PTC:
a) Nie zaznaczone - na wyświetlaczu będzie Ci wyświetlać "%" użycia nagrzewnicy.
b) Zaznaczone - Wyświetla tylko Off/Off
OK, dzięki bardzo. Jak napisałem, czytałem calutki wątek i "tedi_k" w poście:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1897950&postcount=18 m.in. napisał, cytuję: "w ELMconfigu możliwość ustawienia w zegarach poliftowych " koniec cytatu. Zasugerowałem się, że w moich zegarach to nie będzie działać bo mam takie zegary( nie są poliftowe):
http://img708.imageshack.us/img708/3093/ovpf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/708/ovpf.jpg/)
Jednak wszystko działa - wyświetla się komunikat. Dzięki. ;)
P.S. Po przemyśleniu sprawy nasuwają mi się pytania:
1. Mam rozumieć, że grzałka działała a ja tylko włączyłem wyświetlanie komunikatu/informacji?
2. Włączając wyświetlanie informacji włączyłem również grzałkę?
3. Czym uwarunkowane jest włączanie grzałki - np. niższa temperatura na zewnątrz niż ustawiona na klimatyzacji?
amoebaFCP 12-10-2013, 09:24 1. Mam rozumieć, że grzałka działała a ja tylko włączyłem wyświetlanie komunikatu/informacji?
Tak
2. Włączając wyświetlanie informacji włączyłem również grzałkę?
Nie. Załączanie/wyłączanie jej obsługi jest aktywowane w GEM (Twój pierwszy obrazek), "PTC Heater Feature"
3. Czym uwarunkowane jest włączanie grzałki - np. niższa temperatura na zewnątrz niż ustawiona na klimatyzacji?
Coś w tym stylu.
Włącza się nawet w letnie, ale chłodne poranki.
Zapewne zależy też od temp. silnika (płynu).
To teraz podstawowe pytanie.
Czy mój GEM 7M5T 14A073 BB obsłuży PTC? Pisałeś Tedi_k gdześ w tym temacie, że literka B nie obsługuje, ale te co mają już np grzaną szybę obsłużą. U mnie jest B, ale np grzaną szybę przednią mam.
Muszę zacząć od tego GEMa, bo wiązkę główną mam, pokrętła mam AA, więc bez sterowania i nie namierzyłem jeszcze wiązki od sterowania PTC, alternator 120A. Jak Gem obsłuży to zostałąby mi wiązka sterująca i wymiana pokręteł nawiewu.
A alternator 120A da radę?
Po kolejnej lekturze (http://ffclub.ru/topic/288750/go_post/14636560/) wygląda że wszystkie GEMy maja obsługę PTC
Co do sterowania to wygląda że przewód ten co na zdjęciu (http://ffclub.ru/topic/288750/go_post/13667687/) u mnie jest, ale w drugim złączu nie ma. Możliwe to? Jeśli tak, to mam dołożyć do drugiego złącza przewód, a do tego ze zdjęcia mam się wpiąć w ten przewód istniejący??
danielsan51 13-10-2013, 11:13 Ja mam alternator 120 A i daje rade zreszta widać to na zegarach z jaką mocą pracuje nagrzewnica. A co do wymiany panelu klimatyzacji możesz zastosować micro switch (post 127) lub zmostkowac przewody sam tak zrobiłem chwilowo. Po kilku dniach znalazłem tani panel i go wymieniłem. Na moim Gem-ie nie było żadnych liter ale mam tempomat i lusterko fotchro. Więc grzałka działa
A z oryginalnym panelem nagrzewnica włącza się kiedy? Przy pokrętle ustawionym na maks temperaturę?
