peter79
04-04-2015, 19:15
peter79 nic nie kuma
ty nic nie kumasz, a faktycznie temat jest do zamknięcia
ty nic nie kumasz, a faktycznie temat jest do zamknięcia
Zobacz pełną wersję : Oszustwa na podatku VAT w autach z importu Strony :
1
[2]
peter79 04-04-2015, 19:15 peter79 nic nie kuma ty nic nie kumasz, a faktycznie temat jest do zamknięcia oliwianin 04-04-2015, 19:18 Jeżeli firma niemiecka sprzedająca samochód za granicę, odzyskała swój VAT to wtedy płacimy VAT 23% jako firma, natomiast jeżeli nie odzyskała to wtedy firma kupuję BRUTTO i sprzedaję VAT MARŻA tak jak od prywatnej osoby. Ja to tak rozumiem. Z resztą czy to nie jest już taka paranoja, że jak element w samochodzie malowany to samochód na pewno był bity? Tak każda Faktura VAT-marża to oszustwo i przekręt. Przecież są firmy, które istnieją już lata, sprzedają na VAT-marżę i wszystko jest ok. Wreszcie ktoś normalnie zrozumiał...:one: Alleluja peter79 04-04-2015, 19:19 Rozmawiamy o zakupie auta w D z wariantem gdzie firma Kowalski miała możliwości zakupu w D cenie netto, bo tylko wtedy może powstać proceder oszustwa... nie rozumię jak można tego nie rozumieć!!!!!!!!! Du_poid 04-04-2015, 19:21 Dziękuje, pozdrawiam, do widzenia :) oliwianin 04-04-2015, 19:23 nie rozumię jak można tego nie rozumieć!!!!!!!!! A ja rozumiem, że Twoje auto peter79 było własnością wyłącznie firm...? czyli pierwszy właściciel to firma MwSt a potem pośrednik MwSt? peter79 04-04-2015, 19:33 Moje obecne auto było kupione w Polskiej sieci dilerskiej na firmę. Po czym zostało sprzedane za pośrednictwem f/vat osobie prywatnej, a następnie za pośrednictwem umowy kupna sprzedaży mnie. Bump: 1.Niemiecka firma sprzedaje polskiemu słupowi auto na fakturę w cenie netto (oczywiście słup ma nip euro) 2.na podstawi faktury z polskim słupem Niemiecka firma występuje do swojego US o zwrot należnego u nich vat 19% (i tutaj niemiecka firma jest na czysto z rozliczeniem sprzedaży) 3.polski słup wstawia auto do komisu w polsce i spisuje umowę na np.20000zł 4.Komis sprzedaje Kowalskiemu auto za 21000zł na f/vat marża i rozlicza się z US (polskim) z różnicy pomiędzy umową z polskim słupem, a f/vat marża co mu daje zysk w wysokości 1000zł 5.Kowalski rejestruje auto na podstawie F/Vat marża i "cieszy" się z jazdy cały temat tyczy się takiego problemu więc nie rozumiem czego nie kumam? oliwianin 04-04-2015, 19:45 Moje obecne auto było kupione w Polskiej sieci dilerskiej na firmę. Po czym zostało sprzedane za pośrednictwem f/vat osobie prywatnej, a następnie za pośrednictwem umowy kupna sprzedaży mnie. No to sprawa jasna jak słońce - w łańcuchu transakcji była osoba nie będąca płatnikiem podatku VAT. Co tu jeszcze nie rozumiecie?????????? Wyłącznie VAT marża. A jak dalej chcecie temat drążyć - polecam skorzystać z usług biura doradztwa podatkowego. temat OFF. Tylko po co w ogóle zabierasz głos w sprawie Twojego pojazdu, skoro to auto nie bylo nawet sprowadzone... Ludzie................... Chcesz stracić nerwy.......udzielaj się na forach z "odpowiednimi" forumowiczami czeslaw555 04-04-2015, 19:47 a ten wątek jest poświęcony autom sprowadzonym :)Jeżeli firma niemiecka sprzedająca samochód za granicę, odzyskała swój VAT to wtedy płacimy VAT 23% jako firma, natomiast jeżeli nie odzyskała to wtedy firma kupuję BRUTTO i sprzedaję VAT MARŻA tak jak od prywatnej osoby. Ja to tak rozumiem. Wreszcie ktoś normalnie zrozumiał. masło maślane... VAT zawsze zapłacisz w PL (z wyłączeniem wyjątków o jakich wspominał Piotr, ale o nich nie rozmawiamy) Po sprowadzeniu auta osobowego na firmę zawsze zapłacisz VAT 23% i nie ważne czy kupiłeś netto czy brutto, zaznaczam wyraźnie, gdy kupiłeś na firmę i to tylko chodzi o kupno auta zagranicą ...nikogo w tym momencie nie obchodzi co działo się w Niemczech, masz fakturę, to płacisz 23% i gdybyś odsprzedawał dalej to na f. VAT 23% , Bump: wystarczy zadzwonić do U.S. i zapytać się czy się płaci czy nie peter79 04-04-2015, 19:53 Co tu jeszcze nie rozumiecie?????????? zapytałeś o moje prywatne auto to ci odpisałem, a cały problem tematu spoczywa gdzie indziej Bump: wyjaśnij mi to inaczej: Załóżmy, że jesteś producentem telewizora. Ja jako firma kupuje od ciebie ten tel. na f/vat (23%) w cenie netto 1000zł (czyli płacę ci 1230zł), następnie sprzedaje ten telewizor firmie X z DE która jest zarejestrowana w DE z nip euro za 1100zł netto(firma X przelewa mi na konto 1100zł). Ja jako sprzedawca wystawiam fakturę firmie X w kwocię 1100zł (VAT 0) więc jestem stratny 230zł które tobie zapłaciłem, ale jako firma przedstawiam US w Polsce F/VAT i proszę o zwrot zapłaconego przeze mnie podatku 230zł US zwraca mi 230zł. ja płacę podatek dochodowy 19% od zysku 100zł.I teraz pytanie kto teraz zapłaci do polskiego US te 230zł?? Du_poid 04-04-2015, 23:59 czesław555 Ty jednak naprawdę nic nie rozumiesz:) najpierw podajesz link do jakiegoś bloga, gdzie jest wszystko czarno na białym opisane, a potem sam temu zaprzeczasz. Twoim tokiem rozumowania, jeżeli kupujesz samochód na firmę np na komis, to bez względu na to kto Ci ten samochód sprzeda, płacisz podatek VAT-23. Więc nie prawda, bo jeżeli kupujesz od osoby prywatnej możesz jedynie sprzedać jako VAT-Marża. Tak samo firma sprzedająca w niemczech samochody, może ten VAT opłacić i nie odebrać go z powrotem, a VAT umową miedzywspólnotową płaci się tylko raz, bo to jest umowa o przepływie towarów i usług, więc nie możesz dwa razy zapłacić za to samo. Co do peter 79 US nie zwraca Ci 1230zł tylko 230 bo tyle wynosi VAT. Poza tym Ty też chyba nie bardzo rozumiesz o co chodzi. Kupujesz za 1000 +VAT czyli 1230 ten VAT jest Ci zwrócony dalej zapłaciłeś za TV 1000 zł, sprzedajesz za 1100 wystawiasz VAT-Marże i zostaje Ci naliczony dochodowy ale od zysku czyli od 100zł +VAT ale również od 100zł czeslaw555 05-04-2015, 04:14 Widzę że nic rozumiesz Ty i tak będzie w kółko, piszę jasno o jaki przypadek chodzi kiedy co i jak. Bump: to bez względu na to kto Ci ten samochód sprzeda, płacisz podatek VAT-23 gdzie tak napisałem ? Bump: osoba prowadząca w Pl d.gosp. chciała kupić auto na firmę, kupiła na firmę w cenie brutto , czyli zapłaciła netto + VAT w Niemczech, po przyjeździe do kraju i tak musiała zapłacić VAT 23% bo kupiła auto na firmę.tak napisałem.... prawda czy fałsz ? Co do samego wątku, napisano już tyle że każdy może sobie interpretować jak chce , ma wystarczająco dużo informacji z każdej strony... peter79 05-04-2015, 07:10 Co do peter 79 US nie zwraca Ci 1230zł tylko 230 bo tyle wynosi VAT ok 230zł tu była pomyłkasprzedajesz za 1100 wystawiasz VAT-Marże jaka f/vat marża? (zwykła f/vat 0%) zostaje Ci naliczony dochodowy ale od zysku czyli od 100zł czyli płacę 19% podatku