Zobacz pełną wersję : [Ogólne] SYNC 1 update co gdzie i jak ?
Na stronie:
https://www.ford.com.au/sync
Pojawiła się aktualizacja SYNC do nowej Kugi MK2. Po założeniu konta i podaniu VIN można pobrać aktualizację na pendrive.
Czy ktoś już aktualizował SYNC?
Czy lepiej tego nie robić samemu?
jest tylko informacja jak zrobić update i nic poza tym
Może nie podałeś VIN albo twój pojazd nie ma aktualizacji?
Ja pobrałem update Sync na pendrive ale jakoś się trochę boję wykonać uaktualnienie.
Lista zmian:
Update name: AM5T-14D544-BEA
This new software will provide the following enhancements to your current SYNC® system:
- Updated Bluetooth device connectivity
- Improved system stability
- Improved media player functionality
- Enhanced voice recognition capabilities
- Optimized for use with Apple iOS 6 for incoming text messaging
This update includes improvements from all previous SYNC updates such as flattened phone grammar, improvements in device indexing, text messaging capabilities with the implementation of message access profile (MAP), and more.
Wstaw linka do strony z aktualizacją
https://www.ford.com.au/sync/update-centre-new
Trzeba mieć założone konto z VIN
jak widać na tablecie nie wszystko da się odpalić :mad:
Bump: dla mojego auta też jest aktualizacja - podał mi wersje obecnej i nowej, jak widać można aktualizować, zresztą jest to banalne.
jak zrobisz to daj znać - ja taką możliwość będę miał dopiero w przyszłym tygodniu.
Dzwoniłem do serwisu Forda i za wgranie aktualizacji życzą sobie 250 zł. Moim zdaniem to bardzo drogo.
Jeśli masz samochód na gwarancji to taka usługa jest za darmo
Nie da się zainstalować tej aktualizacji - Kunegunda mówi że brak pliku instalacyjnego na usb. A tak poza tym system jaki obsługuje nasz sync to leciwy ale ciągle dobry windows mobile.
Czy po pobraniu na Pendrive masz:
1. install.lst - plik
2. SyncMyRide - katalog, a w nim: AM5T-14D545-BA.pks i 8L2T-14D546-AD.cab?
W pliku install pisze, że to pliki Windows Mobile for Automotive 5.8
U mnie to samo - też info, że nie ma plików. Próbowałem na trzech różnych pendrivach.
Na stronie:
http://www.fordforums.com.au/showthread.php?t=11426168
Też piszą, że mają problem z wgraniem tej aktualizacji.
Jakiś specjalista napisał:
"You need to move all of the files and folders that are in the Gen2v361build13171updatepackageNARev1 folder, up one level to the "root" directory, meaning not in a folder. The autoinstall.lst and the syncmyride folder and the other file all need to be there"
I tam pojawia się inna nazwa pliku: "autoinstall.lst", a u mnie jest "install.lst". Może jest błąd w nazwie pliku?
PS.:Żeby przeglądać www.fordforums.com.au trzeba zadbać o zmianę IP na australijskie.
Natomiast na stronie: http://boards.synccommunity.com/discussions/Welcome_to_SYNC_Owner_to_Owner/Rumors_Shouts__Whispers/New_Software_Update/fordsyncmb/9218.1?nav=messages
Pisze:"On your flash drvie there should be 3 things in the root(first level) of the drive as follows:
Folder named - SYNC MY RIDE
file named - autoinstall.lst
file named - DONTINDX.msa(this file may not be there until after installation)
Within the folder SYNC MY RIDE there are several files some of which need to remain zipped."
A na stronie:
http://boards.synccommunity.com/discussions/Welcome_to_SYNC_Owner_to_Owner/Rumors_Shouts__Whispers/New_Software_Update/fordsyncmb/9218.1?nav=messages
"One folder and one file (SyncMyRide and autoinstall.lst) and copy to USB. Start car and keep in park or drive. It may seem forever especially for file 2 of 9 but do not remove USB
Installation will go on for ~20-25 minutes and once done the vehicle will congratulate you since have updated the system and click okay and then remove USB."
Wszędzie jest plik autoinstall.Ist, a nie install.Ist
po zmianie na autoinstall.lst nadal jest to samo - brak możliwości instalacji
Jak się wyjaśni na australijskim forum to dam znać, bo jak pisałem oni też mają problem z graniem aktualizacji. Swoją drogą patrząc na historię aktualizacji Sync wszystko się zgadza daty i obecnie zainstalowana wersja, no i przypisane jest to do VIN więc nie jest to przypadkowy plik, być może jest jakiś błąd w plikach.
ok. zresztą ja i tak każdą aktualizację ze strony australijskiej będą oglądał od środka ze względu że u nich jest domyślny j.angielski i może się okazać że w plikach aktualizacyjnych jest brak j.polskiego. bynajmniej ta aktualizacja jest tylko naprawą drobnych błędów bez drastycznej integracji w system.
Nad problemem zmiany języka też się zastanawiałem, bo może okazać się, że ustawi się angielski. Znalazłem coś takiego odnośnie zmiany języka Sync ale nie do Kugi więc nie wiem czy to działa.
When a phone is not paired:
1. Press the PHONE button and AGREGAR DISPOSITIVO (Add Device) should display.
2. Scroll to VOLVER (Return), press OK.
3. Scroll to OPCIONES ADVANZADA or CONFIGURACION ADVANZADA (Advanced), press OK.
4. Scroll to IDIOMAS (Languages), press OK.
5. Select INGLES (English), press OK.
When a phone is paired:
1. Press the phone button, Menu Telefono (Phone Menu) then Vovler a Marcar (Phone Redial) should display.
2. Scroll to CONFIGURAR SISTEMA (System Settings), press OK.
3. Scroll to OPCIONES ADVANZADA or CONFIGURACION ADVANZADA (Advanced), press OK.
4. Scroll to IDIOMAS (Languages), press OK.
5. Select INGLES (English), press OK
https://www.youtube.com/watch?v=CUR8-dfAdwA
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/11sycsy2e.pdf
co do dostępności j.polskiego - problem ten łatwo rozwiązać - zadaj pytanie na forum australijskim jakie języki mają w ustawieniach SYNC. wtedy będziemy mieli pewność, bo może się okazać iż tylko w US mają ograniczoną liczbę, reszta ma to samo
Na forum rosyjskim piszą że jest aktualizacja naszego SYNCa do wersji 1.1 - jadna ze zmian to wyświetlanie informacji po BT audio.
Czy oni piszą o tej w/w aktualizacji czy też jest jakaś inna leżąca w innym miejscu?
W Australii piszą, że Ci co mieli problem z graniem wgrali w serwisie.
u nich pojawiły się takie wersje: E1BT-14D544-AE, D1BT-14D544-AE, zresztą jest już nowa wersja instrukcji do Kugi i tam nie już informacji o tym że BT audio nie obsługuje informacji, oraz jest dodana nowa część dotycząca aplikacji odpalanych w systemie SYNC (instrukcja jak instalować i używać)
--------------------------------------
załączniki:
Sync 1.0 / Sync 1.1
.
.
No i Ford zrezygnował z usług Microsoftu na rzecz BlackBerry. W nowym Sync 3 jest system QNX i znając życie zostaniemy na lodzie bez zmian i aktualizacji.
W plikach aktualizacji Sync pojawiła sią zmiana pierwotnie wyglądało to tak:
Item1 = 8L2T-14D546-AD
Open1 = SyncMyRide\8L2T-14D546-AD.cab
Item2 = AM5T-14D545-BA
Open2 = SyncMyRide\AM5T-14D545-BA.pks
Item3 = 8L2T-14D546-AD
Open3 = SyncMyRide\8L2T-14D546-AD.cab
A teraz tak:
Item1 = 8L2T-14D546-AD
Open1 = SyncMyRide\8L2T-14D546-AD
Item2 = AM5T-14D545-BA
Open2 = SyncMyRide\AM5T-14D545-BA
Item3 = 8L2T-14D546-AD
Open3 = SyncMyRide\8L2T-14D546-AD
Nie mam pojęcia czy ta zmiana pozwala już wgrać bezproblemowo bez udziału serwisu.
Sprawdzę dziś wieczorem :-)
Sprawdziłem, dalej nie działa.
Misieksmig 29-01-2015, 12:24 I co ktoś ma zrobioną aktualizację SYNC?
W focusie MK3 lub w C-maxie MK2 mogę zaktualizować SYNCa poprzez fordowski system FDRS. Niestety za aktualizację trzeba Fordowi zapłacić 40 euro... Ja przeprogramowałem sobie wersję niemiecką na polsko(napisy)/angielską(VC).
nie widziałem nigdzie informacji na temat płatnej aktualizacji, a tak poza tym to synca zaktualizowałeś do wersji 1.1 ?
nie widziałem nigdzie informacji na temat płatnej aktualizacji, a tak poza tym to synca zaktualizowałeś do wersji 1.1 ?
Zarejestruj się na etis - nic nie kosztuje. Jak masz na kompie javę 7.xx (aktualna to 7.75) to po wejściu w zkładkę "oprogramowanie pojazdu"->"zmiany i aktualizacje" pozwoli Ci ściągnąć system FDRS (program javovy, kretyńsko trzeba go ściagać w całości przy każdym wejściu) - jak go odpalisz to każda z dostępnych po lewej stronie funkcji (instalacja modułu..., aktualizacja oprogramowania, funkcje serwisowe itp.) rozbita jest po prawej stronie na podstawowe jednostki (np. pojeduncze funkcje serwisowe PCM) i odrebnie wyceniona dla warsztatów niezależnych. Pojedyncza funkcja serwisowa to 15 euro, pojedynczy krok update oprogramowania to 20 euro. Reprogramowanie SYNCa wymaga 2 kroków (wybór jezyka -20euro, programowanie wybranego języka - 20euro...). ASO nie ma tych cen, ale wie ile wynoszą i woła ile chce... Sam update softu modułu SYNC bez zmiany pakietu języków to 20 euro + "coś tam". Oczywiście w "nieASO"...
ASO nie ma tych cen, ale wie ile wynoszą i woła ile chce... bo muszą płacić za dostęp przez IDS miesiąc w miesiąc grubą kasę zapomniałeś dodać :) :) :) :) :) :)
Wg mojego sprawdzenia Kuga ma taki sam SYNC jak mój C-max:
Kuga
APIM * Moduł SYNC [APIM] * AM5T-14D212-BD * BM5T-14D205-AE * 03-02-14
Mój C-max
APIM * Moduł SYNC [APIM] * AM5T-14D212-AB * BM5T-14D205-AE * 27-01-15
Więc aktualizuje się go tak jak opisałem - odpłatnie... Wiem, że jest opcja w menu "instaluj z pena", ale na razie nie ma nikogo, kto ma coś instalującego się...
BTW - ostatni soft to ten -AE widoczny w obu samochodach...
Misieksmig 01-02-2015, 13:43 Wg mojego sprawdzenia Kuga ma taki sam SYNC jak mój C-max:
Kuga
APIM * Moduł SYNC [APIM] * AM5T-14D212-BD * BM5T-14D205-AE * 03-02-14
Mój C-max
APIM * Moduł SYNC [APIM] * AM5T-14D212-AB * BM5T-14D205-AE * 27-01-15
To dodam, że mój Focus MK3 ma też taki sam SYNC:
APIM * Moduł SYNC [APIM] * AM5T-14D212-BB * BM5T-14D205-AE
tedi_k, a ten nowy soft daj coś zauważalnego w porównaniu z poprzednim?
Nie. Ja go wgrywałem zmieniając pakiet językowy z tego z niemieckim na ten z polskim-angielskim. Przedtem miałem starszy, ale nie widzę nic nowego.
darboc3002 19-04-2015, 11:45 Witam,
Udało się zrobić update do mojego escape 1,6 182 KM z sync 2. Warunek : musisz podać swój Vin przy logowaniu - moje auto pochodzi z USA więc nie miałem problemu :
1. Wchodzisz na stronkę :
https://www.ford.com.au/owner/sync-support?v=201
2. logujesz się zakładasz konto podając swój vin
3. wchodzisz w system up date pobierasz na czysty pdrive programiki oraz instrukcję
4. Wchodzisz do samochodu i ok 20-30 min trwa samodzielny update zgodnie z instrukcją
5.Uruchamiasz np spotify przez blueooth (wczesniej musisz aplikację zainstqalować np na swoim telefonie.
wszystko chodzi i działa :)bez żadnych opłat. Nie wiem czy np sam update będzie się dał zainstalować w innym escape/kuga, al eu mnie bez problemów poszło
Takie rzeczy tylko w USA vin z Europy nie działa w syncmyride
Bump: Zgłaszałem to wielokrotnie do Ford Polska ale nie reagują przysyłają tylko odpowiedzi skontaktuj sie z dealerem lokalnym. Pod tym względem Ford Polska jest beznadziejna instytucja .
Jak ktoś chce się pobawić to podaję linki do ściągniętych z USA update'ów AMERYKAŃSKICH Synców:
Sync1:
https://www.dropbox.com/s/1p12ziys8bjjixy/SYNC1%20-v441buildEE273Cupdatefromv311CpackageRev2.zip?dl=0
SYNC2:
https://www.dropbox.com/s/ziphlm1kc8l9wis/SYNC2%20-v361build13171updatepackageNARev1.zip?dl=0
Szczegóły co do wersji update zawarte są w nazwach plików.
