Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Parktronic- tył ,gdzie znajdę kable od tylnego buzzera

danuk
02-08-2014, 16:56
Witam
Jestem nowy na forum tak wiec jezeli cos pomieszalem to z gory przepraszam.

Tak wiec od niedawna jestem posiadaczem mondeo mk4. Niestety od momentu kupna nie dziala parktronic.
Problem jest nastepujacy brak tylnego buzzera (prawdopodobnie po stluczce lub z innego nie okreslonego powodu). Caly parktronic jest oryginalny fabryczny. Kupilem nowy buzzer w fordzie lecz nie moge znalesc kabla do niego.
Znalazlem dwa kable wolne z tylu w bagazniku po prawej stronie lecz jeden totalnie nie pasuje a drugi na sile niby wejdzie ale i tak nie dziala.

Jezeli ktos ma zdjecie tego kabla lub moze pomoc mi go odszukac na zdjeciu to z gory dziekuje.
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/674/L5lfzN.jpg (http://imageshack.com/f/iqL5lfzNj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/661/BXnUeF.jpg (http://imageshack.com/f/idBXnUeFj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/901/0YIdzf.jpg (http://imageshack.com/f/p10YIdzfj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/539/bFy1J5.jpg (http://imageshack.com/f/ezbFy1J5j)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/674/Ptvz7d.jpg (http://imageshack.com/f/iqPtvz7dj)
Na przyszłość zwracaj uwagę gdzie zakładasz tematy i czy są założone zgodne z regulaminem

leszcz
02-08-2014, 17:51
Jak to jest hatchback to buzzer jest pod plastikiem przy tylnych prawych drzwiach .Jak usiądziesz w aucie na tylnym siedzeniu zakrywa jakby tylne nadkole . Nie wiem jak to opisać/

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=173305&highlight=parktronik+mondeo+mk4

Trzeba jeszcze poczekać na kogoś kto znajdzie cały schemat bo była pewna akcja serwisowa przeniesienia tego buzzera w inne miejsce . I jakiś z kolegów dał post ale ja nie umiem go poszukać .

leszcz

danuk
02-08-2014, 22:50
No wlasnie na zdjeciu z twojego linku mozna latwo Obaczyc buzzer a u mnie to wyglada tak

mm32
03-08-2014, 14:22
Po wrześniu 2008 roku, już go tam nie ma,jest gdzie indziej.

danuk
03-08-2014, 22:37
Samochód jest z października 2008.Panowie takie jedno pytanie ponieważ tutaj zauważyłem że system ma jeden buzzer czy to prawda ? Mam jeden buzzer ktory jest nowy za conversem. Lecz elm pokazuje że problem jest z tylnim buzzerem? Czy jest możliwe że jest tylko jeden i po prostu tył nie jest podłączony pod niego ?
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.allspare.ru/99/3%26biw%3D1440%26bih%3D773&rurl=translate.google.pl&sl=ru&u=http://www.allspare.ru/99/3/415/30/115742/&usg=ALkJrhgodABvpAd8JAVrVnzCUaeSPAQ_tg

mm32
04-08-2014, 02:03
Są dwie czerwone strzałeczki do buzera(na załączonym rysunku),co oznacza że są 2 buzery w systemie(czyli wszystko bez zmian) oddzielny buzer dla tyłu i przodu.

danuk
04-08-2014, 03:05
Czyli gdzies jest. Trzeba tylko kogos kto wie gdzie moze byc.

danuk
05-08-2014, 14:15
Ok panowie buzzer znaleziony i wymieniony. Gdyby ktos szukal to buzzer znajduje sie pod podsufitka jak jest lampka sla pasaZerow z tylu to trZeba ja wyciagnac i po lewej stronie jest buzzer.

mtxx
14-08-2014, 12:12
Ok panowie buzzer znaleziony i wymieniony. Gdyby ktos szukal to buzzer znajduje sie pod podsufitka jak jest lampka sla pasaZerow z tylu to trZeba ja wyciagnac i po lewej stronie jest buzzer.

