Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] ELM327 1.4b + ELMConfig = nie działa
langolier 11-11-2012, 17:04 witam
zakupiłem na allegro interface ELM327 1.4b ze złączem USB.
Próbowałem połączyć się za jego pomocą i przy użyciu programu ELMConfig 0.1.2.1b (ale też niższymi wersjami) z moim autem - niestety bez powodzenia.
Od razu dodam, że programy takie jak ELM-FFII 0.9.4.13 czy ScanTool.net 1.13 czy też PCMSCAN 2.4.12 a nawet EASY OBDII nie miały takich problemów i połączenie uzyskuje natychmiast...
Wiem, że do komunikacji z magistralą CAN MS (średniej prędkości) muszę zainstalować przełącznik (lub za każdym razem przelutowywać ;)) ale na razie chciałbym uzyskać połączenie choćby tylko HS (wysokiej prędkości).
Podobno pewne wersje interfejsów miały błąd na płytce drukowanej - ale moja płytka jest zupełnie inna (brak elementów na spodniej stronie - patrz poniżej http://img855.imageshack.us/img855/2333/pytkaspd.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/855/pytkaspd.jpg/)
więc u mnie taka przeróbka nie jest możliwa.
Sprzedawca nawet odpowiedział na mojego maila, że "do pracy z ELM Config muszę przerobić ELM327" ale niestety nie powiedział jak a teraz milczy....'
Ktoś zna rozwiązanie mojego problemu ?
maureliusz 11-11-2012, 17:14 Tu masz opisany problem o którym wspomniałeś:
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/36886-Interfejs-diagnostyczny/page34
Co dokładnie nie działa?
1. Czy ScanXL działa nadal po przeróbce? Może coś skopałeś.
2. Czy napewno dobrze przelutowałeś druty - może coś skopałeś.
3. Czy robiłeś konfigurację za pomocą terminala:
atpp2asv38
atpp2aon
atpp2csv81
atpp2con
atpp2dsv04
atpp2don
langolier 11-11-2012, 19:14 Tu masz opisany problem o którym wspomniałeś:
kolego, chyba nie doczytałeś mojego posta:
1) ja mam inna płytkę niż te w wylinkowanym przez Ciebie wątku - zdjęcie jej spodniej strony wstawiłem. Jest kompletnie inna.
2) na razie nic nie lutowałem, po prostu chcę uruchomić tylko CAN-HS w programie ELMConfig, co powinno być możliwe i bez żadnych zmian w układzie i wysyłania komend do ELM, które Ty podałeś. Robili to moi koledzy z Focus Forum Polska i wiem, że to możliwe aczkolwiek niekoniecznie z moją wersją ELM :(
Dlatego szukam rozwiązania konkretnie dla mojej płytki...
maureliusz 11-11-2012, 19:19 Okey. Myślałem, że te komendy są potrzebne też do HS, ale może masz rację, że nie.
Musiałbym zobaczyć jak mój wygląda w środku...
Jak nie minęło 10dni od zakupu to wysyłaj ELMa do sprzedawcy niech oddaje kasę, a ja napiszę Ci gdzie kupiłem działajacy na 100%.
langolier 11-11-2012, 19:37 Jak nie minęło 10dni od zakupu to wysyłaj ELMa do sprzedawcy niech oddaje kasę, a ja napiszę Ci gdzie kupiłem działajacy na 100%.
Możesz podać na priva, u mnie zwrot będzie trudny bo żeby się dostać do środka musiałem odkleić nalepkę (pod nalepką są wkręty obudowy) i to na pewno będzie widać a pewnie sprzedawca będzie się czepiać wszystkiego byle nie uznać reklamacji... Czytałem wątki kolegów co mieli z ELM problemy i wiem, że nawet posuwają się do gadania bzdur byleby kasy nie oddać :(
Rozumiem, że przeczytałeś wątek o "supersofcie" (nie lubię tego określenia, ale załżyciel wątku tak to określił).
Wersja ELconfig 0.1.2.1b jest bardzo wymagająca i mało ergonomiczna. W tamtym wątku opisałem jak ją zmusić do pracy. Natomiast starsze wersje (np. 0.1.1.8b) łączą się stosunkowo łatwo (po ustawieniu odpowiednich prędkości 38400). Czy tę wersję używałeś? Masz jakieś zrzuty ekranu z podłączeń? Możesz w razie czego pisań na mojego priva - jak problem uda się rozwiazać to się poda rozwiązanie na forum.
BTW - szkoda, że otworzyłeś nowy temat zamiast podpiąć się pod wątek ELMconfiga.
daniel_t 11-11-2012, 21:03 Witam,
czy może w opisie aukcji było 1.4b v3.1 poprawiony? Bo ja kupiłem ten sam interfejs - spodnia strona płytki jest taka sama - i mam identyczny problem. Próbowałem już z różnymi prędkościami, na dwóch różnych laptopach, win xp i win 7 pro. Wszystkie inne programy działają bardzo dobrze i szybko, ale elmconfig, nawet w starszych wersjach nie działa.
Myślę, że winą jest procesor. W innych elm327 sklonowany jest na procesorze PIC, w moim procesor ma zatartą nazwę i całkiem inną obudowę niż wspomniany PIC, bardziej obstawiam procesor Atmel.
Pozdrawiam,
Daniel.
langolier 11-11-2012, 21:41 Witam,
czy może w opisie aukcji było 1.4b v3.1 poprawiony? Bo ja kupiłem ten sam interfejs - spodnia strona płytki jest taka sama - i mam identyczny problem. Próbowałem już z różnymi prędkościami, na dwóch różnych laptopach, win xp i win 7 pro. Wszystkie inne programy działają bardzo dobrze i szybko, ale elmconfig, nawet w starszych wersjach nie działa.
Myślę, że winą jest procesor. W innych elm327 sklonowany jest na procesorze PIC, w moim procesor ma zatartą nazwę i całkiem inną obudowę niż wspomniany PIC, bardziej obstawiam procesor Atmel.
Pozdrawiam,
Daniel.
Kupiłem dokładnie na tej aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2701839691
wygląda więc, że dokładnie to samo badziewie co Ty :(
Napisałem maila do sprzedawcy, on szybko odpowiedział mi mailem, w którym oprócz stwierdzenia "Zeby ELMConfig mogl dzialac ELM musi być zmodyfikowany." zadał mi szereg pytań żeby stwierdzić, czy ustawiłem wszystko wg instrukcji. Odpowiedziałem natychmiast na każde z pytań i poprosiłem o wyjaśnienie, jak mam przerobić mojego ELM żeby ELMConfig zadziałał - i od tej pory cisza... poczekam ze dzień i spróbuję zapytać ponownie... Mam nadzieję, że sprzedający zna procedure i nie będzie ona wymagała mikroskopu (przeróbki dostępne w sieci, dla ELM-ów o innej budowie, są łatwo wykonywalne ponieważ ścieżki i elementy dyskretne sa duże ).
Zażądałbym zwrotu kasy ale żeby rozebrać obudowę musiałem zdjąć nalepkę i to niestety widać, więc z reklamacją może być problem :(
Bump: Rozumiem, że przeczytałeś wątek o "supersofcie" (nie lubię tego określenia, ale załżyciel wątku tak to określił).
Wersja ELconfig 0.1.2.1b jest bardzo wymagająca i mało ergonomiczna. W tamtym wątku opisałem jak ją zmusić do pracy. Natomiast starsze wersje (np. 0.1.1.8b) łączą się stosunkowo łatwo (po ustawieniu odpowiednich prędkości 38400). Czy tę wersję używałeś?
Próbowałem też starszych wersji, właśnie 0.1.1.8b, i efekt był identyczny.
Masz jakieś zrzuty ekranu z podłączeń?
Mam zapisany jeden ze zrzutów po nieudanym połączeniu.:
http://imageshack.us/a/img12/5555/14981918.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/12/14981918.jpg/)
Prawie wszystkie ryżowe ELMy są na podrobionych układach. Tu masz stosowne przykłady http://club.dx.com/forums/forums.dx/threadid.465601 ...
Tak czy inaczej, jak jest faktycznie podrobiony na np. atmelu zamiast właściwego PIC18F2580-I/SO, to faktycznie może być problem... W takim razie nie pozostaje nic innego jak kupić (wymienić) intrfejs...
Jak ktoś chce analizować, to tu jest karta katalogowa PIC18F2580-I/SO: http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/39637d.pdf
daniel_t 11-11-2012, 22:06 No to widzę, że kupiliśmy interfejsy nawet od tego samego sprzedawcy. Mam te same błędy co Ty na screenie.
Jak na razie możemy tylko przestrzec przed interfejsami od sprzedawcy "elektronik24h-pl".
Jak będziesz miał od niego ewentualnie jakieś info daj znać, bo mi nic nie odpowiedział.
Daniel.
poczekam ze dzień i spróbuję zapytać ponownie...
Oglądałem - wygląda, że faktycznie może być problem jakiegoś nowego klonu zrobione z klona (ze stosowną dozą kreatywności typu "przecież atmel jest tańszy o 2 centy...")...
Jak by co - ja kupiłem swego czasu ten http://allegro.pl/elm-327-1-4b-pl-euroscan-2012-poprawiona-pcb-ford-i2728629659.html i działa zadowalająco.
PO KILKU POSTACH OD FORUMOWICZÓW
==============================
Sprzedający pod tym opisem obecnie sprzedaje ELMy, które nie chcą działać z ELMconfig!!!
Okey. Myślałem, że te komendy są potrzebne też do HS, ale może masz rację, że nie.
Musiałbym zobaczyć jak mój wygląda w środku...
Jak nie minęło 10dni od zakupu to wysyłaj ELMa do sprzedawcy niech oddaje kasę, a ja napiszę Ci gdzie kupiłem działajacy na 100%.
Maureliusz, jeśli to nie problem to napisz i mnie, gdzie kupiłeś działający ELM.
Masz link do aktualnej aukcji działającego ELMa w moim poście powyżej...
Niestety ja również nabyłem tą wersję ELM'a, też nie zwrócę bo przerobiłem przed testami :). Innych programów nawet nie odpalałem może i chodzą ale nie tego chciałem.
Ciekawe że u mnie interfejs w pozycji na CAN-HS w hyperterminalu nie odzywa się na żadnym protokole. Coś tam wypluwa jedynie w pozycji CAN-MS w protokole CAN 11/500 (AT SP6)
Pozostaje albo kupić coś sprawdzonego albo koledzy za miedzy coś wymyślą by to chodziło np w nowej wersji ELMconfig
ddzilins 12-11-2012, 17:16 Ja też kupiłem interfejs na tej samej aukcji i mam to samo co koledzy. Nie mogę się połączyć bo Elm zwraca błąd. Próbowałem z obiema wersjami ELMConfiga i na dwóch różnych systemach (XP oraz 7). Wygląda na to ze trzeba zwrócić i kupić na aukcji podanej przez tedi_k.
[EDIT] Wygląda na to że konto "elektronik24h-pl" oraz to z aukcji podanej przez tedi_k (Loki_wawa) należą do tej samej osoby. Zwróćcie uwagę na wygląd aukcji, który jest niemal identyczny. Dodatkowo dane sprzedawcy na obu aukcjach również się zgadzają. Ciekawe tylko czy rzeczywiście sprzedawane na różnych aukcjach interfejsy czymś się różnią?
langolier 13-11-2012, 17:03 Masz link do aktualnej aukcji działającego ELMa w moim poście powyżej...
Ok, ale ile można mieć interfejsów ELM327.... :oops:
Koszt jednostkowy działającego z ELMConfigiem interfejsu rośnie ponad 2x :<
A co do aukcji: główna różnica to taka, że na aukcji tedi_k wyraźnie jest zaznaczone "Dziala rowniez z FORDEM!", czego nie ma na "mojej" aukcji :(
Trudno, odżałuje te kilkadziesiąt złotych i dowale gościowi negatywa... :619:
Różna cena = różne ELMy... Sprzedawca faktycznie może być ten sam...
Niepokojący tak na prawdę jest ten dopisek: "Najnowsza wersja elektroniki i chipsetu!". Chipset ELM327 od lat jest ciągle ten sam (wspomniany wcześniej PIC18F2580-I/SO)...
langolier 13-11-2012, 21:10 Różna cena = różne ELMy... Sprzedawca faktycznie może być ten sam...
Tylko skąd ja mam u licha wiedzieć, że jest "ELM do Fordów" i jest "ELM 2012" ? Kupuję w dobrej wierze, że będzie pasować także do mojego Forda i ELMConfiga... To raczej uczciwy przedawca zaznaczyłby "UWAGA: ELM do Forda na innej mojej aukcji !"....
Niepokojący tak na prawdę jest ten dopisek: "Najnowsza wersja elektroniki i chipsetu!". Chipset ELM327 od lat jest ciągle ten sam (wspomniany wcześniej PIC18F2580-I/SO)...
To akurat to przynęta na nieznających się lamerów jak ja :oops: (jakby "chipset" nie był "elektroniką" :diabelek:)
Kto kupując kabelek wnika w wersje chipów i czyta stronę ich producenta ? :027:
Dałem się nabrać i mam za swoje (dosłownie i w przenośni).
Ja mam elm'a na bt i czy ktoś probował uruchomic program obd guage ??
http://www.qcontinuum.org/obdgauge/index.htm
Mam dwa urzadzenia htc hd i hd2 i na żandnym nie przesyła mi danych :( Sparowalem na wszystkie mozliwe sposoby.
Ponieważ jak pisałem mam tego "najnowocześniejszego" ELM'a który nie chodzi z ELMconfig, przymierzam się do zakupu drugiego. Pytanie czy ktoś ostatnio (to ważne bo chyba teraz większość jest tych "poprawionych") kupił ELM'a działającego z ELMconfig i mógłby polecić sprzedawcę lub aukcję?
Kupilem na tej samej aukcji i prawdopodobnie bede mial ten sam problem. Niestety nie jestem w stanie w tej chwili sprawdzic interfejsu, poniewaz jestem za granica.
Udalo sie Wam dogadac jakos ze sprzedawca na temat wymiany? Albo odpalic ELM'a?
ddzilins 17-11-2012, 21:27 Udalo sie Wam dogadac jakos ze sprzedawca na temat wymiany? Albo odpalic ELM'a?
Generalnie w ciągu 10 dni masz prawo zwrotu towaru bez podania przyczyny (jeśli nie był on używany). Zgodnie z informacjami na stronie UOKIK sprzedawca powinien zwrócić całą zapłaconą kwotę (cena interfejsu + koszt wysyłki). Ty tylko pokrywasz koszty odsyłki z powrotem do sprzedającego.
www.uokik.gov.pl/download.php?plik=11173
Ja napisałem do sprzedawcy z pytaniem o wymianę na interfejs współpracujący z Fordem na co sprzedający się zgodził. Odesłałem więc niedziałający interfejs i teraz czekam aż przyjdzie (mam nadzieje że jednak przyjdzie) ten drugi który mam nadzieje będzie działać z ELMConfigiem.
elektronik24h 21-11-2012, 21:47 Witam,
Nie zastanowilo Was Panowie, dlaczego ELM 327 nie dziala z ELMConfig, ale dziala z programami OBD2 (ScanTool, ScanXL EasyOBD2 itp) na tych samych autach??
