Zobacz pełną wersję : Jaki fotelik wybrać

Strony : 1 [2]

mro
28-09-2017, 18:58
U mnie w smax 2x cybex i na srodku zona sie mieści :-), ja gorzej :-).
Pod podstawy fotelikow polecam wyciety kawalek z karimaty. Moze zachodzic na przod fotela, zeby buty nie brudzily

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

R_u_f_u_s
03-10-2017, 05:26
A co powiecie na Kiddy Cruiserfix 3 ? My się właśnie nad tym zastanawiamy. Może ktoś ma? Są teraz średnio dostępne, tylko wybrane kolory, a ma być "ten właśnie, blue" ;) podobno z dostawami mają problemy.

Mógłby ktoś podesłać zdjęcie jak wygląda ISOFIX w mk4? Coś tam trzeba przerwać, przeciąć? Poprzedni fotelik mamy tylko na pasy, tutaj widzę znaczek ISOFIX, ale jakoś nic więcej dostępnego na wierzchu nie ma ;) chyba że podchodzę do tego jak kot do jeża ;)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

cattani75
03-10-2017, 06:10
Jak wciśniesz łapę między siedzisko a oparcie, to znajdziesz. Nic nie trzeba przerywać i przecinać!!!

latar
03-10-2017, 07:11
Cruiserfix 3 to dobry fotelik. Świetnie leży w Mondeo. U szwagra jest. Jest szansa, że w łikend uda mi się cyknąć kilka fotek.
Pamiętaj o wyjęciu zagłówka z kanapy przed montażem.

R_u_f_u_s
03-10-2017, 19:18
Jak wciśniesz łapę między siedzisko a oparcie, to znajdziesz. Nic nie trzeba przerywać i przecinać!!!
Dzięki, pierwszy raz mam z tym do czynienia i nie wiedziałem czego szukać :)

Cruiserfix 3 to dobry fotelik. Świetnie leży w Mondeo. U szwagra jest. Jest szansa, że w łikend uda mi się cyknąć kilka fotek.
Pamiętaj o wyjęciu zagłówka z kanapy przed montażem.
Dzięki! Będę dźwięczny za fotki całości!
A zagłówek nie może zostać? Będzie jakoś przeszkadzał, odchylał fotelik?
Nie mam nawet jak go przymierzyć - wszędzie gdzie dzwonię to nie mają nawet ekspozycyjnego ... Mają tylko poprzedni model (Superfix? Czy coś podobnego), ale on podobno jest lekko węższy. O tym zagłówku nawet nie pomyślałem.

A jakoś się uparłem na ten model :) do tego syn zobaczył, powiedział że chce blue i ... nie ma wyjścia teraz :)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

latar
03-10-2017, 19:42
Wyjęcie zagłówka właściwie jest obowiązkowe przy montażu niemal każdego fotelika z grupy 15-36.

R_u_f_u_s
03-10-2017, 22:18
latar, dzięki :) nie przestaję się uczyć ;)

mat2807
04-10-2017, 07:48
Wyjęcie zagłówka właściwie jest obowiązkowe przy montażu niemal każdego fotelika z grupy 15-36.Czy przy montażu RWFa tez trzeba wyjąć zagłówek z fotela, na którym fotelik jest montowany? Jezeli tak to dlaczego?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

cattani75
04-10-2017, 08:25
Wyjęcie zagłówka właściwie jest obowiązkowe przy montażu niemal każdego fotelika z grupy 15-36.
Nie tyle wyjęcie (całkowite), co wysunięcie ponad krawędź fotelika.

latar
04-10-2017, 09:04
mat2807 no przy RWF to nie. Chyba, że zagłówek ma 4cm wysokości to warto wyjąć żeby dziecko miało lepszą widoczność do tyłu.
Temat zagłówka tyczy się głównie foteli z grupy 15-36 których oparcie sięga to niego. Trzeba go albo wyjąć albo jak pisał cattani75 wysunąć ponad krawędź oparcia fotelika. Z tymże wysunięcie ogranicza widoczność do tyłu przez lusterko wsteczne. To tak jakby siedział tam rosły pasażer. Sam fotelik z oparciem aż taki wysoki wtedy nie jest.

maxon007
09-10-2017, 13:39
czy ktoś w Fieście mk7 używa RWF, jeżeli tak to może podać jaki model, bo tak się zastanawiam czy zmieści się do auta, czy rozważać zmianę?

latar
09-10-2017, 17:59
Za pasażerem zmieści się pewnie każdy. Problem w tym, że pasażer z przodu już nie wsiądzie. Nawet w kompaktach (segment C) pod tym względem jest słabo. Tzn pasażer z przodu pojedzie ale komfort jest umiarkowany. Za kierowcą w segmencie C też się da ale musi on mieć wtedy jakieś 165cm wzrostu max.

R_u_f_u_s zdjęć nie zrobiłem bo się szwagier rozchorował i z łykendu wyszły nici.

_harry
09-10-2017, 18:43
Jeśli masz na myśli Duofix, to watpię aby wszedł do fiesty.
W mondeo fotel jest wysunięty maksymalnie do przodu i miejsca dla pasażera jest powiedzmy tyle ile potrzeba na przejazd do sklepu, ale nie na wypad na wybrzeże.
Jeśli jutro dążę przed zmrokiem po pracy zrobię zdjęcie jak wygląda to w mondziaku

Aedifico
09-10-2017, 19:29
Jeśli masz na myśli Duofix, to watpię aby wszedł do fiesty.
W mondeo fotel jest wysunięty maksymalnie do przodu i miejsca jest powiedzmy tyle ile potrzeba na przejazd do sklepu, ale nie na wypad na wybrzeże.

http://mamygadzety.pl/przeglad-fotelikow-rwf-axkid-duofix-9-25-kg/

Mamy taki.W maździe 6 w miarę ok, w Escape i Micra pasażer może mieć problem z kolanami.

Jak go przekładam z auta do auta to upocę się jak świnia zazwyczaj ale poza tym solidny i stabilny.

cattani75
09-10-2017, 19:58
My w fieście z 2006 mamy BeSafe - jestem w stanie siedzieć jako pasażer. Wygodnie nie jest, ale po mieście na krótkiej trasy wytrzumuję, choć kolana obijają się bokami o tunel i drzwi.

maxon007
09-10-2017, 20:48
na miejscu pasażera z przodu mi nie zależy, żona jeździ z małą obok. Dopiero zaczynamy rozeznanie w temacie, chcielibyśmy fotelik z możliwością RWF/FWF ewentualnie dodatkowo z możliwością przekręcenia bocznego do wsiadania i wysiadania. Także fotel może być na fulla do przodu.

mro
09-10-2017, 21:22
Przekerecanie mozesz chyba odpuscic. Bajer jest, ok.
Ale i wiekszy fotelik pewnie przez to i droższy, a czy to faktycznie takie niezbedne...?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

_harry
09-10-2017, 21:38
Obracanie być może przydaje sie na krotki okres kiedy dzieci jeszcze radośnie same nie wskakują na fotel (2 latka juz sam sam sam...).
Jeśli możesz szeroko drzwi otworzyć to ci obracany nie jest potrzebny, jak jest wąsko na parkingu to obracanie nic nie daje.
Bajer, moim zdaniem, zupełnie niepotrzebny.

latar
10-10-2017, 02:54
Zależy oczywiście jakie dziecko ma gabaryty ale DuoFix jako drugi fotelik jest moim zdaniem za szeroki. Jest tak raczej od 12-13kg niż od 9.
Na pewno mając RWFa za plecami, czy to jako pasażer czy jako kierowca, nie da się pochylić oparcia w stylu na sebixa. Wtedy praktycznie tylko pozycja wyścigowa, czyt. oparcie w pionie.

Jedno można dodać: nie warto za wcześnie wymieniać fotelika.
http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/kiedy-zmienic-fotelik-samochodowy.html

Osobny temat to matka jako kierowca i dziecko młodsze niż 3 lata z przodu. Dla mnie do gorsza kombinacja niż dodawanie wpisów na fejsa jadąc autostradą. Nie da się, nie możliwe, nie wierzę żeby była wstanie uczciwie skupić tyle samo uwagi na drodze co na dziecku, szczególnie gdy dziecko nie ma ochoty na dalszą jazdę.

Rafał A.(antek)
15-10-2017, 23:42
Bajer nie bajer, my mamy Recaro zero1 i obracanie do pakowania bardzo sobie chwalimy, szczegolnie jak nie mozna dzwigać. Wsiadać wsiada moze i samo, ale pasy trzeba upinać, a duzo łatwiej to zrobić po obrocie.
Nie wspomne ze mozna ogrocic do środka, i nakarmić rozebrać ubrać itp.
Co ciekawe, mimo wszystko ten Recaro jest bardzo kompaktowy, i miedzy innymi dlatego padł na niego wybór, z przodu w focusie da sie siedzieć. W mondeo luz bluz z przodu przed foteliliem, do tego stopnia że ja montuje za kierowcą, mam 173cm wzrostu.

lostdesper
27-11-2017, 10:41
Witam wszystkich. Aktualnie jesteśmy z małżonką na etapie wyczekiwania pociechy. Termin już w miarę niedaleki bo połowa lutego, dlatego też jestem w trakcie szukania fotelika. Nie zaglądałem za bardzo na fora, jedynie dzwoniłem po znajomych (akurat trzem się dzieci porodziły, to chciałem podpytać) i wszyscy jak jeden mąż nakupowali Maxi Cosi Cabriofix z tą pierwsza baza Easy fix. Nie ukrywam, że od razu stwierdziłem, że biorę to samo. Pojechałem do stacjonarnego sklepu z myślą, że wchodzę, biorę i wychodzą. No i tam pierwszy zonk. Spytałem w sklepie czy mogę zamiast bazy easyfix zamontować family fix, żeby potem do następnego fotelika pasowało. Pan odradził, bo na tej bazie fotelik od 12msca będzie do jazdy przodem, a dziecko powinno jak najdłużej powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy. Wziąłem się za lekturę i na ten moment, mój wybór padł na bazę 2wayfix no i na początek fotelik Pebble Plus. Moje pytanie, czy ktoś z Was użytkował taki zestaw w focusie? Być może za rok dwa zmienię auto na Mondeo, zapewne będzie więcej miejsca z tyłu, ale póki co zostajemy w foce a zastanawiam się, jak to jest z wielkością takiego zestawu. Z góry dzięki za podpowiedzi

hunteroza
27-11-2017, 11:02
Witam wszystkich. Aktualnie jesteśmy z małżonką na etapie wyczekiwania pociechy. Termin już w miarę niedaleki bo połowa lutego, dlatego też jestem w trakcie szukania fotelika. Nie zaglądałem za bardzo na fora, jedynie dzwoniłem po znajomych (akurat trzem się dzieci porodziły, to chciałem podpytać) i wszyscy jak jeden mąż nakupowali Maxi Cosi Cabriofix z tą pierwsza baza Easy fix. Nie ukrywam, że od razu stwierdziłem, że biorę to samo. Pojechałem do stacjonarnego sklepu z myślą, że wchodzę, biorę i wychodzą. No i tam pierwszy zonk. Spytałem w sklepie czy mogę zamiast bazy easyfix zamontować family fix, żeby potem do następnego fotelika pasowało. Pan odradził, bo na tej bazie fotelik od 12msca będzie do jazdy przodem, a dziecko powinno jak najdłużej powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy. Wziąłem się za lekturę i na ten moment, mój wybór padł na bazę 2wayfix no i na początek fotelik Pebble Plus. Moje pytanie, czy ktoś z Was użytkował taki zestaw w focusie? Być może za rok dwa zmienię auto na Mondeo, zapewne będzie więcej miejsca z tyłu, ale póki co zostajemy w foce a zastanawiam się, jak to jest z wielkością takiego zestawu. Z góry dzięki za podpowiedziNikt Ci nie doradzi czy przodem czy tylem, to Twoja sprawa, ale ja mialem wlasnie maxi cosi family fix do ok.roku a pozniej dziecko wyroslo i kupilem juz fotelik recaro przodem. Powiesz tak jak niektorzy znajpmi ze niebezpiecznie - przy czolowce owszem tak. Przy zderzeniu tylnym lepiej fotelik przodem. Do tego masa plusow z kontaktem z dzieckiem jak jedziesz sam - da sie i pogadac i ciastko podac. I dziecko widzi wiecej, widzi to co Ty, normalnie - nie sluchaj pierdul ze tylem widac wiecej, brednie, u mnie mlody obczaja jakie swiatlo, gdzie krowki na lace, czy korek itp. Reasumujac - Twoj wybor, ja tylem woze do roku.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

latar
27-11-2017, 11:08
Baza do fotelika i sam fotelik 0-13 nie wystają za bardzo poza siedzisko. Całość zajmie niewiele więcej miejsca niż sam fotelik. Potem 9-18 i dalej do 25kg to już raczej większy samochód. Chyba, że za fotelem pasażera. Dziecko tyłem da się*wozić do 125cm wzrostu. Mój najstarszy właśnie się przesiadł na fotelik przodem w wieku 5,5 lat przy 123cm wzrostu właśnie. Nogi mu urosły, w S-Maxie do tyłu widział mnóstwo. Z pewnością więcej niż zza zagłówka siedząc teraz przodem. O czym z resztą sam mówi. Parę lat temu to była sensacja jak ludziom przez boczną szybę machał. Teraz RWFy coraz popularniejsze.

Z jednym tylko dzieckiem w Focusie fotelik był za kierowcą a druga osoba dorosła jeździła z tyłu ze zdjętym zagłówkiem przedniego fotela. Całkiem niezły był to układ. A jeszcze jak przedni fotel był przesunięty na max do przodu to miejsca więcej jak w Superbie.

Bump: A, to mi przypomniało. Jechałem w piątek naszą wspaniałą autostradą A4. Akurat na odcinku gdzie był pas awaryjny. Wyprzedzałem babkę, patrzę w bok a tam nikogo, zerkam niżej a ona odchylona w prawo grzebie u dziecka. Wiozła go w foteliku 0-13. Samochód wrócił na swój tor jak już połową wyjechała na pas awaryjny.
Tyle na temat kontaktu z dzieckiem zza kierownicy.

hunteroza
27-11-2017, 11:46
Baza do fotelika i sam fotelik 0-13 nie wystają za bardzo poza siedzisko. Całość zajmie niewiele więcej miejsca niż sam fotelik. Potem 9-18 i dalej do 25kg to już raczej większy samochód. Chyba, że za fotelem pasażera. Dziecko tyłem da się*wozić do 125cm wzrostu. Mój najstarszy właśnie się przesiadł na fotelik przodem w wieku 5,5 lat przy 123cm wzrostu właśnie. Nogi mu urosły, w S-Maxie do tyłu widział mnóstwo. Z pewnością więcej niż zza zagłówka siedząc teraz przodem. O czym z resztą sam mówi. Parę lat temu to była sensacja jak ludziom przez boczną szybę machał. Teraz RWFy coraz popularniejsze.

Z jednym tylko dzieckiem w Focusie fotelik był za kierowcą a druga osoba dorosła jeździła z tyłu ze zdjętym zagłówkiem przedniego fotela. Całkiem niezły był to układ. A jeszcze jak przedni fotel był przesunięty na max do przodu to miejsca więcej jak w Superbie.

Bump: A, to mi przypomniało. Jechałem w piątek naszą wspaniałą autostradą A4. Akurat na odcinku gdzie był pas awaryjny. Wyprzedzałem babkę, patrzę w bok a tam nikogo, zerkam niżej a ona odchylona w prawo grzebie u dziecka. Wiozła go w foteliku 0-13. Samochód wrócił na swój tor jak już połową wyjechała na pas awaryjny.
Tyle na temat kontaktu z dzieckiem zza kierownicy.Generalizujesz z tym kontaktem z dzieckiem. Oczywiscie ze w trasie nie ma takiej opcji, ale w miescie w korkach jak najbardziej. Ja Cie przekonywal nie bede, kazdy robi jak uwaza, dla mnie wozenie dziecka do 5 lat tylem to skrajnosc i jesli mialbym wozic to max 2-3 lata. Wozilem rok bo taki fotelik kupilem, tyle. Co do widocznosci tylem a przodem nie zgodze sie, co widzisz tylem, mijane drzewa i latarnie, wszystko oddalajace sie i odwrocone w stosunku do tego co przodem?

latar
27-11-2017, 12:06
Żadnego generalizowania na temat kontaktu z dzieckiem w moim wpisie nie ma. Jest tylko i wyłącznie opis jednego przypadku. To dokładne przeciwieństwo generalizowania.

Jeśli chodzi o to co dziecko widzi to ja syna nie pytałem o opinię na ten temat ani nawet nic mu nie sugerowałem. To jego własne, niewymuszone spostrzeżenie. Woli jechać przodem na przednim fotelu niż tyłem na tylnym. Ale wolałby tyłem na tylnym niż przodem na tylnym. A jeśli chodzi o ilość widzianych mijanych drzew i krów na łące to proszę Cię. Przemyśl czy kierunek, w którym siedzisz rzeczywiście na to wpływa.
W S-Maxie akurat dziecko do tyłu widzi bardzo dużo. Z pewnością nie katowałbym ich widokiem malutkiego tylnego okna w Civicu Type-R, Jaguarze XE czy Arteonie.

