mick1973
01-06-2014, 07:53
W wersji GHIA raczej masz ten większy dwuwierszowy . W roczniku 2005 w 90% przypadków udaje się bezproblemowo uruchomić chwilowe spalanie za pomocą programu elm config w zegarach które posiadasz.
Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Podmiana zegarów z temp. zew. Strony :
1
[2]
mick1973 01-06-2014, 07:53 W wersji GHIA raczej masz ten większy dwuwierszowy . W roczniku 2005 w 90% przypadków udaje się bezproblemowo uruchomić chwilowe spalanie za pomocą programu elm config w zegarach które posiadasz. wrzoch 01-06-2014, 12:20 Na pewno są ładniejsze i podobno już nie ma problemu zimnych lutów. Poza Ford Eco Mode, wskazaniami nawigacji (kierunki) jeśli masz fordowską, wyświetlaniem info z radia w górnym pasku i na przykład czy działa nagrzewnica dodatkową i z jaką mocą. kangaro 01-06-2014, 19:38 mick1973 dzięki za info. mam mały wyświetlacz, ale fakt dwuwierszowy. bede próbował elm configiem, ale najpierw musze go zdobyć. pozdrawiam michus 16-06-2014, 06:48 Czy jest ktoś w okolicach Poznania co mi podmienić zegary..? W końcu mam licznik a brak fachowca RAFALR30 16-06-2014, 14:35 Czy jest ktoś w okolicach Poznania co mi podmienić zegary..? W końcu mam licznik a brak fachowca Nie zapomnij o czujniku temp. zewnętrznej i o zmianie manetki kierunkowskazów http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=200425 mayak 16-06-2014, 14:37 cenę mają wysoką, ale odpada koszt benzyny do W-wy michus 17-06-2014, 19:39 Wiec dałem rano auto do wymiany licznika w okolicach Poznania. Dzwonił ze zrobił ale dopiero jutro odbiorę a teraz pytanie 1.mialem jeden oryginalny kluczyk i drugi drobiowy (klon) fachowiec powiedział ze nie idzie go dopisać tzn czy on nie będzie odblokować immo? 2.moje auto nie ma ESP fachowiec twierdzi ze świeci kontrolka od ESP (w gm nie było włączone nigdy esp) da się ją wyłączyć? 3.czy albo jak będzie można włączyć info z radia na zegarkach poliftowych (srednie) Koszt wymiany 250 Jak mu powiedziałem ze spróbuję pokombinować elm wyłączyć esp to mnie wysmiał Pozdrawiam mayak 17-06-2014, 21:24 Plis nie nazywaj takiego rzeźnika fachowcem :) Bump: Oczywiście elmconfigiem skonfiguruj swoje zegary - pokaz zrzuty ekranowe konfiguracji to popatrzymy co i jak Teisejas 17-06-2014, 21:28 Jeżeli chodzi o świecącą kontrolkę ESP, to spokojnie da się ją wyłączyć ElmConfigiem. Wystarczy w ustawieniach HEC (HEC->Configuration-> Page 1) odhaczyć taką opcję jak ESP misbuilt detection. Będziesz mógł się pośmiać gościowi w twarz i negocjować zniżkę 50 zł za to, że mu powiesz jak to zrobić :wink: Co do informacji z radia, to jeżeli masz przedliftowe, to niestety ale raczej nie będą one wyświetlane- ja mam fabryczną nawigację Blaupunkt TravelPilot EX i o ile wskazania nawigacji są wyświetlane na zegarach poliftowych, to ani danych z RDSu ani z płyt już nie pokazuje. Wniosek jest taki, że radia przedlifotowe takich informacji po prostu nie udostępniają. W kwestii immo, stanowczo się nie wypowiem bo nie mam na ten temat zbyt dużo wiedzy, ale wydaje mi się że ten Twój fachman to coś bredzi, skoro niby ma ci te zegary zaadaptować w samochodzie i jednocześnie twierdzi, że jednego z dwóch kluczyków nie da rady zapisać- operacja ta wymaga co najmniej dwóch kluczyków. Poza tym, nie wiem w jaki sposób miałeś mieć "sklonowany" kluczyk. Oryginalne kluczyki oparte są na transponderze, który nie jest zapisywalny- numer zapisuje się w immo. Ewentualnie, jeżeli rzeczywiście jest problem z zapisaniem jednego kluczyka to można sprawdzić w ustawieniach HEC (configuration -> Page 2) czy w rozwijanej liście jest ustawione Standard PATS. Generalnie to gość za bardzo się ceni jak na poziom swojej wiedzy- naprawdę lepiej byłoby Ci podjechać do Warszawy :wink: Bump: Kolego michus, właśnie mi przyszło do głowy, że ten gość to może coś kombinować z tymi kluczykami- jeżeli rzeczywiście tylko jeden z Twoich kluczyków będzie odpalał samochód, to według mnie oznacza to, że na 100% zapisał jeszcze jakiś dodatkowy egzemplarz. Odbierając samochód koniecznie na Twoim miejscu podpiąłbym Elma i sprawdził w ElmConfigu w HEC -> Informaniton ile kluczyków jest zapisanych w immo (na liście Transponder serial number). Żeby się nie okazało, że za tydzień auto zniknie Ci z parkingu... michus 17-06-2014, 22:50 Radio mam sony czarne Jutro wstawię screeny może coś mi podpowiecie Dziekuje wrzoch 18-06-2014, 00:03 Jeśli kluczyk był klonowany, to nie da się go dopisać. Określenie fachowiec jak najbardziej tu pasuje. Po wizycie fachowca z firmy Fachowiec miałem podobne odczucia i od tej pory to słowo ma u mnie znaczenie odwrotne. tedi_k 18-06-2014, 00:17 ...Oryginalne kluczyki oparte są na transponderze, który nie jest zapisywalny- numer zapisuje się w immo. ... Błąd! Transponder jak najbardziej jest zapisywalny. Klonowanie polega na zapisaniu identyfikatora z jednego kluczyka do drugiego. W normalnej procedurze programowania jeden taki "sklonowany" kluczyk (nieważne czy ten "pierwotny" czy ten "wtórny") idzie na śmietnik. BTW - w procedurze programowania do transpondera dopisywany jest identyfikator zegarów, do których przypisany jest kluczyk. Kluczyk może poprawnie działać dokładnie w jednym samochodzie. BTW2 - ciekaw jestem co jeszcze w tych zegarach przestanie poprawnie działać - za te 250zł "fachowiec" nieźle się namęczył - obstawiam w ciemno, że wylutowywał eeproma... Teisejas 18-06-2014, 06:36 Hmm, kiedyś czytałem, że nowe typy transponderów nie są już zapisywalne, żeby wykluczyć takie historie, że zostawiasz samochód u Pana Mietka, żeby Ci wymienił to co póka w zawieszeniu, a pan Mietek- przedsiębiorczy gość, klonuje sobie kluczyk i za tydzień, dwa auto znika z parkingu. Z tym zresztą ma się łączyć brak możliwości "dopisania" kluczyka tylko procedura zapisania wszystkich kluczyków. Wtedy Panu Mietkowi zostawia się 1 kluczyk, a po odbiór auta przychodzi z drugim i na nim odpala się samochód - jak nie działa to wiadomo, że ktoś gmerał przy immo... Myślałem, że to dotyczy już naszych fordów. No cóż, żyłem widoczne w błędnym przekonaniu, skoro Koledzy twierdzą, że jednak da się te kluczyki sklonować... Bump: W normalnej procedurze programowania jeden taki "sklonowany" kluczyk (nieważne czy ten "pierwotny" czy ten "wtórny") idzie na śmietnik. Idzie na śmietnik tylko w takim w sensie, że jest nieprzydatny w takiej procedurze, dobrze rozumiem? No bo, tak na logikę, jeżeli taki klon ma taki sam identyfikator jak oryginał, to po poprawnym zapisaniu jednego z nich (co wymaga jeszcze jednego kluczyka) działać powinny obydwa, które dla immo i tak będą jednym. Podobnie będzie w sytuacji przelutowania EEPROMu, co wyklucza konieczność użycia trzeciego kluczyka, kosztem ryzyka, że pewnego dnia odmówi on współpracy i samochodu nie będzie można odpalić (i co tam jeszcze po drodze). mayak 18-06-2014, 09:28 Myślałem, że to dotyczy już naszych fordów. No cóż, żyłem widoczne w błędnym przekonaniu, skoro Koledzy twierdzą, że jednak da się te kluczyki sklonować... są tacy magicy, którzy mają takie urządzenie które kopiuje wszystko z jednego (sprawnego) kluczyka do drugiego (nowego) i oba działają Idzie na śmietnik tylko w takim w sensie, że jest nieprzydatny w takiej procedurze, dobrze rozumiem? No bo, tak na logikę, jeżeli taki klon ma taki sam identyfikator jak oryginał, to po poprawnym zapisaniu jednego z nich (co wymaga jeszcze jednego kluczyka) działać powinny obydwa, które dla immo i tak będą jednym. Podobnie będzie w sytuacji przelutowania EEPROMu, co wyklucza konieczność użycia trzeciego kluczyka, kosztem ryzyka, że pewnego dnia odmówi on współpracy i samochodu nie będzie można odpalić (i co tam jeszcze po drodze). idzie na śmietnik w takim sensie, że nie działa i żadnym normalnym sposobem doprogramowywania kluczyków (IDS) nie da się zrobić aby działał tylko ponowne klonowanie może sprawić, że będzie znów działał taki kluczyk Teisejas 18-06-2014, 09:43 Więc wniosek jest taki, że w normalnej procedurze programowania immo zmieniany jest także identyfikator transpondera (pewnie koduje się też w nim info o samochodzie o czym pisał Tedi_k). Dzięki Panowie- trochę mi się rozjaśniło :) mayak 18-06-2014, 10:09 ID kluczyka wpisywane jest do zegarów i ID zegarów jest wpisywane do kluczyka Teisejas 18-06-2014, 12:26 Dobra no to ostatnie pytanie i odpuszczam ;) : czyli jest tak, że ID kluczyka jest niezmienne (pomijając umiejętności magików przy nowych kluczykach), w transponderze dopisuje się tylko ID zegarów (dlatego na starych zegarach już nie odpalimy). Jeżeli zatem programowanie immo nie ma związku z wymianą zegarów, a na przykład chęcią posiadania kolejnego kluczyka, to wcześniej sklonowany kluczyk oraz oryginał będę działać obok trzeciego kluczyka? michus 18-06-2014, 13:54 Czyli rozumiem ze musze iść z tym dorabianie kluczem do kolejnego "fachowca" żeby wymienił mi w nim ta pastylke, transporder i wtedy powinien odpalić tak? Panowie z niektórymi "fachowcami" bardzo ciężko się rozmawia, a ja musiałem u niego robić wymianę bo jak jechałem do Warszawy to nie miałem jeszcze nowego licznika. Postaram się jutro wstawić moje screeny, tylko czy dane w Hec musze zamazac czy nie? mayak 18-06-2014, 14:09 Czyli rozumiem ze musze iść z tym dorabianie kluczem do kolejnego "fachowca" żeby wymienił mi w nim ta pastylke, transporder i wtedy powinien odpalić tak? masz na myśli ten sklonowany klucz? po mojemu. aby od znów stał się użytecznym dla Ciebie, to są dwa rozwiązania: 1. ponowne klonowanie - wtedy ID nowych zegarów zostanie do niego wpisane i będzia działał, ale ciągle będziesz miał dwa kluczyki o takich samych ID, więc jakbyś kiedyś z jakiś powodów wymieniał zegary, to znów będzie problem 2. klonowanie z kluczykiem od innego focusa - wtedy ten kluczyk będzie miał ID innego kluczyka i będzie można go normalnie zaprogramować IDSem - będziesz miał dwa kluczyki o różnych ID, czyli z punktu widzenia Twojego auta poprostu dwa różne, sprawne kluczyki Bump: Postaram się jutro wstawić moje screeny, tylko czy dane w Hec musze zamazac czy nie? a po ch. zamazywać? zróbmy inaczej: podeślij mi na priv swój VIN to ja Ci zrobie screeny co masz ustawić w HEC. OK? michus 18-06-2014, 18:11 I ok VIN Ci wyślę na priv Kontrolne esp wyłączyłem tak jak napisaliście. Jutro wstawię pełne screeny z Hec bo musze do pracy uciekać, Auto odebrałem niby wszystko ok tylko włączyłem niby w Hec wyświetlanie info z radia, wyskoczyło w menu zegarów ale nic nie wyświetla mi się oprócz PTC, Dziękuję za pomoc michus 20-06-2014, 20:35 screeny mojego hec chyba mi 3 klucze dopisal http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/819/t1ik.png (https://imageshack.com/i/mrt1ikp) http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/819/r2qk.png (https://imageshack.com/i/mrr2qkp) http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/823/efkk.png (https://imageshack.com/i/mvefkkp) Bump: