Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Usterka poziomowania xenonów po wypięciu/wpięciu kostki lampy
Podczas wymiany postojówki wypiąłem kostkę od lampy. Po jej wpięciu wywaliło mi błąd na desce o usterce oświetlenia przedniego. Sprawdziłem je i wszystko działało, więc moje podejrzenie padło na poziomowanie, które faktycznie przestało działać. Żeby było ciekawiej, ani jedna ani druga lampa się nie poziomuje. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Kasacja błędów wystarczy, czy będę musiał grzebać w kabelkach i szukać co się mogło spalić z byle powodu wypięcia kostki? Wyprzedzając pytania - lampy/stacyjka były wyłączone przy odpinaniu kostki, więc nie wiem skąd błąd. Odpięcie/zapięcie akumulatora nie przyniosło skutku.
Prawdopodobnie za słabo docisnąłeś kostkę lampy. Jak wiadomo bardzo ciężko się wypinają, ale przy wpięciu też trzeba się przyłożyć...
Prawie prawie. :) Okazało się jednak, że za mocno docisnąłem kostkę. Winowajca - zgięty pin w kostce lampy. Piny są dosyć długie, a kabel z kostką przy samochodzie krótki, więc pewnie nieuważnie go wkładałem i zagiąłem. Udało mi się go odprostować bez ułamania i jakimś cudem założyłem kostkę. Wszystko wróciło do normy, bez komputera i kasowania czegokolwiek.
Xenon znowu się poziomuje i nic mi nie wyskakuje na desce. :)
A który dokładnie pin poprawiałeś?
Tapnięte z Szajsunga MkIV
A który dokładnie pin poprawiałeś?
Pewnie 13 lub 14.
Były dobre a poziomowania dalej nie ma. Jakieś inne pomysły?
Jakieś inne pomysły?
Może zacznij od podpięcia pod kompa...
Skoro zacząłem pisać na forum to znaczy, że wyczerpałem wszelkie możliwe pomysły.... czyli:
- podpięcie pod kompa
- wymiana modułu HCM
- przejrzenie wszystkich wtyczek i kostek od lamp i czujników
- groźby pod adresem auta :)
Jedyne co zauważyłem to, że przedni czujnik poziomowania na równym pokazuje - 5 stopni (tylny pokazuje 0). Czy ktoś z xenonem mógłby sprawdzić jakie ma wartości u siebie?
Wszystkich wtyczek, tj. również C21-A/B, C12-A/B, C23-A/B, C44-A/U?
Tak. Podejrzenie padło na silniczek regulacji w lampie
A może po prostu jak miałeś zgięty ten pin i był on od silniczka to trzeba zrobić na nowo poziomowanie IDS-em i błąd zniknie.
W ogóle były sprawdzone błędy ???????????
Silniczek podłączony na próbę - diagnoza okazała się trafna :). Wymiana jak przyjdą niezbędne narzędzia.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160316/7dcaa2048670aa9d8133870ecc0bdac7.jpg
Narzędzia przyjechały - dzisiaj naprawa :)
Naprawa dokonana :). Udało się wymienić silniczek bez rozklejania lampy :). Samopoziomowanie wróciło :)
Witam
Minęło już trochę czasu ale czy mógłbyś napisać gdzie kupiłeś silniczek?
Jest taka stronka z częściami do lamp xenon. Poszukam I tu wklepie.
Najpierw odczytaj błędy bo czasem pada też moduł
http://exfan.es24.pl/opis/7820397.html
dj_rybson 24-10-2016, 19:37 Hej Juzek
napisz proszę jaki miałeś dokładnie objaw uszkodzenia silniczka poziomowania. Oba reflektory się nie poziomowały przy uruchomieniu ?czy tylko jeden ?
Wczoraj zdemontowałem prawą lampę do czyszczenia, podpiąłem ją po 2 godzinach, wszystko ładnie świeci ale pojawia się komunikat odnośnie usterki przednich świateł. Zauważyłem, że obie lampy nie poziomują się teraz wcale.