Po jakim mniej więcej czasie przy minusowych temperaturach leci ciepłe powietrze?
danielsan51 13-10-2013, 11:37 No wcześniej miałem panel z którym nagrzewnica nie działała - no chyba ze mostkowalem przewody. Z nowym panelem działa gdy pokrętło ustawione jest na max temp. Kiedy leci ciepłe powietrze gdy są mrozy-nie pamiętam ok 1.5 - 2 km ale kilka dni temu rano gdy ustawiłem obieg zamknięty ciepło było po ok 600m
Andrzej_K 13-10-2013, 13:38 Coś w tym stylu.
Włącza się nawet w letnie, ale chłodne poranki.
Zapewne zależy też od temp. silnika (płynu).
Dzięki za odpowiedzi i poświęcony czas.
A z oryginalnym panelem nagrzewnica włącza się kiedy? Przy pokrętle ustawionym na maks temperaturę?
Po jakim mniej więcej czasie przy minusowych temperaturach leci ciepłe powietrze?
Z tym czasem to różnie bywa. Wszystko zależy od mocy jakie pobierają pozostałe odbiorniki. W bardzo mroźne dni w zeszłym roku po włączenia wskazywania % mocy jaką pobiera nagrzewnica i z obserwacji wychodzi co następuje (przy klimie automatycznej, działanie na postoju):D :
-włączenie podgrzewania przedniej szyby opóźnia sporo nagrzewanie i przy tym jeżeli nie włączymy ogrzewania szyby to czas w jakim zostaje odmrożona powietrzem jest podobny albo nawet szybszy a przy okazji mamy ciepło w aucie.
-koniecznie włączyć obieg zamknięty
-wyłączenie świateł niewiele daje
-nie opłaca się włączać podgrzewania foteli (efekt podobny jak przy przedniej szybkie).
-koniecznie włączyć mocniejszy nadmuch niż robi to automat (3-4 bieg).
-za nim oskrobie boczne szyby, przednia jest już mokra na tyle, że wystarczą wycieraczki a jeżeli jest śnieg to po odśnieżeniu dachu i reszty boczne też puszczają.
-jeżeli chcemy tylko ogrzać auto nadmuch na przód, wentylator 3-4, obieg zamknięty i ciepło zaczyna lecieć praktycznie natychmiast.
Takie są moje odczucia, z tego co pamiętam u mnie altek ma 150A.
Teisejas 13-10-2013, 20:49 Co do sterowania to wygląda że przewód ten co na zdjęciu (http://ffclub.ru/topic/288750/go_post/13667687/) u mnie jest, ale w drugim złączu nie ma. Możliwe to? Jeśli tak, to mam dołożyć do drugiego złącza przewód, a do tego ze zdjęcia mam się wpiąć w ten przewód istniejący??
Tak jest to możliwe i co więcej tak powinno być- wg schematu elektrycznego przewód wychodzący z pin 5 na złączu C102 rozdziela się i biegnie zarówno do nagrzewnicy PTC, jak i panelu klimatyzacji (pin 8 na wtyczce tego panelu)- jest to pewnie masa. Zatem, jeżeli samochód nie ma PTC to i tak przewód prowadzi do panelu klimy.
Moim zdaniem najlepiej wpiąć się przy GEMie- wtedy przewody do wtyczki PTC można pociągnąć razem. Z drugiej strony przewód do PTC może jest gdzieś podklejony w wiązce, ale i tak chyba łatwiej będzie go dołożyć niż znaleźć (a na pewno szybciej) :wink:
Czy mój GEM 7M5T 14A073 BB obsłuży PTC? Pisałeś Tedi_k gdześ w tym temacie, że literka B nie obsługuje, ale te co mają już np grzaną szybę obsłużą. U mnie jest B, ale np grzaną szybę przednią mam.
http://ffclub.ru/topic/288750/go_post/14636560/ - tu jest napisane że każdy GEM poFL
No i niestety jestem w czarnej d...ie. Dotarłem do fordowskiego opisu gemów i niestety wg niego mój gem nie ma obsługi dodatkowej nagrzewnicy. Co prawda znalazłem gem 7M5T 14A073 DC w dobrej cenie, ale nie wiem czy sam dam radę to przełożyć i czy warto się bawić
ale nie wiem czy sam dam radę to przełożyć
oczywiście, że da!
