Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?

Strony : 1 2 [3] 4

satjow111
09-09-2016, 20:37
Drodzy użytkownicy dizelków (i benzyn też) pamietajcie ze auto przy wymianie oleju powinno być moco rozgrzane!!!! Nie wystarczy aby wskazówka temp. Poszla na 90 st. Bo to tylko temp. Cieczy chlodzacej a nie oleju....

Myśle, ze autem trzebe pojezdzic dobre 30 - 50min zeby olej byl dostecznie rzadki aby łatwo wpłynął.
P.s
Ostatnio pojechałem na wymiane moim Vitem po 6h jazdy non stop - 10 l oleju zlecialo migiem a teraz miesiac po wymianie olej nadal ma bursztynowy kolor..

ciafka
10-09-2016, 06:47
Drodzy użytkownicy dizelków (i benzyn też) pamietajcie ze auto przy wymianie oleju powinno być moco rozgrzane!!!! ...

Oj chyba kolegę poniosło... Mocno rozgrzane raczej nie powinno być bo można zimnym olejem w dużej ilości zrobić małe kuku silnikowi. Dojazd do warsztatu spokojnie wystarczy, nawet jak jest 3 minuty od domu.

Bump: A ja polecam Comma, dobra oliwa i przynajmniej nikt jej nie podrabia więc na podróbkę się nie trafii. Co innego millersy castrole i motule. Tam nigdy nie wiadomo co w srodku siedzi...

Jak się kupuje w mięsnym spod lady, to faktycznie w baniaku może co innego być :mrgreen:. Albo na alle... za 30% normalnej ceny, bo taki farciarz jestem. A jak się kupi w normalnym sklepie handlującym olejami jest OK, zwłaszcza Millers, który produkowany jest tylko w jednej fabryce w UK (przynajmniej tak utrzymują).

bestia150
10-09-2016, 08:18
Kolega nigdy oleju sam nie wymieniał stąd takie głupoty pisze... Powodzenia w jego spuszczaniu, gdy ma >100st.

Marian010
10-09-2016, 13:04
Witam, przymierzam się do wymiany oleju w moim Fordzie i nie wiem na jaki wymienić 5w30 czy 10w40 nigdzie nie znalazłem informacji jaki był stary a poprzedni właściciel nie powiedział jaki jest wlany który powinienem wlać do 2.0 i ile na jednym forum znalazłem że 4.8 l a na innym że 5.5

edmun
10-09-2016, 21:34
A wiesz że pełną informację na ten temat znajdziesz w instrukcji obsługi? Wraz z dokładnym olejem i jego potrzebną ilością?

Marian010
10-09-2016, 22:43
Niestety mam wszystkie książki po niemiecku (nie umiem tego języka) szukałem polskich Pdf. z instrukcjami ale nie kojarzę w nich wzmianki o oleju

grzesiekg1
10-09-2016, 23:55
Niestety mam wszystkie książki po niemiecku (nie umiem tego języka) szukałem polskich Pdf. z instrukcjami ale nie kojarzę w nich wzmianki o oleju

No to po naszemu: http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi/Archiwum/Instrukcje_Obslugi_starsze

a tu w wersji HTML http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi

// edycja
W instrukcji HTML informacje na temat olejów znajdziesz w: Przeglądy okresowe i obsługa > Specyfikacje techniczne

Marian010
11-09-2016, 09:48
czyli na przykład jeśli dobrze wyczytałem powinienem kupić 6l oleju np: Motul SPECIFIC 913C 5W-30

gkowalczyk
12-12-2016, 11:37
Witam,

Nadszedł czas wymiany oleju w samochodzie Focus 1,6TDCI 95km, przebieh 150tyś z DPF, w tamtym roku wlewałem Castrol Magnatec 5w30 A5, w tym roku pojawiły się nowości i już jest słabo dostępny, jakie oleje stosujecie?

Fulara
12-12-2016, 11:53
hu hu :569:

gkowalczyk
13-12-2016, 09:04
Podsumowując te 50 stron dużo osób polecało ten olej :
MILLERS OILS EE LONGLIFE ECO 5w30 - BRAK INFORMACJI ZE DO DPF?
albo klasy premium wg opisu na stronie: MILLERS OILS XF LONGLIFE ECO 5w30
ten polecany do forda, ale nic nie jest napisane , że do DPF..
ale np olej : MILLERS OILS XF LONGLIFE C1 5w30
jest napisane że do DPF ale nie do Forda

KTÓRY W KOŃCU WYBRAĆ??

Fulara
13-12-2016, 09:05
ten do forda

gkowalczyk
13-12-2016, 09:33
Ale nie ma normy acea c1 do dpf..

slawek-kali
13-12-2016, 09:34
Bierz Magnateca A5 i problem z glowy..

gkowalczyk
13-12-2016, 09:46
Ten też nie ma specyfikacji do dpf:)

slawek-kali
13-12-2016, 09:51
Powaznie :D A to ciekawe ze wszystkie ASO go zalewaja w calej europie...
ehh jak kon pod gore, powaznie ;)

Fulara
13-12-2016, 10:00
albo silnik, albo dpf

nie można zjeść ciastka i mieć ciastka :)

kumpel Fordzika
13-12-2016, 12:10
Podsumowując te 50 stron dużo osób polecało ten olej :
MILLERS OILS EE LONGLIFE ECO 5w30 - BRAK INFORMACJI ZE DO DPF?
albo klasy premium wg opisu na stronie: MILLERS OILS XF LONGLIFE ECO 5w30
ten polecany do forda, ale nic nie jest napisane , że do DPF..
ale np olej : MILLERS OILS XF LONGLIFE C1 5w30
jest napisane że do DPF ale nie do Forda
KTÓRY W KOŃCU WYBRAĆ??
Ale jeśli spełnia właściwa normę fordowską do Twojego silnika np do mojego 913 D do Twojego pewnie też więc lej śmiało i nie bierz do głowy. Ciesz się z wydania pieniędzy na lepszy olej i poprawy tym samym nastroju kierowcy, a może i życia silnika :)

Powaznie :D A to ciekawe ze wszystkie ASO go zalewaja w calej europie...
ehh jak kon pod gore, powaznie ;)
A może dlatego, że względy ekonomiczne wskazują wybór na ten olej ? Setki tysięcy samochodów zalewanych ciut tańszym nawet olejem wyjeżdżających z fabryk to grube miliony dolarów oszczędności dla koncernu, a jak jeszcze sprzedaje się ten sam olej we wszystkich ASO to zbyt jest ogromny wiec i cena u producenta pewnie bardzo atrakcyjna. Zapewne też spełnia normy producenta do danego silnika.
Patrzmy trochę ekonomicznie na sprawy olejowe. Spójrzmy na miski olejowe np mojego Focusa ze starszym silnikiem gdzie księgowi jeszcze bardzo nie szaleli a np z nowszym 1,6 TDCi. w moim 5,6 lita, w nowszym u kolegi 3,6 litra. 2 litry różnicy przemnożone przez tysiące samochodów daje wagony, albo i pociągi cystern oszczędności na olej w fabrykach. Według księgowych zapewne 2 litry by wystarczyły do smarowania :D
Podobnie z oponami. Fabryczny montaż to zazwyczaj ekonomiczna półka ogumienia, podobnie z olejami. Tymi w skrzyniach biegów także. Warto je wymieniać po kilkudziesięciu tys km na olej koszerniejszy ;).

slawek-kali
13-12-2016, 12:21
A wiesz ze silniki sie zmieniaja? zreszta to takie gadanie o niczym..

kumpel Fordzika
13-12-2016, 12:39
A wiesz ze silniki sie zmieniaja? zreszta to takie gadanie o niczym.. Jak najbardziej masz rację. Zmieniają się silniki, zmieniają się smarowidła, ale nigdy fabryczny olej, ani fabryczne opony nie będą wysokich lotów w budżetowym samochodzie jakim jest Focus. Dobrze wiemy, choć czasem o tym zapominamy że auta się produkuje nie do nas uszczęśliwiania, tylko do na nas zarabiania :D
a pogadać zawsze można chociażby o byleczym jeśli rozmowa trzyma fason :)
W poprzednim aucie też germańskim jeździłem przez kilkadziesiąt tysięcy km walcząc z serwisem na ichnim fabrycznym oleju 5W30 którego silnik spalał blisko max normy zużycia oleju na 1000km czyli pierdzielone kosmiczne 0,8 litra na każdy 1000. Robili mierzyli na ichnim oleju kazali jeździć. Silnika nie remontowali bo tych magicznych 0,8 L nie przekraczał. Walczyłem z nimi jako z wadą ukrytą samochodu. Po 60 tys km zacząłem jeździć na porządniejszym Valvoline Synpower 5W30 spełniający wymagania producenta i ZONK, bo tego oleju spalał mi 0,3 max 0,4 L na każde 1000 km czyli 2x mniej, czyli który był lepszy, przynajmniej dla tamtego silnika ? ;)

TomQ62
13-12-2016, 16:42
Bierz Magnateca A5 i problem z glowy..

Nie chcę być nieuprzejmy, ale Ty chyba nie lubisz swojego samochodu?
Z drugiej strony on jest Twój i możesz zalać silnik nawet przechodzonym smarowidłem z lokomotywy spalinowej. Jednak dlaczego źle życzysz silnikom kolegów z forum?

Castrol to ostatni olej jaki zdecydowałbym się wlać do kosiarki trawników. Na dowód postaram się odszukać zdjęcia elementów dwóch silników z identycznych samochodów Audi, kupionych w salonie w tym samym dniu przez dwóch braci. Po ok. 300 kkm jeden zajeżdżony trup, drugi w niezłym stanie. Zgadnij na jakim oleju jeździł ten pierwszy, a na jakim drugi?

wtsz
13-12-2016, 17:54
Na dowód postaram się odszukać zdjęcia elementów dwóch silników z identycznych samochodów Audi, kupionych w salonie w tym samym dniu przez dwóch braci. Po ok. 300 kkm jeden zajeżdżony trup, drugi w niezłym stanie. Zgadnij na jakim oleju jeździł ten pierwszy, a na jakim drugi?
Zgadzam się.

Może to nowość na forum (pisałem rok temu), ale do forda leję Ravenola. Olej z doskonałą bazą syntetyczną, nieźle doładowany dodatkami. Polecam FEL 5W30.

kumpel Fordzika
13-12-2016, 20:14
do forda leję Ravenola. Olej z doskonałą bazą syntetyczną, nieźle doładowany dodatkami. Polecam FEL 5W30.
Dzięki, bardzo ciekawy i niemiecki olej :) ceny też nie zabijają. Spełnia fordowskie aprobaty i tą najważniejszą HTHS czyli niską lepkość w 150 st C , w tym przypadku > 2,9 czyli jak Ford wymaga przy lepkości 5W50.
Ciekawy ten olej bo ma dość wysoki wskaźnik lepkości aż 174 rzadko spotykane no i rzadko spotykana liczba TBN 5,6 ledwo gdy inne mają 8 albo 10 czyli jak wnioskując nie ma za wysokich własności myjących. Chociaż może wcale o tym nie świadczyć. Tu karta produktu dla smakoszy:

http://www.ravenol.pl/karty/1111123.pdf

tu chyba można kupić i chyba to w pełni syntetyczny olej

http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/ravenol/ravenol-fel-5w30-cleansynto-a5-b5-c2-5l,p1114273915

TomQ62
13-12-2016, 21:23
Tu jest tańszy.
http://olejravenol.pl/opis/8083714/olej-ravenol-5w-30-fel-5w30-5l-psa-b7122290renault-rn0700ford-wss-m2c913-a.html

Matych
14-12-2016, 00:13
A może wreszcie zrozumiecie w że silnik silnikowi nie równy bo dzisiejszy silnik to śmieć na 200-300 tysi,że częśc z was ma dwa razy większy przebieg niz wam się wydaje że w niektórych olej był niezmieniany bo was oszukali w ASO i przestaniecie bajki pisać o cudownych olejach i uzdrowieniach.Wiele juz widziałem w życiu jeśli chodzi o oleje ich branie i przebiegi.

ministerq
14-12-2016, 07:18
I to jest ten głos rozsądku który definitywnie zakończy wszelkie dyskusje o olejach na tym forum!!!1

:D

kumpel Fordzika
14-12-2016, 07:19
Ale po co tak gwałtownie ;) wiadomym powszechnie jest, że z 90% aut z drugiej, trzeciej ręki ma cofane liczniki, szczególnie te importowane jako lekko uszkodzone ;) inaczej ludzie to robiący nic by nie zarabiali :D
Z drugiej strony medalu to co nam żałować lepszych olei jak się od tego samopoczucie kierowcy poprawia :) Ludzie maja różne hobby :)
Dobry olej nie jest zły, szczególnie gdy starannie dobrany i trafimy na uczciwego producenta.
Z trzeciej strony medalu ciekawi mnie ostatnimi czasy trochę dyskusyjny parametr HTHS czyli lepkość w 150 st C. Często i gęsto jest nie do odszukania w jakimś danym oleju, a jak czytam i słucham mądrych ludzi to właśnie ten parametr narzuca nam czy lejemy jakikolwiek olej 5W30 czy olej spełniający normę fordowską Ford WSS-M2C-913D czy 913C.
Zgłębiam temat olei i widzę, że walą nas producenci strasznie. Gdzieś tam chyba na forum Toyoty wyczytałem, że ten Motul Specyfic 5W30 913D to też bywa w wersji niby syntetycznej, bo od cholery ma mineralnej bazy. Podobnie z innymi olejami. Przyjdzie zwariować i się nie dziwię, że ludzie temat oleju olewają i formulę w ASO zamawiają. Nawet się rymuje. Rozgarnąć temat tak aby kupić prawdziwy syntetyk jak za dawnych czasów chyba się nie da. Mam do wymiany 3 miesiące i chyba nie da rady przez ten czas wybrać prawdziwie syntetycznego oleju :D
Na przykład rzeczony RAVENOL
http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-samochodowe/ravenol/ravenol-fel-5w30-cleansynto-a5-b5-c2-5l,p1114273915
w opisie na sklepie jest, że spełnia aprobatę 913 D, a na opakowaniu niestety, że 913 A/B/C więc starsze, niższe. Pojadę do ASO na przegląd i będzie dyskusja zbędna.

.... bo dzisiejszy silnik to śmieć na 200-300 tysi,.... 250-300 tys km trwałości silnika w budżetowym zwykłym samochodzie dla Kowalskiego uważam za całkiem uczciwe, a nawet bardzo sensowne.

TomQ62
14-12-2016, 10:35
A może wreszcie zrozumiecie w że silnik silnikowi nie równy bo dzisiejszy silnik to śmieć na 200-300 tysi,że częśc z was ma dwa razy większy przebieg niz wam się wydaje że w niektórych olej był niezmieniany bo was oszukali w ASO i przestaniecie bajki pisać o cudownych olejach i uzdrowieniach.Wiele juz widziałem w życiu jeśli chodzi o oleje ich branie i przebiegi.
Oczywiście masz rację i to w 101%. Tylko nie rozumiem cóż te fakty mają wspólnego z doborem oleju?
Nie sądzę byś chciał powiedzieć, że nie warto do silnika w bardzo dobrym stanie wlać najlepszego oleju, bo i tak odejdzie do krainy wiecznych łowów po 200 - 300 kkm i zupełnie spokojnie można go katować Podłym Castrolem bez wpływu ja trwałość i parametry pracy?
Dla mnie ważne jest jak ten silnik będzie pracował do tych 200-300 kkm, a może dobrze eksploatowany, na najlepiej dobranym oleju jednak przejedzie spokojnie znacznie więcej?
Przykład Audi już podałem. Dodam, że ten drugi eksploatowany najpierw na Mobilu, a później (gdy się zaczęły pojawiać podróbki) na Motulu jeździ do dziś na taksówce i na pewno ma przebieg w okolicach miliona. Bliźniak na Castrolu zakończył życie w okolicach 300.

Podam Ci jeszcze jeden przykład.
Kilka lat temu ściągnąłem Fiestę 1,25 w całkiem dobrym stanie. Przebieg ok. 200kkm, zalana Liqui Molly. U mnie była żarciowozem w pizzerii. Przelatała ok. 200kkm i niestety została skasowana. Prawy, środkowy słupek wszedł do środka. Ponieważ kolega miał bliźniaczkę ze skończonym silnikiem (przebieg ok. 250) dałem mu ten. Jeździ do dziś i jest zachwycony. Obiecał, że już nigdy nie wleje żadnego wynalazku typu Castrol, Ford, czy inne mainstreamowe oleje, bo to one musiały załatwić jego silnik.

Podobnie faktem jest, że żaden olej cudownie nie uzdrowi trupa, ale czy to oznacza, że nie można dobrać do niego oleju, który pozwoli pożyć mu chwilę dłużej i choć trochę ograniczy dolewki?

Następna rzecz pod rozwagę.
Czy wiesz, że dziś praktycznie wszystkie urządzenia projektuje się na określoną trwałość? Mają przetrwać okres gwarancji i koniec. Klient ma kupić nowe i znowu dać zarobić korporacji.
Teraz pytanie. Czy producentom samochodów zależy na przedłużaniu przebiegów silników? Czy w tym celu będą zalecać ASO stosowanie takich olejów?

A jak wygląda ta kwestia wśród niezależnych, niszowych producentów chemii samochodowej?
Im zależy na jak najlepszej opinii wśród użytkowników, a w dobie Internetu wieści roznoszą się błyskawicznie. To najskuteczniejszy sposób na intensyfikację dochodów. Osobiście nigdy nawet nie słyszałem o Millers'ie, a dzięki temu forum właśnie nim zalałem Fokę i jestem zadowolony do tego stopnia, że do wszystkich samochodów będę stosował oleje tej marki. Dodam, że rocznie zużywam ok. 200-250 litrów oleju silnikowego. To już jest niezła kwota, którą zarobi Millers, a nie Ford, czy Castrol. A może Ravenol? Muszę go przetestować, bo jest nieco tańszy od Millersa, a przy 8 samochodach latających 365 dni w roku nawet 5 zł różnicy na litrze robi robotę.

ministerq
14-12-2016, 10:47
Czy producentom samochodów zależy na przedłużaniu przebiegów silników?

To rozwijając myśl: tzw. "normy" które mają spełniać oleje, zalewane do silników, to również zawoalowany sabotaż producenta, i stosowanie się do tych norm z pewnością nie wyjdzie silnikowi na dobre.

Fulara
14-12-2016, 10:53
ktoś kto leje zwykłe oleje zawsze będzie tu hejtował

tak jak ktoś jeździ dizlem, zawsze będzie dizla chwalił. tak polacy mają. jak są sukcesy to chwalimy, jak porażki to nie my :)

weuek
14-12-2016, 12:25
tak jak ktoś jeździ dizlem, zawsze będzie dizla chwalił. tak polacy mają.
Bynajmniej! (a jestem Polakiem).

