Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Strony : [1] 2 3 4 5

aklukuk
29-09-2013, 23:04
Jestem tutaj nowy, tak więc witam wszystkich serdecznie.

Od niedawna jestem właścicielem Forda Mondeo 2.0 TDCI z DPF (niestety) i szukam wskazówek jak najlepiej użytkować w/wym. samochód by nie mieć problemów z DPF. Na forum znalazłem tematy dotyczące zapchania filtra, wycięcia itd. ale nie widziałem tematu ze wskazówkami dotyczącymi użytkowania pojazdu z tymże filtrem.
Jakieś sugestie?

Chciałem też zapytać o wypalanie filtra. Czy w Mondeo jest jakaś kontrolka, która informuje o trwającym procesie wypalania?

jaceks
29-09-2013, 23:24
nie ma kontrolki. z czasem zaczniesz wyczuwać inny dźwiek pracy silnika, lekko podwyższone obroty jałowe, metaliczny zapach i oczywiście zwiekszone spalanie wg komputera.
dobrą zasadą jest nie gasić silnika w trakcie wypalania. nie trwa to długo, raptem pare minut, lepiej odczekać, niż narzekać.
wg opisów powinno się wypalać co 300-700km, najlepiej w trasie przy obciążonym silniku. w miejscie, gdy złapie mnie w korku, to podkręcam na 2 tyś obrotów i czekam aż minie. albo drugi bieg, tempomat na 50 i jazda po długich prostych.

Janek02
30-09-2013, 09:27
Kontrolki niestety nie ma ale tak jak kolega jaceks pisze wyczujesz to po innej pracy silnika i po spalaniu chwilowym na "luzie" u mnie bez klimy na jałowym pokazuje 0,5-0,6 litra a podczas wypalania 0,9-1,1 l. Warto to przed gaszeniem silnik kontrolować. Dobrze jest też podczas wypalania przejechać się na wyższych obrotach silnika. Na trasie nie ma żadnego problemu - nawet nie zauważysz kiedy się oczyści.

MaXyM
30-09-2013, 12:12
czemu najlepiej na obciazonym silniku? co znaczy na podwyzszonych obrotach?
A co robic jak sie wypalanie aktywowalo chwile przed dojazdem co celu? wybrac sie na dodatkowa przejazdzke?
IMO mity i bajki powtarzacie w kazdym watku o dpf.

Janek02
30-09-2013, 13:13
czemu najlepiej na obciazonym silniku? co znaczy na podwyzszonych obrotach?
A co robic jak sie wypalanie aktywowalo chwile przed dojazdem co celu? wybrac sie na dodatkowa przejazdzke?
IMO mity i bajki powtarzacie w kazdym watku o dpf.

Odpowiedź znajdziesz w istrukcji obsługi samochodu - a czy to bajki to już niech każdy sobie indywidualnie rozstrzyga.
Ja ostatnio miałem właśnie taki przypadek że wjeżdżając na parking zaczął wypalać się dpf, więc rodzinka wysiadła a ja przejechałem się jeszcze po okolicy. Ale jak ktoś chce to niech robi jak mu się podoba w końcu to jego auto i pieniądze.

PAFFCIO
30-09-2013, 15:47
Dopiero co o tym było pisane...używanie szukajki na prawdę nie boli ;-/
http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=187728
Temat nieco inny ale dokładnie opisane wszystko co o używaniu dpf'a wiedzieć powinieneś

aklukuk
30-09-2013, 16:58
Dopiero co o tym było pisane...używanie szukajki na prawdę nie boli ;-/
http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=187728
Temat nieco inny ale dokładnie opisane wszystko co o używaniu dpf'a wiedzieć powinieneś

Paffcio, temat, który wskazałeś zatytułowany jest: "komunikat "przeciążenie filtra silnika"" co nie wskazuje jednoznacznie, że będzie on odpowiedzią na pytanie: jak użytkować samochód z filtrem DPF. Tematów na hasło DPF jest na tym forum od groma, jednak w większości dotyczą one usterek i wymiany.
Widzę, że w wątku zaproponowanym przez Ciebie, jest dużo napisane na interesujący mnie temat więc z pewnością wątek ten przeczytam. Dzięki!

PAFFCIO
01-10-2013, 07:25
bo szukać można, nie tylko po "temacie" ;-)
tym niemniej fajnie, że znalazłeś coś ciekawego dla siebie. Miłej lektury.

mondeo70235
01-10-2013, 07:41
Jak zacznie się proces wypalania to nie dość że będziesz słyszał inny dźwięk silnika czuł dziwny zapach i wzrośnie spalanie chwilowe to jeszcze będzie zapylał wentylator chłodnicy

marcinbb
01-10-2013, 13:42
Panowie wszystko ok ale...
1) zwiększone obroty wiatraka na chłodnicy - chyba raz zwróciłem na to uwagę na postoju.
2) chwilowe spalanie cholera człowieka bierze jak rusza spod świateł, a weź to włącz na autostradzie i obserwuj przed wyjściem z samochodu
3) inny zapach pewnie czasami czuć go i tu znów na POSTOJU, w czasie jazdy nikt tego nie doświadczy chyba że jedzie 3 km/h. Ilu z Was przed wyłączeniem stacyjki sprawdza jak pachnie spod samochodu?

Dla mnie jedynym wykładnikiem wypalania jest dźwięk i moc silnika.
Ty mu buta spod świateł 3k rpm`ów a on jedzie jakby chciał a nie mógł, a normalnie przy 2,2k zmieniam bieg. Inny dźwięk silnika to można usłyszeć nawet na autostradzie coś jakby ktoś wsadził Ci kartofla do rury wydechowej.
Tyle z perspektywy czasu owszem 7 miesięcy tremu jak kupiłem samochód byłem wyczulony na wszystko "Ooo DPF się wypala" teraz jw. tylko dźwięk i moc.

Olek
01-10-2013, 13:54
Może mam ucho nie te ale zmienionego dźwięku nie zawsze słyszę ;)
Ja bazuję głównie na chwilowym spalaniu.
To wskazanie wydaje się najbardziej wiarygodne.

MaXyM
01-10-2013, 14:42
Mam podobne wnioski.
Tyle ze u mnie auto inaczej nie smierdzi. A to wiem po tym, ze zdarzylo mi sie gasic go w podziemnym garazu kiedy byl w trakcie wypalania. W zaden sposob nie czulem nic nietypowego..

Moc silnika (szczegolnie przy ruszaniu z miejsca) i dzwiek. Ale trzeba miec wyczulone ucho i nie sluchac D&B.
Chwilowe spalanie - tak, ale na postoju. Podczas jazdy nie poznam raczej.

MMV
01-10-2013, 17:57
Zwiększone chwilowe spalanie, smrodzik i wydech jak sportowy tak to u mnie wygląda- a i przy rozpoczęciu wypalania potrafi szarpnąć i zgasł mi ze dwa razy w czasie jazdy, potem odpala bez problemu i jest ok

agassii
01-10-2013, 20:42
przy rozpoczęciu wypalania potrafi szarpnąć
O, poza opisanymi wcześniej objawami to też czasami czuję, szczególnie, jak zaczyna się wypalać jak jadę nie przyspieszając...

Janek02
02-10-2013, 08:25
Jeżeli proces wypalania zacznie się podczas jazdy w trasie to nie ma żadnego problemu, często też jest po prostu niezauważalny. Gorzej jak jeździmy po mieście i w dodatku na krótkich odcinkach. Wtedy wypalanie może się rozpocząć ale nie zakończyć samoistnie tylko przez wyłączenie silnika. Stąd rada aby przed wyłączeniem silnika sprawdzić chwilówkę/burczenie/zapach - niekoniecznie wszystko na raz;) Jeżeli proces trwa to nie wyłączamy silnika.

marcinbb
02-10-2013, 11:56
Jeżeli proces trwa to nie wyłączamy silnika.
Łatwo powiedzieć trudniej zrobić, kiedyś wracałem z Bemowa na Ursynów przez całą Warszawę proces rozpoczął się jeszcze na Benowie. Po przejechaniu około 15 km nadal trwał zajechałem na parking odczekałem jeszcze 2 czy 3 minuty i poddałem się.
Na autostradzie jadę tak aby przez większość czasu było 3k rpm`ów to przedmucha pozostałości a i jak DPF będzie chciał się palić ma ku temu doskonałe warunki. Jedyny minus... przy 3k rpm spalanie wynosi około 10l/100km.

MaXyM
02-10-2013, 12:02
a jesli spalanie duze, to skutecznosc wypalania mniejsza taki paradoks :)

Ktos na tym forum napisal zartem, ze proces aktywacji wypalania DPF jest napisany przez inzynierow Forda tak, aby sie zalaczal na chwile przed parkowaniem ;) I chyba tak jest w rzeczywistosci. Mnie tez ostatio sie wlaczyl pol km przed celem. A ze jak zwykle jechalem na umowiona godzine, to po prostu nie mialem mozliwosci jezdzic po okolicy dalej az do dokonczenia procesu.
IMO bym z tego jakiejs tragiedii nie robil. Jak raz czy 2 razy nie pozwolisz dokonczyc procesu to sie nic nie stanie. Oczywiscie raz na jakis czas trzeba smignac auto i pozwolic mu czastki przepalic i tyle. Luksusem by byla kontrolka wypalania oraz wskaznik poziomu czastek

jaceks
02-10-2013, 12:07
co powiesz na sytuacje, gdy wypalanie rozpoczyna się w pare godzin po zjechaniu z trasy? wyjechanie za miasto i przegonienie silnika nie jest jedynym impulsem do wypalania filtra.

MaXyM
02-10-2013, 12:31
nic, czekalbym na dalszy cykl wypalania, liczac ze sien dokonczy.
filtr dpf sie nie zapcha po 1 czy 2 czy nawet 3 przerwanych wypalaniach. w przeciwnym wypadku serwisy by nie robily nic innego tylko wymienialy dfp. A wez pod uwage ze swiadomych kierowcow jest nas garstka. a tysiace nie wiedza co to dfp.

Piszac powyzsze opieram sie na zdroworozsadkowym mysleniu. W przeciwnym razie w instrukcji mdo by musialo byc ostrzezenie ze to auto jest przeznaczone tylko do jazdy po autostradach min dystans 50km ;)

Olek
03-10-2013, 08:15
a jesli spalanie duze, to skutecznosc wypalania mniejsza taki paradoks

Coś w tym jest. Zauważyłem, że wysokie obroty nie przyspieszają procesu wypalania, a kręcenie silnika powoduje (to moje subiektywne odczucie) że trwa on dłużej.
Wiadomo, rzadko możemy jechać ze stałą prędkością, by to móc porównać, ale przynajmniej ja podczas wypalania dpf-a staram sie utrzymać obroty silnika na około 2500 obr/min (na postoju np. na światłach nie dodaję gazu i nie kręcę do 2000 jak ktoś wcześniej napisał). W takich warunkach wydaje mi się że proces wypalania trwa relatywnie krótko i powtarza się co około 500 -700 km.

Tomciooo
03-10-2013, 11:34
Powinna byc lampka dpf.
Ford ostrzega o niskim poziomie plynu spryskiwaczy, temperaturze ponizej 5 stopni i ponizej 0 - drazniaca ciągła lampka.
A o dpf tylko po nieudanym cyklu powie zmien olej.. Ręce opadają.
Tak jak brak wskaznika poziomu oleju.

Tak myślę ze Dpf moglby wypalac sie gdy wchodzi sie na tempomat, tempomat moglby byc w serii bo to żaden koszt dolozyc przycisk na kierownicy.

Przesiadlem się z Renault z 2003, a tu widzę ze ford dużo sie musi nauczyć :-(

mayak
03-10-2013, 12:17
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=190910 - najnowszy Forscan ma możliwość (na razie w fazie beta testów) wymuszania wypalania DPFa, więc może nie długo nie będzie trzeba jechać i bulić w aso, tylko samemu to odpalić przy użyciu kabelka (elm327)

jvc
21-02-2014, 20:51
U mnie dzisiaj zauważyłem że dpf zaczął się wypalać jak u większości już przed domem prawie a dokładnie na światłach :D
Poczułem jakby spadek obrotów prze chwilę, jak przypuszczam włączył się wentylator na maxa. Chwilowe skoczyło na 0,9-1,2 na postoju. Zajechałem pod dom nie wyłączając silnika zdążyłem jeszcze wypalić papierosa ;). Dodatkowy objaw to stojąc przed drzwiami lekkie ciepełko zawiewane z pod samochodu i specyficzny smrodek. Wentylator się wyłączył,spalanie spadło i zgasiłem mondka.
Czyli teoretycznie proces powinien się dokończyć,ale podłączyłem forscana i pokazało:
DSLRT - odległość przejechana od ostatniej próby przeprowadzenia regeneracji - 2,5km (te 2,5 km to dojazd do garażu)
DSLCR - odległość od ostatniej ukończonej regeneracji - 860km

Czyli według forscana się nie zregenerował...

mrk26
21-02-2014, 21:37
Ja u siebie zauważyłem że jak DPF-a wypalę na postoju, to z reguły to jest na jakieś 95% wypali mi się ponownie przy ponownym odpaleniu silnika i osiągnięciu temperatury, i jak mi drugi raz się wypala i normalnie jadę(zamiast wypalać na postoju) to nie ma problemu, kolejnej regeneracji nie ma ;)

jvc
21-02-2014, 21:41
No to jutro się zobaczy ;)

mrk26
21-02-2014, 22:11
Nie koniecznie tak musi być w każdym, aczkolwiek wydaje mi się że nie zawsze tak miał, ale bądź co bądź już mam trochę naganiane (240k km) tak że pewnie to jest i tym uwarunkowane.

MaXyM
22-02-2014, 16:55
U mnie dzisiaj zauważyłem że dpf zaczął się wypalać jak u większości już przed domem prawie a dokładnie na światłach :D
Poczułem jakby spadek obrotów prze chwilę, jak przypuszczam włączył się wentylator na maxa. Chwilowe skoczyło na 0,9-1,2 na postoju. Zajechałem pod dom nie wyłączając silnika zdążyłem jeszcze wypalić papierosa ;). Dodatkowy objaw to stojąc przed drzwiami lekkie ciepełko zawiewane z pod samochodu i specyficzny smrodek. Wentylator się wyłączył,spalanie spadło i zgasiłem mondka.
Czyli teoretycznie proces powinien się dokończyć,ale podłączyłem forscana i pokazało:
DSLRT - odległość przejechana od ostatniej próby przeprowadzenia regeneracji - 2,5km (te 2,5 km to dojazd do garażu)

Czyli według forscana się nie zregenerował...

