Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Sztywne koło zamachowe w silnikach duratec 1.8 i 2.0

enjoypoznan
08-08-2013, 13:20
Witam

Coraz częściej czytam na forum o tym, że ktoś ma problem z kołem dwumasowym w silnikach benzynowych.
U mnie na szczęście sprzęgło i dwumas działają bez zastrzeżeń, ale zastanawiam się czy ktoś już stosował u siebie sztywne koło i z jakim efektem?
Czy są gotowe zestawy sztywnego koła, wraz ze sprzęgłem do silników duratec?

karloss
08-08-2013, 14:12
Już zakładałem kilka miesięcy temu podobny temat.
Podpowiem, jak już zainteresuj się silnikiem duratec, który był wsadzany do fiesty ST. Tam nie ma koła dwumasowego oraz niespodzianka: klapek w kolektorze! Jest troszkę inny kolektor. Wniosek: da się jeździć bez klapek, zapewne kwestia wgrania programu do kompa. Po za tym chyba w fiescie była inna skrzynia. Nawiasem mówiąc ciekawe jakby taki zestaw z fiesty wsadzić do mondeo :)

enjoypoznan
08-08-2013, 14:53
A nie wyskoczył mi taki temat. Widocznie zle szukałem. Jak pisałem narazie nie mam potrzeby interesować się bliżej tematem. Tylko tak chciałem się dowiedzieć czy ktoś już coś takiego robił(nadmiar czasu w pracy).
U mnie klapki wyłączone i pozostawione otwarte na amen. I silnik chodzi jak marzenie. ;)

Streamin
17-08-2013, 08:58
Koło dwumasowe pełni ważną rolę, a sztywne nie zawsze jest w stanie w pełni je zastąpić.
Poszukaj na forum ;)
Na szczęście, w benzynie trudniej jest wykończyć dwumasę niż w Dieslu.

franczesko
17-08-2013, 12:26
Już zakładałem kilka miesięcy temu podobny temat.
Podpowiem, jak już zainteresuj się silnikiem duratec, który był wsadzany do fiesty ST. Tam nie ma koła dwumasowego oraz niespodzianka: klapek w kolektorze! Jest troszkę inny kolektor. Wniosek: da się jeździć bez klapek, zapewne kwestia wgrania programu do kompa. Po za tym chyba w fiescie była inna skrzynia. Nawiasem mówiąc ciekawe jakby taki zestaw z fiesty wsadzić do mondeo :)

Z tego co się orientowałem to nie pasuje.. niestety.

1olek
17-08-2013, 12:32
fiesta ma troche inna mase niz mondeo

enjoypoznan
05-07-2014, 18:35
Panowie chciałem informacyjnie dopytać czy coś się zmieniło od tego czasu?
Ciekawe czy sztywne koło pasuje od fiesty ST. :D

1olek
05-07-2014, 19:40
Juz mielismy na forum kolege co wstawil sztywne kolo do diesla i zastanawial sie czemu potem auto/silnik (juz nie pamietam) wpada w drgania w pewnym zakresie obrotow ;)

Poczytaj po co sie stosuje kolo dwumasowe, a odejdzie Ci ochota na eksperymenty z gory skazane na porazke :)

http://autokult.pl/2011/03/17/po-co-stosowane-sa-dwumasowe-kola-zamachowe

TERBUH_B
05-07-2014, 19:42
Braciak cioteczny zmontował stale koło zamachowe w audi a4 b7 2007r 2.0tdi zamiast dwumasy.
przejechał kilkanaście tys i ok wspomina tylko iż teraz jest bardziej 'twardy" kosmetyczne więcej czuć wibracje

1olek
05-07-2014, 19:47
przejechał kilkanaście tys i ok wspomina tylko iż teraz jest bardziej 'twardy" kosmetyczne więcej czuć wibracje

drgania spowoduja szybsze zuzycie skrzyni, w autach bez dwumasy sprzeglo pelni role tlumika drgan skretnych, wiec jest inne w kolach z dwumasem i bez.

enjoypoznan
05-07-2014, 20:00
Nie mam zamiaru nic eksperymentować. Po prostu ciekawi mnie czy ktoś zaadoptował sprzęgło z fiesty albo chociaż koło zamachowe. Dodam tylko że aby było sztywne koło zamachowe to musi być tarcza ze sprężynkami. Bo coś musi tłumić drgania.

