Zobacz pełną wersję : [Ogólne] SYNC 1 update co gdzie i jak ?
Postanowiłem dodać jeszcze swoje parę słów dla potomnych - być może komuś one pomogą.
Miałem problem z syncem (klik (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3315633)) który skutecznie odmawiał posłuszeństwa w działaniu przez BT. Idąc za radami wykonałem aktualizacje.
Napotkałem ten sam problem co spamki - na dosłownie nowym pendrive nie byłem w stanie wykonać aktualizacji zarówno tej z strony forda po numerze VIN jak i wrzuconej na forum. Myślał w nieskończoność i nic wymyśleć nie mógł.
Pomogło wykorzystanie kilkuletniego pendrive. Żeby nie było - nowy pendrive miał partycję 8GB ms-dos sformatowaną na FAT32, aktualizacja była widoczna.. tylko nigdy się nie kończyła. Próby wykonywane zarówno na Windows 10 jak i Ubuntu.
Po odkopaniu 4-5 letniego pendrive przygotowałem go w sposób wspomniany wyżej na plikach ze strony forda (https://help.ford.com/update-sync/) z rzekomym oprogramowaniem 5.10 - wszystko zakończyło się bez żadnych problemów za pierwszym razem i trwało 20 minut. Foka zaczęła rozumieć i mówić w naszym języku a wedle radia zainstalowane oprogramowanie to 5.11 - dlaczego? Nie wnikam nawet, ale zgodnie ze sztuką wysłałem im pliczek xml by się mogli cieszyć.
W moim przypadku po aktualizacji musiałem "porozmawiać" z autem aby móc odsłuchiwać ponownie muzyki z telefonu przez BT - polecenie głosowe "muzyka bluetooth" załatwiło sprawę. Na darmo klikać próbowałem przez wszystkie menu w których nic ciekawego nie było i uparcie chciał odtwarzać muzykę z USB którego nie było.
Na sam koniec tylko dodam aby nie próbować robić aktualizacji formatując pendrive na system plików exFAT jak wyświetla strona forda - nie odczyta tego. Zgaduje, że funkcjonuje to poprawnie na nowszych wersjach SYNCa niż 1/1.1.
WskoczNaByka 17-09-2021, 17:34 Witam.
Szukam pomocy dla mojego focusa st 2013. Gada do mnie po niemiecku i nawet pomimo zmiany języka na polski cześć menu została w języku niemieckim. Chciałbym żeby reszta menu była też po polsku i miło by było gdyby odezwał się też w naszym języku. Wiem że było sporo takich wątków ale moje radio pokazuje jakaś inną wersję modułu. Wytłumaczy mi ktoś jak mogę to zrobić? AM5T-14D544 AE
Bump: Chyba rozumiem te 544to wersja aktualizacji. Czyli wystarczy że kupię moduł B1BT i zaktualizuje go przez USB ? Po wygraniu 5.11 mapy w razie aktualizacji dalej kupuje pod sync 1?
pankrakus 17-09-2021, 19:48 Witam
Widzę, że kolejny leniuszek na forum, którem się nie chce szukac / czytać tylko oczekuje, że mu streścimy forum
Trzeba wymienić fizycznie moduł Sync 1.0 na moduł Sync 1.1 i dopiero wtedy wgrywamy aktualizację, dzięki której mamy polskiego lektora
Ta aktualizacja zmienia tylko język lektora na polski
I na tym koniec dobrych uczynków => jakieś pytania? => szukać i czytać
pozdrawim
pankrakus
WskoczNaByka 17-09-2021, 21:31 Ostatnie pytanie. Końcówka z językiem jest obojętna jeśli moduł zaczyna się na E1BT ?
Pshemack 17-09-2021, 21:39 Z tego co pamiętam to jest obojętna.
WskoczNaByka 17-09-2021, 21:45 Dzięki wielkie panowie. We wtorek się okaże .
Pozdrawiam
mam wFF3 sync 1 z wyświetlaczem 3 cale. kicha jest taka, ze nawet folderów z usb nie pokazuje w kolejności alfabetycznej. wyszukuję aktualizacji na
https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync i dla mojego VIN wypisuje ze brak aktualizacji.. znaczy ze nie ma nic poza fabryczną niedoróbką z 2014?? Mozna cos z tym zrobić?
dawidekkoks 17-12-2021, 13:29 Witam, posiadałem sync 1 z modułem AM5T-14D544-FC. Chciałem wgrać sync 1.1 żeby menu działało w języku polskim. Zmieniłem moduł na D1BT-14D212-EB menu zmieniło się na język polski ale nie obsługuje mowy po polsku. Dowiedziałem się, że trzeba zaktualizować system i teraz mam taki problem, że na oficjalnej stronie nie mogę pobrać systemu bo wyskakuje, że mój jest aktualny a jak próbuje wgrać system, który znalazłem tutaj na forum(w wersji 5.11) aktualizacja trwa ponad godzinę i nic się nie dzieje. I teraz moje pytanie czy powinienem czekać dłużej czy coś zrobiłem nie tak jak trzeba było? Auto to Cmax z 2012 roku.