Czemu miałoby się nie dać? :D
i oczywiście potrzebny będzie elmconfig - masz ELMa?
A jaki masz teraz GEM?
i czy warto się bawić
bardzo dziwne pytanie - a czy warto w ogóle modzić auto?????? LOL
teraz mam 7M5T 14A073 BB
Ten co znalazłem jest 7M5T 14A073 DC, więc chyba P&P. Elma mam. A powiedz mi czy gdyby gem mój faktycznie nie obsługiwał, to dałoby się włączyć tą funkcję elmem, czy odrzuci? Bo może to jest sposób na sprawdzenie czy fizycznie mój gem obsłuży??
bardzo dziwne pytanie - a czy warto w ogóle modzić auto?????? LOL
faktycznie patrząc na Twoje mody to moje pytanie było nie na miejscu... :D
No i niestety jestem w czarnej d...ie. Dotarłem do fordowskiego opisu gemów i niestety wg niego mój gem nie ma obsługi dodatkowej nagrzewnicy.
popatrzyłem na tą listę (http://ffclub.ru/topic/288750/go_post/14636560/) i wg mnie to Twój gem nie obsługuje tylko:
"Дополнительный топливный отопитель"
oraz
"Дополнительный топливный отопитель, с функцией отопления при неработающем двигателе"
więc PODTRZYMUJĘ TO CO NAPISAŁEM WCZEŚNIEJ, że każdy GEM poFL obsługuje PTC, a Tobie nie chciało wrzucić do translate.google.com powyższych dwóch linijek tekstu
A powiedz mi czy gdyby gem mój faktycznie nie obsługiwał, to dałoby się włączyć tą funkcję elmem, czy odrzuci?
przyjmie niezależnie czy obsluguje czy też nie
Wrzucałem, tłumaczyłem i tak jak pisałem wcześniej wg tego wygląda że obsługuje, ale dziś sprawdzane miałem to w fordzie i na podstawie książeczki z opisem funkcji każdego gema wychodzi że mój nie obsługuje, więc stąd moje wątpliwości.
Chyba nie pozostaje mi nic innego jak tylko kupić graty i się przekonać samemu
niezależnie od gemu, to grzałkę i tak musisz kupić i zainstalować, a potem to odpowiednio aktywuj elmconfigiem i poprostu zewrzyj kabel sterujący to zobaczysz czy działa
Dobra jeszcze jedno debilne pytanie.
Zewrzeć wiązkę sterującą która idzie od GEMa czy tą co idzie do grzałki, bo nie wiem czy prąd na przewodach zasilających jest zawsze i GEM to włącza lub rozłącza, czy prąd dochodzi wtedy gdy GEM da sygnał?
Czy ten opis jest ok? http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=741857&postcount=12
Bo jeśli tak, to brakuje mi jeszcze przewodu z C103 pin 14 do C378 pin 5:
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=37966&d=1354781952
W nawiązaniu do pytania kolegi to czy zwarcie na przewodach sterujących grzałką bez włączonego zapłonu uruchomi ją? Z tego co pamiętam to tak ale chcę się upewnić bo mam pewien szatański plan :D
...czy zwarcie na przewodach sterujących grzałką bez włączonego zapłonu uruchomi ją?...
Moim zdaniem nie. Na przewodzie sterującym podawany jest sygnał modulowany, którego wypełnienie decyduje o % użytej mocy grzałki. Brak sygnału = brak działania nagrzewnicy, a 100% mocy też wg mojej wiedzy jest jakoś modulowane (czyli nie jest to uzyskane przez stałe +12V).
Napięcie zasilające nagrzewnicę jest podawane na stałe.
Tedi_k zerkniesz jeszcze na to i odpowiesz?
