Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ? Aktywacja nawigacji Sync 2
Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa w nowym modelu Mondeo ( ale pod ekranem jest nie wersja z napisem Sony tylko FOrdowska ) ? Jest opis Sync.
http://cdn1.evo.co.uk/sites/evo/files/styles/gallery_adv/public/_t6r7814.jpg?itok=N9AggAR6
A tak dokładnie to zastanawiam sie ile kosztuje karta sd z mapami eu i PL do tej navigacji ( bo nie mam i modul GPS wyświetla jedynie pozycje i kompas ) ?>
Moze wiecie gdzie szukac rozsadnie tanio takjiej karty z mapami ?
Pozdrowienia
Grzech
BrudnyHenryk 23-03-2015, 09:02 To jest radio ford my touch, sync gen 2
BrudnyHenryk 23-03-2015, 13:28 Kupiłem takie do swojego focusa mk3. Też jestem zainteresowany jaką kartę trzeba do tego kupić. Pytałeś w serwisie?
Z tego co wiem, to taką: http://allegro.pl/ford-sd-karta-sync-dotykowa-nawigacja-mapa-sony-f3-i5193499559.html
Trzeba by to sprawdzić... Może ktoś z posiadaczy MND5 by wrzucił zdjęcie jak wygląda karta z mapą?
do SYNC dostawcą map jest NAVTEQ
BrudnyHenryk 23-03-2015, 21:09 Gpysz, ja nie mam wcale nawigacji, tylko kulę z kompasem. W schowku powinieneś mieć slot kart SD. Zobacz czy nie masz tam karty z mapami.
PiotruśPan 23-03-2015, 21:27 A możecie podrzucić jakieś linki z tymi navi? Jak to cenowo stoi? i jak wygląda montaż tego do focusa mk3. Pozdrawiam
ja tez wlasnie nie mam nawigacji jedynie kompas w tej chwili - ale z tego czego sie dowiedzialem to
ten system zawsze ma antene GPS i mozliwosci uruchomienia nawigacji.
Napewno potrzebna jest karta z mapami ( dokladnie taka jak na zdjeciu powyzej - wersja F3 jest najnowsza na EU i Polske. Ale niestety trzeba tez aktywowac sama funkcje nawigacji w serwisie forda ( taka informacje znalazlem w sieci ). Dzisiaj bylem w serwisie i sprawdzalem czy samo wlozenie karty F3 nie wystarczy, ale niestety nie - zero reakcji. Niestety nie bylo czasu na podpiecie do komputera w serwisie, tym bardziej ze ze wzgledu na totalną nowosc dla nich widzialem po ich minach ze nawet pomyslu nie maja jak to aktywowac czy jak zrobic update tego systemu Sync ( robi sie go bardzo prosto przez plik nagrany na USB ) ale niestety wszystko co znalazlem jest na rynek amerykanski, na EU jeszcze nic.
jak byscie mieli jakies info jak aktywowac ta nawigacje w tym Sync 2 - to bede wdzieczny. Mapy kosztuja 499 zl wiec dalo by sie przezyc :)
Grzech
Aktywować - w jakim samochodzie? W MK5?
Myślę, że mniej więcej za jakiś miesiąc będziemy mieli możliwość aktywowania tego typu wyposażenia przy pomocy UCDSa...
ASO to pewnie przez kolejne 5 lat nie będzie miało pomysłu jak to ugryźć.
BrudnyHenryk 24-03-2015, 10:09 Może to głupi pomysł, ale może warto spróbować zrobić reset po włożeniu karty do slotu? Robi się to w ustawieniach.
BrudnyHenryk 24-03-2015, 10:19 A możecie podrzucić jakieś linki z tymi navi? Jak to cenowo stoi? i jak wygląda montaż tego do focusa mk3. Pozdrawiam
Ja kupiłem na allegro, ale to był jednorazowy strzał. Zapłaciłem 1300 zł .
Ciąłem kable, ale możliwe że da się podłączyć bez cięcia.
PiotruśPan 24-03-2015, 13:35 Ja kupiłem na allegro, ale to był jednorazowy strzał. Zapłaciłem 1300 zł .
Ciąłem kable, ale możliwe że da się podłączyć bez cięcia.
A to Cię kojaże z FocusClubPolska
BrudnyHenryk 24-03-2015, 13:59 Zgadza się to ja:-)
BrudnyHenryk 25-03-2015, 16:57 Cześć, wg mnie jeżeli masz wersję softu sync v3.7 build 14122 to powinieneś mieć mapę A5 (karta SD). Zobacz tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/MyFord_Touch
Podaj VIN na priv to Ci powiem więcej.
...powinieneś mieć mapę A5 (karta SD). Zobacz tu:
...
Tyle, że karta A5 jest zdaje się na Amerykę Północną...
taka mam wersje softu :
https://www.dropbox.com/sc/qn9chutu3dfsts7/AAApalkYHy0xCzNslK56lLbQa
Bump: https://www.dropbox.com/sc/qn9chutu3dfsts7/AAApalkYHy0xCzNslK56lLbQa
cos zdjecie sie nie zalaczylo :)
ASO to pewnie przez kolejne 5 lat nie będzie miało pomysłu jak to ugryźć. Tadziu nie przesadzaj nie wszędzie tak źle jest.
Robert - wiesz, że Ciebie tego typu wpisy nie dotyczą...:one:
Tak czy inaczej kwestia zmian w konfiguracji tego nowego audio/navi w MK5 jest całkowicie otwarta - ani IDSem ani rosyjskimi kabelkami na razie nie zwojuje się nic... Włożenie karty to trochę mało na ten system...
I rozczaruję co poniektórych, w Mondeo 2014- są wkładane Karty F2
kilka dni temu widzialem ze do nowej sztuki stojacej na salonie z tym systemem i z aktywna na niej navigacja byla mapa w wersji F3 - czyli najnowszej dostepnej wersji map eu.
W dalszym ciagu nie wiem tylko gdzie ktos znalby sie na tym na tyle zeby ta funkcje navi u mnie aktywowac ... wtedy mapy mozna dokupic za te 4 stówy i po problemie ...
o samej aktywacji pisza min przy sprzedazy tych kart F3 na ebayu tutaj :http://www.ebay.com/itm/251881713619?ssPageName=STRK:MESELX:IT&_trksid=p3984.m1555.l2649
i stoi tam jak byk : "This SD card will not work if your Navigation system disabled during new car delivery. I’m NOT responsible if your system NOT activate. Please stop by your local dealer to activate your Navigation prior to purchase this SD card".
Crckowalem w zyciu juz rozne zeczy ale systemu navi firmowego w aucie jeszcze nie :)
o widze ze pojawila sie jeszcze nowsza wersja map EU F4 : http://www.ebay.com/itm/Ford-Europe-navigation-map-F4-sd-card-in-SYNC-MFT-myford-touch-system-/251891081814?hash=item3aa5e0e256
Pozdrowienia
Grzech
W kółko to samo - "znać się" to się znamy, tylko robić czym nie ma... Obsługa MK5 i pochodzących z niego modułów w rosyjskim kabelku UCDS jeszcze nie jest dostępna, choć jest przygotowywana. IDSem się nie powojuje - taka polityka Forda...
tedi_k - myślisz, że jest szansa by się dała aktywować nawigacja z Ford Sync bez zamówionej nawigacji? Bo to by było ekstra.
Tak jak piszę - trzeba poczekać na udostępnienie w UCDS funkcjonalności obsługi MK5. Wtedy się okaże.
no Panowie ... to ja bardzo czekam ! Czuje zapach profesjonalizmu na poziomie powyżej producenta niemal ... to lubię :)
...Czuje zapach profesjonalizmu na poziomie powyżej producenta niemal ... to lubię :)
Kolega chce nas chyba obrazić...:lol:
90% rzeczy które potrafi robić kilka osób na tym forum są niedoścignione dla "producenta" (czyli ASO)... Nawet pomarzyć nie mogą, aby za to się zabrać...:619:
mialo byc bez ...niemal :) Niezmienia to faktu ze nawet bardzo ... to lubie :)
temat tej aktywacji navi na tym sprzecie przewija sie juz w wilu miejscach w sieci bo w usa temat jest aktualny od 2 lat ... :) Ponoc Ford tam informuje ze jest to opcja ktora mozna dokupic w aso juz po zakupie, ale jakos nie znalazlem nikogo komu sie to udalo :(
Teoretycznie moze udalo by sie jakos sczytac ten soft z takiego systemu ktory ma aktywna navi - i wgrac do wersji bez aktywnej. Sprzetowo te sprzety podobno nie różnią sie absolutnie niczym. Pozniej pewnie trzeba by pewnie jakos "adoptowac" taki sprzet do danego auta ... mam nadzieje ze jakis sposob nadejdzie :)
Bylem dzisiaj w serwisie porozmawiac z zaprzyjaznionym czlowiekiem. Juz interesowal sie sprawa i dochodzil bezposrednio w Ford Polska czy i ew jak mozna by taka nawi aktywowac w tych nowych mk5 monkach.
Odpowiedz byla ponoc zaskakujaco dokladna - nie przewiduje sie takiego rozwiazania ! Oczywiscie wylacznie ze wzgledow bussinesowych bo technicznie ma problemu poniewaz to ten sam sprzet Sync - tak samo wyposazony w GPS itd.
Polityka Forda w EU bedzie taka ze w nowych Mondeo nie bedzie dopuszczala nawet zmiany konfiguracji auta w systemie CAN po sprzedazy ( za drobnymi wyjatkami - np. hak holowniczy - ale na teraz go nie mozna podlaczac ).
Mondeo mk5 to ponoc pierwszy ford zmudowany na jakiejs innej zasadzie budowy sieci CAN w aucie - opiera sie na serwerze w danym aucie i z nim kontytnuuja sie wszystkie podzespoly. Zeby uruchomic takie navi w moim systemie SYNC wg Ford trzeba by zmienic caly Serwer ( czyli sclonowac caly soft tego serwera, takze systemy SYNC z innego auta z aktywowanym systemem, a nastepnie wgrac go do mojego - ale to nielegalne bo zmieni kod VIN mojego auta, i takiej opcji nie zrobia napewno nigdy w ASO. Zreszta ponoc latwo wyszla by np. przy przegladzie technicznym.
Pewnie z czasem ktos to rozgryzie, ale po tej dzisiajd=szej opowiesci - latwo nie bedzie :) Np. ten znajomy opowiadal mi ze do swierzo sprzedanego mk5 chcieli dolozyc halogeny - i Ford odpowiedzial ze to technicznie nie mozliwe i nie przewiduje w przyszlosci takiej mozliwosci. Niezle heh ... :)
Jago wyjasnienie wzgl;edow bussinesowych - jest to ze mozna za 6100 zl dokupic do mondka tkz pakiet Bussines - ktory sklada sie wlasnie z takich wylacznie "softowych" funkcji i nie zmienia sprzetowo wcale auta bo oferuje pomoc w parkowaniu, pomoc w wyjezdzaniu z miejsca parkingowego / obie oparte na tych samych co w kazdym czujnikach parktronica. oraz wlasnie NAVI w tym samym systemie SYNC. Ponoc na pytanie dlaczego wiec nie mozna dokupic po zakupie aktywacji tych funkcji w danym aucie przez serwis - Ford twioerdzi ze wczesniej czy pozniej takie opcje by "wyciekly" na rynek i doprowadzily do spadku zyskow ze sprzedazy tych opcji - wiec nie przewiduje ich nigdzie poza konfiguracja produkcyjna.
bajeczki, no bo innego mieliby powiedzieć?
3-4 lata temu chciałem aktywować tempomat w ASO w Smaxie - też usłyszałem że trzeba wymienić pół auta ... aż szkoda komentować
nie długo będzie wersja testowa UCDSa z obsługą mk5 to pobawimy się - mk5 na dniach wchodzi do sprzedaży w RU
No cala nadzieje w ludziach z otwartymi głowami :)
Ja mam taki panel środkowy a dostałem nawigacje taka jak na zdjęciu
F2 to starsza wersja eu. Obecnie wchodzi juz F4.
To chyba wrócę do salonu i powiem co o tym myśle :)
widziałem ze w Bielsku-Białej w salonie Auto-boss sa do nowych mondeo karty F3.
Wykonam telefon gdzie trzeba bo ja odbierałem 26.02.15 auto w Frank Cars Czestochowa i dostałem F2
a w temacie - znalazlem taki ot filmik :
https://www.youtube.com/watch?v=7t-wGzeADzI
z którego o ile łapie wynika jasno ze jest możliwa aktualizacja i dodanie navi - si ?
romekkar 09-04-2015, 21:33 Też ustawiam się w kolejce do aktywowania navi, systemów parkowania, kamer itd
Sprzedawca mi mówił, że jest możliwość używania navi odpalonej z telefonu z użycie sync - przy odbiorze auta ma mi dokładnie wyjaśnić co i jak
Żebym w nowoczesnym aucie musiał tak podłączać iphona 5 do odtwarzania obrazu to trochę wstyd. Gdyby lockpick działał bez rozbierania połowy deski rozdzielczej to by było najlepsze no ale jak widać safety first.