Wożenie dziecka tyłem do 5 roku życia to żaden ekstremalny przypadek. W Szwecji musisz to robić to 4 roku życia a zaleca się do 6.

hunteroza
27-11-2017, 12:42
Żadnego generalizowania na temat kontaktu z dzieckiem w moim wpisie nie ma. Jest tylko i wyłącznie opis jednego przypadku. To dokładne przeciwieństwo generalizowania.

Jeśli chodzi o to co dziecko widzi to ja syna nie pytałem o opinię na ten temat ani nawet nic mu nie sugerowałem. To jego własne, niewymuszone spostrzeżenie. Woli jechać przodem na przednim fotelu niż tyłem na tylnym. Ale wolałby tyłem na tylnym niż przodem na tylnym. A jeśli chodzi o ilość widzianych mijanych drzew i krów na łące to proszę Cię. Przemyśl czy kierunek, w którym siedzisz rzeczywiście na to wpływa.
W S-Maxie akurat dziecko do tyłu widzi bardzo dużo. Z pewnością nie katowałbym ich widokiem malutkiego tylnego okna w Civicu Type-R, Jaguarze XE czy Arteonie.

Wożenie dziecka tyłem do 5 roku życia to żaden ekstremalny przypadek. W Szwecji musisz to robić to 4 roku życia a zaleca się do 6.Fakt moze w Smax widac tylem wiecej. Aktualnie jeszcze szukam swojej sztuki maxia a w mojej P12 niestety z tylu widac malo.

lostdesper
27-11-2017, 13:14
Dlatego mój kierunek obrałem na bazę 2wayfix... Wiadomo, że do roku tylko i wyłącznie tyłem. Po roku nie będę dziecka przestawiał od razu na "przód", ale z czasem, jak zacznie nogi wyciągać to chyba go obrócę do przodu. Z drugiej strony moi znajomi pobrali bazy tylko na 0-12msc a potem foteliki i w ogóle sobie głowy nie zawracali bazami... W sumie co kto woli, ja chyba wolę jednak najdłużej (bez dyskomfortu juniora) wozić go jednak plecami.

kordyl
27-11-2017, 13:19
Moja córka ma ponad 3 lata i śmiga cały czas tyłem. Nie ma z tym problemu.

latar
27-11-2017, 13:46
Swojego najstarszego bym dalej woził tyłem. Nigdy, nigdy nie narzekał, że mu ciasno czy, że cokolwiek. 122cm wzrostu w wieku 5 lat. To plasowało go w grupie 2% najwyższych na siatkach centylowych.
Układ siedzeń jedynie zmusił mnie do przesadzenia go do fotelika 15-36kg. Czasem nie ma wyjścia i jedzie z przodu.

jaksen
28-12-2017, 08:56
Mój prawie 3 letni synek (100cm/16kg) od przejścia z łupinki maxicosi City ciągle jeździ w RWFie Axkid Minikid i będzie w nim jeździł jeszcze co najmniej 2 lata - no chyba, że wystrzeli w międzyczasie wzrostem i trzeba będzie przerzucić się na przodem do kierunku jazdy.
Co do widoczności przodem, a tyłem to myślę, że nie ma z tym co się spierać, bo przodem, szczególnie gdy fotelik jest po środku, dziecko widzi po prostu więcej, dokładniej i szybciej. Jw na co dzień mały jeździ w rwfie , ale gdy w zeszłym roku polecieliśmy do Hiszpanii, a na miejscu poruszaliśmy się wypożyczonym autem z jakimś tandetnym wyswiechtanym fotelikiem z marketu, który był oczywiście w wersji przodem do kierunku jazdy, to synek przez bite dwa tygodnie dzień w dzień miał nieziemska frajdę i wszystko komentował, bo wszystko wcześniej i przez dłuższy czas widział.

Tylko teraz pytanie retoryczne, co ważniejsze? To czy dziecko pooglada sobie więcej w trakcie jazdy, a rodzicowi będzie prościej je "obsłużyć", czy może bezpieczeństwo naszych pociech? Myślę, ze odpowiedz jest oczywista, a dla niezdecydowanych na rwfy i zwolenników przechodzenia dziecka zaraz po łupince (0-9, 0-13kg) do fotelików przodem do kierunku jazdy polecam filmiki crashtestow na yt z porównaniem fotelików montowanych przodem i tyłem do kierunku jazdy.

latar s-maxie wejda z tylu 3 rwfy? Zależałoby mi na możliwości umocowania rwfa za jednym z przednich foteli, ale bez kolizji fotelika z fotelem przy jego maksymalnym oddaleniu w tył. Kolejna pociecha w drodze, wiec juz powoli rozglądam się za nowym nabytkiem, bo w c-maxie z tylu niestety miejsca nie ma, aż tak wiele:)

latar
28-12-2017, 13:44
jaksen trzy RWFy wejdą do S-Maxa z tyłu bez problemu. U siebie mam dwa: jeden na środku a drugi za kierowcą. Nie ma problemu żeby wsadzić 3. Nie wiem tylko jak wsadzać wtedy dziecko na środkowy.
Nie ma za to szans żeby odsunąć fotel przedni maksymalnie do tyłu jeśli jest za nim zamontowany RWF. Ja mam 180cm i fotelik mieści za mną akurat. Ale jeżdżę z oparciem ustawionym po rajdowemu (czyt. pionowo). Obawiam się, że nie da się tego zrobić w niczym co nie jest pokroju Multivana. A już na pewno nie da się w żadnym samochodzie segmentu D.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

hunteroza
28-12-2017, 19:34
Mam jedno pytanko w tym temacie - zakladam ze tez macie schowki w podlodze pod nogami z tylu, czy stosujecie jakies wypelnienie schowka pod noge stelazu fotelika 0-13? Wg mnie wyglada to stabilnie, ale producenci fotelikow z tego co wiem bez wypelnienia jezdzic nie zalecaja...

latar
28-12-2017, 19:55
Schowek trzeba wypełnić albo nogę wstawić na jego dno.
W S-Maxie za kierowcą mam subwoofer więc to które zgarnia tam miejscówkę woła: Głośniej! Głośniej! Załatwia tym sobie masaż doopki :P

http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/03/schowki-podogowe-w-autach-i-noga.html

jaksen
28-12-2017, 21:05
jaksen trzy RWFy wejdą do S-Maxa z tyłu bez problemu. U siebie mam dwa: jeden na środku a drugi za kierowcą. Nie ma problemu żeby wsadzić 3. Nie wiem tylko jak wsadzać wtedy dziecko na środkowy.
Nie ma za to szans żeby odsunąć fotel przedni maksymalnie do tyłu jeśli jest za nim zamontowany RWF. Ja mam 180cm i fotelik mieści za mną akurat. Ale jeżdżę z oparciem ustawionym po rajdowemu (czyt. pionowo). Obawiam się, że nie da się tego zrobić w niczym co nie jest pokroju Multivana. A już na pewno nie da się w żadnym samochodzie segmentu D.

dzięki za info! Co prawda na razie rozeznaję się w temacie auta na wielkim lajcie, bo zanim pojawi się kolejny rwf minie jeszcze odrobinę czasu, ale juz dobrze wiedzieć, ze smax pod tym względem jest opcją. Z tymi trzema rwfami z tyłu to słuszna uwaga. W sumie dałoby się raczej bez większych ceregieli dziecko tam umiejscowić i zapiąć, ale ... na dłuższą metę byłoby to mega upierdliwe i męczące ;)

Można wiedzieć, czy ten rwf za fotelem kierowcy masz na isofixie, czy na standardowych pasach? Isofix narzuca konkretna niezmienna odległość zarówno od oparcia 2klasy jak i fotela z 1szej. W przypadku zapięcia na pasy jest większe pole manewru - stąd też do obecnego cmaxa I dm2 wybraliśmy axkida minikid bez isofixa.

latar
28-12-2017, 22:12
jaksen mam BeSafe iZi Combi X3 i Axkid Duofix. Oba montuję na isofix. Axkida da się na pasy i jakiś czas jeździł tak z przodu. Na pasach faktycznie mniej miejsca potrzebuje ale i mniej dziecku zostaje na nogi. Ze względu na to, że trzy RWFy z tyłu to problem ze wsadzaniem dziecka do środkowego, to najstarszy jeździł z przodu w Duofixie zamontowanym na pasach. Na dłuższych trasach (2h+) narzekał na brak miejsca. Jak jego Duofix był zamontowany na isofixie z tyłu to nie było problemu. No ale przy 115cm wzrostu (równe 5 lat) przesadziłem go już do jazdy przodem.

Oparcie w S-Maxie można pochylić więc wtedy odsuwa się też minimalnie mocowanie isofixa. Odchylenie oparcia do rolety przesuwa mocowanie o 1-2cm. Zawsze coś ;)

r10
07-04-2018, 22:39
To są firmy które sprzedają tak zwane poduszkowce, zdecydowanie je odradzam. Jest to sprytny wybieg na dobre wyniki w testach. Niestety w rzeczywistości poduszkowce źle się sprawdzają.ADAC to nie pismo święte, te foteliki jak Pallas czy Kiddy "poduszkowce" bez szelek osiągające dobre oceny w krajach niemieckojęzycznych są dosłownie dyskwalifikowane w testach szwedzkich.
BTW Szwedzi mają hopla na punkcie wożenia dzieci tyłem do kierunku jazdy.
Ciekawe są też testy kanadyjskie. Wniosek taki, że dzieci powinny jak najdłużej jeździć tyłem (Szwecja) a później jak najdłużej w szelkach 5-punktowych (Kanada).

Lewsey89
10-04-2018, 08:07
ADAC to nie pismo święte[...]Wniosek taki, że dzieci powinny jak najdłużej jeździć tyłem (Szwecja) a później jak najdłużej w szelkach 5-punktowych (Kanada).

Święte słowa. Tutaj też wrzucę link do pewnego bloga.
http://blog.tylem.pl/montaz-fotelika-samochodowego-tylem-do-kierunku-jazdy/

juri2069
07-05-2018, 13:54
Koledzy ktoś ma jakieś pozytywne / negatywne doświadczenia z tymi fotelikami ?
Musi być do jazdy przodem , isofix, w miarę wygodny.
Każdy z nich można delikatnie rozłożyć do spania , powtarzam delikatnie , z racji że uchwyty isofix się wysuwają.
Do tego obie firmy są lepsze i droższe od całej większości.

Proszę o doradzenie , który byłby lepszy ?
Ma być na kilka dobrych lat.

Pod uwagę biorę tylko te 2 poniżej.
Różnice między nimi są dwie:
Jeden ma regulowany minimalnie zagłówek przód tył Na głowę do spania , drugi ma w okolicach jajec zaczep aby pas nie podniósł się na brzuch .
Wydaje mi się, że pas i tak jest nisko z racji mocowania więc to zbędny gadżet? Pytałem " doświadczonych " rodziców małych dzieci i ponoć pas zawsze ładnie dolega

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5917026901

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5782637097

cattani75
07-05-2018, 14:23
Używam Cybexa, choć nie jestem pewien czy na pewno ten model. Ma jedną wielką zaletę - głowa dziecka w nim nie opada. Nie wiem, na czym to polega, ale faktycznie jest tak, jak piszą w zaletach tego fotelika.

juri2069
07-05-2018, 14:43
Też masz regulację na oparcie głowy czy bez tej regulacji już tak fajnie głowa leży? Z regulacja byłoby jeszcze lepiej...

Narazie wszystkie moje za i przeciw przemawiają za cybexem. Po prostu mi się podoba po opisie...

Myślę że za wąski nie będzie?
Dzieci mam szczupłe.
Widziałem że fotele recaro co niektóre są bardzo szerokie, dodatkowo bez regulacji na szerokość, dlatego je odrzucilem

latar
07-05-2018, 14:49
drugi ma w okolicach jajec zaczep aby pas nie podniósł się na brzuch .
Wydaje mi się, że pas i tak jest nisko z racji mocowania więc to zbędny gadżet? Pytałem " doświadczonych " rodziców małych dzieci i ponoć pas zawsze ładnie dolega

Nie ma reguły. Nawek z pozoru identycznie wyglądające dzieci mogą inaczej siedzieć i to może wszystko zmienić.

Ten Cybex to bardzo fajny fotelik. Jest raczej szeroki niż wąski. Z takim zakupem nastawiałbym się na ewentualną odsyłkę jeśli nie będzie pasować bo przymierzenie*i do dziecka i do samochodu to obowiązek!

juri2069
07-05-2018, 14:59
Wiem ale nie chce.mi się jeździć po sklepach i takiego szukać, a dwa to w sklepach są sporo droższe...

Cybex też w swoich zew. wymiarach nie jest mały bo ma aż 55 , z czego inne miały po 44 , 46.

Ale tutaj jest liczona szerokość z tymi dokladkami bocznymi na stłumienie uderzania, to robi robotę.

A bardziej skłaniam się mu jemu tylko dlatego , że ma opcję regulacji zagłowka, jest tańszy, a przede wszystkim za wiele wad o nim nie czytałem, wręcz przeciwnie .

latar
07-05-2018, 15:11
Do sklepu to też by mi się raczej nie chciało jechać. Z mojego zadupia to po jakiekolwiek sensowne zakupy mam min 40km. Właściwie wszystko kupuję online a jak nie siądzie to odsyłam. Kuriera za 15 zeta do pracy czy domu zawsze przecież można zamówić ;)

c-matix
07-05-2018, 15:11
Moim zdaniem najwięcej miejsca mają Recaro mam takie dwa z isofixem i głosnikami nawet. Szukaliśmy szerokoch by dziecko nie siedziało w ścisku i jak przyjdzie zima by w kurtce też sie spokojnie mieściło. No i chyba najlepsze w testach. Używam jednego już 8 lat drugi 6 i wyglądają jak 2 letnie na allegro używane. Jeszcze do tego dokupywałem podnóżki regulowane

r10
07-05-2018, 16:48
Koledzy ktoś ma jakieś pozytywne / negatywne doświadczenia z tymi fotelikami ? Musi być do jazdy przodem, isofix, w miarę wygodny. Każdy z nich można delikatnie rozłożyć do spania , powtarzam delikatnie, z racji że uchwyty isofix się wysuwają. Do tego obie firmy są lepsze i droższe od całej większości. Proszę o doradzenie , który byłby lepszy ?[/url]Z tych dwóch wybrałem Cybeksa, może i dlatego, ze był tańszy (trafiłem na promocję pinkoblue, ale nowszego modelu M-Fix, niż Twój).
Zaintrygowało mnie, że tych Britaksów ze słupkiem w kroczu już praktycznie w Europie nie ma do kupienia, więc może wycofuja z produkcji. Maja dwie wady: trudno posadzić dziecko (przez ten słupek, nie wiadomo czy i jak by smao wchodziło/schodziło) oraz pasy zwijane po chwilowym wychyleniu dziecka do przodu potrafią nie wracać (z powodu nakładki naramiennej).
Cybeksa bierz z serii Gold, nie z Silver. Nawet Gold ma moim zdaniem kiepską tapicerkę (jakas taka śliska i sztuczna w dotyku w porównaniu z moim amerykańskim Safety1st welurem), a Silver ma ponoć jeszcze gorszą. Platinum ma dodatkowo regulację szerokości (może być dla jakichś grubasków).

juri2069
07-05-2018, 18:22
Cybeksa bierz z serii Gold, nie z Silver

A ten co wstawiłem to Silver?

No właśnie ten słupek w kroczu mnie drażni w terazniejszym foteliku, jak dziecko trochę bardziej nasika to stęka ( bez skojarzeń) że ściska.

Dlatego też jeszcze jednym plusem są pasy zapinane jak na dorosłego, a do tego prawidłowo bo są w foteliku miejsca na prowadzenie pasów, więc nieprawidłowości nie powinno być

cattani75
07-05-2018, 20:29
Też masz regulację na oparcie głowy czy bez tej regulacji już tak fajnie głowa leży? Z regulacja byłoby jeszcze lepiej...

Narazie wszystkie moje za i przeciw przemawiają za cybexem. Po prostu mi się podoba po opisie...

Myślę że za wąski nie będzie?
Dzieci mam szczupłe.