Sprzedaje ELM 327 jako interfejs OBD2 do diagnostyki OBD2 co obejmuje tylko i wylacznie diagnostyke silnika za pomoca programow OBD2 i to dziala z Fordami oraz innymi autami, zapewne takze u Was. Wiem, ze teoretycznie ELM 327 moze byc uzyty do diagnostyki innych modulow za pomoca innych programow, ale nie moge ponosic odpowiedzialnosci w razie gdy moj interfejs OBD2 nie dziala z tymi programami.
Producenci zmieniaja co jakis czas elektronike interfejsu, zeby ciac koszty (przeciez kazdy Klient chce miec ELM-a jeszcze taniej), ale tylko tak, zeby nie wplywalo to na funkcjonalnosc urzadzenia (czyli diagnostyke OBD2). To wlasnie probowalem wytlumaczyc koledze langolier, ale tylko dostalem negatywa, poniewaz nie chcialem przyjac zwrotu towaru, ktory kolega zniszczyl probujac wprowadzic w nim swoje poprawki. A poprawki te byly zupelnie niepotrzebne, gdyz opracowano je dla pewnych wersji ELM 327, kore mialy problem z obsluga protokolu J1850 PWM co moich aktualnie sprzedawanych interfejsow ELM 327 nie dotyczy.
Jezeli zakupiony towar nie dziala jak Kupujacy sobie zyczy to nalezy skontaktowac sie ze Sprzedawca ZANIM zacznie sie w nim grzebac na wlasna reke. Ja nigdzie w aukcji nie pisze, ze interfejs pozwoli na bardziej zaawansowana diagnostyke niz OBD2. Na liscie obslugiwanych protokolow podanych na aukcji nie ma tez nigdzie FORD CAN-HS ani CAN-MS, ale za to jest CAN, ktory dziala. Dlatego uwazam, ze przedmiot jest zgodny z opisem, nikogo nigdzie nie oszukuje, a otrzymany komentarz negatywny na moim profilu Allegro jest niesprawiedliwy i bylo by milo gdyby kolega langolier go usunal. Zawsze przestrzegam prawa konsumenckiego i przyjme kazdy zwrot zakupionego towaru jezeli Kupujacy spelni odpowiednie warunki opisane w ustawie. Tak jak zwrocilem pieniadze koledze ddzilins.
Pozdrawiam,
elektornik24h
langolier 21-11-2012, 22:43 Witam,
Nie zastanowilo Was Panowie, dlaczego ELM 327 nie dziala z ELMConfig, ale dziala z programami OBD2 (ScanTool, ScanXL EasyOBD2 itp) na tych samych autach??
Sprzedaje ELM 327 jako interfejs OBD2 do diagnostyki OBD2 co obejmuje tylko i wylacznie diagnostyke silnika za pomoca programow OBD2 i to dziala z Fordami oraz innymi autami, zapewne takze u Was. Wiem, ze teoretycznie ELM 327 moze byc uzyty do diagnostyki innych modulow za pomoca innych programow, ale nie moge ponosic odpowiedzialnosci w razie gdy moj interfejs OBD2 nie dziala z tymi programami.
Producenci zmieniaja co jakis czas elektronike interfejsu, zeby ciac koszty (przeciez kazdy Klient chce miec ELM-a jeszcze taniej), ale tylko tak, zeby nie wplywalo to na funkcjonalnosc urzadzenia (czyli diagnostyke OBD2). To wlasnie probowalem wytlumaczyc koledze langolier, ale tylko dostalem negatywa, poniewaz nie chcialem przyjac zwrotu towaru, ktory kolega zniszczyl probujac wprowadzic w nim swoje poprawki. A poprawki te byly zupelnie niepotrzebne, gdyz opracowano je dla pewnych wersji ELM 327, kore mialy problem z obsluga protokolu J1850 PWM co moich aktualnie sprzedawanych interfejsow ELM 327 nie dotyczy.
Jezeli zakupiony towar nie dziala jak Kupujacy sobie zyczy to nalezy skontaktowac sie ze Sprzedawca ZANIM zacznie sie w nim grzebac na wlasna reke. Ja nigdzie w aukcji nie pisze, ze interfejs pozwoli na bardziej zaawansowana diagnostyke niz OBD2. Na liscie obslugiwanych protokolow podanych na aukcji nie ma tez nigdzie FORD CAN-HS ani CAN-MS, ale za to jest CAN, ktory dziala. Dlatego uwazam, ze przedmiot jest zgodny z opisem, nikogo nigdzie nie oszukuje, a otrzymany komentarz negatywny na moim profilu Allegro jest niesprawiedliwy i bylo by milo gdyby kolega langolier go usunal. Zawsze przestrzegam prawa konsumenckiego i przyjme kazdy zwrot zakupionego towaru jezeli Kupujacy spelni odpowiednie warunki opisane w ustawie. Tak jak zwrocilem pieniadze koledze ddzilins.
Pozdrawiam,
elektornik24h
Drogi Sprzedawco,
kłamiesz od początku do końca swojego posta
nie próbowałem nawet zwrócić Ci ELM327, który mi sprzedałeś, ale wymusić na Tobie podanie mi poprawki, którą mi obiecałeś w mailu. Poprawka ta miała umożliwić działanie sprzedanego przez Ciebie ELM327 z programem ELMConfig. Nic więcej nie próbowałem od Ciebie uzyskać.
Niestety nie uczyniłeś tego do dnia dzisiejszego.
Sprzedanego mi przez Ciebie ELM otworzyłem początkowo po kilku dniach od otrzymania go tylko i wyłącznie dlatego, aby sprawdzić, czy problem nie polega na opisywanym min. na tym forum błędem w płytce drukowanej. Błąd ten jest łatwo naprawić, więc żadna instrukcja z Twojej strony nie byłaby potrzebna. Niestety, okazało się, że konstrukcja płytki jest zupełnie inna niż podawana w tutorialu modyfikacji ELM327 do pracy z ELMConfig. Zrozumiałe więc, że nie potrafiłem tej modyfikacji przeprowadzić.
Owszem, dorobiłem przełącznik HS<->MS, ale nigdy nie próbowałem uzyskać od Ciebie żadnej rekompensaty finansowej ani też nie próbowałem zwrócić zakupionego u Ciebie ELM327. Po prostu czekałem na opis modyfikacji, jaką miałem przeprowadzić. Niestety do dzisiaj nie doczekałem się.
Negatywny komentarz wystawiłem dopiero w momencie, gdy przez kilka dni nie odezwałeś się i nie podałeś mi OBIECANEGO W MAILU sposobu modyfikacji sprzedanego przez Ciebie ELM327 do pracy z ELMConfig. Gdybyś od razu szczerze napisał, że nie wiesz jak to zrobić (lub nie jest to możliwe w warunkach domowych) to cała sprawa zakończyłaby się zwrotem towaru i kasy.
Naprawdę nie interesują mnie Twoje poglądy na temat czy ELM327 może i czy powinien współpracować z ELMconfig. Realia są takie, że sprzedawany przez Ciebie ELM327 nie współpracuje z ELMconfigiem i nie jest możliwa dla niego modyfikacja to umożliwiająca lub Ty nie znasz sposobu tej modyfikacji (co na jedno wychodzi).
Tak więc kłamiesz i to wielokrotnie. Jesteś po prostu żałosny.
elektronik24h 22-11-2012, 00:07 Widze, ze zaczynasz osobiste wycieczki, a ja nie mam checi wdawac sie w takie dyskusje na forum publicznym, wiec powiem tylko, ze kwestia wspolpracy ELM 327 z ELMConfig nie zalezy od moich pogladow. ELM 327 to skaner OBD2 i moje ELM 327 taka wlasnie funkcje spelniaja. W Twoim samochodzie to rowniez dzialalo jak sam napisales w mailu. Nie moge natomiast zagwarantowac wspolpracy z ELMConfig i nie jest to wada, a Ty nie mozesz miec do mnie pretensji, ze towar nie ma cech, ktorych nie podalem w opisie.
Modyfikacja plytki, ktora chciales przeprowadzic nie ma nic wspolnego z ELMConfig tylko z umozliwieniem laczenia sie z Fordami z protokolem PWM. Moj ELM tego bledu nie ma i wlasnie dlatego ma inna plytke niz w linku. Poza tym kontakt miedzy nami byl i wyslalem Ci informacje, ktore mialem dotyczace modyfikacji ELM-a do programu ELMConfig. A Ty otworzyles interfejs zanim do mnie napisales jakiegokolwiek maila i w ten sposob automatycznie bez wzgledu na wszystko zrezygnowales z prawa do wymiany czy reklamacji, o ktorych owszem pisales w mailach dwukrotnie z dopiskiem, ze poniewaz nie mozesz zwrocic towaru odwdzieczysz sie odpowiednim komentarzem co jak wiadomo zrobiles.
Bardzo prosze Kupujacych o kontakt przed dokonywaniem jakichkolwiek modyfikacji produktow. W ten sposob obie strony zaoszczedza czas i pieniadze.
Swoje sprawy załatwiajcie na Privie
langolier 22-11-2012, 00:52 Pana problemem jest to, ze nie odpowiada Pan za swoje słowa i nie ma w zwyczaju odpowiadać na pytania klientów.
Po pierwsze nie ma tu żadnych "osobistych wycieczek" a jedynie fakty.
Najpierw napisał Pan, że sprzedany mi interfejs wymaga przeróbki, by pracować z ELMCofigiem - po czym nie podał Pan tego sposobu a jedynie zasłania się szczegółami technicznymi, które trudno sprawdzić laikowi (jak ja). BTW: będąc specjalistą i mając świadomość, że nie działa on z Fordami a w szczególności z ELMConfigiem mógł Pan to napisać w aukcji - wówczas ja bym na pewno nie zakupił ELM u Pana.
Następnie napisał Pan, że próbowałem wyłudzić od Pana kasę za zwrot rozbieranego modułu - co jest nieprawdą, ponieważ nic takiego nie miało miejsca. Oczekiwałem pomocy w dostosowaniu ELM327 do ELMConfiga, nic więcej.
Obudowę otworzyłem i nie próbowałem tego ukryć - zarówno w mailach jak i w postach, które można przeczytać w tym wątku - ponieważ nie zamierzałem ELM zwracać ! Zamierzałem go przerobić wg Pana procedury, której się nigdy nie doczekałem. Nigdy bym jednak tego nie zrobił po otrzymaniu od Pana informacji, że Pana ELM327 nie można dostosować do ELMConfiga.
Broni się Pan, oczerniając mnie. Niezbyt miła i honorowa cecha. Widzę, że słusznie dałem Panu negatywa - przyszli potencjalni klienci powinni wiedzieć, czego mogą oczekiwać.
Kupiłem z tej aukcji: http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i2807309502.html
Czy ktoś brał od tego sprzedawcy i może potwierdzić, że działa z ELMconfig?
Szkoda, że trafiłem na wątek dopiero teraz...
langolier 22-11-2012, 01:52 Chyba teraz pozostało Ci sprawdzić to doświadczalnie...
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Kupiłem drugi z tej aukcji:
http://moto.allegro.pl/interfejs-elm-327-wersja-1-3a-obdii-2010-kb3a-i2778829616.html
i działa z ELMConfig. Zgłasza się jako wersja 1.5 której nigdy nie było (oficjalnie)
Płytka jeszcze inna niż wszystkie znane ale zawiera co chyba najistotniejsze PIC'a.
Co do opisu aukcji ELM'a to są one w 90% niemal identyczne co praktycznie uniemożliwia rozróżnienie towaru (a klonów jest już chyba masa). Sprzedawcy często nie odpowiadają na pytania, a jak odpowiadają to na ogół i tak nie wiedzą co jest na pokładzie interfejsu. Także kot w worku. Najbezpieczniej moim zdaniem kupować wersję 1.3a, choć być może niektóre 1.4b też działają. Ogólnie cieszę się że trafiłem za drugim razem (to w końcu w sumie koszt jednego podpięcia w warsztacie)
langolier 22-11-2012, 08:42 Rozumiem, ze dorobiłeś tylko przełącznik HS<->MS ? Zero przeróbek płytki ?
(...) mając świadomość, że nie działa on z Fordami a w szczególności z ELMConfigiem mógł Pan to napisać w aukcji
(...)
Można też dopisać, że nie działa z iPadem i ekspresem do kawy, tylko po co.
IMHO opis towaru powinien dotyczyć m.in. jego zastosowania, a nie informacji o tym, do czego dany przedmiot nie nadaje się.
Z tego co piszecie Panowie wynika, że taki opis był.
Rozumiem, ze dorobiłeś tylko przełącznik HS<->MS ? Zero przeróbek płytki ?
Przełącznik miałem dorobiony już w tej wersji niedziałającej :)
Teraz podpiąłem tylko płytkę z kablem USB z tego nowego do przerobionej
obudowy (chyba wszystkie wersje mają wtyk 8 pinowy który umożliwia taką operację)
Nawet nie wiem czy płytka ma błąd jeśli chodzi o obsługę J1850 PWM bo protokół dotyczy starszych Diesli. Wszystkie obecne działają na CAN a z nim nigdy nie było problemu
Dobra to jeszcze powiedz jaką wersję masz napisaną na obudowie? 1,5? Pytam bo pewnie co innego na obudowie a inaczej się zgłasza.
Wiem z której hurtowni bierze KGmedia i mam do niej dostęp więc o ile mój nie będzie działał to może zrobię jakiś większy zakup nie tylko dla siebie z tym, że nie biorę już od nich towaru od jakiegoś czasu i moja cena w zakupie wygląda tak jak jego cena sprzedaży więc nie wiem czy ma to sens...
Dobra to jeszcze powiedz jaką wersję masz napisaną na obudowie? 1,5?
Na obudowie jest tylko znak CE. Wersja 1.5 zgłasza się w hyperterminalu.
To jeszcze jedna kwestia.
Jak konkretnie sprawdzić wersję i kluczowe pytanie czy da się to zrobić bez podłączania do auta?
langolier 22-11-2012, 12:26 Można też dopisać, że nie działa z iPadem i ekspresem do kawy, tylko po co.
IMHO opis towaru powinien dotyczyć m.in. jego zastosowania, a nie informacji o tym, do czego dany przedmiot nie nadaje się.
Z tego co piszecie Panowie wynika, że taki opis był.
Ja nie mam pretensji do sprzedającego, że nie dał w aukcji info, że "do ELMConfig nie pasuje" (choć mógł dać, aby uniknąć problemów), a raczej o to, że po uzyskaniu informacji, że sprzedany przez niego ELM327 nie działa z programem ELMConfig - od razu nie napisał, że "nie działa i nie będzie działać", (napisał, że "wymaga przeróbki"). Wówczas ja bym go nie rozkręcał, tylko oddał natychmiast i sprawa by się zakończyła.