dochodowego czyli 19zł 100zł +VAT ale również od 100zł to jest jakaś bzdura Bump: kto teraz zapłaci do polskiego US te 230zł?? oczywiście ty jako producent odprowadziłeś ten podatek 230zł do US, a US zwrócił mi go jak zobaczył, że towar wyjechał za granicę i temat jest zamknięty. Bump: Tylko po co w ogóle zabierasz głos w sprawie Twojego pojazdu, skoro to auto nie bylo nawet sprowadzone... nigdy nie zabierałem głosu w sprawie mojego auta, zapytałeś to odpowiedziałem Chcesz stracić nerwy.......udzielaj się na forach z "odpowiednimi" forumowiczami nikt ci nie kazał się włączać w dyskusję, a ja się nie znam i chce wyjaśnić proceder oszustwa na VAT bo dla mnie to nie jest oszustwo tylko luka w przepisach peter79 05-04-2015, 08:10 osoba prowadząca w Pl d.gosp. chciała kupić auto na firmę, kupiła na firmę w cenie brutto , czyli zapłaciła netto + VAT w Niemczech, po przyjeździe do kraju i tak musiała zapłacić VAT 23% bo kupiła auto na firmę. ta osoba powinna załatwić NIP euro i kupić w DE w cenie netto, a jak tego nie zrobiła to ma pecha i płaci VAT Niemcom i Polakom (kto bogatemu zabroni) Du_poid 05-04-2015, 09:02 to jest jakaś bzdura To nie jest bzdura, bo od każdego obrotu, już na terenie Polski płacisz i dochodowy i VAT, wiem bo tak muszę robić i robię sam. peter79 05-04-2015, 09:15 To nie jest bzdura, bo od każdego obrotu, już na terenie Polski płacisz i dochodowy i VAT VAT przecież zapłaciłeś (230zł) zarobiłeś stówkę to dochodowy też zapłaciłeś 19zł to jaki jeszcze VAT od zarobionej stówki??? Du_poid 05-04-2015, 14:04 Ale VAT Ci zwrócili poza tym płaciłeś VAT od 1000zł, ale od zarobionej 100zł już nie, czyli to też musisz uregulować. Zwracają Ci VAT od kupna ale od każdej sprzedaży VAT musisz zapłacić. Co innego jak byś kupił za 1000 i sprzedał za 1000 wtedy jesteś na zero. peter79 05-04-2015, 14:59 ale od zarobionej 100zł już nie, czyli to też musisz uregulować. to by oznaczało, że jak sprzedałem towar do DE na VAT 0% i teoretycznie zarobiłem 100 to płacę dochodowy 19zł i VAT 23zł czyli zostało mi 58zł ? Bump: w przypadku sprzedaży krajowej to jest zrozumiałe, że kupuje 1000zł +VAT (1230zł), a sprzedaje 1100zł + VAT (1353zł) i ja odprowadzam do US ten VAT 253zł, ale ja te 253zł dostałem od np. mojego klienta, który mi zapłacił za towar Du_poid 05-04-2015, 15:49 czyli zostało mi 58zł Generalnie tak, ale to możesz odliczyć od swoich faktur zakupowych i jeżeli masz np samochód na firmę, to jego koszty eksploatacji odliczasz od VAT`u zarobkowego. Kupiłeś za 1000zł + VAT, więc 1230zł, sprzedajesz za 1100zł, ale VAT zarobkowy płacisz od 100zł bo od tego 1000zł już zapłaciłeś, a potem w ramach odliczenia VAT`u został Ci zwrócony, więc sumując rozliczasz się tylko z tego co realnie zarobiłeś czyli 100zł. peter79 05-04-2015, 16:09 ale VAT zarobkowy płacisz od 100zł tak jest w przypadku f/vat marża, natomiast czy F/VAT 0% UE procedura jest taka sama? Du_poid 05-04-2015, 17:36 Wydaję mi się, że tak bo aczkolwiek nie jestem pewny na 100%, ale jest to na tyle logiczne, że nie możesz zapłacić dwa razy za to samo bo prawo tak nie działa. Więc jeżeli już zapłaciłeś za 1000zł to teraz jedyne co Ci powinno zostać naliczone to 100zł bo to jest nowa kwota/obrót pieniężny z którego też musisz się rozliczyć jako zysk. Ale jeżeli sprzedajesz za granicę, to jest sytuacja analogiczna do tej o VAT na samochody. Sprzedajesz za 1100zł Niemcowi za 1000 już zapłaciłeś, ale możesz sprzedać Niemcowi NETTO i wtedy płacisz sam dochodowy od 100zł, natomiast VAT płaci Niemiec u siebie, chyba że wyrzuci fakturę i ją spreparuję, wtedy oszukuje na VAT, US polski przychodzi do Ciebie i pyta gdzie jest mój VAT, wtedy Ty pokazujesz swoją Fakturę, którą wystawiłeś Niemcowi a oni ścigają jego, chyba że już sprzedał telewizor innemu klientowi. peter79 05-04-2015, 18:33 Panowie jak zawsze po takich dyskusjach jestem troszkę mądrzejszy po przeczytani o obrotach VAT wewnątrzwspólnotowych wynika jasno, że po zakupie w DE z 0 stawką VAT trzeba jeszcze wystawić F/VAT wewnętrzną w której jest już naliczony obowiązujący nas podatek i wtedy jest wszystko ok tylko SŁUP tego nie robi i niszczy wszystkie dokumenty bo znalazł lukę w przepisach (f/vat marża) za pośrednictwem której jest w stanie wdrożyć towar jakim jest auto do użytku. Dopóki nasz US nie wprowadzi np. chcesz zarejestrować auto sprowadzone z UE musisz pokazać F/VAT wewnętrzną to nic z tym nie zrobią bo jak to sprawdzą musieli by dotrzeć do sprzedażowej F/vat w DE, nawet jeśli nas znajdą, a ja kupiłem auto o wartości rynkowej np. 12300zł za 10000zł to ostatecznie zapłacę im te 2300zł i dalej nie będę stratny MaXyM 05-04-2015, 19:28 Po przeczytaniu X postow z tego watku troche Wam to skomplikuje ;) Wydaję mi się, że tak bo aczkolwiek nie jestem pewny na 100%, ale jest to na tyle logiczne, że nie możesz zapłacić dwa razy za to samo bo prawo tak nie działa. Prawie.... Bo mozna zaplacic podatek 2x. Ogolnie, zalezy to od umow miedzy danymi krajami. Jest to umowa o podwojnym opodatkowaniu. Czasami nie caly podatek jest brany pod uwage i jakis % trzeba zaplacic po raz drugi. Ale chodzi o podatek dochodowy. Jesli chodzi o VAT 1. Urzedy Skarbowe z roznych krajow nie przesylaja sobie pieniedzy jak to ktos sugerowal. VAT jest rozliczany tylko w ramach danego kraju. 2. W sytuacji ze firma z kraju A kupuje towar w kraju B, sprzedajacy (B) wystawia fakture bez VATu (jest to troche co innego niz 0%VAT ale to szczegol) a w zaleznosci od wymagan lokalnych moze wymagac dokumentacji ze kupujacy jest platnikiem VATu etc. To wystarczy sprzedajacemu w komunikacji ze swoim US. Innymi slowy przekret zrobiony w Polsce w ogole nie dotyczy US w DE. Tu chodzi tylko o dowod ze towar nie byl sprzedany podmiotowi z DE. Oczywiscie US/DE moze poprosic US/PL o weryfikacje. 