Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Polonizacja menu i lektora TravelPilot NX DVD/SD oraz FX
No to jedziemy dalej:D
W powyższym temacie są dwie opcje:
1) Zmusić producenta do dopisania języka polskiego do listy dostępnych języków do zmiany w nawigacji - od pewnego czasu udało się to rosyjskim kolegom i język rozyjski pojawiła się w nowszych wersjach NXa;
2) Dogadać się (być może tymczasowo) z polskim serwisem tych navi i wgrać autorską polonizację tegoż serwisu menu i lektora navi.
Pierwsze rwozwiązanie - ma podstawową wadę - Blaupunkt może nie mieć żadnej ochoty wykonać polonizacji menu, bo z tego powodu jego przychody nijak nie wzrosną a koszty i owszem... Polski lektor na nośnikach map jest od bardzo dawna i z tym nie ma dodatkowych kosztów (dla Blaupunkta) - jest tylko problem z modyfikacją softu w celu umożliwienia wyboru tej wersji lektora. Czyli wracamy na początek akapitu...
Tak czy inaczej nie zawadzi zrobić w tej sprawie awanturę i zażądać poważnego traktowania polskich użytkowników tych produktów.
Zletą rozwiązania było by standardowe traktowanie polskiej wersji językowej - tzn. ewentualny kolejny service pack instalował by się standardowo z nośnika i zawierał polską wersję.
Drugie rozwiązenie - można je traktować jako tymczasowe. Ma jedną podstawową wadę - polskie menu i polski lektor (a dokładnie znacznik wyboru polskiego lektora z nośnika standardowego mapy) realizowane są poprzez zmianę obrazu softu wprost w pamięci FLASH urządzenia - w związku z tym zainstalowanie polonizacji wymaga dostarczenia urządzenia do serwisu w celu jego przeprogramowania przy pomocy programatora. Jeśli to nas nie przeraża, to mogę w tym zakresie podjąć się roli negocjatora, bo nawiązałem kontak z kimś kto jest w stanie nam taką usługę wykonać. Trzeba tylko podjąć decyzję, czy chcemy (ewentualnie równolegle z "molestowaniem" producenta) wydać kolejne kilkaset złotych na polonizację wykonaną w oparciu o SP 5.3 dla NXa.
Proszę o głosy za lub przeciw.
O cenie będzie można mówić za jakąś chwilę, jak autor tej polonizacji dowie się o naszych zamiarach...
rafalrafal01 22-05-2013, 21:23 Poloniizacja
te 2 ii to celowo? - dla zmyłki szukajki:)
Przecież napisane, że za wcześnie pytać o cenę... Autor tej polonizacji (naruszającej zresztą prawa autorskie Blaupunkta) nie wie, że możemy być zainteresowani...
artur1970 22-05-2013, 22:03 Przecież napisane, że za wcześnie pytać o cenę... Autor tej polonizacji (naruszającej zresztą prawa autorskie Blaupunkta) nie wie, że możemy być zainteresowani...
tedi_k nie idź tą drogą !
Wejdziesz raz i brak odwrotu, bo jak kupisz za dwa lata mapę 2015 to będzie zonk.
Rzucając pomysł miałem na myśli fabryczne, wykonane przez producenta uaktualnienie.
Ale to twój wątek - więc prowadź Wodzu na Kowno !!!!!!!!!!!!!!
Droga nie niesie ryzyk dla nas - zmodyfikowany soft normalnie pozwoli zrobić upgrade nowym SP od Blaupunkta. Tylko jak nowy SP nie będzie miał języka polskiego, to pieniądze wydane na uprzednią polonizację pójdą do krainy wiecznych łowów...
Problemy z prawami autorskimi dotyczą autora modyfikacji a nie nas.
Jestem za gnębieniem Blaupunkta, tylko słabo wierzę w skuteczność...
Natomiast spolonizowany SP 5.3 to dostępny konkret.
A moim zdaniem Blaupunkt ma interes w dokończeniu polonizacji. Dostaje kasę za każde wyprodukowane = zamontowane urządzenie w nowym aucie. A zapewne zainteresowanie tą opcją wzrośnie gdy język polski będzie dostępny.
A czy ktoś wie, czy navi w nowej Kudze ma fabryczny język polski? Podejrzewam że rozwój naszych NXów się już zakończył, a nowa navi obecna teraz w Kudze będzie w nowym Mondeo i nowym S-Maxie. I jeśli tam zrobili język polski, to wówczas znaczy to że język polski z NXów został zapewne świadomie pominięty.
Ja się wszakże do akcji przyłączam. Tylko nie wiem, czy jako obecni już użytkownicy NXów mamy siłę przebicia. Najlepiej gdyby wpisały się tu osoby planujące zakup Fordów z NXami.
artur1970 22-05-2013, 22:21 tedi_k -]Droga nie niesie ryzyk dla nas - zmodyfikowany soft normalnie pozwoli zrobić upgrade nowym SP od Blaupunkta. Tylko jak nowy SP nie będzie miał języka polskiego, to pieniądze wydane na uprzednią polonizację pójdą do krainy wiecznych łowów... czyli nas dotyczy
ups zaktualizuj dane
Jestem za gnębieniem Blaupunkta, tylko słabo wierzę w skuteczność... a sprawdziłeś
Są jeszcze inne drogi:
Pozostaje jeszcze aktualny producent map - tomtom
Ford to wszystko firmuje - zrobi się szum
Trzeba rozpoznać sytuację do kogo uderzyć, a potem otoczyć i systematycznie nękać aż poda namiary na konkretne osoby decydujące o zablokowaniu języka polskiego.
Przecież goście od instalacji polonizacji softu navi fabrycznych (nie tylko Forda) ostro się reklamują od kilku lat. Jeśli miał powstać szum to jakoś słabo go słychać.
Jedyna różnica "mojej" propozycji w stosunku do dotychczasowych ofert jest taka, że gość, z którym nawiązałem kontakt jest (moim zdaniem) kumaty i zrobił to na SP 5.3 zarówno w wersji z kamerą cofania jak i bez. Pozostałe (dotychczasowe na allegro) były chyba na 5.1 i to bez kamery cofania.
Instalację nowego SP wykonuje każdy własnymi rękami - dotyczy nas jeśli podejmie się stosowną decyzję. Pojawienie się nowego SP może byś w pakiecie negocjacyjnym (jego polonizacja) z autorem polonizacji. Nie naciskam, tylko pokazuję opcję.
Nie ma w Blaupunktach blokady języka polskiego (zgodnie z moją wiedzą). Brak jest polonizacji menu i w z wiązku z tym brak opcji wyboru polskiego lektora, bo to jest standardowo u Blaupunkta połączone (język menu + lektor).
Mapy są z niewielkim wpływem na polonizację softu.
artur1970 22-05-2013, 22:49 Przecież goście od instalacji polonizacji softu navi fabrycznych (nie tylko Forda) ostro się reklamują od kilku lat. Jeśli miał powstać szum to jakoś słabo go słychać.
Tak oczywiście to oni mieliby zrobić ten szum i stracić kasę!!!!
Raz piszesz że trzeba wysłać navi do gościa, a w drugim poscie że robimy to sami!!!!!!!
Może jest już późno i nie łapię.
Może jest już późno i nie łapię.
Polonizację robi gość przy pomocy programatora - trzeba do niego wysłać urządzenie.
SP "publikowane" (lub wyciekłe do internetu) autorstwa Blaupunkta instaluje sie samemu z wypalonej płytki. W związku z tym "przykrycie" polonizacji oficjalnym ewentualnie nowym SP od Blaupunka (bez polskiej wersji językowej) jest czynnością świadomą (no prawie...:P) użytkownika...
A ewentualny szum z tytułu dostępności niezbyt legalnych wersji spolonizowanych softu powinni byli zrobić producenci urządzeń (lub dystrybutorzy samochodów) a nie autorzy tych polonizacji... Z jakichś powodów nie słychać o wizytach policji w firmach otwartym tekstem oferujących spolonizowane oprogramowanie navi fabrycznych...
ups zaktualizuj dane
...
Późno i nie jarzę:P Nie zrozumiałem tej kwestii.
Polonizację softu urządzenia chyba od każdego z dostawców (w tym od tego co mam na myśli) użytkownik - czyli my - kupuje jako "usługę serwisową". Więc my nie mamy problemu jako nabywca legalnej usługi z legalnej firmy.
No to jedziemy dalej:D
... Polski lektor na nośnikach map jest od bardzo dawna i z tym nie ma dodatkowych kosztów (dla Blaupunkta) - jest tylko problem z modyfikacją softu w celu umożliwienia wyboru tej wersji lektora. ...
Wczoraj dzwoniłem do Rumii do wiadomej f-my i pytałem o szczegóły, ceny polonizacji itd.
Interesowało mnie, czy gdy już posiadam oryginalną mapę DVD 2013, to czy cena polonizacji będzie odpowiednio niższa?
Odpowiedzieli mi, że nie. Nadal będzie 1000zł, bo ta moja oryginalna płyta się nie nadaje, muszą włożyć swoją oryginalną płytę i dopiero wtedy wszystko zadziała. Ewentualnie moją DVD mogą wziąć w rozliczeniu za 300zł.
Zadałem już to retoryczne pytanie w wątku "Nawigacja Blaupunkt NX SP5.1", tzn, czy w takim przypadku oznacza to, że Blaupunkt wydał dwa rodzaje "oryginalnych" płyt? Z polskim lektorem i bez lektora, dla firm polonizujących i dla ASO? Oczywiście w to mocno wątpię i jest to jakaś bzdura... no i tak sobie gdybam.
Bo jeżeli faktycznie język polski jest na każdej płycie DVD, tylko trzeba go "odblokować" przy pomocy np ServicePacka, to oznacza, że ta usługa polonizowania, polegająca również na dodawaniu płyty DVD z mapami to w 50% jakaś ściema?!
Cała sprawa jest bardzo prosta. Polacy nie są partnerami dla Forda. Jeśli polskiego dealera nie interesuje wprowadzenie polskiego języka do obsługi nawigacji największej limuzyny Forda. I nie interesuje go to od dobrych kilku lat. To o czym tu gadać. Zadziwiające jest to, że Mondeo jest jednym z częściej kupowanych aut flotowych w naszym kraju.
artur1970 23-05-2013, 12:14 Cała sprawa jest bardzo prosta. Polacy nie są partnerami dla Forda.
I to trzeba zmienić.
Namierzyć osobę w Ford Polska, poszukać przepisów z kategorii ochrony praw konsumentów i przepisów unijnych, jakiś rzecznik może być praw dziecka. W tej chwili musimy postarać się zebrać max info o stronie technicznej.
Przecież Panowie oferujący polski w naszych navi nie opracowali nowego softu, map. Musieli bazować na już istniejących plikach.
http://www.blaupunkt.de/index.php?id=959&L=1 polski jest
rutek-wat 23-05-2013, 12:29 muszą włożyć swoją oryginalną płytę to ja mam inne pytanie - jak to się ma do naszej wiedzy "jakoby" tych płyt/map nie dało się skopiować. Przecież firmy te w jakiś magiczny sposób to robią skoro "wytwarzają" swoją oryginalną płytę..........
Polacy nie są partnerami dla Forda.
Jak to nie są, a jak kupują auto w salonie za 150kzł, to są?
Dobrze, że chociaż instrukcja obsługi jest po polsku.
to ja mam inne pytanie - jak to się ma do naszej wiedzy "jakoby" tych płyt/map nie dało się skopiować. Przecież firmy te w jakiś magiczny sposób to robią skoro "wytwarzają" swoją oryginalną płytę..........
Płyt nie da się skopiować wraz z zabezpieczeniem wymaganym przez soft oryginalny Blaupunkta.
Natomiast przy odpowiedniej determinacji oraz odpowiednim wyposażeniu da się namierzyć fragment programu navi kontrolujący oryginalność płyty (występowanie oryginalnego zabezpieczenia). Jak już ten kawałek programu się namierzy, to można go wyłączyć... Wówczas oryginalna płyta przestaje być potrzebna... Co więcej - przy odrobinie inwencji - można podmienić kontrolę oryginalności na bardziej prymitywną własną - wówczas będą działać tylko "nasze" "oryginalne" płyty... Wówczas oczywiście to zabezpieczenie może być oparte np. o jakiś numer seryjny pisany wprost na płycie i zaszyty w oprogramowaniu tej konkretnej navi dla nas spolonizowanej... Czyli płyta może być "sparowana" z konkretnym urządzeniem i także mamy nici z jej kopiowania "testowego dla kolegi"... Natomiast dla siebie możemy robić kopie bezpieczeństwa!
Teoretyzuję, ale zapewne w sposób bardzo bliski temu co zrobiła znana firma ucząca naszego języka różne navi fabryczne...
Pamiętajmy, że te firmy polonizujące navi prowadzą biznes bezpośrednio z klientem końcowym (wręcz z konkretnym urządzeniem, które trzeba do nich dostarczyć) i w ich przypadku np. "parowanie" płyty z urządzeniem klienta nie nastręcza żadnych problemów!
Zapytam inaczej.
Czy dla uruchomienia polskiego lektora potrzebne są:
1) tylko płyta CD ze specjalnym SP ?
2) tylko płyta DVD (z mapami) specjalnie spreparowana ?
3) płyta CD specjalnie spreparowana + DVD specjalnie spreparowana ?
4) oprócz któregoś z powyższych, dodatkowo podłączenie PC do urządzenia BP NX i programowanie Flasha ?
Jak to nie są, a jak kupują auto w salonie za 150kzł, to są?
Dobrze, że chociaż instrukcja obsługi jest po polsku.
Dla polskiego dealera klient czy kupuje auto za 30 czy za 150 tysięcy jest tak samo mało ważny. I nie dzieje się tak tylko w fordzie. Jest tak właściwie prawie wszędzie.
Dla polskiego dealera klient czy kupuje auto za 30 czy za 150 tysięcy jest tak samo mało ważny.
W Fordzie obsługa klienta jest fatalna, ale już marki premium jak BMW czy Merc...tam dbają o klienta.
A Ford nie dba,bo po co skoro i tak się auta sprzedają.... :P
Na szczęście auta są ok. Ostatnio miałem okazję przejechać się BMW 3 z 2009 roku i jestem w szoku bo jakość materiałów użytych w środku wydaje się niższa niż w Mondeo MK4. Zawsze sądziłem, że BMW to synonim luksusu niezależnie od modelu a tu masz BMW autko prawie plastikowe
.... a tu masz BMW autko prawie plastikowe
Robi się tu spory OT...ale kończąc..
Może jechałeś jakąś bida edyszyn wersją, tak samo z Fordem wsiądź do Trenda a wsiądź do Titka X na fulu i też będzie różnica że hooooo ;)
Robi się tu spory OT...ale kończąc..