Bump: Dobra to jeszcze powiedz jaką wersję masz napisaną na obudowie? 1,5? Pytam bo pewnie co innego na obudowie a inaczej się zgłasza.
Wiem z której hurtowni bierze KGmedia i mam do niej dostęp więc o ile mój nie będzie działał to może zrobię jakiś większy zakup nie tylko dla siebie z tym, że nie biorę już od nich towaru od jakiegoś czasu i moja cena w zakupie wygląda tak jak jego cena sprzedaży więc nie wiem czy ma to sens...
Na obudowie mojego egzemplarza też nie ma wersji i z tego co oglądałem aukcje - prawie wszystkie obudowy ELM327 dostępne na Allegro wyglądają identycznie. Jakiś opis wersji jest na płytce ale u mnie też nie było to "1.4b" tylko coś innego (nie chcę ściemniać co, bo nie pamiętam co, ale pamiętam, że w Hyperterminalu zgłaszał się jako 1.4b).
Bump: Kupiłem drugi z tej aukcji:
http://moto.allegro.pl/interfejs-elm-327-wersja-1-3a-obdii-2010-kb3a-i2778829616.html
i działa z ELMConfig. Zgłasza się jako wersja 1.5 której nigdy nie było (oficjalnie)
Płytka jeszcze inna niż wszystkie znane ale zawiera co chyba najistotniejsze PIC'a.
Kupiłem przed chwilą na tej aukcji dla siebie. Mam nadzieję, że w ramach aukcji wszystkie egzemplarze są takie same i nie dostanę znów jakiegoś "wyjątkowego, niedziałającego".
Właśnie zamierzam kupić ELM'a
Wytypowałem dwie aukcje, jedna na której kupował tedi_k i u niego wszystko działa sprawnie:
http://allegro.pl/elm-327-1-4b-pl-euroscan-2012-poprawiona-pcb-ford-i2779437826.html
i druga o której pisze langolier:
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-wersja-1-3a-obdii-2010-kb3a-i2794163294.html
Zastanawiam się tylko, dlaczego sprzedający wystawia ten sam towar w różnych cenach....
langolier proszę, daj info jak tylko otrzymasz przesyłkę, czy działa nawet bez przeróbki....
langolier 24-11-2012, 20:59 http://allegro.pl/interfejs-elm-327-wersja-1-3a-obdii-2010-kb3a-i2794163294.html
Zastanawiam się tylko, dlaczego sprzedający wystawia ten sam towar w różnych cenach....
langolier proszę, daj info jak tylko otrzymasz przesyłkę, czy działa nawet bez przeróbki....
Kupiłem poprzez tę aukcję. Działa bez problemów (oczywiście potrzebny jest przełącznik HS<->MS), nic oprócz przełącznika nie robiłem...
Choć na płytce jest napis ver.1.6 g:P a Srzedający sprzedaje jako 1.3a g:P
Właśnie zamierzam kupić ELM'a
Wytypowałem dwie aukcje, jedna na której kupował tedi_k i u niego wszystko działa sprawnie:
http://allegro.pl/elm-327-1-4b-pl-eu...779437826.html
Z wersją z tej aukcji mam problem z połączeniem w ELMConfig.
Kupiłem poprzez tę aukcję. Działa bez problemów (oczywiście potrzebny jest przełącznik HS<->MS), nic oprócz przełącznika nie robiłem...
Choć na płytce jest napis ver.1.6 g:P a Srzedający sprzedaje jako 1.3a g:P
Panowie, własnie odebrałem i na razie bez przeróbek działa bez problemów. Odczyt modułu HEC (zegary) bez problemów. Testowałem na razie na FOCUS'ie, KUGA jutro :)
Poniżej link do aukcji. Przy wysyłce za pobraniem dostawa następnego dnia kurierem :)
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-...794163294.html
...KUGA jutro :)
Sugeruję użyć już dzisiejszej wersji ELMconfiga http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1911743&postcount=134 - powinno się dać podobno aktywować DDS!
Pytanie: czy kabel bierze zasilanie po USB i po jego podłączeniu Windows powinien wykryć port szeregowy FTDI?
Jeśli tak, to mam chyba pecha do tych kabli...nie działa, zero reakcji na podpięcie usb :(
EDIT: wyleciał kabel masy ze złącza...pin był źle zabezpieczony :)
amoebaFCP 27-11-2012, 19:53 powinno się dać podobno aktywować DDS!
Ja DDS`a aktywowałem rok temu programem ELM FF2 i działa :-)
PS
Przecież poprzednie wersje ElmConfig chyba miały możliwość jego włączenia.
Więc w czym problem?
Pozdrawiam
Ja DDS`a aktywowałem rok temu programem ELM FF2 i działa :-)
PS
Przecież poprzednie wersje ElmConfig chyba miały możliwość jego włączenia.
Więc w czym problem?
Przy uważnym czytaniu ze zrozumieniem wiadomo w czym problem - w Kudze..
Poprzednie wersje ELMconfiga źle obsługiwały BCM Kugi.
amoebaFCP 27-11-2012, 21:56 Przy uważnym czytaniu ze zrozumieniem wiadomo w czym problem - w Kudze..
...KUGA jutro
Sugeruję użyć już dzisiejszej wersji ELMconfiga http://forum.fordclubpolska.org/show...&postcount=134 - powinno się dać podobno aktywować DDS!
Sugerujesz kolego, że z tego stwierdzenia można wniskować, iż ElmConfig ma problemy z konfiguracją akurat Kugi i akurat dotyczy to DDS`a?
Wystarczy tylko czytać (jak się wie gdzie oczywiście):
Обновил ELMConfig. Версия 0.2.2b > civil.iffc.ru.
Изменения:
- добавлена возможность считывания, изменения и сохранения центральной конфигурации платформы CD34x (Ford Mondeo IV/S-Max/Galaxy) (только на русском языке)
- добавлена возможность считывания и расшифровки кодов DTC модулей платформы CD34x
- добавлена возможность считывания информации с модулей платформы CD34x
- добавлена возможность раздельного включения/отключения звуковых сигналов рестайловой приборки (в т. ч. "звук снежинки")
- добавлена возможность мониторинга CAN-шины с записью лога
- на вкладке Информация для модуля HEC, платформа C1 добавлено поле "Количество ключей"
- в прошивке 509 исправлено отображение буквы "ч" в сообщениях RDS (прошивки предоставлены quickie, за что ему огромное спасибо)
- исправлена ошибка, в результате которой при подключении могла возникать ошибка ответа на запрос "AT L0"
- исправлена ошибка, возникающая при работе с модулем BCM на Ford Kuga (спасибо Nikitoz78 за тестирование)
- исправлена работа с модулем HCM (платформа C1)
- кнопка "Настроить ELM327 для работы с MS-CAN" перенесена в начальное окно (рядом с настройками скорости ELM)
- изменилась организация расположения файлов - теперь рядом с ELMConfig.exe расположена папка data, в которой находятся все необходимые для работы программы файлы
У кого при запуске ругается на отсутствие dll, ocx и т.п. - качаем и устанавливаем вот это > civil.iffc.ru
I wtedy ze zrozumieniem nie ma problemu...
Poprzednie wersje ELMconfiga w ogóle nie działały z BCM (modułem ESP) Kugi. Jak ktoś próbował to wie.
Podobnie porzednie wersje ELMconfig nie obsługują PCM silnika 1,6TDCi. Jak ktoś próbował to wie.
amoebaFCP 28-11-2012, 17:47 Kolego, takim stwierdzeniem:
Wystarczy tylko czytać (jak się wie gdzie oczywiście):
można odpowiedzieć na każde pytanie zadane na tym forum. Wszak wszystkie odpowiedzi podawane tu przez użytkowników już są gdzieś w internecie, "wystarczy tylko wiedzieć gdzie".
Grzecznie się zapytałem "w czym problem". W Twojej pierwszej odpowiedzi wystarczyło nie używać określenia:
Przy uważnym czytaniu ze zrozumieniem
i uznałbym to za normalne wyjaśnienie mojej wątpliwości.
Niepotrzebna była ta Twoja uszczypliwość.
Bijemy pianę - masz oczywiście rację.
Jeżeli tak długo jeździsz z DDS to szkoda, że nie podzieliłeś się swoimi spostrzeżeniami na pytania:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1815159&postcount=1
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1866739&postcount=6
Tak czy inaczej objaśnij paru zainteresowanym kolegom dwie kwestie:
1) ile trzeba upuścić powietrza aby system zadziałał;
2) jak długo trzeba jechać ze spuszczonym powietrzem aby system zadziałał.
Przy okazji możesz podać odpowiedź na pytanie z obu postów: jaki masz ROM zegarów no i może także dane sterownika ESP (wersja, soft).
Dla porządku możesz to zrobić w tym wątku z pierwszego postu.
Aby nie być posądzonym o uszczypliwość od razu dodam, że w C-maxie nie można uruchomić systemu DDS (z nieznanych powodów Ford zablokował w tym samochodzie możliwość ustawienia funkcji DDS w sterowniku ESP). Tak więc ja nie mogę tego sprawdzić.
amoebaFCP 28-11-2012, 20:20 Bijemy pianę - masz oczywiście rację.:wink:Przy okazji możesz podać odpowiedź na pytanie z obu postów: jaki masz ROM zegarów no i może także dane sterownika ESP (wersja, soft).
Dla porządku możesz to zrobić w tym wątku z pierwszego postu.
Już to uczyniłem.
Niestety, nie zauważyłem, że tamten wątek dotyczy C-MAXa, a tam pewnie na niewiele się przyda :?
Również zakupiłem na aukcji podanej wcześniej przez tedi_k http://allegro.pl/show_item.php?item=2728629659 i oczywiście NIE DZIAŁA z ELMconfig. Zadziałał tylko z FORScan 1.3.3 beta. Czy niema pomysłu na dostosowanie,żeby ELMConfig obsługiwał?:mad:
"elektronik24h-pl,Loki_wawa,Ale-Blanka,Alle-interfejsy to ten sam sprzedawca,opycha tego na allegro WORAMI. Co wystawi schodzi prawie do zera. Wczoraj pisałem do niego,w sprawie wymiany,zwrotu (nie rozbierany) i co? CISZ............A!!!!
To jest standardowy sklep - zgodnie z prawem masz 10 dni na zwrot towaru nie noszącego śladów użycia bez podania przyczyny.
Odsyłasz towar z informacją na której aukcji kupiłeś, podajesz swój nick i adres zgodny z adresem dostawy towaru oraz podajesz numer rachunku bankowego na jaki ma być zwrócona kwota zapłaty (bez kosztów dostawy).
Odsyłasz na swój koszt.
Dziś mija 11 dni od zakupu.:mad:
Skąd jesteś? Mogę jakoś popatrzeć na ten interfejs i ewentualnie spróbować ustalić z atorem ELMconfiga, czy da się zrobić coś z tą serią ryżowego złomu...
Jestem z Ełku ten mój Elm będzie taki jak ten:
Widzę, że chipset szlifowany... Cali ryżowi...
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy - testowałeś ELMconfig po podłączeniu do samochodu?
Z żadną wersją ELMConfig sie nie połączył,wywalał błąd. Z FORScan 1.3.3 połączył się bez problemu.
Chodziło mi o fizyczne podłączenie. Sam interfejs podłączony do kompa (bez samochodu) też niby działa, ale wyrzuca błędy.
Jeśli się zdecydujesz, to możesz ten swój fejs włorzyć w kopertę i podesłać do mnie to popatrzę co można wrzucić rosyjskiemu koledze civil-zz (autor ELMconfiga). W razie czego podam Ci adres na PRV.
Tak podłączałem i nic, błąd. Scanxl też nie mógł nawiązać połączenia. Tylko FORScan.
jaki port wybrał sobie ELM , ja u siebie miałem na 15 COM i musiałem zmienić na 1 = ten byl akurat wolny.
Scan xl ma wybór bodajże do 8 portów.
Spróbuj zmienić na inny
Domyślnie wybrał COM3 ale nie łączył to zmieniłem na COM1 szybkość 38400 i też NIC.W systemie jest widoczny jak trzeba,stery są.
a spróbuj przeinstalować sterowniki
Grzegorzm 30-11-2012, 07:23 Ja też stałem się posiadaczem niedziałającej wersji 1.4b ELM-a, z moich obserwacji wywnioskowalem, że nie jest to kwestia sterowników, prędkości itp. Patrząc na monitor portu widać komunikację i sterownik odpowiada na zapytania programu. Dzisiaj mam dostać tą działającą wersje 1.3 (mam nadzieję że zadziała) to zobaczę gdzie się to wykrzacza.
ddzilins 30-11-2012, 08:22 Dziś mija 11 dni od zakupu.:mad:
Pamiętaj że liczy się 10 dni od momentu odebrania paczki a nie od momentu zakupu.
langolier 30-11-2012, 08:59 Jestem z Ełku ten mój Elm będzie taki jak ten:
Niestety, wpakowałeś się w ten sam shit co ja. Z aktualnie posiadanych przeze mnie danych ta wersja nie zadziała z ELMConfigiem (można przejrzeć ten wątek w całości).
Zmuszony jesteś zakupić drugi egzemplarz :570:
Możesz sprawdzić, na jakiej aukcji ja zakupiłem - i działa ! Bez żadnych przeróbek, oprócz instalacji przełącznika MS<->HS.
Bump: Ja też stałem się posiadaczem niedziałającej wersji 1.4b ELM-a, z moich obserwacji wywnioskowalem, że nie jest to kwestia sterowników, prędkości itp. Patrząc na monitor portu widać komunikację i sterownik odpowiada na zapytania programu. Dzisiaj mam dostać tą działającą wersje 1.3 (mam nadzieję że zadziała) to zobaczę gdzie się to wykrzacza.
Poszedłeś tą samą ścieżką co ja, niestety. :oops:
Dziś mija 8 dni od odebrania na poczcie. Odesłałem dziś,zobaczymy czy zwróci kase!
Autor ELMconfiga wydał nową wersję (testową) 0.2.2c, w której podobo poprawiony został problem współdziałania z ELMconfig niektórych interfejsów wersji 1.4b.
Nie wiem jak długo link testowy będzie działał - proszę więc o sprawdzenie
Link (tymczasowy!) do wersji testowej ELMconfig http://civil.iffc.ru/ELMConfig/smax/ELMConfig.zip
Ten testowy ELMconfig działa normalnie - zmieniono obsługę platformy Mondeo MK4 a konkretnie obsługę przedliftowego S-maxa.
niewiem czy to to samo ale ja ściągnełem wersję 0.2.3 ale nie pod tym linkiem
Pod tym linkiem jest wersja ELMConfig 0.2.3 http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
Proszę tych,którzy kupili ELMa 1.4b o sprawdzenie czy teraz łączy się z focusem MK2
Grzegorzm 01-12-2012, 21:06 Z testów na Kudze elm ver 1.4b. Ta najnowsza wersja po szynie hs komunikuje się a po szynie MS nie. Wczorajsza wersja 0.2.2c uruchamia się ale nie czyta niczego. Doszedł już do mnie elm w wersji 1.3 (zgłaszający się jako 1.5) i ten chodzi ze wszystkim. Podstawowa różnica to zupełnie inny sterownik (driver) USB (USB/Rs232) więc jest to zupełnie inny układ. Stąd nasze problemy. Ale widzę, że nasz rosyjski przyjaciel zupełnie dobrze sobie z tym radzi. Jeszcze chwila i dopracuje sprawę.
a po szynie MS nie.
