Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Rozebranie fotela kierowcy
Witam.
Ostatnio zauważyłem ze w moim Mondeo w fotelu kierowcy ale z tyłu odkształca sie jakis element.
"Pomacałem" go i wyglada to tak jak by cos bylo w nim pęknięte.
Potrzebuje teraz pomocy jak rozebrac tapiserke fotela zeby jej nie uszkodzic a dostac sie do tego plastikowego czegoś znajdującego się z tyłu fotela.
Wie ktoś z was może jak sie do tego zabrac?
Fotel jest z elektryczna regulacja bez podgrzewania.
prawdopodobnie pękła sprężyna od regulacji lędźwiowej. Rozbierałem już fotel i nie jest to nic trudnego. dla lepszego dostępu najlepiej fotel jest wymontować i robic w domu.od spodu fotela znajdziesz takie jakby zakładki , które łacza materiał tylnej i przedniej części oparcia. należy to rozpiąć i wyciągnąć kółko regulcji pochylania oparcia i kółko regulacji lędźwiowej. następnie materiał oparcia do góry i w zasadzie mamy dostep o mechanizmu regualcji lędźwiowej. tapicerka trzyma się jeszcze od dołu na takich jakby haczykach, tez trzeba je odpiąć.
Poczytaj tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2045974#post2045974) i daj nawet się nie pakuj w wyciąganie fotela.
no przy takiej pogodzie jak dziś nie zazdroszczę grzebania przy fotelu, no chyba , ze w ocieplanym garażu. Ale i tak uważam , że łatwiej jest wyciągnąć fotel, to zajmuje dosłownie 10 minut
A jeżeli to ten drut od podparcia pękł to mozna go gdzie dokupić dorobić czy tylko serwis?
Hej.
Ja też wymieniałem niedawno tą sprężynę. Dostęp bardzo łatwy przynajmniej przy fotelach w skórze. Z dołu rozpinasz pokrycie i odpinasz od ramy fotela takie 2 haczyki na sznureczkach które napinają przednią część pokrycia fotela. Zdejmujesz gałkę regulacji lędźwiowej i zawijasz pokrycie oparcia do góry. Ja sprężyny na rynku wtórnym ani zamiennika nie znalazłem. W serwisie musiałem kupić cały mechanizm regulacji lędźwiowej (2sprężyny i kawałek plastiku z linką do regulacji ) aczkolwiek czytałem że niektórym udało się to pospawać (u mnie brakowało kawałka). Ja kupowałem w REWO Lubin. Cena po rabacie 240zł
Miałem dokładnie to samo z fotelem.
Polecam zebrać to co zostało i znaleźć firmę która zajmuje się sprężynami.
Ja przypadkiem znalazłem taką w Milanówku pod Warszawą i zrobili mi taką sprężynę za 10 zł.
Wczoraj, podczas zimnego dnia wymieniłem to w 10 minut, bez wyjmowania fotela.
Też wymieniałem i wyciągałem fotel ale zupełnie niepotrzebnie, wystarczy przesunąć go max do przodu, siadsz z tyłu, wyciągasz pokrętło regulacji lędźwi rozpinasz tapicerkę na dole, podciągasz ją trochę do góry i masz super dostęp do pękniętego druta. Całość 5 minut roboty.
Nawet nie trzeba ściągać regulacji lędźwiowej. Dostęp jest wystarczający.
PS.
Ja spawałem, ale nie wytrzymało to długo. Firma od sprężyn, dobry pomysł tylko jak tego szukać.
zrobiłem małą foto-instrukcję z wymiany sprężyny:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=200546
holjarek 02-02-2015, 13:59 Zapadnięte oparcie przedniego fotela?
To prawdopodobnie pęknięta sprężyna oparcia w układzie regulacji odcinka lędźwiowego.
Oferuję do sprzedaży sprężynę oparcia przedniego fotela do Forda Mondeo MK4, S-max.
http://allegro.pl/sprezyna-oparcia-fotela-mondeo-s-max-i5041588678.html
kpietrek 19-02-2017, 16:31 Podpowiedzcie jak zdemontować fotel?? Co trzeba odkręcić by się za dużo nie narobić??
Ewentualnie jak odczepić ten boczny plastik muszę dojść do jednej śruby a bez tego nie dojdę :-(
Plastik jest blokowany przy pomocy wkręta.Znajduje się on z tyłu fotela
kpietrek 19-02-2017, 17:01 Jakieś foto?
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Proszę:
https://www.dropbox.com/s/hvac254sox63l0c/FordEtis%20-%20TECHNICAL%20SERVICE%20BULLETIN%C2%A0%2015-1024.pdf?dl=0
kpietrek 10-03-2017, 05:00 Dziekuje
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
To może ja się podczepię pod temat. Pacjent: mondeo mk4 fl. Na dziurach zaczął skrzypieć fotel kierowcy. Co może być przyczyną i jak to wyeliminować? Fotel z pełna elektryką, podgrzewany. Dodam że nie jestem ciężki..70kg moja tuszy liczy.
To może ja się podczepię pod temat. Pacjent: mondeo mk4 fl. Na dziurach zaczął skrzypieć fotel kierowcy. Co może być przyczyną i jak to wyeliminować? Fotel z pełna elektryką, podgrzewany. Dodam że nie jestem ciężki..70kg moja tuszy liczy.
Kolego miałem taki problem od dnia zakupu mojego mondka i udało mi się to wyeliminować wazeliną w sprayu. Dokładnie to skrzypiało na połączeniach tego ślimaka regulującego wysokość( przynajmniej u mnie)
Fotel masz elektrycznie sterowany? Jak się do niego dobrać? Dużo zabawy?
Fotel masz elektrycznie sterowany?
Tak
Jak się do niego dobrać? Dużo zabawy?
Ja to ogarnąłem przy okazji prania kiedy miałem wyjęte siedzenia z auta więc dostęp był banalny. Samo wyjęcie fotela z auta to też nie problem. Wtyczka cztery śruby i troszke siły bo fotel troche masy ma:)
Czyli od dołu fotela jest dostępny ten ślimak? Nie trzeba rozbierać żadnych bocznych plastików etc?
Czyli od dołu fotela jest dostępny ten ślimak? Nie trzeba rozbierać żadnych bocznych plastików etc?
Na początek to podnieś fotel na maxa w góre i spróbuj się dobrać od tyłu bo to jest dostępne.
Dzięki za rady..tak zamierzałem właśnie zrobić :)
Kordecki 03-11-2018, 10:29 Witam, odświeżając wątek w jaki sposób odpiąć to plastikowe pokrętło od regulacji lędźwi. Muszę też drut wymienić ale jak szarpie to kółko to ciągnę razem z linką a nie chce przesadzić żeby czegoś nie uszkodzić. Ktoś coś podpowie jak zdjąć to pokrętło ? Pozdrawiam
artur1970 03-11-2018, 16:13 Do siebie, musisz użyć siły bo nie wyjdzie
Kordecki 05-11-2018, 13:20 Dzieki, ale ma wyjść samo pokrętło plastikowe czy razem z linką jakoś ?
artur1970 05-11-2018, 13:22 Samo
Kordecki 05-11-2018, 13:23 ok, będę próbował, dzięki
Kordecki 06-11-2018, 10:54 OK, drut zdemontowany. Jeszcze pytanie czy warto kupować używkę z allegro ? Bo jestem spod Wrocławia i do Milanówka trochę daleko gdzie dorabiają takie rzeczy a w tych stronach nikt się nie chce tego podjąć. Pozdrawiam
artur1970 06-11-2018, 15:32 Używki też są ok. jak coś zapraszam na PW
|