https://imageshack.com/a/img823/1355/efkk.png tedi_k 20-06-2014, 22:02 screeny mojego hec chyba mi 3 klucze dopisal ... Oj tam, oj tam... wielkie mi halo... Każdy taki "fachowiec" robi sobie zapewne kolekcję własnych "zapasowych" kluczyków z fiszkami z dokładnym adresem postoju samochodu... :wink: Nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzebne coś konkretnego z takiego auta a nie będzie tego akurat pod ręką... To się wtedy skoczy, weźmie całe autko i będzie "git"... :one: michus 20-06-2014, 23:07 Teraz nie zasne. Teisejas 21-06-2014, 00:33 screeny mojego hec chyba mi 3 klucze dopisal 3 albo żadnego, jeżeli rzeczywiście jest opcja przelutowania z przedliftowych zegarów kości. Jeżeli jesteś pewien, że Twoje kluczyki to klony i obydwa teraz działają, to w świetle tego co wyjaśniali Koledzy, gość operację przeprowadził za pomocą lutownicy, a nie komputera (pozostałe kluczyki to te, które zatrzymał sobie poprzedni właściciel). Ewentualnie gość zasponsorował Ci pastylkę... Ja bym rozłożył stare zegary i poszukał śladów lutowania. A w ogóle, to nie możesz do niego zadzwonić i zapytać w jaki sposób zapisał te kluczyki i jak będzie twierdził, że programowo to co ta za dwa pozostałe? (jak go odpowiednio podejdziesz to na podstawie jego reakcji będziesz wiedział, czy cie kłamie i w którym punkcie). tedi_k 21-06-2014, 00:47 3 albo żadnego, jeżeli rzeczywiście jest opcja przelutowania z przedliftowych zegarów kości.... Liczba "3" i i identyfikatory transponderów nie biorą się z "księżyca" tylko z eepromu... Tego aktualnie wlutowanego w zegarach. Jak jest napisane, że samochód "zna" 3 kluczyki, to takimi kluczykami da się tym samochodem odjechać. Jakie kolega michus ma kluczyki w ręku a jakie są w zegarach ja nie rozstrzygnę. Wiem jedno - u mnie taka "popelina" nie przechodzi.:shock: mayak 21-06-2014, 13:55 screeny mojego hec chyba mi 3 klucze dopisal warsztat ma IDSa? mayak 22-06-2014, 00:13 proponuję tak skonfigurować: http://images62.fotosik.pl/1102/906ff2ca9a8157f1.jpg michus 22-06-2014, 07:24 Hm.. może macie racje ale IDS na pewno ma 100%.Wiadomo może lekko picowac ale dzwonił do mnie że zrobił auto po ok 3 godzinach a napewno odrazu tez nie zaczął go robic wiec sądze że na lutowanie potrzebowalby więcej czasu.Sądze że pewnie mial jakies inne klucze stare czy cos i może je dopisał a wprawy w tym może nie miał i troszke to potrwało.Dzis postaram sie rozebrac stare zegary i poszukam ślady lutowania. tedi_k 22-06-2014, 15:49 ...IDS na pewno ma 100%.... Trzeba było tak od początku. Czyli zrobił tyle, ile zdołał IDSem. Dopisał jeden kluczyk do dwóch wcześniej zapisanych w zegarach (miał szczęście, że zegary nie były od Kugi, bo padł by "jak długi" i jeszcze nawet nie wiedział by dlaczego...). Szkoda, że zapomniał wyraźnie tego powiedzieć właścicielowi samochodu! Jedną zbędną dyskusję byśmy mieli mniej... BTW - jest to "standardowa procedura" jak właściciel ma tylko jeden kluczyk do samochodu ("klony" się nie liczą!). Też tak robię jak muszę, tylko właściciel samochodu ma to opowiedziane wyraźnie i ze szczegółami co i jak. Tych kluczyków, których identyfikatory siedzą w zegarach nie da się użyć, bo nie będą pasowały do stacyjki oraz trudno się spodziewać, że właściciel "rozbitka" nie-wiadomo-skąd akurat trafi z kluczykami pod Twój dom... michus 27-06-2014, 10:34 sprawdzilem stare zegary i nie ma nigdzie sladow lutowania itp. Ustawilem hec jak pokazal Mayak i nie działa mi info z radia, w menu zegarów jest opcja info ale nic sie nie zmienia po jej włączeniu, prawdopodobnie moje radio sony (czarne) nie daje takiej mozliwosci, tak samo mam włączone ford eco a nie ma koniczynek ani tp czy coś źle robię? mayak 27-06-2014, 10:36 kwadratowe radia nie wysyłają infa na zegary, tylko owalne koniczynki - sprawdź w trybie diagnostycznym (nie w elmconfigu) jaką masz wersję softu zegarów ps. brak koniczynek to mała strata tedi_k 27-06-2014, 11:02 ...czy coś źle robię? Ty - nie. Po prostu gość, który Ci te zegary zainstalował ledwo dał radę je uruchomić... A ty oczekujesz jeszcze aby te zegary miały podniesiony soft do najnowszego ("koniczynki"...). Podniesienie softu zegarów powyżej wersji 330 było poza zasięgiem "fachowca" nawet jakby spróbował, a mogę założyć się, że nawet nie podjął próby... DjLeo 27-06-2014, 11:37 Koniczynki nic nie dają, ja mam cały czas 3x5 listków. A raczej ekonomicznie nie jeżdżę, chyba. Zbędny bajer. radek70 27-06-2014, 22:17 ja mam cały czas 3x5 listków. A raczej ekonomicznie nie jeżdżę To nie wiem jak Ty jeździsz. Mi zżera listki na mieście, a oddaje w trasie. tedi_k 27-06-2014, 22:28 Koniczynki ... Zbędny bajer. Mogę bez problemu znaleźć wiele podobnych głosów na naszym forum o: - tempomacie (polskie drogi i polscy kierowcy - szczególnie ciężarówek - nie pozwalają sensownie użyć tempomatu - cytat z głowy jednego z postów, który na serio widziałem na forum) - echo RDS na zegarach - rozprasza - fabrycznej nawigacji - funkcjonalnie do niczego - czujniku deszczu - przekłamuje itp. itd... Kierując się takimi głosami nie było by co do samochodu dokładać, bo przecież 4 koła i silnik są a reszta to "zbędny bajer"...:D Na szczęście "nie to piękne co piękne, tylko to, co się komu podoba..."... Post wyżej pokazuje, że nawet koniczynki potrafią dac frajdę... Ja nigdy nie dostałem pochwały EKO spec, choć dość regularnie jeżdżę na 5 płatkach... radek70 27-06-2014, 22:56 Ja nigdy nie dostałem pochwały EKO spec, choć dość regularnie jeżdżę na 5 płatkach... ECO-spec to tylko dzięki Tobie tedi_k, bez podniesienia softu zegarów nigdy bym tego komunikatu nie ujrzał. Echo RDS mniej rozprasza, bo przeszukując stacje w trasie nie trzeba spoglądac na wyświetlacz radia. Tempomat to świetna zabawa, włączam go nawet na mieście. Tym tokiem myślenia możemy powiedziec ,że samochód to "zbędny bajer", można chodzic z buta :) mayak 01-07-2014, 10:00 można chodzic z buta albo nawet bez!!! bez butów :D :D :D MarcinUj 30-07-2014, 14:50 Pozwolicie, że wtrące pytanie. Mam wersję zegarów z dużym wyświatlaczem, wersja softu 303. Jak zrobię upgrade do najnowszego softu to czy info z radia będzie się pokazywać na wyświetlczu - dodam że radio to Blaupunkt FX. Dzięki i pozdro. tedi_k 30-07-2014, 22:13 Jak ustawisz, że ma się pokazywać - to będzie się pokazywać. radek70 30-07-2014, 23:32 czy info z radia będzie się pokazywać na wyświetlczu - dodam że radio to Blaupunkt FX. Jeśli masz FX-a i zegary poziom 3, wystarczy zaznaczyc w HEC Configuration page 1, przy zaznaczonym HEC level2/3, Radio Echo. Opinie są podzielone, po pierwsze, informacja RDS jest tylko z górnej linii (uboga, głównie nazwa stacji i coś tam), po drugie współdzieli info linii zegara i temperatury, zmniejszając cyfry o połowę. Dodaje odczyt z volume przy zmianie głośności chwilowo. Wybór należy do Ciebie, próbka patrz na lewo. Tadeusz potwierdził, nie trzeba robic upgredu, aby uruchomic Radio Echo. waszekw 01-08-2014, 05:51 Witam, nie wiem czy dobrze w temat trafiłem, ale mam pytanko do magików na temat mojego problemu z zegarami. Mam FF2 FL z X.2010 - miga podświetlenie wyświetlacza (mały wyświetlacz) niezależnie od tego czy silnik pracuje, czy auto jest w ruchu, ani też czy używam młotka :) ! Miga bez wyraźnego schematu (jakby zimne luty). Byłem w ASO, a tam mnie wystraszyli ceną - "tylko wymiana na nowy"! Czy jest jakiś sposób na to lub czy po odłączeniu można go ponownie zamontować bez konieczności podłączenia do mądrych komputerków (przepraszam ale jestem laikiem w tej terminologi)? czy odłączenie akumulatora uchroni przed utratą ustawień ? paablod 01-08-2014, 08:05 Jeżeli podczas tego montażu i napraw nie uszkodzisz licznika to możesz go wyjmować do woli. Odłączenie akumulatora uchroni przed ewentualnym zwarciem. Na mój gust to uszkodzenie którejś z diod LED. Czy miga od razu po włączeniu stacyjki czy chwilę później? waszekw 01-08-2014, 10:47 Jest ciemny, świeci się lub miga już po otwarciu drzwi z pilota - niezależnie od stanu stacyjki, jasności podświetlenia na potencjometrze (oczywiście czym jaśniejsze ustawienie tym bardziej to widać) a podświetlenie jest równomierne ! Potrafi być ciemny przez 10km jazdy do domu, na 11km zacznie słabo mrugać, a na 12km się rozświetli pełnym światłem ! Innym razem świeci przez 3dni. Czy mam rozumieć że to podświetla tylko 1 (jedna) dioda ? Pytam, bo jak jest ciemny, to zupełnie jakby nie był podłączony, a na mój chłopski rozum kilka diodek równocześnie uszkodzonych i migających tak samo jest raczej niemożliwe - bardziej to wygląda na problem z zasilaniem lub na coś luźnego. paablod 01-08-2014, 11:38 To jest ten mały, dwulinijkowy wyświetlacz? To 6 diód smd. Te diody są połączone szeregowo jakoś tak. Może i masz rację, ale to wróżenie z fusów. Teisejas 01-08-2014, 12:39 Z moich doświadczeń wynika, że w liczniku z dużym wyświetlaczem diody (jest ich 20) są łączone szeregowo ale tylko po dwie sąsiadujące w poziomie (jak niedokładnie przylutowałem 1 diodę to migała mi taka para) . Przypuszczam, że tak samo jest w licznikach z małym wyświetlaczem i kolega ma rację- jak miga cały wyświetlacz to problem jest z którymś elementem na ścieżce zasilającej jeszcze wszystkie diody. tedi_k 03-09-2014, 21:36 Może ktoś planuje wymianę - dla diesla mam niezła propzycję http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2264685#post2264685 waszekw 13-09-2014, 00:38 Jeżeli podczas tego montażu i napraw nie uszkodzisz licznika to możesz go wyjmować do woli. Odłączenie akumulatora uchroni przed ewentualnym zwarciem. Na mój gust to uszkodzenie którejś z diod LED. Czy miga od razu po włączeniu stacyjki czy chwilę później? Tzn, (jeżeli dobrze zrozumiałem) mogę po odłączeniu akumulatora "bezkarnie" odłączyć i po zbadaniu ponownie podłączyc zegary ? tedi_k 13-09-2014, 00:45 tak. michus 19-10-2014, 10:26 Witam Jakiś czas temu zmieniałem zegary na poliftowe i "spec" nie zmienił mi stanu licznika, początkowo to zostawiłem myslełem że sam sobie go zwiększe na ten co był, jednak po kilku próbach nie idzie kabel ok inne funkcje działają, licznik ma obecnie 89721,3 a przebieg był 150000,0 po odczytaniu w elm wyskakuje przebieg 4 cyfrowy 8972 gdy zatwierdzam wyskakuje bład jaki format wpisywac? żeby zrobic ok 150000 wrzoch 19-10-2014, 11:18 Może drogą dedukcji. Skoro czyta w dziesiątkach km, to podziel przez 10 i wpisz. Może teraz próbujesz mu wpisać 1,5mln km, a to chyba poza zakresem. Tak sobie gdybam. Mayak i Tadek wiedzą lepiej, ich pytaj. tedi_k 19-10-2014, 12:19 ...po odczytaniu w elm wyskakuje przebieg 4 cyfrowy 8972 gdy zatwierdzam wyskakuje bład jaki format wpisywac? żeby zrobic ok 150000 Tak było na starym sofcie zegarów poliftowych. Był błąd. Trzeba zaktualizować soft do nowego i wtedy wszystko da się zrobić normalnie. Kombinowanie "co wpisać na tym sofcie" odradzam, bo zrobi się jakiś przebieg przypadkowy i za duży i trzeba będzie jechać do komisu go zmniejszyć... michus 19-10-2014, 