Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Wymiana żarówek przód i tył

DevonPL
15-09-2013, 15:55
Witam proszę o pomoc wymianie żarówek,
Wkleję zdjęcie z zaznaczonym obszarem, będzie łatwiej gdzie potrzebuje je wymienić. nie wiem jak się do tego zabrać kompletnie, proszę o pomoc

dzięki z góry !

Jarek G.
15-09-2013, 19:45
Tył - podnosisz klapę, zdejmujesz zaślepki po bokach klapy i trochę się pomęczysz, żeby odkręcić 3 (albo 4 , nie pamiętam ale będzie je widać) śruby motylkowe. Jest z tym trochę roboty, bo jak zwykle mało miejsca na palce. Jak odkręcisz to pozostaje wyjąć osłonę i wymiana żarówek to sama przyjemność.
Przód dół - o ile dobrze pamiętam potrzebny śrubokręt. Tylko nie pamiętam czy do podważenia czy do odkręcenia. Grunt to z czuciem.
W reflektorze - jak zwykle najprościej wyjąć reflektor. Też nie pamiętam ale jest jeden lub najwyżej dwa wkręty trzymające lampę. I wyjęcie reflektora to jest bajka w porównaniu do Mk2.
Pozdro.

sizarrio
15-09-2013, 19:54
Kolego
przód dół - jedź do jakiegoś nieautoryzowanego, u mnie z przodu mechanik męczył się 20 minut, samochód na podnośniku. Bez podnośnika albo kanału lepiej nie podchodzić. Śrubę się odkręca.

przód góra - prosta sprawa, tylko trzeba odkręcić śrubę reflektora, a drugą poluzować. Alternatywnie odkręcasz dwie śruby i całkowicie wyjmujesz reflektor.

tył jak masz grube dłonie, może być trochę trudno, ale jak pisał poprzednik - zaczynamy od wyciągnięcia zaślepki (wciskana, podważasz śrubokrętem, jest specjalne nacięcie).

gucioj
15-09-2013, 20:04
Panowie kolega zaznaczył tył na klapie a nie w błotniku wiec to jest bardzo proste, otwieramy klapę do góry i zdejmujemy zaślepkę i już mamy żaróweczki ( obracamy i wyciągamy). Co do przodu to ja do dolnej lampy dostaje się od góry, wyciągam lampę tą duża( chyba dwie śruby) i wymieniam żaróweczkę na dole ( mało miejsca ale mi się udało).

sizarrio
15-09-2013, 20:36
Wymiana z tylu i w klapie i w blotniku rzeczywiscie prosta ale miejsca mogli zrobic wiecej.

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 4

Jarek G.
15-09-2013, 20:48
otwieramy klapę do góry i zdejmujemy zaślepkę i już mamy żaróweczki
No tu kolega poleciał po bandzie. No chyba, że w moim Mk3 jest inaczej, ale ja sam wymieniałem i po zdjęciu zaślepki na klapie pod spodem jest obudowa, którą niestety trzeba odkręcić. Ja co prawda użyłem szerokiego śrubokręta ale tu najlepiej zawołać dziecko. I dopiero jak to odkręcimy widać żarówki.

A przód postój to wymieniał mi mój fachman od lamp i robił to z pozycji "na kolanko" i po 10 minutach miałem wymienione oba postoje.

gucioj
15-09-2013, 21:13
No tu kolega poleciał po bandzie. No chyba, że w moim Mk3 jest inaczej, ale ja sam wymieniałem i po zdjęciu zaślepki na klapie pod spodem jest obudowa, którą niestety trzeba odkręcić. Ja co prawda użyłem szerokiego śrubokręta ale tu najlepiej zawołać dziecko. I dopiero jak to odkręcimy widać żarówki.
Ja też kolego sam wymieniałem i u mnie po zdjęciu zaślepki już nie ma obudowy. I nawet nie wiedziałem że ma być, widocznie poprzedni właściciel kiedyś nie założył :mad:

Jarek G.
15-09-2013, 22:18
I tak też mogło być.
Pozdro.

krisgal
17-09-2013, 10:57
W moim też żaróweczki na tylnej klapie są na wierzchu. Oczywiście po zdjęciu zaślepki.
W przednich postojówkach jak mi wymieniali w serwisie to też trochę się namęczyli. Pewnie serwisant pierwszy raz zmieniał w Galaxym. Niestety teraz też jedna mi się przepaliła i będę musiał sam się pobawić. Przy zmianie żarówek w tylnej lampie bocznej trzeba uważać żeby nie upuścić motylka przy odkręcaniu bo nie da się go potem wyjąć.

