Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Montaż haka co i jak ?
bonzo000 07-02-2014, 13:35 Korzystając z forum focus.nl znalazłem temat montażu haka.
Sam będę montował więc jak dla mnie super.
Proszę nie zapomnieć zastosować translatora google dla nie umiejących języka NL :wink:
http://focusclub.nl/forum/showthread.php?t=27657
pawel399 16-02-2014, 15:01 Ostatnio w ASO usłyszałem, że montując hak do wersji 1.0 ecoboost koniecznym jest montaż elektrycznej dodatkowej pompy cieczy chłodzącej. Pompa ta załącza się gdy zatrzyma się pompa zasadnicza (po wyłączeniu silnika) i pracuje przez kilka minut po wyłączeniu silnika. Ma to umożliwić ochłodzenie głowicy i uniemożliwić powstawanie korków parowych.
Odgrzewam :D
Czyli jakbym chciał zamontować hak to muszę mieć moduł - bo bez niego ...co? Podłączenie "na krótko" dodatkowych świateł spowoduje jakieś błędy w inst. elektrycznej? Czy moduł wpływa jakoś na ESP?
Pytam - bo jak widzę ceny haków to głowa boli.
krystianen 20-04-2015, 17:24 W FF3 jest juz montowany moduł TCW wpianany do CAN. Tak jak w Mondeo.
Niech mnie koledzy poprawia jak bajki gadam ale na fabrycznym module po wrzuceniu biegu wstecznego nie sa załaczane czujniki cofania.
Moduł jakiś na pewno jest - tylko pytanie - czy można założyć hak bez niego - czy spowoduje to jakąś eksplozję atomową :D
maureliusz 20-04-2015, 22:16 Eksplozję nie, poprostu błąd Ci wywali.
Raczej musisz mieć moduł, ale tego jest sporo do kupienia na necie.
PS. Ta dodatkowa pompa cieczy chłodzącej...rozwaliła mnie. Generalnie to silnik 1.0 i tak ma chyba chłodnicę wiekszą od silnika :-)))))) Może to parowóz...
Mam silnik 1.0 100 KM.Nie mam dodatkowej pompy, czujniki cofania działają normalnie. Hak zakładany przez serwis Auto Plaza na Popularnej.Kosztowała to 2 razy więcej niż w warsztatach od haków ale bałem się, że jak coś źle pójdzie to spali mi się cała elektronika lub stracę na nią gwarancję.
Dokleję się do tematu
Pytanie czy miał ktoś z was jakieś doświadczenia z hakiem automatycznym (np http://allegro.pl/hak-holowniczy-automat-modul-focus-mk3-11r-i5626305443.html) lub wypinanym (np http://allegro.pl/ford-focus-fokus-mk3-kombi-2011-2014-hak-wypinany-i5084045835.html Zastanawiam się nad zamontowaniem czegoś takiego, zależy mi na tym żeby nie był widoczny jeśli go nie używam (a będzie używany głównie do transportu towerów). Bardziej do mnie przemawia wersja manualna, ale będę wdzięczny za podzielenie się uwagami praktycznymi odnośnie każdego z nich (lub innych wypinanych).
W FF3 jest juz montowany moduł TCW wpianany do CAN. Tak jak w Mondeo.
Niech mnie koledzy poprawia jak bajki gadam ale na fabrycznym module po wrzuceniu biegu wstecznego nie sa załaczane czujniki cofania.
Dobrze kolega mówi.
Mam założony hak wypinany - jeśli założę bagażnik na rowery (tak naprawdę tylko do tego stosuję hak) to na ekranie pokazującym czujniki cofania pojawia się coś w rodzaju grafiki, która ukazuje że coś mam podłączone do haka i czujniki są wyłączone.
Wybrałem hak wypinany - jak się będzie sprawował zobaczymy za jakiś czas :-)
U mnie działa to tak samo.Po podłączeniu wtyki do gniazda i wrzuceniu wstecznego grafika pokazuje poziomą linię z tyłu pojazdu.Jak dla mnie to logiczne rozwiązanie.Gdyby czujniki wtedy działały to pokazywałyby cały czas, że masz z tyłu przeszkodę czyli tak naprawdę bagażnik rowerowy lub przyczepę.
Witam, chciałbym domontować do swojego Focusa MK3 hak holowniczy..czy ktoś z szanownych forumowiczów przeprowadzał już taką operację albo ma jakąś wiedzę odnośnie montażu...?..jak to wygląda od strony elektrycznej i mechanicznej?....dziękuję za wszelkie podpowiedzi....
Podbijam temat, wie ktoś cos?
Pewnie podobnie jak w mondeo. Zrzucić zderzak i w podłużnice wkręcić. Do tego moduł i po krzyku.
poszło z szyby
Mechanicznie to już rozgryzłem, nie widzę tylko odpowiedniej wiązki u siebie aby podłączyć moduł...może trzeba zaopatrzyć się w jakąś ekstra wiązkę pod hak..?
Wieslaw13 06-04-2016, 20:52 Dobrze kolega mówi.
Mam założony hak wypinany - jeśli założę bagażnik na rowery (tak naprawdę tylko do tego stosuję hak) to na ekranie pokazującym czujniki cofania pojawia się coś w rodzaju grafiki, która ukazuje że coś mam podłączone do haka i czujniki są wyłączone.
Wybrałem hak wypinany - jak się będzie sprawował zobaczymy za jakiś czas :-)
I jak się sprawuje?
Sam zakładałeś? Trzeba było coś wycinać?
Bez wizyty w ASO?
Zastanawiam się nad zakupem(Autamat/wypinany) i szukam instrukcji montażu (PL).
Niedawno założyłem hak wypinany (pionowo). Fajna sprawa, po wypięciu nie nie widać, a samo zakładnanie / wyjmowanie jest bardzo proste. Hak można spokojnie założyć samemu - nie jest to bardzo skomplikowane. W hatchbacku nic nie trzeba wycinać.
I jak się sprawuje?
Sam zakładałeś? Trzeba było coś wycinać?
Bez wizyty w ASO?
Zastanawiam się nad zakupem(Autamat/wypinany) i szukam instrukcji montażu (PL).
Założyli mi przy zakupie auta - był to jeden z moich warunków :)
Niestety nie potrafię określić czy coś trzeba było wycinać - ale jeśli chodzi o plastiki w tylnym spojlerze to nie widać by cokolwiek było wycinane.
Hak jest wypinany - taki zamówiłem bo podobno jeżdżenie np. po niemczech z hakiem może się skończyć mandatem (nie wiem ile w tym jest prawdy?!).
Sprawuje się bardzo dobrze i spełnia wszystkie moje wymagania - stosuję go praktycznie tylko do wożenia rowerów.
Wieslaw13 26-05-2016, 09:46 Mechanicznie to już rozgryzłem, nie widzę tylko odpowiedniej wiązki u siebie aby podłączyć moduł...może trzeba zaopatrzyć się w jakąś ekstra wiązkę pod hak..?
https://megawrzuta.pl/download/580e7f1b4ee7f4748857368c2a15f9f9.html
albo nabyć taki moduł przez który podepniesz się wprost w instalacje, tak dla przykładu podam link ale ogólnie to tego jest dużo:
http://allegro.pl/modul-sterownik-haka-bez-bledow-wszystkie-auta-hak-i5627181034.html
dodatkowo, jeżeli zakładasz hak to powinieneś zaopatrzyć swój wóz w elektryczną pompkę wody (dla EB)
miedzianek 31-05-2016, 22:42 dodatkowo, jeżeli zakładasz hak to powinieneś zaopatrzyć swój wóz w elektryczną pompkę wody (dla EB)
Co to takiego i po co dla haka?
nie wiem jak w klekotach ale w silnikach PB jest pompeczka, która ciśnie wodą i chłodzi turbo (na postoju). Zakładali ją jak się zanabywało samochód z hakiem. A później od 25-05-2015 bodajże w każdym.
miedzianek 03-06-2016, 18:10 Ok, ale co to ma do haka?
nie wiem jak w klekotach ale w silnikach PB jest pompeczka, która ciśnie wodą i chłodzi turbo (na postoju). Zakładali ją jak się zanabywało samochód z hakiem. A później od 25-05-2015 bodajże w każdym. dotyczy to tylko 1.0 EcoBoosta
witam
Chciałbym się dowiedzieć / dostac odpowiedz gdyz szukam i szukam i znalezc nie mogę.
Posiadam Focusa Mk3 12.2014 Kombi / 1,5tdci / z czujnikami parkowania 360stopni.
Chce do niego zamontowac hak holowniczy AUTOMATYCZNY (z guzika) i teraz moje pytanie: czy PASUJE z SEDANA MK3 2016 ?, jak to z mocowaniem całej belki haka do karoserii ? plus moduł itd itd w komplecie...
TYP tego z SEDANA to: 307 410 i rowniez 307 412
pozdrawiam.
PGFF2013 05-09-2016, 10:52 Mam pytanie odnośnie kodowania modułu CAN od wiązki haka (Westfalia). Czy da rade to zrobić ELMconfig'iem lub Foocusem lub innym programem? Czy może ktoś z okolic trójmiasta mógłby mnie w tym temacie wspomóc?
Nie mam czujników cofania. Co takie zakodowanie wiązki zmieni? (Czy komputer będzie informował o przepaleniu żarówek?)
Jarek mk3 05-11-2016, 10:07 Nie mam haka a chcę założyć i mogę tanio kupić automat tylko jak to podłączyć? wystarczy zasilanie w bagazniku i stamtąd zrobić jakiś przełącznik czy odpuścić temat i kupić wypinany?
Jarek mk3 05-11-2016, 12:11 witam. Chcę dołożyć hak i tu moje pytanie: Czy hak automatyczny podejdzie co focusa 2011 kombi i jak go podłączyć, żeby się rozkładał?
PatrykWarsztat 05-11-2016, 12:35 Wydaje mi się że elektryczny hak w focusie to dosyć skomplikowany temat
1 Trzeba sprawdzić czy w samochodzie znajduję się złącze do dołożenia haka holowniczego
2 Dołożyć przełącznik do otwierania haka oraz moduł który przychodzi z hakiem
3 Wyciąć odpowiedni otwór w zderzaku
4 Zmienić parametry konfiguracji samochodu
Jarek mk3 05-11-2016, 15:44 a gdybym zamontował zwykły wypinany to trzeba wycinać zderzak?
PatrykWarsztat 05-11-2016, 17:56 Osobiście montowałem tylko haki firmy Thule oraz Brink i trzeba było wyciąć otwór w zderzaku
Jarek mk3 06-11-2016, 08:36 to szkoda, bo chcę go zakładać jedynie wtedy, gdy chcę ciągnąć przyczepę. Chyba zdecyduję się na używaną westfalię z szybko wypinaną kulą. Tylko co z modułem? trzeba ciąć kable i wpinać się na ostro?
Lukasz2525 06-11-2016, 09:13 Wiadomo juz po co ta pompka w pakiecie z hakiem ? Bardzo ciekawy jestem .
PatrykWarsztat 06-11-2016, 11:01 Nie jestem w stanie powiedzieć jaki jest system podłączenia Westfalii ale w haku firmy Thule wygląda to tak
-Zasilanie podłączasz do wolnych miejsc w skrzynce bezpieczników w bagażniku po lewej stronie przez specjale wsuwki
-Masę podłączasz do punktu masowego obok skrzynki (oczko pod śrubę)
-Dodatkowy przewód podłączasz pod zasilanie żarówki STOP wiązka znajduje się po prawej stronie skrzynki bezpieczników (bezpośrednio w przewód metodą lutowania )
-Przewody CAN transmisji danych (wzajemnie skręcone) wpinasz w przewody CAN samochodu w wiązce po prawej stronie skrzynki bezpieczników jeżeli tam ich nie będzie ponieważ nie wszystkie focusy mają zależy od wyposażenia należy pociągać przewód do złącza diagnostycznego OBD z przodu samochodu
Bump: Jeżeli chodzi o dodatkową pompę z hakiem jest to system który ma na celu poprawienie chłodzenia i odciążenie fabrycznego systemu chłodzącego tylko w silnikach 1,0 ecoboost w przypadku ciągnięcia przyczepy
Bump: Jeżeli chodzi o wycinanie zderzaka jest to nie wielki fragment po wypięciu kuli i schowaniu gniazda widać tylko nie wielką zaślepkę w zderzaku
Jarek mk3 06-11-2016, 16:19 dzięki. Wezmę się za to jak tylko upoluję jakiś hak w rozsądnych pieniądzach.
Vampiszon 07-11-2016, 08:22 Niedawno założyłem hak wypinany (pionowo). Fajna sprawa, po wypięciu nie nie widać, a samo zakładnanie / wyjmowanie jest bardzo proste. Hak można spokojnie założyć samemu - nie jest to bardzo skomplikowane. W hatchbacku nic nie trzeba wycinać.
Hejka,
Moglbys zrobic zdjecie swojego haka po montazu? Jaka firma?
Jedni mowia ze trzeba wycinac zderzak, Ty ze nie...
Sam chce zamontowac (tzn nie sam, a przez serwis) hak ktory jest latwo wypinany bo bede go uzywal tylko czasem do przewozu rowerow na bagazniku Thule. Nie chcialbym jednak nic wycinac...
Jaki hak polecacie z latwa wypinka? Gdzie najlepiej we Wrocku cos takiego zrobic zeby bylo pewnie?
A tak przy okazji zapytam, czy 1.6 EcoBoosty mają kompletny "zakaz" haka? Bo wnerwia mnie w kółko przewożenie rowerów i nie chcę żadnej przyczepy ciągnąć, a taki "wysuwany" hak na który montowałbym uchwyt rowerowy byłbym idealny.
Vampiszon 07-11-2016, 15:44 A tak przy okazji zapytam, czy 1.6 EcoBoosty mają kompletny "zakaz" haka? Bo wnerwia mnie w kółko przewożenie rowerów i nie chcę żadnej przyczepy ciągnąć, a taki "wysuwany" hak na który montowałbym uchwyt rowerowy byłbym idealny.
