Witam od niedawna mam galaxiaka mk3 i w conwersie znalazlem funkcje Grzejnik postojowy. Ustawia sie dzien i godzine, jednorazowe grzanie lub aktywuj teraz. Czy to jest webasto? Jakkolwiek bym nie ustawił to i tak echo nic się nie załącza.
Słowo WEBASTO, jest to nazwa firmy, która produkuje ogrzewania postojowe prawie do wszystkich samochodów jak i łodzi, jachtów, przyczep campingowych itp .
Zasilane jest paliwem ze zbiornika, benzyną lub olejem napędowym.
Ogrzewanie postojowe jest to oddzielne urządzenie na zasadzie rozgrzania paliwa przez świecę żarową w części grzejnej, elektrycznym wentylatorem poprzez system przewodów rozprowadza ciepłe powietrze po całym pojeżdzie na postoju. W czasie jazdy używa się tych ogrzewań w autokarach przy przewozie osób w okresie zimowym . Uruchamia się sterownikiem , można zaprogramować czas uruchomienia , dzień, godzinę, czas grania .
Steruje temperaturą termostat który w zależności od nastawionej temperatury, włącza i wyłącza ogrzewanie, gdy już jest uruchomione.
Jeżeli u ciebie jest zamontowane ogrzewanie, masz włączniki które działają, a nic sie nie dzieje, to niestety bez elektronika się nie obejdzie, bo samemu nie radzę do tego dotykać, bo może to wtedy sporo kosztować, a usterką może być błahostka. Wiem co piszę, bo bardzo długo miałem doczynienia z tymi ogrzewaniami. Jest jeszcze sporo typów, ale nie będę już wymieniał, ci którzy zechcą dopisywać, że a jeszcze takie, albo inne niech mają wiedzę dla siebie.
Tak tylko to co ja mam to jest tzw. webasto czy dogrzewacz postojowy
Tombo23.. czytej ten watek i bedziesz wiedzial wiecej anizeli w serwisach "webasto":
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=29566
Witam od niedawna mam galaxiaka mk3 i w conwersie znalazlem funkcje Grzejnik postojowy. Ustawia sie dzien i godzine, jednorazowe grzanie lub aktywuj teraz. Czy to jest webasto? Jakkolwiek bym nie ustawił to i tak echo nic się nie załącza.
Jesli jest możliwość zaprogramowania czasu włączenia ogrzewania bez udziału silnika, to jest ogrzewanie postojowe, nazywane błędnie dość często webastem. Masz mokry piec Hydronic II, w którym spalane jest paliwo ze zbiornika auta, a poprzez wymiennik ciepła podgrzewany płyn przekazuje ciepło do układu ogrzewania. Podgrzewa silnik przed jego uruchomieniem, ustawiają się klapy powietrzne, a także uruchamiana jest delikatnie dmuchawa, celem nagrzewania kabiny.
Nie mylić z ogrzewaniem powietrznym jak napisał kolega wczesniej, bo w SGA takiego nie ma.
Sliczne dzieki za odpowiedz. Teraz bede szukal kozaka co mi to sprawdzi dlaczego nie odpala.
Jarek G.
14-03-2014, 18:55
Pierwsze to podłącz do kompa. I jeżeli będzie komunikat "brak połączenia" to trzeba brać się za rozebranie tego ustrojstwa i zacząć od przewodów elektrycznych. Częstą przyczyną jest po prostu urwany zardzewiały przewód elektryczny lub brak kontaktu na zardzewiałej końcówce.
Witam. Odnawiam temat ponieważ znowu mam problem z "webastem" szukam kozaka jakiegos z okolic Polkowic Lubina Legnicy ktory by sprostal z tym tematem. Mianowicie fizycznie sprzet jest sprawny poniewaz po wyciagnieciu i kontroli na krotko wszystko dziala tylko cos z elektryka jest nie tak bo caly czas po zgaszeniu silnika sie swieci Ogrzewanie pomocnicze wlaczone a nie zalacza. Pomocy bo zamarzam rano
Musisz zczytać błędy w piecu, czyli podpiąć pod kompa i juz będzie wiadomo co mu dolega...
Masz moze fotkę tego pieca, a przynajmniej zapisaną zazwę, czy naklejkę z oznaczonym kodem?
Niestety jak podłącza sie kompa do auta to jest problem z komunikacja dogrzewacza. Jak byl podlaczony komp bezposrednio pod piecyk to sie polaczylo. Osoba ktora mi to sprawdzała niestety jest chora i w okresie zimowym juz sie tym nie zajmuje a ja osobiscie nie znam sie na tym wcale dlatego tez szukam jakiegos lokalnego "kozaka"