Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Błędy P0403, P0405, P0406 dotyczące recyrkulacji spalin (EGR)
Witam Wszystkich!
Wiem, że o EGR było już tutaj dużo, ale...
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co konkretnie oznaczają te błędy (zbadane przez komputer Magnetti Morelli):
P0403 - przepływ recyrkulacji spalin - obwód sterowania - usterka
P0405 - obwód A czujnika recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy
P0406 - obwód A czujnika recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy
wiem, że jest jeszcze obwód B (błędy P0407 i 408 ) tylko, który jest A, a który B, a może są jakieś czujniki A i B
na stronie http://fenix.com.pl/content/17-spis-kodow-bledu-komputera-obdii
wygląda to tak:
P0403 Układ recyrkulacji spalin - usterka
P0405 Czujnik A recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy
P0406 Czujnik A recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy
P0407 Czujnik B recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy
P0408 Czujnik B recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy
jak są czujniki recyrkulacji spalin A i B to gdzie się one znajdują, czy może komputer ma na myśli zawór EGR jako czujnik i jego obwód jest podzielony na A i B
koledzy czy taki czujnik ( na załączonym foto ) jest rozbieralny? albo czy to coś można gdzieś dokupić?
bo prawdopodobnie tam jest elektromagnes który nie działa prawidłowo.
dodaje pomocny link.
Na tej stronce część błędów jest opisana wraz z możliwymi przyczynami i rozwiązaniami problemów tylko trzeba se przetłumaczyć.
http://www.obd-codes.com/trouble_codes/
Możliwe ze to jest problem z DPF'em...
nie mam dpf-u
u mnie egr ma tylko elektryczną wtyczkę, dopływ powietrza z intercoolera i dopływ spalin ten co większość zaślepia
nie ma żadnych innych wężyków podciśnienia ani innych czujników i kabli
prawdopodobnie w tym czarnym ustrojstwie jest elektromagnes sterujący egr oraz czujnik położenia zaworu egr
i teraz czy to się da rozebrać i naprawić tzn. wyczyścić itp. ?
ewentualnie czy jest to do dokupienia?
bo skoro to się wyjmuje z całego egr to samo się nasuwa, że po co kupować cały zawór skoro można by było kupić samą elektrykę tzn. część z czujnikami?
Teściu posiada podobne mondeo , mk3 z 2007 . Wymieniany był egr na orginalny nowy i po chwili wracał problem.
Pomogło usuniecie DPF'u . auto jak nowe , jakby dopiero co wyjechalo z salonu... :)
ja nie mam dpf-u
ale czy możliwe, że to może być problem z katalizatorem?
pewien diagnosta mi tak podpowiadał, żebym wywalił albo wymienił katalizator
w kat należy do obwodu i jakby był zapchany to...
a może zacznij od wymiany wtyczki od egr'u ?
a próbowałeś zatkać EGR tą blaszką z allegro za 12pln?? ja mam zatkany od półtora roku i nie wiem co to EGR, check engine ani "sprężynka" ;p
a DPF-a w 2.2TDCi MK3 wszystkie nie miały
Kolego na wstępie napiszę że nie ma tam żadnego elektromagnesu tylko elektryczny silniczek który napędza zespół zębatek do poruszania tłoczkiem. Skoro wywaliło tyle błędów musi być problem z silniczkiem. Takie błędy można uzyskać odłączając wtyczkę od zasilania EGRa.
A jak sprawuje się auto? Bo pozostaje kwestia w jakiej pozycji jest tłoczek w EGRze, jeśli w zamkniętej to wszystko git. Oprócz zapalonego checka jazda powinna być normalna jak przy zaślepionym Egrze.
a próbowałeś zatkać EGR tą blaszką z allegro za 12pln?? ja mam zatkany od półtora roku i nie wiem co to EGR, check engine ani "sprężynka" ;p
jak kupiłem auto to właśnie egr był zaślepiony blachą ok. 0,7 i w niej trzy dziurki wywiercone okolo 5mm, ale check się palił cały czas a później jeszcze doszła coraz częściej sprężynka
wyczyściłem egr i odślepiłem go, wykasowałem błędy i tak pojeździłem dzień bez palących się kontrolek a na następny dzień już się zapaliły i zapisały się błędy recyrkulacji spalin jak w temacie
znowu rozebrałem wyczyściłem i tak samo jak poprzednio
natomiast po jakiś kilku miesiącach auto zaczęło nierówno pracować na wolnych obrotach na biegu jałowym zaraz po odpaleniu rano po nocy i kopcić na biało-niebieskawo tak przez minutę po odpaleniu a później się to uspakaja i silnik pracuje normalnie a później w ciągu dnia jak odpalam to ma niskie obroty i pali się ładowanie i powoli tak jakby się rozkręcał i wchodzi na obroty i pracuje normalnie
żadne inne błędy nie wyskakują tylko ciągle ta recyrkulacja spalin i nie wiem czy to egr jest przyczyną tych objawów czy coś jeszcze. poziom oleju i płynu chłodzącego utrzymuje się cały czas na jednym poziomie nie ma ubytków, w trakcie jazdy auto zachowuje się normalnie
zobaczę jeszcze z tą wtyczką
ale ciekawi mnie jeszcze to że skoro tam jest sam silniczek to gdzie są jakieś czujniki egr-u
Bump: dodam jeszcze
jak rozebrałem egr to ręcznie poruszając tymi zębatkami grzybek się otwierał i zamykał
a i jeszcze a propo tego porannego rozruchu to jak już się ta praca motoru unormuje i wrzucam bieg wsteczny to obroty skaczą falują od 900 do 1000
sprawdziłem również wszystkie węże od filtra powietrza przez turbinę i intercooler do egr-u
ciekawi mnie jeszcze to że skoro tam jest sam silniczek to gdzie są jakieś czujniki egr-u
W tym dekielku z wtyczką jest czujnik. Kiedyś można było kupić na allegro nowy dekielek za ok 100 PLN. Poszukam i jak znajdę to zapodam linka.