Co masz na mysli przez "kompletny "zakaz haka"?
Jarek mk3 07-11-2016, 16:15 szukam haka automatycznego na linkę, który rozkłada się z bagaznika tylko nie wiem jak miałbym to podłączyć.
Co masz na mysli przez "kompletny "zakaz haka"?
Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy (chyba nawet z tego forum) że EcoBoosty nie miały nawet w ofercie haków, żeby nie przeciążać silnika. Stąd nie można było zamawiać EB z hakiem do przyczepek. Ale niestety wiem że gdzieś dzwoni ale nie pamiętam w którym kościele więc mogę się mylić a i pamięć już nie ta. Stąd swojego czasu, jak kupowałem swojego i żona się mnie pytała kiedy dokupujemy przyczepę kempingową, to pamiętam że coś znalazłem że do tych samochodów nie da rady.
Ile w tym prawdy - nie wiem, więc stąd pytam - czy dodanie haka do MK3 kombi 1.6 EcoBoost jest możliwe czy też "kompletnie nie bo producent nie przewidział możliwości" ze względu właśnie że te jednostki miały nie ciągać kempingów.
Vampiszon 08-11-2016, 10:46 Hmm nie wiem jak w kombi, ale kolega mrshark napisal, ze nie bylo problemu w montazu w hatchbaku identycznym jak moj...
Napewno bede montowal tam, gdzie juz cos takiego robili, tylko wlasnie szukam takiego miejsca:D
edmun nie wiem gdzie Ty to przeczytałeś. Przejrzałem cenniki od 2011 do 2015 i nigdzie nie ma nic o niemożności zainstalowania haka do ecoboosta 1,6. Jedynym ograniczeniem jest: niedostępny z pakietem stylizacyjnym nadwozia
No i jak się ma czujniki z tyłu to oryginał je odłącza oraz ma funkcję stabiizacji przyczepy w ESP.
Musiałbym długo grzebać żeby się dokopać gdzie ja to na tym forum czytałem.
Ale dziękuję za wyprowadzenie mnie z niewiedzy i oczywiście przepraszam za sianie zamętu swoim niedoinformowaniem.
Jarek mk3 08-11-2016, 18:32 Faktem jest, że na forum ktoś pisał o dodatkowej pompce wody w 1.0 EB e celu schłodzenia po wyłączeniu silnika, ale czy to prawda to nie wiem
Prawda.
Ja swego czasu myślałem nad montażem haka i w ASO usłyszałem że konieczna jest taka modyfikacja. Cena mnie poraziła i odpuściłem.
Ja mam zainstalowany hak nieodpinany do mojego 1.0 EcoBoost. Żadnej dodatkowa pompa chłodzenia nie była instalowana. Jedynym prawnym ograniczeniem, które posiadam to uciąg max. 1000kg.
Witam
C-Max 2015 i Focus 2015.Przy montażu niefabrycznego haka holowniczego, należy zamontować wentylator chłodnicy powietrza doładowującego, przy silnikach 1,0 EcoBoost.
pozdrawiam
Witam czy ktoś może wie czy można założyć elektrycznie chowany hak taki jak występuje seryjnie w formach mondeo?
Witam czy ktoś może wie czy można założyć elektrycznie chowany hak taki jak występuje seryjnie w formach mondeo?
W Mondeo jest w pełni elektryczny. Tzn. Wysuwa się i chowa trzymając przycisk. W Focusie jest tylko elektrycznie odblokowany i opada siłą bezwładności, recznie trzeba go "zatrzasnąć".
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Hejka,
Moglbys zrobic zdjecie swojego haka po montazu? Jaka firma?
Jedni mowia ze trzeba wycinac zderzak, Ty ze nie...
Sam chce zamontowac (tzn nie sam, a przez serwis) hak ktory jest latwo wypinany bo bede go uzywal tylko czasem do przewozu rowerow na bagazniku Thule. Nie chcialbym jednak nic wycinac...
Jaki hak polecacie z latwa wypinka? Gdzie najlepiej we Wrocku cos takiego zrobic zeby bylo pewnie?
Przegapiłem gdzieś to pytanie i nie wiem czy to jeszcze aktulane - ale odpowiem, może komuś się przyda.
Brudny hak (a raczej miejsce, wktóre się go mocuje) wygląda tak80821
Przy zdjętym haku praktycznie nic nie widać. Jest to hak firmy Bosal, zderzaka nie trzeba ciąć, to co koliduje z hakiem to montowana w ecoboost'ach plastikowa osłona podwozia, w której należy wyciąć otwór bądź jej nie zakręcać. Hak wpina/wypina się bardzo łatwo.
Czy taki zestaw podejdzie pod Forda Focusa MK3 Kombi (2012) ? najważniejsze czy wiązka podejdzie, czy musi być dedykowana pod model samochodu. Generalnie nie interesuje mnie ciągnięcie przyczepy, a tylko i wyłącznie bagażnik rowerowy.
http://www.sklepmartec.pl/p16982,wiazka-do-haka-holowniczego-z-modulem-wersja-podstawowa.html
http://www.sklepmartec.pl/p17532,hak-holowniczy-ford-focus-mk3-kombi-od-2011r.html
Nadmienię, że hak Steinhof mam zamontowany od kilku lat w Fusionie i jestem zadowolony.
Witam. Mam takie pytanie:
Montuję hak elektrycznego z oryginalną wiązką. Mam też moduł do opuszczania haka, tylko nie wiem czy na tą wtyczkę mam podać drugie zasilanie? Oczywiście w samochodzie podpięty jest tylko jeden pin do zasilania modułu haka. Przeglądałem schemat ale tego modułu nie ma umieszczonego.
maciej_b 18-04-2017, 07:16 Noszę się z zamiarem montażu haka. Po przeszukaniu sieci stwierdziłem, że zamontuję oryginalny moduł. Jednak jest pewien problem - nie widzę wolnych wtyczek przy wiązce (w pobliżu skrzynki z bezpiecznikami RJB), co więcej gniazdo bezpiecznika F26 wyposażone jest tylko po jednej stronie, więc na pewno wiązka nie ma wolnych wtyczek.
Orientuje się ktoś czy dużo jest zabawy z dołożeniem wiązki (włącznie z CAN).
Nie mam pojęcia czy mam przewody doprowadzone do C23B - gdzie ją znajdę?
Bump: Informacja dodatkowa. Nie wiem czy brak pinów w F26 jest wyznacznikiem ponieważ mam bezpieczniki F24 i F25 a wg instrukcji są niewykorzystywane... więc są rozbieżności.
Jeśli nie ma pinu pod F26, to wygląda że nie ma przygotowanej instalacji pod haka. Instalacja canbusa jest ciągnięta z wtyczki, która znajduje się pod schowkiem pasażera. Tak jest w instrukcji Forda, którą mogę podesłać.
schraczek 25-04-2017, 09:26 Ja zakładałem oryginalny hak samodzielnie. Instalacja nie była fabrycznie przygotowana więc było trochę rzeźby. Po przestudiowaniu schematu elektrycznego doszedłem, że muszę mieć CAN'a z tyłu i znalazłem druciki o odpowiednim kolorze. Wpiąłem się w nie z drugiej strony pod moduł haka (uwaga bez oryginalnej wtyczki) i wszystko się powiodło. Po aktywacji w kompie wszystko działa idealnie.
PS. Został mi przypadkiem moduł haka wiec jak ktoś jest zainteresowany to => priv
maciej_b 25-04-2017, 09:32 To jest juz cenna wskazówka. Możesz kolego dopisac jakie masz wyposażenie z tyłu auta... Ja mam asystenta parkowania, a moduł do niego jest właśnie z tyłu i sam jestem ciekawy czy magistrala CAN jest obecna w bagażniku czy jednak trzeba będzie ciągnąć (oczywiście jeszcze trzeba sprawdzic czy to jest MS czy HS).
schraczek 25-04-2017, 09:36 ver. Titanium, ale nie ma z tyłu ani czujników ani kamery. Głowy nie dam ale szukałem chyba szaro-pomarańczowych....
Wszystko jest na schemacie, ale jak go ktoś widzi pierwszy raz (jak ja) to ze 2h przeglądałem żeby się nauczyć czytać...
maciej_b 25-04-2017, 09:38 Oki. Z czytaniem tego typu schematów nie ma większych problemów. Trzeba znaleźć trochę czasu i przestudiować kabelkologię.
Dzięki za informacje.
schraczek 25-04-2017, 09:39 a tak to wyglądało...
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=163251&page=6&highlight=monta%BF+haka
maciej_b 25-04-2017, 10:07 Moduł haka potrzebuje MS CAN High i Low.
Moduł parkowania ma natomiast HS CAN więc na pewno nie pomoże. Pozostaje jedynie organoleptyczne poszukiwanie wiązki.
Według instrukcji Forda, CAN trzeba pociągnąć z wtyczki znajdującej się pod schowkiem pasażera.
maciej_b 25-04-2017, 10:15 Bogdan,czytałem twoją wiadomość. Tak mówi ta instrukcja i zapewne nie jest to błędem.
Jednak sądzę, że jestem w stanie znaleźć potrzebne przewody albo w bagażniku albo w okolicy słupa B ze względu na elektrykę drzwi - ona jest na MS CAN...
schraczek 25-04-2017, 10:50 Mi tez doradzano ciągnąć can od przodu a ja się uparłem i znalazłem. Proponuję zdjąć boczek w bagażniku i sprawdzić.
maciej_b 12-05-2017, 13:02 Ma może ktoś na zbyciu moduł haka? Albo i cały zestaw?
schraczek 12-05-2017, 13:22 Ma może ktoś na zbyciu moduł haka? Albo i cały zestaw?
Ja mam... pisz na priv
maciej_b 15-05-2017, 06:29 Mam dylemat czy iść w stronę haka rozkładanego czy wypinany (stały nie wchodzi w grę).
Co jest w "pakiecie" z rozkładanym hakiem (jest coś oprócz TTM).
Jeśli ktoś ma w focusie takie zamontowane to prosił bym o zdjęcie od spodu samochodu.
Tak to wygląda. Hak złożony. Niewielkie podcięcie od spodu zderzaka i wszystko ładnie działa.
maciej_b 13-06-2017, 08:51 Bogdan, co dokładnie montowałeś (interesuje mnie moduł bądź moduły)
schraczek 13-06-2017, 08:53 no i ładnie. Zupełnie jak u mnie [emoji6]. Panowie mam modułu haka na zbyciu jeśli ktoś z Was się przymierza do montażu...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Do haka mam zamontowany moduł AM5J-19H378-AC
Do rozkładania moduł BM5J-14F546-AD
Hak ma oznaczenie BM5J-19D521-DC do 90kg obciążenia (po lifcie)
Moduły mogą się różnić w oznaczeniu ostatnią literą, ale nie wiem czy jest to tylko związane z rocznikiem, czy jest również zmiana w funkcjonalności. Wyprowadzenia są wykorzystywane te same. Ja mam hak nowszy i wszystko działa. Wszystkie elementy kupowałem osobno i do powyższych dokupiłem jeszcze przycisk i sygnalizator.
Delfinek81 24-08-2017, 23:00 Czy dobrze rozumiem... w takim razie jest możliwość montażu w focusie przed liftem haka elektrycznego?
Dziś zakupiłem coś takiego
http://allegro.pl/focus-iii-mk3-hak-holowniczy-westfalia-elektryczny-i6779002027.html#thumb/1
i teraz mam wątpliwości czy na pewno uda mi się to zamontować, mogę ewentualnie jeszcze oddać, więc prosiłbym o radę, co robić.
Jeżeli to jest kwestia dodatkowych modułów, to będę szukał, ale chyba do wersji sprzed liftu nie było przycisku :((
Jest to hak do focusa, tylko brakuje wiązki elektrycznej. W tej cenie można znaleźć z okablowaniem, które posiada wszystkie potrzebne wtyczki. Jakie moduły będą potrzebne to już wspomniałem wcześniej. Przycisk i sygnalizator dźwiękowy też jest do dokupienia. A najlepiej gdyby wszystko było w komplecie bo po pierwsze byłoby taniej a po drugie elementy do rozkładanego haka nie są tak często spotykane. Powodzenia.
maciej_b 31-08-2017, 06:59 Dopytywałem w ASO o wiązki elektryczne do haka... wersja dla elektrycznie rozkładanego haka kosztuje ok 1150 zł (zawiera moduł do rozkładania) do tego sam modul haka (TTM) ok 530 zł.
Wersja wiązki dla haka stałego lub odpinanego to koszt 365 zł. Nie zawiera TTM.
Bump: schraczek (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=115164) - zwolnij miejsce w skrzynce, nie idą do Ciebie wiadomości.
schraczek 31-08-2017, 08:03 Bump: schraczek - zwolnij miejsce w skrzynce, nie idą do Ciebie wiadomości
już ;)
maciej_b 05-09-2017, 08:16 Witam,
z częścią elektryczna sobie poradziłem. Dwie żyły do CAN'a uzupełnione (skrętka UTP), pozostałe połączenia wykonane w okolicy RJB, BCM zaprogramowany i wszystko działa.
Pozostało mi tylko znalezienie "żelastwa" za rozsądne pieniądze. Szukam haka z wypinana kulą. Czy ma ktoś namiar na takowy?
Delfinek81 05-09-2017, 22:55 To w takim razie w którym miejscu montuje się przycisk do haka elektrycznego w ff przed liftem?
witam
zakladal ktos hak do focusa kombi mk3? jaki koszt i czy zawsze musi byc ciety zderzak?
ferolo22 30-04-2018, 11:47 Ma ktoś schemat jak powinna być pociągnięta wiązka can do haka
ferolo22 01-05-2018, 14:37 Ktoś
Rudyjerz 01-05-2018, 17:12 Tu masz schematy do mk3:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2057601
Trzeba się zalogować.