Posprawdzaj wiązki i wtyczki - tą wpinaną w środku do silniczka i główną w komorze silnika wpiętą do reflektora.
wysoki_22 25-10-2016, 06:58 i sprawdź bezpiecznik nr 39 (15A) w komorze silnika - odpowiedzialny za zasilanie modułu oświetlenia. u mnie on był winien całej usterki...
dj_rybson 25-10-2016, 17:17 Posprawdzałem wiązki kabli, wtyczkę, gniazdo, bezpiecznik. Wszystko wygląda poprawnie. Nadal mnie dziwi dlaczego po wyciągnięciu jednej lampy i ponownym montażu nagle przestało działać poziomowanie w obu lampach. Jutro podepnę się do komputera, zobaczmy co podpowie.
A czujniki pokazują cuś?
dj_rybson 25-10-2016, 21:15 Myślę, że czujniki nie mają w tym przypadku znaczenia. Jak już pisałem wcześniej, przed zdemontowaniem lampy nie było nigdy problemów ze światłami. Zaczynam żałować, że ją w ogóle wyciągałem.
toomekk6 26-10-2016, 10:24 Ja też ostatnio wymieniłem xenony. Jedną lampę odpialem a drugiej nie. I po włączeniu lampy poszły do dołu do góry i i potem znowu do dołu i tak zostały. Podpięcie pod kompa, wyskoczył błąd prawego silniczka. Po wykasowaniu błędu wszystko działa jak należy ;)
Sądzę, że wynika to z faktu odpinania wtyczek przy podłączonym akumulatorze :) ta elektronika jest tak delikatna, że nawet ładunki statyczne są odbierane jako sygnały :)
Jeszcze jeden pomysł - może głupi ale sprawdzenie nic nie kosztuje. Podładuj akumulator i wtedy sprawdź działanie lamp.
dj_rybson 26-10-2016, 18:56 No i magia Panowie, podchodzę dziś do pacjenta z ELMą i chyba się wystraszył. Zero błędów, lampy nagle się kalibrują. Nadmienię, że nie zrobiłem kompletnie NIC.
Bądź tu mądry.
Mimo wszystko będę się przyglądał sytuacji ale mam nadzieję, że problem nie powróci a jeżeli tak to na pewno napiszę.
Dziękuję wszystkim za sugestie, niech będzie dla potomnych ;)
Pozdrawiam
Cześć. Odgrzeję kotleta.
Również mam problem z poziomowaniem.
===HCM DTC C1A03:14-6C===
Kod: C1A03 - Przedni lewy czujnik wysokości
Dodatkowe symptomy usterki:
- Obwód zwarty do masy lub otwarty
===VDM DTC C1A03:11-AF===
Kod: C1A03 - Przedni lewy czujnik wysokości
- Obwód zwarty do masy
Po sprawdzeniu miernikiem wtyczki czujnika poziomowania, na pinie nr 5 brak zasilania 5V.
https://images84.fotosik.pl/1031/7305cd6f37a903ce.png
I teraz pytanie. Którędy leci wiązka do kabiny? Jaki odcinek trzeba przejrzeć? Mogło coś się przetrzeć między budą a plastikowym nadkolem gdzie wchodzi wiązka?
Ze schematu wynika, że ta linia 5V leci do pinu nr 8 we włączniku świateł w kabinie.
Nie mierzyłem jeszcze omomierzem przejścia między pinem 8 włącznika świateł a pinem 5 wtyczki czujnika poziomowania.
Samo wyjście 5V na włączniku świateł raczej jest OK, skoro do tylnego czujnika prąd dochodzi a to jest ten sam kabel, tylko rozgałęziony za C23 (Split SP406).
Z góry dziękuję za pomoc. :)
PS. Gdzie znajduje się gniazdo C-12 A/B ?
EDIT:
Czyli pozostaje mi sprawdzenie czy dochodzi te +5V do pinu 25 w złączu C12, i oczywiście sprawdzenie przejścia na kabelku od pinu 5 czujnika do pinu 25 złącza C12. Jeśli nie ma przejścia to mamy winowajcę - przerwany kabelek na drodze C12->czujnik.
Dobrze myślę?
jeśli masz podejrzewania że przerwany jest kabel, to wystarczy dowolny miernik aby sprawdzić przejście na drodze od wtyczki przedniego czujnika do wtyczki modułu HCM (sterującego ksenonami) - skręcasz koła na maks w lewo (albo zdejmujesz przednie lewe) i wykręcasz schowek przed pasażerem aby dobrać się do HCMa
Temat już ogarnąłem. Wadliwy był czujnik. Sterownik dodatkowo odłączał jego zasilanie stąd brak 5V na wtyczce. Po wymianie i jako takiej kalibracji Forscanem jest OK.