Może jechałeś jakąś bida edyszyn wersją, tak samo z Fordem wsiądź do Trenda a wsiądź do Titka X na fulu i też będzie różnica że hooooo ;)
Nie chodzi mi o wyposażenie ale jakość plastików i ich spasowanie.
Ale fakt wersja była podstawowa.
Ale odchodzimy od tematu. Co do polonizacji to osobiście nie sądzę abyśmy coś wskórali. Polska to nie UK gdzie Fordy są w czołówce sprzedaży. Wogóle u nas nowych aut sprzedaje się wyjątkowo mało bo bieda jest.
Zapytam inaczej.
Czy dla uruchomienia polskiego lektora potrzebne są:
1) tylko płyta CD ze specjalnym SP ?
2) tylko płyta DVD (z mapami) specjalnie spreparowana ?
3) płyta CD specjalnie spreparowana + DVD specjalnie spreparowana ?
4) oprócz któregoś z powyższych, dodatkowo podłączenie PC do urządzenia BP NX i programowanie Flasha ?
To wiedzą dokładnie Ci co to uruchomili. Ten "mój" odpowiedział wprost - jego modyfikacja wykorzystuje polskiego lektora zawartego na oryginalnej płycie z mapami i jego polonizacja może być używana z oryginalnymi mapami (które już kupiliśmy...). Jak sprawdzę, to potwierdzę...
Do spolonizowania menu i/albo uruchomienia lektora PL na pewno trzeba mieć zmienione oprogramowanie (firmware) nawigacji. Jeśli tak zmienione oprogramowanie robi jakiś "niezależny serwis", to wgrać takie zmienione oprogramowanie można tylko programatorem. Moim zdaniem nie jest możliwe pogrzebanie w oprogramowaniu dystrybuowanym na CD jako SP (np. 5.3). Zmienić można oprogramowanie tylko bezpośrednio na jego obrazie w pamięci FLASH - a więc wgrać je można tylko jako obraz FLASH (programatorem).
Alternatywnie, takie PL oprogramowanie musi przygotować Blaupunkt - wtedy będzie dystrybuowane na CD i nie będzie wymagało wgrywania do FLASHa przy pomocy programatora
piotrali 23-05-2013, 21:03 wgrać takie zmienione oprogramowanie można tylko programatorem
Sądzę że się mylisz. Dane językowe są zapisane w SP w pliku FGS.DNL - wystarczy tylko zmodyfikować ten plik na płycie i zrobić update z płyty żeby napisy były po polsku.
Coś podobnego robiono przy zmianie języka navi Blaupunkta DX stosowanego w całej grupie VAG.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251887
Tutaj jest FAQ spolszczenia Blaupunkta DX
Sądzę że się mylisz. Dane językowe są zapisane w SP w pliku FGS.DNL - wystarczy tylko zmodyfikować ten plik na płycie i zrobić update z płyty żeby napisy były po polsku....
Strasznie się ucieszę, że się mylę!
Kolego - NaviEditor w ręcę i do dzieła!!!
Uwielbmiam młodych ambitnych, którzy myślą, że cała reszta społeczeństwa to zidiociali ramole i tylko oni mają otwarte oczęta!
Powodzenia!!!
Oczywiście, że klasyk miał rację iż czasem potrzebny jest ktoś, kto nie wie, że rzecz jest nie wykonalna i ją zrobi.
Jakoś jednak wątpię, że mamy do czynienia z takim przypadkiem...
Tedi_k ma rację. W tym pliku nie ma nic coby było związane z polską wersją. Dokładnie sprawdziłem
Problem polega na czymś innym - do navi MFD są narzędzia typu NaviEditor a do naszych Blaupunktów takich narzędzi brak.
NaviEditorem w naszym pliku DNL niczego się ie zmodyfikuje. Innego alternatywnego programu też nie ma.
Więc co tu teoretyzować, że "chyba nie mam racji" jak brak armat do strzelania...
piotrali 24-05-2013, 06:13 W tym pliku nie ma nic coby było związane z polską wersją
Nic nie mówiłem że w pliku są polskie dane - mówiłem że w pliku są dane językowe które trzeba zmodyfikować - przerobić na polskie.
Więc co tu teoretyzować, że "chyba nie mam racji"
"nie masz racji" w kwestii programowania bezpśrednio flasha programatorem.
..."nie masz racji" w kwestii programowania bezpśrednio flasha programatorem.
Zadam pytanie inaczej:
Czy kolega piotrali posiada narzędzie do modyfikacji plików DNL zawartych na dystrybutywie SP? Albo czy kolega piotrali słyszał o istnieniu takiego narzędzia do tych konkretnych navi (TravelPilot FX i NX w wersji dla Forda)?
Jeśli odpowiedź będzie brzmiała TAK - bardzo prosimy o konkretne info - możemy przecież uruchomić forumowy projekt polonizacji interesujących nas navi inwestując jedynie czas a nie pieniądze.
Bo jeśli takich narzędzi brak - to proszę o konkretne, techniczne wyjaśnienie jak kolega zamierza zmodyfikować owego DNLa oraz jeszcze z 6 lub 7 miejsc w strukturze SP (warto pozaglądać jak zrobione są katalogi z dostępnymi obecnie wersjami jężykowymi i co w nich siedzi...). Odpowiedź w rodzaju "przecież zrobię to dowolnym edytorem szestnastkowym" jest bzdurna, bo tego tak nie da się zrobić na SP dobrze i w skończonym czasie.
Edytorem hexa to można to zrobić i owszem, ale na obrazie pamięci. Tyle, że ten obraz uzyskuje się przy pomocy programatora a po modyfikacji także zapisuje przy pomocy programatora... W tym przypadku zadanie jest także silnie nietrywialne, ale generalnie wykonalne.
Alternatywnie, takie PL oprogramowanie musi przygotować Blaupunkt - wtedy będzie dystrybuowane na CD i nie będzie wymagało wgrywania do FLASHa przy pomocy programatora
Panowie, skoro oprogramowanie może przygotować i dystrybuować Blaupunkt, to oznacza, że pamięć można zaprogramować przy pomocy płyty CD. Czyli dane o języku polskim muszą jednak znajdować się w którymś pliku SP5.3. Kwestią jest - nie brak programatora zatem, lecz programu i umiejętności do edycji tego pliku.
Przynajmniej na tę chwilę.
Ale to dotyczy polskiego MENU, natomiast polski lektor, to już inna bajka chyba?
Bump: Ooo, sorry, widzę, że kolega tedi_k już mnie uprzedził w rozwianiu wątpliwości...
....Czyli dane o języku polskim muszą jednak znajdować się w którymś pliku SP5.3. ...
Nie rozumiesz - polskich komunikatów menu w SP 5.3 nie ma. Balupunkt dopiero musiał by posadzić programistów aby ten program poprawili (dopisali polskie menu i dodali możliwość jego aktywowania), przygotować nowy SP - np. 5.4PL lub jakoś tak i wydać go do dystrybucji.
Nie chcę Was zniechęcać do walki, ale z tego co wiem ten Blaupunkt, który produkuje wyposażenie fabryczne to nadal cześć Boscha (resztę Bosch sprzedał kilka lat temu). Jeżeli powyższe jest prawdą to nic nie załatwicie, bo Bosch niestety jest firmą, która nie specjalnie jest zainteresowana faktami, które są niezgodne z jej postrzeganiem świata... A skoro dotąd nie dali PL to znaczy, że w ich rozumieniu nasz język nie jest istotny.
A nawet gdyby dali się przekonać to zanim zaczną projekt itp itd... to my już dawno będziemy mieli inne auta.
Pracowałem do zeszłego roku w Boschu (choć oczywiście w innym dziale) i niestety wiem co piszę.
A ktoś wcześniej podniósł argument, że Mondeo to najlepiej sprzedawane auto flotowe... Może, ale ile z tych flotowych Mondków ma NXa? W ogóle jaki jest odsetek NXów w Fordach w PL? 1 na 30? A wśród tych kupionych w salonie w kraju na pewno jeszcze niższy.
Chciałbym żeby było inaczej ale watpię, żeby bosch chciał rozwijać produkt stary (jakim jest NX).
Z punktu widzenia sprzedaży to mały potencjał (tylko sprzedaż map w niskim wolumenie), lepiej z ich punktu widzenia wpakowac te same pieniądze w jezyk polski w następne generacje nawigacji, Voice controll, etc - nowe nawigacje+ upgrade map).
Chciałbym się mylić....
Jeżeli jednak będzie taka szansa i będzie wiadomo do kogo uderzyć - chętnie to poprę.
Dokładnie tak po co robić coś dla Polaków jak i tak zwyczajnie tego nie kupią.
Ale nie ma się co dziwić przeciętny Polak zarabia 1600 zł a za litr paliwa płaci 5,5 zł. Przecietny Niemiec zarabia 1600 Euro a za litr paliwa płaci 1,40 Euro.
To jest chory kraj ta Polska
robert LC 29-05-2013, 14:21 Można by było spróbować różnych rozwiązań i się skontaktować z BLAUNKTEM przez media np: turbo kamera TVN ciekawe co by powiedzieli oficjalnie, czy by byli chętni podjęcia tematu i chcieli poprawić wizerunek na polskim rynku?
artur1970 29-05-2013, 16:23 Dzisiaj w rozmowie z P.Ryba poruszyłem temat polskiego lektora w naszych navi,
obiecał wysłać zapytanie w tej sprawie do przedstawiciela tomtom.
Jak tylko otrzyma odpowiedź, zamieszczę ją w tym wątku.
Bump: Można by było spróbować różnych rozwiązań i się skontaktować z BLAUNKTEM przez media np: turbo kamera TVN ciekawe co by powiedzieli oficjalnie, czy by byli chętni podjęcia tematu i chcieli poprawić wizerunek na polskim rynku?
Jeżeli tylko masz namiary - DZIAŁAJ
Kilka osób równocześnie zrobi większy dym.
Panowie jeżeli tylko możecie to zapraszam do aktywności.
NIE PYTAJCIE CO MOŻEMY ZROBIĆ DLA WAS, ZAPYTAJ CO TY MOŻESZ ZROBIĆ
Czy na pewno nie ma oficjalnej polonizacji do NX? Oglądałem kilka nowych aut w salonie i widziałem polskie menu w NX - zobaczcie proszę stronkę BEMO w Poznaniu:
http://www.bemo-motors.pl/ford/poznan/oferta-specjalna/
zakładka Mondeo, oferta 170002, na zdjęciu jest zbliżenie nawi z polskim menu, a nie podejrzewam dealera, że korzysta z uczymyautapolskiego g:D Oczywiście nie wiem, czy polonizacja dotyczy też lektora w nawi, ale lepsze to, niż nic... To samo widziałem też jakiś czas temu w S-Maxie w BEMO-MOTORS...
Czy na pewno nie ma oficjalnej polonizacji do NX? Oglądałem kilka nowych aut w salonie i widziałem polskie menu w NX - zobaczcie proszę stronkę BEMO w Poznaniu:
http://www.bemo-motors.pl/ford/poznan/oferta-specjalna/
zakładka Mondeo, oferta 170002, na zdjęciu jest zbliżenie nawi z polskim menu, a nie podejrzewam dealera, że korzysta z uczymyautapolskiego g:D Oczywiście nie wiem, czy polonizacja dotyczy też lektora w nawi, ale lepsze to, niż nic... To samo widziałem też jakiś czas temu w S-Maxie w BEMO-MOTORS...
No ale to jest NX SD Plus. Aktualizacje do NX SD Plus są zupełnie osobne - nie jest wykluczone, że dodali do nich język polski tak jak dodali rosyjski (też tylko w tej wersji). Nawet jeśli w najnowszych SD Plus jest język polski, to nic to nie zmienia w sytuacji "zwykłych" NXów...
A tak poza wszystkim: "uczymy auta polskiego" nie ma patentu na nowe SD Plus, więc ten język polski na fotce na pewno nie od nich...
No ale to jest NX SD Plus. Aktualizacje do NX SD Plus są zupełnie osobne - nie jest wykluczone, że dodali do nich język polski tak jak dodali rosyjski (też tylko w tej wersji). Nawet jeśli w najnowszych SD Plus jest język polski, to nic to nie zmienia w sytuacji "zwykłych" NXów...
A tak poza wszystkim: "uczymy auta polskiego" nie ma patentu na nowe SD Plus, więc ten język polski na fotce na pewno nie od nich...
NX SD PLUS niczym się nie różni od NX DVD
holdenikus 02-06-2013, 19:46 Chociażby tym, że zamiast czytnika SD jest ładny flex i czytnik kart SD.
NX SD PLUS niczym się nie różni od NX DVD
No i drobiazgiem jeszcze (oprócz tego czytnika kart SD zamist DVD) - różni się płyta główną, a więc także softem... Możesz spróbować zainstalować soft od SD Plus do DVD - POWODZENIA!
No i drobiazgiem jeszcze (oprócz tego czytnika kart SD zamist DVD) - różni się płyta główną, a więc także softem... Możesz spróbować zainstalować soft od SD Plus do DVD - POWODZENIA!
Chyba żartujesz !!!
Softem owszem. Kolorami tylko. Zarówno szybkość działania jak i soft pod względem funkcjonalności jest identyczny
...Zarówno szybkość działania jak i soft pod względem funkcjonalności jest identyczny
Ulmar - pomyśl: zdanie takie jak Twoje, tylko trochę przerysowane "Oglądałem Windowsy i Linuxa - pod względem szybkości działania i funkcjonalbności są takie same". Czy z tego da się coś sensownego wywnioskować?
Różnice w konstrukcji płyt głównych NX DVD i NX SD Plus powodują, że soft nie jest przenaszalny pomiędzy urządzeniami.
Blaupunkowi z oczywistych powodów nie chce się modyfikować softu starych urządzeń - robi to niechętnie tylko dla nowych.
Gdzie tu jest żart i z czyj on jest?
Ulmar - pomyśl: zdanie takie jak Twoje, tylko trochę przerysowane "Oglądałem Windowsy i Linuxa - pod względem szybkości działania i funkcjonalbności są takie same". Czy z tego da się coś sensownego wywnioskować?
Różnice w konstrukcji płyt głównych NX DVD i NX SD Plus powodują, że soft nie jest przenaszalny pomiędzy urządzeniami.
Blaupunkowi z oczywistych powodów nie chce się modyfikować softu starych urządzeń - robi to niechętnie tylko dla nowych.
Gdzie tu jest żart i z czyj on jest?