A masz już przerobionego ELMa i wykonałeś procedurę adaptacji do MS-CAN?
Grzegorzm 02-12-2012, 17:21 Sprawa ma się tak, że wersja 0.2.3 nie aktywuje ms-cana (wciskanie ms-can setup nic nie daje). Udało mi się to wykonać w wersji 0.2.2c. Potwierdziło wykonanie operacji i zaczęło chodzić w wersji 0.2.2c jak i w wersji 0.2.3
Zacznijmy stosować standardowo procedurę zgłaszania błędów tak jak zaproponowałem to tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1914396&postcount=165
Warto to robić, bo to działa!
Trzeba tylko dochowywać standardów zgłoszenia: zrzut ekranu, plik z logiem komunikacji z ELM327, opis błędu).
BTW - błąd braku aktywacji MS-CAN już zgłosiłem koledze autorowi...
Informuję że szeroko opisywana w tym wątku wersja 1.4b interfejsu działa na najnowszej wersji 0.2.3 programu ELMconfig. No to mam teraz interfejsów dostatek :)
No to na tym forum chętny powinien się znaleźć bez problemu - szczególnie jeśli ELM juz przerobiony....
Pojawił sie na allegro masowo sprzedający prerobione ELMy pod ELMconfig http://allegro.pl/interfejs-elm327-ms-can-hs-ford-elmconfig-ff2-obd2-i2862774491.html
Ciekawe, czy nie naruszył praw decybelqa do tłumaczeń... Jeśli ktoś dokona zakupu, to proszę o info w tej sprawie!
Ja mam od littlelayete ELM pod MS CAN kabelek działa jak najbardziej OK w porównaniu do wszystkich innych jakie widzialem w internecie mój ma zdecydowanie bardziej estetycznie wmontowany przełącznik. Co do tlumaczenia to te które jest dostępne na forum jest stare ponieważ te które dostałem od sprzedawcy jest do nowszej wersji 0.2.3 a nie jak decybelqa do 0.1.1.7.
Witam!
Mam pytanie. Chcę kupić ELM 327 na Allegro. Ale nie jestem biegły w temacie :( i mam problem.
Otóż w opisie aukcji pojawia się takie coś:
Obsługuje protokoły:
• J1850 PWM (41.6 kbaud)
• J1850 VPW (10.4 kbaud)
• ISO 9141-2 (5 baud init, 10.4 kbaud)
• ISO KWP (5 baud init, 10.4 kbaud)
• ISO KWP (fast init, 10.4 kbaud)
• ISO CAN (11 bit ID, 500 kbaud)
• ISO CAN (29 bit ID, 500 kbaud)
• ISO CAN (11 bit ID, 250 kbaud)
• ISO CAN (29 bit ID, 250 kbaud)
Jak sprawdzić jaki protokół obsługuje moje auto?
FFII FL, 2010, Titanium. 2.0TDCI 136KM
Dziękuję za odpowiedź.
Aha!
Chciałbym kupić ELM 327 do:
- sprawdzania/kasowania ewentualnych błędów
- włączenia świateł dziennych (wyczytałem na forum, że prawdopodobnie trzeba to zrobić przez ELM
W każdy bądź razie nie planuję robić niewiadomo czego - głównie sprawdzanie/kasowanie błędów.
Dziękuję za pomoc
rat-med
Żeby ELM327 działał ze wszystkimi modułami w Fordach musisz go odpowiednio przerobić na medium speed CAN lub kupić już przerobionego ELM327 MS CAN tak jak zrobiłem to ja. Nie chciałbym robić nikomu reklamy dlatego też polecam odpowiednio poszukać na najbardziej znanym portalu aukcyjnym lub napisać do mnie na priv to podam sprawdzonego sprzedawce.
To może napisz mi po prostu na PW żebym nie kupił czegoś co mi się nie przyda.
Dziękuję
rato-med
Witam!
Dziś przyszedł do mnie kurier i dostarczył mi interfejs ELM 327 od littlelayete z najpopularniejszego portalu aukcyjnego.
Po instalacji na kompie od razu udałem się do auta i podłączyłem się.
Wersja anglojęzyczna łapie bez problemu. Natomiast ScanTool_1.08_PL nie ma możliwości ustawienia Liczby Bitów/sek i podejrzewam, że z tego względu mam problem z połączeniem. Macie jakiś pomysł na polską wersję ScanTool?
FFII FL 2.0 TDCi 136KM
Pozdrawiam
rat-med
napisz do niego to Ci napisze jak to trzeba ustawić ja mam na 38400 i u mnie chodzi.
PS.
ScanTool to nie najlepszy program do ELM327 polecam bardziej ScanMaster lub ScanXL dobry do Ford i Mazda jest też ForScan
Możesz podać konkretną wersję tego ScanXL?
Dziękuję
Panowie,
mam problem z ELM327, mianowicie:
sprawny działający pod EasyOBDII (HS-CAN) ELM327 po próbach z ELMConfig 0.2.2b i 0.1.8b - próba adaptacji do MS-CAN - nie działa teraz nawet pod HS-CAN w EasyOBDII ??
Obecnie nie odpowiada w ogóle na polecenia a program EasyOBDII raportuje Interface Communication error / OBDII timeout - Jak przywrócić komunikacje z EM327???
Czy jest jakaś procedura resetowania ustawień elm327? Jakiś reset harware'owy?
ELM327 na usb a ustawienia portu standardowe (default).
XPrzemo
Czy ta "próba adaptacji" polegała na zamontowaniu przełącznika MS/HS?
Czy ta "próba adaptacji" polegała na zamontowaniu przełącznika MS/HS?
przełącznik swoją drogą - pisałem o użyciu funkcji ' ELM327 setup' / 'Setup ELM327 for MS-CAN bus'
po tych próbach ELM327 nie ma ochoty poprawnie odpowiadać na komendy spod innych programów
Ponieważ odpisałeś w taki sposób, że dalej nie wiem, czy przed zamontowaniem przełącznika wszystko dobrze działało, diagnoza może być następująca:
- jeśli przestało działać po zamontowaniu przełącznika, to sprawdzić połączenia i sam przełącznik. Na ELM powinna palić się jedna dioda świadcząca o zasilaniu modułu,
- pokombinować z ustawieniami prędkości i portów, aczkolwiek skoro wcześniej to działało...
albo poczekać na inne propozycje...
PS. Mój ELM łączy się przez "open port", setup'a nie używam, bo chyba nie chciał właśnie współpracować.
A jakiej wersji ELMconfiga użyłeś do realizacji 'Setup ... for MS-CAN"? W nowych wersjach ta funkcja nie działa! Ostatnia działająca funkcja Setup.. była chyba w 1.1.8b...
A jakiej wersji ELMconfiga użyłeś do realizacji 'Setup ... for MS-CAN"? W nowych wersjach ta funkcja nie działa! Ostatnia działająca funkcja Setup.. była chyba w 1.1.8b...
sprawdzałem w 0.2.3 - nie działało, poczytałem i spróbowałem z 0.1.1.8b - niestety dostałem zwrotkę "ATZ uu" i dalej nic:( a potem już nawet EasyOBDII nie ruszył.
Mam wrażenie że program wysłał ustawienia do elm327 (błedne) i zablokował go... (?)
a czy przez hyperterminal elm też nie odpowiada?
Zresetuj parametry programowalne wg przepisu z karty katalogowej.
Noga 28 diody sygnalizującej OBD Tx na chwilę do masy.
Może pomoże...
a czy przez hyperterminal elm też nie odpowiada?
- nie sprawdzałem - może jakaś podpowiedź? jakie komendy jakie ustawienia?
czy jestem w stanie wysłać komendę wymuszającą reset chipa? (jaką?)
czy interf-e musi być do testów z hypert-em podpięty do auta?
XPrzemo
do auta nie musi ale musi mieć zasilanie, może być z zasilacza, czy na jakiekolwiek komendy na podpiętym zasilaniu odpowiada? np. na ATZ
do auta nie musi ale musi mieć zasilanie, może być z zasilacza, czy na jakiekolwiek komendy na podpiętym zasilaniu odpowiada? np. na ATZ
ten ELM który testuję zasilany jest z usb - więc tak: na hyperterminalu na komendę ATZ - otrzymuje odp OK
coś więcej ? bo szczerze: nie wiem jak to ugryść:(
to dziwne bo po pierwsze u mnie na komende ATZ każdy ELM odpowiada wersją jaką jest np. v1.4 albo v1.5 a po drugie to musi mieć zasilanie i to nie takie z USB tylko od strony DLC
to dziwne bo po pierwsze u mnie na komende ATZ każdy ELM odpowiada wersją jaką jest np. v1.4 albo v1.5 a po drugie to musi mieć zasilanie i to nie takie z USB tylko od strony DLC
Właśnie właśnie... hyperterminal nawet po odłączeniu elm'a po ATZ raportuje OK...
to przyznam że nie mam pojęcia co Ty masz za ELMa :O na jakim procku on w ogóle jest? jaką wersje Ci zgłaszał jak działał?
to przyznam że nie mam pojęcia co Ty masz za ELMa :O na jakim procku on w ogóle jest? jaką wersje Ci zgłaszał jak działał?
szczerze?
to g... sprzedane przez elektronik24h -niestety:( -> nie sprawdziłem przed dokładką przełącznika - ale dziś przyszedł drugi i ten bez problemów działa (teraz jeszcze tylko HS-CAN) - teraz jeszcze poczekam na komplet wtyczek OBDII z tme męska-żeńska i bez ingerencji w sam moduł elm327 zrobię sobie przejściówkę z przełącznikiem HS<->MS-CAN
włączaną pomiędzy ELM'a a gniazdo w aucie - that's all folks!
a! nowo zakupiony ELM327 euroscan głasza się v1.5 i działa!
no to nieźle kombinujesz muszę przyznać. Ciekawy sposób znalazłeś tylko bardziej pracochłonny niż przełącznik. Pochwal się jak już to skonstruujesz.
Dzisiaj - 18.01.2013 - wyszła nowa wersja ELMconfig 0.2.4
Zmiany:
- dodano możliwość resetu KAM (pamięć danych adaptacji) w PCM silników benzynowych 1.4/1.6/1.8/2.0 (platforma C1)
- dodano obsługę dodatkowego dogrzewacza na paliwo (platforma C1)
- dodano możliwość odblokowania dodatkowego dogrzewacza na paliwo po uderzeniu (?) (DTC C1943) (platforma C1)
- dodano możliwość czytania/zapisu VIN w module audio ACU (platforma C1)
- przetłumaczono strony PCM i TCM na angielski
- poprawiono funkcjonalność obróbki Centralnej Konfiguracji Pojazdu platformy CD34x - m.in. pprawiono błąd przypadkowej zmiany konfiguracji przy jej zapisie do modułu BCM lub do pliku backupu
- przywrócono możliowść wykonania testu prędkości modułu ELM327
- poprawiono błąd, w wyniku którego była niemożliwa zmiana parametrów portu ELM327, jeśli w spisie portów wybrany był port na pierwszej pozycji listy (?)
- poprawiono błąd, w rezultacie którego nie odblokywywała się mysz/klawiatura po programowaniu zegarów (platforma C1)
ferolo22 29-01-2013, 18:48 hej panowie doradźcie mi jakiego elma kupić na alledrogo aby pasował do mojej foki 1.6 TDCi z 2007 roku oczywiście sprawdzonego przez was, bo pojawiła mi się dziś w trasie kontrolka silnika i chciałbym oblukać co i jak mu się stanęło.
Jak by ktoś pytał to moc ma dalej i egr był wymieniany w tamtym roku przez wcześniejszego właściciela dlatego muszę sprawdzić o co chodzi mu
Panowie nikt nie pomorze
/
trochę cierpliwości
Panowie nikt nie pomorze
nie Pomorze, tylko Mazowsze :D :D :D
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1947705&postcount=105 - tu było coś radzone, ale trochę drogi ten ELM (choć z drugiej strony, to już nie trzeba go przerabiać, bo ma przełącznik hs/ms)
waldus86 04-02-2013, 12:03 Witam,
Panowie dołączam się do wątku z kilkoma pytaniami:
1) Czy przełączanie między CAN-MS i CAN-HS w ElmConfig 0.2.4 (zakładam, że hardware'owy przełącznik między tymi 2 trybami został prawidłowo wykonany) zachodzi bez problemowo, tj. nie ma problemu, o jakim pisał użytkownik pxl, że przełączanie w wersji 0.2.2b "zablokowało" mu interfejs??
2) Pytanie do tych, którzy sami dodawali przełącznik (m.in Lechugr i langolier) - moglibyście mi podesłać info na temat tego, jak należy to zrobić (zdjęcia płytki PCB, gdzie to wlutować itp.). Najprawdopodobniej zakupię interfejs od użytkownika elektronik24h-pl: http://allegro.pl/elm-327-1-4b-elm327-najnowszy-2012-obd2-diagnozapl-i2940160568.html (mimo różnych opinii na temat tego Allegrowicza), bo ElmConfig 0.2.4 już sobie radzi z interfejsem 1.4b, więc nie powinno być problemu, ale tak czy siak przełącznik będę musiał sam dodać, dlatego pytam.
Dzięki z góry za odpowiedzi,
Pzdr!
1) Czy przełączanie między CAN-MS i CAN-HS w ElmConfig 0.2.4 (zakładam, że hardware'owy przełącznik między tymi 2 trybami został prawidłowo wykonany) zachodzi bez problemowo, tj. nie ma problemu, o jakim pisał użytkownik pxl, że przełączanie w wersji 0.2.2b "zablokowało" mu interfejs??
bez problemu - pstryk i już
2) Pytanie do tych, którzy sami dodawali przełącznik (m.in Lechugr i langolier) - moglibyście mi podesłać info na temat tego, jak należy to zrobić (zdjęcia płytki PCB, gdzie to wlutować itp.). Najprawdopodobniej zakupię interfejs od użytkownika elektronik24h-pl: http://allegro.pl/elm-327-1-4b-elm32...940160568.html (mimo różnych opinii na temat tego Allegrowicza), bo ElmConfig 0.2.4 już sobie radzi z interfejsem 1.4b, więc nie powinno być problemu, ale tak czy siak przełącznik będę musiał sam dodać, dlatego pytam.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164054
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=681844&postcount=77
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=681853&postcount=78
http://ffclub.ru/topic/302511/jump_240/#entry12234443 i kliknąć na tekst podkreślony przerywaną linią to wyświetli się wiecej fotek
Nie chce zakładać nowego tematu , ma ktoś może sterowniki do elma 327 usb 1.4b ?
waldus86 04-02-2013, 19:27 Dzięki mayak za linki:)
Pzdr!
