Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Komunikat otwartych drzwi,nie można zamknąć samochodu.

PRZEMO.A
06-01-2015, 18:15
Witam,
otworzyłem drzwi z pilota, ale już nie mogłem zamknąć(od kierowcy w żaden sposób, ani kluczem ani przyciskiem z klucza), tak jakby zamek się nie blokował, więc rozebrałem boczek i psiknąłem wd40, zamek zaczął się zamykać z klucza, ale centralny nie działa(próbuje zamknąć).
1.Drzwi od kierowcy można tylko zamknąć z klucza, pozostałe drzwi nie zamykają się.
2.Świeci się komunikat o otwartych drzwiach od kierowcy, od środka też nie można zamknąć centralnego od kierowcy, tylko trzeba pojedynczo każde drzwi z osobna.
Proszę o pomoc, szukałem ale nie znalazłem podobnego tematu na temat Mk4.

leszcz
06-01-2015, 18:20
podjedź do jakiegoś ogrzewanego garażu i zostaw auto na 2/3h
Pewnie to wina mrozu ... może byleś niedawno na myjni samochodowej ?

ktoś miał podobnie :( http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=217176

kopydleusz
06-01-2015, 19:10
Jeśli dobrze pamiętam, czujnik otwarcia drzwi jest w zaczepie drzwi, więc sprawdź czy coś tam się nie wydarzyło. Nie zamkniesz auta jak któreś drzwi informują o byciu otwartymi.

Leszcz też może mieć dużo racji - ogrzanie powinno pomóc.

PRZEMO.A
06-01-2015, 19:19
Na myjni byłem, w niedzielę, a w poniedziałek jeździłem, dzisiaj zdjąłem boczek i zamek psiknąłem wd40, może jakiś garaż pod marketem pomorze, za wszelkie inne sugestie będę wdzięczny.
Pozdrawiam i dziękuję.

molin1980
06-01-2015, 19:29
ja miałem taki przypadek że prócz tego że nie mogłem z pilota zamknąć drzwi, komunikat też miałem żedrzwi otwarte, to nie działała mi elektryka całego boku ( drzwi od kierowcy i pasażera ), nie działały mi na tym boku też szyby elektryczne

okazało się że to jakiś przekaźnik poszedł - 150zł i jechałem dalej .... :(

oczywiście byłem w firmie "krzak" a nie w serwisie.....

szaqall111
06-01-2015, 20:41
ja też miałem to samo
nie zdejmuj boczka drzwi tylko z boku drzwi masz 3 śruby montujące zamek odkręcaj pojedynczo bo jak odkręcisz 3 na raz zamek się cofnie.... w każdy otwór napsikaj wd uwierz mi pomoże, nadmiar wd wyleci otworami odpływowymi w drzwiach... u mnie jak napsikałem to taka ostra rdza wyleciała...

Przemol1974
06-01-2015, 20:47
Ja sikałem z góry przez uszczelkę przez dwa dni i już mam spokój. :)

dopawcia
06-01-2015, 21:35
to samo miałem dzisiaj. 10 minut w aucie - temperatura na full , grzanie środka i pomogło. Sprawdzone że to mróz tak działa negatywnie...

dobi_57540
07-01-2015, 12:42
Według opisu objawów to miałem tak jakiś czas temu. Podjechałem do elektryka, on po dwóch moich zdaniach od razu zdiagnozował - przerwanie wiązki elektrycznej w drzwiach - wymiana całej wiązki 300zł.w ASO nie wiem. Wspomnę tylko, że jednym z pierwszych objawów było to, że lusterka raz się składały raz nie.musiałem zamknać drzwi jeszcze raz i działały, czyli gdzieś stykało i pomogło na chwile, ale w końcu padło tak że był komunikat drzwi otwarte w czasie jazdy i nie mogłem zamknąć. Według elektryka przypadłość typowa dla mondeo i to bez względu na wiek.naprawiał i 2 letnie i 5 letnie, nie ma reguły.pozdrawiam

siebek
07-01-2015, 14:56
PRZEMO.A
Miałem tak samo pierwszej zimy z Mondkiem. Wtedy kilka dni po umyciu samochodu przyszły srogie mrozy. Dodam, że jeździłem tak przez prawie dwa tygodnie i co gorsza musiałem zostawiać otwarty samochód na parkingu pod robotą.
Przeszło samo jak się ociepliło na kilka dni. Problem już nigdy nie powrócił.