Czy ten opis jest ok? http://www.focusklubpolska.pl/showpo...7&postcount=12
Bo jeśli tak, to brakuje mi jeszcze przewodu z C103 pin 14 do C378 pin 5:
http://forum.fordclubpolska.org/atta...6&d=1354781952
Moim zdaniem nie. Na przewodzie sterującym podawany jest sygnał modulowany, którego wypełnienie decyduje o % użytej mocy grzałki. Brak sygnału = brak działania nagrzewnicy, a 100% mocy też wg mojej wiedzy jest jakoś modulowane (czyli nie jest to uzyskane przez stałe +12V).
Napięcie zasilające nagrzewnicę jest podawane na stałe.
Yhm. Trzeba by to sprawdzić. Zastanawia mnie tylko czy modulowanie to sterowanie opornością czy zmianą napięcia. Wiesz może jaki maksymalny prąd pobiera nagrzewnica?
Wewnątrz nagrzewnicy jest sterownik - jakieś tyrystory lub cokolwiek podobnego. Samo sterowanie pewnie jest wypracowywane w oparciu o ten przebieg modulowany napięciowo i raczej w wyniku steruje napięciem na grzałce a nie jej opornością (no bo jak...).
Zabezpieczenie na zasilaniu PTC jest na 80A, więc pewnie z 60A potrafi wziąć. To by się zgadzało z opinią, że ma moc około 750W.
Tedi_k zerkniesz jeszcze na to i odpowiesz?
To jest kawałek poprawnego schematu podłączenia nagrzewnicy. Jest napisane wyraźnie, że C103 pin 14 do C378 pin 5 podłącza się tylko dla klimy manualnej (z odpowiednią wersją panelu!), natomiast dla klimy automatycznej zapotrzebowanie na włączenie nagrzewnicy PTC przekazywane jest przez sterownik climatronika do GEM w komunikacie po szynie CAN.
Faktycznie na schemacie jest opis jednego pinu PWM, drugi +12. Wynika z tego, że sterownie jest napięciem po "masie".
W takim razie nie radzę nikomu niczego zwierać bo może się to skończyć źle.
W wolnej chwili sprawdzę jak to wygląda.
Co do prądu wynika z tego, że w 5min grzałka zje około 5Ah. Dobrze liczę?
OK, dzięki wielkie.
Czyli ciągle pod górę, bo jeszcze tego kawałka wiązki od panela klimy do GEM też nie mam (klima manual).
Reasumując w moim przypadku:
1. nie wiadomo czy GEM zadziała. Wg opisu Tedi_k i moich info z forda GEM Bx nie obsługuje (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1930233&postcount=132), wg Rosjan poliftowy każdy obsługuje (http://ffclub.ru/topic/288750/jump_480/?pid=14636560#entry14636560)
2. brak odpowiedniego panela od klimy (mam AA)
3. brak wiązki sterującej
4. brak przewodu od panela klimy do GEM
Mimo wszystko chyba zaryzykuję i kupię graty.
Może ktoś posiada 2szt pinów do GEMa do złącza C103, albo podpowie jakie kupić??
Z dobraniem pinów nie jest tak łatwo. Ja brałem piny z wolnej kostki przy panelu klimy z tego co pamiętam. Ewentualnie zapytaj w ASO, może będą mieli. Lepiej podjechać niż dzwonić. Wiem z doświadczenia.
Ja brałem piny z wolnej kostki przy panelu klimy z tego co pamiętam a dokładniej?
Mam klimę auto. Przy panelu po zdjęciu obudowy wisiała wolna kostka. Obciąłem kable polutowałem i tyle. Tylko teraz nie pamiętam czy to były piny do kostki przy nagrzewnicy czy do GEMa.