...aktualizacja trwa ponad godzinę...
Aktualizacja trwa ok. pół godziny, ale należy ją uruchomić z menu. Może nie wystartować automatycznie.
[..] czy coś zrobiłem nie tak jak trzeba było? Auto to Cmax z 2012 roku.
Aktualizacja trwa 20 - 30 minut
poczytaj ten watek
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=263468&highlight=sync
pozdrawiam
dawidekkoks 18-12-2021, 12:59 Aktualizacja trwa ok. pół godziny, ale należy ją uruchomić z menu. Może nie wystartować automatycznie.
Właśnie tak robiłem ale jedyne co wyskakuje to komunikat o tym, że zaczęto instalacje, po 5 minutach znika(nie wyskakuje komunikat ani o udanej ani nieudanej instalacji) i nic się nie dzieje nawet jak auto jest odpalone przez godzinę.
Witam
Jak duży pendrive i jak sformatowany?
Sprawdź na innym pendrive - to najczęstsza przyczyna
Najlepiej mały / starszy - np. 8GB
pozdrawiam
Arturek
Pshemack 18-12-2021, 19:39 No i pliki wrzucone bezpośrednio do głównego katalogu pendrive'a.
Niestety jestem zmuszony odgrzać ten temat, liczę na wyrozumiałość i konstruktywną poradę.
Mam wielki problem z aktualizacją sync1.1 do software w wersji 5.11. Mam taki Sync w swoim, niedawno kupionym mondeo i chciałbym, abym mógł wydawać polecenia w języku polskim, ponieważ operowanie angielskim jest w moim przypadku słabo skuteczne, a język polski bardzo ułatwiłby mi komunikację z Synciem przy wybieraniu kontaktów (angielskojęzyczny Sync naprawdę nie rozumie polskich nazwisk czy imion).
Walczę już z tym dwa dni. Pobierałem aktualizację ze strony Forda i z różnych innych źródeł. Wszystkie one są bardzo podobne kilka z nich to wersje identyczne z wersją oficjalną.
Niestety w każdym przypadku po pierwszym etapie instalacji, po tym jak usłyszę komunikat głosowy, że instalacja potrwa około 20 minut, to po jakiejś minucie wyświetla się komunikat "Instalacja nieudana" (lub "Installation failed" - zależnie od wersji językowej, w której odbywa się instalacja).
Używałem pendrive'a 2 GB i próbowałem też z innym, o pojemności 8GB. Ten drugi w ogóle chyba nie jest akceptowany, bo zawsze dostawałem przy próbie jego użycia zaraz na początku aktualizacji komunikat głosowy że nie znaleziono plików aktualizacji.
Znalazłem w Internecie wątek na angielskim forum forda https://www.fordownersclub.com/forums/topic/99898-anyone-actually-managed-to-update-sync-11/page/2/?fbclid=IwAR0lj3Zvvqros8t1iNsX-T1hPl66YXGbCwgxohk7iRmw06yviDfWouwxWs4#comments informacje o tym jak inni pokonali trudności, ale sposoby tam podane u mnie się nie sprawdziły.
Może jest jakiś sposób wgrania oprogramowania do modułu Sync 1.1 nie korzystając z instalacji z pendrive'a?
Nr VIN mojego samochodu to WF0FXXWPCFFC72293.
Nry identyfikacyjne Sync-:
CCPU: EE209aZ5.8.14206_sp0.0_Product
ESN: 7TCP0321
FPN: E1BT-13D544-AG
VMCU: Vector_VMCU-04.00.08
Próbowałem pytać w innych miejscach w Internecie, ale prawie zawsze dostaję taką samą odpowiedź: żeby zmienić sobie system na Sync3. Ja jednak uważam, że mnie w mojej sytuacji nie stać na tak duży wydatek jaki wiąże się ze zmianą na Sync3 (na Sync2 - też nie). Zaktualizowany Sync1.1 do wersji 5.11 rozwiązałby mi problem.
Czy ktoś mógłby mi jakoś pomóc?
Z góry dziękuję.
WF0FXXWPCFFC72293
APIM Moduł SYNC [APIM]
Nr części zespołu EM5T-14D212-ED
Nr części oprogramowania E1BT-14D205-AE
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2900563&postcount=3
....Używałem pendrive'a 2 GB i próbowałem też z innym, o pojemności 8GB. Ten drugi w ogóle chyba nie jest akceptowany, bo zawsze dostawałem przy próbie jego użycia zaraz na początku aktualizacji komunikat głosowy że nie znaleziono plików aktualizacji.
...
...