PRZEMO.A
09-01-2015, 14:38
Dzięki wszystkim za sugestie,przeszło dzięki naszej wspaniałej zimie,pozdrawiam

karpkiller
26-11-2015, 07:27
Odświeżę nieco temat bo właśnie mnie też to dopadło. Zeszłą zimę przejeździłem bez problemu, a teraz przy pierwszym mrozie -5 stopni wyskoczył mi komunikat drzwi pasażera otwarte (chodzi o prawe przednie). Lusterka mi się składają bez problemu i szyba też się otwiera, ale nie mogę zamknąć samochodu centralnym. Oczywiście po jakiś 20-25 minutach jazdy jak się wszystko zagrzeje to wraca do normy więc raczej nic nie jest uszkodzone (a jak schłodzi to znowu od nowa komunikat) Macie jakieś sugestie co trzeba przesuszyć aby nie mieć tego problemu? Dodatkowo mam pytanie czy ktoś wie jak zamknąć bagażnik? Na siłę ręcznie mogę pozamykać wszystkie drzwi - chociaż przy odbijającym centralnym te od kierowcy muszę kliknąć kilka razy - ale bagażnik nadal pozostaje otwarty z tego co zauważyłem - jest jakaś ręczna blokada zamka?

rzemyk34
01-01-2017, 12:55
ja miałem taki przypadek że prócz tego że nie mogłem z pilota zamknąć drzwi, komunikat też miałem żedrzwi otwarte, to nie działała mi elektryka całego boku ( drzwi od kierowcy i pasażera ), nie działały mi na tym boku też szyby elektryczne

Witam. Mam dokładnie tak samo. Czy wiedzą państwo jaki to jest dokładnie przekaźnik? Dodam, że sprawdziłem wiązkę i jest ona ok

fill74
02-03-2017, 09:52
Witam
podłączę się pod temat dziś właśnie też podobny przypadek mi się zdarzył-otóż nie zamykają się drzwi -komunikat że są otwarte drzwi a przy okazji przestały działąć szyby nie otwierają sie elektrycznie??\\
ma ktoś jakieś dodatkowe rady i sugestie?

kris8484
02-03-2017, 12:01
Witam
podłączę się pod temat dziś właśnie też podobny przypadek mi się zdarzył-otóż nie zamykają się drzwi -komunikat że są otwarte drzwi a przy okazji przestały działąć szyby nie otwierają sie elektrycznie??\\
ma ktoś jakieś dodatkowe rady i sugestie?

wd na zamek i powinno puscic. do szyb sprawdz bezpiecznik jak jest ok to jezeli masz miernik to sprawdz czy jest tam napiecie. ewentualnie sciagnac boczek bo moze sie kostka odpiela? :razz:

kzmuda1
02-03-2017, 21:54
a ja ostatnio robiłem mk4 z taką przypadłością , winny był kabel na łączeniu drzwi ze słupkiem , ten w gumie , urwał się , przegnił , raz łączył , raz nie łączył,
sugestia, ściągnąć boczek odkręcić głośniczek, mierniczek i badamy od kości od slupka do środka drzwi "co prawda gumę trzeba rozciąć bo jest jakoś zaprasowana zgrzana jeśli wyjdzie przerwa :):)"
nie działały , el szyby , central, zamek, komp nie widział zamka etc itc, tak wiec chłopaki miernik, nożyk , lutownica i do roboty jbc

fill74
07-03-2017, 08:23
witam\
Sprawa już załatwiona-przyczyną był uszkodzony kabel w prawych drzwiach nie podawał dalej
elekrtyk szybko to opanował a przy okazji też skasował.....

mpyt
15-05-2018, 12:05
MK4, kombi, system bezkluczykowy. Nie działa centralny, sygnalizacja otwartych drzwi kierowcy. Wszystkie drzwi mogę zamknąć ryglując ręcznie. A co z bagażnikiem? nie mogę tam nic znaleźć. Czy jest jakiś sposób aby awaryjnie zamknąć bagażnik?

