krystianen
20-10-2013, 17:21
elmconfig dziala w FF mk3?
Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] ELM327 1.4b + ELMConfig = nie działa krystianen 20-10-2013, 17:21 elmconfig dziala w FF mk3? erniio 20-10-2013, 21:08 elmconfig dziala w FF mk3? Nie tedi_k 20-10-2013, 21:19 Ja również dołączam sie do pytania kolegi? We wszystkich programach będzie tak samo: STN-1110 ma tylko jedną szynę CAN podłączoną standardowo do HS-CAN w Fordzie. Tak więc te moduły, które są podłączone do HS-CAN będą obsługiwane przez kabel, a te które są na MS-CAN albo MM-CAN - nie będą. Tego typu kable (z jedną szyną CAN - czy to zwykły ELM327 czy "lepszy" na STN-1110) w wersji "surowej" (bez dołożonego przełącznika) przeznaczone są do czytania danych live z OBD-II (prędkość, obroty silnika, temperatury itp.itd.) oraz ewentualnie diagnostyki silnika (w FORscan przeczytamy i zalogujemy wszystkie PIDy właściwe dla naszego silnika). Podobnie w ELMconfig - skonfigurujemy takim kablem bez przeróbki wszystko co na HS-CAN. M.in. możliwe są wszytkie dziłania związane z PCM (upgrade, uruchomienie tempomatu itd.). W Mondeo MK4/S-maxie oznacza to na przykład, iż uda nam się zmienić konfigurację CCC zapisaną w BCM (ale nie uda się kopi zapisanej w HEC). erniio 20-10-2013, 22:25 Co tym razem dodali do wersji 2.11c? mayak 20-10-2013, 23:15 Kosmetyka nie warta uwagi ferolo22 21-10-2013, 08:54 panowie poradzicie mi cos w sprawie tego softa co chce wstawić do swojej foki bo nie wiem czy ryzykować czy nie mayak 21-10-2013, 09:05 bo przeróbka kabla mnie przerasta i nie ma mi też kto tego przerobić no nie żartujcie! co przerasta? cztery kabelki, czy może mrożące krew w żyłach słowo 'lutować'? podejrzewam, że nawet nie próbowaliście, a już wiecie że nie http://www.jamessimpson.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/Wiring-Diagram.jpg opisy: http://www.jamessimpson.co.uk/elmconfig-enable-ford-ecu-functions/ http://ffclub.ru/topic/302511/jump_2480/?pid=13617735#entry13617735 (kliknąć na "Скрытый текст") http://www.fordownersclub.com/forums/topic/31287-guide-for-focus-mk2mk25-c-maxkuga-elm-327-cable-and-ff2-program/ http://forffclub.narod.ru/index/0-2 voodo 21-10-2013, 10:29 Nie każdy urodził się z lutownicą w ręku ale jak już tak po mnie pojechałeś to nie pozostaje mi nic innego jak przerobienie tego kabelka. Dzięki za motywację :wink: mayak 21-10-2013, 10:32 Nie każdy urodził się z lutownicą w ręku powyższe jest potrzebne aby lutować maciupkie elementy smd, ale zlutować zwykłe kabelki to nie sztuka - zawsze możesz je poprostu skręcać i obwijać taśmą, ale zalatuje to już trochę druciarstwem defrex13121 21-10-2013, 11:09 Zaryzykowałeś aktywować w 1.6tdci? Miałeś IDSa na wypadek problemów? Brawo Nie miałem IDS - a Doszedłem do wniosku, że ktoś musi spróbować jako pierwszy :-D Renji 21-10-2013, 11:14 We wszystkich programach będzie tak samo: STN-1110 ma tylko jedną szynę CAN podłączoną standardowo do HS-CAN w Fordzie. Tak więc te moduły, które są podłączone do HS-CAN będą obsługiwane przez kabel, a te które są na MS-CAN albo MM-CAN - nie będą. Tego typu kable (z jedną szyną CAN - czy to zwykły ELM327 czy "lepszy" na STN-1110) w wersji "surowej" (bez dołożonego przełącznika) przeznaczone są do czytania danych live z OBD-II (prędkość, obroty silnika, temperatury itp.itd.) oraz ewentualnie diagnostyki silnika (w FORscan przeczytamy i zalogujemy wszystkie PIDy właściwe dla naszego silnika). Podobnie w ELMconfig - skonfigurujemy takim kablem bez przeróbki wszystko co na HS-CAN. M.in. możliwe są wszytkie dziłania związane z PCM (upgrade, uruchomienie tempomatu itd.). W Mondeo MK4/S-maxie oznacza to na przykład, iż uda nam się zmienić konfigurację CCC zapisaną w BCM (ale nie uda się kopi zapisanej w HEC). spoko ja na razie to tylko chcę odczytać błędy, jakieś testy porobić, aby prawidłowo zdiagnozować silnik i naprawić to co niedomaga. Przerabiać jak już uporam sie z silnikiem to pewnie przerobię, bo w sumie mogę sobie mojego forda doposażyć bo mam już wyprowadzoną instalację zarówno do tempomatu jak i do nagrzewnicy elektrycznej. mayak 23-10-2013, 12:15 Nie miałem IDS - a Doszedłem do wniosku, że ktoś musi spróbować jako pierwszy :-D brawo po zaznaczeniu 'Integrated...' wgrywałeś spowrotem do PCM tylko sam vid-block czy całe firmware? tedi_k 23-10-2013, 12:27 brawo po zaznaczeniu 'Integrated...' wgrywałeś spowrotem do PCM tylko sam vid-block czy całe firmware? Po modyfikacji VID-blocku wgrywa się zwykle sam VID-block, więc po co wgrywać cały firmware? Ma to sens tylko przy jednoczesnej zmianie wersji firmware... defrex13121 23-10-2013, 23:33 brawo po zaznaczeniu 'Integrated...' wgrywałeś spowrotem do PCM tylko sam vid-block czy całe firmware? Wybrałem pcm-> Configuration Read from PCM następnie Save to file zaznaczyłem Integrated Speed Control a następnie Write to PCM Na razie wstrzymam się z wgrywaniem nowego firmware ;) Chyba że będzie jakiś SOS w razie czego, bo wydaje mi się to na dużo większe ryzyko niż tylko aktywacja Tempomatu. mayak 24-10-2013, 00:15 czyli po całości a nie sam vid-block dzięki za informację tedi_k 24-10-2013, 09:12 czyli po całości a nie sam vid-block dzięki za informację Czyli sam VID-block a nie "po całości"...:P Kolega wyraźnie napisał, że zrobił to w zakładce "pcm-> Configuration"... mayak 24-10-2013, 09:43 ok, masz rację :) defrex13121 24-10-2013, 18:47 Czyli sam VID-block a nie "po całości"...:P Kolega wyraźnie napisał, że zrobił to w zakładce "pcm-> Configuration"... Dokładnie tak :-) erniio 26-10-2013, 13:06 Czy da radę jakoś aktywować funkcje ,aby światła postojowe się włączyły po odryglowaniu auta .Tak jak np w nowym C-MAXIE tedi_k 26-10-2013, 22:54 Nie ma takiej funkcji w FF2/C-max/Kuga. erniio 27-10-2013, 00:50 A może jakieś przekaźniki? moons 27-10-2013, 08:12 a może tak: http://allegro.pl/doswietlanie-drogi-do-domu-coming-leaving-home-i3640644362.html Pozdrawiam mayak 28-10-2013, 08:56 w ramach porządków, przenosze tu odpowiedź z tego wątku: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=167388&page=8 Można włączyć w Focusie IIFL (2009r) eco mode? To jest to co myślę, czyli sugerowanie przerzucenia biegu na wyższy? Wyjaśnij mi jeszcze co to ten RDS i DDS? eco mode - komputer ocenia styl jazdy pod kątem ekonomii w następujących kategoriach: prędkość, biegi (obroty), przewidywanie i nagradza to zapalając listki na koniczynkach: http://img194.imageshack.us/img194/6234/b5ip.jpg http://i71.photobucket.com/albums/i150/minimadgriff/large%20screen%20cluster/DSC09869.jpg~original podpowiadanie momentu zmiany biegu na wyższy było tylko w FF2 Econetic wyświetlanie RDSu na zegarach - na wyświetlaczu poliftowych zegarów (ale takach z komputerem pokładowym) można aktywować wyświetlanie tych samych napisów z RDSu radia (dotyczy tylko owalnych, poliftowych radii) oraz numeru ścieżki CD: http://img407.imageshack.us/img407/6169/rwz2.jpg DDS - deflaction detection system, czyli system wykrywania spadku ciśnienia w oponach (nie mylić z wyświetlaniem konkretnej wartości ciśnienia w oponach!), pompa ESP na podstawie czujników absu monitoruje prędkości obrotowe poszczególnych kół i wykrywa które koło zaczęło kręcić się szybciej (=mniejszy obwód = spadek ciśnienia) i alarmuje to na zegarach DDS można aktywować w każdym FF2 mającym poliftingową pompę ESP i poliftingowe zegary z komputerem, czyli w każdym poliftowym poza wersję Amber/Ambiente (bo ta ma bida-zegary bez komputera) z tego co kojarzę, to w cenniku FF2 to DDS kosztował 200zł http://www.ford-focus.cz/forum/download/file.php?id=102701&t=1 kunte 28-10-2013, 09:17 Wróciłem właśnie z auta i sprawdziłem wersję ROM zegarów i mam 0508. I tu moje pytanie, czy dla tej wersji da się włączyć Eco Mode? Czy konieczny jest upgrade? Drugie pytanie, co w przypadku gdy np. oddam auto do ASO, a oni stwierdzą, że jest jakaś nowsza wersja softu i mi go wgrają. Czy w takim przypadku dodatkowe funkcje np. własnie Eco Mode, DDS i automatyczne światła, które zostały włączone przy pomocy ELMConfiga, nie zostaną wyłączone? mayak 28-10-2013, 09:24 508 jest ok i jest to najnowsza wersja softu zegarów do FF2 (w Kugach było 511) a ASO stara robić jak najszybciej to co ma zlecone zrobić (przegląd, naprawa itp) więc moim zdaniem nie ma zagrożenia że coś Ci zmienią kunte 28-10-2013, 10:09 Dzięki mayak! Czyli podsumowując, nie ma problemu z właczeniem Eco Mode i DDS. Wystarczy, że tak powiem "zaznaczyć odpowiedniego ptaszka" i po sprawie. mayak 28-10-2013, 10:41 tak, tyle że DDS to w dwóch miejscach: hec i bcm tedi_k 28-10-2013, 11:27 ...oddam auto do ASO, a oni stwierdzą, że jest jakaś nowsza wersja softu i mi go wgrają. Czy w takim przypadku dodatkowe funkcje np. własnie Eco Mode, DDS i automatyczne światła, które zostały włączone przy pomocy ELMConfiga, nie zostaną wyłączone? Wgrywanie nowszych wersji kalibracji w ASO nie zmienia parametrów konfiguracyjnych. Dopiero wykonanie funkcji "instalacja modułu programowalnego" (standardowo po fizycznej wymianie jakiegoś sterownika) zmienia konfigurację. Tak więc zagrożenie pomijalne. Wersja softu zegarów 508 nie jest najnowsza (sami przecież wgrywamy 509), ale w zupełności wystarcza. Najnowsza jaką widziałem to 512. mayak 28-10-2013, 11:50 a to nie jest tak że 508 i 509 to taka "para" do małego i duzego wyświetlacza? tak samo 511 i 512? KrisSzy 28-10-2013, 12:35 Ecomode, DDS (HEC+BMC - jak oznaczymy tylko w zegarach to będzie widoczna opcja ale nie będzie działać) działa w wersji zegarów 508 np Focusie RS Mk2. Z Blaupunktem NX działa również info z RDS (nie tylko z radiami owalnymi) Działa rónież funkcja zmiany nazy modułu BT z FordAudio na np "Foka RS" Nie udało mie się na razie zmusić w RS-ie zegarów do - pokazywania ani shift light-a ani Eco Shift lighta - pokazywania info z telefonu (opcja jest ale nie widać efektów) może po prostu nie potrafię. ;-) mayak 28-10-2013, 12:50 - pokazywania ani shift light-a ani Eco Shift lighta wrzuć zrzut 1 i 2 strony konfiguracji hec to popatrzymy - pokazywania info z telefonu (opcja jest ale nie widać efektów) jeśli masz fordowski moduł BT i zaznaczyłes 'phone' po prawej u dołu page 1 onfiguracji hec, to naciskając 'phone' na radiu pojawi sie 'telefon' na wyświetlaczu, tak jak tu: http://img823.imageshack.us/img823/6900/5jqo.jpg wyświetla się jeszcze (jeśli dobrze pamiętam) 'wybieranie' i coś o obsłudze głosowej - to nie VAG, więc nie spodziewaj się numeru telefonu rozmówcy lub czytania SMSów KrisSzy 28-10-2013, 13:11 Pogrzebię dziś albo jutro i wstawię screeny. Pytanie czy oba shift lighty mogą być aktywne na raz. Moduł BT jest fordowski ale Blaupunkt NX sam obsługuje voice controll (i być może częsć funkcjonalności związanej z obsługa telefonu) i z moich obserwacji mogę dowolnie stawiać "ptaszki" a i tak na wyświetlaczu nic się nie dzieje.... mayak 28-10-2013, 13:39 Pytanie czy oba shift lighty mogą być aktywne na raz. look: podpowiadanie momentu zmiany biegu na wyższy było tylko w FF2 Econetic Moduł BT jest fordowski ale Blaupunkt NX sam obsługuje voice controll (i być może częsć funkcjonalności związanej z obsługa telefonu) i z moich obserwacji mogę dowolnie stawiać "ptaszki" a i tak na wyświetlaczu nic się nie dzieje... nie mam NX, Tadeusz - jak jest u Ciebie? tedi_k 28-10-2013, 20:20 Dzieje się, dzieje... NX tu nic negatywnego nie wnosi... ferolo22 04-11-2013, 19:49 Hej panowie mam pytanko do was obiecałem koledze jednemu z forum że w zamian za pożyczenie kabelka przerobię mu go na pełną wersję jednak po rozkręceniu ustrojstwa sprawa nie jest już taka jasna oryginalnie nie posiada on pinów 3 i 11 z tym może sobie poradzę zakupując wsuwki i je lutując natomiast jak rozwiązać sprawę przełącznika skoro nie ma gdzie się wpiąć w płytkę? jakieś sugestię? Dodam że nie chcę uwalić układu dlatego nie chcę z tym za bardzo eksperymentować gdyby był to mój przewód do wyciąłbym to dziadostwo całe i na kabelkach polutował i metoda prób i błędów znalazłbym odpowiednią ścieżkę W załączeniu przesyłam fotki dodam że nie jest to elm tylko polski kabelek na nowszym scalaku link do kupna kabelka był chyba 2 strony wczesniej 46945 46946 46947 46948 46949 orion512 04-11-2013, 20:10 Brakujące piny musisz dołożyć. Tego nie obejdziesz. Natomiast jeśli chodzi o wpięcie przełącznika w płytkę to po prostu cążkami bocznymi przetnij dwa goldpiny (metalowe słupki łączące płytkę ze złączem) od magistrali CAN HS linię H oraz L (nie pamiętam numerów). Po odcięciu podlutuj 4 przewody - 2 od strony złącza i 2 od strony płytki i na przełącznik (plus dodatkowo 2 z dołożonych pinów magistrali MS) mateuszrex 21-11-2013, 21:01 Mam pytanie trochę z innej paki. Da się kupić kabelek do podłączenia FF 2 i odpalić na Tablecie z Androidem 4.xxx ?? Bump: Mam pytanie trochę z innej paki. Da się kupić kabelek do podłączenia FF 2 i odpalić na Tablecie z Androidem 4.xxx ?? mayak 21-11-2013, 22:10 Elm z BT, ale na tablecie to tylko będzie