Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Nadmierny hałas w aucie - pulsujący, dokuczliwy dźwięk podczas jazdy

rafklim
27-09-2014, 09:04
Panowie, co może wywoływać nadmierny pulsujący hałas, przypominający nieco taki jaki czasem tworzy się przy otwartym oknie - kiedy powietrze wpada w rezonans i wywołuje nieprzyjemne pulsowanie w uszach.
Początkowo obwiniałem opony, ale po zmianie nie ustało.
Zawieszenie sprawdzałem 2 razy w stacji diagnostycznej - jest ok.
Dźwięk chyba jest z tyłu - ale pewności nie mam.
Zagłusza mi nawet radio i tak paskudnie drażni w uszach i głowie.
Najbardziej dokuczliwy jest w przedziale 60-80km
przy 130 silnik zaczyna być równie głośny i już jest ok:)

sterowiec68
27-09-2014, 09:29
A łożysko w którymś z kół Ci nie poszło ? To naprawdę potrafi nieźle huczeć.

rafklim
27-09-2014, 09:59
Jak mam rozwinąć?
Pisałem że dźwięk przypomina wibrujące i pulsujące powietrze i raczej z tyłu pojazdu.
Gdyby nie to że zmieniłem opony winę przypisałbym właśnie im.
Dźwięk jest bardzo dokuczliwy - wbija się w uszy i zagłusza radio.
Być może i łożysko - muszę sprawdzić . Tyle że powinno wyć chyba ciągłym dźwiękiem ? Nawet i przy niższych prędkościach ?
Dźwięk nie narasta znacząco ze wzrostem prędkości . Przy 130km /h już nie dokucza bo silnik się z nim zrównuje.

sterowiec68
27-09-2014, 10:30
Niekoniecznie. Im większe obciążenie tym bardziej huczy.

szafarek
27-09-2014, 12:36
Łożyska w tylnych piastach ... na 100%.
Miałem kiedyś identycznie w mondeo, po wymianie już zawsze była cisza.

rafklim
27-09-2014, 14:20
A to trzeba wymieniać z piastą niestety.
Tylko jak dojść które to ?

Biperek
27-09-2014, 14:56
Przy skręceniu (jak się samochód przechyla) powinno cichnąć. Ja tak wyczaiłem u siebie, za radą kolegów z forum oczywiście :)

rafklim
27-09-2014, 15:13
sprawdzę,
założę jeszcze zimówki i zobaczę czy się zmieni.
wydaje się jakby ten samochód stanowił niezłe pudło rezonansowe i zwiększał hałasy.
słabe ma wyciszenie. jak patrze na to w bagażniku to właściwie wcale go nie ma.

zbych540
28-09-2014, 07:11
Zwolnic hamulec ,zostawić auto na biegu i podnieść tył do góry .Pokręcić kołem do przodu i do tyłu,prawym a potem lewym wszystko jedno którym,jeśli są mocno zużyte łożyska to będzie wyrażnie słychać.Powodzenia.

rafklim
28-09-2014, 19:24
Słychać jakieś ocieranie ale nie ciągłe tylko pulsacyjne - jakby coś ocierało w jednym miejscu.
Ponadto koła kręcą się lekko i nie hamują zbytnio - brak wyraźnego tarcia . Koła nie mają także luzów .
Muszę jeszcze wymienić opony na zimówki - są w najlepszym stanie, bo te letnie mają tylko 4,2mm bieżnika

Hałas dla pasażerów z tyłu jest bardzo uciążliwy .

daniels.ukryte
30-12-2014, 21:19
Czy udało się znaleźć przyczynę ? U mnie to samo zmiana opon i felg a nawet łożyska - niestety przy uchylonym oknie pulsujący hałas taki jak opisujesz...

rafklim
31-12-2014, 06:33
U mnie okazało się że spora część hałasu była emitowana przez opony.
pozostała to słabo wygłuszony bagażnik - działający jak pudło rezonansowe.