Po pierwsze to pendrive 8GB nie jest żadnym problemem.
Jedyny wymóg, to by był sformatowany w systemie plików FAT32.
Sam używam do aktualizacji pendrive 32GB - przygotowanego kilka lat temu i użytego kilkadziesiąt razy. Zwykle bez żadnych problemów.
W amerykańskich autach (Fusion) bywa, że aktualizacja nie startuje z powodu niewłaściwej wersji wyświetlacza. Natomiast nie spotkałem jeszcze takiego problemu w aucie EU.
Trudno jest coś więcej sensownego powiedzieć (jak nie siedzi się w tym aucie...), oprócz tego, że dla wersji APIM EM5T-14D212-ED nie powinno być problemu z aktualizacją.
Po pierwsze to pendrive 8GB nie jest żadnym problemem.
Jedyny wymóg, to by był sformatowany w systemie plików FAT32.....
W amerykańskich autach (Fusion) bywa, że aktualizacja nie startuje z powodu niewłaściwej wersji wyświetlacza.
Trudno jest coś więcej sensownego powiedzieć (jak nie siedzi się w tym aucie...),
Dzięki za odzew.
Niestety, ale u mnie problem z pendrive'm 8GB naprawdę był. Oczywiście sformatowany jest on w systemie plików FAT32.
Samochód jest polski, kupiony w Polsce przez moją firmę (odkupiłem go po kilku latach) od oficjalnego dealera Multexim.
Co do siedzenia w aucie: nie można siedząc w aucie nic więcej zauważyć niż to, co opisałem.
Spróbuję jeszcze wersję podlinkowaną z chomiku. Może to będzie wersja z jakąś minimalną różnicą w stosunku do tych, których używałem, chociaż zawartość pakietu i wielkości plików są takie same jak w tych, które ja używałem.
Dzięki za dotychczasowe wsparcie.
P.S.
Sformatowałem na nowo pendrive 8GB i - o dziwo - zapisany plikami z linku podanego tu https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2900563&postcount=3 (czyli stąd: http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford/SYNC_1-+v5.11_E1BT-14D544-AN,6198405324.rar(archive)) po wetknięciu do gniazda w samochodzie tym razem ruszył! Niestety instalacja po raz kolejny się nie udała, dokładnie jak poprzednio zatrzymała się po pierwszym restarcie Synca i komunikacie o tym, że instalacja potrwa około 20 minut itd..
...Co do siedzenia w aucie: nie można siedząc w aucie nic więcej zauważyć niż to, co opisałem...
Kolega jest "wyjątkowo pewny swego"...
Innych takich kolegów spotkałem już dziesiątki...
Zwykle nagle okazywało się, że jednak można coś więcej dostrzec siedząc w aucie...:619:
Powodzenia w tej nierównej walce!:one:
Kolega jest "wyjątkowo pewny swego"...
...
Zwykle nagle okazywało się, że jednak można coś więcej dostrzec siedząc w aucie...:
Nie chciałem, żeby to tak było zrozumiane. Sorry za tę niezręczność.
Chodziło mi o to, że nie czekałem bezmyślnie. Starałem się obserwować ekran i słuchać komunikatów w czasie tej instalacji (tak naprawdę był tylko jeden komunikat) i mam wrażenie, że niczego nie przegapiłem, bo komunikat "Installation failed" lub "Instalacja nieudana" pojawiał się stosunkowo szybko.
Czy jest coś na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę?
Na pewno coś źle robię, skoro innym instalacja się udawała, a mnie nie.
...Na pewno coś źle robię, skoro innym instalacja się udawała, a mnie nie.
Sync1.1 (tak jak i Sync2...) to "dzieło" Microsoftu... Nie da się więc wykluczyć, że urządzenie jest uszkodzone. Ostatnio dość często zdarza mi się diagnozować uszkodzone Sync1.1 a także Sync2.
Jednak tego nie da się zrobić w zdalnie, oparciu o "cudze opowieści".
Tego typu diagnozy stawia się w oparciu o własne działania oparte o stosowne doświadczenie i wiedzę.
Andrzej_K 25-10-2022, 06:11 (....) Na pewno coś źle robię, skoro innym instalacja się udawała, a mnie nie.
Ja na Twoim miejscu bym sobie odpuścił i pojechał do Katowic (to tylko około 60 km ) :P
Zrobiłem kolejne próby z innymi pendrive'ami i także z różnymi pakietami software'u. Oto jak przebiegała "aktualizacja": na kilku zdjęciach pokazuję kolejne ekrany. Czas w prawym górnym rogu ekranu wskazuje na to w jakim momencie ekran ten się pojawił.