Właśnie dlatego nie wierzę, że programistom z Bosch czy Blaupunkt chciało się konstruować identycznie wyglądajcy soft na zupełnie nowych zasadach działania. Prawdopodobnie tylko fragmenty softu odpowiedzialne za SD są inne. Reszta jest identyczna.
No to czekamy na kogoś, kto ma NX'a z fabrycznym językiem polskim. Ja mam wersję softu main 201211 i polskiego brak. Ewentualnie ktoś by musiał się pofatygować do salonu i się podpytać, a właściwie to uzależnić zakup samochodu od tego języka, żeby chciało im się czegokolwiek dowiedzieć.
Roland074 04-06-2013, 05:44 Witam
Panowie, nie ma w sprzedaży fordów z NX-em w języku polskim - puszczonych od producenta. Rozmawiałem w tej sprawie z kolegą - dilerem z salonu w Płocku. Dzwoniłem do znanej Wam zapewne firmy "Uczymy auta polskiego" i dowiedziałem się, że taką usługę wykonują dla prywatnych osób, ale też dla - salonów samochodowych i są chętni.
Więc pozostaje: albo zakup usługi od nich, albo prośba do P. Ryby o interwencję u producenta o nowy SP np.5.4.
Pozdrawiam
artur1970 07-06-2013, 13:25 Panowie,
jako że idzie trochę opornie z naszą akcją postanowiłem zapytać pewnej firmy w Krakowie która polonizuje navi ile ta zabawa kosztuje.
polskie menu w nawigacji 400 zł.
full z polskim lektorem 800 zł.
Jeżeli usługa wykonywana będzie dla kilku osób jest możliwość negocjacji cen.
rafal8967 07-06-2013, 13:54 A ilu musialo by nas byc zeby dostac rabat , bo jak co to do Krakowa nie daleko moge podjechac jesli zrobia to na miejscu
Polonizacja OK, ale co będzie jak zakupimy nowe mapy 2014?
Znów będzie potrzebna interwencja firmy z Krakowa?
Pozdrawiam
Powiem tak....za 400 czy za 800zł...wole iść na kurs angielskiego niż tyle bulić ;)
Na szczęście znam angielski i nie musze,ale taka jest moja opinia. Najważniejsza jest aktualna mapa, a język to zbędny gadżet, no chyba że ktoś " ynglisz nie pojemajet ja iś kajne nic..." :D
artur1970 07-06-2013, 15:22 Pytałem, po wrzuceniu polskiego menu jest możliwość zmiany map na nowsze. Menu zostaje polskie.
Z full opcją - facet nie mówił przekonująco - można wrzucić nową mapę.
Wstępnie rozmawiałem z nim o możliwości wykonania trasy po Polsce. Wszystko zależy jakie odległości i ile osób
Pytałem, po wrzuceniu polskiego menu jest możliwość zmiany map na nowsze. Menu zostaje polskie.
Z full opcją - facet nie mówił przekonująco - można wrzucić nową mapę.
Wstępnie rozmawiałem z nim o możliwości wykonania trasy po Polsce. Wszystko zależy jakie odległości i ile osób
Chodzi o to, że ten facet nie wie, że mamy już 2013 i dlatego mówi, że da nam nowsze.
Jeśli się okaże, że klient już ma 2013 to i tak ta mapa się nie nadaje.
Oni muszą dać swoją 2013 - niby oryginalną a klienta płytę mogą wziąć w rozliczeniu.
Oni muszą dać swoją 2013 - niby oryginalną a klienta płytę mogą wziąć w rozliczeniu.
To ja tu czegoś nie rozumiem.
Ponoć zabezpieczeń naszych nawigacji nie da się złamać. Płyty muszą być tłoczone. A tu firma z Krakowa potrafi tak zrobić, żeby nie oryginalna płyta chodziła?
Pozdrawiam
Zaraz, jak tylko przy pomocy tego forum zakupiłem płytę 2013, to zadzwoniłem do Rumii, do znanej firmy "uczymyauta....." i taką informację dostałem.
Z naszą płytą będą tylko polskie napisy, z ich płytą dodatkowo będzie polski lektor.
Co do krakowskiej firmy rzeczywiście mogę się mylić.
Roland074 07-06-2013, 20:53 Panowie
Płyty, które my kupiliśmy są dokładnie takie same jakie Oni posiadają. Nie ma innych. Tylko,że najniższa cena za jaką Oni te mapy kupują to 515zł. Tak ja już wiadomo - radio jest zabezpieczone w ten sposób, że czyta tylko płyty tłoczone, a nie wypalane. Cytowana tu firma robi nakładkę na soft radia i soft navi przy pomocy specjalnego oprogramowania (czcionka + lektor), a inne mapy.
Mam nadzieję, ze Pan Ryba coś wskóra odnośni polonizacji NX-a u Blaupunkt/Bosh.
Pozdrawiam
No to z uporem pytam, dlaczego chcą wymienić płytę? Nie rozumiem tego.
...A tu firma z Krakowa potrafi tak zrobić, żeby nie oryginalna płyta chodziła?...
Czy "firma z Krakowa" to potrafi to nie wiem...
Prosze po raz kolejny - zrozumcie, że zabezpieczenie płyty przed kopiowaniem (czyli brak możliwości uzyskania kopii identycznej z oryginałem) to osobna sprawa w stosunku do modyfikowania softu navi.
Teoretycznie (a przy stosownym wyposażeniu i nakładach pewnie i praktycznie) wykonalne jest namierzenie w sofcie navi miejsca gdzie dokonywana jest kontrola oryginalneości płyty i zastąpienie procedury kontrolnej inną, własmną. Już raz o tym pisałem.
Tak więc możliwe jest, iz ktoś "kumaty" rozczesał soft navi i namierzył oraz wyłączył procedurę kontroli oryginalniości płyty. Przy okazji mógł dokonać np. polonizacji.
Intrygujące jest, iż "firma z Krakowa" nie umie wykorzystać polskiego lektora zawartego na płycie mapy...
No to z uporem pytam, dlaczego chcą wymienić płytę? Nie rozumiem tego.
Bo pewnie kupili sobie trochę płyt "na magazyn" drożej od nas i muszą się ich jakoś pozbyć...;)
Roland074 07-06-2013, 21:15 Dobre pytanie zadałeś?
Jutro jak wrócę z ryb to będę do nich dzwonić i spróbuję się czegoś dowiedzieć. A jak na razie to może któryś z chłopaków, którzy wykupili u Nich taką usługę mogliby wyjąć płytkę z mapą, zrobić zdjęcie i zmieścić na forum. Byśmy zobaczyli co to za towar.
Aha jak ostatnio jeszcze przed zakupem mapy 2013 do Nich dzwoniłem, to dostałem taką informację: gdybym wykupił usługę na ten rok, to w następnym roku przy zakupie od nich mapy na 2014, to zabierają i dopłacam 200 zł.
Pozdrawiam.
artur1970 07-06-2013, 21:17 Trochę chyba namieszałem.
Pisząc nową mapę miałem na myśli np. 2014. Twierdził że po zmianie menu na polskie, można spokojnie korzystać z fabrycznych - lektor angielski.
Nie chcę ale muszę - rozmawiałem z gościem którego znajdziecie wpisując polskie-menu.
Bo pewnie kupili sobie trochę płyt "na magazyn" drożej od nas i muszą się ich jakoś pozbyć...;)
Chyba to nie takie oczywiste, aż tak by nie ściemniali.
Wszak cięgle będę w posiadaniu własnej płyty, którą mogę włożyć i spróbować po tym ich upgradzie, i sprawdzić czy będzie działał polski lektor. Twierdzą, że nie będzie działał!
Polskiego lektora trzeba aktywować według jego identyfikatora na płycie... Ponieważ goście język polski podkładają pod angielski, może nie zdołali namierzyć gdzie wg języka wybranego (ciągle wybrany jest "angielski" mimo, że pisze po polsku...) następuje wybór lektora? Mogli wyłączyć kontrolę oryginalności płyty i zrobić płytę "jak prawdziwą", ale ze zmienionym identyfikatorem polskiego lektora tak jak byłby on lektorem angielskim... Trzeba by sie do tego dorwać, to wtedy można by powiedzieć coś sensownego...
Roland074 10-06-2013, 19:28 Witam
Faktycznie "tedi_k" ma rację. Dziś dzwoniłem do omawianej firmy. Mapę naszą na 2013 Oni zabierają bo nie będzie chodziła z lektorem, a dają swoją (pewnie po modyfikacji) za pewną opłatą w rozliczeniu. Generalnie usługę chcą robić kompleksowo - 1000zł, no minus jakieś rozliczenie za naszą mapę.
Zastanawia mnie tylko, co oni robią później z naszymi mapami, o przecież jeżeli opanowali jej kopiowanie i wstawianie polskiego lektora, to wystarczy jeden egzemplarz i wio.
... co oni robią później z naszymi mapami, o przecież jeżeli opanowali jej kopiowanie i wstawianie polskiego lektora, to wystarczy jeden egzemplarz i wio.
A co ebay zamknęli???!!! ;)8):D
Dla mnie wszystko co piszecie o tym przerabianiu map przez te tajemnicze firmy uczące polskiego to jest na granicy piractwa. Ja nie piszę się na taki czarny rynek
Na razie my też się jeszcze nie zapisaliśmy...
Już raz to napisałem, ale powtórzę - firmy "uczące" oficjalnie się ogłaszają, że dokonują modyfikacji w sofcie urządzeń, ale żaden producent ani Ford Polska w tym przypadku (czy VW, Audi albo Mercedes Polska) nie wszczął żadnej procedury - może jest to im na rękę. że nie muszą robić tego sami?
Gdyby ktokolwiek się ogłosił publicznie, że ma numery seryjne do Windowsów "jak prawdziwe", to po 2 dniach miałby Policję w biurze...
Idziesz do salonu w Twoim ojczystym kraju. Wybierasz mondeo Titanium X za 140 tysięcy z twoich ciężko zarobionych pieniędzy. A za chwilę aby twoje auto mówiło w twoim ojczystym języku musisz zadawać się z szarą strefą i pirackimi przeróbkami. Dajcie spokój my Polacy to naprawdę nie szanujemy siebie. Można powiedzieć że jeśli sami siebie traktujemy jak 38 milionów baranów tak i nas traktują.
Moim skromnym zdaniem warunkiem sprzedaży auta wyprodukowanego poza Polska w Polskim salonie powinna być polonizacja obsługi auta.
Ani sekundy nie powinniśmy dyskutować o żadnej lewej polonizacji. Najnormalniej w świecie powinniśmy to mieć w standardzie w przepisach.
W przeciwnym wypadku zakaz sprzedaży modelu bez polskiej wersji nawigacji, radioodbiornika czy dvd.
...Moim skromnym zdaniem warunkiem sprzedaży auta wyprodukowanego poza Polska w Polskim salonie powinna być polonizacja obsługi auta.
Ani sekundy nie powinniśmy dyskutować o żadnej lewej polonizacji. Najnormalniej w świecie powinniśmy to mieć w standardzie w przepisach.
W przeciwnym wypadku zakaz sprzedaży modelu bez polskiej wersji nawigacji, radioodbiornika czy dvd.
Ulmar - jestem w 100% ZA!!!
Załatw to proszę - tylko w miarę możliwości w ciągu kwartału - nie dłużej... Metoda dowolna - oby skutecznie (byle nie trzeba było na styropianie spać i okupować siedziby Ford Polska przez miesiąc np. - nie bardzo mam czas...). 8) Możesz na przykład powołać się na ustawę o języku polskim, nakazującą polskie tłumaczenia instrukcji obsługi i czego tam jeszcze...
Potem mi się ten problem znudzi, bo z angielskim całkiem spoko sobie radzę, a angielską lektorkę traktuję jako drobną wprawkę językową...
Tyle, że lubię mieć wybór - jak chcę po polsku, to niech gada po polsku, a jak mam ochotę posłuchać angielszczyzny, to sobie mogę przełączyć...
Jeśli nie dasz rady załatwić - to co mamy zrobić???;)
To nie moje zadanie. To zadanie dealerów Forda
Zastanawia mnie tylko, co oni robią później z naszymi mapami, o przecież jeżeli opanowali jej kopiowanie i wstawianie polskiego lektora, to wystarczy jeden egzemplarz i wio.
Ale tak w zasadzie, to czy ktoś powiedział, że oni kopiują mapę? Może po prostu dają inny oryginał, a oprogramowanie modyfikują tak, że jest spięte na sztywno z konkretną płytą (jakiś numer seryjny, czy co tam może być takim od - nie znam się na tłoczeniu płyt). Wtedy są bezpieczni zarówno od zarzutu piractwa, jak i od tego, że klient się od nich uniezależni (kupując nowszą płytę gdzie indziej). Przy płycie innej niż sparowana, ich modyfikacja po prostu byłaby pomijana).
W takim układzie płytę braną w rozliczeniu parowaliby dla nowego klienta.
To oczywiście tylko hipoteza...
Za rok nowe mapy i co? Znów 400 PLN za płytę i 1000 za lektora?
Delikatna przesada.
Swoja droga zastanawiam się nad wymiana mojego NX na stacje multimedialną, ale nie bardzo wiem co zrobić z panelem klimatyzacji (który jak wiemy spięty jest z radiem).
Pozdrawiam
Piotr
Roland074 12-06-2013, 05:33 Witam wszystkich
"Artur 1970" mam pytanko: Czy p. Ryba rozmawiał już z kimś w sprawie polonizacji naszych NX-ów?
artur1970 12-06-2013, 07:56 P.Ryba zna temat i będzie rozmawiał z przedstawicielem tomtom, ale chcemy zakończyć temat zakupu map 2013.
Rover1986 14-06-2013, 18:45 Za ile kupiliście płytę na 2013 rok i jakie mapy ?
do FX ?
Panowie
Płyty, które my kupiliśmy są dokładnie takie same jakie Oni posiadają. Nie ma innych. Tylko,że najniższa cena za jaką Oni te mapy kupują to 515zł. Tak ja już wiadomo - radio jest zabezpieczone w ten sposób, że czyta tylko płyty tłoczone, a nie wypalane. Cytowana tu firma robi nakładkę na soft radia i soft navi przy pomocy specjalnego oprogramowania (czcionka + lektor), a inne mapy.
Mam nadzieję, ze Pan Ryba coś wskóra odnośni polonizacji NX-a u Blaupunkt/Bosh.
Pozdrawiam
michał71 14-06-2013, 19:41 Za ile kupiliście płytę na 2013 rok i jakie mapy ?
do FX ?
kolego bez urazy....poczytaj trochę w tych dwóch wątkach. Tu wszystko masz opisane i wyjaśnione. Jedyne co potrzeba to poświęć trochę czasu a wszystkiego się dowiesz.