Jestem też wyznawcą rozwiązań kompromisowych. :-)

kumpel Fordzika
14-12-2016, 15:36
ktoś kto leje zwykłe oleje zawsze będzie tu hejtował
Dokladnie. Jeśli ktoś nie widzi, nie słyszy różnicy, to dla niego nie ma sensu przepłacać i może jeździć na fordowskiej formule sprzedawanej w ASO na litry. Jeśli ktoś ma chęć lepiej się poczuć lejąc olej raptem o 50% droższy to czemu nie. Ważne, że mamy wybór, anie tylko Selektol Specjal :D jak to dawniej bywało.
Ja w każdym razie poszukuje cały czas oleju na full syntetycznego 5W30 spełniającego aprobatę Forda 913D determinującą wybór oleju o niskiej wartości HTHS.
Chyba na ty Milersie 5W30 nano coś tam się skończy choć nie jestem przekonany czy to olej syntetyczny

http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/3035-olej-silnikowy-millers-oils-ee-longlife-eco-5w30-5l

chociaż nie znajduje nigdzie jego wartości HTHS, ktoś zna wartość tego parametru ?

TomQ62
14-12-2016, 15:58
To rozwijając myśl: tzw. "normy" które mają spełniać oleje, zalewane do silników, to również zawoalowany sabotaż producenta, i stosowanie się do tych norm z pewnością nie wyjdzie silnikowi na dobre.
Nie gniewaj się, ale nie pojmuję skąd taki wniosek i dlaczego mylisz jeden z najprostrzych sposobów na zarabianie pieniędzy z sabotażem?

Normy producenta oprócz tego, że często pozwalają go uwolnić od odpowiedzialności za wypuszczenie bubla, bo jakiż to problem napisać, że np. panewka korbowodowa uległa uszkodzeniu ponieważ klient zastosował niewłaściwy olej, to są świetnym sposobem na sporą kasę. Wiesz ile kosztuje uzyskanie aprobaty oleju przez producenta samochodu?

voodo
14-12-2016, 20:27
Na dowód postaram się odszukać zdjęcia elementów dwóch silników z identycznych samochodów Audi, kupionych w salonie w tym samym dniu przez dwóch braci. Po ok. 300 kkm jeden zajeżdżony trup, drugi w niezłym stanie. Zgadnij na jakim oleju jeździł ten pierwszy, a na jakim drugi?
Coś wiecej o tym? Piszą o tym w internetach?

juri2069
14-12-2016, 22:14
tak jak ktoś jeździ dizlem, zawsze będzie dizla chwalił. tak polacy mają.

Jeżdżę trzecim dieslem z rzędu , a wolałbym benzynę. Na pytanie po co kupuje diesle odpowiedź brzmi : nie wiem :):)

wtsz
15-12-2016, 16:04
Ja w każdym razie poszukuje cały czas oleju na full syntetycznego 5W30 spełniającego aprobatę Forda 913D determinującą wybór oleju o niskiej wartości HTHS.
Ravenol jest olejem w pełni syntetycznym.
Męczyłem przedstawiciela w Polsce o bazę. Odpowiedź z gdy wrócił z Niemiec: baza- PAO. Pytałem do bólu, bo mam Fokę i Mazdę. Dobry olej potrafi dużo zrobić dla silnika i osprzętu. Pytałem też w tym roku, bo cena poszła w górę. Mocno doładowali dodatkami.

Często i gęsto jest nie do odszukania w jakimś danym oleju, a jak czytam i słucham mądrych ludzi to właśnie ten parametr narzuca nam czy lejemy jakikolwiek olej 5W30 czy olej spełniający normę fordowską Ford WSS-M2C-913D czy 913C.
The new RAVENOL FEL SAE 5W-30 is approved, tried and tested for aggregates specifying:
Spezifications: API SN/SM(EC)/CF, C2
License: API SM Energy Conserving
Approval: JASO DL-1 (D049RAV111) Recommendations: PSA B71 2290, FIAT 9.55535-S1, HONDA i-DTEC / i-CTDi, MAZDA MZR-CD /MZ-CD/ CiTD, Mazda 183419 / 183418, TOYOTA 08880-83389 / 08880-83388, IVECO 18-1811 CLASSE SC1, SUBARU Boxer Diesel, SUZUKI

FO ma przeznaczenie do Mazdy (o ile dobrze pamiętam).

Ford WSS M2C-913-D -RAVENOL FDS 5W-30
FORD WSS M2C-934-A/C -expired
FORD WSS M2C-934-B -RAVENOL FLJ 5W-30
Ford WSS M2C-913-A -RAVENOL FO 5W-30
Ford WSS M2C-913-B -RAVENOL FO 5W-30
Ford WSS M2C-913-C -RAVENOL FO 5W-30
Najnowsza rozpiska Ravenola.

Bump:

Konani
15-12-2016, 17:26
Nie ma się co rozglądać za tanim olejem. Przynajmniej 100 za 4L trza dać i tyle. Najlepiej brać tam gdzie schodzą, a nawet czekać w kolejce, a nie kupować w promocji w markecie jakiś stary badziew, czy u mechanika, który przelewa z beczek leżących 5 lat w szopie.

Harun
15-12-2016, 20:49
Jeśli kupować, to u autoryzowanych dystrybutorów, których producent podaje na swojej stronie. Teraz już bardziej subiektywnie: żaden tam koleżka z Berlina czy inny wesoły Turek. Ja z podejrzanych źródeł nie kupuję.

wtsz
15-12-2016, 20:58
Jeśli kupować, to u autoryzowanych dystrybutorów, których producent podaje na swojej stronie. Teraz już bardziej subiektywnie: żaden tam koleżka z Berlina czy inny wesoły Turek. Ja z podejrzanych źródeł nie kupuję.

Nie jestem pewny, ale w ten sposób chyba kupiłem fejka:<.

kumpel Fordzika
15-12-2016, 22:43
FO ma przeznaczenie do Mazdy (o ile dobrze pamiętam).

Ford WSS M2C-913-D -RAVENOL FDS 5W-30
Ten co wymieniasz FDS 5W30 to ho ho parametry ma pierwszy sort, a nie wiedziałem o nim i aprobate fordowska 913 D HTHS 3. bardzo dobry i ten parametr Viscosity at –30°C 3880 ma pierwsza klasa. Ciekawe ile on kosztuje i gdzie go kupić ? :)
upssss tu jest w promocji :) po 6,5 euro
http://www.henryshop.sk/kategorie/oleje-a-udrzba/ravenol-fds-ford-m2c913-d-sae-5w-30-1l.html

http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-fds-sae-5w-30.html

Jak kupiłem raz podrabianego Motula do motocykla. Na szczęście szybko się skapowałem, a zakup niestety był w renomowanym sklepie zrobiony. Przedstawicielstwo na Polskę nie przyznało się po oznaczeniach z opakowania, że to ich olej. Niestety Motula też już na potęgę podrabiają bo popularny olej.

krzys1968
16-12-2016, 02:57
Ciekawe ile on kosztuje i gdzie go kupić ? :)

Tu masz http://www.ravenol.pl/sklepy

wtsz
16-12-2016, 09:13
Ten co wymieniasz FDS 5W30 to ho ho parametry ma pierwszy sort, a nie wiedziałem o nim i aprobate fordowska 913 D HTHS 3. bardzo dobry i ten parametr Viscosity at –30°C 3880 ma pierwsza klasa. Ciekawe ile on kosztuje i gdzie go kupić ?

Parametry najlepiej sprawdzać na oryginalnej stronie producenta. Ja kupowałem przez internet w Ravenolu z Wrocławia. Oryginalność mozna sprawdzic dodatkowo kodem na opakowaniu.

ignas
16-12-2016, 23:58
Temat wałkowany wielokrotnie.

1. Olej ma spełniać normę producenta silnika - aż tyle i tylko tyle.

2. "Wymyślanie" (i promowanie przez "ekspertów" m.in. na forach internetowych) co jakiś czas nowych marek niszowych/tylko-dla-profesjonalistów/tylko-dla-znawców ma na celu jedno: sprzedaż tych produktów z bardzo wysoką marżą. Kiedy marka robi się na tyle popularna, że postępująca konkurencja między sprzedawcami powoduje znaczny spadek marży, "wymyśla się" nową markę i interes kręci się dalej.
Nie twierdzę, że te "niszowe" oleje są lepsze lub gorsze od "mainstreamu" - patrz punkt 1.

wtsz
17-12-2016, 09:27
"Wymyślanie" (i promowanie przez "ekspertów" m.in. na forach internetowych) co jakiś czas nowych marek niszowych/tylko-dla-profesjonalistów/tylko-dla-znawców ma na celu jedno: sprzedaż tych produktów z bardzo wysoką marżą. Kiedy marka robi się na tyle popularna, że postępująca konkurencja między sprzedawcami powoduje znaczny spadek marży, "wymyśla się" nową markę i interes kręci się dalej.

Nie wiem czy niszowe, ale mieszane chyba w jednej fabryce, a nie po całym świecie. Poza tym łatwo zweryfikować podróbkę i jakość taka sama.
Potentaci mają mnóstwo blendowni. Parametry dobre, norme spełnia, to można chyba lać.
Motul tez niszowy? Ogląda ktoś rajdy, wyścigi?

ignas
17-12-2016, 10:59

Jeśli tak uważasz - Twoja sprawa. Proszę nie przypisywać mi stwierdzeń, których nie napisałem.

Napisałem co miałem do napisania (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2712318&postcount=540), nie mam zamiaru brać udziału w tej dyskusji (czy raczej akcji promocyjnej/czarnym PR).

rumunn95
17-12-2016, 11:16
mam nadzieje ze to troche rozswietli temat oleju https://www.youtube.com/watch?v=cu43BAjEeu8

zombie6
17-12-2016, 11:28

2. "Wymyślanie" (i promowanie przez "ekspertów" m.in. na forach internetowych) co jakiś czas nowych marek niszowych/tylko-dla-profesjonalistów/tylko-dla-znawców ma na celu jedno: sprzedaż tych produktów z bardzo wysoką marżą. Kiedy marka robi się na tyle popularna, że postępująca konkurencja między sprzedawcami powoduje znaczny spadek marży, "wymyśla się" nową markę i interes kręci się dalej.
Nie twierdzę, że te "niszowe" oleje są lepsze lub gorsze od "mainstreamu" - patrz punkt 1.

Lepiej bym tego nie ujął, ale naiwni i tak łykają spam sieciowy jak pelikany :lol:

kumpel Fordzika
17-12-2016, 14:42
mam nadzieje ze to troche rozswietli temat oleju https://www.youtube.com/watch?v=cu43BAjEeu8
Inżynierskim okiem to ten test to żaden test i w sumie nic nie udowadnia, no może warto było obejrzeć i zobaczyć, że w tym żartobliwym teście fordowska formula w środku stawki się plasuje więc nie jest źle :)

Motul to jest firma która jako pierwsza na świecie zaczęła produkować oleje syntetyczne, ale jak widać po ichniejszych kartach charakterystyki odchodzi od tego dużymi krokami :D przynajmniej w klasie lepkościowej 5W30

Bardzo dużo racji w tym jest. Te male firmy nie wydobywają komponentów ropopochodnych u siebie w ogródku. Kupują od tych dużych i mieszają.

wtsz
17-12-2016, 15:36
Jeśli tak uważasz - Twoja sprawa. Proszę nie przypisywać mi stwierdzeń, których nie napisałem.
Napisałem co miałem do napisania, nie mam zamiaru brać udziału w tej dyskusji (czy raczej akcji promocyjnej/czarnym PR).
Nie jestem PR-owcem, ani nie pracuję w branży motoryzacyjnej czy petrochemicznej, handlowej.
Moim zdaniem jest duża różnica w jakości olejów i to tych uważanych za górną półkę. Sprawa dotyczy też tego, jak olej trzyma parametry w czasie eksploatacji.
Nie brałem udziału w tej dyskusji, ale dlaczego olej pewnej znanej firmy jest uważany za niepolecany.

weuek
17-12-2016, 15:46
A choćby dlatego, że ta pewna znana firma produkuje oleje tak zdrowe dla silnika jak produkty coca-cola, unilever i mars są zdrowe dla organizmu człowieka.

Ale nie na darmo kampanie reklamowe przez dekady utrwalały w jaźni milionów, że wyroby te kupować trzeba. I dlatego ich popularność nie ma żadnego związku z jakością.

:-(

A bp, podobnie ja w/w firmy ma kilka szyldów dla swoich produktów: castrol, aral, ford (może tez inne, ale nie znam).

kumpel Fordzika
17-12-2016, 16:00
Parę lat temu będąc w warsztacie u mechanika zeszła gadka na oleje. Marka Liqly Moly była mi zupełnie nieznana. Mechanik mój klient więc na luziku se gadaliśmy i gościu mówi pokarze panu coś. Tylko niech pan wytrze dwa palce do sucha w każdej dłoni. Kciuk i palec pierwszy od kciuka. Na jeden paluch zalał kropelkę oleju Castrola,a na drugą LM i kazał pocierać paluchami tak aż będą prawie suche tarłem tarłem i tarłem prawie w nieskończoność to trwało, ale w pewnym momencie tu gdzie była czarna kropelka Castrola miedzy paluchami zrobiło się prawie sucho. Tam gdzie była kropelka LM było cały czas ślisko, oleisto. Tak, wiem przypowieść bajkowa i żaden to test, ale wtedy mnie zastanowił bardzo. To był czas gdy na smarowidła zacząłem patrzeć inaczej. Uwaga jeszcze taka, że oba oleje były olejami przepracowanymi (starymi, zużytymi niby) pan Grzegorz- mechanik nie handlował olejami.

weuek
17-12-2016, 16:03
Ciekawa historia. :-)

A tak z szacunku dla czytających, to popoprawiałbyś bezsensy wypisane przez telefon ("przeprowadzone oleje"?).

wtsz
17-12-2016, 16:32
Moja "Sierra" brała 1l/10kkm Castrola, zalałem Mobila prawie zero.To były ba jeszcze 10W40.

bartoszkk1
18-12-2016, 10:08
Witam.
Pora zmienić olej z castrola na coś innego . Czy olej MOTUL 8100 ECO NERGY 5W30 5L
pasuje do Focus 1,6 tdci 115km mk3?? I czy ktoś na nim jeździł?

wtsz
18-12-2016, 12:41
Czy olej MOTUL 8100 ECO NERGY 5W30 5L

Raczej SPECIFIC 913 D 5W30, ale Eco nergy bardzo dobry, przynajmniej do 8kkm (tez zalecany).
Tam, gdzie TBN jest niski szukałbym właśnie oleju z bardzo dobra bazą.

kumpel Fordzika
18-12-2016, 17:38
Dane, parametry. Wygląda na to, że oleje są takie same, no prawie takie same . Oba spełniają najnowszą aprobatę fordowską oznaczoną WSS M2C 913D.
Motul Eco Energy na rynku polskim jest jakby droższym olejem, wyżej pozycjonowanym może lepszym ? cholera wie :(
W kartach charakterystyk obu olei w sekcji 3 jest dziwny zapis o składzie, proporcjach zawartości minerału, bardzo dziwny taki 50 <= x % < 100

MOTUL 8100 ECO NERGY 5W30
https://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/51/original/8100_Eco-nergy_5W-30_(GB).pdf?1466613762

SPECIFIC 913D 5W-30
https://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/68453/original/Specific_913D_5W-30_%28GB%29.pdf?1380211890

Odnalazłem w necie starą kartę charakterystyki z roku 2009 Motula Specyfic 5W30 spełniającego fordowska aprobatę i w niej o składzie i zawartości minerału stoi tak napisane 25 <= x % < 50 czyli już jakby normalnie.
http://www.worldpac.com/tagged/Motor_Oil_-_Motul_-_5W-30_Specific_1_Liter_PN_3374650_018805.pdf
Kurde co to sie wyprawia z tymi olejami, jaka tu wiarygodność i gdzie :(

cneku
18-12-2016, 17:40
podepnę się pod temat rzekę co panowie zalać do Forda focusa mk2 1.6 TDCI 90km obecnie leję 5w30 castroll edge ale to nie koniecznie do forda olej. Co zalać ?

Pozdrawiam

kumpel Fordzika
18-12-2016, 17:51
Z oficjalnej polskiej stronki Motula w tych dwóch linkach poniżej wynika, że do silników z filtrem DPF rekomendują MOTUL SPECYFIC 913D 5W30, zielony znaczek przy opisie:
https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/specific-913d-5w30?f%5Brange%5D=25&f%5Bviscosity%5D=33

do silników bez DPF jak u mnie chyba można lać tego ECO ENERGY 8100 i chyba zaleję go :)
https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-eco-nergy-5w30

WAŻNE ABY KUPIĆ OLEJ U SPRZEDAWCY KONCESJOWANEGO MOTULA, mającego certyfikat i wtedy olej ma być MADE IN FRANCE.
Ja już podrabianego Motula miałem zaszczyt kupić :D
UWAŻAJCIE !!

ps.
rozwala mnie totalnie ten napis 100% syntetyk, normalnie chyba pójdę do Totala :D

wtsz
18-12-2016, 19:13
Motul Eco Energy na rynku polskim jest jakby droższym olejem, wyżej pozycjonowanym może lepszym ? cholera wie
W kartach charakterystyk obu olei w sekcji 3 jest dziwny zapis o składzie, proporcjach zawartości minerału, bardzo dziwny taki 50 <= x %

Dlatego długo czekałem na skład Ravenola. Tam jest baza PAO. Na stronie było w ubiegłym roku było napisane "Baza polialfaolefiny".
Motul to dobry olej.

bartoszkk1
18-12-2016, 19:15
Co się dzieje z tymi producentami. To teraz nie wiem co brać zapis 50 <= x % < 100 mówi chyba wszystko :/

kumpel Fordzika
18-12-2016, 19:37
Dlatego długo czekałem na skład Ravenola. Tam jest baza PAO. Na stronie było w ubiegłym roku było napisane "Baza polialfaolefiny".
Konkretnie o którym Kolega Ravanolu mówi ? Jakiś link można prosić ?

wtsz
18-12-2016, 20:13
Konkretnie o którym Kolega Ravanolu mówi ? Jakiś link można prosić ?
Cleansynto. Można zadzwonić lub napisać do działu technicznego. Ja wlałem
FO 5W30 i jestem zadowolony.

kumpel Fordzika
18-12-2016, 22:51
Ja wlałem
FO 5W30 i jestem zadowolony. Z karty charakterystyki wychodzi, że ten Twój o którym mówisz to olej syntetyczny. Produktów mineralnych w nim 6 – 12 % jeśli to prawda i ja to dobrze interpretuje.
http://ravenol.co.za/wp-content/uploads/2016/04/Sdb_RAVENOL-FO-SAE-5W-30_1111115_V1_en_DE.pdf

z drugiej strony patrząc na parametry, właściwości to ma takie sobie, średniówka ledwo.
http://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-cleansynto/1183-RAVENOL-FO-SAE-5W-30-CleanSynto-4L.html

Swietne właściwości przynajmniej na papierze RAVENOL FDS SAE 5W-30 wydaje się idealny do Fordów
http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-fds-sae-5w-30.html
a karty charakterystyki, że syntetyk prawdziwy
http://ravenol.co.za/wp-content/uploads/2016/04/Sdb_RAVENOL-FDS-SAE-5W-30_1111139_V1_en_DE.pdf

ps.
wszystkie karty charakterystyki różnych olei Ravanola
http://ravenol.co.za/msds/

