Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Dziwne zachowanie przy dodawaniu gazu 2.0tdci
Witam. Chciałem dodać ten wątek w dziale diesel, lecz niestety nie mam uprawnień na forum do tego.
Otóż dziś pojawił się taki problem jak na filmie:
Mondeo mk3 2.0 tdci 130hp engine trouble: http://youtu.be/VoLZIVPCDKA
Pojawił się błąd P132B uszkodzony modul sterowania turbina.
Po usunięciu błędu ponownie się nie pokazał, a silnik zachowuje się jak na filmie.
W czym może być problem? Czy to faktycznie problem z modułem od turbo?
Powyżej 2tys obrotów silnik ciągnie normalnie(ma normalna moc), a poniżej nie mocy i szarpie po dodaniu gazu
Sterownik do sprawdzenia czy nie ma tzw "zimnych lutów" oraz czy się nic nie zacina. Wiele tematów było o tym błędzie. Może to coś pomoże (http://chomikuj.pl/tvardy/Galeria-Ford/Sterownik+turbo,3440544749.png)?
A czy może mieć to.związek z zapchanym filtrem dpf?
Nie wykluczone zachowanie przy problemach z DPF'em, ale po podłączeniu kompa diagnostycznego będzie o tym info.
Był również błąd dpf, że jest zapchany. W forcomie na wskaźniku zapełnienia dpf w PCM jest wartość 200%. Uznałem, że nie powinno mieć to wpływu i dlatego o tym nie wspomniałem.
Wykonałem statyczna regeneracje dpf i.... Silnik jakby troszkę bardziej dynamiczny,.ale.szarpanie nie ustalono niestety. Podczas procesu regeneracji,gdy obroty utrzymywały się na poziomie ok 1600 na minutę zauważyłem, że dzwigienka, od modułu sterowania turbina drży, dodam, że obroty nie potrafiły utrzymać się na równym poziomie. Czy to wskazuje na to, że modul jest odpowiedzialny za ten problem? W jaki sposób można sprawdzić jego sprawność?
Rozepnij dźwignię, odpal silnik zobacz jak sterownik się zachowa tak samo po przegazowaniu musi wykonać ruch, poruszaj samą dźwignią czy w miarę lekko chodzi.
Sterownik wykonuje ruch chyba raczej odpowiedni.dźwignia rusza się bez oporów, delikatnie, gładko. Nie stawia oporu, ani się nie haczy.może to było złudzenie wywołane drganiem silnika podczas proceduryregeneracji dpf. Gdy odpisałem wtyczek od egr (sama szara, sama czarna, obie na raz)obroty wkrecaja się płynie i jednostajnie. Lecz już nie tak żywo. Może egr przytkany? Jutro kupie wd40 i rozpuszczalnik, żeby go wyczyścić.
Egr wyczyszcżony. Na mocno zabrudzony nie wyglądał. Silniczek w nim sprawdzony, działa. Lecz nadal to samo. Na luzie obroty dochodzą do 1,5k zatrzymują się na moment i rosną dalej.... Nie mam pomysłu co to może być. Cierpliwości tez brak:/
Wczoraj użyłem preparatu wynns diesel egr3 i dziś użyłem wynns turbo cleaner i jakaś poprawa jest, auto auto ma troszkę większego kopa, lecz nadal nie jest tak jak powinno być. Teraz na wolnych obrotach po wciśnięciu gazu zachowuje się jak na filmie poniżej.
Proszę zwrócić uwage na dźwięk silnika który słychać na filmie w czasie "dlawienia się".
Czy to może być problem z którymś wtryskiwaczem?
http://youtu.be/vCZuuynDZgo
Problem rozwiązany. Moja bolączke, przez którą nie mogłem spać spowodował czujnik-sterownik-moduł sterowania egr.
Turbina była przyblokowana - fakt. Prawdopodobnie właśnie przez egr który mocno zanieczyszczone spaliny puszczał dalej.
Również dpf się przez to o wiele prędzej zapychal.
Przyczyną niesprawnego zaworu egr która opisałem na początku jest plastikowy "dekielek" umiejscowiony z lewej strony zaworu patrząc na silnik w który jest wpięta od góry szara pięciopinowa wtyczka. W środku była mocno zasniedziala, wiec pojawiło się tam bardzo dużo wilgoci. Niestety dokładnie.czyszczenie nie przyniosło oczekiwanego rezultatu. Na szczęście znalazłem na alle drogo ta część i wymiana przyniosła oczekiwany skutek,mi w końcu święty spokój i spowrotem niesamowita przyjemność z jazdy.
|
|