Powinno być rozrysowane.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Poszukuje haka do forda fokusa I ,dokładnie wersja kombi.Moze ma ktoś z Was na zbyciu ?
Witam,
Mam Focusa z końca 2012 r. Wczoraj zamontowałem hak, ale została mi najlepsza część czyli podpięcie wiązki elektrycznej haka do instalacji auta. Mam wiązkę i moduł, które otrzymałem razem z hakiem. Pytanie tylko gdzie to powpinać? Montowałem kilkanaście haków, ale w autach bez can busa.
Ma ktoś jakieś zdjęcia, schematy itp.?
Nie mam czujników parkowania oryginalnych.
cotozanick 20-06-2018, 07:57 Wtyczka 5 pin:
Pin 3 do stopu lampy
CanHigh Pin 1 podlacz do kabla szaro pomaranczowy
CanLow Pin 2 do fioletowo pomaranczowy
Linie can sa ze soba skrecone, w wiazce lecacej boakim auta powinny byc.
Pin 4 do masy (gnd)
Wtyczka 2 piny:
Pin 2 do plusa skrzynki bezpiecznikow. Tam gdzie jest na stale zasilanie przez bezpiecznik max 40A. Gruby brozowo czerwony przewod 10mmsq albo zielono czerwony 6mmsq. Oryginalnie powinno byc do skrzynki bezpiecznikowej z tylu do f26.
Konektor trzeci na przyczepe pewnie masz gotowy.
Andrzej K. 20-06-2018, 16:12 Kolega fajnie Ci to rozpisał....
A z hakiem nie dostałeś rozpiski jak i gdzie co podpiąć?
Montowałem dotychczas 3 haki i zawsze dostawałem szczegółową instrukcję montażu zarówno haka jak i wiązki. Mam tu na myśli nowy hak od jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy.
maciej_b 21-06-2018, 19:29 Montowałem oryginal w kombii. Trzeba bylo przyciac dolna oslone pod bagaznikiem. Zderzaka nie ruszałem.
Witam.
Potrzebuję pomocy przy podłączeniu haka elektrycznego do mojego focusa (przed liftem).
Nie wiem gdzie ma być podłączony czerwono biały przewód, który wychodzi z modułu zwalniania kuli ( jest zakończony gołym pinem żeńskim ) Całą resztę mam podłączoną.
Pomoże ktoś, kto już przebrnął przez to. Może jest ktoś z Wrocławia, kto ma taki hak założony?
Ogromne podziękowania dla - edi-7 za pomoc. Hak działa :one:
Będę montowal hak w focusie mk3 kombi . Kupiłem używany oryginalny westfalia wypinany z wiązka ale brakuje modułu. Poszukuję szablonu do podciecia zderzaka . Czytam ten opis i troche wygląda u mnie to inaczej mam gniazdo 13 pin co daje do modułu jedną kostke plus i mase(później wrzucę fotki to może ktoś mi pomoże). Widziałem wiązki dedykowane z modułem i wygląda to sensownie i kosztuje około 400zl a za sam moduł na.aukcjach chcą prawie 300 i ogólnie gdybym wiedział jak go zakodowane to by mi wystarczył bo wiązka jest. Mam z tyłu czujniki i miejsce zarezerwowane na bezpiecznik haka ma konektory wiec jest szansa ze foka jest przystosowana. Mam w samochodzie zielona wtyczkę i szara z niebiesko czerwonym przewodem.
Kupiłem oryginalny moduł.
Montaż się powiódł. Naprawdę miła praca. Jak czytałem instrukcję to zastanawiałem się jakim cudem przewidują na montaż haka 60 minut, ale gdyby mieć szablony na podcięcie zderzaka które dają przy zakupie nowego to i dało by się to zrobić w tym czasie. Zdjęcie zderzaka to 15 minut( 3 śrubki z lewej, 3 z prawej 4 od góry 2 klipsy od dołu). Wywalamy belkę i wkładamy hak. Podcinamy zderzak i zakładamy. Wpinamy moduł , kodowanie i zrobione.
Ogromne podziękowania dla - edi-7 za pomoc. Hak działa :one:Fajnie że podzieliles się informacją o rozwiązaniu tego problemu. Normalnie jak na elektrodzie...
ferolo22 11-01-2019, 13:32 Panowie a gdzie dostać wtyczki do oryginalnego modułu jak nie było ich w komplecie
Panowie a gdzie dostać wtyczki do oryginalnego modułu jak nie było ich w komplecie
Tzn., że nie masz w instalacji bagażnika wtyczek ?? Dobrze zrozumiałem ?
ferolo22 12-01-2019, 06:42 Tak miałem zamontowany moduł uniwersalny i kupiłem oryginał i potrzebne mi są do niego wtyczki dlatego pytam
perlowy_kasztelan 11-02-2019, 12:13 Witajcie Znajomy poprosił mnie o montaż haka w Focusie Mk3 kombi, w bagażniku są dwie wtyczki jak na zdjęciach. Czy dedykowana instalacja będzie pasować?
https://www.dobrehaki.pl/wiazka-haka-dedykowana-ford-focus-kombi-od-2011r-gniazdo-7-pin-p-6915.html
Montowałem już haki w dwóch samochodach ale tam po prostu wpinałem się w instalację a tutaj z tego co czytałem nie w każdym modelu jest wyprowadzenie pod instalację w postaci wtyczek :/
lukaszooo 11-02-2019, 13:22 Montaz p&p.
Krzyschu 18-02-2019, 10:41 Jeśli chodzi o aktywacje modułu w focccus to, czy przy standardowym haku konfigurować wystarczy pozycję 20, czy 20 i 76?
zygzak73 19-02-2019, 16:58 Oto wiązka dedykowana dla hb.
Czy mógłby mi ktoś pomóc zidentyfikować wtyczki C, E i I? Instrukcja jest dla mnie mocno niejasna.
EDIT:
ok, już chyba wiem - C i I są tylko do c-maxa, a E to bezpiecznik a nie wtyczka. Tak jest?
https://files.martec.pl/ekits/736911.jpg
Witajcie,
Czy mógłby mi ktoś doradzić w sprawie haka. Mam fokę kombi z 2012roku bez fabrycznych czujników parkowania. Czujniki dołożyłem samemu (gwałtem na instalacji elektrycznej prąd od świateł cofania)
Moje pytanie wynika z chęci posiadania haka chowanego. Odpinane kule nie przemawiają do mnie, bałbym się że zgubie ładunek na naszych pięknych polskich drogach.
Wystarczy jeżeli dokupię mechanizm haka Westfalia (żelastwo + jakaś kasetka na lince + włącznik) i cytowaną wcześniej wiązkę dedykowaną (13 czy 7pin to chyba bez różnicy) z internetu?
Mam świadomość, że po wbiciu wstecznego z zapiętą przyczepką czujniki będą wyły, ale myślę że to do przeżycia. Bardziej interesuje mnie kontrola trakcji jak się zachowa i inne systemy wozu. Jeżeli ktoś montował takie cuś to może podpowie mi czy sam mechanizm elektryczny fabryczny potrzebuje jakichś cudownych sygnałów żeby działać? Czy jestem w błędzie myśląc, że wystarczy podprowadzić prąd żeby to działało (spuszczało hak guzikiem i odblokowywało do schowania)
Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo i nakreśliłem naturę mojego problemu.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Szczepan
Krzyschu 04-03-2019, 08:26 Założyłem hak i moduł dedykowany westfalia V2.0 (instsalcja 13 pin). Było trochę grzebania, ponieważ w moim focusie nie ma z tyłu bezpieczników, więc zasilanie i bezpiecznik główny powędrował na szynę główną przy aku.
Po podpięciu, w celu przetestowania, instalacji 7 pin okazało się, że światła świecą jak trzeba.
Natomiast wbicie wstecznego nie jest widoczne na wyświetlaczu, a czujniki parkowania zostają aktywowane.
Prośba do Was o instrukcje aktywacji modułu w focccusie lub forscan.
Potrzebuje pomoc, Kupiłem oryginalny hak westfali z modułem haka AM5J-19H378-AC. Podłączyłem i podpiołem się for scanem moduł haka jest widoczny i nie wiem czy trzeba go aktywować?? Mam też w samochodzie czujniki parkowania i po włączeniu wstecznego nadal działają. Jak komputer samochodu wykrywa podłączenie przyczepy?? czy mierzy prąd pomiędzy pinami?? czy może z pinów światła stop? Czy ktoś z Krakowa mógłby pomóc?
Witam.
Założyłem hak z oryginalnym modułem i potrzebuje pomocy w aktywowaniu modułu haka. Może ktoś z Krakowa może mi pomóc. Dzwoniłem do kilku mechaników i odsyłają do ASO a tam ceny nie dla mnie.
Krzyschu 05-03-2019, 11:59 Widzę, że jedziemy na tym samym wózku. Może nie być łatwo uzyskać instrukcje. W końcu sporo osób robi to odpłatnie.
Ja pominąłem jedną opcję w focccusie. Może się uda.
#19 Rear foglight tow function - "Foglights shut off when trailer connected"
#20 Trailer Module - "13-position socket"
#76 Towbar - "Trailer tow attachment"
Witam.
Założyłem hak z oryginalnym modułem i potrzebuje pomocy w aktywowaniu modułu haka. Może ktoś z Krakowa może mi pomóc. Dzwoniłem do kilku mechaników i odsyłają do ASO a tam ceny nie dla mnie.
Umów się z tedi_k . Pan Tadeusz jest z Katowic, zrobi online -owo IDSem, za przyzwoite pieniądze. Tel do Tedi_k 660 675 026. Polecam.
ferolo22 08-04-2019, 19:30 Hej panowie mam taki problem zamontowałem moduł haka wszystko poustawiałem w opcjach modułu i dziad wywala mi ciągle błąd żarówek tylnych stopu i kierunku do tego czujniki parkowania mi nie działają tak jakby była podłączona przyczepa jakieś pomysły
Temat ogarnięty wszystko już działa jak należy
misiek0623 24-04-2019, 21:21 Witam
Także rozważam montaż haka.
A pytanie z innego kalibru.Czy po odpięciu akumulatora i ponownie podpięciu czy sync 2 poprosi o kod pin bo nigdzie nie mogę znaleźć czy ma takie zabezpieczenie
Witam
Także rozważam montaż haka.
A pytanie z innego kalibru.Czy po odpięciu akumulatora i ponownie podpięciu czy sync 2 poprosi o kod pin bo nigdzie nie mogę znaleźć czy ma takie zabezpieczenie
Nie poprosi. Możesz śmiało odpinać.
maciej_b 24-04-2019, 21:25 Kolego, zachowuj porządek na forum.
Napisałeś stwierdzenie że chcesz założyć hak w dobrym temacie jednak czy masz z tym jakiś problem?
A kolejne pytanie powinno wylądowac w nowym/innym wątku.
W FF3 i FF3FL radio jest powiązane z samochodem nr VIN... więc nie ma już kodów do radia.
misiek0623 06-05-2019, 20:06 Witam
Czy wie może ktoś gdzie wpiąć się kablem z wiązki haka by odłączyć czujniki parkowania po wrzuceniu wstecznego biegu.Dodam że czujniki są oryginalne a hak dedykowany do fokus mk3 z firmy Auto hak.
Witam
Czy wie może ktoś gdzie wpiąć się kablem z wiązki haka by odłączyć czujniki parkowania po wrzuceniu wstecznego biegu.Dodam że czujniki są oryginalne a hak dedykowany do fokus mk3 z firmy Auto hak.
Jeżeli kupowałeś wiązkę również tam i ci mówili że jest dedykowana to nie wyłączysz. Ja u nich montowałem mówili że wiązka dedykowana a tymczasem była uniwersalna. Nie rozłączało czujników
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
manitu2017 07-05-2019, 16:02 Witam serdecznie może ktoś będzie mógł mi pomóc.
Założyłem hak westfali wraz z oryginalnym modułem Forda podłączylem wszystkie przewody can stop zasilanie i gniazdo haka nie działa. Jak dobrze rozumiem trzeba to jeszcze wkodować/zakodować czy jest ktoś z woj. Lubuskiego aby mi pomóc?
Chyba że coś źle zrozumiałem z kodowanie.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
jelen027 15-06-2019, 16:14 witam. zakupiłem oryginalny hak z wiazka i modułem. niestety nie mam wtyczek w bagazniku po prawej stronie od bezpiecznikow. pytanie brzmi czy tylko wiazka AMBM5J-19H465-AB mnie ratuje??
markokon 07-07-2019, 15:53 Witam
Szukam BM5J-14F546-AD może ma ktoś do odsprzedania?
gruberek11 01-08-2019, 15:59 Witam Kolegów
Proszę poradzcie. Chce zamontować hak do focus mk3 kombi.
Mam pare pytań:
- czy trzeba stosować jakieś moduły dodatkowe?
- czy trzeba ciąć zderzak z tyłu?
- sam hak z wiązka elektryczną uniwersalną to koszt ok 500-600 zł da rade to zrobić?
może ktoś montował i poratuje poradą co wybrać?
- czy ktoś stosował wiązkę dedykowaną ? gdzie ją dokladnie się wpina?
Czy jak kupie hak zamontouje, wiązka uniwersalna wepnę w instalację to elektronika będzie wariować? Mam 1.6 tdci , zwykły bez czujników cofania.
Arek78Lodz 29-08-2019, 12:48 Zanim napalisz sie na hak sprawdz w dowodzie czy mozesz cos ciagnac pozycja O1, O2.
Wersje ecoboost wymagaja dodatkowej elektrycznej pompy chlodzenia, a wersje econetic nie sa przewidziane do ciagniecia przyczep a jedynie na montaz bagaznika.
Opisze wam jak się montuje hak do wersji mk3.
