Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] regulacja temp. webasto
soulraver 29-03-2015, 11:21 Witam . Przymierzam się do zakupu mondeo wersja Ghia z ogrzewaniem postojowym. Mam pytanie jak ustawia się temp.grzania? Na pilocie jest tylko przycisk ON i OFF . Jest to wersja auta z Tym większym komputerem pokładowym (ale nie convers) oraz radiem z navi Blaupunkt travel pilot EX. W aucie nie ma żadnego dodatkowego wyświetlacza.
Nie ustawia się. Grzeje ma maksa. Po 30 minutach wyłącza się samo, ale wtedy w aucie jest już piekarnik.
Jak jest na dworze -10, włączam sobie 10-15 min wcześniej,
Jak koło 0, wystarczy 5 min wcześniej.
Plus to bardzo duży zasięg, w otwartej przestrzeni spokojnie działa z 400-500m.
Jak zmienisz pilota i centralkę na t100 HTM to będziesz miał podgląd temperatury np. we wnętrzu auta(tam gdzie zainstalujesz czujnik temperatury).Wtedy dokładnie będziesz wiedział kiedy wyłączyć webasto ;)
Tylko po zmianie centralki straci możliwość programowania czasowego ogrzewania oraz dogrzewania z webasto po rozruchu silnika, gdy jest zimny.
Ale możliwe że wystarczy zmienić pilota na wyższy model i zaprogramować :)
Hint który ostatnio odkryłem a nie ma go w instrukcji od mondeo: Wciśniecie na 10 sekund przycisków ON/OFF powoduje zmianę działania webasto na samo chłodzenie :) Przydatne w lecie.
Tylko po zmianie centralki straci możliwość programowania czasowego ogrzewania oraz dogrzewania z webasto po rozruchu silnika, gdy jest zimny.
Ale możliwe że wystarczy zmienić pilota na wyższy model i zaprogramować :)
Nic z tych rzeczy.Nic nie straci(wiem bo mam).Nie wystarczy zmienić samego pilota bo centralki T90 i T91 nie obsługują czujnika temperatury.
O widzisz. +1 dla Ciebie.
Oprócz T100HTM mam jeszcze Thermo Call TC3 z odczytem temperatury i odczytem napięcia akumulatora i wieloma jeszcze ciekawymi rzeczami.Nie będę się tutaj rozpisywał bo to nie jest o tym wątek.
soulraver 29-03-2015, 15:48 Ale ja nie mam mozliwosci programowania czasowego . Mam tylko przyciski ON i OFF .
Podaj konkretnie rocznik auta w którym jest to webasto poproszę
soulraver 29-03-2015, 15:50 Hint który ostatnio odkryłem a nie ma go w instrukcji od mondeo: Wciśniecie na 10 sekund przycisków ON/OFF powoduje zmianę działania webasto na samo chłodzenie :) Przydatne w lecie.
Czyli wtedy działają same wentylatory?
Bump: Mondeo mk4 rocznik 2007 wresja ghia 1.8 tdci 125KM
W 2007 roku nie było jeszcze pilotów do oryginalnego (montowanego w fabryce)webasto.Webasto zapewne jest dokładane(uniwersalny zestaw) i wtedy nie ma możliwości zaprogramowania czasowego/uruchomienia jednorazowego webasto z poziomu zegarów.
soulraver 29-03-2015, 15:56 Dodam tylko ,że jest on z grudnia 2007 wiec model 2008 ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Więc te dokładane webasto działa tylko na zasadzie grzanie na maksa i wyłączanie? Czy jest też możliwość schładzania w dokładanych webastach?
Strona 177
http://www.webasto.com/fileadmin/webasto_files/documents/country-folder/poland/Car/Technical-documentation/poland-car-parking-heater-technical-documentation-telestart-t91.pdf
Sprawdzanie trybu działania
Jednocześnie nacisnąć i przytrzymywać przyciski ON i OFF.
Dioda świeci:
kolor czerwony = tryb ogrzewania
kolor zielony= tryb wentylacji*
Dioda świetlna gaśnie:
– po zwolnieniu przycisków lub
– po upływie 3 sekund
* Proszę się zastosować do informacji w punkcie "Użytkowanie".
Zmiana trybu działania
Nacisnąć równocześnie, dwukrotnie w ciągu sekundy,
przyciski ON i OFF.
Po drugim naciśnięciu dioda zmienia kolor i świeci do momentu
zwolnienia przycisków (świeci przez maks.
3 sekundy).
Z chwilą zwolnienia przycisków nowy tryb pracy jest zapamiętany.
Sterowanie z pilota weszło w mondeo mk4/smax/galaxy mk3 dokładnie od 2.2.2009 rok.
Schładzanie to domena przede wszystkim uniwersalnych zestawów,czyli pewnie takiego zestawu jaki Ty posiadasz.
Sprawdź to.Odbywa się to po przez 2 krotne wciśnięcie jednocześnie przycisków ON i OFF.Po tym zabiegu dioda w pilocie zmienia barwę na zieloną.
Pozostaje tylko pytanie,czy jest cała instalacja potrzebna do zmiany ogrzewania z trybu grzania na wietrzenie(opcja zwana także lato/zima).
soulraver 29-03-2015, 16:12 Dziękuję koledzy za pomoc . Sprawdzę te tryby .Jedno małe pytanie : Czy funkcja schładzania przez webasto to tylko załączanie wentylatorów czy również jest połączone z klimatyzacją i wykorzystuje pracę sprężarki?
Jakim cudem miałaby działać sprężarka od klimy na postoju g:galy
Załącza pompę wodną(nie wszystkie ogrzewania) i wentylator w kabinie.
soulraver 29-03-2015, 16:19 Tak pytam bo nigdy nie miałem ogrzewani postojowego ale w zasadzie to logiczne że nie może to działać bez uruchomnionego silnika . Dzięki za pomoc , obczaję te webasto
|