KrzyśFF2 08-02-2013, 20:47 no to i ja wtrącę swoje 3grosze zdecydowanie nie polecam wam interfejsów od elektronik24h-pl z allegro podobnie jak inni koledzy z tego forum ja też miałem takie same problem z fordami, czy to po czy przed przerobieniem na MS i HS CAN nie działał poprawnie z fordami a testowałem kilka, według zapewnień sprzedawcy miał to byc 1.4b i taki zgłaszał się na hyperterminalu ale na tym sie konczylo ze przez HP działał a z autami już nie. Teraz mam nieco droższą wersję 1.5 i dopiero ta wersja działa dobrze z HS i MS can w programie elmconfig wersja 1.4 od elektronik24h nie działała z żadną wersją elmconfig nawet tą najnowszą co rzekomo ma poprawione błędy. Oto moja historia z wybrakowanym ELM z allegro.
Nie chce zakładać nowego tematu , ma ktoś może sterowniki do elma 327 usb 1.4b ?
Wszystko powinno działać na tych sterownikach: http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm
zbi_gniew 11-02-2013, 21:43 Korzysta ktoś z oprogramowania na mac'a w os x?
Korzysta ktoś z oprogramowania na mac'a w os x?
A jakie oprogramowanie z nas interesujących dostępne jest os/x??? Raczej wątpię aby cokolwiek było...
zbi_gniew 11-02-2013, 22:30 Też tak myślałem, ale może ktoś coś.. :)
ddzilins 12-02-2013, 08:36 A jakie oprogramowanie z nas interesujących dostępne jest os/x??? Raczej wątpię aby cokolwiek było...
Zawsze można postawić maszynę wirtualną z Windowsem i z niej odpalać ELM Configa. Ja tak zrobiłem u siebie na Linux-ie.
zbi_gniew 12-02-2013, 16:23 Racja. To chyba najprostszy sposob.
Koledzy,
nie chce otwierać nowego wątku a krąży wokół ELM
znalazłem takiego sprzedawcę:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3026433446&ars_source=ars&ars_socket_id=5&ars_rule_id=72
sądzę, że chip w urządzeniu w tej cenie to zapewne klon bardzo z resztą podobny do vgate do którego znalazłem taki opis:
http://elektromechanika.pl/_produkty/elm327-vgate-scan-advanced-obd2-bluetooth-scan-tool/
w którym gdzieś po środku napisane jest że cudo nie działa w przypadku diesli
czy orientujecie się jak interfejsy BT maja się do tych na usb (jakie są braki czego nie można sprawdzić)?
[edit]
znalazłem u sprawdzonego przez was sprzedawcy:
http://allegro.pl/interfejs-obdii-elm327-bluetooth-elm-327-android-i3036419892.html
poprawcie mnie jeśli się myle - BT nie da się przerobić do HS /MS ?
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1870437&postcount=54 tutaj masz wszystko
Witam mam pytanie czy ktoś z was może pokazać obrazki co i jak i gdzie przylutować przełącznik CAN-MS i CAN-HS
https://lh3.googleusercontent.com/-eSdGt4VAiJU/ULakGejrWNI/AAAAAAAAANw/Wb4474xnee8/s875/DSC014590003.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-e4OQJ4C8VhQ/ULakINQVemI/AAAAAAAAAN8/_Z20Oc3-P6Y/s754/DSC014600004.JPG
http://ffclub.ru/topic/302511/jump_920/
dzięki erniio,
Przeczytałem cytowany topic i jest bardziej 'do przodu' niż ten tutaj
Witam i przepraszam, że się podłączyłem do tematu, nie chcę zakładać nowego. A mam taki problem:
Kupiłem od pewnego Allegrowicza dwa komplety Elm327 bluetooth. Komputer widzi elm bez problemu, gdy paruje urządzenie wybieram bez pin instaluje się i system robi wirtualne porty Com, w urządzeniach bluetooth widoczne jest urządzenie, jako OBD2, (Czyli niby wszystko jest ok) przy próbie połączenia z przez program np. Fordscan albo inny dostaje komunikat, że urządzenie Bluetooth próbuje się połączyć daje ok i mam podać kod parowania, (choć jest już niby z parowane i zapisane) i tu jest problem próbowałem 0000 1234 5678 7890 i różne takie kombinacje, zero efektu. Także przy instalacja od nowa, wybieram kod parowania 1234 czy inny ... ten sam efekt (nie może dodać urządzenia z powodu błędu uwierzytelnienia) przez telefon czy tablet też żąda kodu. Dziwne, że na obydwa mają ten sam problem z hasłem. Koleś, od którego nabyłem twardo twierdzi, że nie ma tak żadnego pin (a w jego aukcji pisze, że jeśli jest pin parowanie to 1234) ma ktoś jakiś pomysł, można to jakoś przerobić na USB czy obejść ten pin, proszę o pomoc .
Koledzy,
nie chce otwierać nowego wątku a krąży wokół ELM
znalazłem takiego sprzedawcę:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3026433446&ars_source=ars&ars_socket_id=5&ars_rule_id=72
sądzę, że chip w urządzeniu w tej cenie to zapewne klon bardzo z resztą podobny do vgate do którego znalazłem taki opis:
http://elektromechanika.pl/_produkty/elm327-vgate-scan-advanced-obd2-bluetooth-scan-tool/
w którym gdzieś po środku napisane jest że cudo nie działa w przypadku diesli
czy orientujecie się jak interfejsy BT maja się do tych na usb (jakie są braki czego nie można sprawdzić)?
[edit]
znalazłem u sprawdzonego przez was sprzedawcy:
http://allegro.pl/interfejs-obdii-elm327-bluetooth-elm-327-android-i3036419892.html
poprawcie mnie jeśli się myle - BT nie da się przerobić do HS /MS ?
na allegro są już gotowe interfejsy MS/HS CAN na bluetooth wystarczy dobrze poszukać
na allegro są już gotowe interfejsy MS/HS CAN na bluetooth wystarczy dobrze poszukać
dobrze ale jezeli ktos zna sie na elektronice to moze sobie za mniejsza kwote zrobic elma
@pr0zac
a czytałeś dokładnie ?
sprawę załatwiłem w innym wątku już jakiś czas temu z tedi_k
pzdr
witam czy ktoś podjąłby się przerobieniem elm 327
Witam
Zakładam nowy temat chociaż nie wiem czy to dobry dział.
Zakupiłem ostatnio interfejs do mojego maxa.
Niestety nie mogę z niego korzystać.
Problem tkwi w sterownikach.
Po zainstalowaniu elma mam wykrzyknik i mój windows pokazuje, że jest jakiś błąd. Pytanie do kolegów którzy amatorsko korzystają ze swojego elma co mam zrobić. Mam sterowniki dostarczone na płycie CD od sprzedawcy, ale za chiny nie chce chodzić na nich interfejs.
Czy ktoś korzysta z tego interfejsu pod Windowsem Vista 32 bity??
Proszę o rady
Ja korzystalem. Nic nim nie moglem zdiagnozowac. Bledy ktore wyrzucal byly mylne, zreszta wiekszosci bledow nie widzial. Beznadzieja jesli chodzi o focusa. Elm nadawal sie do starych vw... a nie do nowych fordow. Sprobuj wygooglowac sterowniki pod viste albo ustaw zgodnosc z xp przed instalka.
Zobaczymy może w ten sposób się uda.
krystianen 01-06-2013, 15:19 To ja sie podczepie pod temat. Chce kupic sprzed do domowej diagnostyki mojego auta na alledrogo sa takie za 50 zl i takie za 270??? Czy do zabawy elm starczy taki za 50zl?
Ja się męczę już 5 dni żeby to odpalić.
Kupiłem za 45 zeta, ale za cholerę nie chce się łączyć za autem. Moja vista swiruje i nie pasują jej sterowniki.
Przed chwilą byłem zrobić próbę w aucie.
Mała zmiana przestawiłem w programie VAG 4.9 COM na nr 3 i ruszyło w takiej postaci że zaczął próbować połączenie,ale nie połączył się tak samo odezwał się program scantool, a wcześniej nie było żadnej reakcji. Zmieniłem jeszcze szybkość, ale nie pomogło. Co może być jeszcze nie tak? Czy to jednak wina sterowników i mojej Visty?
Jeżeli wykrywa ci system,i w menadżerze urządzeń widać elm-a,to stery są ok. Próbuj porty od 1-3 i prędkość 38400. Ważna uwaga,zawsze podłączaj do tego samego usb co za pierwszym razem instalowałeś.
...Czy to jednak wina sterowników i mojej Visty?
Kolega chyba ostatni na świecie, który nie wie, że Vista zupełnie nie nadaje się do tych zabaw... Objawy zwykle jak wyżej - albo działa albo nie i nigdy nie wiadomo kiedy i dlaczego.
Trzeba wziąc stare wysłużone XP (najlepiej) albo przesiąść się na 7.
langolier 02-06-2013, 14:49 Ja odpaliłem na VISTA 32bity bez, problemow. Problemem jest wykonanie przełącznika.
krystianen 02-06-2013, 15:29 To ja sie podczepie pod temat. Chce kupic sprzed do domowej diagnostyki mojego auta na alledrogo sa takie za 50 zl i takie za 270??? Czy do zabawy elm starczy taki za 50zl?
Ponawiam jakich interfejsow uzywacie?
Jeżeli wykrywa ci system,i w menadżerze urządzeń widać elm-a,to stery są ok. Próbuj porty od 1-3 i prędkość 38400. Ważna uwaga,zawsze podłączaj do tego samego usb co za pierwszym razem instalowałeś.
A ty masz vistę i ci śmiga??Już próbowałem wszystkiego. Na jakim programie działasz?? Stery niby ok ,ale mam wykrzyknik w menedżerze? Możesz podac na czym działasz, jakie masz stery i czy nie masz wykrzyknika??
Ponawiam jakich interfejsow uzywacie?
Pełno jest ich na allegro. Ja mam taki
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-fiat-opel-renault-ford24h-elm327-i3272871448.html
Tylko,ze nie mogę jak na razie nic nim zrobić
krystianen 03-06-2013, 14:12 Pełno jest ich na allegro. Ja mam taki
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-fiat-opel-renault-ford24h-elm327-i3272871448.html
Tylko,ze nie mogę jak na razie nic nim zrobić
juz taki zmówilem... zobaczymy jak przyjdzie
A ty masz vistę i ci śmiga??Już próbowałem wszystkiego. Na jakim programie działasz?? Stery niby ok ,ale mam wykrzyknik w menedżerze? Możesz podac na czym działasz, jakie masz stery i czy nie masz wykrzyknika??
1)Poszukaj na necie - INSTRUKCJA INSTALACJI INTERFEJSU OBD2.pdf
i instaluj tak jak tam podano.
2)Odinstaluj interfejs w menadżerze urządzeń,odłącz od kompa,zrestartuj kompa,podłącz neta i dopiero podłącz Elm-a,powinien ściągnąć sam odpowiedni sterownik od microsoftu,trzeba trochę poczekać.
3)Jak to nie pomoże to musisz dojść na jakim chipie jest zbudowany,i po nazwie chipa szukać sterów u wujka GOOGLE.
Ja pierwszy też kupiłem w wersji 1.4 i nie łączył mi się z autem,po lekturze na forum postanowiłem odesłać( 10 dni od odbioru przesyłki wysyłasz email do sprzedawcy,od tego czasu 14 dni na odesłanie),kasę zwrócił i zakupiłem od "kolegi" z forum Leonov wersję 1.5a,w zeszłym roku była akcja,że zrobił zakup ...nastu sztuk i domontowywał przełącznik na MS-CAN i sprzedawał forumowiczom. Dopiero z tym przełącznikiem i programem Elmconfig można coś więcej podziałać w autku.Wszystko to jest opisane w tym wątku jak i w dziale C-max. Poświęć kilka godzinek a będziesz wiedział wszystko. Powodzenia.
A do czego ma służyć przełącznik?? Robiłem dzisiaj próbę i udało mi się połączyć programem forscan. Moje pytanie gdzie można sciągnąć wersję polskojęzyczną??
A do czego ma służyć przełącznik??
do pstrykania w rytm muzyki! Jak nie pstrykasz to nie zadziała :D :D :D :D :D :D :D
Kolego - a choć jeden post o Elmconfigu przeczytałeś?????
Nie mam na myśli jednego wątku, tylko jeden post, ale konketny, np. pierwszy z tego wątku: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164054 - tam jest napisane
Jeśli chcesz grzebać przy aucie, ale bez czytania innych doświadczeń, tylko na chybił-trafił, to może już zarezerwuj sobie lawetę do ASO na reanimację Cmaxika
Serio, nie żartuję
do pstrykania w rytm muzyki! Jak nie pstrykasz to nie zadziała :D :D :D :D :D :D :D
Kolego - a choć jeden post o Elmconfigu przeczytałeś?????
Nie mam na myśli jednego wątku, tylko jeden post, ale konketny, np. pierwszy z tego wątku: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164054 - tam jest napisane
Jeśli chcesz grzebać przy aucie, ale bez czytania innych doświadczeń, tylko na chybił-trafił, to może już zarezerwuj sobie lawetę do ASO na reanimację Cmaxika
Serio, nie żartuję
Ale mnie interesuje sama diagnostyka dlatego zapytałem o ten przełącznik.
Wiem, że trzeba zmienić połączenia pinów do tego programu, ale po co mam tam grzebać. Jak rozpracuję diagnostykę to wtedy zajmę tym softem i przerobię swijego ELMA8)
Wątek jest o ELMConfigu, Elmconfig służy także do diagnostyki , a bez przełącznika działa tylko w połowie - chcesz diagnozowac ale tylko trochę???
Z tego co czytałem o tym ELM config to tam są raczej funkcję modułu komfortu i włączania ukrytych funkcji, a tego się nie chcę tykać jak na razie.
nowa wersja ELMConfiga - 0.2.8b - potrafi czytać, modyfikować i pisać PCM w benzynowych silnikach (1.4-2.0), więc można w pełni aktywować tempomat w nich!!
piotro1111 10-06-2013, 10:18 nowa wersja ELMConfiga - 0.2.8c chyba 1.6pb tlko jak włączyć tempomat?
Jak ustawić ELMa ? Ja nie daje rady :(
nowa wersja ELMConfiga - 0.2.8c chyba 1.6pb tlko jak włączyć tempomat?
Jak ustawić ELMa ? Ja nie daje rady :(
Autor ELMConfiga pisze, że przy domyślnych ustawieniach ELMa (prędkość 38400, delay 16ms - w ustawieniach portu COM) nie da się odczytać PCMa, bo PCM szybciej śle dane, więc przepełnia się bufor.
Zamiast zapisywać swój, poprzednio odczytany plik kalibracji PCM z zaznaczonym aktywnym tempomatem, możesz zapisać inna kalibrację do PCM - zapisaną przez kogoś innego lub pobraną z jakiegoś serwera (oczywiście taką, która jest dedykowana do Twojego silnika, ale jest np. nowsza).
