Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Spadają obroty - samochód gaśnie w trakcie jazdy,dziwne zachowanie licznika.
gajos007 29-10-2012, 20:53 Witam wszystkich,Paweł, Mazury.
Mam problem od jakiegoś czasu ze swoim focus'em.Na początku myślałem że sam wchodzi w menu serwisowe lub coś w tym stylu ale dzieje się to losowo a nie za każdym razem.
Wszystko widać na filmiku:
http://youtu.be/nQZUAkCzKvI?hd=1
Czasami rano,czasami wieczorem...totalnie losowo.Szukałem i nie znalazłem wyjaśnienia.
Drugi problem też zaczął pojawiać się przy okazji tych objawów opisanych powyżej.
Spadają obroty tj,jadę sobie zmieniam bieg, w momencie naciśnięcia na sprzęgło obroty spadają do tego stopnia że samochód gaśnie.I tu też nie ma reguły.Czasem mogę zrobić 200km i nic się nie dzieje,a czasem w drodze do pracy są takie jaja... Nie wiem z czym to "zjeść" bo wcześniej nic takiego się nie działo.Przez rok nie miałem najmniejszych problemów z autem i złego słowa powiedzieć nie mogę.
Akumulator mam praktycznie nowy bo wymieniałem jakieś 3 miesiące temu,poza tym byłem na teście i pokazało że jest ok.
Może ktoś miał podobny problem albo po prostu będzie wiedział co i jak.Z góry dzięki za pomoc.
RS AUTO-RAF 29-10-2012, 22:17 Kolego podejrzewam czujnik VSS w skrzyni biegów. ale dobrze byłoby zrobć jakąś diagnostykę dla pewności. przy takim zachowaniu powinny być jakieś błędy.
Było o tym tak się dzieje jak masz słaby akumulator. Lub po odłączeniu akumulatora i jego ponownym podłączeniu. Obroty spadają z wielu powodów jeżeli licznik Ci działa w czasie jazdy to nie VSS jak kolega podpowiada tylko kierowałbym się w stronę zaworu bocznikowego.
gajos007 30-10-2012, 05:53 W takim razie dziś podjadę sprawdzić aku(mam przecież gwarancje więc tu nie ma co kombinować), a z silniczkiem krokowym też popatrzę.
Czyli takie "falowanie" tj 800-1200-800-1200 obrotów kilkakrotne to też może być jego zasługa.Trzeba obadać sprawę.Dzięki za odpowiedzi :)
to to jest nowy akumulator? sprawdź jakie pokazuje napięcie na wyłączonym silniku.
gajos007 30-10-2012, 07:33 Wyczyściłem silniczek krokowy/odpiąłem klemy na 20min/podłączyłem zapaliłem na 3 min na luzie później rundka 10km w cyklu mieszanym i mogę powiedzieć dynamika lepsza ale przy zmianie biegu z 4 na 5 przy 80km/h obroty spadły poniżej 600 i samochód zgasł..jade sprawdzać aku
EDIT:
Akumulator sprawdzony wszystko ok (sprawdzane w innej firmie niż kupowałem) a problem pozostał...obroty spadają a samochód gaśnie w czasie jazdy.
Miałem dokładnie to samo. Spadające obroty, wariujący prędkościomierz, gasnący silnik /najzabawniej było na skrzyżowaniach, podczas skrętu, kiedy przy wciśniętym sprzęgle gaśnie silnik i pada wspomaganie kierownicy/. Wymieniłem czujnik prędkości, zlokalizowany w skrzyni biegów. Jak ręką odjął.
Bump: '''
gajos007 30-10-2012, 13:21 Niby piszą tak http://focusklubpolska.pl/showthread.php?t=22848
U mnie wszystko wygląda normalnie ino jak wyżej się zachowuje.