Potrzebuję jedynie IDSa aby wykonać pełną kalibrację "na ziemi" gdyż Forscan tego nie potrafi a robi kalibrację jedynie w położeniu zerowym dźwigienki czujnika co jest do niczego, bo po "kalibracji" i tak sygnał z tego czujnika jest błędny a z pozostałych 3-ech prawidłowy.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
lukasz.. 31-01-2019, 20:37 Naprawa dokonana :). Udało się wymienić silniczek bez rozklejania lampy :). Samopoziomowanie wróciło :)
Jak wymienić ten silniczek?
Dojście przez żarówkę doświetlania zakrętów. Przyda się zestaw kluczy torx, klucz imbus nr 7 do ruszania regulacją i chuda rączka.
Nastukane na szklanym ekranie
lukasz.. 01-02-2019, 07:56 Dojście przez żarówkę doświetlania zakrętów. Przyda się zestaw kluczy torx, klucz imbus nr 7 do ruszania regulacją i chuda rączka.
U mnie po włączeniu świateł niby jakiś mały ruch wykonuje ale do góry nie podnosi też tak miałeś?
Na początku tak. A potem schował się jak żółw w skorupie i nie ruszył.
lukasz.. 01-02-2019, 08:57 to jest ten co zaznaczony ?
https://drive.google.com/file/d/1nVCF85m3whAvoiye09hA8gla1meWiQbL/view?usp=sharing
To jest jabłko od niego
lukasz.. 01-02-2019, 11:40 kurde wykrecic to to jakas masakra
No :-) męczyłem się trzy godziny
lukasz.. 01-02-2019, 12:22 jedną śrubkę udało mi się odkręcić ale tej drugiej to praktycznie nie widać a jak ją wykręcić to nie mam pojęcia
Chuda rączka i po ułamku milimetra dasz radę. Regulacją pokręć by cofnąć cały wózek z silniczkiem.
lukasz.. 01-02-2019, 12:49 tą śrubkę odkręciłem, regulacją kręcę ale nadal twardo to siedzi
Mam odkręcone. Numer 6h52-13k198-ba niestety na tą chwile - nieosiągalny.
A u mnie raz poziomują, innym razem "klapnięte" całkowicie na dół, po kilku uruchomieniach znowu wszystko ładzia... dodam, ze lamp od roku nie ruszałem, a usterka wyskakuje od trzech dni, wkurzające
Czy przerobka ksenon na koito może mieć jakikolwiek wpływ na całkowity brak poziomowania lamp? Od jakiegoś czasu już nawet nie drgają mu górze, cały czas świeca max w dół. Konputer pokazuje uszkodzony silniczek krokowy, aczkolwiek mało prawdopodobne wydaje mi się, żeby oba silniczki padły dokładnie w tym samym czasie. Styki w kostce sprawdzone, czysciutkie jak nowe, nie da się tak jeździć A pomysłów mi już brak... wizyta u elektryka najbliższy termin za trzy tygodnie
U mnie jak padł silniczek w lewej lampie to było tak samo
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
U mnie jak padł silniczek w lewej lampie to było tak samo
Rolniczej tobie też padał "stopniowo"? Tzn raz poziomowal raz aż w końcu obie lampy na dobre przestały poziomowac?
Tak
Mógłbyś jeszcze napisać jak doszedłeś do tego że to akurat lewy silniczek? Jak go sprawdziles?
podlacz komputer i tyle
No to przecież napisałem że podłączyłem, ale jak mówię, dziwne dla mnie że oba jednocześnie padły, dlatego do końca nie wierzę komputerowi
miałem błąd silniczka. podmieniłem ze zdrowej lampy. błąd przeszedł na drugą. wymieniłem i po temacie
Taka sytuacja Panowie. Wczoraj przed zmianą kół podjechalem na myjnie, wyszlapałem samochód i dobrze alu umyłem przed ich składowaniem na sezon zimowy(później w domu oczywiście jeszcze ręcznie je "dopucowałem"). Wyjeżdżam od wulkanizatora i widzę że już nie pali sie usterka oświetlenia. Wieczorem wsiadam, jadę i lampy świecą normalnie, poziomują się, dzisiaj w rano w drodze do pracy też wszystko w porządku.