Za to z taką małą prędkością (38400 i 16ms) można zapisywać dane do PCMa, choć będzie to trwało ponad godzinę!!!
Rozwiązanie:
ustawić ELMa na maksymalną prędkość 500000 (nie wszystkie klony to potrafią) i ustawić delay na 1ms (tylko klony na FTDI), albo zdobyć ELS27 (szybsza, stabilniejsza, "pół-profesjonalna" wersja ELM327 z automatycznym przełącznikiem MS/HS-CAN).
Albo udać się kogoś spełnia, kto spełnia któreś z powyższych kryteriów :)
ja też mam 1.6 100, od zakupu (w 2007) raz miał aktualizowany PCM - mam więc nowszą (ale pewno nie najnowszą) kalibrację:
http://img834.imageshack.us/img834/9589/pcm16version2.jpg
Samemu jeszcze nic nie zapisywałem do PCMa, ale planuję wgrać nowszą - na razie tylko zczytywałem tą co mam - zajęło to równo 5 minut za pomocą ELS27 ustawionego na prędkość 2M (2 miliony!!) i opóźnienie 1ms
Jeśli chcesz, to możesz pobrać mojego PCMa: https://www.box.com/s/y3z42kaafntbeye82yqd
ps.
z tego co czytałem, tylko najwyższa wersja HIGH (oznaczenie -D) przedliftingowego GEMa obsługuje tempomat - sprawdź jaki masz GEM. może się zdażyć, że założysz kierę z klawiszami tempomatu, aktywujesz go w PCM, GEM i HEC, a mimo to nie zadziała ... :(
ps.2
z tego co wiem, to adapter ELS27 mają w PL trzy osoby: tedi_k (Katowice), ppawel( Gdańsk) i ja (W-wa)
ps.2
z tego co wiem, to adapter ELS27 mają w PL trzy osoby: tedi_k (Katowice), ppawel( Gdańsk) i ja (W-wa)
Ja to mam nawet 2szt. ELS27 - w tym jedną zbyteczną;)
To poproszę o PW :-) jeżeli nie będę musiał oddać nerki to chętnie wezmę...
To ten interfejs na chipie STN ?
http://ffclub.ru/topic/311647/
Tak, na STN1170, chodzi jak burza
No to czekam na info od Tedi_k...
maciekmisi 10-06-2013, 22:44 możesz zapisać inna kalibrację do PCM - zapisaną przez kogoś innego lub pobraną z jakiegoś serwera (oczywiście taką, która jest dedykowana do Twojego silnika, ale jest np. nowsza).
A czy masz namiar na źródło gotowego firmware dla PCM do MKII 1.6 Pb? Znalazłem tylko dla mk1.
Lista kalibracji oraz same pliki kalibracji pojawiły się dzisiaj u Siergieja na stronce do ściągania ELMconfiga: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/pcm_frw.htm
tu: http://ads.ipb.su/index.php?showtopic=136 i na ich FTPie: ftp://212.14.167.178/PCM
ściągnąłem plik 7M51AKE ( ff2 1.6 100) i wgrałem do PCMa - zajęło tylko 3 minuty!!
mam teraz:
http://img844.imageshack.us/img844/2721/pcm161003.jpg
dziwne, że data nie zmieniła się,
myślałem że to data wypuszczenia danego firmware
Bump: Lista kalibracji oraz same pliki kalibracji pojawiły się dzisiaj u Siergieja na stronce do ściągania ELMconfiga: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/pcm_frw.htm
gdzie znalazłeś ten link?
wg niego wgrałem wersję na Rosję :(
te release date coś dziwne, bo AM51AB ma listopad 2011 - wtedy był już FF3
A co z ropniakami:),mnie interesuje 1.6 tdci 110 KM,czy do ich PCM-a można już wrzucić nowszy? Czy nadal ELMConfig nie czyta PCM w tych silnikach?
w Rosji diesele nie są popularne, a jesli już to chyba 1.8tdci i 2.0tdci
krystianen 11-06-2013, 17:52 a czy reset KAM moge zrobic na innym typie PCM. w ELMconfig jest 1.6 i 1.8 a ja mam 2.0?
Ważniejsze niż 2.0 są literki TDCi... Te 1,6 i 1,8 z ELMconfiga maja literki PB...:D
Reset KAM można próbować robić na innych typach PCM - nic się nie stanie.
Ja w swoim 2.0TDCi zrobiłem reset KAM na ustawiniach SIM28.
maciekmisi 12-06-2013, 07:57 mayak, i jak z nową kalibracją? Zostawiłeś ją, czy wróciłeś do swojej?
w ELMconfig jest 1.6 i 1.8 a ja mam 2.0?
a ja widzę 2.0 - ale oczywiście benzyna, choć jak pisał tedi_k to może zadziała w tdci
Bump: mayak, i jak z nową kalibracją? Zostawiłeś ją, czy wróciłeś do swojej?
jeżdżę
ale przydałoby się by osoby z nowszymi FF2 1.6 100 (czyli np. Ty) napisali jaką mają wersję kalibracji w PCMie
maciekmisi 12-06-2013, 08:53 ale przydałoby się by osoby z nowszymi FF2 1.6 100 (czyli np. Ty) napisali jaką mają wersję kalibracji w PCMie
jasne, tylko bliżej weekendu.
Na jakiej zasadzie wybrałeś ten a nie inny plik kalibracyjny? Mam wg microcata numer PCM: 4U71-12A650-LA, Ty masz dokładnie ten sam. A te kalibracje od Rosjan zaczynają się od 7M51.... i są faktycznie takie moduły PCM na rynku, np: http://allegro.pl/komputer-focus-ii-lift-1-6-16v-7m51-12a650-bbc-i3257102589.html
nie tylko kalibracje ROsjan zaczynają się na 7M51 - przejdź na poprzednią stronę do tego postu: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2027396&postcount=145
podejrzewam, że masz taką samą
nową kalibrację 7M51AKE wybrałem na podstawie tego: http://ads.ipb.su/index.php?showtopic=136
piotro1111 13-06-2013, 13:15 13 minut strachu 3 browary tempomat mam i ja Mayak wgrałem twoje stare firmware u mnie data się zmieniła. Reszty mój ELM nie czyta wywala błąd i wychodzi z programu.Nie chce pracować na tych większych prędkościach.
Na rosyjskim forum chyba ktoś pisał że wszystkie ELMy to potrafią (mój chyba nie).Spalanie na wolnych obrotach 0,9-1,2 to chyba sporo? Rano zrobił żonie psikusa i nie odpalił pojechała moją starom cordobom :P Odpalał i gasł gaz do dech i odpalił na razie jest ok.Jaką mam wersie GEMu nie wiem ale sprawdzę i napisze. Dzięki za podpowiedzi :>
ja do wczoraj miałem 7M51AKE, a od wieczora AM51AB - ściągnięte z http://civil.iffc.ru/ELMConfig/pcm_frw.htm
na wszystkich firmware'ach na wolnych obrotach wskazywał mi zużycie 0.8l/h na postoju (do rozgrzaniu silnika)
piotro1111 13-06-2013, 13:35 Ciekawe co daje to nowe firmware? Mniejsze spalanie większa dynamika? Daj znać jak coś zauważysz.
ten firmware ma release date 11.2011 więc łudziłem się że będzie miało podpowiadanie zmian biegów dla eco jazdy (zielona strzałka), więc po wgraniu tego softu aktywowałem w zegarach 'Eco Shift Up' ale nic nie zapala się :(
trochę mało jeszcze przejechałem aby ocenić zmianę dynamiki, poza tym trochę zmian na dolocie robiłem w zeszłym tygodniu
a co do spalania, to testowanie zmian dynamiki nie służy pomiarom spalania ;)
krystianen 15-06-2013, 16:47 Witam
przerobiłem dzis kabel elm327 na przelacznik. W scanxl dziala OK.
polaczylem sie w elmconfig z hs-can ale mam problem z ms-can.
brak danych lub N/A?
Czy moge machac przełącznikiem z MS na HS na włączonym zaplonie czy moze kazdorazowo wyłączać zapłon?
http://imageshack.us/a/img809/717/11vi.jpg
http://imageshack.us/a/img42/6581/b0hd.jpg
Zaraz po odpaleniu programu, zanim naciśniesz 'open', trzeba nacisnąć setup i potem jest klawisz aby aktywować mscan. Robi się to jeden raz na całe życie kabelka
Oczywiście było już tu pisane o tym :)
krystianen 15-06-2013, 19:48 hm.. a jezeli ma te pola wyszarzone???
W obu przypadkach mam ustawione predkosci 9600
Aktualizacja poszlo na predkosciach 38400
http://img843.imageshack.us/img843/456/d4dw.jpg
to w czerwonym kółku masz wyszarzone? aby zadziałało, trzeba najpierw wybrać właściwy numer portu COM
krystianen 15-06-2013, 22:04 Juz sobie poradzilem. Pole jest wyszarzone gdy u gory masz predkosc ustawiona na auto. Po ustawieniu predkosci 38400 poszlo.
focus 1.8tddi 1999 jest szansa że ruszy na elmie?
ELMConfig nie, a inne programy na elmie bazujące na odb2 pewno tak
Bardzo ładnie chodzi z Forscanem. Na pewno najdokładniej i najlepiej odczytuje kody błędów.
Choć np wersja 1.3.9 widziała wszystkie moduły zainstalowane w aucie i ładnie testy przeprowadzała wszystkich. Natomiast w wersji 2.0 u mnie nie widzi modułu poziomowania świateł. Wszystkie inne moduły widzi poprawnie i nawet CTM już się nazywa Central Time Module a nie GEM jak w poprzednich wersjach programu.
Podejrzewam że nowa wersja dużo lepiej rozpoznaje wersje auta, w moim przedlifcie nawet fabrycznie nie było poziomowania świateł i pewnie dla tego nie widzi tego modułu.
Natomiast błędy tak jak pisałem bardzo fajnie odczytuje, sporo ma też parametrów do odczytywania w czasie rzeczywistym. No i ma to czego nie ma żaden inny program, potrafi uruchomić test każdego modułu.
Pozdrawiam
Czy koledzy nie orientują się może czy ten kabelek nada się do mojego Focusa i będzie z nim współpracował bez żadnych przeróbek?
http://allegro.pl/elm-327-1-4b-pl-euroscan-2012-poprawiona-pcb-ford-i3321921340.html
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Czy koledzy nie orientują się może czy ten kabelek nada się do mojego Focusa i będzie z nim współpracował bez żadnych przeróbek?
http://allegro.pl/elm-327-1-4b-pl-euroscan-2012-poprawiona-pcb-ford-i3321921340.html
Czy kolega porzeczytał ten wątek ?
Nie wiadomo o jakiego focusa chodzi, co chesz i jakim programem zrobić więc nie wiadomo o co pytasz.
Po obudowie i informacji że jest nowa płytka ciężko powiedzieć czy ten interfejs działa, jest podatny na przeróbki, etc.
Myślałem, że opis w stopce wystarczy. FF mk2 z silnikiem duratec he 145km. Chodzi mi o takie rzeczy jak odczytywanie błędów, adaptacja przepustnicy, czy testowanie poszczególnych części w razie awrii. Nie planuję niczego resetować, przeprogramowywać, ani wgrywać od nowa- nie wiem po co miałbym to robić. Chodzi mi o podstawowe rzeczy, za które mechanik kasuje po kilkadziesiąt złotych. Moje pytanie odnosiło się do tego czy ten model nie będzie potrzebował jakiś przeróbek i swobodnie będzie współpracował z autem
może tak, może nie
kto to wie :)
zacytuję co już napisałem w innym watku o elmconfigu:
pomyśl, tak na logikę: patrząc na zdjęcie czarnego pudełka z pomarańczową naklejką ELM327 NIE DA SIĘ NIE ZAGWARANTOWAĆ "Z RĘKĄ NA SERCU", że będzie działało, bo nikt tu nie jest wróżką, więc nie potrafi przewidzieć co skośne ludki tam włożyły do środka???
Jak można zapewnić, że jakieś skomplikowane urządzenie na pewno działa nie testując go uprzednio? no jak??
ja nie umiem takiej sztuki, może ktoś z szanownych kolegów potrafi?
Czy kolega porzeczytał ten wątek ?
ELMConfig pozwala dużo zrobić, ale to oznacza, że można też skutecznie uziemić auto, więc wskazane jest poczytać najpierw
Wystarczyło mi napisać- nie wiem czy zadziała. Kabel, który kupiłeś nie ma przełącznika MS/HS więc nie będzie obsługiwał funkcji dla MS. To ci być może zadziała, tamto na pewno nie. Ale lepiej jest odsyłać do kilkunastu wątków, gdzie odsyłają do jeszcze starszych wątków i tak można dotrzeć do pierwszego postu w internecie ;) Problemem tego typu wątków jest to, że brak w nich informacji, które byłyby pogrupowane albo chociaż uporządkowane. No ale dzięki za chęci.
Wystarczyło mi napisać- nie wiem czy zadziała. Kabel, który kupiłeś nie ma przełącznika MS/HS więc nie będzie obsługiwał funkcji dla MS.....
Problem tego typu postów jak Twoje polega na tym, że nie zabierasz się za czytanie z jakimś planem tylko z nastawieniem, że na pewno nic to nie da (bo strasznie tego dużo i nie uporządkowane...)... Jak choć pobieżnie zerknąłeś do tego wątku, to powinieneś dostrzec, że wystarczy wybrać posty mayaka albo moje i znajdziesz odpowiedzi na praktycznie każde swoje pytanie. I to pewnie po kilka razy...
Wybacz, ale jak Tobie ma prawo nie chcieć się czytać długiego wątku, to my mamy prawo nie mieć ochoty odpowiadać po raz 10 na to samo pytanie....:one:
Wybacz, ale jak Tobie ma prawo nie chcieć się czytać długiego wątku, to my mamy prawo nie mieć ochoty odpowiadać po raz 10 na to samo pytanie....:one:
po prostu piękne
Jest nowa wersja ELMCOnfiga - v. 0.2.9
link: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
oprócz różnych drobnych poprawek, pojawiła się obsługa sterowników silnika typu SID202 i SID206, czyli można czytać i zapisywać (czyli np. aktywować tempomat!) soft silników 1.8 tdci i 2.0 tdci !
wczoraj pojawiła się (2 tyg. temu testowałem wersję beta) nowa wersja ELMConfiga - 0.2.10 -> http://ffclub.ru/topic/302511/go_post/14402985/ -> http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
zmiany
- automatyczny wybór prędkości połączenia
- obsługa konfiguracji modułu KVM (platforma FF2)
- obsługa konfiguracji ACU = radia (FF2)
- możliwość wgrania fabrycznej konfiguracji modułów (As-Built), wymagane podłączenie do internetu (FF2)
- poprawki w obsłudze PCMa dotyczące parametrów w vid-block (Kuga 4WD/2WD)
- poprawki w liczeniu sumy kontrolnej na trzeciej stronie konfiguracji HEC (FF2 zegary poliftowe)
Nareszcie, dzieki obsludze ACU dzis w 2min pozbylem sie UNCONFIGURED MODE na dokupionym Sony MP3. Co najciekawsze, jak sie radio 'dowiedzialo' w jakim samochodzie gra i ile ma glosnikow, zmienil sie dzwiek i jakby jego rozklad, subiektywnie mimo ze juz bylo lepiej od 6000CD, teraz gra jeszcze lepiej.