No nie zregenrowal. Stojac na luzie raczej ciezko uzyska parametry pracy wymagane do wypalania. Po prostu poczekal chwile i przerwal wypalanie.
Dlatego jak przyjezdzam do domu a jest w trakcie wypalania to... go po prostu gasze. Chyba ze mam mozliwosc to nadrobie pare km aby mu pozwolic dokonczyc w trakcie jazdy.

darkens
22-02-2014, 20:29
no to nie zly dystans :D
U mnie srednio to jakies 630 km :)
Wykasowalem dzienny podczas ostatniego wypalania i teraz w okolicach przebiegu 600 km jezdze bardziej "wyczulony" na wszelkie oznaki wypalania i staram sie stworzyc warunki zeby dobrze sie wypalil.
Wcale nie musi byc szybko i z "butem do dechy" :D
Kawalek prostej i jazda ze stala predkoscia i z obrotami w okolicach 2500 tysia wystarczaja.
Ostatnio wypalil mi sie na A4 przy jezdzie na 6 biegu przy predkosci nie wieksza niz 120 km/h.
Swoja droga taka kontrolke wypalania panowie inzynierowie mogli "wkleic"

agassii
22-02-2014, 20:44
Mi na kompie pokazało wypalanie po 820 km ostatnio a więc pewnie zależne to jest od typu trasy, jaką się pokonuje...

jvc
22-02-2014, 21:11
U mnie chyba w forscanie sie coś pomyliło bo teraz mam:
DSLRT - odległość przejechana od ostatniej próby przeprowadzenia regeneracji - 45km (bo tyle przejechałem)
DSLCR - odległość od ostatniej ukończonej regeneracji - 480km dziwne bo dzień wcześniej było 860km

darkens
23-02-2014, 07:12
a więc pewnie zależne to jest od typu trasy, jaką się pokonuje...
pewnie tak, bo jezdzac po trasach i pokonujac wieksze ilosci kilometrow taki DPF bedzie sie mniej syfil jak przy dojazdach do pracy i robiac jakies 10-15 kilometrow.
Przeciez pokonanie jakiegos dystansu np. 300 kilometrow w trasie za jednym razem, a przejechanie tego samego dystansu w ciagu np. 10 dni - robi roznice :D
Nie wydaje mi sie, ze wszyscy maja taki sam czas i i odleglosc przebytych prob regeneracji.Pewnie jest to uwarunkowane jazda , bo najwiecej sadzy bedzie sie okladac na niedogrzanym silniku i wtedy takie wypalanie DPF'a bedzie odbywalo sie czesciej.
Kolega w ASTRZE ma kontrolke, ale ona sie tez nie zaswieca przy normalnym wypalaniu i tylko raz zdarzylo mu sie zaswiecenie tej kontrolki filtra i przejechal wtedy jakies 40 kilometrow do jej zgasniecia.
W serwisie sie dowiedzial, ze proces kilku wypalan z rzedu musial byc przerywany i komp wymusil awaryjne wypalanie i w takim przypadku nie mozna przerwac i pozwolic na dokonczenie wypalania.

jvc
23-02-2014, 08:20
jezdzac po trasach i pokonujac wieksze ilosci kilometrow taki DPF bedzie sie mniej syfil jak przy dojazdach do pracy i robiac jakies 10-15 kilometrow.
To by się chyba potwierdzało mniej więcej , bo ja jeżdżę głownie do pracy trasą S1 20km w jedną stronę.

darkens
23-02-2014, 16:18
bo ja jeżdżę głownie do pracy trasą S1 20km w jedną stronę
no to bajka ;)
bo 20 kilometrow w miescie, a na drodze EXPRESOWEJ tez robi roznice :D

agassii
23-02-2014, 19:44
Btw -byłem na warsztacie i chciałem KTS-em, bo tylko taki mają sprawdzić, ile już było wypaleń DPF w moim aucie od nowości i niestety KTS-em się nie da. Czy to w ogóle jest niedostępne, czy trzeba innego kompa?

mrk26
23-02-2014, 20:20
Innym kompem, aczkolwiek spróbuj wejść KTS-em w silnik i potem wartości czasu rzeczywistego albo coś w tym stylu i tam powinno być, w każdym sprzęcie jest gdzie indziej ;)

maxio4
22-05-2014, 18:46
Jestem nowym użytkownikiem mondeo mk4 1.6 TDCi 115 km z 2011 roku. Znam sie bardzo mało na interfejsie do OBD2. Czy jest możliwość odczytania stopnia zanieczyszczenia DPF (np w %) przez w.w interfejs. Sorry za pytanie laika, ale ten filtr nie daje mi spokoju. Jeżeli można odczytać stopień "zatkania" to można domyślić się kiedy będzie wypalanie.

mayak
22-05-2014, 19:53
W większości silników można odczytać ile kilometrów temu była ostatnia próba wypalania i ile km temu ostatni raz udało się wypalić

oslowek
08-06-2014, 20:12
W większości silników można odczytać ile kilometrów temu była ostatnia próba wypalania i ile km temu ostatni raz udało się wypalić

W większości, ale nie we wszystkich. Właśnie się zdziwiłem, bo w poliftowym mk4 najnowszy forscan (ale sprawdzałem starsze wersje i jest tak samo) nie widzi ani procedury regeneracji statycznej DPF ani danych odległościowych wypalania. Jedynie co można odczytać w związku z DPF to temperatury, ciśnienie różnicowe i procentowy stan zapełnienia filtra sadzą.
Wysłałem zapytanie do forscana z logami czy to problem tylko mojego auta czy ogólnie tych najnowszych mk4. Póki co nie mam gdzie tego sprawdzić na innym źródle.

Bump: Jestem nowym użytkownikiem mondeo mk4 1.6 TDCi 115 km z 2011 roku. Znam sie bardzo mało na interfejsie do OBD2. Czy jest możliwość odczytania stopnia zanieczyszczenia DPF (np w %) przez w.w interfejs. Sorry za pytanie laika, ale ten filtr nie daje mi spokoju. Jeżeli można odczytać stopień "zatkania" to można domyślić się kiedy będzie wypalanie.

Można, choć czasem lepiej o tym nie wiedzieć ;-)

mayak
08-06-2014, 20:45
W większości, ale nie we wszystkich. Właśnie się zdziwiłem, bo w poliftowym mk4 najnowszy forscan (ale sprawdzałem starsze wersje i jest tak samo) nie widzi ani procedury regeneracji statycznej DPF ani danych odległościowych wypalania. Jedynie co można odczytać w związku z DPF to temperatury, ciśnienie różnicowe i procentowy stan zapełnienia filtra sadzą.
Wysłałem zapytanie do forscana z logami czy to problem tylko mojego auta czy ogólnie tych najnowszych mk4. Póki co nie mam gdzie tego sprawdzić na innym źródle.
potwierdzam, 2.0tdci na sterowniku Delphi (czli polifty) tak pokazują w forcanie

tedi_k
08-06-2014, 21:36
...tak pokazują w forcanie

Nie tylko w FORscanie - w IDSie też. Ten sterownik po prostu nie ma PIDów o odległości od ostatniej regeneracji/próby regeneracji.

oslowek
08-06-2014, 21:45
Nie tylko w FORscanie - w IDSie też. Ten sterownik po prostu nie ma PIDów o odległości od ostatniej regeneracji/próby regeneracji.

No to FORD poszedł w stronę dezinformacji. Co jak co, ale takie dane powinny być jednak dostępne. Pomijam już trudną do zrozumienia taktykę nieinformowania w żaden sposób kierowcy o wypalaniu DPF i zadbaniu o dokończenie cyklu (zresztą to nie tylko taktyka FORDa). Ciekawe czego zostanie pozbawione mk5 :-)

tedi_k
08-06-2014, 21:52
Tyle, że silniki na sterowniku Delphi mają zupełnie inny system wypalania DPF - jest osobny układ paliwowy dawkowania paliwa do wypalania (osobna pompka paliwa dla tego celu) i zestaw świeca żarowa + pseudo-wtryskiwacz dawkujące (w czasie wypalania) pary paliwa wprost do wydechu za katalizatorem a przed DPFem.
Taka konstrukcja (coś a'la "piąty wtrysk") powoduje, że silniki na Delphi są zdecydowanie mniej podatne (praktycznie wręcz zupełnie nie podatne) na kłopoty z dopalaniem DPF.

Krzysztoff
09-06-2014, 13:59
Witam,

Tyle, że silniki na sterowniku Delphi mają zupełnie inny system wypalania DPF - jest osobny układ paliwowy dawkowania paliwa do wypalania (osobna pompka paliwa dla tego celu) i zestaw świeca żarowa + pseudo-wtryskiwacz dawkujące (w czasie wypalania) pary paliwa wprost do wydechu za katalizatorem a przed DPFem.
Taka konstrukcja (coś a'la "piąty wtrysk") powoduje, że silniki na Delphi są zdecydowanie mniej podatne (praktycznie wręcz zupełnie nie podatne) na kłopoty z dopalaniem DPF.

Czy w autkach przedliftowych też były montowane sterowniki Delphi?

mayak
09-06-2014, 14:06
Delphi od wiosny 2010 z powershiftem, od jesieni z manualem

maxio4
09-06-2014, 14:12

Bump:

Można, choć czasem lepiej o tym nie wiedzieć ;-)

oslowek czy moglbys napisac jak w forscan odzytac roznice cisnien DPF i % zabrudzenia DPF ( mam Interfejs FORD MSCAN HSCAN Euroscan 2014 ELM327 PL i MK4 2011 1,6)

oslowek
09-06-2014, 20:04
oslowek czy moglbys napisac jak w forscan odzytac roznice cisnien DPF i % zabrudzenia DPF ( mam Interfejs FORD MSCAN HSCAN Euroscan 2014 ELM327 PL i MK4 2011 1,6)

Dane (PID-y) dotyczące m.in. DPF (różne dla różnych samochodów) są pod trzecią ikoną od góry "odczyt danych PID" w zakładce PCM.
Krótka instrukcja:
Najpierw trzeba skomunikować się z samochodem posiadanym interfejsem, oczywiście (co najmniej zapłon włączony, a najlepiej i silnik coby przyjemnie chłodziła klima :-) ). Następnie na dole trzeba wybrać PCM, klikając obok trzy ikonki w lewo "słoneczko" ("ustaw wszystkie wskaźniki") wybrać interesujący PID lub PID-y (m.in. będą dla DPF - jest po polsku, więc łatwo znaleźć, bo każdy PID jest dobrze opisany), zatwierdzić "ptaszkiem" na dole, wcisnąć przycisk "uruchom odczyt danych" (PLAY) i podglądać sobie wartości wybranych PID-ów live (albo jako wskaźniki, albo jako wykres na oscyloskopie albo w formie tabeli).

oslowek
12-06-2014, 21:13

No i dostałem dziś odpowiedź od chłopaków z FORscana :-) - zrobili pod moje logi wersję testową 2.1.18 (jeszcze niewidoczną na stronie) z wypalaniem i kalibracją DPF w silnikach z DELPHI (EURO5):

Hello,

Here is a link to the test version that has 3 functions implemented for
your vehicle: DPF Static regeneration, DPF adaptation reset and DPS reset:

http://forscan.org/download/FORScanSetup2.1.18.test120614.exe

We would appreciate if you checked the regen function.

As for DPF PIDs: looking at 3 DPF PIDs supported by your ECU (DPF_LOAD,
DPF_SOOT_LD and DP_DPF), DPF PIDs on this ECU have other addresses, not
the same as 2.0 TDCi Euro4 But no new information about it yet.

Regards,
FORScan Team

Jeśli jest ktoś jeszcze chętny do testowania to z pewnością FORscanowcy będą zadowoleni, bo w końcu potrzebują info od użytkowników, aby ich program był satysfakcjonujący.

Cały program działa OK - sprawdziłem. Jeszcze nie mam odwagi na statyczne wypalanie, choć teraz je już widzę :-) Zadałem chłopakom pytania uściślające i czekam na odpowiedź.

P.S. Mam nadzieję, że tym razem admin mi nie wyrzuci linka, jak ostatnio usunął mi stopkę na podstawie §23 regulaminu forum, abym za wiele nie pomagał użytkownikom forda :-(

jvc
12-06-2014, 21:24
P.S. Mam nadzieję, że tym razem admin mi nie wyrzuci linka, jak ostatnio usunął mi stopkę na podstawie §23 regulaminu forum, abym za wiele nie pomagał użytkownikom forda :-(
Link prowadzi do bezpłatnego programu, jeżeli konfigurowanie, ustawienia itp. ,które miałeś opisane w stopce robisz bezpłatnie to jak najbardziej możesz opis przywrócić ,najlepiej z dopiskiem bezpłatnie.
Jeżeli odpłatnie to musisz mieć na to zgodę Jacka administratora forum.

oslowek
12-06-2014, 21:37
Link prowadzi do bezpłatnego programu, jeżeli konfigurowanie, ustawienia itp. ,które miałeś opisane w stopce robisz bezpłatnie to jak najbardziej możesz opis przywrócić ,najlepiej z dopiskiem bezpłatnie.
Jeżeli odpłatnie to musisz mieć na to zgodę Jacka administratora forum.

Nie myślałem, że pomaganie jest tak skomplikowane :-) Przyjąłem do wiadomości.

vitkacy
14-06-2014, 19:43
Jeśli jest ktoś jeszcze chętny do testowania to z pewnością FORscanowcy będą zadowoleni, bo w końcu potrzebują info od użytkowników, aby ich program był satysfakcjonujący.

Sprawdziłem opcję statycznej regeneracji DPF w Mondeo 2010r. 163KM i mogę potwierdzić, że procedura działa poprawnie, jednak po 30proc. realizacji musiałem przerwać ze względu na b. wysoką temperaturę całego układu wydechowego i elementów wokół niego. Całą procedurę komputer dokończył automatycznie podczas przejazdu przez autostradę.

