Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Polonizacja menu i lektora TravelPilot NX DVD/SD oraz FX

Strony : 1 2 [3]

zack74
09-06-2018, 16:50
Witam
Koledzy, jeżeli mogę prosić o linki do najnowszego softu do FXa, próbuje znaleźć i już się pogubiłem
A jeszcze jak by ktoś spolszczenie podrzucił od kolegi zutoxa to byłoby super.-------

----------edit-----------

Ogromne podziekowania dla piotras31
Gdyby nie kolega to nie dalbym sobie rady
Jego wiedza i pomoc byly nieocenione, zwlaszcza ze jestem za granica.
I jak tylko bede w domu to musze sie zrekompensowac
Oby wiecej tak pomocnych ludzi

gutek2184
20-06-2018, 12:02
Witam potrzebuje spolszczenia i lektora do map radio Ford travelpilot fx i tu uwaga mój model jest jak święty gral jest z wejściem av zatem spolszczenia które są ogólnie dostępne odpuszczamy przerobiłem wszystkie wersje radio się spolszcza ale bez lektora. Szukam konkretnego spolszczenia i takiego które ktoś testował na modelu z av . Wersje z modelu bez av nie napisana pliku 09.07. Na 09.09 jest ktoś pomocny?

atari
20-06-2018, 15:33
Masz przedlifta nx dvd z kamerą cofania?

gutek2184
20-06-2018, 16:25
Masz przedlifta nx dvd z kamerą cofania?

Nie mam travelpilot fx sd na cd z wejściem na kamerę cofania
Wzalaczniku zdjęcie

leszcz
20-06-2018, 16:37
mam travelpilot fx sd na cd z wejściem na kamerę cofania
faktycznie ;) rzadko spotykana wersja

zack74
20-06-2018, 18:22
Witam potrzebuje spolszczenia i lektora do map radio Ford travelpilot fx i tu uwaga mój model jest jak święty gral jest z wejściem av zatem spolszczenia które są ogólnie dostępne odpuszczamy przerobiłem wszystkie wersje radio się spolszcza ale bez lektora. Szukam konkretnego spolszczenia i takiego które ktoś testował na modelu z av . Wersje z modelu bez av nie napisana pliku 09.07. Na 09.09 jest ktoś pomocny?

Wow,
To naprawdę biały kruk.
Ok, piszesz że radio Ci się spolszczyło, czyli wszystko ok. Ale z tego co ja się orientuję to Travelpilot NX za lektora nie odpowiada radio tylko moduł BT/VC.
Jako że zmieniłem radio z NXa na FXa to mogę coś powiedzieć.
A mianowicie że przed zmianą radia zmieniłem również ten modułz wersji 488 (podstawowy bez usb i języka polskiego) na moduł z końcówką 212 czyli z językiem polskim oraz USB.
I lektor pl się pojawił, nawet w radiu NX ( co prawda pani pytała się tylko o kod pin do BT) a w FXsie zagadło wszystko, czyli VC i NAVI.
Może więc najpierw, czy w VC?
I jaki moduł?
A tu moje radio

gutek2184
20-06-2018, 18:26
Wow,
To naprawdę biały kruk.
Ok, piszesz że radio Ci się spolszczyło, czyli wszystko ok. Ale z tego co ja się orientuję to Travelpilot NX za lektora nie odpowiada radio tylko moduł BT/VC.
Jako że zmieniłem radio z NXa na FXa to mogę coś powiedzieć.
A mianowicie że przed zmianą radia zmieniłem również ten modułz wersji 488 (podstawowy bez usb i języka polskiego) na moduł z końcówką 212 czyli z językiem polskim oraz USB.
I lektor pl się pojawił, nawet w radiu NX ( co prawda pani pytała się tylko o kod pin do BT) a w FXsie zagadło wszystko, czyli VC i NAVI.
Może więc najpierw, czy w VC?
I jaki moduł?

Ale ja mam model fx nie nx zamieściłem zdjęcie model bez biluetooth mam oryginalna mapę z 17r i nr gada po polsku jedynie wszystko wyswietla po polsku .

zack74
20-06-2018, 18:35
A po jakiemu przy navi gada?
Przy łączeniu z telefonem przez bt też nic?
A voice control?
Masz taką manetkę?

tedi_k
20-06-2018, 18:42
...Ale z tego co ja się orientuję to Travelpilot NX za lektora nie odpowiada radio tylko moduł BT/VC.
...

Zupełnie źle się orientujesz. I do tego na "odwrót"...:027:
W NX za VC odpowiada NX a moduł BT za nic nie odpowiada poza jednym komunikatem - "Podaj PIN"... Montowanie modułu 212 przy NX to "wyrzucanie pieniędzy"...
Lektor navi zarówno w FX jak i w NX jest funkcją softu navi. Z tego samego powodu co u kolegi w tym rzadkim FX z kamerą, w nieco tylko częstszym NX DVD z kamerą też jest pewien problem z polonizacją...

zack74
20-06-2018, 18:50
No to mój błąd.
Moduł zmieniałem ze względu na usb przy NXsie
A po zmianie radia z NXa na FXa oraz polonizacji FXa radio mi zaczęło gadać po polsku. Dlatego wrzuciłem zdjęcie.
Widać do białego kruka musi być inne spolszczenie niż to

gutek2184
20-06-2018, 19:57
No to mój błąd.
A po zmianie radia z NXa na FXa oraz polonizacji FXa radio mi zaczęło gadać po polsku. Dlatego wrzuciłem zdjęcie.

A to moja wersja systemu

Bump: No to mój błąd.

A to moja wersja sortu

zack74
22-06-2018, 11:23
Wiesz co, a mapy masz?
U mnie dopóki map nie wsadzilem to tez nie mialem lektora.

gutek2184
24-06-2018, 17:06
Wiesz co, a mapy masz?
U mnie dopóki map nie wsadzilem to tez nie mialem lektora.