1. https://www.dropbox.com/s/kclmg1x3996nrhq/1.png?dl=0
2. https://www.dropbox.com/s/dnvq8eq1er5cvt7/2.png?dl=0
3. https://www.dropbox.com/s/9i9sdh1jxc2ajgj/3.png?dl=0
4. https://www.dropbox.com/s/9i9sdh1jxc2ajgj/3.png?dl=0
5. https://www.dropbox.com/s/1gz357plhacgzn5/4.png?dl=0
6. https://www.dropbox.com/s/hc0v77effb1e3j3/6.png?dl=0
7. https://www.dropbox.com/s/c48jdn2x34zrpzw/7.png?dl=0
Jak widać instalacja aktualizacji była nieudana.
Cześć, szukam aktualizacji do wgrania na pendrive aby zaktualizować Sync 1 do Sync 1.1 , po VIN niby na stronie forda mam zaktualizowane no ale jednak tak nie jest. W tym momencie mam trochę po PL a trochę po DE...... ehe Help
Chyba to tak nie działa, trzeba zmienić moduł.
Czytałeś post #248, Kolega spamki ładnie wszystko opisał i z linków SYNC v5.11 działał.
Dobra panowie, wymieniony moduł na prawidłowy ale wynikł mały problem zauważyłem że gniazdo USB jest zepsute fizycznie i nie czyta mi pendriva a co za tym idzie nici z aktualizacji. I moje pytanie czy jest możliwość aktualizacji poprzez wejście na kartę SD lub ewentualnie jakąś inną medota. Ciekaw jestem czy jest możliwość wymiany takiego gniazda nie mogę go nigdzie znalesc. Auto to Grand C-Max z 2013, aux oraz usb w podłokietniku, help
Sync 1.1 kosztuje około 100zł.
Tzn. że nie warto się z nim siłować.
Gniazdo miniUSB w Sync jest typowym gniazdem w standardzie, można kombinować do woli, tyle że "po co"?
Chyba że uszkodzony jest port USB na końcu przewodu, wtedy wystarczy wymienić sam przewód z gniazdem.
Do kupienia w używkach bez większego problemu.
Sens czysto estetyczny, w akcesoriach PC/GSM można dobrać tańszy zamiennik, tyle że bez samozatrzaskujacych się złączy.
Mówię tutaj o gniezdzie usb w samym aucie a nie module
To pisz precyzyjnie, wtedy dostaniesz precyzyjne odpowiedzi.
Od biedy wystarczy "mini USB OTG", resztę opisałem wcześniej.
To pisz precyzyjnie, wtedy dostaniesz precyzyjne odpowiedzi.
Od biedy wystarczy "mini USB OTG", resztę opisałem wcześniej.
Dziekie za pomoc 💪
Cześć. Czy ktoś z was miał podobny problem z radiem Sync 1,( Fusion USA) który chyba nie ma AF, nie znajduje automatycznie najsilniejszych stacji radiowych, co jest wkurzające jadąc z jednego miasta do drugiego?
Czy to standard, czy można temu zaradzić. Proszę o odpowiedź.
Sync nie ma tu nic do rzeczy.
ACM owszem.
Pewnie masz teraz parzyste częstotliwości :027:
...( Fusion USA) który chyba nie ma AF, nie znajduje automatycznie najsilniejszych stacji radiowych, co jest wkurzające jadąc z jednego miasta do drugiego?
Czy to standard...
Owszem to jest AMERYKAŃSKI STANDARD.
Amerykanie "nie wynaleźli" AF dla tych roczników ACM.
Dopiero najnowsze ACM (po 2020 roku) zostały "światowo zestandaryzowane" i potrafią i loga stacji radiowych (dla Sync3 w wersji 3.4) a także mają działający AF.
Natomiast u Kolegi zapewne "tak już zostanie do końca dni tego auta", bo wymiana ACM na EU to "spora rzeźba z instalacją antenową".
Dopiero najnowsze ACM (po 2020 roku)
Ecosport 2021 i nie działało
Ecosport 2021 i nie działało
Nie wszystkie. Ecosport to są Hindusi a nie Amerykanie...
tomurbanowicz 05-06-2023, 10:51 Posiadam Forda Focusa 2014 z modułem SYNC 1 AM5T-14D544-AE. W jaki sposób zmienić język z niemieckiego na polski? Interesuje mnie tylko język interface'u.
AM5T-14D544-AE.
To jest jednojezyczny moduł.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=311293
tomurbanowicz 05-06-2023, 12:31 To jest jednojezyczny moduł.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=311293
Czyli żeby mieć język polski, to rozumiem, w grę wchodzi tylko wymiana modułu? Nie zależy mi na lektorze, ani powiadomieniach głosowych, a jedynie na PL w menu, ewentualnie EN.
Co ciekawe, język w radiu mam polski, jedynie jak wchodzę w ustawienia SYNC mam po niemiecku.
Nie cytuj całych postów zwłaszcza gdy odpowiadasz bezpośrednio na nie.