Zgodnie z instrukcją, po nagraniu na penie USB i włożeniu do gniazda, update powinno samo wystartować (jak wszystko się zgadza).
Pliki pobrane dzisiaj wg VIN odpowiednich samochodów, więc aktualne na dziś...
Tedi sync1 to jest ten w kugach mk2 (zestaw sony + 4,5' + navi v1.0), czy to jest sync2 to wersja 1.1 (2014 rok produkcji), czy sync2 to ten 8' dotykowym wyświetlaczem - chodzi mi o info który jest który
Ok - nie ma tematu - już wiek który to 1 a ktory 2 (1 - 4,4', 2 - 8')
robson3231 19-04-2015, 20:40 Witam u mnie tez poszlo sync 1
FJ5T-14D544-AB
Łączność Bluetooth © Ulepszenia:
Zwiększona stabilność połączenia telefonu Bluetooth
Włączone informacje utwór, który będzie wyświetlany na Bluetooth strumieniowo media, w tym metadanych, takich jak tytuł utworu, nazwa wykonawcy i tytuł albumu
Bardziej wytrzymałe Message Access Profile (MAP), funkcjonalność do obsługi recepcji i wyjście Text2Speach SMS
Ulepszenia Łączność Mediów:
Lepsza łączność mediów dla urządzeń wyposażonych w USB firmy Apple, a także usprawnione inicjalizacji urządzenia i proces uwierzytelniania
Poprzedni odtwarzanie źródłem nośników USB Bluetooth lub wznowione po cyklu zapłonu
AppLink Funkcjonalność Ulepszenia:
Lepsze AppLink doświadczenia klienta z bardziej solidnych i wiarygodnych funkcjonalności funkcji
Robson jakie zmiany zauważyłeś w stosunku do wersji poprzedniej i czy jest polski po aktualizacji? (polskiego to raczej nie msasz bo to escape)
W autach (mój mk2 sync1 v1.0) naszych podczas instalacji wyskakuje komunikat - instalacja nieudana z powodu braku pamięci lub nieprawidłowa wersja. Wychodzi na to, że nie ma problemu z ze zmianą wersji synca z 1.0 na 1.1 - najprawdopodobniej wynika to tylko durnej polityki Forda na nasz region. Wypadałoby przekazać ten plik na wschód i może tam by znaleźli na to sposób. (wg. mnie chyba jedynym sposobem na zaktualizowanie naszych v1.0 jest ściągnięcie takiego samego pliku z australii - od nich powinien działać)
Odpowiedz Ford Polska : "Szanowny Panie,
Sync2 nie umożliwia obecnie w Europie korzystania z applink. Informacje te zawiera instrukcja obsługi samochodu. Nie wiemy kiedy opcje te będą dostępne w Europie.
Uaktualnienie oprogramowania sync2 jest możliwe odpłatnie u dilera Forda. Nie umożliwi to jednak obecnie dostępu do applink.
Sync2 umożliwi stworzenie sieci wi-fi wewnątrz samochodu a nie korzystanie samodzielne z Internetu jak z komputera.
Kompatybilność telefonów można sprawdzić na naszej stronie internetowej.
Odpowiedz Ford Polska : "Szanowny Panie,
Sync2 nie umożliwia obecnie w Europie korzystania z applink. Informacje te zawiera instrukcja obsługi samochodu. Nie wiemy kiedy opcje te będą dostępne w Europie.
Uaktualnienie oprogramowania sync2 jest możliwe odpłatnie u dilera Forda. Nie umożliwi to jednak obecnie dostępu do applink.
Sync2 umożliwi stworzenie sieci wi-fi wewnątrz samochodu a nie korzystanie samodzielne z Internetu jak z komputera.
Kompatybilność telefonów można sprawdzić na naszej stronie internetowej.
No to ciekawe, czy w związku ze zmianą dostawcy softu na BB w ogóle będzie w Europie pełna funkcjonalność Sync2...
BrudnyHenryk 21-04-2015, 10:19 moim zdaniem w USA tez nie mają żadnych dodatkowych aplikacji. Wyczytałem na forum Raptora, że ta funkcjonalność nigdy nie została użyta.
https://m.youtube.com/watch?v=ldaIDzpm7Hk
Zobacz to jak masz czas jednak tu chodzi o to ze nie ma w Polsce cyfrowego radia z ktorym moglby sync u nas wspolpracowac
Bump: Sirius
BrudnyHenryk 27-04-2015, 20:25 Radio 8", Sync gen 2, sync my touch.
Uwaga, brak języka polskiego!
http://binaries.software.ford.com/swparts/Gen2v3713build14122updatepackageNARev5.zip
To jest wersja 3.71 build 14122 (najnowsza)
BrudnyHenryk 27-04-2015, 20:27 https://m.youtube.com/watch?v=ldaIDzpm7Hk
Zobacz to jak masz czas jednak tu chodzi o to ze nie ma w Polsce cyfrowego radia z ktorym moglby sync u nas wspolpracowac
Bump: Sirius
Zrobiłem u siebie aktualizację softem z USA i nadal nie mam Sirius
Nie masz szans miec bo to tylko w USA jest i Kanadzie:
Sirius XM Radio jestamerykańska firma , która oferuje dwie nadawczych radiowych usług satelitarnych działających w Stanach Zjednoczonych, Sirius Satellite Radio i XM Satellite Radio . Firma posiada również kanadyjski Sirius XM zależnej o nazwie Kanada ,firmy partnerskie, które oferuje usługi Sirius XM oraz w Kanadzie .
Polskie radio coś tworzy ale w aucie tego nie odpalisz
Witam, na stronie https://www.ford.com.au/sync jest nowa aktualizacja:
Update name 8L2T-14D546-AD
Ale coś małą objętość mają pliki w katalogu.
...Update name 8L2T-14D546-AD
...
Jak zapewne zauważyłeś, aby mieć widoczny update, (i dostępny do pobrania) trzeba mieć na stronie australijskiej zarejestrowany samochód z odpowiednim urządzeniem... Aby więc nie duplikować rejestracji i pobrań od Australijczyków warto po prostu ten update wrzucić na jakiegoś dropboxa lub inny googledisk i podać po prostu link. Wtedy będzie można próbować o wspomnianym update powiedzieć coś sensownego...
zamieszczam link do aktualizacji 8L2T-14D546-AD.Tym razem można zaktualizować nasz system (nie wnosi widocznych zmian - najwyraźniej poprawki błędów)
[url]https://www.dropbox.com/s/5t2uijkfpx2l1qh/sync.zip?dl=0
robo007 czy po aktualizacji zmienił Ci się język? Jeśli tak to czy wiesz jak ustawić w SYNC polski po takiej zmianie?
nic się nie zmieniło nadal jest polski, z tego co mi się wydaje to Australia jest w naszej grupie językowej (i chyba dlatego tylko u nich możemy wpisywać nasze numery vin), język zmieniasz w ustawieniach na komputerze pokładowym dla całości - dla radia i komputera
Dzięki za info. Miałbym do Ciebie robo007 jeszcze kilka pytań o ile można:
1. czy wgrałeś wcześniejsze aktualizacje?
2. czy raportowałeś wgranie aktualizacji?
Pytam się, bo poprzednie miały AM5T-14D544-BEA 2930937 potem 2930921, a 8L2T-14D546-AD tylko 142218. Ciężko przyjąć, że ta ostatnia zawiera wcześniejszą, bo za małą ma objętość. Może to trzeba wgrywać po kolei?
1.wcześniejszą miałem wgraną w serwisie - jak się podłączyli to zrobili już wszystkie jakie były,
2. tak - raportowałem - tylko wtedy jeśli będzie kolejna aktualizacja to ją dostaniesz (tak mi się wydaje)
Witam, robo007 w Twoim katalogu z aktualizacją widzę plik "Sync_CQ3T0621_xxx.xml", jak Ja pobieram na pendrive aktualizację to tego pliku nie ma, hmm dziwne.
PS.: Może to plik z raportem? może było tak, że pobrałeś aktualizację, zainstalowałeś, kuga nagrała na pendriva plik z raportem i to spakowałeś i wstawiłeś?
tedi, czy te pliki które podałeś z aktualizacją do wersji z USA pasują do fordów europejskich?
Jeśli nie, to czy próba instalacji może namieszać w SYNC?
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na pewien fakt, a mianowicie w pierwszej aktualizacji AM5T-14D544-BEA w pliku install jest podana nazwa kolejnej aktualizacji.
Pierwsza aktualizacja AM5T-14D544-BEA - install.lst
Item3 = 8L2T-14D546-AD
Druga aktualizacja 8L2T-14D546-AD
Wyczytałem na australijskim forum, że ludziom weszła aktualizacja AM5T-14D544-BEA po poprawieniu błędu w zapisie w pliku install:
było:
Windows Mobile for Automotive 5.8
Item1 = 8L2T-14D546-AD
Item2 = AM5T-14D545-BA
Item3 = 8L2T-14D546-AD
powinno być:
Windows Mobile for Automotive 5.8
Item1 = 8L2T-14D546-AD.cab
Item2 = AM5T-14D545-BA.pks
Item3 = 8L2T-14D546-AD.cab
PS.: Ta ostatnia "aktualizacja" to nie aktualizacja tylko SYNC Status Checker!!! program który ma sprawdzić wersję SYNC
The SYNC Status Checker is a small piece of software that records the present version of SYNC installed in your vehicle. Once you choose to download the SYNC Status Checker onto your USB storage drive, plug it into SYNC’s USB port, and SYNC will automatically record its version onto the drive. Return to your account page to report your SYNC status.
blazeyzem 29-07-2015, 22:17 Mam polskiego Mondeo MKV ale mam w sync2 problem z pobraniem książki telefonicznej BT. Próbowałem z 14 telefonami android/windows i żaden nie działa. Pojechałem do ASO, a tam mi powiedzieli, że "chmura ford'a" nie działa i nie mogą pobrać najnowszej wersji. Czekają na TBS'a...to się doczekam na pewno.
Najnowszy soft na Australii to dla mnie: BT4T-14D546-EE któś ma może coś nowszego?
Jutro spróbuję to wgrać.
Przenoszę do wątku MONDEO
Karwos00 02-08-2015, 12:22 Czy tę wersję Gen2ver713 można zainstalować w samochodzie z usa?? Czy nic się przypadkiem nie spierdzieli ??
Aktualnie mam wersję:
DM5T-14D544-AD
This release is for BEV vehicles only.
Wersji europejskich nie daje się instalować na autach z usa i na odwrót.
blazeyzem 02-08-2015, 17:56 Wersji europejskich nie daje się instalować na autach z usa i na odwrót.
A ja przed chwilą zainstalowałem 4.32.14122_PRODUCT na wersji europejskiej.
Wszystko działa, tylko język jest EN lub FR lub ES.
Dla tego wydaje mi się, że w drugą stronę też się da. Nie wiem jeszcze jak zrobić downgrade.
Poszukuję lustra [SYNCGen2_4.32.14073]
Na chwilę obecną próbuję dograć Languege pack EU do wersji 4.32.14122_PRODUCT
To ciekawe - mi podał że jest nieprawidłowa wersja i nic z tego nie wyszło
blazeyzem 03-08-2015, 07:17 Trzeba troszkę zmodyfikować autoinstall.lst
Na samym końcu dodajesz:
[SYNCGen2_ALL]
Item1 = BT4T-14D546-EE
Open1 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item2 = EA5T-14D546-AKB
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AKB.cab
Item3 = EA5T-14D546-ALB
Open3 = SyncMyRide\EA5T-14D546-ALB.cab
Item4 = EA5T-14D546-HB
Open4 = SyncMyRide\EA5T-14D546-HB.cab
Item5 = BT4T-14D546-FB
Open5 = SyncMyRide\BT4T-14D546-FB.cab
Item6 = EA5T-14D546-AHB
Open6 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AHB.cab
Item7 = EA5T-14D546-AEB
Open7 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AEB.cab
Options = AutoInstall
UWAGA NIE WIEM JESZCZE CZY DA SIĘ ZROBIĆ DOWNGRADE DO WERSJI EU.
PO INSTALACJI JEST TYLKO JĘZYK EN FR I ES
BrudnyHenryk 08-08-2015, 09:08 Na pendrive, którym robiłeś aktualizację powinieneś mieć starą wersję w jakimś katalogu backup czy coś podobnego. Ja swojego pendrive gdzieś zgubiłem, wiec nie mogę sprawdzić.
blazeyzem 08-08-2015, 09:43 Na pendrive, którym robiłeś aktualizację powinieneś mieć starą wersję w jakimś katalogu backup czy coś podobnego. Ja swojego pendrive gdzieś zgubiłem, wiec nie mogę sprawdzić.
Niestety nie ma nic takiego.
Downgrade do wersji starszej (SYNCGen2_4.31.13319) nie działa
Jakie są różnice w stosunku do tego co było wcześniej i czy warto się w to bawić ?
blazeyzem 08-08-2015, 17:11 Jakie są różnice w stosunku do tego co było wcześniej i czy warto się w to bawić ?
Nie wiem jakie są różnice.
Ja musiałem coś zrobić, bo nie działało mi pobieranie książki telefonicznej po bluetooth.
Upgrade pomógł, przeinstalowanie pewnie też by pomogło, ale nie miałem wersji EU.