A co do dwumasy. Dawne konstrukcje oraz ten sam silnik Fiesta ST mają sztywne koła i nic złego się nie dzieje. ;)
A z tego co mi wiadomo konstrukcje skrzyń i silnika są te same. Różnica to sprężyny na tarczy.

1olek
05-07-2014, 20:12
tak maja, ale nie wiadomo czy nowe skrzynie nie sa jakos odchudzone, bo drgania tlumi dwumas i to o wiele lepiej niz tarcza ze sprezynkami.

enjoypoznan
05-07-2014, 20:13
bo drgania tłumi dwumas i to o wiele lepiej niz tarcza ze sprezynkami
Tutaj bez wątpienia masz rację. Tylko jakim kosztem...

No i jednak co innego jest wpakowanie sztywnego koła do benzyny a do diesla. Uważam że w benzynie nie ma to aż takiego znaczenia. Ale mogę się mylić.

1olek
05-07-2014, 20:36
Tak, ale z drugiej strony dwumas w benzynie wytrzymuje dosyc dlugo, ja mam przebieg okolo 200 tys km i jest ok. Wiec jak by nawet wstawic kolejny to powinien wytrzymac do konca uzytkowania samochodu.

enjoypoznan
05-07-2014, 20:43
Wszystko się zgadza. Nawet używane w dobrym stanie powinno wystarczyć do końca dni naszych mondków. Chociaż tutaj bardzo dużo zależy od kierowcy i tego czy kula w trasie czy telepie w mieście.

Mimo wszystko jak widać po forum czasami zdarzają się awarie nawet w benzynie. A sztywne koło mogłoby być alternatywą. Dlatego że wymianą całego zestawu wraz z kołem to koszt ok 2500zł czyli średnio 1/4 wartości całego auta.

Stąd moja dociekliwość w temacie czy ktoś próbował sztywnego koła w benzynie.

1olek
05-07-2014, 20:58
heh to w IRE to 100% wartosci mojego auta, dlatego tutaj takich usterek sie nie naprawia tylko kupuje drugie auto ;)

adamoq21
29-07-2018, 09:12
Odgrzewam kotleta ale moze kogos to interesuje. Dopiero trafilem na wasze forum. W swoim mondep duratec mam jednomas z mazdy 6 2.3 i kolektor z fiesty st

tracer88
29-07-2018, 10:39
Odgrzewam kotleta ale moze kogos to interesuje. Dopiero trafilem na wasze forum. W swoim mondep duratec mam jednomas z mazdy 6 2.3 i kolektor z fiesty st
Dzieki ze podzieliles sie info.

Duzo z tym jest rzezby? Gdybys mogl napisac szczegoly. Jak auto sie sprawuje po takim zabiegu?

Mnie powoli dwumas tez dopadnie... chetnie zalozylbym sztywne

Wyslano z telefonu

adamoq21
29-07-2018, 10:59
Chetnie przerobie twoj samochod na jednomas. Potrzeba kilku zabiegow w zakladzie slusarskim. Tarcze sprzegla szukalem dlugo. Cena tsrczy od 180-380 w zaleznosci od producenta. Moj zestaw zrobil juz 60 tys km. Oprocz ciut twardszego pedalu sprzegla i braku stukania dwumasy nic niepokpjacego nie ma. Moze ciut lepiej przyspiesza gdyz jednomas jest lzejszy

kotia
29-07-2018, 22:08
Ja jestem chętny na przerobienie w moim kombiaczu, bo juz słychać szelest sprzęgła a po wciścniąciu pedału auto pracuje cichutko. Jaki byłby lub jest koszt całkowity wymiany sprzęgła? Dodam że mam 230 tyś nalatane ale mam hak i dużo było ciągane poza tym jazda w mieście.

adamoq21
31-07-2018, 21:17
Sama wymiana miedzy 350 a 600 w zsleznosci od tego jak sruby ida. Do tego kolo zamachowe 100-150. Tarcza 180-380 wysprzeglik 250-350 docisk 100-150 i zaklad slusarski 250-300.