W mk4 przedliftowym... a w po liftowym gdzie jest? (też w podsufitce?)

mm32
14-08-2014, 15:00
W przedlifcie są dwa miejsca.Pierwsze po prawej stronie na wysokości oparcia tylnej kanapy,drugie koło tylnej lampki.W polifcie nie wiem jak jest.

focusgr
05-03-2015, 18:05
Przepraszam za powielenie zapytania, ale dopiero teraz trafiłem na właściwy temat.
Wie ktoś gdzie szukać kabli do tylnego buzzera w polifcie?

tedi_k
05-03-2015, 20:14
Jeśli fabrycznie było radio (a nie navi NX) to buzera nie będzie, bo PDC "pika" przez głośniki radia.

focusgr
06-03-2015, 14:04
Dzięki za informację. Taka sugestię usłyszałem dziś w aso ale nie byli pewni.... Fabrycznie jest radio Sony

focusgr
12-03-2015, 15:52
Moduł aktywowany dźwięku z głośników brak.... Dostałem informację, że w pierwszych poliftach może być jeszcze opcja z buzzerem. Jednak instalacji pod buzzer nie mogę odszukać. Rozprułem wszystkie poszycia słupków i nie ma żadnych przewodów idących pod podsufitkę poza zasilaniem airbagów (ostatni słupek). Nie ma też żadnych wolnych przewodów w okolicy tylnego prawego nadkola... rozkładam już ręce.
Kto ma polifta niech ponasłuc***e proszę skąd słuchać buzzer tylnych czujników.

mm32
12-03-2015, 16:00
A masz instalację pod centralkę PDC ? Bo jak nie masz to i instalacji pod buzer nie będzie :(

focusgr
12-03-2015, 18:44
Instalacja była oryginalnie w aucie. 3 wtyczki w moduł, plus wiązka pod zderzak. Brakuje tylko gniazda pod buzzer.

mm32
12-03-2015, 18:45
Kabelki od buzera przychodzą do wtyczki modułu ?(w moim przedlifcie kabelki od buzera ida bezpośrednio na jedną z wtyczek modułu PDC).

focusgr
12-03-2015, 18:52
Domyślam się że raczej na pewno jakieś przewody z modułu PDC idą na buzzer, ale nie sposób prześledzić gdzie idą poszczególne przewody .

mm32
12-03-2015, 18:58
Prześledź tylko,czy we wtyczce do PDC są kabelki do buzera.W przedlifcie,złącze A pin nr 2(niebiesko/zielony) i pin nr 10(brązowo/niebieski).Z tego co pamiętam to złącze A to jest złącze pierwsze z lewej strony.A przednie złącze od buzera masz ?

focusgr
12-03-2015, 19:13
Dzięki za podpowiedź. Jutro zerknę czy mam te kolory przewodów. Przedniego gniazd PDC nie szukałem. Z tego co wiem powinno być za licznikami, ale nie chce mi się ich wyciągać. Założyłem tylko tylne czujniki. Wybór padł na oryginały z uwagi na montaż oryginalnej wiązki haka z modułem FoMoCo.
jak na razie to są tylko problemy zarówno z jednym jak i drugim.

mm32
12-03-2015, 19:19
Chciałem byś sprawdził czy masz wtyczkę pod przedni buzer bo jak masz pod przedni to i tylną wtyczkę także masz.Wyciągnięcie licznika zajmuje 5 minut.

focusgr
12-03-2015, 20:28
Sprawdziłem... w gnieździe A są w pinach 2 i 10 takie przewody jak napisałeś. Z tego co udało mi się dalej prześledzić przewody w tych kolorach pojawiają się dalej w wiązce głównej. Pojawiają się pod tapicerką obok nadkola pod tylnym siedzeniem i biegną dalej na przód auta... jeśli to te same przewody a nie inne w tych samych kolorach.
Jak są mocowane zegary? Może tam zajrzę? Możliwe że tylne czujniki maja buzzer za zegerami czy zawsze jest tam tylko buzzer od przednich czujników?

mm32
12-03-2015, 20:33
No to szukamy wtyczki buzera ...
Dokładnie sprawdziłeś we wnęce po tylnym światełku wewnętrznym ?(wtyczka jest owinięta/wsadzona w szarą piankę i przyczepiona do wiązki).

Bump: Możliwe że tylne czujniki maja buzzer za zegerami czy zawsze jest tam tylko buzzer od przednich czujników?
Za zegarami jest tylko i wyłącznie buzer od przednich czujników parkowania.

focusgr
12-03-2015, 20:45
Idę jeszcze raz zobaczyć pod podsufitkę....