Sprzedawca mi mówił, że jest możliwość używania navi odpalonej z telefonu z użycie sync - przy odbiorze auta ma mi dokładnie wyjaśnić co i jak
To jest niemożliwe z sync2. W artykułach zapowiadających możliwości sync3, jest napisane, że będzie to w standardzie. Sync3 ma być przełomowym systemem, ale pozbawi producenta możliwości zarabiania na "opcjach"... .
Sync2 nie przekazuje żadnego "obrazu" z podłączonego telefonu na ekran monitora w samochodzie. Wyświetla się tylko znaczek symbolizujący BT i przyciski do obsługi dźwięku.
a w info jest niby współpraca z app Tomtom w smartfonie, ciekawe jak mialo by wiec to wygladac ... ? :)
Mam nadzieje ze update do Sync3 z Sync2 bedzie mozliwy, choc szczerze to sam nie wierz w to co pisze :)
Mam nadzieje ze update do Sync3 z Sync2 bedzie mozliwy, choc szczerze to sam nie wierz w to co pisze :)
No raczej nie będzie, bo Ford zakończył współpracę z Microsoftem.
Kolejne systemy mają być opracowane wspólnie z inną firma, z tego co pamięta to ma to być BlackBerry.
ale skoro opiera sie na tym samym hardwarze to mozliwe ze bedzie mozliwa aktualizacja tego systemu do wersji 3 wlasnie. Teoretycznie to tylko interface.
Tutaj mozna zobaczyc nowe sync3 - jest w nowym mustangu :
https://www.youtube.com/watch?v=lhjZf0i6qaU
No pewnie i bedą wyrywać tą plakietkę z napisem Microsoft przy skrzyni i wkleja Powered by Blackberry
HW nie jest ten sam. Między innymi jest zupełnie inny, szybszy CPU.
No niestety najnowsza wersja SD F4 dalej przy drodze z Bielska do Zywca jedzie po drogach ktore sa w budowie od 4 lat. Na mapie kreska przerywana jedzie ford S69 a wszyscy jezdzimy 69
Bump: Chyba ze mapa ma informacje z lokalnych mediow to przepraszam:" Do wykonania całości zadania pozostał odcinek o długości 9,460 km od węzła Buczkowice do Żywca, który Wykonawca ma wybudować do 9 miesięcy od daty rozpoczęcia robót (bez okresów zimowych), co przypada na 3 kwartał 2015r."
BrudnyHenryk 21-04-2015, 09:03 Juz wiem jak wymusić aktualizację softu radia. Zrobiłem sobie aktualizację do najnowszej wersji:-)
Co zyskałem? Nowszą wersję, ale nie widzę wizualnie zmian.
Co straciłem? Nie mam teraz języka polskiego:-) potestuję trochę i pewnie nie będę wracał do poprzedniej wersji, bo angielski mi nie przeszkadza.
Miałem nadzieję, że może uda mi się aktywować GPS po aktualizacji. Nie mam karty F3 , żeby to sprawdzić, ale wygląd okna się nie zmienił - myślę , że się nie udało.
Zdobyłem trochę doświadczenia - nic więcej.
Juz wiem jak wymusić aktualizację softu radia. Zrobiłem sobie aktualizację do najnowszej wersji:-)
...
Robiłeś tym softem, który umieściłem w wątku SYNC2?
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2390785&postcount=35
BrudnyHenryk 21-04-2015, 11:16 Mam VIN do jednego rozbitego Raptora z USA. Aktualizacje Ściągnąłem sobie ze strony Forda. Jak będzie chwila to porównam te pliki.
BrudnyHenryk 27-04-2015, 10:46 Robiłeś tym softem, który umieściłem w wątku SYNC2?
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2390785&postcount=35
Nie Tedi_k, robiłem nowszym softem.
Uwaga, brak języka polskiego!
http://binaries.software.ford.com/swparts/Gen2v3713build14122updatepackageNARev5.zip
To jest wersja 3.71 build 14122 (najnowsza), a w tamtym linku jest stara wersja 3.61.
romekkar 27-04-2015, 17:54 Jak sądzicie - gdybym kupił navi z rozbitka np. ta http://allegro.pl/radio-nawigacja-navi-ford-mondeo-mk5-fusion-usa-i5249229892.html (identyczna jak mam w aucie) lub ta http://allegro.pl/ford-mondeo-mk-5-fusion-2015-rok-radio-nawigacja-i5297709177.html to po prostej zamianie mogą być jakieś problemy z niezgodnością oprogramowania?
Nie Tedi_k, robiłem nowszym softem.
...To jest wersja 3.71 build 14122 (najnowsza), a w tamtym linku jest stara wersja 3.61.
Interesujące jest, że dla moich VIN tej Twoje aktualizacji nie zaproponowało... Sprawdzałem na jeszcze jednym Escape z 2013 roku i także miał tą "moją" wersję 3.61 i nie proponowało jej podniesienia do tej Twojej 3.71... Intrygujące.
BrudnyHenryk 28-04-2015, 17:51 ;;; The following tags are software versions supported by this update
;;;
[SYNCGen2_4.22.10308]
[SYNCGen2_4.22.10337]
[SYNCGen2_4.23.11038]
[SYNCGen2_4.23.11063]
[SYNCGen2_4.23.11081]
[SYNCGen2_4.23.11134]
[SYNCGen2_4.26.12023]
[SYNCGen2_4.28.12156]
[SYNCGen2_4.29.12285]
SYNCGen2_4.30.13171]
[SYNCGen2_4.31.13319]
;;; The following tags are software versions NOT supported by this update
;;;
[SYNCGen2_4.21.10212]
[SYNCGen2_4.23.11069]
[SYNCGen2_4.23.11015]
[SYNCGen2_4.27.12047]
[SYNCGen2_4.27.12058]
[SYNCGen2_5]
Jak nie masz jednej z tych wersji to nie pokaże aktualizacji...
Co nie oznacza , że nie da się zaktualizować :)
mathew30 29-05-2015, 11:51 Witam Szanowne grono pasjonatów systemu MyFord Touch. W moim autku jest takie cudo prosto z USA. Bardzo mi się podoba ale niestety nie mogę z niego w pełni korzystać, mam na myśli radio (tylko nieparzyste częstotliwości) i nawigację. To pierwsze jest dla mnie mniej ważne ale z nawigacji bym się ucieszył. Przejdę do konkretów...zakupiłem ostatnio oryginalną mapę Ford-Europa F4 na 2015 rok na karcie SD...niestety po umiejscowieniu w miejscu do tego przeznaczonym moje urządzenie nie widzi karty. Zacząłem szperać po necie...naoglądałem się i naczytałem różnych rzeczy...specjaliści od elektroniki też rozkładają ręce (za bardzo świeży temat, ten system montują teraz w najnowszych focusach).
Może tu znajdę odpowiedzi.
blokers77 16-06-2015, 15:35 Witam,
mam takie pytanie odnośnie tego systemu nawigacji... mam właśnie forda F150 raptor z aktywną nawigacją lecz kartę z mapami USA/CAN dokładne numery karty to DM5T-19H449-AA (A4), rozumiem,że jeśli zakupię kartę F4 na europe to wszystko powinno działać bez żadnych aktywacji...? Mógłby mi ktoś dać namiar gdzie tę kartę zakupić? Czy tylko w ASO pytać? Jakieś orientacyjne koszty? Dzięki za pomoc pozdrawiam.
Szczęśliwie u nas allegro ciągle działa:one: W wlkp coś się przyblokowało?:027:
http://allegro.pl/ford-sd-karta-sync-dotykowa-nawigacja-mapa-sony-f4-i5442687112.html
blokers77 16-06-2015, 15:51 Heh... sorry widocznie słabo szukałem :roll: - patrzyłem po numerach (FM5T-19H449-FC) i nic nie mogłem znaleźć więc stwierdziłem,że nie ma ;)
Dzięki za pomoc! :one:
PS. Sprawdzał ktoś czy navi działa z kopią oryginalnej karty? Czy w jakiś sposób mapa jest zabezpieczona przed kopiowaniem? Oryginał mojej karty z mapą USA idzie skopiować ale nie mam akurat na miejscu auta żeby to sprawdzić czy odpali na drugiej karcie. Może ktoś już próbował?
skopiować zawartość można, ale po wgraniu jej na drugą kartę to nie będzie działać - chyba że ma się 'alternatywny' soft ;)
...'alternatywny' soft ;)
Alternatywny soft do nowych nawigacji 8cali???? Jakoś słabo to widzę :027:
Ci co uczą auta polskiego jeszcze chyba nie dostrzegli obecności tych navi, a stopień komplikacji ich softu to zdaje się kolejny poziom wyzwania...
Tak więc raczej trzeba się przyzwyczaić do myśli używania oryginalnej karty:one:
obstawiam że za jakis czas dadzą radę :)
blokers77 25-06-2015, 12:35 mathew30, poradziłeś sobie z tym problemem? Mam identyczną sytuację u siebie. Ford F-150 i zmiana karty z USA na EU nic nie daje - nie widzi karty.
Podniesienie softa do najnowszej wersji coś pomogło? Ja teraz właśnie pobieram i dam znać jakie rezultaty...
romekkar 28-06-2015, 21:38 czy ktoś wie na bazie jakiego systemu operacyjnego (skoro mocrosoft to pewnie win) postawiona jest ta stacja? Jeśli win to pewnie można będzie zrobić "odblok" systemu i wgrywać aplikacje
To na pewno nie jest windows. Jest to jakiś system stworzony na potrzeby sync 2 i tyle...
To jest WFA (Windows for Automotive) - https://www.microsoft.com/windowsembedded/en-us/windows-embedded-automotive-7.aspx
Zapomnijcie o "odblokowaniu"... Na pewno na jakiś czas, a potem też nie bardzo będzie jakie aplikacje wgrywać...
blokers77 30-06-2015, 10:48 Witam Szanowne grono pasjonatów systemu MyFord Touch. W moim autku jest takie cudo prosto z USA. Bardzo mi się podoba ale niestety nie mogę z niego w pełni korzystać, mam na myśli radio (tylko nieparzyste częstotliwości) i nawigację. To pierwsze jest dla mnie mniej ważne ale z nawigacji bym się ucieszył. Przejdę do konkretów...zakupiłem ostatnio oryginalną mapę Ford-Europa F4 na 2015 rok na karcie SD...niestety po umiejscowieniu w miejscu do tego przeznaczonym moje urządzenie nie widzi karty. Zacząłem szperać po necie...naoglądałem się i naczytałem różnych rzeczy...specjaliści od elektroniki też rozkładają ręce (za bardzo świeży temat, ten system montują teraz w najnowszych focusach).
Może tu znajdę odpowiedzi.
mathew30, poradziłeś sobie z tym problemem? Mam identyczną sytuację u siebie. Ford F-150 i zmiana karty z USA na EU nic nie daje - nie widzi karty.
Podniesienie softa do najnowszej wersji coś pomogło? Ja teraz właśnie pobieram i dam znać jakie rezultaty...
No to sam odpowiem Tobie i sobie na pytanie i problem... w moim przypadku wystarczyło zaktualizować soft do najnowszej wersji i mapa na europę śmiga aż miło. Poprzednio również nie widział u mnie karty w urządzeniu.
blazeyzem 29-07-2015, 23:54 Mam polskiego Mondeo MKV ale mam w sync2 problem z pobraniem książki telefonicznej BT. Próbowałem z 14 telefonami android/windows i żaden nie działa. Pojechałem do ASO, a tam mi powiedzieli, że "chmura ford'a" nie działa i nie mogą pobrać najnowszej wersji. Czekają na TBS'a...to się doczekam na pewno.
Najnowszy soft na Australii to dla mnie: BT4T-14D546-EE któś ma może coś nowszego?
Jutro spróbuję to wgrać.
blazeyzem 31-07-2015, 08:57 Mam polskiego Mondeo MKV ale mam w sync2 problem z pobraniem książki telefonicznej BT. Próbowałem z 14 telefonami android/windows i żaden nie działa. Pojechałem do ASO, a tam mi powiedzieli, że "chmura ford'a" nie działa i nie mogą pobrać najnowszej wersji. Czekają na TBS'a...to się doczekam na pewno.
Najnowszy soft na Australii to dla mnie: BT4T-14D546-EE któś ma może coś nowszego?
Jutro spróbuję to wgrać.
Wgrałem nie pomogło, ale z tego co czytam nie miało prawa:
Update name:BT4T-14D546-EE
SYNC Gen2 Status Checker
Więc, to na BT nie pomoże.
Inne pytanie. Jeżeli wgram wersję USA, to potem mogę jakoś wrócić do PL?
..Inne pytanie. Jeżeli wgram wersję USA, to potem mogę jakoś wrócić do PL?
Tę operację ćwiczył kolega kielichwina - uderz do niego...
blazeyzem 31-07-2015, 10:58 Tę operację ćwiczył kolega kielichwina - uderz do niego...