Mam wersję Q2-fix Plus, zagłówek się podnosi, ale nie ma regulacji kąta. Fotelik wcale nie jest wąski, ale tak jak piszę - ja mam Q2.
(Miałem odpisać 6 godzin temu, ale Tapatalk jakoś słabo działa mi od tygodnia. :-()

juri2069
08-05-2018, 06:53
Czyli masz jeszcze droższy niż ja chce kupić...:)
Jednak wezmę cybexa. Pierwszy wybór jest zawsze najlepszy , nie ma co kombinowac

cattani75
08-05-2018, 07:49
Ja wtedy dość długo kombinowałem i czytałem testy i wypadło na Cybexa.

r10
08-05-2018, 15:14
A ten co wstawiłem to Silver?Czy Silver czy Gold to sprawdź na stronie Cybeksa:
http://cybex-online.com/en/carseats.html
Wolałem kupić rok starszy Gold niż rok młodszy Silver. Ale generalnie trzeba uważać ze starymi modelami, bo foteliki przynajmniej teoretycznie (a np. w Stanach prawnie) mają ograniczony czas użytkowania 6 - 8 - 10 lat od daty produkcji. Reasumując Silver brałbym ostatni model gdybym tanio trafił (M-Fix SL):
http://cybex-online.com/en/carseats/solutionmfixsl.html
ale wolałbym Gold (S-Fix):
http://cybex-online.com/en/carseats/solutionsfix.html
nawet model 2 lata starszy (M-Fix):
http://cybex-online.com/en/carseats/solutionmfix.html
Bywają promocje i wyprzedaże np. konkretnego jednego koloru z magazynu (wczoraj widziałem sporo Gold za 599 zł czarne, inna sprawa, że czarny w aucie może się bardzo nagrzać od słońca, nasz czerwony M-Fix Gold trafiliśmy na pinkorblue w jakiejś akcji specjalnej -15% za ok. 550 zł). Różnica 100-150 zł w cenie to mniej niż połowa zatankowanego baku paliwa, a fotelik być może codziennie użytkujesz przez kilka lat. Chciałbyś przez kilka lat siedzieć na tanim materiale obicia i zaoszczędzić w ten sposób 100 zł? Gold ma już w standardzie te boczne wysuwane "odbijacze".

juri2069
08-05-2018, 16:44
To mi namieszales teraz z tymi modelami ha. Na ich stronie nie pisze który jest Gold Silver czy Platinum. Muszę wieczorem zasiąść i jeszcze poczytać mfix , mfix sl i sfix.

Ale dzięki A materiały:)
Z tego co rzucilem okiem to chyba każdy z nich ma regulowany zagłówek

r10
08-05-2018, 17:37
Na ich stronie nie pisze który jest Gold Silver czy Platinum.No przeciez jest, na górze są Platinum, po środku są Gold, na dole są Silver. Jakby co użyj Ctrl-F :P.

juri2069
08-05-2018, 19:56
Wybrałem jednak solution S-FIX , dlatego że ma większe osłony boczne od X2-FIX i jest po prostu nowszy , jak dla mnie ma ładniejsze kolory , a cena taka sama jak M-FIX.
Z wielu forów znalezionych w sieci wynika , że GOLD to po prostu nowszy model , a nie lepszy materiał. Gdyby materiał był lepszy to na pewno by o tym we wszystkich aukcjach pisali.... Ale mniejsza o to.
Dzięki za podpowiedzi , jestem przedwcześnie zadowolony z wyboru , mam nadzieje że fotelik posłuży parę dobrych lat. :)

Jeśli mi nie przypadnie do gustu to go odeślę , lub jeśli się po prostu średnio sprawdzi to dla następnego dziecka kupię fotelik innej firmy :)
Dużo jeździmy więc mam nadzieje , że te ALA wentylacje choć troche uchronią dzieci przed mokrymi plecami

r10
09-05-2018, 13:26
Wybrałem jednak solution S-FIXNa pewno będziesz zadowolony, no i to właśnie gold :-)
Jak sam zauważyłeś, trzeba będzie nieco odsunąć bazę fotelika na isofiksach od oparcia kanapy, żeby oparcie fotelika nie było zbyt pionowo. Regulowałem już na żywo z siedzącym dzieckiem. Do tego w Foczce trzeba było trochę na isofiksach przesunąć fotelik w bok (baza ma luzu ze 2 cm w lewo-prawo), żeby fotelik był równo podparty, bo inaczej zakole kanapy atakowało z zewnętrznej strony (u nas na isofiksach przesunałem na ile się da w bok do środka auta, choć w ten sposób niestety trudniej dostać się do klamry pasa kanapy).
Jak trafisz fajne niedrogie pokrowce letnie na wymiar Cybeksa Solution to koniecznie daj znać - w necie bywają krajowe po kilkadziesiąt złotych, a "oryginalne" czyli zapewne szyte w tym samym zakładzie tyle że z metką Cybeksa to prawie dwie stówki :-/

Rafał A.(antek)
09-05-2018, 13:34
Proszę o doradzenie , który byłby lepszy ?

A ile dziecko ma lat? wzrostu? Wagi?

A w którym dziecku lepiej, i który pasuje lepiej do auta i dziecka?

juri2069
09-05-2018, 13:40
Dziecko ma 2 lata i 4 miesiące, waży 15.5 kilo , 97 cm wzrostu.
Nie mierzylem bo w takich sklepach u nas nie ma takich fotelikow , są bardziej takie na jakie jest zapotrzebowanie czyli tanie.... Nie chce.mi się jeździć po podkarpaciu i szukać:)

Jak trafisz

Widziałem taki biały na lato za 200 zł oryginalny , a w jednej aukcji gość dorzucal do fotelika gratis, tylko był to inny fotelik

Rafał A.(antek)
09-05-2018, 22:53
Dziecko ma 2 lata i 4 miesiące, waży 15.5 kilo , 97 cm wzrostu.
Przepraszam, ale ja się wypisuje z tej dyskusji, skoro chcesz takiego malucha wsadzić do zwykłego poddupnika który nie ma własnych pasów 4/5 punktowych, tylko zapinasz w nim dziecko, samochodowym 3 punktowym pasem. To jest wg mnie podkładka dla 6 latków ważących powyżej 25kg!

latar
09-05-2018, 23:02
Antek ma pełną rację. To fotelik dla dziecka 5-10 lat. To, że ma 15,5kg przed kupą to za mało. Ten fotelik jest za szeroki i za wysoki dla człowieka o takim wzroście. Pas biodrowy może się nawet ułożyć ale na bank górna część będzie podżynać gardło. Niech to dziecko chociaż 110cm wzrostu osiągnie. Wtedy pomysł o czymś z tej kategorii.

cattani75
09-05-2018, 23:18
2 latek to jeszcze tyłem powinien jeździć np. w BeSafe'ie.

r10
09-05-2018, 23:49
15.5 kilo, 97 cm wzrostu.Duży jak na swój wiek ;-) Wymiarami będzie dobry i pasy się dobrze ułożą, bo otwór na pas naramienny jeździ góra-dół razem z zagłówkiem (kilkanaście pozycji), co najwyżej kwestia wielkości (ciężaru) głowy do reszty ciała, do 18 kg jest Pallas (czyli Solution z dodatkową nakładką na kolana), ale Solution jest atestowany od 15 kg wagi dziecka. Inna sprawa, czy młody wiekiem choć duzy 2,5-latek umie się zachować w pasach samochodowych, czy nie będzie próbował wyłazić korzystając z "zalet" samozwijacza, więc trzeba będzie mieć na dziecko oko przynajmniej na początku.

juri2069
10-05-2018, 06:57
To jest wg mnie podkładka dla 6 latków ważących powyżej 25kg!

Nie twierdzę że nie masz racji bo pewnie się znasz , ale skoro producent pisze, że od 15 kilo , skoro testy np adac te foteliki przechodzą bardzo dobrze to coś w tym jest.
Co do 4/5 punktowych pasów to 90 % fotelikow 15-36 nie ma , tylko jest zapinane pasami samochodu , pasy nie powinny podżynać gardła Bo pasy rosną razem z fotelikiem , są prowadnice i po prostu źle, inaczej zapiąć się nie da

Tym bardziej mój młody jest wzrostem większości 3 latków to powinien pasowac , oczywiście sprawdzę jak będę miał ten fotelik .
Nie mówię na 100 % , najwyżej fotelik zaczeka pół roku :)

Tyłem nie chce wozić dziecka. Raz że focus jest ciasny , dwa że od półtora roku jeździ już przodem , a trzy to najlepszy wiek dziecka do poznawania świata. Jeździmy po 2 -3 godziny i sobie rozmawiamy non stop i wszystko mu pokazuje.
Tyłem do kierunku jazdy nigdy w żadnym samochodzie ja osobiscie nie widziałem, ile jest takich ludzi jak wy ? Mniej niż 1 % ? Ja nie chce po prostu wozić dziecka tyłem .

umie się zachować

Umie umie o to się nie martwię . Nigdy nie chciał się wypinac ani wstawać z fotelika.

A co do jazdy tyłem to często też jeżdżę sam z młodym, a żona z dwójką dzieci , ciężko wtedy patrzeć na dzieci skoro ich nie widać:)

No zobaczę jak przyjdzie , kłócił się nie będę bo trochę racji każdy z was ma , ja mam swoje wizje :) ale dzieki za opinie, patrzylem już na cybexa 9-36 ale one mają te nakladki na kolana zamiast pasów. Nie podoba mi się to :)

A inna sprawa taka , że drugi młody, 8 miesieczny, już wyrósł z nosidelka bo ma 85 cm i 11.5 kilo więc musi dostać fotelik starszego :)
Rosną te dzieci ... :)

cattani75
10-05-2018, 07:20
Patrzeć trzeba na drogę, a nie na dzieci. :-) Są też lusterka na zagłówki i wtedy widzisz, co robi dzieciak. Oczywiście, że kontakt jest najlepszy jak dziecko siedzi przodem, ale jednak to są młode organizmy z ciężką głową i słabym kręgosłupem, więc RWF są po prostu bezpieczniejsze dla nich.

juri2069
10-05-2018, 07:28
A no może i są:) jakby człowiek myślał, że coś się stanie to bym z mieszkania nie wychodził bo może mnie drzewo przywalić:)
Żyjemy z nadzieją , że sobie dozyjemy do starości bez żadnych przykrych wypadkow

djremo
10-05-2018, 08:06
Tyłem do kierunku jazdy nigdy w żadnym samochodzie ja osobiscie nie widziałem, ile jest takich ludzi jak wy ? Mniej niż 1 % ? Ja nie chce po prostu wozić dziecka tyłem .

Nie wieże w to co czytam. Przedkładać własny komfort nad bezpieczeństwo dziecka. Nie wiem gdzie ty jeździsz ale większość 2-3 i coraz częściej także 4 latków, których widzę jeździ tyłem. Sam mam 4 latka, którego dopiero co posadzilem przodem bo besafe 0-18 zrobił sie za mały.

Kup fotelik z przedziału 9-25 montowany tylem i przodem wybór co prawda mie wielki i cena też wysoka ale powozisz dzieciaka jeszcze z rok tylem, potem przodem jak już musisz. Później kupisz już dla duzego dziecka, a ten będzie dla drugiego
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

juri2069
10-05-2018, 08:17
Nie przesadzaj bo tak jest. Mało kto ma fotelik do jazdy tyłem. I nie przekładam to na bezpieczeństwo. Po prostu chce fotelik do jazdy przodem i to wszystko .

Moje dzieci moje bezpieczeństwo. Tu na forum jest was kilku którzy od zawsze mają swoje racje i nikt nie przegada, nikt nie próbuje nawet wam przegadac.

Nie twierdzę że fotelik do jazdy przodem jest bardziej bezpieczny bo tak nie jest

Jakbym chciał się czuć bezpiecznie to bym musiał kupić pancernego hummera:)

Także temat bezpieczeństwa zostawmy , nie pytałem jak jest bezpieczniej tylko pytałem o różnicę pomiędzy dwoma fotelikami z tego co pamietam

Zresztą tyłem do kierunku jazdy są 0-36 , do tego tyłem do kierunku jazdy są do 18 kilo z tego co poszukalem po aukcjach , więc mam taki kupić tylko po to by rok czasu tak jeździł? Bez sensu.
A te 9-25 są za drogie na mój budżet:)

latar
10-05-2018, 09:28
Fotelik tyłem do Focusa to jednak ciężka sprawa. Trzeba by samochód zmienić na rozmiar większy. Czasem to po prostu nie możliwe. Ja nawet nie próbuję namawiać na RWFa w takiej sytuacji bo z doświadczenia wiem, że komfort kierowcy też sie liczy a jazda 2h z podkurczonymi kolanami to rzeźnia.

Jaki masz teraz fotelik dla młodego? Do 18kg? To może go w nim zostaw jeszcze ze 2 lata i wtedy pomyśl o 15-36. Nie bój się, że nagle będzie go 25kg w rok bo właśnie wkracza w wiek w którym zaczyna go wyciągać a waga staje. Mój najstarszy ważył 14 jak miał 2 lata a teraz ma prawie 6 i jest go 18kg obywatela. Fotelik, który wybrałeś jest dla niego zdecydowanie za duży.

W S-Maxie dzieci z metra cięte widzą znacznie więcej z RWFa niż z fotelika przodem. Większość tych fotelików ma wysoką podstawę i głowa dziecka jest dobre 15cm wyżej. Postaram się zrobić niedługo jakieś zdjęcia żeby obalić ten mit. Oczywiście jest to zależne od samochodu i najlepiej wypada w vanach i kombi. W coupe z RWFu dzieci nic nie widzą.

juri2069
10-05-2018, 09:45
Dla młodego mam teraz taki do 18 , tyle że drugi musi teraz go dostać bo już wyrasta z nosidelka , a 2 fotelikow kupowal nie bede, do tego ten fotelik jest taki na styk na wysokość, jak również jadąc w trasę denerwuje to zapięcie pasów przez jajca .
Stąd też ten 15-36 używa pasu samochodu ( zresztą PRAWIE wszystkie marki fotelikow 15-36 używają pasów samochodu )

Wyobraźcie sobie siebie że scisnietymi jajcami, jak jeszcze po kilku godzinach trasy nalejecie w pielucha która nasiąknie, nie ma się co dziwić że ciasno

Jeżeli ten będzie faktycznie za duży to go odłoże na pół roku czy rok , a pożyczę sobie od brata mniejszy na ten czas. Problemu nie ma. Nie wykluczam , ze bedzie za duzy ale tez i na odwrot , mam nadzieje ze bedzie ok.

Wiadomo że jak dziecko będzie latalo jak worek ziemniaków to go tak nie bede woził.

Auta narazie nie zmienię, dopiero jak trzecie będzie w drodze :D to w sumie.moze już w przyszłym roku :)

r10
10-05-2018, 09:51
Też byłem napalony na wożenie 3-latka do przedszkola tyłem (fotelik uniwersalny Safety1st), ale pierwszy dzień zweryfikował mój pomysł i mój montaż (pierwszy pomysł to na środku kanapy i drugi pomysł za fotelem pasażera). Po prostu w Foczce tak duże dziecko nie ma miejsca na nogi, no chyba żeby pozbawić pasażerów możliwości używania przedniego prawego fotela, do tego problem z brudnymi butami. W tej chwili jeden fotelik mamy ustawiony tyłem z prawej za pasażerem, a jeździ tam młodsze może z 82 cm i i tak z przodu ciasnawo jest (zależy od wzrostu dorosłego), drugie awansowało właśnie do Solution. Generalnie dzieciak pewniej wygląda w pasach 5-punktowych, ale mają one też swoje wady: raz że dziecko jest unieruchomione i częściej marudzi, wierci się, poci, trzeba robić częściej postoje dla rozruszania się, dwa przy czołówce korpus dziecka jest pasami 5-punktowymi mocno trzymany, a sama głowa dziecka leci do przodu narażając szyję, trudniej się wchodzi, zapina, rozpina, wychodzi (co liczy się przy wożeniu na krótki dystans np. do przedszkola). Natomiast przy pasach bezwładnościowych górna część korpusu leci nieco do przodu razem z głową i ponoć obciążenie szyi wówczas jest mniejsze (tak u dziecka jak i u dorosłego), z kolei jest ryzyko rozbicia twarzy/głowy o jakiś twardy przedmiot.
WNIOSEK: przed fotelikiem dziecka nie powinno być niczego (!!) twardego, a najbezpieczniej jest umocować fotelik na środku tylnej kanapy.

juri2069
10-05-2018, 09:58
Tak właśnie mówią że najbezpi3czniej na środku, aczkolwiek w naszych autach to trochę lipa , prędzej np w Smaxie gdzie są 3 fotele. W Focusie no nie dość że nie ma na środku isofixa to jeszcze kanapa jest podwyższona, niestabilnie

r10
10-05-2018, 10:45
W Focusie no nie dość że nie ma na środku isofixa to jeszcze kanapa jest podwyższona, niestabilnieNo fakt, ja mocowałem na środku kanapy Safety1st na tzw. miękkiego isofiksa Soft LATCH (nie wszystkie foteliki mają sztywny isofix, niektóre mają miękki dużo amerykańskich i m.in. modele Britaksa). Wtedy wykorzystujesz po jednej wewnętrznej klamrze z każdego bocznego i trzyma jak szatan ;-) Podwyższenie nie przeszkadzało bo ugina się przy naciaganiu pasów LATCH, a Safety1st jeszcze ma preferowaną w Ameryce "smycz" do tyłu do bagażnika (tether). W sumie to podobnej smyczy mi najbardziej w Cybeksach brakuje, ale tu też zdania są podzielone - ponoć jak oparcie leci do przodu razem z dzieckiem to niby dobrze, bo dzięki temu po pół sekundzie nie ma gwałtownego szarpnięcia dziecka wstecz.
Przy foteliku na środku kanapy to jeszcze z jednej strony mieściła się kołyska 0-11 kg, a z drugiej chudy dorosły ;-)

Rafał A.(antek)
10-05-2018, 19:37
W foce mam wsadzonego recaro zero1 właśnie z powodu miejsca, on tyłem daje rade i miejsce dla pasażera zostaje, znośnie wygodne.
W mondeo mam axkida, po środku. Komfort obu miejsc zupełnie nie zakłócony.