Fulara
19-12-2016, 06:42
Co się dzieje z tymi producentami. To teraz nie wiem co brać zapis 50 <= x % < 100 mówi chyba wszystko :/

nareszcie naród sięga do źródła :)

wtsz
19-12-2016, 08:24
Swietne właściwości przynajmniej na papierze RAVENOL FDS SAE 5W-30 wydaje się idealny do Fordów
Jeszcze nie było go w sprzedązy jak zalewałem.

bartoszkk1
19-12-2016, 15:46
Witam.
Pora zmienić olej z castrola na coś innego . Czy olej MOTUL 8100 ECO NERGY 5W30 5L

A ewentualnie te oleje?
Millers Oils ee longlife eco 5w30 5l
Millers XF LONGLIFE ECO 5w30

bartoszkk1
19-12-2016, 21:07
...

wtsz
19-12-2016, 21:46
?
Ravenola
Motula

kumpel Fordzika
20-12-2016, 18:22
Za przeproszeniem to kij wie co ten zapis oznacza i jaka jest jego moc i umocowania prawne. Ktoś albo przez pomyłkę, albo z gapiostwa głupotę wpisuje w te miejsce boooo. Zajrzałem w karty charakterystyk dwóch innych olei Motul do motocykli których używałem i są prawdziwymi syntetykami do cholernie wysilonych silników gdzie nie ma mowy o niby syntetykach, a tam ZONK w tym samym miejscu w 3. rubryce tabeli o proporcjach składu stoi ten sam babol wpisany czyli to 50 <= x % < 100

ps.
tu jest karta charakterystyki stara, kilkuletnia już Motula Specyfik i wynika z niej, że to jednak syntetyczny olej w dużej mierze :)
skład minerału ropnego pochodzenia 25 <= x % < 50
http://www.worldpac.com/tagged/Motor_Oil_-_Motul_-_5W-30_Specific_1_Liter_PN_3374650_018805.pdf

ps nr. 2 :)
Polecę chyba jeszcze w tym tygodniu wymienić Formule1 5W30 na cokolwiek lepszego. Mam na liczniku 35 tys km przebiegu Formula w serwisie zalana była przy 30 tys przebiegu, a już czarny olej na bagnecie :( do 33 tys jak sprawdzałem był jeszcze fajnie brązowy, 2 tys jazdy po mieście i czarny :(
o kruca bomba !

wtsz
20-12-2016, 19:00
Za przeproszeniem to kij wie co ten zapis oznacza i jaka jest jego moc i umocowania prawne. Ktoś albo przez pomyłkę, albo z gapiostwa głupotę wpisuje w te miejsce boooo. Zajrzałem w karty charakterystyk dwóch innych olei Motul do motocykli których używałem i są prawdziwymi syntetykami do cholernie wysilonych silników gdzie nie ma mowy o niby syntetykach, a tam ZONK w tym samym miejscu w 3. rubryce tabeli o proporcjach składu stoi ten sam babol wpisany czyli to 50 <= x % < 100
To nie jest takie proste usystematyzowanie nawet grupy III. Ogromne znaczenie maja dodatki, ale na pewno tani olej nie ochroni tak silnika (zwłaszcza z większym przebiegiem) jak olej dobrej jakości.
Receptury olejów sa chyba ściśle strzeżone:one:.
Ravenol - baza PAO ... tak mówią...

ignas
21-12-2016, 00:30
nareszcie naród sięga do źródła

http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2571686&postcount=352

Minęło ponad 8 miesięcy - może przegapiłem - czy kolega już znalazł kartę charakterystyki Millersa EE LONGLIFE ECO 5w30, czy źródło kolegi nadal suche?

Przepraszam, miałem już nie zabierać głosu, ale nie mogłem się powstrzymać...

boncio
21-12-2016, 14:12
Panowie, dla mnie zapis 50 <= x % < 100 jest całkowicie jasny - jest od 50,0% do 99,9% mineralnego (ropopochodnego) w składzie.

Fulara
21-12-2016, 14:18
czytaj, 99% HC

boncio
21-12-2016, 15:05
Nono, choć pewnie nie 99, ale nie zdziwiłbym się wcale jakby było znacznie bliżej 99 niż 50% ;)

Fulara
22-12-2016, 06:42
już księgowi wiedzą, ile ma byc :)

edmun
22-12-2016, 08:46
O.. i to jest właśnie poprawna odpowiedź :)

rustin
22-12-2016, 12:23
Zgadzam się.

Może to nowość na forum (pisałem rok temu), ale do forda leję Ravenola. Olej z doskonałą bazą syntetyczną, nieźle doładowany dodatkami. Polecam FEL 5W30.
Rzeczywiście nowość, zalewamy nim wszystkie auta od 5 lat i pisałem nie raz na forum tym oleju

Wysłane z mojego thor przy użyciu Tapatalka

rustin
22-12-2016, 12:32
Z karty charakterystyki wychodzi, że ten Twój o którym mówisz to olej syntetyczny. Produktów mineralnych w nim 6 – 12 % jeśli to prawda i ja to dobrze interpretuje.
http://ravenol.co.za/wp-content/uploads/2016/04/Sdb_RAVENOL-FO-SAE-5W-30_1111115_V1_en_DE.pdf

z drugiej strony patrząc na parametry, właściwości to ma takie sobie, średniówka ledwo.
http://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-cleansynto/1183-RAVENOL-FO-SAE-5W-30-CleanSynto-4L.html

a karty charakterystyki, że syntetyk prawdziwy
http://ravenol.co.za/wp-content/uploads/2016/04/Sdb_RAVENOL-FDS-SAE-5W-30_1111139_V1_en_DE.pdf

ps.
wszystkie karty charakterystyki różnych olei Ravanola
http://ravenol.co.za/msds/
A może powiesz jakie to ma marne parametry?

Ja powiem że to jeden z najlepszych oleji do Forda z racji niskiego ccs i dobrego tbn. Wiesz dlaczego? Raczej nie skoro piszesz takie bzdury. Zarejestruje się taki jeden z drugim, przejedzie autem 10 tys km i znaffffcy od oleju są.

kumpel Fordzika
22-12-2016, 13:58
czytaj, 99% HC
Raczej nie jest to możliwe, ewidentny babol pisany w kartach charakterystyk. Dodatki w olejach to od 6 do 12% więccc. MOTUL generalnie ma problemy z komunikacją i pisaniem parametrów. Dawniej to była pierwszoligowa firma olejowa. Dziś burdel tam mają po pachy, albo kombinują i globalizacja ich rozwala:( Motul stracił, traci bardzo dużo rynku wśród użytkowników motocykli. Kiedyś to jak się jeździło motorem z wysilonym mocnym silnikiem to tylko na Motulach syntetycznych. Tam nie ma zabawy w jakieś niby oleje. 150 KM z litra czy 115 KM z 600 cm3 przy 15 tys obr/min. Teraz motocykliści uciekają od tych olei. Raz, że podrabianych od cholery, a dwa, że w zasadzie chyba niczym nie przekonują, zwłaszcza kombinacjami w kartach charakterystyk.
Niemniej z przyzwyczajenia i lenistwa dziś zalałem Motula 5W30 Specyfic 913D i silnik miło pracuje. Prawie jak w moim motocyklu ;)

A może powiesz jakie to ma marne parametry?
Przecież nie napisałem, że marne parametry tylko średniówka, a kto ile przejechał km na syntetykach. Hmmmm generalnie w życiu ponad milion km nawinąłem, ze 3/4 tego na olejach wyłącznie syntetycznych od pierwszych sprzedawanych w Pewexach, ale w sumie jakie to ma znaczenie jeśli lecisz po bandzie w stylu "zarejestruje się taki co przejechał 10 tys km" :D pozdrawiam młodego kolegę żartownisia albo tylko młodo po dziecinnemu się czującego :) ;)

wtsz
22-12-2016, 15:38
Rzeczywiście nowość, zalewamy nim wszystkie auta od 5 lat i pisałem nie raz na forum tym oleju

Faktycznie szmat czasu:roll:

rustin
22-12-2016, 20:56
Faktycznie szmat czasu:roll:
A co cwaniaczku używasz dłużej ravenola niż 5lat wstecz? Ciekawe

kumpel Fordzika
23-12-2016, 12:30
A co cwaniaczku używasz dłużej ravenola niż 5lat wstecz? Ciekawe Ale po co do forumowicza przed wigilią per cwaniaczku pisać i to jeszcze przez małe c. przez duże "C" jak już byś napisał. Nie żałuj tuszu przed świętami na bycie kulturalnym człowiekiem :)
ps.
tak na marginesie to ta Castrolowy produkt co się Motocraft 5W30 zwie powszechnie na papierze nie ma jakoś specjalnie lipnych parametrów
https://www.fcsdchemicalsandlubricants.com/main/additionalinfo/Product%20Data%20Sheet%205W30%20Full%20Synthetic.p df

tu tak ciekawostka Castrol Magnatec kontra Formula F
https://www.youtube.com/watch?v=mjDjACrPabg

wtsz
23-12-2016, 13:10
A co cwaniaczku używasz dłużej ravenola niż 5lat wstecz?

Krócej, ale jeżdżę samochodem tak długo, że pamiętam jak kierowcy pomagali sobie i mieli niepisane dobre obyczaje :-P.

rustin
23-12-2016, 17:03
To bądź tak pomocny i nie pisz nic skoro nie masz nic madrego do powiedzenia tym bardziej ja temat.

wtsz
23-12-2016, 18:15
To bądź tak pomocny i nie pisz nic skoro nie masz nic madrego do powiedzenia tym bardziej ja temat.

Nie mam ci nic do powiedzenia, więc nie komentuj...albo załóż sobie nowy wątek, panie "ja'.

maureliusz
23-12-2016, 19:11
Wybaczcie nie będę czytał całości...

Temat wałkowany milion razy. Najlepszy jest...Kujawski :-)

Na poważnie to olej jest bez znaczenia! Ważne aby go odpowiednio często zmieniać (nie dolewać i nie odsysać) oraz aby wymieniać filtr oleju najlepiej na oryginał.
Zalecają też wywalić sitko w śrubie do turbawki.

I tyle! A na święta, pod karpika to Kujawski :-)

PS. Ja sobie leje Total 5W40 bo tej Forda 5W30 to troche słabawy na nasz klimacik - czasami mamy upalne lata.

kumpel Fordzika
23-12-2016, 19:15
Ja sobie leje Total 5W40 bo tej Forda 5W30 to troche słabawy na nasz klimacik - czasami mamy upalne lata. Też mnie te zagadnienie zafrapowało i stad tyle grzebania w temacie olejowym mam :) Też uważam, że na nasz zmienny klimat gdzie bywają bardzo upalne dni sensownie by było jeździć na standardzie 5W40. Przypuszczam, że jakby zalać taki markowy porządny olej 5W40 zbliżony parametrami do fordowskiej aprobaty to nić silnikowi by się nie stało.
Tak w ogóle moim bardzo prywatnym zdaniem to te chytre normy fordowskie narzucające konkretne oleje z niskim HTHS czyli poniżej 3,5 to walka producenta z mieszczenie się silników rygorystycznych normach ekologicznych.

Mógł byś rozwinąć temat jak to zrobić, bo sens to chyba taki żeby te przytkane sitko nie ograniczało przepływu oleju do smarowania turbiny ?

maureliusz
23-12-2016, 19:22
Bo ten olej forda... ma ograniczać spalanie :-) - jakiś nisko tarciowy czy coś. Ja mam głęboko...0.1l/100km za cenę silnika.

Temat sitka chyba jest tutaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89923
musisz się dobrać do tej śruby

ciafka
23-12-2016, 20:14
Wybaczcie nie będę czytał całości...

Temat wałkowany milion razy. Najlepszy jest...Kujawski :-)

Na poważnie to olej jest bez znaczenia! Ważne aby go odpowiednio często zmieniać (nie dolewać i nie odsysać) oraz aby wymieniać filtr oleju najlepiej na oryginał.

I tyle! A na święta, pod karpika to Kujawski :-)

PS. Ja sobie leje Total 5W40 bo tej Forda 5W30 to troche słabawy na nasz klimacik - czasami mamy upalne lata.

Przepraszam, że cytuję cały post ale tak najłatwiej jest uzasadnić dlaczego wartość tego wątku właśnie została sprowadzona do ziobry, pardon - do zera...

velodream
26-12-2016, 07:51
Cześć,co myślicie o olejach firmy www.liquimoly.pl w odniesieniu do aut z DPF, uwzględniając ACEA C3.
Co możecie powiedzieć na temat tej firmy i jej produktów na podstawie własnych doświadczeń i w porównaniu do innych producentów których oleje stosowaliście.
Jakie macie zdanie na temat dodatków do olei i paliw tej tej firmy, lub innych produktów
produkowanych przez tą firmę.

rustin
26-12-2016, 08:05
Przeczytaj tematy, było multum o tym

maureliusz
26-12-2016, 09:00
Jest wiele olejow spełniających ACEA C3.
Nie wiem czemu liquidmoly akurat miałby być diametralnie lepszy.
Dodatki? Jakie? Po co?

Kiedyś zastanawiałem się nad tym obniżającym tarcie ale to by mi podwajało koszt okeju- bez sens skoro to nie jest wyczynowe auto. Może jakbym miał RSa:diabel2:

kumpel Fordzika
26-12-2016, 11:51
Cześć,co myślicie o olejach firmy www.liquimoly.pl w odniesieniu do aut z PDF, uwzględniając ACEA C3.
Do auta z DPFem szukaj oleju LOW SAPS -nisko popiołowe. Tu masz ciut do poczytania o niezbędnych dodatkach w olejach które się spalają i szkodzą filtrom DPF tak w skrócie, ale artykuł bardzo, bardzo warto przeczytać cały bo co najciekawsze pod koniec :)
http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/3516/niskopopiolowe-oleje-silnikowe.html
Na Twoim miejscu kupił bym sobie ten i czuł się dobrze mimo, że z danych coś tam mu kuleje moim zdaniem ;)
https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000329/3852-SpecialTecF5W-30-16.0-en.pdf

Sama firma LIQUIMOLY kreuje się na niszową lepszą od lepszych :) Firma bardzo doceniana przez użytkowników cywilnych motocykli z wysilonymi silnikami która robi oleje w technologi syntetycznej, czyli semi syntetyki o właściwościach takich samych jak firmy chwalące się, że ich to są syntetyki :), a pewnie też nie są. Czyli w LM grają uczciwie w miarę. W motorach o mocach 150-170 KM z litra pojemności te półsyntetyki dają radę i motocykle dożywają dużych przebiegów rzędu 150 tys km to i do aut też bym zaufał temu producentowi. W motocyklach nie ma przebacz, pała i pała i 10-12 tys obr/ min na zegarze to standardzik :D

Przepraszam, że cytuję cały post ale tak najłatwiej jest uzasadnić dlaczego wartość tego wątku właśnie została sprowadzona do ziobry, pardon - do zera... Przepraszam, że cytuje cały post ;), ale moim zdaniem według mnie to w tym wątku jest sporo przydatnej wiedzy. Fakt nieusystematyzowanej, niekompletnej, nie popartej wiarygodnymi badaniami ani testami (nawet te ruskie filmiki mało warte), ale wątek daje to wgląd w ciemny i gesty temat olejowy. Sam sporo poczytałem, poszperałem na rożnych olejach w życiu jeździłem i silniki po różnych olejach widziałem. Wniosek dla mnie prosty. Chcemy mieć temat z czapki lejemy fordowska formułę F 5W30 i zmieniany ją co roku i moim zdaniem co 10 tys kulając po mieście, a max 15 tys km gdy przewaga to jazda w trasach.
Mamy kasę lubimy dbać o auto, chcemy mieć satysfakcje olejowego spełnienia i poprawy nastroju to kupujemy olej oczko wyżej, bo i tak za wysoko ponad kalkulatory księgowych w firmach ollejowych i naciągane bałaganiarsko parametry w kartach charakterystyk nie podskoczymy :(

Zagadnienie trochę ciemniej ;) wygląda jak bierzemy pod uwagę jazdę po krajach południowych tak jak ja mam zamiar nakręcić trochę tysięcy km po południu Europy latem. No i zgryz jest, czy aby olejek 5W30 z niskim HTHS 2,9-3,5 jak to Ford zaleca z powodu raczej norm ekologicznych, a nie dbałości o nasze silniki, czy ten olej z niskim HTHS nie będzie aby za "cienki" na mediolańskie czy rzymskie korki uliczne które wentylatorowi chłodnicy potrafią praktycznie nie dać się wyłączać.
Czytać, czytać, poszperać, wątek przejrzeć i mieć swoje zdanie czy jeździć autem na oleju za 160 zł czy jeździć tak samo na oleju za 80 zł za bańkę. No prawie tak samo jeździć :)
ps.
tak czy siak osobiście będę dążył do jazdy na oleju o klasie lepkościowej 5W40 o parametrach fizycznych jak najbliżej fordowskiej normie. Coś tam będę szukał. Na teraz leje Motoul Specyfik 5W30 Do lata chyba oleje ;) olejowy temat.
Motul jako marka wiele straciła, przynajmniej u mnie, ale od fordowskiej Formuły gorszy raczej nie jest. Chyba nie jest :)

maureliusz
26-12-2016, 17:19
Też tak kiedyś podchodziłem do oleju...

Na szczęście mi przeszło :one:

Naprawdę autko się bardziej ucieszy jak się mu Lotosa wymienia dwa razy częściej niż najdroższy olej co 20k km...Long Life i inne wynalazki.

PS. Żeby było jasne. Mówię o standardowych, cywilnych brykach. Bo jak ktoś ma RSa i jeździ po torze to wówczas i dwa razy częściej wymiana i dwa lepszy olej ma sens.

wtsz
27-12-2016, 09:42
Ja sobie leje Total 5W40 bo tej Forda 5W30 to troche słabawy na nasz klimacik - czasami mamy upalne lata.

Uważam to, za bardzo rozsądne.

kumpel Fordzika
27-12-2016, 09:47
Panowie, a konkretnie o którym Total 5W40 wspominacie ? model ? ;)

Naprawdę autko się bardziej ucieszy jak się mu Lotosa wymienia dwa razy częściej niż najdroższy olej co 20k km...Long Life i inne wynalazki.
Podejście jak najbardziej słuszne. Przy kulaniu się po mieście warto przy tych nowoczesnych skomplikowanych silnikach skrócić wymiany do 10.000 km tylko może niekoniecznie Lotos, chociaż z drugiej strony niedawno przeglądałem charakterystyki olei ORLEN do motocykli. Wszystko napisane czarno na białym bez niedomówień i parametry bardzo fajne na papierze. Ja w każdym razie co 10 max 12 tys zmieniam.

alfonso
27-12-2016, 18:14
60 podstron dot. samego oleju. Dodam "cuś" od siebie. W rodzinie mam Passata B5 w dieslu. Leją do niego co popadnie. Liczy się cena. Im taniej tym lepiej :-)
Gdy go szwagier dębilątko kupił to nawet nie zastanawiał się co tam jest wlane! Nie brał pod uwagę czy syntetyk czy inne gady. Wlewał na dolewkę przez 3,4 lata najtańsze co znalazł w Tesco. Później zdecydował się w końcu wymienić i oczywiście zalał najtańszym co znalazł. Olej wymienia jak już uzna że jest za mocno czarny dlatego napisałem: debilątko! ale wiecie co? Passata kupił gdy miał 190.000km. Dziś ma 340 i jeździ. Motor ma moc, nie kopci, nic się nie dzieje a praktycznie na zlewkach jeździ :-)

Zapytam, po co wydawać co 15000km 200-300zł na olej jak można co 2 wymianę to tak w ogóle "olać" a jak już przyjdzie chęć na wymianę to zalać byle czym za 45zł??
Po co? Powie kto?
:-)

maureliusz
27-12-2016, 19:23
alfonso nie wiem co Ci napisać, jedynie: Faktycznie Twój szwagier to debilątko :-)))
Zrób tak w foce MK2, to na pewno szybko przekonasz się o istnieniu sitka, o które kłócimy się w innym wątku.
Wiesz ile "szlamu" ma już zapewne Twój szwagier w misce?