Przed wykonaniem statycznej regeneracji w komputerze były błędy o dużym nagromadzeniu sadzy w DPF. Po wypaleniu DPF błędy już się nie powtarzają. Niestety nie mam dostępnych parametrów DPF_LOAD,
DPF_SOOT_LD.

kkooccuurr
15-06-2014, 23:07
Czy istnieje możliwość dodania w Torque PIDów DPFu dla silników z Delphi (DPF_LOAD, DPF_SOOT_LD and DP_DPF)? ...jeśli przypadkiem tak to czy ktoś zna parametry jakich trzeba użyć? Dzięki!

Robson_wroc
16-06-2014, 10:30
Witam

Z ciekawości podłączyłem forscana i sprawdziłem następujące parametry odnośnie DPF:

DSLCR (odległość od ostatniej ukończonej regeneracji): 191,8 km
DSLRT (odległość przejechana od ostatniej próby przeprowadzenia regeneracji): 192,8 km

i to zgadza się z moimi obserwacjami (było wypalanie)
ADBR (średnia odległość przebywana pomiędzy regeneracjami): 272 km (kiepsko, ale auto trochę po mieście jeździ)

NOFRE (liczba nieudanych prób przeprowadzenia regeneracji): 0 (raczej niemożliwe)
NORFARD : 2
i tu pytanie, czy ktoś z kolegów wie co oznacza parametr NORFARD?
Ile u Was wg forscana wynosi ADBR (średnia odległość pomiędzy regeneracjami)?

Mondeo 2009 przed FL

pawelmisiek
16-06-2014, 11:32
Ja natomiast mam inne pytanie. W sumie to nie bardzo interesowalem sie moim DPF i nie wiem czy sie wypalal czy nie bardzo. Pod komputer podlacze dopiero jak zakupie sobie kabel ELM327 bo szkoda mi 50zl , ale pytanie brzmi czy jak nie jestem pewny ze sie wypalal lub nie odczulem to jak mam przed soba podroz na 300 km to moge "zainicjowac" wypalanie poprzez jechanie na wysokich obrotach (3000-3500 ) ?

foni
16-06-2014, 11:50
Po prostu nie jedź jak emeryt. W 300km trasie, przy dynamicznym obchodzeniu się z pedałem gazu, proces wypalania DPFa albo sam sie uruchomi lub najzwyczajniej na miejsce dojedziesz z czystym filtrem.

Robson_wroc
16-06-2014, 13:12
@pawelmisiek
Pod komputer podlacze dopiero jak zakupie sobie kabel ELM327 bo szkoda mi 50zl

Do tego musisz doliczyć 2 zł na przełącznik aby mieć pełną funkcjonalność :lol:

A tak na poważnie, to nie da się odpowiedzieć na pytanie czy przez te 300 km w trasie dojdzie do wypalania filtra DPF, to zależy od stopnia zanieczyszczenia filtra i to komputer aktywuje ten proces na podstawie pomiarów. Kilka osób na forum pisało, że proces wypalania rozpoczynał się... po zjechaniu z trasy.

mayak
16-06-2014, 13:38
Do tego musisz doliczyć 2 zł na przełącznik aby mieć pełną funkcjonalność
do PCMa nie potrzeba

darkens
16-06-2014, 21:08
Ile u Was wg forscana wynosi ADBR (średnia odległość pomiędzy regeneracjami)?
Przy ostatnim podpieciu sie pod kompa u mnie to bylo 630 km

jak mam przed soba podroz na 300 km to moge "zainicjowac" wypalanie poprzez jechanie na wysokich obrotach (3000-3500 ) ?
nie ma pewnosci, ze podczas tych 300 km dojdzie do wypalenia DPF'a :D
i na trasie jest to ciezkie do wychwycenia ;)

sebala
17-06-2014, 06:38
Powinien wypalać co ok 700 km, u mnie (jazda głównie na trasie) wypalał średnio co 400 km, a najczęściej zaczynał pod domem wracając z trasy. Po kilku takich akcjach, jazdy wokół domu w celu wypalenia i dwóch komunikatach wymień olej (po 5000 km od wymiany - przerwane próby wypalenia) zapłaciłem 900 zł, wycieli mi chwasta i teraz mam święty spokój.

darkens
17-06-2014, 20:04
a najczęściej zaczynał pod domem wracając z trasy.
no, mi sie tak juz zdarzylo, ze przejezdzajac ponad 200 km dopiero pod domem wjezdzajac do garazu rozpoczynal wypalanie DPF'a :D

Teraz jakos nie zwracam na to uwagi, normalnie uzytkuje Mondka, a jak trafi sie wypalanie to nie gasze silnika i pozwalam mu na dokonczenie ;)
Wiem, ze u mnie mniej wiecej dochodzi przy ok. 600-630 km i wtedy baczniej obserwuje prace silnika. Jak trafi sie na trasie, to utrzymuje go na wyzszych obrotach (po przekroczeniu wspomnianych 600 km) , a jak pod garazem jak juz wczesniej wspomnialem to czekam az praca silnika wroci do normy :)

agassii
18-06-2014, 11:06
U mnie ostatnie wypalenie zgodnie z odczytem z KTS-a nastąpiło po 830 kilometrach od poprzedniego. Po wypaleniu, (gdy nie nastąpi np. na autostradzie, gdzie jest praktycznie niezauważalne) zawsze resetuję sobie mały licznik km i ma wg obserwacji co 650-850 km średnio ten proces...

jvc
20-06-2014, 13:04
Dziś sprawdziłem Forscanem i okazało się że wypalanie było 4km wcześniej. Akurat ostatnie 15km przejechałem na tempomacie z prędkością 120km/h. Wcześniejsze wypalanie było jakieś 620km temu.
Wychodzi na to że nie trzeba wcale jakoś specjalnie utrzymywać wyższe obroty do zainicjowania wypalania. Jechałem na 6 biegu więc obroty były w granicach 2 tyś

mrk26
20-06-2014, 19:25
Komputer może zainicjować wypalanie kiedy zajdzie potrzeba i nie ważne jak się jedzie, różnica może być jak ktoś by chciał wymusić wypalanie ;)

sebneo
25-07-2014, 22:29
Panowie,
czy jest możliwe aby w MK4 2011 1.6 TDCi, nie było PIDów dotyczących DPF?
niestety ale nie mogę takowych informacji nigdzie znaleźć w Forscanie,

druga rzecz to podobno Forscan 2.1.18 ma opcję wypalania DPF, niestety u mnie jej nie ma, lub źle szukam -proszę o małą podpowiedź gdzie mogę ją znaleźć...

dominlodz
09-08-2014, 12:35
koledzy,
a co do forscana, probowalem raz na focusie 2 przedlift zainicjowac mu wypalenie dpf, no i na 1% się wywala i napisal ze ma jakis blad serwisowy i pisal zeby skontaktowac sie z developerami ;],
czy to blad forscana, czy normalnie powinien wypalic DPF ? ja mam forscana 2.1.18

kontrolka od dpf'a zaczela sie palic dopiero dzisiaj.

MaXyM
09-08-2014, 14:37
Focus MK2 i to przedlift ma DFP?

dominlodz
09-08-2014, 14:45
@maxym do konca nie powiem,
to jest kombi focus 2 MK2 z tymi jeszcze malymi lusterkami, wiec chyba przedliftowy.
pytanie czym mozna mu dpf'a wypalic ? bo forscanem mu nie szło

dokladnie cos takiego
http://allegro.pl/ford-focus-1-8-tdci-115km-mk2-piekny-metalic-i4487044626.html

no i dodam ze forscanem wyszlo: i DPF i EGR

peter79
10-11-2014, 17:09
NORFARD : 2
i tu pytanie, czy ktoś z kolegów wie co oznacza parametr NORFARD?
Witam nie chciałem zakładać nowego wątku, a szukajka skierowała mnie tylko tutaj ja również zastanawiam się co oznacza Pid w forscanie o nazwie NORFARD u mnie jest wartość 3 gdyby ktoś mógł podrzucić wyjaśnienie tej nazwy.

siwy05
10-11-2014, 21:27
Ale w programie jest to wyjaśnione i jak dobrze pamiętam to ilość nieudanych prób wypalenia, po poprawnym wypaleniu zmienia się na 0.

peter79
10-11-2014, 23:16
ilość nieudanych prób wypalenia
ilość nieudanych prób wypalenia u mnie wyświetla 0, a odległość przejechana od ostatniej prawidłowo zakończonej 294km i to by się zgadzało, natomiast przy NORFARD nie ma żadnego opisu

peter79
11-11-2014, 16:34
Z ciekawości sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz:
NORFE- to jest ilość nieudanych prób wypalenia (u mnie 0)
NORFARD - dalej nieznane (u mnie 3)

maniunio
11-11-2014, 17:38
Może NORFE to ilość nieudanych prób wypalenia od ostatniej udanej próby a NORFARD to całkowita ilość nieudanych prób wypalenia jakie się przydarzyły w historii auta?

peter79
11-11-2014, 18:03
i chyba przy tym musimy zostać do puki ktoś tego nie potwierdzi w 100%

Robson_wroc
11-11-2014, 19:22
Może NORFE to ilość nieudanych prób wypalenia od ostatniej udanej próby a NORFARD to całkowita ilość nieudanych prób wypalenia jakie się przydarzyły w historii auta?

U mnie obecnie NORFARD = 3 więc raczej mało prawdopodobne aby była to liczba wszystkich nieudanych prób regeneracji (zdarzyło mi się przerwać wypalanie i realnie byłby to wynik dwucyfrowy ;) ) .

jaworq
27-11-2014, 20:33
Przyłapałem swojego na wypalaniu po 4 miesiącach ^^ Więcej info w opisie filmu. Dla zainteresowanych filmik: https://www.youtube.com/watch?v=BmAJ7xGALdQ

Wypalanie zaczęło się raczej po tym jak zrobiłem 2 razy pod rząd 0-100 w 10s spod świateł. Jakoś tak mnie naszło ;P

leszcz
27-11-2014, 20:40
na Talk Ford ktoś zapytał M0trala (ten od PDC i PTC i innych modyfikacji ) o zrobienie kontrolki od wypalania DPFa . Niestety odpisał , że nie jest to możliwe :( z uwagi na brak przesyłania tej informacji po magistrali .
Szkoda

jaworq
27-11-2014, 20:45
na Talk Ford ktoś zapytał M0trala (ten od PDC i PTC i innych modyfikacji ) o zrobienie kontrolki od wypalania DPFa . Niestety odpisał , że nie jest to możliwe :( z uwagi na brak przesyłania tej informacji po magistrali .
Szkoda

Zobacz mój filmik to się przekonasz że nie jest potrzebna żadna kontrolka ;D

leszcz
27-11-2014, 20:53
nie wiem jak tam w benzyniakach
przeca tu nie ma DPFa

jaworq
27-11-2014, 21:03
przeca tu nie ma DPFa

No właśnie chwilę po tym jak to napisałem przeczytałem w necie bo nie wiedziałem jak to jest w benzynie.

piotrekmax
29-11-2014, 21:37
A ja mam takie pytanie czy przy wypalaniu dpf w fordzie włączają się automatycznie podgrzewane lusterka miałem tak w citroen c5 2.0 hdi założyłem sobie diodę Led podłączona pod lusterka i jak się zapaliła znaczyło to że dpf się wypala, jedyny minus był taki ze jeśli chciałem włączyć podgrzewanie szyby i lusterek dioda się świeciła.

jvc
29-11-2014, 21:39
A ja mam takie pytanie czy przy wypalaniu dpf w fordzie włączają się automatycznie podgrzewane lusterka
Nie

Zobacz mój filmik to się przekonasz że nie jest potrzebna żadna kontrolka ;D
Tak ,szczególnie w trasie się zorientujesz...

jaceks
29-11-2014, 22:46
na autostradzie raczej bez szans, ale na zwykłej międzymiastowej można usłyszeć że silnik pracuje inaczej, oraz poczuć bardziej gwałtowną reakcje na gaz

MaXyM
29-11-2014, 23:38
Reakcja na gaz jest raczej... spozniona.

jvc
30-11-2014, 08:17
Niestety muszę stwierdzić że wypalanie DPFu na postoju nie ma sensu. Ostatnie dwa razy akurat tak się u mnie zdarzyło i według forscana nie wypalił się.

Najłatwiej podczas jazdy wyłapać czy się wypala DPF puszczając z gazu jadąc na biegu.
Spalanie normalnie powinno być wtedy 0, jeśli się wypala jest w granicach 05, - 1L

jaceks
30-11-2014, 09:33
mi przy wypalaniu, podczas hamowania silnikiem spada spalanie chwilowe do zera. sprawdzone wielokrotnie, nie da rady tak wykryć wypalania

MaXyM
30-11-2014, 09:34
jvc
To nie jest prawda. Juz kiedys czytalem taka sugestie, sprawdzilem u siebie: podczas wypalania po puszczeniu gazu pokazuje zero. Co wlasciwie jest dziwne i dla mego osprzetu (deplhi) ktore podobno wstrzykuje paliwo wprost do dpf.

No w kazdym razie puszczajac gaz, chwilowe wskazuje nadal zero. 100% wskazanie jest po zatrzymaniu. Wtedy zamiast 0.5-0.7 l/h pokazuje ok 1.5l/h

ninjad jaceks

jvc
30-11-2014, 11:06
U mnie na 100% nie pokazuje zero. Ostatnio sprawdzane i działo się tak przez kilka kilometrów, właśnie podczas wypalania.
Może po lifcie coś zmienili?

qrczakos
30-11-2014, 15:30
Najłatwiej podczas jazdy wyłapać czy się wypala DPF puszczając z gazu jadąc na biegu.
Spalanie normalnie powinno być wtedy 0, jeśli się wypala jest w granicach 05, - 1L

potwierdzam, przy hamowaniu silnikiem chwilowe nie wynosi 0.0, a na postoju 0,9-1,5l/h. ja już chyba za każdym razem zauważam wypalanie;p

siara1983
02-12-2014, 18:05
Koledzy bo tak czytam i kazdy by chcial jakas kontrolke kiedy dpf sie wypala ale ford o tym nie pomyslal jak zreszta wiekszosc marek samochodowych...ale jak by zrobic tak bo ponoc przy wypalaniu dpf-a zawsze startuje wiatrak na szybszym biegu i jak by od tego wiatraka pociagnac jakis sygnal tego szybszego biegu wentylatora jakas ladna dioda ktora by sygnalizowala zalaczenie sie tego biegu i gdzies to ladnie kabinie schowac...??