Jarek G.
17-09-2013, 18:30
Ja żarówki wymieniałem przy uniesionej klapie więc, nawet gdyby, to motylek spadnie na dół, na ziemię.

krisgal
17-09-2013, 21:09
W klapie to u mnie niema żadnych motylków. Zdejmuje zaślepkę i wszystkie trzy żaróweczki są na wierzchu. Ja pisałem o lampie w nadkolu (żeby zmienić żarówkę trzeba wyjąć całą lampę) która przykręcona jest dwoma motylkami. Jeden mi spadł i przepadł między blachami.

gucioj
17-09-2013, 21:47
Dobrze kolego piszesz, też mi jeden spadł i tyle go widziałem :P

DevonPL
18-09-2013, 18:57
dzięki za tak liczne odpowiedzi !
Jutro postaram się zrobić fotkę, bo jak otwieram klapę z tyłu są na wysokości lamp zaślepki, ale czy przez to je wymienię ?

Jeszcze raz dzięki :)

krisgal
18-09-2013, 19:44
Dokładnie. Delikatnie płaskim wkrętakiem wywalasz zaślepkę i są na wierzchu trzy żaróweczki.

Jarek G.
18-09-2013, 20:18
Albo osłona.

DevonPL
08-10-2013, 12:30
Dokładnie. Delikatnie płaskim wkrętakiem wywalasz zaślepkę i są na wierzchu trzy żaróweczki.

wymieniłem dopiero teraz... ale tylko dwie bo po ściągnięciu zaślepki miałem dwie żarówki na wyciągnięcie reki, ale ta pierwsza jest gdzieś pod zabudową a tam dosięgnąć nie mogę... chyba że jakimiś szczypcami ? Nie wiem jak to zrobić a ta mi się spaliła :(

krisgal
13-10-2013, 22:39
Sprawdziłem i faktycznie od postojowych są na wierzchu tylko dwie. Myślę że trzeba odkręcić te trzy motylki i wtedy wychodzi cała podstawa ze wszystkimi żarówkami. DevonPL a postojowe z przodu wymieniałeś? Dużo z tym roboty?

Jarek G.
14-10-2013, 11:30
Musisz użyć śrubokręta i wyjąć cały halogen.

sizarrio
14-10-2013, 13:02
Dużo z tym roboty?

moim zdaniem dużo, trzeba odkręcić halogen od spodu, a tam jest ciężko z dojściem.

zamlynny
22-10-2013, 14:15
Dołączę się do tematu. U mnie w tylnej prawej lampie były cztery motylki, z kolei w lewej tylko trzy. Chciałem dokupić ten brakujący w ASO, jednak powiedziano mi, że są dostępne tylko z całą lampą....
Orientujecie się czy tak jest faktycznie, czy może można gdzieś kupić samą nakrętkę motylkową??

dikileiden
22-10-2013, 15:15
porównaj , może te będą pasowały http://allegro.pl/ford-focus-mk1-nakretki-lampy-tyl-lodzkie-i3641567076.html

krisgal
22-10-2013, 22:20
Ja taki motylek kupiłem w ASO. Zamówiłem i po tygodniu już był. Ale okazało się że zamawiałem do nadkola a przysłali do klapy. I znowu tydzień czekania.
Kosztował niecałe 7zł.

wojtekn
23-10-2013, 07:58
No to ja coś zapodam patrzcie na fotkę i odnośniki do numerów itd. ;)

HN2 to FINIS 1231413 Od: 10-04-2006 Do: 17-08-2006 cena ok 6 zł

HN2 to FINIS 1456695 Od: 17-08-2006 cena ok 10 zł

HC2 to FINIS 1231409 cena ok 7 zł

HC1 to FINIS 1231405 cena ok 4 zł

HN1 to FINIS 1382750 cena ok 7 zł

mirosław siedla
26-10-2013, 22:05
Podepnę się do tematu wymiany żarówki w dolnym przeciwmgielnym halogenie co prawda mam dobre ale zauważyłem że lewy bardzo mocno się rusza mogę go odciągnąć na 2cm.Prawy siedzi dobrze,autem nigdzie nie uderzyłem mam nadzieję że popuszcza się śruba mocująca cały halogen do zderzaka i aby tam się dostać to będę musiał ściągnąć dolną osłonę silnika.Proszę o wskazówki czy dobrze myślę?Pozdro Miro.

krisgal
27-10-2013, 11:13
Lampa jest przykrecona od dołu. Jak się zajrzy pod auto są tam dwa otwory. Myślę że potrzebny klucz sztorcowy lub wkrętak. Lampa podobno wisi jeszcze na zaczepach plastikowych. Może u Ciebie urwały sie te zaczepy.