Te poranne dymienie to właśnie może być wina nie domykającego się EGRa. Na twoim miejscu na próbę zaślepił go blaszką bez żadnych dziurek i obserwował następne poranne uruchomienie. Lepiej nie pchać się w koszty na razie, więc zrób zaślepkę np z puszki po browarze, na jeden raz starczy.
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zaworu-egr-ford-mondeo-transit-i4784041940.html
Trochę drogo jak dla mnie, już chyba wolałbym zaślepić i jeździć z checkiem.
dzięki tak chyba zrobię najpierw zaślepię i sprawdzę a potem to się zobaczy
a ta część to faktycznie trochę drogo ale i tak lepiej niż cały egr kupować
oto właśnie mi chodziło :)
dzięki
jak sprawdzę to napiszę co wyszło
Witam wszystkich!
Mam mondeo rok 2006, i proszę o radę.
Jak zawsze samochód jeździł dobrze, niestety w wakację padł najprawdopodobniej wtryskiwacz i się stało.
Wyciągnąłem EGR, bo myślałem że on jest winny, przeczyściłem go, okazało się że miałem uszkodzne bolce na zębatce sterującej zaworem, zregenerowałem go ale po niedługim czasie zaczęły się problemy ze zmnienną geometrią w turbinie (błąd P0132B).
Auto miało normalną moc, czasem wchodziło w tryb awaryjny i odłączało turbinę, sprawdziłem sterownik wszystko wskazywało na zacinającą się geometrię.
Zdemontowałem dolot, sterownik turbiny, posprawdzałem czy to napewno turbina jest winna.
Potwierdziłem że to turbo i zacząłem zbierać na regenerację turbinki. Auto raczej stało, mało używane, bo jak bez turbiny jeździć.
Czasem turbina działała prawidłowo (jak się zagrzało) ale mocy już auto nie miało jak przedtem. doszedł błąd P0409 i wiadomo P0132B.
No i teraz tak:
Oddałem samochód do warsztatu na regeneracje turbo.
Zrobili, mam nadzieję żę ok, ale moc nie wróciła. Zmienna geometria działała, nie było trybu awaryjnego.
Szukali przyczyny i się okazało że wtrysk był padnięty, zregenerowali i dalej nic oprócz tego że auto nie dymi na czarno.
Posprawdzali czujnik doładowania, szczelność rur, jakieś uszczelki powymieniali, ale dalej nic.
Zaślepili EGR, dalej nie ma mocy, dopiero po 2000 obrotów czuć "kopa". Auto zachowywało się tak jak przed regeneracją, tylko nie wchodziło w tryb awaryjny.
Sprawdziłem błędy na kompie i mam P0405, potem dochodzi P0401 i P0409.
Z tego co teraz widziałem to egr nie działą (wcześniej widzałem podczas diagnosctyki że się otwiera i zamyka) czy jest to spowodowane zaślepieniem?
Czy ktoś wie co powoduje błąd P0409, pojawił się on niedługo po naprawie EGRa.
Proszę o cenne rady bo już za dużo kasy na to poszło, a auto nadal nie jeździ.
Ewentualnie może kogoś polecicie z okolic Gliwic, kto to ogarnia a nie ściemnia :)
Dziękuję i pozdrawiam
P0409 - regulacja w układzie recyrkulacji spalin- usterka w obwodzie.
P0401 - Exhaust Gas Recirculation Flow Insufficient Detected
P0405 - Exhaust Gas Recirculation Sensor A Circuit Low
Wg mnie zaślepienie EGR-a wyrzuca te błędy. Czy zapala się pomarańczowa kontrolka Check engine wraz z pojawiającym się błędem?
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=252547&highlight=P0409
Witam
Posiadam forda mondeo mk3 2.0 tdci disel 2005r .
Od pewnego czasu pali mi sie kontrolka od swiec zarowych . odpalam do rano bo jade do pracy i tez po poludniu bo tez do pracy i zapala sie ta kontrolka i traci moc po przejechaniu 2- 3 kil gasze go i zapalam i kontrolka gasnie . i pewnego dnia pojechalem na komputer i powiedzal ze to jest ten blad powstaje od egru i na drugi dzien pojechalem zeby go wyczyścili i dzwon do mnie ze auto do odebrania i mowia ze byl mocno brudny i ze troche bendze mocniej kopci ale to krutko mowie no ok dobrze . i wsadlem i zapalam i nic sie nie dzieje no mowie do siebie to zrobili . ale na drugi dzen zapalam go i znow ta kontrolka zapala sie . malo jak chce przygazowac np na 1 to jest moł ale po 2tys obrotach juz moc jest ale zamna jest czarny dym . wiec pytam sie co moze byc nie tak ??
mkaminski100 22-02-2018, 23:04 Na pewno ortografia i interpunkcja, to na początek, no chyba że masz "horom curke". Twoja przeglądarka lub klawiatura w telefonie nie pokazuje ci błędów? Wiesz jak się czyta taki słowotok bez znaków przestankowych i z takimi bykami? Przecież każdy program ma słownik i pokazuje błędy. Użyj go!
Po drugie coś pewnie trzeba wymienić. Nie bardzo wiadomo z tych "szczegółów" które podałeś, więc może EGR, albo wtryski, może dwumasa albo przeplywka, więc ile danych podasz taką poradę otrzymasz.
Błędy do odczytania na początek. Inaczej to loteria.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|