15:51 Byłbyś w stanie mi powiedziec jak zaktualizowac soft lub poprosze o link dziękuje tedi_k 19-10-2014, 18:48 ELMconfigiem. Cały duży wątek jest o tym programie. michus 20-10-2014, 12:41 a czy te poliftowe zegary jest tak samo szansa uwalic jak te przedliftowe? mayak 20-10-2014, 13:02 w ELMConfigu jest aktualizacji softu do zegarów FF2 poliftowych, do przedliftowych nie ma voodo 20-10-2014, 16:28 A jak się mają do tego zegary z 2007r(białe podświetlenie) po tzw małym lifcie? mayak 20-10-2014, 16:52 A co masz konkretnie na myśli? Da się je wymienić na polifta voodo 20-10-2014, 17:16 Chodzi mi o to czy występuje do nich aktualizacja softu, jeżeli tak to czy coś mi ona da. tedi_k 20-10-2014, 19:29 W ELMconfigu aktualizacja softu jest tylko i wyłącznie do zegarów ze srebrnymi tubami. michus 21-10-2014, 18:40 po przeczytaniu "dużego wątku" o elmconfig rozumiem ze robiąc update zegarów(choc nie doczytałem się konkretnych wypowiedzi) prawdopodobnie uwale zegary albo immo i znowu bede musiał iść właske do gościa żeby mi je sparował.Chyba że sie myle. Bardzo mi zależy żeby przebieg był taki jak w starych zegarach.Ktoś doradzi lub pomoże? tedi_k 21-10-2014, 22:21 Aktualizacja softu niczego nie "rozparowuje"... Co najwyżej "uśmierca" zegary doszczętnie. Wtedy faktycznie trzeba jechać po fachowca (albo wieźć samochód na lawecie...). Koledzy tu gdzieś pisali kto potrafi w Poznaniu programować IMMO. Niestety wątpię czy umie również podnosić soft zegarów... Trzeba po prostu znaleźć dobry powód do odwiedzenia któregoś z kolegów robiących to rutynowo. Ostatnio to nie tylko ja czy mayak, ale także kolega leszcz z Bydgoszczy czy koledzy ppawel i mm32 z Gdańska. Do wyboru, do koloru... adammo85 11-11-2014, 14:48 Witam, Czy komuś po wymianie zegarów na poliftowe nie zostały stare sprawne przedliftowe do benzyny, najlepiej te najbiedniejsze? Na allegro tego modelu jak na lekarstwo i przy każdym przebieg nieznany. Mam problem z moim licznikiem - prawdopodobnie zimne luty, gdy jest zimno wskazówki i diody szaleją, błędy o komunikacji na magistrali CAN a ostatnio kreski na wyświetlaczu i brak możliwości uruchomienia. Kabelków do sterowania komputerem przy manetce niestety brak a chyba nie chce mi się bawić w ich dorabianie. Edit: zdecydowałem się na poliftowe i dzięki użytkownikowi ppawel udalo się w pół godziny je zaprogramować. zioom20 01-01-2015, 19:23 Dzieki koledze ppawel mam ladne zegary z tubami. Szybko, milo i rzeczowo :) Zegary przed i po... gavron04 20-01-2015, 12:35 Mógłby ktoś napisać jak rozebrać zegary FL? Muszę szybki wyczyścić, bo licznik, który kupiłem jest trochę brudny. Pozdrawiam radek70 20-01-2015, 19:54 Jakiś czas temu odpinałem ramkę z szybkami, miałem zacieki od plaka. Z tego co pamiętam, delikatnie odpiąłem wszystkie zaczepy po obwodzie. Gdy wszystkie były zwolnione, udało się wyjąć całą ramkę. Szło trochę opornie, ale nie było tragedii. Fotek niestety nie zrobiłem merchel 27-01-2015, 20:56 Zakupiłem właśnie poliftowe zegary z dużym wyświetlaczem i chciałbym je zamontować w Cmax-ie 2004, Aktualnie mam zegary przed liftem z dwuwierszowym wyświetlaczem , który wskazuje między innymi temp zew , % włączenie PTC, średnie spalanie itp. Czy jest ktoś z okolic Mrągowa , który równie profesjonalnie jak Mayak czy Tedi dokona podmiany zegarów ? Chętnie był zlecił koledze Mayakowi ale do W-wy mam 230km. Trotko 10-02-2015, 00:56 Witam wszystkich, Dziś jestem już po wizycie u kolegi tedi_k, zegary zamienione i wszystko działa jak się spodziewałem. Zanim dojechałem z Katowic do Rzeszowa to już 2 konczynki za prędkość i jednostajność były pełne, ale dziś nie ma się co dziwić ze takie bonusy, bo na autostradzie jedna maź śniegowa i sopokojnie 120/ h jechałem. Potwierdzam z całą odpowiedzialnością że wizyta umówiona, usługa wykonana z pełnym profesjonalizmem. Naprawdę jest od kogo brać przykład i nauki. Pozdrawiam i dzięki kolego tedi_k.👍 miedzianek 15-02-2015, 01:45 Bede niedlugo zmienial na poliftowe, wiec jak cos pisac w sprawie zegarkow sprzed liftu z kompjutrem;) Tylko jeszcze do swoich nowych anglikow musze tarcze znalezc z kilometrami, bo rypie po oczach,a i o mandat nie trudno:P Hand1 22-02-2015, 19:47 U mnie zegary już też nowe,dzięki oczywiście koledze mayakowi:) Terminowo,szybko i profesjonalnie,oraz naprawdę baaardzo korzystnie cenowo:) Jednym słowem opłacało się przez pół Polski jechać do kolegi,polecam wszystkim niezdecydowanym. krzysHO 22-02-2015, 21:20 A jaki przedział cenowy takiej wymianki? Hand1 22-02-2015, 22:05 Pisz do mayaka na pw. Naprawdę warto,raz wygląd,dwa dochodzące funkcjonalności w aucie. Że się spytam,masz kolego jeszcze przedliftowe zegary w foce z 2010 roku? Matych 22-02-2015, 22:55 Po lifcie w ubogich wersjach montowali proste zegary przedliftowe. mayak 22-02-2015, 23:03 A jaki przedział cenowy takiej wymianki? podeślij vin na priv to popatrzę sidewalk 19-05-2015, 13:00 Witam serdecznie. Od wczoraj i ja mam nowe zegary dzięki koledze mayak. Szacun i serdeczne dzięki za pomoc Marcin.Polecam każdemu taką zmianę bo naprawdę warto. fragilemortal 21-06-2015, 14:39 Witam, naczytałem się sporo o wymianie zegarów i z chęcią bym się udał do jednego z kolegów ;) niestety nie mogę nigdzie znaleźć zegarów po lifcie do benzyny.. Z tego co widzę dislowe bedą tez działały no ale wiadomo.. W ostateczności :) czasem nie posiadacie info o jakimś sprzedającym takowe? Jestem z Wrocławia wiec chyba kolega Tedi_k jest najbliżej jak się zgodzi :) tedi_k 21-06-2015, 15:46 Na razie to praktycznie co piątek wieczorem pod Meblami Agata na Bielanach jest mój mobilny punk wsparcia potrzebujących...:one: Nic tylko upolować zegary i zawiadomić mnie abym miał oprócz kompa też narzędzia... No chyba, że ma się znajomości w NorAuto tamże i załatwi się śrubokręty BTW - faktycznie nie widzę na alle zegarów poliftowych do benzyny... EW1 21-06-2015, 17:06 Są tanie RHD ale też diesel. Są też do benzyny LHD ale to już 289 pln plus wysyłka . Swego czasu podsyłałem wzór tarcz do pani Agnieszki z max-tuning ale jest tak zapracowana, że niesłowna aż . Znalazłem ją wpisując na allegro "zamiennik anglika" Czasem się trafią same tarcze na allegro i trzeba by polować, a ja chyba jeszcze mam samą tarcze obrotomierza do benzyny jeśli to kwestia tylko obrotomierza i oddam go za darmo potrzebującemu jak znajdę A na prawdę warto zmienić zegary na polift fragilemortal 21-06-2015, 18:06 Tedi_k - to rewelacja! Niech tylko znajdę a się odezwę :) a niestety tak szukam od prawie 3 tygodni i nic nie ma w normalnej cenie - są tylko jakieś bodaj za 600 zł a to już trochę kosmos:( EW1-Te za 289 to tez są dislowe jeśli mówimy o tych samych z alleg.. ale dzięki :) rozekl 21-06-2015, 18:59 Witam a czy ktoś wie jak zmienić podświetlanie wyświetlacza w zegarach poliftowych na zielony? ( czy to kwestia samej folii barwiącej czy też konieczność wymiany diod ) chodzi o sam wyświetlacz. c-matix 21-06-2015, 19:07 Witam a czy ktoś wie jak zmienić podświetlanie wyświetlacza w zegarach poliftowych na zielony? ( czy to kwestia samej folii barwiącej czy też konieczność wymiany diod ) Raczej wymiana diodek smd. Niestety tak szukam od prawie 3 tygodni i nic nie ma w normalnej cenie A czy z c-maxa anglika 2006r 2.0 PB by podeszły ???? mam na zbyciu, przełożyć tarcze i gotowe. Mam z automata wiec wyświetlacz w zegarach jest duży. EW1 21-06-2015, 20:40 http://olx.pl/oferta/zegary-do-forda-lift-CID5-ID8ZAWt.html#7147fb01df patrz na olx c-matix jeśli to ta buda z anglika to ja tam widzę przedliftowe chociaż z dużym wyświetlaczem radek70 21-06-2015, 20:50 No fajne, do benzyny. Poziom 2, cena dobra i jeszcze do negocjacji :) EW1 21-06-2015, 21:15 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5188169846&reco_id=e205e59d-1847-11e5-ba75-fa163eefc979&ars_rule_id=802&ars_source=ars&ars_socket_id=32 tu okazja dla diesla choć gdyby mieć tarcze do benzynki ...... muszę poszukać gdzie je schowałem fragilemortal 21-06-2015, 22:46 Ooo dzięki za tego OLXa, nie widziałem ich wcześniej, będę jutro dzwonił i zobaczę co z tego wyjdzie :) groszekbmx 26-06-2015, 15:02 z chęcią*kupił*bym zegary do wymiany - diesel, więc jeżeli ktoś ma proszę o informację :) sidewalk 26-06-2015, 16:07 http://allegro.pl/ford-focus-c-max-lift-zegary-licznik-tdci-1-6-1-8-i5129356758.html są i inne trzeba tylko poszukać groszekbmx 26-06-2015, 16:16 wolał*bym od forumowego kolegi ale dzięki za odpowiedź :) sidewalk 26-06-2015, 16:22 sam tak kupiłem i jestem bardzo zadowolony dagetto 21-07-2015, 09:41 Warto pamiętać, że do Focusa pasują zegary z Kugi, a są czasem tańsze. Sam kupiłem ostatnio takie z przebiegiem 25 tyś. km. RAFALR30 11-06-2016, 12:29 Temat stary więc go trochę odświeżę. Dopiero tera przymierzam się do wymiany licznika na poliftowy+dołożenie zewnętrznego czujnika temperatury+wymiana manetki kierunkowskazów na manetkę ze sterowaniem menu komputera. W związku z powyższym proszę o pomoc w wyjaśnieniu oznaczenia kodowego licznika który zamierzam zainstalować - co oznaczają poszczególne cyfry:8V4T-10849-EM. Proszę o podanie namiarów na osoby/firmy które w Poznaniu lub okolicy mogłyby wykonać usługę podmiany tych części wraz z zaprogramowaniem komputera i kluczyków. A jeżeli ktoś z kolegów czy koleżanek ma na sprzedaż zewnętrzny czujnik temperatury+ manetka kierunkowskazów ze sterowaniem menu komputera to wszelkie oferty mile widziane. Pozdrawiam. mayak 11-06-2016, 16:13 Kolega krystianen może wymienić zegary w Poznaniu RAFALR30 12-06-2016, 23:53 Dzięki Marcin, postaram się nawiązać kontakt z kolegą z Poznania. Jaki typ czujnika temperatury zewnętrznej będzie odpowiedni - ten z kabelkiem czy bez kabelka? Manetka kierunkowskazów z przyciskami menu jest tylko jedna czy występuje kilka typów do Ford Focus MK 2 FL? RAFALR30 13-06-2016, 11:34 I jeszcze pytanie, która manetka będzie właściwa? Sprzedający obydwu manetek twierdzą, że pasują do FF MK 2 FL. mayak 13-06-2016, 12:03 manetka to ta lewa, a czujnik to zakładałem ten z kabelkiem, ale możliwe że ten bez kabelka też będzie działał RAFALR30 16-06-2016, 13:17 Jakie informacje mogą być wyświetlane po wymianie zegarów na takie jak na zdjęciu i od czego zależy możliwość uruchomienia danej funkcji? Proszę o pomoc w wyjaśnieniu oznaczenia kodowego licznika który zamierzam zainstalować - co oznaczają poszczególne cyfry: 8V4T-10849-EM. mayak 16-06-2016, 14:23 standardowo każdy taki licznik pokazuje spalanie chwilowe i średnie, zasięg i średnią prędkość; po aktualizacji softu można włączyć FordEcoMode kilka funkcji (DDS, regulacja wspomagania, RDS) zależy od wersji/wyposażenia focusa RAFALR30 25-06-2016, 23:09 Dzięki koledze krystianen mam w FF2 FL wymienione zegary, nową manetkę, czujnik temperatury. Wgrany najnowszy soft i aktywowane funkcje m.in.: Ford Eco Mode, czujnik ciśnienia w oponach, automatyczne ryglowanie drzwi i wiele, wiele innych. Profesjonalna usługa, facet z klasą - polecam usługi kolegi krystianen dla chętnych do dokonania zmian w swoich Fordach na terenie Wielkopolski i nie tylko. Wielkie dzięki za poświęcony czas w upalne popołudnie. Że też wcześniej nie zrobiłem takiej modyfikacji. Wnętrze dostało świeżego, nowoczesnego wyglądu. Chętnie zakupię przełącznik świateł z funkcją regulacji jasności podświetlenia, wersja z halogenami ale bez funkcji auto, czerwone podświetlenie- taki jak na zdjęciu poniżej. umek19 15-08-2016, 12:30 Mam małe pytanie. Chce zmienić zegary na poliftowe ale większość sprzedających nie zna stanu ani przebiegu. Czy mogę na chwile podmienić nowe zegary ze starymi by zobaczyć czy działają i jaki jest przebieg i po chwili wrócić do starych, jak wszystko bedzie ok to wtedy się umówić na programowanie, żeby nie wyszło , że zajade na programowanie a zegry nie działają. Wiem , że na nowych nie odpalę samochodu ale czy nie zablokuje imo? tedi_k 15-08-2016, 20:39 ...czy nie zablokuje imo? Nie. Można na krótszą lub dłuższą chwilę podmienić i pokontemplować wygląd nowych zegarków...:one: umek19 22-08-2016, 22:31 Zamontowałem nowe zegary(chyba nazywaja sie po fl małe- jak na zdjeciu wyżej w poście 345) do focusa 2005r i sobie zaprogramowałem kluczyki-- (zegary 100zl, manetka do kompa 10zl i kierownica 200zl- taniej nic nie było) dołożyłem też czujnik temperatury(40zl)- miałem zegary zielone bez niczego wiec jest rewelacja. Kilka spostrzeżeń: -w starych zegarach ne miałem zapisanych kluczyków, bo okienka były puste, teraz pojawiły się kluczyki w okienkach konfiguracji licznika na 1szej stronie -ma być standard pats czy standard pats( focus facelift level2/3)- wybrałem to pierwsze czyli standard pats teraz zmieniłem na ta drugą- w starych zegarach było to na szaro więc stara konfiguracja mi nie pomoże, a szukałem o tym i są zapytania w holandi, angli i rosji ale bez odpowiedzi , zegary podświetlają się cały czas po przekręceniu stacyjki(najpierw zapalają się wskazówki potem licznik)- czy da się to wyłączyć żeby było tylko po zapaleniu świateł, -czy jeśli zaprogramuje przebieg w nowych zegarach taki sam jak miałem wcześniej(wyższy) , czy elmconfig dobrze go przeliczy -chce miec 270 a mam 170tys, -jaki rom jest najwyższy do takich zegarów po fl zamontowanych w focusie przed fl, miałem rom 303 wgrałem 509(ten pierwszy od góry bo są tez 3 wersje (temp i full) co polecacie do 1.6 tdci -czy jak dołożyłem czujnik temp zewnetrznej przy chłodnicy to trzeba zaznaczyć w gem - car has Ambient Temperature display in cluster ...? -po montażu zegarów zniknęła mi godzina z wyświetlacza radia, mam blaupunkta ex- tym sie nie martwię, ale na liczniku radio się nie wyświetla, ani telefon- włączałem te funkcje ale nic to nie dawało -aktywowałem eco mode( zapaliły się listki-czy działa nie wiem) i eco szift- zapala sie zielona strzałka podczas odpalania- w poprzednim liczniku tez sie zapalała ale nigdy w czasie jazdy jej nie widziałem, ale ta zmiana biegów to wreszcie działa w 1.6 tdci czy nie (jedni twierdza , że tak inni ,że nie) włączyłem tez to w gem, -zamontowałem tempomat ale kierownica od c-maxa nie pasowała na poduszkę, więc kupiłem od focusa i pasuje - zaznaczyłem w liczniku, zegarach i sterowniku silnika tempomat (czyli w skrócie read i write), nie edytowałem sterownika silnika chociaż czytałem , że trzeba coś tam zmieniać więc jak to jest z tym oprogramowaniem. Wystarczy sam "ptaszek " , że jest tempomat w sterownikach? Ściągniecie całego programu sterownika zajęło mi prawie godzinę --- 'tempomat jest głupi"- naciskam on - brak reakcji i kontrolki, po naciśnięciu set+ zapala się kontrolka i samochód utrzymuje prędkość- mogłaby się prędkość tempomatu wyświetlać na liczniku jak w normalnych samochodach- jest na to jakiś pomysł? --- chodzi mi o to , że ludzie aktywując tempomat chcą zmieniać cały program sterownika. Gdzieś, ktoś pisał , że tylko w 1,6 i 2.0 tdci nie trzeba zmieniać oprogramowania wiec jak to jest? weuek 23-08-2016, 00:22 -zegary podświetlają się cały czas po przekręceniu stacyjki(najpierw zapalają się wskazówki potem licznik)- czy da się to wyłączyć żeby było tylko po zapaleniu świateł Ale to jest bardzo logiczne: po uruchomieniu silnika zegary podświetlane są mocniej w dzień, żeby widzieć dobrze wskazania w świetle słonecznym, a po włączeniu świateł przygasają, żeby ci nie świecić za mocno w twarz. To mi się bardzo podoba, a tego mi brakowało w poprzednim aucie. -jaki rom jest najwyższy do takich zegarów po fl zamontowanych w focusie przed fl, miałem rom 303 wgrałem 509(ten pierwszy od góry bo są tez 3 wersje (temp i full) co polecacie do 1.6 tdci Zostałbym właśnie przy 509. - mogłaby się prędkość tempomatu wyświetlać na liczniku jak w normalnych samochodach- jest na to jakiś pomysł? Tylko tak to działa - sama kontrolka. W poprzednim, normalniejszym aucie tez tak miałem. W normalnym aucie jest, na przykład podłoga równa pod stopami pasażera, a w naszym modelu nie. ;-) Rafał A.(antek) 23-08-2016, 01:04 krótszą ;P :) tedi_k 23-08-2016, 10:17 krótszą ;P :) Człowiek czasem już zupełnie ślepnie i głupieje...:surprise: Poprawione, możesz cytat usunąć... andrewem 31-08-2016, 21:46 Panowie, zasadnicze pytanie czy te zegary będą się do czegoś nadawały? http://allegro.pl/licznik-ford-focus-mk-2-c-max-kuga-2008-2010-i6434751679.html Planuję zrobić podmiankę i powoli kompletuję części. Z góry dziękuję za odpowiedź. radek70 31-08-2016, 21:56 Panowie, zasadnicze pytanie czy te zegary będą się do czegoś nadawały? Co mają się nie nadawać :) Zegary Level2 (bez navi) do diesla. adamon 25-10-2016, 22:29 Panowie jak sprawdzić czy drugi kluczyk jaki posiadam to nie jest klon ? Co by przy wymianie zegarów nie okazał się zonk :( Kupiłem auto z jednym kluczykiem - bez pilota Dorobiłem drugi kluczyk - jajko z pilotem - ale jak on jest zaprogramowany to sam nie wiem :( To było na początku użytkowania auta Da się to sprawdzić ELMconfigiem ?? tedi_k 25-10-2016, 23:08 Panowie jak sprawdzić czy drugi kluczyk jaki posiadam to nie jest klon ? ...Da się to sprawdzić ELMconfigiem ?? Nie bardzo. Pewną informację może dać sprawdzenie czy w zegarach masz widoczne 3 kluczyki czy tylko 2. Jeśli 2 a sam dorabiałeś już 1 klucz to na pewno masz "klona". adamon 25-10-2016, 23:13 W której zakładce tego szukać? Hec? Edit już mam :D Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2 radek70 25-10-2016, 23:27 HEC> Information>Transponder Serial Number, mam trzy, bo drugiego nie dostałem z autem, a trzeci dopisał mi Tadeusz. adamon 25-10-2016, 23:35 Tak ale ja kupiłem z jednym kluczykiem i to bez pilota :( Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2 radek70 25-10-2016, 23:59 adamon , nieważne że bez pilota. Można sprawdzić po VIN z jakimi kluczami wyjechał z fabryki. IMMO są zapisane w zegarach, piloty jako RKE w GEM. adamon 26-10-2016, 00:28 No tak przecież chodzi o immobiliser a nie o piloty :) Patrzyłem na tłumaczenie Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2 adamon 26-10-2016, 14:51 Ok dzisiaj sprawdziłem - mam dwa wpisane :( Znaczy pewnie, że drugi to klon ?? Da się coś z tym zrobić? http://static.pokazywarka.pl/i/7027356/898233/bez-tytulu.jpg Edit Doczytałem :) Muszę dokupić sobie kluczyk: http://allegro.pl/ford-focus-ii-mk2-c-max-kluczyk-klucz-grot-i6151031082.html Mam nadzieję że ma immo tedi_k 26-10-2016, 21:13 ...Muszę dokupić sobie kluczyk: ... Kupuj na forum w dziale "soprzedam". Tam przynajmniej sa ludzie, którzy wiedzą jaki kluczyk do jakiego auta... Na allegro to Ci sprzedadzą "yale" i powiedzą, ze będzie dobry...:619: adamon 27-10-2016, 14:47 Sprawa kluczyka dogadana z kolegą z działu "Sprzedam" Poprostu sprzeda mi samo immo do podmiany w moim kluczyku :) Tylko jak to się robi ?? A dzisiaj dotarł licznik przed samym wyjściem do pracy. Jutro go spróbuję podłączyć do c-maxa i zobaczyć jak działa i ile ma kilometrów. Jak kupiłem do audi taki licznik z pełnym FIS-em to jeszcze musiałem dać do naprawy sam wyświetlacz :( Mam nadzieję, że tu jest ok http://static.pokazywarka.pl/i/7030071/995459/dsc-0006.jpg wrzoch 27-10-2016, 20:48 Jak kluczyk z poprzedniego postu i jeszcze dorabiany i ma na górnej ściance taki kwadrat, zazwyczaj kolorowy, to weź spinacz albo coś cienkiego i sztywnego i od strony grotu powinna być dziurka. Przez nią da się wypchnąć immo. Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka adamon 27-10-2016, 22:52 Tak jeden kluczyk wygląda jak ten co wyżej podałem :) ale pewnie nie dorabiany tylko oryginał bo z nim kupiłem auto Jeszcze jestem w pracy ale jak zajadę do domu to zaraz sprawdzę czy da się wyjąć :D Dzięki umek19 28-10-2016, 00:11 Tutaj kolega panikuje, że ma klon. U mnie w liczniku też nie było widać zapisanych kluczyków i z tego co wyczytałem tak jest w najbiednijeszych licznikach( miałem tak samo jak kolega wyżej na zdjęciu z ELMconfig- 2 kluczyki zapisane transpondery nie zapisane) Pierwszy kluczyk mam z pilotem a drugi był też taki jak w postu z 363 w woreczku z jakimis numerami chyba z 3 linijki numerów i jakis kod 4ro cyfrowy wytłoczony na czarnej opasce dopietej do kluczyka. Całe programowanie zakończone sukcesem! Gdzies czytałem jak sprawdzic czy drugi kluczyk to klon ale nie pamiętam jak to sie robiło. adamon 28-10-2016, 18:42 Tutaj kolega panikuje, że ma klon. U mnie w liczniku też nie było widać zapisanych kluczyków i z tego co wyczytałem tak jest w najbiednijeszych licznikach( miałem tak samo jak kolega wyżej na zdjęciu z ELMconfig- 2 kluczyki zapisane transpondery nie zapisane) Pierwszy kluczyk mam z pilotem a drugi był też taki jak w postu z 363 w woreczku z jakimis numerami chyba z 3 linijki numerów i jakis kod 4ro cyfrowy wytłoczony na czarnej opasce dopietej do kluczyka. Całe programowanie zakończone sukcesem! Gdzies czytałem jak sprawdzic czy drugi kluczyk to klon ale nie pamiętam jak to sie robiło. OO czyli jest szansa, że nie mam klona :) Dobrze by było jak by ktoś podał jak to sprawdzić - zbędnych kosztów bym się pozbył :) Dziś licznik podłączyłem żeby sprawdzić :D Pięknie chodzi i najważniejsze ma przejechane nie całe 100 tys. :D :D :D Kupiony na tej aukcji, choć taniej: http://allegro.pl/ford-c-max-focus-mk2-lift-licznik-zegary-europa-fv-i6580155293.html http://static.pokazywarka.pl/i/7033255/477472/dsc-0031.jpg http://static.pokazywarka.pl/i/7033255/887400/dsc-0035.jpg http://static.pokazywarka.pl/i/7033255/730731/dsc-0039.jpg tedi_k 28-10-2016, 21:49 ...Gdzies czytałem ... Standardowy zamęt robiony przez Kolegę co to "gdzieś czytał"... Żadna z podanych powyżej informacji nie jest precyzyjna - m.in. czy kluczyk jest "klonem" można sprawdzić tylko w trakcie programowania albo specjalną maszynką czytającą ID kluczyka... Nawet u dobrych "kluczników" może jej nie być... Kończąc - jak w zegarach są ID 2 transponderów a kolega adamon kupił auto z 1 kluczem i drugi klucz dorobił bez doprogramowywania do auta, to może kolega umek19 wyjaśni na czym