Dobrze mysle...?? jesli nie to niech mnie ktos poprawi...

gocek
02-12-2014, 18:40
Koledzy bo tak czytam i kazdy by chcial jakas kontrolke kiedy dpf sie wypala ale ford o tym nie pomyslal jak zreszta wiekszosc marek samochodowych...ale jak by zrobic tak bo ponoc przy wypalaniu dpf-a zawsze startuje wiatrak na szybszym biegu i jak by od tego wiatraka pociagnac jakis sygnal tego szybszego biegu wentylatora jakas ladna dioda ktora by sygnalizowala zalaczenie sie tego biegu i gdzies to ladnie kabinie schowac...??

Dobrze mysle...?? jesli nie to niech mnie ktos poprawi...

Dokładnie nad tym samym myślałem, w końcu drugi bieg za często się nie włącza z powodu przegrzania:)

maaariuszekkk22
02-12-2014, 18:53
A ja nie mam chwilowego spalania tylko średnie i jak mam sprawdzić czy się wypala?

siara1983
02-12-2014, 19:04
Dokładnie nad tym samym myślałem, w końcu drugi bieg za często się nie włącza z powodu przegrzania:)

No to do dziela :)) ja juz bym dawno to zrobil ale w domu bede dopiero na Swieta...

To chyba najprostszy i najlepszy sposob zeby bylo wiadomo kiedy dpf sie dopala.

jvc
03-12-2014, 06:46
Oczywiście że to najlepszy sposób. Może nie idealny bo powiedzmy że w upalne dni jednak drugi bieg w wentylatorze może się włączyć, jednak w 90% przypadków taka kontrolka będzie pokazywała o wypalaniu DPF.
Jak ktoś ma jakiś pomysł jak to podłączyć to niech się podzieli na forum. :)

jaceks
03-12-2014, 12:04
z kostki przy wentylatorze pociagnąc zasilanie do diody w kabinie. albo z przekaźnika, gdziekolwiek :)

jvc
03-12-2014, 12:59
Tylko jak elektryk znajdzie które piny odpowiadają za drugi bieg?

edit.
Dobra, rozmawiałem z mechanikiem, mówi że bez problemu to podłączy.

siara1983
03-12-2014, 15:52
Jak bedziesz mial podlaczone to podziel sie z ktorego miejsca masz pociagniety sygnal do diody zeby wiekszos nas nie szukala w ciemno...

jvc
03-12-2014, 16:49
W przyszłym tygodniu to ogarnę i dam znać.

siara1983
03-12-2014, 16:56
W przyszłym tygodniu to ogarnę i dam znać.

Oki to czekamy z niecierpliwością na jakieś wieści co z tego wyjdzie, mi sie wydaje że moja myśl jest dobra i to najprostszy i najlepszy sposób na sygnalizacje wypalania DPF-a.

wildthink
03-12-2014, 23:59
Oki to czekamy z niecierpliwością na jakieś wieści co z tego wyjdzie, mi sie wydaje że moja myśl jest dobra i to najprostszy i najlepszy sposób na sygnalizacje wypalania DPF-a.
No to jeszcze może da się ten sygnał do converse+ wprowadzić i w elegancki sposób wyświetlić - w końcu mamy forumowych magików od zegarów :619:

bulasostroda
06-12-2014, 17:01
Podlaczam sie pod temat,bo nurtuje mnie pytanie czy jesli auto ma system start stop, to podvzas wypalania auto zgasnie w korku czy nie?bo w koncu komputer dba o to by nie gaslo np w momencie slabego napiecia

jaworq
08-12-2014, 21:05
Nie

Tak ,szczególnie w trasie się zorientujesz...

A co Ci z wiedzy że jadąc w trasie właśnie wypala się DPF? Przecież to jest kompletnie nieodczuwalne. Ważne jest żeby w trakcie wypalania nie zgasić silnika i jechać dalej. Na autostradzie gasisz silnik jadąc z górki czy jak? ;D

jvc
09-12-2014, 09:25
Mam taki kaprys że chcę wiedzieć kiedy się wypala :)
Poza tym u mnie DPF wypala sie co około 650km ,wiec jak już się wypali to mam w moim przypadku jakies 3 tygodnie spokoju bez patrzenia na chwilowe spalanie przy gaszeniu :D

maniunio
09-12-2014, 09:46
jvc niezły wynik, u mnie jakoś co 580 km :)

juri2069
09-12-2014, 16:09
A ja ani razu nie wyczaiłem wypalania i żadnej różnicy we wszystkim a przejechałem ok 3000 km :D:D Da sie ?? Da ?:D

slawek-kali
09-12-2014, 16:13
Dpf w Mondeo jest niestraszny :D Moj ma już 203kkm i zero problemów.
Wypalanie co 650-700km i tyle. :wink:

juri2069
09-12-2014, 16:16
Zawsze , kiedy nie popatrze na postoju mam spalanie 0.7 - 0.8. Ostatnio zauważyłem 1.1 gdy w mrozie dałem ogrzewanie na full - podejrzewam że dodatkowy dogrzewacz tak walczy z alternatorem ? Gdy dałem mniej ( 18-19 stopni ) spalanie ponownie 0.7-0.8. Znowu full - znowu 1.1 więc to na pewno nie DPF
Jooo nie wiem :D

MaXyM
09-12-2014, 16:17
1.1 to za malo przy wypalaniu DFP
Ale faktycznie, wiecej odbiornikow energii - wieksze spalanie

peter79
09-12-2014, 17:04
Jak nie jestem pewny czy gasić auto bo np. chodzi wentylator to podkładam rękę pod rurę wydechową, przy wypalaniu dpf długo się nie wytrzyma bo się można poparzyć puki co zrobiłem 20kkm i miałem chyba jedno zgaszenie podczas wypalania (tak przypuszczam po wskazaniach z forscan), ale teraz wszystko wróciło do norm:Dy

Robert 68
09-12-2014, 17:43

U mnie właśnie tyle pokazuje podczas wypalania.

kiedy nie popatrze na postoju mam spalanie 0.7 - 0.8

Na nagrzanym silniku 0,5-0,6l/h

Ostatnio zauważyłem 1.1 gdy w mrozie dałem ogrzewanie na full

Nic takiego nie zauważyłem, jedynie latem klimatyzacja powoduje wzrost spalania.

juri2069
09-12-2014, 19:39
No to u Ciebie tak się nie robi a u mnie robi. Każdy ma dobrze na swój sposób :D
Ty masz kolego inny silnik niż ja ( chyba ) no i masz przed liftem. Nie wiem nie znam się , jak się dowiem to się pochwale:)

tommobile
09-12-2014, 19:53
Ale faktycznie, wiecej odbiornikow energii - wieksze spalanie

U mnie podczas wypalania (włączone radio i nawiewy auto na 20 st.C) chwilowe spalanie oscyluje pomiędzy 1,1l-1,3l/h.

tedi_k
09-12-2014, 20:06
Informacja dla wszystkich pasjonatów obserwacji momentu wypalania - ale tylko niestety tych posiadających motory DW10C (115/140/163PS na sterowniku Delphi). Zrobienie kontrolki wypalania jest dziecinnie proste - świeca żarowa parownika paliwa dawkowanego do wypalania włączana jest przez przekaźnik (w przypadku C-max/Grand C-max jak mój jet to R3 w skrzynce w komorze silnika). Wystarczy z nogi 5 przekaźnika wziąć sygnał na diodę LED wskaźnika wypalania i będziemy mieli 100% pewną informację o wypalaniu. Numer przekaźnika dla Mondeo/S-maxa trzeba zidentyfikować poprzez pobranie stosownych schematów z etisa.
Powtarzam - powyższe info dotyczy 2.0TDCi po lifcie (po 2010 roku).

juri2069
10-12-2014, 08:17
W takim razie czy jest ktoś mądry posiadający mondeo po lifcie aby sprawdził który to przekaźnik ?:)

bruneros
10-12-2014, 08:54
W takim razie czy jest ktoś mądry posiadający mondeo po lifcie aby sprawdził który to przekaźnik ?:)

a przed liftem ? tam tez podobno jakis "dodatkowy wtryskiwacz" paliwa - moze jest podobna metoda by jakos "pobrać" kabelkiem aktywność jego działania...

juri2069
10-12-2014, 09:06
...

piter2010
10-12-2014, 09:43
Mam nadzieję że znajdzie się ktoś,lub jakiś sposób na opracowanie metody,informacji o dopalaniu się DPF-a w wersji przed liftem,była by to bardzo pomocna rzecz.Dzięki TEDI_K-owi,(podejrzewam)że zacznie się lawina próśb i pomysłów na opracowanie w/w pomysłu.Pozdrawiam;)

jaceks
10-12-2014, 17:33
a przed liftem ? tam tez podobno jakis "dodatkowy wtryskiwacz" paliwa - moze jest podobna metoda by jakos "pobrać" kabelkiem aktywność jego działania...
w przedlifcie występuje faza dodatkowego wtrysku ale jest to realizowane przez standardowe wtryskiwacze i program komputera

spławik
10-12-2014, 17:59
Informacja dla wszystkich pasjonatów obserwacji momentu wypalania - ale tylko niestety tych posiadających motory DW10C (115/140/163PS na sterowniku Delphi). Zrobienie kontrolki wypalania jest dziecinnie proste - świeca żarowa parownika paliwa dawkowanego do wypalania włączana jest przez przekaźnik (w przypadku C-max/Grand C-max jak mój jet to R3 w skrzynce w komorze silnika). Wystarczy z nogi 5 przekaźnika wziąć sygnał na diodę LED wskaźnika wypalania i będziemy mieli 100% pewną informację o wypalaniu. Numer przekaźnika dla Mondeo/S-maxa trzeba zidentyfikować poprzez pobranie stosownych schematów z etisa.
Powtarzam - powyższe info dotyczy 2.0TDCi po lifcie (po 2010 roku).

Super informacja.
Tylko jaki sterownik jest w 2,2 200 polift?

heko
10-12-2014, 18:53
Bosch EDC17 CP42 :)

juri2069
13-12-2014, 12:32
Dziś pierwszy raz zaobserwowałem różnicę w spalaniu na postoju.
Normalnie - 0.7-0.8
Przy wypalaniu ( prawdopodobnie) 2.0-2.2 oraz bardzo delikatne wibracje.
Następnie znowu 0.7-0.8
Myślę że wystarczy przed wyłączeniem samochodu zerknąć na spalanie chwilowe aby nie wyłączyć w trakcie :D

peter79
13-12-2014, 17:28
niestety nie wszyscy mają chwilowe:<

slawek-kali
13-12-2014, 18:46
Panowie jak wypala to wiatrak chodzi na max. To słychać i to bardzo !!
U mnie różnica w spalaniu niewielka 0.5-0.6 normalnie, a przy wypalaniu 0.8 l/h.

darkens
13-12-2014, 21:42
U mnie tez przy wypalaniu zuzycie 1,1-1,3
No i faktycznie, podczas wypalania jadac na biegu po sciagnieciu nogi z gazu pokazuje zuzycie :D i nie schodzi do zera .
U mnie tez srednio co jakies 650 km :)
I ostatnio zawsze prawie w tym samym miejscu -jakies 3 kilometry przed domem :(

juri2069
13-12-2014, 22:12
Czyli jak wiać co ford to różny.... U mnie podczas wypalania gdy zdjąłem nogęz gazu pokazywało 0.0.
A na postoju ponad 2 litry.
A podczas jazdy wiatraka nie słychać tym bardziej jeżeli się słucha muzyki , jedzie z prędkością autostradową +- kilkadziesiąt no i o tym nie myśli :)
Zresztą czy to takie ważne ? Jak się nie dopali to wyskoczy błąd i już. Raz się żyje :D
Każdy z nas ma poważniejsze zmartwienia niżwypalanie DPF :)

MaXyM
13-12-2014, 23:31
Wyglada na to ze przed FL pokazuje zuzycie po odjeciu gazu a po FL zuzycie jest 0.
Moze to nawet roznica miedzy osprzetem Siemens vs Delphi?

BTW wiatraka u mnie nie slychac.
Podczas jazdy w miescie poznam po muleniu w okolicach 1800-2000rpm i czasami po dzwieku, szczegolnie przy hamowaniu silnikiem.

juri2069
14-12-2014, 19:43
Ja zauważyłem podczas wypalania delikatne wibracje silnika ale kto na to zwraca uwagę. Akurat stałem w korku to wyczułem , a podczas jazdy nie zauważalne :)
Może jestem nie czuły :D

maxio4
03-02-2015, 05:28
Mam rzadko spotykany silnik 1.6 z 2011 roku (kombi). Kilka moich spostrzeżeń: Jazda od polowy listopada tylko w mieście; przeloty krótkie ok 7-10 km; Na początku sprawdzałem, co drugi dzień zabrudzenie, filtra DPF. % zabrudzenia rósł do około 80% i potem wypalanie. Na postoju spalanie wzrosło z normalnych 0.3 -0.4 l/h do 0.7l/h. Wypalanie trwało krótko jakieś 5 minut. Potem zabrudzenie filtra 5%. Dziele się tym info dla tych co się boją DPF w mieście. Jedyne co to nie starałem się jeździć wg zasady PSJ. g.l.

karpkiller
04-02-2015, 10:23
Mam Mondeo jakieś 4 miesiące. Szczerze mówiąc bałem się tego filtra DPF, więc byłem wyczulony na to, żeby sprawdzić kiedy się wypala. Ale śmigałem trochę po autostradach i w trasie i nic nie dałem rady wykryć :). Ostatnio jeżdżę tylko po mieście i wczoraj jadę sobie pod jakieś wzniesienie na drodze (przycisnąłem bo się nie lubię wlec) i nagle silnik zaczął tak basowo wyć - myślę sobie no to mina! Zatrzymałem się a tu spalanie chwilowe skoczyło do 1,1 więc po przeczytaniu wielu postów od razu skojarzyłem, że to wypalanie. Nie czułem spadku mocy ani dziwnego zapachu - a tak na prawdę można było poznać po dźwięku silnika - jak ktoś jeździ kilka lat samochodem to usłyszy zmianę, wróciłem na drogę i po jakiś 3 minutach było po wszystkim. Całość trwała może 5 minut i wcale go nie cisnąłem bardziej, coś ponad 2tys obrotów. Jak tak to będzie wyglądać za każdym razem to bajka :):):)

Paramedyk
04-02-2015, 10:29
Jeśli się nic nie zmieni to tak właśnie będzie to wyglądać. Ja mam porównanie z Vectrą C w której nie sposób było nie zauważyć wypalania (ponad 5l/100 spalanie na postoju, specyficzny zapach, drgania i trwało to dość długo). W mondeo byłem miło zaskoczony. Przede wszystkim trwa to krócej. Wypalanie przebiega dość tajemniczo więc trzeba tylko wyrobić sobie nawyk żeby przed zgaszeniem silnika zerknąć na spalanie aby nie przerwać procesu. I tyle...

qrczakos
04-02-2015, 10:31
koledzy, próbowaliście w końcu zrobić kontrolkę, nawet na zwykłej diodzie? interesuje mnie do którego kabla się podłączyć w wentylatorze, który będzie dawał zasilanie gdy dpf się wypala;)

armator
04-02-2015, 10:51
Na postoju spalanie wzrosło z normalnych 0.3 -0.4 l/h do 0.7l/h.