Tak mam mapę Europy z 2017 mam i 2009 oryginalne

daab
17-07-2018, 12:59
Nie oryginalne mapy zgrywane z internetu nie będą działały na spolszczonym FX-e?

michmarmik
17-07-2018, 13:40
Będą działać :)

Piotr4888
17-07-2018, 21:09
Panowie jest możliwość odpalenia tej witaminki od FX/NX zagada na EX ?

mm32
17-07-2018, 21:28
Nie zagada.

daab
18-07-2018, 11:44
Mam wgrane spolszczenie ale jak zapodam karte SD z mapami z 2017 albo z 2018 to nic sie nie instaluje.Pytanie,czy trzeba od nowa zainstalować spolszczenie i wtedy jako pierwsza włożyć karte ze zgranymi mapami i sie zainstalują czy może tak mam być że po włożeniu karty nie ma instalacji.Jak wgrywałem spolszczenie i włożyłem oryginalne mapy(z 2013r.) to pojawił sie komunikat czy zainstalować.
Pozdrawiam

leszcz
18-07-2018, 14:00
to nic sie nie instaluje
na ale działa tak ? A jak działa to znaczy ,że jest OK :one:

daab
18-07-2018, 14:12
na ale działa tak ? A jak działa to znaczy ,że jest OK :one:

Ja juz sam nie wiem jak ma być:( jedni piszą ze ma sie zainstalować inni że nie.Chyba wywale tą nawigacje i kupie na Androidzie:roll:

leszcz
18-07-2018, 16:35
Ja juz sam nie wiem jak ma być
działa navi czy nie ?

daab
18-07-2018, 16:53
Navi działa ale nie wiem czy czyta mapy z karty.

leszcz
18-07-2018, 17:13
Navi działa ale nie wiem czy czyta mapy z karty
no to czyta ... bo skąd ma mieć dane nawigacyjne :D

daab
18-07-2018, 18:07
no to czyta ... bo skąd ma mieć dane nawigacyjne :D

Czyli jest OK? Miałem zamęt bo myślałem że jak włożę karte z nowszą mapą to ma się zainstalować a tu niema żadnej instalacji.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

leszcz
18-07-2018, 18:08
Czyli jest OK?
no jasne :) działa nawi to jest wszystko jak najlepiej :D

tedi_k
18-07-2018, 20:03
...myślałem że jak włożę karte z nowszą mapą to ma się zainstalować ...

Przecież Ty "zainstalowałeś", to co "ona" miała zrobić???:027:

Włożenie karty = instalacja (karty)...:one:

daab
19-07-2018, 08:38
no jasne :) działa nawi to jest wszystko jak najlepiej :D

Przecież Ty "zainstalowałeś", to co "ona" miała zrobić???:027:

Włożenie karty = instalacja (karty)...:one:

Panowie wielkie dzięki za wytłumaczenie mi łopatologicznie tej sprawy:one:
Wisze browary:one:

atari
19-07-2018, 17:45
Map się nie instaluje, instaluje się nowa wersja systemu która ty już zainstalowales robiąc spolszczenie, po włożeniu nowych map porównuję wersję na karcie i w nx, i jeśli są te same to nic sie nie dzieje

fido
19-07-2018, 18:51
Panowie jest możliwość odpalenia tej witaminki od FX/NX zagada na EX ?
Nie zagada.

U mnie w NX mapa MCA V.7 ściągnięta z neta działa.

tedi_k
19-07-2018, 20:21
U mnie w NX ...

Bo Ci w urządzeniu grzebali kiedyś ci, co to "uczą auta polskiego"...

fido
19-07-2018, 20:24
Nigdy nic nie grzebał oprócz mnie. Auto kupione we Francji, kod do odblokowania sam kupiłem w salonie Forda. Spolszczenie sam wgrałem korzystając z pomocy tego forum. A te V.7 działają mi od jakiś 2 dni bo dopiera sprawdzam.

tedi_k
19-07-2018, 20:31
...Spolszczenie sam wgrałem korzystając z pomocy tego forum....

No to zapomniałeś zrobić przelew tym, co to "uczą auta polskiego".
To spolszczenie do NX SD z wyłączonym DRM jest ich własnością.

fido
19-07-2018, 20:36
Nie za bardzo kumam co kolega ma namyśli z tym przelewem, korzystałem z pomocy
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658 i nie wiem czy tam jest coś o przelewie. Dodatkowo pomagał mi kolega leszcz ale to już było oj z 2 lata temu a może i więcej.

tedi_k
19-07-2018, 20:38
...za bardzo kumam ...

Słowo "własność" jakoś niezrozumiałe?

slawek-kali
19-07-2018, 20:40
Tadeusz sam z tego korzystales.. guru forda sie nie urodziles ;)
Chyba ze sie myle? ale robie to rzadko.. :D

fido
19-07-2018, 20:43
To co skoro coś jest na forum umieszczone i ogólnie dostępne i nie wydaje mi się że jest tam napisane żeby płacić to muszę coś komuś zapłacić. Nie przypominam sobie żeby ktoś mnie informował o płatnościach. Do tej pory używałem i używam kart z mapami oryginalnymi zakupionych na forum a dla testów od jakiś 2 tyg. bawię się z mapami i patrze czy działają, nawet te z 2018r V.8
Czy możesz przybliżyć co to takiego "To spolszczenie do NX SD z wyłączonym DRM"

tedi_k
19-07-2018, 20:51
...na forum umieszczone i ogólnie dostępne ...

W podanym wątku nie ma żadnego softu innego poza oficjalnym od Boscha. Każdy soft fabryczny do NX (i DVD i SD) ma zaimplementowany system DRM do ochrony nośnika mapy - soft ten pilnuje użycia tylko oryginalnych nośników (DVD i SD).
Spolszczenie , na którym można użyć "mapy ściągniętej z netu" jak napisałeś, ma właśnie wyłączony system DRM, nie jest fabryczne, nie jest publicznie dostępne i jest własnością tych co to "uczą auta polskiego".

Dostępne w podanym wątku spolszczenie fabryczne (bezpłatne) z 2015 roku nie pozwoli w żadnym przypadku na użycie "mapy ściągniętej z netu"...

Czy coś jeszcze jaśniej musi być napisane?

fido
19-07-2018, 20:58
No i taki soft mam wgrany z tego wątku no to chyba oficjalny bo jak chciałem uruchomić jakąś mapę pobraną z netu nie dawało rady nawet na oryginalnej karcie jak wgrałem nowsza mapę zawsze się pokazywał komunikat żeby włożyć oryginalna mapę. Teraz trochę poszperałem w necie na temat innej nawigacji do renault i to pozwoliło mi na stworzenie karty na którą można wgrać mapę pobraną z neta i uruchomić na nawigacji pod warunkiem że do danej mapy musi być odpowiednio przygotowana karta.
Soft jaki wgrywałem ma nazwę SP2015.iso jeszcze do mam na dysku z datą z 2015r.
Jakby co mogę screeny zrobić z navi z oznaczeniem jak jakieś istnieje co pozwoli zweryfikować bo mogę się mylić bo jakimś znawca nie jestem.

tedi_k
19-07-2018, 21:09
...pod warunkiem że do danej mapy musi być odpowiednio przygotowana karta.
...