Najtanszym kosztem jest kupic uzywany hak (polecam westfalie) z mocowaniami i srubami (wypinany) koszt ok 500 pln lub nowke (nie wypinana) z pomorza (nie bede reklamowal firmy).
Montaż samego haka jest banalnie prosty:
odkrecamy i zdejmujemy osłone pod zderzakiem
odkrecamy śruby mocujace zerzak od nadkoli
sciagamy plastikowe wpinki
delikatnie wypinamy go z blotnikow
teraz mamy dostep do wiazki czujnikow parkowania jesli wystepuja i mozemy ja rozpiac
po zdjeciu zderzaka ukazuje nam sie belka na ktorej wisi derzak
belke odkrecamy 5-6 srub
teraz wsuwamy w podluznice plaskowniki od haka
dokrecamy je 4 srubami (troche jest ciezko )
przymiezamy zderzak i wycinamy delikatny otworek (NIE JOPE jak robia to w warsztatach) na spokojnie i powoli nacinamy i szlifujemy.
Po spasowaniu nie zapinamy jeszcze zderzaka.
Modul haka wybieramy taki jaki bedziemy najczesciej uzywac:
1 moduł 7 pin uzywany we wszystkich przyczepach do 750 dmc i kempingach z UK oraz bagaznikach na hak
2 moduł 13 pin uzywany do przyczep powyżej 750 dmc czyli kempingi i przyczepy ciezkie oraz bagazniki na hak
Do aut z szyna diagnostyczna can potrzebny jest moduł. Podlaczenie sie bez niego spowoduje odlacznie swiatel gdyz komputer wykryje usterke w postaci zbyt duzego uplywu/poboru pradu i wyswietli komunikat awaria swiatel... Kupujac moduł nie warto czasem inwestowac w uzywany. Wiekszosc nie posiada wiazki co zmusza do zakupu w ASO. Nie wiemy tez czy modul obsluguje w przyczepie swiatła led, wylacza czujniki parkowania (tyl) i informuje o podlaczeniu przyczepki. Ceny modulow uzywanych zaczynaja sie od 50 zl (7pin)a koncza na nowych ok 650 zl (13 pin)
Montaz modułu:
Tu ciezko jest krotko napisac bo wystepuja rozne opcje w autach. Jedne posiadaja kompletna wiazke do modulu inne tylko wiazke bez zasilania dodatkowego a jeszcze inne posiadaja nawet modul w ktory wystaczy sie wpiac wiazka idaca do samego haka. Generalnie modul montujemy z lewej strony w bagazniku ida tam wiazki w ktore sie wpinamy (szukamy swiatel stop, kierunkow, p.mgielnych, wstecznego, pozycyjnych) mase bierzemy ze sruby (przykrecone sa tam inne kable masowe). Ciagniemy wiazke do haka od strony modulu jest wtyk od strony haka same kabelki (jesli mamy opis podlaczamy zgodnie z nim jesli nie to szukamy po kolei..) Kolejny etap to wpiecie w szyne can jesli jest w bagazniku to dopinamy sie do niej jesli nie to ciagniemy kable pod kierownice. Podobnie jest z zasilaniem i dodatkowym plusem. Jak zasilanie modulu jest wyprowadzone to wpinamy sie wtyczka do wiazki i zakladamy bezpiecznik 40A w skrzynce bezpiecznikow w bagazniku. Jesli nie to musimy ciagnac kable pod kierownice. Skad rowniez ciagniemy dodatkowy plus.
Modul w bagazniku przyczepiamy do blotnika na rzepie
Po podlaczeniu zasilania moduł powinien dzialac. Bledy nie beda wyswietlane. Generalnie jesli nie potraficie wpiac sie w szyne can ten modul i tak bedzie dzialal - jedynie nie wylaczy czujnikow parkowania i nie pokaze podlaczonej przyczepy. Elektryk podlaczy to w moment majac wyprowadzona wiazke pod kierownice
Jesli udalo wam sie to podlaczyc pozostaje aktywacja w komputerze auta. Podpinamy kompa i uruchamiamy program focccus (nie polecam). Tam trzeba aktywowac funkcje towbar (hak) w przypadku innego modulu niz fomoco. Jesli jesli mamy modul fomoco (fordowski) trzeba aktywowac modul i w module dezaktywowac czujniki parkowania itp. Warunkiem jest ze modul posiada dezaktywacje czujnikow parkowania.
Grzechutek 03-09-2019, 13:37 Witam. Jestem tutaj nowy ale potrzebuję porady lub informacji... Posiadam FF mk3 sedan z roku 2015 po FL sprowadzonego ze stanów. Chcę założyć hak ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy będzie pasował od wersji europejskiej.
Arek78Lodz 06-10-2019, 09:33 To jest normalny hak do sedana w wersji mk3 lift. O ile dobrze mi sie wydaje to od zwyklego sedana mk3 tez bedzie pasowal.
Arek78Lodz 06-10-2019, 09:41 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=198615&page=12
TomekKala 04-01-2020, 13:18 Witam wszystkich może ktoś opisać jak programem forscan zalogować moduł haka
Bump:
Tomekj89 29-01-2020, 15:49 Witam
Panowie potrzebuje pomocy kupiłem używany hak Westfalia z wiązka 13 pin oryginalnym modułem ford.
Nie ma u mnie wtyczek do wpiecia. Kupiłem na dobrehaki.pl wiązkę uzupełniająca. Jak to połączyć jak znaleźć magistralę can? Jak wpiąć się w zasilanie ? Czy moduł musi mieć zasilanie ? Proszę o pomoc moze ktoś miał podobny problem dodam że sprawa dotyczy Grand C-Max z 2011r.
Krzyschu 03-02-2020, 06:54 Jak masz oryginalną wiązkę Westfalii z pełnym zestawem to w instrukcji masz dokładny instruktaż co i gdzie wpiąć przy braku wtyczek, występowaniu części złączy czy też wersji full. W każdym przypadku jest to proste do ogarnięcia. Sama instrukcja powinna być na stronie Westfalii.
skrzypekps 04-02-2020, 06:33 Wtyczka 5 pin:
Pin 3 do stopu lampy
Pin 4 do masy (gnd)
Wtyczka 2 piny:
Pin 2 do plusa skrzynki bezpiecznikow. Tam gdzie jest na stale zasilanie przez bezpiecznik max 40A. Gruby brozowo czerwony przewod 10mmsq albo zielono czerwony 6mmsq. Oryginalnie powinno byc do skrzynki bezpiecznikowej z tylu do f26.
A więc zakupiłem hak automat (nazwałbym to półautomat) z oryginalnym modułem jak w załączniku i nie mam kostki w skrzynce bezpiecznikow. Podsumowując to co tu piszecie pozostaje mi podłączenie zgodnie tym co kolega napisał wstepnie szukajac przewodow Can z tylu, a jesli ich nie będzie muszę pociągnąć z przodu auta, wpiąć się do stopu oraz do + i powinno śmigać ?
Tomekj89 05-02-2020, 10:13 Witam
Pisałem wcześniej i mam jeszcze pytanie .
Podłączylem się pod skrzynkę bezpieczników żeby był plus , następnie podpiąłem się do can przy gnieździe obd i później do stopu , podpiąłem wszystkie kostki. Ale świateł w przyczepie brak czy bez aktywacji modułu światła będą działały ? Proszę o pomoc ?? Jestem z województwa łódzkiego jest może ktoś kto jest w stanie aktywować moduł poza ASO ?
skrzypekps 08-02-2020, 11:10 Nikt nam nie pomoże?
Tomekj89 09-02-2020, 07:53 Czy można liczyć na jakąś pomoc ???
skrzypekps 09-02-2020, 17:44 Wtyczka 5 pin:
Pin 3 do stopu lampy
Pin 4 do masy (gnd)
Wtyczka 2 piny:
Dziś przy pięknej niedzieli jestem po montażu haka elektrycznego. Wyciąłem kawał dolej osłony oraz podciąłem maly kawałek zderzaka. Zostala mi cześć elektryczna choć próba działania haka się udała po podłączeniu grubego czerwonego przewodu do stałego plusa.
Pytanie teraz takie do czego podpiąć biało czerwony trochę cieńszy przewód w tej samej wtyczce co jest czerwony i w sumie za co on odpowiada ?
Z cytatu kolegi pin nr 1 zielonej wtyczki z mojej fotki będzie z lewej czy prawej strony modułu ?
Can musiałem ciągnąć z OBD oraz STOP z fioletowo brązowego idącego do lampy.
Bump:
Dodałem foto znalezione w necie z przewodami gniazda...
skrzypekps 19-02-2020, 15:34 Ogarnąłem to z pomocą kolegi krski.
Kostka z załącznika : czerwony do stałego plusa w skrzynce bezpiecznik 40A nr F26, a biało czerwony do plusa po stacyjce bezpiecznik 5A nr F41
Hak śmiga...
Osobiście mogę podpowiedzieć, że można również luzować hak bez modułu otwierania haka podając napięcie + - 12V bezpośrednio na dwa kabelki kostki tego modułu idące do silniczka zwalniacza... przetestowane... działa on równie sprawnie, jednak nie tak profesjonalnie jak z modułem otwierania haka.
Co do pytania Tomekj89 to tak jeśli masz moduł podłączony do CAN to musisz aktywować w komputrze.
Cześć, chciałbym zamontować sobie hak, w związku z kwarantanną i własnym podwórzem mogę oszczędzić trochę grosza robiąc to samemu i się czegoś nauczyć.
Mam focusa mk3 kombi z czujnikami parkowania. Chciałbym zamontować ten zestaw:
https://autohaki.com.pl/wiazka-c00t-ford-focus-2011-2017.html
https://autohaki.com.pl/hak-c55a-ford-focus-2011-2017.html
Mam jednak duże obawy o to jak się będę mógł wpiąć w auto z elektroniką. Nie chciałbym rozwalać pół auta, żeby ciągnąć kable. Wrzucam jako załącznik bezpieczniki w bagażniku.
Czy mógłby mnie ktoś poprowadzić, jakie wiązki mam poszukać w aucie, żeby dowiedzieć się, czy ten zestaw będę mógł bezproblemowo wpiąć do auta?
Dziękuję za pomoc, jeżeli coś opisałem nie jasno mogę to wyjaśnić.
Nie potrafię edytować poprzedniego wpisu, aby dodać kolejne zdjęcia.
skrzypekps 09-04-2020, 19:51 Jeśli masz fabryczne czujniki tylko moduł OE Ford podłączony do CAN będzie z nimi współpracował. Inne moduły będą działały tak, że na wsteczny czujniki będą piszczały .
Ok, dzięki za odpowiedź! W takim razie poszukam oryginalnego modułu :D
Poszukaj oryginalnego. Ja kupowałem i montowałem w autohak. Pytałem się ich czy moduł będzie działał z can. Zapewniali że tak. 2 razy jeździłem i w końcu stwierdzili że musiałbym kupić oryginalny moduł, bo ten ich nie działa. Więc pare stówek poszło i skończyło się na tym iż kupiłem w fordzie oryginalny
a mógłbyś mi przybliżyć które elementy musiałeś kupić oryginalne od forda? Na Ford akcesoria są 3 elementy przy haku do focusa i każda jest droga :(
skrzypekps 10-04-2020, 17:25 https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk-3-kombi-hak-kompletny-7814128269
https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-ford-focus-mk3-fl-kombi-kpl-modul-8519619742
w obu przypadkach dzwonisz poza allegro i otrzymasz jeszcze dobry rabat...
oba zestawy są kompletne. Pierwszy to półautomat elektryczny (nowy kosztuje ok 3000 zł - taki mam i miałem w poprzednim focusie), drugi wypinany ręczny. Oba OE Ford bardzo przyjemne w montażu (plug and play) w twoim przypadku (widać, że masz wyprowadzone CAN i Zasilanie przy bezpiecznikach). Jest tylko jedno małe, ale ... wpinając moduł w CAN w instalację musisz aktywować moduł haka w komputerze. Koledzy z forum w tym pomogą. Instrukcję montażu do automat mogę Ci podrzucić jak się zdecydujesz.
Tomekj89 28-04-2020, 07:14 Kodowanie haka w województwie łódzkim ? Macie kogoś kto pomoże ??
skrzypekps 28-04-2020, 10:09 Warszawa może Cię interesuje ?
Tomekj89 29-04-2020, 17:08 Jak od strony łodzi to można by pomyśleć a jakie koszty ??
Tomekj89 11-05-2020, 13:16 Proszę ponowie o pomoc
byłem w serwisie w Łodzi zrobili mi kodowanie moduł widoczny a światła w przyczepie i tak nie działaja, wszystkie piny wpięte do modułu są oki i prąd też na każdym prawidłowy a na wyjściu z modułu prąd na każdym pinie faluje od 3v do 5v co to może być dodam że mam moduł z końcówką numeru AB
Tomekj89 jest online Forward Message
matti393 30-05-2020, 01:35 Orientuje się ktoś czy hak Westfalii o nr: BM5J-N19D521-BA będzie pasował do Focusa mk3 w wersji hatchback?
skrzypekps 30-05-2020, 11:46 to jest do kombi z wypinaną kulą nr 307 458.
matti393 30-05-2020, 12:31 To jaki będzie do hatchbacka, chodzi mi o montowany fabrycznie z westfalii?
skrzypekps 30-05-2020, 14:08 307 461
BM5J-A19D521-BA
Taki jeśli chodzi o wypinaną kulę... zwróć uwagę że wypinana kula ma mniejszy nacisk tzn 75 kg. Automat i stała kula mają 90 kg.
matti393 30-05-2020, 14:41 A orientujesz się jaki moduł ma być do tego haka? Ma znaczenie końcówka ? AA do AD?
