Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] zacinający się zatrzask (klamra) pasów bezpieczeństwa

pendrive999
19-11-2012, 09:32
podczas odpinania pasów zakleszcza się zatrzask i muszę sie z nim szarpać, co jest trochę irytujące (mowa o pasach strona kierowcy) . Czy da się go jakoś zdemontować, czy też konieczna wymiana całego zatrzasku? Jeśli ktoś może miał podobny problem, proszę o poradę.

RS AUTO-RAF
19-11-2012, 10:44
kolego samą klamrę można wymontować. jak wyjmiesz tą klamrę to sprawdź czy do środka nic nie wpadło. klamry nie da się rozebrać na czynniki pierwsze.

tedi_k
19-11-2012, 13:43
samą klamrę można wymontować...

A tak z ciekawości to jak??? Przecież ta klamra zintegrowana jest z pirotechnicznym napinaczem pasa!!! Radzę przy tym manipulować ostrożnie...
Natomiast można sobie bez problemu (bezpiecznie) poświecić latarką do szczeliny w klamrze, pooglądać i ewentualnie jakimś kawałkiem drutu tam trochę przeczyścić środek.

guzikb
19-11-2012, 15:54
a nie miałeś jakiejś stłuczki lub gwałtownie nie hamowałeś? bo nieraz są zabezpieczenia, że po kolizji pasy się tak napną że potem jest problem aby je zapiąć lub odpiąć

RS AUTO-RAF
19-11-2012, 21:52
Fakt. mój błąd napinacz jest zespolony z klamrą ale śmiało można to wymontować tylko najpierw dla bezpieczeństwa odłączyć akumulator. potem odpiąć kostkę pod siedzeniem. i z tego co pamietam to chyba nie obedzie sie bez wymontowania fotela.

pendrive999
21-11-2012, 13:52
z tego co patrzyłem u siebie i na jednym z forów mechanizm zatrzasku składa się po bokach z 2 sprężynek wielkości takie jak w długopisach i 1 o nieco większej średnicy prowadzonej po środku. Bywa że ta czerwona część zatrzasku nie odbija, zatem podejrzewam albo uszkodzonre sprężyny albo spada któraś z nich. Demontaż osłony na pewno oznacza konieczność wyrwania zatrzasku a potem zostaje klejenie. Czyli najlepiej w razie majstrowania lub wymiany na nowy bezpiecznie jest odpiąć akumulator aby przypadkiem nie spowodować odpalenia ładunku gazowego, czy dobrze myślę?

tedi_k
21-11-2012, 14:13
Dobrze.