Bump: Kolo zsmachowe i docisk sa uzywane

seba4m
08-08-2018, 00:09
A po co rzeźbić jak jest pasujący jednomas.
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/158258-Ko%C5%82o-jednomasowe-do-benzyny-1-8-2-0-nie-pomy%C5%82ka

kluska123244
27-02-2021, 15:42
Czy ktoś jest w stanie znaleźć działający link do sprzęgła ?

Szukam jednomasy do benzyny 1.8 mondeo mk3 i nie mogę znaleźć są zestawy różnych firm ale do diesla w kwocie 700-900zł znalazłem do benzyny ale gość chce za zestaw ponad 2 000zł jak połowę tego dwumasa kosztuje

kluska123244
02-03-2021, 13:24
podbijam bo przeleciał temat na 5 stronę

sedek
04-03-2021, 11:28
Założyłem do swojego komplet z kołem zamachowym (jednomas), tarcza i wysprzęglik firmy LUK, jakieś trzy lata temu. Cały komplet (tarcza, łożysko czyli wysprzęglik i koło zamachowe) kosztowało około 850 zł. Nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o działanie. Kupowałem w firmie bicar z Białegostoku. Kiedyś byli na allegro.
Jeśli idzie o koszty robocizny, jeśli ktoś zna się na mechanice choć trochę i ma kanał + druga osoba, powinien poradzić sobie. Co prawda roboty jest trochę (trzeba zrzucać "sanki") , ale mechanicy krzyczą sporo.

kluska123244
04-03-2021, 16:48
Założyłem do swojego komplet z kołem zamachowym (jednomas), tarcza i wysprzęglik firmy LUK, jakieś trzy lata temu. Cały komplet (tarcza, łożysko czyli wysprzęglik i koło zamachowe) kosztowało około 850 zł. Nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o działanie. Kupowałem w firmie bicar z Białegostoku. Kiedyś byli na allegro.
Jeśli idzie o koszty robocizny, jeśli ktoś zna się na mechanice choć trochę i ma kanał + druga osoba, powinien poradzić sobie. Co prawda roboty jest trochę (trzeba zrzucać "sanki") , ale mechanicy krzyczą sporo.

Już sam sobie wymieniałem 2x dwumasę to dla mnie nie problem bo mam 2 auta.

Nie widzi mi się jechać 620km bo część do auta ....

kluska123244
11-06-2021, 05:30
Czy ktoś jest w stanie znaleźć działający link do sprzęgła ?

Szukam jednomasy do benzyny 1.8 mondeo mk3 i nie mogę znaleźć są zestawy różnych firm ale do diesla w kwocie 700-900zł znalazłem do benzyny ale gość chce za zestaw ponad 2 000zł jak połowę tego dwumasa kosztuje

Minęło 4 miesiące. Nadal szukam gdzie można kupić jednomas. Pytałem bicar z Białystoku ale oni już nie robią tych sprzęgieł.

kluska123244
18-08-2021, 19:16
minęło pół roku

Zaśmieciłem temat. Nadal szukam

klocolus
19-08-2021, 00:04

A od fiesty st150 nie jest przypadkiem pasujący zestaw jednomasowy?

sedek
19-08-2021, 13:37

Coś słabo szukasz:

https://allegro.pl/oferta/sztywne-kolo-ford-mondeo-mk3-00-07-1-8-10767030829

Trzeb tylko dokupić inne łożysko wyciskowe (chyba, że sprzedający ma możliwość sprzedaży kompletu z innym łożyskiem). Dzwoń i pytaj.