3. Kupujacy musi albo i nie odprowadzic VAT w swoim kraju. Zalezy od lokalnych przepisow. Ja, mieszkajac w CZ, kupilem na dzialalnosc auto w EU i VATu nie musialem odprowadzic. ;) peter79 05-04-2015, 20:14 Zakupy z 0 stawką VAT są możliwe tylko i wyłącznie w przypadku kiedy posiadamy tzw VAT Unijny. Możemy o niego wystąpić składając deklarację VAT – R. W przeciwnym razie może zdarzyć się sytuacja, że nabywca zapłaci podwójny podatek: zarówno naliczony przez sprzedawcę jak i właściwy dla jego kraju. W celu upewnienia się przez sprzedawcę, że dany nabywca jest podatnikiem VAT zarejestrowanym w innym kraju, wprowadzony został system VIES (VAT Information Exchange System – System Wymiany Informacji o VAT). Musimy być przygotowani, że każdy sprzedawca zanim wystawi fakturę VAT i wyśle towar na pewno sprawdzi, czy podany przez nas numer NIP jest dostępny w systemie. Niedopełnienie tego obowiązku może być okazać się bardzo niekorzystne dla sprzedawcy. W sytuacji kiedy dokona on sprzedaży ze stawką 0% a nabywca nie będzie posiadał VAT unijnego będzie on zobowiązany do zapłacenia do budżetu kwoty podatku VAT według obowiązującej w danym państwie stawki musi być coś na rzeczy między US bo w innym przypadku to wszystkie firmy w DE sprzedawały by mam auta netto i mieli by to w d... tekst zapożyczony http://www.infakt.pl/zakupy_w_unii_europejskiej_w_vat czeslaw555 05-04-2015, 21:42 Musimy być przygotowani, że każdy sprzedawca zanim wystawi fakturę VAT i wyśle towar na pewno sprawdzi, czy podany przez nas numer NIP jest dostępny w systemie. i tak się dzieje podczas zakupu auta w D, sprawdzają, mało tego, chcą do wglądu dokumenty potwierdzające to co jest w systemie. Wtedy dostajesz fakturę w cenie netto. Tak jak pisałem, zmienia się w D to na tyle że coraz częściej chcą kaucji za VAT i po przesłaniu skanu PL dow.rej. odsyłają na konto kaucje. Nie robią tego wszystkie firmy w D ale zdarza się to coraz częściej. W kraju płaci 23% itd.... Du_poid 05-04-2015, 22:20 Mniej więcej ogólnie chodzi o to, żeby nie bać się kupować samochód tylko dobrze sprawdzić, firmę i papiery do samochodu, jeżeli właścicielem była firma (bo z osobą prywatną wiadomo) tyle. peter79 06-04-2015, 08:52 Jeżeli w naszym kraju taka karuzela jest trudna do wykrycia gdzie SŁUP nalicza podatek i znika to wykrycie tylko nie naliczenia podatku wg mnie jest nie do wykrycia W dużym uproszczeniu schemat tego przekrętu wygląda tak: najpierw firma zagraniczna sprzedaje towar do Polski, wykorzystując przepis, że wewnątrzwspólnotowa wymiana jest zwolniona z podatku VAT. Potem nabywca sprzedaje towar w naszym kraju innej firmie. Przy tej transakcji sprzedający nalicza VAT zgodnie z obowiązującą w kraju stawką, nie odprowadza go jednak i znika. Kolejny nabywca sprzedaje ten sam towar dalej za granicę, stosując zerową stawkę VAT, i odlicza sobie należny podatek. Dochodzi do wyłudzenia. Niezwykle trudno je wykryć, bo w procederze zwykle bierze udział nie tylko słup, który zapada się pod ziemię (znikający podatnik), ale co najmniej kilkanaście rozsianych często po całym świecie podmiotów gospodarczych (tzw. buforów) z różnych branż – (karuzela podatkowa). czeslaw555 06-04-2015, 09:10 http://www.bankier.pl/wiadomosc/W-Polsce-latwiej-oszukiwac-na-Vacie-niz-napadac-na-banki-3230325.html peter79 06-04-2015, 09:22 Jak Mittal uderzył pięścią w stół to dało się coś wymyślić i wprowadzili odwrotne obciążenie VAT na stal Stojący w obliczu podatkowej katastrofy minister finansów Jacek Rostowski postanowił ostro wystąpić przeciwko karuzelnikom. Tajemnicą poliszynela jest, że działał także pod presją hinduskiego miliardera Lakshmi Mittala, który zaczął w Polsce ponosić wielkie straty. Karuzelnicy zorientowali się, że łatwo wyłudzić VAT na obrocie prętami produkowanymi w Polskich Hutach Stali. Ich właściciel, Lakshmi Mittal, starał się o spotkanie w tej sprawie z premierem Donaldem Tuskiem. Gdy mu się nie udało, zagroził, że jeżeli rząd nie zrobi wreszcie porządku z oszustami, wygasi piece i wyrzuci na bruk 20 tys. polskich hutników. c-matix 06-04-2015, 10:17 Lakshmi Mittal, starał się o spotkanie w tej sprawie z premierem Donaldem Tuskiem. Gdy mu się nie udało, zagroził, że jeżeli rząd nie zrobi wreszcie porządku z oszustami, wygasi piece i wyrzuci na bruk 20 tys. polskich hutników. W 2015 prawdopodobnie wygaszą ostatni piec, miało być fikuśnie zostanie popiół. Teraz i rząd powinien zainterweniować w tej sprawi e bo będzie 5tys osób bez pracy, ale co tam rząd ma swoje biznesy. Jestem ciekaw co wyjdzie z tej całej rozmowy o podatkach, wyłudzeniach i Vatach - batach. peter79 06-04-2015, 10:21 nic nie wyjdzie jedni będą świadomie kupować takie auta tańsze o VAT, a drudzy będą omijać je z daleka gopher 07-04-2015, 08:19 chce kupić auto od polskiej firmy, auto sprowadzone z Francji, sprzedaż na fv-marża. Wiem że niw wsyscy robia przekręt na vacie ale jak się upewnić czy transakcja jest "czysta". 1 jeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest oosba prywatna (tak twierdzi sprzedający) rozumiem, że nie mam się czego obawiać. 2 co w przypadku jezeli w dowodzie jest oosba fizyczna/firma co dodatkowo musze/mogę sprawdzić, jakie dokumenty powienien mi przedstawić sprzedający, czy w w takim przypadku w 100% można w ogóle być pewnym bezpiecznego zakupu ? peter79 07-04-2015, 08:52 wydaje mi się, że nic nie sprawdzisz jak w dowodzie widnieje firma to możesz przypuszczać, że VAT jest do zapłaty natomiast musiał byś dojść do słupa i przetrzepać jego księgowość co raczej jest nie możliwe bo to słup wstawił auto do komisu (on kupił netto), a po drugie to obowiązek zapłaty tegoż Vat-u słup ma bodajże do 15 następnego miesiąca czy jakoś tak Bump: jak chcesz mieć pewność to kup auto na f/vat 23% oliwianin 08-04-2015, 22:29 wydaje mi się, że nic nie sprawdzisz jak w dowodzie widnieje firma to możesz przypuszczać, że VAT jest do zapłaty natomiast musiał byś dojść do słupa i przetrzepać jego księgowość co raczej jest nie możliwe bo to słup wstawił auto do komisu (on kupił netto), a po drugie to obowiązek zapłaty tegoż Vat-u słup ma bodajże do 15 następnego miesiąca czy jakoś tak Bump: jak chcesz mieć pewność to kup auto na f/vat 23% Kolego peter79..uprzejmie proszę, abyś w kwestii faktury VAT23% bądź f-ry Vat marża nie wprowadzał zamieszania. Twoje przedświąteczne posty - jak i ten zacytowany w całości - pokazują, ze nie poruszasz się w tym obszarze z należytą dokładnością. Natomiast w przedmiocie tego zapytania: chce kupić auto od polskiej firmy, auto sprowadzone z Francji, sprzedaż na fv-marża. Wiem że niw wsyscy robia przekręt na vacie ale jak się upewnić czy transakcja jest "czysta". 1 jeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest oosba prywatna (tak twierdzi sprzedający) rozumiem, że nie mam się czego obawiać. 