opiera tezę, że to nie jest "klon"? Chyba, że kolega adamon nie pamięta, że przeprowadzono pełną procedurę dopisywania kluczy do samochodu ("skasuj wszystkie klucze", "dopisz klucz 1", "dopisz klucz 2")... Nie wykluczam tego, ale jakoś w aż tak słabą pamięć nie bardzo wierzę... adamon 28-10-2016, 22:08 Tadeusz właśnie dlatego uznałem że to klon :( Nie pamiętam procedury dopisywania kluczyków - było to 6 lat temu i raczej nie wnikałem wtedy jak mi to "szpec" zrobił, wtedy byłem zadowolony że zrobił w połowie ceny ASO Choć nie wykluczone, że przy okazji pobytu w Częstochowie nie pojawię się u niego :) specjalną maszynką czytającą ID kluczyka... Nawet u dobrych "kluczników" może jej nie być... Udało mi się właśnie znaleźć i dodzwonić do tego "szpeca" i nawet posiada taką specjalną maszynkę :) Sprawdzenie czy to klon - gratis :) umek19 28-10-2016, 23:48 ok, nie jestem specjalistą w dorobaianiu kluczyków do forda a programowałem na własne potrzeby ale.... zawsze w temacie kluczyków krązy wiele legend prawdziwych lub nie. Pierwszą sprawą to jest to , że na podstawie zdjecia z programu elmconfig wszyscy orzekli "to klon" co nie jest prawdą, sprawdzenie czy to klon na pewno polegało na jego dopisaniu jako 3 klucz (czytałem o tym jak sam programowałem i temu już nie pamiętam ). Ale wpadłem na taki pomysł , gdyby klucz nr1. kolegi dopisac do innego samochodu i nastepnie sprawdzić jak zachowa sie ten inny samochód po włożeniu klucza nr2 - gdyby klucz nr 2 zadziałał mamy sprawe jasna , że to klon Tylko jest jedno ale, przy cenie kluczyka używanego 40zł to szkoda na to czasu i zabawy bo dałoby się przełożyc samo imo z uzywanego kluczyka do klona co da nam 2 kluczyki- najtańsza opcja. Ale wracając do tematu , gdybym miał kupowac kluczyk to bym kupił kluczyk z pilotem od "foki" bo mamy pilot, imo, dokupujemy czysty grot docinamy i sprawa prosta i w kwocie około 100zl mamy kluczyk, lub scyzoryk za 140 czysty. Mam takie pytanie bo przeczytałem , że " Nadajnik centrala (w pilocie) to urządzenie elektroniczne. Ma prawo "paść". Całą resztę układu łatwo sprawdzić doprogramowując pilot zaufanego znajomego. Operacja jest bezpieczna dla znajomego, bo pilot może być doprogramowany do dowolnej liczby samochodów." Podobno jak zacznie się doprogramowywac kluczyki do nowego licznika i wyjdzie , ze to klon to jest się uziemionym do czasu zdobycia drugiego kluczyka. adamon 15-11-2016, 08:05 Mam kluczyk nowy (stary) :D Ale ten nowy trochę inny niż stary - górny to stary wrzoch 15-11-2016, 09:47 gdyby klucz nr1. kolegi dopisac do innego samochodu i nastepnie sprawdzić jak zachowa sie ten inny samochód po włożeniu klucza nr2 - gdyby klucz nr 2 zadziałał mamy sprawe jasna , że to klon Trzecia góralska prawda - jak nie wiesz co to jest to sobie doczytaj. Poza tym jak chcesz dopisać kluczyk z innym grotem? Jak niby przekręcisz stacyjkę? Chcesz immo przekładać w czasie programowania? tedi_k 15-11-2016, 10:22 ...Ale ten nowy trochę inny niż stary - górny to stary Górny - Chiny, dolny - oryginał Forda. adamon 15-11-2016, 10:33 Górny - Chiny, dolny - oryginał Forda. OO :) to wymienię podróbkę na oryginał :) Same plusy jak na razie widzę w tej operacji :D Zobaczę jakie minusy przy podmianie będą :( Czekam jeszcze na kierownicę Panowie mam pytanie odnośnie manetki kierunkowskazów: Kupiłem taką: http://rozpedowski.home.pl/allegro_zdjecia/78ccadef-0c8c-41cf-a4c5-6dd43b14cf88_POP.jpg Przekładać całą, czy rozbierać i tylko przełożyć samą manetkę kierunków ?? Ta co przyszła wygląda ok, ale boję się o taśmę od poduszki. umek19 15-11-2016, 11:19 Panowie:roll:, spokojnie po co tyle nerwów. Co do wcześniejszej wypowiedzi i prawde mówiąc głupiego pomysłu (polecanego przez wielu w przypadku zablokowania imo..)-zawsze jest petla imo i kostka stacyjki więc można pobawić sie ze "znajomego kluczykiem" lub samym imo do klona od znajmoego na chwile. Ale zostawmy juz to w spokoju. Przełożenie manetki kierunkowskazów to 5 minut roboty, jeśli chcesz przełożyć wszystko to trochę więcej bo trzeba kierownicę zdjąć i sprawdzić ustawienie nowej taśmy kierownicy chyba że ktoś mądry ja zablokował w czasie demontażu do czego nigdy nie masz pewności. tedi_k 15-11-2016, 11:34 ...manetki kierunkowskazów: ... Przekłada się zawsze samą manetkę. Nie ma powodu ani sensu ruszać przełącznika zespolonego i taśmy. adamon 15-11-2016, 11:34 Panowie:roll:, spokojnie po co tyle nerwów. Co do wcześniejszej wypowiedzi i prawde mówiąc głupiego pomysłu (polecanego przez wielu w przypadku zablokowania imo..)-zawsze jest petla imo i kostka stacyjki więc można pobawić sie ze "znajomego kluczykiem" lub samym imo do klona od znajmoego na chwile. Ale zostawmy juz to w spokoju. Przełożenie manetki kierunkowskazów to 5 minut roboty, jeśli chcesz przełożyć wszystko to trochę więcej bo trzeba kierownicę zdjąć i sprawdzić ustawienie nowej taśmy kierownicy chyba że ktoś mądry ja zablokował w czasie demontażu do czego nigdy nie masz pewności. Właśnie nie chciałbym przekładać całości bo u mnie taśma wiem że jest ok A tu nie jestem pewien :( Poza tym i tak muszę zdjąć kierownicę aby dołożyć przyciski tempomatu :) Bump: Przekłada się zawsze samą manetkę. Nie ma powodu ani sensu ruszać przełącznika zespolonego i taśmy. Jak to zrobić bez ruszania taśmy??? EDIT chyba coś mam: Pilota radia wypina się poprzez wciśnięcie (lekkie) płaskiego śrubiokręta w prostokątny otwór z tyłu pilota (od strony zegarów). Po wciśnięciu śrubokręta pilot sam dziarsko wyskakuje z obudowy (ma sprężynę...). Dolną połówkę obudowy kierownicy trzymają od spodu 2 albo 3 śruby (nie pamiętam) na torx T20 (chyba...). Jak się weźmie latarkę i lusterko to wszystko widać "jak na dłoni". EDIT Jakie to proste w swojej złożoności :D Sprawdziłem na tej zakupionej manetce :) adamon 22-11-2016, 18:50 Zegary zamontowałem, immo zaprogramowane, dwa kluczyki mam, manetka zmieniona, zamontowałem przyciski tempomatu, Maxio chodzi :D http://static.pokazywarka.pl/i/7102367/412962/dsc-0060.jpg Przejechałem się autem i stwierdziłem, że nie chodzi manetka w dół i nie działa tempomat. Rozebrałem jeszcze raz kolumnę kierownicy i stwierdziłem że brakuje jednego kabelka według opisu: http://static.pokazywarka.pl/i/7102318/402002/dsc-0080.jpg http://static.pokazywarka.pl/i/7102318/679942/dsc-0081.jpg Z tego co znalazłem w temacie to muszę puścić jeden kabelek z pinu 5 manetki do pinu 2 w zegarach ? Dobrze doczytałem ?? Możecie mi powiedzieć co to za wtyczka była przyklejona taśmą do kabli zaraz pod wtyczką manetki ?? Ta czarna, może z niej mogę wykorzystać kabelek :) http://static.pokazywarka.pl/i/7102318/861853/dsc-0076.jpg Wiem, że to nie ten temat, ale było już tu o tym Zastanawiam się czy jak nie miałem wiązki pełnej do manetki to czy mam do tempomatu całą : http://static.pokazywarka.pl/i/7102318/349565/dsc-0082.jpg Tempomat aktywowałem w GEMie (strona 3), w HECu(strona 1) Niestety nie udało mi się wejść do PCM :( Mój kabel nie łączy się z prędkością inną niż 38400, a do odczytania potrzeba przynajmniej 500000 :( To samo z wgraniem nowszego softu do zegarów, też potrzeba większej prędkości A ciekawe od czego to zależy Kabel mam taki: http://static.pokazywarka.pl/i/7102367/366520/dsc-0059.jpg tedi_k 22-11-2016, 21:30 adamon - Brakuje przewodu z nogi 5 manetki do nogi 2 zegarów. Kabel nie działa wyżej, bo ma napisane "38400" i Chińczycy się nie wysilili, żeby sami sobie zaprzeczyć... Trzeba kupić sobie viakenowski v3 i wszystko będzie OK. "Znaleziona wtyczka" to zapewne wiązka czujnika kąta skrętu kierownicy, bo tylko ona jest jeszcze w tym rejonie... Oznaczało by to, że nie masz ESP tylko zwykły ABS. Tak? adamon 22-11-2016, 21:34 Tak, samo ABS bez ESP :) Mogę wykorzystać tą wiązkę i kabel do zegarów ?? - oczywiście wyjmę tylko jeden kabelek :) tedi_k 22-11-2016, 21:39 ...Mogę wykorzystać tą wiązkę i kabel do zegarów ??... Przewód idzie w zupełnie inną stronę (do pompy ABS...). Czy pin z tej wtyczki będzie gdzieś pasował w potrzebne Ci miejsca nie pamiętam... Tak czy inaczej mam zdaje się piny z obu wtyczek (i od zegarów i od manetki). adamon 23-11-2016, 16:03 Już wiem czemu tempomat nie blamga :( nie mam instalacji :( ale to w innym temacie : http://static.pokazywarka.pl/i/7104597/173511/dsc-0094.jpg adamon 24-11-2016, 20:12 @adamon - Brakuje przewodu z nogi 5 manetki do nogi 2 zegarów. Wiązka dorobiona, przełącznik w dół działa elegancko :) Teraz jeszcze wiązka do tempomatu. Rafał A.(antek) 27-11-2016, 10:55 a ja byłem przekonany że wiazki maja pełne obsadzenie w kazdym FF2/cmax tedi_k 27-11-2016, 11:26 ...maja pełne obsadzenie w kazdym FF2/cmax Wiązki z wczesnych egzemplarzy (2003 i kawałek 2004) były robione z koncepcją manetki kierunków z manipulatorem tylko "w górę"... W związku z tym nie było przewodu "w dół" bo go jeszcze nie wymyślono:568: Tak więc taki przypadek jak wyżej to było właśnie "wczesne pełne obsadzenie"...:one: Rafał A.(antek) 27-11-2016, 11:58 aa nie zakumałem tego "w dół" musze zobaczyć czy u mnie działa :P ale tempomat? tedi_k 27-11-2016, 12:10 ...ale tempomat? Na moje "oko" 3% samochodów nie miało instalacji tempomatu (czyli na 100 u mnie 3 nie miały...:one:). Rafał A.(antek) 27-11-2016, 13:19 czyli salon polska bida edyszyn, i trzeba miec farta żeby na takiego trafić. adamon 27-11-2016, 18:22 Ale spokojnie z instalacją nie problem, właśnie jestem po dołożeniu instalacji tempomatu :) adamon 09-12-2016, 14:52 Akcja podmiany zegarów i dokładania tempomatu zakończona sukcesem :D Kabelek wymieniony na porządny: Viaken STN1170 ELM327 v3 Całkowicie inna jakość połączenia i w końcu szybkość pojawiła się taka, że mogę aktualizować zegary :) Wgrałem soft 508 może mi ktoś napisać: 1. czy z sonki pierwszej generacji będą się wyświetlały informacje z radia na zegarach ?? 2. Czym się różni soft 508 od 509 i jest tam jeszcze 512 ? krzys1968 09-12-2016, 16:33 1. czy z sonki pierwszej generacji będą się wyświetlały informacje z radia na zegarach ?? 