Witam Was
ile Nm? dla tej świeczki
Mondeo mk2 2.0 benz.
15Nm?, 20Nm? 22Nm? 23Nm?
moze ma ktos Heynesa i poda prawidłowy moment?
dzieki
W książce "Sam Naprawiam" masz podane.
Jeżeli nie masz książki to wieczorkiem dopiero mogę Ci podać, bo w pracy nie mam jej na dysku.
dariuszk24
07-03-2014, 10:44
na kazdym pudelku ze swieca jest podane ile lub jak na przyklad dla swiecy bez podkladki od momentu dokrecenia swiecy z wyczuwalnym oporem dokrecamy jeszcze 1/16 obrotu I tyle
Nie mam ksiazki, jakbys mogl mi wrzucic na Pw kolego bede wdzieczny,
Na pudelku od swiecy jest podane ...
1x1493001
4M5G12405XE
Poczekam na rady z "madrej ksiegi" ;)
czy nie jest to przypadkiem 15Nm?
1.493001 x 9.804 = 14,68 Nm? ;)
Tyle pisze w książce
"• Dokręcić świece momentem
15Nm.
Uwaga. Jeśli nie dysponuje się
kluczem dynamometrycznym,
należy dokręcić nowe świece
kluczem do świec o około 90°
(1/4 obrotu). Świece używane
dokręcić tylko o około 15°. Zbyt
mocno dokręcone świece mogą
pęknąć przy wykręcaniu lub
uszkodzić gwint w głowicy cylindrów"
dariuszk24
07-03-2014, 18:17
Cieniu zgoda co do 15NM ,ale bez klucza jezeli dokrecisz swiece bez podkladki o 90st to mozesz zapomniec o gwincie w glowicy albo uszkodzisz swiece,jezeli swieca ma podkladke to mozesz ja dokrecic nawet 185st ,swiece bez podkladki mozesz dokrecic bez klucza dynamometrycznego o 22st bez wzgledu na to czy jest to swieca nowa czy stara
Witam
Silnik 2.0 l Duratec-HE 107 kW/145 KM.W tym silniku świece zapłonowe dokręcamy momentem 12 Nm.
pozdrawiam
krystian1410
07-03-2014, 18:53
Witam
Silnik 2.0 l Duratec-HE 107 kW/145 KM.W tym silniku świece zapłonowe dokręcamy momentem 12 Nm.
pozdrawiam
kolega pytał o silnik mk2
Cieniu - dzieki za info:)
dariuszk24 - temat jest o wymianie świec zapłonowych - wkręcam nowe świece kluczem dynamometrycznym, a nie używane:>
Basra - Silnik 2.0 Zetec Mondeo MK2, ale dzieki za info do Duratec
pozdrawiam
Witam
Tak jak pisze krystian chodzi o mk2.Przepraszam.
Świece zapłonowe dokręcamy momentem 15Nm.
pozdrawiam
W silniku Duratec 2.0 145KM pomimo posiadania klucza dynamometrycznego zawsze dokręcam świece kluczem marketowym w kształcie litery ,,T'' (cena ok.6zł) na 2 raty i nie przeginając z siłą ,a do odkręcania i tak muszę użyć nasadki 16mm z przedłużką i grzechotki z dużym ramieniem.Świece do Durateca nie posiadają podkładek tylko stożek który zachowuje szczelność i to on swoją powierzchnią styku powoduje duży opór przy odkręcaniu po dłuższym czasie.Wymieniałem tym sposobem ok.10 razy i nie uszkodziłem gwintu.Ważne żeby dokręcać kluczem z jak najmniejszym ramieniem.Bo długie ramię zwiększa znacznie siłę i można narobić bałaganu.Moment też kojarzę na 15Nm.