2 co w przypadku jezeli w dowodzie jest oosba fizyczna/firma co dodatkowo musze/mogę sprawdzić, jakie dokumenty powienien mi przedstawić sprzedający, czy w w takim przypadku w 100% można w ogóle być pewnym bezpiecznego zakupu ? - sugerowałbym najpierw sprawdzić auto jakie chcesz kupić, potem wchodź w szczegóły podatkowo-prawne. Zwyczajowo - bo takich przypadków jest po prostu najwięcej - maleńka polska firemka - jednoosobowa zazwyczaj zarejestrowana w mieszkanku - dla wzbogacenia domowego budżetu trudni się czymś co się nazywa najczęściej hucznie IMPORT SAMOCHODÓW. W praktyce wygląda to tak, że jedzie ktoś do np. Niemiec czy Francji...kupuje od tej osoby samochodzik...przyjeżdża do polski i wystawia fakturęVat marża. Innego sposobu w zasadzie nie ma. Żadne VAT 23%. Sytuacja może być nieco inna - jeśli samochód został zakupiony u niemieckiego.francuskiego.holenderskiego płatnika podatku VAT czyli w tamtejszej firmie. Ale też nie zawsze będzie możliwość wystawienia Faktury VAT23... bo nie każde auto podlega zwrotowi podatku VAT. To nie u nas wymyślono pojazdy z kratkami z odliczaniem VAT itp..te pomysły właśnie przywędrowały do polski z takich "rozwiniętych" podatkowo krajów Europy.... Stąd sugeruję aby zanim ktokolwiek będzie mącił jaka ma być faktura - przyjrzał się dokładnie o jakim aucie rozmawiamy. czeslaw555 09-04-2015, 07:07 Zwyczajowo - bo takich przypadków jest po prostu najwięcej - maleńka polska firemka - jednoosobowa zazwyczaj zarejestrowana w mieszkanku - dla wzbogacenia domowego budżetu trudni się czymś co się nazywa najczęściej hucznie IMPORT SAMOCHODÓW. W praktyce wygląda to tak, że jedzie ktoś do np. Niemiec czy Francji...kupuje od tej osoby samochodzik...przyjeżdża do polski i wystawia fakturęVat marża. Innego sposobu w zasadzie nie ma. Żadne VAT 23%. aniby dlaczego ? gdy kupił w cenie netto na fakturę ? Sytuacja może być nieco inna - jeśli samochód został zakupiony u niemieckiego.francuskiego.holenderskiego płatnika podatku VAT czyli w tamtejszej firmie. Ale też nie zawsze będzie możliwość wystawienia Faktury VAT23... bo nie każde auto podlega zwrotowi podatku VAT. zrozum że omawia się w tym wątku tylko przypadki gdy auto zostało nabyte na fakturę w cenie netto, każdy inny wariant, czyli nabyte w cenie brutto, lub w stawce zero, nie dają możliwości sprzedaży gdy ktoś chce oszukać tanio czyli w cenie bez zapłaconego VAT-u. Pozostałe przypadki nie mogą zaistnieć bo ich cena zakupu jest wyższa niż netto i sprzedając w okazjonalnych cenach,czyli o różnicę w VAT, sprzedawali by w cenie poniżej zakupu.... Bump: Stąd sugeruję aby zanim ktokolwiek będzie mącił jaka ma być faktura - przyjrzał się dokładnie o jakim aucie rozmawiamy. właśnie o tym tutaj mówimy, o autach kupionych tylko w cenie netto peter79 09-04-2015, 08:46 kolego oliwianin - w poście 281 gopher zadał konkretne pytanie, a ja w poście 282 na to pytanie odpowiedziałem natomiast ty w poście 283 mógłbyś równie dobrze napisać jaka będzie pogoda nad morzem w lipcu bo zamierzam jechać na wczasy. właśnie o tym tutaj mówimy, o autach kupionych tylko w cenie netto czesław może dotarło oliwianin 09-04-2015, 15:05 właśnie o tym tutaj mówimy, o autach kupionych tylko w cenie netto Takie było założenie tego tematu...ale zawarte wątki i pytania dotyczą już wielu innych zakupów niż zakupione w cenie netto. jak chociażby nasz "omnibus" peter79, który wałkował problem w kilku stronach i w kilku tematach aż wyszło na jaw, że jego auto pochodzi z polskiej sieci dealerskiej... sic :one: Ponadto chcę Ci przypomnieć, ze mój post dotyczył głownie zapytania od tego kolegi chce kupić auto od polskiej firmy.... Więc miałbym raczej prośbę już do moderacji administracji. Tylko ludzie z wiedzą podatkową niech się tu udzielają, bo wychodzi znowu jakiś głuchy telefon, albo jedna pani drugiej pani... peter79 09-04-2015, 15:47 aż wyszło na jaw, że jego auto pochodzi z polskiej sieci dealerskiej... sic zostawię to omnibusie b.k. Ponadto chcę Ci przypomnieć, ze mój post dotyczył głownie zapytania od tego kolegi Cytat: Napisał gopher Zobacz post chce kupić auto od polskiej firmy.... w zasadzie to też b.k. gopher 09-04-2015, 16:27 A skąd ja mam wiedzieć czy którąkolwiek z pośrednio lub bezpośrednio mi sprzedającej kupila auto brutto czy netto, mogą nie chcieć pokazać mi fv zakupu czeslaw555 09-04-2015, 17:40 to przeczytaj wszystko od początku i będziesz wiedział tylko ludzie z wiedzą podatkową niech się tu udzielają, ... raczej z prawniczą jak wyjść z g... gdy się w nie wdepnęło.... ci z księgową są OK ale piszą o wielu wątkach a chodzi, jak zawsze piszę, o zakup zagranicą w cenie netto itd.... "Księgowi" mogą sobie założyć własny wątek w HP i tam się udzielać w pomocy przy zakupie i wyjaśnianiu innych przypadków zakupu niż.... ten o którym tutaj piszemy czyli.... wiadomo o co chodzi :) Taki osobny wątek uporządkuje wiele... oliwianin 09-04-2015, 19:35 raczej z prawniczą jak wyjść z g... gdy się w nie wdepnęło.... ci z księgową są OK ale piszą o wielu wątkach a chodzi, jak zawsze piszę, o zakup zagranicą w cenie netto itd.... Poruszamy się w gąszczu przepisów podatkowych, ustanowionych prawnie....Tak dla doprecyzowania. Ale mniejsza o to. A skąd ja mam wiedzieć czy którąkolwiek z pośrednio lub bezpośrednio mi sprzedającej kupila auto brutto czy netto, mogą nie chcieć pokazać mi fv zakupu Przekop cały wątek. oddziel ziarno od plew...czyli dokonaj selekcji naturalnej postów jakie są w temacie. Nie zaszkodzi zapytać wprost sprzedającego w jakiej formie zakupił... Jeśli jest to firma działająca na rynku już jakiś czas, można zaufać ich doświadczeniu... Pamiętaj, ze nie ma dwóch identycznych samochodów.. czeslaw555 09-04-2015, 19:46 Jeśli jest to firma działająca na rynku już jakiś czas, można zaufać ich doświadczeniu... a tylko w przypadku gdy ta firma to sprowadziła oficjalnie na siebie i wystawi f.vat23%(cały czas omawiam przypadek zakupu zagranicą w cenie netto)... Nikt trzeźwo myślący nie będzie podcinał gałęzi na której siedzi.. w innych przypadkach komis nie ma obowiązku prześwietlania skąd pochodzi auto, w jaki sposób zostało nabyte, i to jest właśnie ta furtka...dla "słupa" Komis bierze papiery auta, od wstawiającego, resztę omawianych problemów ma gdzieś...ma brief i sprzedaje dalej. Sprzedaje i wystawia Vat-marża i nigdy d... nie moczy.... oliwianin 09-04-2015, 20:31 a tylko w przypadku gdy ta firma to sprowadziła oficjalnie na siebie i wystawi f.vat23%................. w innych przypadkach komis nie ma obowiązku prześwietlania skąd pochodzi Dokładnie tak. Ale czym innym jest import samochodów nawet w maleńkiej firmie, a czym innym przyjęcie auta w komis. deco 10-04-2015, 08:20 Czy proceder ten tyczy się również aut uszkodzonych sprowadzanych do kraju (generalnie młode roczniki)? czeslaw555 10-04-2015, 09:18 Czy uszkodzony, czy nie to nie ma znaczenia, ważne jak było nabyte zagranicą Robunio4 29-04-2016, 09:34 ok. a co jeśli sprzedawca zaniża kwotę na fakturze np. sprzedaje autko za 30000pln , a wystawia fakturę na 20000pln czyż nie jest to oszustwo podatkowe? rozumiem, że sprzedawca zaniża kwotę sprzedaży, aby zapłacić jak najmniejszy podatek w takim wypadku kupujący może stracić 10000pln , gdyby chciał np. zwrócić zakupiony samochód z powodu wad ukrytych. Chyba nie podpisałbym takiej faktury jako kupujący. Mylę się ? czeslaw555 29-04-2016, 09:38 w takim wypadku kupujący może stracić 10000pln , gdyby chciał np. zwrócić zakupiony samochód z powodu wad