2. Czym się różni soft 508 od 509 i jest tam jeszcze 512 ? To cieszy niech służy jak najdłużej. U mnie się wyświetla, tylko nie wiem jaki soft kolega Tadeusz wgrał po wymianie Gem. krzys1968 10-12-2016, 15:22 Adam sprawdź w ustawieniach w komp , u mnie jest ze mogę wł i wy funkcje pokazywania stacji radiowej na zegarach adamon 10-12-2016, 23:56 Załączyłem tą funkcję ale niestety nic nie ma, ktoś mi powiedział, że dopiero przy owalnym radiu to działa :( Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2 weuek 11-12-2016, 00:00 A to niewielka strata, bo RDS faktycznie powiela, ale z CD/USB tytułów i tak nie kuma. adamon 13-01-2017, 12:44 Panowie wczoraj zauważyłem, że nie mam informacji o braku płynu w spryskiwaczach :( Który parametr muszę załączyć aby powróciła ta informacja ? Pewnie podczas wymiany zegarów coś wyłączyłem, zaznaczam, że na starych miałem takie info Tarmas 13-01-2017, 12:50 Obrazek na końcu pierwszego postu. Opcja "Wash fluid sensor". http://www.focusclub.nl/forum/showthread.php?t=28921 HEC -> Configuration -> Page 1 gacekgacek 24-01-2017, 16:02 witam. ogarnia ktoś które kable w kostce do zegarów odpowiedzialne są za przełączanie funkcji komputera? cały czas sam mi przerzuca informację. mam mały i duży lcd LukaszSzym 25-01-2017, 11:40 Panowie mam licznik z wyswietlaczem małym zielonym czy jest ktos z wawy kto by mi przerobil na taki duży czerwony po lifcie i ile by mnie to kosztowało ?? kirhoff 25-01-2017, 11:46 Pisz do kolegi mayak minciu 25-01-2017, 11:50 Panowie mam licznik z wyswietlaczem małym zielonym czy jest ktos z wawy kto by mi przerobil na taki duży czerwony po lifcie i ile by mnie to kosztowało ?? Tutaj masz turtorial jak to się robi: http://blog.chomiak.pl/2015/12/20/focus-mk2-wymiana-zegarow-ecu-kodowanie-kluczykow/ Potrzebujesz prócz licznika, dwa kluczyki z unikalnymi pastylkami Imobilajzera. Nie mogą to być dorobione klony. LukaszSzym 25-01-2017, 11:53 mam tylko jeden kluczyk drugiego nie dostałem przy sprzedaży ponoć zagubiony został Bump: Tutaj masz turtorial jak to się robi: http://blog.chomiak.pl/2015/12/20/focus-mk2-wymiana-zegarow-ecu-kodowanie-kluczykow/ Potrzebujesz prócz licznika, dwa kluczyki z unikalnymi pastylkami Imobilajzera. Nie mogą to być dorobione klony. To już sobie zmieniłem :( minciu 25-01-2017, 12:34 Spokojnie. Na allegro kup sobie jakiś uzywany kluczyk. Dokup też surowy grot. Surowy grot musisz dociąć w zakładzie. Wymiana zegarów fizycznie to kilka śrubek, ale tak na prawdę wszystko będzie opierało się o kodowanie imobilajzera. Będziesz musiał sparować liczniki z ECU i liczniki z kluczykami. To jest optymalna wersja, dzięki której uzyskasz również dodatkowy, zapasowy kluczyk. Używany kluczyk to koszt 20-50zl. Zależy głównie jak trafisz i jaką wesję chcesz mieć. Możesz brać z pilotem, możesz bez. Surowe groty to 10zl na alledrogo. Nie wiem ile docięcie.. sam niedługo będę sprawdzał. Może ktoś się zgodzi na zabawę z kluczykiem swoim, że sparuje imo z Twoim samochodem. Do tego w miedzy czasie użyje Twój grot.. Ale nie wiem. To taki trochę śmierdzący temat i lepiej posiadać fizycznie swoje kluczyki. Jest jeszcze jeden plus, jak zrobisz swój nowy zestaw kluczyków (minimum 2 szt) to stare możesz usunać z licznika. Poprzedni właściciel, który zgubił kluczyk do Twojego auta już nigdy więcej go w nim nie użyje z powodzeniem:) Przynajmniej nie tak łatwo:) umek19 25-01-2017, 21:23 Musisz kupić licznik "czerwony" ceny od 50zl do 200zl? Musisz mieć 2 kluczyki nie klony. Z warszawy znajdziesz kogoś bo wiem , że jest. Jak będziesz miał licznik i kluczyki to tak 15-30 minut roboty i wiele radości dla oka. mayak 26-01-2017, 09:30 mam tylko jeden kluczyk drugiego nie dostałem przy sprzedaży ponoć zagubiony został z jednym kluczykiem też ta się wymienić zegary, jeśli nowe nie pochodzą z auta z 'FordPower' minciu 26-01-2017, 10:21 z jednym kluczykiem też ta się wymienić zegary, jeśli nowe nie pochodzą z auta z 'FordPower' skoro do zegarów trzeba zapisać minimum 2 kluczyki, to jak to zrobić mając tylko jeden? Dopisać swój jeden to tych zapisanych wcześniej w liczniku? Wydaje mi się, że najlepiej wymianę licznika połączyć z uzupełnieniem zapasowego kluczyka. Zawsze może się kiedyś przydać. A ceny usługi programowanie licznika/kluczyka nie zmieni. mayak 26-01-2017, 10:26 Dopisać swój jeden to tych zapisanych wcześniej w liczniku? tak Wydaje mi się, że najlepiej wymianę licznika połączyć z uzupełnieniem zapasowego kluczyka. Zawsze może się kiedyś przydać. to oczywiste jak 2x2 A ceny usługi programowanie licznika/kluczyka nie zmieni. tak, ale ludzie często chcę zaoszczędzić na zakupie i docięciu drugiego kluczyka (a potem jest lament: zgubiłem kluczyk, a nie miałem zapasowego ...) LukaszSzym 26-01-2017, 10:32 Mayak umiesz to zrobić podejmiesz sie tego ? Pisalem do Ciebie na maila :) minciu 26-01-2017, 10:40 LukaszSzym to jest w miarę proste, a Mayak robi to masowo, więc pytanie czy umie to chyba retoryczne:D Tylko kup sobie ten surowy grot, dotnij go na kształt Twojego i używany kluczyk ze starą używaną pastylką immo.. czyli po prostu uzywany kluczyk. Zrobisz sobie zapas, zabezpieczysz na przyszłość, jak Ci foka strzeli focha to będziesz mógł łatwo ponownie wszystko parować i programować:) Moim zdaniem drugi kluczyk za cenę 60-100zl na gotowo jest cenniejszy jak nowy licznik. Zrób to poprawnie, nie jak najtaniej:P mayak 26-01-2017, 10:42 tak, podejmę się Moim zdaniem drugi kluczyk za cenę 60-100zl na gotowo jest cenniejszy jak nowy licznik. nie handluję częściami, więc nie wiem czy da się aż tak tanio, ale na 100% warto mieć drugi kluczyk minciu 26-01-2017, 10:44 to oczywiste jak 2x2 .. tak, ale ludzie często chcę zaoszczędzić na zakupie i docięciu drugiego kluczyka (a potem jest lament: zgubiłem kluczyk, a nie miałem zapasowego ...) Dla tego wydaje mi się, że biednego nie stać na oszczędzanie:D Szczególnie że ponowna programowania drugiego kluczyka poniesie za sobą ponowny koszt programowania:P Bump: tak, podejmę się nie handluję częściami, więc nie wiem czy da się aż tak tanio, ale na 100% warto mieć drugi kluczyk 30zl kosztowala mnie wczoraj stacyjka z kluczykiem:) Teraz surowy grot 10zl na allegro musze kupic:D Nie handluję tym tylko właśnie kupuję. Cenę ostateczną poda mi pan w punkcie dorabiania kluczy:D Obstawiam dodatkowe 25-50zl No chyba że o czymś nie wiem i się zdziwię ile dociecie może kosztować:D radek70 26-01-2017, 10:49 (a potem jest lament: zgubiłem kluczyk, a nie miałem zapasowego ...) Historia kolegi Nauti dla tych co nie mają zapasowego i zwlekają z dorobieniem: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=250571 LukaszSzym 26-01-2017, 10:52 Marcin ile będzie mnie to kosztować ? Po południu prześlę mój kluczyk bo wydaje mi się ze mam jakiś dziwaczny :) minciu 26-01-2017, 11:12 Kluczyki są 3 typy chyba. 1 - bez pilota centralnego 2 - z pilotem kształt jajka 3 - prostokątny scyzoryk Możesz używać dowolny z nich:) Bump: Historia kolegi Nauti dla tych co nie mają zapasowego i zwlekają z dorobieniem: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=250571 Zgubić ostatni kluczyk to masakra. Wyjść do auta - lipa.. wyjąć stacyjkę i dorobić pod zamek kluczyk - lipa. Z każdej strony lipa:P Jak ktoś ma chociaż w zapasie docięty grot nawet bez imo, to chyba jeszcze ogarnąć się da:] Dorobi sie drugi grot, dokupi 2 uzywane kluczyki i jakos cos sie wymodzi. Ale zacząć od zera to masakra.. Uziemieie auta pewnie w tygodniach. Pomoc ASO pewnie w tysiącach. mayak 26-01-2017, 13:36 Kluczyki są 3 typy chyba. no jeszcze jest przedliftowy keyfree ;) Wyjść do auta wejść wyjąć stacyjkę i dorobić pod zamek kluczyk słyszałem, że dorabiają na podstawie bębenka drzwiowego Jak ktoś ma chociaż w zapasie docięty grot nawet bez imo oryginalne i IMO b. rzadko spotykane podejście do sprawy :D :D :D radek70 26-01-2017, 13:45 wyjąć stacyjkę i dorobić pod zamek kluczykAby wyjąć bezinwazyjnie bębenek ze stacyjki, trzeba mieć oryginalny klucz, aby przejść do pozycji I do demontażu. Można dorobić po zamku drzwi, ale auto musi być otwarte. Po zamku maski nie dorobimy, jest 8 zapadek. Zamek drzwi i stacyjka mają 10 zapadek. LukaszSzym 26-01-2017, 14:02 "no jeszcze jest przedliftowy keyfree " i chyba ja mam taki :) wrzoch 26-01-2017, 14:32 Bębenek z drzwi to jedna śrubka w drzwiach, tylko trzeba mieć albo garaż, albo inny na podmianę, albo pełną zaślepkę, bo bez niego auto otwierasz śrubokrętem. Także zdecydowanie polecam bardziej niż stacyjkę. LukaszSzym 26-01-2017, 15:37 80442 Bump: minciu 26-01-2017, 18:58 to chyba masz jednak ta wersję 4 co mayak pisał.. LukaszSzym 26-01-2017, 20:25 Fabrycznie mial jeden komplet kluczyków więc ....... Główne funkcje Data produkcji: 18.04.2006 Model pojazdu: Focus 04-08/Focus C-MAX 03-07 Typ nadwozia: Kombi Wersja: Seria 32 Silnik: Diesel 1.6 DOHC TCI (110 KM) Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75 Napęd: LHD FWD Norma emisji spalin: Emisja spalin poziom IV + DPF Klimatyzacja: Układ Klimatyz. Ze Sterow. Ręcznym Obszar: (+)"D" Lakier: Sea Grey Metalik Materiał we wnętrzu: Humy / Mondus / Dark Flint Mniej ważne funkcje Wyprodukowano w fabr.w Saarlouis Gr.bl.bezp. #3 Convenience Group No.6 Bez wielofun.pak.do celów marketin. Bez aplik./naklej. SVO Bez pakietu uaktualnień funkcji Connection SIP Z elektroniczna kontr.statecznosci Zestaw -udoskon. do napraw opon SVC Z automatycznym zamykaniem okien Szyby prz. otw. elekt.1 przyc. Okna tylne zamyk./otwierane 1 dotkn Ze standardowš przyciemnianš szybš Bez osł.termicznej szyby przedniej Z Ogrzewanš Szybš Przedniš Z mini-konsolš górnš Z Krótkš Konsolš Podłogowš Przed. maty podł. z weluru Tyln. maty podł. z weluru Srebrne aplikacje- zestaw wskan. 2 Z konwencjonalnš podsufitkš Z Lamp Przy Lust W Oslonie Przeciw Z Podoewietlanym Lusterkiem Z wykładzinš przedziału Z sys.zagosp.przest.ładun.-poziom 1 Schow.dach.na okul.p/słoneczne Bagaznik dachowy bez poprzeczek Z Regulowanym Lusterkiem Wstecznym Ogrzew. wypukle lusterko kierowcy Z wypukł.el.ster/ogrz.luster.pasaż. Z całkowicie skł. tyl.siedz dziel. Z rodk. zagłówkiem z tyłu Z ręcznie reg. podporš lęd. kier. Z ręcznie reg. podporš lędw. pas. Z Ogrzewanym Fotelem Z Ogrzewanym Fotelem Z Elektr. 2-Kier.Reg.Siedz.Kierowcy Z reczn.4-kier.reg. siedz.pas. Pakiet kluczyków 1 Z profilowa galka dzwigni zm biegów Bez drugiego klucz. zapł.zdal.otw. Elek.ryglow.drzwi z elek.zwalnian. System bezkluczykowy Z czest.pracy przeryw Bez Szyberdachu Air Curtain Restrnt LH Kurtyna powietrzna - prawa strona Z poduszka powietrzna kierowcy Z Poduszkš Powietrznš Pasażera Z bocznš podusz.pow.- str. kierowcy Z bocznš podusz.pow.- str. Pasażera Bez koła zapasowego Ze Standard.Amortyzatorami Tylnymi Kolo ze Stopów Lekkich 6.5 X 16 205/55VR-16 BSW Tyre Bez kołpaków kół Nieblokujšce nakrętki kół Emisja spalin poziom IV + DPF Z Zawieszeniem Standardowym Z mechanicznym hamulcem postojowym Z tylnymi ham. tarczow. Ze wspomag. awaryjnym hamulców Bez Układu Abs (Antypolizgowego) Bez osłon ochronnych Standardowe siedzenie przednie Ze stałymi pedałami Z dod. nagrzewn. Bez zestawu do zamontowania radia (+)RDS Bez gniazdka A/V Tylko interfejs telef. BT/VC Z antenš rodk. Wyp.podst.CD + Radio AM/FM Pakiet wyposażenia systemu ICE 20 Z 6 glosnikami Z pakietem przyg. telef.