To trzeba było tak od początku pisać. "Muszę nagrywać te mapy z netu na oryginalnej karcie z poprzedniego roku i zostawiać stary plik podpisu karty oraz stare indeksy mapy"...
Pojeździj trochę na tak dzielnie spreparowanej mapie, to zobaczysz jak bez sensu jest ten pomysł... Indeks starej mapy, jaki musisz sobie zostawić z nową treścią mapy powoduje, że urządzenie idzie co rusz "w buraki"...
Powodzenia - no i oczywiście nic nie jesteś winien tym "co uczą auta polskiego", bo masz normalny soft pilnujący oryginalnego nośnika. Jedynie wydaje Ci się , że go "oszukałeś"...:568:

fido
19-07-2018, 21:16
Ale ja nie nagrywam na starej karcie. Kiedyś jak miałem z 2011r. to próbowałem. Teraz karty tej oryginalnej nie ruszam. Mam inne karty do testów.

Co może się stać ?

Pojeździj trochę na tak dzielnie spreparowanej mapie, to zobaczysz jak bez sensu jest ten pomysł... Indeks starej mapy, jaki musisz sobie zostawić z nową treścią mapy powoduje, że urządzenie idzie co rusz "w buraki"...

tedi_k
19-07-2018, 21:30
...Mam inne karty do testów.
...

Czyli używasz kart pozwalających na podmianę ID karty SD. No i do tego ściągasz z netu zawartość karty mapy wraz z info o ID karty, z której to zostało ściągnięte. Wtedy nic się nie stanie.
Karta "robi za oryginalną".
Paru innych kolegów też ma karty SD pozwalające na zmianę (projektowo) stałego ID karty.

fido
19-07-2018, 21:37
Tak mam kartę na której mogę zmieniać tzw. CID i wówczas na nią wgrywam mapy i udaje się uruchomić. Z tego co piszesz nic nie powinno się stać. Chociaż i tak z reguły oryginał chodzi a w wolnej chwili dla własnych testów lubię się pobawić. Mam jeszcze kartę której CID został zmieniony wcześniej ale niestety ja już nie mogę go zmienić i chodzi na niej mapa v.7 jeśli by to było bezpieczne to może bym tą kartę komuś odsprzedał co chciałby mieć nowszą mapę.

gutek2184
19-07-2018, 22:14
Ja juz sam nie wiem jak ma być:( jedni piszą ze ma sie zainstalować inni że nie.Chyba wywale tą nawigacje i kupie na Androidzie:roll:

Rozumiem ze masz fx ? Napisz mi czy po w graniu spolszczenia masz w wyborze języka „ polski metryczny” czy polski km i czy masz polskie znaki ąę.

daab
20-07-2018, 12:00
Rozumiem ze masz fx ? Napisz mi czy po w graniu spolszczenia masz w wyborze języka „ polski metryczny” czy polski km i czy masz polskie znaki ąę.

Witam
Tak mam FX. Po wgraniu mam "polski mile" i "polski km". Znaki polskie "ąę" są dostępne.
Pozdrawiam

gutek2184
29-07-2018, 17:53
Panowie zgłaszam się po pomoc , napiszcie mi posiadam fordtravelpilot fx sd z wejściem na kamerę cofania , w piątek przyszła kamera podłączam pod wejście fakra w urządzeniu podpinam zasilanie i nic , sprawdziłem kamerę na tv działa , sprawdziłem kable sprawne, wcześniej oryginalna kamera działała mam taka z aliexpress ale nie otym walczyłem dość długo z polonizacja tego modelu i poniosłem fiasko , ten model spolszcza sie bez polskich znaków i o kopiach map można zapomnieć i teraz pytanie czy możliwe jest ze zmieniając soft z modelu travelpilot sd fx bez av mogłem popierdzieli oprogramowanie ze teraz nie przełącza radia w tryb obrazu ? Czy to jest niezależne ? W tym momencie już nie mam możliwości podpięcia oryginalnej kamery do testu. Wiem ze kamera jest sprawna ta co mam

leszcz
29-07-2018, 19:26
teraz pytanie czy możliwe jest ze zmieniając soft z modelu travelpilot sd fx bez av
No musisz mieć soft z obsługą kamery

gutek2184
30-07-2018, 06:47
No musisz mieć soft z obsługą kamery

Już się wszystkiego dowiedziałem wiec napisze może dla innych otóż jesli macie oryginalne dvd forda i chcecie podłączyć kamerkę cofania taka najzwyklejsza z Allegro czy inneg serwisu to trzeba mieć moduł sterowania kamera obraz tych kamer nadaje w ntsc/pal a radia oryginalne forda są zaprogramowane rgb i stad tez radio działało na oryginalnej kamerze w kudze znajomego bo w jego w pakiecie była kamera a w mojej nie , a moduł do tego kosztuje 600zl + wiązki zabawa co = nie opłacalne , lepiej kupić dvd na android i zapomnieć o problemie.

kotester
15-09-2018, 20:04
Dzień dobry, przyjaciele. Nabył Blaupunk FX z aukcji, zaktualizował najnowszą oficjalną wersję SP 4.1, w nadziei na ciemny temat. ale nic się nie zmieniło. Nie mogłeś mi pomóc z oprogramowaniem dla FX, które ma mroczny motyw. Język polski nie jest istotny, dobrze mówię po angielsku. Nie mogę go znaleźć bezpłatnie. Obiecujący, że się nie rozprzestrzenią. Przepraszam za interpunkcja.

leszcz
20-09-2018, 20:56
Czy ktoś miał taki przypadek ,że w opcjach NAVI FXa nie można zmienić aby dane nawigacyjne były czytane z karty SD a wybór był tylko jeden czyli płyta CD ?
Uprzedzam pytanie czy soft jest nowy : tak jest nowy ;)

robal
20-09-2018, 21:00
[QUOTE=leszcz;3032443]Czy ktoś miał taki przypadek ,że w opcjach NAVI FXa nie można zmienić aby dane nawigacyjne były czytane z karty SD a wybór był tylko jeden czyli płyta CD ?
Uprzedzam pytanie czy soft jest nowy : tak jest nowy ;)[/QUOTE leszcz jaki nowy?

leszcz
20-09-2018, 21:12
jaki nowy?
a 4.1

tedi_k
20-09-2018, 21:15
Czy ktoś miał taki przypadek ...