chodzil jakiś program androidowy, nie elmconfig. No i Bluetooth'em nie zrobisz wszystkiego mateuszrex 21-11-2013, 22:26 Elm z BT, ale na tablecie to tylko będzie chodzil jakiś program androidowy, nie elmconfig. No i Bluetooth'em nie zrobisz wszystkiego No chyba zeby sprobowac zamienic androida na windows?? Wtedy bedzie normalnie chodzic jak na lapku? arttk 22-11-2013, 18:36 Nigdy przez BT nie będzie chodzić jak po kablu, bo standard BlueTooth nie gwarantuje odpowiedniej jakości połączenia. Jak coś w komunikacji się pomerda to z auta może się zrobić duża nieruchoma kupa złomu. Wtedy tylko laweta i ASO pomoże. mayak 29-11-2013, 15:06 nowa wersja ELMConfiga: 0.2.12b (nie było wypuszczonej wer. 12a) -> http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip runpack -> http://civil.iffc.ru/ELMConfig/RuntimePack.exe zmiany: - dodano ostrzeżenie o przełączaniu szyny HS/MS-CAN dla ELM327 - zmieniono procedura przeprogramowania PCM - teraz VID-block można wybrać przed przeprogramowaniem - dodano możliwość oddzielnego zapisywania VID-block z zczytanego pliku BIN (softu PCMa) - dodano możliwość zmiany wersji ROM zegarów do poziomu ROM 230 , 303 , 403 , 508 , 512 (mały ekran) oraz 233 , 303 , 403 , 508 (duży ekran) - dodano możliwość konfiguracji modułów SRM (bluetooth) CS7T-14D212 -* (od FF3 i nowego FM4 ) po zainstalowaniu w FF2 - dodano obsługę softu PCM w formacie HEX (PHF bez kompresji) - naprawiono błąd, w wyniku których nie działa Scanner Mode - naprawiono błąd w obsłudze PCM Bosch EDC16C34 ECOII mayak 07-12-2013, 23:26 tak, jest od wczoraj ELMConfig 0.2.11 (http://ffclub.ru/topic/302511/go_post/14680599/) ale nie jest tak różowo z ważniejszych rzeczy, to zmieniło się: - doszła możliwość czytania/zapisu softu w modułach PCM Bosch EDC16C34 (1.6 tdci) ale tylko w obszarze kalibracji, strategia nie jest czytana, więc wydaje mi się, że nie można sklonować zawartości PCMa - doszła możliwość czytania/zapisu vid-blocka w modułach PCM Bosch EDC16C34 - doszła możliwość czytania/zapisu kodowania wstryskiwaczy w PCM Bosch EDC16C34 - doszła możliwość czytania/zapisu softu w modułach PCM Bosch Bosch ME9.0 (2.5T 225 Ford Focus ST - tylko w obszarze kalibracji) oraz zapisu w modułach PCM Bosch ME9.0 (2.5T 200 Ford Kuga mk1) - doszła możliwość czytania/zapisu vid-blocka w modułach PCM Bosch ME9.0 - doszła możliwość inicjalizacji moduła BCM (do aktywacji DDSa w C-MAX - chodzi o 'oszukanie' PCM i BCM, że siedzą w FF2 a nie w C-MAX) - konwersja plików PHF (IDS) na BIN (OBD) - znacząco przyspieszona praca (3-4 razy) z adapterami opartymi na chipach STN11xx (czyli np. z ELS27 :) ). Praca zwykłych ELM327 bez zmian UWAGA: przeprogrogramowywanie modułów Boscha (EDC16C34 i ME9.0) nie testowane na żywych autach, tylko na modułach PCM "na stole", więc na razie można to robić tylko jeśli ma się zapasowy sposób zapisu PCMa (czyli IDS) - póki nie zostanie to przetestowane, to ja nie podejmuję się programowania tych modułów UWAGA 2 sprawa nie związana z nową wersją programu, ale jego dotycząca: w niektórych przypadkach (dotyczy sterowników SID202/SID206), przy aktualizacji softu PCM konieczna jest inicjalizacja immobilizera (ponowne sparowanie zegary-PCM) - do zrobienia IDSem lub innymi narzędziami do obsługi immo (czytać: tedi_k i mayak mają w razie czego taki sprzęt :D ) było o tym tu: http://ffclub.ru/topic/326054/go_post/14594952/ aktywowałem ostatnio tempomat w 1.6 tdci bez problemow, więc ELMconfig działa :) mondeomkii 24-12-2013, 12:56 Jest milion razy, ale nie mam pewnosci do wszystkiego. Jaki interfejs powinienem kupic lub wykonac, zeby moc ustawic/odczytac wszystko co mozliwe w moim mondeo mk2 z 1996 z silnikiem zetec? Bardzo prosze o link do aktualnego watku jesli taki istnieje. Ewentualnie odnosniki do allegro, gdzie jest pewnosc dzialania. Moge cos kupic i samemu przelutowac (poprawic), bo takie porady rowniez przeczytalem. majag 31-12-2013, 06:52 Witam Wszystkich. Przepraszam jeśli nie ten temat. Czy elm327 + Elmconfig umożliwia zmianę nr VIN w DDM(moduł drzwi kierowcy)? Mam elm327 v1.3a z przełącznikiem MS-HS CAN, przy próbie zapisu w programie ElmConfig, zapis następuje ale vin w module nie zostaje zmieniony. Dziękuję za wszelką informacje. Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka gebi 09-01-2014, 15:24 witam, potrzebuje wersji 0.1.1.8, ewentualnie innej z dzialajaca funkcja "setup... for MS-CAN" , czy ktoś podesle link do niej ? mayak 09-01-2014, 17:10 W każdej działa, a pierwszym poscie rosyjskiego wątku są linki do wszystkich wersji gebi 09-01-2014, 17:26 A jakiej wersji ELMconfiga użyłeś do realizacji 'Setup ... for MS-CAN"? W nowych wersjach ta funkcja nie działa! Ostatnia działająca funkcja Setup.. była chyba w 1.1.8b... tu jest napisane ze nie koniecznie działa. wiec potrzebuje takiej która jest ok. Cytat: Napisał mayak Zobacz post To dziwne. Może MS-CAN nie jest aktywne w elmie? Kiedyś elmcnfig miał klawisz do wysłania komend włączających ms'a ale od jakiegoś czasu Siergiej usunął go. Może ściągnij starszą wersję (np. 1.8 , linki są w podwieszonym poscie rosyjskiego wątku o elmcnfigu) i tam w górnym prawym rogu jest taki właśnie klawisz. Napisał komar18 no i o to chodziło!!! działa !!! wystarczyło aktywować MS-CAN w ELMconfigu. niby proste i powinno się rzucić w oczy, ale sam bym chyba na to nie wpadł. DZIĘKI MAYAK!!! klumpus 15-01-2014, 12:42 Problem z podobnej beczki ELMconfig nie łączy mi się z modułem ACU (radio owalne). Kabelki CAN+ i CAN- w kostce radia sprawdzilem są podpięte do pinów (nawet zamieniałem miejscami) są niby podpięte ok. Czy przyczyną może być tylko i wyłacznie uszkodzenie radia czy ma ktoś może inny pomysł? Na fotce zaznaczyłem piny pod ktore teoretycznie podpięty jest CAN (szare słabo widoczne i niebieskie parami). Dodam że radio ma tez problem z zapamietaniem ustawionej daty i godziny, które po wyłaczeniu stacyjki i wygaszeniu podświetlenia przy ponownym uruchomieniu są zerowane. tedi_k 15-01-2014, 20:45 ...radio ma tez problem z zapamietaniem ustawionej daty i godziny, które po wyłaczeniu stacyjki i wygaszeniu podświetlenia przy ponownym uruchomieniu są zerowane. Standardowy symptom dla problemów z CAN w radiu. Proponuję pomierzyć, czy jest przejście z pinów CAN w qadlocku na piny 3-11 (MS-CAN) w złączu OBD2. klumpus 16-01-2014, 07:23 "z pinów CAN w qadlocku" ?????? które to piny i gdzie tak po Polsku:-)? te w ODB znajdę cez problemu:-) mayak 16-01-2014, 07:27 quadlock to nazwa wtyczki radia - znajdź jej schemat i sprawdź na których pinach jest tam CAN+ i CAN- klumpus 16-01-2014, 15:13 Znalazłem tylko taki opis http://fordwiki.co.uk/index.php?title=Quadlock_Stereo_Connector_-_Facelift na którym PINY 9 i 10 są opisane jako CAN+ i CAN- (to te same co zaznaczyłem na fotce w pierwszym moim poście). Nie jestem jednak pewien bo podobno wtyczki w prostokątnym radiu quadlock jest taki sam a piny maja inny układ. Tak wpomniał mi kolega który opublikowal na naszym forum schematy wtyczek radiowych. m.in. dlatego nie ma opisu quadlocka radia owalnego:-( jesli masz taki opis 100% pewny to podeślij na maila lub opublikuj pewnie paru osobom sie tez przyda. tedi_k 16-01-2014, 20:09 Rozkład pinów quadlocka w części A jest ("duże piny") jest zawsze taki sam - choć nie wszystkie piny zawsze są obecne. W nowych radiach nie ma na przykład: Pin 13 Alarm Sense (From GEM) Pin 14 Illumination Pin 16 Ign. Sense (Accessory) (From F69) Jeśli duże piny są, to zawsze mają takie znaczenie jak na podanym schemacie. klumpus 17-01-2014, 07:58 PINY duże są wszystkie. Może dzisiaj zmierzę czy jest przejscie od quadlock-a do odb2. Ale nie chce mi się wierzyć ze to jest takie proste bezpośrednie połączenie??? czy to nie idzie przez jakiś kontroler CAN? tedi_k 17-01-2014, 08:45 ...Ale nie chce mi się wierzyć ze to jest takie proste bezpośrednie połączenie??? ... No to nie wierz i nie mierz. Oraz nie zawracaj głowy:wink: A w wolnej chwili poczytaj trochę o konstrukcji szyny CAN. klumpus 12-02-2014, 08:09 Mrozy puściły wiec zmierzyłem przejscia od quadlock-a do ODB i wyszło mi: od 9 PIN-u quadlock-a do 3 PIN-u ODB2 0om od 9 PIN-u quadlock-a do 11 PIN-u ODB2 60om od 10 PIN-u quadlock-a do 3 PIN-u ODB2 60om od 10 PIN-u quadlock-a do 11 PIN-u ODB2 0om orion512 12-02-2014, 09:30 Rezystancje są prawidłowe. 60ohm to rezystancja prawidłowo zaterminowanej z obu stron magistrali. klumpus 13-02-2014, 09:43 Wynika z tego ze problem lezy jak przwidział tedi_k po stronie radia:-( zastanawia mnie jeszcze brak w ustawieniach komputera opcji DATA/GODZINA, która to opcja jest w instrukcji obsługi pokazana????????? czy tez jej nie macie zegary przedliftowe z czerwonym wyświetlaczem z komputerem. paablod 13-02-2014, 14:30 Miałem zegary z małym wyświetlaczem i opcji zegara nie było. mayak 13-02-2014, 14:36 bo przedliftowe zegary z komputerem pokładowym nie mają zegara http://www.autogaleria.pl/fotografie/ford/ford_focus_1.6_duratec_platinium_x_2006_19.jpg dudijack 21-02-2014, 14:49 Witam serdecznie. Niestety ale jesli pójdzie tak dalej skończe u cz...ków i z siwymi włosami. Albo mam wyjatkowego pecha albo robie cos nie tak. Zakupiłem wersję ELM 327 rev 1.4b .Niestety po przeróbce ( sprawdzane n....razy czy dobrze , również przez postronne osoby za Pan Brat z elektroniką) nie mam połaczenia z ECU mojej Foczki MK2 FL. Pracuje na windows 8.1 aczkolwiek sterowniki instalowałem stąd http://www.totalcardiagnostics.com/support/Knowledgebase/Article/View/1/0/how-to-install-elm327-usb-cable-on-windows-and-obd2-software i zainstalowały sie poprawnie. W interfejsie świeci sie dioda power i przy próbie połączenia wyświetla sie komunikat jak na tym obrazku http://imageshack.us/photo/my-images/12/14981918.jpg ,z ta jednak róznicą że w miejscu >"" jest >"OK". Nie mam pojęcia co robie nie tak a chciałbym wyeliminować z całeych tych prób uszkodzony interfejs. aksokol 21-02-2014, 17:03 A może by tak nowszą wersję ELMconfig-a zapodać. dudijack 22-02-2014, 10:14 Dziś połaczyłem się moim Elmem ( który zgłasza się jako 1.5) za pomocą ForScana.Wszystkie odczyty i procedury wypadły pomyslnie. Niestety jakakolwiek próba połaczenia za pomocą Elmconfiga wywala błąd "elmconfig error reading com device"8020. radek70 22-02-2014, 11:20 Nie napisałeś czy próbowałeś na nowszej wersji ELMConfig. Trzeba wybrac Baudrate Auto z nieodznaczonym Auto selekt. Sprawdzic w menadżerze Win jaki wirtualny port COM przyporzadkował ELM i taki wybrac w ELMConfig. Na Win7 nie miałem problemu, wersja ELMConfig 0.2.11c . dudijack 22-02-2014, 16:47 Problem rozwiązany.Winowajca okazał się sam windows 8.1 32bit.Niestety ale najnowszy elmconfig ( starsze również) nie działa pod tym systemem mimo ,że inne programy diagnostyczne ( np forscan) działają prawidłowo. Zainstalowałem XP na virtualnej maszynie i program hula wspaniale. Nie wiem czy to wina sterowników ( w menadzerze urzadzeń 0 błędów) czy samego programu.Pozdrawiam. Harisonl 25-02-2014, 19:22 Ja mam kabelek firmy MARI i ELMconfig działa bez problemu na win 8.1. Jedyne co zauważyłem to wchodząc do PCM wywalał jakiś komunikat podczas z czytywania danych o prędkości. I pojawiło się ( Brak odpowiedzi ). Na szczęscie nic się nie stało :) mgrlutek 26-02-2014, 09:57 tez jestem posiadaczem ELM327 i laczy sie z 1.8tddi tylko za pomoca forscana i zadnym innym programem mi sie nie udalo... system win 7 64 bity, ewentualnie tym samym kablem i programem scan xl 3.2.1 polaczylem sie z suzuki liana pytanie czy ktos prubowal kabla VCM mini IDS ? zagada to pozadnie z foka 1.8 tddi ? znalazlem jakies wzmianki na forum mondeo ze te kable sa konkretniejsze i niema problemow z tddi. Warto kupic czy wydam kase i efekt bedzie taki jak z elm327 ? edmun 01-03-2014, 14:36 Ok panowie, pytan kilka, bo juz troche sie nameczylem i nie moge dojsc do rozwiazania niektórych problemów lub też nie znam odpowiedzi na niektóre pytania. Nie wiem który temat jest lepszy, bo jest jeden w którym panuje cisza i jest właśnie ten w którym coś się przynajmniej dzieje. Najwazniejszy problem jaki zazwyczaj posiadam to: http://i58.tinypic.com/2iuq9ah.jpg Co dziwne, ale pewnie czesto spotykane, to kiedy zapisze jakiekolwiek zmiany do GEM i próbuje pózniej zczytac, to dostaje taki wlasnie ekran. Próbowalem restartowac program, zmieniac predkosc polaczenia, przelaczac interfejs na inny port COM. bezskutecznie. Odpalam program na HS-CAN. Zczytuje VIN, przechodzę na zakładkę GEM w MS-CAN, przełączam interfejs na średnią szynę, mogę zczytać VIN, ale kiedy próbuję zczytać informacje z GEM'a, to dostaję właśnie taki błąd. Co dziwne, czasami mi się udaje zczytać, a czasami nie. Zazwyczaj jak odczekam jeden dzień, to bezproblemowo zczytam, ale błąd zawsze występuje jak zapiszę do GEM'a i później próbuję zczytać informacje. Wiem, że można to obejść klikając w "Load from AS-Built" ale nie mam połączenia internetowego na dworze w laptopie aby móc z tego korzystać. Jest