Wybaczcie ale staram sie nie uczestniczyć w dyskusjach "nie stać mnie na lepszy fotelik" bo raczej to kwestia priorytetów. Zakładam ze jak masz na auto masz i na fotelik.

I następne , jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. najpierw 0-13, potem 9-18, potem 9-25 i potem 15-36 czyli wypada mieć 4 foteliki. Taki ból.

Co do wożenia tyłem, jak ktoś sie upiera że nie, to trudno, ale do tych 25kg uzywać normalnych fotelikow.

referee
10-05-2018, 19:47
Hej!

Jestem tego samego zdania co kolega.
> Zakładam ze jak masz na auto masz i na fotelik
> jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

tez mam axkida - superbezpieszny SZWEDZKI fotelik, możliwy do montażu przodem i tyłem.
Miałem 0-13
Obecnie mam 9-25

nie miałem 9-18

Tyłem woziłem młodego do chwili gdy zauważyliśmy, że mu to nie służy i mieliśmy trochę sprzątania ;) - oczywiście nie jest to reguła a przypadłość tego mojego egzemplarza którego sam zrobiłem :)

juri2069
10-05-2018, 20:30
Cybex nie robi 9-25 :568: A na dziś dzień sobie ubzdurałem tą firmę.
Jutro pewnie dotrze fotelik więc w sobotę go wytestuję. Jeśli faktycznie będzie za duży to oczywiście tu napiszę i przyznam rację.
Wtedy albo pożyczę na rok inny , albo kupię drugi :)
Krótko i na temat :one:

Rafał A.(antek)
10-05-2018, 22:42
Zawsze można szukać używki. Albo promocji. Ja za swojego Axkida dałem 900zł

Przymierz, zobaczysz.

Bump: Tyłem woziłem młodego do chwili gdy zauważyliśmy, że mu to nie służy i mieliśmy trochę sprzątania
Tu sie nie ma co upierać, bywa rożnie. Jak młoda skończyła 2,5 to też zaczęła jeździć czasem przodem, bo u dziadków ma tylko przodem fotelik, a z żoną w mieście woli jeździć przodem.
Ale w dalszą trasę staramy się jechać tyłem :) fakt że zdecydowanie wygodniej jej w Axkidzie, ale ostatnio w Recaro jak jechała, też chciała tyłem, bo przodem nie miała podnóżka na nogi, w sensie jak zwisają to wcale wygodnie nie jest. I sama kazała sie obrócić.

drout
11-05-2018, 17:57
Muszę kupić synkowi fotelik gdyż dotychczasowy Cybex się rozlecial!!! Jakaś masakra polamaly się plastikowe zaczepy że o styropianach bocznych nie wspomnę. Po prostu wrak. Jeździła w nim najstarsza córka a od roku syn.

Co myślicie o recaro milano seatfix? Syn 100cm 17kg 3.5 roku

Trzecia córka ma kiddy cruisefix.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

juri2069
12-05-2018, 09:43
Trochę byłem niepewny bo pisaliście , że zdecydowanie będzie za duży , ale finalnie bez potrzeby bo fotelik na moje jest idealny, a nawet mam pewne obawy czy w zimie nie będzie za ciasny.

Na szerokość w sam raz , na wysokość nawet musiałem podnieść o jeden ząbek.
Pasy trzymają idealnie , fotelik stabilny.

Już na pionowo głowa ładnie się opiera i raczej nie opadnie podczas snu , a z regulacją nachylenia tym bardziej. :)

Mimo wszystko dzięki za rady i opinie

Wbrew wymiarom nie jest taki duży , ale trzecia osoba dorosła między foteliki raczej się nie zmieści, ewentualnie kilkulatek z podstawką :)

https://s31.postimg.cc/48dkvyuff/32267001_913597005480501_1970311136028917760_n.jpg

https://s31.postimg.cc/e5olp1hgr/32290731_913596925480509_8911131517913137152_n.jpg

https://s31.postimg.cc/zfc7zw5h7/32294317_913596645480537_2060346492505292800_n.jpg

latar
12-05-2018, 13:36
No jest za duży. I to sporo. Pas biodrowy zjeżdża na brzuch a nie zapiera się na udach. Tylko wyobraź sobie co mogłoby się stać z jamą brzuszną w razie w. Dziecko się zsunie a pas zaciśnie się na brzuchu. Obrażeń zewnętrzych po wypadku będzie zero. Będzie wyglądał jakby spał.

Tu było identyczne niedopasowanie
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-w-volvo-v70-zginelo-troje-dzieci-nowe-ustalenia,nId,2404400
Za małe dzieci na podstawkach, w których standardem jest zbyt wysoko przebiegający pas biodrowy. Dzisiaj podstawek się już nie stosuje a zamiast tego do osiągnięcia 150cm wzrostu fotelik z kategorii 15-36 a jak trzeba to i 15-45.

Juri za duży jest ten fotelik. Poważnie.

latar
12-05-2018, 13:43
Górny pas przy lewym podłokietniku jest obkręcony.

Tak powinien być puszczony

https://fotelik.info/images/bib/fotelik_-4132X.jpg

jadwigaa
16-05-2018, 08:40
a co sądzicie o fotelikach, które są równocześnie gondolą w wózku?

r10
16-05-2018, 11:41
Pas biodrowy zjeżdża na brzuch a nie zapiera się na udach.Dzieciak chyba dziwnie siedzi, za bardzo pojechał pupą do przodu, co i na kręgosłup źle wpływa. Może oparcie fotelika jest za bardzo odchylone (na isofiksach) od pionu? Przy bardziej pionowym ustawieniu oparcia (czyli cofnięciu dolnej części fotelika ku kanapie) pas biodrowy będzie szedł bardziej w dół, a nie do tyłu. Pas barkowy powinien przechodzić w połowie obojczyka (na oko jest dobrze, choć na zdjęciu kaptur zasłania przebieg pasa) - nie na szyi, nie na ramieniu.
W naszym Solution wysokość oparcia fotelika (zagłówka) ustawiłem równo z wysokością głowy (patrząc z boku), choć się przy takim ustawieniu nie upieram.
Każde dziecko ma nieco inne proporcje ciała (nóżki, korpus itp. itd.). Wyzwaniem jest m.in. wygodne spuszczanei nóżek (a przeszkadzają siedziska i fotelika i kanapy). Dziecko w tym wieku rośnie ze 2 cm na kwartał lub i lepiej. Pod tapicerką siedziska fotelika jest zdaje się wyjmowana wkładka (wyjmuje się dla dużego dziecka). Na upartego tę wkładkę można odrobinę pogrubić (małym ręcznikiem pomiędzy wkładką, a fotelikiem?).
Na czołówkę tak czy inaczej nie iść :-)

BTW naszej Foczce fotelik minimalnie lepiej pasuje za kierowcą (zaczep klamry pasa jest odrobinę bardziej do środka kanapy). Poza tym mówią, że miejsce za kierowcą jest bezpieczniejsze, niż to za pasażerem (ale czy są jakieś statystyki?). Za pasażerem mamy rear-facing (malucha łatwiej wsadzać z chodnika niż z jezdni).

Spróbuj ustawić oparcie fotelika bardziej pionowo (skoro dzieciak siedzi nie opierając głowy o zagłówek, to ma za bardzo odchylone oparcie), a także wypuść z boku fotelika amortyzator bocznych uderzeń, ten od strony drzwi samochodu.

juri2069
16-05-2018, 16:50
Spróbuj

Amortyzator otworzyłem. Na drugim zdjęciu faktycznie wygląda jakby był zsunięty, na 1 i 3 wygląda ok i ma zapięte dokładnie tak pasy jak dorosły. Przyglądałem się dokładnie.

Dorosły w razie zderzenia leci do przodu nie brzuchem , a bardziej głowa i tłowiem. ( tak mi się wydaje ) dziecko ( odpukac ) analogicznie.

Macałem dziecku gdzie przechodzi dolny pas i analogicznie jak dorosłemu, Górna część pasa biodrowego jest na granicy kości biodrowej z brzuchem czyli pas leży na biodrach.

I nie żeby komuś coś udowadniać, ale jako ciekawostkę napiszę że przez ostatni tydzień z ciekawości pytałem kolegów, znajomych i wcale nie jest dobrze.
5-6 latków wożą tylko na podkładkach, dzieci mniejsze od mojego ( choć starsze ) wożą w fotelikach 15-36, foteliki mają najtańsze typu ferrari itp , używane nie wiadomo ilu letnie. Ich firma noe obchodzi , fotelik to fotelik. No jest jak jest , zarówno u ludzi boedniejszych jak i bogatszych.
To tak w ramach ciekawostki .
Wiec to ze ktos ma 2 czy 3 znajomych , ktorzy faktycznie zmieniaja foteliki po kolei co 2 lata to nie znaczy ze wszyscy tak robią, a wrecz bardzo zdecydowana większość tym się nie interesuje.
Zresztą zaczerpnąłem wiedzy nawet w stolicy to odpowiedź była z uśmiechem, że 9 latka już kilka lat w foteliku jeździ...
To są realia.

Oczywiście napisałem jako ciekawostkę bez chęci dyskusji w tym temacie. Każdy odpowiada za swoje dzieci :)

dzieciak siedzi nie opierając głowy o zagłówek,

Opiera bardzo ładnie. Do zdjęcia się nachylił, ale zobaczę czy da się jeszcze docisnąć bardziej :)

r10
16-05-2018, 18:43
na 1 i 3 wygląda ok i ma zapięte dokładnie tak pasy jak dorosły. Przyglądałem się dokładnie. Dorosły w razie zderzenia leci do przodu nie brzuchem, a bardziej głowa i tułowiem. dziecko analogicznie.
Macałem dziecku gdzie przechodzi dolny pas i analogicznie jak dorosłemu, Górna część pasa biodrowego jest na granicy kości biodrowej z brzuchem czyli pas leży na biodrach.No właśnie nie może jak dorosły. Dziecko ma inną budowę miednicy (bioder). Głowny sens wszelkich "poddupników" jest taki, żeby pasy (samochodowe) szły w dół, a nie do tyłu. (i taki jest sens bliźniaczych fotelików Pallas, że mają podwyższajacą podstawę pod siedziskiem)
Może spróbowałbym coś włożyć pod pupę (jak już pisałem pomiędzy bazę fotelika, a wyjmowaną podkładkę pod tapicerką) na te najbliższe 2-4 miesiące. Np. wyciąłbym z karimaty na kształt podkładki, która w foteliku już jest.

I zwróć uwagę, żeby przed buzią dziecka niczego nie było (żadnych twardych przedmiotów w kieszeni fotela przedniego).

latar
16-05-2018, 19:41
juri2069 podana przez Ciebie "ciekawostka" to niestety nasza bardzo smutna rzeczywistość. Dopóki nie miałem własnego dziecka to temat mnie kompletnie zgrzewał ale dużo czasu poświęcić nie trzeba żeby się czegoś w tej materii dowiedzieć. No ale trzeba chcieć. Pewnie wszystkiego jeszcze nie widziałem a już o mnóstwo dzieciaków się martwię. Taki mamy klimat, że ludzie potrafią wydać*300 patoli na samochód a dzieci wozić nie dość, ze w fotelikach za 200 zeta to jeszcze beznadziejnie zapiętych.

Z pasem biodrowy musisz dążyć do tego:

https://mamygadzety.pl/wp-content/uploads/2017/05/dsc9833.jpg

Zobacz jak płasko przebiega i jak schodzi po udach. Do tego powinieneś dążyć. Spróbuj może jak radzi r10.

juri2069
16-05-2018, 21:18
Spróbuj

Rozumiem teraz nieco bardziej. Noe wiedziałem, że aż tak. Wszędzie w internetach gdzie przeglądałem to były tylko opisy, aby pasy nie były na brzuchu .
Dzięki za podpowiedzi , mam punkt odniesienia

Aczkolwiek czy za rok czasu , gdy mój będzie miał np 110 cm i np 17-18 kg , to czy pas nadal nie bedzie przechodził przez biodra jak na moich zdjęciach wyżej? Dziecko nadal będzie szczupłe, wyższe ale podobnie szczuple.

Jak tam u was z np 4 latkami, pas już ładnie trzyma na udach ? Czy już ni3 jest to aż takie ważne, z racji że np głowa staje się coraz mniejsza względem ciała, bardziej niż np w wieku 2 lat ?

savo
05-09-2018, 05:20
A ogarniał ktoś z was taki pas??
https://smartkidbelt.com
Jakie są wasze opinie na temat tego ustrojstwa. Ostatnio w gazetach moto zrobił się on popularny.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

latar
05-09-2018, 07:09
Nie wnikam, tylko cytat (ale intuicja podpowiada to samo):
https://mamygadzety.pl/jak-wybrac-fotelik-15-36-kg/

W ostatnim czasie na fotelikowym rynku pojawiły się też dwa urządzenia, które reklamowane są jako „bezpieczna alternatywa dla fotelików i podkładek”. Jednym z nich jest amerykański Mifold a drugim polski smart KID belt, oba mają homologację, więc podobnie jak poddupniki chronią przed mandatem! Mifold został już przetestowany przez niemiecki ADAC i austriacki ÖEAMTC. Wyniki tych testów nie są zaskakujące. Za bezpieczeństwo Mifold otrzymał jedną gwiazdkę, oczywiście najgorsze wyniki zanotował za zderzenie boczne, przy czołowym było nieco lepiej (tak na 2 gwiazdki).

Nie jest to więc bezpieczna alternatywa dla fotelika samochodowego, aczkolwiek całkiem możliwe, że jest to alternatywa dla poddupników, które jak wiadomo, nie zapewniają odpowiedniej ochrony w trakcie wypadku samochodowego. Uważajcie też na pozytywne opinie, jakie można znaleźć w internecie o smart KID belt, sama skasowałam na blogu sporo komentarzy zachwalających to urządzenie pisanych przez „PRowców”.

W gazetach popularny ale to same reklamy.

kruuuf
01-10-2018, 10:24
Dzień dobry :)
Poszukuję pomocy w kwestii samochód-fotelik. W naszej fabii mamy dla 2.5latki axkid rekid, który jest fantastyczny ale wyłącza z używania przedni fotel. Musimy kupić niwy samochód bo niedługo urodzi się druga dzidzia i w samochodzie braknie miejsca.
Czy C-Max jest dobrym wyborem? Ktoś miał przyjemność montować rwf i łupinke a później 2xrwf w konfiguracji środek+prawa strona żeby z lewej jeszcze zmieścił się "tradycyjny" pasażer? Czy to raczej niewykonalne...?

Caribou
01-10-2018, 10:57
Dzień dobry :)
Poszukuję pomocy w kwestii samochód-fotelik. W naszej fabii mamy dla 2.5latki axkid rekid, który jest fantastyczny ale wyłącza z używania przedni fotel. Musimy kupić niwy samochód bo niedługo urodzi się druga dzidzia i w samochodzie braknie miejsca.
Czy C-Max jest dobrym wyborem? Ktoś miał przyjemność montować rwf i łupinke a później 2xrwf w konfiguracji środek+prawa strona żeby z lewej jeszcze zmieścił się "tradycyjny" pasażer? Czy to raczej niewykonalne...?

Mogę się wypowiedzieć o C-MAX 2015 (nie grand). mam teraz dwójkę maluchów 2,5 i 5 m-cy. Foteliki - dla młodszego nosidełko maxicosi a starszy też maxi cosi (nie pamiętam modelu ale montowany pasami - bez isofix).

Na środku nie ma tragedii wielkiej ale na dłuższą trasę siedzieć tam jest męczące. Brakuje też trochę długości - w sensie jak ja chciałbym bardzo wygodnie siąść to z tyłu za mną nosidełko się średnio mieści.