Trebor_89 30-10-2012, 19:09 Jakbym czytał o swojej usterce z którą od dłuższego czasu nie potrafię się uporać. Jutro odbieram auto od mechanika gdzie m.in. wymieniony będzie owy czujnik. W moim przypadku też nie występowały jakieś problemy z kreskami czy innymi magicznymi sztuczkami. Jedynie to co się działo to wskazówka przyklejała się do zera i tak uparcie przy tym trwała, raz parę minut, innym razem parę godzin. Problem z prędkościomierzem zawsze był dla mnie wskazówką że za chwil parę będą większe jaja. Usterka ta jest o tyle wredna że tak jak i w Twoim przypadku, występuje w najmniej oczekiwanym momencie, a wówczas to jeno się modlić coby kaplica się to nie skończyło...
gajos007 30-10-2012, 21:01 Heh to teraz tylko pytanie czy od razu kupować czujnik czy pojechać wcześniej na komputer dla sprawdzenia..nie wiem co się będzie bardziej opłacało bo koszt podłączenia pod komputer to 100zł a czujnik pewnie niewiele więcej. Hmmm chyba trzeba się z tym przespać :)
jarhel74 31-10-2012, 11:46 Kszt czujnika to coś koło 180zł. Poszukaj w innych postach na ten temat, tam były linki do sklepów intarnetowych. Zanim pojedziesz na diagnostykę komputerową spróbuj przeprowadzić autodiagnostykę, może pokaże błąd , który powoduje te objawy.
gajos007 31-10-2012, 12:52 Autodiagnostyka czyli test zrobiony dtc = none. Diagnostyka na warsztacie nie wykazała nic poza tym że musiałem zapłacić 50zł...w piątek będę testował VSS bo akurat mam okazję więc będzie wszystko widoczne..
korek007 31-10-2012, 17:00 ... Jedynie to co się działo to wskazówka przyklejała się do zera i tak uparcie przy tym trwała, raz parę minut, innym razem parę godzin. Problem z prędkościomierzem zawsze był dla mnie wskazówką że za chwil parę będą większe jaja....
Witam
W mojej foce przy walniętym VSS oprócz opadającej do zera wskazówki prędkościomierza i nie zmieniającego się przebiegu żadnych innych objawów nie było.
Kamils37 31-10-2012, 20:20 Witam
Podepnę bo już mam ciśnienie:<
Napiszę krótko i zwięzło przez jakiś czas miałem problem że obroty mi spadały po wysprzęgleniu, wtedy poprawiałem wtyczkę na pompce od wspomagania i pomagało, rzadko bo rzadko ale potrafił zgasnąć, teraz zmieniłem motor i było eszcze gorze spec zapewnił że to wina bocznikowego więc go zmieniłem (niestety na zamiennik ) Pomogło na 4 dni, do dzisiaj jak wcisnąłem sprzęgło na światłach i silnik zgasł, więc odpalenie lekko gazu i... zgasł, więc na każdych światłach stałem na rękawie z gazem :P
Po dojechaniu pod dom mały eksperyment odpaliłem na zimnym ak jeszcze miał wyższe obroty odpiąłem krokowca, jak się zagrzał to nie zgasł ale obroty miał na ok 300 :(
Dodam że teraz jak jest już ciut zimniej za każdym razem przy odpalaniu wskazówki lecą na max, nawet po zrobionej trasie... Czy to może być przyczyna VSS?
Pozdrawiam
gajos007 31-10-2012, 23:00 No to widzę kolega z identycznym wozem,i identycznym problemem. Mnie tylko zastanawia czy ten VSS ma wpływ na te "lecące na max" przy odpaleniu na zimno wskazówki...
Kamils37 01-11-2012, 08:46 Mi się wydaje że w moim przypadku te wskazówki to wina aku :/
No cóż pozostaje mi zakupić ten VSS :/ a powie mi ktoś czy da radę go wymienić bez kanału?
Pozdrawiam
gajos007 01-11-2012, 14:25 No jakoś się chyba rozwiąże sprawa mam nadzieje. Dziś pokazał się błąd dtc 9202 – Przerwanie obwodu elektrycznego układu paliwowego (pompa, czujnik poziomu paliwa),trzeba teraz tylko sobie naprawiać :)
korek007 01-11-2012, 15:51 ...VSS ... czy da radę go wymienić bez kanału?...
Witam
Raczej nie, dojście jest od spodu. Pamiętaj, aby kupić również zabezpieczenie do tego czujnika.
gajos007 01-11-2012, 16:52 heh...a może ktoś podpowie jak się dobrać do tej wtyczki przy pompie paliwa ?
Zaczerpnięte z tego tematu :
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=60554
Kamils37 01-11-2012, 17:54 @Gajos
A to pokazało na ciepłym czy zimnym motorze?