Kolega robert LC wspomniał w swoim poście o zainteresowaniu sprawą TVN Turbo.
Podobny temat już był poruszany w Turbo Kamerze a dotyczył mercedesa. Klient zakupił Merca terenówkę (nie pamiętam modelu) w którym komputer i nawigacja nie była spolszczona. Po długich bojach z dealerem oraz przedstawicielem Mercedesa nic nie wywalczył ale następne modele Mercedesa już miały język polski. Należałoby znaleźć kogoś kto kupił Forda wyposażonego w nawigację w polskim salonie i ma wiele silnej woli aby walczyć z przedstawicielem Forda na Polskę.Myślę że jeśli ktoś taki podjąłby walkę pomożemy mu w tym.
Rover1986 16-06-2013, 18:42 kolego bez urazy....poczytaj trochę w tych dwóch wątkach. Tu wszystko masz opisane i wyjaśnione. Jedyne co potrzeba to poświęć trochę czasu a wszystkiego się dowiesz.
w tym wątku nie ma ceny za mapę 2013.
Pytam bo chciałbym zakupić mapę Europy 2013( głownie zależy mi na Polsce , ale jak można Europę to czemu nie) w salonie tylko czy posiada aktualne mapy Polski ?
W salonie tego nie wiedzą, bo to nowa mapa i jeszcze nie zamawiali ( salon Nowy Sącz).
Nie będę wydawał 1000 zł na wgrywanie mapy z polskim lektorem ( jakos na angielskim zajadę).
Jeśli pytam to znaczy że nie znalazłem odpowiedzi?
Poroszę dobrą dusze o odpowiedź?
w tym wątku nie ma ceny za mapę 2013.
Pytam bo chciałbym zakupić mapę Europy 2013( głownie zależy mi na Polsce , ale jak można Europę to czemu nie) w salonie tylko czy posiada aktualne mapy Polski ?
W salonie tego nie wiedzą, bo to nowa mapa i jeszcze nie zamawiali ( salon Nowy Sącz).
Nie będę wydawał 1000 zł na wgrywanie mapy z polskim lektorem ( jakos na angielskim zajadę).
a ten wątek czytałeś? http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=57
michał71 16-06-2013, 19:00 w tym wątku nie ma ceny za mapę 2013.
... ponieważ ten wątek dotyczy polonizacji blaupunkta NX oraz map, w wątku o hurtowym zakupie mapy 2013 do blaupunkta NX DVD dowiesz się naprawdę wszystkiego.
A ostatnia cena to 399 pln + koszty przesyłki.
artur1970 25-06-2013, 21:31 Panowie,
dziękuję koledze michał71.
Proszę kolegów o przesyłanie zapytań do Ford Polska w sprawie polonizacji naszych nawigacji oraz polskiego lektora.
http://www.ford.pl/Footer/Kontakt
dla wygodnych poniżej Formularz kontaktu
http://ford.dobrestrony.pl/formularz/formularz.php
Sprawdzimy jak traktuje się użytkowników samochodów Ford w Polsce.
Proszę o zamieszczanie informacji o wysłanych zapytaniach i otrzymanych odpowiedziach.
michał71 25-06-2013, 21:43 Panowie,
dziękuję koledze michał71.
Proszę kolegów o przesyłanie zapytań do Ford Polska w sprawie polonizacji naszych nawigacji oraz polskiego lektora.
Proszę o zamieszczanie informacji o wysłanych zapytaniach i otrzymanych odpowiedziach.
Witam
Czyli robimy akcję i zalewamy ich pytaniami odnośnie polonizacji oraz polskiego lektora w naszych navi i np. jakości materiałów użytch do przycisków blaupunkta NX . Im wiącej będzie nas zadawać pytania i będziemy bardziej upierd.... to może coś uda się wskurać. Ja już piszę i czekam na odpowiedź od centrali forda :p
A może załóżymy odpowiedni wątek i będziemy tam wkleać ich odpowiedzi :p
pozdrawiam
michał
artur1970 25-06-2013, 21:50 Tak, dokładnie to opisałeś !!!!
Proponuję pozostać w tym wątku - sprawa dotyczy polonizacji i lektora.
W temacie o przyciskach zamieściłem taki sam post.
artur1970 26-06-2013, 22:22 Proszę kolegów o przesyłanie zapytań do Ford Polska w sprawie polonizacji naszych nawigacji oraz polskiego lektora.
miller69 10-12-2013, 19:30 Koledzy i koleżanki, pozwolę sobie odświeżyć trochę temat i zapytam wprost.
Coś drgnęło w temacie spolszczenia naszych pojazdów??
Pzdr.
artur1970 10-12-2013, 19:54 Tak, masz info w tym wątku.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181852&page=82
Pozwolę sobie zamieścić to co znalazłem.
Wystarczy zapuścić aktualizację z CD i cieszyć się PL językiem.
link - xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Pozwolę sobie zamieścić to co znalazłem.
Wystarczy zapuścić aktualizację z CD i cieszyć się PL językiem.
link - xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
No to niech kolega spróbuje... Jakiś doświadczony serwis tych navi już zaciera ręce :569::569:
Wszystkie te "polonizacje" z chomika mają jedną wspólną a i bardzo "cenną" cechę - ROBIĄ Z RADIA CEGŁĘ!!!
Nie wiem o co chodzi, ale ten soft jest OK.
U mnie zrobiło się bez problemu. Aktualizację przeprowadzałem wczoraj. !!
A ten chomik jest mój i jest 100% pewny. Nie będę wyjaśniał skąd mam ten soft, ale wiem, że działa, bo sam go wgrywałem
Jeśli ktoś chce to z wielką chęcią odpowiem na priv.
Coś drgnęło w temacie spolszczenia naszych pojazdów??
zajrzyj do tematu :http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=236959
dafior01 08-02-2016, 09:54 Hmmm. Ciekawe. Rozumiem że paragon pokazałeś żeby pokazać kiedy, choć paragon z końca stycznia.
Jakby to działało, to przełom by był.
Przełom jest bo to działa i tyle. Daje sobie rękę uciąć, że wystarczy zrobić aktualizację.. Sam miałem cykora jak cholera, szczególnie na koniec, gdzie zamiast tych niebieskich pasków pokazał się taki czerwony, ale poszło i od razu wywaliło po PL :)
Nawi też jest PL, nawet z lektorem (jakaś kobieta) Tylko, że ja mam tą euro z głównymi drogami, więc nic mi po niej.
kolopeter 08-02-2016, 10:15 daj mi linka na priv, to sprawdze , czy to jest to co mysle ,ze jest.
Ja wiem tylko, że działa bo sam wgrywałem. Soft ma wersje 09.09.31.19 na reszcie się nie znam. Miałem to z pewnego źródła, wgrałem i działa.
artur1970 08-02-2016, 10:44 podaj jeszcze raz ten link
A czy Ty wlasnie tym nie handlujesz?
Czym ma handlować?
Załatwia dla ludzi mapy w hurtowej cenie i tyle.
Może ten Twój plik działa z fx a z nx już nie ?
artur1970 08-02-2016, 11:18 Właśnie chodzi o ustalenie wersji softu.
W postach nie podajesz do jakiej nawi on jest. Na filmiku jest FX.
Czy wgrywałeś do FX ?
malisz182 08-02-2016, 11:48 Przetestuje to ktoś? :P
Miałbyś z tego samego źródła NX DVD ? ;)
Śmiało możecie testować. Niestety miałem tylko dostęp do FX'a
spakowałem pewne spolszczenie - u mnie zajęło przy obojętnie jakiej kompresji 14,555,xxx . Tu jest o 1 mega więcej
kolopeter 08-02-2016, 12:47 Pliki porównaj a nie pakuj. Jak masz soft bez spolszczenia ,to wrzuć tam gdzie zawsze.
Jak się nie cykacie to zróbcie aktualizację. Jak mówię, że działa to działa.
Pliki porównaj a nie pakuj. Jak masz soft bez spolszczenia ,to wrzuć tam gdzie zawsze.
porównane : pliki które ja mam
NAVFX001.ULI zajmuje 3 539 580 (data utworzenia 2014 rok)
a ten od kolegi
NAVFX001.ULI zajmuje 3 539 688 (data utworzenia 2008 rok)
malisz182 08-02-2016, 13:11 to wszystko zależy, co ten plik zawiera jak np. komunikaty głosowe to może w jego sofcie są troszkę dłuższe? i te 800 zer i jedynek więcej zawierają ?
Potrzeba śmiałka ;) albo kogoś kto zajrzy do środka i zobaczy czego tam jest więcej ;)
bartoszek 08-02-2016, 13:47 Podeślijcie do mnie oba pliki to wam powiem czym się różnią. najlepiej przez wetransfer.com
Jeśli ktoś jest z okolic Sochaczewa to zapraszam, zrobimy update. Tylko w takim wypadku proszę zabrać ze sobą flaszkę :)
Swoją drogą, to pewnym osobą musi być nie na rękę, że ktoś taki jak ja udostępnia coś za free, gdzie inni widzą "łatwy" pieniądz.
michał71 08-02-2016, 16:12 Jeśli ktoś jest z okolic Sochaczewa to zapraszam, zrobimy update. Tylko w takim wypadku proszę zabrać ze sobą flaszkę :)
Swoją drogą, to pewnym osobą musi być nie na rękę, że ktoś taki jak ja udostępnia coś za free, gdzie inni widzą "łatwy" pieniądz.
Ale to tylko świadczy o Tobie jako dobrym czlowieku. Widać, że nie wszystkim kolegom na forum mamona przesłania oczy.
Pozdrawiam
Zutox brawo Ty! Jest jakaś szansa o pl do NXa?
tapatalk@GT-I9505
Sceptycyzm wynika raczej z tego, że dostępne na chomikuj oprogramowanie polonizacyjne uceglało urządzenia. Jak kilka osób zaryzykuje i będzie faktycznie ok, to myślę, że wszyscy się ucieszą.
bartoszek 08-02-2016, 19:55 Widać, że nie wszystkim kolegom na forum mamona przesłania oczy. Pozdrawiam
Niektórym przesłania oczy? A co w sytuacji gdy kolega podjeżdża - oka zrobię na ładne oczy. Klikam klikam i.... moduł się wysypuje? Niekoniecznie w związku z moją "operacją".
1. Wina - oczywiście tego co laptopa podłączył.
2. Koszt naprawy - czasami to tylko kwestia zainwestowanego czasu, czasami koszt nowego modułu.
Niejednokrotnie nad "głupią" aktywacją tempomatu spędza się sporo czasu. Bo coś tam... Prawo Murphy'ego.
Bartosz
Matius86 08-02-2016, 20:03 Sprawdzę osobiście ale dopiero w piątek bo na ta chwilę nie mam przy sobie samochodu. Jestem ciekaw prawdy tej. Jak ktoś sprawdzi wcześniej to proszę o info czy działa taktycznie...To będę skakał z radości i koledze na pewno flacha będzie się należała😁
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
bartoszek nie dodałeś jeszcze tego , czy jak stracisz tylko czas na grzebanie przy czyimś aucie , a w tym samym czasie mogłeś zarobić na przysłowiowy chleb to ktokolwiek da ci na niego jak ci zabraknie . Ja rozumiem że każdy chce jak najtaniej naprawić , udoskonalić auto, ale nie bierze pod uwagę że ten czas też kosztuje , dla jednego więcej dla innego mniej i dobrze że dla forumowiczów mniej michał71 nie jeden tu siedzi na forum i dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, co w obecnych czasach jest najdroższe bo pozostałe rzeczy można kupić za mniej lub więcej a wiedzy i doświadczenia nie kupisz za żadne pieniądz.
bartoszek 09-02-2016, 08:04 SRS nie dodałem wielu kwestii. Chociażby tego, że poświęcony czas na "szkolenie" czytanie, dociekanie prawdy i jedynych słusznych metod, sprzęt (czasami kabelek za 50 zł czasami za 2000 zł) to wszystko kosztuje.
A bardzo często znajdują się malkontenci, którzy nie dość że mają pretensje do świata, że żyją, to jeszcze nie chce im się np. przeczytać kilku stron wątku, tylko chcą mieć wszystko podane na tacy - chociażby wątek o aktualizacji BT, kolega mayak, tedi_k i inni 159 razy podawali linki do ściągnięcia odpowiedniej paczki.
Koniec OT. Przepraszam.
rapidziory 10-02-2016, 11:30 Hej,
czy ktoś może próbował wgrać ten proponowany soft?
Hej,
czy ktoś może próbował wgrać ten proponowany soft?
Zutox. Chwalił się przecież kilka postów wcześniej.
Zgadza się, ja go wgrałem i jako, że działa to się nim podzieliłem.
Zaryzykowałem i .... mam fx po polsku, dzięki zutox
stingerA6 10-02-2016, 19:11 No brawo
Matius86 10-02-2016, 19:17 Więc widać działa ja sprawdzę w piątek i też dam znać nagram filmik z upgradu żeby było pewne ze działa To spolszczenie od zutox
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
dafior01 11-02-2016, 12:46 Zutox. Chwalił się przecież kilka postów wcześniej.
Chwalił, chwalił i spowodował że mam cegłę -
- bo FX to taka cegła w sumie, prosta i toporna. Ale teraz za to pisana i gadana w naszym narzeczu tj. polskim.
W ramach edukacji i ogólnego testu zapodałem CD. Dość stresujący jest moment był po zakończeniu wysuwa płytę i niby restartuje. Gaśnie wtedy wszystko i nic i nic i nic. Po ponad minucie w końcu sam chciałem włączyć, a tu dalej brak reakcji. I nie wiem czy wyłączenie kluczyka i włączenie, czy po prostu ten restart taki długi - wystartował.
Po uruchomieniu, zapytał o PIN. I po załączeniu wszystkie napisy w PL. Cool.
Potem wsadziłem SD z mapami, i zaraz po starcie system zapytał czy zaktualizować nawigację (zakładam że chodziło o głos). Więc poszła aktualizacja, znowu restart i czarny ekran bardzo długo.
Ale wstała. Język sam się wybrał PL ale ten nie metryczny. Przestawiłem na nasz i ustawiłem jakąś trasę. I tu zdziwko, bo dalej po angielsku było. Więc zmieniłem znowu na ten PL niemetryczny i wtedy zaczęło gadać w PL ale jednostki yardy. Więc znowu zmiana na PL metryczny i wtedy już pani zaczęła mówić po naszemu.
Zatem test w celach edukacyjnych udał udał się. FX nadal jest ceglany ale teraz inaczej.
PS. Link do YT z efektem testu edukacyjnego:
https://www.youtube.com/watch?v=znvkycXusos
Gratulacje dla testera kolegi zutox . Na priv osobiste podziękowania.
stingerA6 11-02-2016, 12:51 Brawo Ty a przede wszystkim zutox.