Dziękuję, już coś do niego naskrobałem.
blazeyzem 01-08-2015, 12:00 http://www.2gfusions.net/showthread.php?tid=346&page=3
EA5T-14D544-AB
ABOUT THIS SOFTWARE UPDATE
The latest SYNC update includes all of the improvements from previous updates, plus additional benefits, such as:
Language and Driving
Language support for UK English, EU Spanish, EU French, German, EU Portuguese, Italian, Dutch, Russian, Turkish, Swedish*, Polish*, and Australian English
Right-hand drive occupancy mode Navigation
Navigation
Map content for Europe and Australia/New Zealand regions
Traffic Message Channel (TMC) Support (Europe and other markets)
Mute button added to Navigation map screen
Estimated Time of Arrival instead of Time to Destination now displayed on map screen
GPS Coordinate entry (Europe only)
Hazard spot warnings
Radio
Digital Audio Broadcasting (DAB)
Radio Data System (RDS) support
*Only graphical text is supported for these languages. UK voice prompts are only supported with these languages.
INSTALLING THE SOFTWARE UPDATE IN YOUR VEHICLE
The installation of this update will take up to 30 minutes to complete.
Throughout the installation process, keep your engine running, not in accessory mode. Turning off your vehicle during the update installation will disrupt the process. Although your vehicle must be in park when you begin the installation process, you may drive your vehicle while the update is installing to SYNC.
If your vehicle is equipped with the Intelligent Access with Push Button Start feature, you will need to temporarily disable the Automatic Engine Idle Shutdown (AEIS) component before beginning the installation in order to prevent your vehicle from timing out and shutting off the engine before the software update is complete. To disable this feature, use your steering wheel controls to navigate to the Settings menu on your left-hand Instrument Cluster LCD display. From there, select Vehicle >Auto Engine Off >Off. (If you do not see this setting, there is no need to make any changes before starting the update.) Alternatively, after initiating the installation, you may drive the vehicle during the update process to avoid the engine shutting off. The AEIS will automatically reset to "On" the next time you start your vehicle.
Please note: During the update installation, SYNC will temporarily appear to not recognize your mobile phone or media device. This is normal.
When your system has been successfully updated, SYNC will display a notification saying, "Installation complete."
Date Confirmed:
Sep 23, 2014
Version:
Gen2 - V3.7.11
https://drive.google.com/file/d/0B_VJeqNArsTWXzRXalNfM2V1dEU/edit
Tutaj Gen2v3713build14122updatepackageNARev3
http://www.mediafire.com/download/79v3d0d8972sy44/Gen2v3713build14122updatepackageNARev3.zip
blazeyzem 01-08-2015, 13:07 Z ciekawości:
EA5T-14F497-BA.zip
To jest EU language pack, może da się dograć do ver USA?
Karwos00 02-08-2015, 13:03 U mnie w wesji USA jest :
DM5T-14D544-AD
Sync twierdzi że dostępna jest dla mnie aktualizacja ale wymaga ona wizyty w serwisie - każde następne ściąga się ze strony i instaluje z USB - może macie informacje czy w polsce można to zrobić?? Serwis w Białymstoku zapobiegawczo przez tel stwierdził że wolałby się za to nie zabierać bo mogłoby się okazać że jak się coś spiep... to nie będą mieli starej wersji do jej przywrócenia - ogólnie to im się nie dziwię bo chyba dane z USA nie są jeszcze dostępne dla polskich serwisów .
W necie znaleziony całkiem sensowny opis co to jest ten Windows for Automotiv...
https://www.dropbox.com/s/m5u794hdlsfre7g/A%20Technical%20Companion%20to%20Windows%20Embedde d%20Automotive%207%20%28final%29.pdf?dl=0
witam czy komuś udało się zrobić nawigacje w ford fusion (mondeo) rok 2015 z USA czy działa Pozdrawiam dzięki za wiadomość
mathew30 09-11-2015, 16:55 blokers 77
Przepraszam nie było mnie tu długo...niestety stoję z tematem...zaktualizowałem soft do najnowszego i nic....a może trzeba zresetować cały system?
Pomóżcie proszę.
krystek66 09-11-2015, 22:58 Mam fuksa mk3 fl 2015 z sync 2 8" bez navi. według gościa z aso jedyna droga do nawigacji wiedzie przez klon innego auta z navi nawet nie softu radia tylko całego auta bo tak jak ktoś pisał wcześniej wszystkie systemy podpięte są w jedno miejsce taka jest polityka forda znajdźcie teraz dokładnie tak samo wyposażony egzemplarz co wasz plus navi :) no chyba ze macie wersje podstawowa plus business pakiet no to takich jest duzo. pewne natomiast jest to ze po takim zabiegu tracicie gwarancje. w moim aucie fizycznie jest wszystko z wyjątkiem adaptacyjnych ksenonowych swiateł. tylko polowa z tego co jest fizycznie jest aktywna.:)
biorac pod uwagę że sync 3 ma być z blackberry a sync 2 jest z microsoftu zapomnijcie o upgradzie :)
... sync 2 jest z microsoftu zapomnijcie o upgradzie :)
Pozyskiwanie wiedzy z ASO to tylko strata nerwów i czasu... Da się "sklonować" samo navi bez potrzeby "klonowania całego samochodu" (cokolwiek by to znaczyło - bo jak się znam na Fordach, to nie wiem co gość miał na myśli...). Przykładem niech będzie gość z Ameryki, który "dogrywa" navi do wymontowanego Sync2 - za jedyne ok. 800 USD...
Co do utraty gwarancji to także jeden z wielu "miejskich mitów"...
Na razie jeszcze nie mam w tym zakresie sukcesów, ale wcześniej (oby...) niż później będę to robił.
mathew30 10-11-2015, 15:35 Wczoraj zrobiłem "master reset" po czym wgrałem nowy soft (ze strony ford u.s.a.) i dalej nic...nie widzi karty F4....już nie mam sił i nerwów.
Zapraszam. Dopiero co przerobiłem Escape z USA na "spolonizowanego" - polskie menu w zegarach, polskie menu na SYNC2, obsługa karty F4.
Samo wgranie update "polonizującego" do Sync2 "ogarnia" też Bemo Motors w Poznaniu (współpracuję z nimi), ale polonizacji zegarów nie zrobią.
mathew30 13-11-2015, 11:24 Tedi_k....jak się Tobie to udało....jaki jest koszt?
Witam,
jakie są różnice w Nawigacji Ford od Nawigacji Sony poza dopłatą 700 zł?
pozdro
Różnice w audio a nie w navi (Sony ma więcej głośników zwykle wzmacniacz - DSP).
PanPrzemek 16-11-2015, 12:51 Zapraszam. Dopiero co przerobiłem Escape z USA na "spolonizowanego" - polskie menu w zegarach, polskie menu na SYNC2, obsługa karty F4.
Ale to byl amerykanski SYNC2 z nawigacja? Przerobiles go na PL? Przez chwile brzmialo to tak, jak bys aktywowal NAVI, ktorej tam wczesniej nie bylo. Dobrze zrozumialem?
spolonizował, a nie uruchomił navi!
Garbobolok 18-11-2015, 13:41 Chyba niestety nie da się mieć navi przez wgranie tylko softu: https://www.youtube.com/watch?v=BYLuGnZoU2Y , https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MumIkND0suk
wojt_opole 18-11-2015, 14:21 999 USD za wymianę modułu... chyba kogoś pogięło...
Chyba niestety nie da się mieć navi przez wgranie tylko softu: ...
Chyba zacznę przyjmować zakłady... Moim zdaniem jeszcze w tym roku powinno się udać po raz pierwszy...
tedi_k nie wywołuj wilka z lasu
Chyba zacznę przyjmować zakłady... Moim zdaniem jeszcze w tym roku powinno się udać po raz pierwszy...
Przyjmuje zakład - stawiam whisky :)
ale polonizacji zegarów nie zrobią.
Robi się to chyba z naciskiem na "pewność" za pomocą UCDSa :D (przy pomocy odpowiedniego pliku *.uuw) . Cała zabawa trwa około 1h z tego co wyczytałem na innych forach :D
Polonizacja zegarów w Escape lub amerykańskim FF3 trwa u mnie 10 minut i na pewno nie wymaga "odpowiedniego pliku *.uuw"...:one:
BrudnyHenryk 07-12-2015, 22:02 Cześć. Ford wydał aktualizację syn gen 2 do wersji gen2v38build15128. Ja mam dostep tylko do wersji USA (bez języka polskiego) - jeżeli ktoś chce to mogę wrzucić na dropbox. Czy ktoś może dla mnie udostępnić wersje polska tej aktualizacji? Z góry dziękuję
tutaj podałem linki do aktualizacji z językiem polskim
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=234588
No i udało się :) widziałem na żywo :D
Przyjmuje zakład - stawiam whisky
Ale nie postawisz whisky :P
Robią to przez demontaż i lutowanko :( koszt coś koło 500zł . Chyba ,że lutowanko było na okoliczność fal . Bo wszysttkoe częstotliwości są łapane.
Jak kolega wróci z Tyrolu to się dowiem więcej
Pacjentem był Ford Fusion USA -na jednym ze zdjęć też był pokazywany
No i udało się :) widziałem na żywo :D
...
Ale tak bardziej pełnym zdaniem? Komu się udało, co się udało i co było lutowane?
Bo chyba nie ten flash zalany nierozpuszczalną żywicą - który uznany jest za kluczowy do uruchomienia navi w Sync2????
co się udało
ja koledze spolszczyłem tak :)
Niestety nie wystarczyło więc zaczął grzebać w necie i znalazł .
Na Sync miał tylko kompas po zrobieniu ma całą nawigację oraz radio na nasze EU fale
Żaden z nas tego nie rozbierał ONI dali gwarancję oraz plomby na wszystko . Ja tego rozbierać nie będę .
ja koledze spolszczyłem tak :)
....
Oj Tomek, Tomek - to już lepiej nie pisz nic, bo zrozumieć nie idzie.
Update Sync2 z pena USB do softu 3.8 z langpackiem EU to faktycznie COŚ...
A resztę jak będziesz miał coś konkretnego do powiedzenia to dokończ.
BrudnyHenryk 03-01-2016, 18:13 Chciałbym sprawdzić czy będzie mi działała nawigacja w moim radiu 8" z Focusa mk3.5. Czy ktoś w Warszawie ma kartę SD z mapą i udostępni mi na chwilę do sprawdzenia? Z góry dziękuję za pomoc.
P.s.: zmieniłem w focccus pole #174 na 08: no touchscreen 8" with navigation.
Czy ktoś ma doświadczenie, czy to może wystarczyć do działania nawigacji, czy też trzeba coś jeszcze zrobić?
... Czy ktoś ma doświadczenie, czy to może wystarczyć do działania nawigacji, czy też trzeba coś jeszcze zrobić?
Cały wątek jest o tym, że nie wystarczy... Mocno nie wystarczy...
Mapę do SYNC2 ma w Wawie mayak
BrudnyHenryk 03-01-2016, 19:52 Tak wiem, właśnie skończyłem czytać ten wątek o mondeo. Dzięki za info.
A resztę jak będziesz miał coś konkretnego do powiedzenia to dokończ.
No więc nie jest to "easy" .... jest to wręcz "hard way" jak to napisał kolega który to uruchomił .
Niestety trzeba mieć nawigację na stole ( wbrew wcześniejszym zapewnieniom) . Trzeba mieć programator BDM -Motoroli oraz Beeprog+ do programowania NAD flasha .
Jeśli chcesz całą ścieżkę pisz na PW .
pozdr Tomek
krystianen 08-02-2016, 15:41 Może ktoś podesłać nr karty SD z najnowszą mapa? no zastanawiam sie czy mapy sync 1 i 2 sa zamienne?
... czy mamy sync 1 i 2 sa zamienne?
Mapy są zupełnie inne. Do SYNC2 mapa ma oznaczenie dużymi literami na naklejce "F3", "F4", "F5" (końcówka to rok oczywiście). Do Sync1 to standardowo V3, V4, V5 - tyle, że do navi MFD nie dotykowej...
antrobius 07-04-2016, 02:45 Powracam do tematu nawigacji. Wkrótce odbieram swojego MK5 i teraz (nie przy zamawianiu egzemplarza) przyszło mi do głowy, aby jednak mieć navi w swoim samochodzie.
Stąd moje pytanie, czy jest ktoś w PL, kto zadeklaruje się uruchomieniem tej funkcji w samochodzie, chociaż nie ma tego u mnie uruchomionego?
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
cattani75 07-04-2016, 14:35 Jest wątek o tym: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=228147
antrobius 07-04-2016, 18:42 Chciałbym prosić o poradę.
Mam zamiar od razu po odbiorze z salonu mojego MK5 pojechać do firmy SKANBIS, aby dołożyli mi nawigację (zamówiłem bez nawigacji radio sony z głośnikami jakimiś tam).
Jestem z Trójmiasta, więc droga powrotna będzie dość daleka. Zależy mi więc na poprawnej aktywacji tej nawigacji w 8" ekranie.
Na co powinienem zwrócić uwagę przy odbiorze samochodu, aby nie wracać po tygodniu na Śląsk.
Mam świadomość, że wszystko może się przydarzyć. Mimo tego fajnie byłoby mieć poprawnie działające auto.
-
Inną sprawą jest karta SD z mapą. Jakie są teraz aktualne wersje? Jak je rozpoznać? Którą warto kupić?
No i:
GDZIE JĄ KUPIĆ?
cattani75 07-04-2016, 18:50 Mają naklejkę F5, często SD są na allegro.
...od razu po odbiorze z salonu mojego MK5 pojechać do firmy SKANBIS, aby dołożyli mi nawigację ...