Gorsze, że mój model nie ma wyłącznika poduszki powietrznej z przodu bo odpada mi konfiguracja starszy z tyłu a młodszy z przodu.

ja czekam teraz na S-MAXa ale im dłużej czekam tym bardziej się zastanawiam czy rzeczywiście potrzebuję większe auto. Gondoli za moment nie będziemy już wozić. C-MAX jest fajny, pakownym i subiektywnie dla mnie piękny jednak środkowe miejsce jest mało wygodne - więc jak dłuższe trasy to lepiej coś szerszego

kruuuf
01-10-2018, 11:13
Ojej, to faktycznie krótki się wydaje... Tym bardziej że rwf-y są miejscozerne i na szerokość i na długość właśnie...
Dzięki wielkie za opinię, widzę że nawet to będzie trzeba sprawdzic i przemierzyć.
Chociaż jeśli chodzi o trasę to taka powyżej 1h jazdy raczej nie zdarzy się częściej niż raz w roku ;)

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Rafał A.(antek)
01-10-2018, 11:30
2x RWF to tylko S-max/Galaxy raczej. chyba ze jakieś małe, typu Recaro zero1. lub Joy Spin 360

latar
01-10-2018, 11:36
kruuuf nie ma szans na dwa RWFy z tyłu i samochód mniejszy niż segment D. A i nawet tam zamocowanie RWFa za kierowcą ogranicza jego wzrost do max 180cm. I to tylko przy założeniu, że ten kierownik ustawi oparcie jak należy (czyt. pionowo).
Żeby zamontować dwa RWFy na isofix, jeden z boku a drugi na środku to samochód:
- musi mieć w drugim rzędzie 3 isofixy
- szerokość fotela środkowego musi być taka sama jak bocznych
- szerokość kabiny powinna wynosić przynajmniej około 1550mm

W skrócie, jeżeli chcesz mieć z tyłu dwa RWFy (i słusznie) to musisz mieć samochód segmentu D, np Mondeo. I dalej: jeśli chcesz mieć trzy użyteczne miejsca z tyłu to potrzebujesz S-Maxa/Galaxy.
Innej opcji na wsadzenie dwóch RWFów nie ma.

Caribou wyłącznik poduszki można bez problemu dołożyć.

Jumatorek
01-10-2018, 11:41
A jak się ma sprawa RWF i Mondeo jest szansa żeby w miarę normalnie podróżowały oprócz fotelika RWF dwie osoby z tyłu??

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

djremo
01-10-2018, 12:26
A jak się ma sprawa RWF i Mondeo jest szansa żeby w miarę normalnie podróżowały oprócz fotelika RWF dwie osoby z tyłu??

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu TapatalkaNa krótką trasę ujdzie. RWF traktuj jak dorosłą osobę więc tak jakby miały z tyłu jechać 3 osoby dorosłe czyli ciasno będzie

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

latar
01-10-2018, 12:50
A nawet jak dorosłego 120kg. Szczupły dorosły się przesunie na bok trochę robiąc miejsce innym. Z kolei RWF, jeśli odpowiednio zamontowany, ustawi się w zagłębieniu kanapy i nie drgnie. Będzie ciasno.

Caribou
01-10-2018, 13:50
@Caribou wyłącznik poduszki można bez problemu dołożyć.

tak myślałem, że się da to zrobić ale bardziej mnie boli, że tego nie ma! Nie przyszło mi do głowy sprawdzać czy jest wyłącznik jak kupowałem bo zakładałem, że to standard. W serwisie powiedzieli, że nie ma wyłącznika bo dzieci nie powinno się wozić z przodu w fotelikach bo to niebezpieczne - racja - ale żeby w rodzinnym aucie oszczędzać na tym wyłączniku to mało sensowna polityka :-)

latar
01-10-2018, 15:36
Miej pretensje do poprzedniego właściciela;) W opcji było. Dopłata wynosiła jakieś 400zł.

Caribou
01-10-2018, 16:11
Miej pretensje do poprzedniego właściciela;) W opcji było. Dopłata wynosiła jakieś 400zł.

Jestem 1szym właścicielem. :-) Brałem auto ze stocku więc nie było opcji dołożyć. Ale jestem prawie pewien że nie było takiej opcji w ogóle w cenniku (jesień 2015). Dam sobie rękę uciąć za to.. najwyżej nie będę miał ręki.

kruuuf
01-10-2018, 21:18

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu TapatalkaZdarzało się ze upychalismy się tak w fabii. Rwf jest o tyle przyjemny w tej sytuacji ze dorosly się na kanapie moze wcisnac w strone fotela bo jakby nie bylo fotel całą łupiną nie opiera sie o kanape tylko o przedni fotel. Wiec skoro u nas 2 niezbyt grube osoby dawaly rade to w mondeo tym bardziej powinny ;)

latar
Bardzo dziękuję za opinię, konkretnie :)

Rafał A.(antek)
02-10-2018, 07:19
Ja w mondeo Rwf a mam po środku, i dwa szczupłe miejsca bo bokach są. Da się spokojnie jechać nie ma tylko co zrobić z jedną ręką, siła rzeczy ląduje gdzieś na foteliku. Ale Rwf duży bo Axkid

Petru23
02-10-2018, 20:59
pisałem w innym wątku, ale napiszę i tu.
Jako aktualny właściciel cmax (2006) a wcześniej alhambry (2003) oraz fotelika Safety1 primeofix powiem tak.
Chcesz montować dwa foteliki obok siebie - SGA (Sharan/Galaxy/Alhambra), tym bardziej RWF. SGA duże wcale nie jest, gabaryt gulfa 5 w kombi z hakiem. Przez 3 lata bujałem się tym głównie po miescie (Kielce) i problemów większych nie ma z parkowaniem (nawet mniejsze niż w kombi D typu mondeo, passat choćby ze względu na widoczność). Masz tam dobre do gazu benzyny - 1.8T w SA oraz 2,3 w Galaxy. Diesla nie polecam, bo mnie alha z niego wyleczyła.
Cmax z jednym dzieckiem ok. Dwoje i więcej dzieciaków - nie ok.

stomi5
04-10-2018, 16:14
Panowie planuje zakup dwóch fotelików i zastanawiam się nad rwf, mam s maxa. Czy montując je z tylu na dwóch skrajnych fotelach bardzo utrudniony jest dostęp do środkowego? Na środku będzie jeździła 3 letnia corka na foteliku przodem do kierunku jazdy, wiec nie chciałbym żeby się bardzo gimnastykowała za każdym razem.

latar
04-10-2018, 17:25
Nie da się wejść na środkowe miejsce przy RWFach na skrajnych. Ja mam konfigurację RWF na środku i z boku i trzeci FWF z boku.
Na środku mam BeSafe IzI Kombi a za mną jeździł Axkid Duofix (jest większy). Ostatnio na próbę zamontowałem tego Axkida za pasażerem i to mi znacznie bardziej odpowiada. Do tej pory byłem przekonany, że połowę widoczności przez prawe ramię mi odbierze ale grubo się pomyliłem bo nie zasłania praktycznie nic.

FWF z boku jakoś szczególnie nie utrudnia ładowania dziecka na środkowy fotel. Widoczność przez lusterko wsteczne też specjalnie przez RWF nie jest ograniczona.

stomi5
04-10-2018, 20:19
Dzięki za cenne info. Musze się jeszcze zastanowić nad tymi rwfami, obawiam się jeszcze tego ze dzieciaki jak podrosną to nie będą chcialy jeździć tyłem do kierunku jazdy.., sam już nie wiem. Starszej córki nie wyobrażam sobie żeby tak jeździła jest taka uparta [emoji52]

crazyseal
04-10-2018, 21:41
Jesli foteliki to tylko z isofix i Romer np takie:
https://www.olx.pl/oferty/q-romer-king-plus/

Kupujesz w swietnym stanie uzywke za 250 zl (gdzie nowy kosztuje od 700 w gore)
Po roku albo 2 sprzedajesz za 270 zł i kupujesz wiekszy model.
Wygodne, łatwo sprzedac, bezpieczne.

latar
04-10-2018, 22:01
Brawo! [emoji108]

Przyjmuje się maksymalny czas użytkowania:
4 lata dla grupy 0-13
6 lat dla grupy 9-18
9 lat dla grupy 15-36

Pomijam gwarancję bezwypadkowości.

Eh :(

stomi5 dlaczego miałyby nie chcieć?

olek_grom
04-10-2018, 22:57
Nigdy nie kupuj używanych fotelików jeśli nie masz gwarancji ich bezwypadkowości.
Do tego o czym nie każdy wie (nawet sprzedawcy) fotelik ma datę przydatności. Jest to ok 7 lat.
Ja mam Mondeo i dwa RWF Axkidy na zewnętrznych siedzeniach,bo nie było szans na zmieszczenie ich na środku + na którymś boku.

Mam 4 letnią córkę i w ogóle nie ma problemu, że siedzi tyłem. Nawet nie pyta, bo uznaję to za normalne, pomimo że Jej wszyscy koledzy jeżdżą niestety przodem.
To, że dziecko nie będzie chciało jeździć tyłem to jeden z największych mitów.
Co ciekawe dzieci jeżdżące tyłem więcej widzą przez szyby niż te jeżdżące przodem.

Latar - ten czas użytkowania bardzo na wyrost.

latar
04-10-2018, 23:12
Ja tam specjalistą nie jestem. To tylko kopiuj wklej z osiem gwiazdek (http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/07/dlaczego-fotelik-z-piwnicy-nie-nadaje.html?m=1).
Bywam ostatnio zawodowo w Szwecji i tam u klienta w samochodzie widziałem takiego samego Axkida Dufixa jak mój. Co ciekawe miał naklejkę z terminem ważności. ...ale zapomniałem ile to było:/

Mój najstarszy na stałe się przesiadł na "w przód" jak miał 5 lat i 120cm wzrostu. Nigdy nie było problemu z miejscem na nogi jeżeli fotelik był zamontowany na isofixie. W S-Maxie jadąc tyłem dziecko widzi znacznie więcej niż przodem. Nie ma przed sobą wielkiego fotela i siedzi znacznie wyżej. Linia okien jest dużo poniżej linii barku co kompletnie zmienia perspektywę.

kruuuf
05-10-2018, 05:29
Również muszę wyrazić opinię o rwfach i chciejstwie dzieci. Najczęściej spotykam się z "nie dla rwf" u znajomych bo 1. Dziecko nie bedzie chcialo jezdzic tylem, a 2. To tylem wogole można? (??!!).
Otóż moje 2.5 letnie dziecko cale życie jeździ tyłem ;) tez się bałam ale uznalam ze to ja odpowiadam za jej bezpieczenstwo więc nie ma tu miejsca na widzimisię. Dlatego potrzebuję nowego auta, bo fotele przodem by się zmieściły ale tyłem nie ma szans. Mówią na mnie świr [emoji14] Jak mój ojciec nie chce zapiąć pasów bo go uwierają to po prostu nie ruszam z miejsca.
Córa natomiast pokochała axkida natychmiast jak do niego siadla. Dużo miejsca, duża widoczność, wygoda, mamę czy tatę widzi w lusterku besafe które zamontowalismy na zagłówku. Kierowcy nawet w tak małym autku jak nasze fotelik nic a nic nie przeszkadza. Może to zbieg okoliczności ale przestała też wymiotować w samochodzie ;) Uwielbia też machac kierowcom samochodów za nami jak stoimy na skrzyżowaniu hehe.
W dobrym salonie fotelik dopasuja w cenie do samochodu i dziecka tak, żeby wszystkim było wygodnie.

I popieram "nie" dla używanych foteli. A jeśli już, to pokusilabym się o doszukanie się daty ważności i skierowanie fotela do ekspertyzy, czy nadaje się do użycia. Ale to tez chyba kolejne kilkaset złotych. Więc czy naprawdę warto?

_harry
05-10-2018, 06:06
Za rok zutylizujesz Axkida przy pomocy siekiery czy sprzedasz?

latar
05-10-2018, 12:28
Takie twarde stwierdzenie: nie dla fotelików używanych, to lekka przesada. Jednak lepiej być czujnym.

Przed narodzinami pierworodnego dostaliśmy od teściów używany Maxi Cosi Cabrio czy City. Spuścizna po znajomych. Miesiąc go używaliśmy. Potem ogarnąłem temat. Fotelik był w świetnym stanie ale nie miał żadnej naklejki. Po wzorze tapicerki znalazłem, że miał 8-10 lat. Wywiozłem do PSZOKa.

Pierwsze ogłoszenie z OLXa na które teraz wpadłem:

Fotelik jest używany i w stanie dobrym (styropian w obiciu popękał i został sklejony) normalne w tych fotelikach nie ma to jednak wpływu na bezpieczeństwo

Tu Tomasz autor ogłoszenia nieźle popłynął.

PS _harry ja swojego Axkida wywiozę do PSZOKa ale on już będzie po służbie przez 7 lub 8 lat;)

kruuuf
05-10-2018, 12:36
Hmmm no moze faktycznie twarde, jak ponownie czytam :) bardziej chodzi o cudze, niesprawdzone, stare, niepewne fotele.
Sama tez mialam pierwszą łupinke używaną po rodzinie, zanim zapoznalam się z tematem fotelikow, którą niedawno w końcu oddalam na skład.

Nasz axkid myślę że będzie już tak sfatygowany po nas że nie będę miała sumienia go sprzedać ani nawet oddać za darmo. Chyba ze ktoś się uprze wezmie za darmo i odda go sobie do sprawdzenia.

Co za oferta!!!! Omg...

_harry
05-10-2018, 17:52
Uwierz mi.
Po pięciu latach ten Axkid (przecież go szanujesz i nie będziesz miała nawet stłuczki) będzie jeszcze 10 lat lepszy niż skorupa ze styropianu za 189 z Tesco.
Więc jeśli nas stać to kupujmy nowe ale nie dziwmy się że ktoś chce kupić naprawdę dobry fotelik w cenie na którą go stać.
I doceńmy to że nie poszedł do marketu po badziewie aby tylko uniknąć mandatu.
Poczytał, poszukał, zdecydował o logice jazdy tyłem i uznał że nawet używany w super stanie będzie lepszy niż byle co.
Popatrzcie jak to jest mocowane, jakie ma pasy stabilizujące, jaką konstrukcje skorupy.
Przecież to nie karoseria Focusa, rdza tego nie zeżre ;-)

latar
05-10-2018, 18:47
Tu _harry ma rację. Wymianę naciągu, zapięcia pasa i styropianów to wydatek rzędu 200zł. Początkujący majsterkowicz ogarnie.

Rafał A.(antek)
06-10-2018, 12:40
Najmniej trwałe są wkładki styropianowe w fotelikach, u mnie dziecko je rozdłubuje :)

i jak wyżej, taki 5 letni bezwypadkowy fotel będzie 100% lepszy niż poddupnik z marketu.

mam porównanie i nie wiem jak ludzie się decydują w tym wozić dzieci, rozumiem że cześć robi to nieświadomie, jak ja zanim zacząłem zgłębiać temat przed zakupem 1 fotelika, ale cześć jest świadoma, ale co tam... fura za 80 000PLN i fotelik zygzak z Biedronki :)

latar
06-10-2018, 13:32
A fura za 250 patyków i dzieci na poddupnikach!?
Ludzie zwyczajnie nie wiedzą bo nie wierzę, że ktoś kupujący nowe duże Volvo nie myśli o bezpieczeństwie.

Wypadek pod Mszczonowem. (https://www.tvp.info/36272431/tylko-u-nas-kobieta-oskarzona-o-spowodowanie-wypadku-w-ktorym-zginelo-troje-dzieci)

kruuuf
06-10-2018, 14:08
No tak. Foteliki za 100zl z marketu to jakaś pomyłka.
Dziś kupilam w auchan poddupnik za 12zl. I bylo mi tak wstyd że mam ho w koszyku że chcialam uciec ze sklepu z kapturem na twarzy. A kupilam go jako podwyzszenie na krzeslo w jadalni :D bo chyba tylko do tego się nadaje...

rojass
15-10-2018, 14:56
A kupilam go jako podwyzszenie na krzeslo w jadalni
właśnie podsunęłaś mi pomysł co położyć zamiast poduszki :D

Rafał A.(antek)
15-10-2018, 17:39
kurcze faktycznie genialne...

latar
15-10-2018, 17:47
Zgadzam się :D :one:

rojass
16-10-2018, 15:48
Teraz tylko czekać na jakieś promo w Biedrze :D

kruuuf
17-10-2018, 13:27
Nie no blagam, 12zl w auchan to jeszcze za duzo? :D

Melduję że spisuje się na medal... Polecam! ;)

rojass
17-10-2018, 14:07
Do najbliższego Auchana mam 40km i zupełnie mi tam nie po drodze :D

juri2069
20-09-2019, 09:47
Witam państwa. Nie byłem zwolennikiem fotelików do jazdy tyłem, ale jestem zmuszony teraz taki kupić.
Sytuacja ma się tak :
Młody ma 4 miesiące i jest troszkę duży bo ma już ponad 9 kilo i ciuszki ma 86 cm. W nosidełku mieści się na styk , ale idzie zima i w grubszych ciuchach będzie lipa.
W takim razie chce kupić coś na isofix, do jazdy tyłem( może być tylem i przodem bo są takie , lub obrotowy ) , i pytanie czy szukać 0-18 , 9-18 czy może 0-25 , 9-25. ?
Nie chciałbym wydawać 1500 zł na rok czasu, z tym że obawiam się że te foteliki od 9 kg będą mniej leżące niż od 0 . Młody jeszcze oczywiście nie siedzi .

