Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Wymiana oleju w manualnej skrzyni biegów 6-tce.
motorek4612 22-12-2013, 18:49 Witam, dzisiaj podczas jazdy zauważyłem ze jak cisnę auto na 3 biegu to zaczyna wyć skrzynia(a może to nie skrzynia), takie miauczenie, na innych biegach tego nie ma, wiec postanowiłem sprawdzić poziom oleju bo może jest mało, i tu jest kłopot bo zanim zacznę.......
Przeszukałem wszystkie wątki, i jest sporo tematów, na temat automatów ,półautomatów, i tyle, na temat manualnej skrzyni 6 biegowej typu "MMT6" bo ja mam chyba taką skrzynie, chociaż pewny nie jestem ,a jest tez kilka innych typów skrzyń 6 tek, do których pasuje kilka rodzajów oleju.
Wiec może bym od razu wymienił na świeży olej, tylko nie wiem gdzie jest spust i wlew, czy wlew będzie tez od razu kontrolka poziomu oleju, i jaki olej polecacie????
Proszę o jakieś fotki,opis gdzie jest wlew spust oleju ze skrzyni ile i jaki olej zalać żeby to hulało????? Pozdrawiam i dziękuje, a i będę sobie sam wymieniał, wiec roboty się nie boje.
Cześć,
Ze skrzyniami nie ma żartów...co do oleju to nie wiem musiałbym szukac, ale mam taki młyn że masakra.
Kilka skrzyń robliśmy w ostatnim czasie w s-maxach, bo zaczęły sie sypać.
Ale najlepiej żeby sprawdzić czy to skrzynia trzeba jechac do warsztatu auto w górę i słuchac, bo może byc łożysko podpory, moze być skrzynia, może być cos innego....dużo by gadac, a w koszta mozna sie łatwo wpędzic...a to niepotrzebvne.
Oleju sie w skrzyni nie wymienia, chyba że sie leje....
Też mam problem z odgłosami ze skrzyni (terkotanie jakieś w czasie jazdy po zdjęciu nogi z gazu z włączonym biegiem). To że to skrzynia jest potwierdzone przez trzy niezalezne warsztaty i srebrny olej z opiłkami. Koszta, w jakie się wpędziłem, to na razie jakieś 2tys., które poszły najpierw na diagnozy, a potem próby napraw, które nie przyniosły żadnych efektów. Mam więc w perspektywie wymianę skrzyni na jakąś używkę. Póki co jeżdżę już tak z pół roku, bo pomimo tych odgłosów wydaje się, że skrzynia działa normalnie, chociaż ostatnio 1 i 2 bieg zaczęły jakby trochę ciężej wchodzić. Pomyślałem, żeby spróbować dolać do skrzyni ceramizera. Nie żebym jakoś bardzo mocno wierzył w jego skuteczność, ale niektórzy, również na tym forum, piszą, że pomogło (bo np. biegi lepiej wchodzą albo ciszej pracuje), a że koszt jest niewielki (dawka ok. 60zł) i raczej zaszkodzić nie ma jak, więc czemu by nie spróbować? No i tu mam problem taki, jak motorek4612: gdzie mam to wlać?
citrovit 23-12-2013, 14:09 Witam,też powoli zaczynam o tym myśleć.Moim Maxiem sporo już przejechałem bo minęło 350000 km i poważnie myślę nad wymianą oleju w skrzyni biegów,a ona jest ręczna 6-cio biegowa.Dziwią mnie panowie w serwisie odpowiadajac krótko,,w skrzyni się nie wymienia,to jest olej dożywotni" tylko nie wiem o czyje dożywocie tu chodzi moje czy samochodu.Moje dożywocie można mniej wjęcej wyliczyć,ale samochodu nikt jeszcze nie potrafił mi powiedzieć na jak długo fabryka przewiduje sprawność tego samochodu.Teraz ma on 3 lata i 2 miesiące i 350 tyś km przebiegu.Według mnie czas najwyższy wymienić olej w skrzyni biegów.Nadmienię,że w instrukcji Mercedesa Vito ba takiego też mam,jest jasno napisane wymiana oleju w skrzyni i w moście tylnym przed 300 tyś km.Co wy na to koledzy forumowicze? Przy następnej wizycie w serwisie forda będę chciał wymusić u nich wymianę oleju w skrzyni.