- bo FX to taka cegła w sumie, prosta i toporna. Ale teraz za to pisana i gadana w naszym narzeczu tj. polskim.
Witam A jak wygląda książka telefoniczna? są polskie litery?
Zaryzykowałem i .... mam fx po polsku, dzięki zutox
Zgadza się, ja go wgrałem i jako, że działa to się nim podzieliłem.
Trzeba przyznać panowie, że macie jaja. :one: Gratulacje!
dafior01 11-02-2016, 14:01 Witam A jak wygląda książka telefoniczna? są polskie litery?
Sprawdzę i dam znać. Tam nie popatrzyłem.
ustawienia Sound i Trafic, jak to wyglada?
dafior01 11-02-2016, 14:34 ustawienia Sound i Trafic, jak to wyglada?
A co konkretnie - czy jest w PL? Patrzyłem w Sound i było w PL. Traffic - nie patrzyłem. Sprawdzę.
wypalić te pliki po prostu na płycie pliku medium.cfg nie musi być ?
dafior01 11-02-2016, 19:56 I Sound, i Trafic jest wszystko w PL.
Jeśli chodzi o książkę telefoniczną, to jak dla mnie bez zmian chyba - jedne literki są innych nie ma. Ale to może być przypadłość mojego tlefomu. Ponieważ tak naprawdę w nim nie ma kontaktów, a kontakty są brane z Exchange przez ActivSync. W skrócie jest trochę za dużo pośredników i nie wiem czy to nie przez to.
Może ktoś z normalnym telefonem i kontaktami się wypowie.
Jeśli chodzi o CD to zwykły, wolny zapis i zamknięcie płyty.
rapidziory 12-02-2016, 11:13 Również potwierdzam bezproblemową instalację polonizacji wrzuconą przez kolegę zutox - wielkie podziękowania!!!
Również potwierdzam bezproblemową instalację polonizacji wrzuconą przez kolegę zutox - wielkie podziękowania!!!
Robiłeś ją może w NX DVD ?
Panowie, jaka była wersja softu u Was przed zapuszczeniem tej polonizacji?
Mieliście najnowszą obecną (wgrany SP 4.1)?
Roland074 12-02-2016, 12:11 Witam
Właśnie ponawiam pytanie kolegi LOFERA - Czy ktoś robił to do radia NX DVD?
Tylko do FX!!!
Do NX nie da rady.
Napisy są w pliku FGS, czyli bezpośrednio we wsadzie do pamięci flash. Aktualizacja tym softem jak nic uwali NX'a
Tylko do FX!!!
Do NX nie da rady.
Napisy są w pliku FGS, czyli bezpośrednio we wsadzie do pamięci flash. Aktualizacja tym softem jak nic uwali NX'a
to zmień kolego tytuł wątku ... :-) bo robisz niektórym płonne nadzieje... ;-)
A czy ja założyłem ten wątek?
Zeby byla jasnosc soft ktory zamiescilem jest tylko do FX!!
Jestem po aktualizacji, przebiegła bardzo sprawnie i po restarcie zapytała po naszemu o pin do radyjka :) wielkie dzięki zutox
rapidziory 12-02-2016, 19:37 Ja miałem wcześniej wgrany soft 4.1. Mam jedno pytanie dotyczące softu - czy soft dawany ma płytkach do nawigacji np 2016 różni się czymś od 4.1? Czy to jest cały czas ten sam soft?
Dzięki. A jeśli chodzi o soft z najnowszych map 2016 to ten sam soft co 4.1.
Widzę że grono odważnych się powiększa :)
Podajcie szczegółową instrukcję aktualizacji (silnik, zapłon itd)
Widzę że grono odważnych się powiększa :)
Podajcie szczegółową instrukcję aktualizacji (silnik, zapłon itd)
Spolszczenie wypakowałem i folder DNL umieściłem na płycie do wypalenia (rodzaj płyty dane, prędkość x16). Ponieważ nie posiadam stacyjki tylko START STOP to włączyłem sam zapłon bez odpalania silnika. Wyjąłem starą kartę SD z mapą 2010 i oczyściłem radio z wszystkich wpisów tras i ustawień radia. Włożyłem CD do radyjka. U mnie aktualizacja nie chciała samodzielnie ruszyć, więc uruchomiłem ją przez menu serwisowe NAV +SET. Po około 12-13 minutach radio wywaliło płytę i poprosiło o PIN już po polsku. Potem włożyłem kartę SD z mapami 2010 i znowu zaczęła się aktualizacja. Po zakończeniu tej drugiej na szybko sprawdziłem czy wszystko jest ok i poszedłem na kawę.
p.s. Ach bym zapomniał na końcu wyłączyłem zapłon :lol:
Po sprawdzeniu wszystkiego co miałem sprawdzić :D - jestem świeżo po instalacji spolszczenia podarowanego przez zutox. Wolałem sobie rozwiać swoje wątpliwości (aczkolwiek kol. zutox przedstawił mi, że tak powiem, "źródło pochodzenia" owego spolszczenia, więc to już pozwoliło spać spokojniej). Ale ostrożności nigdy za wiele :D
Ogólnie spolszczenie działa.
Kilka drobnych spostrzeżeń:
1.
Po wgraniu spolszczenia nie chodził (przynajmniej u mnie) od razu polski lektor, pomimo, że z automatu w opcji "Języki" jest ustawiony polski metryczny /polski km/. Wystarczy zmienić na polski imperialny /polski yardy/ i wrócić z powrotem do metrycznego. Ale ktoś już to wcześniej opisał.
2.
Spolszczenie dokonuje downgrade oprogramowania (przynajmniej tak wynika po numerach softu navi i systemowego). Orientuje się ktoś jakie zmiany wnosiły kolejne zmiany oprogramowania (np. SP 4.1?).
Chyba, że autor spolszczenia bazuje na nowszym sofcie a wersje softu navi i systemowe tak sobie po prostu ponumerował, aby się różniły :diabel2:
3. Trochę OT. :) A teraz sobie wbiję szpilę :D
Zastanawiam się po co firmy oferujące spolszczenia informują, że z naszą mapą ich spolszczenie nie będzie chodzić. Wymagana jest jakaś ich "wersja" mapy, naszą mogą wziąć w rozliczeniu itd. itp.
Jak widać po tym spolszczeniu jest to nieprawdą (ewentualnie może coś wyjdzie w dalszych testach - nie zaprzeczam).
To tak w skrócie, bo cholernie chory jestem i nie chce mi się rozpisywać na tematy etyczno-moralno-itd. itp :diabel2:
Na koniec tylko podziękowania dla zutox. Reszta (czyli flaszka, bo daleko do siebie nie mamy) na priv kolego :)
...nie chce mi się rozpisywać na tematy etyczno-moralno-itd. itp :diabel2:...
Wpis jest do kolegi zutox:
To miło ze strony kolegi robal, że dostrzega kwestie etyczno-moralne-itd...
Może obaj zauważycie, że ktoś ten wgrywany soft zrobił (spolonizował) i kosztowało go to sporo czasu! Nie napisałeś, czy dostałeś go od autora, czy "znalazłeś" (po prostu ukradłeś...). Warto to wyjaśnić.
Ja wgrywam soft oryginalny (Fordowski) do NX SD i biorę pieniądze tylko za czas poświęcony na wgranie, oraz udostępniłem sprawdzone pliki instalacyjne na Forum. Taki soft wolny jest od opłat, bo został publicznie udostępniony przez autora (Forda) do użycia z jego samochodami.
Podobnie - soft wgrywany przez kolegę leszcz do NX DVD i FX jest płatny - dla autora polonizacji i Tomek to jasno pisze z jakiego powodu nie udostępnia go do pobrania.
Tak więc Panowie - warto pomyśleć czy opłaty przypadkiem nie są ekwiwalentem za włożoną pracę...
Jako, że pośrednio zostałem wywołany do tablicy pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze.
Nie napisałeś, czy dostałeś go od autora, czy "znalazłeś" (po prostu ukradłeś...). Warto to wyjaśnić.
Nie prościej było go o to zapytać? Ja zadałem to pytanie jemu na samym początku. I oświadczę teraz w imieniu zutoxa. Zdobył go LEGALNIE. Wystarczy? Ba, pokuszę się o stwierdzenie, że jakąś część kosztów poniósł.
Czy kolega @zutox (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=272313) będzie się chciał z Wami podzielić "źródłem"? Zapytajcie jego.
Może obaj zauważycie, że ktoś ten wgrywany soft zrobił (spolonizował) i kosztowało go to sporo czasu!
Proszę bardzo. Zauważam zawsze kogoś wkład pracy. BEZ ZNACZENIA czy bierze za to pieniądze czy nie.
Ja wgrywam soft oryginalny (Fordowski) do NX SD i biorę pieniądze tylko za czas poświęcony na wgranie, oraz udostępniłem sprawdzone pliki instalacyjne na Forum. Taki soft wolny jest od opłat, bo został publicznie udostępniony przez autora (Forda) do użycia z jego samochodami.
I teraz przepraszam, ale czas na clou programu :)
Długo już nie byłem na forum, ale zauważam, że FCP zaczyna się robić biznesem dla niektórych.
Pamiętam lata 2005-2008 (może nawet do 2009). Wymiana informacji, pomoc w modyfikacjach, grzebanie w autach itd. itp. była po prostu DARMOWA. Czy to zlot/spot czy nawet umówione spotkanie na szybko ad hoc przez priv) - przy piwku, z laptopem, kablami, interfejsami, młotkiem i śrubokrętem przy wtórze śmichów-chichów i pieprz...niu o d..ie Maryny - ktoś coś komuś po prostu robił. Bo wiedział jak, bo sam sobie zrobił i działało. I tyle.
Na własnym przykładzie pamiętam ile godzin dziennie w tych latach traciłem (? to nie jest dobre słowo) czasu na przekopywanie internetów (często w obcych narzeczach) w poszukiwaniu serwisówek (fabrycznych i handmade), rozwiązań itd itp. Nie widziałem problemu, aby potem się podzielić tym co znalazłem z kolegami i koleżankami z forum FCP. Pamiętam, jak wrzucałem materiały na firmowy serwer i ilość pobrań w jakiś miesiącach przeszła moje oczekiwania i zablokowałem firmie WWW/mail. Cóż trzeba było opłacić za swoje ponadnormatywny transfer.
Nawet mi na myśl nie przyszło, aby swój czas i wkład pracy opodatkować... I z tego co pamiętam, to chyba nikomu w tamtych czasach...
Owszem, zgodzę się, że niestety technika samochodowa poszła do przodu i rozwiązanie pewnych rzeczy wymaga teraz większych nakładów czasu/pracy. Proszę mi tylko powiedzieć, ile na forum mamy autorskich rozwiązań i modyfikacji, a ile jest tak naprawdę kopią? I za to brać kasę?
Gdzieś na forum mignęło mi stwierdzenie, że co będzie jeśli coś robiąc za darmo komuś - coś pójdzie nie tak i będzie trzeba włożyć w to więcej pracy. Kto mi wtedy za ten czas zapłaci? To k...a NIE RÓB jeśli nie jesteś pewny swoich umiejętności i sprzętu. A jeśli bierzesz za to kasę, to też doliczysz za nadgodziny? :)
@tedi_k (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=104268) , szanuję i doceniam pracę ludzi, którzy metodą prób, błędów, doświadczeń, włożonych pieniędzy itd. robią bardzo fajne modyfikacje. Dlatego jestem już po spotkaniu z @nokitel (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=44634) , po wielu słowach z @orion512 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=179468) (btw - kolego zerknij w PW wolną chwilą, może wreszcie uzgodnimy termin :D ).
Ale wybacz, wziąć pieniądze za wgranie ogólnodostępnego softu? K...a, wybacz, naprawdę. Coś zżera to forum???
Idąc dalej:
Podobnie - soft wgrywany przez kolegę @leszcz do NX DVD i FX jest płatny - dla autora polonizacji i Tomek to jasno pisze z jakiego powodu nie udostępnia go do pobrania.
Akurat w sprawie spolszczenia PW-wowałem z kolegą leszcz i przepraszam, ale miałem odczucie, że nie wie o co go pytam w sprawie spolszczenia FX-a, aby rozwiać swoje wątpliwości. Albo inaczej - nie był w stanie mi udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Dobra - mógł nie wiedzieć, ale wystarczyło skontaktować się z autorem polonizacji, który testy raczej przeprowadzał.
A tak teraz to mi wygląda na taki śmieszny układ (przysłowiowy handlarz Mirek i jego magiczny dostawca - kto jest kim dobierzcie wg uznania) :D:D
A może nie ma wcale nowego dostawcy/autora polonizacji? Jest tak samo jak w przypadku zutoxa? Z jedną różnicą - wiecie jaką? :D
Ale to jest moje gdybanie. Przepraszam. Koniec OT.
I tak na zakończenie.
Panowie, naprawdę - bierzcie sobie pieniądze za co tylko chcecie.
Ale jest wielka prośba - wynocha (złe słowo) do działu SPRZEDAM (może warto założyć pod-dział USŁUGI - szanowni moderatorzy).
Ja z przyjemnością polecę te usługi (bo cenię waszą wiedzę i doświadczenie). Ba, jeśli nie uda mi się tego zrobić gdzieś taniej/za darmo/samemu, to sam znów skorzystam, jeśli będzie potrzeba.
Ale przykro mi się patrzy, jak w wielu tematach przewija się to samo: "skontaktuj się z X", "skontaktuj się z Y" itd. K...a, że nie pomyślałem o takim nabijaniu licznika postów :D
A wystarczy tylko podać link do działu usługi (zresztą ogarnięty forumowicz sobie sam znajdzie), gdzie będzie czarno na białym, z cennikiem usług itd. Ot, jak ma być komercyjnie i profesjonalnie - niech będzie...
Rzekłem. Z mojej strony EOT.
Nie wiem czy wszystko oddałem tak jak chciałem, ale choróbsko mnie toczy :(
PS.
A tak na marginesie spraw moralno-etyczno i czy komuś ktoś ukradł - wystawiacie kwity i macie działalność? Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. To tak dla rozluźnienia atmosfery :D :D
A może nie ma wcale nowego dostawcy/autora polonizacji? Jest tak samo jak w przypadku zutoxa? Z jedną różnicą - wiecie jaką?