Nareszcie, dzieki obsludze ACU dzis w 2min pozbylem sie UNCONFIGURED MODE na dokupionym Sony MP3. Co najciekawsze, jak sie radio 'dowiedzialo' w jakim samochodzie gra i ile ma glosnikow, zmienil sie dzwiek i jakby jego rozklad, subiektywnie mimo ze juz bylo lepiej od 6000CD, teraz gra jeszcze lepiej.
A jakie kupiłeś radio? Chodzi mi o wersje. Czy symbol był KW2000 (taki zdaje się ma mieć Focus) czy jakiś inny (od Mondeo, Galaxy)? Też się zastanawiam nad wymianą radia, gdyby dało się użyć wersji niekoniecznie z Focusa łatwiej by było coś upolować.
danielsan51 20-08-2013, 16:37 wymienilem radio 6000cd na sony kwadratowe mam pobrac ta nowa wersje -bede mogl cos tam zmienic ustawic?tez bedzie mi lepiej gralo jak koledze gorilas
A jakie kupiłeś radio? Chodzi mi o wersje. Czy symbol był KW2000 (taki zdaje się ma mieć Focus) czy jakiś inny (od Mondeo, Galaxy)? Też się zastanawiam nad wymianą radia, gdyby dało się użyć wersji niekoniecznie z Focusa łatwiej by było coś upolować.
Niestety nie zrobilem zdjecia naklejki na obudowie przed montazem, na naklejce z keycode widze typ radia SOCD1X, kupilem nowe radio od tego sprzedajacego wygladajace z przodu dokladnie jak na tej aukcji (http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-lift-radio-sony-mp3-2011-2013-i3465978604.html) ale wtedy mial aukcje z kilkoma sztukami pod Ford Focus. Z tylu natomiast zlacza w moim wygladaly inaczej wiec NIE kupuj tego akurat radia, z tego co poczytalem na naszym forum do Focusa pasuje z C-Maxa i Kugi, ale nie z Mondeo (inna platforma / komunikacja), przynajmniej ja tak zrozumialem, niech mnie poprawi ktos kto zna sie lepiej. Aha, ze sprzedajacym mozna bylo ponegocjowac przy zakupie poza Aledrogo.
wymienilem radio 6000cd na sony kwadratowe mam pobrac ta nowa wersje -bede mogl cos tam zmienic ustawic?tez bedzie mi lepiej gralo jak koledze gorilas
Sony kwadratowe to nie wiem, ja mam FF2FL i radio wygladajace jak w linku powyzej. Jak dla mnie juz w UNCONFIGURED MODE Sony gralo lepiej niz 6000CD. Od razu po montazu dodalem swoj VIN i tyle mozna bylo wczesniej zrobic. Teraz po wejsciu w ACU wygladalo nastepujaco, lacznie z tym ze jak rozumiem dla radia nie mialem glosnikow (zaptaszkowane 4 pola no... woofers / tweeters)
45095
Zmienilem na ponizej, zgodnie z moja konfiguracja (zakladam ze nie mam tylnych tweeterow, choc pewien nie jestem)
45096
Przestalo pokazywac sie UNCONFIGURED MODE i jak pisalem wczesniej wg mojej subiektywnej oceny zmienily sie tony i rozklad dzwieku w kabinie, oczywiscie na lepsze :)
ferolo22 22-08-2013, 15:20 A u mnie nie chce wystartować nowy elm nie może się połączyć coś się zmieniło w protokołach że już nie chce czytać na auto mojego kabelka
a wracając tak do tematu panowie może coś mi się pozmieniało w ustawieniach wcześniej śmigało mi na 8 wszystko bez problemu dlatego zdziwiłem się że teraz nowy elm nie działa pościągałem inne starsze i teraz żaden nie tryka czyżbym coś przez przypadek pozmieniał w ustawieniach portu może ktoś da mi cynka jakie ma wartości poustawiane na porcie albo jakąś podpowiedz dodam że forscan odpala mi bez problemu więc o co kaman.
ferolo22 24-08-2013, 16:34 Koś ma jakiś pomysł??
[QUOTE=ferolo22;2065114]Koś ma jakiś pomysł??[/Q
Antywirusa lub zapory nie zmieniałeś na komputerze? Może ci blokuje?
ferolo22 24-08-2013, 20:33 antywira mam kasperskiego natomiast dzisiaj jak poprawiłem fabryczne ustawienia pod elma odpaliłem kabelkiem jakąs stara wersję natomiast nowa co jest wyżej ni huhu nawet sprawdzałem programem hyperterminal i pokazywało mi po komendzie 0100 no data na spv1 i 2 pewnie dlatego że chodzi po canie moja wersja kabelka to 1.5 wszystko śmiga tzn każdy jakiś dziwny program typu scan tools forscan itd a elm jedynie najstarszy a ten nowy ni huhu.
Temat jest dla mnie osobiście interesujący bo kiedyś poprzedni właściciel zmieniał radio na inne i błędy mi wywala co jakiś czas stąd pytanie o poradę.
Pozdrawiam
Ps właśnie próbowałem odpalić elma w trybie on line i wyskakuję błąd tekstu o co w tym wszystkim chodzi
Tak dla potomnych przeszperałem wczoraj pół nocy forum rusków znalazłem że problem leży po stronie wpisów w rejesytrach ze starszej wersji elma usunąłem sciągnełem innego elma i działa coś pięknego hehe :)
Jeszcze teraz inne pytanie mam chciałem zgrać ustawienia starego pcm biorę read proces dochodzi do 15% i wywala błąd co ustawić aby zgrać stara wersję oprogramowania i poeksperymentować z nowa wersja softa jak wyjdzie oczywiscie na 1.6 tdci ustawiałem porty jak podawał kolega wcześniej na szybkośc 2000000 i ni huhu na żadnym nie chce wywala jakiś błąd 33 o co z tym chodzi
ferolo22 27-08-2013, 06:54 No panowie nikt nic nie wie w temacie
...chciałem zgrać ustawienia starego pcm biorę read proces dochodzi do 15% i wywala błąd co ustawić aby zgrać stara wersję oprogramowania i poeksperymentować z nowa wersja softa jak wyjdzie oczywiscie na 1.6 tdci ...
Przecież sterowniki silnika 1,6tdci nie są obsługiwane w aktualnej wersji ELMconfiga (dotyczy to zarówno odczytu jak i zapisu), więc co sie dziwisz?
ferolo22 27-08-2013, 13:32 Przecież sterowniki silnika 1,6tdci nie są obsługiwane w aktualnej wersji ELMconfiga (dotyczy to zarówno odczytu jak i zapisu), więc co sie dziwisz?
Hmm nalezy mi się w takim razie reprymenda że nie doczytałem a wiadomo może kiedy coś takiego ruszy na 1.6 tdci ?
....a wiadomo może kiedy coś takiego ruszy na 1.6 tdci ?
Jak do Rosji zostanie zaimportowany jakiś 1,6tdci - diesle tam są ewenementem (ropa do czołgów nie nadaje się zupełnie do tdci) a 1,6 jest pojemnością uważaną w Rosji za żart... Sorgiej obiecał, że zrobi, ale musi mieć jakiś egzemplarz testowy.
ferolo22 27-08-2013, 21:09 Jak by tak daleko nie mieszkał to bym mu swoją foczke podrzucił na testy i było by po sprawie :)
Jeden z moich 2 kabelków ELS-27 do kupienia - wystawiony w dziale "Sprzedam".
------------
Sprzedany.
Pojawiła się nowa wersja ELMConfiga - v. 0.2.10c
link: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
Ano pojawila sie, a moglby moze ktos znajacy jezyk wschodnich braci i bywajacy na ich forach napisac co sie zmienilo / doszlo? Bo to dopiero jest wartosc dodana z takiego ogloszenia ;)
nic szczególnego - drobne poprawki zachowania w sytuacji, gdy używa się przemiennie elm327 i els27 z ELMConfigiem w jednym kompie
bankarobert 12-09-2013, 19:40 hej. temat pewnie oklepany ze wszystkich stron ale muszę jej zadać. Jakim kablem w łatwy i prosty sposób zmienić ustawienia komputera w samochodzie np zmiana czasu działania zegarów po zamknięciu samochodu, diagnoza, aktywować tempomat itp. Proszę o odpowiedź (jeśli to możliwe) w miarę prostą i jak najlepiej wyczerpującą :)
obstawiam, że przejrzenie ostatnich 5 stron tego wątku Ci odpowie
Obstawiam że twoja odpowiedź mayak nic nie da, nie jest prosta i przejrzysta :)
Pozdrawiam
Da się:Elmconfig. Przerobiony kabel. Reszta info w temacie.
bankarobert 13-09-2013, 14:33 wiem że ost 5 stron nic mi nie da bo już to czytałem. ten elmconfig to przerobiony elm czy po prostu elmconfig?
ten elmconfig to przerobiony elm czy po prostu elmconfig?
... czy ford to focus a focus to ford?
bankarobert chyba jednak bardzo slabo czytales.
Post #1 ...zakupiłem na allegro interface ELM327 1.4b ze złączem USB.
Próbowałem połączyć się za jego pomocą i przy użyciu programu ELMConfig 0.1.2.1b...
Wyjasnione ktore to program ktore kabel z interfejsem i gdzie kabel mozna kupic, juz bardziej sie chyba nie da. Juz nie wspominajac ze te nazwy sa w tytule watku, nawet bez jego czytania wystarczy google zeby wiedziec co jest co.
Zanim kupisz, rzeczywiscie przeczytaj ten watek (i inne) zebys kupil dobry kabel (podpowiedz: ma obslugiwac HS i MS...). Wszystko jest juz wielokrotnie opisane, nie dziw sie tez ze ludziom nie chce sie po raz nty pisac tego samego, gdy wystarczy uzyc 'szukaj'
Wszystko jest, wystarczy uzyc 'szukaj'
jemu się nie chce szukać, a nam się nie chce szukać za niego :D :D :D
danielsan51 13-09-2013, 21:13 sciagnelem nowa wersje wchodze w modul ACU ale nie moge nic zrobic moze dla tego ze wymienilem radio 6000cd na (niestety) kwadratowe sony ,choc wyswietla mi ze radio pochodzi z c max wyswietla tez inny vin-mozna cos z tym zrobic czy radio z c maxa powinno byc tylko w cmaxie
bankarobert 13-09-2013, 21:46 co tylko chcecie....
...Zamiast odpowiedzieć kup ten lub ten to Wy się produkujecie i produkujecie że przeczytaj że to już enty raz zamiast po prostu udzielić odpowiedzi, a wiecie że odpowiedź nie jest prosta.
...
Kolego, czy ty nie rozumiesz, że to nie my sprzedajemy te kabelki??? :shock: :shock:
Goście, którzy sprzedają właśnie pewnie dostali dostawę z Chin zupełnie innych niż ostatnim razem i my mamy być duchami świętymi i wiedzieć czy te z tego tygodnia działają tak samo jak te (zupełnie inne) sprzed dwóch tygodni?? :shock::shock:
Sam sobie wróż z fusów, bo my tutaj tym się nie zajmujemy...:one:
Nie chce Ci się czytać wątku - Twoja sprawa:569:
Tylko na Boga, nie mniej pretensji z tego powodu do całego świata!:568:
sciagnelem nowa wersje wchodze w modul ACU ale nie moge nic zrobic moze dla tego ze wymienilem radio 6000cd na (niestety) kwadratowe sony ,choc wyswietla mi ze radio pochodzi z c max wyswietla tez inny vin-mozna cos z tym zrobic czy radio z c maxa powinno byc tylko w cmaxie
kliknij ACU,a potem w prawym górnym rogu wpisz swój vin i naciśnij "write" (nie mylić z "write to acu") - próbowałeś tak?
Witam mam pytanie czy ktoś z was przerobiłby mi kabelek elm 327 na hs-ms
Przemek18818 04-10-2013, 13:39 Witam.
Przymierzam się do zakupu ELM-a i dzwonie po sprzedawcach czy są w satnie wysłać zdjęcie płytki takiego ELM-a co by go przerobić ale nic to nie daje jedni mówia że nie trzeba nic przerabiac i działa w 100 % drudzy że nie mogą otworzyc ELM-a i zrobić zdjęcie a trzeci żebym się puknąl w łeb i nie szukał interfejsu za taka kase bo nic tym nie zrobie. Czy ma ktoś jakiegoś sprzedawce u którego kupił takiego ELM-a i dało się go przerobić bez problemu bo już nie wiem gdzie szukać.
Wossek wstawienie przełącznika do ELM'a wcale nie jest takie trudne. Wystarczy troszkę poczytać, przełącznik, lutownica no i przewody:) Najważniejsze to zakupić odpowiedni ELM327.
Do Przemek18818 i innych planujących zakup ELM327. Nie chcę reklamować sprzedawcy (PMfactory), ale tylko ten sprawdził dla mnie co jest w środku. Zakupiony na tej aukcji: http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3520822490.html jest na układzie PIC18F25K80, a VCP jest PL2303. Po wstawieniu przełącznika ELMConfig śmiga aż miło. Przed zakupem jednak proponuję zadać pytanie sprzedawcy, czy aktualnie sprzedawane są takie same, ponieważ co dostawa są różne układy w środku.
Szukam chipowanego softu do 2.0 TDCi bez DPF manual na testy. :D Ma ktoś chipa?
Jeszcze pytanie odnośnie softu z http://civil.iffc.ru/ELMConfig/pcm_frw.htm. Czy mogę wrzucić do siebie ten soft 8V41-12A650-CC ? Pytam odnośnie kwestii DPFa.
mam tylko do 1.8tdci (na SID206) @140KM i do 1.6Pb 100 do testowania, ale za jakiś czas ma być więcej różnych :)
Oki, było by super. A wiesz może czy mogę wrzucić ten soft 8V41-12A650-CC jeżeli nie mam DPFa?
ferolo22 13-10-2013, 13:32 a do 1.6 ruscy coś wymyślili w końcu :) kolego tedik rozmawiałeś może z kolegą za wschodniej granicy czy elma przeprogramował pod 1.6 aby sczytać pcma?
tedi_k przy okazji jeżeli pisał byś na rosyjskim forum lub do autora może udało by się dodać opcję włączania/wyłączania DPFa. Podejrzewa, że wsady dla wersji z DPF i bez nie mają wielkich różnic. Zaraz będę próbował zrobić kopię swojego sterownika bez DPF to wrzucę na forum jak się uda.
[edit]
Dziś nic z tego nie będzie. Bateria w laptopie odmówiła posłuszeństwa.