Nasuwa mi się taka myśl. Nie wiem do końca na jakieś zasadzie działają czujniki poziomowania ksenon, ale czy jest możliwość że jakieś błoto, mały kamień ja zablokowały?? No bo ewidentnie zaczęły działać po umyciu autka, dobrze wypłukałem nadkola i może w jakiś magiczny sposób czujniki właśnie się umyły/wypłukały? Czy dobrze myślę, że tak mogło się stać?
Hallo... jest ktoś obeznany, może jakiś mechanik, który może potwierdzić moje myślenie lub mnie wyśmiać?
Odczyt czujników z forscana się przyda
Witam,
Podbije trochę temat.
Mam problem z niedziałającym poziomowanie w MK4 po lift, po podpięcia do ForScana takie info:
===HCM DTC B1A57:87-27===
Kod: B1A57 - Lewy silniczek ustawiania reflektora
- Brak komunikatu
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł regulacji reflektorów
===END HCM DTC B1A57:87-27===
===HCM DTC B1A58:87-27===
Kod: B1A58 - Prawy silniczek ustawiania reflektora
- Brak komunikatu
Status:
===END HCM DTC B1A58:87-27===
===HCM DTC B1C98:13-2F===
Kod: B1C98 - Obwód prawego kierunkowskazu
- Otwarty obwód
Status:
===END HCM DTC B1C98:13-2F===
===HCM DTC B1C99:13-64===
Kod: B1C99 - Obwód lewego kierunkowskazu
- Otwarty obwód
Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Test nie został ukończony
===END HCM DTC B1C99:13-64===
Spotkał ktoś coś takiego ?
Kostki?
Czy odrazu brać się za silniczek ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
i sprawdź bezpiecznik nr 39 (15A) w komorze silnika - odpowiedzialny za zasilanie modułu oświetlenia. u mnie on był winien całej usterki...
Temat ogarnięty bezpiecznikiem - dzięki wysoki_22
https://media2.giphy.com/media/ietk9bNd6xIsOdXJHo/giphy.gif
Sent from my iPhone using Tapatalk
marimart 18-08-2021, 18:43 A miał ktoś problem z takim nr. błędu B1A59
Też mi wyświetla na liczniku "usterka oświetlenia"
predssj4 28-06-2022, 12:35 Przyłączam się do tematu z kodem błedu: C1A03 - Przedni lewy czujnik wysokości.
Błąd pokazuje sie na Coversie+ jako zółta kropka z przodu samochodu.
Nie pojawiło się to raz i zostło na zawsze. Przy jeździe błąd się pokazywał i znikał. W ciągu minuty potrafił pokazać się i zniknąć kilka-kilkanaście razy. Od jakiegoś czasu błąd świeci się ciągle. Kasowanie ForScanem nie pomogło. Żadnych innych zabiegów nie robiłem.
Dodam, że jazda była na światłach dziennych (soczewki bi-xenon nie były włączone). Nie zależnie czy są włączone czy nie - błąd się pokazuje. Regulacja nie działa - pozostaja w dolnym położeniu.
Mam wrażenie, że coś gdzieś może nie łączyć. Jakieś pomysły ?
Cześć,
W moim mondziaku pojawił się błąd oświetlenia przedniego, okazało się, że problemem jest tylny czujnik poziomowania świateł. Dzisiaj sprawdziłem przewody, piny i wygląda wszystko ok. Prawdopodobnie padł czujnik (fomoco 8g9n-3c492-aa) na czujniku jest oznaczenie RL, z tego co czytałem występują również FL, FR i RR. Pytanie czy przy kupnie zamiennika lub używki ma to znaczenie? Mają takie same numery różnią się tylko tym opisem. Dzięki za pomoc.
darmodziej 18-02-2023, 14:36 RL, czyli lewy tył.
No tak tylko, że na tym czujniku są 2 numery, 8G9N-3C492-AA BL3KA i 8GN9-5B738-BA BL3KA i już sam nie wiem, którym się sugerować...
Taki czujnik jako zamiennik się nada?
https://allegro.pl/oferta/czujnik-poziomowania-swiatel-ford-mondeo-iv-4-07-13203382225
darmodziej 18-02-2023, 15:16 Tego to nie wiem. Ja tylko wyjaśniłem, co mogą oznaczać litery RL.
|