Zobacz pełną wersję : [Ogólne] TravelPilot FX - nie włącza się - Blaupunkt uznaje wadę!
Ford wydał biuletyn techniczny TSB 26/2013 z 5 sierpnia 2013r. przyznający, że navi TravelPilot FX wyprodukowane pomiędzy czerwcem 2008 a majem 2009 mogły mieć wadę fabryczną powodującą uszkodzenie navi po odłączeniu akumulatora.
W przypadku stwierdzenia, że urządzenie wyprodukowane jest w podanym przedziale dat, dokonywana jest bezpłatna wymiana uszkodzonej navi.
Aktualna wersja TSB (wydana 22.04.2015) https://www.dropbox.com/s/f7hpcxoyg9g04ji/TSB_15-1052.pdf?dl=0
Ciekawe czy moją wymienią jak kupiona z drugiej ręki i juz naprawiana
W TSB napisane wyraźnie, że urządzenie nie może mieć śladów otwierania/ingerencji.
No to du.... moja wczoraj pojechała do Skanbisu.
Adamowsky 20-10-2013, 17:39 Dziwi mnie to o tyle ta informacja, że we wrześniu byłem na przeglądzie w ASO Ford i nikt nie wspomniał o takiej możliwości. W prawdzie radio działało wtedy prawidłowo. Jakiś tydzień temu po raz kolejny odmówiło posłuszeństwa i to na dobre. Wcześniej po odłączeniu i podłączeniu akumulatora wszystko działało.
Mam auto sprowadzone z Niemiec. Jestem II jego właścicielem. Czy temat dam radę załatwić w polskim serwisie?
To jest wada fabryczna, a więc decyduje stan urządzenia (nie powinno być otwierane) i tyle. Fordowi powinno to dość "zwiasać", bo sprawa idzie na koszt Blaupunkta. Weź ze sobą ten numer TSB albo wręcz wydrukuj biuletyn i zabierz.
Ku.wa! 4 lata później...zupełnie jak nasza służba zdrowia
moja też już po "ingerencji"
W polsce nie ma takiej akcji nikt nic o tym nie wie w etisie nie maja takiej info w ASO
Byłem w tej sprawie w salonie w Gorzowie Wlkp. 25 minut ROZMOWY. Początkowo nie znaleziono biuletynu ale po 2 minutach ZNALAZŁ SIĘ. Jakie było jego zdziwienie i konsternacja. Oczywiście miał pretensje skąd mam biuletyn, który oczywiście wydrukowany miałem przy sobie. Stwierdził jeszcze, że jak nie mam auta na gwarancji to "czego oczekuję". Długo by opisywać. Podsumowując mam dzwonić w poniedziałek celem umówienia terminu operacji:(
Ford w Polsce nie musi uznać gwarancji na radio bo w biuletynie jak wół jest napisane jakich krajów dotyczy ten biuletyn i Polski tam nie ma.
Ford w Polsce nie musi uznać gwarancji na radio bo w biuletynie jak wół jest napisane jakich krajów dotyczy ten biuletyn i Polski tam nie ma.
Nie zgodzę się z Tobą. Wymienione sa kraje na które szły te wadliwe nawigacje. Nigdzie nie jest wspomniane w których krajach można tą gwarancję uznać a w których nie.
Ale znając nasze kochane ASO to wszystko jest możliwe. Poczekajmy aż ktoś skorzysta z tego.
Nie zgodzę się z Tobą. Wymienione sa kraje na które szły te wadliwe nawigacje
To ja nie zgodzę się z tym stwierdzeniem,bo wiem,że w Polsce także były montowane te wadliwe i także np. w Rumunii.
Tak,czy inaczej to jakim cudem chcesz zareklamować nawigację z polskiego salonu , skoro nie ma Polski na tej liście ?
...Tak,czy inaczej to jakim cudem chcesz zareklamować nawigację z polskiego salonu , skoro nie ma Polski na tej liście ?
Trzeba próbować - wada fabryczna to jest wada fabryczna... Moim zdaniem trzeba zmuszać Forda do traktowania nas jak normalnych Europejczyków a nie jak jakichś drugiej czy trzeciej kategorii..
Jeśli urządzenie spełnia warunki dotyczące daty produkcji/numerów seryjnych i ma opisaną w TSB wadę to bym nie odpuścił - łącznie z zawiadomieniem UOKiKu!
kserafin0 06-11-2013, 06:12 Zgadzam się z kol. tedi k; ja mam właśnie padniętego FX, plomby sprawdziłem, może w przyszłym tygodniu uda mi się podjechać do ASO zobaczymy co powiedzą, mój egzemplarz pochodzi z importu z Belgii...
Zgadzam się z kol. tedi k; ja mam właśnie padniętego FX, plomby sprawdziłem, może w przyszłym tygodniu uda mi się podjechać do ASO zobaczymy co powiedzą, mój egzemplarz pochodzi z importu z Belgii...
No to nie zapomnij napisać na forum co i jak udało się załatwić.
Walczyć trzeba,tylko trzeba sobie zdawać sprawę,że jesteśmy jako kraj 2 kategorii na straconej pozycji.
Walczyć trzeba,tylko trzeba sobie zdawać sprawę,że jesteśmy jako kraj 2 kategorii na straconej pozycji.
Ty żyjesz w kraju 2 kategorii:?::shock:
Bo ja zdecydowanie żyję w NORMALNYM kraju i zamierzam to udowadniać każdemu, kto próbuje mi wmówić, że jest inaczej!
To w takim razie włącz mi język polski w mojej nawigacji fx,albo włącz mi komendy głosowe po polsku bo ja jakoś nie potrafię.Dodam,że auto było kupione w Polsce.Może nie czujesz się obywatelem 2 kategorii ale tak niestety jest.
To w takim razie włącz mi język polski w mojej nawigacji fx,albo włącz mi komendy głosowe po polsku bo ja jakoś nie potrafię....
Ale to są zupełnie inne sprawy - cechy techniczne urządzenia (6 języków - na 25 krajów Unii) jeszcze o niczym nie decydują. Czesi np. nawet czeskiego w fordowskich zegarach (FF2/FF3/MND4) nie mają i jakoś nigdy im nie przychodzi do głowy uważać się za obywateli kraju 2 kategorii :P
Tak jesteśmy traktowani przez innych jak sami o sobie myślimy...:(
w Warszawie - Auto Plaza (ul.Popularna 70), niestety ale odmówili mi objęcia akcja serwisową z biuletynu 26/2013, tłumacząc, że samochód nie pochodzi z rynku polskiego (Belgia).
No a jak by pochodził z rynku polskiego,to pewnie powiedzieli by ci ,że w biuletynie nic nie piszą o rynku polskim.
w Warszawie - Auto Plaza (ul.Popularna 70), niestety ale odmówili mi objęcia akcja serwisową z biuletynu 26/2013, tłumacząc, że samochód nie pochodzi z rynku polskiego (Belgia).
Proponuję złożyć na piśmie żądanie uznania wady fabrycznej zgodnie z opisem w TSB oraz zażądać pisemnej odpowiedzi. Trzeba wskazać, iż nie jest to żądanie z gwarancji a z rękojmi na wady fabryczne (dokładnie zgodnie z opisem w TSB). Następnie poinformować ASO, że z kompletem dokumentów przekaże się sprawę do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów i w dodatku faktycznie to zrobić.
kserafin0 11-11-2013, 19:32 w Warszawie - Auto Plaza (ul.Popularna 70), niestety ale odmówili mi objęcia akcja serwisową z biuletynu 26/2013, tłumacząc, że samochód nie pochodzi z rynku polskiego (Belgia).
No to kiszka, właśnie tam planowałem podjechać ze swoim FX
Panowie z nieba mi z ta informacją spadliście, mój FX od miesiąca nie działa, jutro zadzwonię do ASO Niemieckiego i się dowiem czy coś wiedzą na temat tej akcji.
Jedno dodatkowe pytanie, dlaczego w tym dokumencie mowa jest cały czas o BOSH a navi jest Blaupunkta ?
... dlaczego w tym dokumencie mowa jest cały czas o BOSH a navi jest Blaupunkta ?
Bo od pewnego czasu Bosch i Blaupunkt to jedno - Bosch:p
Tego nie wiedziałem, ale skoro tak mówisz to musi być prawda :) Dzięki za info ! Dam znać co się jutro dowiedziałem z ASO w Niemczech.
Adamowsky 12-11-2013, 23:46 Witam ponownie. Byłem na diagnostyce ze swoim radiem i potwierdzili w ASO, że radio do wymiany. Oczywiście tak jak u kolegów wcześniej, radio nie zostało wymienione, ponieważ Polska nie jest objęta akcją serwisową. Będę chciał uzyskać tę informacje na piśmie, wtedy spróbuje dalej działać np. w UOKiK-u.
Serwisant zasugerował, żebym udał się do serwisu w Niemczech gdzie wymienią mi radio na gwarancji. Nie ukrywam teqton, że czekam na Twoje ustalenia w tym zakresie.
Najgorsze w tym wszystkim jest poruszanie się bez radia w samochodzie - koszmar .
Polska nie jest objęta tą akcją i nikt nikomu nie wymieni radia za granicą jeśli auto było kupowane w Polsce ponadto nie może być znamion otwierania radia sprawdzałem w 2 ASO u znajomych.
Właśnie jestem po rozmowie telefonicznej z serwisem niemieckim, oczywiście nie wiedzieli o tym dokumencie, ale jak podałem im numer to znaleźli w systemie i powiedzieli, że mam w piątek o 16stej przyjechać na sprawdzenie czy zakres tego obejmuje moją navi, jeśli tak to oczywiście zgodnie z procedurą wymienią na nową. :) Mam nadzieję że się uda, w piątek wieczorem dam wam znać :)
iirreekk 13-11-2013, 11:13 czekamy do piątku :)
Byłem dzisiaj ze swoim w serwisie Forda w Gorzowie. Drugie spotkanie zrobiło na mnie pozytywne wrażenie. Auto zostało przyjęte na warsztat gdzie dokonano wszystkich sprawdzeń odnośnie radia (zasilanie, bezpieczniki, podłączenie kompa, styki itp.) Radio zostało wyjęte. Zrobili kilka fotek, które dołączono do dokumentacji. Całość ma trafić do Ford Polska gdzie ma zapaść decyzja. Mam czekać na telefon. Dam znać jak będę coś wiedział.
Byłem dzisiaj w serwisie niemieckim na umówioną wizytę w/s radia, na początek serwisant rzucił hasło, że za naprawę navi wyjdzie gdzieś około 400 euro, jak pokazałem mu dokument przedstawiony w pierwszym poście, po 5 min czytania i sprawdzeniu w komputerze stwierdził, że rzeczywiście jest coś takiego i zgodnie z procedurą muszą sprawdzić czy radio kwalifikuję się do tej procedury i chciał umówić kolejną wizytę na przyszły tydzień, po mojej stanowczej odmowie zgodził się na przetestowanie radia od ręki, z zastrzeżeniem że zajmie im to jakieś 1.5h, oczywiście zgodziłem się i po powrocie serwisant stwierdził, że zarówno data produkcji, numer seryjny oraz ich testy (polegające na wyjęciu uszkodzonego radia i podłączeniu innego w celu sprawdzenia czy działa) okazały się pozytywne. W związku z tym, w poniedziałek wyślą reklamację do Boscha i w ciągu 2 tygodni powinni otrzymać nowe radio i skontaktują się ze mną w celu uzgodnienia terminu na montaż nowego radia. A póki co mój pulpit wygląda tak:
http://img89.imageshack.us/img89/5175/9qag.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/89/9qag.jpg/)
Dodatkowo na prośbę forumowicza zapytałem się czy samochód produkowany na rynek niemiecki a obecnie zarejestrowany w Polsce również podlega tej naprawie, serwisant stwierdził że w jego ocenie TAK, ale ostateczna decyzja jest podejmowana przez kogoś kto zatwierdza reklamacje w systemie Bosch. Więc to żaden pewniak.
iirreekk 15-11-2013, 23:54 Dzięki za info.
Adamowsky 16-11-2013, 11:54 Ciekawi mnie w jakim mieście skorzystałeś z serwisu. Może prozaiczne pytanie, czy znasz niemiecki, czy dogadywałeś się po angielski?
meteorolog 16-11-2013, 21:40 Ciekawe do kiedy trwa ta akcja. Mój TP FX właśnie zaliczył zgon, nagle. Wprawdzie wymontowałem go, jednak ze poza plombą na złączu diagnostycznym tego radia innej plomby nie mam. Radio mam z 13.05.2009 r. W poniedziałek dzwonie do Forda w Rybniku i jeszcze równolegle w Niemczech. O wynikach napiszę. Pozdrawiam
Ciekawi mnie w jakim mieście skorzystałeś z serwisu. Może prozaiczne pytanie, czy znasz niemiecki, czy dogadywałeś się po angielski?
Byłem w ASO w Darmstadt, mój niemiecki jest słabiutki, dlatego miałem ze sobą kolegę Polaka mieszkającego prawie całe życie tutaj i on robił za tłumacza :)
Ciekawe do kiedy trwa ta akcja. Mój TP FX właśnie zaliczył zgon, nagle. Wprawdzie wymontowałem go, jednak ze poza plombą na złączu diagnostycznym tego radia innej plomby nie mam. Radio mam z 13.05.2009 r. W poniedziałek dzwonie do Forda w Rybniku i jeszcze równolegle w Niemczech. O wynikach napiszę. Pozdrawiam
Akcja trwa do 2015 roku.