ktokolwiek w stanie pomóc i wyjaśnić skąd taki problem? Druga sprawa to aktualizacja ROM'u zegarów. http://i59.tinypic.com/14j3vx5.jpg Tu się mocno pogubiłem, a chcę właczyć ECO-Mode i Light-Shift-Up gdyż jedyne co mam to czerwoną strzałkę kiedy dochodzę do odcięcia obrotów. Chciałbym oczywiście mieć listki i zieloną strzałeczkę. Problem polega na tym, że nie jestem pewien czy ten ROM który się wyświetlił (ROM230 (AD)), to na pewno ten co teraz mam. W HEC Hardware Part Number mam 8V4T-14C026-AA. Jeśli faktycznie to jest ten ROM, to na który mam zmienić? Czy to będzie ROM509 dla małego wyświetlacza a jeśli tak to który z listy mam wybrać? Czy aby aktualizować ROM, muszę mieć połączenie internetowe? Nie za bardzo moge zrozumiec, dlaczego nie moge zczytac PCM do pliku bin: http://i62.tinypic.com/2rfdanp.jpg Na zakladke moge wejsc bezproblemowo, ale po kliknieciu w read PCM to BIN file, dostaje tylko taki błąd na ekranie. Ktoś się orientuje dlaczego? Nastepny blad jaki posiadam to: http://i61.tinypic.com/35k0f3b.jpg Dzieje sie to po kliknieciu w "READ" przy English / Metric Status of Odometer oraz przy Vechicle Mode Jakies podpowiedzi co to jest i skad problem przy zczytaniu tych danych? Jak na razie to się niezwykle cieszę, bo udało mi się pozmieniać chyba wszystko co chciałem, czyli udało mi się: - dodać informacje o spadku ciśnienia opon (DDS) - dodać informację z radia (RDS), info o źródle dźwięku oraz telefon na wyświetlacz - włączyć blokadę drzwi po 15 km/h Wkrótce mam w planach właśnie ECO-Mode co będzie wiązało się z 20 minutowym stresem z aktualizacją ROM'u, oraz chyba zmienię jednak dead-lock aby był aktywowany jednokrotnym naciśnięciem przycisku pilota. Mam jeszcze kilka pytań, bo nie mogę pojąć niektórych rzeczy: Po wejściu w MENU->Komunikaty, w momencie jak przytrzymam dźwigienkę w dół, można zauważyć przebijający się komunikat: Bierny kluczyk w bagażniku http://i60.tinypic.com/ettiti.jpg Ma ktoś pojęcie o co chodzi? I pytanie następne. Czy muszę aktualizować zegary aby móc ustawić datę wyższą niż 2013? http://i58.tinypic.com/14e57yf.jpg Niestety u mnie kończy się na 2013 i wyższej nie mogę ustawić. Niby bzdet ale pedantyczność czasami nie zna granic. I ostatnia sprawa. Jakim programem zdiagnozować sobie nieszczesną poduszkę powietrzną. Żółta ikonka raz mi się świeci, raz nie świeci, obstawiam że gdzieś mam luźne styki, ciężko znaleźć gdzie. Próbowałem już różnymi programami, żaden nie pokazał mi kodu DTC że mam coś nie tak z poduszkami. Może mnie ktoś nakierować który program jest najlepszy do diagnostyki ? Gdyby kogoś interesowało kompleksowe wyjaśnienie niektórych aktywacji (abyśmy mieli to w jednym miejscu): 1. Informacja o ciśnieniu w oponach: Działa na foczkach po lifcie z ESP i na interfejsie HS-CAN (nie trzeba przerabiać przewodu) Należy: w zakładce HEC strona 1 (zczytać konfigurację za pomocą "READ from HEC", zapisać konfigurację do pliku "Save to file"): zaznaczyć EPB (Level 1) / DDS (Level 2/3) http://i57.tinypic.com/2lm2ky9.jpg następnie kliknąć "Write to HEC". operacja powinna przebiec pomyślnie, komputer pokładowy będzie coś krzyczał że ESP nie działa. Następnie w zakładce BCM: (robimy podobnie, zczytujemy dane, zapisujemy sobie kopię). Zaznaczamy "DDS (Focus facelift, Kuga)" http://i61.tinypic.com/2iuyhdd.jpg zapisujemy ustawienia do BCM (Write to BCM) Może się okazać że to nie koniec zabawy, bo mimo że system będzie działał, to będzie brakować info na desce rozdzielczej. Gdyby tak było to znowu w ELMConfig: Wchodzimy w HEC, strona druga, wciąż na HS-CAN: http://i62.tinypic.com/2r2m4uc.jpg Zaznaczamy: HEC Level 2/3 i dodajemy ptaszki do Submenu level. Dla systemu DDS spokojnie wystarczy od Submenu 1 do Submenu 4, ale nie szkodzi zaznaczyć od 1 do 6 gdybyśmy w przyszłości chcieli dodać jeszcze Eco Mode Efekt widoczny jest na zdjęciu, niestety polskie ogonki trochę tutaj mi nie działają, nie wiem czemu. Zbytnio mi to nie przeszkadza, bo rzadko się tam zagląda. http://i60.tinypic.com/v6hr1u.jpg Oponki należy mieć napompowane, następnie zaznaczamy tą opcję na desce i przytrzymujemy "SET". Z tego co doczytałem, należy trochę pojeździć aby system ESP sobie zapamiętał dane jak kręcą się kółeczka. Natychmiastowe spuszczenie powietrza z opon może nie przynieść nam pożądanego efektu w postaci informacji o spadku ciśnienia. (przy okazji zapytam, jakie ciśnienie powinienem mieć w oponach? R18 225/40 przy nieobciążonym aucie. Focus 2008 1.6 benzyna. Znalazłem od groma informacji w instrukcji obsługi forda, ale nie dla osiemnastu cali a nie wiem czy dane od ST/RS mają zastosowanie w zwykłej wersji FL) 2. Automatyczne zamykanie drzwi: Zmiany stosujemy w zakładce GEM, więc polecam przerobić najpierw interfejs aby mieć dostęp do MS-CAN. Odpalamy ELMConfig, zczytujemy numer VIN z auta, następnie przechodzimy do zakładki GEM. Program poprosi nas o przełączenie interfejsu na MS-CAN co wykonujemy w locie (nie trzeba nic odłączać i podłączać ponownie). W zakładce GEM interesują nas dwie strony. Strona pierwsza: Zczytujemy informacje z GEM (Read from GEM), oraz robimy kopię zapasową klikajać "Save". http://i60.tinypic.com/j0w6mx.jpg Tutaj ustawiamy prędkość po której Auto-Lock (o ile będzie uaktywniony) zamknie nam drzwi. Domyślne wartości są podane w nawiasie po prawej stronie. Personalnie - 7 km/h mi nie przeszkadza, jednakże większość osób lubi ustawić to na 15-20 km/h Klikając "Write toGEM" zapiszemy ustawienia do auta Przechodzimy do strony drugiej: Zczytujemy informacje z GEM (Read from GEM), oraz robimy kopię zapasową klikajać "Save". http://i60.tinypic.com/t522pi.jpg Interesują nas opcje podkreślone na zrzucie z ekranu: Pierwsza załącza nam funkcję Auto-Lock. Drugi ptaszek daje nam możliwość ponownego zamknięcia drzwi, jeśli raz je otworzyliśmy. Powiedzmy że ruszyliśmy, auto-lock blokuje nam zamki, zatrzymujemy się, otwieramy drzwi, zamykamy i ponownie ruszamy. Przy włączonej opcji, drzwi ponownie nam się zablokują po osiągnięciu określonej prędkości. Przy wyłączonej opcji, zamek nie zablokuje ponownie drzwi. Zakańczamy klikajać na Write toGEM. 3. Wyświetlanie informacji z radia oraz telefonu: Sprawa dosyć łatwa i prosta. Interfejs musi być ustawiony w pozycji HS-CAN. Po odpaleniu ELMConfig i podłączeniu się do auta, jak zwykle zczytujemy VIN, następnie przechodzimy do zakładki HEC, strona pierwsza. Zczytujemy dane z auta za pomocą "Read from HEC", następnie zapisujemy kopię za pomocą "Save to file", zaznaczamy ptaszki wedle upodobania, na koniec klikamy "Write to HEC" http://i60.tinypic.com/2wd3haa.jpg Gdyby się jednak okazało, że brakuje nam informacji na desce i wciąż wskaźnik paliwa czy odległości do stacji zajmuje nam centralne miejsce, musimy zmienić również opcje w HEC, strona druga: http://i62.tinypic.com/2r2m4uc.jpg Czyli zaznaczamy ptaszki od Submenu 1 do Submenu 6. Jeśli wszystko przebiegło pomyślnie, to nasza deska powinna wskazywać godzinę z temperaturą u góry, radio/CD/AUX po środku, a dane o spalaniu, średnim itp. w dolnej belce. http://i58.tinypic.com/2l8jc7m.jpg Standardowo pamiętamy aby wszystko wykonywać wedle schematu najprostszych dziesięciu kroków: 1. Podłączamy się pod samochód 2. Podłączamy przewód USB do laptopa / komputera 3. Odpalamy ELMConfig 4. Sprawdzamy czy poprawny port COM jest wybrany oraz czy prędkość się zgadza (najbezpieczniejsza jest 38400, jednakże niektóre zakładki wymagają wyższej częstotliwości danych) 5. Nawiązujemy połączenie z samochodem 6. Zczytujemy numer VIN 7. Otwieramy interesującą nas zakładkę 8. Zczytujemy informację z samochodu do programu 9. Robimy kopię zapasową 10. Przestawiamy opcję i zapisujemy informacje do samochodu Za tak długiego posta bardzo przepraszam. Zbierałem się, żeby to wszystko podsumować, wraz z moimi własnymi pytaniami i stąd tak wyszło. Harisonl 02-03-2014, 17:05 Bardzo fajny opis niektórych aktywacji. Szkoda że nie ma na forum jednego takiego tematu w którym byłby kompleksowy spis ważniejszych aktywacji. Coś w stylu aby włączyć dds trzeba aktywować tu i tu, wtedy na wyświetlaczu pojawi się to i to ale zeby działało trzeba mieć esp pompe taka a taka. Jest przy tym dużo roboty dlatego pozostanie to pewnie w strefie marzeń :) Co do twoim problemów z elmconfigiem niestety nie pomogę. Pozdrawiam lobuz 02-03-2014, 17:25 tez jestem posiadaczem ELM327 i laczy sie z 1.8tddi tylko za pomoca forscana i zadnym innym programem mi sie nie udalo... system win 7 64 bity, ewentualnie tym samym kablem i programem scan xl 3.2.1 polaczylem sie z suzuki liana pytanie czy ktos prubowal kabla VCM mini IDS ? zagada to pozadnie z foka 1.8 tddi ? znalazlem jakies wzmianki na forum mondeo ze te kable sa konkretniejsze i niema problemow z tddi. Warto kupic czy wydam kase i efekt bedzie taki jak z elm327 ? Ja używam cały czas tego kabelka vcm obd (vcm mini ids). Działa rewelacyjnie, bez żadnych kombinacji z ustawianiem kompa, podłączasz, odpalasz program i robisz co chcesz, możesz sobie podejrzeć parametry pracy silnika, bez problemu przeskanować auto (całe lub poszczególne moduły), nawet jest dostęp do wtrysków - kodowania. Za cenę praktycznie elm 327 porządny kabel wart swej ceny. Radek27 02-03-2014, 19:56 cytat: I pytanie następne. Czy muszę aktualizować zegary aby móc ustawić datę wyższą niż 2013? wystarczy jak w zegarach ustawisz 31-12-2013 23:59 to ci przeskoczy dalej o 4 lata do przodu możliwość ustawienia roku ja tak miałem i też męczyłem się z tym 3 tygodnie ;) edmun 03-03-2014, 10:37 Radek27 o tym nie pomyślałem. Ja dziekuję :/ Sprawdzę później. W życiu bym się nie spodziewał że to tak trzeba rozwiązać :D Przy okazji, ktoś mógłby odpowiedzieć na pozostałe pytania? Nie ukrywam, że mój brak cierpliwości się odzywa i gryzie od wewnątrz ;) tasak76 04-03-2014, 18:32 przy próbie aktywacji tempomatu w zakładce PCM/configuration zaznaczyłem "integrated speed control" i przy próbie zapisania do PCM wywala mi taki komunikat : there is non-empty VID block found in the PCM. To write a newVID-block module reprogramming must be performed first" mój PCM type to SID206 Czy ma ktoś jakiś pomysł co mogę jeszcze zdziałać aby aktywacja tempomatu zakończyła się sukcesem mayak 04-03-2014, 19:23 A czy cokolwiek czytałeś jak aktywuje sie tempomat w ff2? Sam opisywalem PS. Jedź do tedi_k to Ci to zrobi jak należy edmun 04-03-2014, 19:53 Radek27. niestety nie pomoglo. ustawilem na 31 grudnia 2013, 23:59. odczekalem minutę i nie udało mi się uzyskac roku 2014. obstawiam ze nikt nie przewidział ze w Anglii będzie to auto jeździć dłużej niż 6 lat od produkcji ;-) podejrzewam ze nowszy soft zegarów załatwi sprawę ale nikt niestety mi nie podpowiedział który powinienem wybrać :-) coś podejrzewam ze będę uderzał na angielskie forum. tak trochę zwawiej się komunikacja odbywa. przy okazji muszę poinformowac adminow tego forum ze kodowanie maili nie dziala przy powiadamianiu. pełno krzaczkow mam w mailach kiedy nie powinno miec to miejsca (codziennie dostaje po 12 maili po polsku i żaden się nie krzaczy oprócz z tego forum). tedi_k 04-03-2014, 20:07 Wersja soft ostatnia. Masz zegary z małym wyświetlaczem, więc możesz sobie wybrać 512. mayak 04-03-2014, 20:26 podejrzewam ze nowszy soft zegarów załatwi sprawę 1. ustaw datę z poziomu radia (jesli masz fordowskie), a nie z zegarów 2. a tak w ogóle to po co Ci właściwie ustawiony rok??? wg mnie wystarczy poprawna godzina, bo to wyświetla się na zegarach Radek27 04-03-2014, 21:19 witam muszę troszkę sprostować u mnie to zadziałało pewnie dlatego że nie mam podłączonego fabrycznego radia a u ciebie podejrzewam, że tak jak kolega radzi z pozycji radia albo odłączasz radio i wtedy robisz tak jak ja ale nie wiem jak z kodem do radia czy posiadasz ? i czy masz kodowane ? myślę też że nie musisz go odłączać może wystarczy wyciągnąć odpowiedni bezpiecznik, w zasadzie mnie ta data do niczego się nie przydaje ale też mnie to denerwowało że nie mogłem ustawić ;) pozdrawiam edmun 04-03-2014, 21:20 mayak data wyswietla się na tylko na radiu ale z racji pedantycznosci którą posiadam to doprowadza mnie to do szewskiej pasji. zmiana z poziomu radia..... Panowie! jestem ponownie zaskoczony ale jest chyba troche za późno żebym czlapal na parking aby to sprawdzić. odezwę się jutro czy to dało radę. tedi_k rozumiem ze jest to 512AK bez zadnych dopiskow (full/temp)? Ehh. gdyby nie oglądanie z żoną masterchefa to już bym googlowal co i jak. obstawiam ze nie ma problemu z "ktorego" ROMU idziesz do nowszego? tak pytam bo pamietam jak wkrecilem się we flashowaniu samsungow i780 (coś jak "pierwsze smartphony", jeszcze na windows mobile 6.1) i żeby przejść na custom 6.5 to trzeba było przeskoczyc z 6.1 na wersję hybrid która była swojego rodzaju podstawa do 6.5. stąd tylko pytanie czy wiadome są problemy tej natury. sorry za zawracanie tak głowy ale mózg trochę pęka od natłoku informacji w krótkim czasie. dopiero co dzisiaj miałem wojnę z mechanikiem któremu musiałem zostawić kolejne pieniądze a problemu nie naprawił tedi_k 04-03-2014, 21:32 Bez dopisków. ROM wyjściowy nie ma znaczenia. edmun 04-03-2014, 21:34 tedi_k dzięki wielkie. O ile mi się uda, to jutro zajrze co i jak. Nie omieszkam się odezwać ponownie (na pewno się zadomowie na tym forum na jakiś czas) tasak76 05-03-2014, 06:04 A czy cokolwiek czytałeś jak aktywuje sie tempomat w ff2? Sam opisywalem PS. Jedź do tedi_k to Ci to zrobi jak należy czytałem, czytałem nawet po dwa razy posty szanownego kolegi np. tu: http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=55021&highlight=Elmconfig&page=19 Po lekturze wielu postów zabrałem się za to ze świadomością, że chyba dam radę. korzystałem z elmconfig 0.2.13b i w zakładce PCM/procedures/page2 nie mam w ogóle przycisku "read VID-block from PCM". Są tylko 4 READ/LOAD/WRITE/SAVE firmware. Nacisnąłem więc read firmware from PCM to BIN-file. Przy bloku o rozmiarze 103 po 30 minutach miałem plik BIN gotowy. W zakładce Configuration zaznaczyłem tempomat i po powrocie do zakładki Procedures przycisk Write current firmware in PCM mam nieatywny (wyszarzony). Więc trzymanie się w/w instrukcji nie dało mi spodziewanego efektu. Jeśli mogę uzyskać jakąś mądrą poradę to chętnie ją wypróbuję. A jak faktycznie nie dam rady to będę się musiał umówić z kolegą Tadeuszem. W końcu z Rybnika do Katowic nie mam tak daleko. tedi_k 05-03-2014, 09:59 1) Load firmware from file - z pliku powstałego przy Read. 2) Modyfikacja konfiguracji (to jest właśnie VID-block, odczyt konfiguracji = odczyt VID-block). Tu ustawiamy flagę tempomatu, rozmiar opon, moc alternatora... 