Obsługa 1.6 tdci będzie wkrótce
DPF to nie jest na zasadzie on/off
ferolo22 13-10-2013, 17:34 A powiedz mi kolego jak to wygląda rozumiem że ktoś musi obrobić cały soft więc jeśli chciałbym wgrać najnowszy do swojego silnika musiałby ktoś go najpierw obrobić?
ferolo22 Nie, soft jest dostępny na stronie forda http://www.motorcraftservice.com/vdirs/wds/PCMReprogram/DSFM_PCMReprogram.asp?swproduct=IDS z tym, że trzeba znać nazwę pliku ale z tym myślę nie będzie większego problemu.
Obsługa 1.6 tdci będzie wkrótce
DPF to nie jest na zasadzie on/off
Wiem o tym, ja nie chce wyłączyć DPFa tylko mam wersje fabrycznie bez a wszystkie dostępne softy są dla wersji z DPFem (przynajmniej ja tak to rozumiem). Tak samo jak można aktywować tempomat myślę że można modyfikować wersję na bez DPFa lub w drugą stronę. We wszystkich plikach jest informacja cDPF czyli suchy DPF. Wczoraj szukałem nowszego softu dla siebie ale nic nie znalazłem.
[edit]
http://civil.iffc.ru/ELMConfig/pcm_frw.htm To u mnie coś padło czy wszystkim nie działa?
ferolo22 14-10-2013, 19:14 Próbowałem i ja i nic nie trybi w podanej stronce
Siergiej wylaczyl tabelkę, pewnie szykują się jakieś zmiany :)
defrex13121 15-10-2013, 21:03 Ja tam widzę soft do 1,6 tdci
czyżby Tempomat był już blisko :027:
1.6 tdci i 2.5T są w tej tabelce od conajmniej tygodnia
ferolo22 16-10-2013, 19:21 Hmm czyli morał z tego taki że w końcu siergiej zrobi elma pod 1.6 aby sczytał pcma :)
Pojawiła się nowa wersja ELMconfiga v0.2.11 i zgodnie z oczekiwaniami jest obsługa 1,6tdci i nie tylko.
http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
Lista zmian z translatora googla:
- Dodano możliwość odczytu / zapisu modułów firmware PCM Bosch EDC16C34 (silniki DV6 / T 1.6 TDCi, czytanie odbywa się tylko z kalibracji w terenie)
- Dodano możliwość odczytu / zapisu VID-blokowych modułów PCM Bosch EDC16C34
- Dodano możliwość odczytu / zapisu współczynników korygujących w module wtryskiwacza Bosch EDC16C34 PCM
- Dodano możliwość odczytu / zapisu oprogramowania modułów PCM Bosch ME9.0 (2.5T silniki 225 Ford Focus ST, czytanie odbywa się tylko z kalibracji w terenie) i napisać oprogramowanie w moduły PCM Bosch ME9.0 (200 2.5T silniki Ford Kuga)
- Dodano możliwość odczytu / zapisu VID-blokowych modułów PCM Bosch ME9.0
- Dodano możliwość zresetowania danych konfiguracyjnych ("inicjalizacja") Moduł BCM (platforma C307)
- Dodano możliwość tworzenia bin-pliki z pobranego oprogramowania pliki PHF (pliki są przeznaczone do użytku tylko z OBD-ładowarki)
- Zmieniono koncepcję przeprogramowania bloki PCM - teraz firmware jest napisane w każdym przypadku z pustym VID-blok, które następnie można pisać oddzielnie
- Dodano procedurę zresetować błąd i ponownie uruchomić po przeprogramowania modułów HEC i PCM
- Przyspieszenie procesu pracy w przypadku karty na układach STN11xx (Read Flash PCM jest obecnie 3-4 razy szybciej przy wyborze rozmiaru bloku 103). W przypadku ELM327 nie jest inaczej, jest to spowodowane błędem w firmware karty
- Określenie "Star12" zastępuje się wyrazami "Quizzer" jako prawo
- Dodano możliwość wyboru jednego z dwóch możliwych typów Quizzer oprogramowania w blokach pereprogrammirvoanii ESU-131 (platforma C307)
- Dodano typy samochodów "Ford Fiesta" i "Ford Fusion" w konfiguracji modułu (SRM platforma C307)
- Dodano możliwość usunięcia danych z rejestru ELMConfig (przycisk na ekranie głównym, zastrzeżenia), aby umożliwić wprowadzenie wcześniejszych wersjach
- Naprawiono błąd, który występuje podczas prędkości adaptera testowego, jeśli prędkość początkowa jest ustawiona na 9600bps
Pojawiło się też pytanie o 2.0tdci 136km na sid803 niestety nie widzę odpowiedzi czyli nadal czekam :(
tak, jest od wczoraj ELMConfig 0.2.11 (http://ffclub.ru/topic/302511/go_post/14680599/) ale nie jest tak różowo
z ważniejszych rzeczy, to zmieniło się:
- doszła możliwość czytania/zapisu softu w modułach PCM Bosch EDC16C34 (1.6 tdci) ale tylko w obszarze kalibracji, strategia nie jest czytana, więc wydaje mi się, że nie można sklonować zawartości PCMa
- doszła możliwość czytania/zapisu vid-blocka w modułach PCM Bosch EDC16C34
- doszła możliwość czytania/zapisu kodowania wstryskiwaczy w PCM Bosch EDC16C34
- doszła możliwość czytania/zapisu softu w modułach PCM Bosch Bosch ME9.0 (2.5T 225 Ford Focus ST - tylko w obszarze kalibracji) oraz zapisu w modułach PCM Bosch ME9.0 (2.5T 200 Ford Kuga mk1)
- doszła możliwość czytania/zapisu vid-blocka w modułach PCM Bosch ME9.0
- doszła możliwość inicjalizacji moduła BCM (do aktywacji DDSa w C-MAX - chodzi o 'oszukanie' PCM i BCM, że siedzą w FF2 a nie w C-MAX)
- konwersja plików PHF (IDS) na BIN (OBD)
- znacząco przyspieszona praca (3-4 razy) z adapterami opartymi na chipach STN11xx (czyli np. z ELS27 :) ). Praca zwykłych ELM327 bez zmian
UWAGA:
przeprogrogramowywanie modułów Boscha (EDC16C34 i ME9.0) nie testowane na żywych autach, tylko na modułach PCM "na stole", więc na razie można to robić tylko jeśli ma się zapasowy sposób zapisu PCMa (czyli IDS) - póki nie zostanie to przetestowane, to ja nie podejmuję się programowania tych modułów
UWAGA 2
sprawa nie związana z nową wersją programu, ale jego dotycząca: w niektórych przypadkach (dotyczy sterowników SID202/SID206), przy aktualizacji softu PCM konieczna jest inicjalizacja immobilizera (ponowne sparowanie zegary-PCM) - do zrobienia IDSem lub innymi narzędziami do obsługi immo (czytać: tedi_k i mayak mają w razie czego taki sprzęt :D )
było o tym tu:
http://ffclub.ru/topic/326054/go_post/14594952/
Bump: Lista zmian z translatora googla:
widzę, że w czasie gdy ja pisałem swoją wersje, to Ty wrzuciłeś do google'a, ale nie przeczytałeś do końca postu Siergieja - mogłoby to się kiepsko skończyć dla 'pionierów'
Faktycznie następnym razem pozostawię tłumaczenie innym.
danielsan51 18-10-2013, 13:12 bylem w aucie i rzeczywiscie w PCM moge tylko odczytac podstawowe inforamcje
Faktycznie następnym razem pozostawię tłumaczenie innym.
nieee! tłumacz, bo mi się już nie chce, ale tłumacz wszystko (co ważne) ;)
Ale ja nic nie rozumiem z rosyjskiego i później takie kwiatki wychodzą...
Chyba, że masz jakiś lepszy translator niż googla.
orion512 18-10-2013, 15:32 A jeśli chodzi o Smaxa to chyba nic się nie zmieniło jak dobrze widzę?
ferolo22 18-10-2013, 18:54 I ja sprawdzałem u siebie i mam następujące spostrzeżenia próbowałem zgrać pcma na kompa przy 128 blokach i 256 przy pierwszym instalacja ruszyła mi bez problemu już myślałem że ładnie zgra całość a tu przy 3120 z 5240 wywala błąd i ni huhu nie chce całości zgrać przy 256 dochodzi do 900 z 2540 i też nie chce co może być nie tak jakieś pomysły?
Dodam że próbowałem ze 3 razy i za każdym razem przy innej wartości wywala błąd nigdy nie doszło do końca
Panowie jeszcze jedna sprawa mam oprogramowanie z 2006r o numerze
EDC16C34 7M51-12A650-UD mam wywalonego dpfa (nie za mnie to było robione)więc pytanie do was jaki soft mógłbym ewentualnie wgrać aby to wszystko ładnie ze sobą współgrało i nie wywalało mi błędu usterki silnika jak do tej pory.
Z góry sorka za zamęczanie tematem ale już mnie powoli wk... ta ciągła usterka silnika z kodem błędu dpfa którego nie ma tak naprawdę
Przestudiowałem płytkę ELMa i doszedłem do wniosku, że wolne miejsce na mojej płytce jest właśnie pod układ FTDI FD232RL. Wylutowałem CP2102 i wlutowałem FT232RL. Wprawdzie miałem pod ręką tylko uwalonego op-coma na dawcę ale zadziałało, tylko teraz elm zgłasza się jako OP-COM :D. Teraz pytanie. Czy łączycie się z elmconfigiem jako (V)CP czy FTDI D2XX?
Ps. pojawiła się nowa wersja elmconfiga v0.2.11b ale z tego co wyczytałem nie wnosi wiele, tylko drobne poprawki więc warto zassać.
Jeśli działają D2XX, to zawsze warto używać sterowników direct.
Jeśli działają D2XX, to zawsze warto używać sterowników direct.
Działają oba ale efekt ten sam. Wygląda tak jak by interfejs nie chciał przyjąć innej prędkości niż 38400. Być może wsad pica jest zablokowany przed zmianą prędkości. Nie wiem jaki może być inny powód.
38400 to o wiele za wolno aby przeczytać pcm. W ruskim wątku są przykłady zamiany chipów na ftdi, ale i cp powinien chodzić na więcej niż 38400
Wiem, wiem. Program nawet nie pozwala na odczyt poniżej 115200. Nie mogę znaleźć informacji na temat zmiany chipa. Wiesz która to strona mniej więcej?
Próbowałem już z dwoma chipami i na obu dokładnie to samo.
defrex13121 19-10-2013, 11:59 Aktywacja tempomatu poszła bez najmniejszego problemu.
Wielkie dzięki dla autora ElmConfig.
Zaryzykowałeś aktywować w 1.6tdci? Miałeś IDSa na wypadek problemów?
Brawo
Aktywacja tempomatu poszła bez najmniejszego problemu.
Wielkie dzięki dla autora ElmConfig.
Niezle, ktos jeszcze zaryzykowal ?
ferolo22 19-10-2013, 17:23 ja walczyłem jeszcze raz dzisiaj i próby zgrania pcma na kompa umarły mój elm obsługuję jedynie prędkość 50000 więcej nie chce uradzić więc bez zmiany chipa w elmie pewnie nie zgram jakieś może wasze sugestie w sprawie tego tematu?
Reasumując pewnie i wgranie nowego softu nie pójdzie lecz może się mylę, zadałem wcześniej jeszcze pytanie na temat softu jaki ewentualnie podszedłby pod mój silnik nikt nic nie wie w temacie?
Używał tego Ktoś, poleca bo sie zastanawiam czy kupić to czy zwykły ELM327
http://allegro.pl/nowosc-polski-multi-obd2-kabel-szybszy-od-elm327-i3638744347.html
Używał tego Ktoś, poleca bo sie zastanawiam czy kupić to czy zwykły ELM327
http://allegro.pl/nowosc-polski-multi-obd2-kabel-szybszy-od-elm327-i3638744347.html
Z najnowszym ELMconfigiem ten kabel będzie działał kilka razy szybciej niz ze zwykłym ELM. Na STN1110 wymaga nadal przełacznika, ale i tak wydaje się, że jest to bardziej sensowny zakup.
ferolo22 20-10-2013, 07:40 Witam panowie chciałbym oświadczyć wszem i wobec że próba zgrania pcma po 3 dniach przy 103 blokach i prędkości ustawionej na 500000 okazała się sukcesem trwało to 20 minut ale było warto:) teraz pozostaje mi znalezienie softu odpowiedniego pod mój silniczek ktoś mi pomoże panowie czy mam sam szukać.
Teraz zadam wam pytanko ponieważ koledzy wyżej pisali że po wgraniu nowego softa może być problem z immo czyli jak coś było by nie tak to czeka mnie serwis aby mi zaprogramowali nie mam idsa więc sam bym sobie z tym nie poradził, no chyba że istniała by możliwość wgrania swojego starego softu i wtedy wszystko z powrotem by hulało jak to jest w praktyce nie w teorii.
Mój soft to EDC16C34 7M51-12A650-UD a chciałbym wgrać bynajmniej tak mi się wydaje że pójdzie ten 8M51-12A650-TC "Koledzy Tedik albo Mayak poradzicie coś w temacie?"
Z góry dzięki za informacje
Z najnowszym ELMconfigiem ten kabel będzie działał kilka razy szybciej niz ze zwykłym ELM. Na STN1110 wymaga nadal przełacznika, ale i tak wydaje się, że jest to bardziej sensowny zakup.
Czy mogłby ktoś potwierdzić, że podany kabelek obsługuje też program Forscan?
Cytat Mayaka "Forscan działa z ELM327, ELS27, a także innymi OBD adapterami opartymi na chipsecie STN11XX "
Ciągle szukam odpowiedniego kabla i chyba właśnie ta ten bym się zdecydował ale nie wiem czy obsłuży tez wszystkie programy z którymi działa ELM. Chciałbym w miarę uniwersalny kabel ponieważ na ELMconfig raczej działać nie będę bo przeróbka kabla mnie przerasta i nie ma mi też kto tego przerobić. Chyba, że ktoś z kolegów jest chętny na przerobienie tego kabla i sprawdzenie go u Siebie?
Czy mogłby ktoś potwierdzić, że podany kabelek obsługuje też program Forscan?
Cytat Mayaka "Forscan działa z ELM327, ELS27, a także innymi OBD adapterami opartymi na chipsecie STN11XX "
Ciągle szukam odpowiedniego kabla i chyba właśnie ta ten bym się zdecydował ale nie wiem czy obsłuży tez wszystkie programy z którymi działa ELM. Chciałbym w miarę uniwersalny kabel ponieważ na ELMconfig raczej działać nie będę bo przeróbka kabla mnie przerasta i nie ma mi też kto tego przerobić. Chyba, że ktoś z kolegów jest chętny na przerobienie tego kabla i sprawdzenie go u Siebie?
Ja również dołączam sie do pytania kolegi?
ferolo22 20-10-2013, 14:42 podbijam
|
|