-Konstr.B Bez systemu interfejsu tel. komórk. Moduł aktywowany głosem - Niemiecki Ze Sterow.Radiem Na Kolumn. Kierown Z autom. reflektorami Z reflektorami halogenowymi Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln. Z lampkš do czytania w zagłówku Z tylnš górnš lampkš dodatkowš Bez regulacji ustaw. reflektorów LukaszSzym 27-01-2017, 12:22 i jak coś wiecie czy to można dorobić czy Marcin podejmie sie z jednym kluczykiem ??? minciu 27-01-2017, 12:35 Skoro masz jeden kluczyk fabrycznie, to w liczniku tez powinien być dodany jeden? :) A ponoć jak jest jeden w liczniku to auto nie odpali. Jak da radę radę i tak sprawić sobie kopię:) wrzoch 27-01-2017, 13:08 Skoro masz jeden kluczyk fabrycznie To nie jest możliwe. Fabrycznie auto musiało wyjechać z kluczykiem zapasowym. Nie musiał to być scyzoryk, nie musiał mieć nawet pilota, ale musiał być drugi kluczyk. mayak 27-01-2017, 14:50 i jak coś wiecie czy to można dorobić czy Marcin podejmie sie z jednym kluczykiem ??? nie, w przypadku przedliftowego keyfree jeden kluczyk to za mało dorób drugi kluczyk LukaszSzym 28-01-2017, 12:42 tylko nie wiem co mam dorobić grot , czy co bo to 3 czesci są ??może macie jakieś namiary żeby to kupić za rozsądne pieniądze rafrem 28-01-2017, 15:29 witam, chciałem zapytać czy ktoś z was już próbował dołożyć dodatkowe zegary z focusa ST (temp. oleju, turbo i ciśnienie) do zwykłego focusa??? co wy o tym myślicie??? jakie mogą być problemy??? wrzoch 28-01-2017, 15:31 Jaki motor? Diesel? Brakuje skali, bena ma wyskalowane do 1.2bara. Poza tym sterownik silnika musiałby pewnie chcieć z tym gadać. rafrem 28-01-2017, 16:16 tak, diesel. skoro "tuningowe" można podłączyć pomyślałem że lepiej by wyglądały oryginalne z forda a i parametry by były pod kontrolą :027: Bump: https://naforum.zapodaj.net/290a6c6b4d15.jpg.html wrzoch 28-01-2017, 17:29 Tylko tutaj powyżej 0.9bara masz już czerwone pole, a turbawka Diesela przy 0.9 to się dopiero rozkręca :) Ta miejscówa na zegary w Focusie nie jest najgorsza. Zdecydowanie trafniejsza niż w AR159 gdzie jest ... pomiędzy nawiewami a radiem. Ciekawe kto normalny w to patrzy jak ciśnie? Kup sobie ELMa BT i oprócz ciśnienia oleju będziesz miał wszystko w Torque na telefonie :) rafrem 28-01-2017, 17:47 to z jakim ciśnieniem "dmucha" diesel że brakuje skali??? wrzoch 28-01-2017, 18:55 W overbooście standardowo zestrojone turbo powinno być w stanie nadmuchać do 1.6bara, w normalnych warunkach do 1.2bara, Nie wiem do jakich wartości podnoszą koledzy przy modach, heko się spytaj. rafrem 28-01-2017, 18:59 dzięki ci bardzo za info :mrgreen: minciu 02-02-2017, 14:28 Dla tego wydaje mi się, że biednego nie stać na oszczędzanie:D Szczególnie że ponowna programowania drugiego kluczyka poniesie za sobą ponowny koszt programowania:P Bump: 30zl kosztowala mnie wczoraj stacyjka z kluczykiem:) Teraz surowy grot 10zl na allegro musze kupic:D Nie handluję tym tylko właśnie kupuję. Cenę ostateczną poda mi pan w punkcie dorabiania kluczy:D Obstawiam dodatkowe 25-50zl No chyba że o czymś nie wiem i się zdziwię ile dociecie może kosztować:D Znam już cenę docięcia Grota 10-70zl w moim mieście:) Oczywiście wybrałem opcje za 10zl:) Czas docinania jakieś 5minut:) Czyli już za 50zl bez problemu można dorobić kluczyk do Focusa nawet razem z pilotem do centralnego:) Uzywany kluczyk z pilotem i pastylką IMO + nowy grot + docięcie grota. Polecam:) Teraz jak tylko zaswieci słońce zejdę do auta i zaprogramuje drugi kluczyk:) tedi_k 02-02-2017, 14:40 ...czy ktoś z was już próbował dołożyć dodatkowe zegary z focusa ST (temp. oleju, turbo i ciśnienie) do zwykłego focusa??? ... jakie mogą być problemy??? Będzie tylko jeden problem. Dodatkowe zegary w TDCi nie będą działać. :568: Było już parę razy - działają w benzynie z ST i tylko tam. Te zegary podpinane są pod szynę CAN i muszą mieć przesyłane zaadresowane do siebie informacje o ciśnieniu doładowania itp. Sterownik silnika TDCi po prostu tych informacji nie wysyła do takich zegarów i w związku z tym nic nie pokażą. Było o tym już parę razy na forum, sam mam takie zegarki w garażu. :568: No ale wyglądać będą "profi"...:one::619: rafrem 02-02-2017, 17:27 myślałem raczej o uniwersalnych czujnikach (temperatury i ciśnieniu) i podpięciu na oryginalnych zegarach ze względu na wygląd i miejsce montażu w kabinie ale skoro się nie da..... Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :lol: to_Osiek 19-04-2017, 17:20 Witam Znajdzie się ktoś z Krakowa, kto potrafi wymienić zegary i wgrać kluczyki w focusie mk2, czy czeka mnie podróż do Katowic do kolegi tedi_k? wrzoch 19-04-2017, 23:02 Znajdzie się ktoś z Krakowa Znajdzie się :) kozunio12 28-10-2017, 12:47 Powoli przymierzam się do zmiany licznika i sprawdzam, co mam, a czego nie i po zdemontowaniu wtyczki od kierunkowskazów, zauważyłem, że mam tylko 5 pinów obsadzonych. Muszę więc pociągnąć całą wiązkę do licznika, jednak nigdzie nie znalazłem schematu, jakie piny muszę ze sobą połączyć. Czy jest ktoś w posiadaniu takiego schematu? SkarbimirPieta 28-10-2017, 16:01 Powoli przymierzam się do zmiany licznika i sprawdzam, co mam, a czego nie i po zdemontowaniu wtyczki od kierunkowskazów, zauważyłem, że mam tylko 5 pinów obsadzonych. Muszę więc pociągnąć całą wiązkę do licznika, jednak nigdzie nie znalazłem schematu, jakie piny muszę ze sobą połączyć. Czy jest ktoś w posiadaniu takiego schematu? ja zastosowałem to https://pl.aliexpress.com/item/Multi-Function-Car-OBD-Smart-Digital-Meter-Alarm-Fault-Code-Water-temperature-gauge-digital-voltage-speed/32761177630.html?spm=a2g17.search0103.0.0.7UO9QO i nie muszę juz podmieniać zegarów, chyba że chodzi o względy wizualne. Antej 28-10-2017, 18:20 Czy jest ktoś w posiadaniu takiego schematu? Niedawno szukałem, google było bardzo pomocne. Przycisk Set/Reset to połączenie pinu 1 z manetki do pinu 27 PATS Przycisk Menu1 to połączenie pinu 3 z manetki do pinu 30 PATS Przycisk Menu2 to połączenie pinu 5 z manetki do pinu 2 PATS kozunio12 28-10-2017, 19:37 Antej, dzięki wielkie! Właśnie dorwałem z anglika wtyczkę do manetki z kompletnymi pinami, więc uprości to nieco sprawę. PATS to wtyczka w liczniku, czy jakiś osobny moduł zlokalizowany na gemie? kozunio12 10-11-2017, 21:23 Parę pytań na szybko. 1. Czy w forscanie trzbea inicjować moduł PATS (module initialization) po programowaniu kluczyków do nowych zegarów? (po przekręceniu zapłonu dioda świeci stałym światłem, ale nie idzie sygnał na rozrusznik) 2. Czy jazda ze zła konfiguracją zegarów może spowodować problemy z niedziałaniem jakiegoś modułu, np. ABS?(zegary mają zaprogramowany ESP, silnik 1.8TDCI i pewnie coś jeszcze się znajdzie) Na tę chwilę mam tylko ELM BT i o ile jestem w stanie zrobić programowanie kluczyków, to wgranie jakichkolwiek modyfikacji do HEC przez ElmConfig jest niemożliwe. Czekam na przyjazd elma hs/ms po kablu i zajmę się konfiguracją w późniejszym czasie. corneliusab 10-11-2017, 21:28 Skoro dioda swieci non stop tzn ze licznik jest zaprogramowany do auta. Teraz trzeba wlaczyc inicjalizacje modulu zeby zaprogramowac kluczyki. Kluczyki trzeba miec min dwa i dostep do kodow in - out. Pozdrawiam Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk kozunio12 10-11-2017, 21:39 corneliusab, no właśnie w forscanie jest to trochę enigmatycznie opisane, bo kodowałem dwa kluczyki do licznika(główny i zapasowy zgodnie z procedurą tutaj: blog.chomiak.pl/2015/12/20/focus-mk2-wymiana-zegarow-ecu-kodowanie-kluczykow/) i myślałem, że tyle wystarczy, ale doczytałem, że w ff2 jest rozproszony immobiliser i należy jeszcze "połączyć" go z pcm. Jutro zobaczę, czy inicjacja pozwala na rozruch, bo w razie czego mogę zawsze wrócić do starych zegarów. corneliusab 10-11-2017, 21:47 Jak sie zmienia licznik to licznik koduje sie do auta, a potem kluczyki do licznika Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk Focus MK2 tdci 21-11-2017, 14:00 Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Chciałbym wymienić zegary w mk2 (1.6TDCI) przed lift na zegary z komp.(obecnie tylko wyświetlacz z przebiegiem dziennym i całkowitym). Czy możecie mi podpowiedzieć czy takim interfejsem (http://allegro.pl/tester-skaner-tcs-cdp-nec-bt-8-kabli-os-24h-z-pl-i7045669527.html) pójdzie zaprogramować licznik oraz immo (mam dostęp do takiego kabelka) czy muszę zakupić ELMA?? Pozdrawiam bayerp 23-11-2017, 16:53 czy po podmianie i przeprowadzeniu kompletnego zaprogramowania zegarów po liftowych wraz z kluczykami, powrót do starych zegarów wiąże się z czymś dodatkowym, poza zaprogramowaniem licznika do auta? mayak 23-11-2017, 17:01 Trzeba sparowac stare zegary z PCM bayerp 24-11-2017, 20:04 mam zegary z Kugi, chciałem zaprogramować do FF2 przed FL. Po zamontowaniu i przy próbie programowania kluczyków (Forscan) ukazuje mi się komunikat z prośbą o wpisanie kodu Single. Korzystając z Keygena dostępnego w sieci, wpisuje do Forscana kod i ukazuje mi się komunikat jak w załączniku. Dodam, że przed programowaniem, wyskakuje komunikat z zapytaniem o dostęp bezkluczykowy. Druga informacja to taka, że w zegarach nie ma zapisanego żadnego klucza (poprzednik musiał usunąć). Jakieś propozycje? tedi_k 24-11-2017, 23:25 ...w zegarach nie ma zapisanego żadnego klucza (poprzednik musiał usunąć).... Nikt nic nie usuwał. Wszystkie Kugi są bezkluczykowe (co najmniej FordPower) i tak się to objawia. Trzeba przestawić typ IMMO. hindus 23-03-2018, 08:16 Podepnę się - po zmianie zegarów na poliftowe, wskazówka obrotomierza jest odrobinę niżej niż w poprzednich - silnik oczywiście działa "po staremu", ale tak jak na 3. biegu przy 40km/h miałem wyświetlone równo 1500 obrotów, to teraz mam jakieś 1300. Jak to naprawić? Trzeba rozkręcić i ręcznie przesunąć, czy są jakieś programowe korekty wyświetlanej wartości? Na co uważać, żeby nie zepsuć? pulkownik 15-04-2018, 10:41 Dopiszę się do tematu. Mam FF2 i chciałem dodać trzeci kluczyk - zaprogramowane są dwa a posiadam tylko jeden. Niestety przy próbie dodania tego kluczyka do immo programem FORScan dostaje błąd "Programming PATS key failed". Może ktoś mi podpowiedzieć co robię nie tak, czy nie można zakodować więcej kluczyków niż dwa, czy trzeba wyczyścić wszystkie zapisane kluczyki i dopiero je zaprogramować - tego chciałbym uniknąć bo jak wykasuje wszystkie i nie uda mi się zaprogramować choć jednego kluczyka to będę miał unieruchomione auto. Antej 15-04-2018, 12:44 Dodając trzeci klucz w stacyjce musi być klucz główny, czyli ten który był zakodowany jako pierwszy. Dopiero wtedy wyłącz/wloz klucz czysty/włącz zadziała. Ktora wersja forscana i czy jest z licencja? gibaj 15-04-2018, 12:51 Dodawałeś czujnik temperatury zewnętrznej? Ile kasy cię to wyniosło? corneliusab 15-04-2018, 12:52 U siebie dodawalem dwa kolejne i nie trzeba bylo zadnego klucza glownego uzywac, forscan musi miec licencje zeby to zrobic. Albo ten 3 klucz masz klona albo pastylka jest nie taka jak trzeba bo z tego co pamietam byly jakies 40 i 80 bit bodajze Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk Antej 15-04-2018, 13:07 Tzn. ze miales tylko klucz glowny, czyli pierwszy z listy. Piszę na postawie dużego doświadczenia. Pastylka musi byc 4D63. Dodawałeś czujnik temperatury zewnętrznej? Ile kasy cię to wyniosło? Czujnik to tylko pokłosie wymiany z pidstawowej wersji, a jak dobrze pamiętam to masz taką. Wiec do wymiany licznik, manetka i dokladka czujnika. corneliusab 15-04-2018, 13:17 Tzn. ze miales tylko klucz glowny, czyli pierwszy z listy. Mialem dwa ori klucze