3) Write firmware to PCM tasak76 05-03-2014, 14:46 No i tempomat zadziałał. Po lekturze postów kolegów mayak i tedi_k - ja, jako laik w tym temacie uporałem się z aktywacją tempomatu. Ci panowie mają olbrzymią wiedzę i potrafią się nią rzeczowo podzielić. Ostatni post Tedi_k okazał się kluczowy dla mojej niewiedzy. Skorzystałem z porady i wszystko chodzi jak należy. WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PANA TADEUSZA !!! PS. Jeszcze takie małe info. Piszę, bo miałem trochę eksperymentowania zanim się udało. Otóż, jeśli ktoś przy czytaniu firmware PCM do pliku BIN ELM-em 327 będzie miał błędy odczytu z powodu bufora to podaję moje ustawienia portu ( w WIN 7 64bit nie ma opcji ustawienia zalecanego czasu opóźnienia na 1ms) . W zaawansowanych ustawieniach portu są tylko dwa suwaki które ustawiłem tak: Bufor odbioru na max a bufor transmisji tak na 1/5. Przy rozmiarze bloku 103 poszło wszystko bez problemów. dudijack 02-04-2014, 11:51 Witam . Czytam i czytam , byc może przeoczyłem.W FF2 była mozliwość zmiany wskazań temp. silnika z symulowanej na rzeczywistą . Czy taka opcja jest równiez w Elmconfigu? Znam go juz dośc dobrze aczkolwiek nie znalazłem tej funkcji. Prośba również do znawców tematu o przetłumaczenie 3 zakładki w HECU( częśc opcji jest zrozumiała , częśc niestety wogóle). http://i60.tinypic.com/25ksef9.jpg edmun 02-04-2014, 12:17 Udalo mi się zaktualizowac ROM i włączyć ECO mode. Niedługo podrzuce jakąś lopatologiczna instrukcje do tego. Jednakże pogubilem się w jednej kwestii . Jak włączyć zielona strzalke informującą o zmianie biegu? Wiem że są dwa obszary gdzie są te ustawienia. Pierwsza z nich to " Shift Up Indicator (Level 1) / Hill Hold Menu (MPS6) (Level 2/3)" a druga to "ECO Shift UP" w HEc Level 2/3. Które opcję na tej zakladce HEC Configuration Page 1 dadzą mi wskaźnik zmiany biegów i czy ten wskaźnik dziala w każdej wersji FF2 FL? Po prostu nie wiem która kombinacja przyniesie mi pożądany efekt. Podpowie ktoś ? (sorry ze zawracam głowę ale nie mam teraz jak zabrac auto na przejażdżki próbne aby sprawdzać która kombinacja jest wlasciwa) tedi_k 02-04-2014, 12:39 ... Jak włączyć zielona strzalke informującą o zmianie biegu? ... Mógłbym takich linków wkleić z 10... http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2186978&postcount=15 Było też kilka razy: "Level 1" - zegary przedliftowe, "Level 2" ze gary poliftowe z małym wyświetlaczem, "Level 3" zegary poliftowe z dużym wyświetlaczem. Harisonl 02-04-2014, 13:00 Co można ustawić w tej zakładce 3 do czego ona jest? Gdzieś czytałem ze grzebanie w tym miejscu może uwalić auto. edmun 03-04-2014, 00:37 no witam ponownie. ustawienia mam jak ponizej: http://s28.postimg.org/r1ypxhfvh/UO_140402_155842_77.jpg http://s28.postimg.org/v9y3jz6ot/UO_140402_155846_88.jpg i niestety strzalki brak. Posiadam male zegary w wersji poliftingowej. ROM 509. Jakies wskazowki ktore moglyby mi pomoc? Harisonl 03-04-2014, 06:49 Kolega tdi_k pisal ze nie bedzie dzialac. Dziala ta opcja tylko z silnikami econetic Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka edmun 03-04-2014, 09:02 Nie miałem jak linka odwiedzić. Przepraszam za kłopot. Troche szkoda ale coz poradzić. Muszę znowu wątek przejrzeć czy jest możliwa przeróbka okablowania albo modulu radia aby można było w końcu użyć Bluetootha jako audio a nie tylko do telefonu. Bardzo mi tego brakuje. Widziałem zakladke od radia ale nie mogę zapisać konfiguracji do radia. Gdzieś widziałem ze ktoś pisał właśnie o tym mayak 04-04-2014, 08:34 Co można ustawić w tej zakładce 3 do czego ona jest? Gdzieś czytałem ze grzebanie w tym miejscu może uwalić auto. lepiej nie grzebać na tej stronie można selektywnie wyłączać ostrzeżenia dźwiękowe poszczególnych zdarzeń i ustawić tempo odświeżanie spalania chwilowego (potrafi się mulić w przypadku osób, które grzebały na trzeciej stronie konfiguracji zegarów starszymi wersjami ELMC) i niestety strzalki brak. Posiadam male zegary w wersji poliftingowej. ROM 509. Jakies wskazowki ktore moglyby mi pomoc? tyle razy było: nie ma i nie będzie informację eco shift up zegary dostają od PCMa, więc zależy od firmware silnika. Z moich obserwacji, to jest to tylko w 1.6tdci z końca produkcji ff2 i w Kugach mk1 od 2010 Bump: Muszę znowu wątek przejrzeć czy jest możliwa przeróbka okablowania albo modulu radia aby można było w końcu użyć Bluetootha jako audio a nie tylko do telefonu. to nie ten wątek, tylko ten o dołożeniu BT jeśli masz na myśli BT Audio, to potrafią to tylko moduły z USB (-112 lub -212) edmun 04-04-2014, 10:47 Dzięki mayak. Zajrze właśnie do tego wątku. Over and out :-D marekgruza 23-04-2014, 13:24 Witam, ostatnio rozsypał mi się alternator 120A, a że dołożyłem ogrzewanie PCT więc postanowiłem kupić 150A, żeby dał więcej mocy. Po naprawie chciałem zmienić ustawienie w PCM i tu pojawia się problem, wybieram z listy 150A i przy próbie wgrania do PCM wyskakuje taki oto komunikat "There is non-empty VID block found in the PCM. To write a newVID-block module reprogramming must be performed first " i zmiany się nie zachowują. Czy może mi ktoś bardziej obeznany w tej materii wytłumaczyć co robię źle i jak wykonać poprawnie zmianę mocy alternatora. Z góry dziękuję. mayak 23-04-2014, 13:33 próbujesz wgrać sam VID block? tak się nie da - można go odczytać oddzielnie, ale jakąkolwiek zmianę trzeba zapisywać razem z całym firmware'm marekgruza 24-04-2014, 07:15 Dzięki [B]mayak[B] za odpowiedź, ale czy możesz coś więcej mi podpowiedzieć. Co to znaczy cały firmware, jak aktywowałem ogrzewanie to wszystko było proste i poszło. Czy w przypadku altrnatora jest inaczej ( dlaczego ? ), a może jest gdzieś wyjaśnione co zrobić krok po kroku tyko że ja tego nie doczytałem? dek@r 24-04-2014, 08:49 Dzięki [B]mayak[B] za odpowiedź, ale czy możesz coś więcej mi podpowiedzieć. Co to znaczy cały firmware, jak aktywowałem ogrzewanie to wszystko było proste i poszło. Czy w przypadku altrnatora jest inaczej ( dlaczego ? ), a może jest gdzieś wyjaśnione co zrobić krok po kroku tyko że ja tego nie doczytałem? Było stronę wcześniej - http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2171299&postcount=333 mayak 24-04-2014, 08:56 dlaczego ? to pytanie do inżynierów Ford Motor Company :D a może jest gdzieś wyjaśnione co zrobić krok po kroku tyko że ja tego nie doczytałem? masz rację, a nawet podwójną rację - było już wyjaśniane na forum (chyba pisałem w tym wątku lub w wątku o tempomacie) i nie doczytałeś ;) Biggi 08-05-2014, 18:44 Witajcie. Mam do Was pytanko. Niedawno dotarł do mnie mój ELM327 (klon Vgate OBD Scanner). Oczywiście przerobiłem od razu pod MS-CAN i HS-CAN. Pierwszy modzik w aucie zrobiony - odpalone spalanie chwilowe i mój uśmiech na gębie - bezcenne :) (robiłem na 38400) Chciałem dalej się zagłębić w diagnostykę i od razu chciałem odczytać jakiego mam PCM-a, ale prędkość połączenia musi być wyższa niż 115200. I tu się zdziwiłem, bo powyżej prędkości 38400 dostaję błędy i nie mogę się połączyć i nic odczytać. Czy mój ELM jest słabiutki? (jest na uC PIC18F25K80). dudijack 08-05-2014, 18:48 Czy mój ELM jest słabiutki? (jest na uC PIC18F25K80). Niestety ale tak. Biggi 08-05-2014, 18:54 Heh, to sobie nie poszaleje. Na aktywację tempomatu trza będzie poczekac ;) Jest jakiś polecany czytnik? oprócz ELS27 i tych drożyzn różnych z naszych rodzimych firm? dudijack 08-05-2014, 18:58 Tak jest .Poszukaj czegoś opartego na STN 1110 ( np.od Viakena) , choć cena nie bedzie nizsza zapewnie niz 100PLN. Biggi 08-05-2014, 19:01 To pewnie taniej będzie skorzystać z usług niektórych kolegów z forum ;) Ale w sumie na przyszłość by się przydał :) Dzięki za info. arttk 08-05-2014, 19:34 Czy mój ELM jest słabiutki? (jest na uC PIC18F25K80)Jeśli to faktycznie ten kontroler to jest to unowocześniona odmiana zwykłego ELM327 i raczej nie powinien mieć problemów. Sprawdź czy drugi chip jest na FTDI i jeśli umiesz to podaj identyfikator urządzenia w systemie Windows i wersję sterowników. Małe chińskie rozumki czasami przemapowują prędkości w driverach i to też może powodować problemy. Biggi 08-05-2014, 20:09 Dzięki chłopaki za wszelkie info, ale wygląda na to że działa z prędkościami wyższymi od 38400. Odpaliłem ELMconfiga i zrobiłem test prędkości i spokojnie mi podaje OK do 500000bps (co prawda na sucho w domu na stacjonarnym PC). Ustawiłem nawet na stałe 500000bps i połączenie z ELMem mam, więc powinno być w porządku. Jutro potestuję w aucie :) PS. Chip odpowiedzialny za konwersję RS232 na USB to CP2102. PS2. ELM przetestowany, zrobiłem zrzut PCM do pliku przy prędkości 500kbps, zrzucał mi około 18 minut, więc chyba standardowo, błędów żadnych nie zgłaszał (czy w ogóle jeśli coś źle zgrywa do pliku to ELMConfig podaje że coś jest nie tak? Zgłasza jakieś błędy odczytu pamięci? ) sebneo 20-07-2014, 19:28 witam mam elma 0.2.13b (chyba najnowszego) + kabel Mari z przełącznikiem Can, łączę się bezproblemowo z MK4 2011 1.6TDCi, jednak całego elma mam najprawdopodobniej w cyrylicy pomimo ustawionego języka angielskiego, ktoś wie jak to zmienić? Przemek18818 20-07-2014, 19:58 Tak jest .Poszukaj czegoś opartego na STN 1110 ( np.od Viakena) , choć cena nie bedzie nizsza zapewnie niz 100PLN. Nie polecam (STN 1110). ELMConfig widzi STN 1110 jako lepszą wersje (STN 1170 z dwoma magistralami CAN) i wysypuje się. STN 1110 spokojnie chodzi po HS - Can ale po MS-CAN nie chodzi. dudijack 20-07-2014, 20:02 Nie polecam (STN 1110). ELMConfig widzi STN 1110 jako lepszą wersje (STN 1170 z dwoma magistralami CAN) i wysypuje się. STN 1110 spokojnie chodzi po HS - Can ale po MS-CAN nie chodzi. Nikt nie mówił ,ze będzie działał na MS-CAN.Było o tym mówione juz w którymś z postów .Ma słuzyć właśnie do konfiguracji PCM ze wzgledu na swoja szybkość i stabilność :) tedi_k 20-07-2014, 21:52 UWAGA, UWAGA. Powyższe zapisy o tym, że ELMconfig nie działa z interfejsem VIAKEN opartym o ST1110 są powoli nieaktualne! Siergiej (autor ELMconfiga) poprawił procedurę rozpoznawania kabla i ostatnia wersja testowa ELMconfiga (14C) już na VIAKENie działa poprawnie - uwzględnia stan przełącznika i działa na MS-CAN! Zainteresowani mogą się zwrócić do mnie na PW, to się dogadamy... radek70 23-07-2014, 20:01 Kolejny argument aby nie pakowac się w najtańsze ELMy z konwerterem USB na układzie PL-2303, bo mogą byc podrabiane. Taki klon w klonie. Pod spodem skopiowane oświadczenie ze strony producenta, firmy Prolific. "Please be warned that counterfeit (fake) PL-2303HX (Chip Rev A) USB to Serial Controller ICs using Prolific's trademark logo, brandname, and device drivers, were being sold in the China market. Counterfeit IC products show exactly the same outside chip markings but generally are of poor quality and causes Windows driver compatibility issues (Yellow Mark Error Code 10 in Device Manager). We issue this warning to all our customers and consumers to avoid confusion and false purchase." Harisonl 24-07-2014, 09:15 Cześć zaktualizowałem sobie wczoraj zegary z romu 508 na 512 cała operacja poszła sprawnie za pierwszym razem i trwała 9 minut na kabelku marii. Jednak zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego elmconfig nadal pokazuje rom 508 czyli ten z przed aktualizacji? W teście serwisowym zegarów