I czy jest jakaś różnica na trybie serwisowym ciepły zimny? Rozumiem że piszesz o błędzie na teście z zegarów? :)
@Korek
Tak wiem i dzięki za przypomnienie :)
Pozdrawiam
gajos007 01-11-2012, 19:34 @Kamils37
Przejechałem około 20km i jako że stałem pod cmentarzem zacząłem się bawić trybem testowym zegarowym... i tu wyskoczył błąd.
Kamils37 01-11-2012, 20:34 To jutro u siebie też sprawdzę może coś pokaże bo już mnie szał bierze jak patrze na niego przechodząc obok niego rano do pracy :P
Trebor_89 01-11-2012, 21:29 Auto od mechanika odebrane, czujnik wymieniony i na razie wszystko gra i trąbi :) Ale, jako że usterka występowała w różnych odstępach czasu poczekam z otwarciem szampana co najmniej do niedzieli..
Kamils37 02-11-2012, 05:09 ORI czy zamiennik brałeś?
Trebor_89 02-11-2012, 18:50 Oryginał
Kamils37 02-11-2012, 19:13 Jeszcze dzis uslyszalem ze takiemu czemus moze byc winna lambda? Możliwe?
gajos007 03-11-2012, 20:45 Mi się wydaje że przy sondzie to jeszcze byłoby widać po spalaniu,powinna robić bogatszą mieszankę i powodować że samochod bedzie chłeptał wiecej.
Kamils37 04-11-2012, 15:27 Ech :/ Spalanie chyba w normie (od zakupu takie samo) w mieścinie mieszczę się w 9 przy spokojnej nawet do 8 zejdę, ale trasa... 6,5 :) Tylko że jazda emeryta :P Ale nie o tym mowa, to jeszcze może podpytam, krokowy wymieniłem na zamiennik chodził 4 dni dobrze, teraz już jak wysprzęglam od razu gaśnie. Jak odłączam krokowiec to obroty stoją na 300, może to być nadal jego wina? Jeszcze myślałem na czujnikiem temperatury (tym do kompa nie na deskę?) Tylko w którym miejscu on się znajduję jak ktoś wie?
To wezme od razu to i to, może to ożywi tą skorupę :D
Pozdrawiam
korek007 04-11-2012, 16:31 .... Jak odłączam krokowiec to obroty stoją na 300, może to być nadal jego wina? ...
Witam
Po odłączeniu krokowca, na biegu jałowym, silnik powinien zgasnąć. Niejeden forumowicz pisał, że "przewiózł" się na zamienniku.
Kamils37 04-11-2012, 18:14 Też czytałem że powinien zgasnąć, tylko mi się tak teraz nasuwa bo motor zmieniłem i przypadłość gaśnięcia występowała na starym jak i na tym motorze- dziwne? Więc i w jednym i w drugim padł bocznikowy? Niby jak zmieniłem silniczek ze starego motoru to nic się nie zmieniło :P Dzwiny zbieg okoliczności??? I tak kombinuje :)
W przyszłym tyg zamawiam ORI mam nadzieje że zamknę temat na następne minimum 50 tyś :)
Kamils37 13-11-2012, 16:20 Najprostsze rozwiązania zawsze są najtrudniejsze do znalezienia :P
To co pisałem wcześniej przygasanie/gaśnięcie przy wysprzęglaniu. Wczoraj zawitał ORI krokwiec dziś szczęśliwy i zadowolony podłączyłem i jazda :)
Super wspaniale nic nie przygasało zrobiłem 20 km podjeżdzam pod dom sprzęgło i zgasł :shock:
Więc odpaliłem odpiąłem krokowca i zgasł, gdy podpiąłem telepało go niemiłosiernie, dziwny dźwięk (chyba chodzi na 3 garach) który kiedyś już usłyszałem i pomyślałem cewka?
