Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Zamiana szyby przód na podgrzewaną

artur1970
14-07-2014, 22:03
Panowie, czy ktoś przerabiał już temat zamiany przedniej szyby na podgrzewaną?

Czy w podszybiu jest wtyczka do podłączenia szyby?

Przy climatroniku (fot.1)musimy wymienić panel (fot.2), tylko czy będzie instalacja?

michalb77
15-07-2014, 21:27
Przy climatroniku (fot.1)musimy wymienić panel (fot.2)Te panele z fotek są takie same.

artur1970
15-07-2014, 21:35
Jednak nie.

boncio
16-07-2014, 12:34
oj tam czepiasz się Artur, tylko jeden przycisk ;)
Myślę, że nikt nie dokładał do Fiesty, bo to miejskie auto, a koszt spory.
Co do instalacji, to napewno nie będzie 2 bezpieczników i przekaźników, jeśli chodzi o kable to do panelu klimatronika pewnie wszystko jest. Panel tylko steruje, element wykonanwczy jest gdzie indziej. Gniazd do samej szyby może niestety nie być.
Ja tu jeszcze widzę problem jak zmienić ustawienia auta, żeby wiedziało, że ma podgrzewaną szybę. Do Fiesty nie ma za wiele softu.

artur1970
16-07-2014, 17:33
Dzięki, będę walczył.

Myślę jeszcze o dołożeniu modułu bt :one:

PS.

Po przeczytaniu wątków o Fieście 2008, stwierdzam wielką pustkę w tematach o modyfikacjach w tym modelu.:lol:

avangardajg
07-11-2014, 16:47
Witam wszystkich, nie znalazłem powitalni :570: więc robię to teraz.
Mam pytanie, czy panel klimatyzacji z fiesty mk7 ręczny, można wymienić na automatyczny, czy należałoby wymienić jeszcze jakiś moduł, np. komfortu lub coś takiego.
Pozdrawiam.

Maniak
07-11-2014, 19:03
całą nagrzewnicę z obudową i wiązką za deską rozdzielczą. Do tego trzeba powiadomić samochód o tym że ma klimatronik (EATC) Nie próbowałem tego osobiście.

Maniak
14-11-2014, 18:57
Czy ma ktoś może dostęp do schematów wiązki podgrzewania przedniej/tylnej szyby w fiescie z klimatronikiem i bez?
Przełożyłem dzisiaj sterowanie ogrzewaniem z manuala na klimatronik. Działa poza grzałką od ogrzewania i przyciskami grzania szyb. Domyślam się że to wszystko jest połączone razem.

bartoszek
25-11-2014, 10:45
Maniak, jak ci się uda obudzić grzanie przedniej szyby to daj znać. Tez się za to zabieram. Jeszcze co prawda nie sprawdzałem czy jest wiązka w podszybiu. Napisz jakie elementy potrzebowałeś.
Ja u siebie mam klimatronik fabryczny, jednak bez grzania szyby.

Jeżeli chodzi o program do modyfikacji - zostaje IDS albo... FoCCCus. Podobno działa w pewnym zakresie z Fiestą. Nie wiem nie próbowałem.

Maniak
26-11-2014, 19:39
Wszystko opisałem na forum (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=215112). Nie mam dostępu do w pełni działającego IDS'a żeby zmienić CCC w fiescinie a domyślam się ze tylko tego mi brakuje żeby wszystko działało. Znalazłem stronke (http://ford.xtlt.ru/ab/) na której można zmienić CCC przed wgraniem do auta.

Maniak, jak ci się uda obudzić grzanie przedniej szyby to daj znać. Tez się za to zabieram. Jeszcze co prawda nie sprawdzałem czy jest wiązka w podszybiu. Napisz jakie elementy potrzebowałeś.
Ja u siebie mam klimatronik fabryczny, jednak bez grzania szyby.

Jeżeli chodzi o program do modyfikacji - zostaje IDS albo... FoCCCus. Podobno działa w pewnym zakresie z Fiestą. Nie wiem nie próbowałem.
sprawdź czy masz wiązkę do bezpieczników i przekaźnika w skrzynce za schowkiem, tak będzie łatwiej i nie trzeba nic rozbierać. Jak nie będzie to mogę ci pomóc z podłączeniem na podstawie mojej fiesty która miała grzaną przednią szybę fabrycznie.
Program focccus nie umie się połączyć z BCM i ICM także jest bezużyteczny.

bartoszek
28-11-2014, 07:09
Dziękuję Maniak
Ale coś mi się wydaje, że z powodu braku ogrzewanego garażu i funduszy - auto dopiero zakupiłem i są bardziej pilne wydatki - zabiorę się za to na wiosnę. Ale wiązkę sprawdzę przy BSI, bo lada dzień będę się tam wpinał z kamerką.

SRS
29-11-2014, 18:02
Bartek a może na początek z 60 kucyków na 82 , łatwo i szybko

artur1970
29-11-2014, 19:00
A z 82 KM coś się da wycisnąć więcej?

bartoszek
29-11-2014, 19:43
srs
Przy zakupie domyślałem się, że są wgrane dwie mapy 60 i 82PS.
I generalnie nie patrzyłem na motor, ale na stan i wyposażenie. Generalnie to miał być diesel :) Suma summarum zakupiliśmy benzynę 82PS.
artur1970 nie wydaje mi się, że z tego malutkiego silnika można by cokolwiek wyciągnąć. Ale fakt moment obrotowy mógłby być nieco większy, lub dostępny na niższych obrotach.

pawel182
03-12-2014, 09:48
Panowie, czy ktoś przerabiał już temat zamiany przedniej szyby na podgrzewaną?

Czy w podszybiu jest wtyczka do podłączenia szyby?

Przy climatroniku (fot.1)musimy wymienić panel (fot.2), tylko czy będzie instalacja?

Dokładnie nie wiem jak to jest w MK7 ale jeśli jest podobnie jak w MK6 to musisz:
- zrobić kompletną instalację grzania szyby
- wymienić szybę
- wymienić panel
- wymienić moduł GEM

i chyba tyle....?

Maniak
03-12-2014, 19:05
Udało mi się skonfigurować fiestę IDS'em, teraz mi działają szyby i dodatkowa grzałka. Skorzystałem ze stronki tej co podałem w poście 10 a później tylko wgrałem za pomocą IDS'a. Przy okazji dołożyłem USB z Bluetooth streaming i tempomat.

Jeśli chodzi o dołożenie grzania przedniej szyby to tak jak Pawel182 pisał potrzeba:
Szybę, brakująca wiązkę, moduł sterowania klima. Jeżeli ktoś ma uboższa skrzynkę bezpieczników w aucie to chyba jest za dużo roboty przy zmianie szyby.
GEM nie jest konieczny bo jest programowalny