Odnośnie marki Blaupunkt. Jako przedsiębiorstwo zależne od Boscha, w 2009 zostało sprzedane, a konkretnie jego dział zajmujący się produkcją podzespołów na rynek wtórny, tzw. aftermarket. Po sprzedaży Boschowi została już tylko dywizja Car Multimedia, która zajmuje się wyłącznie produkcją szeroko rozumianych multimediów dla OEM-ów.
Jestem ciekaw jak się rozwinie historia napraw tych systemów poprzez ASO w Polsce.
W chwili obecnej czekam na oficjalne stanowisko Ford Polska w tej sprawie, Właściwie wiem jakie jest ich stanowisko.
Czekam tylko na jego wersje elektroniczną.
Zadzwonili dzisiaj do mnie z ASO że mają już nowe radyjko dla mnie :) Umówiłem się na montaż w środę :)
Będę zbierał po pifku od każdego skutecznie wymienionego urządzonka:wink:
A poważnie - super, że chociaż niektórym z Was się uda!
Ja swoje radio sam sobie we własnym zakresie naprawiłem i powiem szczerze,że za 60zl to mi się nigdzie jeździć by nie chciało i prosić wielmożne ASO o łaskę.
Ja swoje radio sam sobie we własnym zakresie naprawiłem i powiem szczerze,że za 60zl to mi się nigdzie jeździć by nie chciało i prosić wielmożne ASO o łaskę.
A to mnie zaskoczyłeś:shock::shock:
Z tego co zrozumiałem, pada pamięć RAM lutowana powierzchniowo... Dajesz radę z takimi sprawami:?::?:
Naprawdę można to śmiało zrobić zwykłą lutownicą (nie hotem),ja tak zrobiłem-100% powodzenia.Hota mam także,ale bałem się,że zdmuchnę jakiś element będący w pobliżu pamięci-po prostu nie mam wprawy.
Szacun! Muszę zwrócić uwagę koledze holdenikusowi, że ma konkurencję!
Nie , w żadnym przypadku,zrobiłem to raz dla siebie,poza tym nie generalizowałbym wszystkich usterek do wymiany pamięci,czasem także potrafi być wada układów BGA,a to jest już inna liga bez odpowiedniego sprzętu to można sobie tylko popatrzeć ;).
Zabrałem się za to tylko dla tego,że cena za taką usługę w serwisach oscyluje w granicach 500zł a to jak dla mnie przy usterce pamięci to rozbój w biały dzień,rozumiem,że własna działalność jest droga,no ale bez przesady.
No właśnie u mnie było BGA
Będę zbierał po pifku od każdego skutecznie wymienionego urządzonka:wink:
A poważnie - super, że chociaż niektórym z Was się uda!
Kolego, jak już w środę będę miał zamontowane nowe radyjko to i całą kratę piwka ci mogę postawić :) Tylko odbiór musisz sam zorganizować, ewentualnie mogę dowieźć w grudniu do okolic warszawy lub Wrocławia :P
Nowiutka navi zamontowana w autku, radość z tego przeogromna. Jeszcze raz dzięki za pomoc !
teqton gratulacje i oby działała jak najdłużej;)
Ja dzisiaj jade ze swoją navi do ASO - już 3 raz
Moja sytuacja jest o tyle dobra że kupiłem w marcu od nich samochód i w dniu zakupu wszystko działało ale w dniu odbioru auta navi się nie odzywała, więc sami wyznaczyli mi wizytę w serwisie. Co prawda już 2 razy robili reset który pomagał na chwilę a teraz nawi od 2 tygodni nie działa. Jestem ciekaw co mi dzisiaj zrobią. Powiem im o tej akcji, może navi łapie się na nią.
Auto mam z 2009 roku i z rynku niemieckiego sprowadzony przez Polskiego dealera Forda.
sandangt 28-11-2013, 20:05 Witam serdecznie.
Prawdopodobnie i moje Travel Pilot FX padło 2 dni temu wymieniłem akumulator i od tamtej pory radio nie działa, rozebrałem panel przedni posprawdzałem styki, generalnie wszytko jest ok, bezpieczniki ok,...czytając wasze posty zastanawiam się co zrobić. Auto mam sprowadzone z Niemiec rok produkcji 2009. Byłem w 2 serwisach Forda ale nic mi nie pomogli. Czy wybrać sie do Wrocławia do Forda czy jechać do Niemiec????
Bump: A może ktos zna dobrego elektronika, który naprawi radio za nieduże pieniadze???? Przerażaja mnie wizyty w ASO, jak znam zycie pewnie będzie mnóstwo problemów.
...A może ktos zna dobrego elektronika, który naprawi radio za nieduże pieniadze???? ....
Radio nie jest typowe i proste, więc domorosły elektronik albo da radę (jak jest na prawdę dobry i ma dobry sprzęt) albo zezłomuje sprzęt do końca.
Adresy sprawdzonych serwisów podane były wielokrotnie (kolega holdenikus z forum - http://www.komtel-serwis.pl/ oraz drugi http://www.skanbis.pl/).
"Niewielkie pieniądze" to rząd 400-500zł.
Musi być jakis sposób na bezpieczną (bezpieczniejszą?) wymianę akku. W moim był akumulator wymieniany i radio nadal działa - udało się czy jest jakaś procedura? Może trzeba fizycznie wypiąć z radia zasilanie przed wymianą akku albo robić wymianę z podtrzymaniem zasilania?
sandangt 29-11-2013, 16:16 Dzięki za pomoc. A wracając do radia byłem dzisiaj w autoryzowanym serwisie FORDA we Wrocławiu tak jak się spodziewałem zostałem potraktowany jak intruz, mimo braku argumentacji przez serwisanta, przedstawiłem mu kilka argumentów, biuletyn informacje z bosha, umył ręce. Stwierdził ford nie robi żadnej akcji serwisowej aut z tego rocznika i to na tyle......
W serwisie w Gorzowie dopiero się uczą jak zrobić klientów w balona. Jak pisałem wcześniej udało mi się przejść procedurę sprawdzenia radia. Czekałem na odpowiedź i ją otrzymałem. W Polsce Ford nie prowadzi tej akcji, trzeba jechać do Niemiec, Belgii i gdzieś tam jeszcze. Mam to szczęście mieszkać niedaleko granicy więc wysłałem do pobliskiego serwisu w Niemczech ksero z dowodu i biuletyn. Otrzymałem odpowiedź, że muszę przyjechać na wizytę celem uzupełnienia danych z radia. Jak ktoś ma blisko to do Niemiec. Warto spróbować. Tam jak na razie nie robią problemów.
Chyba to jakaś inna Unia Europejska:?
Następne piwo do kolekcji. Radio wymienione na nowe w serwisie w Seelow (Niemcy). Operacja trwała jakieś 30 min.
grzegorz1964 02-02-2014, 14:00 zgłosiłem awarję swojego radyjka w Łodzi na Brzezińskiej. Początek rozmowy to
"auto po gwarancji i różne ble ble . Gdy podałem nr TSB duże oczy i sukces .Za tydzień mam podjechać celem oceny przez FACHOWCA i rozpoczynamy procedurę zmierzającą do wymiany na nowe radio .O dalszych losach usterki napiszę za tydzień .
Z innej beczki . Czy może jest jakiś TSB w sprawie przepustnic w 2.0 tdci ?
john_1234 06-02-2014, 10:46 witam panowie i co wskuraliście z tym blaupunktem fx to samo mi sie stało dajcie znac czy cos da sie z tym zrobic
radek2233 06-02-2014, 18:18 Koledzy może to coś Wam podpowie
http://forum.s-max-club.de/topic/370-ford-blaupunkt-travelpilot-fx-geht-nicht-mehr/
Miałem taki sam problem z radiem. Na ratunek pospieszyło radio-dawca z uszkodzonym wyświetlaczem. 200zł i flaszkę później wnętrzności zostały przełożone i wszystko gra. Radio-dawca jest z 2010, więc teoretycznie nie powinno być już problemów.
grzegorz1964 07-02-2014, 15:33 Dziś byłem w servisie i czekało na mnie otwarte zlecenie z dopiętym TSB . Uprzejmy pan podłączył kompa , potwierdził usterkę i wypełnił formularz kierując go do producenta . Ponieważ to ich pierwsza taka reklamacja uprzedzili , że na odpowiedź możemy czekać do 30 dni . O dalszych losach napiszę .
dobra wiadomość, a ja już miałem wysyłać radio do naprawy, no zobaczymy jak nasz klient jest traktowany przez producenta, tylko ta jazda w ciszy... , grzegorz1964 czekamy na odpowiedź.
wincenzo 15-02-2014, 13:50 Witam,
mam Forda Galaxy i po tygodniowym postoju na parkingu radio padło.. samochód odpalił i AKU jest OK. ale niestety radio na nic nie reaguje. Mam pytanie, na dokumencie z pierwszego postu nie ma Forda Galaxy.. czy w związku z tym myślicie, że w ogóle mam jakieś szanse na załapanie się na wymianę radia ?
to było głupie pytanie.. sorry ;) oczywiście Galaxy tam jest.
No to rozpocząłem batalię ;) narazie telefonicznie.. pierwsza słowa jakie usłyszałem po podaniu biuletynu: "to chyba jest jakieś przekłamanie" .. gdy podałem numer.. datę.. i generalnie sprawiałem wrażenie zorientowanego w temacie Pan zrobił się już bardziej poważny i umówił mnie jutro na 11.oo na wizytę.. zobaczymy co dalej ;)
Umówiłem się na jutro na 15:30, ale już usłyszałem, że biuletyn nie obejmuje aut, które nie są na gwarancji....
Niestety po ponad półgodzinnej rozprawie z Panem z serwisu Ford Super Cars Sp.J. CIESIÓŁKA nie istniała żadna możliwość porozumienia.. 2 argumenty, których nie dało się przebić: 1. auto nie jest na gwarancji. 2. biuletyn nie obejmuje Polski. Sprzeczaliśmy się długo.. porozumienia brak. Radio mam wyjęte i będę próbował walczyć dalej w innych serwisach, a przede wszystkim w Ford Polska.
grzegorz1964 20-02-2014, 13:32 Dzisiaj zadzwonił do mnie " miły pan " z serwisu na Brzezińskiej i powiedział ,że producent radia nie dopuszcza wymiany radia w Polsce . Czeka mnie wycieczka do Niemiec . O dalszych losach napiszę .
wincenzo 20-02-2014, 19:24 a koledzy którzy byliście u sąsiadów, płaciliście coś w Niemczech za samą wymianę radia ?
odpowiedź Ford Polska:
"Szanowny Panie,
Instrukcja Serwisowa dotycząca wymiany zespołu nawigacji Bosch z 5-calowym wyświetlaczem nie obejmuje Polski - co zostało wyraźnie sformułowane w przywołanej przez Pana instrukcji. A w związku z tym żaden z Serwisów w Polsce nie ma możliwości dokonania wymiany ani naprawy tej nawigacji.
Aby zgłosić awarię nawigacji w Pana samochodzie, i skorzystać z weryfikacji oraz ewentualnej wymiany w ramach instrukcji serwisowej Forda, konieczny będzie kontakt z Serwisem zlokalizowanym w jednym z krajów w którym funkcjonuje system napraw urządzeń Bosch, i wymienionych w Instrukcji.
Z pewnością najbliżej będzie dostarczyć pojazd do jednego z Serwisów w Niemczech. Dane kontaktowe znajdzie Pan po adresem: http://www.ford.de/SBE/DealerLocator"
wincenzo 21-02-2014, 13:03 kolega, który zna niemiecki dzwonił przed chwilą do serwisu w Seelow. U nich procedura wygląda tak, że trzeba przyjechać, zostawić 750 Euro kaucji, oni wtedy wysyłają radio do Bosch - jeśli Bosch stwierdza że to właśnie ta wada fabryczna to wysyła nowe radio a Ford zwraca kaucje ........ także trochę to ryzyk - fizyk :< no i koniecznie trzeba jechać dwa razy.
mefisto72 25-02-2014, 19:13 Witam serdecznie szanownych kolegów.
To mój pierwszy post w Tym szanownym gronie, ale do rzeczy. Otóż u mnie radyjko padło po odpięciu akumulatora przy podłączeniu inst.gazowej. Prawie zaczęliśmy dobierać się sami z kolegą do tego ustrojstwa, ale na szczęście zasięgnąłem Waszych mądrych wypowiedzi i przystopowałem. Jestem z woj. zachodniopomorskiego i zacząłem drążyć temat w ASO na Pomorskiej. Trafiłem fartem na super doradcę. Pan Krzysztof z ASO na Pomorskiej chciał naprawdę pomóc. W poniedziałek telefon o 8.00 rano a samochód już o 10.30 na warsztacie w ASO. Wyjęli, sprawdzili i potwierdzili, że wszystko się zgadza z treścią biuletynu/seria nr radia itd./. Wysyłają zamówienie na radio i w przeciągu 4 dni powinno być u nich. Nie wierzyłem, ale pomyślałem że może mi pierwszemu się uda. Niestety zadzwonili już dzisiaj. Tak jak w Waszym przypadku powiedzieli, że akcja nie obejmuje Polski. Mam blisko do granicy więc już w piątek atakuje niemieckie ASO w Schwedt a o wynikach oczywiści poinformuję. Nadmieniam, że nie zamierzam wydać żadnej złotówki /euro/w ASO. Jak wyczerpie wszystkie możliwości gwarancyjne sam biorę sprawy w swoje ręce i naprawiam:diabelek:.