ukrytych.tak :) Robunio4 29-04-2016, 10:54 Dzięki chciałem się upewnić, wczoraj byłem w takiej sytuacji i odstąpiłem od transakcji, nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale dlaczego to ja mam dorabiać nieuczciwego handlarza. wojtekn 24-09-2016, 12:22 Tak to robią handlarze ku pamięci kupujących. http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2664322&postcount=719 Kasiarz 24-09-2016, 21:14 Nie rozumiem jednego: przykładowo, jeśli sprzedawca kupi w hurtowni telewizor za 1000 zł i sprzeda mi go za 700, to ja go kupię za tyle ile on chce, bo wcale nie muszę znać jego ceny zakupu. Mam fakturę, paragon lub umowę na 700 zł. To raczej tylko on ma problem, bo zaniżył cenę by nie zapłacić podatku VAT i CIT. Jaki ryzyko ponosi kupujący? Pafeu 24-09-2016, 22:07 Nie rozumiem jednego: przykładowo, jeśli sprzedawca kupi w hurtowni telewizor za 1000 zł i sprzeda mi go za 700, to ja go kupię za tyle ile on chce, bo wcale nie muszę znać jego ceny zakupu. Mam fakturę, paragon lub umowę na 700 zł. To raczej tylko on ma problem, bo zaniżył cenę by nie zapłacić podatku VAT i CIT. Jaki ryzyko ponosi kupujący? To wtedy wszystko ok. Skoro sprzedaje Ci realnie za 700, i na papierku masz tą samą cenę no to żaden problem. Inaczej by wyglądała sprawa jakby Tobie miał sprzedać za ten 1000 a na papierku miałbyś 700. czeslaw555 24-09-2016, 22:28 Tylko nie sprzedający jest oficjalnie problemem tylko towar którego oficjalnie nie sprowadził... Opisano wszystko w tym wątku przemekgr 05-11-2016, 14:48 Panowie Jeśli 2 lata temu auto trafiło do Polski z Niemiec a następnie ja kupuje je od obecnego właściciela na umowe cywilno prawną, to czy ewentualny wałek z VATem zrobiony przy sprowadzaniu go do Polski odbija się na mnie czy na pierwszym właścicielu w Polsce ? Pozdrawiam czeslaw555 05-11-2016, 14:51 na aucie się odbija, bo auto w razie co będzie przedmiotem postępowania przemekgr 05-11-2016, 15:18 Dziekuję. A czy 2 lata to nie jest już taki okres, że gdyby coś miało być nie halo to US by się zainteresował ? czeslaw555 05-11-2016, 15:19 Mają czas do 5 lat.. Więcej odsetek przemekgr 05-11-2016, 15:26 Dziękuję Czesławie, wszystko jasne. przemekgr 05-11-2016, 17:44 Ciekaw jednak jestem, czy ktoś zna przypadek, gdy US upomniał się o zaległy VAT ? Masa ludzi kupuje tak auta i to jest fura pieniędzy które uciekają systemowi podatkowemu. A wystarczy prosta regulacja, aby to uszczelnić. czeslaw555 05-11-2016, 18:06 Tego nie wiadomo, nikt się nie chwali... Jest nowy rząd który może się weźmie za to...przynajmniej coś wspominają o vat AdoKrycha007 06-11-2016, 12:29 Kilka przypadków jest na bezwypadkowe.. I wiadomo, że jest tego więcej, ale jaki statystyczny Polak się pochwali? Najpierw szpan przed sąsiadem że kupił okazję, a potem płacz jak skarbówka zapuka.. Nikt praktycznie się nie pochwali czymś takim, bo obciach na dzielni :P Ale kilka osób się pochwaliło i są nawet skany pism z tego co pamiętam.. slawek-kali 06-11-2016, 12:43 Pewnie ze sa, urzad skarbowy jest dobrze poinformowany o takich faktach.. Teraz sami nawet namawiaja zeby robic NIP EU max. kilka dni przed kupnem auta. czeslaw555 06-11-2016, 12:55 Kilka przypadków jest na bezwypadkowe wrzuć jakiś link,chętnie poczytam są nawet skany pism z tego co pamiętam.. z tego co pamiętam to dotyczą "umowy na Niemca" wanad 25-03-2017, 20:55 Panowie a co w przypadku jeśli pierwszym właścicielem był wg raportu "leasing prywatny"? czeslaw555 25-03-2017, 20:57 Panowie a co w przypadku jeśli pierwszym właścicielem był wg raportu "leasing prywatny"? jeżeli był VAT-owcem to nic się nie zmienia c-matix 31-03-2017, 15:26 Panowie a co w przypadku jeśli pierwszym właścicielem był wg raportu "leasing prywatny"? Z tego co mi wiadomo leasing prywatny nie obejmuje vat 23%. Znaczy sie wliczony jest w cene auta i raty ale nie odliczany. tomsik83 03-04-2017, 22:02 Miałem na oku kilka fajnych samochodów na które sprzedawca wystawiał fakturę VAT marża a w kraju pochodzenia były zarejestrowane na firmę. Jak sprawdzić że pojazd nie został sprowadzony w procedurze WNT i faktura VAT marża w tym przypadku jest poprawnym dokumentem? Jest bardzo dużo takich pojazdów i na pewno większość z nich to nie sa oszustwa ale nie chciałbym źle trafić dlatego wolałbym sprawdzić przed zakupem. Z góry dzięki za pomoc. c-matix 04-04-2017, 15:35 Jak sprawdzić że pojazd nie został sprowadzony w procedurze WNT i faktura VAT marża w tym przypadku jest poprawnym dokumentem? Jeśli chcesz mieć pewność i papiery to jeśli auto jest sprowadzone a w dowodzie rejestracyjnym jest firma czy bank musi być wystawiona Fv z wyszczególnionym podatkiem vat23% i tyle. Tylko wtedy są różnice w cenach aut. metmusic 21-06-2017, 23:15 Dzisiaj taka informacja z Jeleniej Góry http://www.24jgora.pl/artykul,20257 steell 24-06-2017, 11:24 Jak to wygląda przy zakupie auta sprowadzonego z USA Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka świszczypałka 28-07-2017, 09:33 Witam Panowie. Czytam wątek od początku już 2 h i przez te wasze przepychanki dalej nic nie wiem. Chce kupic Mondeo. Stoi w Pl ale na niemieckich tablicach, już go widzialem, wszystko OK. Dokumenty wszystkie ma potlumaczone. Sprzedaję go handlarz który wprowadza auta z Niemiec. Dodam ze autko wcale nie tanie. I chce mi wystawić fakturę VAT marża. Czy to źle? Na co zwrócić uwagę? W KRS firma jest od 4 lat czeslaw555 28-07-2017, 09:34 Zobacz kto jest wpisany w Brief michal-wro 30-07-2017, 21:19 Witam, szukam właśnie Forda i trafiłem na model sprowadzony z Holandii. Raport pokazał, że w przeciągu od 2007 roku do teraz właściciel samochodu zmieniał się kilkanaście razy przy czym czasami co kilka dni. Zobaczcie tutaj: http://i.imgur.com/BBZoEVL.png Czy to jest normalne, czy oznacza jakąś próbę wyłudzenia VAT'u? Zastanawiam się, czy bezpiecznie jest kupić taki samochód. metmusic 30-07-2017, 22:28 A ten raport na pewno jest wiarygodny? Dziwnie to wyglada... michal-wro 30-07-2017, 22:32 Oto link do całego raportu: https://www.autobaza.pl/historia-pojazdu/597d1f9d-cff4-46f4-b2ad-20785762f44f czeslaw555 31-07-2017, 08:04 nic dziwnego :) w NL jest tak że każdy kto jest właścicielem auta, w tym i każdy komis, pośrednik itd. musi być wpisany w dow. rejestracyjny jako właściciel. michal-wro 31-07-2017, 08:10 A czy taka ilość właścicieli jest normalna dla samochodów z NL, czy raczej trzeba to traktować jako podejrzane? czeslaw555 31-07-2017, 08:11 myślałem że napisałem jasno jeżeli chodzi o wpisy. Ilu właścicieli/pośredników tyle wpisów. metmusic 31-07-2017, 08:13 Nie ma to jak wrodzona uprzejmość i brak cynizmu ;) czeslaw555 31-07-2017, 08:16 "a o co Panie chodzi" ? Paczu 01-09-2017, 09:43 Może być niemiła