Ma ktoś podobna sytuację i coś poleci? Ktoś kupował dla takiego maluszka fotelik ?
Każda sugestia mile widziana .
0-25 oraz 9-18 są podobnie popularne na portalach, 0-25 najmniej popularny , a 0-18 najbardziej.
Piszą, że 18 kg to do 4 lat i 105 cm , aczkolwiek patrząc na 2 starszych chłopaków to te 105 cm zakończy się na 3- 3.5 roku :)

I jeszcze jedno pytanie : podłoga ma schowek , a z drugiej strony suboofer. Jest wystarczająco mocna ?

_harry
20-09-2019, 10:01
Kup dobry model używany i odsprzedasz z niewielką stratą po roku.
Poszukaj w okolicy, będziesz mógł obejrzeć, dobre są wszelkiego rodzaju fejsbuki (sam nie korzystam ale wiem że to kopalnia ofert). Możesz przy okazji podejrzeć czy fotelik sprzedaje zakochana mama a nie kierowca busa kursującego między wystawkami w Belgii a Polska.

juri2069
20-09-2019, 10:30
Wiem , że mogę używany ale raczej jestem zwolennikiem nowych takich rzeczy z tego względu że dzisiaj jest pełno oszustów i krętaczy, a ja się aż tak nie znam by popatrzeć na fotelik i kupić , a zwłaszcza jeśli ma to być isofix z odpinanym siedziskiem ( lub obrotowym ) a jest to bardzo ważne i jedyne zapięcie. Ma być nowy.
A używanych jest dosyć mało bo ludzie kupują w zdecydowanej większości najtańsze foteliki .
Aczkolwiek dzięki za sugestię, z ciekawości popatrzę na OLX. Może ktoś znajomy sprzedaje w okolicy

_harry
20-09-2019, 10:41
Nie szukaj wynalazków... Wypinane siedziska, obrotowe i tak dalej.
Bzdety.
Czas leci tak szybko i dzieciaki rosną że nawet jeśli coś jest nie do końca z twoim wyobrażeniem to tego nie zdążysz zauważyć ;-)

Rafał A.(antek)
20-09-2019, 21:51
obrotowe recaro zero1 czy britax dualfix.
Tyłem Axkid któres, ale to duze foteliki i isofix tam tylko w jedną stronę.
tyłem z wyjątkiem axkida i concorda, wszystkie będą do 18kg bo tyle wytrzymuje ISOFIX
schowek wg nora za słaby, albo wypełnienie albo noga w środek schowka albo środkowe miejsce.

_harry
20-09-2019, 22:15
Axkid faktycznie duży ale sam fotelik. Miejsca w środku jakoś przesadnie nie ma dużo. Na szerokości ramion słabo i nie daje się wyciągnąć zagłówka wysoko

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Rafał A.(antek)
20-09-2019, 23:11
ma relatywnie więcej niż no zero1. i dziecko też mówi że mu wygodniej.

_harry
21-09-2019, 07:21
Wszystkie opinie powinny być poparte zdjęciem dziecka w foteliku i informacja waga/wzrost.
Mój czterolatek się nie mieści na długość ;-) 21/116

juri2069
21-09-2019, 14:53
Dzięki za info.
Jednak pojawia się jeszcze jeden problem , a mianowicie fotelika tyłem do kierunku jazdy z isofixem chyba nie da się zapiąc normalnie pasami ?
Chodzi o drugi samochód , który isofixa nie ma.

_harry
21-09-2019, 16:12
AxeKid DuoFix da się zapiąć ale ani wymontowanie ani zamontowanie nie jest czymś co chciałbym robić codziennie.

Surmikmk2
23-09-2019, 11:26
AxeKid DuoFix da się zapiąć ale ani wymontowanie ani zamontowanie nie jest czymś co chciałbym robić codziennie.

Mam Axkid Duofixa i był okres gdzie jeździł w dwóch samochodach. Żaden problem trzeba mieć tylko 2 komplety pasów kotwiczących. Ogólnie fotelik bardzo dobry. Niestety cena nowego rośnie z roku na rok.

_harry
23-09-2019, 12:21
1. Już nie jest taki bardzo "halo" poczytaj sobie ostatnie testy w UK (nie mam pod ręką linka).
Sam mam też i na tle innych to jest pancerna konstrukcja)
2. Kolega pytał o przypinanie przodem pasem. Tu już chyba tak łatwo nie ma o ile pamiętam.
Pas się przewleka przez fotelik i jest to kłopotliwe.

Surmikmk2
23-09-2019, 16:38
Co do duofixa przodem to panowie od fotelików przy zakupie odradzali, ze względu na jego wagę. Ale nie wiem czy jest to poparte jakimiś testami. Zresztą on jest z tej kategorii, że spokojnie do końca można w nim wozić tyłem ( nawet 5cio i 6 latka) i nie widzę potrzeby montowania go przodem. Następnie później przesiąść się na fotelik przodem dla starszaka.

_harry
23-09-2019, 17:04
O czym ty mówisz? 5-6 latka tyłem? A gdzie biedne dziecko ma nogi podziać?
Chyba że niskie i waga do 15 kg

Surmikmk2
23-09-2019, 19:01
Nie no bez przesady nogi to najmniejszy problem. A nawet wygoda dla dziecka. Chyba, że chcesz kupować jakieś podnóżki jak przesadzisz do jazdy przodem i nagle dziecku wiszą nogi. Fotelik musi przede wszystkim pasować do dziecka na szerokość i wysokość (dopasowany zagłówek). Do tego prowadzenie pasów też musi być odpowiednie.
Moja 5latka jeździ w większości z nogami w kokardkę i nie wyobrażam sobie na razie żeby jeździła przodem.

makinen
23-09-2019, 19:37
Gdzie położyć nogi to akurat największy problem dziecka. Nie ma dzisiaj rozwiązań tego problemu.

_harry
24-09-2019, 11:00
A ja próbuje wyobrazić sobie np. taką Chorwację z nóżkami w kokardkę...

Surmikmk2
24-09-2019, 11:12
A ja próbuje wyobrazić sobie np. taką Chorwację z nóżkami w kokardkę...

Nie trzeba sobie wyobrażać bo moja córka teraz w sierpniu trasa PL -> Włochy, Włochy-> PL. Spała sobie z nogami w kokardkę całą noc i nawet nie bardzo chciała rano wychodzić żeby się rozprostować.
Znajomi wyjazd do Hiszpanii wypożyczone auto z fotelikiem przodem. Ich córka marudziła, żeby odsunąć fotel pasażera na max do tyłu aby miała na czym oprzeć nogi.
Z mojego doświadczenia z nogami nie ma problemu. Gorzej jest na przykład z opadającą głową przy spaniu ale porządne ustawienie fotelika też rozwiązuje problem.

Naszła mnie jeszcze refleksja co do samego fotelika Axkid Duofix, kupiliśmy nie mierząc go do auta a jeździłem wtedy Focusem. Był ewidentnie za duży i kasował przednie siedzenie. Dopiero teraz w S-maxie można go komfortowo używać bez ograniczeń dla innych pasażerów. Tak samo funkcja montowania go przodem przydała mi się raz w ciągu 4 lat w VW sharanie. Dlatego przy doborze fotela dla dziecka zwłaszcza drugiego 9kg+ warto pojechać do jakiegoś dobrego sklepu przymierzyć i do dziecka i do auta.

jaksen
26-09-2019, 16:01
a ja polecę Axkid Minikid. Posiadam taki przy starszym synku niecałe 4 lata i jak na razie młody nie narzeka. Wcześniej jeździł w cmaxie I FL, obecnie w mondeo mk4. Przy zakupie zastanawiałem się nad duofixem, ale ze względu na niewielką ilość miejsca na tylnej kanapie w cmaxie montaż duofixa byłby na 100% równoznaczny z całkowitym wykluczeniem z użytkowania fotela pasażera. Przy minikidzie tego problemu nie bylo, bo mogłem sobie go ustawić w taki sposób, że przez te 4 lata spokojnie dało się jeździć i podróżować na fotelu pasażera. Fakt, nie wypnę go tak szybko jak duofixa...,.ale ile razy wypinaliscie swoje rwfy? jak dla mnie isofix jest jak najbardziej uzasadniony w fotelikach łupinkach do wagi 9 lub 13kg. Wkladasz dziecko w foteliku, click click i gotowe. Wypinasz z fotelikiem i jesteśw domu. Przy większych fotelikach i dzieciach ten atut nie isnieje;) Poza tym uwzglednijcie to, ze mocowanie isofix jest przewidziane do łącznej wagi fotelika i dziecka równej 33 lub 36kg (nie pamiętam).

olek_grom
27-09-2019, 08:53
Panowie kolega juri2069 pytał o fotelik dla 4 miesięcznego dziecka! Takie dziecko nie może jeździć w foteliku w którym się siedzi!!!
Każdy fotelik trzeba niestety mierzyć do dziecka i do samochodu tego się nie przeskoczy jeśli zależy nam na bezpieczeństwie, a nie tylko foteliku "antymandatu".
Sam mam dwa foteliki Axkid, Duofixa i Minikida i są duże, ale moje dzieci będą w nich jeździć do 6-7 roku życia. Tak, tak tyłem do kierunku jazdy. Na szczęście świadomość w narodzie rośnie i coraz więcej ludzi kupuje foteliki montowane tyłem. A miejsce na nogi to nawet nie jest małym problem, bo to w ogóle nie problem.

To prawda isofix generalnie jest dla fotelików do wagi dziecka ok 18kg, bo to z fotelikiem to może wychodzić ponad 30 kg jak napisał jaksen. Powyżej wagi dziecka 18kg i tak fotelik musi być przypięty na pasy, a isofix służy tylko do tego, że fotelik nie lata po samochodzie jak się jedzie bez dziecka.

Rafał A.(antek)
28-09-2019, 22:13
Axkidy kasują miejsce w większości aut. Mnie udało sie go wpasować po środku w mondeo, ale na bocznych by ograniczał. Może s-max/galaxy.

jaksen
29-09-2019, 16:38
Axkidy kasują miejsce w większości aut. Mnie udało sie go wpasować po środku w mondeo, ale na bocznych by ograniczał. Może s-max/galaxy.

Duofix jak najbardziej, ale przy minikidzie idzie wszystko ogarnąć w taki sposób, aby i z przodu spokojnie dalo się siedzieć, a nawet podróżować (przykład mojego cmaxa, który jak wiadomo z tyłu ilością miejsca nie poraża). Wszystko jednak sprowadza się do tego jak blisko tylnego oparcia i pod jakim kątem umocujemy fotelik.

juri2069
29-09-2019, 17:24
kolega juri2069 pytał o fotelik dla 4 miesięcznego dziecka
Święta racja.
Tutaj dodam , że nie wiedziałem o maksymalnej masie co do isofixa , która jest liczona razem z dzieckiem. Więc wybór pozostaje raczej tylko przy foteliku do 18 kilo , dlatego że dodamy do tego wagę fotelika ( nie wiem strzelam ) z 6-8 kilo i wychodzi max.

No i problem w moim wyborze nadal pozostaje . Ja rozumiem że fotelik mogę kupić pod dziecko - pojadę do sklepu i przymierzę , oczywiście. Problem jest taki jak pisalem , że ten fotelik bedzie przekładany do mniejszego auta bez isofixa.

Czyli reasumując , pytałem kolegów czy ktoś takie małe duże dziecko wozi w foteliku ( nie w nosidełku )

Surmikmk2
29-09-2019, 18:05
Tutaj najważniejsza kwestia czy dziecko samo siedzi. Po wieku wnioskuję, że nie ma opcji żeby sam siedział. Skoro ma 9 kg to w łupinie spokojnie powinien jeździć do 13kg swojej wagi. A co do doboru większego fotelika dla dziecka które nie siedzi to już trzeba w dobrym sklepie i u kogoś kto ma wiedzę o fotelikach. Bo nie wyobrażam sobie żeby 4 miesięczne dziecko siedziało w foteliku zamontowanym pod kątem 45 stopni.

juri2069
29-09-2019, 18:35
Nie no oczywiście że jeszcze nie siedzi i wiem że nosidełko ma do 13 kilo. Powtórzę jeszcze raz , że jest bardzo duży , a w zimę w grubszych ciuchach będzie masakra , dlatego też chcę kupić fotelik dedykowany czyli od 0 kg bo takie są.
45 stopni to dziecko ma w nosidełku , no prawie 45 stopni ( może z 35 ) wiec to żadna bariera , a raczej normalność . Nie wiem dokładnie o co ci chodzi z tym , że sobie nie wyobrażasz :)

luckyboy
29-09-2019, 18:39
Według statystyk najwięcej jest najechan na tył samochodu, więc te foteliki tyłem do kierunku jazdy to przeciętny pomysł.

Osobiście moją pociechę woziłem najpierw w nosidełku, a później kupiłem Britax King II LS z bajecznie prostym montażem. Mogę go w kilka sekund zamontować w drugim samochodzie.

_harry
29-09-2019, 19:02
Mógłbyś proszę rozwinąć tą głęboką myśl na temat statystycznego wjeżdżania w bagażnik i braku przydatności fotelika "tyłem"?

luckyboy
29-09-2019, 19:10
Nie, bo jest za głęboka...

_harry
29-09-2019, 19:32
Tak sądziłem.
Statystyki 2018 mówią o 12 proc. najechań, ok. 10 proc. zderzeń czołowych i około 32 proc. bocznych.
A jeśli mielibyśmy pozostać tylko przy "wjeżdżaniu w bagażnik" to jak rozumiem statystyka cię nie obejmuje i tylko tobie statystycznie wjeżdżają a ty już statystycznie nie.

Surmikmk2
29-09-2019, 20:17
Nie no oczywiście że jeszcze nie [...] że sobie nie wyobrażasz :)

Nie jestem specjalistą od bezpieczeństwa ale przerobiłem dwoje dzieci. Tu chodzi głównie o głowę a dokładnie jej masę w stosunku do reszty ciała. W łupinie takie małe dziecko ma inną pozycję (bardziej leżąca) i nie jest mu straszne hamowanie, przyspieszanie itp. Nawet w dobrze dobranym i zamontowanym rwf w dużym aucie głowa dziecka nie jest w 100% stabilna. Dlatego taki fotelik należy dobrać bardzo starannie. Może po prostu wystarczy wymienić łupinę. Sam mam syna 4 miesiące i 8kg jeździ w avionaut pixel i mieści się spokojnie.

Co do ciuchów w zimie teoria mówi, że dziecko nie powinno być ubrane w zbyt grube rzeczy a zwlasza puchowe. Niestety to jest zabawa. Nagrzewamy auto, znosimy dziecko, rozbieramy, zapinamy i jedziemy. I to nie ważne czy ma 1 miesiąc czy 5 lat.
Tutaj wyjaśnienie
https://youtu.be/7X5vWZ16_bc

Tu odnośnie zderzen tyłem i statystyki fajnie napisane:
http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2017/10/foteliki-rwf-uderzenie-w-ty-auta.html?m=1

Oczywiście w rzeczywistości trzeba to wszystko pogodzić i podejść racjonalnie do tematu. Ale bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze i trzeba być świadomym.

luckyboy
29-09-2019, 20:18
Tak sądziłem.
Statystyki 2018 mówią o 12 proc. najechań, ok. 10 proc. zderzeń czołowych i około 32 proc. bocznych.
A jeśli mielibyśmy pozostać tylko przy "wjeżdżaniu w bagażnik" to jak rozumiem statystyka cię nie obejmuje i tylko tobie statystycznie wjeżdżają a ty już statystycznie nie.

Jeżeli chodzi o moją statystykę, to ja przez ostatni milion kilometrów miałem tylko jedno zdarzenie drogowe - zostałem przejechany przez inny samochód, którego kierujący zasnął i wjechał we mnie i w moje auto kiedy wymieniałem koło.

Wcześniej miałem 4 wjazdy w tył mojego samochodu, gdy pracowałem kiedyś na "L".

_harry
29-09-2019, 20:35
I życzę ci abyś przyjechał jeszcze dwa miliony bez uszczerbku na zdrowiu.
Tylko nie używaj swoich doświadczeń do oceny ogółu wypadków i "dorabiania" statystyk ;-)

Surmikmk2
29-09-2019, 20:40
Tu też nie chodzi o same wypadki ale na przykład o hamowanie awaryjne. Moja córka większość tras sobie smacznie śpi. W sytuacji gdzie trzeba depnąć na hamulec nie urywa jej głowyi nie zrywa karku tylko wgniata w fotelik. Problem jest jak ktoś ma dużo kuców pod maską i ostro przyśpiesza to niestety głowa leci :-)

juri2069
29-09-2019, 20:45
Ale bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze i trzeba być świadomym.
Tak najważniejsze. Wiem , że w aucie nie zakłada się dużo ciuchów , zawsze w trasę ubieramy dzieci lekko i w drodze do auta nakrywamy kocykiem. Tu chodzi o podjazdy po miejscu , gdzie trasa trwa kilka minut. Wtedy dzieci się ubiera normalnie.