Ja wymieniłem w niemieckim ASO i złamanego euro nie musiałem im zostawiać. Pojechałem, radio wyjęli, podpięli inne żeby upewnić się że to nie problem z instalacją, sprawdzili numery i po tygodniu z kawałkiem zadzwonili żebym przyjechał na montaż nowego. To tak w skrócie, bo oczywiście na początku sami nie wiedzieli nawet o takiej akcji serwisowej, dopiero po podaniu numeru biuletynu i sprawdzeniu w systemie nastała jasność :)
Koledzy, dziwne rzeczy, też miałem problem z FX po odłączeniu akumulatora, nie działał od miesiąca, miałem wysyłać do skanbisu bo za daleko do Niemiec, a tu nagle wczoraj podczas jazdy sam się włączył i działa jak przedtem. O co Kaman?
wincenzo 05-03-2014, 08:01 mefisto72 byłeś może już za odrą ? ;)
mondeo szpak 05-03-2014, 08:47 Witajcie.
Od niedawna jestem na forum forda.
Posiadam travelpilot fx. poodłączeniu akumulatora radio sie nie włączyło.
Po ponownym podłączeniu zaskoczyło ale tylko na 1 dzień.
Nie mogłem naprawić samodzielnie, w serwisie na samym wstepie odpowiedzieli że w polsce nie wuymieniają, naprawiaja i nie uwzględniają reklamacji na wady radia.
Podliczyli szybko. Wyjęcie i zamontowanie radia 300zł wysyłają radio do serwisu i to nastepny koszt 600-1000zł. gwarancji na naprawione radio nie dadzą. To jest wersja szczecin ul pomorska.
Osobiście odnalazłem specy od tych radyjek. Jeden w Stargardzie szczecińskim drugi wew. polski.
W oststniej chwili przed wysyłką radia do innego miasta skierowano mnie do RADIOWIEC SZCZECIN który mieści się na ul W.POLSKIEGO budynek NOT. Koszt wymiany kości pamięci wraz z częściami 280zł. Naprawa 2dni. Radio trzeba dostarczyć we własnym zakresie z kodami odpalenia. Radio travelpilot fx wyciąga sie banalnie prosto. poniżej dołączę link. Zaznaczam iż moją usterką było to że sie nie włączało i był brak podświetlenia.
http://www.talkford.com/page/fordwiki/_/mondeo/mondeo-mk4/centre-console-trim-dashboard-controls-and-head-unit-removal-mk4-r453
Bump: RADIOWIEC SZCZECIN
ADRES DO WYSYŁEK PO WCZEŚNIEJSZYM KONTAKCIE
Radiowiec. Montaż i naprawa radioodbiorników samochodowych. Majchrzak M.
Aleja Wojska Polskiego 67 Szczecin
601 704 765
wincenzo 05-03-2014, 09:07 a czy ktoś się orientuje jak rozebrać to w Galaxy ? Na dodatek w automacie ? Znalazłem tylko instrukcję dla manuala.. tam zaczyna się od mieszka skrzyni biegów.. a tutaj już próbowałem, ale niestety nie mam pojęcia gdzie mogą być zatrzaski i nie chcę nic połamać.
Radio travelpilot fx wyciąga sie banalnie prosto.
rozbieranie konsoli od podłokietnika do samego radia nie jest imho banalnie prostą operacją. mam do wymiany żarówke popielniczki i zabieram się do tego jak pies do jeża ;)
wincenzo 01-04-2014, 13:32 Jakby się komuś przydała taka informacja to serwisu we Francji również wymieniają bez żadnych problemów.
stingerA6 30-05-2014, 18:36 U mnie walka o wymianę FXa rozpoczęta. Odwiedziłem Gorzowski serwis, aby zobaczyć zdziwienie serwisantów. Mają rozpatrzyć moją sprawe i oddzwonić. Wiem że w Polsce z tematu nici, dlatego jutro dzwonie za Odrę do Seelow i Franfurt Oder na ustalenie wymiany.
stingerA6 11-06-2014, 19:49 Dziś odebrałem telefon z niemieckiego serwisu, że radyjko nowe czeka na wymianę, więc w poniedziałek znów z głośników popłynie muzyka i to za free :569:
stingerA6 12-06-2014, 20:16 Do wymiany FXa zostało mi kilka dni a dziś o dziwo (chyba ze strachu) radyiko nagle ożyło. Rozmawiałem z kolegą elektronikiem, to stwierdził, że to chwilowe obudzenie i już z tego FXa pociechy nie będzie, więc tuż przed wyjazdem za odrę do serwisu, znów ściągne dla pewności klemę i.....uśmierce bestię, aby niemaszki nie grymasili, że muszą wymienic sprawny (niby) sprzęt.
stingerA6 16-06-2014, 14:55 Fx wymieniony. Dziękuje koledzy za podpowiedzi.
darek6812 16-07-2014, 15:13 Panowie dziwna sprawa moj w zeszlym tygodniu byl na warsztacie oczywiscie tak jak w opisach odpiety akumulator i navi umarla:).tydzien czasu jezdzenia i poszukiwania skutecznego serwisu w polsce a tu dzis sie wlaczyl i wola pin.wpisalem i wszystko chula jak dawniej o co tu chodzi:mrgreen:
stingerA6 16-07-2014, 18:34 Chyba w twoim mondku nie siedzi felerna partia fxa. Temat dotyczy konkretnego modelu z konkretnych dat produkcji. U ciebie poprostu radyjko zwariowało, oby na chwilę.
Witam. Mam podobne uszkodzenie w radiu. Po odłączeniu klemy umarło.Poszukuje zawartosci pamieci do tego radia. Wymiana nie wchodzi w gre gdyz radio juz jest rozebrane. Moze ktos ma jakies pliki od tego radia zeby je przeprogramowac samemu.
Nic nie trzeba przeprogramowywać."Wystarczy" wymienić pamięci RAM.W serwisie taka przyjemność to wydatek rzędu 400/500 zł bo jak twierdzą serwisy pamięci są trudno dostępne i roboty przy tym też jest trochę.
a gdzie jest ram w tym radiu ? moze jakiś symbol ktoś podać?
a gdzie jest ram w tym radiu ? ...
Na płycie głównej. Jak masz radio rozebrane i nie umiesz zidentyfikować który to RAM to raczej robota nie dla Ciebie tylko dla kolegi Holdenikus... "Stawia" te radia od ręki...
Na płycie głównej. Jak masz radio rozebrane i nie umiesz zidentyfikować który to RAM to raczej robota nie dla Ciebie tylko dla kolegi Holdenikus... "Stawia" te radia od ręki...
Niestety nie doceniasz ludzi.Jak na " laika " to poradziłem sobie błyskawicznie. Naprawa trwała około 15 min :) Specjalizuje sie w radiach od opla ,ale jak widać każdy sprzęt da sie naprawić. Pozdrawiam.
Nie chwal dnia przed zachodem słońca,przelutowanie tych pamięci oczywiście pomaga,ale na bardzo krótką metę.Jedyny sposób to ich wymiana ...
Niestety nie doceniasz ludzi...
Ja nie doceniam? To Ty pytałeś "który to RAM" specjalizując się w radiach i mając je otwarte... Jakiej porady spodziewałeś się po takim pytaniu???
Biuletyn wydrukowany, jutro jade do serwisu i zobaczymy co powiedza :)
Dam znać. Wielkie dzieki za pomoc tedi_k. Pozdrawiam.
Minął miesiąc od naprawy i wszystka działa,
Jezeli ktoś będzie miał problem z radiem chętnie pomogę w naprawie.
a gdzie jest ram w tym radiu ? moze jakiś symbol ktoś podać?
Kolego jeszcze miesiąc temu nie wiedziałeś gdzie jest pamięć w tym radiu a dzisiaj ogłaszasz się na znanym portalu aukcyjnym,oferując naprawy tego właśnie modelu radia.Naprawdę dobre. Musisz tylko wiedzieć,że jak się radio nie włącza to niekoniecznie musi to być wadliwa pamięć :).
Zawsze wiedziałem gdzie jest pamiec , chciałem zobaczyc na ile jest pomocne forum. Co do napraw to doskonale wiem co może ulec uszkodzeniu .
A my sprawdzaliśmy na ile jesteś "w temacie"... I tak możemy długo. Wrzuć już na luz.
Zawsze wiedziałem gdzie jest pamiec , chciałem zobaczyc na ile jest pomocne forum.Bardzo podobnie tłumaczy się moja 13 letnia córka, różnica między wami jest taka,że ona z racji wieku myśli,że ja nie wiem jaka jest prawda, ja cały czas jej tłumaczę,że nawet jak czegoś nie wiem to i tak to wiem :) , Ty z racji wieku powinieneś zachowywać się bardziej poważnie.
Bardzo podobnie tłumaczy się moja 13 letnia córka, różnica między wami jest taka,że ona z racji wieku myśli,że ja nie wiem jaka jest prawda, ja cały czas jej tłumaczę,że nawet jak czegoś nie wiem to i tak to wiem :) , Ty z racji wieku powinieneś zachowywać się bardziej poważnie.
Nie wiem jak sie tłumaczy twoja córka . Nabijasz sobie punkty durnymi - nikomu niepotrzebnymi postami i po 5 latach z takich jak Ty robi sie Specjalista :) Prawda jest taka ktoś kto ma pojecie o pewnych usterkach i sposobie ich naprawy nie rozdaje informacji na prawo i lewo. Ktoś kto ma sporo pracy nie spędza na forum 20h. Jest garstka osób które sa w stanie naprawdę pomóc i takie osoby szanuje i pozdrawiam.
Odpowiadam TYLKO na twoje zaczepki (co ciekawe nie jestem sam jak pewnie zauważyłeś prawda ?),zaprzestać swoich dziwnych tłumaczeń oraz rzekomej pomocy(bo tak jak napisałeś za darmo tego nie zrobisz) a będzie spokój.
Bump: Prawda jest taka ktoś kto ma pojecie o pewnych usterkach i sposobie ich naprawy nie rozdaje informacji na prawo i lewo
Jak byś był chociaż troszkę mniej leniwy to pewnie znalazłbyś mój opis na tym forum co trzeba w tych radiach (Blaupunkt Travelpilot FX) zrobić by przywrócić je do pełni sprawności :)
Odpowiadam TYLKO na twoje zaczepki (co ciekawe nie jestem sam jak pewnie zauważyłeś prawda ?),zaprzestać swoich dziwnych tłumaczeń oraz rzekomej pomocy(bo tak jak napisałeś za darmo tego nie zrobisz) a będzie spokój.
Bump:
Jak byś był chociaż troszkę mniej leniwy to pewnie znalazłbyś mój opis na tym forum co trzeba w tych radiach (Blaupunkt Travelpilot FX) zrobić by przywrócić je do pełni sprawności :)
Ok Przepraszam bo naprawdę jestem leniwy i nie czytałem .Pozdrawiam
Siemka, bylem w serwisie, sprawdzili czy moje radio kwalifikuje sie do wymiany i... sie kwalifikuje :) Jak przyjdzie to zadzwonia i mam podjechac na wymiane. Koszt to 20 euro za robocizne (wymiana w niemieckim serwisie). Pozdrawiam i raz jeszcze dzieki za info :)
Stan0213 09-01-2015, 09:18 !!! HOT !!! Ford rozszerza akcję serwisową na Polskę !!!
Moi Drodzy, Ford zrobił nam prezent pod choinkę i w grudniu opublikował biuletyn serwisowy wydanie -> 09.12.2014 wygląda dokładnie jak znany nam biuletyn 26/2013 i bazuje na nim tylko że jest na Polskę i jest po Polsku.
Temat jest gorący więc nie mogę podać skąd mam te dane ale są wiarygodne bo widziałem ten biuletyn na ekranie w systemie Forda oraz wydrukowany podczas mojej wizyty u Dealera.
Niestety jest jakiś błąd w systemie Forda i ten biuletyn wskazuje błędnie na jakiś dotyczący wiązki elektrycznej zamiast radia i Dealer wyjaśnia to z Fordem i ma dziś dać znać co dalej
;)
Będę informował co dalej ....
Stan Rewelacyjna wiadomość! Czekam na szczegóły.
dobi_57540 09-01-2015, 14:15 Piękna informacja. Czekamy z niecierpliwością na info. Mój fx zdechł właśnie bez powodu dokładnie w święta:/ pozdrawiam.
Stan0213 09-01-2015, 19:02 Tak trochę off topic ale mój FX padł po odpięciu aku "na ciemno" ale w międzyczasie zżarł akumulator prądem średnio 1.5 A ... Skończyło się padem aku, lawetą wymianą aku itd ... Więc radzę uważać na to że "ciemny fx to może być uśpiony zabójca" ;))))))
!!! HOT !!! Ford rozszerza akcję serwisową na Polskę !!!