Bump: Z tym naciskiem to nie jest do końca tak jak mówisz , popatrz na aukcje:
https://www.olx.pl/oferta/hak-holowniczy-elektryczny-ford-focus-iii-3-mk-3-kombi-oryginal-CID5-IDvMu9V.html
- hak elektryczny a nacisk 75kg
skrzypekps 30-05-2020, 15:34 Nie wiem dokładnie, jednak bardziej musi moduł pasować do auta niż do haka, ponieważ łączy się po CAN i daje światła na gniazdo. A gniazdo czy dasz oryginał czy zamiennik będzie pasowało. Pamiętaj tylko, najpierw sprawdź czy masz CAN z tyłu lub czy chcesz go ciągnąć z przodu auta, bo jeśli nie masz lub nie chcesz tego robić kup dedykowany Plug and Play wpinany w lampę i też będzie dobrze...
Przy oryginale czeka Cię jeszcze aktywacja.
matti393 30-05-2020, 20:03 Panowie te kostki to wyprowadzenie na hak?
Zdjęcia poniżej
Pod F26 mam konektory wiec chyba można wstawić bezpiecznik
matti393 31-05-2020, 14:45 Nikt się nie orientuje?
skrzypekps 31-05-2020, 15:54 Niecierpliwy jesteś.
Tak, masz wszystko gotowe do montażu. Elektryka w twoim przypadku 15 min pracy. Wpinasz bezpiecznik 40A, wpinasz się do przewodu stopu i korzystasz po sprawie...
matti393 31-05-2020, 17:48 Jeszcze jedno pytanie czy te kostki które u siebie posiadam nadają się również pod hak w pełni elektryczny?
skrzypekps 31-05-2020, 18:20 Tak. Tu 5 min więcej Ci zejdzie. Jak zdecydujesz się na elektryka gdzieś mam instrukcję pdf.
Modul do świateł jest ten sam, dochodzi do niego jeszcze moduł sterowania hakiem.
matti393 31-05-2020, 18:26 Podesłał byś mi na maila ?
Bump: Aha i jeszcze jedno pytanie jaki nr części będzie jeśli chodzi o hak elektryczny do hatchbacka ? Przedlift i czy polift też będzie pasował no i kwestia włącznika do tego haka czy trzeba coś wiercić, przerabiać ?
skrzypekps 31-05-2020, 19:31 Lift i przed są te same haki. Musisz wywiercic w plastiku otwór na przycisk i tyle... później podeślę ci instrukcje od kombi (wszytko analogiczne). 307410 westfalia BM5J A19D521 DB ford
Martini26 05-06-2020, 12:23 Witajcie,
Doradźcie koledzy fachowcy będący w temacie proszę.
Planuję montaż haka do mojego hatchbacka mk3 do celów przewożenia jedynie platformy z 3 rowerami.
Czy poniższe rozwiązanie będzie dobrym wyborem? W ASO mi zaśpiewali 3,5k za montaż :/
https://allegro.pl/oferta/hak-wypinany-ford-focus-3-mk3-hatchback-modul-8987671369
Czy do tego trzeba jeszcze w ASO dokupić ten moduł sterujący czujnikami parkowania (przy wstecznym je wyłącza przy wpiętej platformie)? Jak wygląda ten moduł?
Czy poniższe rozwiązanie będzie dobrym wyborem?
Nie. Przeczytaj najpierw cały ten temat i jemu podobne. Forum jest pełne opisów i zdjęć. Będziesz też wtedy wiedział, czy masz fabryczną wiązkę. Jeśli nie, to, sądząc po Twoich pytaniach, zbieraj na hak w ASO albo kup bagażnik dachowy (serio). Jeśli wiązkę masz jest sporo łatwiej, o ile masz pojęcie o trybie inżynieryjnym w Forscanie.
Nie, również dlatego, że pod linkiem masz zestaw 7-pinowy, a więc zgodnie z prawem nie można go wykorzystać do platformy rowerowej (wiem, idiotyzm).
pawel182 05-06-2020, 19:21 Witajcie,
Doradźcie koledzy fachowcy będący w temacie proszę.
Planuję montaż haka do mojego hatchbacka mk3 do celów przewożenia jedynie platformy z 3 rowerami.
Czy poniższe rozwiązanie będzie dobrym wyborem? W ASO mi zaśpiewali 3,5k za montaż :/
https://allegro.pl/oferta/hak-wypinany-ford-focus-3-mk3-hatchback-modul-8987671369
Czy do tego trzeba jeszcze w ASO dokupić ten moduł sterujący czujnikami parkowania (przy wstecznym je wyłącza przy wpiętej platformie)? Jak wygląda ten moduł?
W tej cenie to chyba montują elektrycznie chowany hak...?
matti393 05-06-2020, 21:30 W tej cenie to chyba montują elektrycznie chowany hak...?
W ASO montaż elektrycznego haka kosztuje około 3,5 tys
Martini26 05-06-2020, 22:23 W ASO montaż elektrycznego haka kosztuje około 3,5 tys
Czyli tak jak pisałem :/
focusmk1 07-06-2020, 23:14 A więc, jestem świeżo po montażu haka i wiązki do focusa mk3 kombi.
Założyłem Westfalię wypinaną pionowo, tu masz identyczną ale do HB: https://allegro.pl/oferta/nowy-hak-wypinany-ford-focus-mk3-5drzwi-hb-2011-18-8307126499 uważam, że w bardzo dobrej cenie. Montaż samodzielny trwał efektywnej pracy 1-1,5h.
Dzisiaj skończyłem montować wiązkę, też dedykowana Westfalia nr 307 442 300 113 taka jak ta: https://allegro.pl/oferta/wiazka-dedykowana-westfalia-13pin-ford-focus-od-11-8754880994 z tym że, jeśli w bagażniku po lewej stronie nie masz przygotowanych do montażu wiązki haka dwóch wtyczek montowanych fabrycznie wychodzących z wiązki na nadkolu i/lub skrzynki z bezpiecznikami, to do niej musisz dokupić jeszcze jedną uzupełniającą wiązkę ze stałym plusem (chyba, że ta główna ją już zawiera ale nie sądzę) i ciągnąć go od akumulatora oraz wpiąć się dwoma innymi kabelkami do złącza OBD pod kierownicą, nr wiązki uzupełniającej wg Westfalii 307 502 300 183. Na koniec zostaje jeszcze kodowanie modułu haka, bo bez tego światła przyczepy/platformy nie zaświecą, czego jeszcze nie zrobiłem, dopiero ściągnąłem forscana. Na razie wydaje się być wszystko OK, nic nie świeci na desce, bezpieczniki całe :)
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania albo chcesz instrukcje montażu haka i wiązki głównej na @ pisz na priv.
PS jeśli ktoś z Krakowa lub okolic jest w stanie pomóc w kodowaniu modułu haka w ffmk3 albo możecie napisać jak to zrobić był bym zobowiązany ;)
skrzypekps 09-06-2020, 13:46 http://ford-ekspert.pl/
kolega (z forum) z Katowic Ci pomoże (nawet zdalnie)
arkady75 27-07-2020, 14:37 Witam .
dzisiaj zamontowałem hak wypinany do focusa MK3 Kombi 2017r ( 13 pin ) kupiony z wiązką i modułem + przejściówka z 13 na 7 pin za niecałe 800 zł . musiałem wycinać kawałek zderzaka , wpiąłem się szybko złączkami pod instalacje ale mam problem z wpięciem się plusem do akumulatora .
Po stronie kierowcy , nie widzę nigdzie miejsca którym bezpiecznie mógłbym przeciągnąć przewód zasilający z bezpiecznikiem , do komory silnika . Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ?? z góry dziękuję ..
Miłego dnia
Witam .
dzisiaj zamontowałem hak wypinany do focusa MK3 Kombi 2017r ( 13 pin ) kupiony z wiązką i modułem + przejściówka z 13 na 7 pin za niecałe 800 zł . musiałem wycinać kawałek zderzaka , wpiąłem się szybko złączkami pod instalacje ale mam problem z wpięciem się plusem do akumulatora .
Po stronie kierowcy , nie widzę nigdzie miejsca którym bezpiecznie mógłbym przeciągnąć przewód zasilający z bezpiecznikiem , do komory silnika . Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ?? z góry dziękuję ..
Miłego dnia
Przejście kablowe jest koło skrzynki bezpieczników pod schowałem nad prawym przednim nadkolem miejsce pasażera.
Ja w tym miejscu przeciągnąlem przewód .
Ja też jestem świeżo po montażu haka i też zastanawiałem się nad przeciągnięciem kabla do aku zgodnie z instrukcją. Aż mnie olśniło, że przecież focus ma z tyłu skrzynkę bezpieczników ze stałym + i po zapłonie.
arkady75 28-07-2020, 20:42 Witam .
Muszę to jeszcze sprawdzić czy mam tam stały + to najwyżej poprawię to co zrobiłem :-) .
Kabel puściłem małym otworem , zabezpieczonym gumową uszczelką pomiędzy fotelem kierowcy a progiem , następnie kabel puściłem pod plastikowym progiem pod autem , puściłem go pod nadkolem i do komory silnikowej , wszedłem otworem obok śruby mocującej amortyzator ,na górze .
Jutro sprawdzę czy wszystko jest ok.
Muszę jeszcze zabezpieczyć kabel żeby się nie przetarł w miejscach , gdzie go przepuszczałem .
Szymon_Zy 29-08-2020, 12:56 Ma ktoś zdjęcia jak wyglądają te wtyczki stałego plusa (REC) w bagażniku? Chcę montować hak i nie wiem czy tej dodatkowej wiązki nie muszę kupić.
jelen027 31-08-2020, 18:48 Witam. Po zamontowaniu haka i kabli w focusie niedostosowanym do montazu haka, wlaczeniu opcji ciagniecia przyczepy i haka w forscan wyzkakuje blad u0252. Gdzie szukac przyczyny? Jakas porada? Auto ma czujniki parkowania.
skrzypekps 31-08-2020, 20:17 CAN nie widzi modułu... moduł nie aktywowany lub nie podłączony do CAN.
jelen027 31-08-2020, 21:16 CAN nie widzi modułu... moduł nie aktywowany lub nie podłączony do CAN.
Can podlaczony pod schowkiem. Tak jak w instrukcji fordowskiej..Aktywacja zakonczona pomyslnie. Jak ewentualnie sprawdzic polaczenia? Dodam ze hak i modul oryginalny fomoco
skrzypekps 31-08-2020, 21:24 Zrób zdjęcie modułu z podłączonymi kostkami ... Przewód CAN spod schowka do modułu został skręcony ?
jelen027 31-08-2020, 21:28 Zrób zdjęcie modułu z podłączonymi kostkami ... Przewód CAN spod schowka do modułu został skręcony ?
Jutro zrobie fotki.
jelen027 01-09-2020, 16:36 Witam. Po zamianie kabli wchodzacych pod schowek pin 17 i 18 auto nie wywala bledow. Modul dziala prawidlowo. Dziwne tylko ze para kabli wedlug instrukcji miala byc podpieta pod pin 18 a tak na prawde teraz jest pod 17... instrukcja forda zle wydrukowana????
skrzypekps 01-09-2020, 18:06 Ważne że działa...
matti393 16-10-2020, 22:28 Ktoś może się orientuje co to za wtyczki przy haku automatycznym? Mniemam ze 2 te czarne trzeba razem ze sobą wpiąć tylko po co? No i ta biała ? Do przycisku załączania haka?
skrzypekps 17-10-2020, 16:02 Do lampki podświetlenia bagażnika je podłączasz.
Kupiłem hak elektryczny bm5j-n19d521 z niepełną instalacją i mam kilka pytań.
1. W temacie widziałem jedno zdjęcie podciętego zderzaka po założeniu. Macie może fotkę jak wygląda osłona podłogi po cięciu?
2. Przycisk - czy ten z Mondeo podejdzie do instalacji? https://allegro.pl/listing?string=mondeo%20przycisk%20haka&sourceid=Mozilla-search&bmatch=product-cl-eyesa2-engag-dict45-dd-uni-1-2-1026
Jeśli nie to orientujecie się ile kosztuje dedykowany? Jeśli dobrze znalazłem to nr FINIS 1721165 i do tego ring 1667755 https://allegro.pl/oferta/przycisk-guzik-start-stop-eu-ford-c-max-mk2-ii-15r-9648592306
3. Buzzer - patrząc na zdjęcia kompletów wygląda jak ten od pdc, np. taki powinien być chyba ok - https://allegro.pl/oferta/ford-s-max-glosnik-pdc-buzzer-sygnal-3w8315k864aa-9779509854
Z góry dzięki za pomoc!
Udało mi się znaleźć oryginalne instrukcje forda do montażu, wycinania zderzaka i podłączenia:
https://yadi.sk/i/L5ToJ6ZznbwGXg
https://yadi.sk/d/x45B8dS_OmPQpw
Jeszcze kilka pomocnych tematów u ruskich, które mają dużo zdjęć np. kostek.
https://www.drive2.ru/l/6095292/
https://www.drive2.ru/l/545334678706454744/
https://www.drive2.ru/l/495377268386824221/
matti393 10-11-2020, 13:30 Nikt nic nie wie na temat przycisku i buzera do haku elektrycznego? Mi właśnie brakuje tych dwóch części i tak się zastanawiam czy to jest zwykły przycisk chwilowy NO lub NC czy ma w sobie jakąś elektronikę czy można go dostać w serwisie bo używany bardzo ciężko znaleźć to samo się tyczy buzera?
grzechu913 10-11-2020, 13:42 Buzer wystarczy, ja też kombinowałem z buzerka do czujników cofania, przycisk jest zwierny czyli NO plus dioda Led.
Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka
Taki kupiłem, ale taniej
https://allegro.pl/oferta/2s7j-15k864-aa-buzer-parktronika-ford-mondeo-mk4-6929193938?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
matti393 10-11-2020, 19:27 Tylko tak w przycisku otwierania haka automatycznego jest 4 konektory czyli mam rozumieć 2 są od zasilania diody a 2 od przycisku ? Ta dioda świeci się cały czas czy tylko jak włączone jest podświetlenie zegarów?