2. brak odpowiedniego panela od klimy (mam AA)
dla pewności - rozkręć i sprawdź czy nie ma tego mikroswitch'a
Może ktoś posiada 2szt pinów do GEMa do złącza C103
mam
W nawiązaniu do pytania kolegi to czy zwarcie na przewodach sterujących grzałką bez włączonego zapłonu uruchomi ją?
chodziło mi o zwarcie przewodu idącego od panelu klimy, czyli zasymulowanie mikroswitcha dającego sygnał do GEMa o włączeniu PTC
Samo sterowanie pewnie jest wypracowywane w oparciu o ten przebieg modulowany napięciowo
a nie jest to tak, że w przypadku PTC+manualna klima, to GEM steruje PTC binarnie (pełna moc albo nic)?
a nie jest to tak, że w przypadku PTC+manualna klima, to GEM steruje PTC binarnie (pełna moc albo nic)?
To chyba nie jest tak. Styk z klimy podaje sygnał o włączeniu nagrzewnicy a GEM steruje nagrzewnicą w zależności od zapasu mocy jaka jest w danej chwili dostępna. Gdyby tak nie było mogło by wyładować dość szybko akumulator. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale może wypowie się ktoś kto ma manualną i uruchamiał pokazywanie "procentów" na wyświetlaczu.
DjPiotrus 16-10-2013, 16:36 Witam Kolegów !
To na szybko moja walka z nagrzewnicą !
3 godzinki zabawy i wyszło jak widać
Wszystko lutowane i skręcone dla dystansu
Pozdrawiam wszystkich
danielsan51 16-10-2013, 16:47 To chyba nie jest tak. Styk z klimy podaje sygnał o włączeniu nagrzewnicy a GEM steruje nagrzewnicą w zależności od zapasu mocy jaka jest w danej chwili dostępna. Gdyby tak nie było mogło by wyładować dość szybko akumulator. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale może wypowie się ktoś kto ma manualną i uruchamiał pokazywanie "procentów" na wyświetlaczu. dokładnie tak jest jak piszesz. Mam klime manualna i grzałka pracuje ze zmienna mocą oczywiście gdy silnik jest już rozgrzany nagrzewnica pracuje słabiej aż się wyłączy
Już to kiedyś napisałem - zalecam na prawdę dużą ostrożność w symulowaniu mikroswitcha w panelu klimy maualnej (zwieraniem sygnału z panela do GEM) - może się to skończyć bardzo szybko "siwym dymem"! Mikroswich jest tak umieszczony, iż nie zwiera przy wyłączonym wentylatorze nadmuchu. Natomiast po zrobieniu "symulacji" wyłączenie nadmuchu przez nieuwagę jest jak najbardziej możliwe... 750W bez odbioru ciepła potrafi dość szybko zapalić się ślicznym jasnoróżowym płomieniem...
Co do obliczeń zużywanych Ah - trochę to bez sensu, bo GEM nigdy nie włączy nagrzewnicy PTC bez uruchomionego silnika!
Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi
Cytat:
Napisał michtat Zobacz post
Może ktoś posiada 2szt pinów do GEMa do złącza C103
mam
To jak już ogarnę wszystko i będzie mi brakowało to się uśmiechnę do Ciebie. Myślę jeszcze czy nie kupić dla pewności tego GEMa DC. Czy DC da mi jeszcze jakieś możliwości w porównaniu do BB?
Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że Tadeusz (tedi_k) pisał, że Dx ma obsługę czujnika deszczu. Możliwe jest że Dx obsługuje także tzw. tryb skandynawski świateł dziennych (ten z drutem oporowym) oraz ma piny do podłączenia grzanych foteli.
Za to z pewnością mogę napisać, że wersja Bx (taką miałem fabrycznie) wymienionych powyżej funkcji nie obsługuje
Trochę nie rozumiem Twoich rozterek - czy to ostatni GEM na allegro? nigdy więcej ich nie będzie?
Czemu nie możesz zrobić "po kolei", tzn. kupić PTC, zainstalować i sprawdzić czy działa? A potem, jeśli nie działa to rozglądać się za GEMem?