Marcin Pop. 23-12-2013, 20:12 Proszę o jakieś fotki,opis gdzie jest wlew spust oleju ze skrzyni ile i jaki olej zalać żeby to hulało????? Pozdrawiam i dziękuje, a i będę sobie sam wymieniał, wiec roboty się nie boje.
strona kierowcy (lewa). Są 2 śruby imbus "6" dolna spust - górna wlew i jednocześnie poziom oleju. Ja do swojego wlałem olej syntetyk Castrol Transmax. Oleju wchodzi coś koło 2 litrów.(nie pamiętam dokładnie). Skrzynka chodzi idealnie nawet w mrozy.
motorek4612 24-12-2013, 20:46 Witam , jestem już po wymianie, jak kolega pisał dwie śruby, dolna i górna, oleju wg książki wchodzi 1,9 litra, ale ja wcisnąłem 2 litry i zakręciłem korek, stary olej był klarowny czysty i czerwony, wyleciało ok 1,7 litra czyli nieco mniej niż miało być, zalałem olejem Valvoline max life,syntetyk 75w90 klasy GL-4,w niedalekiej przyszłości mam do wymiany zimerring na skrzyni bo się poci. Skrzynia po wymianie chodzi inaczej, albo ja mam takie dziwne wrażenie, jak miałczalo na 3 tak mialczy, a biegi wchodzą jakoś tak twardo, ale polatam tak do wypłaty i zmienię jeszcze raz olej na castrola
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Olej-przekladniowy-CASTROL-SYNTRANS-FE-75W-1l.-WSS-M2C200-D2/4148
a ten co wlałem potraktuje jako płukanie skrzyni.Pozdro
A ja mam pytanie czy olej w skrzyni biegow nalezy wogole wymieniac.
Mam S-Maxa 2.0 TDCi 140KM. Manualna 6-biegowa skrzynia.
W nieautoryzowanym serwisie chca mi wymienic ten olej (1.75 L) przy 60.000 bo taki maja plan na ten przebieg.
A w autoryzowanym serwisie powiedzieli, ze oleju w manulanej skrzyni sie nie wymienia. Tylko w automatycznej.
To jak ? Wymieniac czy nie ?
Jest takie przysłowie, jakkolwiek nie zrobisz, i tak będziesz żałował. Zdaj się na swoją intuicję, bo jak wymienisz, nic sie nie stanie, jak nie wymienisz, a cos kiedyś w skrzyni nawali, itd...
Ile osób piszących, tyle zachowań, jedni wierzą w to co napisane, a inni robią swoje. Ja należę do tych drugich.
szmelcmax 11-07-2014, 19:57 Witam. Dodam swoje trzy grosze, ale tak ogólnie bo w S-maxie oleju jeszcze nie wymieniałem. Ale może kiedyś. Za to zrobiłem to w prawie nowym Polonezie Caro Plus. Biegi wchodziły precyzyjnie, ale dość ciężko. Zwłaszcza w mróz było to odczuwalne. Jako że nie spodziewałem się aby fabryka stosowała dobry olej, postanowiłem zmienić na jakiś wysokiej jakości. Marki nie pamiętam. To było dobre posunięcie. Odczucia były bardzo pozytywne. Działanie skrzyni wyraźnie lżejsze. Także to może być najprostszy sposób na poprawę tego elementu. No chyba ,że wiemy na pewno jaki mamy fabrycznie olej i jest on z górnej półki. Ale wątpię w taką "rozrzutność" producentów aut.
Ja jestem właśnie po wymianie oleju w skrzyni w esiu 140km manualna 6cio biegowa. przelot 350k km 7lat. Chodzi zdecydowanie lepiej, ciszej, płynnie. Koszt oleju jakieś 150pln Castro trans coś tam
co do oleju trzeba go wymieniac!!
tam caly czas tra sie o siebie metalowe elementy
czyli metalu w oleju przybywa
a zarazem ten olej przeplywa przez samoregulatory i lozyska
wiec zastanowcie sie nad tym
citrovit 22-12-2014, 17:01 Dodam od siebie.S Maxa mam od nowości,zrobiłem nim 480 tys km od 2010 roku i dzisiaj rozmawiałem w serwisie,że czas najwyższy wymienić olej w skrzyni.Doszliśmy do wniosku,że zrobimy prezent skrzni biegów i wymienimy olej na pół miliona.
Skrzynia sprawuje się znakomicie pieknie wchodzą biegi i nic jej nie słychać.Acha skrzynia 6 manualna.
Pozdrawiam.