widnieje rom 512. wszyscy tak macie czy tylko u mnie coś nie poszło Sethh 24-07-2014, 11:22 A tam przypadkiem pole nie nazywa się "initial" co by wszystko tłumaczyło? radek70 25-07-2014, 20:40 Dotarł do mnie VIAKEN na STN1110. Najnowsza testowa wersja ELMConfiga 14C widzi go jako 1110, a nie 11xx i pyta się o przełącznik HS-CAN, MS-CAN, czego wcześniejsze wersje nie robiły. Powinien więc prawidłowo działac po MS-CAN. Będę testował. Wersja 14C ELMConfiga dostępna tylko u Tadeusza tedi_k na PW. Do tej pory miałem chiński klon ELMa. Strasznie niestabilne i powolne badziewo, nie wiem jakim cudem udało mi się aktywowac PTC i przepisac GEM. Radek27 27-07-2014, 15:20 Jeszcze nie mam kabelka na stn1110 ale zauważyłem, że na wersji 14c nie działa już prawidłowo kabelek pcmscan a mianowicie przy sczytywaniu firmware number: module type: wyskakuje błąd, chyba że tylko u mnie ;) radek70 27-07-2014, 15:38 przy sczytywaniu firmware number: module type: wyskakuje błąd, chyba że tylko u mnie ;) Może dlatego, że 14C to wersja testowa. STN1110 osiąga baudrate 2000000bps bez problemu na FTDI, gdzie przy ryżowym cudzie na konwerterze USB PL-2303 cokolwiek udawało się tylko na 38400bps. Niestety nie miałem jeszcze czasu pójśc z Viakenem do auta. Przemek18818 27-07-2014, 20:22 A wiec wersja testowa nowego elm działa . Testowałem w aucie na prędkości 500000, mówi że przełącznik przełączyć itd. Ale nie mogłem się połączyć z kilkoma modułami( chodzi o MS-Can) .Po HS-Can chodziło chyba wszystko. Robiłem to na szybko dzisiaj bo piwo zaczynało się grzać a ciepłego nie lubię :). Jutro po testuje dalej i ewentualnie porobię screeny karski 02-08-2014, 22:16 Dzisiaj dzięki uprzejmości DjLeo udało się zaktualizować moje zegary do romu 512 oraz włączyć parę dodatkowych funkcji - w tym zieloną strzałkę zmiany biegów oraz tryb Eco. Jest tylko jeden mały pikuś z tym trybem Eco. O ile przyznawanie listków przy płynności i prędkości działa bez zarzutu, o tyle jeśli chodzi o zmianę biegów to cały czas mam komunikat aby przełączyć bieg w celu obniżenia spalania i listków nie przyznaje. Może ma ktoś odpowiedź czemu tak się dzieje? Borik 15-09-2014, 12:03 Witam, mam ELM327 wersja 1,4b i na PIC18F2480 i EFTD1202-C. ELMConfig wywala mi błąd AT-Z lub AT-WB. Inne programy chodzą bez problemu. W czym leży problem?? dudijack 15-09-2014, 15:45 Witam, mam ELM327 wersja 1,4b i na PIC18F2480 i EFTD1202-C. ELMConfig wywala mi błąd AT-Z lub AT-WB. Inne programy chodzą bez problemu. W czym leży problem?? W sterownikach lub błednie przypisanym porcie. Borik 16-09-2014, 09:25 W sterownikach lub błednie przypisanym porcie. Testowałem na ustawieniu COM Portu jako Auto i ustawiałem ręcznie. Bez efektu, raz wychodzi błąd AT-Z a raz AT-WB Mam ustawiony port COM4 dla ELMa. A o jakie stery ci chodzi?? System oeracyjny to Win XP z SP3. dudijack 16-09-2014, 10:50 Odinstaluj wszystkie sterowniki .Wgraj te z linku http://www.sendspace.pl/file/1c2d7ff973e9beea1f92ec3 edmun 16-09-2014, 12:51 A skonfigurowales adapter przez wpisywanie komend ? W nowszej wersji jest przycisk który po prostu przesyła konfiguracje dudijack 16-09-2014, 13:55 Pewnie o http://i59.tinypic.com/wsvhjo.jpg , ale to do konfiguracji ms-can na hs powinien chodzic Borik 16-09-2014, 16:57 A skonfigurowales adapter przez wpisywanie komend ? W nowszej wersji jest przycisk który po prostu przesyła konfiguracje Nie wpisywałem żadnych komend, gdzie się to wpisuje?? @ dudijack mam ten przycisk ale nieaktywny, czyli na szaro. Mogę wcisnąć Start Speed Test ale wywala właśnie błąd AT_, podobnie jak Open Port. Bump: Odinstaluj wszystkie sterowniki .Wgraj te z linku http://www.sendspace.pl/file/1c2d7ff973e9beea1f92ec3 Zdeinstalowane i zainstalowane z tych plików. Żadnej różnicy, jak nie działa tak nie działa. Przerzucenie na COM 1 tez nic nie daje. dudijack 16-09-2014, 18:31 Po pierwsze jak interfejs jest widoczny w menadzerze urzadzeń ( nie posiada czasem wykrzyknika?) , jesli nie sprawdz pod jakim com sie zainstalował i z tego samego korzystaj w elmconfigu.Przy okazji zobacz dla pewności jego działanie np z forscanem. radek70 16-09-2014, 19:49 EFTD1202-C Nie wiadomo co to za zwierz, może chodzi o CP2102. Jeśli tak, to musi byc zainstalowany sterownik FTDI, a nie emulator USB-COM. W ELMCofig-u trzeba wtedy wybrac (oczywiście po wcześniejszym rozpakowaniu bibliotek skojarzonych) "Driver FTDI2XX" a w okienku Device/Port musi pojawic się "FT232 USB UART" i coś tam. Menadżer będzie go widział w "Porty (COM i LPT)" jako "Interface USB-Serial Port (COM?)". Borik 18-09-2014, 11:54 Po pierwsze jak interfejs jest widoczny w menadzerze urzadzeń ( nie posiada czasem wykrzyknika?) , jesli nie sprawdz pod jakim com sie zainstalował i z tego samego korzystaj w elmconfigu.Przy okazji zobacz dla pewności jego działanie np z forscanem. Jest widoczny jako USB High Speed Serial Converter FTDI - FT232R USB UART. i nie ma wykrzykników. Z FORScane dziala bez problemu. Tak samo z PCMSCAN, ScanXL ScanTool.net 1.13. Jedynie z AutoEnginuity ScanTool nie ma połączenia, ale tez mi to nie potrzebne. Bump: Nie wiadomo co to za zwierz, może chodzi o CP2102. Jeśli tak, to musi byc zainstalowany sterownik FTDI, a nie emulator USB-COM. W ELMCofig-u trzeba wtedy wybrac (oczywiście po wcześniejszym rozpakowaniu bibliotek skojarzonych) "Driver FTDI2XX" a w okienku Device/Port musi pojawic się "FT232 USB UART" i coś tam. Menadżer będzie go widział w "Porty (COM i LPT)" jako "Interface USB-Serial Port (COM?)". No właśnie tak, na to wygląda. Ale sterowniki są, choć nie najnowsze bo z 2002 roku. I widzie je jak piszesz jako FT232...... Czy można gdzieś dostać nowsze sterowniki do tego FTDI??? Gdy przełączę w ELMConfig na FTDI D2xx to w Device nie mam nic. dudijack 18-09-2014, 12:04 Gdy przełączę w ELMConfig na FTDI D2xx to w Device nie mam nic. Czyli w 100% nie sa to FTDI. Borik 18-09-2014, 15:28 Witam, po dłuższej walce ze sterownikami ze strony: http://www.ftdichip.com/Products/ICs/FT8U232AM.htm updaetowalem sterowniki FTDi najpierw wersje z 2009 a potem 2014. Teraz wchodzi tak jak jest na obrazku: dobo_28 21-09-2014, 12:07 Panowie również mam problem z moim ELM 327 1.4B interfejs jest na bazie układów PIC18F2585 i FTDI1219C prędkość komunikacji wynosi 38400. Łączy się z ELMconfig odczytuje podstawowe parametry ale jak chcę odczytać BCM to wywala, że jest za wolne połączenie. Czy da radę to jakoś zmienić czy nic więcej nie wycisnę z tego FTDI? mayak 26-09-2014, 13:25 po 9 miesiącach przerwy jest nowa wersja 0.2.14 zmian jest sporo, prawie wszystkie dla platformy C307 (czyli FF2/Cmax/Kuga1): - Dodano możliwość odczytu/zapisu modułów oprogramowania PCM Visteon ESU-121 - silniki 2,0 I4 1.8 120/145 z początku produkcji (platforma C307) - Dodano możliwość odczytu/zapisu modułów oprogramowania PCM Bosch EDC16C3-9 (w tym czytania pełnego flasha) - silniki DV6/T 1.6 110 TDCi (platforma C307) - Dodano możliwość odczytu pełnego zrzutu dump flash (full flash) modułów PCM Bosch EDC16C34-2 / 5 - silniki DV6/T 1.6 TDCi (platforma C307) - Dodano możliwość odczytu / zapisu modułów oprogramowania PCM Siemens SID83A/803a/83m - silniki 2.0 136 TDCi (platforma C307) - Dodano możliwość odczytu/zapisu modułów oprogramowania PCM Siemens SID803 - silniki 2.0 136 TDCi (platforma C307) nie testowane na maszynie! Używać na własne ryzyko! Jeśli ktoś odważy, autor programu prosi zgłosić wynik. - Dodano możliwość zapisu modułów TCM automatycznej skrzyni biegów 4F27E (silniki 1,6 100/125 1.8 / 2.0 145) (platforma C307) - Dodano możliwość odczytu/zapisu klasyfikacji modułów PCM wtryskiwaczy paliwa Siemens SID202/206/803/83A/803a/83M czyli silniki 1.8tdci i 2.0tdci (Platforma C307) - Dodano wsparcie dla kabli na chipie STN1110 i STN1151 - Dodano wsparcie dla prędkościach 2,5M 5M i 10M dla kompatybilności z przyszłymi wersjami ELS27 - Dodano sprawdzanie odpowiedniej wersji programu i plików na frw.dat aby wykluczyć możliwość zastosowania nieodpowiedniego pliku (nie kumam) - Dodano możliwość wyboru "tylko do odczytu" obszaru kalibracji modułów Siemens SID202 / 206 / 83A / 803a / 83M i Bosch EDC16C34-2 / 5 (platforma C307) - Dodano możliwość wyłączenia kompatybilność sprawdzić PCM i wybranej kalibracji podczas wgrywania do PCMa, aby móc pisać bloki obsługiwane przez program, ale w pełni kompatybilny z obsługiwanym (platforma C307) stosowany tylko wtedy, gdy w pełni zrozumie się co się robić ! - Dodano możliwość aktualizacji firmware modułów PCM Visteon ESU-121/131 bez nadpisywania firmware typu Quizzer (platforma C307) - Zmiana rozmiaru pliku firmware Quizzer dla kompatybilności z ADS. Starsze pliki są również obsługiwane (platforma C307) - poprawiona procedura odczytu firmware modułów PCM, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia błędów podczas czytania - Zmienione procedury identyfikacji bloków PCM Bosch ME9.0 (silniki 2.5T Ford Kuga / Focus ST / RS) - Naprawiono błąd, który występuje, gdy przy użyciu jakiegoś ELM327 podczas próby zapisu VIN radiowej (platforma C307) - Naprawiono błąd w czytania i pisania oprogramowania Bosch ME9.0 moduły PCM (silniki 2.5T 225/305 Ford Focus ST / RS) - Naprawiono błąd ładowania softu z plików PHF dla PCM typu Bosch EDC16C34-2 / 5 (platforma C307) - Naprawiono błąd identyfikacji chińskiego modułu Visteon ESU-411/418 (platforma C307) - Poprawiono algorytm konwersji rozmiary kół w parametrze (obr/mil) w konfiguracji PCM (platforma C307) - Poprawki w konfiguracji platformy C307 dla SRM - Naprawiono błąd w zapisie nazwy modułu bluetooth-SRM (platforma C307) - Poprawiono błąd odczytu informacji i konfiguracji modułu KVM (platforma C307) - Naprawiono błąd podczas przetwarzania wyników kalibracji czujników automatycznego korektora ksenonów (platforma C307) - Naprawiono błąd w konfiguracji parametrów centralnego "urządzenia prędkość ostrzegania" (platforma CD34x) - inne drobne błędy - na początku programu jest link do strony przez którą można dotować rozwój programu!!! tedi_k 26-09-2014, 14:53 Zachęcam wszystkich użytkowników ELMconfiga do docenienia pracy kolegi Sergieja i przekazania dotacji na dalszy rozwój programu. Wystarczy nacisnąć na plik http://civil.iffc.ru/ELMConfig/donate.asp i wpisać sumę w rublach rosyjskich. Dla ułatwienia 500 rubli = ok. 43zł po kursie PayPal. Kolega Sergiej swoim programem ułatwił nam życie na tyle, że żadna z tych drobnych sum nie jest choć w przybliżeniu właściwym ekwiwalentem... Warto wynagradzać pożyteczną i użyteczną robotę! Borik 28-09-2014, 20:11 Po zainstalowaniu programu na Win7 wszystko ruszylo bez problemu, sterowniki sam sobie pociagnal z roku 2014. K@mix 30-09-2014, 21:46 Panowie, szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Jak przerobić tego typu interfejs? Nie znalazłem schematu do tej płytki nigdzie... http://www.e-volt.pl/public/images/produkty/oryginalne/117-273.jpg radek70 30-09-2014, 22:05 Panowie, szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Jak przerobić tego typu interfejs? Gotowca tu nie widziałem. Musisz posiłkowac się tym tematem: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=204800 albo innym: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164054&highlight=super+soft . czupryn1989 30-09-2014, 23:28 a ja mam problem kupilem to http://www.ebay.de/itm/271605057260?