Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Nie działająca elektryka drzwi tył

krzyskat
22-03-2015, 11:02
Witam.
Zakupiłem fokusa 2011r. Titanium z usterką elektryki tylnych lewych drzwi. Nie działa podnoszenie szyby oraz centralny zamek. W pozostałych drzwiach wszystko działa bez zarzutu. Sprawdziłem bezpiecznik w komorze bagażnika z obwodu tych drzwi i jest OK. Czy jest możliwy np. brak "masy", zdjąłem tapicerkę widać moduł drzwi. Czy ten moduł obsługuje całość tzn szyby i centralny zamek?, może to on jest uszkodzony. Proszę o pomoc bo nie mogę zamknąć drzwi samochodu.

Pitol321
23-03-2015, 14:28
Może "oczywista oczywistość", ale zapytam:
Czy sprawdzałeś kable idące z kabiny do drzwi, czy czasem nie są pęknięte lub przerwane?
Kiedyś w Xsarze miałem takie cyrki własnie z powodu pękniętego kabelka w przelotce do drzwi.

Czasem konieczne jest sprawdzenie czy jest "przejście" w kablach miernikiem, bo kabelek może nie powsiadać widocznego uszkodzenia (brak przerwania izolacji) lub być przerwany w już niewidocznym miejscu.

ffboy
23-08-2015, 14:06
Witam. Chciałbym odświeżyć temat bo u mnie też pojawił się problem zamykania tylnych lewych drzwi "z kluczyka". Po zamknięciu kluczykiem centralny zamyka wszystkie drzwi oprócz wspomnianych. Drzwi zamykam ręcznie przez przekręcenie blokady. Dodam, że przy późniejszym otwieraniu drzwi z kluczyka tylne lewe również się otwierają więc sygnał na otwarcie działa. wyłącznie nie zamyka. Elektryka szyby w tych drzwiach działa. Czy to może być wina samego zamka i jakiś przekaźników w tym zamku? Chciałem zakupić używany zamek, ale pomimo, że są opisane jako do drzwi lewych tylnych to różnią się ilością pinów niż zamek u mnie. Czy ktoś mógłby pomóc mi znaleźć zamek pasujący do mojego Focusa MK3 2012 r? Mój zamek ma numer BM5A-A26413-CC.

thomas77
23-08-2015, 20:44
spróbuj wpierw przeczyścic styki i cały zamek jakimś wd40 może coś nie łączy ?

ffboy
15-11-2015, 11:42
Chciałbym nadmienić, że drzwi naprawiły się same tzn. już się zamykają i otwierają wszystkie z pilota. dziwne. wychodzi na to, że winą nie był zamek. nie wiem czy to dobrze czy źle :)

Gaius1984
03-09-2016, 11:50
Cześć
Może ktoś z Was będzie w stanie pomóc mi ustalić co się stało z moim ff bo ja już zacząłem się poddawać.
Od razu przepraszam za przydługi post

Mianowicie w tylnych prawych drzwiach nie działa mi nic z elektryki, szyba ani centralny nie zamyka.
Byłem pewny, że nie dochodzi napięcie.
Z czynności które do tej pory zrobiłem :
*Bezpieczniki OK
*Rozebrałem boczek znalazłem taką śmieszną "centralkę do której wchodzi duża kostka z przewodami. Przełożyłem ją do lewych drzwi i tam działa prawidłowo
*Zamieniłem przyciski szyby miejscami też w lewych działa
*Odnalazłem w lewych drzwiach kabelek na którym zawsze jest napięcie - test w chorych i też jest prąd.
*sprawdzałem na który przewód przechodzi napięcie przy podnoszeniu opuszczaniu - i to już nie "przechodzi w chorych"
*ponowne sprawdzenie sterownika i znowu szok bo sterownik dobry
*sprawdzenie w chorych czy nie ma przerwy gdzieś na kabelkach - wszystko prawidłowo
*spięcie na krótko w zdrowych między kablem zasilającym a tym na który przechodzi przy opuszczaniu - efekt jak z przycisku - w chorych brak reakcji

Dodatkowo brak oświetlenia przycisku w chorych. Silniczek na 99% sprawny.
No i dodatkowo to, że w tych drzwiach nie zamyka się centralny

Jakieś rady?

fordfocus2
03-09-2016, 12:45
na słupku środkowym wyciągnij kostke i zobacz czy nie ma tam korozji i czy czasami nie zgnił kabelek

Gaius1984
03-09-2016, 13:23
na słupku środkowym wyciągnij kostke i zobacz czy nie ma tam korozji i czy czasami nie zgnił kabelek

To zapomniałem opisać - Było sprawdzone wygląda normalnie :(
Swoją drogą koszmarnie się go wyciąga.

jadja
03-09-2016, 19:40
Może trochę bez sensu, ale napięcie zawsze badamy czy jest "+" i względem jakiejś masy. Ale czy badałeś to napięcie względem masy drzwi? Lub czy kabel masowy (jeśli występuje) do tych drzwi jest OK?