niespodzianka.... http://next.gazeta.pl/next/7,151003,22298059,skarbowka-wykryla-zupelnie-nowy-rodzaj-karuzeli-vat-budzet.html#BoxBizLink Pozdrawiam Przemek Okil 05-10-2017, 14:30 Ostatnio bym się złapał na takim poniemieckim Mondku, samochodzie na PL blachach już od 2012 roku. Dzwonie do gościa i pytam o auto, opowiada sensownie, pytam o VIN kończę rozmowę i siadam do kompa. Wrzucam VIN w etisa, ok., wrzucam w googla i patrze, a tu posty z naszego forum z roku 2012 :shock:, facet pytał o ocenę auta i sposób sprzedaży jaki oferował mu sprzedawca, więc forumowicze powiedzieli, że przebieg to taki na dwoje babka wróżyła, a forma sprzedaży to nieodprowadzenia VAT'u. Był to wylicytowany u niemca wóz, ze zwolnieniem wewnątrzwspólnotowym z VAT'u niemieckiego, ale koniecznością odprowadzenie go w PL. On nabył w PL samochód na VAT marże. Dzwonie do niego i pytam, a On "no wiem Pan bo to taka śliska sprawa", podziękowałem. Prawda jest taka, że US może żądać zapłaty VATu i to najczęściej przed upływem okresu przedawnienia,kiedy odsetki są największe. Co prawa VAT nie został zapłacony przez sprzedającego, ale przedmiotem sporu jest samochód, który w drodze zabezpieczenia, mogą zabrać na parking. Sprzedawca mógł się dawno zawinąć i szukaj wiatru w polu... i tu podziękowania dla FORUM, po prostu, że jest i mnie uchroniło :mrgreen: Teodor2424 10-10-2017, 09:52 Mam pytanie jak ustrzec się takowego Vatowego miszmasz? Właśnie jadę po smax sprowadzonego z Niemiec. Niby od prywatnej osoby. Na jakie dokumenty patrzeć i czego szukać? stingerA6 10-10-2017, 09:55 W biefie jest wpisany poprzedni właściciel. Teodor2424 10-10-2017, 10:17 W biefie jest wpisany poprzedni właściciel. I jeżeli będzie to firma to można mieć podejrzenia? A jeśli osoba prywatna jakiś Hans to ok? No i jak z firmy to na 100% lipa z VAT?? Jak to sprawdzić na miejscu? Parch 10-10-2017, 10:28 Prawda jest taka, że US może żądać zapłaty VATu i to najczęściej przed upływem okresu przedawnienia,kiedy odsetki są największe. Co prawa VAT nie został zapłacony przez sprzedającego, ale przedmiotem sporu jest samochód, który w drodze zabezpieczenia, mogą zabrać na parking. Sprzedawca mógł się dawno zawinąć i szukaj wiatru w polu... Co do cytowanego zdania nie mam uwag, natomiast mam pytanie dotyczące czasu w jakim US może "wykryć" nieprawidłowości związane z VAT. Nie jest czasem tak, że ten okres wynosi 5 lat? A pytam dlatego, że skoro poprzedni właściciel kupił na VAT-marża w 2012 roku, to właśnie mija te 5 lat. Okil 10-10-2017, 10:49 Tak 5 lat do końca roku kalendarzowego Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka hunteroza 13-12-2017, 12:43 Panowie, chcę kupić auto od firmy, prowadzącej salon Renault. Auto to Smax wstawiony tam w rozliczeniu przez osobę, która brała nowego Renault. Na umowie otrzymałem następujący zapis: Gesamtnettopreis 14250 EUR Mehrwertsteuer [pusto] Gesamtpreis 14250 EUR Czy w takiej sytuacji mogę mieć problemy w PL, że ktoś stwierdzi, że VATu nie zapłaciłem w Niemczech? Czy w ogole osoba prywatna może w Niemczech kupić auto inaczej niż za kwotę brutto? Auto nie jest tanie, nie chciałbym dopłacać 23% VAT za jakiś czas. Czy sprzedawca powinien to przepisać, np. tak?: Gesamtnettopreis: 11974,79 EUR Mehrwertsteuer (19%): 2275,21 EUR Gesamtpreis: 14250 EUR Co muszę mieć na umowie wyszczególnione, aby było zgodnie z literą prawa i abym nie miał potem problemów? czeslaw555 13-12-2017, 15:11 nie chciałbym dopłacać 23% VAT za jakiś czas. To wariant komfortowy a może być gorszy. Auto Niemieckie z niemieckiego komisu więc niema wałka z VAT hunteroza 13-12-2017, 15:13 To wariant komfortowy a może być gorszy. Auto Niemieckie z niemieckiego komisu więc niema wałka z VATCzyli przejdzie w naszym urzedzie tak zapisane kwoty? Nie mam sie co martwic? Sent from my SM-G930F using Tapatalk slawek-kali 13-12-2017, 16:45 Czy sprzedawca powinien to przepisać, np. tak?: Gesamtnettopreis: 11974,79 EUR Mehrwertsteuer (19%): 2275,21 EUR Gesamtpreis: 14250 EUR Co muszę mieć na umowie wyszczególnione, aby było zgodnie z literą prawa i abym nie miał potem problemów? Bedzie tak na rachunku koncowym.. pisalem juz w innym temacie. hunteroza 13-12-2017, 16:47 Bedzie tak na rachunku koncowym.. pisalem juz w innym temacie.Z tego co mi hans pisal to przy sprzedazy od osoby prywatnej (tak jak ten) VAT w ogole nie ma, wiec przypuszczam ze takiego wyszczegolnienia moze nie byc. Jest u nich cos takiego jak vat marza? Jak to bedzie wygladalo jak sprzedaje komis/salon cos wziete w rozliczeniu? Vat to moga zaplacic ale tylko od zysku... Sent from my SM-G930F using Tapatalk slawek-kali 13-12-2017, 16:53 Nie ma czegos takiego jak vat marza w DE.. na rachunku bedzie wyszczegolniony vat, bo oni musza to wykazac w skarbowce niemieckiej (finanzamt) Ty kupujesz auto na fakture/rachunek brutto jako osoba prywatna i tyle. Pewnie bedzie rownize dopisek - exportkauf ohne jegliche gewährleistung (zakup na export bez rekojmi) hunteroza 13-12-2017, 19:53 Nie ma czegos takiego jak vat marza w DE.. na rachunku bedzie wyszczegolniony vat, bo oni musza to wykazac w skarbowce niemieckiej (finanzamt) Ty kupujesz auto na fakture/rachunek brutto jako osoba prywatna i tyle. Pewnie bedzie rownize dopisek - exportkauf ohne jegliche gewährleistung (zakup na export bez rekojmi) OK dzieki, mam nadzieje ze bedzie z VAT tak jak mowisz. Z tego co mowisz, to w sumie chyba nie musze sie przejmowac jak to bedzie wygladac, oby sprawdzic w papierkach dane szczegolowe i podpisywac. Co do rekojmi, to juz mi Hans zapowiedzial, ze do Polski jej nie da :) grzesiuj@onet.eu 18-03-2018, 13:02 Witam. Czytam czytam i nie wiem więc zapytam. Czy jako osobie prywatnej niemiecki komis no może raczej zniemczony może mi sprzedać auto ( osobie prywatnej) w cenie netto ?? w niemieckim dowodzie rej. jest na 100% firma mam foty dowodu stingerA6 18-03-2018, 13:03 może mi sprzedać auto ( osobie prywatnej) w cenie netto ?? Nie slawek-kali 18-03-2018, 13:07 Tylko brutto a oni odprowadzają podatek jesli auto bylo firmowe. grzesiuj@onet.eu 18-03-2018, 13:08 czyli jak w dowodzie rejestracyjnym jest na 100% firma Mertona GMBH to ja na pewno nie nie kupię netto i nie będę miał w PL. problemu z vat . Bump: Tylko brutto a oni odprowadzają podatek jesli auto bylo firmowe. no to dzisiaj jadę zobaczyć te mondeo co kilka dni temu pisałem o nim w dziale kupujemy auto i tak pytam. dzięki za podpowiedzi stingerA6 18-03-2018, 13:11 Zależy jak kupił komis niemiecki (zniemczony) slawek-kali 18-03-2018, 13:12 dzis otwarte? grzesiuj@onet.eu 18-03-2018, 13:16 dzis otwarte? dziś wieczorem jadę a mam 830 km slawek-kali 18-03-2018, 13:19 o tym rozmawiamy https://home.mobile.de/MKMOTORS#des_257662419 