Głowa dziecka tak samo bedzie latała na boki w nosidełki co w foteliku od 0 kg , a nawet w nosidełku bardziej. Foteliki od 0 kg mają taką wkładkę i dziecko jest dosyć otulone , ale jednocześnie fotelik jest większy od nosidełka i właśnie o to mi chodzi.

I oczywistym jest , że jak dziecko prawie siedzi to jak mocno przyśpiesze to głowa mu poleci , tak samo teraz mam z dwoma starszymi że jak przyhamuje to głowa leci do przodu - dokładnie tak jak u śpiącego dorosłego.

Co do jazdy przodem / tyłem to ja też jestem zwolennikiem jazdy przodem ( to tylko moje zdanie ) bo bardziej ufam sobie , że wyhamuje i odpowiednio zareaguje niż komuś za mną . To chyba logiczne. Wiem że statystyki są nieco inne. Ale póki co przez 15 lat ja w nikogo nie wjechałem , a dwukrotnie widząc tego z tyłu że nie wyhamuje podjechałem gwałtownie do przodu , a ten zatrzymał się na moim miejscu. Ale oczywiście tutaj chodzi o 4 miesięczne dziecko i bezapelacyjnie chce kupić fotelik do jazdy tyłem i o to pytałem.
Nawet nie wiem czy od 0 kg w ogóle są " przodem " bo nie patrzyłem :)

Ale widzę , że chyba tylko moje dziecko jest tak duże w takim wieku bo nikt tutaj się nie chwali , że kupował fotelik dzidzi :)

luckyboy
29-09-2019, 20:49
Widzę że masz styl jazdy full gaz i full hamulec - współczuję rodzinie podróży.

Surmikmk2
29-09-2019, 21:09
Podsumuje Ci na szybko. Nie ma czegoś takiego jak fotelik 0-13kg przodem. Fotelik to nie tylko ochrona przód tył ale również ochrona boczna i przed dachowaniem. Różne są sytuacje na drodze ja nie mam prawa wątpić w niczyje umiejętności ale wiem, że nawet zawodowi kierowcy zasypiają za kółkiem, ludzi unikają wypadków (nawet tu na forum ktoś opisywał) uciekają do rowu. Czasem na śliskim można lapnąć pobocza i dachować. Fotelik ma za zadanie zminimalizować wszystko co się da. Nie tylko czołówkę i wjazd w dupę.
U mnie w pracy ludzie pytają głupi dałeś tyle za fotelik a jak Cię tir zmiażdży to co Ci fotelik pomoże. No wtedy to już nic...
Ale na przykład nie kupuje się fotelika z poduszką zamiast pasów bo przy dachowaniu dziecko wypadnie i warto to wiedzieć. Ale ktoś i tak kupi bo jest bajer i szybciej się dziecko instaluje...

Do senda. Tyłem jak najdłużej się da. Dobry fotelik, dobrze dobrany i nie znam dziecka któremu by było niewygodnie. Nie ma czegoś takiego jak problem z nogami. Nie ma dla mnie też tłumaczenia czy jadę po bułki za róg domu czy na drugi koniec Europy...

W załączniku syn mój Maciej 4,5.miesiaca i 8 kg wagi w foteliku avionaut pixel.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190929/60e0951e1204717ce47e95240e2cdd05.jpg

juri2069
29-09-2019, 22:05
Nie ma czegoś takiego jak fotelik 0-13kg przodem

Nie wiem czy my piszemy o tym samym . Ja wiem że nie ma czegoś takiego i ja nie chce kupować fotelika do jazdy przodem .
0-13 nosidełka, 0-18 foteliki.
Szukam fotelika 0-18 dla małego dziecka , takiego który będzie dał się zapinać na isofix i na pasy. Tylko tyle . Kropka :)

Na zdjęciu fotelik 0-18 ? O coś takiego mi chodzi . Kwestia tylko i wyłącznie zapinania ( niezbyt skomplikowanego) oraz na pasy jak i na isofix

Surmikmk2
29-09-2019, 22:23
Ten, że zdjęcia jest do 13kg i jest to jak nazywasz nosidełko z bazą na isofixa. Bardzo proste w instalacji na marginesie. A co do Twojego pytania zapomniałem, że są foteliki z przedziału od 0 kg do 18kg. Ale tu już nie pomogę, nie przerabiałem tego tematu. Przy pierwszym dziecku było nosideło i następny fotel. Teraz przy drugim taki sam schemat.

_harry
30-09-2019, 07:01
Jak wyżej: nosidełko wypinane a potem fotelik. Fotelik tyłem, mocno pochylony.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Piasek80
30-09-2019, 08:15
Szukam czegoś do 7-latka i 3-latka. Byleby nie miały dziadowskich "podgłówków" odpychających głowę dziecka bo kiedy zaśnie podczas jazdy, mimo odchylenia oparć z tyłu do poz. bardziej leżącej i tak im głowy "odpadają" od fotelika gdzieś na boki albo do przodu.
I prosty system mocowania pasów bezpieczeństwa bo te co mam ... 3 już próbowało i chyba żadnemu się nie udało prawidłowo przypiąć fotelika pasem bezpieczeństwa z auta.

luckyboy
30-09-2019, 08:20
Britax King II LS

cattani75
30-09-2019, 08:24
Dla 7-latka super jest Cybex (tylko nie ten ze stolikiem zamiast pasów!!!) - chwalą się, że głowa nie leci i faktycznie tak jest. Nie wiem, na czym to polega, ale już kilka lat u mnie działa.
Nie pamiętam dokładnie modelu. Sprawdzę potem w aucie.

olek_grom
30-09-2019, 08:53
No i problem w moim wyborze nadal pozostaje . Ja rozumiem że fotelik mogę kupić pod dziecko - pojadę do sklepu i przymierzę , oczywiście. Problem jest taki jak pisalem , że ten fotelik bedzie przekładany do mniejszego auta bez isofixa.

Czyli reasumując , pytałem kolegów czy ktoś takie małe duże dziecko wozi w foteliku ( nie w nosidełku )

Niestety jeśli nie masz isofixa to zawsze będzie problem z przekładaniem fotelika. Łatwości przepinania fotelika nie przeskoczysz.

Jeśli wozisz dziecko w "łupinie" (a teraz musisz) to one w miarę łatwo się przepinają.
Jeśli już kupisz pierwszy fotelik siedzący (czyli dziecko musi mieć 10-12 miesięcy) to jeśli będziesz montować na pasy to zawsze zajmuję to parę minut.
Wszystkie foteliki z bazą, które się super łatwo wpinają-wypinają i są naprawdę wygodne (choć drogie)... to właśnie te bazy są na isofix.

Piasek80
30-09-2019, 08:55
Britax King II LS
ten już za mały dla 3-latka. W zasadzie 3,5 latek i to dość spory:D
Musi być z naddatkiem bo jak obecnie, w kurtach zimowych nie ma opcji aby udało ci się dziecko zapiąć w dedykowane pasy.
W ogóle te foteliki to na jakichś chińczyków albo niedożywione dzieci... Jeszcze w sezonie ciepłym bez problemu, no tam góra w jakichś polarkach. Ale spróbuj w te pasy wpiąć brzdąca ubranego w zimową kurtę

Bump: Cybex
o tym mówisz ?
https://www.lidl-sklep.pl/Fotelik-Cybex-Solution-X-Fix-grupa-II-III-15-36-kg-Solution-X-fix-Gray-Rabbit/p100254215002?gclid=EAIaIQobChMI8uvFzIn45AIVBeR3Ch 11yAjcEAYYBiABEgJ8svD_BwE

olek_grom
30-09-2019, 09:01
Według statystyk najwięcej jest najechan na tył samochodu, więc te foteliki tyłem do kierunku jazdy to przeciętny pomysł.

Proszę, żebyś nie rozpowszechniał nieprawdziwych informacji, bo jeszcze ktoś w nie uwierzy.

luckyboy
30-09-2019, 09:17
Kolejny fotelik kupię od Chicco.

https://youtu.be/OIvxk-lUaDM

_harry
30-09-2019, 09:28
Wygląda nieźle i całość za mniej niż 500.
Ciekaw jestem testów.
Fajnie trzyma mniejsze dzieci za biodra.

Piasek80
30-09-2019, 09:41
Fakt, rozsądny.

olek_grom
30-09-2019, 09:56
Wygląda spoko, ale dostał tylko 2/5 pkt. w bezpieczeństwie w teście ADAC. Trzeba by było szczegółowo doczytać.

luckyboy
30-09-2019, 10:02
https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/detail.aspx?KisiID=350&nc=True&info=CHICCO+Gro-Up+123&ergo=True

olek_grom
30-09-2019, 11:02
Niestety bardzo słabe noty w dwóch najważniejszych punktach czyli ochrona w zderzeniu bocznym i czołowym.

_harry
30-09-2019, 11:11
Często testy ADAC są weryfikowane w dół przez inne organizacje, więc skoro tu jest nisko to chyba nie ma co dalej rozmawiać

Surmikmk2
30-09-2019, 11:20
Nie wiem czy to dobry pomysł fotelik od 0 do 36 kg. Taki do wszystkiego i do niczego.
Jeszcze 0-18kg mogę jakoś zaakceptować. Dalej obstaję, że foteliki po kolei, nosidło 0-13kg potem 0-18(25)kg i ostatni 15-36kg.
Zresztą takie wypisywanie na forum nie ma sensu. Ja też teraz chciałem kupić dla drugiego dziecka maxi-cosi cabriofix ale po pojechaniu do dobrego sklepu i dobieraniu fotelików wybór padł na avionauta, ogromna różnica na plus i taniej.
Tak samo nasz axkid duofix był fotelikiem średnim kupionym przez internet w 2015roku. Po 2 latach był wymieniony na nowy z O/C sprawcy i nowsza wersja była znacznie poprawiona, nawet całe wyprofilowanie wnętrza jest inne i dziecku siedzi się wygodniej. Także warto obejrzeć przed zakupem.

luckyboy
30-09-2019, 12:07
A z ciekawości zapytam o Wasze zdanie w temacie Smart Kid Belt?

olek_grom
30-09-2019, 12:30
Niestety jest to bardzo niebezpieczne urządzenie. Już pomijając (choć nie można tego pomijać) całkowity brak ochrony dziecka na uderzenia boczne czy przesuwanie się dziecka po fotelu to przede wszystkim przy tym urządzeniu są źle poprowadzone pasy (szczególnie biodrowy) po zapięciu w nie dziecka. Co ciekawe na stronie producenta jest zdjęcie na którym siedzą źle zapięte dzieci.
Jest o tym trochę w internecie. Producent mocno zainwestował w promocję, bo był nawet w Pytaniu Na Śniadanie.

Surmikmk2
30-09-2019, 12:33
A z ciekawości zapytam o Wasze zdanie w temacie Smart Kid Belt?

https://www.youtube.com/watch?v=aF4ekdnig30

Tutaj zostało powiedziane wszystko w tym temacie.

luckyboy
30-09-2019, 12:51
Sprzedawca fotelików krytycznie wypowiada się o konkurencyjnym rozwiązaniu - dobre [emoji38]

Surmikmk2
30-09-2019, 13:00
Przecież on też to może sprzedawać, wątpię żeby mu ktoś bronił. No chyba, że woli sprzedać droższy fotelik i więcej zarobić. Nie mam podstaw żeby bronić jednych albo drugich bo nikt mi za to nie płaci :) Ale czy TY chciałbyś wozić 4-letnie dziecko o wadze 15kg i wzroście 101cm (przykład mojej córki) zapięte zwykłym pasem i tym dodatkowym paskiem? To ja już największemu wrogowi wolę dać jakiś fotelik z hellokity z auchana który chociaż jest kawałkiem plastiku.

luckyboy
30-09-2019, 13:15
Nie chcę rozwodzić się w temacie, ale starsze dzieci w fotelikach też są zapinane zwykłymi pasami. Jedynie atut fotelika to ochrona przy zdarzeniach bocznych.

_harry
30-09-2019, 13:22
O rany...

Surmikmk2
30-09-2019, 13:24
Nie chcę rozwodzić się w temacie, ale starsze dzieci w fotelikach też są zapinane zwykłymi pasami. Jedynie atut fotelika to ochrona przy zdarzeniach bocznych.

Nie chcesz się rozwodzić ale pytasz o jakieś "urządzenia" z reklamy. Starsze dziecko to pojęcie względne. Dla mnie starsze dziecko to jak będzie miało 18 lat albo i więcej. Zadałem Ci pytanie o chudego 4-latka dla którego ten pasek jest już dopuszczony.
Tutaj nawet pasuje coś mądrego napisać bo różnica 75 zł za Belta a 1000zł i więcej za fotelik też jest znacząca.

A ostatnio też miałem taką rozmowę o fotelikach i ten jegomość nie chciał słyszeć o foteliku za więcej niż 300 zł a telefon miał za dokładnie 4799 zł...

luckyboy
30-09-2019, 13:34
Tutaj nawet pasuje coś mądrego napisać bo różnica 75 zł za Belta a 1000zł i więcej za fotelik też jest znacząca.

Dla mnie cena nie jest wyznacznikiem jakości, chociaż bardzo często powiązana z nią. W testach ADAC są foteliki po 500€ z negatywną oceną.

Produkcja, dystrybucja "paska" jest o wiele tańsza, więc trudno spodziewać się podobnych kwot [emoji38]

olek_grom
30-09-2019, 14:39
Dziecko roczne, czteroletnie, dziesięcioletnie, a piętnastoletnie to zupełne inne człowieki, więc i ochrona dla nich jest inna. Nie ma nic złego w fotelikach przodem do kierunku jazdy czy poddupnikach, ale wszystko zależy od wieku dziecka.

Dla mnie cena też nie jest wyznacznikiem, ale warto sobie zadać pytanie i sprawdzić dlaczego jeden fotelik kosztuję 100 zł, a inny 1500 zł. W niektórych rzeczach na pewno jest to marketing...

Mam wrażenie (bez osobistych wycieczek), że niektórzy traktują zakup fotelika jako zło konieczne, a nie ochronę własnego dziecka.
I też mam spostrzeżenie, że wartość fotelika jest odwrotnie proporcjonalna do wartości auta ;)

Rafał A.(antek)
01-10-2019, 07:08
Tak najważniejsze. Wiem
A zakup dwóch fotelików?

Bump: wpinają-wypinają i są naprawdę wygodne (choć drogie)... to właśnie te bazy są na isofix.
No nie, stare bazy maxicosi, easybase i easyfix są też mocowane na pasy. Ale na nie nie wejdzie fotelik tyłem, tylko nosidełko lub fotel przodem :(

Bump: Kolejny fotelik kupię od Chicco.

https://youtu.be/OIvxk-lUaDM

Dla tych co nie maja isofix w aucie.
Wada tego typu foteli przy użyciu w grupie 15-36 że pas trzyma i fotelik i dziecko, a bez dziecka fotelika nic nie trzyma.

Bump: Dalej obstaję, że foteliki po kolei, nosidło 0-13kg potem 0-18(25)kg i ostatni 15-36kg
A widzisz, a je mam drobne dziecko i między 0-18 a 15-36 wsiadamy jeszcze w 9-36 bo po przymiarce do 15-36 dziecko wypadało z pasów samochodowych. Przy drobnej budowie te 5 punktowe dają jednak lepsze mocowanie dziecka.

Bump: A z ciekawości zapytam o Wasze zdanie w temacie Smart Kid Belt?
A co tu mieć za zdanie, to odpowiednik poddupnika, wg mnie do użytku w skrajnych sytuacjach jak absolutnie nie ma innego wyjścia. Zapobiegnie uduszeniu przez pas, ale nie temu że dziecko się z niego wysunie, czy że mu brzuch zmiażdży.

Bump: Jedynie atut fotelika to ochrona przy zdarzeniach bocznych.
No nie tylko, jeszcze odpowiednie prowadzenie tego pasa samochodowego i zabezpieczenie przed wysunięciem się z pod niego dziecka.
No i jak kolega wyżej napisał, przymież chudzinkę, co ma 15kg i 105cm wzrostu do zapięcia pasem samochodowym, nijak sie nie trzyma.

luckyboy
01-10-2019, 07:24
Dla tych co nie maja isofix w aucie.

Wada tego typu foteli przy użyciu w grupie 15-36 że pas trzyma i fotelik i dziecko, a bez dziecka fotelika nic nie trzyma.

No właśnie to jest bez sensu.

Rafał A.(antek)
01-10-2019, 07:31
cos za coś, nowe auta maja isofix i wiekszośc foteli 15-36 też.
Isofix jest od ok 2003-2005 standardem, starsze auta powinny dawno wylądować na złomie :)

luckyboy
01-10-2019, 08:25
Ja mam ISOFIX w obu autach ale koszt fotelika + podstawki mnie zniechęcił. Wygodniej jest mi też przerzucić pomiędzy nimi Britaxa.

juri2069
01-10-2019, 12:12
A zakup dwóch fotelików?