Przeryłem 10 raz wszystkie opcje pod podsufitką (okolice tylnej i przedniej lampki oraz schowka na okulary)...i nic, żadnych oznak takich przewodów.
Może faktycznie te przewody lecą do radia i sygnał idzie na głośniki????? Tylko dlaczego nie działa....
A może brak jakiegoś bezpiecznika? Jak zasilany jest moduł PDC???

mm32
15-03-2015, 14:47
Może faktycznie te przewody lecą do radia i sygnał idzie na głośniki????? Tylko dlaczego nie działa....
Jeśli dźwięk z PDC miałby być słyszalny w głośnikach to nie było by przewodów od głośniczka we wtyczce modułu PDC.Moduł PDC korzysta z sieci CAN i na tej podstawie są przesyłane informacje.

BARNEY
15-03-2015, 15:09
Jeśli dźwięk z PDC miałby być słyszalny w głośnikach to nie było by przewodów od głośniczka we wtyczce modułu PDC.Moduł PDC korzysta z sieci CAN i na tej podstawie są przesyłane informacje.

Modul PDC moze korzystac z glosnikow - tak mialem w przypadku radia Sony - ale jak juz wstawilem Nx'a trzeba bylo dolozyc dwa glosniczki przod i tyl niestety.

mm32
15-03-2015, 15:16
ale jak juz wstawilem Nx'a trzeba bylo dolozyc dwa glosniczki przod i tyl niestety.
A instalację pod te głośniczki miałeś we wtyczce modułu PDC ?

BARNEY
15-03-2015, 19:09
A instalację pod te głośniczki miałeś we wtyczce modułu PDC ?

cala instalacje juz mialem, tylny glosnik wiazka - gdzies w okolicy tylnego lewego slupka , a przedni - za conversem wewnatrz konsoli przy kierowcy

focusgr
15-03-2015, 20:55
Czyli rozumiem, że miałeś instalacje pod buzzery a przy radiu Sony dźwięk szedł z głośników.
Wtyczkę pod tylny buzzer znalazłeś po lewej stronie???? S-max ma inaczej niż mondeo?

BARNEY
15-03-2015, 21:44
Czyli rozumiem, że miałeś instalacje pod buzzery a przy radiu Sony dźwięk szedł z głośników.
Wtyczkę pod tylny buzzer znalazłeś po lewej stronie???? S-max ma inaczej niż mondeo?

przepraszam pomylka - tylny buzer - prawy tylny slupek - a przy Sony dzwiek szedl z glosnikow - instalacje mialem - jak zalozylem NX'a to wywalialo mi PDC blad - brak glosnikow - zalozylem i teraz wsyztsko gra

focusgr
15-03-2015, 23:15
To kolejna nowinka. Czyli przy braku buzzera po zatwierdzeniu instalacji PDC powinien być komunikat o braku głośnika. Taki komunikat u mnie się nie pojawił wiec może system jednak jest kompletny i korzysta z głośników radia.

BARNEY
16-03-2015, 12:50
To kolejna nowinka. Czyli przy braku buzzera po zatwierdzeniu instalacji PDC powinien być komunikat o braku głośnika. Taki komunikat u mnie się nie pojawił wiec może system jednak jest kompletny i korzysta z głośników radia.

bledy braku glosnikow przod i tyl takie generowal system i calkowicie wylaczal PDC - nawet jak zainstalowalem tylko jeden - system nadal byl nie sprawny - dopiero jak zostaly zalozone dwa - dziala prawidlowo

tedi_k
16-03-2015, 14:06
To kolejna nowinka. Czyli przy braku buzzera po zatwierdzeniu instalacji PDC powinien być komunikat o braku głośnika. ...