Zauważyłem wczoraj błąd w nawigacji:
Za każdym razem, gdy jest około 400m do manewru mówi: 20 meteres, 700 meters turn ....
nie wiem czemu 20, domyślam się czemu 700. 700 bo myśli, że ma podane w milach (0,4 mili), więc przelicza jeszcze raz na kilometry i wychodzi jej 0,7 km. W każdym bądź razie irytujące.
Poza tym wiesza się MS-zaraza jedna i jak jej potrzebowałem, to akurat mi zdechła.
Jakbym miał wybierać i by działała książka adresowa, to bym pozostał przy starej.
azitoshi 06-09-2015, 07:50 Witam, zalogowałem się na australijskiej stronie forda i chcę pobrać na pendrive ten program do sprawdzenia wersji oprogramowania w moim focusie ale wyskakuje "There was a problem with the system or we are unable to download latest software"... też tak macie ? - sprostowanie działa tylko musiałem użyć Firefoxa, pod IE nie działało a Chrome już nie obsługuje NPAPI ;).
Dobra to pytanie teraz czy taka aktualizacja jest bezpieczna i jak to się ma do gwarancji ?
azitoshi może nie masz javy albo nie zaakceptowałeś "Active – X"?
azitoshi 07-09-2015, 15:44 Dokładnie o Jave chodziło, Chrome od 1 września przestał obsługiwać wtyczki java NPAPI dlatego nie działało, pod Firefox jest ok. Okazało się że mam aktualnego Sync2, co zresztą nie jest dobrą wiadomością bo znalazłem jeden błąd, a przydała by się również jakaś rozszerzona funkcjonalność bo jak na razie to te 8 cali to trochę na wyrost patrząc na to co nam oferuje ten system.
azitoshi 07-09-2015, 22:09 Błąd jest taki że nie zawsze ale bardzo często jak przelaczam na radio to wyskakuje mi w okienku napis "reading disc" i wszystko zasłania jedyny sposób żeby się go pozbyć to wyciągnąć płytę cd i ponownie ja włożyć. Jak ktoś nie używa cd to nie mógł tego zauważyć ja akorat zawsze mam jakaś płytę włożoną.
No to może zamień płytę CD na taką czytającą się bez problemów?
azitoshi 08-09-2015, 06:43 z każdą płytą tak jest i nie jest to na pewno wina płyty cd, jak chce słuchać cd to wkładam cd i od razu ją czyta i gra, zmieniam na radio i wyskakuje "reading disc" ewidentny bug ale da się z tym żyć :)
Witam :) Chciałbym odkopać trochę temat...
Mam Forda C-Maxa Hybryde sprowadzonego z USA.
Ostatnio akutalizacja softu była w 2012...
Wszedłem więc na australijską stronę, zarejestrowałem się, wszystko było ok, pobrałem ten ich cały program sprawdzający wersje, podpiąłem do cmaxa, zainstalowało się w 15 sekund, podpiąłem ponownie aby wiadomo pobrać aktualizację wersji i ku mojemu zaskoczeniu miała ona 1KB i pobrała się w 15 sekund... to jakby nic się nie pobrało.. po wejściu w historie pobierania aplikacji data i soft zmieniły się na z 2012 na 2016 z dzisiejszą datą...
I tu moje pytanie czy jest możliwe że soft przez te 4 lata miał aktualizację 1KB? Chyba że ja coś robię nie tak... było napisane że będzie potrzebny pendrive 2GB a tu taki szok...
Oczywiscie mowa o SYNC2, 8 cali...
Jakieś pomysły? Lub czy ktoś dysponuję prawdziwą dużą wersją aktualizacji z bieżącego roku i mógłby podać linka do niej tutaj z dropboxa czy coś takiego? Lub wytłumaczyć mi co robię nie tak? Bo ciężko mi uwierzyć, że przez te 4 lata nie było żadnej dużej aktualizacji, a jak była to tylko na te kilka KB....
Pozdrawiam
Chyba że ja coś robię nie tak... było napisane że będzie potrzebny pendrive 2GB a tu taki szok...
Oczywiscie mowa o SYNC2, 8 cali...
soft ma coś koło 630 mega
wersja 3.08.15128
soft ma coś koło 630 mega
wersja 3.08.15128
Dysponujesz może obecną wersją, lub jakąś stroną gdzie mógłbym ją zainstalować i pobrać i wgrać do siebie?? Może jakiś dropbox lub cos w tym stylu?
EDIT: Ponieważ no z samej tej strony australijskiej (stosujac sie do poprzednich wpisow) pobiera mi sie sam checker a po "zreportowaniu" w celu pobrania nowej aktualizacji pobiera się... 1KB.....
Bump: soft ma coś koło 630 mega
wersja 3.08.15128
Dzięki za pomoc! :)
azitoshi 07-05-2016, 08:28 Witam, mam taki problemik zainstalowałem najnowszą wersję 3.08 z australijskiej strony wszystko jest spoko brak języka polskiego nie przeszkadza ale niestety coś mi nie leży ten australijski akcent i chciałbym jednak wrócić do wersji europejskiej posiada ktoś może instalkę dla EU ?
BrudnyHenryk 07-05-2016, 08:45 Uwaga: Jak chcecie mieć w przyszłości aktywowaną nawigację to nie instalujcie aktualizacji sync2 z australijskiej strony!
Mam jeden przypadek, że po takiej aktualizacji nie da się aktywować nawigacji!
Najlepiej jest nic samemu nie ruszać - aktualizację zrobię na miejscu.
Ale jeżeli ktoś chce samemu aktualizować sync2 to lepiej/pewniej jest wgrać pełen pakiet aktualizacyjny.
Link do pełnego pakietu z językiem polskim - ten na pewno jest dobry do aktywowania nawigacji (618MB):
http://ivsu.binaries.ford.com/swparts/Gen2v38build15128updatepackageEULangpack2Rev2.zip
.................................
Wysłano z telefonu przy użyciu autokorekty
BrudnyHenryk 07-05-2016, 12:11 Po męczarniach udało się i w tym beznadziejnym przypadku (C-Max):
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160507/24f47fa39120e8b59338364e22cb436b.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160507/b9937275598b047c6f36468c91b039d0.jpg
dokładnie takie coś sobie wgrał kolega z forum ... i narzekał na fatalny angielski z australijskim akcentem :D
pomogłem mu online :one: cofając softa :P
Witam, mam taki problemik zainstalowałem najnowszą wersję 3.08 z australijskiej strony wszystko jest spoko brak języka polskiego nie przeszkadza ale niestety coś mi nie leży ten australijski akcentU ?
to chyba Ty :one:
romdek1975 09-05-2016, 05:19 Witam.
Mam radio sony bez nawigacji (jest tylko ten globusik z kierunkami świata i wsp. geograficznymi czyli GPS jest) czy po wgraniu aktualizacji nawigacja się aktywuje czy potrzeba coś jeszcze zrobić oprócz aktualizacji?
Sama aktualizacja Sync'a nie pomoże. Trzeba "coś" więcej.
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
romdek1975 09-05-2016, 07:13 OK. Dzięki za info.
Ja jestem właśnie w drodze do leszcz -a i w drodze powrotnej liczę że poprowadzi mnie do domu nawigacja a nie globus ;-)
Czekamy na wrażenia z jazdy z nawigacją, i zdjęcia. I pytanko jaka nawigacja i skąd?
Pozdrawiam
drodze powrotnej liczę że poprowadzi mnie do domu nawigacja a nie globus
no już prowadzi jak trzeba . A i Pani miała już swoją kartę ;)
I pytanko jaka nawigacja i skąd?
no fabryczna :D
A więc w drodze powrotnej prowadzi nas fabryczna nawigacja a nie globus zwanym kompasem ;-) szybko sprawnie i bez niespodzianek,miło było poznać.....
Uwaga: Jak chcecie mieć w przyszłości aktywowaną nawigację to nie instalujcie aktualizacji sync2 z australijskiej strony!
Mam jeden przypadek, że po takiej aktualizacji nie da się aktywować nawigacji!
Ale jeżeli ktoś chce samemu aktualizować sync2 to lepiej/pewniej jest wgrać pełen pakiet aktualizacyjny.
Link do pełnego pakietu z językiem polskim - ten na pewno jest dobry do aktywowania nawigacji (618MB):
http://ivsu.binaries.ford.com/swparts/Gen2v38build15128updatepackageEULangpack2Rev2.zip
Witam,
Mam Focus'a z 6.2015 roku z Sync 2 bez nawigacji. Wersja softu SYNCGen2 4.32.14073. Czy udostepniony pakiet zaktualizuje oprogramowanie w systemie Sync2 na nowsze 3.08.15128 (wnioskujac po nazwie pliku) ? Rozumiem, ze on nie przestawi systemu na wersje z nawigacja ? Czy przestawienie kodowania na wersje z nawigacja w CCC wystarczy (programem FOCCCUS) ? Dziekuje za jakiekolwiek pokierownie i informacje !
Czy przestawienie kodowania na wersje z nawigacja w CCC wystarczy nie wystarczy , brakować będzie jeszcze kilku plików do wgrania , a aktualnie źródełko jest zamknięte i nie ma możliwości , no prawie nie ma takiej możliwości.
Witam.
A ja mam pytanie co do lektora. Czy jest polski lektor ?
Mam polskie menu ale lektor angielski...dzięki za info
A ja mam pytanie co do lektora. Czy jest polski lektor ? nie ma
nie ma
Bardzo dziękuję za informację.
Kolejne pytanie, jak dodać polski w liczniku ?
Auto to Ford Mondeo z 2014 r USA.
Czy w grę wchodzi tylko programowanie kablem ?
Auto to Ford Mondeo z 2014 r USA.
niestety nie da się . Chyba, że masz tam włożone Kanadyjskie zegarki :P
niestety nie da się . Chyba, że masz tam włożone Kanadyjskie zegarki :P
Tak myślałem....dziękuję za informację
Tak myślałem
Ale można spolszczyć system SYNC2 i zrobić radio na częstotliwości Europejskie
W niektórych zegarach Tedi_k wlaczal polski język
W niektórych zegarach Tedi_k wlaczal polski język ale nie w tych , jak jest na środku zegar ( prędkościomierz ) a po bokach wyświetlacze nie ma jak dostać się do IPC , jak są zegary 2 ( prędkościomierz , obrotomierz ) a na środku wyświetlacz to w nich można pogrzebać .
W niektórych zegarach
ale nie w tych , jak jest na środku zegar ( prędkościomierz ) a po bokach wyświetlacze nie ma jak dostać się do IPC
W niektórych to i każdy kto ma odpowiednie wiadomości to wie co trzeba i gdzie .
A w tych co nie można to ..sczytaliśmy cały soft i trzeba napisać do nich soft a nie jest to takie "pikuś" jak niektórzy myślą. Kolega który to robi zawodowo sam ma zagwozdkę a i małą także motywację na takie zabawy .
\
pozdrawiam Tomek
W niektórych to i każdy ...
A tam zaraz "każdy"... :027:
"Sczytywaliście" soft powiadasz... I wyszło Wam, że w "kanadyjskich" to się da...
Bardzo ciekawe... Bo akurat kanadyjskie (wszystkie jakie widziałem), to po prostu zwykłe USA. Wersja na Amerykę Północną (całą - USA, Meksyk, Kanada) jest jedna.
IPC (z 2 wyświetlaczami i jedną tarczą na środku) w wersji 2016 prawdopodobnie będą się dawały "europeizować" z tego prostego powodu, że takie właśnie zegary są w Mondeo HEV (w hybrydzie). Trzeba poczekać aż jakiś Fusion z drugiej połowy 2015 lub z 2016 się pojawi. Wtedy będzie można zobaczyć.
Na tej zasadzie IPC2 (z 2 tarczami i wyświetlaczem na środku) oraz FCDIM 5 cali z Fusiona z połowy 2015 roku "zeuropeizowały" się (z j. polskim) bez problemu. Właśnie z powodu unifikacji z Mondeo.
Jeżeli macie problem z komunikatem "reading disk" konieczna jest aktualizacja radia. W ASO zgłoś na gwarancji.
krystianen 15-11-2016, 13:04 ale nie w tych , jak jest na środku zegar ( prędkościomierz ) a po bokach wyświetlacze nie ma jak dostać się do IPC , jak są zegary 2 ( prędkościomierz , obrotomierz ) a na środku wyświetlacz to w nich można pogrzebać .
Przekładałem ostatnio zegary EU z 2 LCD do FUSIONA i też można było ich odczytać
Przekładałem ostatnio zegary EU z 2 LCD do FUSIONA i też można było ich odczytać odczytać to można oryginalne zegary Fusiona , ale co z tego jak nic nie zmienisz :diabel2:
Przekładałem ostatnio zegary EU z 2 LCD do FUSIONA i też można było ich odczytać
Jakie "EU z 2 LCD"? Z hybrydy? Bo innych "EU" to z 2 LCD to wg mnie nie ma... No i jeśli "odczytać" oznacza przeczytanie As Builda FORscanem, to OK. Tyle, że z tego "odczytać" to na prawdę niewiele wynika...
krystianen 15-11-2016, 17:42 no wg mnie sa 2 lcd: srodek+lewa strona oraz srodek predkościowmierza.
https://img38.otomoto.pl/images_otomotopl/830588105_8_1080x720_nowy-ford-mondeo-2015-20-tdci-150km-titanium-.jpg
no wg mnie sa 2 lcd: srodek+lewa strona oraz srodek predkościowmierza te zegary zawsze można było odczytać i modyfikować , spróbuj to zrobić w Fusionie
krystianen 15-11-2016, 18:03 no własnie założylem je fusiona i nic....
no wg mnie sa 2 lcd: srodek+lewa strona oraz srodek predkościowmierza.