Rozważ pojawienie się po aktywacji navi w Skanbis od razu u mnie (odległość niecałe 50km) - zrobię Ci aktualizację tej uruchomionej navi do najnowszej wersji, ewentualnie uruchomię brakujące "ficzery" w MND5 i mam też "od ręki" mapy F5.
Będziesz miał załatwione wszystko za jednym kursem i jednym straconym dniem...:one:
cattani75 07-04-2016, 19:06 Straconym? :-D
Straconym? :-D
Pisałem w pośpiechu - miało być "zużytym"...:one: Mea culpa...:619:
antrobius 07-04-2016, 20:11 W SKANBIS zaoferowali mi kartę z 2015 roku z mapami. Nie mam pojęcia, czy to nowa, czy nie
antrobius 07-04-2016, 20:12 Razem z całym zabiegiem aktywacyjnym nawigacji
Jak chcesz możesz brać - też Ci jej nie dadzą "w cenie". Wołają za F5 250zł bodajże. Sprawdź tylko, czy ma oryginalną naklejkę, bo bez naklejki potem nie sprzedasz. Mieli sporo kart bez naklejek.
antrobius 07-04-2016, 21:49 Mogę też kupić u Ciebie i z kartą w rękach zajechać do nich.
Nie wiem, czy dotarła wiadomość na PW, bo Tapatalk ma dla mnie mnóstwo labiryntowych wejść i zagmatwanych funkcji.
Próbowałem w tej wiadomości zaaranżować spotkanie po odbiorze mojego mondeo.
Mogę też kupić u Ciebie i z kartą w rękach zajechać do nich...
Taka kolejność nie bardzo ma sens - ja wykonuje upgrade aktywowanej navi nowszym softem niż oni wgrywają. Więc trzeba przyjechać do mnie po akltywacji. Oczywiście można nie brać u nich mapy i przyjechać bez. Tyle, ze cena jest podobna, więc "up to you"...
skanbis ma pewnie bez naklejek bo to kopie i tyle
skanbis ma pewnie bez naklejek bo to kopie i tyle
Nie sądzę. Raczej są to karty, które zeszły z linii produkcyjnej przed jej końcem...:619: Nie ma też w tym zapewne żadnej zasługi Skanbisu, jedynie wykorzystanie trochę bardziej "okazyjnej" ceny u tego, kto stał "przypadkiem" przed końcem taśmy produkcyjnej...
Tak więc, nie rzucajmy już imienia firmy Skanbi nadaremno - koledzy robią swoją robotę i niech robią dalej.
jak najbardziej ale chwala im za to co robią ale nie widziałem karty z mapami bez naklejki.
BrudnyHenryk 26-04-2016, 13:59 Umiem aktywować nawigację w Sync 2.
Oferta tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=243345
Umiem aktywować nawigację w Sync 2
u lala .... zaraz będziesz miał telefon od przyjaciela który będzie rozwijał wizję współpracy :D
A jak możesz napisz jaki czas samej aktywacji w minutach.( 15 min ? z restartem navi )
...zaraz będziesz miał telefon od przyjaciela ...
:diabel2: Ładny tekst... :diabel2:
Tyle, że telefon był dużo wcześniej całkiem rano - nie było wtedy pola do ustaleń, to musiałem usiąść (przy współudziale mayak) i wymyśleć jak kolega to zrobił.
No i udało się! :one:
Toteż zapraszamy na odblokowywanie navi w Sync2 kto żyw i chętny! :one:
Aby nie było niejasności - moim zdaniem wystarczy nas 3 jak na razie...
elucidate 27-04-2016, 15:28 Możecie opisać tę nową metodę co do gwarancji. (mam tu na myśli porównanie do sposobu sknabisa)?
Możecie opisać tę nową metodę co do gwarancji. (mam tu na myśli porównanie do sposobu sknabisa)?
a co chcesz więcej?
wszystko już zostało napisane: skanbis rozkręca, otwiera i grzebie programatorem w chipach, a nasza metoda jest z komputera
dziwne ....
http://forum.xda-developers.com/wind...0#post66519460
nasza metoda jest z komputera = amerykańska
kolopeter:one:...... teraz zaczyna to słabo wyglądać
Now the good part...
1) Program APIM as build with bit mentioned in thi thread.
2) Program ACM as build with bit mentioned in this thread. Not sure needed/what it does but i did it anyway.
3) Download license (BT4T-14F500-BE) and nav software pack (EA5T-14F657-AD hint! in my case)..
4) Flash this as normal usb stick update.
5) Stick in A7 nav SD Card.
6) Enjoy the trip!
There is no need for a total APIM flash...maybe that was posted to get past step 1 i did with forscan.
3) is tricky, i finally nailed it. What i posted earlier today (just updated zip with more accurate information) is very close to working download for your vehicle, just use your VIN/ESN/part numbers. Hint!
Get the xml (format is SYNC_ESN_VIN.XML) from the normal usb update from your vehicle, it has needed information (you can get this from ford/sync website and run it on USB stick) Hint!
Get the license/software pack while you can, f0rd can shut this down anytime i imagine.
I guess I will have to RTFM now?
This thread just got really fun!
No that is simply not the case. I have tried on now about 30 APIMS. I can not say what all is need but I do know the currentImagePartNumber and currentStrategyPartNumber need to match what the lic file is set to. Simply changing one of these cause a different Lic. file to be downloaded. I also looked at the file with a hex editor and did a hex compare and they match. So whatever they are doing is in the partition or outside the data its self. I think someone suggested driver signing? What you said is correct but the other data is also in the APIM. Currently we are trying to inject an APIM with known data. I'm pretty sure the VIN and Serial are part of the equation but if that is not the case then this is going to be an easy job. Getting the APIM inject is quite tricky and involved but I have to have it all done with one OBD2 tool in the end.
1FM5K7F81FGB90778 found in PCM or BCM can be change. FYI
XT5MFFY3 in APIM, I believe this can be changed.
EM5T-14F130-AA in APIM, I believe this can be changed.
DA5T-14D544-BD P4 in APIM, I believe this can be changed.
DM5T-14D205-AG in APIM, I believe this can be changed.
EA5T-14F657-AD for NAV specific to region.
I have yet to mess with the vehicle platform.
Also we have one APIM here that got stuck in program mode. I'm just guessing here but from what I know when you use IDS the ICP tells the APIM "open for writing" then closes it. Like I said this one never closed and when connecting to the computer it does show up as a device. My though is its just a bootloader. I have a a HID bootloader tool for writing ,if I can just read it, we may be able to change things.
Jutro jak będzie czas trzeba przetestować
kolopeter 27-04-2016, 23:29 tak troszke brzydko brac .... kogos zaslugi.
kielichwina z warszawy.
A moze tak......rehabilitacja ?
Zrobilibyscie wreszcie cos dla ludzi a nie dla pieniedzy i napisali im instrukcje co i jak, aby znowu nie bylo 1000 pytan.... wiekszosc ludzi ma kablki ....
Nie mający "zdolnosci" i tak do was przyjada....
KTO JEST ZA ????
KTO JEST ZA ????
+1
tak troszke brzydko brac .... kogos zaslugi.
a chłopaki już dziękowali i piali z zachwytu
BrudnyHenryk 28-04-2016, 01:45 Moralność Pani Dulskiej
Szukam, ale jakoś nie mogę znaleźć tu instrukcji:
1. Jak podnieść moc silnika 1.6EB (1.5EB) do 182 kM - krok po kroku.
2. Opis zmiany ustawień direct config.
3. Zmiany w BCMII - co można i jak.
4. Aktualizacja oprogramowania krok po kroku.
5...
Ręka do góry kto wymyślił to sam. Druga ręką kto się podzielił na forum
.................................
Wysłano z telefonu przy użyciu autokorekty
Jak podnieść moc silnika 1.6EB (1.5EB) do 182 kM
przyjedź masz to u mnie za FREE bo to znalazłeś
A teraz ... gdybyś był cwany bardziej to uzyskałbyś coś ode mnie .. ale nie byłeś
amerykańska
nasza = stosowana przez nas
o swoim aucie mówisz 'mój samochód' czy mówisz forda samochód?
napisali im instrukcje
przeca to Twój link
Moralność Pani Dulskiej
Szukam, ale jakoś nie mogę znaleźć
dopiszę do listy 'step by step':
- chipowanie wszelkiej maści silników oraz usuwanie dpfów
- wymiana soczewek na lepsze w ksenonach mondeo4
- source code i gotowe wsady (bez zabezpieczeń) do wizualizacji parktronika, patch tpms (może być ta wersja przerobiona przez kol. dwojga nicków), polonizacja nx i fx itd
a tu najlepszy przykład owej "moralności":
gdybyś był cwany bardziej to uzyskałbyś coś ode mnie .. ale nie byłeś
coś w stylu: dobra [przecinek] zmiana
tak ogólnie to brawo dla
BrudnyHenryk
i wielkie dla kolopeter
Dzięki nim mają to wszyscy :one:
Pytacie na PW ale zacznijcie pytać tu : do części auto potrzebny jest tylko ELM od np VIAKENA a do innych np MK5 UCDS bo tam nie dostanie się ELM :(
Tak jak pisałem wcześniej metoda była znana od trochę dawna i stosowana ale nie chcieli koledzy mi jej przekazać(i nie byli to amerykanie).Pisali tylko ,że trwa to około 10min :) i tyle .Wczoraj im napisałem co i jak i .... napisali WoW -did you find it. life will be heavier :619:.
A tu wszystko jak na tacy teraz podane przez kolopeter
Bump: coś w stylu: dobra [przecinek] zmiana
wyszedłem z propozycją współpracy i co z tego . Tak samo postąpiliście . Nic w tym nie ma nagannego.
gotowe wsady (bez zabezpieczeń) do wizualizacji parktronika, patch tpms (może być ta wersja przerobiona przez kol. dwojga nicków)
jak są takie poproszę .bardzo poproszę
polonizacja nx i fx itd
Własność firmy która mi to przekazała i to ich i wyłącznie sprawa dlaczego.Nie ma o co się tu przyczepiać.
Nie wiem po co te wojny. Wyszło jak wyszło i tyle .
Dziękujemy kolopeter za śledzenie for innych oraz znajomość perfekcyjną języka angielskiego :one:
...Dziękujemy kolopeter za śledzenie for innych oraz znajomość perfekcyjną języka angielskiego :one:
No tu to pojechałeś...:one: Koledze kolopeter co najwyżej należy się II nagroda za umiejętność używania Google:one: Śladów śledzenia forów nie zauważyłem jakoś... O angielszczyźnie się nie wypowiadam, bo cytaty angielskie nie były z kolegi tylko m.in. z Marcina BrudnyHenryk... Tu nie mam zastrzeżeń - angielszczyzna (pisana) jak się należy... No i oczywiście nie tylko "śledzenie" ale i "udzielanie się"...
O roztropności działań szanownych kolegów też się nie będę wypowiadał - działania takie zostały skomentowane "z góry" wcześniej w zacytowanym wątku z XDA stosownym ostrzeżeniem...
BTW - I nagroda za umiejętność używania Googla pozostaje jednak w rękach mayak z moim jakimś tam udziałem...:one:
elucidate 28-04-2016, 16:12 Gratulacje dla wszystkich. :) A jak kupowałem auto to mówili mi w serwisie ze nie można dolożyć Navi, :one: ściemniacze. :one:
PS Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi powiedzieć, czy to tę kartę będę potrzebował?
http://allegro.pl/ford-sd-karta-mapa-f5-2016-nawigacja-sony-i6158843528.html
... tę kartę będę potrzebował?
...
Dokładnie tę właśnie.
kolopeter 28-04-2016, 16:23 Gratuluje wszystkim umiejetnosci uzywania komputera....
Odbiegacie lekko od faktu ,ze nie jest to metoda wymyslona przez was, a tym sie chwaliliscie . I to wszystko....
Jak dzieci ... mayak , ja mam to generalnie w d..., bo nie mam sync2 i nie bawie sie w uszczesliwianie innych. Juz ktos wam zwrocil delikatnie uwage ,ze przeginacie z tym reklamowaniem swoich uslug. Chwile byl spokoj i wracamy do standardu, gdzie nie ma sensu zagladac do watka , bo i tak skonczy sie reklama waszych uslug. Co do linku .. ja to rozumie , co czytam, ale jest wielu, ktorzy nie rozumieja. i jak juz pisalem, mam to generalnie w d., tylko irytuje mnie wasze zachowanie
...a tym sie chwaliliscie ....
Poproszę o cytat dowodzący tej tezy. Inaczej zawnioskuję do moderatorów o udzielenie ostrzeżenia.
Dla wygody w cytowaniu podam całą moją wiadomość.
:569:Łamiąca wiadomość (albo jak kto woli breaking news):569:
Właśnie stała się dostępna możliwość aktywacji navi w Sync2 bez konieczności korzystania z usług Skanbis!
Aktywacja dokonywana jest bez wyjmowania urządzenia, bez ingerencji, bez śladów (plomby przyklejane na obudowie itp.).
Trzeba przyjechać, poświęcić tak niecałą godzinę i wyjeżdża się z aktywną navi!:one:
W Mondeo MK5 w Warszawie robi mayak, na Śląsku robię ja.