Pliki się różnią zarówno wielkością jak i datą modyfikacji . Tak więc nie jest to to samo .
ale miałem odczucie, że nie wie o co go pytam w sprawie spolszczenia FX-a, aby rozwiać swoje wątpliwości. Albo inaczej - nie był w stanie mi udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Dobra - mógł nie wiedzieć, ale wystarczyło skontaktować się z autorem polonizacji, który testy raczej przeprowadzał.
hmm soft powstał ponad dwa lata temu . Chłopak robi polonizację wielu marek ... pytałem co i jak niestety jak coś się już zrobi to zaczyna się następny i następny projekt.
Gdzieś na forum mignęło mi stwierdzenie, że co będzie jeśli coś robiąc za darmo komuś - coś pójdzie nie tak i będzie trzeba włożyć w to więcej pracy. Kto mi wtedy za ten czas zapłaci?
A co będzie jeśli robiąc coś za darmo komuś - coś pójdzie nie tak (z przyczyn niezależnych - złośliwość rzeczy martwych, kaprys kompa lub auta, słaby aku itp) i trzeba będzie wybecelować z własnej kieszonki 400 na lawetę i 6k na nowy PCM w serwisie? Przydarzyło się memu początkującemu koledze co usuwa DPF-y programowo, gdzieś przy dziesiątym zrobionym aucie, stwierdził że stracił wszystko, co do tej pory zarobił ;)
Sam kiedyś miałem Elm327 1.3a bez przełacznika i robiłem (no co tam można zrobić, odczyt błedów) za darmo każdemu kto się zgłosił z mondeo 2/3 scorpio fiesta itp modele. Ostatnio zostawiłem na korytarzu walizkę z kompem/kablami i poszedłem spać, sąsiad mnie obudził, że walizkę zostawiłem, pierwsza myśl "no i co mnie budzi z powodu starej walizki z laptopem" ale po chwili namysłu stwierdziłem, że może to i dobrze bo za zawartość tej walizki dałem w sumie jakieś 6k pln ;) Przy takich kwotach zainwestowanych sprzęt zwraca się baaaardzo dłuuuugo a gdzie do wspomnianego "biznesu dla niektórych" ;)
slawek-kali 13-02-2016, 15:48 Wszystko sie zgadza, ale jesli dziala soft darmowy to powinien byc podklejony na forum i tyle. TOMAS jvc wojtekn
Panowie, naprawdę - bierzcie sobie pieniądze za co tylko chcecie.
Ale jest wielka prośba - wynocha (złe słowo) do działu SPRZEDAM (może warto założyć pod-dział USŁUGI - szanowni moderatorzy).
Ja z przyjemnością polecę te usługi (bo cenię waszą wiedzę i doświadczenie). Ba, jeśli nie uda mi się tego zrobić gdzieś taniej/za darmo/samemu, to sam znów skorzystam, jeśli będzie potrzeba.
Ale przykro mi się patrzy, jak w wielu tematach przewija się to samo: "skontaktuj się z X", "skontaktuj się z Y" itd. K...a, że nie pomyślałem o takim nabijaniu licznika postów :D
A wystarczy tylko podać link do działu usługi (zresztą ogarnięty forumowicz sobie sam znajdzie), gdzie będzie czarno na białym, z cennikiem usług itd. Ot, jak ma być komercyjnie i profesjonalnie - niech będzie...
:one::one:
Też odnoszę wrażenie że niektóre działy są zawalone ogłoszeniami. Już dawno zgłaszałem że poszczególne tematy powinny lecieć do działu SPRZEDAM.
PS. W piątek koledze też wgrałem to oprogramowanie do jego FX i działa.
..A tak na marginesie ...
NIP 634-137-15-45. Do sprawdzenia w CEIDG.
Zdrowia życzę.
....Ale wybacz, wziąć pieniądze za wgranie ogólnodostępnego softu? K...a, wybacz, naprawdę. Coś zżera to forum???
...
Tu przegiąłeś - nawet zważywszy podkreślaną niedyspozycję zdrowotną...
Tak - mój czas ma wymiar finansowy. Bezpłatnie odpowiadam na posty i bezpłatnie udostępniam schematy i soft Forda - w tym wersje do NX.
https://www.dropbox.com/s/8x3hnts81c9rvou/NX_SD_2015.rar?dl=0
https://www.dropbox.com/s/a3iecj5i6izrmzz/NX_DVD_SP5.3.zip?dl=0
https://www.dropbox.com/s/gl7oql3xwe4xg1r/FX_SP4.1.rar?dl=0
Jak ktoś zapyta jak wgrać - odpowiadam. Jak przyjeżdża zająć mi 35 minut MOJEGO CZASU - nie mam skrupułów wziąć za to pieniędzy. Mógłbym go spożytkować na zarobienie tychże w inny sposób. Każdy podejmuje świadomą decyzję - nawet jak odpowiada - "wiesz spróbuję sam ograć" nigdy nie powiem "to radź sobie sam". A jak mówi "OK, cena mi odpowiada", to Twoim zdaniem jest głupkiem, albo ja go naciągnąłem?
Tak więc powtórzę - możesz sobie uprawiać swoją misję życiowa za free. Ja swój czas sprzedaję, bo z tego żyję. Oczywiście nie żyję z forum, tylko z tego, że prowadzę działalność gospodarczą i ludzie płacą m.in. za czas poświęcony na wykonanie moich usług.
Wiedziałem, że wsadzę kij w mrowisko, wiedziałem... :(
Obiecałem sobie, że nie będę kontynuował ewentualnej dyskusji :(
ale miałem odczucie, że nie wie o co go pytam w sprawie spolszczenia FX-a, aby rozwiać swoje wątpliwości. Albo inaczej - nie był w stanie mi udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Dobra - mógł nie wiedzieć, ale wystarczyło skontaktować się z autorem polonizacji, który testy raczej przeprowadzał.
hmm soft powstał ponad dwa lata temu . Chłopak robi polonizację wielu marek ... pytałem co i jak niestety jak coś się już zrobi to zaczyna się następny i następny projekt.
Przepraszam, ale nie rozumiem.
Tak - mój czas ma wymiar finansowy. Bezpłatnie odpowiadam na posty i bezpłatnie udostępniam schematy i soft Forda - w tym wersje do NX.
Szczodry jesteś. Aż mnie to dziwi biorąc pod uwagę dalszą Twoją wypowiedź. Udostępniasz, bo są nie "Twoje". A czasu poświęconego na ich wyszukanie i sprawdzenie nie cenisz?
Bezpłatnie odpowiadasz na posty (o dzięki Ci) - nie szkoda Twojego cennego czasu?
A może bezpłatnie postujesz i udostępniasz, bo jak to mówią "jak nie pomaślim, to nie pojedziem"?
Jak ktoś zapyta jak wgrać - odpowiadam. Jak przyjeżdża zająć mi 35 minut MOJEGO CZASU - nie mam skrupułów wziąć za to pieniędzy. Mógłbym go spożytkować na zarobienie tychże w inny sposób. Każdy podejmuje świadomą decyzję - nawet jak odpowiada - "wiesz spróbuję sam ograć" nigdy nie powiem "to radź sobie sam". A jak mówi "OK, cena mi odpowiada", to Twoim zdaniem jest głupkiem, albo ja go naciągnąłem?
Po to właśnie proponuję dział SPRZEDAM, by jego decyzja była świadoma.
Powiedz mi proszę, czym się różni Twój "niestracony" czas (czyli ten darmowy :D ) na napisanie porady dla potrzebującego forumowicza / na napisanie pomocnego postu / na luźną dyskusję na forum - od czasu "straconego", który musisz poświęcić na fizyczne spotkanie z kolegą-forumowiczem i za który pobierasz opłatę?
Ja swój czas sprzedaję, bo z tego żyję. Oczywiście nie żyję z forum, tylko z tego, że prowadzę działalność gospodarczą
Czyli ewentualne opłaty za forumową pomoc pobierasz hobbystycznie? :)
A poza tym to jakąś niespójność widzę w powyższej wypowiedzi.
NIP 634-137-15-45. Do sprawdzenia w CEIDG.
To zapraszam do działu SPRZEDAM skoro wykonujesz odpłatne usługi związane z fioletową śliwką na masce.
A tak na marginesie - może niejasno się wtedy wyraziłem. Delikatnie zapiłem do przyczepienia się, że ktoś udostępnił soft za DARMO, a przecież inni na nim zarabiają. I pojawiły się oskarżenia o nielegalność itd. itp. Zepsuł Wam chłopak jedno ze źródeł?
A ty wypaliłeś mi z NIP-em, CEIDG.. Ufff...
Zdrowia życzę.
Dziękuję. Oby życzenia Twe, mocne były jak wiedza Twa (nie ma znaczka Yody) :D
Idę się leczyć, aby mieć siłę na zarobienie funduszy na swoje hobby i misje życiowe :D
Miejsca na forum starczy dla "biznesmenów", "hobbystów" i "uprawiających misje życiowe za free". Taką mam nadzieję.
...Obiecałem sobie, że nie będę kontynuował ewentualnej dyskusji :(
...
Obietnica była rozsądna, ale nie dotrzymana.
Zadałem sobie trochę trudu, i zerknąłem w Twoje posty. Nie mam z tym problemu, że zrobisz to samo.
Ja moich mam 6,807 (od 4 listopada 2011) - 4 pozycja wśród użytkowników forum.
Ty masz postów 1,595 (od 11 marca 2004).
Kilka moich ostatnich próbek (poza tą bezsensowną dyskusją):
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2536279#post2536279
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2535695#post2535695
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2535235#post2535235
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2534179#post2534179
itp.
Możesz podać przykłady swojego cennego wkładu w rozwój wiedzy forumowej?
Proszę więc nie pouczaj mnie co jest etyczne a co nie, tylko się weź za odrobienie brakujących Twoich ca 15.000 postów (zważywszy na różnicę w stażu forumowym).
Wtedy będziesz miał prawo mówić mi "wynocha do działu SPRZEDAM".
A co do Twojej oceny "niespójności" zarobkowania poprzez prowadzenie działalności, ale nie życia z forum - łatwo sprawdzić, że działalność prowadzę (i jedynie w oparciu o nią zarobkuję) od 2006 roku a na forum zarejestrowałem się w listopadzie 2011... Tak więc ja bez forum żyć potrafię i forum beze mnie także. Nie będę nawet próbował dociekać kto bardziej.
Tak więc zdrowia i
EOT
Dziękuję, że odpowiedziałeś mi na moje ostatnie pytania.
Możesz podać przykłady swojego cennego wkładu w rozwój wiedzy forumowej?
Wybacz, ale takie przechwałki na temat statystyk to mnie bawią (już w którymś z tematów zauważyłem, że boksowałeś się z interlokutorami pod kątem doświadczenia, jakiś dyplomów, zasług - zbaczając z tematu stricte technicznego) - rozumiem, że miało być to poparciem swoich tez, ale dla mnie jakoś tak niesmacznie to wyglądało z Waszej strony.
Ale pokrótce Tobie odpowiem, bo rozumiem to, że w tych czasach nie było Ciebie na forum. A widzę, że do głównego wątku naszej dyskusji jest to Tobie niezbędne (nie wiem po co, bo co zmienia zwrócenie uwagi przez kogoś ze stażem liczonym w latach czy w miesiącach). Zwrócenie uwagi - na nie niestosowną moim zdaniem zaczepkę w temacie darmowej, bezinteresownej pomocy kolegi z forum i szukanie dziury w całym - zamiast użyć swojej wiedzy i doświadczenia, aby potwierdzić czy pomoc to nie mina (a nie przepraszam, zapytałeś holdenikusa z Sochaczewa, by przeprowadził test - tak na marginesie odpowiedział?).
Co więcej, bo zapomniałem o tym wcześniej się rozwinąć - moje wątpliwości natury moralno-etycznej (które przywołałeś na początku dyskusji) nie dotyczyły tego czy soft jest nielegalny itd., tylko tyczyły się praktyk firm spolszczających, które pomimo faktu, że spolszczenia (która jak widać niewiele się różnią) z ich strony WYMAGAŁY ich "autorskich" map.
No, ale ja nie o tym miałem.
Jaki miałem wkład w to forum? W kilku punktach (kolejność bez ważności)
1. Przez kilka lat... od (nie pamiętam, obecni modowie w swoim "tajnym" :D dziale mogą to sprawdzić, jak jeszcze tematy takie są) do chyba 2009 (czynnie) - byłem moderatorem tego forum.
2. O zlotach też mam pisać? :) Forum to przede wszystkim ludzie...:diabel2:
3. Czy są statystyki, ile czasu spędzałem na tym forum w tamtych czasach? Nie wiem, ale pamiętam, że z racji pracy takiej jaką miałem spędzałem kilka godzin dziennie.
4. Jeśli chodzi o ilości postów - zauważ, że wtedy użytkowników było masakrycznie mniej (FCP wtedy tak naprawdę ruszało) - i to dzięki ludziom z tamtego okresu wygląda obecnie tak jak wygląda.
5. Nadal o tej Twojej ważnej ilości postów - ówczesna polityka nas moderatorów, była czasem bardzo ostra - nawet małe zboczenie z tematu w dziale technicznym powodowała lądowanie postu w koszu. Miało to bardzo wielki plus - temat techniczny był bardzo przejrzysty i rzeczy, które mogły zostać niedopowiedziane załatwiało się z chętnymi na PW - nie było dyskusji około danego tematu technicznego (ewentualnie szedł nowy temat)
6. jw. ilości postów - jako moderator nie było już nieraz czasu na pomoc na forum. A i awarie były chyba ze dwie i postów dużo poszło do piachu...
A i pamiętam również, że wówczas jako jedyny na forum zajmowałem się rozkodowaniem VIN (nie wiem czy inni wówczas nie mieli dostępu do Mikrokota i TIS-a/TSB-a - bo tylko tak można było wówczas tego dokonać, ale chętnych do pomocy nie było). Zapytań o VIN z biegiem czasu potrafiłem otrzymać średnio 10-15 szt. (rekord jak dobrze pamiętam 40 kilka zapytań). Mikrokot wówczas nie miał możliwości exportu na zewnątrz (szły zrzuty ekranu - średnio na VIN 5-6 szt. z odpowiednim ustawieniem danych na ekranie - MS Paint rządził, bo zawsze był pod ręką). Jak sobie przypomnę, to aż mi się śmiać chce :D :D
7. O udostępnianych materiałach na serwerze firmowym już pisałem (nie pamiętam ile tego było - Etzoldy, Haynesy, serwisówki z TIS-a, biuletyny TSB, nawet zwykłe instrukcje obsługi - tego w sieci wówczas nie było za wiele).
8. Od końca 2009/ początku 2010 do teraz - nie było mnie praktycznie wcale na forum. Nawet teraz to jest mały procent tego co w tamtych latach.