Jagiel234
19-01-2019, 18:36
U mnie wygląda to tak że gdy temperatura jest dodatnia wszystko chodzi jak należy... Natomiast gdy temperatura spadnie poniżej zera odrazu komunikat o drzwiach... Po nagrzaniu kabiny i kilkunastu kilometrów:).problem znika... Czy to możliwe że to zamek w drzwiach..

oiram13
24-01-2019, 01:51
Ja również mam podobny problem ale z domknięciem drzwi kierowcy i przedniego pasażera przy minusowych temperaturach. Poprzedniej zimy nie było problemu a ostatni raz myłem mondzia we wrześniu. Po kilkunastu minutach grzania bez jazdy wszystko wraca do normy. Spróbuję posmarować (napsikać) smaru tak jak radził szaqall111 do 3 otworów po śrubach, jak nie pomoże to trzeba będzie zdjąć boczki i wyczyścić cały mechanizm zamków. Chyba że macie inne pomysły, mniej inwazyjne.
Czy ktoś ma instrukcje lub filmik jak dostać się do zamka z cięgnem drzwi kierowcy, aby nic nie połamać lub urwać?:<

mrhenio
24-01-2019, 06:25
U mnie w ubiegłym roku rano chcąc jechać do pracy otworzyłem drzwi, ale zamknąć już ich nie mogłem, odbijały się jak od ściany. No to wróciłem do domu, przedłużacz, suszarka do włosów i waliłem przez chwilę gorącym powietrzem w zamek. Pomogło i nigdy więcej sytuacja się nie powtórzyła.

ocalieg
25-02-2019, 10:56
Witam. Chciałbym odświeżyć temat. Mam po zimie identyczny problem. Często i gęsto muszę drzwi zamykać od strony kierowcy parokrotnie i komunikat o otwartych drzwiach. Dodam że sterowanie szyb czy lusterek działa bez zarzutu więc odrzucilbym wiązke. Proszę o jakies pomysłu :) z gory dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

PS: auto trzymam na zewnętrznym parkingu

ocalieg
03-03-2019, 10:45

Mam identyczny problem może ktoś mi pomóc co to za przekaźnik i jak go szukać ?

slawek-kali
03-03-2019, 10:57
to nie jest skomplikowane..
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O12199&languageCode=pl&marketCode=WD&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1070179&subTitleSelected=G1070183&topicHRef=G935551&div=f&vFilteringEnabled=False&userMarket=POL

ocalieg
04-03-2019, 12:27
to nie jest skomplikowane..
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O12199&languageCode=pl&marketCode=WD&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1070179&subTitleSelected=G1070183&topicHRef=G935551&div=f&vFilteringEnabled=False&userMarket=POL

Dziękuję za odpowiedź sprawdzę :) dodam że elektryk prześwietlił mi od kostki do modułu drzwi i prąd dochodzi także może to wina modułu drzwi ? Czy on odpowiada za zamykanie drzwi,sterowaniem lusterek i szybkami ? Z góry dziękuję za pomoc problem dolegliwy gdyż auto cały czas otwarte i trzymam u ojca na posiadłości :/

MKubacki
19-05-2020, 15:54
Hej,

Jest to mój pierwszy temat. Na wstępie zaznaczę, że przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Otóż od kilku dni mam problem z zamknięciem samochodu czy to z kluczyka, czy z pilota. Pojawia mi się komunikat o otwartych drzwiach kierowcy, który za żadne skarby nie chce zniknąć pomimo tego, że drzwi są zamknięte.
Kluczyka nie mogę w ogóle przekręcić, a zamykanie pilotem skutkuje tym, że słyszę dźwięk zamykania i natychmiast dźwięk otwierania rygla i drzwi są niezamknięte. Zauważyłem też, że gdy przytrzymam palcem rygiel przy klamce wewnątrz i pilotem zamknę drzwi to udaje się je zamknąć ale nie da się tego zrobić bez otwartego okna (którego zamknąć z pilota nie mogę, bo drzwi na użycie pilota reagują jak wcześniej pisałem).
Trzaskanie drzwiami nie pomaga. Dodam też, że gdy komunikat pojawił się pierwszy raz, wystarczyło, że otworzyłem i zamknąłem drzwi. Później komunikat pojawiał się częściej ale już otwierania i zamykanie nie pomagało, aż do teraz kiedy w ogóle nie gaśnie.

radkor
19-05-2020, 16:14
Krańcówki w zamku. Potrzebny demontaż zamka, rozebranie go i wymiana styczników, które informują sterownik o stanie zamka. W najlepszym przypadku niekontakt we wtyczce lub przerwana wiązka. ;)

https://i.imgur.com/pPKOfRc.jpg

Jak już będziesz miał rozebrany zamek to proponuję go oczyścić i przesmarować na nowo dobrym białym smarem. Zamek kierowcy lubi przymarznąć zimą i wtedy są problemy z zatrzaśnięciem drzwi. Przerabiałem to 2 razy. ;)