Co do obliczeń zużywanych Ah - trochę to bez sensu, bo GEM nigdy nie włączy nagrzewnicy PTC bez uruchomionego silnika!
Ale już wysterowanie sygnału na grzałkę zapewne ją uruchomi. Do tego uruchomienie wentylatora i sterowanie z dodatkowego pilota może nam dać namiastkę "webasto". Oczywiście trzeba by przemyśleć czy akumulator to wytrzyma i zastosować jakieś zabezpieczenia ale myślę, że jest to wykonalne. Swoją drogą z tego co piszesz wynika, że grzałka nie ma zabezpieczenia temperaturowego. Dosyć to dziwne bo przecież wentylator też może paść i co wtedy? Spali albo przynajmniej osmoli nam auto? Sprawdziłeś to czy to tylko przypuszczenia?
jaki ma sens takie 'webasto', które będzie pracowało poniżej minuty??? przecież ta grzałka ma pobór mocy około połowy poboru rozrusznika
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2091825&postcount=47 - luknijcie tu, w wątku o montażu PTC w Mondeo, kolega Piotrali zamieścił ładne foto-zestawienie materiałów potrzebnych do podłączeniu grzałki
jaki ma sens takie 'webasto', które będzie pracowało poniżej minuty??? przecież ta grzałka ma pobór mocy około połowy poboru rozrusznika
Rozrusznik to raczej 3 razy grzałka a nie dwa... Akumulatory w 2.0TDCi to coś koło tego 72Ah/720. Jak widać przy w pełni sprawnym i naładowanym aku grzałka teoretycznie powinna działać na nim ponad godzinę. A chodzi jedynie o kilka minut przed odpaleniem auta w zimie i nie koniecznie z pełną mocą.
...A chodzi jedynie o kilka minut przed odpaleniem auta w zimie i nie koniecznie z pełną mocą.
Nie sądzę abyś zdołał dorobić działające sterowanie:
1) załączające wewnętrzny obieg niezależnie od stanu pokręteł klimatyzacji ręcznej (w klimie automatycznej w ogóle nie do wykonania)
2) załączające nadmuch - niezależnie od ustawionego stanu pokręteł klimatyzacji ręcznej(w klimie automatycznej w ogóle nie do wykonania)
3) zasymulował w rozsądny sposób sterowanie nagrzewnicą przez GEM
4) zaimplementował procedurę ochrony aku w celu umożliwienia uruchomienia silnika (oprócz nagrzania auta trzeba je jeszcze rano odpalić niezależnie jak naładowany był aku wieczorem, przed uruchomieniem Twojego "elektrowebasto")...
Trochę za dużo schodów na taki pomysł. Można upraszczać, ale o uproszczeniach zawsze kiedyś w życiu się zapomina i ma się problem w najmniej odpowiednim momencie...
Myślę, że mniejszym nakładem sił i pewnie też nie drożej dołożysz sobie używane programowalne prawdziwe webasto - da się to zrobić poniżej 1.000zł.
Nie sądzę abyś zdołał dorobić działające sterowanie:
1) załączające wewnętrzny obieg niezależnie od stanu pokręteł klimatyzacji ręcznej (w klimie automatycznej w ogóle nie do wykonania)
2) załączające nadmuch - niezależnie od ustawionego stanu pokręteł klimatyzacji ręcznej(w klimie automatycznej w ogóle nie do wykonania)
3) zasymulował w rozsądny sposób sterowanie nagrzewnicą przez GEM
4) zaimplementował procedurę ochrony aku w celu umożliwienia uruchomienia silnika (oprócz nagrzania auta trzeba je jeszcze rano odpalić niezależnie jak naładowany był aku wieczorem, przed uruchomieniem Twojego "elektrowebasto")...
Trochę za dużo schodów na taki pomysł. Można upraszczać, ale o uproszczeniach zawsze kiedyś w życiu się zapomina i ma się problem w najmniej odpowiednim momencie...
