polakka166
17-07-2014, 20:42
witam wszystkich
opis problemu ;
w czasie jazdy przy skręcaniu w prawo w łuku czuć jakby luz ,auto jakby chodziło lekko w prawo i w lewo
początkowo myślałem że to luz w zawieszeniu ale tu zostało wszystko sprawdzone i jest ok
pewnego razu stojąc na parkingu i się nudząc zaczełem kręcić kierownicą i co się okazło
-skręcając (na postoju) w prawo załóżmy o 1/4 obrotu po chwili serwo z dość dużą siłą odbija w lewo samoczynnie i myśle że to może być przyczyną prowadzenia auta w zakręcie
pytanie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
problem mam od początku posiadania tranzolka
wojtekjanus
17-07-2014, 21:00
Prawdopodobnie uszkodzony jest rozdzielacz na maglownicy - do regeneracji.
Ale zastanawia mnie, że kierownica samoczynnie odbija w lewo - to z kolei sugeruje dużo za duże ciśnienie na pompie. Może zawór upustowy pompy jest uszkodzony...
Płyn jest ok? Nie jest to tzw. kisiel? Zmieniałeś płyn?
polakka166
18-07-2014, 19:41
płyn wygląda ok
chciałem zamieścić dziś filmik jak to dokładnie wygląda ,ale niestety rano się skończył rozrusznik -szczotki się wytarły tak że same kable zostały i popaliły płytki na wirniku :/ tak bez ostrzeżenia :mad:
kolego podnies jedna strone autka i poruszaj kolem na boki (zlap za opone) mozesz miec luz na grzebieniu w maglownicy
polakka166
30-07-2014, 17:05
kolego podnies jedna strone autka i poruszaj kolem na boki (zlap za opone) mozesz miec luz na grzebieniu w maglownicy
jest wyczuwalny i go słychać nawet jak skręci się max w prawo lub lewo oraz przy szybkich ruchach w prawo i lewo
tylko ciekawi mnie dlaczego żle się kieruje tylko w prawo a w lewo nic nie czuć
i czy macie jakiś zaufany zakład regeneracji w zachodniopomorskim ?
MIREKTERAZPOLSKA
30-07-2014, 19:33
Na pewno przekładnia????
Skręć kołami i sprawdź luz-czy to nie drążek
polakka166
06-09-2014, 15:06
witam
a więc tak przekładnia po regeneracji ponoć w jednym z najlepszych zakładów w Łodzi i niestety nie pomogło
w skład regeneracji wchodzi
Regeneracja maglownicy ze wspomaganiem polega na:
wymianie uszczelniaczy, simmeringów, oringów
szlifowaniu listwy głównej
szlifowaniu wałka rozdzielacza
dotaczane są tuleje prowadzące listwę główną - zębatą
po naprawie sprawdzane są luzy, stuki, zacięcia
sprawdzana jest szczelność pod ciśnieniem 150 bar
sprawdzana jest prawidłowa praca rozdzielacza
i żadnych luzów w zawieszeniu i układzie kierowniczym raczej nie ma
sprawdzane w serwisie a także u mechanika
płyn nowy zalany też jest
ktoś ma jakiś pomysł ?
geometria przedniego zawieszenia, szczególnie zwróć uwagę na kąty wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. muszą być jednakowe i najlepiej w środku tolerancji.
wojtekjanus
06-09-2014, 21:39
ktoś ma jakiś pomysł ? Miałeś zamieścić filmik jak odbija ta kierownica...
polakka166
08-09-2014, 18:15
http://youtu.be/_HLXRS2qafM
kierownice mam skręconą w prawo
jak kierownica odbija w lewo to z taką siłą że nie jestem w stanie utrzymać palcem
dziś dzwoniłem do tej firmy co regenerowała mi maglownice
twierdzą że jeśli odesłali ją do mnie to oznacza że jest w 100%ętach sprawna
facet mi powiedział żebym sprawdził dwie rzeczy
-miejsce skręcenia maglownicy z krzyżakiem poluzować pokręcić w lewo i w prawo żeby się ułożył bo ponoć można za bardzo ten wałek co wychodzi z maglownicy wyciągnąć przy montażu
-drożność przewodów sprawdzić
co o tym sądzicie ?
czy da się wyczyścić przewód ?
jak to zrobić?
czy wymienić na nowe?gdzie kupić?
co do geometri to jak auto kupiłem to już był ten problem
i w między czasie dwukrotnie była ustawiana tak więc raczej to odpada
byłem teraz jeszcze sprawdzić jedną rzecz ten gostek od regeneracji mówił żeby sprawdzić czy przewody od wspomgania się mocno ruszają przy skręcaniu co by wskazywało na ich zapchanie ale nie zauważyłem żeby się mocno ruszały
za to słychać dziwny dzwięk z pompy przy skręceniu maksymanym nie wiem czy to normalne
na filmiku słychać ten dzwięk w 1 4 i8 sek w tym momencie był max skręt
http://youtu.be/3mqMRHo_kuY
wojtekjanus
08-09-2014, 18:54
Przy maksymalnym skręcie zawsze pompa inaczej hałasuje, bo jest większe obciążenie układu.
To jest w sumie prosty układ, jeżeli regenerowana maglownica zachowuje się tak jak przed naprawą, to sprawdź to co ci mechanicy sugerują. Ale jest pytanie - czy to jest ta sama maglownica co oddałeś do naprawy, czy dostałeś inną na wymianę? Jeżeli ta sama, to rozdzielacz może byc zwalony, a tego zwykle nikt nie rusza podczas regeneracji...
Może też by uszkodzony zawór regulacyjny (upustowy) pompy i pompa daje za wysokie ciśnienie.