Więc cewka z bagara (zapasowa jeździ :)) ale myślę sprawdzę swieczki i o dziwo jedna była czymś zawalona :/ brązowy nalot, wymieniłem świeczki i chula jak głupi :)
marcin_1986 29-12-2012, 18:47 witam
czy macie juz jakies opinie czy jeszcze komus udało naprawic sie usterke, mam podobny problem a jednak troche inny, auto przygasa po wcisnieciu sprzegła ale predkosciomierz nie opada w dol wrecz przeciwnie podczas stalej predkosci wedruje nawet na 160 km/h a predkosc rzeczywista 60 km/h czy to tez moze byc czujnik vss prosze o pomoc i czy oczywiscie wymiana krokowca tez bo wymieniłem juz pzewody wn,swiece i cewke
sinksink 01-01-2013, 13:26 Mi wariuje, wskazówka prędkościomierza( sporadycznie ) auto nie przygasa, nie traci mocy, obroty są ok, tylko czasem wariuje wskazówka no i przy tym radio się podgłaśnia, ale to normalne rośnie prędkość auto dostosowuje głośność. Tylko z partyzanta w korku potrafi mi wskazówka oscylować między 140 a 180... rzadko bo rzadko ale coś się dzieje... :/
Kamils37 03-01-2013, 14:18 Problem powrócił :@ Wymienione świeczki, bocznikowy, cewka, kable WN.
Po uruchomieniu ELM wywaliło błąd czujnika przepustnicy, może komuś z was to pomoże :)
Jeszcze nie zmieniłem TPS, jak zmienie dam znać czy pomogło
Pozdrawiam
marcin_1986 07-01-2013, 15:16 ja poprawilem dolot powietrza do filtra zamocowałem poprawnie "rure" i troche sie poprawiło auto nie przygasa po wcisnieciu sprzegła, nadal jednak pojawia sie kwestja jednego zgasniecia, jak silnik osiagnie temp 90 stopni i wcisniemy sprzegło przed zakretem to gasnie tak jakby przrestawało dostawac paliwo, jak odpalimy spowrotem to jest po problemie.
Dsisiaj dodatkowo zauwarzylem ze miedzy przepustnica a kolektorek (przy złaczeniu) na srodku jest szpara jakies 0,5 cm moze i to ma wpływ na to gasniecie jak myslicie bo chce sie za to zabrac
kamils 37 czy ty wymieniałes czujnik vss w skrzyni?
Kamils37 07-01-2013, 16:22 VSS nie zmieniałem, licznik mi działa prawidłowo, więc narazie go nie będę ruszał, ale dzzisiaj jak odpiąłem TPS wszystko chodziło dobrze, więc ja u siebie stawiam na TPS
Pozdrawiam
marcin_1986 10-02-2013, 17:06 temat ucichł czy komus udało sie rozwiazac problem wymienic cos kluczowego.
Odswiezam, bo tez jestem zainteresowany tematem.
Mam podobne dolegliwosci: czasami silnik po wysprzegleniu wedruje na b. niskie obroty, nieraz zapala sie przy tym kontrolka ladowania, po przygazowaniu spadaja obroty i gasnie, jaja sa tak jak juz ktos wczesniej napisal gdy wariuje i gasnie akurat przy skrecaniu. Przypadlosc pojawia sie i znika. Ostatnio na autostradzie zauwazylem jeszcze ze w pewnym momencie stracil moc, tzn ja mu gaz a on nic, nie chcial przyspieszyc (do tego stopnia ze nie moglem sie rozpedzic i tirasa minac). W ogole przy przyspieszaniu czasami jakby lekko (bardzo lekko) poszarpuje. Odniesienie "szarpania" mam do stanu sprzed wymiany swiec, kabli i cewki. Akumulator tez mam nowy. Nie zauwazylem zeby predkosciomierz mnie oszukiwal, czyli raczej mozna wykluczyc vss?
Jakies rady/pomysly nowe?
Focus MK1 1.6 2000r
Pozdrawiam
korek007 26-04-2013, 21:07 ...czasami silnik po wysprzegleniu wedruje na b. niskie obroty, nieraz zapala sie przy tym kontrolka ladowania, po przygazowaniu spadaja obroty i gasnie....
Witam
Typowe objawy wadliwie działającego krokowca.
Witam,
tak więc po tych 3-ech miesiącach auto kompletnie odmówiło posłuszeństwa - szarpało, strzelało i na dodatek ładowanie straciłem. Po odstawieniu do mechanika okazało się, że siadł regulator i pompa paliwa, tak więc w moim wypadku to prawdopodobnie te dwa elementy.
Pozdrawiam
|
|