Podkreślę zasługi kolegi BrudnyHenryk w otwarciu nowych możliwości - aktywował navi sobie w FF3 i dał mi silny impuls do poświęcenia nocy pod hasłem "how it works"... No i udało się!
Gdzie jest słowo "wymyśliliśmy"?
Uprzejmie proszę o stosowne sprostowanie.
...ze przeginacie z tym reklamowaniem swoich uslug. ...
Rozumiem, że zwracasz się do swojego "wielbiciela" kolegi leszcz? ca 95% wszystkich reklam na forum wychodzi spod Jego ręki...:568:
BTW - zwykle najgorsze konsekwencje przynoszą działania tych, co "mają wszystko w d..". Tak ku zastanowieniu.
kolopeter 28-04-2016, 17:07 przepychanka slowna prowadzaca do nikad.
Tedi mozesz wnioskowac gdzie chcesz, jestem przerazony.
Zwyczajnie mogliscie pokazac zrodlo "waszej" metody i nie bylo by tego marnotrawienia slow. No ale jak zawsze zaczyna sie przepychanka.
W kazdym razie , kto ma troche samozaparcia i lubi kombinowac, to moze sobie sam wszystko zrobic. Dla przypomnienia wklejam ponownie zrodlo.
http://forum.xda-developers.com/windows-mobile/general/myford-touch-hack-enable-features-t3321397
ps. opanowaliscie uslugami swoje rejony, wojewodztwa, nikt wam w parade nie wchodzi, kto ma przyjechac do was to przyjedzie ... poprostu wyluzujcie. Wszyscy...
+3 urra
a jeden udało się online
slawek-kali 28-04-2016, 19:31 Nie mam nic do napisania w temacie, ale reklama ok , tez skorzystam :D
GRATULACJE !!! NAVI SYNC2 ODBLOKOWANA
Leszcz -- Dzięki --- Dzięki
Bez dojazdu Online Bydgoszcz - Białystok
SUPER !!! SUPER !!! Jesteś WIELKI
kolopeter 28-04-2016, 20:35 No to Drodzy Koledzy, kto pierwszy opisze calą procedure na naszym Forum ?
bump:
nikt , no to dobrze ,ze ludzie z xda sa bardziej otwarci. jak ktos sledzi watek na xda , to pewnie zauwazyl ,ze powstal nowy z dokladniejsza instrukcja.
Spieszcie sie, bo nie wiadomo jak dlugo bedzie mozna sciagnac pliki. nie masz kabla , to i tak za wczasu sobie sciagnij to co potrzebujesz.
http://forum.xda-developers.com/windows-mobile/general/myford-touch-navigation-activation-t3368080
. +1
.+1
+3 urra
...
:D :D "Wieś tańczy i śpiewa..." :D :D
Polecam Google co znaczy "+1"... :D :D
Nieźle się ubawiłem...
Wieś tańczy i śpiewa...
a co miał na myśli autor +3 to już jego sprawa :619:
Swoją drogą wychodzi Panie Tadeuszu jaki jesteś złośliwy i nie przepuścisz okazji aby z byle czego dowalić .
Kolegi kolopeter nie znam a okazało się że jest moim wielbicielem lub na odwrót :D siok
Pijesz o to , że człowiek informuje ,iż można zrobić to i tamto a sami co robicie (Łamiąca wiadomość itd)?
No wiec ja też już zapraszam
Nie powiem - sprytnie to jest zrobione
Zapraszam i ja to odblokowania nawigacji w sync2
Toteż zapraszamy na odblokowywanie navi w Sync2 kto żyw i chętny!
I nie mam żadnych pretensji . Proszę jedynie o nie zaczepianie i tylko tyle .
Tak więc też zapraszam.
pozdrawiam Tomek
... Dla przypomnienia wklejam ponownie zrodlo.
url]http://forum.xda-developers.com/windows-mobile/general/myford-touch-hack-enable-features-t3321397[/url]
...
No to Drodzy Koledzy, kto pierwszy opisze calą procedure na naszym Forum ?
bump:
nikt , ...
Taki "fajny" plan, a wyszło "jak zawsze":027:
+3 urra
a jeden udało się online
Taki "fajny" plan, a wyszło "jak zawsze"
Plan kolegi na 100% zostanie wykonany i wklei a plan którego nie było zostanie wykonany .
Wypłynęło to tylko przez Wasze zachowanie .... np tekst
I proszę grzecznie a jestem kulturalny nie zaczepiaj mnie. Naprawdę grzecznie
Kombinowałem z plikami instalacyjnymi by cofnąć soft w SYNC2 z 2.38 do 2.37 . Udało się , ale kosztem Navi . Plik zmieniłem , a Navi zginęła . Pisałem na forum z prośbą o pomoc . Wszyscy mądrzy mieli chyba to głęboko w ... bo zero odzewu .
Tylko LESZCZ zajął się konkretnie i doprowadził do sukcesu .
NAVI ZNOWU DZIAŁA -- SUPER
Jeszcze raz DZIĘKI i gratulacje za wytrwałość .
Są tacy co piszą że "Wieś tańczy i śpiewa..." -- chyba lekka zazdrość
Wieś , czy nie wieś , tańczy czy nie tańczy , ale jeżeli jest z czego to można się cieszyć . Ja jestem " ze wsi " Białystok i jestem super zadowolony i mogę " tańczyć i śpiewać "
Profesjonalne podejście LESZCZa z zaangażowaniem -- to się liczy .
Dobrze , że w Polsce są jeszcze tacy ludzie . Przeważnie pomoc polega na tym ,że ktoś coś bąknie , czegoś nie dopowie , potem nie odpowiada na wiadomości i okazuje się -- zapłać 500 zł
Pozdrawiam
Tych wszystkich za i tych nieszczęśliwych też .
Tedik a ja ma Cię jeszcze przepraszać? Aż nie chce sie tego czytać
Pytanie poczatkującego.
Co podać do linka do ściągnięcia licencji w miejsce iswfpn.
Dla Ameryki Pn jest EA5T-14F657-AD, a jaki ma być dla Europy ?
Dokładnie chodzi mi o ten fragment:
"This would leave you to guess your particular NAV pack. <FPN>, usually EA5T-14F657-AD for north america."
I jeszcze jedno pytanie:
Czy Forscan będzie działać z takim kablem ?
http://archiwum.allegro.pl/oferta/najlepszy-interfejs-usb-vag-kkl-we-wtyku-obd2-pl-i4942680848.html
Został mi po sprzedaży ostatniego auta.
Oczywiście LESZCZ zrobił odblokowanie Navi w SYNC2 --- za Free ---
wielki szacun !!!!
Udało się , ale kosztem Navi
Wiesz co byłeś wyjątkowym przypadkiem.Za punkt honoru sobie wziąłem Ciebie i Twój przypadek . Nie dawało mi to spokoju kilka tygodni . Wiele konsultacji i spekulacji co się stało z Twoim sprzętem :D
No i udało się i to jest najważniejsze i dla Ciebie i dla mnie.
pozdrawiam i życzę dobrego Tomek
piotras31 29-04-2016, 11:18 I jeszcze jedno pytanie:
Czy Forscan będzie działać z takim kablem ?
http://archiwum.allegro.pl/oferta/na...942680848.html
Jeśli to kabel do vag to do forda się nie przyda.
Tyko dziwny kabel bo opisane że działa też z MultiEcuScanem -- Jak ELM
Pytanie poczatkującego.
Co podać do linka do ściągnięcia licencji w miejsce iswfpn.
Dla Ameryki Pn jest EA5T-14F657-AD, a jaki ma być dla Europy ?
Dokładnie chodzi mi o ten fragment:
"This would leave you to guess your particular NAV pack. <FPN>, usually EA5T-14F657-AD for north america."
No właśnie, też dokładnie czytałem to forum. Już ściągnąlem pakiet dla siebie, podmieniając w Excelu VIN i ESN (własne numery). Ale mam podobne wątpliwości odnoscie NAV pack - pozostawiłem ten stary numer EA5T-14F657-AD - ale mam duże wątpliwości tutaj (myślę, że ktoś kto ma w Polsce Navi, może znać ten numer lub właściwy numer). Przyłączam się więc do prośby o podpowiedź. Czekając na pozostałe elementy i dalszą instalację (sam się nie podejmę), wolałbym uniknąc sytuacji, kiedy Ford zamknie furtkę, a ja będę miał ściągniętą złą wersję gdyż Panowie wiedzą ale się licytują. Wtedy nie skorzystam przecież ani ja ani Wy. A przed majówką i tak nie mam czasu do nikogo jeździć
No właśnie, też dokładnie czytałem to forum. Już ściągnąlem pakiet dla siebie, podmieniając w Excelu VIN i ESN (własne numery). Ale mam podobne wątpliwości odnoscie NAV pack - pozostawiłem ten stary numer EA5T-14F657-AD - ale mam duże wątpliwości tutaj (myślę, że ktoś kto ma w Polsce Navi, może znać ten numer lub właściwy numer). Przyłączam się więc do prośby o podpowiedź. Czekając na pozostałe elementy i dalszą instalację (sam się nie podejmę), wolałbym uniknąc sytuacji, kiedy Ford zamknie furtkę, a ja będę miał ściągniętą złą wersję gdyż Panowie wiedzą ale się licytują. Wtedy nie skorzystam przecież ani ja ani Wy. A przed majówką i tak nie mam czasu do nikogo jeździć
No właśnie chciałem zrobić podobnie - tym bardziej, że ETIS dzisiaj nie teges...
Znalazłem poradę, żeby użyć USB drive z SYNCStatusChecker.
Wypakowałem ZIP na czysty USB włożyłem do auta, ale niestety nie dostałem wynikowego XMLa. Co trzeba dokładnie zrobić, żeby Sync zaczytał apkę z USB ?
No właśnie chciałem zrobić podobnie - tym bardziej, że ETIS dzisiaj nie teges...
Znalazłem poradę, żeby użyć USB drive z SYNCStatusChecker.
Wypakowałem ZIP na czysty USB włożyłem do auta, ale niestety nie dostałem wynikowego XMLa. Co trzeba dokładnie zrobić, żeby Sync zaczytał apkę z USB ?
Ale z tego co rozumiem, to brakuje nam jedynie infromacji dt. packu NAVI aby wstawić nazwę do kolumny I i zaciągnąć pakiet. Resztę chyba mamy (VIN i ESN) A czy to (nazwę packu Navi) w ogóle można wyciągnąć z auta bez navi? Tak sobie myślę, że pewnie taką informację można wyciągnąć z auta któy ma fabryczne navi z tego roku. Dobrze kombinuję? Czy może w pozostałych kolumnach (C,D i F) też trzeba podmienić nazwy?
Pojawiła się inicjatywa zbierania danych na xda:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=66602889&postcount=10
Pojawiła się inicjatywa zbierania danych na xda:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=66602889&postcount=10
Super, myślę, że to dobry kierunek - wzajemna wymiana informacji. Ciekawe, kiedy się coś z Europy pojawi ;) Widzę, że w tabeli jest cipn, iswfpn. A co z pozostałymi: ecuhpn <F111> i cspn <F188> - do wyciągnięcia z auta?
kolopeter 29-04-2016, 15:01 Moze to bedzie pomocne. http://www.2gfusions.net/showthread.php?tid=346
Podglądnąłem numery części w Eng mode (Mk5 wyprodukowane w lutym br):
<F111> ecuhpn ES7T-14F130-BA - zgadza się z Excelem
<F113> cipn EA5T-14D544-AD - zgadza się z Excelem
<F188> cspn EM5T-14D205-AD - zgadza się z Excelem
Wg informacji kolopeter pack Navi jest globalny. Post jest stary i było EA5T-14D544-AC z pack navi EA5T-14F657-AC. Więc myslę, że teraz dla EA5T-14D544-AD pack navi jest taki jak w Excelu EA5T-14F657-AD (wpsominał też ktoś o tych 2 opcjach na XDA). Więc chyba ściągłem dobrze.
tedi_k : do Ciebie mam najbliżej ale to już w maju. Śpię spokojnie - chyba mam co potrzebuję - daj(cie) znać gdybym sią mylił - wtedy ja nie będę miał navi a wy nie zarobicie jak Ford zamknie furtkę ;)
Moze to bedzie pomocne. http://www.2gfusions.net/showthread.php?tid=346
Tak - czyli mamy wg tych informacji nav globalne czyli powinno się dać ściągnąć już teraz odpowiedni plik z Etisa i spać spokojnie ;)
BrudnyHenryk 29-04-2016, 16:24 EA5T-14F657-AD jest 👌
No to jeszcze potrzeba tylko map. Ciekawe kiedy na Allegro pojawi się oferta map z aktywacją navi gratis ... ;)
elucidate 29-04-2016, 18:19 Czy któryś z magików mógłby mi pomoc? Po skopiowaniu linku do przeglądarki wyskakuje taki error: (VIN I ESN jest dobrze wpisany)
http://i.imgur.com/QSDwpMY.png
...wyskakuje taki error: (VIN I ESN jest dobrze wpisany)
...
Prawdopodobnie chwilowy błąd etisa. Dość często się takie zdarzają.
Możliwe też, że źle sobie wygenerowałeś URL.