Ja z kolei kupiłem przycisk do uruchamiania silnika, bo podpatrzyłem, że kostka taka sama. Oczywiście szukałem w komplecie ze srebrnym ringiem i uciętym kablem z kostką. Tak samo buzzer, taki sam jak w linku od Grzecha, też z kostką.
Jeszcze tego wszystkiego nie podłączałem, więc jak ktoś ma zdjęcia jak idą kable z kontrolera do przycisku i buzzera to będę wdzięczny.
matti393 23-12-2020, 03:54 Może ktoś jeszcze podać nr części jeśli chodzi o buzzer do haka automatycznego ?
matti393 28-12-2020, 21:53 Właśnie jestem na etapie podłączania haka elektrycznego i jest coś nie halo zero odzewu ze strony haka. Aktywowałem 3 pozycje w focccus (19,20,76) po podlączeniu haka tak jak to jest na załączonych zdjęciach nic się nie dzieje. Moduł od załączania haka miga podświetleniem na czerwono po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłon. Generalnie nie wiem czy wszystko dobrze podłączyłem biało-czerwony kabel ma być do czegoś podłączony ? nie czasem do skrzynki bezpiecznikowej przez bezpiecznik 5A pod F41? robiłem tak ale nic się nie zmieniło. Jak ktoś ma jakiś pomysł czekam na odpowiedz.
matti393 29-12-2020, 17:36 Ktoś coś?
matti393 06-02-2021, 14:18 Kupiłem drugi moduł opuszczania haka o nr BM5J-14F546-AF i jest jakiś progres przycisk zwalniania haka jest podświetlony jest dzwięk z buzzera w poprzednim była cisza ale chyba jest jakiś błąd bo jedynie co się dzieje to (PIP,PIP- przerwa (4 razy). I nie mam pojęcia co może być nie tak . Podłączenie bezpośrednio do przewodów opuszczania haka powoduje zadziałanie mechanizmu. W Forscanie jest widoczny moduł haka, moduł opuszczania haka już nie (nie wiem czy wogóle ma być widoczny). Co robie nie tak?
matti393 10-02-2021, 19:01 To może inaczej zapytam , ma ktoś może schemat podłączenia modułu opuszczania haka automatycznego bo na głównym schemacie ff mk3 nie ma go?
matti393 25-02-2021, 23:32 A mógłby ktoś chociaż sprawdzić czy moduł opuszczania haka ma być widoczny w Forscanie?
grzechu913 26-02-2021, 08:52 Raczej nie będzie widoczny, bo nie jest połączony pod kompa.
Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka
matti393 06-03-2021, 18:03 Ponawiam pytanie ma ktoś schemat odnośnie haka elektrycznego a dokładnie modułu opuszczania haka?
Witam, temat odgrzewam ponownie. Będę kupował hak z modułem i wiązką. Teraz pytanie czy w focusie MK3 kombi warto kupić wiązkę dedykowaną z kostkami o kilkaset zł drożej czy to bez sens ? Druga sprawa , na aukcjach widać kilka kostek do podłączenia a po sprawdzeniu w bagażniku po lewej i prawej stronie w schowkach przy światłach nie mam tyłu kostek. Jest jakąś większą czarna puszka z wtykami ale wydaje mi się że to nie to. Kolejne pytanie : jak z tym kodowaniem modułu czy czujników parkowania, czujniki szaleją jak się ciągnie przyczepkę czy to ściema ? Proszę o wiadomości osób które montowały haki w swoich autach i mają odpowiednią wiedzę a osobom które nie mają pojęcia dziękuję za komentarze.
Kupiłem drugi moduł opuszczania haka o nr BM5J-14F546-AF i jest jakiś progres przycisk zwalniania haka jest podświetlony jest dzwięk z buzzera w poprzednim była cisza ale chyba jest jakiś błąd bo jedynie co się dzieje to (PIP,PIP- przerwa (4 razy). I nie mam pojęcia co może być nie tak . Podłączenie bezpośrednio do przewodów opuszczania haka powoduje zadziałanie mechanizmu. W Forscanie jest widoczny moduł haka, moduł opuszczania haka już nie (nie wiem czy wogóle ma być widoczny). Co robie nie tak?
Z tego co widzę to podwójna kostka z samochodu do modułu haka powinna mieć drugi przewód:
GRUBA KOSTKA 2 PIN, JEDEN CZERWONY GRUBY, DRUGI BIAŁO-CZERWONY
Kostka z załącznika : czerwony do stałego plusa w skrzynce bezpiecznik 40A nr F26, a biało czerwony do plusa po stacyjce bezpiecznik 5A nr F41
Napisz proszę które kable zwierasz żeby zadziałał mechanizm. Mi też robi podwójny pik kilka razy i nic się nie dzieje.
matti393 27-03-2021, 21:26 Z tego co widzę to podwójna kostka z samochodu do modułu haka powinna mieć drugi przewód:
GRUBA KOSTKA 2 PIN, JEDEN CZERWONY GRUBY, DRUGI BIAŁO-CZERWONY
Napisz proszę które kable zwierasz żeby zadziałał mechanizm. Mi też robi podwójny pik kilka razy i nic się nie dzieje.
Aby mechanizm zadziałał musisz podłączyć "na krótko" kabel niebieski i niebieski z czerwonym paskiem odpowiednio do masy i +12V wtedy zadziała . Hak mi dalej nie działa i prawdopodobnie w module uszkodzone MOSFETY. Napisz jak u ciebie rozwinęła się sytuacja ?
Witam przymierzam się do zakupu zestawu hak plus wiązka westfalii. i szukając na stronie producenta również na allegro dostępny jest ten zestaw
https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/hak-holownicze/ford-focus-kombi/307458900113-381/
allegro- https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-westfalia-ford-focus-turnier-10590755598
hak nr.307458900113
wiązka nr.307402300113
zauważyłem że moduł fizycznie jest inny niż wymieniane tutaj na forum typu AM5J-19H378-AC
czy ktoś się orientuje czy ten zestaw westfalii też jest plug&play i się programuje tak samo jak moduły typu "AM5J-19H378-AC"
Już po montażu wyżej wymieniony zestaw jest plug&play wraz z programowaniem modułu wszystko działa jak trzeba pozdrawiam.
wrazie czego mam do sprzedania wiązkę uzupełniającą nr. 307502300183
Witam :)
Jestem świeżo po montażu haka Witter F157Q - jedyny obecnie dostępy do Focus sedan Mk3, hak niczym mnie nie zaskoczył - montaż to czysta przyjemność - pokusiłem się nawet o wymianę sprężyn i amortyzatorów na nowe oraz dołożenie sprężyn progresywnych Westfalii - to tyle z przyjemności ;)
Teraz problemy - wiązka - kupiłem dedykowaną Westfalii - w zestawie z uzupełnieniem do podciągnięcia + prosto z akumulatora oraz CAH H i L z gniazda ODB przodu auta - niestey mój sedan nie ma dedykowanych wtyczek w bagażniku, a nawet plusa w F26 nie było do czego podpiąć. Przeczytałem cały ten temat i chyba inne powiązane, ale ciągle mam braki w wiedzy.
Prawie sobie poradziłem z rozszyfrowaniem instrukcji od wiązki tylko nie mam pewności co do pomarańczowego przewodu z wiązki haka, który trzeba podłączyć do przewodu zasilania aktywnego ze stacyjki (podobno żółty) - czy ktoś wie który to? - jedyny żółty jaki mam wchodzi z grubą wiązką do skrzynki z bezpiecznikami - to ten?
Oraz zostaje mi wolna wtyczka idąca z wiązką od gniazda haka - do wtyczki dochodzi brązowo-biały oraz żółty przewód - czegoś mi brakuje?
zdjęcia wrzuciłem na dysk google - nie potrafię inaczej... https://drive.google.com/drive/folders/1kwhcw0jgb93NtGzAbngPSHx9ybsFOKYO?usp=sharing
A może jest ktoś z Warszawy lub okolic kto pomoże mi dokończyć instalację i zaprogramuje moduł taniej niż w ASO?https://drive.google.com/drive/folders/1kwhcw0jgb93NtGzAbngPSHx9ybsFOKYO?usp=sharing
Bump: Witam przymierzam się do zakupu zestawu hak plus wiązka westfalii. i szukając na stronie producenta również na allegro dostępny jest ten zestaw
https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/hak-holownicze/ford-focus-kombi/307458900113-381/
allegro- https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-westfalia-ford-focus-turnier-10590755598
hak nr.307458900113
wiązka nr.307402300113
zauważyłem że moduł fizycznie jest inny niż wymieniane tutaj na forum typu AM5J-19H378-AC
czy ktoś się orientuje czy ten zestaw westfalii też jest plug&play i się programuje tak samo jak moduły typu "AM5J-19H378-AC"
ja jestem w trakcie montażu tej wiązki - prawie plug&play jest, ale jak masz przygotowaną instalację w aucie - zdjęcia fabrycznych wtyczek są na 15tej stronie tego tematu, oraz + w skrzynce z bezpiecznikami - czyli bezpieczniki od F24 do F28. Jak dobrze dopatrzyłem to i tak pozostaje wpięcie spinką (jest w zestawie) w przewód STOPu. Jak nie ma tych wtyczek to jest trochę zabawy z podciąganiem + z akumulatora, CAN z wejścia ODB - podobno można poszukać wiązek w innym miejscu, ale wolałem nie ryzykować.
Może ktoś coś podpowie więcej jak mogę dokończyć swoją instalację?
Szymon_Zy 18-06-2021, 17:20 Czy ktoś wie jak wyłączyć dźwięk czujników parkowania w ff3 z czujnikami parkowania w tyle? Przycisku fizycznego nie ma, w menu nie widzę.
Nie mam wtyków pod instalację (F26 z jednej strony pusty) i zastanawiam się nad montażem wiązki uniwersalnej. Montaż dedykowanej wycenili mi w tej sytuacji na 2,5kzł.
clubGRANT 24-07-2021, 12:33 I ja zamontowałem samodzielnie hak marki Westfalia wypinany do dołu plus wiązka 13 pin nie oryginalna, wszystkie kable podpięte do gniazda przy haku według instrukcji, a w środku stały + z bezpiecznikiem 10A i masa, pozostałe podpięte do poszczególnych przewodów metodą "włącz wsteczny i nakłuwając próbówką znajdź przewód" , można też szukać mając schematy elektryczne.
Niestety należy wymontować tylną belkę, a to wiąże się z utratą możliwości holowania innego pojazdu, no chyba że hakiem.
Zderzak też trzeba od dołu podciąć, nic nie widać, przegląd zaliczony pozytywnie.
Tu link do haka oraz instrukcja jego montażu do pobrania: https://www.ehaki.pl/westfalia-hak-holowniczy-ford-focus-iii-kombi-2011-2018,sp,6,3286
Czy ktoś z Was przerabiał temat montażu haka (odłączanego ręcznie) w ASO? Pacjent Focus MK3 FL. Chodzi mi o ten model haka:
https://www.akcesoria-ford.pl/przew%C3%B3z-baga%C5%BCu/haki-holownicze/od%C5%82%C4%85czany-hak-holowniczy/1880329?model=focus&year=2014
Mialem go montowanego w ASO. Polecam generalnie :)
o, dziękuję. Czy opisywałeś sprawę lub wstawiałeś zdjęcia gdzieś na forum (pytam, by niepotrzebnie nie zawracać gitary)?
o, dziękuję. Czy opisywałeś sprawę lub wstawiałeś zdjęcia gdzieś na forum (pytam, by niepotrzebnie nie zawracać gitary)?
Sorki za niedoprecyzowanie.. :/ Hak był montowany w ASO - do nowego auta. Ja jestem 2gim właścicielem i kupowałem to auto jako używane w Fordzie. Osobiście nie zlecałem montażu. :)
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3292421&postcount=48
tu masz zdjęcie poglądowe jak to u mnie wygląda.. otwórz cały temat i na bank coś jeszcze znajdziesz. Ściągasz hak i nic nie widać, że miałeś :)
Teraz rozumiem, jeszcze raz dzięki. Na pewno na spokojnie przejrzę cały temat, ale już teraz natknąłem się na bardzo przydatną informację, czyli polerowanie końcówki wydechu pastą Autosol Metal Polish ;) W moim egzemplarzu ten element jest póki co bardzo zapaskudzony.
clubGRANT 30-11-2021, 14:37 A czemu chcesz montować w ASO? jak cię stać tyle przepłacać to proszę, w moim poście #190 jest link do zakupu o wiele taniej plus dedykowana wiązka na allegro z 13pin znajdziesz za 200pln i montaż banalny, ale jak nie potrafisz to warsztat nie autoryzowany zamontuje taniej.
Oczywiscie zebys nie montowal w ASO, bo przeplacisz 2krotnie, ale ten hak jest spoko i polecam go :)
Wita.
Zakupiłem hak i moduł AM5J-19H378-AD. Brakuje mi kostki z wiązką od modułu do haka. Ktoś wie jak podłączyć lub podesłać dokładne fotki tej kostki. 122791
clubGRANT 05-12-2021, 14:50 Zobacz w bagażniku z prawej strony czy nie ma jakiś luzem, ja np. mam 3 żółte, ale nie wiem do czego są, jak będziesz miał to możliwe że są do tego, jak nie to pech musisz szukać i kupić.
Kostkę zieloną i szara mam ale brakuje mi tej do gniazda haka raczej je w aucie nie będzie.Chciałem sam podłączyć ale nie mam dokładnego schematu. Dlatego potrzebuję pomocy.
piotr030383@wp.pl 28-12-2021, 19:19 Witam. Czy do Focusa polift z 2016 roku podejdzie fabryczny moduł w czarnej obuwie AM5J19H378 czy muszę zastosować moduł DT1J19H378 w białej obudowie? W aucie instalacji pod hak nie mam więc pomijam kwestię różnicy wtyczek i wiązek. Mam rozumieć że do danego modułu trzeba dobrać pasującą instalację. Dziękuje.