Yyy...0,7 to u mnie jest normalnie gdy lewarek jest w pozycji P a silnik jest już odpowiednio rozgrzany ;)

jaceks
04-02-2015, 11:21
automaty mają lekko wyższe spalanie chwilowe niż manuale.
nie pytaj dlaczego

Jaca1
04-02-2015, 12:24
W moim aucie z power shiftem normalne spalanie chwilowe na postoju waha sie od 0,9 do 1,1 l/h.
Podczas wypalania rosnie do 2,5l/h ( ale to trwa tylko kilka minut i wraca do normy)

maxio4
04-02-2015, 15:00
koledzy, próbowaliście w końcu zrobić kontrolkę, nawet na zwykłej diodzie? interesuje mnie do którego kabla się podłączyć w wentylatorze, który będzie dawał zasilanie gdy dpf się wypala;)
Myślę ze to nie powinno być trudne. Załączenia wentylatora mogłoby być sygnałem do sygnalizacji wypalania, chodziarz nie zawsze by było to jednoznaczne z wypalaniem (np w lecie)

Przemol1974
04-02-2015, 16:31
Myślę ze to nie powinno być trudne. Załączenia wentylatora mogłoby być sygnałem do sygnalizacji wypalania, chodziarz nie zawsze by było to jednoznaczne z wypalaniem (np w lecie)

Dokładnie, przy włączonej klimie dioda będzie się świeciła ciągle. To chyba kiepski pomysł? :)

jvc
04-02-2015, 17:05
Trzeba podłączyć pod drugi bieg wentylatora, wtedy będzie oszukiwać tylko w wielkie upały

Wysłane z mojego C2105 za pomocą Tapatalk 2

piter2010
04-02-2015, 19:26
Jeśli chodzi o mnie,to się już przyzwyczaiłem do DPF-a,wypalanie zdarza mi się najczęściej w mieście,bo w 60% poruszam się właśnie tam,natomiast 40% to trasa.Zawsze przed zgaszeniem silnika otwieram drzwi i nadsłu***ę kilka sekund czy nie wariuje wentylator na drugim biegu,drugą rzeczą jaką odczuwam,to inny zapach wydobywający się spod samochodu oraz zmniejszona moc,jak jeżdżę w mieście.W trasie ciężko jest zdiagnozować dopalanie się DPF-a.Jeśli nabije po ostatnim skasowaniu około 600-700km,a wiem że nie doszło do wypalania,po prostu jadę sobie na trasę i wymuszam dopalanie,jadąc na czwartym biegu(bo trudno się wlec na trójce 60km/h w trasie) w granicach 2.800-3.200obr/min,już kilka razy udało mi się w ten sposób wymusić dopalanie,wyłączam wtedy wszystko (radio itp) i zwalniam po kilku kilometrach,aby sprawdzić czy głupieje wentylator:) i pyk,trafione.Panowie i Panie,nie ma się co bać DPF-a,z tym trzeba normalnie żyć.Pilnować podstawowych zasad i filtr cząstek stałych,nie będzie taki straszny,naprawdę.Jeśli złapie was dopalanie filtra przed domem,na parkingu,wystarczy przejechać kilka prostych,aby wspomóc ten proces,tym bardziej że część z was pisze że dopalanie u was trwa mniej więcej kilka minut.U mnie nie jest inaczej.Także nie taki wilk straszny,jak go malują.Pozdrawiam;)

Paramedyk
04-02-2015, 20:18
już kilka razy udało mi się w ten sposób wymusić dopalanie
Ja bym to nazwał raczej zbiegiem okoliczności... No ale najważniejsze że się przytrafia...

bruneros
18-02-2015, 08:57
jvc niezły wynik, u mnie jakoś co 580 km :)

ja się bardzo zdziwiłem, bo ostanio nie jedzilem w trasy, tylko miasto - wrocław (dom-przedszkole-praca) i wg. forscana sredni czas miedzy wypaleniami DPF-a to 750 km, czyli dosysc duzo. ale co tankowanie udawało mi sie mondka przyłapac na wypalaniu (akurat pod domem)....

czy znaczy to, ze moj DPF jest w niezłej kondycji ? bo szczerze to myslalem juz, ze powoli zbilza się czas zeby wyrwac chwasta...

jaceks
18-02-2015, 13:29
ciężko znaleźć osobę, której przypadkiem padł DPF.
predzej znajdziesz kierowce, który zapchał filtr przerywając notorycznie wypalanie, ale i to nie jest kaszka z mlekiem.
DPF w tych silnikach jest w miarę bezobsługowy, idiotoodporny :)
u mnie przy przebiegu 200 tys km, ostatnie 50 tyś tylko w ruchu miejskim, wypalanie co 650 km. Nie boli

maniunio
18-02-2015, 14:38
bruneros, nie wiem od czego to zależy ale ostatnio sprawdzałem w kompie DPF-a i odległości między wypalaniem wzrosły z 580 do 630 km :)

Przemol1974
18-02-2015, 14:50
ja się bardzo zdziwiłem, bo ostanio nie jedzilem w trasy, tylko miasto - wrocław (dom-przedszkole-praca) i wg. forscana sredni czas miedzy wypaleniami DPF-a to 750 km, czyli dosysc duzo. ale co tankowanie udawało mi sie mondka przyłapac na wypalaniu (akurat pod domem)....

czy znaczy to, ze moj DPF jest w niezłej kondycji ? bo szczerze to myslalem juz, ze powoli zbilza się czas zeby wyrwac chwasta...

Ja bym nie wyrywał, bo jak odpalisz silnik to nie wali oparami! :)

bruneros
18-02-2015, 14:55
Ja bym nie wyrywał, bo jak odpalisz silnik to nie wali oparami! :)

dopóki nie stwarza problemów nie ruszam !

agassii
18-02-2015, 21:18
Ja bym to nazwał raczej zbiegiem okoliczności... No ale najważniejsze że się przytrafia...

No nie wiem. Ja miałem parę razy podobnie, jak Piter, gdy zbliżało się te 700 km wyjazd na trasę, rozgrzanie i po kilku kilometrach jazdy na wyższych obrotach DPF zaczynał proces wypalania.

maniunio
19-02-2015, 09:23
piter2010 , a próbowałeś w trasie puścić po prostu gaz i spojrzeć na spalanie chwilowe? Też mam przed-lifta i gdy się wypala to po puszczeniu gazu pokazuje się jakieś tam zużycie paliwa, jeśli nie będzie się wypalało to będzie 0. No chyba, że nie możesz zobaczyć spalania chwilowego to wtedy nie było tematu :)

jaceks
19-02-2015, 10:18
w moim przedlifcie przy wypalaniu spalanie spada do 0 przy hamowaniu silnikiem.
Szybciej poszujesz inną, gwałtowniejszą reakcje na gaz, oraz charakterystyczny zapach spalin w kabinie

maniunio
19-02-2015, 11:05
No to już nie wiem od czego to jest zależne. U mnie spalanie jest powyżej 0. Twój diesel jest na sterowniku Delphi? Bo przy zmianie na Delphi podobno trochę zmienił się proces wypalania DPF i stąd możesz widzieć spalanie = 0.

jaceks
19-02-2015, 11:38
delphi to chyba polifty?

MaXyM
19-02-2015, 12:10
moze i przejsciowe modele? ale czytale ze na delphi pokazuje 0 kiedy na siemensie wlasnie wiecej.

zastNawia mnie jednak jakim sposobem czujesz spaliny w kabinie

jaceks
20-02-2015, 10:50
na postoju oczywiście - moze dziurawa plecionka, nie wiem. uszczelka kolektowa wydechowego ma raptem rok, wiec jej bym nie podejrzewał

DAMIAN-24
22-02-2015, 17:35
Mam Mondka 2.0 TDCi w automacie, wersja przedliftowa. Zawsze jak staję i wrzucę "P" to mam spalanie chwilowe ok 0.7-0.8l. Mam auto od 3 miesięcy i na razie nie zdołałem zdiagnozować kiedy filtr się wypala.

Zastanawiam się jakie spalanie chwilowe na "P" sugeruje wypalanie?

janek001
22-02-2015, 17:36
moim zdaniem , to trzeba usunąć dpf a nie się zastanawiać

DAMIAN-24
22-02-2015, 17:55
W drugim aucie czyli w A6C6 3.0 TDI usunąłem ale o DPFie w 2.0 TDCi czytałem, że nie sprawia problemów więc jak nie ma potrzeby usuwać to nie wiem czy jest sens to robić. Oleju jak na razie nie przybywa i nic się nie dzieje.

Zastanawiam się czy w automacie można poznać kiedy się wypala poprzez obserwacje spalania chwilowego.

janek001
22-02-2015, 17:59
nie przybywa ale kiedyś , przybędzie

jaceks
22-02-2015, 19:27
w automacie spalanie chwilowe dojdzie do 1,5 l/h i lepiej.

piter2010
23-02-2015, 09:35
MANIUNIO....Ja mam spalanie średnie, nie mam chwilowego,stad muszę kombinować jak jadę w mieście,ale przyzwyczaiłem się już do kontrolowania wypalania się DPF-a w mieście,znam już na tyle mojego mondka,że praktycznie za każdym razem wyłapuje dopalanie się w mieście.A przydało by się spalanie chwilowe,może jakaś aktualizacja by się przydała,ale podejrzewam że koszt byłby nie mały.Pozdroofki:)

Hipos
23-02-2015, 10:09
Tu jest wątek o aktualizacji Conversa w którym chłopaki wgrywają dużo nowsze oprogramowanie, które ma między innymi spalanie chwilowe.
Potrafią też stuningować Conversa+, aby wyświetlał wskazania parkotronika.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=85502&page=59

Za miedzą masz kolegę Tedi_K, który może Ci ogarnąć temat.
W kwestii kosztów to musisz pogadać, ale chyba mniej niż myślisz - robiłem to w W-wie i cena była OK.

orion512
23-02-2015, 10:30
Tu jest wątek o aktualizacji Conversa

Pytanie tylko czy kolega ma converse+?

piter2010
23-02-2015, 14:40
Mam Convers-a,także rozważę aktualizację Panowie.Hipos wielkie dzięki za info:)

armator
25-02-2015, 00:35
Zastanawiam się czy w automacie można poznać kiedy się wypala poprzez obserwacje spalania chwilowego.
Co prawda nigdy na postoju nie trafiłem wypalania ( też mam at), ale napewno usłyszysz podczas jazdy ' basowy dźwięk z tłumika ' i po kilku minutach znowu cisza. ;)

coliniak
26-02-2015, 14:37
, gdy złapie mnie w korku, to podkręcam na 2 tyś obrotów i czekam aż minie

i cala ekologia wpiz...:mrgreen:

maxio4
25-06-2015, 19:35
Czy ktoś może wie co jest sygnałem do rozpoczęcia wypalania. Przypuszczam że spełniony musi być warunek temperatury silnika (spalin ) i co jeszcze? Może różnica ciśnień na DPF?

MaXyM
25-06-2015, 20:20
ja mysle ze nie ma jednoznacznego sygnalu. komp wyznacza moment na podstawie roznych czynnikow w tym statystycznych

maxio4
25-06-2015, 20:33
Dzieki Maxym. U mnie jest info w forscanie o stopniu zabrudzenia 80% i na razie nie bylo wypalania. Dlatego pytalem. Rozumiem ze jest tych czynnikow wiele, tak wiec bede czekal

jaceks
26-06-2015, 09:29
zapełnienie filtra
rozgrzany motor
dynamika jazdy

tommobile
26-06-2015, 12:54
Co do dynamiki jazdy to niekoniecznie mogę się z tym zgodzić. Kilkukrotnie zdarzyło mi się, że DPF zaczął się wypalać podczas spokojnej jazdy i hamowania silnikiem(jazda z górki). Poprzedzone to było kilkoma kilometrami jazdy pod górę, co z całą pewnością obciążało silnik.

Paramedyk
26-06-2015, 16:21
dynamika jazdy
Wypalanie może się zainicjować nawet podczas postoju, np. na światłach.

MaXyM
26-06-2015, 17:15
dynamika jazdy nie znaczy "jazda z duza dynamika" tylko "zmiana" w dynamice. Co moze tez oznaczac brak zmiany w okreslonych warunkach.

tommobile
26-06-2015, 18:11
Z tego można wywnioskować, że dynamika jazdy nie ma wpływu na rozpoczęcie wypalania filtra DPF.

jaceks
26-06-2015, 18:36
wg mnie jednak ma w pewnym zakresie.
na codzien jeżdze spokojnie. ale czasem jestem spóźniony i gdy troche pocisne gazu to często zdarza sie, ze uruchomi się proces.
nie jest to reguła, ale moim zdaniem ma wpływ.
oczywiście wypalanie moze a nawet powinno się załączyć nawet podczas postoju, gdy dwa poprzednie parametry to wymuszą.

MaXyM
26-06-2015, 18:51
Z tego można wywnioskować, że dynamika jazdy nie ma wpływu na rozpoczęcie wypalania filtra DPF.

Czemu nie?
Jezdzisz dynamicznie, a nagle przestajesz i po chwili wlacza sie wypalanie.
A wiec zmiana dynamiki z ostrej na spokojna (czyli w skrocie dynamika) wplywa.