9. Od początku nieprzerwanie płacę składkę klubową na ten KLUB i na to FORUM - nawet wówczas gdy pkt. 8
Więc:
Proszę więc nie pouczaj mnie co jest etyczne a co nie, tylko się weź za odrobienie brakujących Twoich ca 15.000 postów (zważywszy na różnicę w stażu forumowym). Wtedy będziesz miał prawo mówić mi "wynocha do działu SPRZEDAM".
Moim zdaniem mam prawo powiedzieć coś głośno, a co dotyczy tego forum, w które między innymi ja włożyłem dużo pracy, serca i wątroby :D
Za darmo.
Co jeszcze mam Tobie napisać?
A co do Twojej oceny "niespójności" zarobkowania poprzez prowadzenie działalności, ale nie życia z forum
Nie zrozumiałeś o co mi chodziło, może niejasno cytowałem Twoje słowa.
1. Twój czas ma wymiar finansowy
2. Jak ktoś zajmuje Twój czas - nie masz skrupułów wziąć od niego pieniędzy
3. Swój czas sprzedajesz, bo z tego żyjesz
4. Ale z forum nie żyjesz.
To jest ta niespójność podkreślona wcześniej moim lekko sarkastycznym pytaniem o hobbystyczne sprzedawanie czasu :D
Twoja DG mnie nie interesuje (znaczy w kontekście tej dyskusji :D), ale oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zerknął co tam dłubiesz do 17.00 :)
Tak więc ja bez forum żyć potrafię i forum beze mnie także. Nie będę nawet próbował dociekać kto bardziej.
Daj spokój z tą megalomanią...
Aha, a teraz przyjdą mody i cały nasz czas pójdzie do zsypu (przyklejcie go chociaż w zsypie - tyle się napisaliśmy - może kiedyś z tego skorzystamy)
janusz.m 16-02-2016, 15:10 Podpowiedzcie czy wgrać do FX najpierw aktualizację SP 4.1 a potem spolszczenie czy samo spolszczenie.
pozdrawiam
janusz
Nie powinno być różnicy. Jedni (w tym ja) wgrywali na najnowszym sofcie. Inni nie potwierdzili wcześniej w tym wątku czy mieli najnowszy, więc liczę, że packa 4.1 nie mieli i też nie mieli problemów.
Też zainstalowałem sobie tą polonizację (dzięki zutox), jednak po 2 dniach wróciłem do oprogramowania 4.1. Niestety soft polonizacyjny coś dziwnego zrobiło mi z radiem - za każdym razem po włączeniu zapłonu chwilę pogra stację lub urządzenie które grało przed zgaszeniem auta i po chwili sam ustawia radio na 88,05. Za każdym razem jak uruchamiałem auto. Jak wróciłem do oryginalnego oprogramowania problemu nie ma, więc chyba zostanę przy angielskim.
Niestety soft polonizacyjny coś dziwnego zrobiło mi z radiem - za każdym razem po włączeniu zapłonu chwilę pogra stację lub urządzenie które grało przed zgaszeniem auta i po chwili sam ustawia radio na 88,05.
czekamy na info od innych kolegów . Przedziwne .. ale czy to wina tego softu ? hmm
Jeżeli robi downgrade z 4.1, to czy nie traci się Bluetooth Streaming?
Jeżeli robi downgrade z 4.1, to czy nie traci się Bluetooth Streaming?
Nie. To działa bez problemu.
czekamy na info od innych kolegów . Przedziwne .. ale czy to wina tego softu ? hmm
Pośpieszyłem się trochę z diagnozą. Na starym sofcie dzieje się to samo. Zatem to nie soft polonizacyjny. Podejrzewam, że może coś nowy moduł BT coś namieszał, którego w tym samym czasie wymieniłem ( na polski-212).
Dobry wieczór wszystkim. Chciałem wgrać spolszczenie zgodnie z postem kolegi Peronik. Wyczyściłem wszystkie ustawienia, wszedłem w menu serwisowe NAV+SET jednak nie widzę w nim żadnej pozycji pozwalającej zaktualizować oprogramowanie. Co może być przeczyną?
Pozdrawiam, pakloms.
piotras31 19-02-2016, 06:18 na samym dole powinna być opcja-install software from cd(lub coś w tym stylu).
na samym dole powinna być opcja-install software from cd(lub coś w tym stylu).
Niestety, nie ma takiej możliwości. Podam wersje oprogramowania, może to coś pomoże:
SW_MAIN: 0318_080418
SW_NAVI: N0967VF__6.4C1P1.
piotras31 19-02-2016, 08:28 Samochód mam w garażu więc nie napiszę dokładnie co i jak-wypaliłeś to na cd-rw,czy zwykłym cd?Masz starą płytę z oprogramowaniem?
janusz.m 20-02-2016, 08:34 U mnie FX padł 28XII,naprawiłem u siebie na miejscu-zimne luty.Oprogramowanie wgrałem pierwsze sp.4.1 ( dzięki Tedi_k ) później spolszczenie wszystko działa.
Podziękowania dla kol. zutox za udostępnienie,oraz pionierom pierwszych prób za info na forum.
Mam nadzieję,że pakiet nieszczęść z FX wykorzystałem i pozostanie cieszyć się radyjkiem.
pozdrawiam
Janusz
Soft polonizujący od Zutoxa (WIELKIE PODZIĘKOWANIA!!!) wgrałem na stary soft (auto miało mapę z 2010 i nic nie było przy niej grzebane) i bardzo ładnie wszystko chodziło. Po otrzymaniu mapy 2016 i wgraniu nowego softu gadaczka i napisy wróciły oczywiście do języka nie naszego. Po następnym wgraniu soft od Zutoxa znowu jest język polski. Brak jest skutków ubocznych. Padaka FXa juz jest za mną, czyli nic nie pozostaje jak podziękować Zutoxowi i się cieszyć nawigacją.
Też pozwoliłem sobie skorzystać z softu Zutoxa ,wszystko jest ok , PODZIĘKOWANIA dla Zutoxa .Pozdrawiam
Jest SUPER mi chodziło o menu w naszym języku z nawigacji fabrycznej nie korzystam , wolę na urzadzeniu przenośnym jest bardziej czytelna niż fabryczna.Pozdrawiam
PSYCHOLX 21-02-2016, 18:03 witam
czy jest mozliwosc wgrania spolszczenia do
Blaupunkt NX DVD ?
czy jest mozliwosc wgrania spolszczenia do
Blaupunkt NX DVD
jest ale to temat o FX .
to czego szukasz jest kilka tematów niżej:P
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=236959
Bump: FX wykorzystałem i pozostanie cieszyć się radyjkiem.
pozdrawiam
Mam pytanie do moderatora dlaczego usuwa się posty ,leszcza' gdzie zadawane sa pytania na temat czy nowy soft od zutox czyta kopie map, tylko proszę nie pisać że nie , bo wrzuce screeny. Jako że jestem już na emeryturze poświęciłem trochę czasu na zbadnie tego tematu i odpowiem TAK czyta kopie kart sd ,mało próbowałem na sdhc o dziwo też chodzi.Jaki morał : zutox tym softem namieszał niektórym PANOM w interesie.Mam nadzieje że nie USNIECIE tego postu.
jaca145 możliwe, że raczej chodzi o podejrzenie piractwa - zmodyfikowany software do FX/NX (ten od gości typu 'uczymy nawigacje polskiego', może także softy które przewijają się w tym wątku) oprócz spolszczenia to ma także wyłączone DRMy, czyli sprawdzanie oryginalności karty/płyty z mapami. Dlatego pojawiają się oferty że razem z polonizacją jest także aktualna mapa (oryginalna przecież kosztuje >300 w zakupie grupowym na forum)
jaca145 kolega mayak chyba wszystko wyjaśnił. I dobrze.
Mam pytanie do moderatora dlaczego usuwa się posty ,leszcza' gdzie zadawane sa pytania na temat czy nowy soft od zutox czyta kopie map, tylko proszę nie pisać że nie , bo wrzuce screeny. Jako że jestem już na emeryturze poświęciłem trochę czasu na zbadnie tego tematu i odpowiem TAK czyta kopie kart sd ,mało próbowałem na sdhc o dziwo też chodzi.Jaki morał : zutox tym softem namieszał niektórym PANOM w interesie.Mam nadzieje że nie USNIECIE tego postu.
Ja aż "ściekawości" sprawdziłem i mi kopii na SD nie czyta.
...dlaczego usuwa się posty ,leszcza' gdzie zadawane sa pytania na temat czy nowy soft od zutox czyta kopie map, ....Jaki morał : zutox tym softem namieszał niektórym PANOM w interesie....
Takie drobne info: jedynym PANEM na forum robiącym drobniutki biznes na polonizacji FX i NX DVD był/jest kolega Tomek leszcz...
Poza forum biznes taki robią ci co "uczą auta polskiego"... Tak więc posty są usuwane głównie z tego powodu, że łamią regulamin forum:
:
§14
Zabrania się zamieszczania treści ... oraz innych naruszających obowiązujące prawo (w tym dotyczących nielegalnego oprogramowania). Dotyczy to również zamieszczania odnośników (bezpośrednich i pośrednich) do takich treści.
:
Nawet na emeryturze warto najpierw zrozumieć "dlaczego" a dopiero potem mieć uwagi...
Jeżeli mówimy o piractwie , to każdy kto modyfikuje jakiś program podstawowy bez wiedzy i zgody autora jest P....m. Z racji byłej pracy, nie wierze że wszyscy którzy oferują jakieś modyfikacje ,sami od początku do konca , sami to stworzyli więc można powiedzieć że robią to nielegalnie, oferując to innym za kase. Nie jestem informatykiem więc się nie znam na tych sprawach, dlatego jak widze ogloszenie ze za 500 bedzie full u Zdzicha a za rogiem mogę miec orginał za 350 to komentarz jest zbędny.Pozdrawiam
Bump: Do tedi_k Ty tylko pisz a ja będę czytał i czytał,.... Miłego dnia życzę.
... Do tedi_k Ty tylko pisz a ja będę czytał i czytał,.... Miłego dnia życzę.
????
Jakiś przykład mojego postu, gdzie nawoływałem do łamania prawa?
Każdy kto chce wiedzieć wie, że wgrywam jedynie fabryczne wersje softu, udostępnione oficjalnie przez FoMoCo na stronie internetowej... Modyfikacje mocy silników nie polegają na modyfikacji oprogramowania a jedynie na zamianie jednej wersji fabrycznej na inną...
Jakieś jeszcze kolega życzy sobie wyjaśnienia? Chętnie służe. :one:
A miałem już wychodzić , tedi_k dlaczego tak reagujesz czy ja gdzieś napisałem ze łamiesz prawo a tak poważnie nie interesuje mnie co robisz i nie chcę żadnych wyjaśnień.Pozdrawiam
Tak więc posty są usuwane głównie z tego powodu, że łamią regulamin forum:
:
§14
Zabrania się zamieszczania treści ... oraz innych naruszających obowiązujące prawo (w tym dotyczących nielegalnego oprogramowania). Dotyczy to również zamieszczania odnośników (bezpośrednich i pośrednich) do takich treści.
Moim zdaniem trochę nadgorliwie, bo ja nie dopatrzyłem się w tamtych postach żadnego łamania prawa. Były tylko pytania, czy oproramowanie obchodzi zabezpieczenia, czy nie. Nie dopatrzyłem się, żeby ktoś udostępniał pirackie oprogramowanie, lub choćby linki (zakładając że takowe wogóle istnieje).
piotras31 24-02-2016, 10:48 To co się wydarzyło-mam na myśli udostępnienie przez kolegę zutox-wielkie dzięki-spolszczenia,powinno dać firmie Ford jak i tym którzy robią mapy do FX,NX dvd dużo do myślenia i zmiany swojego stosunku do klienta.Gdyby wydali oficjalne spolszczenie nie byłoby problemu że coś działa lub nie działa na piracie.A i klient byłby zadowolony.Pisałem kiedyś z zapytaniem czy robią coś w tym względzie-bez odpowiedzi.A byłoby więcej kupionych map na pewno-wystarczy popatrzeć ile kupuje się map do spolszczonej oficjalnie NX SD.I to tyle z moich spostrzeżeń.
.A byłoby więcej kupionych map na pewno
Więcej kupionych map by było, gdyby one nie kosztowały tyle samo co osobne urządzenie z wieczystą aktualizacją map, np garmin. Pomijam już fakt, że darmowe mapy google na telefonie całkiem dobrze sobie radzą.
Więcej kupionych map by było, gdyby one nie kosztowały tyle samo co osobne urządzenie z wieczystą aktualizacją map, np garmin. Pomijam już fakt, że darmowe mapy google na telefonie całkiem dobrze sobie radzą.
Jeżdżąc po Polsce to faktycznie masz rację (może tylko dorzucić koszt neta na mapy on-line - ale na tym się nie znam). Jednak przekraczając granicę np z Niemcami to jest już przepaść - TMC - żal że tego u nas nie ma. Żadne przenośne urządzenie (bez TMC) nie poprowadzi Cię jak mapa z odbiornikiem TMC. Do tej pory po PL jeździłem z AutoMapą (wg mnie najlepsza w PL) ale na D, B, NL, F czy A to stara poczciwa mapa z 2009/2010 z forda była do niezastąpienia (omijała na bieżąco korki i roboty), a aktualizacja aż tak potrzebna nie była (mniej nowych dróg a jeżeli już to jakieś przebudowy po bocznych śladach). Ja po 6-ciu latach zaktualizowałem forda a w tym czasie miałem już dwie przenośne :( co finansowo wyszło prawie na to samo (jedna spadła przez dziurawe rączki, a druga właśnie latem stopiła się w południowym słońcu - klima nie pomogła). Fakt, że z mapy forda nie mogę sobie zrzucić śladu *.kml i jest zdecydowanie mniej miejsc POI. Ale czy to jest tak niezbędne szczególnie mając telefon? A że aktualizacje tyle kosztują, no cóż, serwisy z czegoś żyć muszą - koszta mapy forda czy garmina są podobne ale stacjonarki dużo mniej sprzedaje się niż przenośnych urządzeń i tu niestety działają prawa rynku i ekonomii - więcej sprzedajesz więcej zarobisz.
poświęciłem trochę czasu na zbadnie tego tematu i odpowiem TAK czyta kopie kart sd ,mało próbowałem na sdhc o dziwo też chodzi.
Ja aż "ściekawości" sprawdziłem i mi kopii na SD nie czyta.
No to jak jest działa czy nie działa ?
Ja nie sprawdzę bo nie mam takiego radyjka
piotras31 25-02-2016, 20:12 działa do 2009r,powyżej nie więc Ci którzy kasują nasze wpisy niech śpią spokojnie :)
Przynajmniej tak u mnie jest.
działa do 2009r...