Proszę jednak nie wklejać tu URL - co najwyżej JPG/PNG.
BrudnyHenryk 29-04-2016, 19:21 Błąd 500 jest jak się źle wpisze dane
elucidate 29-04-2016, 19:26 Problem rozwiązany, dzieki kaan1, kolopeter i BrudnyHenryk a takze leszcz który poprawił pod koniec excela. :)
Edit: Rozwiazanie błedu 500:
- jak BrudnyHenryk rzekl, złe dane, trzeba poza VIN i APIM zmienic pozycje F111 na własna.
Tyko dziwny kabel bo opisane że działa też z MultiEcuScanem -- Jak ELM
Ale w Mondeo Mk5 do navi i tak chyba potrzeba UCDS - ELM nie da rady. Widziałem komentarze takie komentarze w tekście. Dobrze rozumiem?
Mondeo Mk5 do navi i tak chyba potrzeba UCDSDobrze rozumiem?
Tak
Bump: Rozwiazanie błedu 500
hmm :(
BrudnyHenryk 29-04-2016, 22:05 Wlasnie aktywowałem nawigację w Mondeo MK5:
Było:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160429/892149a34b654e472025bdb14324fc70.jpg
Jest:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160429/ef7033b4f23b0da4cd422e8af4810f82.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160429/542c3eb919db38156755d664475fdfa0.jpg
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2584909
...Edit: Rozwiazanie błedu 500:
- jak BrudnyHenryk rzekl, złe dane, trzeba poza VIN i APIM zmienic pozycje F111 na własna.
Jeszcze kilku kolegów tak się "pobawi" i szybko skończy się cała frajda...
Pierwsze co jest monitorowane na takich serwerach to błędy. Ponieważ serwer dedykowany jest do udostępniania danych aplikacjom, to stosowni administratorzy analizują log błędów pod kątem błędów aplikacji.
Ze zdziwieniem stwierdzą, że aplikacja jest OK, a ilość błędów wskazuje na "harce" różnych domorosłych downloaderów...
I szybko będzie "po zawodach":569:
Mam nadzieję, że jestem "złym prorokiem", ale moje własne doświadczenie z monitoringiem aktywności na serwerach Forda (już po 2 dniach była afera o "dziwny" mój dostęp do OASIS) wskazuje, że ich administratorzy jednak wykonują swoją robotę...
Pożyjemy - zobaczymy.:027:
Czyli może okazać się, że ktoś zapłaci zgodnie z ofertą kolegi te 250zl i nawigacja przestanie mu działać?
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
krystianen 30-04-2016, 00:21 Czyli może okazać się, że ktoś zapłaci zgodnie z ofertą kolegi te 250zl i nawigacja przestanie mu działać?
Nie, jak juz aktywujesz to bedzie działać:)
kolopeter 30-04-2016, 03:39 Jak ktoś ma gdzieś sesje z idsa z modeo mk5 do udostępnienia, to byłbym wdzięczny za udostepnienie:)
watpie ,ze tylko ucdsem mozna przestawic APIM. Nie wiem czy forscan potrafi to w Mk5 ,ale idsem raczej powinno sie udac.
no wiec Forscanem cosik jednak mozna zmienic w mk5. nie wiem tylko, czy musi byc ta rozszerzona wersja.... niech ktos sie pobawi i da znac.
a tu maly link do extended wersji
http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=836
elucidate wgrałeś do Sync2 ten plik? Czy oprócz tego jeszcze coś robiłeś?
ale idsem raczej powinno sie udac. może się nie udać , bo Ford nie udostępnia takiej możliwości.
kolopeter 30-04-2016, 14:51 jak nie zobaczę na oczy , to nie uwierzę :) dlatego potrzebuje sesje .
jak masz to się podziel . obojętnie jaką, bez navi, bez radia, byle by byla mk5. siedze na stacji kosmicznej , wiec nie mam dostepu do samochodow :(
Pozdrawiam
jak nie zobaczę na oczy , to nie uwierzę a co jest do pokazywania ( nie mam na tym kompie ) wszystko sukcesywnie jest przenoszone do FDRS-a , gdzie można wykonać odpłatnie uruchomienia nawigacji jak i zmiany mocy na wyższą , to samo stało się z kodowaniem kluczyków w nowszych modelach. W Ides-ie pozostaje w zasadzie sama diagnostyka.
Nie, jak juz aktywujesz to bedzie działać:)
A jeśli ktoś pojedzie na przegląd (np. serwis gwarancyjny) i zrobią mu jakąś aktualizację to czy navi nie zniknie i nie trzeba będzie od nowa instalować?
....czy navi nie zniknie ...
Do czasu wykonania "instalacji nowego modułu" nie zniknie. Nikt takiej instalacji nie wykonuje bez potrzeby.
...jak masz to się podziel ...
Poszło na PW. "Na bogato" - od razu MK5 HEV...
Odważę się poprosić o nie upublicznianie - to "demówka", więc ASO mogło by na mnie trochę krzywo patrzeć...
APIM nie ma na liście "danych powykonawczych" a wszelkie inne operacje z APIM odsyłają na stronę OASIS (trzeba mieć dostęp dealerski).
kolopeter 30-04-2016, 16:15 Dzieki bardzo. Upubliczniane nie bedzie , poprostu chcialem zobaczyc co mozna zrobic z mk5.
elucidate 30-04-2016, 16:35 elucidate wgrałeś do Sync2 ten plik? Czy oprócz tego jeszcze coś robiłeś?Aby wgrać trzeba mieć odpowiedni kabel i program a niestety nie mam ani tego ani tego. Na forum xda jest opisane mniej więcej co trzeba robić, jeśli masz wszystkie niezbędne rzeczy zawsze możesz poprosić o jakąś wskazówkę naszych forumowych magikow. A zgrać soft zawsze warto mieć niezależnie od sytuacji bo może kiedyś nadejść czarny dzień i będzie trzeba jechać na południe kraju. :one:
elucidate: hmm, zrobiłem aktualizację normalnie z karty SD i pojawiło się coś takiego:
http://i67.tinypic.com/mn2kjk.jpg
"Aktualizacja" to jest właśnie wgranie wygenerowanej licencji na navi.
Pozostaje jedynie:
- "zaptaszkowanie", że aplikacja navi jest aktywna (bez tego licencja jest, ale aplikacja nie startuje).
- "zaptaszkowanie", że menu navi w zegarach jest aktywne.
Do tego potrzebujesz kabel zdolny do "postawienia ptaszków". Większość do konfigurowania (navi i innych gadżetów) w MND5 używa UCDSa. Nie rozmawiałem z Marcinem BrudnyHenryk czym on wczoraj uaktywnił navi w MND5 (o ile wiem do wczoraj na pewno nie miał UCDSa).
Z tego co było na XDA to można to zrobić ELM327 v3 i Forscan ale w wersji rozszerzonej. Chyba takowa ma programowanie modułów, cytuję:
"Modify the APIM as-built data using Forscan (you will need to request an extended license for Forscan) You will also need a ELM327 device that can do HSCAN/MSCAN".
Domyślam się że Marcin BrudnyHenryk tak to zrobił ;)
...Domyślam się że Marcin BrudnyHenryk tak to zrobił ;)
Może. Nie sprawdzałem, czy da się edytować FORscanem AS BUILT APIM w MND5 - a jeśli nawet, to jest hardcore edycji bitów z wyliczaniem sumy kontrolnej (lub zbudowanie sobie tabelki dla różnych kompletów wyposażenia). Nie da się zaznaczyć w AS BUILT bitu "i już". Każda linia AS BUILT ma sumę kontrolną wartości w tej linii (niech będzie - dość trywialną, ale jednak...). Po zmianie dowolnej flagi sumę trzeba też zmienić. Marcin BrudnyHenryk da radę, mnie by się nie chciało, bo w UCDS jest po prostu wybór z listy "aplikacja navi ON/aplikacja navi OFF" :one:
"Licencja rozszerzona" FORscan to nie problem - wchodzi się na stronę i FORscan i generuje próbną licencję rozszerzoną (działającą terminowo).
No tak zaleta UCDS niewątpliwa
Forscan oblicza sumę kontrolną bitów
Poniższy link to wątku, XDA & Forscan -> programowania APIM. Tam są szczegóły wyjaśnione - gdyby ktoś miał ochotę się bawić
http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=2012
...Forscan oblicza sumę kontrolną bitów
...
OK. Czyli pozostaje "jedynie" sprawne posługiwanie się notacją hexa...:one:
Niby żaden "rocket science" ale myślę, że zdecydowana większość posiadaczy VIAKENa i FORScana i tak będzie miała "pod górę"...
"Aktualizacja" to jest właśnie wgranie wygenerowanej licencji na navi.
Pozostaje jedynie:
- "zaptaszkowanie", że aplikacja navi jest aktywna (bez tego licencja jest, ale aplikacja nie startuje).
....
Dziękuję za informacje.
Czy ta pogrubiona pozycja dotyczy również C-Max'a?
C-Max chyba nie wyświetla nic związanego z navi pomiędzy zegarami?
Owszem wyświetla. W FF3/C-max "ptaszkuje" się inaczej - w centralnej konfiguracji.
kolopeter 01-05-2016, 15:34 Problemem jest tu tylko mondeo mk5, który nie ma ccc podobnej do starszych aut. Ale po krótkiej zabawie myślę, że może nie jest tak do końca, że nic się nie da zrobić bez ucdsa. Zgadza się, że nie można wejść z idsa w centralną konfigurację, tak jak tedi_k pisał.
Ale.... To tylko teoria:) moja, nie potwierdzona faktami:), która może być sprawdzona tylko przez kogoś, kto ma ids i ucds.
Opcja ids: programowanie modułu BCMii powoduje pobranie as built i zainstalowanie kilku kalibracji. I tu dochodzimy do sedna. Własny plik asbuilt odpowiednio zmodyfikowany w odpowiednik katalogu. Jest on wgrywany do auta. I teraz pytanie, czy rozejdzie się po wszystkich modulach, czy nie. I to można potwierdzić ucdsem z jego direct connectem, czy jak to się tam nazywa. Modyfikacja , sumy kontrolne, to już inna bajka i inny problem, który można obejść.
Tak jak pisałem, to wszystko można sprawdzić posiadając ucds i ids. Pewnie nikomu na tym nie zależy....
W końcu jest ucds:)
A forscan to ostatnia deska ratunku dla ludzi bez ucdsa
...To tylko teoria:) moja...
Pliki AS BUILT (.ab) są odrębne dla każdego modułu. Plik dla BCMi nie ma nic wspólnego z APIM czy ACM. Nic nigdzie nie "propaguje". Nie tędy droga. To już raczej FORScan poprawnie obsługuje AS BUILT APIM - (czego nadal nie sprawdziłem, bo nie mam tu żadnego ciśnienia).
Nie mam ELM i nie zamierzam się nim bawić.
Podjechałbym do kogoś z UCDS, ale wolałbym mieć pewność, że UCDS obsłuży nowego C-Max'a. tedi_k czy z moim autem nie będzie problemu, by aktywować navi poprzez UCDS?
... wolałbym mieć pewność, że UCDS obsłuży nowego C-Max'a....
mayak odpowiedział... Obecnie (nie wiadomo jak długo jeszcze ...) standardowa procedura.
A przy okazji - wykazałem się dużą determinacją aby aktywować navi w moim Sync2 leżącym ciągle w garażu. Szczegóły na zdjęciu :mrgreen:
http://s10.ifotos.pl/mini/Sync2-nav_sappaqw.jpg (http://ifotos.pl/z/sappaqw/)
Po tym zdjęciu, to strach pomyśleć co jest dla ciebie "standardową procedurą" :D
mayak odpowiedziała...
mayak poszedł w kierunku braci Wachowskich? :D
wykazałem się dużą determinacją aby aktywować navi w moim Sync2 leżącym ciągle w garażu.
wow dobra robota :one: ..... nie dało się tego zrobić w domu na stole ?
...nie dało się tego zrobić w domu na stole ?
Na stole nie "odpala" już nic od dłuższego czasu... Trzeba mieć co najmniej snifer CAN i nagrać zestaw komunikatów "startowych". Nawet z BCMi i licznikiem w wiązce nic nie startuje. Stąd konieczność rozebrania "połowy" samochodu w celu odłączenia obecnych modułów FCDIM, ACM, FCIM. Cały zestaw Sync2 spięty "wyplątaną" niezbędną częścią oryginalnej wiązki i wpięty w gniazdo OBD2 aby nie ruszać wiązek w samochodzie. Zasilony z gniazda zapalniczki. Jak widać działa:one:
FCDIM, ACM, FCIM. Cały zestaw Sync2 spięty "wyplątaną" wiązką i wpięty w gniazdo OBD2 aby nie ruszać wiązek w samochodzie. Zasilony z gniazda zapalniczki.
No widzisz zaczynasz gadać normalnie :one: Jestem pod wrażeniem :) zresztą zawsze byłem tyle ,że jakoś ciężko z Wami i tymi przycinkami :P . Kiedyś pisałem współpraca i będzie jeszcze lepiej :one:
BrudnyHenryk 02-05-2016, 21:26 Super tedi_k. Teraz warto pójść cios za ciosem i w końcu radio zamontować! Rozumiem, że problem z przednim parktronikiem Cię hamuje. Tak jak rozmawialiśmy - też będę szukał u rosjan - może mieli taki przypadek.