Przeczytałeś wszystko z linku?
tomurbanowicz 05-06-2023, 13:49 "Tak więc streszczę koledze informacje które kolega przeczytał:
a) moduł Sync 1.0 nie ma polskiego lektora
b) aby mieć polskiego lektora należy wymienić moduł na Sync 1.1
c) moduł Sync 1.1 ma np. oznaczenie
D1BT-14D212-EB
d) dodatkowo aby był polski lektor należy wgrać aktualizację oprogramowania
To co kolega widzi, to wersja oprogramowania którą już ktoś wgrał = zaktualizował moduł
2) Czy kolega sprawdził działanie modułu przed założeniem tego wątku?
Pytam, bo sądzę, że moduł ma polskiego lektora i wszystko jest OK
3) Należy rozróżnić 2 osobne przypadki
a) brak polskiego lektora pomimo wybrania języka polskiego w menu samochodu
b) brak możliwości wyboru języka polskiego np. w autach sprowadzonych z zagranicy - tego problemu nie rozwiąże wymiana modułu"
Nic tu nie ma o języku w menu, tylko o lektorze polskim, na którym mi nie zależy.
---
Witam
Czy auto kolegi jest z rynku europejskiego?
Czy wiadomo coś w temacie języka => czy auto miało fabrycznie w menu j.polski czy było polonizowane?
Dziwi mnie zdjęcie które kolega wstawił w temacie o module bluetootch (Sync1)
- widać polskie menu i niemiecki komunikat
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=335478
Ja nie mam wiedzy co może być przyczyną => szukałbym kontaktu do któregoś z forumowych fachowców
Miałem Focusa mk3 + Sync 1 i nie mialem takich problemów = całe menu było po polsku
Może w którymś module potrzebna jest aktualizacja albo poprawna konfiguracja
pozdrawiam
Arturek
...Dziwi mnie zdjęcie które kolega wstawił w temacie o module bluetootch (Sync1)
- widać polskie menu i niemiecki komunikat
...
To jest standard dla "jednojęzycznych" modułów Sync1. Całość menu wyświetlacza jest standardowo w języku ustawionym w liczniku (czyli w PL w tym przypadku), natomiast komunikaty dotyczące Sync1 są w języku, jaki ma Sync1 - w tym przypadku w niemieckim. Nie da się tego zmienić dla Sync1.
Witam
Czyli kolegę "urządza" wymiana Sync 1.0 na Sync 1.1 - dobrze rozumiem?
= w pełni polskie menu + polski lektor
2) Aż z ciekawości sprawdziłem => w moim Focusie mk3 (przedlift) miałem Sync 1.0 w wersji AM5T-14D544-BE
i tam nie miałem takich problemów z menu
pozdrawiam
Arturek
...
Czyli kolegę "urządza" wymiana Sync 1.0 na Sync 1.1 - dobrze rozumiem?
...
2) Aż z ciekawości sprawdziłem => w moim Focusie mk3 (przedlift) miałem Sync 1.0 w wersji AM5T-14D544-BE
i tam nie miałem takich problemów z menu
...
1. TAK
2. Miałeś, tylko nie zauważyłeś. Nie da się nie mieć tych problemów z Sync1.
jaroradom 16-08-2023, 11:54 Witam szanowne grono.
Mam takie pytanie mam nieudolnie zaktualizowanego sync 1.1, D1BT-14D212-EB nie działa, nie można wejść w ustawienia. Próbowałem resetu poprzez całonocne odłączenie akumulatora. I niestety nic bez zmian do menu nie mogę wejść celem wymuszenia aktualizacji. Podstawiałem ten pendriva z aktualizacją na starszym perdrivie (fat32) i nic. Błędów w systemach brak.
Wiem, że na pewno pomoże wymiana modułu sync na używkę z tym samym numerem ale gdyby ktoś miał już doświadczenie w tej kwestii i podzielił się info będę wdzięczny. Gdyby coś mam programator do różnych kości pamięci więc wrzucenie ponownie wsadu nie stanowiłoby problemu.
Wymień ma drugi,dowolny, a nawet 1.0 i bedzie szybciej i mniej nerwów.
1.0 to koszt 40zl
Starsze novero stawiałem na nogi na stole, moze 1.1 też sie obudzą.
Ekonomicznie,nie ma to jednak sensu.
xserabis 06-10-2023, 10:38 Cześć, jakieś pomysły co można zrobić?
https://pixeldrain.com/api/file/Mnyhrmts
Witam
Mów pełnymi zdaniami - będzie się łatwiej porozumieć
Jakiego masz Sync: czy 1.0 czy 1.1 ?
Jeśli masz Sync 1.1 i chcesz zaktualizować do wersji softu 5.1 - żeby miec polskiego lektora,
to na forum są linki i opisy instalacji.