Jak sprawdzić czy Focus mk3 FL kombi ma przygotowaną instalacje pod montaż dedykowanej wiązki haka?
Jak sprawdzić czy Focus mk3 FL kombi ma przygotowaną instalacje pod montaż dedykowanej wiązki haka?
Podłączam się pod pytanie. A czy ta oferta to komplet bebechów do montażu?
https://allegro.pl/oferta/automat-hak-modul13pin-ford-focus-mk3-iii-2011do17-10972433951
Podłączam się pod pytanie. A czy ta oferta to komplet bebechów do montażu?
https://allegro.pl/oferta/automat-hak-modul13pin-ford-focus-mk3-iii-2011do17-10972433951
Tak, tylko wiązka nie jest na wtyczki tylko musisz sie wcinać tymi szybkozłączkami w instalacjię.
Tu jest wiązka plug&play wpinana na wtyczki w oryginalnie przygotowaną instalację w aucie.
https://allegro.pl/oferta/wiazka-dedykowana-ford-focus-kombi-od-2011-2018-10805292230
Tylko nie wiem gdzie szukać w moim fokusie czy będzie można ją podłączyć.
W passsacie b5 kupiłem hak westfalia z wiązką dedykowaną, którą wpinało sie w tylne lampy w których były fabrycznie gniazda na wtyczki z instalacji tej dedykowanej wiązki od westfalii.
Jak jest w fokusie?? Z lewej strony w schowku w bagażniku, mam jakieś bezpieczniki i wolne gniazda, to jest to do wiązki haka??? W instrukcji nie mogę nic na ten temat znaleźć.
lukaszooo 07-02-2022, 18:48 Co wy kocopoły wypisujecie.... .
Fabryczny hak jest elektrycznie otwierany, aby był powiedzmy P&P musi być w aucie instalacja elektryczna która występuje tylko w bogatszych wersjach wtedy spinamy wtyczki, konfiguracja i działa, jeśli nie ma w aucie instalacji to dalej możemy założyć ori składany hak choć będzie to bardziej skomplikowane.
Haki akcesoryjne czyli wszelkie autohak, polhak, brink, Steinhoff i milion innych firm są to haki akcesoryjne. Aby było sterowanie światłami trzeba zastosować moduł uniwersalny do którego nie ma nigdy insralacji ponieważ podpina się go pod swiatła i nie wymaga zadnego kodowania, w zestawie zawsze są szybko łączki które trzeba wywalić do śmieci i polutować przewody.
skrzypekps 07-02-2022, 18:51 Niekoniecznie w bogatszych a raczej moze brakować CAN co nie jest problemem pociągnąć z gniazda pod kierownicą lub skrzynki bezpieczników pasażera. Jeśli ktoś ma czujniki parkowania i chce żeby wszystko działało jak należy wtedy tylko oryginalny moduł.
Kostkę zieloną i szara mam ale brakuje mi tej do gniazda haka raczej je w aucie nie będzie.Chciałem sam podłączyć ale nie mam dokładnego schematu. Dlatego potrzebuję pomocy.
miales ją po lewej stronie nadkola?
Co wy kocopoły wypisujecie.... .
Fabryczny hak jest elektrycznie otwierany, aby był powiedzmy P&P musi być w aucie instalacja elektryczna która występuje tylko w bogatszych wersjach wtedy spinamy wtyczki, konfiguracja i działa, jeśli nie ma w aucie instalacji to dalej możemy założyć ori składany hak choć będzie to bardziej skomplikowane.
Haki akcesoryjne czyli wszelkie autohak, polhak, brink, Steinhoff i milion innych firm są to haki akcesoryjne. Aby było sterowanie światłami trzeba zastosować moduł uniwersalny do którego nie ma nigdy insralacji ponieważ podpina się go pod swiatła i nie wymaga zadnego kodowania, w zestawie zawsze są szybko łączki które trzeba wywalić do śmieci i polutować przewody.
czyli ten Brink z mojego linka powyżej jest niewłaściwy? jeśli możesz, to rozwiń swoją wypowiedź. dzięki
lukaszooo 07-02-2022, 22:09 Czytać ze zrozumieniem nie potrafisz? Do każdego auta można zamontować hak. Akcesoryjny nie jest P&P pod względem instalacji.
skrzypekps 08-02-2022, 08:30 W zasadzie nie masz racji bo P&P może oznaczać wyczki do przewodu do lamp. Nic nie trzeba lutować tylko wypiąć z lamp, powpinac w instalację haka i z haka podpiąć do lamp i ot tyle (wszystko w fabryczne gniazda i wtyki lamp). Takie rozwiązanie dotyczy haka 7 PIN.
Co wy kocopoły wypisujecie Po pierwsze jak nie znasz znaczenia słów to ich nie pisz, bo to śmiesznie wygląda.
Fabryczny hak jest elektrycznie otwierany
W jakim aucie? FF MK3/Mk3 FL?
aby był powiedzmy P&P musi być w aucie instalacja elektryczna która występuje tylko w bogatszych wersjach wtedy spinamy wtyczki,
Dlatego zadałem pytanie jak sprawdzić czy taka instalacja jest w aucie aby podłączyć wiązkę dedykowaną
na fabrycznych wtyczkach z linka którego podałem, aby nie lutować i nie zakładać tych szybko złączek
lukaszooo 08-02-2022, 22:47 Ale to co podałeś to nie jest ori moduł tylko akcesoryjny. Taki moduł jest uniwersalny, możesz go podpiąć do każdego auta i nie potrzeba żadnych fabrycznych wtyczek pod hak.
Mam do sprzedania moduł AM5J-19H378-AD do Forda Focusa MKIII. 230zł.
clubGRANT 09-02-2022, 16:39 Co wy kocopoły wypisujecie.... .
Zapomniałeś o jednej firmie nazywa się WESTFALIA i dostarcza ori haki do ff mk3 wpinane ja taki mam i jest na nim logo forda oraz numer forda i taki jest wybór, albo droższy elektryczny, albo wpinany.
lukaszooo 09-02-2022, 17:53 To jest masło maślane o smaku czekolady.. .. Tak samo jak nieświadomi właściciele jadą do Aso na montaż czujników parkowania, są przekonani że montują im ori czujniki bo FV jest na 1500zl a to chińszczyzna za 200zl. Tak samo jest z alarmem, podlokietnikiem i innymi akcesoriami.
Hak westfalia owszem ma znaczek Forda i jest wypinany. Sam hak czyli belka i kula może mieć znaczek porshe, mana a nawet adidasa i nie ma to żadnego znaczenia bo sama belka każdej jednej firmy ma taki sam kształt i jest tak samo montowane. Hak westfalia ciężko jest odróżnić od Steinhoff, praktycznie taki sam system wypinania.
Różnica jest w elektronice, dwa razy rozbierałem auta z hakiem westfalia i za każdym razem był do nich uniwersalny moduł na szybkozlaczki za 100zl.
Ori hak wychodził z fabryki i był otwierany z przycisku, to co dokładał w salonie nie jest fabryczne tylko akcesoryjne.
w temacie haków
poszukuję firmy, która wykonuje haki na zamówienie tzw. doróbki, ma ktoś może jakiś namiar?
Ale to co podałeś to nie jest ori moduł tylko akcesoryjny. Taki moduł jest uniwersalny, możesz go podpiąć do każdego auta i nie potrzeba żadnych fabrycznych wtyczek pod hak.
Mi nie chodzi o moduł tylko chce się dowiedzieć, gdzie się wpina ta wiązkę z mojego linku (ma ona gotowe wtyczki do wpięcia w "coś", no właśnie co? gniazda w instalacji samochodu?, lampy tylne?)??
Do passata B5 kupiłem hak Westfalii z dedykowana wiązka na wtyczkach, które wpinało się w tylne lampy, bez cięcia przewodów, lutowania, szykowania, szybko złączek.
lukaszooo 09-02-2022, 21:35 Wtyczka jest do modułu, do lamp dociagasz przewody i je wlutowujesz lub spinasz szybkozlaczem, co kto woli.
Wtyczka jest do modułu, do lamp dociagasz przewody i je wlutowujesz lub spinasz szybkozlaczem, co kto woli.
Chyba się nie rozumiemy, albo patrzysz nie na ta wiązkę haka którą podlinkowłem, tam się nic nie lutuje bo nie ma co, jest wtyczka która idzie do modułu, i są mniejsze wtyczki, luźne przewody idą do gniazda przyczepki.
http://m.fotosik.pl/zdjecie/6dc9d6b1d924304a
W ogłoszeniu pisze : "Uwagi: wiązka przeznaczona do wersji z przygotowaniem pod hak holowniczy"
Jak to sprawdzić czy moje auto, jest przygotowane pod hak holowniczy?
pecek1985 09-02-2022, 21:57 Witam mam problem w wyborze wiązki haka jaka wybrać do swojego mk3 2014 kombi,
nie widzę wtyczek żadnych z tyłu, a chciałbym aby czujniki parkowania same się wyłączały, bezpieczniki mam takie z tyłu jak na zdjęciu, nie zależy mi na haku składanym, https://photos.app.goo.gl/gR1NTwsvfJHAgwy78
Jak to sprawdzić czy moje auto, jest przygotowane pod hak holowniczy?
Musisz sprawdzić czy po lewej stronie w bagażniku gdzieś wzdłuż nadkola w wiązce elektrycznej są luźne wtyczki pasujące do tych gniazd z instalacji co podałeś w linku.
pecek1985 09-02-2022, 22:09 https://photos.app.goo.gl/gR1NTwsvfJHAgwy78
lukaszooo 10-02-2022, 08:01 Chyba się nie rozumiemy, albo patrzysz nie na ta wiązkę haka którą podlinkowłem, tam się nic nie lutuje bo nie ma co, jest wtyczka która idzie do modułu, i są mniejsze wtyczki, luźne przewody idą do gniazda ?
Tak patrzyłem na inny link. Po lewej stronie bagażnika, musisz zdjąć wygłoszenie. Jeśli masz keyless to będzie tam moduł a pod nim przy podłodze wtyczki od ori haka. Jeśli masz uboga wersję z dwoma elektrycznymi szybami to wiązki nie będzie.
Jeśli masz uboga wersję z dwoma elektrycznymi szybami to wiązki nie będzie.
ok, czyli do wersji Trend z korbkami z tyłu trzeba niestety kombinować.
lukaszooo 10-02-2022, 15:58 rozbierz i sprawdz ale szanse sa małe.
U mnie wersja biznes, ale z tyłu też mam korbotronik :(, chociaż w bagażniku, w schowku po lewej jest jakaś skrzynka z bezpiecznikami i wolnymi gniazdami na jakieś wtyczki. Muszę to dokładniej to sprawdzić.
pecek1985 20-03-2022, 12:33 Mam prośbę o podpowiedź jak podłączyć wtyczkę zielona do samochodu beż kupowania wiazki uzupełniającej, mam ten modul cały i chciałbym go wykorzystać. Albo opus do czego są pojedyncO kable od niej, wiazka jak tana zdjęciu.
matti393 06-05-2022, 06:35 Mam pytanie odnośnie haka automatycznego a mianowicie od pewnego czasu po próbie otworzenia lub schowania haka wywala błąd w postaci 4 krotnego pikania. Zaznaczam że procedure otwarcie i schowania haka robię prawidłowo. Dzieje się tak kilka razy aż w końcu zaskoczy i hak się otworzy lub schowa. Rozbierałem już kilka razy mechanizm z silniczkiem elektrycznym. Tak się zastanawiam czy poprostu działają tam jakieś za duże siły i silniczek nie może sobie z tym poradzić. Proszę o odpowiedz jak ktoś ma jakiś pomysł?
Ponownie zajrzałem w lewy boczek i znalazłem upragnione wtyczki i stalacji przygotowującej pod hak ;). Musicie dobrze patrzeć bo u mnie były sprytnie "zaszkotowane do wiązki.
https://images90.fotosik.pl/592/267efd1acdcd8d75med.jpg
https://images90.fotosik.pl/592/95dbc117f6a0ca7emed.jpg
https://images89.fotosik.pl/593/cb93dfc13e2824f4med.jpg
Mam mały problem co do podłączenia tych wtyczek araczej tej jednej szarej z instalacji. Ziolana idzie do modułu, szara znaleziona pod boczkiem idzie też bezpośrednio do modułu czy idzie do
wtyczki wiązki haka, a ta wyczka z wiązki haka idzie do modułu? Bo próbowałem dwie możliwe opcje i w plaformie rowerowej nie mam świateł.
Oczywiście aktywowałem, opcje gniazda przyczepki 13-pin programem, z tym że nie ForScan'em tylko FoCCCus'em bo nie mogę sie połączyć na kompie z Forscan'em.
Poniżej 2 opcje jak podłączałem instalacjie:
Zdjęcie wtyczek na wiązce haka:
https://images92.fotosik.pl/593/67a46f64103d06e1med.jpg
Opcja podłączenia nr 1 (2 szare z wiązki haka połączone razem, szara z wiązki auta -bezpośrednio do modułu, reszta wtyczek tj. zielona i duża szara na w swoje gniazda w module.
https://images91.fotosik.pl/592/ee65c4db284dced4med.jpg
Opcja podłączenia nr 2 (szara z instalacji auta do szarej z instalacji haka, szara z instalacji haka do bezpośrednio do gniazda w module, reszta wtyczek tj. zielona i duża szara na w swoje gniazda w module.
https://images91.fotosik.pl/592/d90e712ca077e313med.jpg
Zdjęcia opcji zaznaczonych w Programie FoCCCus
https://images91.fotosik.pl/592/2affdcd32e7ad471med.jpg
https://images92.fotosik.pl/593/b32dcd84d95f6c0fmed.jpg
Co jest nie tak że nie świecą mio światłą w platformie rowerowej??