A wracając do 5W40 nie chcę reklamować, ale ja sobie zapożyczyłem z PSA i oni leją Total Quartz. Stwierdziłem że mają więcej rozumu niż Ford, który zaleca 5W30...

alfonso
27-12-2016, 19:57
Szkoda że nie ma 5W35, było by po problemie :-) a tak serio to moim zdaniem lepiej jeździć na 5W40. Latem najczęściej dajemy po garach więc lepiej było by by film olejowy nie zrywał się w wysokich temperaturach za często tak jak miało by to miejsce w 5W30. Lepkość w niskich temp. mają te samą więc sprawy nie ma lecz pozostaje druga cyfra.
Osobiście wolał bym W40 bo nie sądzę by w moim MK1 była jakaś różnica w spalaniu między W30 a W40.

kumpel Fordzika
27-12-2016, 20:20
A wracając do 5W40 nie chcę reklamować, ale ja sobie zapożyczyłem z PSA i oni leją Total Quartz Który konkretnie TOTAL zalewasz do swojego Fordzika :)

Bump: Osobiście wolał bym W40 bo nie sądzę by w moim MK1 była jakaś różnica w spalaniu między W30 a W40. Raczej tak naprawdę tu nie o spalanie idzie, a o czystość spalin tak mi się wydaje i cały ten rwetes się rozbija o lepkość dynamiczną czyli lepkość wysokotemperaturową tzn HT/HS, czyli parametr w temp 150 st C i te pierdzielone popioły powstające przy spalaniu uszlachetniaczy i innych cud dodatków które po spaleniu powstają i zatruwają te filtry DPF.
Kupując Forda nawet przez myśl mi nie przeszło, że w naszej strefie klimatycznej będę miał zalecany olej o klasie lepkościowej 5W30. Zupełnie na bakier z rozsądkiem ;)
A szwagier na cóż ludowy samochód trafił we właściwe ręce :) one są tak robione aby każdego ludowego człowieka przetrzymały, tzn tak były robione kiedyś.

cyt:
LEPKOŚĆ HTHS - Lepkość wysokotemperaturowa HTHS (High Temperature High Shear Rate), zwana także lepkością dynamiczną mierzona jest w mili Paskalach na sekundę (mPa*s) przy 150o C i przy wysokim ścinaniu ślizgu 106s-1 i opisuje zachowanie środka smarnego na poszczególnych elementach silnika: na ścianie cylindra, na łożysku korbowodu, lub na łożysku wału korbowego.
Low HTHS 2,9-3,5 mPa*s = obniżona lepkość wysokotemperaturowa, umożliwia mniejsze zużycie paliwa.
High HTHS >=3,5 mPa*s = wysoka lepkość wysokotemperaturowa, lepsza ochrona przez ścieraniem/ zużyciem.

maureliusz
27-12-2016, 21:09
QUARTZ 9000 ENERGY 5W40

http://www.total.com.pl/nasze-produkty/b2C-samochody-os/oleje-silnikowe.html

PS. Nie mam DPFa oryginalnie :-)))

Fulara
27-12-2016, 21:54
chodzi o wąskie kanaliki olejowe

jak myślicie, czemu honda zaleca 0w-20 ?
wlejcie jej 5w-50 to jak wbicie łopaty między pierścień a cylinder

alfonso
27-12-2016, 23:56
No i dzięki Wam przypomniało mi się że i u mnie pora już dawno minęła. My tu gadku, szmatku a na kwitach moich jak bykol 282400, ufa mać :-)
Problem w tym że te 282400 było 1500 temu ... ale obok dopisali coś a'la: Castrol 5W30.
I znowu $$$ poleci no chyba że ze szwagrem zacznę wdychać to co on wdycha to zacznę szukać oleju dopiero przy 382400.
Jak myślicie?
Przeżył bu Focus kolejne 20000 bez wymiany?
A tak serio to wypadało by już michę zdjąć i smoczka "łomyć"

velodream
28-12-2016, 08:23
Do kumpel Fordzika:
Trzymaj się oleju klasy 5W-30 A5. A z DPF obowiązkowo też norma C3.
Dotyczy się silnika 1.6 i 1.8 Tdci.
W Portugalii, Hiszpanii, Włoszech też ten olej.
Oleju innej klasy wymienione silniki nie znoszą, taka już ich budowa.

rumunn95
28-12-2016, 09:50
A co to za olej do "PDFa"?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

yacekb
28-12-2016, 10:10
Z miłą chęcią czytam wszelkie posty związane z olejem , przeważnie robię sobie dobrą kawusię i jazda :-) . O ile kumpel Fordzika mocno wgryzł się w temat kart charakterystyki olejów to już zupełnie nie rozumiem zamiany oleju 5W30 na 5W40 - o innej specyfikacji niż zaleca producent .

alfonso
28-12-2016, 10:19
A ja Wam powiem że i tak 95% internautów czytających te posty i tak wleje to co w książce auta zalecili. Powód? By spać spokojnie i tyle.
Wyczytają o specyfikacji oleju i wleją dokładnie ten sam co producent przewidział (nakazał). Praktycznie każdy tak robi a zwłaszcza ten który się nie zna.
Ja też, przyznam sie :-)
Leję to co fabryka nakazuje i dzięki temu auto ma 300.000km, prawie 17lat i jeździ. U mnie jest tak że nie przejadę 10000km na wymianie bo nie mam na to szans prywatnie i zmieniam olej nie na zasadzie KM lecz CZASU. Mija tam sobie jeden sezon i wymieniam. Pierwszy raz od wielu lat przegapiłem wymiankę bo trochę pojeździłem na północ EU i nazad więc mi poszły te KM ale prywatnie bez wyjazdów to szans nie mam zrobić 10000km w czasie jednego roku.

TomQ62
28-12-2016, 10:20
Szczerze, to nie chce mi się aż tak głęboko zagłębiać we właściwości, charakterystyki, czy inne parametry. Podobnie boję się kombinować, bo nie jestem chemikiem, specem od olejów i moje teorie mogą się czasem okazać chybione, a zapłaci za to silnik.
Dlatego leję oleje z lepkością zalecaną przez Forda, czyli 5W30, spełniające specyfikację WSS-M2C913-B lub wyższą. AMEN!
A czy to będzie Millers, Liqui Moly, Valvoline, czy inny, dobry i oryginalny chyba nie ma aż tak dużego znaczenia. Byle nie Castrol i jego klony w postaci Motorcraftów i im podobnych.

Doświadczenie uczy mnie, że w silnikach w dobrym stanie świetnie sprawdza się Liqui Moly, a w nieco już zużytych Valvoline. Moje Fordy przelatały na nich sporo milionów kilometrów i na tej podstawie wyciągam takie, a nie inne wnioski.
Teraz testuję Millersa. Co z tego wyniknie napiszę za kilka miesięcy. Niech silnik przelata na nim coś koło 200 kkm. Zmierzę kompresję, podskoczę do kumpla na hamownię, porównam wyniki i nastanie jasność.

Fulara
28-12-2016, 10:41
kumpel, który siedzi w olejach przestrzegał mnie co do tej normy

z przyjemnością poleciłbymi jakiś 5w-40 który ma 90% pao ale to się do tego silnika nie nada. tutaj norma, to rzecz święta. i uwierzcie w to.

yacekb
28-12-2016, 10:48
A czy to będzie Millers, Liqui Moly, Valvoline, czy inny, dobry i oryginalny chyba nie ma aż tak dużego znaczenia

Święta racja , podobnie postępowałem w poprzednim aucie ( Fiat Punto Evo ) , jak skończyła się gwarancja , przeszedłem na Motula , ale o takiej samej klasie lepkości ( 5W40 ) z normą Fiata i lałem , a wybrałem Motula bo dobra dostępność w Gdańsku .
Z Focusem postapię tak samo , przebujam się te dwa lata i przejdę na LM czy Motula 5W30 o specyfikacji Forda XXX 913-C i tyle , a wymiany robię co 10-12 tys. km .

rumunn95
28-12-2016, 10:49
Ja tez leje to co nakazal producent , ale polak i tak madrzejszy od producenta, badan za gruba kase i zaleje co innego polecanego przez "tate marcina";)

yacekb
28-12-2016, 10:50
kumpel, który siedzi w olejach przestrzegał mnie co do tej normy

drapniesz coś więcej czy zostawisz nas w niepewności , gryzących paznokcie ? :razz:

weuek
28-12-2016, 10:55
Ja tez leje to co nakazal producent
Sprawdź co jaki przebieg ten producent zaleca wymianę filtra paliwa, no i jak ten filtr po takim zalecanym przebiegu wygląda.

Tata Marcina dba o własny sprzęt, a producent o własną pełną kieszeń.

Fulara
28-12-2016, 10:56
no co mam drapnąć, mówi że wąskie kanaliki olejowe i specyficzna budowa układu smarnego wymaga jak najmniejszego hths - a to nie idzie w parze z pełnym syntetykiem

oczywiście, olej olejowi nawet HC do HC nie jest równy i tutaj absolutnie nie ma o czym gadać.

nawet jak ktoś leje siki z marketu, nie ma źle, póki ten olej jest świeży ~ 3000 km. potem, to jest kupa. a kto wymienia olej po 3 tys ?

i o to się rozchodzi. o kupę, która się staje po 4-5 tys użytkowania.

rumunn95
28-12-2016, 10:59
Wuek ale tata marcina posiada wiedze z kad? Z intetnetow lub od kolego przy pifku , napewno nie z przeprowadzanych badan ;) jedna prosta zasada : wymieniac czesciej niz nakazuje producent ale o zgodnej specyfikacji .

Masterjam
28-12-2016, 11:10
Przed świętami zalałem Valvoline Sunpower FE 5W30 , specyfikacja i aprobata Forda.
http://allegro.pl/valvoline-synpower-5w30-fe-1lx4-4l-913d-waw-bemowo-i6336612943.html

rumunn95
28-12-2016, 11:10
Ja tez na tym latam , nic sie nie dzieje

TomQ62
28-12-2016, 11:26
Przed świętami zalałem Valvoline Sunpower FE 5W30 , specyfikacja i aprobata Forda.
Bardzo dobry wybór. Silnik jednej z moich Fiest z Zetec 1,25 przelatał na nim ponad 450 kkm i lata dalej w innej budzie. A ile miał przebiegu przed zakupem? Nie mam pojęcia. Stawiam na min. 200 kkm.
Drugim olejem, który mam dobrze przetestowany jest Liqui Moly Special Tec F 5W30. Zalewałem i zalewam go dalej do silników w lepszym stanie. Przebiegi rzędu 500-700 kkm nie są na nim niczym szczególnym.

UWAGA tylko na podróbki. Lepiej zapłać więcej u autoryzowanego dystrybutora niż się naciąć np. na Allegro. Osobiście kupuję prosto od producenta. Wiem, że drożej, ale śpię spokojnie i wiem, że nie będę miał przykrych niespodzianek.

mali1986
28-12-2016, 11:27
Ja latam na millers XF longlife i też się nic nie dzieje

weuek
28-12-2016, 11:36
Ja tez na tym latam , nic sie nie dzieje

I ja na podobnym, bo maxlife. I jeden i drugi to w ~80% minerał. Przynajmniej sam producent tak twierdzi. :-)

Fulara
28-12-2016, 11:59
a co się ma dziać ? podejrzewam, że jak wlejecie słonecznikowy też nie wybuchnie

kumpel Fordzika
28-12-2016, 12:13
Do kumpel Fordzika:
Trzymaj się oleju klasy 5W-30 A5. A z DPF obowiązkowo też norma C3.
Dotyczy się silnika 1.6 i 1.8 Tdci.
W Portugalii, Hiszpanii, Włoszech też ten olej.
Oleju innej klasy wymienione silniki nie znoszą, taka już ich budowa.
Jeśli to jest prawda, że w cieplejszych krajach serwis też zalewa 5W30 to Twoja informacja jest cenna i dziękuje. Wszak jakoś nie słychać powszechnego utyskiwania w świecie, że silniki Fordowskie się psuja od oleju o lepkości 5W30 co to dla mnie wydaje się za słabą klasą lepkości na te klimaty, ale mogę mieć racji przecież :D.
Z tego co się straszymy po forach to może być odwrotnie, czyli nadpsujemy to i owo olejem o wyższej lepkości, a różnica nawet gołym okiem duża. W słoiczku po majonezach :) mam 150 gram Motul Specyfic 5W30 913 oraz w drugim słoiczku 150 gram Mobil 3000 synt 5W40 wystarczy pomachać słoiczkami by zobaczyć jak inaczej się zachowują te oleje. Motul 5W30 jest normalnie jak woda. Włożenie do domowej zamrażarki dwóch słoiczków jeszcze tą różnice bardzo uwidacznia, a tam chyba ledwo 15-18 st C na minusie jest. Dołożyłem jeszcze słoiczek full syntetyka 10W40 motocyklowego i ten w lodówce zgęstniał okrutnie. Fajne doświadczenie, chociaż motocyklowe to zupełnie inne właściwosci mają. Poza smarowaniem muszą też kontrolowanie pracować na tarcie bo tam mokre sprzęgło jest w oleju zanurzone :)
O ile kumpel Fordzika mocno wgryzł się w temat kart charakterystyki olejów to już zupełnie nie rozumiem zamiany oleju 5W30 na 5W40 - o innej specyfikacji niż zaleca producent .
W moim trudnym :D przypadku to ja z przyzwyczajenia, całe życie na syntetykach w autach 5W40 jeździłem i przy Fordziku jakiegoś szoku doznałem, jakiejś pomroczności i chęci walki z wiatrakami i zrobienia po swojemu:) ale co poczytałem to moje, nikt nie zabierze :) Tematy olejów do motocykli mam w jednym paluszku :) Oleje mi znane przez lata Liqui Moly, Valvoline, Motul to produkty które można kupować i w zasadzie marka gwarantuje bezpieczeństwo, chociaż w przypadku Valvoline one jakieś tanie ostatnimi czasy, co dziwi mnie. Castrol , Mobil, Elf, Total... popularne marki pewnie jak się je przywiezie z Niemiec i tam robione konfekcjonowane to zapewne są koszerniejsze :)
Tak czy siak uważajmy na podróbki bo jak wcześniej pisałem Motula podrabianego do swojego motocykla w zacnym sklepie motocyklowym kupiłem :(

velodream
28-12-2016, 13:19
Do kumpel Fordzika
Tutaj jest link castrol Portugalia.Tak dla pewności sprawdzam, żeby nie wprowadzić Ciebie w błąd. Dla przykładu podaję z castrol, osobiście wolę innego producenta.
Jest 5W-30 A5

http://applications.castrol.com/oilselector/pt_pt/c/search?vehicleType=ligeiros-de-passageiros

maureliusz
28-12-2016, 14:15
Proponuje niech każdy sobie wejdzie na Google i sprawdzi do jakich temperatur jest jaki olej a potem wybierze coś dla siebie.

Poniżej macie uzasadnienie dlaczego współcześni producenci używają oleju 30-tki.
Jeżeli ufać Fordowi...ja nie ufam :-D i leję 5W40 - napewno się od tego nie uszkodzi, bo ostatnio zimę i siarczyste mrozy to ja widziałem w wieku 5 lat...

NIE WYPOWIADAM SIĘ WIĘCEJ W TEMACIE.

Cytat z netu:
Co to są oleje energooszczędne? W polskim klimacie najbardziej energooszczędne oleje mają klasę 0W-30. Zimą, nawet przy siarczystym mrozie, pozwalają na łatwy rozruch silnika, a po jego rozgrzaniu stają się „wodniste” i stawiają minimalne opory. Dzięki temu udaje się zmniejszyć zużycie paliwa. O ile niska lepkość zimowa ma same zalety, o tyle niska lepkość wysokotemperaturowa oznacza, że właściwości ochronne oleju są umiarkowane. Jeśli silnik przystosowano do takiego oleju, wszystko będzie dobrze, ale jeśli nie, to zastosowanie go (np. 5W-30) grozi zniszczeniem jednostki!

kumpel Fordzika
28-12-2016, 16:14
Producentom, a bardziej konstruktorom trzeba wierzyć, przede wszystkim w to, że w pierwszym względzie dbają o swoje przychody i łupienie nas na maxa, w drugim rzędzie o to abyśmy MY od nich jako klienci za dużo nie wyciągnęli na drodze roszczeń czy reklamacji. Z tegoż powodu w to co się wyposaża nowe pojazdy nigdy nie jest chociażby ze średniej półki, ale też i nie ostatnie najgorsze, bo na takich materiałach eksploatacyjnych asekuracja przed klientem będzie słaba. Jest też spory plus dodatni tej sytuacji, bo taki np olej Forda Formula F żadnym hitem olejem nie jest zapewne, ale też nie hipermarketowym produktem typu K2 też nie jest. Zerkając w szczegółowe parametry nawet dobrze rokuje i wie wielu kierowców śpi spokojnie. W Fordzie też śpią zapewne przez sen licząc przychody ze sprzedaży cystern oleju w serwisach oraz zaoszczędzone miliony $ na tańszym oleju kupowanym u Castrola :) U Castrola też umieją liczyć i się nie wykosztowują na produkcję, ale jednak trzymają jakość i założenia dostaw aby klienta ogromnego nie stracić i ten Ford przez ten olej nie miał problemu z nami roszczeniowymi klientami kochającymi swoje Fordziki :) i krag nienawiści do pieniędzy się zamyka :D
Tak poważniej to jak wierzyć producentowi, tu na przykładnie doskonale znanej mi i lubianej marki Motul. Który z tych olej po zerknięciu w linki na ich parametry i kolorowe znaczki czerwony i zielony jest bardziej właściwy do aut z filtrem DPF ? naprawdę który ?
ten co ma zielony znaczek DPF i dopisek full SAPS
https://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/68453/original/Specific_913D_5W-30_%28GB%29.pdf?1380211890
czy ten który zielonego znaczka nie ma dopisku full SAPS nie ma, a popiołów procentowo ma mniej, mikroskopijnie mniej, ale jednak mniej
https://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/51/original/8100_Eco-nergy_5W-30_%28GB%29.pdf?1466613762
no który, bo bez poświętnego pół litra tematu nie da się rozebrać :D albo ja już nic nie rozumiem :( i na szczęście nie mam DPF-a

wtsz
28-12-2016, 17:26
Zimą, nawet przy siarczystym mrozie, pozwalają na łatwy rozruch silnika, a po jego rozgrzaniu stają się „wodniste” i stawiają minimalne opory.