Natomiast jeśli już masz soft 5.1, to nowszego nie ma
Strona Forda z aktualizacjami jest bardziej dla wersji Sync 3, a nie Sync 1
pozdrawiam
Arturek
xserabis 06-10-2023, 11:06 Nie wiem jaką mam wersję oprogramowania i wersjii SYNC (świeży zakup, nie miałem styczności z SYNC), natomiast w radiu mam info o FPM jako E1BT-14D544-AC, navi mówi mi po polsku, natomiast system (przy próbie aktualizacji gdy nie mam nic podpięte) po angielsku. Napisy wszystkie w rodzimym języku.
co można zrobić?
Zostaw, lepiej nie będzie.
W tym Sync nie ma map.
Mapy są w innym module, MFD5.
Witam
1) jeśli chodzi o aktualizację map, to poprzez zakup karty z nowszymi mapami
2) Moduł Sync 1.1 mówi po polsku z najnowszym softem (5.11)
w tym wątku - informacje i linki
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=263468&page=7
pozdrawiam
strejla_u 10-10-2023, 21:32 Pacjent to fiesta MK7 2015 z USA. Sync Gen 1 v 4.4. Wyświetlacz monochromatyczny.
Na stronie australijskiego forda widać, ze jest aktualizacja 4.6
Orientujecie się, skąd można pobrać aktualizację Microsoft Sync Gen1 V4.6? Mój Sync 4.4 jest bez polskiego menu i parzystych częstotliwości, a nie powiem, bo chętnie PL menu bym przygarnął.
Witam, wygrywam już 3 wersje synca 5.11 z linków podanych z forum każda instaluje się poprawnie ale niema do wyboru języka polskiego czy muszę coś zmienić forscanem jeśli chodzi o ustawienia regionalne. Escape 2016 przed lift z USA. Ze strony forda brak już możliwości sciągnięcia po vin.
Witam
Nie tędy droga
Aktualizacja Sync 1, wgrywa TYLKO polskiego lektora => ta aktualizacja NIE aktywuje polskiego menu w zegarach
O spolszczeniu aut z USA są informacje w innych wątkach (np. o Sync 3)
Ja nie mam wiedzy na ten temat więc nie podpowiem
pozdrawiam
Arturek
sabaciontko 12-10-2023, 18:27 Jak 3 x razy nie poszło to nie było chwili zastanowienia , dlaczego ? Inny moduł.
Witam, wygrywam już 3 wersje synca 5.11 z linków podanych z forum każda instaluje się poprawnie ale niema do wyboru języka polskiego czy muszę coś zmienić forscanem jeśli chodzi o ustawienia regionalne. Escape 2016 przed lift z USA. Ze strony forda brak już możliwości sciągnięcia po vin.
Sprawa dotyczy tylko spolszczenia synca, forscanem przestawiłem co się da ale mam problem z jednym kodem dostaje info że zła suma kontrolna 7D0-02-01 504c-XXXX-XXXX czy to ograniczenia interfejsu do programowania czy auta
Bartolo094 09-12-2023, 21:44 Witam, posiadam Synca 1 wersję FJ5T-14D544-AA i chciałbym wgrać polskiego lektora,czy jest taka opcja ? Auto Ford Fusion 2015 r.
czy jest taka opcja ?tak jest
Bartolo094 11-12-2023, 09:08 Ale czy jestem w stanie sobie sam to ogarnąć ? Pobrać plik na pendrive i zainstalować,czy to jest wieksza kombinacja ze zmianą modułu. ? Bede wdzięczny za odpowiedź.
Ale czy jestem w stanie sobie sam to ogarnąć ? ....
Moim zdaniem chyba jednak nie...
Bo to wymaga sporego wysiłku intelektualnego... Trzeba np. przeczytać ten wątek, a najwyraźniej jest z tym kłopot...
Bartolo094 13-12-2023, 15:24 Ok,potrzebny jest moduł 1.1 i aktualizacja. I tak zmieniam na trójke,ale chciałem dopytać.
samfisher74 05-01-2024, 19:19 Witam, właśnie stałem się posiadaczem kolejnego Focusa . Tym razem jest to samochód z 2014 r fajnie wyposażony, rozkminiłem już chyba wszystko i jedna rzecz mnie gnębi. Radio ma funkcję odczytywania smsów i sterowanie głosowe klimą , radiem tylko że nie mówi w j. polskim a w angielskim . Czy jest jakis sposób żeby był tam j. polski.
Tak, poszukaj na forum o aktualizacji sync 1.1, (sync 1.0 nie czyta SMS).
Swoją drogą, jeśli faktycznie rozpoznaje komendy do klimy, to nie jest to sync tylko novero.
Witajcie. Prześledziłem temat i dzięki temu udało się za pierwszym razem zmienić moduł i go z aktualizować. Teraz menu mam po Polsku i także gada po Polsku. Wystarczy poświecić chwilę na czytanie i nie trzeba zadawać zbędnych pytań, no i zaoszczędzamy sobie potem nerwów jak coś nie idzie. Ślę podziękowania tym którzy to ogarnęli i podzieli się wiedza,kawał dobrej roboty. Dziękuje.