Jeszcze jest jakaś opcja do włączenia w programie? Przeglądałem wszystko w FoCCCus'ie i znalazłem tylko te 2 opcje związane z hakiem. Błąd w programowaniu FoCCCus'em wykluczam bo dezaktywowałem już nim Ford My Key jak sobie to przez przypadek załączyłem. Platformę rowerową też bym wykluczył, w zeszłe wakacjie działała w innym aucie. Ktoś ma jakieś pomysły?
I jak nikt nie podrzuci jak te wtyczki powinny być podłączone???
A to że platforma rowerowa jest na światłąch led to ma znaczenie, że może nie świecić??Na zwykłych lampach nie podłączałem nic bo nie mam takiej możliwośći,ale chyba będę musiał poszukać jakiejś przyczepki lub platformy na 13-pin wtyczce i zwykłych lampach.
U mnie szara złączka z kablem szaro-niebieskim nie wchodzi bezpośrednio do modułu (u Ciebie to będzie opcja nr 2).
Ale mam inne pytanie dodatkowe: gdzie jest bezpiecznik F26?
Na zdjęciu go nie widać w skrzynce RJB.
W załączniku masz schemat podłączenia modułu haka dla Focusa MK3.
A programował ktoś z was opcje związane z hakiem programem foCCCus i zadziałało? Bo u mnie w obudwu opcjach podłaczenia instalacji (post na poprzedniej stronie wątku) programem foCCCus, światła w platformie rowerowej nie chciały zagadać? Forscanem nie probowałem bo nie mogłem się z nim połączyć przez moje złącze obd.
Czy jak mam te dwie wtyczki z tyłu lewego nadkola jest opcja, że coś może nie być podłączone z przodu, bliżej deski rozdzielczej?
Gdzieś czytałem, że trzeba coś podłączyć do tej skrzynki bezpieczników z tyłu przy lewym nadkolu pod jakiś gniazdo bezpiecznika, ale co?? Nic tam mi nie pasowało z oryginalnej instalacji haka którego kupiłem wraz z oryginalnym modułem.
Czy jak mam te dwie wtyczki z tyłu lewego nadkola jest opcja, że coś może nie być podłączone z przodu, bliżej deski rozdzielczej.
Moim zdaniem nie. Jeżeli masz multimetr możesz sprawdzić czy są napięcia na szarej wtyczce z grubym kablem oraz na małej zielonej 5-pinowej.
Gdzieś czytałem, że trzeba coś podłączyć do tej skrzynki bezpieczników z tyłu przy lewym nadkolu pod jakiś gniazdo bezpiecznika, ale co?? Nic tam mi nie pasowało z oryginalnej instalacji haka którego kupiłem wraz z oryginalnym modułem.
Np. trzeba obsadzić bezpiecznik nr F26 o wartości 40A w tylnej skrzynce bezpieczników (jest o nim mowa w instrukcji montażu).
10 minut temu przejrzałem instrukcję montażu wiązki elektrycznej do haka, tam jest wszystko napisane krok po kroku jak to zrobić, łącznie z obrazkami.
Zaprogramowanie zostaw na sam koniec.
Witam,
Chcę zamontować hak w FFmK3 kombi. Kupię zestaw autohak słupsk z modułem.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, czy stosując moduł Quasar WH1-PRO-G7 potrzebuję cokolwiek kodować/aktywować. Dodam że na odłączaniu czujników mi nie zależy. Prośba dodatkowo o wskazanie, gdzie najlepiej w BCM wpiąć się po zasilanie modułu +12V? Nie mam w nadkolu dodatkowych kostek skorzystałbym z wiązki sprzedawanej z modułem.
Np. trzeba obsadzić bezpiecznik nr F26 o wartości 40A w tylnej skrzynce bezpieczników (jest o nim mowa w instrukcji montażu)..
U mnie, w miejscu gdzie powinien być bezpiecznik F26, nie ma go. Jest tylko jedna nóżka, tak powinno być czy powinny być dwie nóżki? Jaki ten bezpiecznik kostkowy kupić? Żeński czy żeńsko-męski(istnieją takie?)
Wiesz... nie chce byc niegrzeczny, ale chyba nie rozumiesz w jaki sposob prad plynie w samochodzie i jak to generalnie "dziala" jesli pytasz czy powinny byc 2 nozki czy jedna to narazie odpusc robote i przeczytaj watek od deski do deski badzi inne poradniki.
fln17726 11-07-2022, 10:01 Witam wszystkich. Co prawda mój pacjent to rocznik 2015 kombi ale nie będę zakładać nowego wątku bo to chyba prawie to samo. Niestety nie mam z tyłu wyprowadzeń pod moduł haka - brakuje mi zielonej kostki z can. Nie uśmiecha mi się pruć pół auta żeby wpinać sie w kostkę OBD pod kierownicą i jak ktoś wcześniej zasugerował warto poszukać magistrali can w wiązce z tyłu auta. Tak też zrobiłem i o to znalazłem antene/moduł prawdopodobnie do keyless'a. Teraz pytanie czy ktoś jest mi w stanie na 100% powiedzieć, że ten moduł (8m5t-15k603LB)komunikuje się po can? Uprzedając pytanie wiem ze can napewno jest w PAM ale do tego od keylees jest zdedecydowanie ławiejszy dostęp :)
Z góry dziękuje za pomoc.
--EDIT!
Dorobiłem sie schematu i jednak w moduł PAM nie mogę się wpiąć bo tam jest HS CAN a moduł przyczepy chodzi na MS CAN i raczej to co na zdjęciu to nie jest moduł tylko co najwyżej antena i raczej nie jest na CAN:
ale chyba nie rozumiesz w jaki sposob prad plynie w samochodzie i jak to generalnie "dziala" jesli pytasz czy powinny byc 2 nozki czy jedna. Mogłęś nic nie pisać zamiast pisać to co napisałeś. Wiem że mają być dwie tylko jaki jest sens wypuszczania przez producenta gniazda z jedną nóżką pod bezpiecznik?? Albo gniazdo jest aktywne i sa dwie albo jest nieaktywne i nie ma nic. Podłączałem kiedyś do innego auta oryginalną wiązką westfalii wraz z modułem i tam nie było takich kombinacji alpejskich. Podłączało sie pod tylne lampy wtyczkami i wszystko działało.
Prosze o normalną odpowiedź a nie jakieś wykłady na temat nierozumienia.
Wiązke wraz z modułem mam oryginalną z Forda, dwie wtyczki (zielona i szara) w przy lewym nadkolu mam. Połączone to jest za podpowiedzią kolegi miraż tak jak na opcji nr 2 , na zdjęciach, które wkleiłem strone wcześniej. Co z gniazdem bezpiecznika F26 jeżeli mam w nim tylko jedną nóżkę??Mam sobie dołożyć/dolutować tam tą drugą nóżkę czy jak?Musze wymienić tą skrzynkę w bagażniku?? Dziękuję za normalną odpowiedź.
fln17726 11-07-2022, 19:54 Co z gniazdem bezpiecznika F26 jeżeli mam w nim tylko jedną nóżkę??Mam sobie dołożyć/dolutować tam tą drugą nóżkę czy jak?Musze wymienić tą skrzynkę w bagażniku?? Dziękuję za normalną odpowiedź.
Zobacz sobie tą instrukcje, https://preissammler.koberger-online.de/export/document/317763/564045175183250/51-E307502391101.PDF od 22 strony. Pytanie czy masz ten przewód który jest w instrukcji bo ja np mam taki:
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=125472
i też w bezpieczniku F26 mam jeden pin i jak rozumiem w ten pin podłączam zaznaczony przewód, potem łącze te dwie szare złączki i bezpiecznika nie musze montować w module bezpieczników bo są dwa bezpieczniki w wiązce.
U mnie wygląda to troche inaczej bo mam "oryginalna" wiązke z "oryginalnym" wypinanym hakiem i oryginalnym modułem FoMoCo. Wiazka już była zamontowana w Haku razem z gniazdem 13 pin. Przeciagnąłem wiazke tylko przez lewy owtór w podłodze i mam 3 wtyczki jedna szeroka do modułu i 2 szare (męska, żeńska- które można razem ze sobą połączyć) i dodatkowo przewód masowy z oczkiem który przykręciłem w punkcie masowym pod lewą lampą. Z twojej istrukcji wynika z obrazków, że jeżeli mam skrzynkę bezpieczników w bagażniku to ten przewód masowy pod lampą jest mi zbedny, mam go uciąć i zaszkotować? Tak zrozumiałem z tej instrukcji.
Teraz kwestia tego kabla który mi zaznaczyłeś na obrazku. Pin męski wkładamy w gniazdo bezpiecznika nr26 i mam już dwa piny i wkłądam bezpiecznik 40A. A drugi koniec tego kabelka z szara wtyczka wpinam... no właśnie gdzie?? Do szarej wtyczki przy nadkolu??
Przewody z gniazda 13pin na haku
https://images90.fotosik.pl/605/9f025e769e08f4bfmed.jpg
Tak to mam narazie podłączone
https://images92.fotosik.pl/606/c8360af6abd3fed9med.jpg
Bump: A czy czasem ten czerwony przewód który na zdjęciu dotykam kablem nie powinien iść do skrzynki bezpieczników do gniazda F26 jako ten brakujący pin?? A gniazdo w module pozostawiam puste po tej wtyczce, a reszta jak na zdjęciu??
U mnie, w miejscu gdzie powinien być bezpiecznik F26, nie ma go. Jest tylko jedna nóżka, tak powinno być czy powinny być dwie nóżki? Jaki ten bezpiecznik kostkowy kupić? Żeński czy żeńsko-męski(istnieją takie?)
Muszą być dwie nóżki. Ta brakująca druga nóżka to jest koniec przewodu zasilającego +12V ze skrzynki bezpiecznikowej w komorze silnika. Jest o nim mowa w tej instrukcji montażu Westfalia na 22 stronie, że trzeba go dołożyć. Oryginalnie ten przewód ma przekrój 10mm2.
Jeżeli w instalacji w samochodzie miałeś szarą wtyczkę z kablem niebiesko-czerwonym to to jest właśnie ten jedyny pin w miejscu bezpiecznika F26.
Bezpiecznik F26 musisz kupić dokładnie taki jak już masz obsadzony niżej, typ jest ten sam tylko musi być o wartości 40A.
To mam ciągnąć od akumulatora +12V do skrzynki bezpieczników w bagażniku w wolne miejsce bezpiecznika f26? Czy te +12V to jest ten przewód niebiesko-czerwony z tej szarej wtyczki w bagażniku i wystarczy go przepiąć do f26? Bezpiecznik 40A już zakupiłem.
Dokładnie tak. Musisz dociągnąć brakujący kabel ze skrzynki bezpieczników w silniku. W poście #240 w podanym linku na stronie 22 jest wyjaśniony obrazkowo jak idzie ten kabel.
Zobacz na załączonym schemacie elektrycznym jak to ma wyglądać.
pawel182 25-07-2022, 05:03 U mnie wygląda to troche inaczej bo mam "oryginalna" wiązke z "oryginalnym" wypinanym hakiem i oryginalnym modułem FoMoCo....
Jak sprawdzić czy auto jest przygotowane pod montaż oryginalnego chowanego haka? Powinny być jakieś wtyczki..? Jeśli tak to gdzie ich szukać?
grzechu913 25-07-2022, 07:29 W bagażniku w okolicach skrzynki bezpieczników ej po lewej ,duża szara z 2 grube przewody ,jedną z cienkim i taka mała do komunikacji z 2 lub 3 przewodami
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Jak sprawdzić czy auto jest przygotowane pod montaż oryginalnego chowanego haka? Powinny być jakieś wtyczki..? Jeśli tak to gdzie ich szukać?
Z lewej strony w bagażniku sa dwie wtyczki, szara i zielona. Tylko dobrze popatrz na wiązkę przewodów, bo u mnie te wtyczki były owiniete szkotem na tej wiązce.
Bump: Dokładnie tak. Musisz dociągnąć brakujący kabel ze skrzynki bezpieczników w silniku. W poście #240 w podanym linku na stronie 22 jest wyjaśniony obrazkowo jak idzie ten kabel.
Zobacz na załączonym schemacie elektrycznym jak to ma wyglądać.
Wielkie dzięki. To wcale ta instalacja nie jest taka p&p jak tu ktoś napisał, skoro z komory silnika trzeba ciągnąć +12V i kupić bezpiecznik 40A. P&P to by ona była jak by trzeba było tylko połączyć tą oryginalną wiązkę haka na wtyczkach do wtyczek przygotowanych w samochodzie.
To wcale ta instalacja nie jest taka p&p...
U mnie instalacja przygotowująca do "haka" była kompletna, łącznie z tym przewodem do komory silnika. Tylko dołożyłem moduł i wiązkę do gniazda haka. Wyposażenie instalacji elektrycznej zależy od wersji wyposażenia samochodu, im bogatsze wyposażenie tym można znaleźć "luźne wtyczki" do przyszłych modułów.
Nie rozumiem, jaki sens jest wypuszczać auto z instalacją taka jak moja, że niby jest prawie wszystko (dwie kostki-zielona,szara) ale muszę sobie dociągnąć kabelek przez całe auto do bagażnika i dokupić bezpiecznik, żeby to działało. Albo kompletna instalacja, albo wcale, a nie jakieś półśrodki jak u mnie.
lukaszooo 31-07-2022, 12:39 Jeśli jest duża wtyczka to nie trzeba nic ciągnąć do akumulatora. Wtyczkę wsadzasz w moduł. Jeśli chcesz mieć stałe zasilanie np do przyczepy kempingowej to dajesz odnogę z bezpiecznikiem na gniazdo. Jeśli nie potrzebujesz to nie dajesz. Niestety w liftach często trafia się że jest wtyczka zasilania ale brakuje zielonej od sterowania.
|