To nie jest komunikat, tylko błąd dający się odczytać jedynie interfejsem serwisowym (ELM + np. FORscan).

focusgr
08-04-2015, 11:32
Witam.
Przed świętami jeszcze raz z pomocą forumowego kolegi próbowaliśmy uruchomić oryginalne czujniki parkowania. Udało się uruchomić oryginalny moduł haka FoMoCo, zamykanie zamków drzwi po ruszeniu, ale tylne czujniki parkowania jak milczały tak milczą pomimo prób uruchomienia różnymi programami. Nie odnalazłem żadnych przewodów do buzzera (rozbierałem słupki boczne, zaglądałem pod podsufitkę i nie idą tam żadne przewody do buzzera. Instalacja do modułu PDC w samochodzie była oryginalna. Radio SONY. Program Elm-Config nie wyrzuca informacji o braku buzzera. Próbowane były różne opcje oferowane przez program: tylne czujniki, przednie i tylne czujniki i nic. Instalacja zatwierdzona ale efektu brak.
Ktoś ma jakiś pomysł? Moduł nie taki? Moje auto to polift 2010, a moduł pochodzi niby z Mondeo 2013.

leszcz
08-04-2015, 11:44
a moduł pochodzi
w Forscan pokazuje się moduł ? Czyta go program ? PAM ?

krystianen
10-04-2015, 09:08
DTC wyrzuca cos takiego:

===PAM DTC U0484:00-2F===
Kod: U0484 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego oświetleniem - tył B

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC

nic wiecej o PAM nie sypie..

focusgr
13-04-2015, 13:59
Ktoś coś podpowie???? Miało być oryginalnie, a zapowiada się, że będą oryginalne atrapy...

exterminator007
07-10-2015, 13:30
Witam!
Postanowiłem doposażyć Mundka w oryginalne czujniki cofania.Z tyłu we wnęce są wszystkie wtyczki do modułu parktronik i wtyczka do wiązki pdc pod zderzakiem. Sprawdziłem miejsca koło prawego słupka i tylnej lampki. Oczywiście nie ma w nich głośniczka. Niestety nie ma też żadnych przewodów do niego. Po wyciągnięciu conversa za nim też nie ma buzzera. Oryginalnie zamontowane było radio Sony Mp3. Obecnie zamontowana jest w aucie nawigacja Blaupunkt NX Sd poliftowa. Bardzo proszę o informację co zrobić jeżeli nie ma przewodów z tyłu do buzzera i pewnie z przodu także. Czy będę musiał je dorobić i podłączyć do modułu. Patrzyłem na wtyczki do modułu i nie znalazłem przewodów o których pisał kolega mm32.

pozdrawiam

tedi_k
07-10-2015, 14:03
... Czy będę musiał je dorobić i podłączyć do modułu. Patrzyłem na wtyczki do modułu i nie znalazłem przewodów o których pisał kolega mm32.
...

Przewody przedniego buzera za licznikiem powinny być - zwykle są. Szukaj wtyczki "przytaśmowanej" do wiązki.
Z tylnym buzerem jak było radio Sony, to raczej wiązki nie będzie i trzeba ją dorobić zgodnie ze schematami samochodu.

exterminator007
07-10-2015, 15:23
Dziękuję za informację.Pisząc, że wtyczka do przedniego buzzera powinna być "przytaśmowana" masz na myśli że jest doczepiona do wiązki idącej do conversa? Jeżeli tak to nic do niej nie jest przyczepione no chyba, że gdzieś bardzo głęboko w czeluściach deski rozdzielczej.
Wracając do tylnego buzzera. Czy dorobienie brakującej wiązki tylnego głośnika pdc jest skomplikowane? Do głośniczka wchodzi wtyczka z chyba dwoma pinami. Jeżeli tak to proszę o potwierdzenie.

mm32
07-10-2015, 18:59
Kabelków od głośniczków najlepiej zacząć od wtyczek modułu PDC.Jesli sa tam kable do głośniczków to gdzieś musza iść/się kończyć ;).

exterminator007
07-10-2015, 19:15
Kabelków od głośniczków najlepiej zacząć od wtyczek modułu PDC.Jesli sa tam kable do głośniczków to gdzieś musza iść/się kończyć ;).