Gaius1984
03-09-2016, 20:27
Może trochę bez sensu, ale napięcie zawsze badamy czy jest "+" i względem jakiejś masy. Ale czy badałeś to napięcie względem masy drzwi? Lub czy kabel masowy (jeśli występuje) do tych drzwi jest OK?

Masz racje tego jeszcze nie sprawdzilem :)
Jeszcze sprawdze w wolnej chwili czy napiecie jest takie samo jak w zdrowych... Moze gdzies jest jakis zwiekszony opor? Ma sens?

jaco171
28-01-2020, 20:03
Focus mk3 2013. Witam mam problem z centralnym zamkiem i szybą ,nie zamykają się pilotem przycisk od szyby też nie działa .Gdy otwieram klamką światła włączają się .Sprawdzałem przewody które wchodzą w drzwi są dobre.Miałem zdjętą tapicerkę i napięcie dochodzi do modułu.Proszę o dorady lub schemat elektryczny.

kriski
29-01-2020, 02:22
schemat elektryczny.

Schematy masz tu :

http://scheme.red-ford.ru/

technik08
29-01-2020, 09:15
Piszesz o przycisku w drzwiach kierowcy , czy w tylnych drzwiach ? . Jeśli w tylnych działa to jest problem z szyną CAN .

jaco171
29-01-2020, 17:58
Tylne drzwi brak reakcji na pilota i na zamykanie w środku włącznikiem do wszystkich drzwi .Przycisk szyby tył i z przodu u kierowcy nie działa pozostałe 3 działają ,jesli otwieram klamką zewnętrzną tylną ,to swiatła postojowe i w kierunkach działają.

technik08
29-01-2020, 20:08
Jeśli dobrze zrozumiałem tylnej szyby nie uruchomisz ani przełącznikiem w tylnych drzwiach , ani w drzwiach kierowcy . Jeśli napięcie do tylnych drzwi dochodzi , to obstawiałbym walnięty moduł drzwiowy . Sterowanie oknem i centralem z pilota odbywa się przewodem LIN .

jaco171
29-01-2020, 20:25
Jeśli dobrze zrozumiałem tylnej szyby nie uruchomisz ani przełącznikiem w tylnych drzwiach , ani w drzwiach kierowcy . Jeśli napięcie do tylnych drzwi dochodzi , to obstawiałbym walnięty moduł drzwiowy . Sterowanie oknem i centralem z pilota odbywa się przewodem LIN .

Przewód Lin czy idzie to sprawdzić czy podaje sygnał do modułu i jaki to morze być ?[kolor] .Drugie jesli przełożę moduł z tylnych prawych to powinien działać ,czy jest różnica prawy, lewy

technik08
29-01-2020, 21:07
W drzwiach złącze C1 pin 21 przewód szary z niebieskim paskiem . Jest to sygnał cyfrowy , bez oscyloskopu nic nie sprawdzisz . Moduły mogą mieć swoje adresy sieciowe , wtedy zamiana nic nie da . Cały czas opis ma sens jeśli okno reaguje na sterowanie z tylnych drzwi . Jeśli nie reaguje - to pewnie moduł .

jaco171
29-01-2020, 21:23
W drzwiach złącze C1 pin 21 przewód szary z niebieskim paskiem . Jest to sygnał cyfrowy , bez oscyloskopu nic nie sprawdzisz . Moduły mogą mieć swoje adresy sieciowe , wtedy zamiana nic nie da . Cały czas opis ma sens jeśli okno reaguje na sterowanie z tylnych drzwi . Jeśli nie reaguje - to pewnie moduł .