Może bez FE będzie troszeczkę lepiej, ale jak ktoś "upala" to jednak chyba 5W40 ?

velodream
28-12-2016, 18:32
Do kumpel Fordzika
Tak na szybko zerkając, to są praktycznie te same oleje.
Możemy przyjąć że to są oleje 5W30 A5 C3
Czyli spełniają normy jeśli chodzi o silniki forda z DPF.

Różnica w nich jaką ja widzę:
SPECIFIC 913D 5W-30
Olej przeznaczony, sprzedawany do samochodów forda.Według rekomendacji forda olej ten spełnia normę FORD WSS M2C 913 C. Można powiedzieć że ta wewnętrzna norma forda odpowiada normie A5 C3.Producent tego oleju pewnie zaznaczy na opakowaniu że olej jest dla fordów.
8100 Eco-nergy 5W-30 Praktycznie to samo. Na opakowaniu pewnie będą też podane normy forda ale producent już nie napisze że tylko dla forda.
Raczej będzie wyraźnie na opakowaniu napisane A5/B5 C3 i lista marek w których należy
stosować taki olej. FORD, RENAULT itd.

Akurat ciężki przykład bo praktycznie identyczny skład ale można też znaleźć olej o takiej samej nazwie i do silnika z DPF czyli norma C3.Opakowania będą wyglądać identycznie a skład bardzo różny bo dla forda będzie A5/B5 a dla np.VW A3/B4
Przykładem może być castrol edge.
Jak mamy VW to wtedy szukamy według wewnętrznej normy VW .
Czyli na pierwszym miejscu ich norma musi być na opakowaniu Np. coś takiego
VW 504 00/507 00
Lub dokładniej
Homologacja *
ACEA C3
MB-Approval 229.31/229.51 Porsche C30 VW 504 00/507 00

Najlepiej, według mnie, szukać oleju według marki, modelu, silnika, rocznika auta do którego chcemy wlać ten olej.
Nie zaczynamy szukania od 5W30 bo tak szukaliśmy kiedyś, w czasach gdy stosowaliśmy oleje mineralne.
Jak szukamy według samochodu to zawęzimy wybór do 2-4 olei i mamy problem z głowy.
Nie reklamuję castrol, to tylko przykład. Używam innego oleju.

wtsz
28-12-2016, 18:55
Do kumpel Fordzika
Tak na szybko zerkając, to są praktycznie te same oleje.
Możemy przyjąć że to są oleje 5W30 A5 C3
Czyli spełniają normy jeśli chodzi o silniki forda z DPF.

Oczywiście, ale producent oleju spełniając normę upewnia nas, że lejemy odpowiedni olej. Norma kosztuje.

velodream
28-12-2016, 19:13
Racja wtsz, zgadzam się z tym. Można nawet powiedzieć że bierze na siebie odpowiedzialność za jakość oleju bo konkretnie podaje że jest taki jak ford sobie
życzy. To musi kosztować i ja zgadzam się żeby za to zapłacić.

Bump: Proponuje niech każdy sobie wejdzie na Google i sprawdzi do jakich temperatur jest jaki olej a potem wybierze coś dla siebie.

Poniżej macie uzasadnienie dlaczego współcześni producenci używają oleju 30-tki.
Jeżeli ufać Fordowi...ja nie ufam :-D i leję 5W40 - napewno się od tego nie uszkodzi, bo ostatnio zimę i siarczyste mrozy to ja widziałem w wieku 5 lat...

NIE WYPOWIADAM SIĘ WIĘCEJ W TEMACIE.

Cytat z netu:
Co to są oleje energooszczędne? W polskim klimacie najbardziej energooszczędne oleje mają klasę 0W-30. Zimą, nawet przy siarczystym mrozie, pozwalają na łatwy rozruch silnika, a po jego rozgrzaniu stają się „wodniste” i stawiają minimalne opory. Dzięki temu udaje się zmniejszyć zużycie paliwa. O ile niska lepkość zimowa ma same zalety, o tyle niska lepkość wysokotemperaturowa oznacza, że właściwości ochronne oleju są umiarkowane. Jeśli silnik przystosowano do takiego oleju, wszystko będzie dobrze, ale jeśli nie, to zastosowanie go (np. 5W-30) grozi zniszczeniem jednostki!

1. Cytowany fragment to artykuł Auto Świat z 2011 roku. Autorstwa Pana Roberta Rybickiego.* * Autor nie jest czołowym dziennikarzem motoryzacyjnym a też 6 lat to sporo czasu w motoryzacji. Więc nie jest wszytko w artykule aktualne.

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/co-znaczy-10w-40-wyjasniamy-jak-wybrac-olej/8gqk6

2. My rozmawiamy o oleju zalecanym przez forda 5W30 a nie opisanym w artykule 0W30.Jeśli chodzi o poruszone w artykule przystosowanie silnika to właśnie fordy są przystosowane do 5W30, więc 5W40 odpada.*
3. W dalszej części artykułu mamy zdanie że jest dozwolona zamiana z 10W40 na 10W60.* * Tylko kto takie stosuje?Ok, niech będzie , stary artykuł i autor taki jaki jest.** * Analogicznie można zamienić fordowski 5W30 na 5W40 , czy na pewno?* * W artykule pisze że "o ile spełnia on pozostałe wymagania silnika (normy jakości API, ACEA, normy producentów **itp.)." A żaden 5W40 nie spełnia normy forda . Więc nie można zamienić 5W30 na 5W40.Dlaczego? Kolega Fulara na forum wyjaśnił to krótko i precyzyjnie.
Można dodać w podobnym stylu - brak smarowania.

Fulara
28-12-2016, 20:45
kurde panowie, jak chcecie tu uprawiac polityke olejowa to rozbieramy na molekuły poszczególne oleje a nie pitu pitu

mogę przetestować millersa xf w -25 stopniach i nagrac jak scieka.

dla porównania mam lotosa 10w-40 w garażu :) spracowanego millersa tez mam

pitu pitu nic tu nie wniesie

alfonso
28-12-2016, 21:00
Z olejami to tak samo jak z częściami samochodowymi, elektroniką i innymi. Ta sama fabryka, te same łapska produkują, inna cena, inny znaczek, inne logo.
Kolega starym Nissanem Sunny śmiga 4 rok na wahaczach Kamoka za 55zł sztuka. Miały być na sezon. Mój stary Escort jeździ na przegubach Krafta już 10rok. Miały być w/g zapewnień sprzedawcy na rok, może dwa. Pamiętam że za przegub płaciłem coś koło 50-60zł w chwili gdy oryginał w Intercarsie stał ponad 350 a podróby markowe typu Febi około 150zł/szt.
Wahacze wzdłużne do Mondeo MK2 zakupione w 2009r hulają do dziś. Nie wiem ile przejechane ale tuleje są całe. Wahacze firmy Hans&Preis :P
Jak widać po wcześniejszych postach - szwagier leje do Passata zlewki i się nie przejmuje a my tu nadwyrężamy się nad Fokami których na rynku w cenie 2000zł w ciul a samych tylko silników do MK1 drugie tyle po taniości. Wymęczysz jeden za 500zł na odcinku 3,4 lat to zamontujesz drugi i tyle.
Wiem że wcześniej napisałem że sam się trzymam przepisów producentów ale akurat tak się składa że 5L fordowskiego 5W30 stoi lekko ponad 104zł z hakiem. Ten sam olej na allleluja około 85-90zł za baniak dlatego leję fordowski bo kupić niby to tam jakąś pewność za 30-40zł to ...
Zobaczcie. Oryginalne tarcze sprzęgłowe kosztują krocie! Mało kto ładuje do 12-14-16to letniej fury ori sprzęgła, prawda? Wszyscy hulają na Lukach, Sachsach czy tam Valeo. I co? Hulają, prawda? Te same kilometry za mniejszą kasę! Tyle ludzi klnie i obgaduje Febi a tak naprawdę jakość wielu części przewyższa oryginały. Zawieszenie pneumatyczne NIVO do Omegi MV6 na tył od Opla miało kosztować około 2500zł bo oryginlanie Omega ma amorki z tyłu opuszczane.Im szybciej jedzie tym bardziej się przyciska ku ziemi. Zawiecha taka praktycznie nigdy nie przeżyła więcej jak 7,8lat od montażu a na rynku można dziś dostać Omegi B MV6 z Nivo od Febi i proszę, działa!

Kiedyś, dawno temu miałem starego Mercedesa W124. Była to padlina kupiona przez ojca jakoś na początku lat 90. Zwykły benzyniak 200E w manualu. Kupił go z taryfy na zachodzie (Francja). Przejechane miał pół bańki. Przez wiele lat dobijał go na taryfie w Warszawie. Auto odziedziczyłem z przebiegiem 1.570.000. Oleju pił około 1L na 100km. Kopcił jak szalony. Wlewałem przez 4lata najtańsze zlewki jakie mogłem znaleźć na rynku! Jeździł, jeździł i w końcu gdy planowałem oddać go na złom zacząłem lać zlewki z warsztatu od kumpla. Serio! Olej przepalony zlewany z innych aut. Oddawał mi za friko :-)
Wiecie ile jeszcze W124 jeździł? Kolejny rok aż znalazł się kupiec z Alleluja i jeszcze ruinę sprzedałem za 1700zł chyba jak pamiętam :-)
Mesiek odjechał o własnych siłach no ale nie ukrywam że był już tak zmęczony że 100km/h to było jego max!

W temacie oleju najważniejsze jest to:
"olej ma być" i tyle :-)
Szkoda tylko że rzepakowy z Biedronki fajczy się przy 80-90C bo gdyby zakres ten miał choć by do 120C to by na rzepakowym pół Polski hulało.

maureliusz
28-12-2016, 21:24
alfonso

Lepiej uważaj, bo są tacy co zaraz będą goglować i rozgrzeszać Cię z każdego słowa.
Taka broń ludzi, co mają 24 posty na końcie i wszystkie...w dwóch tematach na forum. Jakoś trzeba sobie nabić pościki :-) - pisaniem to samo w koło.

Zwracam uwagę, że 1.6TDCI i 2.0TDCI to silnik...PSA i fordowi tyle do tego silnika co... Ciekawę czy Citroen i Peugeot też zalecają specyfikacją FORDa - hihihi.
Nie to co 1.8TDCI - prawdziwa jednostka Forda, której nawet Formula nie pomoże ... i tak padnie i tak padnie...

Przepraszam za złośliwości...nie mogłem się powstrzymać.

kumpel Fordzika
28-12-2016, 21:30
kurde panowie, jak chcecie tu uprawiac polityke olejowa to rozbieramy na molekuły poszczególne oleje a nie pitu pitu

mogę przetestować millersa xf w -25 stopniach i nagrac jak scieka.

Ja mam w garażu z 5 różnych olei. Ni hu hu nie jesteśmy w stanie zrobić nawet sensownych porównawczych testów, a to tylko porównawcze. No może testy na temp płynięcia w lodówce, na temp zapłonu w tyglu czy piekarniku :D, jakieś prymitywne testy na porównanie lepkości da się wypracować domowo, ale to wszystko bajkowe testy będą. Nawet ten Ruski człowiek co kręciołek na filmie pokazywał i z 10 markowych i egzotycznych olejów na obracającej się oście nalewał i dociskał klocek hamulcowy do chwili pokonania -zduszenia momentu obrotowego wałka to w zasadzie nic nie udowodnił bo w jego porównawczym niby teście wielu olei było po prostu za wiele zmiennych, od groma zmiennych, od groma, a zmienny powinien być w takim teście tylko olej. Za każdym razem inny testowany wielokrotnie, wyciągnięte średnie wartości, a potem następny olej z tymi samymi wartościami siły docisku, momentu obrotowego a nie sobie pociąganie dźwignią ręka zaopatrzoną w dynamometr :)
Dzięki temu, że testy porównawcze w zasadzie są niemożliwe to leją nas tymi olejami w (_l_) po prostu i założę się, że tych wiele parametrów, czy rożnych wartości to zwykły bełkot marketingowy. Nawet te dwa oleje Motula 5W30 co wyżej linkowałem mimo, że trochę rożne jednak w parametrach podanych na papierze to w rzeczywistości i używalności się pewnie różnią jedynie tym, że Specyfic 5W30we Francji robiony a ten ECO 5W30 w Włoszech i jak mówił znajomek co auta z Włoch ściągał to tam ten olej bardzo popularny i nawet w stacjach Forda sprzedawany bywał dla droższego klienta. Stąd moje zainteresowanie tym Motule 8100 ECo 5W30 się wzięło. W bankach może to samo konfekcjonowane w rożnych częściach Europy.
ps.
Nie to co 1.8TDCI - prawdziwa jednostka Forda, której nawet Formula nie pomoże ... i tak padnie i tak padnie..
Też tak myślę, że kiedyś padnie, bo Ford nigdy z diesli nie słynął, ale jak będę dbał to ze 100 tys przelecieć powinien dać radę. Oby mnie wtedy było stać na następnego Forda, bo prowadzi się, jeździ się świetnie :) Za 6 lat moja Foka z prawdziwym przebiegiem 125-130 tys km będzie do sprzedania za 12 tys zł :D .tylko wtedy kupi Forda z dieslem :) ;)

wtsz
28-12-2016, 21:54
Też tak myślę, że kiedyś padnie, bo Ford nigdy z diesli nie słynął, ale jak będę dbał to ze 100 tys przelecieć powinien dać radę. Oby mnie wtedy było stać na następnego Forda, bo prowadzi się, jeździ się świetnie

Padnie, ale może na dobrym oleju:razz:

kumpel Fordzika
28-12-2016, 21:58
Padnie, ale może na dobrym oleju Jest w tym coś optymistycznego :D
Zlać trzeba temat olejów i sobie głowy nie zawracać tanizną tylko kupować markowe 5W30z wyższej półki ze specyfikacją 913D. Tak zamierzam, tak polecam :) po zreformowaniu swoich poglądów o 5W40 do Fordzika. U mnie następny po 10-12 tys przebiegu będzie zalany MOTUL 8100 Eco 5W30. Teraz go nie wlałem tylko dlatego, że rozważałem wykupienie gwarancji na auto w ASO 12 miesięcy czy jakoś tak i nie chciałem kotów drzeć, że na opakowaniu oleju nie ma aprobaty 913 D, a ten Motul Eco ma aprobatę 913C tylko, tylko :( ;)

maureliusz
28-12-2016, 22:01
Prowokujecie, a miałem już nic nie pisać :-)

Oczywiście, że bzdury marketingowe... Producent musi znaleść kompromis między żywotnościa/ekologią/spalaniem... Jak wiadomo ostatnio ekologia rządzi :-/

To jak z paliwem 98 i wszelkimi Verva cudami... lepsze? Ja np. ich nie leję, bo z prostej przyczyny są...słabsze wbrew pozorom i opiniom.

velodream
28-12-2016, 22:04
maureliusz napisał:"Proponuje niech każdy sobie wejdzie na Google...."

Spytaj maureliusz wujka googla jaki olej PSA zaleca, to będziesz wiedział :razz:

Mój mk1:
450tyś, 1.8TD - auto nadal ciężko pracuje i niema zamiaru padnąć.
1999 grudzień - też mam takiego staruszka. Od nowości w moich rękach.
Uwaga, nigdy go nie sprzedam.
kumpel Fordzika - jak dbasz tak masz wiec się nie martw.
Nie będziesz na pewno do 250tyś. miał problemów.
Jak poniektórzy co już chyba połowę auta przy takim przebiegu porozkręcali.
Często profilaktycznie,albo ciągle coś poprawiają po inżynierach forda.

TomQ62
28-12-2016, 22:19
(...)Dzięki temu, że testy porównawcze w zasadzie są niemożliwe to leją nas tymi olejami w (_l_) po prostu i założę się, że tych wiele parametrów, czy rożnych wartości to zwykły bełkot marketingowy. (...)
Dokładnie tak. Nic dodać, nic ująć. Chyba, że ktoś ma dostęp do specjalistycznej aparatury laboratoryjnej i ma dużą wiedzę nt. olejów. Ma ktoś? :razz:

Jedyne, co np. ja mogę zrobić i robię to od dobrych kilku lat, to testować na żywym organizmie, czyli ciężko pracującym silniku. Moje autka latają okrągły rok, od 10 do 22, a w weekendy do 24, a nawet 01. Więc przebiegi są spore. Kilkukrotnie większe od taksówkarzy.
Zawsze przed zakupem sprawdzam kompresję, a po jadę na hamownię do kolegi. Wyniki skrzętnie notuję i co jakiś czas powtarzam testy.

Wg. moich doświadczeń, z czystym sumieniem, mogę polecić wspomniane wyżej oleje Liqui Moly i Valvoline. Motul jakoś nie miał do mnie szczęścia. Może ze dwa, trzy razy kupiłem auto nim zalane, ale zawsze zmieniałem na w/w, bo bałem się podróbek. Silniki w stanie przedagonalnym zalewam Maxlifami, czasem z dodatkiem Ceramizatora, a potem już tylko szrot.

Niedawno trafił mi się Fosus w niemal idealnym stanie. U Niemca jeździł na Liqui Moly, a ja zalałem Millersa. Pierwsze wrażenia i pomiary napawają mnie sporym optymizmem. Po wymianie nieznacznie wzrosła moc i moment. Silnik pracuje ciszej i odrobinę mniej pali. Na dniach będę zmieniał olej i pojadę na hamownię. Zobaczymy co się okaże.

alfonso
28-12-2016, 22:51
bo Ford nigdy z diesli nie słynął
A gdzie tam, a 1.8 TDDI to zło było? Piękny motorek, prawie że na powietrze hulał a im się zachciało TDCI by psuć Fordy :-)

A tak serio to który Diesel jest naprawdę dobry?
Mercedes W124 300D bez TD ...?
2.5TDS z BMW?
I który jeszcze?
Bo z tego co mi wiadomo to wszystko ze znaczkiem TDCI, HDI, DTI i podobnymi to szajs!

---

Nawracając na poprawną trasę - rozmawiamy teraz o jakości różnych olejów????
Serio??
Sądzą "Pany" że olej Castrola rozlewany na Norwegię, Szwecję, Finlandię będzie tym samym olejem co ten rozlewany w PL?
To czemu proszek do prania WIZIR, ten kupiony taniej w Niemczech dopiera lepiej i na dłużej starcza jak ten z Polski?