Niby tak ale jak napisałem wcześniej we wtyczce do modułu pdc nie znalazłem kabelków, które były opisywane w tym wątku jako prowadzące do buzzera. ( No chyba, że nie odróżniam kolorów). Zapytam więc, czy możliwe jest żeby ich w ogóle nie było?

mm32
07-10-2015, 19:16
Możliwe

exterminator007
07-10-2015, 19:22
W takim razie pozostaje je dołożyć do odpowiednich pinów we wtyczce!
Czy ktoś może mi napisać lub podrzucić zdjęcie, które to są piny 2 i 10 we wtyczce, z której powinny wychodzić?
Będę wdzięczny.

mm32
07-10-2015, 19:46
A na wtyczce nie ma wytłoczonych numerków ? Przypatrz się dobrze.

exterminator007
07-10-2015, 20:14
Mimo, że miałem okulary to numerów nie widziałem! Tak więc na 99% piny nie są ponumerowane.

mm32
07-10-2015, 20:16
Jutro to sprawdzę,ja twierdzę,że na 100 % sa na kostkach numerki,mogą być ponumerowane tylko skrajne,albo co któryś.

exterminator007
07-10-2015, 20:23
Będę Ci bardzo wdzięczny. Jakbyś wrzucił jeszcze jakąś fotkę jak sprawdzisz to będę szczęśliwy.:lol::lol:
pozdrawiam

PiotruśPan
29-05-2018, 20:02
Witam. Jak w temacie czy orientuje się ktoś gdzie jest buzzer w mondeo mk4 kombi polift? Dodam że w podsufitce go nie znalazłem

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

koszka
29-05-2018, 20:19
a masz czujniki ?

PiotruśPan
29-05-2018, 21:07
Już tak

PiotruśPan
29-05-2018, 21:11
Nie sprecyzowałem, dokladalem czujniki, moduł i za Chiny nie wiem gdzie jest kostka od buzzera. Mam radio 6000 cd

koszka
29-05-2018, 23:03
temat był poruszany. mogą być zaprawym tylnym słupkiem albo w podsufitce

maciek30_pl
10-06-2018, 13:49
U mnie w polifcie:
- przednia wtyczka za zegarami w "kopercie" z beżowej gąbki
- tylna wtyczka w podsufitce, ale ciężko to znaleźć. Po wyjęciu lampki po prawej stronie, dość głęboko. Włączyłem nagrywanie z lampką w telefonie i wsunąłem do dziury telefon i szukałem. Później drucikiem z haczykiem udało się to wyciągnąć :)

Na koniec wystarczy ustawić Navi Low Level + CD i radio. Wszystko ładnie śmiga :)

PiotruśPan
15-07-2018, 20:10
Tylny buzzer dalej nie zlokalizowany, czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, zmieniłem nawet radio na Sony i dalej brak sygnału dźwiękowego

PiotruśPan
16-09-2018, 20:09
Dalej nikt nie wie nic

Lukas9200
25-04-2019, 15:43
Witam .
Posiadam troche inne auto ale temat ten sam mianowicie chcialbym sie dowiedziec gdzie szukac tylnego buzera dodam ze posiadam forda kuge mk1 09 r . Z gory dzieki za pomoc

radkor
27-04-2019, 13:44
chcialbym sie dowiedziec gdzie szukac tylnego buzera
https://i.imgur.com/75xyxXd.png

-fred-
22-10-2019, 19:39
Tylny buzzer dalej nie zlokalizowany, czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, zmieniłem nawet radio na Sony i dalej brak sygnału dźwiękowego

znalazłeś ten buzzer ??
bo podsufitke przejrzałem i nic nie ma kamerę wstawiłem i NIC JA nie widziałem
Jutro się zabieram za rozbieranie bagażnika sprawdzanie pionów i szukam podpowiedzi

przedni buzzer jest już podłączony...

PiotruśPan
23-10-2019, 11:41
Popatrz czy masz kable koło nóg pasażera z przodu tam jest kostka do której wchodzą, ale już nie wychodzą w podsufitke

Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka

-fred-
24-10-2019, 17:49
Popatrz czy masz kable koło nóg pasażera z przodu tam jest kostka do której wchodzą, ale już nie wychodzą w podsufitke

zabij mnie... ale nie kumam... nogi pasażera przód? na progu-pod plastikami ? czy nachodzą na słupek?

gorzej jeżeli znajdę tam te kable... bo gdzieś muszą się kończyć...

Prześledź tylko,czy we wtyczce do PDC są kabelki do buzera.W przedlifcie,złącze A pin nr 2(niebiesko/zielony) i pin nr 10(brązowo/niebieski).Z tego co pamiętam to złącze A to jest złącze pierwsze z lewej strony.A przednie złącze od buzera masz ?

przednie złącze jest i buzer jest podłączony...
czy to można również podpisać do polifta? SORRY miedzy lift? kombi...
bo te kable są w wtyczce i też są te kolory...