Tak jak pisałem okno nie reaguje z tylnych drzwi i centralny .Zastanawiam się co mi teraz pozostało z tym fantem zrobić szukać modułu tylnego lewego ?Proszę o porady.

technik08
29-01-2020, 21:29
Jeśli to dla Ciebie nie problem przełóż na próbę moduł z prawych drzwi . Jeśli nie masz w lewych drzwiach uszkodzonych silników , siłowników czy zwarć to nic nie powinno się uszkodzić . Najwyżej nie zadziała .

jaco171
04-02-2020, 17:17
Witam problem rozwiązany styk w gniazdku słupka skorodowany że już go nie było ,przewód sygnałowy szaro niebieski.

kurap
03-05-2020, 12:09
Witam

W lewych tylnych drzwiach w FF mk3 kombi nie działa, ani centralny zamek, ani elektryczne otwieranie szyby
sprawdziłem wszystkie połączenia są dobre zasilanie dochodzi bezpieczniki też dobre a mimo to nie działają powyższe elementy
wykryłem ze jedynie brak zasilania (około 6-7 volt) na jednym kabelku w porównaniu z drzwiami prawymi tylnymi , czyżby to był brak komunikacji a jak tak to gdzie wchodzą kable od tej własnie komunikacji poszczególnych drzwi
jeżeli ktoś wie proszę o podpowiedź.

pozdrawiam

dzwiedziu
03-05-2020, 12:36
Które i gdzie bezpieczniki sprawdzałeś?

jaco171
03-05-2020, 14:02
Miałem to samo ,te same drzwi problemem jest pin skorodowany wręcz go nie było w kostce w słupku karoserii.Kostkę można wyjąć po odkręceniu dolnej śruby mocującej drzwi i odchyleniu na bok.:)

kurap
03-05-2020, 17:22
Sprawdziłem bezpieczniki zarówno w bagażniku gdzie jest zasilanie do poszczególnych modułów każdych drzwi jak również bezpieczniki w kabinie,
kostka w słupku też sprawdzona wszystko dobrze u mnie jest tak jakby nie dochodziła ta komunikacja z magistrali i dlatego szukam gdzie jest podpięty tez przewód w magistrali

dzwiedziu
03-05-2020, 18:31
Pin 6 (szary z niebieskim - kolor od strony wiązki podłogowej, w drzwiach niemal wszystkie to czarne) to lin, komunikacja pomiędzy modułem kierowcy a pasażera za nim.

Yogy2
02-08-2020, 19:11
Witam, czy udało się rozwiązać problem? U mnie niestety to samo.

Wbsoprano
14-10-2021, 00:55
Mam to samo, rozwiązaliście problem?

tomekxo
17-05-2023, 19:38
Witam
Od wczoraj nie dziala centralny i elektryczna szyba w drzwiach z lewego tylu w Focusie MK3 z 2013 roku. Przy zamykaniu auta nie slychac zeby zamek "cykal" i sie po prostu nie zamykaja drzwi. Dodatkowo nie dziala tez opuszczanie i podnoszenie szyby w tych drzwiach. Ani z przycisku w drzwiach kierowcy ani w tych lewych tylnych.
Dzisiaj zdjalem boczek drzwi i podmienilem modul drzwi i bez zmian. Wypialem i wpialem wtyczke od zamka i tez nic.
Nastepnie zdjalem drzwi i po ciezkich bolach udalo mi sie rozpiac wtyczke z tej wiazki z drzwi do slupka. Okazalo sie ze jest zala zasniedziala, skorodowana. Oraz zobaczylem ze jedan pin sie ulamal i zostal w tej wiazce ktora wychodzi ze slupka.
I teraz pytanie. Jaki jest numer czesci tej wiazki ktora jest w drzwiach? (lewy tyl). Dodatkowo jak wyglada sprawa z ta wiazka ktora wychodzi ze slupka? Czy ona tez jest jakos do dokupienia jak by sie okazalo ze jest uszkodzona? Bo jednak ona tez byla zasniedziala i zostal w niej ten ulamany pin z tej wtyczki co wychodzi z drzwi. Tu tez bym potrzebowal numer czesci jezeli ktos zna.
Bo rozumiem ze to te uszkodzone wiazki odpowiadaja za to ze centralny i el szyby nie dzialaja?

griga
31-05-2023, 11:06
Witam
Udało się komuś to ogarnąć. Dziś rozebrałem po raz kolejny obie strony przełożyłem moduły i lewa strona nie chcę żyć. Napięcie dochodzi. Kabel od wtyczki samochodowej ten sygnałowy mierzyłem jest opór. Czy ktoś wie która to wtyczka w kabinie przy bezpiecznikach? Mam wrażenie że jest gdzieś uszkodzony kabel sygnałowy ale nie mogę zlokalizować. Piny we wtyczce całe