...
Eeee...:027: Na te mówimy po prostu "z dużym wyświetlaczem z MK5"... Nie rozbierałem, ale zakładam, że "pod spodem" jest jeden wyświetlacz zamaskowany tymi tarczami...
... założylem je fusiona i nic....
Ale co "nic"? Wg mnie w Fusionie powinny się dać czytać i modyfikować bez problemu... Dostęp do odczytu/zapisu przydzielany jest przez sam moduł - w tym przypadku zegary, a nie samochód...
BTW - jest jakiś powód, dla którego te rozważania prowadzimy w wątku o Sync2 w Kudze MK2???? :569:
krystianen 16-11-2016, 07:22 no własnie troche zboczylismy z tematu
ziomal-84 26-11-2016, 07:47 Witajcie czy ta aktualizacja:
Gen2v38build15128updatepackageEULangpack2Rev2
wystarczy do zmiany z USA na EU w Escape ?
Co potrzeba do zmiany częstotliwośći tunera FM ?
BrudnyHenryk 26-11-2016, 08:24 Witajcie czy ta aktualizacja:
Gen2v38build15128updatepackageEULangpack2Rev2
wystarczy do zmiany z USA na EU w Escape ?
Tak
Co potrzeba do zmiany częstotliwośći tunera FM ?
Trzeba zmienić ustawienia w ACM przez obd2
ziomal-84 26-11-2016, 08:29 Dzięki za odpowiedź. A jaki dokładnie jest potrzebny kabel OBD2 do zmiany ? Czy jest sens inwestować czy lepiej komoś zlecić taką usługe ?
Czy ten kabel może być w przyszłośći wykorzystany do innych celów diagnostyki ?
BrudnyHenryk 26-11-2016, 14:26 ziomal-84
To nie ten temat.
Dzwoń to Ci wszystko wyłuszczę, a nie będzie niepotrzebnych lematòw.
ziomal-84 30-11-2016, 19:19 Dzięki, dałem rade :)
PL, Navi, FM
ferolo22 04-12-2016, 18:16 Kolego powiesz coś więcej jak to porobiłeś i czy zwykłym elmem można zmienić te stację w escapie
Changelog nowej wersji softu (wer. 3.10) do Sync2 (IMO zmiany są raczej kosmetyczne):
The new software update for SYNC with MyFord Touch systems includes all the improvements from previous updates, plus additional changes to accommodate new and updated customer devices, such such as:
Hazard switch illuminates on Focus / Escape with ignition off and park lamps on
Next Track / Previous Track controls from SYNC touchscreen
SYNC Maintaining Repeat / Shuffle settings that were set on the device side
Compatibility updates for the latest phone and media devices
ziomal-84 08-01-2017, 12:33 Ma ktoś link do wersji 3.10 ?
Ma ktoś link do wersji 3.10 ? a został oficjalnie udostępniony ?
Witam, gdzie w Pomorskim znajdę kogoś kto zamieni mi menu na PL i może coś z nawigacją Ford Escape 2013 Sync ??
Witam, gdzie w Pomorskim znajdę kogośZapytaj kolegę mm32...
a został
no nie został ale są osoby które dysponują nim . Inna sprawa to iż widoczna zmiana to tylko .... numerki się pozamieniały ;)
Witam, gdzie w Pomorskim znajdę kogoś kto zamieni mi menu na PL i może coś z nawigacją Ford Escape 2013 Sync ??
Jak coś to pisz do mnie na PW, pomogę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gregk2006 29-06-2017, 12:37 Witam
W pomorskim też pomogę z Nx sd dvd fx sync2 3
Podpinam sie pod temat
Szukam:
1. 'guidance' jak wykonac konwersje sync2 z USA do EU wraz z wszelkimi update'ami majacymi zastosowanie (FM nieparzyste)
2. aktywacja nawigacji w tym zestawie
3. rozpoznanie i rekonfiguracja pozostalych modulow (jesli cos sensownego jest do zrobienia)
4. ewentualnie kogos we wroclawiu, kto cos takiego wykona (jesli potrzebne sa specjalistyczne narzedzia.
Prosze o info / kontakt.
Z gory dzieki!
Witam mam takie oto radio co mogę w nim podrasować(zmienić) oprogramowanie mam aktualne.Czy w ogóle coś można?
Ford Fusion 2013r
Witam, a posiada ktos moze update do sync 1 z polska wersja jezykowa?
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
Nikt nie posiada?
zywieccc 03-11-2017, 21:27 Nikt nie posiada?
Pisz do tedi_k jak nie on to nie wiem :)
Ford Fusion 2013r
chyba coś jest tu : https://megawrzuta.pl/download/7ab68083a7f8adc534aad90bb6d183c5.html ;)
Ogólnie to zarejestruj się TU (https://owner.ford.com/how-tos/sync-technology/sync/software-updates/how-to-install-ford-sync-updates-in-your-vehicle.html)i pociągnij update po VIN dla swojego auta
ale z tego co widzę :
Date Confirmed: Aug 28, 2017 Version: SYNC v4.6
GG1T-14D544-AB
Ford Motor Company is committed to enhancing and improving upon the SYNC® driving experience, and we periodically release software updates so you have the latest version of SYNC® to keep you up-to-date and in-the-know.
The latest release of SYNC® (V4.6) software delivers a more robust driving experience for vehicles equipped with SYNC® and SYNC® with MyFord®.27 The latest version also includes new features:
Streamlined help commands save time. SYNC® offers the corresponding help prompts only to the area that you¿re using.
Enhanced phonebook search allows you to browse and scroll through your contacts, alphabetically.
SYNC® AppLink™ now available in Canada and Mexico. Now, AppLink™ can be controlled in English, French (Canadian) and Spanish (Mexican).63
SYNC® reboot allows you to quickly restart the SYNC® system to facilitate communication between your Bluetooth® - enabled device and SYNC®, without repairing your device or performing a master reset.
We encourage you take advantage of these enhancements today. Register for or sign in to your Owner Account to download the latest software and then install it in your vehicle.
to masz chyba ostatnią wersję która jest wydana
Witam wszystkich
Mam problem stałem sie posiadaczem Forda f150 z 2009r z sync 8" z navi
bez karty SD tylko z HDD FPN 9L3T-14D544-AC
Auto z USA i chciałem spolszczyc i wgrac navigacje Eu oraz zmienic ustawienia radia na EU
Moje pytanie jaką mam wersje Sync i czy istnieje mozliwość aktualizacji do wersji PL
Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich
.... FPN 9L3T-14D544-AC
Auto z USA i chciałem spolszczyc i wgrac navigacje Eu ...
Na chęciach się niestety skończy... To jest navi czysto na rynek amerykański, nie występowała wersja EU i normalnie nie ma czego do tego wgrać.
Z Sync to ma tyle wspólnego, że ten FPN co podałeś to Sync1 do obsługi BT (podpięty do tej navi).
Jak będziesz chciał zostawić ten wynalazek, to jedyna chyba opcja to kosztowny dodatkowy moduł wejść video z mirorringiem smartfona na ekranie tej navi - http://www.navtool.com/ford-f-150-2009-2012-smartphone-mirroring-category.aspx
Cena "zabija", więc pewnie skończy się na montażu jakiegoś "chińczyka"...
Moje pytanie jaką mam wersje Sync i czy istnieje mozliwość aktualizacji do wersji PL
Pisałem Ci ,że nic z tym się nie da zrobić ;) i dostałeś dodatkowe potwierdzenie :one:
Na chęciach się niestety skończy... To jest navi czysto na rynek amerykański, nie występowała wersja EU i normalnie nie ma czego do tego wgrać.
Z Sync to ma tyle wspólnego, że ten FPN co podałeś to Sync1 do obsługi BT (podpięty do tej navi).
Jak będziesz chciał zostawić ten wynalazek, to jedyna chyba opcja to kosztowny dodatkowy moduł wejść video z mirorringiem smartfona na ekranie tej navi - http://www.navtool.com/ford-f-150-2009-2012-smartphone-mirroring-category.aspx
Cena "zabija", więc pewnie skończy się na montażu jakiegoś "chińczyka"...
Wielkie dzieki za pomoc
cena nie taka straszna 300 usd pewnie zakupie
Pozdrawiam
Potrzebna informacja - w którym miejscu w naszych autach znajduje się moduł bluetooth od sync'a i jak się ewentualnie do niego dostać?
Witam, czy ktoś podpowie co trzeba aby zmienić samemu język w sync 3 w wersji USA (z navi) na polski ? Chciałbym tylko zmienić język, nie zależy mi na mapach bo używać będę AA.
marekkoczta 04-06-2018, 17:25 Witam, czy ktoś podpowie co trzeba aby zmienić samemu język w sync 3 w wersji USA (z navi) na polski ? Chciałbym tylko zmienić język, nie zależy mi na mapach bo używać będę AA.
miec komputer i soft
miec komputer i soft
O bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź - sam bym na to nie wpadł !
ferolo22 04-06-2018, 21:12 Kolego nikt tutaj na forum nie da ci pliku spolszenia sync 3 za darmo prędzej pogadaj z ruskami na ford focus ru
Kolego nikt tutaj na forum nie da ci pliku spolszenia sync 3 za darmo ...
Nic nie trzeba "dawać". Każdy soft EU do Sync3 ma PL.
Ja osobiście nie odpisuję na takie posty z prostego powodu: lenistwo pytającego od razu mnie "odrzuca" - każdy choć trochę "ogarnięty" potrzebujący daję radę znaleźć w necie po 10 minutach poszukiwania rozwiązanie swojej potrzeby bez postu na forum "pomóżcie mi bo muszę mieć...".
Ja osobiście nie odpisuję na takie posty z prostego powodu: lenistwo pytającego od razu mnie "odrzuca" - każdy choć trochę "ogarnięty" potrzebujący daję radę znaleźć w necie po 10 minutach poszukiwania rozwiązanie swojej potrzeby bez postu na forum "pomóżcie mi bo muszę mieć...".
No niestety tak nie jest jak piszesz. Nie należę do osób które najpierw proszą a nie szukają. Od kilku dni wertuję fora nie tylko to, ale i niemieckie włoskie ... i niestety nie znalazłem rady. Plików próbowałem już kilka, ale żaden nie dał rozwiązania.
marekkoczta 05-06-2018, 20:04 O bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź - sam bym na to nie wpadł !
To jak wiesz to po co piszesz
prosze................
https://www.drive2.ru/l/493297817020793195/
Dzięki Marku za linka, bardzo ciekawe informacje. Niestety nie załatwiają mojego problemu. Po kolejnej aktualizacji sync`a dalej mam do wyboru tylko angielski, hiszpański i francuski czyli NA. Komunikaty głosowe mam już po niemiecku, ale tylko tyle.
bananmin 07-06-2018, 12:10 no ja skorzystałem z usługi u tedi_k i spokój , mówi , czyta , pisze, słucha, nawiguje po polsku.
Po kolejnej aktualizacji sync`a dalej mam do wyboru tylko
A skąd jesteś ? Da się przecież to ogarnąć ;)
marekkoczta 07-06-2018, 18:52 Dzięki Marku za linka, bardzo ciekawe informacje. Niestety nie załatwiają mojego problemu. Po kolejnej aktualizacji sync`a dalej mam do wyboru tylko angielski, hiszpański i francuski czyli NA. Komunikaty głosowe mam już po niemiecku, ale tylko tyle.
pisalem ci przeciez soft i komp podjedz do kogos kto ma ucds
Nie trzeba UCDS, wystarczy forscan i zmiana jednego parametru :-) oczywiście po wgraniu europejskiego softu.
Podzielam zdanie Tadeusza, wszystko jest w necie i bez problemu mozna znalesc info! W europejskim sofcie masz polski jezyk, potrzebujesz tylko go aktywowac.
jankowalski973 23-06-2018, 08:19 Jeżeli ktoś posiada w swojej Kudze Sync 1.0 to polecam zapoznanie się z tematem
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=272637
Dzięki temu mogę się komunikować z "Grażynką" po polsku.
Wystarczy podmiana modułu bluetooth oraz aktualizacja.
griszamen 16-07-2018, 12:38 Jeżeli ktoś posiada w swojej Kudze Sync 1.0 to polecam zapoznanie się z tematem
Dzięki temu mogę się komunikować z "Grażynką" po polsku.
Wystarczy podmiana modułu bluetooth oraz aktualizacja.
Witam, może ma ktoś wiedzę czy ten sposób zadziała w Escape z Sync 1.1?
griszamen
pankrakus 16-07-2018, 14:31 Witam
Pod warunkiem, że w zegarach masz ustawiony język polski
Jeśli w zegarach nie masz możliwości ustawienia polskiego języka,
to i tak nie będzie działać (z polskim lektorem)
pozdrawiam
pankrakus
griszamen 16-07-2018, 20:32 Witam
Pod warunkiem, że w zegarach masz ustawiony język polski
Jeśli w zegarach nie masz możliwości ustawienia polskiego języka,
to i tak nie będzie działać (z polskim lektorem)
W zegarach poza angielskim tylko ewentualnie meksykański ;-?