PiotruśPan
24-10-2019, 21:18
Te kable (BN i NZ) w twoim przypadku idą tak jak u mnie czyli od modułu prawa strona koło progów i zawijaja się za fotelem pasażera w stronę kierowcy przez tunel, później idą w górę za radio, schowek pasażera i prawa strona idą w dół. Zdejmij wykładzinę pod schowkiem i w pobliżu rawej strony powinny być na którejś kostce, ale już z niej nie wychodzą

luxinho
25-10-2019, 15:56
witam.
Problem od samego pocztku posiadania mondeo. gdy wlaczam silnik . piszczy i miga kontrolka od parktroniku. przy wrzucaniu wstecznego tak samo. zaden czujnik nie dziala_ metoda na ucho, nic nie brzeczy. pojechalem na kompa i pokazalo blad staly tylnego buzzera/glosnika/odbiornika dzwiekowego ( nie pamietam dokladnie) gosciu powiedzial ze wymienic buzzer z tylu i bedzie ok. rozprulem prawa tylnia czesc i nie ma tego nigdzie. lecialem po kablach i nic. dziwinie jedna wtyczna wisi przy module jak na zdjeciu. prosze o pomoc bo mnie szlak z tym trafi
mondeo mk4 lift 2011 hachback
108044

-fred-
25-10-2019, 19:54
Podsumowując... mój przypadek dla kolejnych...
cała instalacja jest w bagażniku. Brak wtyczki buzera tylnego to że jest wtyczka pod przedni buzer nie oznacza że musi być instalacja pod tylni buzer
Zgodnie z podpowiedzią

przez tunel, później idą w górę za radio, schowek pasażera i prawa strona idą w dół. Zdejmij wykładzinę pod schowkiem i w pobliżu rawej strony powinny być na którejś kostce, ale już z niej nie wychodzą

Dokładnie tak było instalacja szła do kostki pod schowkiem ale już z niej nie wychodziła...

Kolory kabli w MIEDZY lifcie (i pewnie w po lifcie) te same co wspomniał

złącze A pin nr 2(niebiesko/zielony) i pin nr 10(brązowo/niebieski)

Podpiołem się pod wtyczkę A bezpośrednio z modułu... i co WSZYSTKO DZIAŁA
MAŁA PODPOWIEDZ
nie zostawiajcie buzera na wysokości modułu pod tapicerką... bo nic nie słychać trzeba wyciągnąć go zupełnie w inne miejsce np ostatni słupek. Osobiście planuje przeciągnąć w podsufitkę ale od modułu LUB od kostki w której brakuje pinów (trochę więcej zabawy)... tylko skąd takie piny :(

Dziękuję bardzo za pomoc

Bump:

witam.
Problem od samego pocztku posiadania mondeo. gdy wlaczam silnik . piszczy i miga kontrolka od parktroniku. przy wrzucaniu wstecznego tak samo. zaden czujnik nie dziala_ metoda na ucho, nic nie brzeczy. pojechalem na kompa i pokazalo blad staly tylnego buzzera/glosnika/odbiornika dzwiekowego ( nie pamietam dokladnie) gosciu powiedzial ze wymienic buzzer z tylu i bedzie ok. rozprulem prawa tylnia czesc i nie ma tego nigdzie. lecialem po kablach i nic. dziwinie jedna wtyczna wisi przy module jak na zdjeciu. prosze o pomoc bo mnie szlak z tym trafi
mondeo mk4 lift 2011 hachback
108044

Kolego buzer jest w podsufitce trzeba zdemontować lampkę tylną i tam znajdziesz

lampka ma małe nacięcie z tyłu wprowadź tam coś cienkiego (próbówka) i sama wyjdzie trzeba nacisnąć na "języczek" aby wyjąć tylko uważaj abyś trafił między ramką aluminiową a plastik

Bump: Zielona wtyczka jest od modułu haka

luxinho
26-10-2019, 12:34
wyjalem tylna lampke bez problemu ale tam nic wiecej nie ma- na tyle ile moge wlozyc reke

Bump: [QUOTE=-fred-;3186803]Podsumowując... mój przypadek dla kolejnych...
cała instalacja jest w bagażniku. Brak wtyczki buzera tylnego to że jest wtyczka pod przedni buzer nie oznacza że musi być instalacja pod tylni buzer
Zgodnie z podpowiedzią

Dokładnie tak było instalacja szła do kostki pod schowkiem ale już z niej nie wychodziła...