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT.. i w kazdym programie nie laczy sie z samochodem.. interfes wykrywa elm 327 1.4.....a co dziwne jak podlacze do samochodu to pokazuje mi napiecie 28,3v, i cos tam o co biega mick1973 01-10-2014, 10:31 Panowie, szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Jak przerobić tego typu interfejs? Nie znalazłem schematu do tej płytki nigdzie...Masz mnóstwo miejsca we wtyczce na zamontowanie przełącznika nie ma tam elektroniki. Wtyczka jest rozbieralna i ma wszystkie piny . Sam interfejs jest stabilny i działa bardzo dobrze sam programowałem nim PCM HEC i GEM zanim kupiłem STN. Trochę inwencji twórczej temat wałkowany już długo a schemat tym bardziej się nie zmienił. ciafka 03-10-2014, 17:23 po 9 miesiącach przerwy jest nowa wersja 0.2.14 ... - Dodano sprawdzanie odpowiedniej wersji programu i plików na frw.dat aby wykluczyć możliwość zastosowania nieodpowiedniego pliku (nie kumam) ... Ja też ;) Ale podłączyłem właśnie fokę i dostałem taki komunikat przy próbie odczytania PCM-a (komunikat wyskakuje kilka razy w trakcie przygotowania danych do zakładki Information dla PCM-a): "Wrong version of file frw.dat" Moja wersja PCM: 7M51-12A650-BBC Ktoś już to widział? Wiadomo, co robić? Harisonl 03-10-2014, 17:54 Mam dokładnie to samo z poprzednią wersją ELMcongiga nei było tego problemu. articzuk 05-10-2014, 20:46 Witam wszystkich. Mam elm327 od Mari i działał tak jak powinien. Współpracował z programami Forscan w samochodach focus mk1 1.6 benzyna oraz mk2 FL 1.8 tdci i Elmconfig w focus mk2 FL 1.8 tdci. Dodałem przełącznik według podanej na forum instrukcji i zaczęły się problemy. Interfejs wykrywany jest przez komputer, ale nie łączy się z pojazdem. W programie Forscan pojawia się komunikat, że nie może połączyć się z pojazdem, a w elmconfigu po wybraniu gdziekolwiek polecenia Read wyświetla N/A. Próbowałem z różnymi prędkościami i przełącznikiem w obu pozycjach i zawsze to samo. W elmconfigu wykonałem "Setup adapter for MS-CAN bus". Postanowiłem wrócić do stanu "fabrycznego" (pozbyłem się przełącznika), ale nic się nie zmieniło. Zepsuł się czy coś robię nie tak? Ma ktoś jakiś pomysł? mick1973 06-10-2014, 07:57 Skoro interfejs jest rozpoznawany przez program to problem tkwi po stronie ODB II czyli tam właśnie gdzie lutowywałeś kabelki z wyłącznikiem . Raczej coś pomieszałeś i nie przywróciłeś stanu fabrycznego . Rzadko się zdarza ale jednak ,że ktoś przegrzeje układ - płytkę (nieumiejętne obchodzenie lutownicą) lub jakieś inne złośliwe okoliczności - przepięcie - wyładowanie elektrostatyczne. Sprawdź wszystko jeszcze raz. macka 06-10-2014, 08:09 Ja też ;) Ale podłączyłem właśnie fokę i dostałem taki komunikat przy próbie odczytania PCM-a (komunikat wyskakuje kilka razy w trakcie przygotowania danych do zakładki Information dla PCM-a): "Wrong version of file frw.dat" Moja wersja PCM: 7M51-12A650-BBC Ktoś już to widział? Wiadomo, co robić? u mnie w mk3 też ten komunikat wyskakuje (nie mam przełącznika) mick1973 06-10-2014, 12:54 Wygląda na to że sprawdzanie zgodności wsadu ze sterownikiem wprowadzone w tej wersji coś nie do końca poprawnie działa. Ja też nie mam przełącznika stn1110. ciafka 06-10-2014, 17:37 Pewnie nie warto Siergiejowi głowy zawracać samemu, nasi forumowi guru od ELMconfiga i tak napiszą o tym? Czy próbować samemu? mick1973 06-10-2014, 17:53 Myślę że któryś z naszych przedstawicieli jak tutaj zajrzy to przedstawi tam problem. Musimy byś cierpliwi jak zawsze początki zawsze są trudne a błędy dość szybko eliminowane . tedi_k 06-10-2014, 19:12 W tym zakresie w programie nie ma żadnego błędu. Program musi być uruchamiany z katalogu, w którym się znajduje a nie np. ze skrótu na pulpicie. Do tego w tym katalogu musi się też znajdować katalog "data" z poprawną zawartością. Ot cała filozofia... mayak 06-10-2014, 20:30 Ja już mam dość priv'ów z których wynika że ktoś odpala program wprost z ZIP'a ... ciafka 07-10-2014, 05:51 Ale napięcie czuć... Nie wiem kto odpala z zipa, ja nie. Z całym szacunkiem i podziwem dla osiągnięć w prerzucaniu różnych wersji firmware pomiędzy wersjami focusa, raczej nie sądzę, aby któś w okolicy mógł mnie uczyć informatyki po grubych kilkunastu latach programowania od embedded po przetwarzanie rozproszone. Pytanie do bezdyskusyjnie expertów z elmconfiga było generalnie proste - będzie info do Siergieja czy nie. Nie to nie. Elmconfiga jestem tylko i wyłącznie użytkownikiem i nie chciałem zaśmiecać komunikacji forumowej z autorem programu, tym bardziej, że nie używam go jakoś szczgólnie intensywnie - np. do zarabiania. mick1973 07-10-2014, 08:36 Program musi być uruchamiany z katalogu, w którym się znajduje a nie np. ze skrótu na pulpicie. Do tego w tym katalogu musi się też znajdować katalog "data" z poprawną zawartością. Ot cała filozofia... Panowie spokojnie został zasygnalizowany problem który występuje jak widać nie u wszystkich. Zamiast się tu boczyć i podkręcać negatywną atmosferę proponuję ustalić w jakich okolicznościach problem ma miejsce . Posiadam dwa lapki jen Winda 8,1 64 bit drugi Winda XP SP3 Home 32 bit dwa kable jeden metalowy elm na sterownikach FTDI drugi Viaken STN 1110. Utworzone dwa bliźniacze katalogi 0.2.13b i 0.2.14 w których wypakowano oczywiście zawartości odpowiadających wersji programu . Programy uruchamiane bezpośrednio z folderu nie za pomocą skrótów czyli bliźniacze sytuacje a jednak nowa wersja nie potrafi odczytać wersji wsadu ani rodzaju sterownika czyli dwóch ostatnich linijek pierwszego ekranu PCM nie mówiąc już o próbie sczytania VID czy jak Kto woli konfiguracji . Nie jestem desperatem więc softu nie próbowałem nawet czytać. Problem tylko na 0.2.14 niezależnie od systemu i kabla może do pełni obrazu dodam że mój PCM to ESU-131 choć to wynika z profilu. ciafka widzę ma inny więc problem jest szerszy i puki co niewyjaśniony... mayak 07-10-2014, 08:51 0.2.14 działa ok - bez problemu odczytałem i zapisałem PCM typu SID206 ciafka 07-10-2014, 08:59 0.2.14 działa ok - bez problemu odczytałem i zapisałem PCM typu SID206 OK, to co może oznaczać 'katalog "data" z poprawną zawartością'? dla żadnej z wcześniejszych wersji elmconfig'a nie musiałem z tym katalogiem nic kombinować, a udało mi się zmienić w focusie takie drobiazgi jak ryglowanie drzwi po ruszeniu i wyłączyć brzęczyk pasów... mayak 07-10-2014, 09:04 wystarczy zrobić najzwyklejsze w świecie czynności (bez żadnej wiedzy tajemnej): - ściągnąć plik ELMConfig.zip z http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip - rozpakować go (cały plik ELMConfig.zip), spowoduje to powstanie podkatalogu 'data' - uruchomić plik ELMConfig.exe ciafka 07-10-2014, 09:17 Niestety, właśnie tak robiłem - dwukrotnie nawet. I wyskoczył wspomniany przeze mnie i innych błąd. Po południu popróbuję jeszcze, ale nie wiem za bardzo co w tej rzeczywiście prostej procedurze mógłbym zmienić... mayak 07-10-2014, 09:18 używam na przemian wersji 13 i 14 bez problemu, więc IMO program nie jest problemem mick1973 07-10-2014, 09:25 Jednak coś jest nie tak . Jedyna różnica u mnie to nazwa poszczególnych folderów z wersjami Elmconfig . Wypakowane na ten sam dysk w obu przypadkach c/, tym samym programem, atywirus niczego nie zablokował a jednak nie działa .No nic wykasuję wszystko i spróbuję jeszcze raz od początku. mayak masz może gdzieś link do archiwalnych wersji programu . tomfoc2 07-10-2014, 14:52 masz może gdzieś link do archiwalnych wersji programu . mick1973 a której wersji potrzebujesz? Ja mam ich trochę. mick1973 07-10-2014, 17:01 mick1973 a której wersji potrzebujesz? Ja mam ich trochę. Dzięki za chęci już poszukałem. A wracając do tematu opisane przez tedi_k i mayaka przypadki dają komunikat File frw.dat is missing U mnie jest Wrong version of file frw.dat Dla mnie nie jet to jednoznaczne bo jeśli pliku nie ma to ok ale jak jest i jest zły to ??? co jest powodem nierozpoznawania go przez program. dat na miejscu z pełną zawartością Biorąc pod uwagę że dzisiaj dokonałem już chyba z 99 kombinacji bez pozytywnego efektu czekam na rozwój wypadków . Bo nie do końca jestem w stanie zrozumieć jaki wspólny mianownik łączy moje obydwa laptopy że 0.2.14 nie czyta PCM. Czyżby NORTON ale jeśli tak to czemu nie blokuje 0.2.13b. Jutro zatargam stacjonarny do foki bo nie daje mi to spokoju :razz: Harisonl 08-10-2014, 07:33 U mnie jest dokładnie ta sama sytuacje kabelek MARI z przełącznikiem na poprzedniej wersji programu śmigało aż miło. W nowej wyskakują błędy jak u kolego wyżej. ELMconfiga pobrałem ze stronki autora programu, ściągnąłem na pulpit rozpakowałem i postępowałem jak zawsze i coś nie trybi. Myślę ze jest jakiś bug w programie ale to tylko moje przypuszczenie. tedi_k 08-10-2014, 08:04 Przed rozpakowaniem do katalogu, w którym poprzednio już był ELMconfig dobrze jest usunąć starą zawartość (w tym stary katalog "data"). Część unziperów nie nadpisuje istniejących plików (np. PeaZip - ale nie tylko on) i to powoduje, że użytkownikowi wydaje się, że zrobił co trzeba a w rzeczywistości zostały stare pliki i pojawia się błąd "wrong version"... Program nic tu nie jest winien - nie jest w stanie zastąpić staranności i uwagi użytkownika. mayak 08-10-2014, 08:45 Przed rozpakowaniem do katalogu, w którym poprzednio już był ELMconfig nawet nie przysżło mi do głowy, że ktoś może robić sobie taki BURDEL na dysku!!! Każdą nową wersję ELMConfiga mam w oddzielnym katalogu nazwanym tak jak dana wersja programu - nie robicie tak ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ????? mick1973 08-10-2014, 09:01 Ja raczej mam porządek dysk/ ford /programy / każda wersja w osobnym folderze. Właśnie stawiam na nowo windows xp bez antywirusa i zobaczę na gołym systemie choć już wątpię że to coś zmieni. Harisonl 08-10-2014, 10:55 Też mam każdą wersje programu w oddzielnym katalogu nazwanego zgodnie z numerem wersji. W starej działa bez problemu w nowej nie działa. W musi być coś nie tak z programem i jest jakiś bug dla kabli na sterowniku FDI. Bo jak wyjaśnić ze na tym samym kompie jedna wersja działa a druga nie. mick1973 08-10-2014, 11:12 Też mam każdą wersje programu w oddzielnym katalogu nazwanego zgodnie z numerem wersji. W starej działa bez problemu w nowej nie działa. W musi być coś nie tak z programem i jest jakiś bug dla kabli na sterowniku FDI. Bo jak wyjaśnić ze na tym samym kompie jedna wersja działa a druga nie. Nie tędy droga pisałem przecież że mam dwa kable na różnych sterownikach . Czysty windows xp bez antywira i tylnia część ciała . 0.2.13b działa , 0.2.14 nie. Drugiego lapka nawet nie próbuję przywracać bo mam go dopiero 4 dni więc nie systemy tu są przyczyną . Gdyby nie to że mam zwichniętą nogę to zatargał bym stacjonarny do auta. mayak 08-10-2014, 11:24 13 i 14 używałem tylko z ELS27, mam gdzieś zbunkrowany zwykły ELM327, ale go nie sprawdzę z 0.2.14 bo z Smaxem nowy ELMConfig nie bangla :( mick1973 08-10-2014, 12:10 mayak Masz ostatnio pobraną wersję czy tą testową z przed oficjalnego opublikowania. Ile macie plików po rozpakowaniu bo w 0.2.14 oprócz elmconfig.exe i data mam jeszcze cztery .ocx i trzy .dll ? w o.2.13b ich nie mam mayak 08-10-2014, 12:41 oczywiście że piszę o oficjalnej, ogólnodostępnej wersji 0.2.14 !!! mick1973 09-10-2014, 19:49 Ciekawe z jakim kabelkiem 14stki używał Tadeusz? Wersja14 wywala błąd nawet bez podłączenia auta. Tak że to jednak problem programu lub i sterowników. tedi_k 09-10-2014, 22:24 Wg mnie kabelek i drivery nie mają dokładnie żadnego znaczenia dla poprawności identyfikacji pliku frw.dat. Tylko i wyłącznie poprawność rozpakowania programu do wybranego katalogu. Program rusza bez problemu także ze skrótu na pulpicie - pod warunkiem, że we właściwościach skrótu (w zakładce "skrót") w polu "rozpocznij w" wpisana jest prawidłowa ścieżka katalogu programu. mick1973 10-10-2014, 06:26 tedi_k ja to wszystko już sprawdzałem. Dwa różne laptopy, sysytemy operacyjne ,kable jedyne co pozostaje wspólne to wersja programu i wydawca sterowników do FTDI.W musi być coś nie tak z programem i jest jakiś bug dla kabli na sterowniku FDI. U mnie jest podobnie tyle w XP działa na jakiś starych z płyty od kabla z 2007r,a 8 znalazł sobie świeże z tego roku. XP postawiłem już nawet od nowa a wypakowywałem kilkoma różnymi programamami. ciafka 10-10-2014, 10:35 Dla takiego PCM-a mam ten błąd, dla GEMa i innych po MS-CAN nie mam błędu. Dla BCM-a po HS-CAN też zresztą nie mam błędu. Jeżeli dane z frw.dat dotyczą wszystkich modułów, mocny argument za problemem w programie. Wydaje się, że nie ma co męczyć różne kabelki i różne wersje windozy (ja z kolei mam wiśtę)... mick1973 10-10-2014, 11:28 Co mam powiedzieć więcej .Program wywala błąd nawet jak auto nie jest podpięte - nie włączyłem zapłonu. https://lh6.googleusercontent.com/-hIfzj-p4zNI/VDev3N39mrI/AAAAAAAAABU/hFiIb6EmHxA/w984-h553-no/b%C5%82%C4%85d%2Belm%2B0.2.14.png. Na zdjęciu widać wyraźnie folder programu i katalog data. ciafka - SIM 29 Harisonl - SID 206 ja ESU - 131 Jak widać inne pcm-y tomfoc2 10-10-2014, 16:42 U mnie pod lapkiem "tylko" nie wywala błędu ,a mam Elma na sterach Silicon labs CP210xusb to UART Bridge. Pod autem tej wersji nie uruchamiałem. tedi_k 10-10-2014, 18:22 Co mam powiedzieć więcej .... Co mam powiedzieć więcej - z tego samego dystrybutywu program nie wywala błędów na podpinaniu i czytaniu PCM (SID206) ani wyborze softu zegarów. Sterowniki FTDI (choć do STN1170 - nie ma to żadnego znaczenia). dudijack 12-10-2014, 11:58 Co mam powiedzieć więcej - z tego samego dystrybutywu program nie wywala błędów na podpinaniu i czytaniu PCM (SID206) ani wyborze softu zegarów. Steerowniki FTDI (choć do STN1170 - nie ma to żadnego znaczenia). Witam.Obserwuje tą dyskusje od pewnego czasu , więc z braku innego zajecia przerobiłem Elma opartego na STN 1110 dodaja przełacznik HS-MS , zeby sprawdzic czy faktycznie nowy ElmConfig 0.2.14 nie działa z tym kablem.Dla porównania uruchamiałem również ElmConfiga 0.2.13 ( tylko na HS ). Niestety ale tak jak juz powiedzieli poprzednicy 0.2.14 nie czyta PCM ( wywala błąd podany w postach) , 0.2.13 robi to bez problemu.Co więcej po przełaczeniu na MS-CAN program generuje bliżej nieokreslony błąd.Z poczatku myslałem że moze popełniłem błąd w przeróbce , aczkolwiek pod forscanem i innym programie diagnostycznym ( FF) STN1110 działa poprawnie na szynie MS-CAN. mick1973 12-10-2014, 12:43 więc z braku innego zajecia przerobiłem Elma opartego na STN 1110 dodaja przełacznik HS-MS , zeby sprawdzic czy faktycznie nowy