Wilgoć, opiłki metalu, starzenie się oleju to ma wpływ na jakość smarowania. Tak samo jak odpowiedniej lepkości olej 75W który dociera do łożysk igielkowych, natomiast 75w90 jest za gesty i zaciera łożyska dlatego ze ma za wysoka lepkość kinematyczna.
Stąd wasze problemy ze skrzyniami.
Bump:
Marcin112 19-03-2017, 21:38 Ja po doświadczeniach w mojej starej vectrze i naprawie skrzyni wymieniam olej.
Facet co profesjonalnie zajmuje się naprawami skrzyń powiedział mi żeby wymieniać co 60 -90 tys.
Teraz jak byłem z S-maxiem na serwisie poprosiłem o wymianę oleju w skrzyni.
Oczywiście usłyszałem ze tam oleju się nie wymienia bo producent tak przewiduje ale ze byłem uparty no to pan łaskawie wymienił.
Potem sam mi przyznał racje ze już ten olej był troszkę wodnisty, a nalatane miałem 140 tys
Koszt wymiany 190 zl z olejem, wnioski wyciągnijcie sami.
Jest inny wątek na forum gdzie też o tym gadaliśmy, w końcu jeden z kolegów napisał do producenta i dostał oficjalną odpowiedź że :"olej w skrzyni jest dozywotni, ale ZALECA SIĘ JEGO WYMIANĘ! co jakieś 200 czy 300k kmów " polecam się stosować do takich" zaleceń" producenta. Wątek jest gdzieś na forum, ale z Tapatalka niewygodnie mi szukać
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
PetroSmax 29-07-2022, 19:12 Witam, temat dość wiekowy, ja na forum od niedawna. Ostatnio wyciekło mi trochę oleju że skrzyni, przy wybijaniu sworznia półoś się wypięła, i teraz mam problem, kupiłem olej MOTUL SAE 75W90 2L, katalogowo wchodzi 1.75L i gdzie go wlać? Szukałem śrub na imbus 6 i nic, czy czasem to nie są te korki, dolny od spustu, a górny do wlania?
https://iv.pl/image/GI1h1cf
Pełne obrazy skrzyni:
https://www.shrot.pl/oferta/ford-s-max-25-t-skrzynia-biegow-6g9r-7002-hd-795366
RyszardaTrzeciaWaza 30-07-2022, 09:41 Korek wlewu jest tutaj
Bump: Korek wlewu jest tutaj
radek2013 07-12-2022, 13:14 Producent skrzyń biegów do Ford smax, galaxy mondeo itd. wyraźnie zaleca wymianę oleju po 65-70 tyś km. Wnioski wyciągnijmy sami.
Nowy_ford_2021 07-12-2022, 17:45 korek wlewu oleju do skrzyni znajduje się u góry od strony akumulatora. Z lewej strony od koła są dwie śruby na imbus ale jedna to spust oleju a druga to kontrola poziomu. Tak więc zdjęcie złe.
koval1980 08-12-2022, 17:35 Producent skrzyń biegów do Ford smax, galaxy mondeo itd. wyraźnie zaleca wymianę oleju po 65-70 tyś km. Wnioski wyciągnijmy sami.
Że jak? Jeśli chodzi o Mondeo MK4 to znalazłem tylko informację, że zaleca się co 150tys.km.
mirkosław 20-12-2022, 10:41 Że jak? Jeśli chodzi o Mondeo MK4 to znalazłem tylko informację, że zaleca się co 150tys.km.
Pewnie znalazłeś u Forda info, a on u PRODUCENTA SKRZYNI.
Ja wymieniam zawsze. W każdym mechanizmie łączne z "dyframi", rozdzielaczami napędu itp. itd. Często wbrew zaleceniom producenta auta. Podobnie zresztą olałem kiedyś long life ;) Fajnie wypłukać o ile to możliwe osad z dna skrzyni. Bo tam w tym maśle tkwią ucierki z układania się elementów i lepsze byłoby, gdyby świeży olej ich nie poderwał
Te zalecenia dożywotniego oleju mają wiele wspólnego z... ekologią w EU. Serio. Wystarczy wspomnieć, że dziwnym trafem zalecenia serwisów olejowych silników/skrzyń mogą być dal tego samego auta różne w zależności od... kontynentu na który jest przeznaczony do sprzedaży.
koval1980 20-12-2022, 10:45 Pewnie znalazłeś u Forda info, a on u PRODUCENTA SKRZYNI.
Znalazłem u producenta skrzyni i tak się stosuję, niebawem kolejna wymiana oleju w skrzyni.
|
|