Kolory kabli w MIEDZY lifcie (i pewnie w po lifcie) te same co wspomniał

Podpiołem się pod wtyczkę A bezpośrednio z modułu... i co WSZYSTKO DZIAŁA
MAŁA PODPOWIEDZ
nie zostawiajcie buzera na wysokości modułu pod tapicerką... bo nic nie słychać trzeba wyciągnąć go zupełnie w inne miejsce np ostatni słupek. Osobiście planuje przeciągnąć w podsufitkę ale od modułu LUB od kostki w której brakuje pinów (trochę więcej zabawy)... tylko skąd takie piny :(

Dziękuję bardzo za pomoc

Bump:

Kolego buzer jest w podsufitce trzeba zdemontować lampkę tylną i tam znajdziesz

lampka ma małe nacięcie z tyłu wprowadź tam coś cienkiego (próbówka) i sama wyjdzie trzeba nacisnąć na "języczek" aby wyjąć tylko uważaj abyś trafił między ramką aluminiową a plastik
..............................

wyjalem tylna lampke bez problemu ale tam nic wiecej nie ma- na tyle ile moge wlozyc reke

PiotruśPan
26-10-2019, 13:36
To zrób jak kolega wyżej opisał

luxinho
20-11-2019, 20:38
wczoraj rozebralem jeszcze raz calosc i od modulu nic nie idzie w gore ( do podsufitki) , jedna wiazka idzie do przodu- dolem pod siedzeniem. a druga do naboju od poduszki ( do prawego tylnego slupka) rece mi opadly..... nawet nie ma tego gdzie szukac

PiotruśPan
20-11-2019, 20:45
wczoraj rozebralem jeszcze raz calosc i od modulu nic nie idzie w gore ( do podsufitki) , jedna wiazka idzie do przodu- dolem pod siedzeniem. a druga do naboju od poduszki ( do prawego tylnego slupka) rece mi opadly..... nawet nie ma tego gdzie szukacBo ona idzie do skrzynki pod schowkiem pasażera, a dopiero z tej skrzynki idzie w podsufitkę (o ile w ogóle idzie)

Adam_Zd
22-02-2020, 13:49
Tydzień temu przestały mi działać czujniki parkowania, Forscan pokazuje "Rear sounder general electrical error". Dziś zacząłem poszukiwania tylnego buzzera i jak na razie nic. Rozebrałem prawą i lewą stronę bagażnika, podsufitkę z tyłu (koło lampki) i nigdzie buzzera nie ma. Jak robiłem wygłuszenie to go gdzieś widziałem ale teraz nie pamiętam gdzie :( Ma ktoś jeszcze pomysł gdzie to może być?
Mondeo MK4 Kombi, 2014

mm32
22-02-2020, 13:50
Rozbierałeś prawy boczek na wysokości tylnego oparcia ?

Adam_Zd
22-02-2020, 21:11
Buzzer w końcu znaleziony, był za podsufitką w okolicy tylnej lampki oświetlenia wnętrza ale na tyle daleko że udało się go wypatrzeć dopiero po włożeniu kamery.
Był rzeczywiście uszkodzony, miał przerwę w obwodzie.
Tymczasowe rozwiązanie - głośniczek 8ohm szeregowo z rezystorem 27ohm jak działa bardzo dobrze, nowy buzzer zamówiony :)

skamil89
02-04-2023, 17:19

Tez sie borykam z brakiem brzeczka tylnego kombi radio Sony w lifcie, ale jak kolega wyzej napisal piny 2 i 10 to tylny brzeczyk kość A a przedni kość B piny 3 i 4 , teoretycznie jak sa przewody w kostce to wtyczka piwinna by ale nie wiafomo gdzie��

Zakrzewsky1991@gmail.com
31-03-2025, 16:35
witam.

poszukuje u Siebie w mondeo mk4 polift 2010 kombi wtyczki do tylnego buzzera ale niegdzie go nie widac. znalazl ktos go??
po numerze VIN daoby rade go znalezc?