Myślę, że mniejszym nakładem sił i pewnie też nie drożej dołożysz sobie używane programowalne prawdziwe webasto - da się to zrobić poniżej 1.000zł.
Ad 1 i 2. Wystarczy zostawić klimę na odpowiednich ustawieniach i zasymulować włączenie zapłonu lub podać napięcie bezpośrednio. Z tego co patrzyłem nie jest to zbyt skomplikowane. Przynajmniej tak wygląda na schemacie.
Ad 3. To trzeba by sprawdzić ale sterowanie PWM też nie jest zbyt skomplikowane tym bardziej, że wystarczy nam jedna wartość. Myślę, że to jest największy problem.
Ad 4. Układy zabezpieczające aku nie są niczym nowym i nie są skomplikowane. Sam robiłem coś takiego do kosiarki akumulatorowej i sprawdza się bardzo dobrze a tam była jeszcze potrzebna informacja chwilę wcześniej, że aku się kończy.
To na razie luźny pomysł. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ad 1 i 2. Wystarczy zostawić klimę na odpowiednich ustawieniach ....
To właśnie nazwałem uproszczeniami, o których zapomina się dokładnie wtedy, kiedy może to wyrządzić największą szkodę...
danielsan51 18-10-2013, 12:10 ciekawe jak sprawdza sie takie skandynawskie rozwiązanie http://allegro.pl/defa-grzalka-silnika-ford-1-6tdci-mondeo-focus-i3609990821.html ostatnio w ,,jazda nie polska'' widzialem jak to wszystko jest zorganizowane ale tam na kazdym parkingu jest gniazdko 230v
To właśnie nazwałem uproszczeniami, o których zapomina się dokładnie wtedy, kiedy może to wyrządzić największą szkodę...
Co masz na myśli? U mnie jest automat więc w najgorszym wypadku wentylator będzie na "jedynce". Panelu nigdy nie wyłączam.
...Panelu nigdy nie wyłączam.
Dyskusja akademicka. Np. mechanicy pierwsze co robią, to wyłączają klimę i radio. Jeśli zadziała po takim (przypadkowym) wyłączeniu panelu, to o tym właśnie mowa... Dopilnowanie, aby zawsze tylko samemu robić wszystko nie jest trywialnym wyzwaniem.
Jeśli masz automatyczną klimę, to moim zdaniem w ogóle tego nie dorobisz.
Poza wszystkim pozostaje jeszcze kwestia odporności aku na taki prąd rozładowania. Nie mam pewności, ale pobór na poziomie 30A przez 15 minut może chyba aku zagotować...
też wydaje mi się, że łatwiej (i bezpieczniej) będzie założyć webasto - no ale za to to elektrowebasto jest większym wyzwaniem inżynierskim :)
Dyskusja akademicka. Np. mechanicy pierwsze co robią, to wyłączają klimę i radio. Jeśli zadziała po takim (przypadkowym) wyłączeniu panelu, to o tym właśnie mowa... Dopilnowanie, aby zawsze tylko samemu robić wszystko nie jest trywialnym wyzwaniem.
Jeśli masz automatyczną klimę, to moim zdaniem w ogóle tego nie dorobisz.
Cenna uwaga ale to też jest proste do rozwiązania. Brak możliwości uruchomienia nagrzewnicy jeżeli nie ma napięcia bezpośrednio na wentylator. Jeden dodatkowy przekaźnik i sprawa załatwiona. Piszcie jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi. Największy problem to uruchomienie nagrzewnicy. Bez tego nie ma co dalej myśleć nawet... W weekend zobaczę jak to wygląda. Jeżeli wystarczy podać tylko odpowiednie napięcie na sterowanie nagrzewnicy to było by prosto, jeżeli nie to sprawa się komplikuje.
Cenna uwaga ....
Jak tak bardzo chcesz udowodnić, że dasz radę - Voila !
