Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Montaż haka co i jak ?
Dzisiaj podszedłem jeszcze raz do tematu tej instalacji, znalazłem gdzieś w necie serwisówkę z montażem haka od ruskich i tam gniazdo bezpiecznika haka w skrzynce bezpieczników oznaczone jest nr F28.
Na stronie https://bezpieczniki.net/ford-focus-mk3-od-2010-roku-bezpieczniki-schemat/ gniazdo F28 też jest opisane jako moduł haka. U mnie pod gniazdem F28 były dwie nóżki, wiec włożyłem bezpiecznik 40A, skoczyłem do piwnicy po platformę na rowery, podpiąłem do auta i co? Voila, platforma działa. Nic nie trzeba było wypinać, przepinać, ani ciągnąć przewodu od akumulatora do tyłu auta, oczywiście wcześniej była aktywacja modułu haka Forscan'em.
Znowu mnie zastanawia czemu w jednym modelu auta producent postanowił oznaczyć w niektórych egzemplarzach gniazdo F26 jako moduł haka a w niektórych gniazdo F28? :shock::evil:
Dodaje zdjęcia mojej skrzynki bezpieczników w bagażniku i ruskiej serwisówki.
Bez bezpiecznika 40A
https://images89.fotosik.pl/610/96674a4a1d07f02emed.jpg
Z włożonym już bezpiecznikiem w gniazdo F28
https://images92.fotosik.pl/611/89ad35381b5e9c5dmed.jpg
ruska serwisówka montażu haka
https://images90.fotosik.pl/610/8f005402fea95bf8med.jpg
Witam,
W moim FF 3 Kombi nie ma żadnych kostek. Zakupiłem hak z modułem Quasar. Wpiąłem się na krótko, działa wszystko poza wstecznym. Nie mogę rozszyfrować logiki podłączenia lamp. W kombi lampy są w klapie bagażnika i w jednej kostce mam przeciwmgielne, postojowe oraz wsteczny. No i właśnie w wstecznym jest problem. Czy ktoś może podpowiedzieć skąd brał sygnał do wstecznego?
Druga sprawa, podłączenie plusa do akumulatora. Wykorzystałem rady i puściłem progiem obok fotelu kierowcy a potem nadkolem i koło amortyzatora. Tyle że przewód de facto jest na zewnątrz. Innej opcji nie widzę. Próbowałem jeszcze obok linki do otwierania maski ale jest za ciasno. Czy ktoś może znalazł inne przejście?
technikibart 12-01-2023, 09:46 Cześć, Moduł przyczepy posiadam od samego początku, tylko widzę że nie był aktywowany w Bcmi ale działał. Wiec po podpięciu platformy rowerowej, czujniki parkowania działały. Co według forumowiczów nie powinno mieć miejsca. Czy jeszcze coś należy zmienić w ASBuilt dla IPC? Bo w kategorii Mondeo była taka wzmianka.
(FORD FOCUS Mk3 "IPC 3.5 FL")
TRM - Modul przyczepy
Nr części: AM5J-19H517-AA
Calibration level: AM5J-19H517-AA (latest known: AM5J-19H517-AC)
Strategia: AM5J-14C280-AC
karmazyn33 09-07-2023, 13:30 Witam
Założyłem hak westfalia typ 307 458, z modulem, DT1J-19H378-CF.
I szara wtyczka pasuje , natomiast zielona ma inny wtyk niż gniazdo zamontowane w instalacji auta.
Od czego jest ta wtyczka , czy można ją zmienić na taką pasująca do gniazda w aucie czy całkiem inny moduł trzeba kupić?czy ewentualnie moze nie być podpięta?
wygląda na to że moim focusie po lifcie jest wiązka z przed lifta, tak dochodze do wniosku , czytając inne watki o hakach
Blazej456 17-09-2023, 22:32 Witam
Założyłem do Focusa 3 FL hak BM5J-N19D521-BA z modułem AM5J-19H378-AC. Z racji tego że w bagażniku miałem skrzynkę, ale bez wyprowadzania dla haka zamontowałem wiązkę uzupełniającą Westfalia 307502300183 zgodnie z ich instrukcją. Poprzez forscan moduł został "aktywowany". Zasilanie na module jest obecne. Jednak aktualnie moduł nie daje żadnego sygnału po podłączeniu testera do haka. Co może być przyczyną?
matti393 17-11-2023, 23:02 Witam
Mam pytanie odnośnie haka automatycznego, często wywala błąd i nie chce się otworzyć w wyniku czego zaczyna się dzwięk przerywany. Podejrzewam że jest to spowodowane przeciążeniem siłownika. Jest jakiś sposób nasmarowania mechanizmu składania i rozkładania haka?
Witam. Mam w swoim mk3 orginalny hak. Rok temu po rozladowaniu akumulatora starego, przestał rozkladac sie hak. Podczas jazdy od czasu do czasu slychac jak pika glosniczek od haka. Bledow w forscanie brak... po wypięciu wtyczki z modułu BM5J-14F546-AE i zwarciu w nim pinów zasilania, hak rozklada sie i sklada.. czy mogł paść moduł? Czy cos innego? Nowe programowanie? Czy po zmianie modułu trzeba na nowo programowac go forscanem?
matti393 24-07-2024, 22:40 Nie ma konieczności ponownego programowania modułu. Ja ostatnio rozkładałem na części pierwsze cały mechanizm haka który był cały zawalony piachem. Wyczyściłem i porządnie nasmarowałem. Podobnie z mechanizmem siłownika. Jednak trzeba naprawdę uważać bo jest problem ze złożeniem mechanizmu haka. Jak ktoś nie czuje się na siłach niech tego nie próbuje. Ja się namęczyłem kilka godzin. Ale od tego momentu jest wszystko działa ok.
Janek121212 11-02-2025, 10:17 Cześć, rozważam zakup zestawu haka z wiązką dedykowaną Steinhof z allegro (oferta 17018107799) - oferta dla aut z REC. W innym ogłoszeniu (17018107893) inna wiązka dla aut bez REC. Jak zweryfikować która będzie właściwa. Gdzie szukać tego modułu? Bardzo dziękuję za pomoc.
staszeque 11-03-2025, 21:21 Również jestem przed wyborem i zadaję sobie to samo pytanie
Znalazłeś jakieś rozwiązanie?
Lolomafia 30-04-2025, 19:43 Witam. Mam problem z podłączeniem elektrycznym. Can i plus przeciągnąłem z przodu. Ale gdzie mam wpiąć światła w którą kostkę ? Ma ktoś może jakieś zdjęcia jak to podłączyć ?
|