Te same silniki (z kosmetycznymi zmianami) były montowane w maździe 6 I generacji oraz w volvo (S40 i V50). Tam też poszukaj.

kluska123244
21-08-2021, 09:59
faktycznie, bardzo dziękuję za pomoc może i to jest to ale czy aby sprzedający nie przesadza z ceną ? taki sam zestaw do diesla kosztuje 700zł link (https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-kolo-ford-mondeo-mk3-iii-2-0-tdci-2003-10918646688?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe+-+Uk%C5%82ad+nap%C4%99dowy&ev_campaign_id=1539874513&gclid=CjwKCAjwyIKJBhBPEiwAu7zllwC_cydCrciH7m1uGUJC 2KXYImeAgpdmemJsd79MpL9qGfbBVsixqhoCAQ0QAvD_BwE) po za tym nie słabo szukam bo oferta jest świeżo wystawiona i nawet nie ma jej w google. W tych pieniądzach to taniej wyjdzie dwumasa do benzyny. Po za tym na forum nie tylko tym piszą że taki zestaw to cena nie przekracza 800zł za komplet... Czuję że muszę jeździć aż do końca rozpadnie mi się obecna dwumasa.

Temu sprzedającemu może i udało się wyrwać parę sztuk jednomasy do benzyny i myśli że na tym zarobi po 600zł za komplet aż takim jeleniem to nie jestem

Edit. czyżby to było to ? sprzęgło z volvo a logo Ford
https://allegro.pl/oferta/volvo-s40-ii-v50-c30-1-6-benz-sprzeglo-komplet-luk-8746694539

No i kolego wprowadzasz w błąd bo nie pasuje z Volvo itp.. bo albo koło zamachowe ma 137 zębów zamiast 132 albo koło zamachowe jest na 8 śrub. Pomyliło ci się z dieslem bo do diesla to będzie pasowało ale benzyny już nie

klocolus
21-08-2021, 15:31
? taki sam zestaw do diesla kosztuje 700zł link (https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-k...hoCAQ0QAvD_BwE) po za tym nie słabo szukam bo oferta jest świeżo wystawiona i nawet nie ma jej w google. W tych pieniądzach to taniej wyjdzie dwumasa do benzyny. Po za tym na forum nie tylko tym piszą że taki zestaw to cena nie przekracza 800zł za komplet... Czuję że muszę jeździć aż do końca rozpadnie mi się obecna dwumasa.

Porównujesz cenę najtańszego chińczyka z Valeo. Tego kompletu za 700 w życiu bym nie wsadził szkoda czasu i roboty. To już lepiej używkę dobrą wrzucić.

sprzęgło z volvo a logo Ford

No bo Volvo i Ford miało sporo części wspólnych.

czyżby to było to ?

Tarcza jest ok, musiałbyś porównać numery na docisku z tymi https://allegro.pl/oferta/fiesta-st-mk6-vi-2-0-16v-sprzeglo-tarcza-docisk-10001680202 no i chyba inny wysprzęglik do kompletu

Bump: https://allegro.pl/oferta/ford-fiesta-mk6-2-0-16v-st-sprzeglo-kolo-zamachowe-8248306411

Tu jest komplet

kluska123244
21-08-2021, 16:01
Porównujesz cenę najtańszego chińczyka z Valeo. Tego kompletu za 700 w życiu bym nie wsadził szkoda czasu i roboty. To już lepiej używkę dobrą wrzucić.

No bo Volvo i Ford miało sporo części wspólnych.

Tarcza jest ok, musiałbyś porównać numery na docisku z tymi https://allegro.pl/oferta/fiesta-st-mk6-vi-2-0-16v-sprzeglo-tarcza-docisk-10001680202 no i chyba inny wysprzęglik do kompletu

Bump: https://allegro.pl/oferta/ford-fiesta-mk6-2-0-16v-st-sprzeglo-kolo-zamachowe-8248306411

