Arkadiusz61
05-01-2014, 10:57
Witam.
2 miesiące temu wymieniłem komputer w MK6
Licznik pokazuje przebieg tak jak przed wymianą. Nie wiem tylko czy podczas sprzedaży auta ktoś mi nie zarzuci(po podłączeniu pod serwisowy komp) że sterownik ma zapisaną inną wartość przebiegu, tą z samochodu od którego pochodzi komp. (sterownik)
Przebieg zapisuje się tylko w liczniku
Witam
Na PCM.Niektóre usterki są zapisane, przy jakim stanie licznika wystąpiły.Klient przyjechał na naprawę gwarancyjną skrz.biegów.Diagnosta podłączając kompa,znalazł informację że niektóre informacje wskazywały na przebieg inny niż ten na liczniku.Okazało się że klient cofnął go o 100 tyś.
pozdrawiam
Zamiast otwierać nowy wątek dopiszę tutaj.
Przez nieuwagę skasowałem przebieg całkowity (nie dzienny).
Poczytałem trochę, ale pewności nie mam: Czy szeroko rozumiany komputer może odczytać prawdziwą wartość licznika/drogomierza? Skoro da się cofać liczniki to rozumiem, że będę mógł przywrócić prawdziwą wartość.
Sprawa dotyczy Forda Fusion.
Czy ktoś może pomóc?
Proxim@Ar
01-02-2016, 21:42
Nie wiem jak w Fordach, ale w innych markach jest coś takiego jak hodometr. Tam zapisuje się przebieg, niezależnie od licznika. Sprawdzisz to podłączając do komputera oryginalny program do diagnostyki, bądź wyższe modele dostępne w autoryzowanym serwisie.
jakiś czas temu miałem przypadek z mondeo, na liczniku miał przebieg dwa razy mniejszy niż w jednym z modułów. Wystarczyło podłączyć się forscanem i oba przebiegi były pięknie widoczne. Ostatecznie okazało się że jeden z modułów był wymieniany ale przy sprzedaży zawsze ktoś może się przyczepić.