W dobie bardzo tanich półautomatycznych zamykarek trzeba bardzo mocno w takich krajach jak Litwa, Polska, Łotwa i ościenne uważać na to
co i gdzie się kupuje a jeśli już mowa o olejach to broń Boże z beczek kupować bo tam wałkowanie idzie pełną parą.

maureliusz
29-12-2016, 11:13
Szukałem w swoich zapiskach wartość prądu upływu na postoju w mojej foce i przez przypadek znalazłem takie info, które kiedyś sobie zapisałem...

http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=8032

Szanowny Panie!
Do fabrycznych i pierwszych zalań silników Forda wymagany jest przez producenta olej niskotarciowy i niskolepkościowy o HTHS ( lepk. Dynam w 150C) w zakresie 2,6-3,5mPas spełniający wymagania ACEA A1/B1- jakość i wymagania na taki olej opisuje wspomniana norma WSS-M2C913-B. Olej tej klasy pozwala minimalizować zużycie energii przez silnik ( paliwo) jednak w praktyce gdy poszukujemy zapewnienia większej trwałości silnika, ochrony przed zużyciem bezpiecznym rozwiązaniem jest stosowanie olejów o wyższym HTHS (>3,5mPas)zapewniających lepsze smarowanie co osiągają oleje klasy ACEA A3/B3/B4 w klasach lepkości 5W/30 lub 5W/40, z moich danych Ford dopuszcza zastosowanie takich olejów w swoich silnikach ale użytkownik nie osiąga wszystkich korzyści ekonomii zużycia paliwa przez silnik mając pewność jego ochrony. Wymieniony olej Lotos Economic 5W/30 spełnia ACEA A3/B3/B4 przez co jest bezpieczny dla żywotności silnika z różnicą 1% zużycia paliwa w praktyce(poziom HTHS >3,5mPas oleju Lotos Economic wyklucza uzyskanie przez niego aprobaty wspomnianej Ford).
Z powyższego w warunkach gdy kieruje Pana w eksploatacji max ochrony elementów silnika przed zużyciem pewną korzyść uzyskać można stosując oleje o klasycznym HTHS, asortymentu Lotos polecam również inne produkty równoważne zależnie od techniki eksploatacji:
- Lotos Traffic Thermal Control 5W/40 ACEA A3/B3/B4,
- Lotos Syntetic 5W/40 ACEA A3/B3/B4.
Pozdrawiam
Marek Dębiński
Kierownik Biura
Serwisu Olejowego

Fulara
29-12-2016, 11:37
to co, hondy mają 0w-20, one powinny produkować paliwo, a nie je zużywać

litości

velodream
29-12-2016, 11:55
Witam maureliusza.
Ciekawa odpowiedź, pewnie słuszna i prawdziwa.
Tylko że pytanie na która odpowiedź została udzielona dotyczy silników benzynowych
i normy WSS-M2C913-B
Cytuję pytanie:
"Witam
Mam pytanie dotyczące LOTOS ECONOMIC - czy olej ten może być stosowany do benzynowych silników Forda Focusa? - czy spełnia normę WSS-M2C913-B?"

A my rozmawiamy o silnikach TDCi i normie WSS-M2C913-C a nawet w porywach o normie WSS-M2C913-D.

valhalem
29-12-2016, 12:12
Niedawno trafił mi się Fosus w niemal idealnym stanie. U Niemca jeździł na Liqui Moly, a ja zalałem Millersa. Pierwsze wrażenia i pomiary napawają mnie sporym optymizmem. Po wymianie nieznacznie wzrosła moc i moment. Silnik pracuje ciszej i odrobinę mniej pali. Na dniach będę zmieniał olej i pojadę na hamownię. Zobaczymy co się okaże.

Mam identyczne odczucia po zmianie z castrola , szczegolnie przy zimnym starcie i pracy na ssaniu - co tez opisywałem w wątku o opiniach nt millersa

Zaraz niektórzy beda chcieli dorzucić swoje 3 grosze ze jakbym zalał olej słonecznikowy to tez by było zajebiecie - mam prośbę , niech spróbują zalać go u siebie na początek ;)

Fulara
29-12-2016, 12:22
dlatego ja się nie wypowiadam już o millersie bo tu castrolowcy orgazmów dostają

a prawda jest taka, że jak palę fajkę obok zapalonego auta, nie słyszę, że jest zapalone, oczywiście na ciepło po trasie

TomQ62
29-12-2016, 12:41
dlatego ja się nie wypowiadam już o millersie bo tu castrolowcy orgazmów dostają
Eeeeeee... to niemożliwe :shock:
Chyba nie ma ludzi aż tak podatnych na durny marketing, że odrzucają oczywiste fakty? A może się mylę?

Szkoda, że nie mogę znaleźć zdjęć elementów silnika Audi, który jeździł, a dokładniej umarł eksploatowany na Castrolu. Bliźniaczy silnik zrobił dwukrotnie większy przebieg na Mobilu/Motulu i do dziś jeździ na taksówce. Przebiegu nie znam, ale sądzę, że powyżej miliona km (został sprzedany w okolicach 550 kkm).

valhalem
29-12-2016, 12:45
Eeeeeee... to niemożliwe :shock:
Chyba nie ma ludzi aż tak podatnych na durny marketing, że odrzucają oczywiste fakty? A może się mylę?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem odpowiedź ale...

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=205145&page=11

a prawda jest taka, że jak palę fajkę obok zapalonego auta, nie słyszę, że jest zapalone, oczywiście na ciepło po trasie

Mam identyczne zdanie w tym temacie :)
Z tym ze ja mam przebieg bliski 150kkm a ty pewnie o 1/3 mniejszy :)
Ciekaw tylko jestem jak ten olej będzie się zachowywał po przelocie 15kkm . Czas pokaze :)

weuek
29-12-2016, 12:51

I to gruuubo! Zobacz jak sprzedaje się, na przykład, coca-cola. A kto przy zdrowych zmysłach wsypałby do spożywanego płynu tyle cukru?

Fulara
29-12-2016, 12:54

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=205145&page=11

Mam identyczne zdanie w tym temacie :)
Z tym ze ja mam przebieg bliski 150kkm a ty pewnie o 1/3 mniejszy :)
Ciekaw tylko jestem jak ten olej będzie się zachowywał po przelocie 15kkm . Czas pokaze :)

mam już 157 000 km, i silnik nie jest jeszcze dotarty

TomQ62
29-12-2016, 12:56
Raczej źle :one:
Nie cierpię BP (Castrol), Coca Coli, Pfrizera, Navartis, Chevrona, City Banku, ING, Monsanto, Cargiila, Boscha/Simensa i wielu innych koncernów, które za nic mają dobro klienta i dopuszczają się działań, delikatnie mówiąc, nie przynoszących im chluby. Omijam ich produkty szerokim łukiem. Reklamy działają na mnie odwrotnie. Nie kupuję produktów, które widuję w TV. Ale może ja jakiś dzifffffny jestem? :570:

weuek
29-12-2016, 12:57
Nie kupuję produktów, które widuję w TV. Ale może ja jakiś dzifffffny jestem? :570:
Nie. Tylko ginącym gatunkiem...

Polecam od tv uwolnić się całkiem.

valhalem
29-12-2016, 12:59
Nie kupuję produktów, które widuję w TV. Ale może ja jakiś dzifffffny jestem? :570:

Jednak chyba dobrze zrozumiałem ;)

Wiadomo, że jak coś się nie sprzedaje to trzeba trochę czasu antenowego wykupić aby sprzedaż podskoczyła :)

Fulara
29-12-2016, 13:05
Raczej źle :one:
Nie cierpię BP (Castrol), Coca Coli, Pfrizera, Navartis, Chevrona, City Banku, ING, Monsanto, Cargiila, Boscha/Simensa i wielu innych koncernów, które za nic mają dobro klienta i dopuszczają się działań, delikatnie mówiąc, nie przynoszących im chluby. Omijam ich produkty szerokim łukiem. Reklamy działają na mnie odwrotnie. Nie kupuję produktów, które widuję w TV. Ale może ja jakiś dzifffffny jestem? :570:

a bayera lubisz :) ?

TomQ62
29-12-2016, 13:23
a bayera lubisz :) ?
Nie. Szczególnie gdy pomyślę o IG Farben, Cyklonie B i żydowskich przekrętach "restrukturyzacyjnych" po II WŚ. :diabel2:

Fulara
29-12-2016, 13:47
ładnie,
przynajmniej niektórzy kumaci, nie jak pół narodu głupiego.

maureliusz
29-12-2016, 14:43
MODy ach MODy gdzie jesteście!

Posprzątać i zamknąć...wątek :-). Nic to nowego już jak widać nie wniesiemy.

kumpel Fordzika
29-12-2016, 16:24
Na koniec Panowie powiem Wam tak :) , że nie fetyszyzujmy olejów, bo to tylko olej silnikowy i kupowany w przyzwoitym gatunku, zgodnie z zaleceniami producenta, zmieniany na czas lub lepiej przed czasem nigdy źle silnikowi nie zaszkodzi :) ;) jakby coś mogło szkodzić dobrze :D
A przy okazji mnie zawsze zdumiewają takie teksty speców przeróżnych:
Szanowny Panie!
"Do fabrycznych i pierwszych zalań silników Forda wymagany jest przez producenta olej niskotarciowy i niskolepkościowy o HTHS ( lepk. Dynam w 150C) w zakresie 2,6-3,5mPas spełniający wymagania ACEA A1/B1- jakość i wymagania na taki olej opisuje wspomniana norma WSS-M2C913-B. Olej tej klasy pozwala minimalizować zużycie energii przez silnik"
Czyli do pierwszych napełnień w silnikach będących na dotarciu, w trudnym dla siebie okresie życia, gdzie ciepła wydziela się więcej niż w dotartej jednostce ?
Będę ciągle eksploatował Fordzika na 5W30, czyli jak od początku, ale za stary już jestem, aby nie wiedzieć, że producent silników-samochodów olejowymi szykanami obostrzeniami kombinuje jak sobie ułatwić życie i załatwić jakieś tematy które nap wymagały by poprawy albo przebudowy technologi produkcji lub jakiś operacji, czy innych, może lepszych materiałów. Może dzięki "cienkim" olejom silnikom łatwo mieścić się w normach ekologicznych, a może na olejach 5W40 w te normy by się nie łapały :( Pytań może być od cholery
Olej to jak soft w smartfonie, ciągle udoskonalany z większymi szykanami pozwala zapomnieć o tym i owym. Producenci nie są wobec nas uczciwi ani trochę. Według mnie już nieuczciwością jest obligowanie użytkownika auta do jazdy na 5W30 skoro nawet w swojej instrukcji obsługi wlepiają tabele lepkościową via strefy klimatyczne, wiec po co ? Co by się komisarz jakiś unijny nie doczepił, że może zmowa ;) Czy jak zaleje 5W40 co w tabeli stoi to popsuje turbo czy coś innego ? :) pan w sklepie z olejami tez przestrzegał, wie pan silniki Forda są wrażliwe i najlepiej ich olej tzn spełniające aprobaty. Urban legend rozpowszechniał czy może ktoś popsuł silnik olejem 5W40 i to zostało dowiedzione ?
Często tu czytam na forum, że po zmianie z castrola, czy formuły na Milersa Motula silnik jak zegareczek chodzi, zupełnie inaczej, ciszej , lżej i inne przymioty. W pewnym sensie rozumiem, bo silnik wysilony motocyklowy smaruje różnymi olejami i tu się je wymienia bardzo często. W tym silniku który ma się pod tyłkiem a ucho czy kolano do niego przyłożyć nawet w zakręcie tak samo łatwo rodzaj oleju, klasa lepkościowa, klasa jakości producenta czy jego trochę przepracowania jest od razu słyszalna na ucho, od razu. Inaczej pracuje skomplikowany rozrząd, inaczej mokre sprzęgło. Po prostu poligon do wychwytywania efektów zmian olejowych. Niemniej też się dziwie, że tam w autach silnik pod maską obuty w izolacje akustyczne, termiczne, my siedzimy w kabinie, za grodzią, za szybą i już nam po zmianie oleju silnik lepiej pracuje :) zwłaszcza w stosunku do przepracowanego oleju :)
Wymieniłem formułe po 5 tys przebiegu na Motula Spec i żadnych zmian akustycznych w silniku nie zanotowałem, jedyna to jakby lżejszy rozruch na mrozie i płynniejsza praca przez pierwsze 30 sekund, ale to wszystko na granicy złudzenia.
Co innego w motocyklach tu olej słychać i widać od razu. U mnie to nawet okienko do podglądania jest i termometr oleju, który na rożnych olejach różnie pokazuje, wiec jakość oleju zapewne ma znaczenie.
Namrudziłem okrutnie, wiem, przyznaje się, ale wniosek na koniec raz jeszcze, że kupujmy porządne oleje chociażby dla swoje satysfakcji, a to też warto i wybaczcie gadulstwo :)

maureliusz
29-12-2016, 16:48
Za Kolędę dziękujemy!

AMEN! :-D

Fulara
29-12-2016, 21:50
ludzie, pisałem wielokrotnie, a wy dalej swoje

nie chodzi o pudełko w sklepie, tylko o właściwości po 4000-12000 km. jeden HC będzie trzymał po 12 000 km w miarę pudełkowe parametry, a drugi po 4000 km jest do kanału

o to idzie a nie o inne rzeczy. dlatego jeden silnik bierze olej po 60 000 km a drugi po 400 000 km

dziękuję do widzenia

alfonso
29-12-2016, 22:02
Podziwiam Was :mrgreen:
77983 wyświetleń tematu i ponad 600 postów. Normalnie daję sobie lewicę u łokcia upitolić że jest teraz tak że wszyscy
odwiedzający ten temat na bank wiedzą co zalać pod machę.

Można wiedzieć co patryklojfocusmk3 (zakładający ten wątek) w końcu zalał?
Zalał w końcu "cuś" czy po zakończeniu analizy wszystkich 655 wpisów w tym temacie odwieźli go na oddział w białym kaftanie???

A może gość już nawet Forda nie ma, co? Jak myślicie? :mrgreen:
Teraz to wszystkie wystawione na sprzedaż są po świeżej wymianie

Fulara
29-12-2016, 22:50
żeby nie było, mam gracika, który jeździ na 10w-40 ma 340 tys przebiegu i bierze z litra na 1000km

z 34 razy jezdzil bez oleju i ma 18 lat. tak. takich samochodow już nie ma. teraz jest szrot fabryczny

kumpel Fordzika
30-12-2016, 12:28
Można wiedzieć co patryklojfocusmk3 (zakładający ten wątek) w końcu zalał? Już pewnie nie jeden raz przez ten rok zalał :D
żeby nie było, mam gracika, który jeździ na 10w-40 ma 340 tys przebiegu i bierze z litra na 1000km
Jeździj na motocyklowym 4T, ceny zbliżone np Valvoline 4T SynPower coś za 76 zł 4 litry kupisz 10W40 :) serio, spalanie oleju zejdzie do bardzo małej wartości, a gracik jeszcze z kilkadziesiąt tysięcy przehula.

nie chodzi o pudełko w sklepie, tylko o właściwości po 4000-12000 km. jeden HC będzie trzymał po 12 000 km w miarę pudełkowe parametry, a drugi po 4000 km jest do kanału Bardzo cenna sentencja, ale cholera jak rozróżnić olejowe ziarno od plew. Moim zdaniem w tej globalnej globalizacji to założę się, że nawet firmy które kiedyś szanowaliśmy, ceniliśmy teraz walą nas po rogach czort wie w jakich krzakach rozlewają oleje. W litewskich, rumuńskich i tylko nie łudźmy się, że czynnik ludzki nie ma znaczenia :) MOBIL dawno temu kochałem ta markę, a teraz nie wiadomo co to w ogóle jest :(

wtsz
30-12-2016, 17:14
Bardzo cenna sentencja, ale cholera jak rozróżnić olejowe ziarno od plew. Moim zdaniem w tej globalnej globalizacji to założę się, że nawet firmy które kiedyś szanowaliśmy, ceniliśmy teraz walą nas po rogach czort wie w jakich krzakach rozlewają oleje. W litewskich, rumuńskich i tylko nie łudźmy się, że czynnik ludzki nie ma znaczenia

Zalej Ravenola:one:.

alfonso
30-12-2016, 18:26
Moim zdaniem w tej globalnej globalizacji to założę się, że nawet firmy które kiedyś szanowaliśmy, ceniliśmy teraz walą nas po rogach
Dokładnie to samo myślę. Philips, Sony, JVC, Toshiba i wiele innych. To tylko odsprzedana marka i ta sama fabryka w Chinach. Sądzę że z tymi olejami będzie podobnie.
Zerknijcie, wygrzebane w 5 minut:

Motul
GM Opel
Valvoline
Total
Mobil
Shell
Castrol
Lotos
Elf
RevLine
Honda Oem
Fanfaro
Fuchs Titan
JCB
Mopar
Granit
Millers
Motorcraft Ford
Toyota Eco
Amsoil
UltraTotal (Mazda)
Specol
K2
Pemco
Orlen
Aral
Liqui Moly
Gulf
Stiga
Belray
Putoline
Eni-Agip
ADWA
Petronas
Texaco
Subaru CO
Nissan
Motrio Renault&Dacia
TurboSyn (Hyundai&Kia)
Mannol
Motorex
XADO
Penrite

i to nie wszyscy tylko pierwsze 5 zakładek z googla.
Jak myślicie, każdy z nich ma własne fabryki i laboratoria czy większość zamawiana u tego samego producenta z tej samej beczki a na miejscu tylko loga dodane???

Zobaczcie: Modecom, Kiano, Lark, Kruger&Matz, Goclever, NTT, WACOM, Overmax, Prestigio, Shiru, Trak, Ainol, Navroad, Nordvision, Globo, Lifetab, Genbox, Esperanza
to te same fabryki! Często bywa tak że 10 róznych tabletów tłucze ta sama firma.
Na koniec wgrywa się inne firmware i zakłada przedni panel z tylną obudową z innym logiem pod importera.

Jak myślicie?
Z olejami ten sam numer?

I teraz zamówię sobie jako importer 1.000.000 litrów 5W30 od Chińczyka, dodam logo WARSZAWSKI OLIO SILNIKOWY i będę gonił.
Zaraz po mnie drugi 1.000.000 litrów weźmie ELF i będzie gonił z logiem ELFa.
Po ELFIE i Orlen i ARAL i inni też wezmą po kilka mln. litrów i nakleją własne loga i co najważniejsze ... CENY!

Z olejami dzisiaj to tak jak płakać w dzisiejszych czasach nad wyższością Panasonica i Sony nad LG!
Wyżej to one stoją jedynie na pułkach w skelpach i są na wyższych przedziałach cenowych, he he

M4r3k77
30-12-2016, 18:33
Poczytaj o bazie olejowej, gdzie jest produkowana i z czego to wyłysiejesz przez noc. :)

alfonso
30-12-2016, 18:53
No jak, co to? 80-85% to chiński płyn NoName a reszta to dodatki i wtedy olej powstaje :diabel2::diabel2:

Przecie żywot na Ziemi to jeden wielki wał...

Fulara
30-12-2016, 21:35
czytaj kartę produktu
ale wyłysiejesz :)

maureliusz
30-12-2016, 21:55
He he...do końca roku z tematem się wyrobicie?

Żeby jeszcze bardziej zasiać ziarno niepokoju dodam w temacie:
Widzieliście kiedyś katalog np. klocków hamulcowych, tarcz albo amortyzatorów ... jednego producenta :-) Jest gruby jak encyklopedia i obejmuje...wszystkie modele na rynku.

A teraz pytanie: Jak jedna firma opędza wszystkie modele na rynku :-D ?
You know what I mean ;-)))...