Oczywiscie hipotetyzuje bo nie wiem co tak naprawde jest brane pod uwage. Oprocz tego ze bardzo czesto wlacza mi sie wypalanie 3km od domu, w momencie jak zjezdzal z obwodnicy ;)
Ale to moze byc tez kwestia czasu jaki spedzam na obwodnicy.

Paramedyk
26-06-2015, 20:15
Jeżdżę piąty rok z DPF. Wychwytuję każde wypalanie (oprócz tych na autostradzie gdzie przebiega to błyskawicznie). W vectrze w sezonie letnim, przy jeździe po mieście wypalanie załączało się co 480 km (prawie zawsze i prawie dokładnie 480). Tym bardziej łatwiej było to wychwycić. I okoliczności w jakich to następowało nakazują wnioskować, że jedynym wyznacznikiem załączenia wypalania jest stopień zatkania filtra (różnica ciśnień) i ewentualnie temperatura. Najbardziej skrajny i złośliwy przykład - powrót z wakacji, około 1200 km non stop po autostradach (przy jeździe autostradami wypalanie następowało nawet co 1500km), prędkości rzędu 150-170 km/h, wypalanie uaktywniło się podczas postoju w korku na bramkach w Balicach, 5 km przed domem. Nie łudźmy się, nasze samochody nie domyślają się że właśnie wyjechaliśmy na autostradę, żeby je przegonić, albo że właśnie przyspieszamy żeby szybciutko załączyło się wypalanie. To wszystko to raz pobożne życzenia a dwa autosugestie. Choć nie raz nie dwa już był poruszany temat upośledzenia inżynieryjnego w tym temacie. Skoro samochód pokazuje mi, która żarówka nie świeci, rozpoznaje co ja do niego mówię itp., to czy takim wyzwaniem było zrobić w komputerze opcję np. "akceptacji wypalania DPF"? Dojeżdżasz pod dom, nie masz czasu - klik "odłóż". I wiesz, że następnym razem powinieneś go właśnie przegonić bo wypalanie jest "w kolejce", plus do tego kontrolka i byłoby git.

tommobile
26-06-2015, 20:24
Sądzę, że jednak nie ma to (zmiana dynamiki) wpływu na moment rozpoczęcia wypalania. I ja wiele razy, jak pisałem, złapałem moment wypalania DPF chwilę przed przyjazdem do domu, czyli podczas, nazwijmy to wyciszania silnika, czy też na światłach. Wydaje mi się, że wypalanie następuje w momencie gdy komputer stwierdzi, że już nadszedł na to czas. Chyba, że Mondeo to taki łobuz i wymusza na na nas siedzenie w aucie pod domem i kopcenie spalinami...

Bump: Skoro samochód pokazuje mi, która żarówka nie świeci, rozpoznaje co ja do niego mówię itp., to czy takim wyzwaniem było zrobić w komputerze opcję np. "akceptacji wypalania DPF"?
I tak to powinno wyglądać.

jaceks
26-06-2015, 21:32
w oplach już to jest. można zaakceptować termin wypalania wymuszonego, lub wykonać proces ręcznie, w menu na zegarach.

jvc
26-06-2015, 22:18
U mnie wypala się co około 600km.
Ostra jazda obwodnicą w okolicach tych 600km i po zjeździe zwykle następuje wypalanie po przejechaniu 3-4 km

Puch_
27-06-2015, 08:47
Po czym poznajecie wypalanie? Ja zrobiłem już swoim 10k km w różnych warunkach i jeszcze nigdy nie wyczułem, że filtr się wypala (pierwsze auto z DPF).

Niestety nie mam podglądu w komputerze na chwilowe spalanie.

tommobile
27-06-2015, 10:34
- zwiększone spalanie chwilowe,
- basowy pomruk silnika,
- lekkie opóźnienie reakcji na pedał gazu,
- chodzący wentylator,
- gryzący zapach spalin i czarna chmura spalin przy przygazowaniu (to już raczej na parkingu pod domem)

daro80
27-06-2015, 12:28
Nie prościej wyłączyć to ustrojstwo?

jaceks
27-06-2015, 12:30
po co wyłączać coś co działa?

tommobile
27-06-2015, 12:36
Nie prościej wyłączyć to ustrojstwo?

:D
U mnie nie da rady, gdyż auto nie będzie spełniało normy spalin.
A po drugie nie sprawia mi problemu to, że wypada (przecież nie ma przymusu) jeszcze posiedzieć kilka minut w aucie pod domem gdyż zaczął się proces wypalania.
I jak się okazuje przestrzegając kilku prostych i nieskomplikowanych czynności nie ma co obawiać się filtra DPF.

po co wyłączać coś co działa?
Dokładnie.
Chociaż nie podoba mi się to co się dzieje z motoryzacją w UE jeśli chodzi o ekologię (extra podatki, normy spalin, filtry cząstek, etc., a Chiny czy USA dalej robią swoje) to trzeba się do tego dostosować... bo to przypomina walkę Don Kichot'a z wiatrakami.

slawek-kali
27-06-2015, 12:39
Wylaczyc, wyciac itd.. A pozniej na urlop zagraniczny i wtopa jesli zatrzymaja do kontroli :p

Paramedyk
27-06-2015, 13:00
"Wyłączenie" można rozważać w przypadku totalnej awarii. Z jednej strony ekologia a z drugiej nasz portfel. Jestem to w stanie zrozumieć. Ale nie rozumiem mentalności polskiej która nakazuje już na etapie poszukiwania samochodu równoległe poszukiwanie warsztatu który demontuje dpf. Tak jak koledzy piszą - zachowując minimum ostrożności i czujności DPF naprawdę nie sprawia problemów.

maximondi
27-06-2015, 13:46
w oplach już to jest. można zaakceptować termin wypalania wymuszonego, lub wykonać proces ręcznie, w menu na zegarach.

Jeśli Ford tego rozwiązania nie wprowadzi to po 6 mondziach ( od Mk 1 do Mk 4 ) najprawdopodobniej będzie opel.
Mam przejechane 31000 z czego jakieś 500 kilometrów to przymusowe jazdy przez wypalający się DPF. Bo *******byk zawsze się włączy 500-600 metrów przed domem.
Na szczęście mam zawsze włączone spalanie chwilowe i tak poznaje że się wypala.

patryk1986
27-06-2015, 14:25
Czesc.a o ile masz wtedy wieksze spalanie chwilowe niz normalnie?

Paramedyk
27-06-2015, 15:54
Czesc.a o ile masz wtedy wieksze spalanie chwilowe niz normalnie?
Tutaj też trzeba się wpatrzyć bo to jest rzędu 1,2 l/h (w vectrze miałem 5,5 l/h). W czasie jazdy to praktycznie nie do zauważenia, no chyba że przy tempomacie na równej autostradzie.

maximondi
27-06-2015, 17:33
U mnie na postoju normalnie 0,5-0,7 a w czasie wypalania najczęściej pokazuje 1,8.
W czasie jazdy na 4 biegu w okolicach 50 Kmh gdzie normalnie pokazuje 5-6 litrów to
przy wypalania 8-9. I jak wypala to podczas przyspieszania na 2 i 3 biegu to potrafi nawet 35 litrów pokazać.

wildthink
28-06-2015, 10:45
Na trasie nie wyłapuję momentu wypalania DPF, w garażu raz czy dwa siedziałem w aucie i czekałem na zakończenie procedury - ale zauważyłem tylko dzięki zawyżonemu spalaniu chwilowemu (zazwyczaj 0,7-0,8, a przy wypalaniu 1,2-1,4 l/h).
Większość tras jakie robię to z 5 km w terenie zabudowanym, ale bez świateł, a potem 20km dwupasmówki z licznymi światłami i ograniczeniami do 70. I zazwyczaj nie mam problemu z filtrem. Jednak kilka dni temu jednak zapaliła się kontrolka usterki silnika i nie zgasła po ponownym uruchomieniu silnika (silnik pracował bez zarzutu), domyśliłem się więc, że to niewypalony DPF i drogę powrotną z pracy przejechałem w trybie sportowym (Powershift) i po przyjeździe do domu było już ok.
Konkluzja. W automacie trudniej (nie przechodząc na tryb sportowy skrzyni) osiągnąć właściwe warunki do wypalenia (odpowiednie obr/min) bo jadąc raczej delikatnie (po ostatniej konfrontacji z Panami Stojącymi na Poboczu) nie wychodzę poza 2000 obr/min.

slider2002
28-06-2015, 11:20
Moj przywypalaniu pokazuje 2-2,5 l/h.

tommobile
28-06-2015, 19:18
Dziś znów miałem wypalanie dpf. Oczywiście zainicjowane kilkaset metrów przed domem. :) Wyłapałem na słuch i spalanie chwilowe.

maxio4
29-06-2015, 05:13
Witam!
Jeszcze kilka spostrzeżeń jakie były u mnie. Mam w forscanie 3 informacje odnosnie DPF: 1. % zabrudzenia w układzie otwartym DPF 2. % zabrudzenia w układzie zamkniętym DPF i 3. różnica ciśnień DPF. Cały czas podzczas obserwacji 1 i 2 Parametr rósł aż do wypalania. Ostatnio 1. parametr się "zepsuł" cały czas 0% . Bałęm się że on jest jednym z czynników zainicjowania wypalania! i mi się nie wypali, ale 2. rósł i powyżej 85 % nastąpiło wypalanie i 2. parametr spadł do 25 %.
A propo może ktoś wie co to znaczy % zabrudzenia DPF w układzie otwartym, a co to znaczy % zabrudzenia DPF w zamkniętym?

kwarcu53
01-07-2015, 16:53
a jakie macie spalanie chwilowe podczas wypalania DPF-a na postoju w automacie( wrzucony D) mi pokazuje 1,2-1,4 ja wrzucę na N to spada na 0,6-0,7 dodam że mam Mondka od 2 miesięcy i nie udało mi się jeszcze zaobserwować wypalania , przed gaszeniem auta sprawdzam spalanie chwilowe i zawsze jest ok 0.6- 0,8

Woytas
02-07-2015, 10:53
Witam!
Jeszcze kilka spostrzeżeń jakie były u mnie. Mam w forscanie 3 informacje odnosnie DPF: 1. % zabrudzenia w układzie otwartym DPF 2. % zabrudzenia w układzie zamkniętym DPF i 3. różnica ciśnień DPF. Cały czas podzczas obserwacji 1 i 2 Parametr rósł aż do wypalania. Ostatnio 1. parametr się "zepsuł" cały czas 0% . Bałęm się że on jest jednym z czynników zainicjowania wypalania! i mi się nie wypali, ale 2. rósł i powyżej 85 % nastąpiło wypalanie i 2. parametr spadł do 25 %.
A propo może ktoś wie co to znaczy % zabrudzenia DPF w układzie otwartym, a co to znaczy % zabrudzenia DPF w zamkniętym?

masz auto po czy przed liftowe bo już powoli się pogubiłem czy są w poliftowych PID-y dotyczące DPF ?

maxio4
02-07-2015, 18:09
masz auto po czy przed liftowe bo już powoli się pogubiłem czy są w poliftowych PID-y dotyczące DPF ?

Po lifcie rok produkcji listopad 2011 silnik 1,6 TDCI

MaXyM
02-07-2015, 20:55
TO ciekawe, bo podobno polifty nie maja PIDow DPF (ew nie sa dostepne w FORscanie). A na pewno nie znalazlem ich ja, ale mam 2.0

maxio4
03-07-2015, 05:08
TO ciekawe, bo podobno polifty nie maja PIDow DPF (ew nie sa dostepne w FORscanie). A na pewno nie znalazlem ich ja, ale mam 2.0
Do konca roku 2014 nie bylo, ale w wersji od 2015 roku mam w forscanie te 3 PIDy dotyczace PDF

sebneo
03-07-2015, 07:01
Do konca roku 2014 nie bylo, ale w wersji od 2015 roku mam w forscanie te 3 PIDy dotyczace PDF

3 pidy:
1. % zabrudzenia w układzie otwartym DPF
2. % zabrudzenia w układzie zamkniętym DPF
3. różnica ciśnień DPF

Woytas
03-07-2015, 07:25
3 pidy:
1. % zabrudzenia w układzie otwartym DPF
2. % zabrudzenia w układzie zamkniętym DPF
3. różnica ciśnień DPF

ale w wersji forscan-a chyba :) wczoraj podpiąłem do swojego i faktycznie są te 3 , co oznacza układ zamknięty/otwarty ?

szczerba
03-07-2015, 08:03
Polecam do czyszczenia DPF produkt firmy PRO TEC "DPF Super Clean"
Odczytałem w Forscanie parametry dla DPF LOAD = 59%, DPF SOOT = 44%.
Wlałem połowę opakowania http://www.pro-tec-polska.pl/diesel-system-cleaner/dpf-super-clean.html na pełny zbiornik. Przejechałem z Krakowa do Karpacza i znów podłączyłem Forscan.
Wynik: DPF LOAD 20%, DPF SOOT 41%.
Zgodnie z zaleceniem "osobistego" mechanika kolejną porcję "DPF Super Clean" wleję za 2kkm.

MaXyM
03-07-2015, 08:54

A moze racja.. w FL nie ma PIDow z iloscia km po ktorych sie dpf wypala. Ale stopien zatkania jest.

Polecam do czyszczenia DPF produkt firmy PRO TEC "DPF Super Clean"
Odczytałem w Forscanie parametry dla DPF LOAD = 59%, DPF SOOT = 44%.
Wlałem połowę opakowania http://www.pro-tec-polska.pl/diesel-system-cleaner/dpf-super-clean.html na pełny zbiornik. Przejechałem z Krakowa do Karpacza i znów podłączyłem Forscan.
Wynik: DPF LOAD 20%, DPF SOOT 41%.
Zgodnie z zaleceniem "osobistego" mechanika kolejną porcję "DPF Super Clean" wleję za 2kkm.

Hmmm. Moze rownie dobrze mogles kupic litr wody mineralnej. Przeciez w trakcie jazdy mogl ci sie DPF wypalic.