...
No więc niestety błędna informacja...
TSB z 9 grudnia 2014 zawiera zmianę procedury serwisowej, natomiast nie zawiera zmiany listy krajów, których TSB dotyczy. Niestety nadal na liście nie ma Polski!
Że też Ford Polska pozwala na takie traktowanie naszego rynku!
Nie no, Tadeusz Ty to wiesz jak popsuć humor na weekend :D
Stan0213 09-01-2015, 19:49 Cholera tu mi dałeś do myślenia bo jak zobaczyłem ten biuletyn po polsku to nie zwróciłem uwagi na listę krajów ... W poniedziałek będę męczył dealera i zobaczymy co mi powie a jednocześnie sprawdzę u "mojego źródła" jak to jest w tej aktualizacji biuletynu ...
Pozdrawiam
Wszystkie TSB wychodzą po polsku. Na moją prośbę sprawdził ten TSB mój znajomy Szef Serwisu ASO. Przeczytał mi listę krajów - bez Polski...
dobi_57540 09-01-2015, 23:31 Tak trochę off topic ale mój FX padł po odpięciu aku "na ciemno" ale w międzyczasie zżarł akumulator prądem średnio 1.5 A ... Skończyło się padem aku, lawetą wymianą aku itd ... Więc radzę uważać na to że "ciemny fx to może być uśpiony zabójca" ;))))))
U mnie najpierw zdechł fx później po paru dniach aku.tez wymiana podejrzewałem lewy pobór ale jeszcze nie sprawdziłem. To co zrobić zeby nie zarł dalej nowego? :// odpiąć radio czy wystarczy bezpiecznik? Bo nie chce nowej bateri stracić:(
P.s. dodam tylko ze u mnie fx zdechl poprostu, nagle, nie odpinałem aku, auto miało przerwe świąteczną, i po 4 dniach postoju radio juz nie działało. A akumulator padl po tygodniu.wiec nie wiem czy to łàczyć.
Bump:
Stan0213 10-01-2015, 06:33 Ja bym łączył bo u mnie po odpięciu aku w ramach planowych prac fx padł więc po przeczytaniu połowy internetu na ten temat myślałem że to problem niższego napięcia na aku więc wymieniłem aku na całkiem nowe .... Cały czas jeżdżąc z podłączonym i padniętym fx-em ... I po tygodniu takiego jeżdżenia i jednym weekendzie przestoju aku ten nowy aku był martwy ... Pomiar w serwisie pokazał średnio 1.5 A kradzione przez radio przy wyłączonym samochodzie (!!!!) i jedynym sposobem było fizyczne odpięcie na kostkach ... Po tej akcji upływność spadła praktycznie do 0 ... Aku do ładowania i wszystko śmiga ;)
@Tadeusz
Więc jeśli nadal jesteśmy dla Forda Europą drugiej kategorii to pozostaje mi polec z honorem w walce z dealerem i pojechać do skanbisu gdzie zrobią mi to i jeszcze kilka innych drobiazgów przy tym fx ;)
Ja dzis oddałem swojego FXa w ASO w nimczech w Schwedt . Po próbach prawie udanych w Polsce czas na Niemcy zobaczymy jak to bedzie.
Stan0213 12-01-2015, 17:27 No i kicha :(
Potwierdzam to co pisze Tadeusz, biuletyn jest uaktualniony ale dalej nie obejmuje krajów paterskich takich jak Polska :(
Dealer próbował nawet z Fordem Polska dyskutować ale dostał krótką odpowiedź że klient może se do Niemiec jechać jak chce ....
Dodatkowo dealer sam ze swej strony doradził że jest serwis na śląsku i pod Wawą który to robi ... Tutaj szacun dla dealera ... Ale tym samym zamknął temet i pragnę przeprosićwszystkim którym tak jak sobie narobiłem fałszywych nadzieji
Niestety nic się nie zmieniło w Polsce w temacie naszych FXów
Sam nie wiem czy jeszcze będę rozważać opcję niemiecką czy też Skanbis
Pozdrawiam wszyskich
dobi_57540 12-01-2015, 23:19 A orientujesz sie czy ta naprawa przynosi efekt stały czy tylko krótkotrwały i czy skanbis daje gwarancje? I ktora firma lepsza?
Moj fx juz wyjety czeka na moj ruch.pytanie gdzie wysłac.
Stan0213 13-01-2015, 05:58 Ja jestem ze śląska więc bliżej mi do skanbisu, w rozmowie telefonicznej potwierdzili 1rok gwarancji ale chyba po to jest forum by na nim zapytać.
Podpinam się do pytania Dobi'ego ...
Drodzy Forumowicze ...
Jaka skuteczność naprawy ?
Który serwis ?
Inne dobre rady ...
stingerA6 13-01-2015, 06:11 Drodzy Forumowicze ...
Który serwis ?
Inne dobre rady ...
Kwestia przeliczenia kosztów. Bo jeśli do granicy nie macie aż tak daleko i dysponujecie czasem, to pozostaje koszt paliwa na dojazd do ASO w Niemczech. Dzięki temu macie fabrycznie nowe radyjko a nie naprawianą część. Ja tak zrobiłem bo kalkulacja to potwierdziła.
malisz182 13-01-2015, 06:32 A ja mam pytanie, czy akcja obejmuje tylko padniete radia, czy każde z tej daty? Mój FX na wyłączeniu ma plamy na wyświetlaczu, trochę mnie to wkurza, a auto mam z 08.2008 więc prawdopodobnie będzie się kwalifikowalo.
stingerA6 13-01-2015, 06:49 A ja mam pytanie, czy akcja obejmuje tylko padniete radia, czy każde z tej daty? Mój FX na wyłączeniu ma plamy na wyświetlaczu, trochę mnie to wkurza, a auto mam z 08.2008 więc prawdopodobnie będzie się kwalifikowalo.
Musiałbyś go uśmiercić odcinając napięcie. Wtedy jako martwy się zalicza do akcji (jeśli jest z wadliwej partii)
Ja jestem ze śląska więc bliżej mi do skanbisu, w rozmowie telefonicznej potwierdzili 1rok gwarancji ale chyba po to jest forum by na nim zapytać.
Podpinam się do pytania Dobi'ego ...
Drodzy Forumowicze ...
Który serwis ?
Inne dobre rady ...
Ja również podpinam się do pytania Dobiego i Stana. Mam padnięte radio i jestem z Pruszkowa więc do Niemiec mam kawałek zwłaszcza, że już kilka osób potwierdziło, że trzeba wybrać się tam dwukrotnie.
Tak dokładnie dwukrotnie ja własnie czekam na informacje kiedy bedzie nowe radio. A ciekawi mnie jaki soft bedzie wgrany i czy otrzymam nowy kod do radi aczy jakos stary wgraja??
Ale czas pokaże.
stingerA6 13-01-2015, 20:06 Tak dokładnie dwukrotnie ja własnie czekam na informacje kiedy bedzie nowe radio. A ciekawi mnie jaki soft bedzie wgrany i czy otrzymam nowy kod do radi aczy jakos stary wgraja??
Ale czas pokaże.
Dostaniesz radyjno z najnowszym kodem i oczywiście nowym kodem
Z najnowszym oprogramowaniem i nowym kodem miało być :p
stingerA6 13-01-2015, 20:17 Z najnowszym oprogramowaniem i nowym kodem miało być :p
jasne myślałem o sofcie a pisałem o kodzie
Do wymiany FXa zostało mi kilka dni a dziś o dziwo (chyba ze strachu) radyiko nagle ożyło. Rozmawiałem z kolegą elektronikiem, to stwierdził, że to chwilowe obudzenie i już z tego FXa pociechy nie będzie, więc tuż przed wyjazdem za odrę do serwisu, znów ściągne dla pewności klemę i.....uśmierce bestię, aby niemaszki nie grymasili, że muszą wymienic sprawny (niby) sprzęt.
Kolego udało się uśmiercić FXa przed wyjazdem do serwisu? Moje po 19 dniach ciszy nagle zmartwychwstało,wizyta umówiona w serwisie w Niemczech na czwartek. Akumulator odpinałem parokrotnie, a bestia nadal żywa.
stingerA6 20-01-2015, 17:53 U mnie odpięcie aku uśmierciło bestie.
Niestety pomysły na uśmiercenie bestii wyczerpałem, wizytę odwołam. Pozostaje czekać, aż FX ponownie padnie.
stingerA6 20-01-2015, 18:27 Ale skoro producent zaliczył radyjko do wymiany to może jednak wymienią?
Kontaktuje się z serwisem mailowo, zadam pytanie. Jeżeli FX działa, a jest z wymienionej partii czy go wymienią.
Kontaktuje się z serwisem mailowo, zadam pytanie. Jeżeli FX działa, a jest z wymienionej partii czy go wymienią.
Warto napisać,że czasami działa,a czasami nie działa i częściej nie działa niż działa :)
Dzięki za podpowiedź. Mam cichą nadzieje, że przez noc umrze.Jeżeli nie wysyłam zapytanie.
Witam,
Mi też radyjko padło. Ale zadzwoniłem do Ford Polska, przedstawiłem sprawę i powiedziałem o biuletynie. Powiedzieli, że oddzwonią do tygodnia. Minęło prawie 3 tyg., więc zadzwoniłem sam. Zostałem umówiony do Germaza we Wrocławiu celem sprawdzenia nr s/n radia. Po paru dniach zaproszono mnie na wymianę sprzętu :) Warto podzwonić i wywalczyć swoje.
Niestety radio musi być padnięte, oczywiście weryfikacja zgodnie z biuletynem.
Pozostaje czekać na ponowną śmierć FX-sa oby do końca 2015.
dobi_57540 21-01-2015, 17:35 Witam,
Mi też radyjko padło. Ale zadzwoniłem do Ford Polska, przedstawiłem sprawę i powiedziałem o biuletynie. Powiedzieli, że oddzwonią do tygodnia. Minęło prawie 3 tyg., więc zadzwoniłem sam. Zostałem umówiony do Germaza we Wrocławiu celem sprawdzenia nr s/n radia. Po paru dniach zaproszono mnie na wymianę sprzętu :) Warto podzwonić i wywalczyć swoje.
Ciekawa informacja, moze w Polsce jednak cos sie zmieni w tej kwesti.warto zatem probowac. A dzwonic bezposrednio do germazu czy do FORD POLSKA najlepiej? Maras76 czy moglbys opisac szczegolowo co i jak? Ja np mam wymontowane radio i nie wiem czy je wmontowac z powrotem czy nie itd. Opisz cala procedure i co robili.dzieki.
Witam,
mam analogiczną sytuację. Radio "padło" w czasie wymiany uszczelniacza, gdzie trzeba zdemontować akumulator. Prace wykonywał ASO EuroCar Gdynia. Przed naprawą radio działało a przy odbiorze nawet się nie podświetlało. Nie poinformowali mnie o tym fakcie -musiałem cofać się z parkingu. Początkowo próbowali twierdzili że radio nie działało gdy zaczynali pracę, ale ostatecznie umówiłem się na jeszcze jedną wizytę w celu zdiagnozowania przyczyny. Ponad tydzień czasu jeździłem z "ciemnym" radiem co powodowało problemy z akumulatorem. Po tym sprawdzeniu otrzymałem informacje że radio mieści się w zakresie opisanym w biuletynie ale wymiana nie obejmuje terenu Polski. Radio jest odłączone aby nie rozładowywać akumulatora. Ich propozycja to naprawa radia za 600zł.
Będę próbował sprawę załatwić podobnie jak maras76.
W moim przypadku dodatkowym smaczkiem jest to że "awaria" miał miejsce w warsztacie. Czy w takim przypadku nie powinni oni "podrążyć" temat w celu wymiany wadliwej części?
stingerA6 22-01-2015, 06:49 maras76 dopisz więcej szczegółów. Auto Twoje pochodzi z polskiej dystrybucji czy było importowane? Jakie argumenty zastosowałeś przy kontakcie z Ford Polska? Czy otrzymałeś pisemne potwierdzenie wymiany?
Temat na tyle ważny że może być precedensem do wprowadzenia normalności w polskich ASO ktore do tej pory, według Forda nie mieszczą się w Europie w przedmiotowym temacie.
maras76 Przyłączam się do prośby Stingera. Też mam padnięte radio. Odłączyłem je od zasilania, bo mi akumulator rozładowywało. Dzwoniłem do serwisu w Warszawie na Popularnej (Włochy). Oczywiście o biuletynie obejmującym Polskę nic nie wiedzą. Gość, z którym rozmawiałem nawet do mnie oddzwaniał, bo jak powiedział musi zaczerpnąć informacji gdzieś głębiej. Sprawa leży w martwym punkcie a jak widać osób z padniętym Blaupunktem FX przybywa. Pisałem nawet do Niemiec w tej sprawie i oczywiście zostałem odesłany do serwisu w Polsce. Auto mam sprowadzone z Holandii i jakoś nie do końca po drodze mi w tamte rejony. Zresztą dwukrotna przejażdżka do Niemiec też mnie zbytnio nie kręci.