zakodowane, dokupilem 2 ori scyzoryki, dalem doszlifowac groty i te 2 dokupione klucze zakodowalem i tyle Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk Antej 15-04-2018, 13:18 Ok, z koniem nie będę się kopał. Innym sugeruję przeczytac dokladnie co napisałem, jak przy kodowaniu wyskoczy komunikat "brak klucza glownego". corneliusab 15-04-2018, 13:20 Milo mi, Arabski moje nazwisko. Nie masz pojecia o czym piszesz Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk hindus 15-04-2018, 14:34 tego chciałbym uniknąć bo jak wykasuje wszystkie i nie uda mi się zaprogramować choć jednego kluczyka to będę miał unieruchomione auto. Jak uda Ci się zaprogramować tylko jeden kluczyk to też auta nie odpalisz. pulkownik 15-04-2018, 14:38 Teraz to wiem bo okazało się, że transponder w nowym kluczyku jest nie taki jak trzeba i teraz autko stoi. Sent from my SM-G900F using Tapatalk Antej 15-04-2018, 15:34 Widze po chatboxie ze szukasz kogos z transponderem na miejscu. Pytalem tu na forum Szukam informacji czy ta sama pastylka 4D63 (z kluczyka od Focusa Mk2), może być jednocześnie aktywna (sparowana) z dwoma autami. Może ktoś wie na jakiej zasadzie to działa? Trochę nie chce mi się wierzyć że w małej kostce jest programowalny układ, zasilany indukcyjnie. Bardziej nastawiam się że ma on swój kod, który wysyłany przez pętlę z immo i sprawdzany z bazą immo w liczniku. To że pastylkę można używać wielokrotnie to wiem. Licznik w zakładce HEC w elmconfig, nawet po wymazaniu kluczyków forscanem pokazuje info o numerach immo. Jak już podlozysz drugi klucz to moze mi odpowiesz. Sam nadal nie sprawdziłem, bo nie chce mi się ścigać po rodzinie wszystkich kluczy do obu aut żeby wyprostować ewentualny błąd. hindus 15-04-2018, 21:12 Antej na http://blog.chomiak.pl/2015/12/20/focus-mk2-wymiana-zegarow-ecu-kodowanie-kluczykow/ znalazłem taki fragment: Kodowanie kluczy do nowych zegarów powoduje również zapis do samych kluczy, w związku z czym przestają one automatycznie działać ze starymi zegarami. Zatem w przypadku użycia oryginalnych kluczy z auta po rozpoczęciu procedury kodowania nie będzie prostego odwrotu. Miałem Ci to wysłać już jakiś czas temu ale nie miałem wtedy czasu i potem zapomniałem. Myślę, że to odpowiada na pytanie czy można mieć sparowane klucze z 2 samochodami. Antej 15-04-2018, 21:17 Widziałem dawno temu ten blog, to przez niego poległem za pierwszym razem jak zmieniałem swoje zegary, opis nie był dla mnie precyzyjny. Czy wpis o immo jest poprawny, nie wiem. Na pewno mozna mieć jeden pilot centralnego do kilku aut, wygodne jak muszę otworzyć wszystkie auta żeby poprzekladac graty. Sprawdziłem, immo moze być tylko w jednym aucie. Jak przypisałem kluczyk do drugiego, to ponowne wpisanie go do auta pierwotnego zakończyło się błędem. Nie wnikałem co go wygenerowało, łatwiej było mi wymazać wszystkie klucze i zakodować na nowo. pulkownik 16-04-2018, 12:40 Znalazłem kluczyk od FF2 i próbowałem go zakodować do swojego auta jako drugi - niestety FORScan sobie z tym nie radzi - wyskakuje ten sam błąd. Po wykasowaniu wszystkich kluczy, pierwszy który miałem z autem daje się zakodować licznik kluczyków się zwiększa, niestety drugi już nie :( Antej 16-04-2018, 12:44 Która wersja Forscana? Najstabilniej działa mi wersja 2.3.12 albo 2.3.10. Wyczyść logi z Forscana, może coś pamięta i usuń błędy DTC. FiestaCiechanow 03-01-2019, 02:22 Hejka, Mam taki wyświetlacz u siebie: http://media.ffclub.ru/up186609-30072012174.jpg Wpadłem na myśl czy dałoby radę zmienić kolor podświetlenia wyświetlacza :) Zatem czy w tym wyświetlaczu: https://4.allegroimg.com/s720/0345fa/b30225cd428e9eb7a553ffdc1754 jest w miarę prosty dostęp do diód by je przelutować np. na niebieskie: https://forum.fordclubpolska.org/customavatars/avatar88_2.gif ? :) Czy gra warta świeczki ? hindus 03-01-2019, 06:07 To jest nierozbieralny element, nie da rady. Antej 03-01-2019, 06:51 Można, dostęp jest niezły, ale nie jest to łatwe. Poza wymianą LED, zmiana kartonika pod LCD, odwrócenie folii polaryzacyjnej, dobranie odpowiedniej barwy LED i zabawa z rezystorami jak świecą za mocno. Wszystko zależy jaki ma być efekt. Mam dwa liczniki (mały i duży) do zabaw, na razie czasu brak na takie robótki. https://media.ffclub.ru/up245707-undefined-1435834743.png https://media.ffclub.ru/th/up31719-post-29-1236276208.jpg https://media.ffclub.ru/th/up268078-up268078_20130905i200123.jpg Yagr 27-04-2019, 15:41 Szybkie, acz ważne i pilne dla mnie pytanie: czy zegary są powiązane z centralnym zamkiem? Chodzi o to czy po wymontowaniu zegarów (muszę przelutować płytkę) dam radę zamknąć i otworzyć samochód pilotem centralnego? Antej 27-04-2019, 15:44 Central to GEM, zegary nic w tym temacie nie zmieniają. mayak 27-04-2019, 15:48 W zegarach są zapamiętane kluczyki... Yagr 27-04-2019, 15:52 Ale pętla czytnika immo jest przy stacyjce i chyba z otwieraniem nie ma nic wspólnego? Musze to wiedzieć na pewno bo wkładki mam do regeneracji a auto stoi pod blokiem więc na czas naprawy musi być zamknięte a będą problemy z użyciem kluczyka do otwarcia.... Antej 27-04-2019, 16:13 Odpowiedzialem Ci. Jak masz nadal watpliwosci to wyjmij zegary siedzac w aucie i zamknij pilotem. Do demontazu aku nie musi byc odłączany. Yagr 27-04-2019, 16:18 Dzięki Antej. Zweryfikowane, quod erat demonstrandum. Bez liczników centralny z pilota działa bez zmian. Krzemyko 25-11-2019, 02:48 Temat nie taki stary więc napiszę :) może jakaś pomocna osóbka się znajdzie. Jest ktoś z okolic Słupska/Lęborka/ Trójmiasta kto ogarnia temat zmiany licznika przedliftowego bez komputera na poliftowy(ten czerwony) z komputerkiem ?? Mam cichą nadzieję że ktoś się odezwie :( hindus 25-11-2019, 06:05 Robiłem taką zmianę u siebie :) totek2 25-11-2019, 12:36 W dziale usług msz trójmiasto. Krzemyko 26-11-2019, 00:17 Dzięki Panowie. Pozdrawiam. MISIACZEK65 11-02-2020, 22:25 Witam Panowie. sprawa taka - zegary zamienione na polift, immo zrobione (focom) ale został temat błędu kontroli trakcji na zegarach (nie mam esp) i temat komputera pokładowego. Mianowicie manetka działa ale jak wybiorę ustawienia i zatwierdzę przyciskiem to nie mogę już poruszać sie po menu. a przez to nie mogę języka zmienić ani zegarka ustawić. Co jest nie tak? mayak 11-02-2020, 22:44 Skonfiguruj programem elmconfig MISIACZEK65 11-02-2020, 22:52 nie mam elmconfig-a tylko forscan-a i focom-a :( tedi_k 11-02-2020, 22:58 nie mam elmconfig-a ... No to trzeba "mieć". Z bezpłatnych programów tylko ELMConfig to zrobi jakoś w miarę w skończonym czasie. MISIACZEK65 13-02-2020, 05:29 Ok. Dzięki - temat załatwiony. co do menu zła manetka była ( kółeczko kręciło się w jedną strone zamiast góra dół) i brakowało jednej żyłki po między licznikiem a manetką. A elmconfig pomógł w wyłączeniu esp, zmianie vin ,i uruchomieniu opcji tempomatu :) Powiedzcie mi proszę czemu abs nie przyjmuje pełnego vin-u a sterownik silnika wogóle ? MISIACZEK65 23-02-2020, 12:57 1 Powiedzcie mi proszę dlaczego nie mogę wpisać nowego vin-u do sterownika silnika ? 2 Jak zrobić - to znaczy co trzeba jeszcze podłączyć żeby na wyświetlaczu pokaywał się RDS z radia ? mayak 23-02-2020, 14:22 1. Jeśli chodzi o wpisanie do vid block to trzeba ograć sterownik softem (procedura analogiczna jak przy aktywacji tempomatu). Ale po co to robić? Pcm był wymieniany? 2. Aby wyświetlał się rds to potrzebna poliftowego radia i zegarów MISIACZEK65 23-02-2020, 14:30 zegary poliftowe , radio sony fabryczne. podejrzewam brak przewodów miedzy radiem a liczydłem. co do pcm - tak był wymieniany. foka była 2,0 tdci a jest 1,6 zetec. Przydała by się jakaś rozpiska pinów radia i liczydła mayak 23-02-2020, 14:51 Nie potrzeba nic ciągnąć z radia do zegarów Antej 23-02-2020, 17:47 podejrzewam brak przewodów miedzy radiem a liczydłem a ja podejrzewam stary soft zegarów i/lub nie zaptaszkowane funkcje MISIACZEK65 24-02-2020, 19:45 ok, dzisiaj sprawdze Narazmicza 27-04-2022, 16:04 Mam pytanko. Czy jak kupię zegary po fl z większym przebiegiem to będzie problem żeby zmniejszyć ten przebieg? Mam c-maxa z 2010 roku i przebieg 122k, a na allegro większość zegarów nie ma podanego przebiegu :/ I przy okazji, czy jest możliwe, że c-max z 2010 roku nie ma wiązki do tempomatu? Antej 27-04-2022, 16:25 Będzie problem, bo sam go nie zmniejszysz. Nie ograniczałbym się do poszukiwań na allegro, są lepsze oferty. szukaj takich z mniejszym przebiegiem i najlepiej po naprawie zimnych łutów. Obecnie każde do których zaglądam mają popękane styki od złącza głównego. Wiązki do tempo może nie być. Są tacy co podają jakieś procenty z powietrza kiedy wiązki braknie, a mi się trafiały różne wersje wyposażenia z brakiem wiązki. Narazmicza 27-04-2022, 17:19 Hmmm, w zasadzie głównie z allegro i czasami olx korzystam. Poradziłbyś mi gdzie mogę jeszcze szukać? ;p A ta wiązka do tempomatu, gdzie ona jest i jak to wygląda? Da radę to znaleźć po numerze jakimś? Kupiłem sobie kabel dedykowany do Forscana :?, zamontowałem manetkę z tempomatem, włączyłem w forscanie tempomat. No i jak się wejdzie w ten tryb testowy, przytrzymując grzanie szyby przy przekręcaniu kluczyka, wszystkie rzeczy pikają, a tempomat 0 reakcji, czy to wystarczające żeby stwierdzić, że nie mam wiązki? Próbowałem wejść w elmconfig, ale okazało się, że ten kabelek dedykowany do forscana to lipa i nie obsługuje elmconfiga :( Zamówiłem viakena, bo kiedyś mi dobrze służył :p Antej 27-04-2022, 17:29 Manetkę? Czyli pilot do radia-samorobka? Jak klawisze działają to jest wiązka. Narazmicza 27-04-2022, 18:07 Manetkę? Czyli pilot do radia-samorobka? Jak klawisze działają to jest wiązka. Manetkę z tempomatem, w sumie z taśmą poduszki i resztą, bo wcześniej miałem same kierunkowskazy, czyli wychodzi że nie mam tej wiązki chyba, bo nie pika tak jak wszystko inne w tym trybie :/ P.S. To do Ciebie przed chwilą dzwoniłem? :P tedi_k 27-04-2022, 20:12 ... Poradziłbyś mi gdzie mogę jeszcze szukać?... Ale Kolega jakiś mało "domyślny"...:> Przecież z co drugiego postu widać, że owe "lepsze okazje" są właśnie u tego, co wskazuje by ich "poszukać"...:p Narazmicza 28-04-2022, 00:25 Ale Kolega jakiś mało "domyślny"...:> Przecież z co drugiego postu widać, że owe "lepsze okazje" są właśnie u tego, co wskazuje by ich "poszukać"...:p To fakt :mrgreen: Dopiero po chwili się zorientowałem :lol: BuchuOEM 21-08-2022, 11:34 Panowie mam focusa z 2005r (najbardziej prymitywny licznik - tylko przebieg). Założyłem zegary od cmax 2008 (bardziej mi się podobają) z małym wyświetlaczem. Muszę jeszcze dołożyć 3przewody do manetki tylko nie mogę znaleźć końcówek pasujących do wtyczek. I na wyświetlaczu mam komunikat "uszkodzony układ wspomagania kierownicy" gdzie diagnostyka nie pokazuje żadnego błędu (przynajmniej związanego ze wspomaganiem). U mnie pompa jest hydrauliczna - mechaniczna napędzana paskiem. Myślę, że dawca mógł mieć już elektryczną... jak pozbyć się tego komunikatu? |