Coś kojarzę, że Tomek holdenikus kiedyś tłumaczył, ze w takim przypadku potrzebna jest 'specjalna aktualizacja' do FX.

mm32
20-09-2018, 21:22
Było w wątku o FX'ie.

sanczes_1984
10-12-2018, 17:18
Witam, nie wiecie jakie zmiany obejmuje oryginalny Service Pack , który występuje z najnowszą mapą Ford FX 2018 ? Generalnie chodzi o to czy jest tam spolszczenie ?

Speedo
10-12-2018, 18:13
Generalnie chodzi o to czy jest tam spolszczenie ?

nie ma

sanczes_1984
12-12-2018, 17:00
Jak by co to sprzedam taki zestaw .

pikolo_1
13-12-2018, 19:25
Kto może mi wgrać ciemny motyw do fx, najlepiej okolice Wawa lub Białystok

M-S POWER
13-12-2018, 19:46
Pisz do mnie na priv
Kto może mi wgrać ciemny motyw do fx, najlepiej okolice Wawa lub Białystok

juri2069
14-03-2019, 10:03
Może mi ktoś w jednym zdaniu wytłumaczyć coś ?
Już któraś osoba z rzędu mi mówi, że w NX sd nawigacja sama się aktualizuje co jest nie możliwe, do tego że język polski sam się wgrał automatycznie ( na wyświetlaczu " updating " .
Wiem , że kiedyś nie było języka polskiego, ja osobiście mam język polski w samochodzie z 2014 .

Więc co może się samo aktualizować "updating " w NX ie ?

atari
14-03-2019, 10:10
Polski język w sd pojawia się po ogólnodostępnej aktualizacji softu, (jedyny warunek to mapy z min 2012) samo się nic nie zrobi, chyba że masz na myśli że po włożeniu karty z update, wtedy już wszytko się robi samo.

juri2069
14-03-2019, 10:26
Nie. Nawet widziałem zdjęcie , . Podczas jazdy włączyło się samo " updating" i ktoś twierdzi , że wgrał się wtedy język polski sam

sawoj
14-03-2019, 10:52
A jak się połączył NX z serwerem? przez GPS? :)

juri2069
14-03-2019, 10:58
Ale ja tego nie wiem , dlatego pytam :)

orion512
14-03-2019, 11:13
Z tego co się orientuje, jeśli w samochodzie jest moduł BT/VC 212 to co jakiś czas taki komunikat wyskakuje.
Nie zaobserwowałem tego z modułem 112.
I na pewno nie chodzi tutaj o aktualizację oprogramowania NX.
Ta się zrobi dopiero jak włożysz kartę z updatem. O samoczynnym zainstalowaniu polskiego należy zapomnieć.

juri2069
14-03-2019, 11:22
PRzepraszam za jakość zdjęcia , ale chodzi o coś takiego :

https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=102331&stc=1&d=1552562501

Po tym ponoć wskoczył język polski , a o aktualizacji navi nawet nie mówię bo wiem że to niemożliwe.
I przez rok czasu powiedzmy działo się to 2-3 razy

mm32
14-03-2019, 15:58
Skoro za pierwszym "Updating'iem"wyskoczył język polski to po co te pozostałe dwa miały by się robić ?

juri2069
14-03-2019, 16:23
Ale ja nie wiem , mówię tylko jaka sytuacja miała miejsce i dlatego pytam . Tak , ze 3 razy coś takiego miało miejsce w tym samym samochodzie. Po jednym razie na 100 % wgrał się język polski , którego wcześniej nie było. Rocznik 2012

slawek-kali
14-03-2019, 16:42
taa. to babka z facebooka z Anglii.. przeciez to sciema do kwadratu..
Z tego co pamietam to wmawiala wszystkim, ze mechanik ASO jej powiedzial ze sie po WIFI zaktualizuje hahha

juri2069
14-03-2019, 16:51
Tak ona tak twierdzi , ale zdjęcie jest jeszcze innej osoby. Wymyśliliby sobie skoro nie mieli polskiego , a po tym czymś mieli ?
Wnerwia mnie to , dlatego pytam :)

slawek-kali
14-03-2019, 16:56
ale ta fotka niczego nie dowodzi.. rownie dobrze mogli wlozyc karte, zalozyc blende i dopiero wtedy nacisnac strat update....
mam zrobic ci takie foto? :D

juri2069
14-03-2019, 17:04
Nie musisz , sam to zrobię w swoim niebawem , tylko czekam na akcję z navi :)

gelu1986
04-04-2019, 10:42
Ma ktoś pl menu do nx dvd ?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

atari
04-04-2019, 10:59
Ma, ale nikt nie bo to jest biznes da forumowiczów

leszcz
04-04-2019, 14:29
Ma ktoś pl menu do nx dvd ?
da forumowiczów

Ma kilka osób . Ale ,że było to ciężko zrobić nie będzie to public

kr.bi
28-05-2019, 23:15
a może już nie ma co walić ściemy, i po prostu podpiąć info o możliwości spolszczenia NX DVD w wątku: modernizacja - kompendium forumowe
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2101335&postcount=1
a w pierwszym poście niniejszego wątku podać namiary pod takie spolszczenie menu ? 12 lat po premierze mk4 wydaje się być wystarczającym czasem a dla średnio ogarniętego ludka nie będzie problemem znaleźć w czeluściach internetu właściwe iso :D więc po co utrudniać ?

pzdr

leszcz
29-05-2019, 12:51
Jeśli autor wyrazi zgodę to można tak zrobić.

KrisW
29-05-2019, 13:00
w pierwszym poście niniejszego wątku podać namiary pod takie spolszczenie menu ?