Woytas
03-07-2015, 09:55
no dokładnie kolega trochę , źle to przetestował a w sumie ciężko to zrobić rzetelenie

1. trzeba by sprawdzić poziom zapełniania przed spodziewanym wypalaniem i zoabczyć ile zostało % po wypalaniu

2. to samo tylko z zużyciem środka

lub po wypaleniu sprawdzić stan zapełnienia , nalać ten środek polatać ze 100 km i zobaczyć czy coś się zmieniło

szczerba
03-07-2015, 18:01
Jak wyżej napisałem pojeżdżę najbliższe 2-3kkm bez tego środka (w tym czasie pewnie będzie automatyczne wypalanie), sprawdzę ilość sadzy i znów wleję na pełny zbiornik, wyjeżdżę go i porównam.
P.S. W niedzielę wracam z Karpacza do Krakowa i w zbiorniku już mam sam ON, zobaczę jak się zmieni ilość sadzy.

MaXyM
03-07-2015, 18:55
Jak wyżej napisałem pojeżdżę najbliższe 2-3kkm bez tego środka (w tym czasie pewnie będzie automatyczne wypalanie)

No... przynajmniej kilka wypalan

sprawdzę ilość sadzy i znów wleję na pełny zbiornik, wyjeżdżę go i porównam.

Ciagle nie moge pojac metodyki pomiaru. Mnie na jednym baku wypala nawet 4 razy. Ciekawe jak ty chcesz porownywac wartosci.

szczerba
03-07-2015, 21:32
Ciagle nie moge pojac metodyki pomiaru. Mnie na jednym baku wypala nawet 4 razy. Ciekawe jak ty chcesz porownywac wartosci.

No właśnie na baku czystego ON wypali x sadzy po dolaniu ProTecu na jednym baku wypali y sadzy, różnica między x a y da odpowiedź czy i ile wypala ProTec. (oczywiście przy zbliżonym stylu jazdy i rodzaju dróg)

MaXyM
03-07-2015, 21:43
I masz blad pomiaru na poziomie 100%.
Bo przeciez ilosc sadzy moze zalezec od wielu czynnikow, np. stylu jazdy, warunkow drogowych etc.

Poza tym, nie wiemy co zatrzymuje proces wypalania DPF. Czy jest to czas, czy osiagniecie konkretnej czystosci filtra czy jeszcze inne warunki. Jesli ukonczenie jest zwiazane z drugim przypuszczeniem, to czystosc dpf po wypaleniu bedzie taka sama bez wzgledu na to co tam dolejesz. Moze sie jednak skrocic proces wypalania.
Moze byc tez wiele innych czynnikow.

Oczywiscie fajnie jesli taki srodek pomaga w wypalaniu dpf. Ale imo sposob jaki chcesz to zmierzyc jest obarczony b. duzym bledem pomiaru.

szczerba
04-07-2015, 06:25
I masz blad pomiaru na poziomie 100%....

...Ale imo sposob jaki chcesz to zmierzyc jest obarczony b. duzym bledem pomiaru.

Widzę, że w teorii jesteś świetny, zaproponuj więc optymalny sposób przeprowadzenia eksperymentu z wypalaniem DPF zwykłym ON i zmieszanym z ProTec.
Z wielką radością zastosuję Twoją metodę!!!

maxio4
04-07-2015, 06:43
Nie bardzo rozumiem dlaczego producenci nie zamiescili w informacjach dla kierowcy info o "momencie" wypalania DPF co mysle ze nie jest trudne przy projektowaniu systemu. Opowiem swoje spostrzeżenie. Mialem zabrudzenie DPF 85% i czekałem na wypalanie. Pojechałem w trase. Chciałem wyprzedzić tira i ciągnął mi jakby gorzej. Po kilku minutach wyprzedzałem drugiego tira i już było ok. Zatzrymałem się i sprawdziłem 25% zabrudzenia. Wypalił się DPF.
Pokazuje jak ważna jest informacja o wypalaniu ze względu na bezpieczeństwo i jak "glupi" jest system DPF.
Jeszcze jedno pytanie do Forumowiczow. Wiem ze podczas wypalania wlacza sie dmuchawa na wysokie obroty. Moze ktos wie gdzie znalezdz przekaznik od odpowiedniego biegu tej dmuchawy?? Wtedy sygnalizacja DPF bylaby prosta do zrobienia

MaXyM
04-07-2015, 09:25
Widzę, że w teorii jesteś świetny, zaproponuj więc optymalny sposób przeprowadzenia eksperymentu z wypalaniem DPF zwykłym ON i zmieszanym z ProTec.
Z wielką radością zastosuję Twoją metodę!!!

Trudno dobrac metode jesli nie wiemy co naprawde ten srodek ma osiagnac, jak dzialac, czym sie kieruje w naszym aucie komputer wypalajacy DPF etc.

Mozesz zmierzyc stopien zatkania DPF zaraz po ukonczeniu kazdego cyklu wypalania z paliwem wzbogaconym tym srodkiem i bez. To Ci potwierdzi czy wypalanie jest zatrzymywane po osiagnieciu konkretnego stanu DPF. Mozesz probowac mierzyc czas wypalania.
Takich pomiarow trzeba zrobic kilka aby sobie potwierdzic ze wynik nie jest przypadkiem.

Wynik moze byc powtarzalny albo i nie. W pierwszym przypadku bedzie mozna wyciagnac wnioski, w drugim - loteria.

Chciałem wyprzedzić tira i ciągnął mi jakby gorzej. Po kilku minutach wyprzedzałem drugiego tira i już było ok. Zatzrymałem się i sprawdziłem 25% zabrudzenia. Wypalił się DPF.
Pokazuje jak ważna jest informacja o wypalaniu ze względu na bezpieczeństwo i jak "glupi" jest system DPF.
Jeszcze jedno pytanie do Forumowiczow. Wiem ze podczas wypalania wlacza sie dmuchawa na wysokie obroty. Moze ktos wie gdzie znalezdz przekaznik od odpowiedniego biegu tej dmuchawy?? Wtedy sygnalizacja DPF bylaby prosta do zrobienia

W tym pierwszym przypadku trafiles na wypalanie. wtedy auto jest bardziej mulowate. Fakt, ze mozna sie zdziwic niekiedy.
Co do konktrolki, juz bylo na forum. W wersjach FL, uklad DPF ma dodatkowa swiece zarowa. Mozna by bylo wziac sygnal wlasnie z niej.

marek.system
19-07-2015, 11:37
Witam Panów
Jestem swierzy na forum. Ostatnio miałem coś takiego
http://youtu.be/59tSgvuADsM
Czy to wypalanie PDF ?

juri2069
19-07-2015, 11:41
Najlepiej jest dostrzec na postoju kiedy to chwilowe spalanie normalnie ma ok 0.7 a podczas wypalani 2.0 -2.4 oraz silnik nierówno chodzi. Podczas jazdy obroty powinny być równe przynajmniej u mnie są równe

Bump: http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PLPOL_CG3536_MND_og_201008.pdf strona 197-205.
Kto powie który przekaźnik jest do świecy żarowej DPFa ? BO zamierzam chyba się pobawić z kabelkiem z diodą :)

maniunio
19-07-2015, 14:51
Witam Panów
Jestem swierzy na forum. Ostatnio miałem coś takiego
http://youtu.be/59tSgvuADsM
Czy to wypalanie PDF ?

Ogólnie wrzuciłeś filmik z problemem przedstawionym w Ecobooście a z tego co mi wiadomo te silniki nie posiadają DPF (bo to benzyny - jeśli posiadają DPF to niech mnie ktoś poprawi). Także skoro problem u Ciebie jest taki sam jak w tej benzynie to raczej celowałbym w coś innego niż w DPF. Pozdrawiam.

marek.system
19-07-2015, 19:04
Oprócz tego miałem wszystkie objawy wypalania DPF, czyli dziwna praca silnika, trochę większe spalanie, itp. Właśnie zjechałem z trasy po 300 km.
Przytrzymałem chwile na obrotach S + 3 przy 70 km/h i zniknęło. Samochod chodzi równo i cicho.
Ogólnie robię same długie trasy przez DE do FR i NL. Wiec nie martwię sie o DPF.
Jednak mondeo mk4 mam od niedawna. I czytam wsze posty by nie spamować. Miałem wcześniej 3 lata mk3 i tam DPF nie było.

scaraab
19-07-2015, 21:36
Witam. Mam pytanie które możliwe że dotyczy DPF-a: otóż wczoraj mój mechanik zauważył jak od niego odjeżdżałem niebieskie dymienie z mojego auta. Auto wcześniej chodziło ok 15min na wolnych obrotach silnik był rozgrzany dobrze po jeździe. Nie wiem ile palił na wolnych nie było mnie w aucie. Teraz w podobnych warunkach zjawisko się nie powtarzało: nie dymi podczas jazdy z żaden sposób, w żadnych warunkach. Ot epizod. Auto nie dolewa oleju, DPF w rejestrze sterownika dopala się średnio co 600km skutecznie. Ile do silnika 2,0TDCI 2008r S-max z ukł. zasilania Siemens wchodzi oliwy? Jaki kolor mają/mogą mieć spaliny w trakcie wypalania DPF? Taki epizod dymienia na niebiesko czego może być objawem? Silnik pracuje równo, jest mocny, suchy, pali od kopa.

scaraab
27-07-2015, 20:43
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=227161&page=2

problem poruszany również w linku powyżej

juri2069
27-07-2015, 21:04
Niestety nie miałem na tyle czasu aby podczas wymiany materiałów eksploatacyjnych podłączyć kontrolkę wypalania DPFu ale chętnie się tego podejme na zbliżającym sie nie krótkim urlopie tylko nadal nie wiem który bezpiecznik lub przekaźnik jest od świecy żarowej filtra....
W opisie bezpieczników jest wiele właśnie od świec żarowych tylko jakoś nie jestem na tyle kumaty aby znaleźć odpowiedni :D

tedi_k
27-07-2015, 22:55
Trzeba się podpiąć nie pod bezpiecznik tylko pod przekaźnik...
Dla MND4 z silnikiem DW10C noga 5 przekaźnika R4 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika.

qrczakos
28-07-2015, 03:36
a w 2.0 140km przedlift gdzie należy się wpiąć?

jaceks
28-07-2015, 07:43
nigdzie, ponieważ w przedliftach nie ma piątego wtryskiwacza tylko do dpf, tylko przelewane są cztery wtryskiwacze w cylindrach

sebneo
28-07-2015, 13:57
Trzeba się podpiąć nie pod bezpiecznik tylko pod przekaźnik...
Dla MND4 z silnikiem DW10C noga 5 przekaźnika R4 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika.

czyli w moim MK4 2011 1.6 TDCi jest dodatkowy wtryskiwacz?

juri2069
28-07-2015, 14:52
Dzięki Tedi w sierpniu się pobawię :)

szczerba
28-07-2015, 20:07
...w sierpniu się pobawię :)

Jak zrobisz to się pochwal co i jak!

juri2069
28-07-2015, 20:08
Jeśli znajdę czas to się pobawie po 15 stym :)

jvc
29-07-2015, 07:53
Ktoś kiedyś pytał tutaj jak wyczuć wypalanie DPF jak ma mały convers i nie ma spalania chwilowego. Kolega Orion rozgryzł ten licznik i takie spalanie można dodać.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=228333

juri2069
18-08-2015, 08:16
Jest jakiś schemat instalacji elektrycznej w mondeo? Obawiam się że może być problem z przeciągnięciem kabla do kabiny w jakiś humanitarny sposób :619:

juri2069
20-08-2015, 00:01
Zrobione :D Teraz czekam na wypalanie i zobaczy się czy co z tego będzie czy klapa :D
Kwestia czy dobry przekaźnik , kwestia jak dlugo dziala świeca i kilka innych do tego kwestii.
Podam szczegóły po wypalaniu

juri2069
20-08-2015, 16:48
Sukces :619:

maximondi
20-08-2015, 18:01
juri2069 to teraz parę zdjęć i krotki opis montażu poproszę.

juri2069
20-08-2015, 20:06
Więc tak :
Może niektórym się to nie spodoba , może niektórym pomoże.
Dla mnie osobiście to jest taka ciekawostka wtedy gdy nie czuję osobiście wypalania ( np podczas szybszej jazdy ) aby monitorować samochód :)

Trzeba się wpiąć do przekaźnika R4 w skrzynce bezpieczników w silniku .
Nie ma potrzeby gdzieś tam po kabelkach od dołu.
Wystarczy do 5 nogi przekaźnika przylutować cienki kabelek , przewiercić cienkim wiertłem plastikową obudowe przekaźnika aby ten kabelek przepuścić :

http://s12.postimg.org/e74znh5l9/image.jpg

http://s12.postimg.org/50mp070ct/image.jpg

Następnie poprowadzić między bezpiecznikami do wyjście ze skrzynki.
Idzie z dolnego prawego rogu ( od przekaźnika R4) przez środek i do górnego lewego

http://s7.postimg.org/5nx3c1nuz/image.jpg

Następnie widać czarny cienki kabelek jak wychodzi ze skrzynki bezpieczników i idzie w tył za akumulator.

http://s29.postimg.org/wygsu7d5z/image.jpg

I co dalej.
Dalej to trzeba wyjąć aku oraz te plastiki.

Którędy wpuścić do kabiny?
Między serwem a pompką ABS ( o ile dobrze nazwałem duże szare kółko i obok niego po prawej małe srebrne :D ) i kilka cm w dół można się przewiercić cieniutkim wiertełkiem do kabiny.

Jeżeli ktoś ma automat to jest tam gumowa zatyczka prawdopodobnie od mocowania sprzęgła w manualu. Ja mam tam kabelek puszczony.

W manualach po prostu wystarczy przewiercić się dłuuuuugim wiertłem między tymi wszystkimi rurkami do kabiny i przeciągnąć drutem kabel.
Wiercąc od strony silnika , po przedarciu się przez cieniutką blachę napotkamy na ok 1 cm wygłuszenia. Również przewiercić

Reszta dzieje się w okolicy pedałów :D

Trzeba tam znaleźć masę ,następnie na końcu obu tych 2 kabelków ( 1-od przekaźnika , 2 - od masy)do jednego przylutować opornik ( Ja mam 165 łomów ) i na koniec diodę( jeden koniec diody do opornika a drugi do drugiego kabelka).
Trzeba pamiętać że dioda musi mieć +do+ -do- bo inaczej nie będzie świecić.
Opornik można przylutować zarówno do plusa jak i do minusa. Kto gdzie woli.
A opornik jest po to żeby nie spalić diody , która ma chyba 3v +- a w samochodzie wiadomo 13-14 V

Reszta to własna fantazja gdzie umieścicie diodę.
U mnie jest tak :

http://s8.postimg.org/fc8dukm05/image.jpg

Dotarła tam nad pedałami , obok wpięcia w kompa itd.