Ale do zegarów polski da się wgrać?
Pozdrawiam
Witam
Poszukuję prawdziwych informacji n/t aktualizacji map w Kudze rocznik 2017 z SYNC3.
W/g serwisu mają one docierać poprzez wifi, ale mimo aktywnego połączenia nic do mojego auta nie przychodzi.
Obawiam się, że to ściema.
Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat będę wdzięczny
gfl
Drążyłem ostatnio temat. Swoją drogą poraża niekompetencja dealerów - w jednym serwisie otrzymałem informację o odpłatnej aktualizacji poprzez kartę SD (Sync3 !), w innym informację o całkowitym braku aktualizacji, a wręcz zdziwienie, że w ogóle oczekuję jakiejkolwiek aktualizacji.
Idąc za ciosem napisałem maila do Ford Polska. Oto odpowiedź:
"(...) będzie Pan mógł skorzystać z 7 nieodpłatnych aktualizacji map (jedna aktualizacja/rok). Aktualizacja mapy nie została jeszcze udostępniona, niemniej spodziewamy się jej w najbliższym czasie. Będzie dostępna na naszej stronie internetowej.
Natomiast aktualizacja oprogramowania nawigacji obsługiwanej przez SYNC III jest dostępna (warto sprawdzić czy urządzenie w Pana aucie wymaga aktualizacji oprogramowania). Nowa wersja oprogramowania (aktualizacja) jest odpłatna. "
No i tyle... Czekam na ten "najbliższy czas" :)
Bump:
Oficjalna ręczna aktualizacja oprogramowania w Sync 3:
https://www.ford.co.uk/owner/resources-and-support/sync-bluetooth/update#/
Nieoficjalna procedura aktualizacji map:
§14 Regulamin Forum
Strona, na której może kiedyś pojawią się oficjalne aktualizacje map:
https://ford.welcome.naviextras.com
A do Ford Polska raczej nie ma co pisać. Chyba że przez prawników, co osobiście musiałem przetrenować i we właściwym czasie odświeżę pewien mój stary temat ;)
SRS
Gdzie został złamany §14 regulaminu forum? Na stronie, którą zalinkowałem, skróty odnośników prowadzą na oficjalne serwery Forda, więc nie ma tu mowy o nielegalnym oprogramowaniu.
Plik map:
http://ivsu.binaries.ford.com/swparts/JR3T-14G421-BC.tar.gz
Plik z obsługą języków:
http://ivsu.binaries.ford.com/swparts/JR3T-14G422-BC.tar.gz
Plik referencyjny z listą obsługiwanych modeli:
http://ivsu.binaries.ford.com/swparts/JR3T-14G424-BC_110777.tar.gz
Gdzie został złamany §14 regulaminu forum? Na stronie, którą zalinkowałem, skróty odnośników prowadzą na oficjalne serwery Forda, więc nie ma tu mowy o nielegalnym oprogramowaniu. teraz tak , lecz wcześniej był odnośnik do strony ....... .guru
Ale na stronie, którą podałem, nie ma odnośników poza serwery Forda. Wszystkie pliki, do których typ linkuje, są na oficjalnych serwerach.
Gość po prostu pisze co sobie ściągnąć na pendrive'a i w jakiej kolejności. Jedynym jego grzechem jest stosowanie skracaczy linków, których nienawidzę.
Jak ktoś potrzebuje, to chętnie opiszę procedurę na forum :)
SRS, napisz mi proszę, którą dokladnie część regulaminu narusza link Tarmasa ? co tam jest nie legalnego? Opis jak zaktualizować Synca przez usb, korzystając z udostępnionych przez Forda plików?
Ps. Nie odbieraj tego jako atak czy cos, po prostu jestem ciekaw :)
marekkoczta 29-07-2018, 10:27 SRS
Gdzie został złamany §14 regulaminu forum? Na stronie, którą zalinkowałem, skróty odnośników prowadzą na oficjalne serwery Forda, więc nie ma tu mowy o nielegalnym oprogramowaniu.
Plik map:
Plik z obsługą języków:
Plik referencyjny z listą obsługiwanych modeli:
Wiesz z ktorego roku ta mapa i wersja
pozdr
Wersja map F7, z początku tego roku.
Zaktualizuj sobie w pierwszej kolejności Sync, mapy i na końcu voice, musi działać
dario6273 30-07-2018, 13:23 Taka aktualizacja nie uwali systemu .Automatycznie się to aktualizuje :roll: szkoda że ktoś nie opisał całego procesu było by łatwiej i pewnie że się czegoś nie popsuje:razz:
Bump: Ale na stronie, którą podałem, nie ma odnośników poza serwery Forda. Wszystkie pliki, do których typ linkuje, są na oficjalnych serwerach.
Gość po prostu pisze co sobie ściągnąć na pendrive'a i w jakiej kolejności. Jedynym jego grzechem jest stosowanie skracaczy linków, których nienawidzę.
Jak ktoś potrzebuje, to chętnie opiszę procedurę na forum :)
Bardzo prosimy o opis :roll:
dario6273 nie wiem jaką masz wersję Sync, ale spróbuj ją zaktualizować do wersji 18025.
więc:
pobierasz aktualizację, potrzebny będzie VIN:
https://www.ford.de/service/betriebsanleitungen-hilfe/ford-sync-bluetooth/update#/
lub
jak zaktualizujesz oprogramowanie Sync, napiszemy, co dalej z mapą i głosem.
Po tym zabiegu będziesz trochę miał lepszą orientację odnośnie plików i katalogów jakie są potrzebne do instalacji map i voice, oraz jakie zapisy należy zmienić.
A miedzy czasie możesz ściągać 3 pliki, z linków, który wstawił Tarmas (są dobre, będą potrzebne)
Wracając do odpowiedzi. którą otrzymałem:
Aktualizacja mapy nie została jeszcze udostępniona
Jak nie została udostępniona, skoro pliki są na oficjalnej stronie?
I jeszcze pytanie: czy ręczna aktualizacja map do wersji F7 może uniemożliwić przyszłe (o ile będą) aktualizacje automatyczne?
Raczej nie powinno być problemów z przyszłą aktualizacją, bo to są oficjalne mapy Forda, z którymi samochody aktualnie wyjeżdżają z fabryki. Z tego co rozumiem, po stronie Forda nie ma problemu z samymi aktualizacjami, a bardziej z ogarnięciem jakiejś infrastruktury, która byłaby odpowiedzialna za obsługę tych aktualizacji online na rozsądną skalę.
W każdym razie jutro pojutrze wrzucę opis co i jak, przygotuję pliki .lst do ściągnięcia i takie tam.
dario6273 31-07-2018, 07:55 dario6273 nie wiem jaką masz wersję Sync, ale spróbuj ją zaktualizować do wersji 18025.
więc:
pobierasz aktualizację, potrzebny będzie VIN:
https://www.ford.de/service/betriebsanleitungen-hilfe/ford-sync-bluetooth/update#/
lub
jak zaktualizujesz oprogramowanie Sync, napiszemy, co dalej z mapą i głosem.
Po tym zabiegu będziesz trochę miał lepszą orientację odnośnie plików i katalogów jakie są potrzebne do instalacji map i voice, oraz jakie zapisy należy zmienić.
A miedzy czasie możesz ściągać 3 pliki, z linków, który wstawił Tarmas (są dobre, będą potrzebne)
SYNC 3 Zaktualizowany do 18025, a pliki już ściągnięte. Co dalej ?
dario6273 31-07-2018, 13:33 Pendrive 32gb sformatowany do exFAT, pilki ściągnięte. Rozpakowałem plik z mapami i wrzuciłem na Pendriva (łącznie 3pliki) auto go znajduję. Ale nic się nie dzieje.
Wcześniej gdy aktualizowałem OS to po wtyknięciu USB odrazu zaczęło się aktualizować.
Trochę mi się dzień załadował innymi sprawami, więc nie miałem jak wrzucić opisu. Ale to dobrze, bo zeszło mi część tematów z jutra :)
Jutro do południa powinienem mieć czas, żeby zrobić instrukcję.
Procedura aktualizacji map do wersji F7 i pakietu językowego dla Sync 3
Zaczynamy od aktualizacji naszego Sync 3 do oprogramowania w wersji 3. Jeżeli uda się po WiFi, to dobrze, natomiast jeżeli nie, to na poniższej stronie podajemy VIN i na tej podstawie dostaniemy do pobrania plik z aktualizacją:
https://www.ford.co.uk/owner/resourc...tooth/update#/
Po zakończeniu na pendrivie będziemy mieli plik, który wgrywamy na powyższej stronie, żeby w systemach Forda uaktualnić informację nt. naszej wersji oprogramowania.
I teraz przechodzimy do aktualizacji map.
Będziemy potrzebować pendrive’a o pojemności minimum 16 GB sformatowanego jako exFAT.
Na początek wrzucimy mapy, w drugim rzucie języki.
Całość trwa ok. 1,5 godziny, więc zarezerwuj sobie czas i upewnij się, że masz paliwo w baku.
Na naszym pendrivie tworzymy folder o nazwie SyncMyRide, do którego ściągamy dwa pliki:
Plik z mapami jest duży, więc trochę to potrwa. Drugi plik to lista obsługiwanych modeli.
Dodatkowo w katalogu głównym pendrive'a wrzucamy plik tekstowy autoinstall.lst ze skryptem instalacyjnym o następującej zawartości:
[SYNCGen3.0_ALL]
Item1 = PartNo Reference
Open1 = SyncMyRide\JR3T-14G424-BC_110777.tar.gz
Item2 = Maps
Open2 = SyncMyRide\JR3T-14G421-BC.tar.gz
Options = Delay, AutoInstall
Tu wrzuciłem gotowy do pobrania:
https://bezsen.su/temp/autoinstall1/autoinstall.lst
Na koniec dorzucamy jeszcze w katalogu głównym pusty plik DONTINDX.MSA, który powstrzyma Synca przed próbą przeskanowania naszego pendrive'a w poszukiwaniu multimediów.
https://bezsen.su/temp/DONTINDX.MSA
Po naszej operacji struktura naszego pendrive'a powinna wyglądać tak:
PENDRIVE
|- SyncMyRide
| |- JR3T-14G421-BC.tar.gz
| |- JR3T-14G424-BC_110777.tar.gz
|- autoinstall.lst
|- DONTINDX.MSA
Z tak przygotowanym pendrivem idziemy do samochodu i podłączamy go do portu USB. Odpalamy samochód. Po chwili powinna pojawić się informacja o aktualizacji. Nie wyłączamy samochodu dopóki nie wyświetli się okno, że aktualizacja zakończona. Gasimy silnik, otwieramy drzwi, żeby wyłączyć kompletnie Synca, zamykamy drzwi, włączamy silnik i mamy mapy w wersji F7.
Teraz języki.
Przygotujemy pendrive'a analogicznie jak w pierwszym przypadku, czyli tworzymy folder SyncMyRide, do którego pobieramy ten plik:
Do katalogu głównego wrzucamy nowy plik autoinstall.lst:
[SYNCGen3.0_ALL]
Item1 = Navigation Voice Guidance
Open1 = SyncMyRide\JR3T-14G422-BC.tar.gz
Options = Delay, AutoInstall
Do pobrania stąd:
https://bezsen.su/temp/autoinstall2/autoinstall.lst
Wrzucamy też ten sam plik DONTINDX.MSA co powyżej.
Po wszystkim struktura naszego pendrive'a będzie wyglądać tak:
PENDRIVE
|- SyncMyRide
| |- JR3T-14G422-BC.tar.gz
|- autoinstall.lst
|- DONTINDX.MSA
W samochodzie robimy to co poprzednio.
Koniec :)
Proponuję podczas aktualizacji wybrać się na przejażdżkę. 1,5 pracy silnika na postoju nie jest chyba zbyt zdrowe. Ja przy okazji aktualizacji poznawalem okolicę :one:
dario6273 01-08-2018, 09:15 Tarmas👍😊
doc_2004 01-08-2018, 12:22 Tarmas👍😊
Error Code:BGMAP_ERRO1
dario6273 01-08-2018, 13:05 Co za error 😣
Error Code:BGMAP_ERRO1
U ciebie w Escape będzie problem, bo masz tam tylko 32 zamiast 64 GB pamięci i nie ma po prostu miejsca na wykonanie aktualizacji.
Pewnie w czeluściach rosyjskich forów można by znaleźć przerobiony soft, który by ruszył.
...
Pewnie w czeluściach rosyjskich forów można by znaleźć ...
Otóż nie można.:one:
doc_2004 - co najmniej kilkanaście razy było pisane, że urządzenia 32GB obsługuje się jedynie specjalnymi pakietami na 100% nie do zdobycia w Internecie, albo wysyłkowo u mnie.
doc_2004 01-08-2018, 13:20 Tarmas👍😊
tak dzięki 32 a nie 64
..OK
Po zakończeniu na pendrivie będziemy mieli plik
Mam ten plik, ale przy próbie uploadu na serwer wyskakuje komunikat: "Sorry, error, try again later!"
Próbowałem chyba z 10 razy na przestrzeni +\- miesiąca i wciąż to samo. Ktoś tak ma?