Ja dostałem za to ostrzeżenie, bo forum to nie miejsce do pomagania sobie, a do zarabiania.

leszcz
29-05-2019, 13:11
Jeśli autor wyrazi zgodę to będzie można przecież umieścić te softy .

kr.bi
29-05-2019, 14:23
Ja dostałem za to ostrzeżenie, bo forum to nie miejsce do pomagania sobie, a do zarabiania .

Eee ale Ty tak na poważnie czy jaja sobie robisz g:P?

leszcz
29-05-2019, 19:29
chyba chodzi o to :
§14
Zabrania się zamieszczania treści nawołujących do przemocy, o charakterze rasistowskim, szowinistycznym, pornograficznym, naruszających panujące normy społeczne i obyczaje oraz innych naruszających obowiązujące prawo (w tym dotyczących nielegalnego oprogramowania). Dotyczy to również zamieszczania odnośników (bezpośrednich i pośrednich) do takich treści.

Sethh
29-05-2019, 21:44
Nijak nie widzę w cytacie "pozwalających zarabiać wybranym członkom forum".
Sorry, ale nie próbuj tego co się tu dzieje ubierać w jakieś regulaminy czy tym podobne rzeczy. Ostatnio poleciał link kolegi z Czech, który niczego nie łamał. Każdy kto ma odrobinę oleju w głowie doskonale widzi co się tu odwala i jakiekolwiek nieudolne próby tłumaczenia tego nikogo nie przekonają (bo nie mogą), a jeszcze tylko niepotrzebnie zirytują.

leszcz
29-05-2019, 22:23
Dla spokoju załatwić zgodę autora na opublikowanie jego pracy i będzie pozamiatane .

KrisW
30-05-2019, 06:37
Eee ale Ty tak na poważnie czy jaja sobie robisz g:P?

Odpowiem dla kolegi Leszcza i Tobie że jeszcze jest jeden taki punkt regulaminu:
§23
Reklama poza działem 'Ogłoszenia' bez wiedzy i zgody Administratorów jest zabroniona.
Za reklamę uważa się prezentację oferty towarów i/lub usług i zachęcanie do skorzystania z nich. Zainteresowanych tą formą prosimy o kontakt.
Za reklamę nie uważa się podawania odpowiednich danych (nazwa, adres, telefon) na prośbę innej osoby.
Login w postaci adresu internetowego może zostać potraktowany jako reklama.

Danielo_82
02-09-2019, 09:31
koledzy czy soft do spolszczenia nawigacji nx sd plus czyli z wyjściem na kamerę jest uniwersalny i pasuje od zwykłej wersji sd? Czy dla tej wersji jest konkretny, dedykowany? Chodzi mi o samo spolszczenie bez kombinacji z DRM.

gelu1986
02-09-2019, 10:15
Słyszałem że trwają prace żeby do ruskiego patcha wgrać PL język i czarne tło z opcja kamery cofania i bez. Będzie wszytko na jednej płycie jak tu mają inni co są na forum forda.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

mm32
02-09-2019, 10:24
koledzy czy soft do spolszczenia nawigacji nx sd plus czyli z wyjściem na kamerę jest uniwersalny
Tak jest uniwersalny :)

Danielo_82
02-09-2019, 10:36
To rozumiem, że podział softu nx na z i bez kamery, na który gdzieś w odmętach forum się natknąłem, dotyczy tylko zcrakowanych wersji softu? ;)

tedi_k
02-09-2019, 11:56
...podział softu nx na z i bez kamery...

Problem ten dotyczy w 90% jedynie NX SD (NX DVD z kamerą występował praktycznie jedynie w międzylifcie w 2010r. i było go bardzo mało), a do NX SD język polski (no i "ciemny motyw") są w sofcie fabryczny. Soft fabryczny nie ma podziału na "z i bez kamery"...

przeeemek
09-09-2019, 11:09
A da radę coś zrobić, żeby wskazówki od nawigacji, wyświetlane między zegarami wyświetlały poprawnie polskie znaki dialektyczne? Zamiast liter mam gwiazdki.

Jakaś aktualizacja komputera czy coś w tym stylu jest możliwa?

piotrmis1973
12-11-2019, 11:53
Witam wszystkich forumowiczów, od niedawna jestem posiadaczem Forda Mondeo 2010r Lift i posiadam w nim fabryczną nawigację TravelPilot NX SD MCA , czyli to do której występuję legalne spolszczenie , jest wiele wskazówek jak to zrobić skąd ściągnąć plik spolszczający, ale nie robiłem tego nigdy i nie chcę czegoś zepsuć i wolę zawierzyć fachowcowi , w serwisie Forda powiedzieli mi że trwa to dwie godziny i nie zawsze się udaję i koszt wynosi 400zł ., o ile dobrze zrozumiałem jest to koszt samego spolszczenia.
Firma ogólnopolska specjalizująca się w tego typu usługach z dojazdem do klienta , dzwoniłem do kilku, to koszt 300zł z mapami ( warunki usługi i cena najlepsza), usługa trwa około pół godziny i mam polskie menu i nowe mapy.
Czy ktoś z forumowiczów ma namiary na Kogoś sprawdzonego z okolic Lublina na wykonanie spolszczenia nawigacji TravelPilot NX SD MCA i wgranie nowych map , z góry dziękuję na namiary.
Pozdrawiam Piotr

kolopeter
13-11-2019, 05:07
ravelPilot NX SD MCA ,
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1263796&postcount=1
a mapa to z portali typu all...

muffintsi
13-11-2019, 18:36
Strachy na lachy Ci opowiadaja. NX SD aktualizuje sie poeknje z karty SD. Podstawa to odpalony silnik i cierpliwosc.