Grygor 100 26-05-2024, 16:43 Witam Wszystkich Serdecznie Jestem Nowy i Jeszcze Nie Bardzo Się Orientuje Proszę o Pomoc Chciał Bym Zaktualizować Sync w Moim Fordzie C-Max 2014 Rok Radio Sony Nr Sync Jaki Posiadam To E1BT-14D544-AC Chodzi o To Ze By Zmienić Komedy Na Język Polski. Na Stronie Forda Po Wpisaniu Vin Wyskakuje Brak Aktualizacji Proszę o Pomoc i z Gory Uprzejmie Dziękuje.
Czutales temat od początku?
Cześć.
dzięki cennym poradom z tego forum i poprawionego przez kolegę udało mi się wczoraj zrobić upgrade oprogramowania, wcześniej wymieniłem moduł na 1.1.
Ale teraz mam pytanie: jest gdzieś lista komend, które można aktywować głosowo?
Widziałem gdzieś możliwości zmiany ustawień klimy, etc. ale nie wiem jak je wywołać.
Nie chce u mnie też się włączyć radio jak mówię radio czy audio radio.
Źle widziałeś, Sync 1.1 nie obsługuje klimy głosowo.
Powoedz "pomoc" to będziesz miał dostepne komendy.
[...]
Ale teraz mam pytanie: jest gdzieś lista komend, które można aktywować głosowo?
[...]
- na forum?
- w tym watku
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176996
- ta instrukcja
https://fordclubpolska.org/audio_img/Ford_Sync_skrocony_przewodnik_POPL13KGAsy1e.pdf
lub
https://fordclubpolska.org/audio_img/Ford%20Sync%20z%20AppLink%20-%20instrukcja%20obslugi.pdf
ponieważ Sync 1.0 obsluguje język angielski, to opisane komendy są w tym języku
Można wspomóc się UNIWERSALNYM tłumaczeniem w języku polskim,
ale jest to lista do róznych modeli aut i równych wersji systemów BT
https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PL_bt.pdf
[...]
Widziałem gdzieś możliwości zmiany ustawień klimy, etc. ale nie wiem jak je wywołać.
[...]
Ta opcja / funkcjonalnośc dotyczyła starszych wersji modułów BT
(orientacyjnie - do połowy 2012roku)
System Sync 1 nie obsługuje tych opcji
Głosowo mozna obslugiwac telefon i pendriva z muzyką w złączu USB
zapewne koledze chodzi o ten film
https://www.youtube.com/watch?v=qtL50hB5A4Q&t=62s&ab_channel=HipstaMoto
pozdrawiam
Arturek
Witajcie.
Walczę z problemem aktualizacji sync w mondeo z 2015r. Za każdym razem mam komunikat, że aktualizacja się nie udała.
Co robiłem:
- kilka pendrive sformatowanych na fat32
- aktualizacja pobrana z vin E1BT-14D544-AN.zip
- rozpakowana, 2 pliki i jeden katalog
install.lst
autoinstall.lst
SyncMyRide
- wkładam pena, uruchamiam silnik i ręcznie uruchamiam aktualizację z menu, bo sama nie startuje. Aktualizacja się rozpoczyna, sync się restartuje i potem jest komunikat o nieudanej aktualizacji.
Co dziwne robiłem ją (ten sam pendrive i soft) w drugim identycznym aucie (kupione razem, vin różni się tylko końcówką numeru) i tam poszło bez problemu.
Obecnie jest taka wersja oprogramowania w aucie
https://zapodaj.net/images/b069e117c3c18.jpg
https://zapodaj.net/images/26ac3822bf81b.jpg
Macie jakieś pomysły, bo sam już nic więcej chyba nie zrobię?
Witam
Ja mam fusiona 2017 i radio z tego co się orientuję Sync 1.1 bo odczytuje SMS-y, ale niestety po aktualizacji nie mam języka polskiego w radiu i komendy również język angielski
Menu w licznikach zmienione na PL.
Wersja radia na zdjęciach
Czy jest w ogóle opcja na PL menu?
Soft zaktualizowany do 5.11
pankrakus 08-11-2024, 19:45 Witam
Wygląda na to, że auto z USA które ktoś "chałupniczo" polonizował
Szukałbym kontaktu do kogoś kto to zrobi poprawnie
2) fajne te zdjęcia => nie dość że nieczytelne miniaturki,
to jeszcze odwrócone => zrób to jak człowiek w komputerze,
a nie wszystko z komórki
pozdrawiam
pankrakus
Zdjęcia poprawione :)
Pytanie jest takie czy na tym module który mam da się zrobić PL
...czy na tym module który mam da się zrobić PL
Sync1.1 to jeden element ukłądaniki - soft 5.11 bez problemu daje VC po polsku.