to jak pisalem, gdybys mial dzialalnosc to kupujesz netto czyli za te 13 z ulamkiem.. Jako prywatny tylko brutto czyli ponad 15.. oni odprowadzaja normalnie Vat w DE. Zeby kupic netto potrzebne jest zaswiadczenie o prowadzeniu dzialalnosci gosp. NIP EU, dowod osobisty. Czesta praktyka jest zostawienie kaucji VAT! ktora odzyskuje sie po przeslaniu potwierdzenia zameldowania auta w PL. grzesiuj@onet.eu 18-03-2018, 13:24 o tym rozmawiamy https://home.mobile.de/MKMOTORS#des_257662419 to jak pisalem, gdybys mial dzialalnosc to kupujesz netto czyli za te 13 z ulamkiem.. Jako prywatny tylko brutto czyli ponad 15.. oni odprowadzaja normalnie Vat w DE. Zeby kupic netto potrzebne jest zaswiadczenie o prowadzeniu dzialalnosci gosp. NIP EU, dowod osobisty. Czesta praktyka jest zostawienie kaucji VAT! ktora odzyskuje sie po przeslaniu potwierdzenia zameldowania auta w PL. Tak to te auto czeslaw555 18-03-2018, 14:00 Proste jak drut. Prywatnie nikt nie może kupić w cenie netto. Czy idąc do sklepu kupujesz TV, lodówkę tudzież inne towary, produkty, w cenie netto ? Nie, prywatnie zawsze płacisz cenę finalną i jest to cena brutto Diktus 08-04-2018, 12:35 Kupiłem auto na fakturę VAT marże z opłacona akcyza skarbowa. Importer kupił samochód bez Vatu czy skarbówka będzie mnie ścigać? stingerA6 08-04-2018, 13:28 Jak to przeczyta to na pewno tak Diktus 08-04-2018, 13:30 Dziękuję za twoją satysfakcjonująca odpowiedz. czeslaw555 08-04-2018, 13:59 mają na to 5 lat Diktus 08-04-2018, 14:26 Ale można się jakoś dowiedzieć w US czy jest wszystko ok? czeslaw555 08-04-2018, 14:29 gdyby urząd już miał info to wszcząłby postępowanie, jak nie ma jeszcze to tak jakby nie wiedział https://moto.onet.pl/aktualnosci/jak-oszusci-wyludzali-vat-na-sprowadzonych-samochodach/e7c5k1z tak jak na dole art. napisali " Problem pojawiał się dopiero w momencie, gdy urząd skarbowy orientował się, że od samochodu nie odprowadzono podatku VAT. Niestety, w tym momencie firma, która sprowadziła auto, zwykle już nie istniała. Niestety, w takiej sytuacji fiskus po podatek zwracał się do nabywcy pojazdu. Jeśli ten nie uregulował zaległego podatku VAT, urząd miał prawo skonfiskować i zlicytować samochód." Diktus 08-04-2018, 14:56 A może to jakos inaczej funkcjonować bo firma od której kupiłem funkcjonuje od 7 lat i trochę mnie to zmyliło. czeslaw555 08-04-2018, 14:57 tak jak kolega napisał . Przeczytaj cały wątek :) Diktus 08-04-2018, 15:12 Czytałem prawie całym i dalej nie do końca rozumie a odnosząc się do pierwszego postu to posiadam dowód rejestracyjny z Holandii był to na osobę prywatną a w kartce z dowodu rejestracyjnego bo mam dwa egzemplarze kartę i kartkę jest wpisana firma importujacaa czyli właściciel. Więc ja to rozumie że opłacił VAT "Jeżeli firma sprzedaje auto na fakturę VAT-marża - należy zrobić 2 rzeczy: a) sprawdzić po numerze VIN, kto był pierwszym nabywcą samochodu - takie informacje znajdują się w bazach dealerów - jeżeli była to firma (najpopularniejsze firmy leasingowe to: Axus N.V, Arval, Lease Plan, BCA) - to zapala się pierwsza lampka ostrzegawcza b) sprawdzić, kto widnieje jako właściciel w dowodzie rejestracyjnym pojazdu - i tu ważna informacja - dowód musi pochodzić z kraju, z którego został PO RAZ PIERWSZY zakupiony pojazd. Może bowiem się zdarzyć, że ktoś takie auto w międzyczasie "zalegalizuje" np. na Słowacji, albo na Litwie. Weryfikację, czy dowód jest dowodem z pierwszego nabycia auta przeprowadzić można bardzo prosto - każdy dowód rejestracyjny ma datę wydania. Jeżeli więc dowód wydano 14.03.2005 roku, a auto ma datę I-szej rejestracji w dokładnie tym samym dniu (lub parę dni wcześniej) - to jest to dowód z pierwszego nabycia samochodu od dealera. Jeżeli w dowodzie widnieje jako właściciel firma - druga lampka ostrzegawcza. 3. W przypadku, gdy obie w/w weryfikacje dały pozytywną informację (mamy w obu przypadkach firmę jako właściciela pojazdu) - to na 99% sprzedający powinien naliczyć VAT przy sprzedaży samochodu. " Tablice holenderskie 47-ZN-VT Vin WF0SXXGBWS8A84636 Firma importujacaa https://centrumopinii.com/biz/wojcik-lukasz-prywatne-przedsiebiorstwo-uslugowo-handlowe-auto-import,158695432.html czeslaw555 08-04-2018, 15:31 jak auto było od osoby prywatnej to kupione musiało być w cenie brutto i wałek Ciebie nie dotyczy. "Tam" miało 203205 km i wystawione było za 6899€ Diktus 08-04-2018, 15:40 Eee jak znalazłeś że miało taki przebieg przeszukałem wszystko i nie znalazłem nic takiego? Jeśli cena którą podałeś jest prawdziwa to musiał z vatem kupić bo ja zapłaciłem 31600 czeslaw555 08-04-2018, 15:41 cuda, cuda powiadają ;) google jest przepastne ale i pamiętliwe. szukaj po nr rej. Diktus 08-04-2018, 15:46 Szukałem szukałem i nie widze nic takiego. czeslaw555 08-04-2018, 15:48 już tutaj nie śmiecimy , wysłałem ci na pirv Loona Thic 19-06-2018, 19:00 Amen. Czy teraz temat można w końcu zamknąć czy zaraz ktoś znów napisze że "wałek na vacie, nie kupujcie" ? Tak, a Twoje jest auto. Firma sprzedając auto znika po pół roku, za to na TWOIM aucie siedzi komornik. US daje Ci do wyboru - uiszczasz VAT zaległy albo szukasz informacji. To w Twoim interesie jest podanie im informacji - oni maja przedmiot przestępstwa - czyli TWOJE AUTO - trudne do ogarnięcia? KitaM 16-07-2018, 12:37 Cześć, Mam pytanie W dużym dowodzie rejestracyjnym auta z Niemiec jako pierwszy właściciel widnieje wypożyczalnia, natomiast drugim właścicielem jest już osoba prywatna. Wedle dokumentów odkupiła samochód po około roku. Czy w takiej sytuacji nie należy się martwic że auto zostało odkupione od firmy i kupujący autohandel nie uregulował należnego podatku VAT? czeslaw555 16-07-2018, 13:00 jeżeli drugim właścicielem w Niemczech była prywatna osobo to spoko, nie ma problemu Bump: i sprawdź dla pewności dane tej osoby w google bo może to być firma o takich danych Piter_osw 25-08-2018, 07:48 Cześć, poczytałem ten temat i dorobiłem się tylko bólu głowy. ;) Tylko faktycznie lepiej wiedzieć niż się zdziwić później i narobić sobie problemów. Oczywiście większość dostępnych modeli z lat 2010-2014 które oglądam są sprowadzane, a handlarze jak jeden mąż deklarują wystawianie FV VAT marża. Otrzymałem od jednego dowód rejestracyjny, akurat Opla, a nie Forda, ale nie to jest istotne - kwestia czy taki dowód powinien we mnie budzić jakieś negatywne podejrzenia? Proszę o poradę. czeslaw555 25-08-2018, 07:52 a kto jest wpisany jako właściciel ? bo tego nie idzie otworzyć u mnie tak aby było coś widać Piter_osw 25-08-2018, 08:09 Oj, faktycznie forum psuje jakość, dorzucam więc link: https://zapodaj.net/34f29e9a83ad5.jpg.html slawek-kali 25-08-2018, 08:17 osoba prywatna , jest trzecim