Proponuję podczas aktualizacji wybrać się na przejażdżkę
A może wystarczy włączyć zapłon i od czasu do czasu "pyknąć" jakiś przycisk, żeby nie wyłączył zasilania automatycznie? Tak zrobiłem podczas aktualizacji SYNCa - co prawda trwało to trochę krócej niż mapy...
Pewnie mozna, ale akumulator może się rozładować. Twoja wola
Mam ten plik, ale przy próbie uploadu na serwer wyskakuje komunikat: "Sorry, error, try again later!"
Próbowałem chyba z 10 razy na przestrzeni +\- miesiąca i wciąż to samo. Ktoś tak ma?
To tak działa. Musisz trafić na ich dobry dzień ;)
Tarmas jak będziesz przejazdem można ogarnąć bez wysyłek :)
Ja mam oryginalną europejską Kugę, ale gdybym miał Escape, to bym się oczywiście skusił.
talerzdebi 14-08-2018, 18:11 Witam,
Ponownie z zapytaniem jak zaktualizować synca, niby pobrałem i problem taki, że mówi, że nie znalazło nic czy coś, bo po niemiecku, nie umie znaleźć jak zmienić język ogólnie bo po niemiecku wszystko. Mam ten mały ekranik wydaje mi się że wersja 1.1.
Do meritum, jakby ktoś linka z pobraniem i wytłumaczył.
Zależy mi na czasie
(Nie umiem tego nigdzie pobrać..)
Bump: Bo auto niema w zmianie języków języka polskiego (tak szwagier mówił, jego auto)
talerzdebi 15-08-2018, 14:54 Problem jest taki, iż na desce rozdzielczej normalnie ustawiony został j. polski. Okej wszystko po polsku, problem sie staje, gdy na komputerze pokładowym po części jest Niemiecki (czyli ten jezyk co byl wczesniej), oraz Polski.
Co jest tego przyczyną, jak zrobić, żeby był cały po polsku?
Monitorek mam ten mały 4.2 calowy (bodajze) z takim najprostszym interfejsem, na yt ani na necie nigdzie go nie znalazlem, musialbym zdjecie dodac.
pankrakus 16-08-2018, 09:41 Witam
A próbowałeś najpierw ustawić język angielski => zatwierdzić => przejść na j.polski i zatwierdzić
Czy auto europejskie i czy był dogrywany język
które radio? - zdjęcia w załączniku
pozdrawiam
Witam
Przy próbie aktualizacji mapy wyskakuje błąd PKG_ERR03.
Najprawdopodobniej to problem z rozpakowaniem archiwum. Ktoś wie co zrobić? Sciągać pliki jeszcze raz?
Pozdrawiam
Dla zainteresowanych - pendrive 32 GB rozwiązał sprawę :)
Chociaż pliki zmieściły się na 16 GB, to najprawdopodobniej podczas aktualizacji potrzebne jest dodatkowe wolne miejsce.
I jeszcze jedno: przy "normalnym" stanie akumulatora spokojnie da radę bez włączonego silnika.
W kontynuacji poprzednich postów - niestety pojawił się problem.
Po aktualizacji map do wersji F7 (instalacji map oraz języków) brakuje sterowania głosowego mapami. Aktywne są tylko polecenia dotyczące telefonu.
Rozumiem wobec tego, że plik z językami zawiera komunikaty wypowiadane przez nawigację. Czy trzeba dograć jeszcze plik z komendami głosowymi?
Będę wdzięczny za pomoc, bo wg mnie polecenia głosowe do nawigacji się przydają.
[...]
I jeszcze jedno: przy "normalnym" stanie akumulatora spokojnie da radę bez włączonego silnika.
Witam
Kolega zapomina, że po 30 minutach komputer odcina odbiorniki prądu (zasilanie),
tak więc może być "śmiesznie" gdy podczas wgrywania aktualizacji,
samochód zrobi "power down".
pozdrawiam
Arturek
po 30 minutach komputer odcina odbiorniki prądu
Pamiętałem o tym. Co +/- 15 minut wykonywałem jakiś ruch - ciszej/głośniej, włącz/wyłacz oświetlenie itp.
Nie namawiam do tego sposobu, ale osobiście drażniłoby mnie 1,5 godz. pracy silnika na postoju.
A w temacie:
brakuje sterowania głosowego mapami
reset systemu rozwiązał sprawę. Wszystko śmiga jak powinno :)
A tak przy okazji - jak dotrzeć w przyszłości do plików aktualizacji? Linki do Forda, z których skorzystałem prowadzą do konkretnych plików, ale nie udało mi się przejrzeć innej udostępnionej zawartości. Na obiecane aktualizacje "automatyczne" już nie liczę. Jeszcze 5 lat temu zrozumiałbym kłopoty ze sposobem udostępnienia plików, ale obecnie? To jakaś kpina!
Wiem, wiem - zawsze można skorzystać z map google przez AndroidAuto :)
KugaKuga 23-08-2018, 21:26 Czy można w jakikolwiek sposób wyświetlić zawartość wyświetlacza telefonu na ekranie radia samochodu. Mapy android auto działają. Mam na myśli np.filmy,teledyski,itp
Dzięki Tarmas! :) U mnie po instalacji samych map sterowanie głosem nadal działało. Na wszelki wypadek zainstalowałem też języki.
Swoją drogą dziwne, że w aktualizacji F7 nadal nie ma obwodnicy Marek k. Warszawy, którą otwarto jakoś pod koniec 2017. Jeśli to nie jest jeszcze oficjalna wersja map Forda, nie świadczy to najlepiej o ich aktualności.
Jak wygląda u Was aktualność dróg oddanych w 2017/2018?
henrykus1 29-10-2018, 19:54 Ściągnąłem ze strony forda aktualizację zajmującą 733 MB ,czy ktoś wie ile to zajmuje czasu,by system to łyknął ? i czy ta aktualizacja to sync3 ?
znalezione w innym dziale
witam czy taki zestaw wystarcz aby zmienić w swoim sync1 na syn3 czy tylko zmiana czy jakieś adaptacje też trzeba robić
https://allegro.pl/ford-kuga-mk2-st-line-nawigacja-sync-3-navi-i7580232034.html
witam czy taki zestaw wystarcz aby zmienić w swoim sync1 na syn3 ...
Ciekaw jestem ile razy jeszcze muszę napisać, że w Kudze MK2 wymiana Syn1 na Sync3 WYMAGA WYMIANY CAŁEJ DESKI!!!
Nie da się założyć Sync2/Sync3 w miejsce "małego audio" Plastiki montażowe są zupełnie inne i są zgrzane do całej deski!
Plastiki montażowe są zupełnie inne i są zgrzane do całej deski!
na tej aukcji są właśnie te plastiki (oraz stelaż)
...te plastiki (oraz stelaż)
Marcinie - podejmij się tego montażu, to wtedy się dowiesz, że to zupełnie nie TE plastiki. Plastiki montażowe są zgrzane do deski i NAPRAWDĘ nie ma ich na aukcji. A nawet jak by były, to niewiele z tego by wynikało...
Witam jaka jest najnowsza mapa do forda sync 1 bo kupowałem w czerwcu 2018r i mówili że to jest najnowsz ale pewnych dróg niema co powstaly dwa lata temu po czym poznać jaka mam mapę
Gdzie znajduje się ten moduł i jak się do niego dobrać?jest gdzieś w sieci może jakiś filmik?
pankrakus 14-12-2018, 22:44 witam wszystkich!
Jeżeli w info system mam
FPN:
AM5T- 14D54
4-BC
to jedyną szansą na ver. 5.11 jest zakup modułu Sync1.1 i jego wymiana na mój moduł Sync1.0?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
TAK i NIE
TAK => trzeba wymienić moduł
NIE => trzeba wymienić 1.0 na 1.1,
a nie jak kolega pisze 1.1 na 1.0
[...]
modułu Sync1.1 i jego wymiana na mój moduł Sync1.0?
[...]
Gdzie znajduje się ten moduł i jak się do niego dobrać?jest gdzieś w sieci może jakiś filmik?
Witam
film co prawda o mk7 przed liftem
(czyli 2008-2012)
https://www.youtube.com/watch?v=mkEncolexEA
innych filmów, możesz poszukać samodzielnie
pozdrawiam
W Kudze 2013 jest nad schowkiem po stronie pasażera (trzeba wymontować schowek). Potem go przenieśli na boczną stronę tunelu środkowego na wysokości zapinki pasa pasażera przedniego fotela - tragiczny dostęp...
pankrakus 15-12-2018, 06:19 Witam
Moje niedopatrzenie - ponieważ wątek jest o Fieście,
to odpowiedziałem gdzie moduł jest w Fieście
i nie doczytałem w profilu, że kolega ma Kugę i to go interesuje
pozdrawiam
W sieci bardzo trudno znależć filmik o wymianie modemu w kudze ale z pomocą przyszli bracia ze wschodu :lol: znalazłem opis wprawdzie bardzo ogólnikowy jak Rosjanin dokłada moduł,za tydzień będę w Polsce to spróbuje ogarnąć temat przy okazji może zamontuję kamerkę która już dotarła z Chin:one:
Dziękuję za podpowiedzi.
Piotruś@ 16-12-2018, 23:57 Nie da się. Tylko wymiana na Sync1.1 pod warunkiem, że wyświetlacz obsłuży moduł Sync1.1
Witam, jak sprawdzić który wyświetlacz obsłuży sync1.1?
pankrakus 17-12-2018, 06:33 Witam, jak sprawdzić który wyświetlacz obsłuży sync1.1?
Witam
Ten sam który obsłuży Sync 1.0
Zapewne koledze tedi_k, chodziło o to, że były radia / samochody bez obsługi Sync
Mały (dwu liniowy) wyświetlacz nie obsłuży Sync
https://i.imgur.com/aRY2Ye2.jpg
musi być wyświetlacz przynajmniej 4"
https://i.imgur.com/L2GZ8TV.jpg
pozdrawiam
pankrakus
lukaszooo 17-12-2018, 08:33 Monochromatyczny nie ma przypadkiem 3 cale ? Sony kolor ma 4.2 cala.
pankrakus 17-12-2018, 08:48 Witam
A co Twoja wypowiedź wnosi do pytania kolegi?
Wyświetlacz dwuliniowy nie obsługuje Syna => musi być większy i tyle w temacie
Zdjęcia chyba są wystarczającym wyjaśnieniem różnic ?
Jeszcze powiedz, że wstawiłem zdjęcia od Focusa, a kolega pyta o Kugę
Przypomnę, że pytanie kolegi brzmiało
Witam, jak sprawdzić który wyświetlacz obsłuży sync1.1?
pozdrawiam
pankrakus
Piotruś@ 17-12-2018, 14:25 Dziękuję za odpowiedzi, z góry przepraszam za głupie pytania ale jestem świeżakiem w Fordzie, moja kuga to prawie golas 😉 (najważniejsze ma 4x4) A pytam o sync 1.1 bo w moje auto przyjechało ze Szwecji i menu w liczniku jak i w radio jest w języku Polskim ale już samo ustawienia w radiu w połączeniu się z telefonem jest w szwedzkim języku i nie umiem tego zmienić. Przypuszczam,że muszę instalować nowe oprogramowanie. Dodam że radio Sony i wydaje mi się że czarno biały wyświetlacz.
sebjan11 08-07-2019, 17:00 Cześć
Próbuje zainstalować aktualizację oprogramowania SYNC w moim mondeo ( rocznik 2015 ).
Pliki do aktualizacji ściągnąłem ze strony forda po wpisaniu mojego numeru VIN.
Wszystko robię zgodnie z instrukcją aktualizacji i nie działa :(
Jest info - Nie znaleziono pliku -
Pendrive ( sformatowany w FAT32 ) z plikami wkładam do gniazda USB który jest w podłokietniku
Może ktoś tez miał taki problem i znalazł rozwiązanie?
corneliusab 08-07-2019, 17:31 A masz update na sync 2 czy na 3?
Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk
sebjan11 08-07-2019, 18:30 Nie mam pojęcia. Gdzie to można sprawdzić?
W papierach jakie dostałem z autem piszę że jest Ford SYNC 2 G9.2
Szukałem na necie i znalazłem że Sync 3 jest w dotykowych urządzeniach a ja mam jeszcze na klawisze niestety ( w załączniku zdjęcie )
Z tego co widać to powinien być SYNC 1.1, ostatnia wersja to v5.11 mówiąca w rodzimym języku. A w jakim mówi u ciebie?
Popraw temat bo na fotce jest E1BT-14D544-AG
Tu masz link do tematu o aktualizacji do 5.11:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=273704
sebjan11 10-07-2019, 08:13 Dzięki memaka, przejrzałem ten temat i udało się puścić aktualizację. Mówi teraz po polsku :)
mati21222 30-09-2019, 07:26 Dzięki memaka, przejrzałem ten temat i udało się puścić aktualizację. Mówi teraz po polsku :)
Witam jak zrobiłeś tą aktualizacje ?:) Mi też pokazuje info brak pliku :)
Bump: Z tego co widać to powinien być SYNC 1.1, ostatnia wersja to v5.11 mówiąca w rodzimym języku. A w jakim mówi u ciebie?