Również przyłączam się do prośby Stingera, jechać do Niemiec mając serwis pod nosem lekki bezsens. Jeżeli można wymienić w Polsce.
stringeA6 gdzie dokładnie wymienili Ci radio? Chodzi mi o adres serwisu.
stingerA6 23-01-2015, 11:28 Seelow Niemcy
Witam ja wróciłem Właśnie ze Schwedt z nowym radyjkiem radyjko nowe z nowym kodem . Jaki soft nie wiem ale co mnie zasmuciło myślałem ze chociaż będzie po polsku menu. Ale najważniejsze że działa i za zupełna darmochę.
ile radioodbiorników można wymienić na jednym vinie auta?
do granicy mam blisko, serwis tez. mógłbym przyjmować radio "na siebie" i z nim przekraczać granicę?
stingerA6 25-01-2015, 07:20 Chyba jeden vin to jedno wymienione radio które wyszło z fabryki właśnie z tym vinem. Chyba na tyle głupi nie są.
...Chyba na tyle głupi nie są.
Nawet na pewno nie są! Tylko radio, które było oryginalnie w samochodzie z fabryki.
Stan0213 25-01-2015, 12:19 Nie poddaję się z moim martwym fx-em i zainspirowany przez kolegów zadzwoniłem do Ford Polska i tam wydawali się nie być zdziwieni moim problemem tym niemniej kazali opisać temat mailem co też uczyniłem i nadal z nadzieją czekam na odpowiedź z rodzimego przedstawicielstwa Forda ... ;)
dobi_57540 25-01-2015, 16:41 Nie poddaję się z moim martwym fx-em i zainspirowany przez kolegów zadzwoniłem do Ford Polska i tam wydawali się nie być zdziwieni moim problemem tym niemniej kazali opisać temat mailem co też uczyniłem i nadal z nadzieją czekam na odpowiedź z rodzimego przedstawicielstwa Forda ... ;)
Uczyniłem dziś to samo, napisałem do nich co i jak i powołałem sie na biuletyn. Zobaczymy. Walczyc trzeba, skoro jesteśmy w europie to niech nas tak traktuja :surprise:
polecam wszystkim zglaszac te awarie, moze w ilosci sila i zaktualizja ten biuletyn. Probowac warto. Czekam na odpowiedz forda, trzymajcie kciuk:P
dobi Stan Macie auta zakupione od dealera w Polsce czy z importu ? Na jaki adres pisaliście zgłoszenie ?
dobi_57540 26-01-2015, 13:45 Auto z belgii. Pisalem przez ten formularz na stronie forda w zakładce kontak. Innego maila nie znalazlem.
Dawajcie znać jak Ford Wam cokolwiek odpowie. Będziemy mieć wtedy jasność. Miejmy nadzieję, że będą to pozytywne wieści :)
Ja czekam tylko na oficjalne pismo z ASO (moje radio "padło" w czasie naprawy) i również będę sprawę kierował do Ford-a. Auto było zakupione w Niemczech.
Stan0213 29-01-2015, 22:15 Auto kupione w Niemczech ale od dealera Forda i załączyłem w mailu skan umowy żeby mi nie powiedzieli że jestem nieprecyzyjny ;)
Adres maila podała mi pani z biura obsługi i było to kontakty@ford.com
Oczywiście cisza od tygodnia więc chyba muszę zadzwonić zapytać czy mail dotarł ;)
dobi_57540 05-02-2015, 16:14 Dostalem odp z Ford Polska. Zaznaczyli ze biuletyn nie dotyczy Polski, ale ze chca pomoc i zgodza sie na naprawe w serwisie, ktory wybiore i oni poiformuja. Bede robil w Germaziewe Wroclawiu.teraz mam sie tam zglodic na weryfikacje czy radio podlega pod ten biuletyn. Oby sie udalo.ale jak widac warto sprobowac, a i Ford staje na wysokosci zadania. Napisze co dalej.
stingerA6 05-02-2015, 17:15 Zapowiada się przełom w sprawie. Daj znać czy doszło finalnie do wymiany radia.
bartoszek 06-02-2015, 06:12 Łaski nie robią. Jest nowe wydanie biuletynu w języku POLSKIM, aktualizacja tamtego o numerze 26/2013 ale z dnia 9 grudnia 2014.
Łaski nie robią. Jest nowe wydanie biuletynu w języku POLSKIM, aktualizacja tamtego o numerze 26/2013 ale z dnia 9 grudnia 2014.
Wszystkie TSB wychodzą po polsku. Nie na tym polega problem. Nadal nie zmieniła się lista krajów (rynków), dla których TSB jest obowiązujący - nadal nie ma w nim rynku polskiego. Wspomniana aktualizacja została wydana w związku z jakąś niuansową zmianą procedury serwisowej...
bartoszek 06-02-2015, 10:38 Tak Tadeuszu zgadzam się z aktualizacja TSB.
W kwestii robienia łaski - telefon do najbliższego ASO - nie zgadzają się bo to nie ich broszka. Telefon do odległego ASO - Jasne, nie ma problemu - my z z tego nic nie mamy, ale też nie tracimy, chętnie pomożemy.
Ale jak historia pokazuje kontakt z Ford Polska otwiera drzwi i umysły serwisantom - jak by nie patrzec to prykas z góry.
Druga strona medalu jest taka, że kupując auto w Niemczech, nowe z salonu to gwarancję mam na całą Europę - i mnie nie obchodzi, że akurat popsuł mi się jak byłem na wakacjach w Czarnogórze.
Wiem - to jest akcja serwisowa a nie gwarancyjna - chociaż jest też opisana w procedurach gwarancyjnych la tych modeli.
Hej,
Dzisiaj byłem na montażu radia po naprawie. Nie sprawiali żadnych problemów, wszystko jak należy. Mają u mnie dużego +. Nie wiem co padło, ale wszystko działa jak należy. Dzwońcie do Forda i załatwiajcie sprawę. Kto pyta nie błądzi. Było warto, bo zaoszczędziło się trochę grosza. :razz:
bartoszek 07-02-2015, 09:47 I też tak zrobiłem. Tylko zamiast telefonu napisałem maila. Teraz czekam na odpowiedź.
Stan0213 07-02-2015, 10:09 Ja już jestem pomodpowiedzi z polskiej centrali Forda .... Sprawa nie jest taka prosta bo na mocy biuletynu nawet Ford Polska nie może zdecydować o wymianie radia bo nie podlega to temu biuletynowi ale .... Ford Polska w trosce o klienta na swój koszt będzie te radia naprawiać ... Dobre i to ... Moim zdaniem należy się Fordowi pochwała .... Ja czekam teraz na kontakt z salonu bomto Ford im zleca naprawę i autoryzuje koszty .... Będę informował dalej .... Trzymajcie kciuki ;))))
stingerA6 07-02-2015, 10:37 Wydaje mi się że temat na tyle ruszył w polskiej centrali, że pewnie niebawem zwrócą się do głównej centrali Forda na Europę o włączenie Polski do biuletynu. Jak widać warto walczyć.
rzecznik praw klienta i konsumenta mógłby załatwić takie ASO w 5 minut. Nie po to jesteśmy w UE aby być klientem drugiej kategorii.
bartoszek 09-02-2015, 21:58 Dostałem zaproszenie do ASO na weryfikację auta i FXa czy podchodzi pod biuletyn. Oczywiście do ASO które odmówiło mi wymiany, ale Ford Polska zadziałało.
U mnie jak na razie cisza. Wysłałem zgłoszenie już ponad tydzień temu. W międzyczasie napisałem do Rzecznika Konsumenta, który odpowiedział mi cytuję: "Jeżeli Pana samochód nie widnieje w informacji podanej do UOKik przez importera będącego przedstawicielem producenta w Polsce tj. w Pana przypadku Ford Polska Sp. z o.o. w Warszawie, akcja przywoławcza odnośnie jego naprawy w przedmiotowym zakresie go nie dotyczy". Tyle to ja wiem, bo dzwoniąc na Popularną otrzymałem informację, że mój samochód nie podlega jakimkolwiek akcjom naprawczym. Tak wygląda właśnie pomoc rzecznika. Nikogo nie interesuje fakt, że mimo, iż jesteśmy w Unii to inaczej się nas traktuje aniżeli w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Hiszpanii, we Włoszech, Belgi, Holandii, Dani i Austrii. Dzwonię do Ford Polska - odsyłają mnie do serwisu a serwis na drzewo. Oczywiście odpłatnie można zrobić wszystko, ale dlaczego mam płacić za coś co jest ewidentnie z winy producenta ?!!! Dziwi mnie też fakt, że niektóre osoby nie walczą o swoje a idą po najniższej linii oporu i płacą po 400-500 pln za naprawę albo gnają do innego kraju, bo tam akurat wymieniają urządzenia bez problemu. Czy tak wygląda wsparcie serwisowe marki Ford ?
bartoszek 10-02-2015, 11:23 U mnie odezwano się dokładnie po 7 dniach od wysłania maila z formularza kontaktu.
ASO robi zdjęcia, wypełnia formularz gwarancyjny a FORD Polska podejmuje decyzje.
slawek-kali 10-02-2015, 11:26 Czy tak wygląda wsparcie serwisowe marki Ford ?
Dokładnie tak :!:
bartoszek Odpisali Ci na maila czy telefonicznie ?
dobi_57540 17-02-2015, 11:36 Radio przyjęte od reki w Germaz Wrocław, wysyłaja do naprawy. Do tygodnia powinno byc załatwione.dam znac jak sie sprawa zakonczy.
bartoszek 17-02-2015, 12:18 Auto po "oględzinach" w ASO. Dokumenty wysłane do Ford Polska. Czekamy na Informację zwrotną.
Panowie, opiszcie dokładniej co zawarliście w zgłoszeniu do Forda. Czy podawaliście numer VIN ? Czy pochodzenie auta ma znaczenie (Belgia, Holandia, Niemcy) ?
bartoszek 17-02-2015, 21:41 W formularzu kontaktu masz dokładnie opisane co należy podać.
bartoszek Czytać jeszcze potrafię. Chodzi mi o to co podawaliście w opisie zgłoszenia. "Pewnego pięknego ranka radio przestało działać"? "Nie mogę nic ustawić, bo radio nic nie wyświetla"? Konkretnie.
bartoszek 18-02-2015, 13:02 Konkretnie to się zapytałeś np. czy:
Czy podawaliście numer VIN ?
Skoro potrafisz czytać....
A podaje się zawsze faktyczną sytuację, a nie wymyślone bajki. I prośbę o pomoc w rozwiązaniu sprawy w nawiązaniu do danego biuletynu.
Kolejne zgłoszenie do Ford Polska wysłane...
Po oględzinach w ASO stwierdzono usterkę wewnętrzną zestawu audio i rozłożono ręce...
Opis historii mojego radia:
W trakcie pracy dniach 07-09.01.2015 ( wymiany uszczelniacza tylnego) serwisowej nastąpiło uszkodzenie radia. Przez uszkodzenie rozumiem fakt iż przy odstawieniu do warsztatu radio działało, a przy odbiorze już się nie włączało. Nie działało podświetlenie i na wyświetlaczu FordConvers+ nie były dostępna żadne opcja radia(GPS, CD, Radio,Bluetooth). Głosiłem ten fakt i auto zostało sprawdzone przez serwisanta. Ponieważ w warsztacie nie było już osoby bezpośrednio wykonującej czynności w moim aucie poinformowano mnie że zdobędą skontaktują się ze mną w celu wyjaśnienia tego tematu. W trakcie rozmowy telefonicznej 12.01. poinformowano mnie że znany im jest problem z tego typu radiami ale konieczna będzie wizyta w warsztacie w celu dokładnego sprawdzenia instalacji elektrycznej auta i samego radia. Umówiliśmy się na 21.01. Dnia 20.01. nie mogłem uruchomić samochodu z powodu rozładowanego akumulatora (korzystałem z assistance PZU) . Dania 21.01. odbyła się diagnoza- potwierdzono fakt że radio nie działa. Jako prawdopodobną przyczynę wskazano "wadę fabryczną" radia. Sprawdzono akumulator- nie uległ on uszkodzeniu. Radio zostało odłączone od instalacji ponieważ pobierało prąd nawet przy wyłączonej stacyjce. Zaproponowano naprawę radia za kwotę: 600 zł. Poprosiłem o odpowiedz pisemną na moją reklamację.
Dania 05.02. Przesłano mi mailowo pismo z wyjaśnieniami.
Treść pisma z ASO Euro-Car Gdynia:
"Niniejszym potwierdzamy' że podczas ostatniej naprawy Pańskiego samochodu w naszym serwisie
- wymiany uszczelniacza tylnego - po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora
wynikającym z technologii naprawy ujawniła się awaria radioodbiomika z nawigacją firmy Bosch.
Informujemy też, że jest wewnętrzna informacja techniczna firmy Ford, która opisuje problemy
mogące wystąpić w odbiornikach, jednak informacja ta nie ma zastosowania w tym przypadku. Po
pierwsze: Pański samochód został wyprodukowany 28.05.2008' zaś informacja powyższa dotyczy
samochodów wyprodukowanych od 01.06.2008, po drugie: powyższa informacja oraz program
napraw nie dotyczą polskiego rynku.