Tu jest komplet
Ten docisk wygląda jak od wersji SCI :> czy aby na pewno ? mam skrzynie mtx75

widzę że wysprzęglik nie będzie pasował ta dziura jest za wielka na 100%

https://i.ibb.co/9hwJ1Y3/20210821-171022.jpg

klocolus
22-08-2021, 00:10
mtx75

I taka też skrzynia była w st150

Dopóki nie rozbierzesz i nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Jak chcesz koniecznie sztywne koło to komplet z st150 powinien pasować bo to te same silniki i te same skrzynie

A szczerze jeżeli nie chcesz poprawiać osiągów samochodu np. odchudzając takie koło sztywne to moim zdaniem bez sensu kombinować lepiej wrzucić dwumasę nawet używkę w dobrym stanie (jest duża szansa że pochodzi dłużej niż ten syf co teraz robią na aftermarket)

kluska123244
23-08-2021, 06:33

Dopóki nie rozbierzesz i nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Jak chcesz koniecznie sztywne koło to komplet z st150 powinien pasować bo to te same silniki i te same skrzynie

A szczerze jeżeli nie chcesz poprawiać osiągów samochodu np. odchudzając takie koło sztywne to moim zdaniem bez sensu kombinować lepiej wrzucić dwumasę nawet używkę w dobrym stanie (jest duża szansa że pochodzi dłużej niż ten syf co teraz robią na aftermarket)

kurcze, chodzi mi o to że obecna ma luz ja wiem z 1,5cm już wyciągałem ją i jest fabryczna autko na niej z salonu wyjechało przebieg 250k wstawiłem nowe które się rozleciało po 6k LUK'a 2 masa i oddałem to żądając zwrotu pieniędzy. W ten czas kupiłem używane z luzem 2cm ale bez luzu poprzecznego które wytrzymało mi 6K a tak zaczęło walić że aż silnikiem trzęsło to w sobote przy piwku wymieniłem to w 4 godziny sam no oczywiście z powrotem wstawiłem te co było oryginalne stuka na wolnych obrotach więc podbiłem mu śrubą regulacyjną na przepustnicy obroty do 900 aby nie było słychać stukania no i działa w sumie tylko na zimnym coś tam telepocze. Generalnie jak miał bym diesla to praca silnika by zagłuszała a benzynka to taka cicha. Nawet klapki kolektora wywaliłem bo myślałem że to one tak klekoczą .... wiem że to stare auto ale wszystkie cześci wymieniam na nowe od lat no i mam podłogę bez rudej to staram się utrzymać to aukto bardziej z sentymentu bo po tacie je mam.
Dlatego szukałem jednomasy bo naczytałem się że to leczy problemy z wypadaniem zapłonu. A od zapłonu to już wymieniłem wszystko na nowe że więcej już nie ma co wymieniać a i tak wypada. Nawet wymieniłem na kompletnie nową instalację gazową co też nic nie dało bo okazuje się że na benzynie też kuleje i w zasadzie dzięki dobremu komputerowi LPG to na gazie lepiej chodzi jak na benzynie

Darekptr
23-08-2021, 07:40

Ford Fiesta ST150 nie ma skrzyni MTX75. Ford nie pokusił się o nowe mocowania tylko zmusił silnik 2.0 do współpracy ze standardową skrzynią z Fiesty, IB5, przełożenia ma dość podobne.

kluska123244
23-08-2021, 08:05
ogólnie mało ważne bo i tak jak patrzę na Olx czy alegro to z dostępnością jest jeszcze gorzej niż z mondeo

Darekptr
23-08-2021, 08:17
Wgl co mam mieć jednomas do wypadania zapłonu? Gdzie takie bzdury piszą? Świece i cewki w pierwszej kolejności, najlepiej oryginały bo po swoim V6 wiem jak Mk3 reaguje. Sprzęgło dwumas nie mógł się sam wysypać po 6 tysiącach. Coś było raczej źle złożone. Mój dwumas w ST220 ma już 277 tysięcy i 16 lat...ani myśli przestać działać.

klocolus
23-08-2021, 11:34
Sprzęgło dwumas nie mógł się sam wysypać po 6 tysiącach

Oj mógł, teraz jakość czesci na aftermarket taka jest niektóre juz fabrycznie stukaja

kluska123244
23-08-2021, 12:46
Wgl co mam mieć jednomas do wypadania zapłonu? Gdzie takie bzdury piszą? Świece i cewki w pierwszej kolejności, najlepiej oryginały bo po swoim V6 wiem jak Mk3 reaguje. Sprzęgło dwumas nie mógł się sam wysypać po 6 tysiącach. Coś było raczej źle złożone. Mój dwumas w ST220 ma już 277 tysięcy i 16 lat...ani myśli przestać działać.