piotrmis1973
13-11-2019, 20:09
Panowie wygląda , że mnie przekonaliście do samodzielnego spolszczenia nawigacji , można powiedzieć że co najmniej dwa kroki już poczyniłem , cały katalog dnl znajduję się już na karcie SD ......., pozostanie jeszcze kwestia map , bo to co mam w tej chwili prawdopodobnie z 2010r do niczego się nie nadaję, moja przygoda z Fordem dopiero się zaczyna i do tej pory dwa razy kontaktowałem się z autoryzowanym serwisem i jak na razie dosyć słabo to widzę ......odnośnie spolszczenia nawigacji np. 2 roboczogodziny bez gwarancji powodzenia .....
Pozdrawiam Piotrek

magic097
15-11-2019, 09:05
pozostanie jeszcze kwestia map

To zależy czy chcesz mieć legalne czy wolisz zaoszczędzić te kilka stówek, ściągnąć z neta i samemu ogarnąć lub poprosić kogoś o asystę jeśli sam się obawiasz ;)

andrzej999
18-12-2019, 20:07
Witam. Kolejny problem. Miałem w nawigacji nx dvd wgrany wcześniej język polski i mapę z 2016 r z lektorem polskim. Teraz wrzuciłem Soft do nawigacji z ciemnym tłem i wygrałem mapę nową z 2019 r. Jeżeli chodzi o Soft nawigacji to wszystko jest ok, ale pojawił się problem z mapą tzn: lektor jest angielski!? Po wgraniu ponownie mapy z 2016r w której wcześniej był język polski teraz też jest tylko angielski. O co chodzi?? Czemu nie ma Polskiego? Coś jest zrobione nie tak? Proszę o pomoc.

andrzej999
18-12-2019, 20:44
A jest taka możliwość? to nie jest tak że język lektora jest wygrany na płycie mapy? A Soft nawigacji nic do tego nie ma? Osoba wgrywająca powiedziała , że takie coś przydażyło mu się pierwszy raz. Muszę jeszcze powiedzieć że przed wgraniem nowego Soft i mapy miałem taki przypadek : raz podczas korzystania z nawigacji pojawił się angielski lektor ale po jakimś czasie wskoczył lektor polski. Czemu tak się stało?

Bump: A jeszcze wcześniej po wgraniu nowego softu z ciemnym tłem u innej osoby radio nie widziało modułu Bluetooth i osoba wgrywająca też mówiła że to mu się przytrafiło pierwszy raz. -Moduł był po aktualizacji. Czy wyskakują takie dziwne błedy w tym sofcie?

Speedo
19-12-2019, 00:48
tak, wyskakują, ten soft jest niedorobiony, juz kilka osob mi się żaliło, że ściągneli z neta ciemny motyw i polski lektor odszedł, jak przełaczysz na "climate" i ten samochodzik z fotelami będzie taki do połowy niedorysowany to masz własnie tą hałę

mm32
19-12-2019, 09:23
Teraz w necie jest wersja z ciemnym motywem+pl+patch do NX DVD i uszkodzonym/nie dorobionym samochodzikiem w climate-sam widziałem siedząc u jednego kolegi w aucie,na moje pytanie skąd ma taką wersję powiedział ,ze z internetu ściągnął i zainstalował sobie,podał mi nawet strone,ale jej nie sprawdzałem.

gelu1986
19-12-2019, 10:06
U.mnie dziala PL język lektor bez problemu A samochodzik był zwalony nawet u ludzi co wygrywali wcześniej softy

mm32
19-12-2019, 10:07
Masz PL+patch+ciemny motyw ?

gelu1986
19-12-2019, 10:13
U mnie nic takiego się nie dzieje Soft mam z fb i wszytko jest ok

ARTi_V6
19-12-2019, 10:21
Nic się nie dzieje bo to jest ten sam soft który reszta wgrywa odpłatnie.

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

dużymariusz
28-12-2019, 20:10
a czy znajdzie się ktoś z Łodzi , kto mógłby pomóc ogarnąć temat ? ..dla mnie to czarna magia niestety��

artimel
31-12-2019, 21:17
Działa

Gicior
11-05-2020, 15:21
tak, wyskakują, ten soft jest niedorobiony, juz kilka osob mi się żaliło, że ściągneli z neta ciemny motyw i polski lektor odszedł, jak przełaczysz na "climate" i ten samochodzik z fotelami będzie taki do połowy niedorysowany to masz własnie tą hałę

A czy ma ktoś cały dobty soft czy na tą chwile wszyscy korzystają z tego niedorobionego?

Vampir
12-05-2020, 18:34
witam. czy ktoś w Szczecinie jest w stanie pomóc mi z nx sd ? mam problem po wgraniu softu.

leszcz
13-05-2020, 07:27
mam problem po wgraniu softu.
a cóż to za problem ?

Vampir
13-05-2020, 20:49
zainstalowałem nowy soft po czym w radiu przestał działać odtwarzacz cd i nie czytało karty pamięci z mapami.Zostawiłem to do dnia następnego po czym normalnie wczytało mapy i wszystko działa. Nie wiem dlaczego tak się działo, pewnie jakaś zwiecha nx

Vampir
14-05-2020, 14:06
wiecie dlaczego w nawigacji w Szczecinie nie można szukać celu po nazwie ulicy? można tylko po kodzie pocztowym.Najnowsza mapa 2020.Jest na to jakiś sposób?

mardock81
11-07-2020, 19:08
Koledzy to skąd wziaść pewne spolszczenie do FX,Kuga 2008.Na chomikach są 2 wersje,waga 13.9MB.

leszcz
11-07-2020, 21:49
Na chomikach są 2 wersje,waga 13.9MB.
i pewnie cegła po tym będzie

mardock81
11-07-2020, 21:54
i pewnie cegła po tym będzie

dlatego pytam czy ktoś ma pewniaka,czytałem temat i pliki krążą po użytkownikach.

Antej
11-07-2020, 22:12
pliki jak pliki, wazniejsze czy FX ma ustawioną opcję aktualizacji z CD.
Jak nie masz oryginalnej płyty ze starą mapą to i tak nie ruszyszysz.

sawoj
12-07-2020, 07:44
Po opisie widać że bez płyty nie ruszy

mardock81
14-07-2020, 12:29
pliki jak pliki, wazniejsze czy FX ma ustawioną opcję aktualizacji z CD.
Jak nie masz oryginalnej płyty ze starą mapą to i tak nie ruszyszysz.