Popraw temat bo na fotce jest E1BT-14D544-AG
Tu masz link do tematu o aktualizacji do 5.11:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=273704
Witam,
Link nie aktywny , pomożecie ?
Zobacz teraz:
Przejrzyj temat
Boniek1982 29-12-2019, 17:38 Witam
Znalazłem na internecie niedawno filmiki w którym można zaktualizoawać SYNC 1.1 tak aby obsługiwał mowę w języku polskim (U mnie jest po angielsku). Zarejestrowałem się na stronie forda i ściągnąłem odpowiednim aktualizację po numerze VIN na pendrive ale przy rozpakowywaniu pojawia się komunikat że plik uszkodzony.
Próbowałem z różnymi pendrivami i nic. Pod filmikiem był link na forum do postu co można jeszcze zrobić ale niestety nie działa.
Może ma ktoś pliki który działa albo może mi wskazać odpowiedni post który pomoże
andrzej139 31-12-2019, 06:53 Witam
Znalazłem na internecie niedawno filmiki w którym można zaktualizoawać SYNC 1.1 tak aby obsługiwał mowę w języku polskim (U mnie jest po angielsku). Zarejestrowałem się na stronie forda i ściągnąłem odpowiednim aktualizację po numerze VIN na pendrive ale przy rozpakowywaniu pojawia się komunikat że plik uszkodzony.
Próbowałem z różnymi pendrivami i nic. Pod filmikiem był link na forum do postu co można jeszcze zrobić ale niestety nie działa.
Może ma ktoś pliki który działa albo może mi wskazać odpowiedni post który pomoże
Podaj adres e'mail. Wyślę plik.
Boniek1982 01-01-2020, 17:39 Znalazłem na inny poście plik o takiej nazwie SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN.
Ten udało mi się rozpakować i nagrać na pendriva.
Włożyłem pendrive do USB uruchomiłem aktualizację, był komunikat głosowy że aktualizacja trwa, potem pojawiła się informacja uruch. pon sync i dalej nic prawie godzinę siedziałem w aucie i nic. Wyłączyłem silnik, wyciągnąłem pendriva i pojawia się komunikat włóż ponownie napęd. Nic się jednak nie dzieje Nie można nawet wejść w ustawienia sync.
Miał ktoś podobny problem ?? Co dalej zrobić ?
andrzej139 02-01-2020, 01:17 Znalazłem na inny poście plik o takiej nazwie SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN.
Ten udało mi się rozpakować i nagrać na pendriva.
Włożyłem pendrive do USB uruchomiłem aktualizację, był komunikat głosowy że aktualizacja trwa, potem pojawiła się informacja uruch. pon sync i dalej nic prawie godzinę siedziałem w aucie i nic. Wyłączyłem silnik, wyciągnąłem pendriva i pojawia się komunikat włóż ponownie napęd. Nic się jednak nie dzieje Nie można nawet wejść w ustawienia sync.
Miał ktoś podobny problem ?? Co dalej zrobić ?
Zobacz TUTAJ: http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=79037&highlight=sync%2A1
Jest opis, odnośnik do strony z plikiem instalacyjnym, film i parę porad...
Boniek1982 02-01-2020, 16:54 Dziś pojechałem do sklepu ok 30min i nagle informacja, że aktualizacja ukończona potem info na pulpicie i wszytko śmiga. Już mam wszystko po polsku Dzięki wielkie za pomoc
Dziś pojechałem do sklepu ok 30min i nagle informacja, że aktualizacja ukończona potem info na pulpicie i wszytko śmiga. Już mam wszystko po polsku Dzięki wielkie za pomoc
Witam, mam pytanie odnośnie wypakowania pliku.
Co powinno być na pendrive ? Ja po rozpakowaniu mam 3 pliki ; install.ist, autoinstall.ist, SyncMyRide (folder) i właśnie ten folder mnie interesuje, bo posiada w sobie 7 plików ( 6 skompresowanych) czy go też trzeba rozpakować w pedrive, chodzi o te 6 winrar?
kef1 Tak jak jest - jest dobrze. Nic więcej nie trzeba rozpakowywać.
kef1 Tak jak jest - jest dobrze. Nic więcej nie trzeba rozpakowywać.
Dzięki za info! Jutro będę instalował. A przy okazji może Kolega wie które pliki odpowiadają za wersję PL.
Boniek1982 05-01-2020, 18:07 kef1 u dnie dokładnie tak było. Tych plików w tym folderze nie musisz rozpakowywać. Po poprawnej instalacji na pendrive pojawi się jeszcze jeden plik. Według instrukcji forda ma to trwać 20 min u mnie trwało dłużej.
Właśnie ten plik co ma się pojawić to chyba nie trzeba przesyłać do 'Forda", ba ja właśnie dziś pół dnia straciłem na instalację pliku z oficjalnej strony Forda po podaniu vin, itd. Oczywiście nie udało mi się wgrać w żaden sposób, bo instalacja nieudana, bo nie widzi pliku, bo błąd instalacji, bo nie widzi usb ( ha, przy wyjmowaniu komunikat "usb wyjęto") itp. Jak nadmieniłem jutro będę próbował ten plik SYNC_v5.11_E1BT-14D544-AN wgrać, według wszystkich znaków na forum powinno sie udać.
No i udało się. Plik zadziałał i po dokładnie 18 min. instalacja się zakończyła. Jedna UWAGA dla chętnych do instalacji, niczego najlepiej nie przyciskać, co było już gdzieś na forum, cierpliwie czekać na komunikat "instalacja zakończona".:D
Łukasz GDY 09-02-2020, 23:09 Posiada ktoś może plik aktualizacji sync1? Podane w temacie linki już nie działają.
Boniek1982 10-02-2020, 18:48 Posiada ktoś może plik aktualizacji sync1? Podane w temacie linki już nie działają. ��
Ja zainstalowałem ten SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN i działa.
Podaj maila to Ci prześlę
Hej hej, jeśli mógłbym prosić o też ten plik, same problemy z tym sync 1.... mail: lanc3pl@gmail.com . Jeśli chodzi o częstotliwość w radiu na EU to tylko przez OBD ? Pozdrawiam
same problemy z tym sync 1. tylko Sync1 w Fusionie USA inaczej się spolszcza :)
michalbraminski 13-02-2020, 09:15 Witam wszystkich,
Przymierzam się do aktualizacji systemu Sync w FF ST 2014(wersja z radiem Sony). Wczoraj po podaniu numeru VIN na stronie Forda pokazało mi, że mogę pobrać aktualizację (800 mb). Jednak do aktualizacji map w nawigacji muszę zgłosić się do dealera Forda.
Jako, że zabieram się do tego po raz pierwszy mam kilka pytań. Czy po włożeniu dysku USB instalacja rozpocznie się samoczynnie czy potrzebna jest jakaś konfiguracja klawiszy lub czegoś innego?
Jak wygląda na dzień dzisiejszy sytuacja z nowymi mapami do Forda? (widoczna jest karta SD nad ekranem nawigacji). Czy jest możliwe dokonanie tego na własną rękę czy jedynie w salonie?
Z góry dzięki wielkie za odpowiedź i pozdrawiam!:)
Boniek1982 16-02-2020, 17:58 Hej hej, jeśli mógłbym prosić o też ten plik, same problemy z tym sync 1.... mail: lanc3pl@gmail.com . Jeśli chodzi o częstotliwość w radiu na EU to tylko przez OBD ? Pozdrawiam
Niestety plik jest za duży i nie można go wysłać :(
michalbraminski w menu w radiu jest opcja aktualizacji Sync. Wkładasz usb, klikasz aktualizacja i czekasz do 20min
Mapy mozesz kupić w aso, tu na forum taniej i też z aso w Poznaniu, albo portale aukcyjne.
Cześć,
Mam problem z aktualizacją oprogramowania radia sync 1.0 do wersji 1.1. Przygotowałem plik i pendrive zgodnie z instrukcją Forda. Po włożeniu pendrive do portu USB w samochodzie i wybraniu opcji instalacji oprogramowanie nie widzi pliku instalacyjnego. Przeglądałem forum, widziałem że wiele osób miało z tym problem. Sprawdziłem plik install.lst wszystko wygląda w porządku. W folderze SyncMyRide jest kilka folderów .rar - czy je też trzeba wpakować?
W załączniku zdjęcie obecnego oprogramowania
pankrakus 29-02-2020, 06:22 Cześć,
Mam problem z aktualizacją oprogramowania radia sync 1.0 do wersji 1.1. P[...]
Witam
A czy kolega doczytał, że aktualizacja Sync 1.0 na Sync 1.1 polega na FIZYCZNEJ wymianie modułu?
Dopiero mając moduł Sync 1.1 wgrywamy najnowszy soft aby mieć polskiego lektora
2) Ze zdjęć nie wynika jaką kolega ma wersję
- modułu
- softu
proszę zobaczyć tutaj
https://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=1191114&postcount=50
film o aktualizacji
https://www.youtube.com/watch?v=IA1GmmSQyDI
pozdrawiam
pankrakus
Cześć,
masz rację, nie zauważyłem wczoraj, że można jeszcze niżej przewinąć okno info systemu.
FPN: E1BT-14D544-AG
PS. Mam dokładnie tą samą wersję co kolega na fimie z YT.
....FPN: E1BT-14D544-AG
....
Jeśli w menu na wyświetlaczy w ustawieniach Sync jest możliwość uruchomienia instalacji, to bez problemu da się zainstalować soft z j. polskim.
W końcu udało mi się zaktualizować oprogramowanie.
Wrzuciłem aktualizację na inny pendrive i dało się zainstalować.
Pobrałem ze strony Forda, wypakowałem na pendrive x 2 i do auta.
Pierwszego nie widział, drugi poszedł bez problemu. Równo 20 minut i instalacja zakończona.
janiouno 03-03-2020, 16:35 Witam,
Podpinam się pod temat.Niestety przy próbie aktualizacji zgasł mi samochód. Tuż przed był komunikat system is rebooting. Niestety przerwanie skutkuje brakiem kilku pozycji z menu.Brak możliwości wejścia do ustawień (SYNC Ustawienia >) sprawdzenia wersji itd. brak reakcji na przycisk phone. Generalnie wygląda na to, że jest niepełny soft :( Czy ktoś może wie czy istnieje możliwość ponownego przeprogramowania modułów przez interfejs diagnostyczny?
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
plkruszak 04-04-2020, 16:07 To dodam, że mój Focus MK3 ma też taki sam SYNC:
APIM * Moduł SYNC [APIM] * AM5T-14D212-BB * BM5T-14D205-AE
tedi_k, a ten nowy soft daj coś zauważalnego w porównaniu z poprzednim?
A ja mam takie pytanie, czy moduł BT [Sync1] będzie pasował z focus mk2 + radio Sony D1 MP3 ?
Focus mk2 - BT Moduł, które mam:
8m5t-19c112-AP - czy da się zmienić język z ENG na PL?
cs7t-14d212-Ax - czy da się tutaj domontować gniazdo USB?
Proszę o porady, dziękuje.
Pozdrawiam,
Paweł K.
mariusz15312 18-04-2020, 10:30 Witam jak zaktualizować sync 1 do wersji z językiem polskim najlepiej z karty sd w focus mk3
maciej_b 18-04-2020, 11:09 Przede wszystkim musisz mieć sprzętową wersję 1.1. Jeżeli jest 1.0 to nie przyjmie języka PL. Moduły są zamienne P&P.
mariusz15312 18-04-2020, 12:02 Tzn jak sprzętową wersję?
Bump: Jak to sprawdzić ?
Witam
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=263468&highlight=sync
pozdrawiam
Komorowscy 18-04-2020, 15:13 ...czy moduł BT [Sync1] będzie pasował z focus mk2 + radio Sony D1 MP3 ?
Focus mk2 - BT Moduł, które mam:
8m5t-19c112-AP - czy da się zmienić język z ENG na PL?
cs7t-14d212-Ax - czy da się tutaj domontować gniazdo USB?
SYNC1 oraz 1.1 - NIE będą współpracowały z MK2
8M5T...AT - tutaj NIE zmienimy języka
CS7T...Ax - tutaj jest język PL i gniazdo USB
Mam pytanie:
przejrzałem temat od deski do deski:
Mam kugemk2 2014 r.
czy wyciągam dobre wnioski:
Mając wersję sync
AM5t-14-d544
nie jestem w stanie zaktualizować sync do wersji z vc po polsku?
mogę ustawić co najwyżej menu sync po polski z vc po angielsku/niemiecku.?
Aktualizacja wymagałaby najpierw fizycznej zmiany sync?
dzieki za pomoc
Witam serdecznie klubowicze, szukałem podobnego tematu, ale nigdzie nie mogłem się dogrzebać .
Problem : Błąd wypakowania pliku aktualizacji
wg. VIN na stronie forda wyskoczyła aktualizacja do pobrania FR3T-14D544-AN
Czy to na Windows czy na Mac za każdym razem winrarem jak i wieloma innymi programami próbowałem rozpakować, ale za każdym razem nie mogę. Błąd archiwum i koniec. Wielokrotnie pobierałem, żeby nie było, a oczywiście ze strony pomocy technicznej forda odsyłają mnie do ASO, gdzie chcą liczyć sobie 250zł za prostą aktualizacje....
Z chęcią przygarnąłbym z polskim językiem aktualizację.