wlascicielem. czeslaw555 25-08-2018, 08:17 właścicielem wychodzi na to, że jest prywatna osoba więc marża jest ok Piter_osw 25-08-2018, 08:28 Jeśli chodzi o pieczątkę z 2016r. pod zapisem, który wrzucam poniżej, to jest ok? Der Inhaber der Zulassungsbescheinigung wird nicht als Eigentümer des Fahrzeugs ausgewiesen. slawek-kali 25-08-2018, 09:38 to tylko wyjaśnienie ze bedac w posiadnaiu tego papierka nie jest sie automatycznie wlascicielem auta. Piter_osw 25-08-2018, 10:56 Uf, no to chociaż tak plus, że tu sytuacja czysta w całym tym zamieszaniu z VATem, dzięki. :) Piter_osw 28-08-2018, 17:12 https://zapodaj.net/images/ebc19f6dae9be.jpg https://zapodaj.net/images/f84550a3b4a14.jpg A co sądzicie o tym przypadku? Z tego co widzę pod tym adresem jest komis, ale pytanie czy w dowodzie jest firma, czy osoba? czeslaw555 28-08-2018, 17:22 w Holandii każdy kto wejdzie w posiadanie auta jest wpisany w Dowód. Nawet jak komis kupi i sprzeda na drugi dzień, to już będzie wpisany Piter_osw 28-08-2018, 20:25 Ok, a kto jest tutaj, firma czy osoba? Poza tym jeżeli dobrze Cię rozumiem, to jeśli auto kupił holenderski komis to ciężko mi będzie zweryfikować czy kupił go pierwotnie od osoby fizycznej, a co za tym idzie mamy trudną sytuację w kontekście VAT-u. czeslaw555 28-08-2018, 20:31 nie wiem kto tam jest, nie prowadzę dochodzeń. Auto jest do kupienia gdzie ? Wstaw link do auta z pytaniami, tak jak robią to wszyscy, może ktoś będzie znał odpowiedzi slawek-kali 28-08-2018, 20:36 handlarz w papierach https://www.facebook.com/ElKhoulatiAutos/ Piter_osw 28-08-2018, 20:51 Też trafiłem na ten profil fb, zastanawiam się tylko jak wpisuje się w Holandii osoby do dowodu, a więc czy to co jest w dowodzie to nazwa firmy, czy też osoba fizyczna a w zasadzie inicjały wraz z nazwiskiem? Ogłoszenie tego auta wrzucałem już tutaj: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=285238 czeslaw555 28-08-2018, 21:05 jeśli auto kupił holenderski komis to ciężko mi będzie zweryfikować czy kupił go pierwotnie od osoby fizycznej, a co za tym idzie mamy trudną sytuację w kontekście VAT-u przy takich rocznych przebiegach to raczej prywatne osoby nieczęsto robią. Co było dalej nie wiem jak ustalić Piter_osw 29-08-2018, 20:09 Hm, nie jestem do końca pewny czy to coś ułatwia w naszej sytuacji, ale dzięki nr rejestracyjnym można sprawdzić na stronie RDW sporo danych o aucie i wynika z nich, że auto w swojej historii w Holandii miało dwóch właścicieli - jedna osobę prywatną i jedna firmę (przypuszczalnie handlarz z dowodu?). Frankenwagen 14-11-2018, 06:53 Czy w ogóle był taki przypadek, że US zażądał tego podatku i ktoś miał problem? Czy to tylko takie gdybanie? Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka czeslaw555 14-11-2018, 06:57 Gdybanie, a co innego może być ? Po co się przejmować, nie ? :one: Frankenwagen 14-11-2018, 07:19 Gdybanie, a co innego może być ? Po co się przejmować, nie ? :one:Jeżeli ktoś już kupił to i tak nic nie może zrobić, co najwyżej sprzedać kolejnemu nieświadomemu. Trzeba mieć tylko w świadomości, że może kiedyś przyjdzie to pismo z urządu i tyle. Moje pytanie natomiast było inne, czy miał ktoś taki przypadek? ołowiany 14-11-2018, 07:47 Tak, znam takie przypadki. Sądzisz, że państwo nie potrzebuje pieniędzy ? czeslaw555 14-11-2018, 08:10 Tak, znam takie przypadki jeżeli możesz to opisz je, bo to przydatna wiedza Frankenwagen 14-11-2018, 11:53 Tak, znam takie przypadki. Możesz podać jakieś konkrety? ołowiany 14-11-2018, 12:11 Nie wiem jakich konkretów oczekujesz. Mój dobry znajomy pracuje w SCS, która się tym zajmuje i rozmawiałem z nim kiedyś na ten temat. Trochę z pamięci, bo nie odebrał teraz telefonu, a chciałem na bieżąco - urząd ma wszystkie dane towarów i usług sprowadzanych i kontroluje spływ należności. Nie wiem czy teraz odbywa się to "ręcznie", czy są jakieś algorytmy. Na ogół takie sprawy wychodzą po 6-12 miesiącach i wtedy dolicza się odsetki do wymaganego vat-u. Urząd ściąga to z właściciela pojazdu, bo tak jest najłatwiej. Można np. zająć pojazd do czasu uregulowania należności. Firma, która sprzedaje pojazd najczęściej nie jest jego importerem. Import został dokonany przez firmę założoną "na słupa" i po iluś tam transakcjach likwiduje się ją. Nie mam na teraz informacji jaką wagę urząd przywiązuje do takich drobnych spraw - a to jest dość ważne ;) Jednak widząc jak władza uszczelnia system podatkowy to myślę, że będzie to coraz częściej ścigane. Z tamtej rozmowy wiem, że takie rzeczy urząd robi. Teraz zobaczyłem, że 1 post w tym temacie opisuje dużo dokładniej ten proceder. Frankenwagen 14-11-2018, 12:37 ołowiany Prawdą jest, że państwo mocno uszczelnia system podatkowy i szuka kasy gdzie może. Z drugiej strony jednak ściganie kierowców nie jest jakimś masowym procesem, stąd moje pytanie o konkrety. Nie znalazłem żadnego opisu z pierwszej ręki, stąd moje wątpliwości czy ma to rzeczywiście miejsce. Z tego co mówisz wynika ze urzędy mają możliwości, pytanie dlaczego ich nie wykorzystują. W każdym razie dzięki za odpowiedź [emoji846] juri2069 14-11-2018, 13:08 No na forum bynajmniej o takim przypadku jeszcze nie było przez ostatnie lata. Tylko ostrzeganie. Ale takie rzeczy pewnie się gdzieś tam dzieją ołowiany 14-11-2018, 15:21 No na forum bynajmniej o takim przypadku jeszcze nie było przez ostatnie lata. Tylko ostrzeganie. Ale takie rzeczy pewnie się gdzieś tam dzieją Na tym forum ja przynajmniej nie widziałem takiego tematu. Ale też i nie ma się czym bynajmniej chwalić. weuek 14-11-2018, 15:29 W zacytowanym przez ciebie fragmencie słowo "bynajmniej" użyte jest poprawnie. juri2069 14-11-2018, 16:52 Chwalić się nie ma czym , ale jeżeli już się przydarzy taka akcja to przez niewiedzę kupującego i trochę przez łakomstwo na niską cenę. Biorąc pod uwagę brak wiedzy w temacie , znowu aż takiego powodu do wstydu nie ma. Gorszy finał tej historii bo zapłacić trzeba :) czeslaw555 14-11-2018, 17:00 takie w necie są tematy https://moto.onet.pl/aktualnosci/jak-oszusci-wyludzali-vat-na-sprowadzonych-samochodach/e7c5k1z http://next.gazeta.pl/next/7,151003,22298059,skarbowka-wykryla-zupelnie-nowy-rodzaj-karuzeli-vat-budzet.html#BoxBizLink gruniu 13-03-2019, 14:02 Moge kupic s-maxa z komisu. Faktura-marża, ktora wystawia komis i on jest wlascicielem auta, ktore sprowadzil z Niemiec od prywatnego wlasciciela. co o tym sadzicie? slawek-kali 13-03-2019, 14:17 a papiery niemieckie widziales? gruniu 13-03-2019, 14:24 jeszcze nie :( za daleko by jechac tylko obejrzec jak pojade to juz kupic, dlatego wszytsko sprawdzam co moge slawek-kali 13-03-2019, 14:44 to popros o foto briefu.. czeslaw555 13-03-2019, 14:50 Czyli kto jest właścicielem w Briefie |