... Teraz warto pójść cios za ciosem i w końcu je zamontować! ...
W C-maxie/Grand C-maxie/Kudze to dużo trudniejsze niż w FF3 - niezbędne jest wyjęcie deski i "wydłubanie" (destrukcyjne) obecnych plastików mocowania audio i wklejenie na ich miejsce innych plastików - właściwych dla Sync2. Mam nawet takie plastiki wyjęte z wystrzelonej deski (przy wyjmowaniu niszczyłem deskę a nie rzeczone plastiki, więc suma "destrukcji" była właściwa...:P), ale trochę mnie odstrasza zakres rozbiórki auta...
BrudnyHenryk 03-05-2016, 06:23 Ja uważam, że warto
Też musiałem używać wyżynarki (ale tylko w dwóch miejscach).
Odciąłem kolidujące plastiki (mocowania klimatyzacji w FF3.5 są inne) i dołożyłem pod górne śruby po dwie podkładki, żeby cd się wysuwało, więc rzeczywiście dużo mniej kłopotu.
Boczne klipsy nie łapią radia (są w innych miejscach), ale po dokręceniu wszystko się trzyma stabilnie i nic tu nie zmieniałem. Więcej roboty było z przeróbką wiązki, ale z tym u Ciebie będzie dokładnie to samo.
W każdym razie trzymam kciuki
I tak bez map odjeżdżają? Jakoś tak "biednie" to wygląda:027:
Jeszcze samochodu bez mapy nie wypuściłem...
Jeszcze samochodu bez mapy nie wypuściłem
cóż nie każdy ma :D a i koledzy sami chcą kupić .
Może od jutra .... kto wie .
W pobieranym oprogramowaniu są 3 dodatkowe pakiety, np.:
Open3 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AUA.CAB
Open4 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AYD.ZIP
Open5 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AVA.CAB
Czy ktos może orientuje się co one zawierają? Jaka będzie różnica jeśli zainstaluje się navi z i bez tych pakietów?
A z jakiego powodu chcesz "kombinować"? Podane pakiety były we wszystkich ściągniętych przeze mnie pakietach licencyjnych. Nie widzę problemu a wręcz konieczność (patch dla 3.8, nie wiadomo co robiący...).
Opisy:
Part Number EA5T-14D546-AUA
Description Pre-Hot Fix application.
Part Number EA5T-14D546-AYD.ZIP
Description Master Patch for v 3.8
Part Number EA5T-14D546-AVA
Description Post-Hot Fix application.
W opisie było aby modyfikować 'lst' i pozostawić jedynie 14F500 (licencja) i 14F657 (oprogramowanie navi). Dlatego zastanawiam się, czy pozostałe 3 zostawić czy usunąć i nie instalować. Stąd moje pytanie, czy ktoś miał juz jakieś doświadczenia w tym temacie i sugeruje konkretną opcję
...jakieś doświadczenia w tym temacie i sugeruje konkretną opcję
Zapytaj kolegi leszcz - co chwilę pisze, że już kilkanaście ograł, a gotowych ma kolejnych 30...:one:
Na poważnie - wgrywam co się ściąga i nie kombinuję. Jak jest wersja starsza, to najpierw aktualizuję do 3.08 15128 a potem robię update do navi.
BrudnyHenryk 04-05-2016, 08:20 W opisie było aby modyfikować 'lst' i pozostawić jedynie 14F500 (licencja) i 14F657 (oprogramowanie navi). Dlatego zastanawiam się, czy pozostałe 3 zostawić czy usunąć i nie instalować. Stąd moje pytanie, czy ktoś miał juz jakieś doświadczenia w tym temacie i sugeruje konkretną opcję
Instaluj całą paczkę
Ok, dzięki za podpowiedź. Mam jeszcze dwa pytanka (1) Czy zainstalowanie paczki i ustawienie bitów w APIM z 00 na 04 wystarcza aby pokazywały się komunikaty na zegarach, czy też wymaga to jakiś dodatkowych zmian? (2) Aplikacja po zainstalowaniu jest w języku polskim - czy wymaga to jakiś dodatkowych ustawień?
kolopeter 04-05-2016, 15:33 I tak bez map odjeżdżają? Jakoś tak "biednie" to wygląda:027:
Sam je robisz?
Sam je robisz?
Oczywiście!. Mam stosowny młoteczek i klepię. Daję radę. A skąd to zainteresowanie? Na PW chciałbyś się dowiedzieć jak? Polecam google!:one:
kolopeter 04-05-2016, 16:18 Dzięki. Już znalazłem.
...(1)... 2)...
(1) W UCDSie ustawia się osobno w IPC w D004 flagę 'RMI Navigetion', jak zrobić 'ręcznie' nie dociekałem.
(2) wgranie licencji nie zmienia listy dostępnych języków.
A jest ktoś tutaj na forum kto robił Navi wg. ostatniego "przepisu" inaczej niż UCDSem?
Mam stosowny młoteczek i klepię.
To trzeba rozejrzeć się za mapkami :D
Dostałem cynk, że Ford wie o tej metodzie aktywacji nawi w Sync2
disaster3 05-05-2016, 13:43 mayak , wyciągają (będą wyciągać) jakieś konsekwencje samochodów na gwarancji, bo nie wiem czy samochód na przegląd oddawać z kartą SD w slocie czy bez :P
spokx, nikt nie zastanawia się w jakiej wersji auto wyjechało z fabryki
no to od dzisiaj ja też już nie wypuszczę :one: ale przymusu przecież nie ma :D
Dostałem cynk, że Ford wie o tej metodzie aktywacji nawi w Sync2
Masz na myśli Ford Polska, że wreszcie się dowiedzieli, że można navi dodać? Bo Ford USA zakładam, że wiedział co projektował. Jak nie, to powinni ściągnąć do siebie do działu parę osób z forum. :razz:
A tak na serio, jaki zapis gwarancji mogliby uznać za naruszony, jeśli APIM da się przeprogramować as-built przez interfejs diagnostyczny, a instalacja aplikacji odbywa się, przez oficjalną - otwartą opcję w menu ustawień Sync?
Dostałem cynk, że Ford wie ...
"Jeden gość słyszał, że Ford słyszał"... :P
Ford wie z jednego banalnego powodu - nie miało prawa byś ani jednego błędnego URL odwołującego się do https:^//^www^.^etis^.^ford^.^com^/^rest^/^givis^/^getInstallPackage^/ (daszki wstawione przeciw robotom...). Adres generowany jest przez aplikację w oparciu o dane uzyskane z samochodu poprzez podłączony interfejs. Więc historycznie tam było dokładnie równo 0 (zero) błędnych URLi w logach. Aż tu nagle w ciągu kilku dni pojawiły się (najprawdopodobniej) setki błędnych URLi... Aż tak ślepych adminów serwerów aplikacyjnych aby tego nie zauważyli to na świecie po prostu nie ma!
...A tak na serio, jaki zapis gwarancji mogliby uznać za naruszony, ...
Nie ma prawnej możliwości podważenia ważności gwarancji na Sync2 po wgraniu licencji na navi. Nie stanowi to naruszenia warunków użytkowania sprzętu ani niedozwolonej ingerencji w jego integralność. Istnieje jedynie (teoretyczne) ryzyko narażenia się na cywilno-prawne ryzyko pozwu o bezprawne wejście w posiadanie nienależnych (nieopłaconych) praw majątkowych. Nie widzę jakoś determinacji w tym obszarze w Ford Polska - trudno było by się im wybronić przed stwierdzeniem "publicznego udostępnienia prawa do wykorzystania na własny użytek". W końcu licencja pobierana jest z ich serwerów dla konkretnego samochodu/urządzenia bez łamania jakichkolwiek zabezpieczeń (czyli "jest udostępniona publicznie" - przynajmniej na razie...).:027:
Też tak myślę. A tak w ogóle, teraz gdy wchodzi Sync 3, to chyba nawet lepiej dla Forda, że ludzie zaczną rozszerzać swoje systemy Sync 2 o Navi i kupować dodatkowe, płatne mapy. Jeśli ktoś kupił system bez navi a producent nie przewiduje sprzedaży opcji navi w aucie używanym (i zamyka dalszy rozwój systemu Sync 2), to taka inicjatywa użytkowników, tak naprawdę jest z korzyścią dla Forda, jak długo korzysta się z oryginalnych map dystrybuowanych przez Forda.
kaan1
jak długo korzysta się z oryginalnych map dystrybuowanych przez Forda
z tym też już świat sobie poradził ;) Poczytaj sobie dokładnie wcześniejsze wpisy kolegów.
..
Pozostaje jedynie:
...
i
Dziękuję za informacje.
Czy ta pogrubiona pozycja dotyczy również C-Max'a?
C-Max chyba nie wyświetla nic związanego z navi pomiędzy zegarami?
i
Owszem wyświetla. W FF3/C-max "ptaszkuje" się inaczej - w centralnej konfiguracji.
Pytałem o to, ponieważ wydawało mi się, ze w Focusie u kolegi, który ma nawigację już "fabrycznie", nie widziałem pomiędzy zegarami żadnych dodatkowych komunikatów, strzałek czy też oznaczeń kierunków.
Wczoraj kolega wiózł mnie do szpitala na zdjęcie szwów i specjalnie na to zwracałem uwagę. Nic na tym wyświetlaczu związanego z nawigacją się nie wyświetlało. Były tylko strzałki mówiące o zmianie biegów.
tedi_k lub kolega leszcz - czy w Focus, tym samym w C-Max, powinna być jakaś informacja na tym kolorowym wyświetlaczu pomiędzy zegarami?
leszcz gdzieś pisałeś, że kogoś wypuściłeś bez zaznaczenia tej opcji, ale nie wiem, czy to dotyczyło Focusa.
W tym przypadku nawigacja jest zakupiona, nie dokładana.
Kulawy to jestem, ale może i jeszcze ślepy g:okulary
keiw z tym też już świat sobie poradził Poczytaj sobie dokładnie wcześniejsze wpisy kolegów.
Domyślam się. Ale nikt "alternatywną" wersją karty nie musi się legitymować - jeśli idzie o ewentualne roszczenia Forda. Jeśli ktoś jednak aktywuje sobie navi w Sync 2 a potem korzysta z oryginalnych map to przecież na korzyść Forda. Prawda?
Zgadza się. Ja jak na razie mam wgraną licencję i kupione oryginalne mapy :diabel2:
Edit:
Małe podsumowanie cennika nawigacji dla C-Max:
Dopłata standardowo do nawigacji w wersji Titanium Sync2 z 6cioma głośnikami to 4.120zł.
Ja jednak wziąłem opcję z 9cioma głośnikami Sony i tu już chcą dopłatę 4.920zł.
Jeśli ktoś zdecyduje się dodatkowo na subwoofer, to dopłata wynosi już 5.120zł.
Cena jest wręcz "bandycka" a uzależnianie ceny od ilości głośników, to trudno nawet nazwać.
Są to ceny dopłat i to dla najbogatszej wersji Titanium. Dla wersji Trend dopłaty sięgają 7.000!
...czy w Focus, tym samym w C-Max, powinna być jakaś informacja na tym kolorowym wyświetlaczu pomiędzy zegarami?
...
Jak raz napisałem "owszem" to powtórzę - tak, MOŻE (w odróżnieniu od POWINNA) być dodatkowa informacja. Warto zajrzeć do menu 'Ustawienia"->"Wyświetlacz" w zegarach i wszystko się wyjaśni... Mowa oczywiście o kolorowych zegarach FF3/C-max MK2/Grand C-max/Kuga MK2.
Co do "klonowania" kart do Sync2 - z tym "świat sobie poradził" to wypust oczywiście. Nikt nie widział działających klonów. Że zacytuję kolegę leszcz - "wiem to z pewnego źródła"...:P
A jak nikt nie widział, to raczej chyba na razie nie ma...
Przecież nie wszyscy muszą mieć najnowsze mapy - zwłaszcza jak mają ograniczenia finansowe. Jeśli kogoś nie stać na najnowsze mapy - to z tych starszych też chyba może korzystać? A posiadacz starej mapy zapewne nabędzie nową. I jeszcze lepiej dla Forda. A są i tacy co dla Sync 3 wymienią cały samochód.
.... Warto zajrzeć do menu 'Ustawienia"->"Wyświetlacz" w zegarach i wszystko się wyjaśni... Mowa oczywiście o kolorowych zegarach FF3/C-max MK2/Grand C-max/Kuga MK2.
...
Sprawdziłem w instrukcji u siebie (na razie nie mam innej możliwości) i na:
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O31942&languageCode=pl&marketCode=PO&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1742893&subTitleSelected=G1742894&topicHRef=G1829026&div=f&vCode=WF0VXXGCEVGB32178&vFilteringEnabled=True
jest w "Struktura menu - wyświetlacz informacyjny" - "Komputer pokładowy 1 i 2" powinna pojawić się:
"Opcja wybrania wyświetlacza nawigacji."
Sugerowałem się, że będzie coś widoczne na dole ekranu jak w przypadku informacji o zmianie biegów g:galy
Z tą wbudowaną nawigacją to może być tylko zachwyt początkowy.