Pacjent: Ford Mustang 2015 3.7 USA
Witam , pacjent ford focus 2013r 1.6 tdci 95km , problem taki , że po ustawieniu na język polski , komendy głosowe i ustawienia , radia itd jest po niemiecku , aktualizacji po vin : na stronie forda nie ma , na youtube widziałęm , jak gość wgrał aktualizację i miała polski głos , skąd to pobrać ?
vin :WF0KXGCBKDC55471
pankrakus 26-09-2020, 20:18 [...]
na youtube widziałęm , jak gość wgrał aktualizację i miała polski głos , skąd to pobrać ?
vin :WF0KXGCBKDC55471
Może na początek wystarczy poczytać forum i uzyć magicznej funkcji SZUKAJ
Odpowiedź jest w linku na tej samej stronie
Witam
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=263468&highlight=sync
pozdrawiam
Nie bądź leń i nie oczekuj podania wszystkiego na tacy
pozdrawiam
Pankrakus
Witam, chciałem opisać swoją historię z aktualizacją do sync 1.1.
Oczywiście na wstępie trzeba ustalić jaki mamy moduł, jeżeli tak jak ja AM5T-14D212 to musimy nabyć moduł D1BT-14D212 lub E1BT-14D212. Mnie się trafił akurat z focusa 1.0. o oznaczeniu E1BT-14D212-HA z dwoma portami USB. Mój Focus Titanium wykorzystywał jeden port USB, a więc moduł z jednym gniazdem USB też będzie pasował.
Przed przystąpieniem do demontażu panelu radia wyjmij kartę sd z mapami nawigacji-znajduje się nad wyświetlaczem nawigacji, tylko dlatego by jej nie połamać. Największy problem dla mnie z dobraniem się do modułu sprawiła zaślepka od dołu panelu radia/nawigacji by odkręcić pierwsze dwie śrubki tj. śrubki panelu radia. Samego radia nie ma konieczności odkręcania, panel odłącz i połóż na tyle siedzenie-by nie przeszkadzał. Następnym krokiem jest odkręcenie dwóch śrubek panelu klimatyzacji i na tym poprzestajemy. Kolejnym krokiem podważamy obramówkę lewarka zmiany biegów, aby dobrać się pod mieszek i odkręcić lewą śrubkę czarnej tapicerki. Niestety trafi was szlag, bo ta śruba pod mieszkiem jest prawdopodobnie w rozmiarze 5,5mm, czyli w niestandardowym, więc albo się zaopatrzcie wcześniej w końcówkę (nasadkę) 5,5mm albo rzeźba. Po odkręceniu tej śruby musicie zdjąć lewy element plastikowy poszycia/tapicerki (nie wiem jak to nazwać), tak aby dobrać się ostatecznie do trzeciej śruby panelu klimatyzacji. Po odkręceniu panelu nawigacji odkładamy go na górę pod radio. Za panelem klimatyzacji ukazuje się nam moduł bluetooth, który jest przymocowany na 3 śruby, odkręcamy je a następnie wyciągamy wtyczkę mini USB, a później wtyczkę ala EURO z telewizorów. Aby ją wymontować musicie podważyć od góry szarą blokadę, by ją przesunąć. Przesunięcie blokady powoduje wysunięcie się wtyczki samoczynnie. Wymiana modułu pasuje plug&play. Nic nie musimy instalować, aktywować – po prostu działa.
Tutaj macie film w jakiej kolejności się „dobierać” do wymiany modułu.
https://mega.nz/file/ANFmhRID#ztYiQpayLEf7Tc9sfDXAtSpJmngk0msHJE9ATNQPh TU
Jeśli żaden rzeźbiarz przed wami nie był w aucie, to nie będzie to takie łatwe jak na filmie, zaczepy trzymają bardzo mocno. Mnie sprawiło dużo trudności aby dobrać się pod mieszek.
Po wymianie modułu zostałem poinformowany, że moduł nie obsługuje języka polskiego. Szczerze to trochę na to liczyłem, że jednak będzie obsługiwać z racji tej, iż nie wymieniam na D1BT lecz na E1BT. Ale ok, brałem pod uwagę również, że będzie go trzeba nauczyć polskiego.
No to teraz przystępujemy do wgrywania sync1.1PL. Plik wsadowy skompresowany pobrałem z tego forum.
Tutaj macie mój link gdzie umieściłem kopię SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN, gdyby czasem te na forum zawiodły, albo ich autor postanowił je usunąć.
https://mega.nz/file/IRNShLyJ#mgpoJ9_eNxL9UuGp_TC_I4e7ORFnkB4VmE8JZGcUz ow
W moim przypadku pierwsza aktualizacja się nie powiodła. Plik pobrałem, wypakowałem bezpośrednio na pendrive kingston 32GB. Pen był po formacie FAT32.Wsadzam pendrive, uruchamiam silnik, przechodzę do instalacji i komunikat że INSTALACJA W TOKU. Oczywiście po 20 minutach nic poczekałem jeszcze z 5 i nic. No to drugi raz pobieram inny plik z forum
SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN
za pierwszym razem był
SYNC_v5.11_E1BT-14D544-AN (po sync podkreślenie).
Z ciekawości zajrzałem do plików autoinstal i instal aby sprawdzić czy instalator chce ładować plik E1BT-14D546-KB.CAB czy błędny E1BT-14D546-KC.CAB skoro za pierwszym razem nie wyszło. Wszystko było ok czyli chce instalować plik KB.CAB a nie KC.CAB. Więc do auta. Wsadzam pendrive, uruchamiam silnik, przechodzę do instalacji i komunikat że INSTALACJA W TOKU po 20 min. nic. Po 40 min. nic. Cały czas INSTALACJA W TOKU.
Myślę i kombinuję dalej. Wiecie człowiek szuka później wszystkich opcji co robi, co jest nie tak. Po w/w nieudanych próbach przychodzi mi do głowy coś takiego, że zbyt nowy pendrive, auto z 2012 a pendrive z 2019. No to wyszarpało się jakiś staroć sprzed 10lat tj. goodram 4gb. Format FAT32. Plik SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN wypakowuje na nowo na hdd. Ręcznie przenoszę pliki autoinstal.lst i instal.lst oraz cały folder SyncMyRide na pendrive. Pamiętaj przenieś tylko te 3 elementy, jak już masz na penie to nic nie otwieraj nic nie sprawdzaj, nie przeglądaj. Wsadź i tyle. Później opiszę dlaczego. Idę do auta, wsadzam pendrive, uruchamiam silnik, przechodzę do aktualizacji, aktualizacja startuje. Nie mija 20 minut (może 18/19) i pojawia się komunikat instalacja zakończona. Potem system się jeszcze bootuje, ale po kilku chwilach można już sprawdzić wersję. I faktycznie jest 5.11 i grażynka mówi po Polsku.
Wracam do domu i przeglądam pena kingston 32 aby sprawdzić co tam nie gra. I co się okazuje, że na penie pojawił się niewidoczny plik cache/tmp. z przeglądania w notatniku. I teraz nie wiem czy problem, że pendrive kingston 32 GB zbyt nowy, czy problem że na penie pojawił się dodatkowy niewidoczny plik. Stąd z ostrożności po formacie pendrive FAT32 tylko włóż potrzebne pliki i nie przeglądaj tego pendrive.
Tutaj macie instrukcję fordowską do instalacji
https://mega.nz/file/IQMknDqI#Al7H6lha_NiYxA98yYnlIexqlhLRQSuwMZ8ikCHCz MY
na końcu jest napsane:
Po zakonczeniu instalowania aktualizacji zostanie
utworzony plik dziennika (zachowany w pamieci
USB). Przeslij nam plik dziennika za pomoca
strony do przesyłania na potwierdzenie, ze
instalacja zakonczyła sie sukcesem.
Sprawdzam pena i faktycznie pojawił się plik xml, to się zastanawiam jak go przesłać, skoro mając pierwotnie moduł AM5T system fordowski twierdzi, że mamy wszystko aktualne tj. ”twoje oprogramowanie nie wymaga aktualizacji. Nie jest wymagane żadne działanie”.
https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja?ref=%2Fserwis%2Finformacje-i-pomoc%2Fsync%2Faktualizacja%23%2F#/
Użytkownicy, którzy mają powyższy komunikat muszą zakupić moduł sync 1.1. czyli D1BT-14D212 lub E1BT-14D212.
I teraz tak, skoro niektórzy byli w stanie pobrać soft z forda bezpośrednio podając VIN a mnie się to nie udało-bo ford sobie twierdzi, że mam wszystko aktualne, to się zastanawiam o co chodzi. I wywnioskowałem, że zaktualizować można wersję 1.1. Więc wchodzę na otomoto szukam w ogłoszeniach focusa 2014/2015 pobieram viny i wklejam na stronę forda w miejscu do pobierania aktualizacji (link powyżej), a nuż utrafię vin co ma sync 1.1. i nic albo wszystko aktualne, albo auto nie ma wersji sync. No to modyfikuję filtr na otomoto dopisuję titanium pobieram viny i wpisuję na stronie forda i ok utrafiony. Obecnie pobieram tą wersję i spróbuję zaktualizować.
No to już wszystko jasne, obecna wersja, którą pobrałem na VIN z otomoto jest z dnia 02.11.2020r. Nie zdążyłem się nacieszyć wersją SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN ale po uprzednim sformatowaniu pendrive 4 GB wypakowaniu aktualizacji z 02.11.2020r. pierwsze co zauważyłem, to po włączeniu instalacji grażynka poinformowała, że nastąpi aktualizacja, a po aktualizacji grażynka poinformowała że aktualizacja się zakończyła i sync może się uruchomić kilka razy aby się zbootować. Takich komend nie było w wersji SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN. (no bo nie było plików głosowych POL w odpowiednim folderze). Co do różnicy między SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN a tą z 02.11.2020r. Nie wiem jaka jest, bo tylko kilka godzin miałem SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN. Wpadłem na to jak pobrać nową aktualizację to ją sobie zainstalowałem. Pamiętajcie jeśli też będziecie pobierać aktualizację na vin z otomoto to w trzecim kroku pojawia się możliwość przesłania pliku xml, o którym mowa w instrukcji instalacji forda. Oczywiście ja swoją przesłałem i to z powodzeniem. Po wybraniu pliku w trzecim kroku, może z 30sekund nic się nie pojawiło na stronie forda. Po tym czasie ujawił się napis „aktualizacja została zakończona”
Tutaj zamieszczam link do wersji 5.11 z dnia 02.11.2020r.
https://mega.nz/file/hFcwDRDR#h7DjtozZf6pXxGImcE1GXcVykEwnvIHDPNbjPElrM 5I
Powodzenia. Szkoda, iż nikt wcześniej tego nie opisał w taki zrozumiały sposób. Dlatego ja to czynię, aby było wszystko jasne.
Pamiętajcie chcesz zainstalować wersję z 02.11.2020r. Pobierz moją powyższą – działa. Chcesz nowszą szukaj vina i próbuj na stronie forda aktualizować. Nie przejmuj się, że pobierasz aktualizację na inny vin. Plik xml po przeprowadzonej udanej aktualizacji, który zapisuje się na pendrive w folderze SyncMyRide zawiera prawidłowy vin twojego auta. Więc przypuszczam, iż u forda nie zostanie odnotowana dokonana aktualizacja dla vinu z otomoto, a jedynie, że aktualizacja została dla vina z otomoto pobrana. A przesyłając swój plik xml z twoim vinem odnotują, że twój vin ma już synv 1.1 i ewentualne przyszłe aktualizacje będą ci przysługiwać. Niby sync 1.1 to stary sync, ale jak widać nadal aktualizują bo ostatnia wersja jest z dnia 02.11.2020r.
Aha. Wersja z 02.11.2020r. Wypakowana na twardy dysk, i włożona na pendrive tak jak pisałem powyżej czyli włożona na pendrive i nie przeglądana instaluje się.
Aha o ile wersja SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN ma plik E1BT-14D546-KB.CAB o tyle wersja z 02.11.2020 ma E1BT-14D546-KC.CAB, czyli kolejna literka alfabetu. Pliki instalacyjne wersji z 02.11.2020 mają prawidłowe komendy dla pliku KC.CAB czyli wszystko ładnie pasi.
Pozdrawiam i piszcie czy udało się czy pomogło.
[...]
Powodzenia. Szkoda, iż nikt wcześniej tego nie opisał w taki zrozumiały sposób. Dlatego ja to czynię, aby było wszystko jasne.
[...]
????
tu podałem link do swojego opisu
(to jest wpis z 2018 roku)
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3033603&postcount=17
Ale dziękujemy za nowszy soft - jeszcze nie miałem czasu sprawdzić
pozdrawiam
Arturek
...
Ale dziękujemy za nowszy soft - jeszcze nie miałem czasu sprawdzić
...
Arturze, praktycznie to ciągle ten sam 5.11 dostępny na forum od 2017r...
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2898962&postcount=18
Zmiana E1BT-14D546-KB na E1BT-14D546-KC nic istotnego nie zmienia... Paczka z pakietem E1BT-14D546-KC też była już tu kilka razy linkowana...
spamki - opis przydatny, ale jak się chce coś napisać - to nie ma sensu mieć pretensje, ze inni tego nie napisali wcześniej... Od 2017 ludzie tu wgrywają sobie 5.11 i "dają radę" w oparciu o to, co forumowa szukajka im znajduje...
|
|