Ale żeby nie było takie wałki są w świecie oczywiście aftermarketu. W przypadku pierwszej zabudowy i ASO jest orajt... chyba, że mechanicy w ASO części chowają po kieszeniach i olej zlewają do baniaków po drugim śniadaniu - a to niestety jest nagminne...

tomek8888
30-12-2016, 22:47
A teraz zasieję mega herezję! :D
Kupiłem w lipcu olej marki FANFARO 5W30. Za pięćdziesiąt parę PLN za 4 litry na znanym portalu aukcyjnym.
Wlałem w Mondeo i...silnik chodzi tak samo jak na każdym innym oleju.
W Escorta lałem przez jakieś 80kkm najtańszego LOTOSA i pracował dobrze do końca.
Do Foki zamówiłem znowu tego Fanfaro i wiem że nic się złego nie stanie.
Filterki najtańsze od Filtrona od zawsze, żadnych kłopotów.
Nie wierzę w cuda marketingowe, fakty mówią same za siebie.
I nie reklamuję żadnej marki, tylko apeluję o rozsądek.

Płyn chłodniczy zalałem w auta też jakiś najtańszy za 25 zł za 5 litrów i układy mi nie zamarzły a wskazania temp. mam "książkowe".

Szerokości wszystkim życzę! I szczęśliwego nowego 2017 roku! :)

M4r3k77
30-12-2016, 22:50
Z tym oskarżaniem o kradzieże oleju to nie do końca się zgodzę. Zawsze zostanie trochę oleju, ale nie są to jakieś duże ilości. I to się własnie zlewa. Oczywiście są złodziejaszki którzy spuszczają olej na "jedną nogę". Tylko co z tym olejem później robić skoro bańka na rynku kosztuje 100 zł to za ile to sprzeda i ile musi zbierać. Takie zlewki to na bieżący użytek się wykorzystuje. Niejednokrotnie dolewałem do jakiegoś paździerza bo nie chciało mi się czekać na decyzje klienta czy dolać olej czy nie.

Tomek8888 DOKŁADNIE! Bo najważniejsze jest żeby był olej w silniku i został wymieniony kiedy przyjdzie na to pora. To samo się tyczy innych płynów. Czy ford produkuje płyn chłodzący lub hamulcowy? Nawet do spryskiwaczy kupuje na zewnątrz.

tomek8888
30-12-2016, 22:52
Znam elementa który wymieniał olej tylko na karteczce a filtr czyścił szmatką. Jak się kilku osobom auta zatarły to warsztat przestał istnieć.

kumpel Fordzika
30-12-2016, 22:54
Ja to myślę, że ta firma FANFARO z tym olejem 5W30 to dopiero wali klientów po rogach i ma niesamowite zyski sprzedając produkt zupełnie nieznany w cenie produktu takiego samego jak sprzedaje np VALVOLINE z ogromnym zapleczem badawczym, magazynowym, marketingowy logistycznym i tysiącami ludźmi zatrudnionymi którym trzeba też w pracy dać zarobić. VALVOLINE taki olej w bańce 4 litry sprzedaje w bardzo podobnej cenie. No to te Fanfaro rzeczywiście oklaski i fanfary powinien zbierać za koszenie kapusty z rynku z czym się nawet utożsamiają zielonym kolorem opakowania :)
Oleje naprawdę są różne, bardzo różne i różnie się zachowują. Sporo olei się namieszałem w swoich pojazdach.

http://allegro.pl/olej-fanfaro-5w30-4l-niemiecki-mobil-castrol-elf-i5975960127.html

tomek8888
30-12-2016, 23:00
Ło panie, co tak drogo?
Ja u tego gościa się zaopatruję.
http://allegro.pl/5w30-lsx-jp-olej-niemiecki-fanfaro-4l-i6405325294.html

M4r3k77
30-12-2016, 23:02
A myślisz że on produkuje ten olej czy kupuje po tańszej cenie hektolitry tego oleju i pakuje we własne opakowania? Lud jest tępy i myśli że kupi castrola czy mobila za 150 to jest zajedobry olej, a tymczasem w bańce fanfary może być produkt w/w producentów. Spójrz na półki w spożywczym. Zainstaluj sobie czytnik kodów i zobacz po produktach własnych kto to produkuje. I tak każdy olej jest wyprodukowany z bazy odzyskanej ze starego oleju który ktoś spuścił ze starego kapcia. I najwięcej tego towaru na cały świat idzie z polski.

Wole wymienić co 10kkm zużyty olej na taki świeży, niż męczyć motor jak szczęśliwi posiadacze diesli 20kkm na smole...

tomek8888
30-12-2016, 23:11
O to to. Nie mam zamiaru płacić prawie 50 zł za litr 5W30 (autentyk na jednej ze stacji w wlkp). Jak to mówiła kiedyś pewna reklama "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać"?

M4r3k77
30-12-2016, 23:20
Ludzie leją olej po 200-300 złotych, a paliwo do CR z DPF leją pod hipermarketem gdzie jest najgorsze ścierwo.... I nie dociera do nich że pompa i wtryski szybciej im padną z powodu słabego paliwa, niż silnik padnie od taniego oleju, o ile w ogóle mu to zaszkodzi... Ale reklama czyni cuda, a dany produkt jest wart tyle ile są w stanie za niego zapłacić ludzie...

kumpel Fordzika
30-12-2016, 23:21
Ja jestem za tym aby olej dobrej klasy, znanego, pewnego producenta przynajmniej tak wyglądającego kupować w normalnych cenach, normalnych miejscach. Wymieniać sporo wcześniej niż zakłada instrukcja wymian. Za stary też już jestem aby wierzyć, że coś może być za darmoszkę i że jak jest dużo tańsze he he to takie samo jak te droższe :D to po prostu bajki dla ludzi wierzących w cuda. Nie kupujmy olejów jakiś zarąbiście drogich, ale też odrzucajmy taniznę totalną.

TomQ62
30-12-2016, 23:23
O to to. Nie mam zamiaru płacić prawie 50 zł za litr 5W30 (autentyk na jednej ze stacji w wlkp). Jak to mówiła kiedyś pewna reklama "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać"?
Nie widać różnicy powiadasz?
Hmmmm... jakby to powiedzieć, by nie zgrzeszyć? Może tak, że ja widzę jeszcze przyzwoicie pracujący silnik z przebiegiem ok. 550 kkm. Ten jeżdżący na oleju po pięć dych za bańkę już daaaaaaawno temu upłynnił się w czeluściach pieca hutniczego. Dokładniej jakieś 200 kkm temu. Ale jak nie widać dróżnicy... :mrgreen:

M4r3k77
30-12-2016, 23:49
GM 5w30 dexos2 A3/B3 C3 - 5 litrów 80złociszy norma BMW Longlife 04 lub MB 229.51

Castrol EDGE 5w30 C3 - 5 litrów 150 złotych norma: BMW Longlife-04, MB 229.51 I UWAGA!!!!! dexos2*!!!!!!!!

*Odpowiedni dla silników wymagających GM dexos2; może być użyty także gdy specyfikacje dopuszczają GM LL-A-025 lub LL-B-025.

Różnica w cenie prawie dwukrotna. Normy identyczne... Po co przepłacać? Wiecie kto to widzi? Wasz mechanik jak zostawiacie mu auto i chcecie castrola a on wam wlewa GM i kasuje za droższy bo oba spełniaja te same normy. Nie interesujecie sie tym na co dzień bo nie trzymacie tego towaru w łapkach, więc sugerujecie się ceną produktu.

ciafka
31-12-2016, 07:21
Ludzie leją olej po 200-300 złotych, a paliwo do CR z DPF leją pod hipermarketem gdzie jest najgorsze ścierwo.......

Że co? Hipermarkety mają względnie nowe zbiorniki i całe instalacje/dystrybutory, kontrolowane są często, i w ogóle tam masz jedne z najlepszych paliw - owszem, wersje podstawowe, bez dodatków, ale dobre jakościowo. No i duży ruch = świeże paliwo.
Najgorszy syf to masz na 30-40-letnich stacjach na zadu..iu, gdzie paliwo w zbiornikach kisi się miesiącami, a właściciel "byznesmen" zarabia w zależności od tego jak rozcieńczy "paliwo", i ile uda mu się "lewego" dolać do tego co legalnie kupi.

kumpel Fordzika
31-12-2016, 07:50
Valvoline Synpower FE 5W30 5l Tak na szybko, a widziałem taniej, jeszcze bliżej 100zł za 5 litrów i około 80 zł za 4 litry
na przykład w tym sprawdzonym sklepie i wysyłka za free:
https://filtrytotu.pl/pl/oleje-silnikowe/13619-valvoline-synpower-fe-5w30-5l.html
albo tu w porządnym sklepie gdzie wiele rzeczy kupowałem:
https://www.najlepszeoleje.pl/pl_PL/p/VALVOLINE-SynPower-5W30-4L-2016r/23
i nie ma takiej siły abym zamiast markowego oleju który to dawniej mercedesem olejowym był zalewał jakieś wynalazki za 20-40 zł mniej. To po prostu bez sensu i nie ma nawet ekonomicznego uzasadnienia kupowanie produktów rodem z TV ze sklepu MANGO ;)
No może jakby mieć flotę 1000 sztuk Focusów i każdy robił rocznie 100 000 tys km to może może .... były by jakieś iluzoryczne oszczędności ;) ;) ;)
tu porządne zdjęcia i można sobie na opakowaniu do woli poczytać
http://allegro.pl/show_item.php?item=6644468300

Idkram
31-12-2016, 08:26
Nie widać różnicy powiadasz?
Hmmmm... jakby to powiedzieć, by nie zgrzeszyć? Może tak, że ja widzę jeszcze przyzwoicie pracujący silnik z przebiegiem ok. 550 kkm. Ten jeżdżący na oleju po pięć dych za bańkę już daaaaaaawno temu upłynnił się w czeluściach pieca hutniczego. Dokładniej jakieś 200 kkm temu. Ale jak nie widać dróżnicy... :mrgreen:

Czytam i czytam i jest.
Prosto wyjaśniony temat.:one:
Ja nie wiem po co komu auto jak na olej nie ma kasy. Leje co tańsze, paliwo też tańsze bo tak lepiej :619::shock:, filtry też co tam na allgro są najtańsze.
Po co to? Potem 200 tyś i tak po kolei egr, wtryski, turbo , pompa itd.
Ale oszczędność, hoho, a ktoś inny leje to co fabryka nakazała i przebieg 400tyś.i auto jak nówka.
Patek człowiek jedzie za takim macherem. A ten się wlecze i tylko paczy co mu za kontrolka się zapali.:569:
A do tego ciągle teoria spiskowa, normalnie starożytni kosmici wszytko nim psują.:027:

TomQ62
31-12-2016, 10:39
Idkram
Ojciec od ****iarza mnie uczył, że na wszystkim mogę oszczędzać, ale na oleju, hamulcach i oponach nie wolno, bo to skrajna głupota, która zawsze źle się kończy. Owszem przez chwilę będę miał drobne, ale w końcowym rozrachunku wydam wielokrotnie więcej i narobię sobie, a czasem i innym sporych kłopotów.
Pamiętam jak gdzieś w połowie lat 70-tych ojciec mojego kolegi, tzw. "prywaciarza", sprawił sobie Mercedesa. Całe miasto chodziło to cudo oglądać. Aż nagle stało się. Gość wypad w drogi i wyciął ścieżkę w młodym lesie. Okazało się, że zamiast oryginalnych klocków hamulcowych założył jakieś tanie, rzemieślnicze podróbki. Coś tam się rozpirzyło i wpadło pomiędzy tarczę, a zacisk blokując prawe, przednie koło. Oczywiście na autocasco również zaoszczędził. W efekcie równowartość pięknej willi stała się złomem. 3 tygodnie spędził w szpitalu, do końca życia utykał i już nigdy nie był tym samym człowiekiem. Dobrze, że nikogo nie zabił.
Ale to były inne czasy. Ludzie przez całe dekady wyrzekali się wszystkiego żeby kiedyś mieć 126p, a na klocki za za 120 DM trzeba było pracować i nie jeść przez kilka miesięcy. Dziś różnica w cenie między podłym smarowidłem, a dobrym olejem to jedna dniówka, a więc... ale może poziom intelektualny i kulturowe wzorce zachowań części społeczeństwa zostawmy na inną okazję ;-)

Idkram
31-12-2016, 10:47
Ludzi z takim doświadczeniem słuchajmy a będzie lepiej. Zgadzam się w 100%, nawet jest świeży temat na forum potwierdzający Twoje słowa:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=256070&page=2

Nie jestem tu długo ale to forum jest chyba dla mnie za bardzo młodzieżowo-hartkorowo-teoretyczne.

yacekb
31-12-2016, 11:37
To ja wam powiem teraz co przed chwila usłyszałem od pewnej Pani z serwisu ASO Big Autohandel w Gdańsku . Zadzwoniłem z pytaniem jaki olej mam wlany bo chciałem sobie kupić literek na "jakieś " dolewki (ewentualnie ) . Podałem numer rejestracyjny dla weryfikacji auta i Pani mi mówi że mam wlanego CASTROL MAGNATEC PROFESSIONAL , ale uwaga 5W20 !!! Zaznaczam że mam zwykłą benzynę 1.6 Ti-VCT i wszelkie znaki na niebie i książce serwisowej wskazują że powinien być 5W30 z odpowiednią normą Forda . Niezły numer , może babeczka już myślała jak spędzi "sylwka " i takie na odwal powiedziała ?

ignas
31-12-2016, 14:28
mam zwykłą benzynę 1.6 Ti-VCT i wszelkie znaki na niebie i książce serwisowej wskazują że powinien być 5W30 z odpowiednią normą Forda

Kolego, nie patrz na znaki na niebie, tylko dokładnie przeczytaj instrukcję obsługi:

Jeżeli olej silnikowy spełniający wymagania specyfikacji WSS-M2C948-B lub WSS-M2C913-C nie jest dostępny, akceptowane jest użycie oleju silnikowego SAE 5W-20 lub SAE 5W-30, spełniającego wymagania specyfikacji ACEA A5/B5.

źródło: http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O35798&languageCode=pl&marketCode=PO&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1686588&subTitleSelected=G1692396&topicHRef=G1692719&div=f&vFilteringEnabled=True

Dla leniwych:
Castrol Magnatec Professional 5W-20 spełnia normę WSS-M2C948-B.

Dla szukających wiedzy:
Nie oceniam, czy wybór 5W-20 jest dla tego silnika dobry czy zły, stwierdzam tylko fakt zalecania go przez producenta, a więc ASO zastosowało go zgodnie z zapisem z instrukcji obsługi.

Dla fanatyków:
Nie twierdzę, że trzeba stosować olej Castrola - może to być Castrol, ale równie dobrze dowolny inny olej spełniający normy podane przez producenta silnika.

yacekb
31-12-2016, 15:09
Czyli mogą mi na przeglądzie zalać 5W20 lub 5W30 z odpowiednią specyfikacją ( widzimisię serwisanta ) bo tak dopuszcza instrukcja obsługi .

A tak na marginesie , możesz powiedzieć jaki ty olej lejesz , bo widzę że mamy takie same silniki ?

M4r3k77
31-12-2016, 15:11
Jaki olej będzie zalany zależy od tego co uzgodnisz podczas przyjęcia samochodu przez doradcę. Możesz sobie zażyczyć 5w30 lub 5w20 bo oba sa przewidziane do tego silnika. Koszty przeglądu maja być ustalone podczas przyjęcia, a jeżeli dojdzie coś podczas przeglądy doradca powinien zadzwonić, poinformować ustalić koszty i uzyskać zgodę.

kumpel Fordzika
31-12-2016, 15:21
O kutffffa dobrze, że nie mam takiego pięknego auta gdzie trzeba jeździć na 5W20 albo serwisowi się tak wydaje :)
Dopiero bym se włosy z łepetyny rwał, że do mego najsmaczniejszego-ulubionego 5W40 to jest jeszcze dalej od 5W20.
Normalnie się ucieszyłem, że inni mogą mieć gorzej ;) ;) ;)

Tak poważnie to na nowy rok pamiętajmy i tego Wam życzę, że kto smaruje ten jedzie i w odpowiednim czasie smaruje :)

Fulara
31-12-2016, 15:49
uważasz, że 0w-20 100% PAO jest gorszy od 5w-40 ?
no nie żartuj

Idkram
31-12-2016, 16:33
no nie żartuj
No masz wiedzę kolego.
To wytłumacz jasno kolegom że mamy XXI wiek.
Olej 0W20 - to mistrz
Olej 5W30 - jest bardzo ok
Olej 5W40 - taki sobie, już raczej bardziej minerał niż syntetyk
Olej10W40itd - to już praktycznie olej mineralny.

rustin
31-12-2016, 16:34
Pokaż mi olej który ma 100% PAO

M4r3k77
31-12-2016, 16:53
Zamiast skupiać się na oznaczeniach SAE skupcie się bardziej na ACEA A/B bo to jest bardziej istotne. Nie ulega wątpliwości, że potrzebny jest syntetyk ale 0W20 w polsce jest niepotrzebny.
Każdy patrzy na oznaczenie SAE i staje się wielkim znawcą i doradcą oleju silnikowego. G*WNO W TAKIM RAZIE WIECIE!

Idkram
31-12-2016, 17:07
Spokojnie znajdziesz, w tej chwili na rynku mamy kilku producentów którzy oferują oleje na bazie IV PAO - czuli rzeczywiście syntetyczne.
Są to : Millers,Motul, Valvoline, Liqui-Moly, Mobil1

weuek
31-12-2016, 17:08
No może jakby mieć flotę 1000 sztuk Focusów i każdy robił rocznie 100 000 tys km to może może ....

Nawet teoretycznie, gdyby jechał ze stałą prędkością 100 km/h cała dobę, 356 dni w roku, to przejechałby jedynie 855 000 km. Nawet na jeden milion nie ma szans, a co dopiero na sto milionów. :-)

Sprawdź czym się synpower rożni od maxlife...

Idkram
31-12-2016, 17:10
Zamiast skupiać się na oznaczeniach SAE skupcie się bardziej na ACEA A/B bo to jest bardziej istotne. Nie ulega wątpliwości, że potrzebny jest syntetyk ale 0W20 w polsce jest niepotrzebny.
Każdy patrzy na oznaczenie SAE i staje się wielkim znawcą i doradcą oleju silnikowego. G*WNO W TAKIM RAZIE WIECIE!

Racja, jak pisałem mamy XXI wiek i ACEA to podstawa.
Należy lać to co fabryka każe i do niektórych silników trzeba jednak 0W20
są to nowoczesne, ciasno spasowane "japończyki".

ignas
01-01-2017, 02:07
A tak na marginesie , możesz powiedzieć jaki ty olej lejesz , bo widzę że mamy takie same silniki ?

Oczywiście, że mogę: leją mi w ASO taki olej, jaki im dostarczę (zakładam ich uczciwość), bo samemu przywożę wszystkie materiały:
- 1. rok: Castrol Magnatec Professional E 5w-20 (WSS-M2C948-B),
- 2. i 3. rok: Castrol Magnatec Professional A5 5w-30 (WSS-M2C913-C/WSS-M2C913-D).