Ps. Właśnie zauważyłem że mam dwie żarówki postojowe przepalone. Chyba muszę się w końcu wziąć za wymianę.

maro74
27-10-2013, 19:21
Ostatnio próbowałem wyjąć lampę aby wymienić postojówkę. Odkręciłem śrubę mocującą ale za chiny nie chciał wjść. Musiałem odkręcić dolną osłonę pod zderzakiem i wykonując dziwne manewry jakoś udało się od środka dostać do żaróweczki. Ręka trochę poobcierana ale wyszło. Co za głupy z tego Forda to tak wymyślili?.

Piorun2002
10-11-2013, 21:04
nigdzie nie uderzyłem mam nadzieję że popuszcza się śruba mocująca cały halogen do zderzaka i aby tam się dostać to będę musiał ściągnąć dolną osłonę silnika.Proszę o wskazówki czy dobrze myślę?Pozdro Miro.
Jest jeden wkręt, na klucz 8 , dostęp przez otwór pod zderzakiem: są tam koło siebie dwie 'dziury', ten do śruby jest okrągły.

dikileiden
11-11-2013, 11:54
Jest jeden wkręt, na klucz 8 , dostęp przez otwór pod zderzakiem: są tam koło siebie dwie 'dziury', ten do śruby jest okrągły.

tzn. przed liftem halogen jest mocowany na dwie śruby od dołu , czyżby po lifcie była tylko jedna śruba ( oszczędności) .

DevonPL
22-12-2013, 08:54
moim zdaniem dużo, trzeba odkręcić halogen od spodu, a tam jest ciężko z dojściem.

Powiem tak, pierwszy razem duzo roboty bo trzeba sie namęczyć z wyciągnieciem przedniego reflektora i jego potem dopasowanie.
Z tyłu tak samo, ale już wiem jak to robić ...

UWAGA ! - JAK WYMIENIĆ ŻARÓWKĘ W PODŚWIETLENIU TABLICY REJESTRACYJNEJ ??

Jeszcze jedno pytanie, żeby nie zaczynać tematu nowego,
jak wymienić żarówki w podświetleniu tablicy rej. z tyłu pytam, niechce nić wyłamać w instrukcji brak informacji na ten temat ?

mambik
20-02-2014, 13:48
Witam
Mam przepalone żarówki tylnych świateł-jedna w klapie bagażnika i jedną obok w słupku. Może to banalna usterka, ale byłem u majstra i nijak nie mógł mi się dobrać do przepalonych żarówek aby wymienić. Ma może ktoś instrukcję, link do filmu, jakąś poradę jak zdemontować obudowę w celu wymiany tych żarówek.
Z góry dziękuję za pomoc.

Marek-77
20-02-2014, 14:30
Jestem po wymianie żarówek , z tyłu otwierasz klapę zdejmujesz plastykowe klapki z tyłu klapy i tam widać długie białe wkręty na motylek i śrubokręt wykręcasz wszystkie i lampa wychodzi cała do tyłu ja wykręcałem przy pomocy długiego płaskiego śrubokręta :>

Bump: A z błotnika tyłu trzeba się dostać przez boczne schowki bagażnika i tam są dwa długie wkręty takie same jak w klapie , od zewnątrz w bocznej lampie jest taki czarny plastik [osłona ] trzeba to wyjąć , delikatnie z wyjmowaniem bo jest na zatrzaski i można połamać .A dziś przepaliła mi się żarówka od mijania i tak prostej wymiany jeszcze nie miałem , otwieramy maskę i lampa jest mocowana na dwa wkręty na śrubokręt cała lampa wychodzi do przodu , wymiana żarówki od mijania trwała pięć minut :>

sewenpamp
15-08-2014, 09:04
Wymiana żarówki w dolnej lampie przód.
Do wymiany żarówek w dolnej lampie z prawej strony wystarczy wyjąć lampę górną oczywiście taż z prawej str. :wink: i mamy wszystko jak na dłoni, z lewej str. troszkę gorzej bo zbiorniczek na płyn blokuje, ale jak ogarnę inne rozwiązanie to napiszę.
Mam furacza w wersji MK3 dopiero miesiąc więc się go dopiero uczę :wink:, ale MK1 już znam 6 lat.
Pozdrawiam jak coś nie tak to sorry jestem śwież na forum :roll:

1 Zdjęcie wymiana z prawej str , reszta zdjęć wymiana lewa strona.
Po odkręceniu 2 śrubek od dołu za pomocą nasadki 8-ki plus 2 przedłużek i grzechotki użyłem śrubokręta płaskiego do podważenia zaczepu u góry halogena i wszystko na wierzchu :lol:.
Pozdrawiam.

mos55
25-05-2022, 02:03
A może któryś z kolegów wpadłby na pomysł i apisał jakie żarówki pozycyjne sa zastosowane z tyłu . Czy to 4 X W5W CZY W3W ? Bo te 4X W5W robią z tyłu niezły STOP. Przy innych autach gdzie przez lata było tylko pięcio-watowe włókno to dziwna innowacja.