Dwumasa Luka co już w pudełku stuka moja dwumasa ma 19 lat i tez ma się dobrze z tym że niesmacznie pracuje gdy ma wolne obroty. A co do wypadania zapłonu to pełno jest na forach odnośnie dwumas w benzynach i tego typu problemów.

Po za tym do ciebie idzie wersja sprzęgła taka jak od diesla czy wersji SCI na 8 śrub i tarczę 240 mm to jak porównywanie sprzęgła z tico do dużego fiata ;)

Zobaczymy jak oryginał zacznie ci się sypać pomalutku ja zaniedbałem półosie i przez to po tyłku dostała dwumasa bo aż pukały mimo to było jeżdżone

kluska123244
02-10-2021, 19:58
małe pytanie czy jak wywalimy klapki kolektora w benzynie mondeo mk3 to dostaje przez to dwumasa jak mówi na filmiku gośc ?

https://youtu.be/EUdHfMFnfxY?t=445

karloss
03-10-2021, 08:00
Czego to ludzie nie wymyśla!!

Styber
03-10-2021, 11:36
Wydaje mi się, że w tym filmie mowa jest o klapach wirowych w silniku diesla.
Klapki w kolektorze w Duratecu to jest całkowicie inna bajka...

klocolus
04-10-2021, 18:37
małe pytanie czy jak wywalimy klapki kolektora w benzynie mondeo mk3 to dostaje przez to dwumasa jak mówi na filmiku gośc ?

To chodzi o klapę gaszącą w dieslu z klapkami w benzynie w kolektorze nie ma to nic wspólnego. Benzyna ma mniejszą kompresję więc zatrzymuje się zdecydowanie łagodniej.

sedek
06-10-2021, 13:21
No i kolego wprowadzasz w błąd bo nie pasuje z Volvo itp.. bo albo koło zamachowe ma 137 zębów zamiast 132 albo koło zamachowe jest na 8 śrub. Pomyliło ci się z dieslem bo do diesla to będzie pasowało ale benzyny już nie

Napisałem, że z kosmetycznymi zmianami. Być może koło zamachowe jest przykręcane na 6 śrub zamiast osiem. Natomiast ilość zębów nie powinna być problemem, bo to jest bez znaczenia. Ważne, by profil zębów był taki sam jak w kole zębatym rozrusznika.

kluska123244
06-10-2021, 15:29
Napisałem, że z kosmetycznymi zmianami. Być może koło zamachowe jest przykręcane na 6 śrub zamiast osiem. Natomiast ilość zębów nie powinna być problemem, bo to jest bez znaczenia. Ważne, by profil zębów był taki sam jak w kole zębatym rozrusznika.

Już szczegółowo prześledziłem ten temat nie pasuje z żadnego Volvo bo jest przykręcane na 8 śrub byłem nawet w sklepie gdzie zapytałem o to i tylko w mk3 przed liftem było sprzęgło na 6 śrub.

Nie da się dopasować nic innego i nie da się kupić żadnego zamiennika a o jednomasie można całkowicie zapomnieć

kluska123244
14-10-2021, 14:08
Co siada czy to docisk czy dwumasa ? na wolnych obrotach delikatnie stuka przy jeździe nic nie drży itp... czym zimniej jest tym bardziej stuka np. 10 stopni delikatnie 0 stopni mocniej a jak 20 i więcej nic nie słychać wcale

https://www.youtube.com/watch?v=eVXtq6426QE&ab_channel=fds5