Mapa do 2009 dla FX była generowana z płytki CD na dowolnej karcie SD. Tak więc to nie jest cecha tego softu, tylko ogólna właściwość navi FX, ze mapy do 2009 są bez DRM a 2010 i później są sprzedawane wprost na karcie SD zabezpieczonej DRM.
MarcinUj 02-03-2016, 20:50 Dzięki koledze Zutox do mnie również nawigacja przemówiła piękną polszczyzną.
A pomyśleć, że ten soft mialem juz ściągnięty na kompa dużo wcześniej z innego źródła, tylko brakowało odwagi żeby wgrać.
Strasznie nadwrażliwi są nasi moderatorzy na choćby najmniejsze wzmianki o możliwości piracenia map. Map i tak nie ma na sieci węc nawet jakby była możliwość używania kopii to i tak tylko teoretycznie.
Poza tym nadmierna cenzura może przynieść odwrotny skutek:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Streisand
Widziałem wcześniej jeden wpis odnośnie streamingu bluetooth, czy ktoś jeszcze potwierdza że BT Audio działa po wgraniu tego spolszczenia i czy USB/pendrive również działa bez problemu? Tak się zastanawiam co w ogóle zmieniała wersja 4.1 :)
Widziałem wcześniej jeden wpis odnośnie streamingu bluetooth, czy ktoś jeszcze potwierdza że BT Audio działa po wgraniu tego spolszczenia i czy USB/pendrive również działa bez problemu? Tak się zastanawiam co w ogóle zmieniała wersja 4.1 :)
Wersja 4.1 daje np to, że widać nazwy utworów przy odtwarzaniu przez BT. Spolszczenie jest na niższej wersji niż 4.1 i nazw nie widać.
Badziu68 22-03-2016, 20:08 Dzięki kolego Zutox spolszczenie śmiga włącznie z komunikatami głosowymi. Wgrywało się około 10 minut później poprosiło już po Polsku o pin do radia i hula jak ta la la. Nawet nic nie musiałem przestawiać od razu nawijało po naszemu. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.
Aha żeby nie było wątpliwości radio FX !!!
Dzięki kolego Zutox. Moje radyjko FX też dziś przemówiło w naszym języku. :razz:
dominika01 23-03-2016, 15:22 Koledzy jak można spolszczyć naw travel pilot nx(sd)
Bump: CZY KTOŚ ZAJMUJE SIĘ TYM NA PODKARPACIU
artur1970 23-03-2016, 18:15 Sam to zrobisz :one:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658
miłej lektury
Sam to zrobisz
Koledzy jak można spolszczyć
Artur koledze chodzi o SPOLSZCZENIE a nie aktualizacje
artur1970 23-03-2016, 18:30 SRS W jego przypadku - NX SD - na to samo wyjdzie :one:
dominika01 24-03-2016, 15:21 Koledzy jest ok wszystko poszło sprawnie dzięki
A jest jakiś prosty sposób na spolszczenie w wersji DVD?
artur1970 01-04-2016, 06:39 Poszukać w necie firm wykonujących taką operację lub z Forum Kolega leszcz :one:
Czy po wgraniu spolszczenia do FX napisy na zegarach też powinny być polskie? U mnie niestety to tak nie działa i nie wiem czy coś trzeba dodatkowo ustawiać czy tak powinno być.
piotras31 04-04-2016, 06:51 Zegary mają język polski trzeba ustawić w menu zegarów.
Problem polega na tym, że mam ustawiony polski język i wszystko jest po polsku na zegarach, ale przy komunikatach z nawigacji brakuje polskich czcionek (w miejsce polskiego znaku pojawia się krzak) tak jak przed wgraniem spolszczenia.
piotras31 04-04-2016, 11:56 A mapy masz z którego roku?
... wszystko jest po polsku na zegarach, ale przy komunikatach z nawigacji brakuje polskich czcionek (w miejsce polskiego znaku pojawia się krzak) tak jak przed wgraniem spolszczenia.
Spolszczenie navi oraz wersja mapy ma mało do wyświetlania na zegarach. Ważny jest soft zegarów. W MK2 nie zostało to rozwiązane do końca i nawet po podniesieniu softu zegarów do 512 nadal potrafią się "krzaki" wyświetlać na zegarach.
Spolszczenie navi oraz wersja mapy ma mało do wyświetlania na zegarach. Ważny jest soft zegarów. W MK2 nie zostało to rozwiązane do końca i nawet po podniesieniu softu zegarów do 512 nadal potrafią się "krzaki" wyświetlać na zegarach.
Czyli rozumiem, że w MK2 jest to kwestia losowa czy będą polskie znaki? Czy zmiana softu na inny np. niższy coś może pomóc?
Softu w czym? Na niższy to zwykle bardzo rzadko na cokolwiek pomaga...
Chodziło mi o soft w zegarach. Myślałem, że jest jakaś wersja (być może niższa), która polskie znaki obsługuje poprawnie. Czasami tak jest, że jak programiści jedno poprawią to coś innego popsują.:) Rozumiem, że w tym przypadku jest to raczej kwestia losowa i nie ma prawidłowości czy polskie znaki będą czy też nie?
Czarny438 11-04-2016, 22:08 Witam,
szukam magika z warszawy który w rozsądnych pieniążkach zmieni menu w FX na polskie
artur1970 11-04-2016, 22:15 Już znalazłeś - popatrz w lustro :619:
Cofnij się kilka stron, doczytaj w tym wątku.
robert5785 13-04-2016, 16:59 Pomóżcie proszę: tak jak było w tym wątku pobrałem spolszczenie, rozpakowałem, folder dln nagrałem na cd. Moje radio nie widzi softu (rowniez przez serwisowe wymuszenie). aktualizacja 4.1 wczoraj poszła bez problemu a PL nie chce
artur1970 13-04-2016, 18:00 a jaka nawigacja?
piotras31 13-04-2016, 19:19 Spróbuj nagrać na innej płycie,innej nagrywarce.
robert5785 13-04-2016, 21:27 a jaka nawigacja? Travel Pilot FX. nagrywam katalog dln czy jego zawartość?
artur1970 13-04-2016, 21:51 Spolszczenie wypakowałem i folder DNL umieściłem na płycie do wypalenia (rodzaj płyty dane, prędkość x16).
cały
Wczoraj po długich wahaniach zdecydowałem sie na wgranie spolszczenia od zutoxa i przyznaje że niemały strach był podczas samego wgrywania. U mnie instalacja nie zaczęła się automatycznie więc włączyłem ją przez menu NAV+SET. U mnie instalacja trwała troche ponad 15 minut ale na szczęście wszystko przebiegło pomyślnie.
robert5785 16-04-2016, 07:57 mi również się udało wgrać PL. dla przyszłych użytkowników - w moim przypadku po ręcznym wymuszeniu aktualizacji ruszyła ona po ok 15 sekundach, więc jak komuś nie idzie to niech chwilę poczeka
a czy jak teraz z językiem polskim przywrócę ustawienia fabryczne to język i soft wrócą do poprzedniej wersji?
piotras31 17-04-2016, 13:10 a czy jak teraz z językiem polskim przywrócę ustawienia fabryczne to język i soft wrócą do poprzedniej wersji?
wszystko zostanie.
1. Po zainstalowaniu spolszczenia nie ma tytułów piosenek przez BT z TIDALA, WIMPA itd.. domyślam się, że to wina starszego softu.
2. Działa komuś to spolszczenie z mapami 2015 r ? (u mnie nie)
3. Wiadomo, że spolszczenie wgrywa starsze oprogramowanie, czy jest dostępne spolszczenie z najnowszym softem?
czy jest dostępne spolszczenie z najnowszym softem
No u mnie :D wnioskuję z tego postu
Działa komuś to spolszczenie z mapami 2015 r
ktoś mi pisał na PW że działa mu :P
To może opisze...
1. soft 4.1 + mapa 2009 lektor eng
2. wgrałem spolszczenie.. fajnie działa
3. dostałem mapę 2015.. poszła aktualizacja softu + nav.. lektor eng
4. wgrałem spolszczenie.. działa.. ale mapa nie startuje.
Natomiast co do spolszczenia z nowym softem, jeżeli takowe posiadasz, możesz sprawdzić czy poprawnie komunikuje się z telefonem? chodzi o to czy są widoczne tytuły piosenek itd??
No i rozumiem, że pisząc.. u Ciebie, czyli odpłatnie? Jak tak proszę na PW podaj cenę :)
Natomiast co do spolszczenia z nowym softem, jeżeli takowe posiadasz, możesz sprawdzić czy poprawnie komunikuje się z telefonem? chodzi o to czy są widoczne tytuły piosenek itd??
nie mogę bo nie mam takiej navi .
Wgrywałem ostatnio i wiem ,że ta opcja o której piszesz "2015" działa i tyle .
piotras31 19-04-2016, 15:15 Przy odtwarzaniu z aux,wyświetla tylko napis aux.
Mam problem z jezykiem polskim w moim NX. Jezyk polski został świeżo wgrany i w wyborze jezyka pojawia się język polski. natomiast po wyborze języka polskiego system ładuje dane (pojawia się komunikat po polsku) przełącza się na język polski na około 1-2 sekundy a następnie wraca do języka który wcześniej był ustawiony (język angielski). NX przełącza bez problemu na inne języki ale na PL nie idze. Były próby odłączania akumulatora itp ale bez skutku. Jakieś pomysły?
Jakieś pomysły?
owszem ..... przeczytać kilka stron wstecz :568:.
Wszystko jest OK jedyne co trzeba to ...... poprostu przewertować kilka stron :one:
A u kogo to robiłeś ? Akumulator rozłączaliście ? mały SIOK :027:
A jak by co wpadaj do mnie i będzie PL w dwie minuty :D
pozdrawiam Tomek
Masz starą mapę, trzeba kupić z 2012 lub nowszą
Ok, mogę potwierdzić spolszczenie działa z mapami 2015r. Niestety na tym sofcie nie ma tytułów piosenek puszczonych po BT. To pewnie wina tego, że spolszczający soft jest z 2009r.
leszcz ma nową z 2014r, ktoś instalował? Może potwierdzić, że wszystko działa jak z softem 4.1??
Flapdzek 27-04-2016, 18:38 Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak ustawić nawigację , żeby "mówiła" po polsku w Fordzie Focusie Titanium 2.0 Diesel 2008rok :diabel2:
slawek-kali 27-04-2016, 18:43 trzeba ja "nauczyc" nie idzie tego przestawic ot tak samemu..
żeby "mówiła" po polsku w Fordzie Focusie Titanium 2.0 Diesel 2008rok
Masz spolszczoną nawigację tak ? Jeśli tak zastosuj nowszą mapę . A jak nie masz spolszczonej nawi to trzeba to zrobić + mapa .
Tomek
kserafin0 30-04-2016, 21:59 Przetestowane na moim FX działa super
potwierdzam, spolszczenie fx-a działa
krystianen 08-05-2016, 11:15 zdarza się że po wgraniu spolszczenia i zaimplementowaniu nowej mapy 2016 lektor nie mowi po polsku. Pomaga wtedy przełączanie jezyka na inni i powrót na Polski.
stingerA6 08-05-2016, 13:41 Pomaga wtedy przełączanie jezyka na inni i powrót na Polski.
Dokładnie i nie dotyczy tylko FXa ale również NXa, więc bez przestrachu, bo jeśli macie mapę od 2012 roku i po spolszczeniu nie "gada" po naszemu to powyższe chwilowe przestawienie zamyka temat.
Cantores 14-05-2016, 11:34 Zutox fajnym facetem jest... :one:
Kupiłem i zamontowałem FX'a (mapy archaiczne 2008 rok na karcie SD), zaktualizowałem plikiem z PL menu wynik operacji na załączonych fotkach, bezproblemowo
Soft przed zmianą:
http://images76.fotosik.pl/614/a3886d2331e56b79med.jpg
Softo po zmianie:
http://images75.fotosik.pl/614/1bcc3e939a5b4704med.jpg
Witam Proszę o potwierdzenie czy po spolszczeniu FX działa kopia mapy 2016
stingerA6 17-06-2016, 09:00 Nieoficjalne info.........tak
tak było:
http://images75.fotosik.pl/684/dd641cbbcda75440med.jpg
potem trochę czekania:
http://images78.fotosik.pl/685/cf6a004081f8ad74med.jpg
i efekt końcowy - w W-wie można mieć menu po polsku w NX DVD ;)
http://images78.fotosik.pl/685/a9e00de6dc3eb898med.jpg
ps.
coś mi się zdaje, że w Katowicach też :D
ps. coś mi się zdaje, że w Katowicach też
oj , nie tylko wasz duet to może , :569: w Lublinie też można :D
no i w Bydgoszczy też :one:
i Zielona Góra u Speedo ....... i to już od dawna :D
Matius86 18-06-2016, 10:51 Zapytanie od kolegi który nie jest na forum do leszcz mayaka SRS jaki koszt aktualizacji NX (DVD) lub NX (SD)
MondeQ by Matius86
W NX SD możesz sobie zrobić sam upgrade z językiem polskim.W wątku o NX'ie jest wszystko co potrzeba :).
ekus1964 19-06-2016, 07:25 Witam
Podepnę się pod temat aby nie zakładać nowego tematu...
Czy taka nawigacja będzie działała w fordzie c-max 07-10 ??
http://allegro.pl/nawigacja-navi-ford-8c1t-18k931-ad-i6256155531.html#thumb/1
Co ewentualnie trzeba przerobić , gdyż teraz mam zwykłe radio sony 6cd.
Dzięki za pomoc pozdrawiam
Witam
Czy ktoś z Was spotkał się z FX (2007) w którym nie ma pozycji "Aktualizacji z CD" ani też możliwości zmiany źródła mapy z SD na CD.
Czy jest jakiś sposób na wgranie spolszczenia lub SP 4.1?
Ja się spotkałem i opisałem wszystko w wątku kompendium wiedzy o FX.
Ja się spotkałem i opisałem wszystko w wątku kompendium wiedzy o FX.
Dzięki za info to tylko 100 stronek :) będzie co czytać
A czy ktoś z Krakowa może robi PL i nowe mapy? albo ktoś mógłby podjechać w następną sobotę (25.06.2016)?
artur1970 25-06-2016, 11:07 Robi PL - tylko w jakiej nawi ??
rrafalek 26-06-2016, 18:29 Koledzy jakby ktos potrzebował z okolic ślaska zrobić PL menu robie równiez w kazdej nawigacji NX SD , NX DVD, FX.
...w Katowicach
Marcin, kolega rrafalek nie pyta tylko się reklamuje...:one:
Zapewne wszyscy pozostali wiedzą, że "daję radę" także z FX, NX DVD i NX SD...
|
|