Dzisiaj spróbuje spolszczyć,rocznik 2008 to może być wymagana płyta,poszukam na necie.

totek2
14-07-2020, 20:21
Ciężko znalesc ta płytę. Biały kruk

przeeemek
14-07-2020, 20:27
Dzisiaj spróbuje spolszczyć,rocznik 2008 to może być wymagana płyta,poszukam na necie.Mam 2009 rok i aktualizowałem bez problemu. Miałem szczęście, bo dopiero później dowiedziałem się o możliwych problemach [emoji16][emoji16].

leszcz
14-07-2020, 20:28
Biały kruk
ale jakoś udało się dla Ciebie znaleźć ;)

Antej
14-07-2020, 20:53
Ciężko znalesc ta płytę

eee kwestia "przerobu", jak się odpowiednio dużo kopie to da radę, co nie zmienia faktu że 12letnią płytę CD mało kto będzie trzymał świadomie.

mardock81
14-07-2020, 21:44
Tak wiec mam juz PL menu dzięki koledze mm-32,najpierw wrzuciłem soft 4.1,potem PL i śmiga

omega9
09-09-2020, 08:22
Travelpilot NX
Ford s-max 2008

czy ktoś ma SP 5.3 w języku czeskim lub instrukcje jak tłumaczyć?

siewicz41
24-09-2020, 17:21
Witam, po przeczytaniu czy ktoś mógłby udostępnić pliki do spolszczenia i ciemnego tła do FX'a, mam opcje w radiu do odpalenia aktualizacji z cd i radyjko z 2009 roku.

tyger
23-01-2021, 13:53
Witam jest ktoś z okolic Lubina i pomoże ogarnąć spolszczenie NX

felek21
21-02-2021, 07:58
Witam. Mógłbym prosić o link do pewnego pliku spolszczenia (opcja z kartą sd). Z góry dziękuje za pomoc.

Parch
21-02-2021, 09:29
link do pewnego pliku spolszczenia (opcja z kartą sd)A radio jakie?

leszcz
21-02-2021, 11:45
A radio jakie?
patrząc na jego profil do auto ma poliftowe . A tam był tylko jeden model NAVI - MCA SD

Parch
21-02-2021, 11:57
Niby tak, ale wtedy już powinien mieć polskie menu.

leszcz
21-02-2021, 16:50
Niby tak, ale wtedy już powinien mieć polskie menu.
e tam .Nieprawda .

Parch
21-02-2021, 18:03
A od którego rocznika mapy mają już polskie menu?

leszcz
21-02-2021, 18:46
A od którego rocznika mapy mają już polskie menu?
to nie chodzi o mapy ;)
Tu chodzi o soft "bazowy/systemowy" nawigacji .
A Ty myślisz o lektorze z tego co czytam teraz .

tedi_k
21-02-2021, 19:00
A od którego rocznika ... polskie menu?

Od końca 2012/początek 2013, bliżej tego drugiego. Był wgrywany fabrycznie soft z polskim lektorem. Potem były jeszcze 2 aktualizacje fabryczne z polskim lektorem.

Parch
21-02-2021, 19:01
Zepsułeś mi rozgrywkę Tadeuszu.
Od Tego roku nawigacja ma też poskie menu przecież.

tedi_k
21-02-2021, 19:05
Zepsułeś mi ....

Przecież dyskusję z Tomkiem leszcz prowadzili byście tu sobie przez kolejne 2 strony...:diabel2:

Parch
21-02-2021, 19:06
A nie o to chodziło? Autor pytania już chyba przestał się interesować "spolszczeniem" swojej nawigacji.😉

tedi_k
21-02-2021, 19:09
... Autor pytania już chyba przestał się interesować ...😉
Jak wszyscy wokół "o czym innym", to trzeba mić sporo cierpliwości...;)

...Mógłbym prosić o link ....
Voila - jak mawiali starożytni Rosjanie...
https://www.dropbox.com/s/8x3hnts81c9rvou/NX_SD_2015.rar?dl=0

Parch
21-02-2021, 19:13
No to ja teraz spytam na poważnie: czy ten sp faktycznie spolszcza "trwale" nawigację? Ja mam wgrany ten soft. Ostatnio wrzuciłem mapy z 2010 roku i po zainstalowaniu się map polskie menu zniknęło z nawigacji.

tedi_k
21-02-2021, 20:12
...wrzuciłem mapy z 2010 roku ....

Bo to one są winne. I jeszcze te z 2011r też - nie było na nośniku j. polskiego.
Po "wrzuceniu" mapy min. 2012 i wykonaniu "czarów" (wybranie j. angielskiego a potem znów j. polskiego) wszystko wróci do normy.

Parch
21-02-2021, 20:44
To wiem.
Natomiast jestem "prawie" pewien, że przed wgraniem jakiegokolwiek sp do swojej nawigacji z 2010 i po włożeniu mapy z 2015 roku (wtedy kupiłem swoje auto) polskie menu miałem.

tedi_k
21-02-2021, 21:05
... "prawie" pewien, ....

Nie ma opcji."Prawie" czyni różnicę...:one:
Chyba, że ktoś to wgrał do tej navi wcześniej. Pierwszy soft do MCA SD z j. polskim datowany był jakoś na początek 2013r... Tak z pamięci, bo plik już dawno został zastąpiony tym z 2015...

Parch
21-02-2021, 21:10
Ok. To zwracam leszcz honor. Może u mnie faktycznie ktoś wgrał jakiegoś wcześniejszego sp. Ja wgrałem od razu sp2015 i było to na pewno po zainstalowaniu map z roku 2015.

steview
22-02-2021, 18:19
Czy ktoś byłby uprzejmy i udostępni mi soft PL do FX SD i polskiego lektora do podmianki w mapach?
Z góry dziękuję

Antej
22-02-2021, 18:53
nie ma legalnego polskiego języka za darmo, są piraty lub płatne produkcje.
Nie wgrasz żadnej aktualizacji do FX jeśli nie ma w opcjach update z CD.
Było o tym wielokrotnie w tyn temacie, potrzebny ktoś z oryginalną płytą na chwilę.

steview
23-02-2021, 07:33
W większości aut z tego co wiem nie ma legalnego polskiego języka. Producenci chętnie w Polsce auta sprzedają, ale mają nas nie wiem za co skoro kraje dużo mniejsze potrafią być na liście oficjalnych języków. Ale nie o tym
Bo mam też w drugim nowszym Fordzie MCA SD i tam polski zrobiłem bez problemu, nie mam tylko lektora. Pewnie trzeba jakiś plik wrzucić w mapy...
A w tym starszym takie jaja z oryginalnymi płytami? Ktoś pisał, że wrzucił soft 4.1, później Polaka i działało. I rozumiem, że za darmo na tym forum nikt nie udostępni tylko za kasę?