ElmConfig 0.2.14 nie działa z tym kablem. dudijack tylko żeby przekonać się czy działa czy nie,nie trzeba go było przerabiać na z przełącznikiem. PCM = HS-CAN Steerowniki FTDI (choć do STN1170 - nie ma to żadnego znaczenia). Czyli sterowniki można pominąć . Jak na razie problemów nie masz Ty- STN 1170 i mayak - ELS27 CjRudi 12-10-2014, 17:51 Witam, tak myślę, że problem może tkwić w wersji posiadanego PCM. Dziś podłączyłem się STN1170 i mam ten błąd tylko na zakładce PCM. Wszystko na MS-CAN mogłem ustawić, nie mogę tylko zczytać PCM. Na stronie ELMCONFIGA jest taka rozpiska jaki plik pobrać dla wersji PCM - no i dla mojej nie ma pliku do ściągnięcia :/ macie pomysł co teraz? :) Mój module number to 5M51-12A650-SE no i własnie w tym przypadku wyskakuje mi wrong version of frw.dat.. Tu szukałem: http://civil.iffc.ru/elmconfig/pcm_frw.htm dudijack 12-10-2014, 18:23 dudijack tylko żeby przekonać się czy działa czy nie,nie trzeba go było przerabiać na z przełącznikiem. PCM = HS-CAN To wiem .Chciałem sprawdzic kompleksowo :) aksokol 12-10-2014, 18:41 Program wywala błąd nawet jak auto nie jest podpięte Może to coś pomoże: ELS27 ten sam laptop dwa systemy operacyjne ten sam katalog programu ELMConfig_v0.2.14 Problemy opisane jak u Michała (mick1973) wrong version of frw.dat: System 8.1 64bit sterownik FTDI 2.8.30 lub 2.12.00 Starsze sterowniki na 8-ce nic nie pomogły(systemu nie będę zmieniał na 32bit) Brak problemów: System Vista 32bit sterownik FTDI 2.8.30 mick1973 12-10-2014, 19:10 ELS27 ten sam laptop dwa systemy operacyjne ten sam katalog programu ELMConfig_v0.2.14 Problemy opisane jak u Michała (mick1973) wrong version of frw.dat: Się zrobiło ciekawie . Zbieramy dalej dane od innych może wyjdzie jakiś wspólna przyczyna. aksokol 12-10-2014, 19:12 Się zrobiło ciekawie . Zbieramy dalej dane od innych może wyjdzie jakiś wspólna przyczyna. Obstawiam system 64bit dudijack 12-10-2014, 19:13 Obstawiam system 64bit U mnie 32bit ????? Więc chyba to nie on jest winowajcą. aksokol 12-10-2014, 19:17 U mnie 32bit To może ma znaczenie że jest to win8.1 (u mnie) dudijack 12-10-2014, 19:22 Jutro sprawdze na virtualnej maszynie pod XP . tedi_k 12-10-2014, 19:53 Win7 32bit (zainstalowany j. rosyjski dla programów nie używających UNICODE) FTDI (kabel Viaken v3) - v14 ELMconfiga działa bez problemu. Zrobiłem dziś reprogramowanie SIM28 pod tempomat i podniesienie wersji softu zegarów poliftowych. To jest moja standardowa konfiguracja robocza (specjalny lapek pod działania samochodowe). Normalnie pracuję tylko na niej. Win 8.1 64bit (bez j. rosyjskiego) FTDI (ten sam Viaken v3) - v14 nie działa (bez podłączenia do samochodu) wyskakuje "wrong version frw.dat". Nie używam tej konfiguracji, więc nie stwierdzałem tego błędu. Wniosek co do możliwych "winowajców": 1) Win 8.1 - jednak tu zastanawiające jest, że nie pomaga ustawienie dla ELMconfiga trybu zgodności z Win7; 2) 64bit trudno mi to skomentować 3) brak ustawienia "j. rosyjski dla programów nie używających UNICODE" - nie chce mi się ma moim służbowym lapku instalować cyrylicy, bo mi nie jest potrzebna. mick1973 12-10-2014, 20:36 Jak pisałem wcześniej xp 32 bit i 8,1 64 bit nie działa jutro zainstaluje pakiet języka boocvowego. aksokol 12-10-2014, 20:48 brak ustawienia "j. rosyjski dla programów nie używających UNICODE" I problem (wrong version of frw.dat) rozwiązany nie miałem tego ustawienia na win8 dudijack 12-10-2014, 20:55 gdzie jest to ustawienie jesli mozna spytac? aksokol 12-10-2014, 20:59 Panel sterowania/opcje regionalne(w 8-ce Region)/Administracja/Język dla programów nie obsługujących kodu Unicode mick1973 13-10-2014, 13:36 No to wspólnymi siłami udało się ustalić przyczynę problemu. Dzięki wszystkim za zaangażowanie . Kolejna ciekawostka to że odczyt firmware z PCM trwa o wiele dłużej niż w wersji 13b bo aż 78 min. Gdzie ten sam PCM - esu 131 stara wersja czytała w niecałe 40. Plusem zaś jest skrócenie czasu "stresującego" zapisu z 11 do 5 min. w nowej wersji.;) loskamilos 13-10-2014, 14:10 U mnie (win7 32bit en + viaken v3, czyli STN1170) po zmianie locale na rosyjskie odczyt zakładki "Information" zadziałał, ale już nie mogę odczytać VID blocka ("Configuration") ani całego firmwaru ("Procedures" "Page 2") - nie jest to już "Wrong version of frw.dat", ale "Incorrect response from ELM to request 27 01: 03 7F 27 22 00 00 00 00" oraz w polu logu: "Getting security access.. Error!" Może wpływ ma jeszcze sam PCM - mam 7M51-12A650-AFD z firmwarem 7M51AFD (module type SIM28). --EDIT Firmware udaje się odczytać ale tylko wtedy, gdy nie zrobię odczytu informacji i konfiguracji (czyli jako pierwszą czynność wykonaną w programie). dudijack 13-10-2014, 17:17 U mnie na STN 1110 również zadziałało . Z braku czasu nie robiłem nic więcej w PCM , natomiast po MS-CAN ( w sumie sam juz nie pamietam czy aby tak nie było) podczas odczytu zakładki "information " w DDM i PDM dostaje N/N. Swoja droga panowie blisko "zwiazani" z siergiejem moz e przekażecie mu błedy tej wersji ElmConfiga? tedi_k 13-10-2014, 18:07 U mnie (win7 32bit en + viaken v3, czyli STN1170) ...--EDIT Firmware udaje się odczytać ale tylko wtedy, ... Napisałem wcześniej, że dla dokładnie tego samego PCM i softu zrobiłem wczoraj tym samym kablem tempomat - czyli i odczyt i zapis softu PCM. Czyli dla SIM28 nie ma powtarzalnego błędu w programie. mick1973 13-10-2014, 19:45 "Incorrect response from ELM to request 27 01: 03 7F 27 22 00 00 00 00" oraz w polu logu: "Getting security access.. Error!" Podobny błąd miałem przy zapisie wsadu do pcm ale tylko wtedy gdy nadpisywałem zmodyfikowanym queezerem. No ale w SIM 28 tego nie ma dudijack 02-11-2014, 16:10 Pojawiła sie nowa wersja ElmConfiga oznaczona numerkiem 0.2.15. (civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip) Zmiany: - dodano mozliwość pracy w bloku FACM (moduł sterujący wtrysku paliwa), counter reset (platforma C307) (opcja dodana po licznych wnioskach naszych rodaków wysłanych do civil-zz) - mozliwość pracy w bloku EHPAS (moduł EGUR), włącznie z możliwością pobrania konfiguracji z serwera c Ford (platforma C307) - dodano oprogramowanie Quizzer SWE10-00356-022F01 dla Visteon ESU-121 (platforma C307) (dzięki AVA (adact. ru)) - dodano mozliwość zapisu w module TCM automatyczna skrzynia AW55 (silniki 2. 5-200) (platforma C394). Naprawiono błąd z frw. dat który wystepował podczas przełączania do zakładki "procesy"podczas pracy z Mondeo IV\/S-Max\/Galaxy.Poprawiono wiele innych drobnych bugów. Sorki ale tłumaczyłem z rosyjskiego w oparciu o swoja " znikomą " jego znajomość. Jesli ktoś ma jakies sugestie do tego tłumaczenia prosze OTO (http://ffclub.ru/topic/361870/jump_960/#comments) link do źródła .Uwagi prosze dodawac w poscie ponizej. tedi_k 02-11-2014, 17:04 - dodano obsługę sterownika FACM dawkowania EOLYS (dodatku do paliwa) - w tym reset po uzupełnieniu EOLYS - dodano obsługę sterownika wspomagania układu kierowniczego elektro-hydraulicznego EHPAS - łącznie z możliwością reprogramowania sterownika softem z serwerów Forda - o ESU-121 jest OK - dodano obsługę sterownika TCM skrzyni automatycznej AW55 - naprawiono błędy nie pozwalające używać v0.2.14 na platformie Mondeo mayak 02-11-2014, 18:06 Ehpas - nie reprogramowanie softem z serwera Forda, ale tylko (albo aż) pobieranie konfiguracji ehpas z serwera mayak 03-11-2014, 08:13 dużo ciekawsza rzecz doszła!!!! W EHPAS (nie występuje w benzynowych 1.4 i 1.6) można sobie samemu wyregulować siłę wspomagania w wszystkich trzech trybach: http://media.ffclub.ru/up253851-Image_7-1414964795.png to się nazywa FINE TUNING :D Harisonl 08-11-2014, 13:21 Nowa wersja działa bez problemu z focusem mk2 fl błąd w PCM jaki występował w poprzedniej wersji został naprawiony :) mick1973 08-11-2014, 15:25 Widocznie miało to zwiążek z okienkiem powitalnym którego nie ma w 13b i 15. ciafka 08-11-2014, 18:55 Pobawiłem się wersją 0.2.15. Działa doskonale, błędu już nie ma, czyta wszystko i co-nieco pisze :lol: - takie-tam drobiazgi zmieniłem. Ucieszyłem się, bo to naprawdę fenomenalny program. A teraz dowcip sezonu: Idę do Mondeusza, podłączam, uruchamiam - i zgadnijcie - NIE działa :570: ! Błąd podaję poniżej. Wiem, że to OT w tym wątku o FF, ale wygląda, że dzieło po woli zaczyna przerastać możliwości autora :mrgreen: jareeq 09-11-2014, 14:40 Z wersja 0.2.15 nareszcie mój kabelek z viakena działa gdzie trzeba (STN 1110), dialogi z przełącznikiem też się sprawdzają - jak w forscanie. Przy okazji - czy może mi ktoś z was powiedzieć gdzie fizycznie znajduje się pcm w moim modelu forda ? tedi_k 09-11-2014, 16:43 Lewy narożnik przedniego zderzaka - przed lewym nadkolem. PCM jest w puszce rezonatora powietrza. jareeq 09-11-2014, 17:54 Aha - czyli ta duża skrzynka - widziałem po zdjęciu reflektora - ale pewien nie byłem. Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie - sąsiadowi z niewiadomego powodu przestał działać zapasowy kluczyk (bez pilota). Sprawdzał swoim komputerem - i okazało się że ma zarejestrowane dwa kluczyki wiec teoretycznie wszystko w porządku. Czy po zaprogramowaniu nowego kluczyka (metoda przekrętno-pilotowo stacyjkowa :-)) trzeba będzie stary usuwać czy można go tam zostawić ? mick1973 09-11-2014, 18:16 metoda przekrętno-pilotowo stacyjkowa :-:shock::shock::shock: Przecież to sposób dopisania pilota do centralnego a nie immobilajzera w kluczyku bo to odmienne tematy. A tak w ogóle to: 1.Jakie auto i rocznik ma sąsiad? 2.Jeśli ma focusa II to gdzie on odczytał te kluczyki, znaczy się w jakim module pojazdu? kabar3 09-11-2014, 21:15 Pojawiła sie nowa wersja ElmConfiga oznaczona numerkiem 0.2.15. (civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip) Zmiany: - dodano oprogramowanie Quizzer SWE10-00356-022F01 dla Visteon ESU-121 (platforma C307) (dzięki AVA (adact. ru)) mam ESU-121. czym jest ten Quizzer? zbi_gniew 10-11-2014, 13:58 Nie wiem czy do końca w temacie, krótkie pytanie, jakim programem odczytam różnicę ciśnień z czujników przed i za dopalaczem dpf? W momencie kiedy ciśnienie będzie duże, będę wiedział że to czas aby przegonić auto. Dziękuję za odpowiedź, mayak 10-11-2014, 16:53 Forscan odczyta, wątek jest na podforum mondeo MarcinUj 13-11-2014, 21:17 Witam, ostatnio dołączyłem do grona posiadaczy kabelka ELM327 do diagnostyki Forda. Kabelek na układzie FTDI, ładnie się łączy z autkiem tylko że z prędkością 38400, przy wyższych prędkościach wywala błąd. Nie bardzo wiem jak zmusić ów kabelek do pracy z prędkością minimum 115200, a jak widać na screenach test prędkości przechodzi do 500000. Dodatkowo przy próbie ustawienia "set an adapter constant speed" na wartość 115200 wyskakuje komunikat o "hard reset controller memory" i trochę się boję wcisnąć OK. Ktoś poradzi jak przyśpieszyć kabelek? Dodam że mam zainstalowane najnowsze stery do FDCI. dudijack 14-11-2014, 08:26 Witam, ostatnio dołączyłem do grona posiadaczy kabelka ELM327 do diagnostyki Forda. Kabelek na układzie FTDI, ładnie się łączy z autkiem tylko że z prędkością 38400, przy wyższych prędkościach wywala błąd. Nie bardzo wiem jak zmusić ów kabelek do pracy z prędkością minimum 115200, a jak widać na screenach test prędkości przechodzi do 500000. Dodatkowo przy próbie ustawienia "set an adapter constant speed" na wartość 115200 wyskakuje komunikat o "hard reset controller memory" i trochę się boję wcisnąć OK. Ktoś poradzi jak przyśpieszyć kabelek? Dodam że mam zainstalowane najnowsze stery do FDCI. Niestety ale nic nie zrobisz. Chińskie klony tak niestety mają , choc w miare dobrze działaja kabelki od "Mari" .Szczerze powiedziawszy i tak dobrze że działa na 38400 kbit.Test predkości zawsze bedzie przebiegał w ten sposób. Chcesz cos szybszego , kup ELSa-21 lub cos na STN1110 .Pozdrawiam. MarcinUj 14-11-2014, 21:56 Niestety ale nic nie zrobisz. Chińskie klony tak niestety mają , choc w miare dobrze działaja kabelki od "Mari" .Szczerze powiedziawszy i tak dobrze że działa na 38400 kbit.Test predkości zawsze bedzie przebiegał w ten sposób. Chcesz cos szybszego , kup ELSa-21 lub cos na STN1110 .Pozdrawiam. Poważnie?? No przecież w tymże wątku wyczytałem że chip FTDI jest ok i że nawet do prędkości 500000 kabelki chodzą na nim. A co może znaczyć ten komunikat "hard reset controller memory"? dudijack 15-11-2014, 09:04 Jest OK , jesli kupiłeś Elma od "Mari'.Niestety nie podałeś skąd nabyłeś interfejs. Komunikat oznacza poprostu "twardy reset" .Na mój gust nic nie powinno sie stać, choć szczerze sam sie z nim jeszcze nie spotkałem. MarcinUj 15-11-2014, 13:11 Jest OK , jesli kupiłeś Elma od "Mari'.Niestety nie podałeś skąd nabyłeś interfejs. Nie jest to elm od "Mari", tylko jakiś "noname" z allegro. Jednak, wnętrze wygląda bardzo porządnie i identycznie jak wnętrze elm od "Mari". Wydawało mi się, że jak jest ten sam układ to prędkość powinna być również ta sama. Komunikat oznacza poprostu "twardy reset" .Na mój gust nic nie powinno