Kolor żółty dlatego że kolor czerwony kojarzy się z poważnymi awariami i kontrolkami więc żeby się nie straszyć w razie czego :)

A to filmik bo dziś mi się wypalał filtr.
Dioda świeci od początku wypalania do końca.
Spalanie chwilowe miałem ok 2.6 dlatego że chodziła klima.
Bez klimy ok 1.9-2.0

https://www.youtube.com/watch?v=61PfzfH4eqk

Kolor diody , miejsce przytwierdzenia itd - wszystko inwencja własna.

Dziękuję Tedi-emu za wskazanie przekaźnika i mojemu sąsiadowi któremu po kilku głębszych włącza się ułańska fantazja.
Roboty było ok 2 godziny ale robiąc to drugi raz zejdzie do godziny :)

Foty nie są mega wyraźne ale aparat rozwaliłem po pijoku nad morzem więc zostaje mi kamerka :D

Ha widzę że schrzaniłem jedno zdjęcie z całą skrzynką bezpieczników , bo jest jej tylko pół . A zdjecie zmienione zapisane. Trudno. :)

Woytas
20-08-2015, 22:12
Brawo dla kolegi za wytrwalość i opis tylko w sumie na cholerę to montować w poliftach

ARTi_V6
20-08-2015, 22:14
Juri gratuluję inwencji oraz wykonania :wink:

Zastanawiam się tylko czy zabezpieczyłeś jakoś ten kabelek wchodzący do kabiny przez przewiercony otwór? Stawiam flachę że jeśli go tylko przeciągnąłeś przez otwór to w niedługim czasie izolacja na kabelku się przetrze i zwarcie albo co gorsza pożar gotowy.

juri2069
20-08-2015, 22:26
Przewidziałem to i nie przeciągałem go przez wierconą dziurę.
Pisałem że była zaślepka gumowa więc tamtędy :) Prawdopodobnie zaślepka od mocowania sprzęgła w manualach. ok 8 na 8 cm taka twarda guma :)

Po co w poliftach?? A po co nie ? Po to żebym widział kiedy się wypada. Dla siebie samego. Przeceiż nikomu nie każe tego robić u siebie :)

Woytas
20-08-2015, 22:35
Umieściłem zaczepnie swój post nie bez powodu, po własnych doświadczeniach i dość dokładnym śledzeniu poziomu zapełnienia dpf-u przez 4 tyś kilometrów przy sprawnym aucie obserwowanie tego jest bez sensu tym bardziej , że opróżnianie dpf-u jest tak naprawdę tylko wspomagane przez dodatkową świecę (polifty) w przypadku jazdy w niekorzystnych warunkach :)

Calkowicie inna sprawa w przedliftach gdy dochodzi do ciągłych przerywanych dopalaniach i rozrzedzania oleju

juri2069
20-08-2015, 22:46
A no ja nie znam szczegółów działania tego wynalazku. Wspomaga przy niekorzystnych?? Dzis akurat była ladna i ciepła pogoda.
Mniejsza o to . Mam gadżet :D
Przed liftem podobno nie ma osobnego przekaźnika więc nie da się tego zrobić.

Woytas
20-08-2015, 22:48
Jutro postaram się to opisać :)

juri2069
20-08-2015, 22:53
Spoko ja tam nie potrzebuje wyjaśnień . :)
Obiecałem że spróbuje - udało się.
Kilka osób na to czekało , może komuś pomogłem. I żyjemy dalej :P

ARTi_V6
20-08-2015, 23:00
Jutro postaram się to opisać :)

Wojtas, ja tam chętnie poczytam ;)

juri2069
20-08-2015, 23:04
To i ja poczytam :oops:

tedi_k
20-08-2015, 23:12
No to i ja się cieszę (pijąc gin z tonikiem...), że czasem ktoś wspomni, że te moje posty nie są całkiem "na Berdyczów" i się do czegoś przydają...
Uważam, ze kontrolka wypalania DPF w poliftach nie jest całkiem bez sensu - jeśli ktoś chce coś wiedzieć o swoim samochodzie, to daje ona całkiem sporo informacji...

juri2069
20-08-2015, 23:14
Wspomaga czy nie wspomaga. Przed czy Po lift. Dla mnie to lotto.
Zauważyłem że wraz z zapaleniem DPF włączyła się dioda oraz wraz z zakończeniem wypalania dioda zgasła. Więc chcąc nie chcąc jest to dosyć dobra informacja moim zdaniem :)

maximondi
21-08-2015, 02:11
juri2069 dzięki dobra robota. Teraz czekam co ciekawego napisze Woytas.

Woytas
21-08-2015, 07:51
No to już się rozpisuje , generalnie z DPF-em nigdy u mnie nic się nie działo i pięknie się wypalał średnio co około 800km

Wyjazd na urlop z kilkanaście km do granicy no i lekki zonk podczas rozpoczęcia procesu wypalania wywaliło błąd na conversie usterka silnika.
Na marginesie wg mnie nie ma problemu ze stwierdzeniem kiedy to się wypala ( charakterystyczna praca silnika i podwyższone spalanie ).
Zjazd na stację , podpięty fordscan ( na szczęście interfejs wrzuciłem kiedyś w podłokietnik :) , zczytane błędy i
P269F - Otwarty obwód świecy żarowej układu dopalania spalin
czyli znany problem opisany w tym wątku:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=206875&page=4

( nie chcącym się czytać , uszkodzeniu ulega świeca żarowa w układzie dopalania - następuje jakieś tam zwęglenia na końcówce świecy zapycha ją , wręcz betonuje no i przy kolejnym odpaleniu przepala się ) do wymiany jest tzw .moduł par

generalnie wymiana w ASO ok 1 tyś PLN
we wspomniany wątku, jest wskazany link do gościa na allegro , który sprzedaje te moduły w dość atrakcyjnej cenie , generalnie ktoś meldował na mondeo klub polska , że zaryzykował i kupił ten moduł od gościa z allegro , wymienił i wszystko działa ( w sumie co tam ma tyle kosztować to nie wiem - świeca , rurka od paliwa + wtyczka

z komentarzy też ze wspomnianego wątku czasami dość problematyczne jest wykręcenie tej świecy bo może się zapiec na gwincie w moim przypadku trwało to z wjazdem i zjazdem na podnośnik max 15 min

Ale wracając do procesu dopalania , z moich obserwacji proces dopalania następuje kiedy PID-y meldują zapełnienie na poziomie ok 70-80 % ( 100% to nie jest pełne zapchanie filtra , ASO wymieniają fizycznie DPF-y jak stanie na jakiś 300% )

przy błędzie jaki mnie zastał , poziom zapełnienia 74% i do przejechania jakieś 4,5 tyś km ... no cóż noc prawie na wylocie z polski , cóż najwyżej będziemy podróżować lawetą :)

Więc teraz moje obserwacje w sytuacji gdy dopalanie na 100% nie działa

jazda "autostradowa" z gatunku authbahn DE czli obciążeniem rzędu 3 tyś obr silnik doskonale radzi sobie z opróżnianiem DPF-u - pewnie kwestia temperatury spalin zapełnienie obniżyło się z około 79% do około 30%

jazda "autostradowa" z gatunku prawie jadę przepisowo PL zapełnienie obniżyło się z poziomy około 75% do 50%

jazda "expresówka/autostrada" tłoczno - skok zapełnienia na odcinku 1000km z ok 50% do 53% czyli praktycznie żadne

i teraz co dla TDCI można nazwać niekorzystnymi warunkami wleczenie się w korku przez kilkanaście km 1-dynka parę metrów stop itd skok z 53% do 79%

Reasumując jeśli ktoś bardzo dużo jeździ w ruchu szosowo autostradowym DPF praktycznie albo się nie zapycha lub wręcz opróżnia się samoistnie bez dopalania modułem
W ruchu miejskim jazda w korkach powoduje dość szybki przyrost sadzy no i wówczas układ wspomaga ten proces .
Co do samego momentu wyzwolenia dopalania z obserwacji moich i tego co meldują tu użytkownicy proces ten rozpoczyna się zazwyczaj zakończeniu jazdy jakąś expresówka, autostradą lub inną drogą gdzie można było obciążyć silnik .
Wg mnie algorytm jest dość prosty jeśli sterownik widzi po PID-ach , że jest jakiś graniczny poziom zapełnienia a nie zmniejsza się ono w wyniku jazdy pod obciążeniem bo taka nie następuje to czeka na moment kiedy w wydechu osiągnie się odpowiednią temperaturę i wówczas odpala układ dopalania czyli świecę żarową ( moduł par )
na tym etapie konkluzja : jaki jest sens dolewania w poliftach do paliwa dodatków obniżających temp dopalania DPF wg mnie tylko zbędne wywalanie kasy , jeśli olej roślin rozlany na płytę ceramiczną w kuchni się zapali to tym bardziej 100/100 olej napędowy wywalony w układ wydechowy gdzie jest kilkaset stopni :)

Reasumują obojętnie czy dużo czy mało się jeździ po mieście jeśli autko jest sprawne w poliftach DPF jest praktycznie nie do zabicia chyba , że ktoś będzie bardzo długo ignorował usterki, które są zgłaszane bezpośrednio kierowcy.

Jeszcze jedna konkluzja sposób dopalania , który był wymyślony w przedliftach patrząc jak to działa w poliftach naprawdę był idiotyczny i tam obserwacja tego jest wg mnie krytyczna bo ktoś nie potrafiący wyczuć momentu dopalania i wyłączający silnik co prowadzi do rozrzedzania oleju ,w dodatku nie kontrolując jego poziom .... można narobić sobie niezłego bałaganu

to się rozpisałem :)

Edi
21-08-2015, 08:51
Rozpisałeś faktycznie, ale sensowny wykład z własnych obserwacji :-)

szczerba
21-08-2015, 09:32
Obiecałem że spróbuje - udało się.
Kilka osób na to czekało , może komuś pomogłem. I żyjemy dalej :P

Gratuluję konsekwencji. Jak znajdę czas tez sobie taki "gadżet" zamontuję. Po co? Bo lubię wiedzieć jak najwięcej (podobnie jak "tedi_k") o tym co się w moim aucie dzieje).

juri2069
21-08-2015, 09:37
g:)

Czyli poczas jazdy autostradą DPF opróżnia się sam bez odpalania modułu ? Właśnie po to jest ta dioda aby to stwierdzić dokładnie :)
Zawsze można współpracować z forscanem i tą diodą przed i po trasie i wyciągnąć wnioski

Woytas
21-08-2015, 09:50
g:)

Czyli poczas jazdy autostradą DPF opróżnia się sam bez odpalania modułu ?

Dokładnie tak , z niedziałającym modułem zeszło z 79% do ok 30% :)

juri2069
21-08-2015, 09:53
A skąd wiesz że moduł nie działał skoro podczas tak szybkiej jazdy nawet nie czuć , że cokolwiek się tam dzieje?

A i w forscanie która wartość ma znaczenie? % zatkania DPF w układzie zamkniętym czy otwartym? Bo ogólnie tego nie rozróżniam

Woytas
21-08-2015, 09:57
Kolega czytał nieuważnie , przecież napisałem , że obserwowałem to po

P269F - Otwarty obwód świecy żarowej układu dopalania spalin czyli jak moduł był uszkodzony

zresztą weźcie pod uwagę , że w przedliftach "wypalanie" polegało defacto na bogatszej mieszance czyli wyłącznie podwyższeniu temp w układzie spalinowym

w poliftach dodali taki lekki napalm prosto w wydech :)

juri2069
21-08-2015, 09:59
P269F czytałem. Pokazał mi się ten błąd kupe czasu temu. I dalej się wszystko wypala i działa i jak widać wyżej dioda świeci. To chyba nie działa tak że jak wyskoczy błąd to już jest świeca klapnięta.
Ja błąd usunąłem i najnormalniej w świecie się wypala jak na razie już ze 6 razy. Na postoju i podczas jazdy
Także obawiam się że te informacje mogłeś zbierać jednak z dobrym modułem
A po drugie po tym błędzie nie wymieniałeś tej świecy tylko jeździłeś tak na ryzyk fizyk czekając czy coś się podzieje??

Woytas
21-08-2015, 10:17
Błąd wywalał mi się sukcesywnie za każdym razem przy każdej kolejnej próbie dopalenia , świeca /moduł fizycznie uszkodzona , więc na 100% nie działała, obecnie wymieniona + wypalanie statyczne i DPF jak z fabryki :)

juri2069
21-08-2015, 10:20
No widzisz. To teraz przez kilka następnych wypaleń będę monitorował czy ta dioda współgra z wypalaniem.
A jak mi znowu wywali błąd to też będę widział czy świeci dioda czy nie.:P
Zawssze to będzie jakaś ważna lub mniej ważna informacja dla kogoś

Woytas
21-08-2015, 12:24
tylko to , że świeci to wiesz przekaźnika napięcie podał, kwestia czy podaje i odłącza jak jest uwalony moduł :)

juri2069
23-08-2015, 12:30
No proszę i już zauważyłem ( dzięki dorobionej kontrolce ) pewną ciekawą zależność :)

Otóż od ostatniego wypalenia minęło zaledwie 350 km i dziś ponownie kontrolka się włączyła. Więc się zatrzymałem aby się upewnić , bo podczas szybszej jazdy tego nie czuć.
Wypalało się ok 5 km.
Ostatnie 350 km jeździłem bardzo delikatnie na trasie czyli ok 110 km/h.

Jest to możliwe żeby po tak krótkim czasie się wypalało ?

Ważna zależność : ostatnim jak i tym razem wypalanie zainicjowało się podczas kilku gwałtownych przygazowań - dziś np tryb sport i na raty pięciu niedzielnych kierowców. Automatycznie po zakończeniu manewru DPF się uruchomił.
Ostatnim razem identyczna sytuacja. Ktoś pisał że tak ma być bo DPF odpala się w wyniku zmiany wtrysku paliwa , a nie podczas płynnej jazdy

I teraz odczytanie forscanem :
-Wartość procentowa maksymalnego nagromadzenia sadzy w DPF- zakładana pętla zamknięta 23 %
- otwarta - 26 %

Czy to dobre wartości po wypalaniu ?

Ktoś skomentuje te wydarzenia ? :)