Oba bym musiał tyłem do kierunku jazdy , to oczywiste.
Gdybym chciał kupić 2 nowe dobre 0-18 na 2- 2.5 roku to jednak bardzo drogo wyjdzie . Wiem że na.bezpieczenstwie się nie oszczędza, ale bez przesady .

Ale tu nie chodzi w zasadzie tak o cenę czy przepinanie.

Ja bardzo chętnie będę przepinał z auta do auta , chodzi o to żeby fotelik na isofix miał jednocześnie możliwość zapięcia na pasy i chodzi o fotelik 0-18

Foteliki bez isofixa zapinane na pasy nie są zbytnio stabilne, denerwuje mnie to . Wiem że w jednym aucie tak będzie , ale to w grę wchodzi jazda tylko wokół komina od pon do pt.
Na weekend jeździmy Smaxem w dalsze podróże.

Szkoda że gdzieś w moich stronach nie ma 8 gwiazdek, chyba Kraków najbliżej.

Zostaje mi chyba tylko pojechanie do sklepu z fotelikami , zobaczyć na żywo jak wygląda, posłuchać opinii , przymierzyć do auta , najlepiej pojechać 2 autami z żona i dzieckiem .

Zresztą i tak muszę kupić dwa foteliki bo ten " średni " muszę bratu niebawem oddac. A tak to bym musiał kupić 3

Co do starszych aut i złomu to muszę niektórych zmartwić, ale moja 20 letnia astra jest sprawniejsza od wielu nowszych aut i przede wszystkim jak zasadzisz z buta w drzwi to blacha się nie wgniecie jak w tych nowych "chińczykach " i lakier nie porysuje , a jak dobrze pójdzie i nie zgnije to pójdzie na zabytek i w takim celu ją trzymam :)

luckyboy
01-10-2019, 12:16
Foteliki bez isofixa zapinane na pasy nie są zbytnio stabilne, denerwuje mnie to.

Kwestia fotelika. Mój Britax King jest bardzo mocno dociśnięty pasami do kanapy, jak przyspawany, nawet nie drgnie.

Rafał A.(antek)
01-10-2019, 19:45
koszt fotelika

15-36 ca 700-1200 bez przesady.

Bump: Co do złomu, to takie jest podejście producentów i rynku.

Co do fotelika, mogę ci sprzedać Axkida Wolmaxa, tyłem na pasy. Ja już nie będe raczej używał, a cena to ok 800zł

Tyłem 0-18 pasy i isofix to chyba tylko Fotelik Klippan KISS2 Plus 0-18 więc wyboru to raczej nie masz.

juri2069
01-10-2019, 20:16
Klippan KISS2 Plus

O. Dzięki za info bo jakoś ciężko było mi coś znaleźć. Podobny fotelik ma mój kolega , teraz sobie przypomniałem , przypina się bazę / podstawę pasami do auta i do tego się wpina fotelik. Pasy bardzo dobrze trzymają ten fotelik.
Jedyny minus to waga , ale to nie problem.

Dzięki za podpowiedź , oglądam recenzje :)

Rafał A.(antek)
01-10-2019, 20:29
To jest B. Dobry fotelik tylko dość potęzny i masywny. No i zapinanie go to nie 30 sek.

Surmikmk2
01-10-2019, 21:05
Obecnie żyjemy w takich fajnych czasach, że mamy coś takiego jak raty 0%. Można wziąć 2 foteliki i płacić nawet 50 zł miesięcznie. Nikt mi nie powie, że mając 2 auta go na to nie stać. Ja tak wozilem pierwsze dziecko w nosidełku bez bazy i plątałem tymi pasami kilka miesięcy. Teraz też było szkoda na bazę 500 zł ale jak policzyłem ten czas na plątanie pasów to będąc w pracy moge odrobić tę bazę z nawiązką ;-)

Nie chcę nawet myśleć jakby przyszło mojej Żonie przełożyć ciężki fotelik do drugiego auta. Jedna taka sytuacja i byłby drugi [emoji28]

Rafał A.(antek)
02-10-2019, 07:04
Nikt mi nie powie, że mając 2 auta go na to nie stać.
Oczywiście masz rację, to kwestia decyzji czy chce się czy nie chce sie wydac na ten cel takie pieniądze. Choć w markecie 3x zakupy i wyda się na głupoty podobnie.
Ja w tym sezonie przedszkolnym, po kilkukrotnym porannym przekładaniu lub zapomnieniu przełożenia foteli, kupiłem następny i kupie jeszcze następne. Widać cenię sobie wygodę. Ale nie każdy tak musi, poza tym jak nie jest to codziennie jak u mnie to może faktycznie bez przesady.
Fakt że fotele 0-18 są masakrycznie drogie, bo dobre to koszt powyżej 1500zł. z tymi 9-18 czy 15-36 łatwiej bo tu oscylujemy ok 1000-1200

hans01
27-10-2019, 17:35
Potrzebuję drugi fotelik (po nosidełku) zapinany na pasy dla drobnego dziecka. Dziecko ma chorobę lokomocyjną. Czy lepszy w takim przypadku jest folelik przodem czy tyłem do kierunku jazdy (myślę, że przodem). Z tego powodu dziecko jeździ głównie wtedy gdy śpi. Dlatego fotelik powinien pochylać się jak najmocniej.

Po przeczytaniu ostatnich postów zacząłem rozglądać się w przedziale 9-18. Ale po obejrzeniu w sklepie Britax'a King II LS i jakiegoś MaxiCosi (tylko te dwa spełniały powyższe warunki) zacząłem mieć wątpliwości czy to dobry przedział wagowy.
Foteliki pochylają się niezbyt dużo (wg sprzedawcy 30 stopni i to jest maks. we wszystich ). W dodatku są dość małe. Dziecko jest drobne ale dość wysokie i szybko mogę potrzebować następny fotelik.

Czy możecie podpowiedzieć foteli, który będzie odpowiedni dla dobnego dziecka, rozkłada się w szerokim zakresie i wystarczy na dłużej?

luckyboy
27-10-2019, 18:42
Są foteliki 9-36 np Chicco gro-up 123.

Ja osobiście jednak wolałem zakup 9-18kg i teraz kupiłem 18-36.

Mam na sprzedaż Britaxa - jak nowy. https://www.olx.pl/oferta/fotelik-samochodowy-britax-king-ii-ls-9-18kg-CID88-IDC4mfz.html

hans01
29-10-2019, 13:17
Właśnie takiego Britaxa widziałem w sklepie. Ale szukam taki, który można bardziej pochylić - jeśli takie są.

luckyboy
29-10-2019, 13:24
Moja córka wygodnie sobie leżała podczas wycieczek kiedy go odchylalem.

Piasek80
29-10-2019, 13:28
Są takie ale trochę ksoztują
https://sprzedajemy.pl/chicco-youniverse-fotelik-samochodowy-9-36-isofix-lublin-2-02d8b2-nr59520920
https://www.top-kids.pl/Pallas-S-Fix-Cybex-Fotelik-samochodowy-9-36-kg-p260
ale aby to zdało egzamin musisz mieć pochylane oparcie tylnej kanapy albo montować go na przednim siedzeniu (tylko wówczas isofix zbędny)
Większość fotelików w tym przedziale ma standardowo odchylane oparcie ale aby było to skutecznie musi się mieć co odchylać czyli oparcie siedzenia/kanapy na której fotelik jest zamontowany.

majtol88
20-06-2021, 20:01
Temat dawno nie poruszany, ale może ktoś się wypowie. Potrzebuje fotelika dla niemowlaka (0-13) do Forda Focusa 2 w hatchbacku. Nosidelko koniecznie tyłem do kierunku jazdy, zapinane pasek. Ktoś może poleci cos co używał i poleca, bo w tym wyborze można zwariować.

cattani75
21-06-2021, 09:26
np. Britax Romer

r10
21-06-2021, 12:45
Potrzebuje fotelika dla niemowlaka (0-13) do Forda Focusa 2 w hatchbacku. Nosidelko koniecznie tyłem do kierunku jazdy, zapinane pasek. Ktoś może poleci cos co używał i polecaUżywałem fotelików Safety 1st OnBoard 35 i byłem bardzo zadowolony (w sumie trzy sztuki, jeden rosnący jeszcze używamy). Mocowałem z tyłu na środku pasem biodrowym pasażera (przy jednym foteliku) lub z tyłu z boku na siedzeniu pasażera (przy dwóch fotelikach). Ma bazę (mocowanie pasami bezpieczeństwa lub własnymi pasami bazy do haków isofix), ale można używać także bez bazy (zajmuje wówczas mniej miejsca za fotelem pasażera) mocowany samymi pasami auta. 35[lbs] w nazwie oznacza wagę dziecka do 15 kg lub do 81 cm wzrostu.
Akurat robimy domowy remanent i możemy wystawić np. na olx lub aledro.. (w komplecie orócz bazy jest jeszcze czterokołowy wózek do wożenia fotelika składany do bagażnika - sprawdza się na gładkim podłożu jak równy chodnik, korytarz do garażu lub sklep/galeria handlowa), kolor czarno-szary,całość stan praktycznie idealny (W-wa).
Do Foczki I dokupowałem w serwisie mocowania isofix i sam zamontowałem za dwoma siedzeniami pasażerów z tyłu (do bazy Safety 1st niepotrzebne, ale teraz mamy już inne większe foteliki).

respect1993
10-07-2021, 23:04
Temat dawno nie poruszany, ale może ktoś się wypowie. Potrzebuje fotelika dla niemowlaka (0-13) do Forda Focusa 2 w hatchbacku. Nosidelko koniecznie tyłem do kierunku jazdy, zapinane pasek. Ktoś może poleci cos co używał i poleca, bo w tym wyborze można zwariować.

Jeśli temat aktualny to ze swojej strony polecam Avionaut Pixel. Ja akurat posiadam z bazą i serdecznie polecam. Sprawdza się znakomicie, w pewnym momencie, gdy pociecha już urośnie to lekka masa własna fotelika jest dużym plusem, a w tej kategorii Pixel jest niezawodny.

Miłosz
11-12-2021, 20:12
Witam! Ja z kolei oczekuje na narodziny syna i już planuje co powinienem kupić gdybyśmy chcieli pojechać z malcem w podróż lub gdyby mały nie czuł się dobrze w wózku. Na grupkach na forach czytałem, że nosidełko do fajna opcja i dla dziecka i dla rodziców i to mnie trochę skusiło do przeglądania ofert sklepów z takimi produktami. Jak na razie na oku mamy nosidełko tradycyjne i ergonomiczne to https://doux-doux.pl/pl/nosidla-ergonomiczne-dla-dzieci-z-motywem-65. Zastanawiam się które powinienem wybrać i które będzie lepsze dla malucha:!:

Surmikmk2
11-12-2021, 20:34
Akurat tej firmy nie znam. Ale polecam Kavke (https://kavkababy.com/) Mieliśmy i spisywało się świetnie. Nawet jeszcze mamy :-) Dobry kontakt z tym sklepem nawet w razie reklamacji.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

billop
18-02-2022, 11:20
A posiada ktoś nosidełko Avionaut Pixel z bazą isofix w FF mk3 HB ? Po włożeniu dziecka do nosidełka, głowa leci do przodu. Też tak macie? Wydaje mi się że tylna kanapa jest mocno pochylona przez co nosidełko jest zamontowane pod nieodpowiednim kątem.

kocur
18-02-2022, 12:46
Ja mam Avionauta Pixel Pro z bazą, co prawda nie Focus ale ten sam problem.
Kwestia nachylenia foteli w danym modelu.

W maździe 3 mojej małżonki kąt nachylenia jest ok, u mnie w mondeo jak wsadzam bazę to młody ma głowę za bardzo do przodu. Jedynym wyjściem jest wsadzenie fotelika bez bazy i przypięcie go pasami.

majtol88
18-08-2022, 07:20
Cześć. Młody wyrósł już z nosidła, pora kupić fotelik. Poleci ktoś jakiś model, żeby zawęzić trochę obszar poszukiwań? Fotelik mocowany będzie na pasy.

Matych
18-08-2022, 08:10
Cześć. Młody wyrósł już z nosidła, pora kupić fotelik. Poleci ktoś jakiś model, żeby zawęzić trochę obszar poszukiwań? Fotelik mocowany będzie na pasy.

Można np. przeczytać temat -napisano tu o fotelikach wszystko.

mmarcino82
29-11-2022, 21:38
Czy możecie się podzielić jakie foteliki dziecięce w przedziale 0-13kg używacie w mondeo mk4? Interesuje mnie czy używaliście z bazą, czy mierzyliście kąty nachylenia fotelika? Dzisiaj byłem na mierzeniu na aucie i tylko jeden niby mi pasował Maxi Cosi Pebble Pro. Chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze opinie i doświadczenia.
Dzięki

Matych
29-11-2022, 23:39
Czy możecie się podzielić jakie foteliki dziecięce w przedziale 0-13kg używacie w mondeo mk4? Interesuje mnie czy używaliście z bazą, czy mierzyliście kąty nachylenia fotelika? Dzisiaj byłem na mierzeniu na aucie i tylko jeden niby mi pasował Maxi Cosi Pebble Pro. Chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze opinie i doświadczenia.
Dzięki
Można np. przeczytać temat -napisano tu o fotelikach wszystko.Jeśli to za trudne to niestety ciężko coś więcej.

mmarcino82
30-11-2022, 21:49
To twoja opinia że napisano tu wszystko o fotelikach. Każdy ford jest inny i nawet wersje danego modelu są inne. To że w focusie czy mondeo mk5 pasuje nie oznacza że będzie pasował do mondeo mk4. Inna kwestia że co roku wychodzą nowe modele fotelików więc stare posty są nieaktualne. Tak czytałem i cały czas brakuje mi tu wiedzy. Oczywiście jesteś z tych co nie wnoszą nić wartościowego do dyskusji. Pouczać proszę swoje dzieci a nie innych!!!

Można np. przeczytać temat -napisano tu o fotelikach wszystko.Jeśli to za trudne to niestety ciężko coś więcej.

kocur
01-12-2022, 08:00
Mondeo Mk4 ma same zalety ale wadę jeśli chodzi o foteliki - przymierzałem wszystkie firmy i w każdej kąt nachylenia był na pograniczu dopuszczalnego.

W końcu stanęło na Avionaut ale i tak 99% czasu baza była w Mazdzie a Mondeo awaryjnie samymi pasami.
Ogólnie Avionaut miażdży wykonaniem, trwałością i ma wszystkie certyfikaty bezpieczeństwa. Wiele znanych zachodnich firm nie ma wszystkich papierów.

mmarcino82
01-12-2022, 08:58
Byłem na jednym mierzeniu i z 4 rodzajów fotelików pasował tylko Maxi Cosi Pebble pro. Avionaut Pixel miał za za mały kat siedziska tj. 37st. a to skutkuje tym że dziecku opada główka. Problemem jest to że tylnia kanapa w Mondeo nie jest płaska. Inny problem jaki był to że niektóre bazy ruszały się na boki po zapięciu. To co nie pasowało to cybex cloud z, besafe izi go i wspomniany avionaut ( szkoda bo lekki). W piątek jadę na kolejne przymiarki gdzie indziej to podzielę się z wami co pasowało a co nie

Bump: W internecie znalazłem listę pasujących fotelików w różnych przedziałach wiekowych więc może się komuś kiedyś przyda. Oczywiście bez przymierzania na własnym aucie to bym nie kupował fotelika.

https://kit.honestjohn.co.uk/car-seat-chooser/ford/mondeo-iv-2007/

paoloWawa
01-12-2022, 12:34
byłem na mierzeniu na aucie i tylko jeden niby mi pasował Maxi Cosi Pebble Pro

U mnie wyglądało to tak samo, na mierzeniu wyszedł Maxi Cosi i taki kupiłem. Użytkowało się go bardzo dobrze.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

konieczko5
12-04-2023, 10:37
...

Matych
12-04-2023, 20:59
sprzedający powinien być ścigany z art. 160 KK. Niestety w pl dopiero na wniosek pokrzywdzonego

I karę śmierci za to najlepiej hahahaha płaczę jak czytam takie wpisy.Musiałby kolega wpierw rozumieć kodeks karny.

potraff
13-04-2023, 12:06
Ja w Mondeo mkIV, ale i później w Focusie mkIV używałem Coletto Sportivo ISO FIX.
Córka jeździła w nim od niecałych dwu lat, do początku 6lat, kiedy po prostu przestała się zimą w kurtce w nim mieścić.
Ma zaletę, że można go odchylić, gdy dziecko śpi.

konieczko5
19-04-2023, 06:41
...

Matych
26-04-2023, 22:17
No tak, klejenie styropianu to nie jest narażenie życia lub zdrowia...
A skąd - to fotelik kolekcjonerski idiota który go kupi i zabije bajbuska, nie będzie się powielał-to pożądane dla świata.