Podam Ci pomysł na sterowanie nagrzewnicą. Regulacja jasności podświetlenia zegarów/przycisków zrobiona jest właśnie metodą PWM. W przełączniku świateł masz więc gotowy układ (łącznie z potencjometrem sterowania mocą nagrzewnicy). Nic tylko odpowiednio sobie popodłączać.
Oczywiście nadal uważam, że nie będzie to działać w sposób bezpieczny a być może wręcz wcale (szczególnie z klimą automatyczną), ale każdy eksperymentuje na własny użytek. Jak by co - to ja ostrzegałem...:619:
Jesteś pewny, że sterowanie żarówkami i nagrzewnicą jest tak samo zrealizowane?
PWM to PWM. Nie podłączałem jednego zamiast drugiego, ale patrzyłem na oscyloskopie. Nie sprawdziłem częstotliwości podstawowej, czy jest taka sama.
Zachęcony wątkiem zanurkowałem w samochodzie w celu sprawdzenia instalacji i ku mojemu zdziwieniu okazało się ze mam nie tylko instalacje ale także nagrzewnice. Odpaliłem ELMconfg i w GEM obie opcje były zaznaczone, przestawiłem tylko opcje w HEC i ukazał się napis dodatkowa nagrzewnica wyłączona.
-Sprawdziłem bezpieczniki F5,F100
-Napięcie na grubych przewodach zasilających +12V
-c103/14 po włączaniu nawiewu oraz grzania na max +12V
-c102/5 +12V
Czy gem jest w stanie wykryć uszkodzenie nagrzewnicy i dlatego jest wyłączona, a może ktoś ma jakiś inny pomysł ?
danielsan51 20-10-2013, 10:48 a moze twoj panel klimatyzacji nie obsluguje nagrzewnicy,chyba musisz sprawdzic oznaczenie panelu
Panel to 7M5T-19980-BA z informacji dostępnych na forum wynika ze końcówka BA oznacza ze obsługuje co potwierdza napięcie na c103/14
http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do może sprawdź czy miałeś nagrzewnicę fabrycznie czy ktoś coś sam kombinował.
A jaka temperatura była na zewnątrz, bo u mnie nie załącza się powyżej 4 stopni.
A jaka temperatura była na zewnątrz, bo u mnie nie załącza się powyżej 4 stopni.
A to ciekawe bo u mnie załącza nawet przy 15...
Strategia załączania nagrzewnicy PTC da klimatyzacji automatycznej jest inna niż dla klimatyzacji manualnej.
Dla klimatyzacji automatycznej nagrzewnica załącza się zawsze wtedy, gdy temperatura silnika oraz temperatura zewnętrzna są co najmniej o jakieś 5st. C niższe niż ustawiona temperatura na climatronicu. Stąd PTC potrafi załączać się nawet latem rano...
W klimatyzacji manulanej ważna jest także temperatura silnika oraz nastawy temperatury na panelu - nie prowadziłem eksperymentów, ale z położenia mikrostyku dającego sygnał załączenia PTC wnioskuję, iż temperatura musi być ustawiona na MAX. Silnik oczywiście musi być zimny.
http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do może sprawdź czy miałeś nagrzewnicę fabrycznie czy ktoś coś sam kombinował.
Według tej strony ma fabryczną
Schłodziłem czujnik lodem 0C czerwona śnieżynka i nic.
Czeka mnie demontaż i sprawdzenie samej nagrzewnicy :(
...Schłodziłem czujnik lodem 0C czerwona śnieżynka i nic....
Przy manualnej klimie temperatura zewnętrzna może nie mieć znaczenia - tylko temperatura silnika (zimny) i nastawa na max temperatury na panelu (oczywiście przy włączonym wentylatorze nawiewu...).
Zamiast demontować nagrzewnicę najpierw zacznij od weryfikacji, czy panel klimy wystawia żądanie załączenia PTC (+12V na złączu GEM C103 pin 14).
|