sie stać, choć szczerze sam sie z nim jeszcze nie spotkałem. To, że komunikat oznacza "twardy reset" to wiem, tylko co miałoby być resetowane? moduł elm'a, czy jakiś moduł Forda ??? dudijack 15-11-2014, 13:19 Nie jest to elm od "Mari", tylko jakiś "noname" z allegro. I wszystko jasne .Nic dodac nic ująć. Tak będzie działał nie inaczej. Nie sugeruj się wnetrzem interfejsu bo "diabeł" tkwi w szczegółach. To, że komunikat oznacza "twardy reset" to wiem, tylko co miałoby być resetowane? moduł elm'a, czy jakiś moduł Forda ??? Twardy reset kontrolera interfejsu ELM. MarcinUj 15-01-2015, 08:55 Witam, dla wszystkich tych, którym nie działa ELM327 z prędkością powyżej 38400bps - znalazłem rozwiązanie. Za pomocą programu np. HyperTerminal, trzeba się połaczyć z układem ELM327 i przesłać odpowiednią komendę zmieniającą prędkość. Wpisując w HyperTerminal np: AT PP 0C SV 23 (enter) AT PP 0C ON (enter) Po tym zabiegu cieszymy się prędkością 115000bps :) U mnie działa :) A wszystko ładnie rozpisane tu: http://www.elmelectronics.com/DSheets/ELM327DSF.pdf Pozdrawiam hubi_c 15-01-2015, 21:04 Witam, Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem ff2 FL 1.6TDCI 2008. Czy ktoś z forumowiczów jest z okolic Poznania, Kościana lub Leszna? chciałbym aktywować parę rzeczy poprzez omawiane wyżej ustrojstwa tylko że jest to dla mnie czarna magia więc chętnie skorzystałbym z pomocy fachowców. KrisSzy 26-02-2015, 14:19 Przy próbie zapisania PCM z focusa RS Mk2 ELMConfig 2.0.16b interfejs ELS27 (w trybie FTDI speed auto) czyta początkowo PCM, pyta o nazwę pliku i zaraz się wywala z komunikatem: Incorrect response fropm adapter for request "23001C200000FE" 7F 23 31 31- request out of range Jakieś pomysły ? K mayak 26-02-2015, 14:34 Zapisania?? czy masz na myśli odczytanie z pcm do pliku? KrisSzy 26-02-2015, 16:16 Sorki, nie napisałem jasno. Na razie myślałem o zapisaniu z PCM na dysk jako backup mojego obecnego programu. Podobno ta wersja ELMConfiga już wspiera mojego focusa. radek70 26-02-2015, 20:00 Ja też nie mogę odczytać PCM Configuration. Udaje się tylko Read Information. STN1110, prędkość 500000, wer. 0.2.15. Reszta działa bez zastrzeżeń. Szczegóły poniżej. Co może być przyczyną? Bump: Zapomniałem dodać: WIN7, 32bit, może spróbować na XP? KrisSzy 26-02-2015, 20:37 Wersja st/rs jest wspierana dopiero od v 16b. dudijack 06-03-2015, 07:04 Nowa wersja ELMConfiga 0.2.16c (civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip) . Zmiany: - Naprawiono błąd w parametrach zapisu VID-block (kraj, Body Style) (platforma C307 / C214 / C394) (dzięki Spb_Focus_Man (ffclub.ru)) - Dodano możliwość pisania firmware Quizzer oddzielnie w stosunku do głównego oprogramowania (platforma C307 / C214 / C394) - możliwość ponownego zapisywania firmware w formacie BIN, aby móc zapisać firmware do nowej VID-unit (platforma C307 / C214 / C394) - Dodano polecenie zresetowania zasilacza po zainstalowaniu nowej prędkości - Zmiana opcji konfiguracji 'typu centralny Pilot', aby móc korzystać z uroków CZ jak stare (FF2) i nowy (FF3) próbka (platforma CD34x) - Dodano jeszcze jeden blok RCM, na MS-CAN, do obsługi samochodów do 2011 roku (Platforma CD34x) - Naprawiono błąd podczas odczytu informacji modułóww czasie pracy z platformą CD34x - Naprawiono błąd, który powodował bład edycji oprogramowania modułu Bosch ME9.0 C307 (silniki 2.5T 225/305 Ford Focus ST / RS), gdy pamięć flash zostanie skasowana (dzięki J_Bravo98 (ffclub.ru) - Naprawiono błąd podczas konfiguracji modułów Bluetooth * -19G488- * (dzięki Gundick (ffclub.ru)) - Korekta innych drobnych błędów ciafka 06-03-2015, 08:39 Taka propozycja. Jak już wrzucacie ChangeLoga kolejnych wersji na forum (chociaż nie mam pojęcia po co to robić, ale pewnie jakiś cel jest) - podawajcie jakiej wersji ELMConfiga dotyczy wpis... dudijack 06-03-2015, 09:09 Taka propozycja. podawajcie jakiej wersji ELMConfiga dotyczy wpis... Masz wersje w tytule. Zmiany są od wersji 0.2.16 aczkolwiek nie były podawane więc wrzucam je dziś. Taka propozycja. Jak już wrzucacie ChangeLoga kolejnych wersji na forum (chociaż nie mam pojęcia po co to robić, ale pewnie jakiś cel jest) Changelog informuje o wprowadzonych poprawkach i nowych funkcjonalnościach programu , gdzie akurat te drugie są cenna informacją dla potencjalnych ( nowych ) uzytkowników programu , którzy do chwili obecnej nie mogli z niego korzystac - więc reasumując chyba jest sens umieszczania go. arturfom 06-03-2015, 09:20 Ja też nie mogę odczytać PCM Configuration. Udaje się tylko Read Information. STN1110, prędkość 500000, wer. 0.2.15. Reszta działa bez zastrzeżeń. Szczegóły poniżej. Co może być przyczyną? Bump: Zapomniałem dodać: WIN7, 32bit, może spróbować na XP? aby ta zakładka działała jak nalezy musisz wybrac poprawny "PCM Type" miedzianek 06-03-2015, 15:46 a ten PCM type to gdzie się ustawia? Bo ja nic nie ustawiałem a normalnie odczytuje z PCM KrisSzy 06-03-2015, 16:10 Bodajże pcm/procedures/2 lista rozwijana. miedzianek 06-03-2015, 17:54 ok, ale jak mi pcm czyta normalnie to muszę to ustawiać? Bo będę aktywował tempomat, i wole nie uwalić^^ mick1973 06-03-2015, 19:26 a ten PCM type to gdzie się ustawia? PCM/Configuration i na samej górze masz rozwijaną liste. ale jak mi pcm czyta normalnie to muszę to ustawiać? nie dlatego że twój sterownik jest pierwszy na liście. radek70 06-03-2015, 19:31 aby ta zakładka działała jak nalezy musisz wybrac poprawny "PCM Type" O ja ciemna masa, aż się w czółko palnąłem :) Dzięki !!! arturfom 06-03-2015, 19:58 Cytat: Napisał miedzianek ale jak mi pcm czyta normalnie to muszę to ustawiać? nie dlatego że twój sterownik jest pierwszy na liście. odczyta każdy bez ustawień ale przy zapisie wywali błąd jak masz nie taki jak trzeba Bump: ok, ale jak mi pcm czyta normalnie to muszę to ustawiać? Bo będę aktywował tempomat, i wole nie uwalić^^ kupiłeś ELMa? mick1973 06-03-2015, 20:19 odczyta każdy bez ustawień ale przy zapisie wywali błąd jak masz nie taki jak trzeba Skoro ma ustawione to ustawiać nie musi.:568: i nie zawsze wywali błąd ESU 131 nadpiszesz softem 411/418 bez błędu o skutkach nie wspomnę . Ponoć od wersji 0.2.14 jest sprawdzanie kompatybilności ale lepiej uważać i nie testować na sobie.:( radek70 06-03-2015, 21:01 kupiłeś ELMa? Paweł znalazł go w domu. Miał i nie wiedział :) http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=220974 arturfom 10-03-2015, 07:37 Info dla tych którzy po zrobieniu przełącznika wprowadzili w HT ustawienia i nie działa ELM jak należy na forum znajduje się zapis dotyczący konfiguracji do pracy a mianowicie atpp2asv38 atpp2aon atpp2csv81 atpp2con atpp2dsv04 atpp2don nie znam źródła tego wpisu ( jeśli ktos ma z opisem wartości to poproszę ) ale po wpisaniu w moim ELM urządzenie przestaje działać jak należy z ELM config - po przestudiowaniu dokumentacji ELM można pokusić się o twierdzenie że wartości wpisane nie mają odnosnika w dokumentacji - nie ma tam takich wartości ( choć zakres pozwala na wpis ) - możliwe że te dane są powielane z jakiegoś forum i dotyczyły jakiś wersji ELM które wymagały ustawień tego typu ( dodatkowo ELM przestał działać z FES do fiata ) jak naprawić ? komenda w hyperterminalu AT Z ma zresetować ustawienia ale jeśli nie działa należy wpisać wartości domyślne atpp2asv3C atpp2aon atpp2csvE0 atpp2con atpp2dsv04 atpp2don at z at ws potem można ustawić interfejs do pracy z większą prędkością at pp 0C sv 23 ( wartość domyślna 68 ) at pp 0C on mayak 10-03-2015, 07:39 teraz nie trzeba bawić się z hyperterminalem, bo od kilku lat (!) w ustawieniach elmconfiga jest klawisz, aby aktywować MS-CAN w kablu arturfom 10-03-2015, 11:19 tylko że jak ktoś czyta wątek od początku i zaczyna od wpisania danych, przeróbek i porównywania płytki - to stwierdza że ma zły interfejs, co w większości przypadków prawdą nie jest, sprawdzanie też wersji interfejsu komendą ATI to bzdura bo sprzedający może wpisać STSATI ELMv1.6a a my wpisując ATI bedziemy myśleli że mamy wersję 1.6a napisałem bo może niektórym pomoże zresetowac ich ELMy do ustawień domyślnych no i twoje info przydatne zapomniałem o tym :027: radek70 02-04-2015, 22:12 U mnie wszystko działa... nawet na stole w kuchni, hi, hi :) jacekk015 27-10-2015, 21:26 C-MAX 1.8 TDCI PCM: 7M51-12A650-AUH SID206 ELMConfig 0.2.16c Nie mogę zrobić w zakładce Configuration po odczycie, Write to PCM. Mam znany już komunikat "There is non-empty VID block..." Ponoć od wersji 0.2.11 nie trzeba ładować firmware? http://www.focusclub.nl/forum/showthread.php?t=34189 mayak 27-10-2015, 23:08 A co chcesz zrobić??? W 1.8tdci nie trzeba aktywować tempomatu w PCM aby tempomat działał - o to Ci chodzi? Generalnie, to zaleca się ostrożność, bo usługi laweciarzy nie tanieją ;) jacekk015 28-10-2015, 10:21 A co chcesz zrobić??? W 1.8tdci nie trzeba aktywować tempomatu w PCM aby tempomat działał - o to Ci chodzi? Generalnie, to zaleca się ostrożność, bo usługi laweciarzy nie tanieją ;) Głupi ja. Pisałem wcześniej dokładniej, ale przy zatwierdzeniu POSTa wywaliło mi treść. Dodałem nagrzewnicę PTC, ustawienia GEM, HEC są OK - działa wszystko. Jednakże zmieniłem alternator ze 105A na 150A. W PCMie jest wpisany 120A - pewnie taki był oryginalnie z fabryki, na etapie życia padł, albo Polaki wymienili. Jednakże, chciałem wbić na poprawny 150A. Holender podawał, że wystarczy w nowym ELMie konfigurację, czyli po staremu VID-block, wgrać osobno. PS. Dlaczego na VIAKENie V3 przy bloku 128 ciągnęło Firmware do pliku 48 minut?? To jest norma? Teoretycznie już załadowałem z pliku BIN firmware do ELMa, zmieniłem w Configuration na 150A i pacnąłem Write to PCM, ale spłoszył mnie komunikat PATS... chciałbym rano odjechać do pracy bez lawety. mayak 28-10-2015, 14:25 ednakże, chciałem wbić na poprawny 150A. wydaje mi się, że nie warto ryzykować dla takiej zmiany Holender podawał, że wystarczy w nowym ELMie konfigurację, czyli po staremu VID-block, wgrać osobno. vid block można modyfikować/wgrywać "osobno" (tzn. bez reszty firmware) tylko w 1.6tdci i 2.5T nie wiem jak w Cmax'ach, ale w ff2 to PATS trzeba "robić" przy aktualizacji softu -BCB lub -BCC (nie pamiętam) do nowszego (czyli -BCG) mayak 26-11-2015, 07:48 No i wreszcie, po beta testach (miałem), jest nowy Elmconfig w wersji 0.2.17! Zmiany nie są jakieś znaczące na moje oko: obsługa modułu sterownia składanym dachem (cabrio - na zimę jak znalazł ;) ) ręczne wybieranie softu do PCM w FF2 bez kontroli kompatybilności z sterownikiem (przytrzymać klawisz SHIFT) poprawki obsługi PCMa typu ESU-131 nowszy (v. 511) do zegarów z dużym wyświetlaczem w FF2 obsługa adapterów z chipem STN2120 (mają się pojawić) poprawki logowania w trybie sniffer (także obsługa szyn HS-CAN / HS1-CAN, HS2-CAN, MS-CAN, MM-CAN (125k) , MM-CAN (500k)) obsługa adaptera ELS327 z nowym firmware STN1170 3.5.0 inne drobne zmiany i poprawki sam program i biblioteki do pobrania tam gdzie zawsze, czyli: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ jacekcrv 28-11-2015, 11:02 nowszy (v. 511) do zegarów z dużym wyświetlaczem w FF2 - wiadomo jakie wnosi zmiany i czy warto aktualizować ? ayo007 28-11-2015, 11:37 Drodzy koledzy, czy takim ustrojstwem mogę coś zdziałać, czy lepiej kupić innego ELM-a? kirhoff 28-11-2015, 13:19 ayo007 to zależy co chcesz robić. Podłącz to zobaczysz stiepek 06-12-2015, 10:26 Dołączam się do pytania odnośnie softu do zegarów z dużym wyświetlaczem w FF2 jakie zmiany ? dakac 06-12-2015, 19:39 Witam Mam elma 327 v3 od viakena na stn1170 program Forscan dział normalnie ,a Elmconfig w różnych wersjach nie komunikuje się z samochodem Fordem Escspe (amerykańska Kuga ) , a z Fordem mondeo mk4 połączył się tylko w wersji rosyjskiej . Czy to wina samochodu , lub może jakiś ustawień programu . tedi_k 07-12-2015, 11:40 ...nie komunikuje się z samochodem Fordem Escspe (amerykańska Kuga ) , a z Fordem mondeo mk4 połączył się tylko w wersji rosyjskiej .. . Escape to Kuga MK2 - ELMconfig nie obsługuje Kugi MK2. Trzeba się nauczyć cyrylicy - ELMconfig w znacznej części nie jest przetłumaczony - choć cała centralna konfiguracja jest po angielsku. dakac 07-12-2015, 13:50 Już udało mi się połączyć z samochodem na szybkości 500000 , odczytuje vin , symbole modułów , niektóre parametry , odczytuje też błędy i mogę je skasować . Robi reset ustawień , ale nie odczytuje kodowania i w związku z tym nie mogę zmienić parametrów . ali85 13-12-2015, 11:44 Witam, ja mam z kolei inny problem. Elmconfig działa bez zarzutu na ms i hs lecz mam problem z jedną (najważniejszą dla mnie stroną) konfiguracji, t.j.: GEM>Configuration>Page 1 akurat na niej jest możliwość konfiguracji kilku rzeczy, które mnie interesują ale elmconfig wyrzuca mi błąd (screen). Prośba o pomoc. Większość innych stron konfiguracji działa bez zarzutu. Problemy mam też z DDM. Łączę się z prędkością 38400. Fazik83 13-12-2015, 16:00 A wydaje mi się, że powinieneś łączyć się z prędkością 50000 |