Osobna sprawa to ekran (moduł FCIM) - tu ewentualnie może być kłopot, ale zgadywanie nic nie daje jak się nie jest podpiętym do auta.
gonzowaty 19-11-2024, 17:28 dzięki, trafiłem na instrukcję i faktycznie stare pamięci dają radę :one:
Witam grupę.
Na oficjalnej stronie forda, po numerze Vin pobrałem na pendrive i zaktualizowałem sync 1 do wersji 1.2, aktualizacja przebiegła prawidłowo. Na pendrive utworzył się plik xml z aktualizacji, podczas próby dodania tego pliku na stronie forda, pojawił się taki komunikat:
Wygląda na to, że wystąpił błąd transmisji pliku. Nasz zespół zajmie się tym i zaktualizuje Twoje konto, aby pojazd został wyposażony w aktualną wersję systemu SYNC. Aby pobrać dostępne aktualizacje dla Twojego pojazdu, zalecamy korzystanie z sieci Wi-Fi.
Po wyświetleniu wyżej wymienionego komunikatu nie mogę pobrać aktualizacji map, gdyż nie wyświetla mi się odnośnik do strony z aktualizacja map. Da się to jakoś obejść ?
Nie.
Bzdur które napisałeś nie da się obejść
Wynikają one z bzdur serwerow forda i twojej niewiedzy.
pankrakus 02-12-2024, 20:14 [...]
Bzdur które napisałeś nie da się obejść
[...]
Dokładnie tak !!!
1) Nie ma czegoś takiego jak aktualizacja programowa z Sync 1.0 do Sync 1.2
a) były tylko Sync 1.0 oraz Sync 1.1 => konieczna wymiana sprzętowa = wymiana modułu
b) poczytaj
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=288057&highlight=sync
2) Jaki masz moduł, czy auto z rynku europejskiego?
3) W przypadku Sync 1.x, mapy są na karcie i aktualizacja map = zakup nowej karty z nowymi mapami
NIE MA bezpłatnej aktualizacji map dla Sync 1, tak jak jest dla Sync 3
pozdrawiam
pankrakus
Przepraszam mój błąd chodziło o wersję 1.1
Wersja europejska
Dziękuję za informację
Dobra Pany , zapytam sorry jeśli urażę czyjąś inteligencję ale kupiłem Focusa z końcówki 2013 roku nie ma navi , ma BT i polecenia głosowe radio i komputer mam w języku polskim , BT i polecenia głosowe po angielsku , krótko i na temat czy da się coś z tym zrobić ? Na stronie forda po wpisaniu VIN jest komunikat ż oprogramowanie zaktualizowane
Rocznik "przełomowy".
Moze sync 1.0, może jeszcze novero.
Zaryzykuje, jak skrzydełko BT w kierownicy to novero.
Novero występowało w wersjach z j.polskim, sync 1.0 bez PL.
VIN będzie najwiarygodniejszym źródłem, chociaż w przypadku mojego pomodzonego auta to za wiele z VINu już nie zostało.
Zakładam że ma Sync bo są jakieś opcje instaluj Sync czy podobnie skrzydełka są do tempomatu.
Poczytaj w tym temacie, to dowiesz się czy to 1.0 czy 1.1.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Czytałem marny jestem w te klocki
Witam. Jestem tu nowy i jeszcze nie ogarnąłem tego forum. Nie bardzo wiem gdzie pisać.
Szukam kumatej osoby z rejonu trójmiasta która ogarnie mi temat polskiego lektora w mojej Kudze z 2014 roku. Radio Sony. całe menu w zegarach i wyswietlaczu radia mam po polsku. Jedynie ta baba co gada w aucie jeszcze się nie nauczyła naszej polskiej mowy i ani ona mnie ani ja jej nie rozumie. Moze ktoś pomorze? tel do mnie 601634117
ReaperDG 09-03-2025, 16:58 Czasem są problemy na serwisie Forda wystarczy wtedy połączyć Sync z wifi i sprawdzić żeby wyszukał aktualizacje i sam prześle plik na serwer.
Problem właśnie w tym, że po aktualizacji nie chce się łączyć z moim Wi-Fi
...Radio Sony. całe menu w zegarach i wyswietlaczu radia mam po polsku. Jedynie ta baba co gada w aucie jeszcze się nie nauczyła naszej polskiej mowy i ani ona mnie ani ja jej nie rozumie. ...
Nie ten dział.
Najwyraźniej - z opisu - ma Kolega moduł Sync1 albo Sync1.1 nie zaktualizowany. Jeśli to drugie - to wystarczy aktualizacja Sync1.1 soften 5.11 i będzie VC z językiem polskim. Jeśli to pierwsze - to trzeba będzie wymienić Sync1 na Sync1.1
|
|