Wychodząc naprzeciw Pańskim oczekiwaniom podjęliśmy działania mające na celu rozwiązanie
powyższego problemu. Przedstawiona została Panu propozycja wykonania odpłatnej naprawy
urządzenia za naszym pośrednictwem za kwotę 500 zł netto. Euro-Car deklaruje pokrycie kosztów
wymontowania./zamontowania urządzenia oraz zorganizowania jego naprawy.
W przypadku zamiaru skorzystania przez Pana z przedstawionej propozycji zapraszamy do
kontaktu z nami w celu uzgodnienia szczegółów naprawy. Nasza propozycja jest aktualna do końca
lutego 2015."
Odpowiedz z FORD POLSKA.
"Szanowny Panie,
Odpowiadając na Pana zgłoszenie uprzejmie wyjaśniamy, że gwarancja na Pana pojazd, a tym samym na radio będące jego częścią składową, zakończyła się w czerwcu 2010 roku. W związku z tym nie ma możliwości wykonania naprawy radia w ramach gwarancji.
Biorąc pod uwagę awarię Pana samochodu i zakres przeprowadzonych prac, nie widzimy podstaw do wiązania wymiany uszczelniacza tylnego wału korbowego z awarią radia.
Jednocześnie potwierdzamy informacje przekazane w odpowiedzi Serwisu Euro Car na Pana reklamację - Pana pojazd nie podlega programowi naprawy/wymiany urządzeń firmy Bosch opisanemu w w/w piśmie.
Z poważaniem,
Grażyna XXXXXXX
Centrum Kontaktu z Klientami"
Czy nie uważacie, że problem z nawigacją Blaupunkt TravelPilot FX dotyczy coraz większej ilości osób, które zostały oszukane przez Forda ? Żyjemy w państwie unijnym i powinien obowiązywać wspólny rynek i te same prawa dla wszystkich obywateli. Dlaczego mamy ponosić koszty naprawy urządzenia, do którego usterki przyznaje się sam producent w zamieszczonym biuletynie ? Auto mam sprowadzone z Holandii. Czy Ford narzuca mi serwisowanie go w tym kraju czy mogę to robić także w Polsce ? Może warto tę sprawę nagłośnić ? Może jest tu jakiś prawnik, który chciałby nas zbiorowo wesprzeć ? Jak widać każdy w pojedynkę odbija się od ściany. Co myślicie ?
dobi_57540 21-02-2015, 18:24 Radio dzis odebrałem. Zamontowac musialem bo nic nie wspomnieli o tym. Sam wymontowywalem bo mi rozladowalo aku, wiec moze stwierdzili ze to nie ich dzialka. No mniejsza o to. Germaz do najldpszych nie nalezy niestety. A mintaz to bzdura takze bez łaski. Ale do sedna.
radio dziala jak nowe, wgrali nowy soft z polskim menu i chyba jakies drobne opcje nowe ktorych wczesniej nie widzialem. Czy mapy tez?? Nie wiem, ale watpliwe, tu bym byl mega zaskoczony, sprawdze przy okazji. Wszystko oczywiscie za darmo i dzieki centrali Ford Polska.
Polecam pisac do nich z prosba o pomoc jesli Wasze radia mieszcza sie w tej serii wadliwej, mysle ze pomoga, mimo iz nie ma Polski w biuletynie. Warto probowac w kazdym razie, tez mialem obawy ale udało sie.pozdrawiam.
wgrali nowy soft z polskim menu
A jaka wersję oprogramowania masz teraz ?
no jak polskie menu za darmo zapodali to lepsze niz 6 w lotto ;) chyba specjalnie uwale swojego FXa i pojade do Germaza... ;)
To ja idę "pstrykać" plusem na aku, aby mieć PL. Na Batorego, do Germaz, mam tylko przez wiadukt :)
Stan0213 24-02-2015, 19:45 Ok ... Po drobnych przepychankach z Ford Polska radio jest w serwisie celem "weryfikacji", kolejnej zresztą ;) i po jej ma nadzieję poprawnym zakończeniu zostanie przesłane za akceptacją Forda do naprawy ... Będę informował o postępach w dalszych odcinkach ;)
Ta telenowela trwa już w moim przypadku ponad dwa miesiące a jeszcze końca nie widać ... Natomiast jak na prawdziwą telenowelę przystał treści w tej historii jest na trzy linijki ;)
Pozdrawiam
dafior01 25-02-2015, 08:07 Cytat:
Napisał dobi_57540 Zobacz post
wgrali nowy soft z polskim menu
A jaka wersję oprogramowania masz teraz ?
Podbijam. Jaka wersja tego softu?
MarcinUj 25-02-2015, 10:47 Tak sobie śledzę wątek, bo też jestem posiadaczem felernego radia, które o dziwo jeszcze chodzi choć raz odpinałem już akumulator.
Wg mnie cała ta przepychanka z Ford Polska powinna nie mieć miejsca.
Przecież w tym biuletynie pisze wyraźnie, że akcja dotyczy rynków (markets), na które był wadliwe radia puszczane, a nie krajów użytkowania samochodów.
Mój Ford był wypuszczony na rynek Belgijski, a teraz ja go użytkuję w Polsce, więc powinien sie klasyfikować do akcji serwisowej.
Co innego jak ktoś kupiłl nowego Forda w Polsce - to wtedy "market" jest Polska, a tego kraju biuletyn nie obejmuje.
Tyle w tym temacie ode mnie.
Pozdrawiam
Stan0213 27-02-2015, 10:13 @Marcin
Niestety wałkowliśmy już ten temat i biuletyn literalnie obejmuje zakres terytorialny gdzie akcja obowiązuje a nie niestety skąd pochodziły uszkodzone pojazdy :(
I tak szacun dla Ford Polska że chociaż chce pomóc ... Ja potwierdzam iż moje radyjko po weryfikacji w serwisie pojechało do naprawy na koszt Ford Polska (!!!!) i czekam na wezwanie z serwisu do jego zamontowania ....
Prawie hurrrrraaaaaa ;)
dobi_57540 04-03-2015, 19:21 Podbijam. Jaka wersja tego softu?
Niestety nie umiem znaleźć jaka to wersja, jeśli mi podpowiecie gdzie szukać to sam chętnie sie dowiem. Widzę różnice w kolorystyce map, i jak pisałem, j. Polski i pare drobnych funkcji. Pozdrawiam.
stingerA6 04-03-2015, 20:03 Więc wygrałeś, bo wymiana fx-a w niemcowni skutkowała nadal brakiem polskiego języka.
W moim przypadku, po interwencji Ford Polska zestaw naprawiony na ich koszt (w ramach jak to napisali gestu handlowego).
Jednak nasuwa mi się jedna myśl, że to co w Europie by nie przeszło u nas przechodzi... i to jeszcze z pochwałami dla FP (wg mnie żaden szacun im się nie należy - jestem dokładnie tego samego zdania co MarcinUj)
Soft pozostał oryginalny z czasów produkcji...0318_080418 - oczywiście bez języka polskiego, więc czeka mnie aktualizacja
Pozdrawiam
Stan0213 04-03-2015, 23:05 Powiem tak z jednej strony też pewnie by się napiął że klient jestem że mi się należy że co to sobie Ford nie myśli że pójdę do sądu że UE itd.....
Ale pracując w usługach i to na skalę międzynarodową już kilkanaście lat jestem zadowolony jako przeciętny zjadacz chleba że mam naprawione radio. Bo jakby się korpo napięło to jak już był cytowany kilka postów wyże rzecznik praw konsumenta biuletyn został wydany tak a nie inaczej i w myśl zasady "twarde prawo ale prawo" mogli mi powiedzieć "na drzewo" i jak mi się nie podoba to mogę się sądzić i odwoływać i długo i namiętnie ten temat roztrząsać jadąc w samochodzie i wsłuc***ąc się w ciszy we własne myśli a w miejscu na radio mieć drugi schowek na rękawiczki.
Więc z drugiej strony to jednak docenie gest FP gdzie pokryło mi koszt naprawy i montażu radyjka i teraz mogę dalej z Wami ten temat roztrząsać w takt płynącej z mojego radyjka ulubionej muzyczki. Może i nie mam funkel noweg radia i przeprosin ale mam moje dzialające za free i czyż nie o to w końcu chodziło ....
A dla wszystkich z okolic Katowic to Dealer Auto BOSS na średnicówce już wie jak ten temat zrealizować więc zapraszam do nich z padniętymi FXami i proponuję iść do doradcy Pana Grzegorza który już na chasło FX wie co dalej ... ;)
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję wszystkim którzy dzięki temu forum pomogli mi przywrócić radio do życia i zaoszczędzić moje prywatne pieniądze !!!!
bartoszek 10-03-2015, 19:00 Feedback z ASO - przyjechać z samochodem - Ford Polska przejmuje odpowiedzialność i tu uwaga - za naprawę radia. Nie wiadomo czy radio de facto zostanie naprawione, czy wymienione na nowe.
Tak czy siak - będzie znowu grało.
Ile czekałeś na odpowiedź ?
bartoszek 12-03-2015, 12:32 2 tygodnie od momentu obejrzenia radia przez ASO.
MarcinUj 13-03-2015, 07:13 A w jakich okolicznościach te radia się uwalają?
Ja ostatnio odpinałem minusową klemę z akumulatora, bo taką miałem potrzebę, a gdy ja ponownie podłączyłem to radio dalej działa.
Czyżby radio nie było z felernej partii, czy muszę obie klemy w aku odpiąć?
Podejrzewam, że nie ma reguły. U mnie po wymianie akumulatora radio przestało działać więc musiałem rozpiąć 2 klemy.
bartoszek 13-03-2015, 10:20 A w jakich okolicznościach te radia się uwalają?
1. Twój samochód Musi być wyprodukowany w Genk
2. Twój samochód musi mieć datę produkcji pomiędzy 01.06.2008 - 01.06.2009.
3. Radio musi mieć określony PN.
4. Musisz odpiąć akumulator na dłużej niż 30 minut, żeby kondensatory zdążyły się rozładować.
5. Pomimo spełnienia pkt.1-4. niekoniecznie musi ci się uwalić radio.
U mnie uwaliło się bez żadnej ingerencji w akumulator.
W trasie ponad 700 km wszystko było ok. Na miejscu, po rozładowaniu walizek (ok 10 min) po odpaleniu auta w celu przestawienia, FX już nie żył...
więc nie ma reguły...
dobi_57540 13-03-2015, 13:19 1. Twój samochód Musi być wyprodukowany w Genk
2. Twój samochód musi mieć datę produkcji pomiędzy 01.06.2008 - 01.06.2009.
3. Radio musi mieć określony PN.
4. Musisz odpiąć akumulator na dłużej niż 30 minut, żeby kondensatory zdążyły się rozładować.
5. Pomimo spełnienia pkt.1-4. niekoniecznie musi ci się uwalić radio.
Moj jest z fabryki w Kolonii, wiec nie musi byc Genk. Musi byc przedzial czasowy jaki podales, nr radia czy jest z partii "uznanej" przez blaupunkta za wadliwa i reszta j/w:568:
co do okolicznosci smierci fx, dokladnie, nie ma reguly. U mnie zdechl nagle, a akumulator, jesli z tym kojarzyc to musialem odpalic z klem jakiex poltora roku wczesniej.moze to cos uszkodzilo, nie wiem, az padlo po poltoea roku. Napewno jedno jest potwierdzone, ze padniety fx rozladowal mi akumulator, wiec nalezy go odpiac od zasilania, bo mimo ciemnosci ciagnie prad na potege.
bartoszek 13-03-2015, 13:35 Moj jest z fabryki w Kolonii, wiec nie musi byc Genk.
ok - zle napislaem - aby Ford uznał odpowiedzialność, samochód musi być wyprodukowany w GENK. Mowi o tym biuletyn techniczny. Być moze "uwalenie" FX`a z innych zakladow / inna lat produkcji etc. spowodowane jest zupełnie czymś innym.
MarcinUj 13-03-2015, 13:49 Bo tak sobie myślę, czy na siłę próbować uwalać to radio czy nie.
Akcja, wg biuletynu, ma trwać do końca 2015.
A jezeli mi FX padnie po roku 2015, to wtedy nic nie wywalcze.
Info z VIN:
Manufacturer: Ford Werke AG
Manufacturer address: Koeln-Niehl
Germany
Make: Ford
Build Date 18.02.2009
Tak jest. Najlepiej niech każdy posiadacz radia wyprodukowanego w tym przedziale uszkodzi go na siłę a Ford z pewnością zasponsoruje nowy sprzęt. Już widziałem wcześniej wpisy inteligentów, którzy dla nowego oprogramowania chcą zrobić to samo. Czy Wy w ogóle myślicie i zastanawiacie się nad tym co piszecie ?!!!
MarcinUj 13-03-2015, 21:49 Tak jest. Najlepiej niech każdy posiadacz radia wyprodukowanego w tym przedziale uszkodzi go na siłę a Ford z pewnością zasponsoruje nowy sprzęt. Już widziałem wcześniej wpisy inteligentów, którzy dla nowego oprogramowania chcą zrobić to samo. Czy Wy w ogóle myślicie i zastanawiacie się nad tym co piszecie ?!!!
Aleś mi przygadał.
Rozważam różne opcje. Poprostu mam jeszcze oryginalny akumulator, pewnie nigdy nie był rozłączany. A jeśli moje radio ma paść, to wolałbym aby padło jeszcze przed koncem akcji serwisowej.