Mój kolega w Focusie ma, ale i tak korzysta z Automapy i Yanosika.
Tą wbudowaną uruchomił, tylko dlatego, że poprosiłem.
Auto brane było chyba jako "pokazowe" i nawigację miało już standardowo.
Inaczej by nie dokładał.
Przypuszczam, że podobnie może być z nami.
Być może to kwestia przestawienia się i przyzwyczajenia.
Zobaczymy.
Arthi2000 06-05-2016, 16:50 Z tą wbudowaną nawigacją to może być tylko zachwyt początkowy.
Mój kolega w Focusie ma, ale i tak korzysta z Automapy i Yanosika.
Ostatnio na wyjeździe służbowym w UK jeździłem właśnie takim FF mk3 FL z wbudowaną navi i bardzo mi przypadła do gustu...
Całkowicie się zgadzam z Twoją opinią. Wybór opcji navi raczej rzadko wynika ze stosunku wartości do ceny opcji. Może jest i wygodne podczas jazdy, ale na pewno tańsze rozwiązania z wykorzystaniem smartphona są lepszej jakości i mają zdecydowanie więcej zalet. A już na pewno brakuje funkcjonalności Yanosika. Czyli bez wbudowanej navi można się obyć. Smartphone i tak musi być. Ot taki gadżet. Dlatego aktywacja navi i korzystanie z map Forda wydaje się złotym środkiem dla obydwu stron.
mathew30 10-05-2016, 14:13 Witam po dłuższej przerwie...napiszę konkretnie...mogę wydać nawet te 250,- PLN na usługę aktywacji nawigacji w Focusie MK3 2012 Sync2 8" MyFord Touch (choć do końca w nią nie wierzę).
Najlepiej by było na odległość bo jestem z Poznania.
Czy ktoś pomoże?
BrudnyHenryk 10-05-2016, 16:51 Czy nawigacja forda jest niepraktyczna?
Owszem ma wszystkie wady nawigacji offline, ale:
To pełnoprawna nawigacja typu offline na całą Europę i część Azji (Rosja). Bazuje na Here Maps (najpierw chwalona nawigacja Nokii później została wykupiona przez Microsoft).
Jest niezależna od połączenia komórkowego i działa za granicą bez drogiego roamingu.
Nie trzeba czekać, aż się uruchomi - działa od razu.
GPS jest złapany natychmiast, nawet w czasie postoju w garażu.
Nie wyczerpuje jej się bateria jak w komórce.
Podnosi atrakcyjność samochodu przy sprzedaży.
Tak zgadzam się z wszystkim uwagami Marcina. Myślę jednak, że większość osób ma wątpliwości z powodu konieczności odpłatnej aktualizacji map. Wynika to z sytuacji rynkowej, gdzie jest bardzo mocna konkurencja w postaci smartphone, które oferuja szybsze aktualizacje i bezpłatne (jak choćby wspomniane Here maps). Dlatego uważam, że jeśli Ford woła sobie tak dużo za tą opcję nawigacji to przynajmniej aktualizacje map powinny być rozsądniej skalkulowane. Nawet częsta podróż zagraniczna (przy wykupionym pakiecie danych + wcześniejsze załadowanie map off-line) będzie dużo tańsza.
A jeśli idzie o transmisję danych to i tak jej nie unikniemy. Gdyż niemieccy producenci aut (do spółki z Here i Amazonem) juz pracują nad mapami w"chmurze" - online. Tylko takie rozwiązanie ma szansę bytu juz w nieodległej przyszłości, I wiąże się to nie tylko z problemem ciągłej zmiany sieci dróg, ale przede wszystkim posuwającymi się pracami nad samochodem autonomicznym i innych związanych z tym lub podobnych usług. Nawet zwykły tempomat aktywny, juz powoli zaczyna korzystać z infromacji o ewentualnych korkach i zagrożeniach na drodze. Rozwiązanie problemu jest inne: obniżenie kosztów transmisji danych do wartości uzasadnionej - bo to co jest teraz w roamingu to rozbój na drodze. I tak jak roaming potaniał w ciągu ostatnich kilku lat, tak i przesyłanie danych też będzie musiało potanieć. A producenci aut powinni pracować nad nowymi gadżetami (czytaj: płatnymi opcjami) a nie uporczywie trzymać sztucznie ceny nawigacji przez: eliminowanie gniazd AV, redukcję liczby gniazd na kartę, ciągłe zmiany systemu i braku kompatibilności wstecz, blokowanie kart z mapami.
Myślę, że gdyby system miał odblokowaną jedynie prostą funckjonalność odwzorowania na ekranie tego co widać na ekranie smartfona, to mało kto korzystałby z innej nawigacji jak ta w smartfonie - nawet za cenę, że obsługa nie byłabyy przez ekran w samochodzie. Bark możliwości wjazdu do centrum miast, czy też nawet konieczność przejścia kilka przecznic z miejsca parkowania, definitywnie wskazuje na nawigację komórkową, jako tą lepiej spełniającą wymagania użytkowników
Ale sam chętnie doinstalowałbym nawigacje u mnie - ale za kilka stówek max - tyle to może to jest warte mając przed oczami wizję kolejnych wydatków na aktualizację map. Dlatego po cichu liczyłem, że może chociaż system bedzie mógł przeczytac mapy z Here :-( (które myślę z ebędą kontynouwane pod szyldem MS dla Windows Mobile).
A tak w ogóle zobaczymy co przyniesie Sync 3. No bo jeśli będzie umożliwiał wykorzystanie nawigacji z smartfona to wiele osób może się zdecydować na zmianę hardware Sync 2 -> Sync 3 niż sam upgrade Sync 2 o nawigację
cattani75 10-05-2016, 18:16 Sync3 pewnie będzie gadał po polsku, a to już spory plus. :-)
Co do Here i map dla Windows pisalem już o tym tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2591404
Co do Here i map dla Windows pisalem już o tym tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2591404
Tak, czytałem. Ale sprawa nie wynika z tego ze Here i MS się wycofują. Zmienia się model biznesowy z nawigacji klasycznej off-line na nawigacje dostarczaną online - tylko taka ma rację bytu w samochodach juz w niedalekiej przyszłości.
http://www.reuters.com/article/us-automakers-here-amazon-idUSKCN0WX2D8
Bump: Sync3 pewnie będzie gadał po polsku, a to już spory plus. :-)
Ja tam wolę angielski. Ćwiczę wymowę - do skutku - aż mnie zrozumie. Takiego nauczyciela-piły nigdy nie miałem :D
dziubek123 10-05-2016, 18:56 Myślę że zalety wypisane przez Brudnego Henryka są wystarczające by wydać te 10% kwoty wymaganej przez Forda.
Myślę że zalety wypisane przez Brudnego Henryka są wystarczające by wydać te 10% kwoty wymaganej przez Forda.
Tak zgadzam się w kwestii samej opcji nawigacji. Moje uwagi dotyczą kwestii aktualizacji i kosztów map. Te 10% to kropla w stosunku do tego ile kosztować bedzie aktualizacja map w okresie 5-7 lat, jeśli chciałoby się kupowac nową mapę u dilera raz na rok (a to moim zdaniem minimum aby utrzymać aktualność map na poziomie jaki np. obecnie oferuje google czy here). A niestety nieaktualna nawigacja nie ma wielu zalet
Witam po dłuższej przerwie...napiszę konkretnie...mogę wydać nawet te 250,- PLN na usługę aktywacji nawigacji w Focusie MK3 2012 Sync2 8" MyFord Touch (choć do końca w nią nie wierzę).
Najlepiej by było na odległość bo jestem z Poznania.
Czy ktoś pomoże?
Tu są informację - mój post (jestem z Poznania i po aktywacji :):
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=67595&page=11
Pozdrawiam
Filon69 oprócz postu mayaka nic tam nie widać :roll:
BrudnyHenryk 10-05-2016, 22:21 Jak będzie czas to zamierzam potestować aktualizowanie map z here na androidzie przez kopiowanie na SD nawigacji - mam już przygotowany do tego nośnik SD z mapami do testów, ale na razie nie mam czasu zainstalować u siebie modułu multimediów, więc nie mam na czym testować (za moduł serdeczne dziękuję tedi_k). Realnie dopiero w wakacje ogarnę montaż sprzętu i wtedy będę mógł potestować kopiowanie map z androida.
Chyba, że ktoś jest chętny do rozgryzienia tego tematu?
Filon69 oprócz postu mayaka nic tam nie widać :roll:
Widać :-) musisz sobie wygląd przedstawić na "liniowy" (z prawej strony) - trochę angażu :)
Filon69 teraz jest OK, ale widzę tam twojego posta:
Dopowiem odnośnie nawigacji, bo gdzieś ktoś o to pytał, że w zegarach też się wyświetla informacja z nawigacji, ale warunkiem jest wyłączenie "symbolu samochodu". Jak symbol jest załączony ,to komunikatów brak
Niby prosta sprawa, ale wcale nie była taka oczywista w moim przypadku :P
U mnie tak nie jest, pisałem o tym tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2592434#post2592434
i tu z foto:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2592430#post2592430
sprawdzone i przetestowane. Nawigacja jak wyznaczysz cel, ma pierwszeństwo i zastępuje w tym miejscu znak samochodu.
jacek-k-wawa 10-05-2016, 23:01 odezwę się do Ciebie w tej sprawie
Jak będzie czas to zamierzam potestować aktualizowanie map z here na androidzie przez kopiowanie na SD nawigacji - mam już przygotowany do tego nośnik SD z mapami do testów, ale na razie nie mam czasu zainstalować u siebie modułu multimediów, więc nie mam na czym testować (za moduł serdeczne dziękuję tedi_k). Realnie dopiero w wakacje ogarnę montaż sprzętu i wtedy będę mógł potestować kopiowanie map z androida.
Chyba, że ktoś jest chętny do rozgryzienia tego tematu?
Nawigacja jak wyznaczysz cel, ma pierwszeństwo i zastępuje w tym miejscu znak samochodu.
Faktycznie! Dziś sprawdziłem jeszcze raz i samochodzik może być i komunikaty z navi się wyświetlają... nie wiem jak ja to wcześniej sprawdzałem, chyba byłem zbyt pijany ze szczęścia, że działa navi... :-)
Dzięki.
Koledze w Focusie nawigacja fabryczna też się w tym miejscu nie pokazywała, dlatego ja wcześniej o to wypytywałem.
Okazało się, że nie miał zaptaszkowanej opcji w ustawieniach.
Szkoda tylko, że czasami dziwnie skraca nazwy ;)
No bo jeśli będzie umożliwiał wykorzystanie nawigacji z smartfona to wiele osób może się zdecydować na zmianę hardware Sync 2 -> Sync 3 niż sam upgrade Sync 2 o nawigację
Sync3, który już jest w USA w niektórych modelach, nie ma funkcji phone mirroring - może wprowadzą to jakimś upgrade'm
http://www.computerworld.com/article/2985299/telematics/review-fords-sync-3-is-more-like-a-smartphone-but-theres-still-room-for-improvement.html
Nie oczekujmy (naiwnie), że producenci będą podcinać gałąź na której siedzą:
z rozmów z właścicielami VAGów z tą funkcją (chyba pojawiła się koło 2012 wraz z Golfem mk7), to nie jest to tak słodko: na ekranie radia można odpalać tylko część aplikacji z telefonu - te co są certyfikowane/autoryzowane, a podczas jazdy nawigacja z telefonu nie działa
Dodatkowo funkcja mirror działa tylko przy podłączeniu telefonu przez USB (przez bt i wifi nie)
Czy ktoś może potwierdzić powyższe?
BrudnyHenryk 11-05-2016, 10:08 Mirror link nie zadziała przez Bluetooth ze względu na ilość danych potrzebnych do przesyłu video i związane z tym zużycie baterii.
Tak, system VAG to tez kicha - widziałem w Superb S3. Tylko na postoju i na drucie. Ale ktoś się wkrótce wyłamie, może Koreańcy może Japończycy. A wtedy lawinowo wszyscy odblokują - bo ta funkcjonalność jest dla ludzi bardzi ważna. Jedynie co "uratuje" producentów to mapy w "chmurze" i przesył danych - ten kierunek jest priorytetowy, bo wpisuje się w wymagania auta autonomicznego. Wtedy radio będą musiałyby być wyposażone w moduły GSM, a importerzy mogą zawierać umowy z lokalnymi dostawcami GSM. Łatwiej będzie uzależnić info system od auta. Wtedy tradycyjna nawigacja z możliwością podmiany mapy na karcie SD będzie rarytasem. :razz:
BrudnyHenryk 15-05-2016, 09:04 Wczoraj zamontowałem moduł multimediów (dziękuję za niego tedi_k) i w końcu mogę korzystać z nawigacji :-) szewc bez butów chodził.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160516/f5762f7c1a3fd84147554a61e1599901.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160516/1df040b01f7f26bcdfea72ee3c237e59.jpg
I tu widać gdzie mam garaż ;-)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160516/27e0a5b3c5c686d5fa6fd118a1901276.jpg
(po resecie zgubił fixa)
Wczoraj zamontowałem moduł multimediów ...
Wejście video i AUX też podłączyłeś czy zostało "na później"?
|