Parch
23-02-2021, 07:45
Bo mam też w drugim nowszym Fordzie MCA SD i tam polski zrobiłem bez problemu, nie mam tylko lektora.A stronę wcześniej przyjemna dyskusja się toczyła od kiedy są mapy z polskim lektorem.:shock: No ale po co czytać?

steview
23-02-2021, 08:56
A stronę wcześniej przyjemna dyskusja się toczyła od kiedy są mapy z polskim lektorem.:shock: No ale po co czytać?

Czytałem, być może mało dokładnie.
Zrozumiałem tamtą dyskusję, że chodzi o soft.
Czyli w MCA w mapach od 2015 jest w standardzie polski lektor?

Parch
23-02-2021, 09:02
Czyli w MCA w mapach od 2015 jest w standardzie polski lektor? Nawet w nieco starszych już jest.

steview
23-02-2021, 09:18
Nawet w nieco starszych już jest.

Dzięki za konkretną informację.
Trochę to dziwne, że w NX dvd trzeba ponoć lektora cały czas dodawać a w MCA jest. Oczywiście nie żebym narzekał :lol:
A ktoś pomoże z tym FX?

steview
25-02-2021, 13:06
No to jeśli nie za darmo to może odpłatna pomoc?

Antej
25-02-2021, 13:29
czytaj #642 tak długo aż zrozumiesz każde słowo

steview
25-02-2021, 14:24
czytaj #642 tak długo aż zrozumiesz każde słowo

Nie zakładaj z góry, że nie mam tej opcji.
Gdyby tak było, nie pociłbym się tutaj prosząc o pomoc
Tym razem z debilem nie masz do czynienia

Antej
25-02-2021, 15:17
A jednak starasz się udowodnic cos innego, czytaj dalej.

rybabor0
06-05-2021, 15:43
Znajdzie się ktoś w Płocku / okolicach z oryginalną płytą do FXa?

Wysłane z mojego SM-A326B przy użyciu Tapatalka

markt
11-05-2021, 23:27
Witam. Mógłbym prosić o link do pewnego pliku spolszczenia oraz instrukcji.
Radio jak na tym foto z tego linku:https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-ford-travelpilot-fx-lsrns-lstft-8257400445

leszcz
12-05-2021, 20:31
z oryginalną płytą do FXa?
mam

izotopek
21-05-2021, 06:27
Niestety Markt. Musisz kupic plyte ze spolszczeniem. Koszt 50zl. Aktualne mapy ok. 140zł. Na all.....dostaniesz juz ze spolszczeniem nawet za 140zl. Nie ma nic za darmo. Ja powgrywalem wszystko. Mam tylko problem z jezykiem poniewaz "gada" po angielsku a w opcjach mam polski. No i nie wiem jak ustawic punkt poczatkowy "dom".Jesli ktos moglby w tym pomoc to prosze.

evoko
08-07-2021, 09:29
Cześć,
Poszukuję aktualizacji do wersji 5.3 do NX SD (Navi_SP2015.iso). Linki na stronie:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1263796&postcount=1
zarówno na niemieckiej stronie jak i dropboxa są już nieaktualne. Skąd można pobrać tę aktualizację?

Antej
08-07-2021, 10:03
20 postow wstecz masz link
Tak ciezko bylo to znaleźć?

evoko
08-07-2021, 11:26
Faktycznie. Przejrzałem wcześniej cały wątek i przeoczyłem. Dziękuję, pozdrawiam i więcej luzu życzę.

Antej
08-07-2021, 12:19
więcej luzu życzę.
Jakbys przjerzal faktycznie cały watek to znalazbys takich jak Ty dziesiątki.
Wtedy zrozumiesz jak wiele luzu było w tym co napisałem.

Rocannon1985
23-08-2021, 18:28
Witam posiadam Forda Kuge z 2011 roku z panelem dotykowym. Chciałem spolszczyć sobie menu i jak się da wgrać najnowszą mapę. Czy ktoś może mi pomóc i wysłać ewentualnie potrzebne pliki na maila. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. W załączniku radio o które chodzi.

Jaras_
24-08-2021, 10:13
Witam. Kupiłem Galaxy z 2011 roku z Danii no i w nawigacji (wersja z SD) nie mam języka polskiego. Czy ma ktoś gdzieś namiary jak to można samemu ogarnąć żeby był język polski? Ewentualnie gdzie można zrobić to za kasę?

Speedo
24-08-2021, 11:22
Czy ma ktoś gdzieś namiary

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658

himre20
02-05-2022, 10:52
Hello Guys

First...I know this is a polish forum so sorry for the english but my polish knowledge isn't exist... i translate with google..

Anyway, i'd like to ask about Ford (blaupunkt) fx navigation. I want to make a hungarian menu for fx but i need some tools for translate (to make the localization).

What tools might I need? And if anyone can show me a little tutorial about the process, i would be very grateful.

Thanks in advance for your answers!

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Witam Chłopaki

Po pierwsze...wiem, że to polskie forum, więc przepraszam za angielski, ale moja znajomość polskiego nie istnieje...tłumaczę za pomocą google...

Tak czy inaczej, chciałbym zapytać o nawigację do Forda (blaupunkt) fx. Chcę zrobić węgierskie menu do fx, ale potrzebuję kilku narzędzi do tłumaczenia (aby zrobić lokalizację).

Jakie narzędzia mogą mi być potrzebne? I jeśli ktoś mógłby mi pokazać mały tutorial dotyczący tego procesu, byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Polak, Węgier, dwa bratanki! ;)

komek
19-05-2023, 18:21
Cześć,
Mam małe pytanie - grzebałem trochę w tematach ale wersji gps jest conajmniej kilka i już czytałem sprzeczne informację.
Mam Galaxy z 2012r z radem Travelpilot NX MCA
Mam 2 pytania - język jaki ma to niemiecki, angielski ale brak polskiego.
Czy konieczne jest wgranie całego softu do radia czy wystarczy zakup karty z mapami na rok 2022/23?

Jeśli chodzi jeszcze o mapy - czytałem ,że niektóre blaupunkty nie będą już miały aktualizacji map do nowszych wersji. Czy tyczy się też to tego radia?

leszcz
19-05-2023, 20:09
Mam 2 pytania - język jaki ma to niemiecki, angielski ale brak polskiego.
Czy konieczne jest wgranie całego softu do radia czy wystarczy zakup karty z mapami na rok 2022/23?

wgrac software trzeba
na karcie jest tylko lektor nawigacji ale i tak trzeba wgrac soft w navi aby ruszył :D