Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Silnik po remoncie wziął olej.
johnnyford 04-03-2015, 18:04 Witam wszystkich na forum.
Mam pytanie:
Po remoncie silnika (powód branie 1l na 1500km):
Pierścienie wszystkie, panewki, cała głowica.
Mk3 2001 1.8 benz
Po przejechaniu około 400 km wziął mi ok 1-2mm na bagnecie. Bardzo mało ale widzę.
1) Czy ma prawo zaraz po remoncie trochę wziąć a później np przestanie ?
2) Czy jest opcja założenia odwrotnie pierścieni? Albo inaczej czy kierunek ma znaczenie, z tego co wiem są takie konstrukcje silnikowe gdzie to jet możliwe.
Zalane syntetykiem 5w30 zero wycieków suchutko.
Ma prawo zaraz po złożeniu trochę brac, tak do około 2 tys kilometrów. Póżniej może przestać, ale nie ma reguły, może nadal brać, a może nawet zwiększać branie.
Pierścienie można założyć odwrotnie, nawet wszystkie, ma to wpływ na branie oleju, ale jak kto nie wie jak je założyć , to niech się lepiej za to nie bierze.
A remont, polegający tylko na wymianie pierścieni, to jest loteria, Uda się albo nie. Dobrze abyś był w tym pierwszym.
enjoypoznan 04-03-2015, 20:56 Czy stare pierścienie po demontażu były zalepione nagarem?
johnnyford 04-03-2015, 22:45 Czy stare pierścienie po demontażu były zalepione nagarem?
Chyba tak, ale muszę dopytać osobiście ich nie widziałem nawet ale podobno były przypieczone i wg mechanika wskazywało wszystko właśnie na pierścienie.
Jony , za bardzo się teraz nie przejmuj, jeżdzij dalej, obserwuj olej.
Bardzo ważne i ma wpływ na zużycie oleju po wymianie samych pierścieni na stare tłoki,czy nie są za lużne w tulei cylindrowej, i czy kanaliki w tłokach nie są mocno wyrobione i nowe pierścienie czy nie maja wtedy luzu w kanalikach góra dół.
Długo sam się borykałem z tym problemem, aż kupiłem grubsze pierścienie, i tokarz poszerzył kanaliki, i dopiero teraz, po kilkukrotnym rozbieraniu silnika przestał mi silnik brać olej.
johnnyford 05-03-2015, 08:39 Jony , za bardzo się teraz nie przejmuj, jeżdzij dalej, obserwuj olej.
Bardzo ważne i ma wpływ na zużycie oleju po wymianie samych pierścieni na stare tłoki,czy nie są za lużne w tulei cylindrowej, i czy kanaliki w tłokach nie są mocno wyrobione i nowe pierścienie czy nie maja wtedy luzu w kanalikach góra dół.
Długo sam się borykałem z tym problemem, aż kupiłem grubsze pierścienie, i tokarz poszerzył kanaliki, i dopiero teraz, po kilkukrotnym rozbieraniu silnika przestał mi silnik brać olej.
Ciekawa kombinacja, "grubsze" czyli jakie zastosowałeś dokładnie pierścienie? :)
Mój silnik benzyna średnica tulei 85 mm, kupiłem nowe oryginalne pierścienie od silnika PSA diesel HDI, były wyższe (grubsze o 1 mm, tokarz dopasował kanaliki w tłokach, luz odpowiedni, i oleju nie bierze.
Wtedy, gdy się nie dopasuje pierścieni uszczelniającego i zgarniajacego, bo olejowego nigdy kanałek się nie wyrabia, to lużne pierścienie na tłokach działają podczas pracy silnika jak pompa ssąco-tłocząca, i zgarniany olej ze ścianek cylindrów podaje na górę tłoka, i podczas pracy olej jest spalany, co widać z rury niebieski dym.
ok 1-2mm na bagnecie
taką ilością bym się nie przejmował. Wystarczy, że trochę krzywo stoisz i już masz przekłamanie.
johnnyford 08-03-2015, 10:44 taką ilością bym się nie przejmował. Wystarczy, że trochę krzywo stoisz i już masz przekłamanie.
Mierzone w tym samym miejscu po takim samym czasie, niemal idealnie płaski i równy teren... nie ma mowy o znaczących przekłamaniach.
Pije dalej już prawie połowa wskazania po 1,5k km coś nie chce mi się wierzyć w rzekome docieranie i dopasowywanie tak długie jakby miał wziąć to by wziął przez pierwsze 200-500 km później przestać całkowicie. Nigdy nie wierzyłem w takie cuda ;)
Jest szansa, że coś nie tak z pierścieniami np niskiej jakości ew źle obsadzone ? Cylindry były podobno w bdb stanie wg oceny wykonawców remontu.
Zgłupiałem, aha ps. zero wycieków susza wszędzie jak nówka silnik.
Gdy się rozbierze silnik, z zamiarem robienia takiego remontu, ni to kapitalnego, ni średniego, to kumaty mechanik który ma wymieniać pierścienie, powinien zweryfikować na podstawie pomiarów, tłoki, tuleje cylindrowe, szerokość i wyrobienia kanalików w tłokach, oraz owalizację tłoka. Jeżeli pomiary przekraczają tolerancje, to nie pomoą pierścienie, nie zlikwidują brania oleju.
Mnie, w moim silniku dopiero za czwartym rozebraniem silnika, udało się zlikwidować branie oleju.
Perypetie moje są opisane w temacie,,nadmierne zużycie oleju,, temat założony przez kolegę ,,gignasiak,, jak Cię interesuje, to poczytaj.
W tej chwili , jak i wziął pół stanu oleju na 1500 km, czyli litr na 3 tys, to nie jest żle.
Spróbuj pojeżdzić spokojnie, nie przekraczać maksymalnych prędkości, może wtedy bedzie brał mniej. Myślę że rozbieranie go po raz drugi nie ma sensu, dodatkowe koszty robocizny i części,
cudów nie uzyskasz , bo tak jak pisałem, to loteria.
enjoypoznan 08-03-2015, 11:56 Ile trzeba wlać oleju w Duratec HE z poziomu MIN żeby było MAX?
Odpowiadam: według instrukcji dla silników Duratec HE jest to 0,75l oleju. Czy praktyka to potwierdza? :)
Wychodzi więc na to że koledze na 1,5tys km wziął 375ml oleju. Nie jest źle. Gdyby jednak silnik był zrobiony kompleksowo i dobrze nie wziąłby nic.
michalkacper 08-03-2015, 15:43 witam pierscienie tlokow to nie wszystko moze brac olej przez uszczelniacze zaworow,ja mialem taki problem w escorcie bral litr na 100km.
Niby tak ale przy wymianie pierścieni uszczelniacze zaworowe obowiązkowo się wymienia, a całą głowicę się remontuje (nic strasznego, szlif, dotarcie zaworów, wymiana owych uszczelniaczy zaworowych). Więc u autora nie powinno to być problemem. Inna sprawa to czy silnik jest uszczelniony, nigdzie nie cieknie z niego olej? To trudne do osiągnięcia w starym aucie...
johnnyford 08-03-2015, 21:48 Cała głowica zrobiona uszczelniacze również wymienione.
Luzów pierścieni żadnych na tłokach ponoć nie było, nie wiem może ktoś kłamie nie mam bezgranicznego zaufania do mechaników...
Przejadę jeszcze 1000 km zobaczę czy pragnienie na olej się zmniejszy i ostatecznie ustalę jakie to są dokładne ilości które łyknął wtedy będzie dalej drapanie się ew po głowie, dzięki wszystkim za odpowiedzi
|
|