Ale nie będę na siłę wieczorem w garażu "strzelał" na akumulatorze.
bartoszek 14-03-2015, 10:48 wolałbym aby padło jeszcze przed koncem akcji serwisowej.
I co ci to da? Będziesz musiał podjechać do jednego z serwisów naprawiających te radia i zapłacić 400-500zł. Bo gdybyś poczytał uważnie i sięgnął do biuletynu to byś wiedział, że twój samochód nie jest objęty tym biuletynem. A po drugie to nie jest akcja serwisowa.
MarcinUj 14-03-2015, 15:17 Dobra, nie tykam się tego radia.
Co będzie to będzie.
Badziu68 14-03-2015, 22:33 Trochę mnie zmartwiliście tą fabryczną wadą bo mam focusa z 19.08.2008 i już jeden problem z fx mam po zmianie softu na 4.1
Nieświadomy tej wady ostatnio sam odłączyłem akumulator gdzieś na 1,5 godziny ale na szczęście radyjko już 2 tygodnie gra. Co do akumulatora to mam jeszcze fabryczny i coś mi się wydaje, że kolejnej zimy to on już nie pociągnie. W związku z całą tą sytuacją tak banalną czynność jak wymiana akumulatora powierzę serwisowi forda, żeby mieć ewentualny punkt zaczepienia. Jutro jeszcze luknę elmconfigiem jaki mam numer seryjny radyjka.
bartoszek 15-03-2015, 11:30 ELMem nie sprawdzisz numery seryjnego.
Powierzenie ASO wymiany akumulatora nic nie da. Kolega odstawił samochód do ASO, po naprawie radio nie działało - a teraz postaraj się im udowodnić, że przed odstawianiem działało...
Co prawda o ile dobrze pamiętam, załatwił sprawę przez Ford Polska - tak jak my wszyscy.
Aleś mi przygadał.
Rozważam różne opcje. Poprostu mam jeszcze oryginalny akumulator, pewnie nigdy nie był rozłączany. A jeśli moje radio ma paść, to wolałbym aby padło jeszcze przed koncem akcji serwisowej.
Ale nie będę na siłę wieczorem w garażu "strzelał" na akumulatorze.
Nie chodziło mi o to, aby Ci przygadać. Niektórzy nie zdają sobie sprawy ile jest kłopotu z takim uszkodzonym radiem. Jeżdżę bez niego już kilka miesięcy, bo nie mam 400 czy 500 pln, aby go naprawić. Nie czuję też mojej winy w tym, że nie działa. Zgłosiłem to do Forda i czekam. Mam nadzieję, że rozpatrzą moją prośbę pozytywnie i będę mógł znów cieszyć się muzyką w samochodzie.
Stan0213 15-03-2015, 19:11 badyl
Święte słowa ... Ja się bujałem 2 miesiące mimo że byłem dobrze przygotowany czyli całe forum przeczytane, wydruk biuletynu w dłoni, auto i radio spełniające wszelkie wymagania wady serwisowej ... I kilka telefonów do Forda, kilka wizyt u dealera i kilka maili do obu ... Generalnie skończyło się dobrze ale łatwo nie było ...
Pozdrawiam
Badziu68 15-03-2015, 20:56 ELMem nie sprawdzisz numery seryjnego.
Powierzenie ASO wymiany akumulatora nic nie da. Kolega odstawił samochód do ASO, po naprawie radio nie działało - a teraz postaraj się im udowodnić, że przed odstawianiem działało... Numer seryjny i partie odczytałem z ELMa ale daty produkcji już nie i musiałem wyjąć radio. Niestety radio jest z nieszczęsnej wersji i tylko patrzeć jak wysiądzie.
Nie pamiętam tylko czy jak odpalam samochód to radio gra czy muszę włączyć a nie chcę mi się już schodzić. Bo jakby grało to nie było by problemu z udowodnieniem przecież muszą przejechać z parkingu na kanał a wtedy rejestrator jazdy nagra i obraz i muzykę i odpowiednią datę i godzinę. Chyba by wystarczyło do potwierdzenia że działało.
Oczywiście wcale bym nie chciał żeby wysiadło ale jak oni tak zagrywają i wybiórczo traktują ludzi to jest wkurzające. W końcu nie powinno być istotne kto z jakiego kraju zgłasza reklamację tylko sam fakt że posiada radio z wadliwej serii.
bartoszek 16-03-2015, 06:09 Numer seryjny i partie odczytałem z ELMa ale daty produkcji już nie
Masz rację, mój błąd. Sądziłem, tak jak b. często w przypadku macierzy, że oprogramowani odczyta numer seryjny dysków ale z firmware`u. W przypadku wspomnianych macierzy w firmware jest zaszyty numer seryjny vendora( tutaj Forda), a na obudowie numer seryjny producenta sprzętu (tutaj Bosch`a).
Jako nowy uczestnik dyskusji nt. wymiany/naprawy radia chciałbym serdecznie powitać wszystkich forumowiczów.
Moja przygoda z radiem zaczęła się już kilka miesięcy temu, po dłuższej przerwie Świątecznej radio odmówiło posłuszeństwa. Przejrzałem forum i postanowiłem jednak zgłosić się do Ford Polska. Oczywiście pierwsza odpowiedź była negatywna, miła pani, powołując się na znany nam biuletyn 'odmówiła współpracy'. W odpowiedzi, ja również powołałem się ponownie na biuletyn - mój samochód wyprodukowany przecież był na rynek niemiecki i tego się trzymałem. W kolejnej odpowiedzi z Forda dostałem więc zaproszenie do najbliższego serwisu celem weryfikacji problemu. Oczywiście serwisant delera nic nie wiedział, ale na szczęście okazało się, że kierownictwo zostało poinformowane o mojej możliwej wizycie. Weryfikacja pomyślna, radio posiada wadę zgodną z biuletynem. Zostawiłem więc sprzęt w serwisie i czekałem na sygnał. Po tygodniu otrzymałem zaproszenie na montaż radia. Nie zostało wymienione na nowe, ale po prostu naprawione. W zasadzie nie ma to dla mnie znaczenia, radyjko mruczy ponownie, jesem bardzo zadowolony. Oczywiście nie zapłąciłem za to ani złotówki, samochód został dodatkowo wymyty. Od momentu zgłoszenie do wczoraj (montaż radia po naprawie) minął miesiąc - najwięcej czasu czekałem na decyzje Ford Polska.
Zachęcam wszystkich do spróbowania i wytrawałości nawet przy negatywnej pierwszej odpowiedzi. Ford zna sprawę znakomicie. Myślę, że główne znaczenie miało pochodzenie samochodu.
Pozdrawiam
stingerA6 21-03-2015, 18:48 No to gratulacje z pozytywnego rozstrzygnięcia. Widać że naprawa przez polskie przedstawicielstwo robi się powoli regułą, tak jak za Odrą wymiana na nowe. Cóż czym chata bogata tzn. ASO
Dokładnie.
Teraz muszę zagospodarować zaoszczędzone pieniądze :) - zastanawaim się nad nowszą mapką :) bo cały czas mam oryginał z 2009 roku.
Badziu68 21-03-2015, 22:36 A czy ta naprawa niweluje wadę fabryczną ???
Niestety to co wyprawia Ford Polska do spółki z ASO we własnej intepretacji biuletynu to totalne bezprawie i kpina z klienta. Ja mimo, że spełniam wszystkie wymogi z biuletynu zostałem odrzucony z powodu: "samochód nie pochodzi z rynku polskiego" - według Ford Polska. Nie odpuściłem gdyż samochód został mi sprzedany przy ASO jako "pewny używany". Po kilku bojowych mejlach z rzecznikiem Forda, dostałem finalnie zgodę na wymianę radia. I tutaj uwaga: wymieniono mi je po prostu na inne używane, również pochodzące z wadliwej wersji (czytaj przeszczepione z innego samochodu). Dla mnie to kpina z klienta. Chwilowo straciłem wolę do dalszych przepychanek, cała ta sytuacja niestety sprawiła, że tradycja Fordów w rodzinie przestanie być kontynuowana.
A czy ta naprawa niweluje wadę fabryczną ???
Mam taką nadzieję. Co prawda, radia nie wymienili tylko naprawili ("Radia są naprawiane przez serwisy specjalizujące się w naprawie tego typu urządzeń, i do nich należy diagnoza i usprawnienie. Niestety nie otrzymujemy informacji jakie czynności zostają wykonane." - cytat z Ford Polska), ale gra, nawigacja działa. Czy zamienili na jakieś inne? - nie wiem. Myślę, że radio po prostu trafiło do jednego z niewielu serwisów, które to potrafią i robią. Dla mnie w zasadzie nie ma to znaczenia (naprawa/wymiana), liczy się efekt - na razie jest OK i oby jak najdłużej. :)
Mnie również udało się naprawić radio w serwisie Forda. Nie ukrywam, że kosztowało to trochę czasu i nerwów, ale najważniejsze, że muzyka gra już na całego w aucie :)
Polecam każdemu komu radio odmówiło posłuszeństwa i mieści się w przedziale, który Ford akceptuje zgłoszenie tego faktu do Ford Polska. W razie czego służę informacją w tym zakresie. Pozdrawiam.
bartoszek 26-03-2015, 16:00 Radio naprawione. Forda Polska dostał fakturę na około 800zł netto.
Ważne, że gra.
Ciekaw jestem, czy Ford Polska czasem z kompletem tych wszystkich faktur nie przyjdzie do mnie za zainicjowanie tegoż wątku...:619:
tedi_k Może na wszelki wypadek usuń swoje dane osobowe z profilu :)
grabhasz 04-04-2015, 12:32 Dzieki za swietny watek - pomoglo jak nic - 3 miesiace szukalem wady skad pobiera u mnie 1.5A i wszyslo (wymieniony aku, regenrecja alternatora, IDSy, modul BT/VC sprawdzenie az w koncu bezpiecznik od radia wskazal zmiany).
Zgodnie z biuletynem podjechalem do ASO wymontowali radio ale okazalo sie ze jest wyprodukowane miesiac pozniej niz obejmuje biuletyn (a usterka pewnie ta sama co opisuje TSB), stad zostaje naprawa radia na wlasna reke (czyli min 400zl). Znacie kogos z Wroclawia kto naprawia te radyjka (poza c-tronic z Zernikow, oni chca 600-800zl). Dzwonilem, tez do Katowic-Skanbis, Sochaczewa-Komtel i Poznania-Bestronic - wszyscy po 400zl i najlepiej rozmawialo sie z Bestronic-iem. Ktos juz tam naprawial i moze cos wtracic?
Natomiast problemow w ASO nie robili - widac temat juz mieli przerobiony. ASO Wroclaw - Germaz (tam wyjmowalem radyjko do sprawdzenia) ale dzwonilem tez do Pol-Motors i rowniez mowili, ze wyjmuja, sprawdzaja i odsylaja do Ford Polska.
Cholera i mnie też to spotkało :):)
Wczoraj padło radio. Już wysłałem info z prośbą do FP o wymianę (dam znać jak poszło).
Mam tylko pytanie na wyświetlaczu Convers pokazuje mi się tylko "konfiguracja i ustawienia" czy też tak mieliście.
Jutro jadę do ASO w Koninie profilaktycznie może się uda bez pomocy FP niemniej jednak może podpowiecie mi jak wyciągnąć radio by sprawdzić czy łapie się do wymiany.
grabhasz 06-04-2015, 23:12 Mam tylko pytanie na wyświetlaczu Convers pokazuje mi się tylko "konfiguracja i ustawienia" czy też tak mieliście.
Zgadza sie - nic wiecej nie mozna z tym zrobic - wydaje sie, ze oba uklady sa mocno sprzezone i producent nie zakladal, ze beda pracowac osobno :-)
Po prostu wszystkie inne opcje z conversa obsługiwane są przez radio i jeśli ono nie działa to pozostałe opcje sa nie aktywne.
Dzięki koledzy za info.
Mam jeszcze jedną prośbę czy możecie powiedzieć jak wyciągnąć to radio aby je odłączyć bo przeszukałem forum i nie mogę znaleźć informacji jak za to się zabrać.
slawek-kali 08-04-2015, 19:59 https://www.youtube.com/watch?v=CwgJ2ADiRsw
https://www.youtube.com/watch?v=v2FQOItwCbU
GoLdiFocus 09-04-2015, 17:12 Ja swoje radio sam sobie we własnym zakresie naprawiłem i powiem szczerze,że za 60zl to mi się nigdzie jeździć by nie chciało i prosić wielmożne ASO o łaskę.
gdzie i kiedy za 60 zł? i co było do wymiany?
Bump: czy ta akcja z wymianą jest jeszcze aktualna? mamy 2015.04.09 -?
co było do wymiany?
Przeczytaj biuletyn to się dowiesz ;).
Bump: Bump: czy ta akcja z wymianą jest jeszcze aktualna? mamy 2015.04.09 -?
Przeczytaj biuletyn to się dowiesz ;).
GoLdiFocus 09-04-2015, 17:37 Jest cień nadziei !!! Zadzoniłem do pol-motors we wrocławiu.
