Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Filtr / osuszacz klimatyzacji gdzie jest ?
Witam , potrzebuje konkretnej porady wydaje mi się że za bardzo paruja mi szyby czasem z rana muszę je skrobać ze szronu .
W związku z tym pytanie ;
gdzie w tdci 2,0/140KM QXWA jest umiejscowiony filterek osuszacz i jak się do tego zabrać w przypadku we. wymiany.
http://www.motocentrum.pl/osuszacz-klimatyzacji,ford,s-max,2-0-tdci-140km,36-5542-19444-100357-0-105-8ft351193121,pr
Zainspirowany artykułem http://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyzacja-samochodowa/kiedy-nalezy-wymienic-filtr-osuszacz-w-ukladzie-klimatyzacji/
postanowiłem spróbować samemu coś z tym zrobić żeby poprawić komfort .
Na pewno - nie ma wilgoci pod dywanikami i jest zawsze czysto wewnątrz i na szybach .
Klima działa dobrze odgrzybiałem ją latem i jest ok.
Zastosowałem dla próby przetarcie szamponem szyb :surprise: i nawet trochę pomogło (dla porównania przeczyściłem pół szyby ) .
Mimo to nie jest sucho jak to w innych samochodach widzę to po szybach samochodów na parkingu .
A może po prostu masz zapchany filtr kabinowy , bo objawy moim zdaniem na to wskazują , jak nie był wymieniany to może warto wymienić
Nic z tych rzeczy , ani nie jest brudny ani wilgotny co podejrzewałem .przed wyjazdem na wakacje wymieniałem .
Już robiłem tak że na okres zimowy całkowicie wyjmowałem filtr kabinowy i niewiele to pomogło . Tak że mam drugi filtr węglowy zakupiony w ASO .
I po włączeniu klimy nadal nie schodzi ci para z szyb?
Czytaj dokładniej , chodzi o to że jak wchodzę do samochodu często są zaparowane .
Jak wychodzę jest wszystko ok.
Tak dla ścisłości- tą wilgoć masz od środka? może obieg powietrza zaciął się na wewnętrznym?
... gdzie w tdci 2,0/140KM QXWA jest umiejscowiony filterek osuszacz i jak się do tego zabrać w przypadku we. wymiany...
Rozgryzłeś temat?
fryszard 05-04-2015, 02:32 osuszacz jest na chłodnicy, zintegrowany z nią. tak ze jakbys chciał wymienic to wymieniasz chłodnice.
Też tak mi powiedziano kiedy 4 lata temu zmieniałem chłodnicę klimy.
Teraz szukając osuszacza do Alfy kumpla znalazłem osuszacze do Smaxa
np
- BEHR HELLA SERVICE 8FT351193-121 za 86 pln http://www.iparts.pl/auto-czesci/osuszacz,ford,s-max-od-2006-05,2-0-tdci-140km,36-5542-19444-100357.html
- NISSENS 95499 za 161 pln https://www.motointegrator.autotrader.pl/produkty/1368522-osuszacz-klimatyzacji-nissens-95499
Kiedy kupowałem chłodnicę to osuszacze nie występowały jako samodzielne części. Może coś się zmieniło?
Tak jak swego czasu z gumami do tylnego zawieszenia, czy oryginalnymi oringami przy wtryskach.
Jest w tunelu środkowym od strony kierowcy tuz przy nogach , taki niebieski filterek czy to nie będzie ten osuszacz .?
motorek4612 05-04-2015, 10:18 Kurde z tego co ja się orientuje to osuszacz jest słusznych rozmiarów i z reguły jest z prawej strony w nadkolu przed kołem schowany. I tam poszukaj, duża ameliniowa pucha do której idą przewody od klimy.
Rafal ............przeczytaj pierwszy post .
Osuszacz jest elementem chłodnicy klimy. Wydaje mi się, że to jest ten element, który zaznaczyłem na zdjęciu.
Bez względu czy to jest to, czy nie to dalej pytanie czy ktoś to w realu wymieniał?
Odświeżę temat, wymieniał ktoś już osuszacz? Czy jest to integralna część chłodnicy czy mozna wymienic sam osuszacz? W internecie są różne warianty
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Odświeżę temat, wymieniał ktoś już osuszacz?
Rozgryzles to? Czy ktos wymienial osuszacz? Da sie samemu jesli klima jest pusta? Czy trzeba razem z chlodnica?
O ile wiem to jest tam zaworek, ale w jednym warsztacie mi powiedzieli, ze ciezko go odkrecic.
Mam pusta klime, wszystko ucieklo, ale proznie trzyma. Gdzie to nabic tanio w okolicach wshodnich Wawy?
Ew. jakis dobry serwis ktos zna? Obdzwonilem sporo warsztatow i w wiekszosci to tylko nabijacze, a nawet jak ktos chce sie podjac naprawy to juz po paru pytaniach wnioskuje, ze nie maja pojecia o klimach.
PS. Caly temat to pomieszanie z poplataniem. Malo kto w tym watku wie co to osuszacz. Osuszacz klimy to taki wklad do klimy z kulkami chlonacymi wilgoc z czynnika chlodniczego. Nie ma nic wspolnego z zaparowanymi szybami ani nawet z nawiewem powietrza. To tak jakby ktos niezorientowany czytal ten watek.
PS. Caly temat to pomieszanie z poplataniem. Malo kto w tym watku wie co to osuszacz. Osuszacz klimy to taki wklad do klimy z kulkami chlonacymi wilgoc z czynnika chlodniczego. Nie ma nic wspolnego z zaparowanymi szybami ani nawet z nawiewem powietrza. To tak jakby ktos niezorientowany czytal ten watek.[/QUOTE]
Dokładnie tak jak piszesz nie ma nic wspólnego z parującymi szybami itd. ma osuszyć układ zamknięty klimy (tam gdzie jest czynnik ) aby nie bało tam wody aby nie zamarzło zimą. Ja miałem wszystko szczelne ale chłodnica klimy do wymiany (przytkana przez zanieczyszczenia) wymieniłem na nową z zintegrowanym osuszaczem i jest ok.
Bump: Wiem jedno, jak układ bez czynnika to osuszacz do wymiany.
|
|