Pani w Serwisie sprawdziła po VIN - mój się załapie na bezpłatną naprawę - bo do końca 2015 roku Trwa akcja !!! we Wtorek 14.04 2015 jadęna 9.20 do salonu i mają demontować navi :) mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie ... dam znać ...
No widzisz,a Ty już radio chciałeś rozkręcać :one:
Kurcze wczoraj siadam do auta odpalam a moje radio zaczęło żyć.
Miłe zaskoczenie ale czekam dalej na odpowiedź z FP :)
grabhasz 13-04-2015, 22:49 Nie chce odbierac twojej nadziei ale mialem tak samo.
Na poczatku padlo na 2-3 dni i samo wstalo - pozniej stalo sie tak jeszcze kilka razy a za kazdym razem okres sie wydluzal, az do calkowitej smierci :<
To samo u mnie. Kilka razy restart klemy i wszystko grało. Po kilku tygodniach niestety cisza i radio przestało kompletnie odpowiadać.
Ja mam z moim radiem następujący problem, zdarzyło się to już kilka razy, chodzi o to że kilka razy radio zacięło się nie potrafiło odtworzyć ani płyty ani muzyki z karty SD ani wyszukać radia.. część przycisków przestawała działać.. np pokrętło głośności zwiększało głośność natomiast na wyświetlaczu pokazywało cały czas 0, albo auto nie reagowało na próbę zmiany nośnika do odtwarzania.. itd itd itd.. Mój Ford w FordEtis ma datę produkcji 05.06.2008, czy to jest usterka która kwalifikuje się do akcji serwisowej która jest opisana w tym temacie ?
Dodam że w listopadzie 2014 roku wymieniłem akumulator na nowy.
grabhasz 15-04-2015, 15:20 Na twoim miejscu zadzownilbym to najblizszego ASO i niech sprawdza po numerze VIN czy auto kasyfikuje sie rocznikowo. Jesli tak to jedz do ASO niemieckiego - tam wymieniaja cale radia na nowe wtedy problem mialbys rozwiazany. Jezeli wybierzesz polskie ASO wtedy bedzie naprawa i zobaczysz czy to byla wada opisana w biuletynie - jesli nie, czeka cie naprawa na wlasna reke. Nie wiem skad jestes ale musisz oszacowac koszty ewentualnej wyprawy za granice i naprawy - co tobie bardziej odpowiada.
Radio wymienione na nowe w niemieckim ASO. Bez zbędnych szopek, kto ma blisko polecam Autohaus Bergland GmbH Nicolaus-August-Otto-Str. 2 Frankfurt (Oder). Można się dogadać po angielsku.
stingerA6 17-04-2015, 17:20 Przykro to czytać, że do dziś Ford Polskę traktuje jako kraj kategori drugiej.
bartoszek 19-04-2015, 11:55 jako kraj kategori drugiej.
Chyba trzeciej....
Witajcie,
Próbowałem ogarnąć ten temat w Niemczech, ale mimo, że auto z Niemiec, PN się zgadza, serial się mieści w przedziale, dostałem odpowiedź, że radio jest wyprodukowane 9 maja 2009, a w biuletynie jest napisane że od czerwca 2008 do maja 2009.
Niemcy odmówili w salonie wymiany na nowy, choć początkowo byli na TAK.
Może powinni lepiej sprawdzić te radia, bo czytam, że to nie pierwsze, które ma taki problem, a nie mieści się w zakresie biuletynu.
Ostatnio jak miałem awarię, to po około miesiącu jeżdżenia włożyłem bezpiecznik do radia z powrotem i zadziałało. Teraz auto stało 4 dni i też padło.
Jest sens pisać do Ford Polska ewentualnie do Ford Niemcy z tym problemem? Ktoś kwestionował zakres wadliwych radio w Fordze?
stingerA6 22-04-2015, 05:43 Ja bym napisał, bo widać że twoje ma identyczną przypadłość jak wadliwa seria. Napisz niech zweryfikują konieczność wymiany/naprawy twojego radia ponownie.
grabhasz 23-04-2015, 11:04 Napisz napisz i daj znac co powiedza, mam wrazenie ze to jest polityka i nic tu sie nie ugra. Zawezili biuletyn, zeby takich jak my zrzucic na margines skarg ograniczajac swoje koszty a dodatkowo biuletyn trwa tylko do konca tego roku.
dla informacji - ja mam radio tej samej sygnatury ale wyprodukowane 02.07.2009 i tez biuletyn tego nie objal. Wyslalem radio do naprawy - zaplacilem 400zl (plus kurier) i radio gra jak przedtem, prady wrocily do normy. Serwis potwierdzil ze usterka byla ta sama ktora jest opisana w biuletynie.
Witam wszystkich.
Moge was troche pocieszyc tym , ze dzisiaj odwiedzilem dwa salony forda w okolicy gdzie mieszkam w niemczech , i krotko mowiac olali mnie z gory na dol. jeden to mnie prawie wysmial.widac , ze nie tylko w polsce zbywaja temat.
ALE NIE ODPUSZCZE . :roll:
Ja napisałem do Frankfurtu, ale nie mam jeszcze żadnej informacji zwrotnej, poza tym, że odebrali mojego maila. Czekam. Dam znać.
Dziś dostałem odpowiedź. Jestem umówiony na wizytę w tym tygodniu. Dam znać co i jak po powrocie.
Jestem po wymianie radia w Frankfurcie nad Odrą. Bardzo dobra komunikacja po angielsku. Żadnych pytań dodatkowych. Niestety potrzebne są dwie wizyty, bo za pierwszym razem sprawdzają stare i zamawiają nowe, a za drugim razem demontaż starego i montaż nowego. Wymiana w ciągu jednego tygodnia od umówienia się na pierwszą wizytę. Radio funkiel nówka śmiga :)
U mnie wystapil feler i radio padlo zupelnie..C+ go nie widzi ciemno i cicho wszedzie. Niestety wizyta w serwisie skonczyla sie kiepska wiadomosci..radio nie kwalifikuje sie do programu wymiany..
Jest jakis forumowicz z UK ktory naprawilby lub wie gdzie mozna naprawic w miare pewnie i za rozsadne pieniadze? Znalazlem jakies ogloszenia na ebay-u o serwisie ale ceny powalily mnie na ziemie - okolo 300 funtow za naprawe wiec troche kicha zwlaszcza ze samochod kupiony jakis miesiac temu..
Ps..po czym stwierdza sie ze radio nie podlega akcji serwisowej..bo ja podalem numer rejestracyjny samochodu w serwisie i mi powiedziano ze nie podlega a z drugiej strony czytalem ze to trzeba numer seryjny radia sprawdzic i po tym numerze dopiero mozna to stwierdzic..hmm jutro umowilem wizyte w serwisie to sie bede musial dopytac...
Naprawa w Polsce ok. 500zł. Pogadaj z kolegą Holdenikus.
Cześć :)
miałem podobne przypadłości. Napisałem do Ford Polska i odpisali mi, że biuletym nie obejmuje Polski, ale w drodze wyjątku mi naprawią. Wybrałem serwis, pojechałem, wymontowali i po dwóch tygodniach miałem naprawioną navi.
Spróbujcie :)
Pozdrawiam
No i kurcze kicha...serwis Forda w Norwich dal dupy po calosci (nawet nie wiedzieli ze taka akcja serwisowa jest prowadzona..po okazaniu im biuletynu potwierdzili ze samochod jest o miesiac za mlody i sie nie kwalifikuje). Zrobili diagnoze za ktora zaplacilem i okazalo sie ze radio jest zepsute...:) Dokladnie powtrazam im slowa..kable sa dobre a radio nie..jak sie zapytalem co jest zepsute to uslyszalem ze nie wiedza bo oni tego nie sprawdzaja:)Ok..wyciagnalem radio sam i sprawdzilem z biuletynem i okazalo sie ze numer seryjny podlega ale radio znowu o miesiac za mlode....Czy ktos juz moze probowal kontaktowac sie z Boshem lub Fordem zeby objeli gwarancja "mlodszy" model ktory cierpi na to samo? Dzis wlasnie sie wkurzylem bo cholerne radio rozladowalo mi akumulator wiec to na bank jest to samo co u wszystkich.. Bede sie kontaktowal z Boshem i zobaczymy co powiedza a jakby ktos juz tego probowal (proby serwisu radia ktore ma te same objawy ale nie podlega juz akcji serwisowej) to dajcie znac...
Dawid88888888 08-07-2015, 11:17 Hallo
Jak próbowałem wymienić swoje radio w Austrii. Pierwsze wrażenie super, weryfikacja radia poprzez podanie VIn - OK, termin wymiany ustalony i to bez jakiejkolwiek wizyty (wszystko na telefon i email) pozostało przesłać scan dowodu rejestracyjnego i numer radia na podstawie którego serwis miał zamówić nowe radio przed moją wizytą. I tu porażka !!! Otrzymuje telefon od osoby z serwisu (zresztą bardzo miłej) z przeprosinami że wprowadził mnie w błąd ale niestety Ford Austria nie ma umowy z Ford Polska (a tu jest zarejestrowany samochód) i nie może mi wymienić radia.
A szkoda. Gdyby nie ten mały problem że jesteśmy z Polski, sprawę udało by się załatwić dosłownie w 1,5 tygodnia, bez zbędnych oględzin, po weryfikacji na podstawie VIN i tylko przy jednej wizycie w serwisie tzn montażu sprawnego radia !!!
Kiedy my dogonimy takie standardy obsługi klienta ???
Bump: Dodam jeszcze że w tym momencie czekam ponad tydzień na odpowiedz Ford Polska czy łaskawie podejmą temat (mimo że samochód chociaż używany ale został zakupiony u dilera Forda w Polsce). Jeśli nawet wyrażą zgodę to potem oględziny / naprawa czyli miesiąc najmniej. A mogło być tak przyjemnie !!!
Panowie .
Byłem dziś w niemieckim serwisie Forda.Pan z obsługi wbił do komputera nr.VIN i odpowiedział mi ,że niestety przykro mu ale nie wyskakuje mu żadna informacja o wymianie sprzętu przez Forda.Czy może muszę się powołać na ten biuletyn wydawany przez Forda.Gdzie znajdę ten biuletyn w którym jest mowa o tej akcji serwisowej.Może ma ktoś link do strony gdzie mógłbym go wydrukować i póżniej pokazać w serwisie.Gdzie szukać tej informacji?Najlepiej po niemiecku.
stingerA6 10-08-2015, 20:17 Na pierwszej stronie masz biuletyn do pobrania.
Uwaga: na pierwszej stronie dodałem link do aktualnej wersji TSB w sprawie FX.
Niestety nadal wymienione są rynki, na których działa TSB, więc pozostało liczyć na łaskawość Ford Polska, bo rynek polski Ford generalnie "ma gdzieś"...
Na pierwszej stronie masz biuletyn do pobrania.
Dzięki bardzo .
A gdzie szukać biuletynu w języku niemieckim?
stingerA6 13-08-2015, 20:44 Wystarczy podać numer akcji. Ja bym na twoim miejscu podjechał do innego ASO. Mi w niemczech wymienili bez problemu i do dziś jeszcze przysyłając kartki świąteczne.
..A gdzie szukać biuletynu w języku niemieckim?
Numer biuletynu we wszystkich językach jest taki sam - wystarczy im podać numer tego zamieszczonego a sami sobie znajdą...
.:jacek:. 21-08-2015, 16:34 Dzisiaj skończyłem wymieniać travelpilota w Galaxy pochodzącym z Belgii w Autohaus Ford, Odenwaldring w Offenbach am Main, pod Frankfurtem _nad_Menem_ z okazji wakacji ;) Czas oczekiwania na radio 3 dni, chociaż początkowo miało być nawet 2 tygodnie. Bezproblemowe umówienie się na następny dzień, nie ma kolejek, żadnych kosztów. Polecam. Nie polecam natomiast pobliskiego Hessengarage, miałem nieprzyjemność tam trafić w związku z problemem z akumulatorem półtora roku temu, zostałem potraktowany jak intruz.
Przy okazji, wielkie podziękowania dla forum za informacje o możliwości skorzystania z akcji serwisowej w Niemczech.
Szanowni,
Mam kłopot z radiem / nawigacją (zdjęcie tutaj: https://www.dropbox.com/s/7nsqudcvxrxgfyr/ford-radio.jpg?dl=0), które dwa dni temu przestało działać. Ekran jest czarny, podświetlenie guzików i pokręteł nie działa. Wcześniej zdarzały mu się takie wyskoki, ale odłączenie klemy od akumulatora, odczekanie chwili i podłączenie jej ponownie załatwiało temat. Niestety nie tym razem :( Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, są w idealnym stanie. Wszystko, poza radiem, działa w aucie bez zarzutu - wszystkie lampki świecą, nawiewy dmuchają, auto pali bez problemu.
Macie pomysł co może być przyczyną takiego stanu radia?
Auto: Focus późny 2008, kombi, 1.6 HDi
stingerA6 29-09-2015, 20:04 Standardową usterka fx-a. Jest akcja serwisową wymiany tych radyjek, ale za Odrą. U nas albo naprawa we własnym zakresie za ok. 400 zł, albo pismo do centrali w Polsce ( czasami się uginają i naprawiając).
Czy mógłbyś podać linka do opisu tej akcji wymiany? Dzięki
|
|