Oleje kupuję w znanym sklepie internetowym z częściami do Fordów mieszczącym się pod Poznaniem (nie chcę robić reklamy). W pierwszym roku potwierdzili mi zrzutem ekranu z FordEcat, że oba oleje są odpowiednie (czyli zarówno WSS-M2C948-B jak i WSS-M2C913-C) - wybrałem 5w-20 (podobno taki był wlany w fabryce).
Widzę, że napisałem wtedy w mailu do sklepu m.in.:
Konfigurator Castrola, Mobila, również ASO Forda wskazuje 5W-30, natomiast konfigurator Motula i Shella 5W-20.
Widać, że wtedy producenci olejów nie byli zgodni, nie sprawdzałem, jak jest teraz.
(Jeśli chodzi o zalecenia ASO w powyższym cytacie: wysyłałem zapytania mailowe o koszt przeglądu do kilku ASO i wszystkie przysyłały wyceny z opcją 5w-30, czyli WSS-M2C913-C).

W drugim roku zmieniłem na 5w-30 z tego względu, że w owym sklepie internetowym powiedzieli mi, że zmieniła się rekomendacja Ford dla tego silnika i zalecany jest 5w-30 (z tego co pamiętam to 5w-20 miał być nadal dopuszczalny, ale 5w-30 miał być "pierwszym wyborem").

Temat olejów dla mnie jest już zamknięty, tzn. w tym roku (2017 :-)) kupię znów 5w-30 (WSS-M2C913-C) i będzie to Castrol (z powodu dostępności w owym sklepie internetowym - to pewne źródło), ale równie dobrze mógłbym kupić dowolny inny olej spełniający normy producenta silnika. Mógłby to być również tańszy Motorcraft XR Synth A5 5w-30, ale zraża mnie do niego to, że nigdzie nie znalazłem jego karty danych.

Aha, niedawno zauważyłem, że Castrol pozmieniał nazwy i teraz jest Magnatec Stop-Start 5w-30 A5, ale z tego co pamiętam to wg karty danych to jest to samo co Magnatec A5 5w-30, tylko nie pamiętam czy "zwykły", czy "professional" (o ile "pro" od "zwykłego" różni się czymś więcej niż zabarwieniem - tego też niestety nie pamiętam).

Dla fanatyków:
Nie twierdzę, że trzeba stosować olej Castrola - może to być Castrol, ale równie dobrze dowolny inny olej spełniający normy podane przez producenta silnika.

Fulara
01-01-2017, 02:34

kolego, jak mnie zaprosisz na dobre piwo to ci znajde 20 olejów przynajmniej 95% PAO. 100% może faktycznie i nie ma, ale nie można przesadzać nawet w tą stronę, dodatki są bardzo ważne.

widze, że tu jeszcze wiedza,
5w to syntetyk
drugi człon np. 5w-40 to temperatura

dobry, syntetyczny olej, nawet w oznaczeniu 20 ( ow-20 ) wolniej się zerwie z cylindra, niż wasze farbowane 40-stki

ludzie.... co was obchodzi klimat, patrzcie na kanały olejowe i pasowanie silnika a nie jakies prl-owskie bzdety

do obecnej hondy która ma zalecenie 0w-20 zalać 5w-50 to jak wbić łopatę między cylinder a tłok

komuś to lepiej wygłumaczyć ?

yacekb
01-01-2017, 06:12
Dla fanatyków:
Nie twierdzę, że trzeba stosować olej Castrola - może to być Castrol, ale równie dobrze dowolny inny olej spełniający normy podane przez producenta silnika. W drugim roku zmieniłem na 5w-30 z tego względu, że w owym sklepie internetowym powiedzieli mi, że zmieniła się rekomendacja Ford dla tego silnika i zalecany jest 5w-30 (z tego co pamiętam to 5w-20 miał być nadal dopuszczalny, ale 5w-30 miał być "pierwszym wyborem").Oczywiście, że mogę: leją mi w ASO taki olej, jaki im dostarczę (zakładam ich uczciwość), bo samemu przywożę wszystkie materiały:
- 1. rok: Castrol Magnatec Professional E 5w-20 (WSS-M2C948-B),
- 2. i 3. rok: Castrol Magnatec Professional A5 5w-30 (WSS-M2C913-C/WSS-M2C913-D).

Bardzo dziękuję za konkretna odpowiedź , z wymianą postąpię tak jak Ty , na druga wymianę przyjadę ze swoim olejem , nie wiem czy to będzie Castrol , ale będzie spełniał normę 913-C . Pozdrawiam.

Marek
01-01-2017, 06:33
A prawda jest taka, że jaki olej spełniający parametry zalejecie będzie dobry. Doktoratu z tego nie trzeba robić, a 99% z Was sprzeda auto za 2-3 lata i nawet sie nie dowie czy coś dało mu zalewanie tego super extra :)
Do Forda z LPG wlewałem Lotosa czy GM i auto śmiga do dziś, a minęło 8 lat. Od 6 lat auto u szwagra, który może ze 3 razy olej wymienił.
Jak zwykle na forum prosta sprawa do rangi elaboratu dorasta.

weuek
01-01-2017, 08:07
ludzie.... co was obchodzi klimat, patrzcie na kanały olejowe i pasowanie silnika

A propos tego ostatniego, to im nowszy silnik, tym ciaśniejszy. Dla przykładu pojemność układów smarowania w trzech silnikach diesla 2.0 ccm w najnowszych wersjach, oprócz ostatniego (na sucho):

vw 2.0 tdi: 4l
toyota 2.0 d4d: 4,7l
psa 2.0 tdci: 5,5l
ford 1.8 tdci: 6,1l
(dane ze strony valvoline)

Czyli w moim wiatr hula do woli. :-)

Idkram
01-01-2017, 09:47

PAO to baza.Nigdy nie będzie 100% PAO bo jak już Ci kolega tłumaczył dodatki procentowo trochę miejsca zabiorą.

Bump: A prawda jest taka, że jaki olej spełniający parametry zalejecie będzie dobry. Doktoratu z tego nie trzeba robić, a 99% z Was sprzeda auto za 2-3 lata i nawet sie nie dowie czy coś dało mu zalewanie tego super extra :)
Do Forda z LPG wlewałem Lotosa czy GM i auto śmiga do dziś, a minęło 8 lat. Od 6 lat auto u szwagra, który może ze 3 razy olej wymienił.
Jak zwykle na forum prosta sprawa do rangi elaboratu dorasta.

To jak w końcu robić? Zalać olejem spełniającym parametry, co dla niektórych silników oznacza olej "super extra".
Czy coś tam wlać, nieważne co, i zmieniać co dwa lata?
Co w końcu zrobić?

TomQ62
01-01-2017, 11:05
To jak w końcu robić? Zalać olejem spełniającym parametry, co dla niektórych silników oznacza olej "super extra".
Czy coś tam wlać, nieważne co, i zmieniać co dwa lata?
Co w końcu zrobić?
Nikt nie podejmie decyzji za Ciebie, ale możesz:
1. Mieć czyste sumienie i regularnie zmieniać najlepszy olej zgodny z normami producenta silnika.
2. Wlać najtańszy, bo przecież i tak za rok, czy trzy auto sprzedasz i niech się martwi następny właściciel. *
3. Wlać byle co, a jak silnik zacznie chodzić jak ruska kosiarka zadzwonić po lawetę ze szrotu.
4. Nie robić nic i spokojnie czekać na nieuchronną agonię.
5. Zalać Castrolem. **

* Postawa charakterystyczna dla ludzi o specyficznych wzorcach kulturowych. Krok dalej jest wlewanie Moto Doctora przed sprzedażą samochodu i przyklejanie etykiety "bezwypadkowy" wyklepanemu przystankowi autobusowemu. Choć IMHO to już podpada pod art. 286 KK.
** Traktuj z przymrużeniem oka :wink:

Fulara
01-01-2017, 11:18
ciekawe, czy jecie mielonkę za 5 zeta\kg bo po co lepsze, bo przecież i tak kiedyś umrzecie... filozofia godna eurokouchozu

TomQ62
01-01-2017, 11:54
ciekawe, czy jecie mielonkę za 5 zeta\kg bo po co lepsze, bo przecież i tak kiedyś umrzecie... filozofia godna eurokouchozu
Żartujesz? Taki luksusowy towar :shock:
:one:

juri2069
01-01-2017, 12:25
Bez tej mielonki żyć nie mogę. Nawet pies jej nie chce jeść bo wie , że to moja ulubiona :D

rustin
01-01-2017, 12:27
Napisałeś olej który ma 100% PAO. Pokaż taki, dokładnie który? Jak nie to kiedy pisz takich głupot bo takiego oleji nie ma i nie ma prawa być, zapoznaj się najpierw co to PAO i dlaczego nie może być oleju z taką. Zawartością PAO, wtedy nie był by to olej silnikowy

wtsz
01-01-2017, 12:28
PAO to baza.Nigdy nie będzie 100% PAO bo jak już Ci kolega tłumaczył dodatki procentowo trochę miejsca zabiorą.

Samo PAO nawet nie będzie sie trzymało silnika.
Ravenol 70%PAO - 30% dodatki:one:.

rustin
01-01-2017, 12:28
kolego, jak mnie zaprosisz na dobre piwo to ci znajde 20 olejów przynajmniej 95% PAO. 100% może faktycznie i nie ma, ale nie można przesadzać nawet w tą stronę, dodatki są bardzo ważne.

widze, że tu jeszcze wiedza,
5w to syntetyk
drugi człon np. 5w-40 to temperatura

dobry, syntetyczny olej, nawet w oznaczeniu 20 ( ow-20 ) wolniej się zerwie z cylindra, niż wasze farbowane 40-stki

ludzie.... co was obchodzi klimat, patrzcie na kanały olejowe i pasowanie silnika a nie jakies prl-owskie bzdety

do obecnej hondy która ma zalecenie 0w-20 zalać 5w-50 to jak wbić łopatę między cylinder a tłok

komuś to lepiej wygłumaczyć ?
Pokaż olej 100% PAO

rustin
01-01-2017, 12:31
no nie żartuj
Ten temat jest bez sensu bo coś przeczytają o wypisują takie głupoty. Potem inni wchodzą, czytają i albo mają polewke z tego albo powtarzają te durnoty. Nie znacie się nie piszczcie nic. Temat powinien się zakończyć na kilku stronach gdyby taki farmazonow nie pisali znaffffcy motoryzacji. 100%pao, śmiechu warte, żenada i tyle

Idkram
01-01-2017, 12:49
rustin no daj już spokój bo wszyscy wiedzą co Fulara tłumaczy.
Pisze w sensie że baza 100% PAO czyli IV a nie olej na bazie I,II lub III czyli na bazie mineralnej.
A dodatki muszą być.
Widać że Fulara to mistrz , macher i praktyk to co ma teorie teoretykom opisywać.
Wytłumaczył prosto, a kto wie więcej to i tak się domyślił o co chodzi.

kumpel Fordzika
01-01-2017, 18:14
Z nowym rokiem warto by watek wrócił na porady jaki olej kupić, gdzie kupić, jaki zalać, bo zszedł na manowce i utarczki kto tu wie więcej o olejach jak i tak nikt ich nie piał ani nie jadał. Olej to produkt najtrudniejszy do zbadania i zweryfikowania jego jakości, bo jak któryś z kolegów wyżej napisał i tak sprzedacie auto za parę lat i czeski film, czy Milers pomógł czy castrol zaszkodził :) Mi ten drugi kiedys auto zepsuł, wiec dla zasady omijam.

no nie żartuj W kategoriach czy gorszy bym tego nie rozpatrywał, raczej która klasa lepkościowa właściwsza do naszej strefy klimatycznej, ale jak wiedze klasyfikacja SAE zaczyna żyć swoim własnym starym życiem, a świat chyba idzie do przodu i 5W20 trzeba zalewać u nas.
Pojemności układów smarowania coraz mniejsze nie z racji węższych kanalików tylko mniejszych mis olejowy . Popatrzcie na auta z lat 80-90. Samochody w michach woziły dodatkowe czasem 2 litry oleju. Teraz po co mają wozić jak fabryka musi za ten olej na pierwszym napełnieniu zapłacić i to w setkach tysięcy egzemplarzy, wiec pojemność się zmniejsza niestety kosztem też skuteczności chłodzenia, bo układ smarowania to w pewnym sensie obieg chłodziwa. Są silniki motocyklowe gdzie jest pokaźna chłodnica oleju i olej jest tez chłodziwem silnika, a nie tylko woda czy płyn w drugim obwodzie.

W temacie doboru oleju pod portfel, ale spełniającego normę Forda jakościowa i lepkościową to na tyle co udało mi się wykukać w necie te jeden RAVENOL FDS SAE 5W-30 który według karty charakterystyki można by uznać za prawdziwie syntetyczny i spełnia normę WSS-M2C-913-C, i913-D
tyle z tego, że jego na dobrą sprawę nigdzie kupić nie mogłem 3 telefony do autoryzowanych sprzedawców i info, że 2 małe buteleczki kiedyś był, a teraz jest jedna :) Za egzotyczny i niszowy produkt na zwykłego usera samochodu :(
Zalałem więc znanej mi powszechnie dostępny niemal w każdym sklepie Motul Specyfic 5W30 913D i samochód będzie jeździł tak samo tylko, że z zadowolonym kierowcą :D Zaraz po 10 tys km przebiegu wymiana i następne zadowolenie :D

Idkram
01-01-2017, 19:39
Właściwie bardzo dużo racji Fordziku chociaż osobiście nie uważam że zmniejszenie poj. miski olejowej jest spowodowane tym że producent silnika chce zaoszczędzić. Myślę że to różnica nie większa niż 50zł na jednym silniku przy zakupie tak dużej ilości oleju. Za co i tak my zapłacilibyśmy. Można nawet powiedzieć że producenci samochodów idą nam na rękę bo kupujemy 4L a nie 6L co roku więc zostaje nam 60 zł w kieszenie. Po 10 lat 600 a po 100 latach 6tyś.zł.
Myśląc tak o wszystkim to można dojść do takiego absurdu jak w poście poniżej. A wystarczy np. do fabryki tenneco w Gliwicach się przejechać i zobaczyć ile jedna fabryka wypuszcza dziennie amortyzatorów monroe.
Lub można czuć się jak osoba nic nie znacząca która jest przez wszystko w swoim otoczeniu oszukiwana i manipulowana.

He he...do końca roku z tematem się wyrobicie?

Żeby jeszcze bardziej zasiać ziarno niepokoju dodam w temacie:
Widzieliście kiedyś katalog np. klocków hamulcowych, tarcz albo amortyzatorów ... jednego producenta :-) Jest gruby jak encyklopedia i obejmuje...wszystkie modele na rynku.

A teraz pytanie: Jak jedna firma opędza wszystkie modele na rynku :-D ?
You know what I mean ;-)))...

Ale żeby nie było takie wałki są w świecie oczywiście aftermarketu. W przypadku pierwszej zabudowy i ASO jest orajt... chyba, że mechanicy w ASO części chowają po kieszeniach i olej zlewają do baniaków po drugim śniadaniu - a to niestety jest nagminne...

ignas
01-01-2017, 23:37
Uprzejmie proszę "ekspertów" o wyjaśnienie, dlaczego nachalnie promowany na forum Ravenol FDS SAE 5W-30 ma klasę jakości API dla silników benzynowych SL (źródło (http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-fds-sae-5w-30.html)), a Castrol Magnatec A5 5w-30 (którym przecież zabijam swój silnik!) ma klasę SN (źródło (http://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/FA880CD8AA3A671F80257976004A6E8C/$File/BPXE-8Q2L2K.pdf)), a więc wyższą, czyli lepszą (druga litera - im wyżej w alfabecie tym wyższa jakość oleju).

Miałem nie zabierać głosu, ale... jestem ciekawski ;-)

EDIT:
Cofam prośbę, którą napisałem powyżej, żeby nie rozdmuchiwać dyskusji, która i tak nie ma sensu.

Wszystkie dylematy forumowych "ekspertów" dotyczących wyboru oleju porównałbym do dylematów przy wyborze czekolady, której norma określona jest następująco:
- gorzka,
- tabliczka 100g,
- 90% kakao.
A dylemat dotyczy zawartości miazgi kakaowej w stosunku do tłuszczu kakaowego ;-)

Gdybym zastanawiał się jaki olej mam wybrać to po przeczytaniu tych ponad 70 stron wylądowałbym w psychiatryku...

Już milknę :-)

TomQ62
01-01-2017, 23:49
(...) a Castrol Magnatec A5 5w-30 (którym przecież zabijam swój silnik!) ma klasę SN (...)
Jeśli pogadamy za jakieś 200 - 300 kkm okaże się, że sam sobie pośrednio odpowiedziałeś. Pozostanie jedynie kwestia motywów :wink:

Osobiście mam mgliste pojęcie o parametrach, klasach i innych właściwościach olejów. Za to jestem praktykiem, który ma spore możliwości testowania z racji na ilość i przebiegi moich aut. Wniosek jest jeden, ale nie chcesz go usłyszeć.

ignas
02-01-2017, 00:03
Wniosek jest jeden, ale nie chcesz go usłyszeć.

Wyższa jakość oleju zabija mój silnik? ;-)

A miałem zamilknąć...

TomQ62
02-01-2017, 00:13
Ależ skąd! On go uzdrawia metodą Kaszpirowskiego :one:

Idkram
02-01-2017, 00:33

A miałem zamilknąć...

Porównaj opakowanie tego samego oleju castrol sprzedawanego w Niemczech z tym samym olejem castrol sprzedawanym w Polsce.
Ten nasz będzie lepszy i tańszy. Tak z opakowania będzie wynikać.

To ja mam pytania, dlaczego nie jesteśmy największym eksporterem olei silnikowych na świecie?

Czy we wszytko należy wierzyć co przeczytamy?

I dlaczego Niemcy nie przyjeżdżają do biedronki po tani Persil a my go nie eksportujemy? Podbilibyśmy całą Europe.:P

ignas
02-01-2017, 00:53
Porównaj opakowanie tego samego oleju castrol sprzedawanego w Niemczech z tym samym olejem castrol sprzedawanym w Polsce.

Jeśli już zostałem wywołany do tablicy to proszę o konkrety, a nie "poszukaj-sobie-w-necie" - proszę*o linki do fotek Castrola Magnatec Professiona A5 5w-30, o którym pisałem.

Od razu uprzedzam, że nie podniecam się*opisami typu "full synthetic"/"synthetic technology" (czyli bełkotem marketingowym) - pisałem o konkretnej NORMIE, o klasie jakości API.

Jeśli ktoś koniecznie chce mnie prowokować do wypowiedzi (do czego nie zachęcam!) to bardzo proszę o konkrety i fakty.

Dla fanatyków:

TomQ62
02-01-2017, 01:51
Jeśli już zostałem wywołany do tablicy to proszę o konkrety
Proszę bardzo.
Moje żarciowozy przelatały już ok. 9,5 miliona km. Kiedyś, gdy lałem do ich silników Castrol miałem problemy. Przy przebiegach >200 kkm, (czasem 300) silniki zaczynały brać olej, dymić, głośniej pracować itd. Traciły kompresję i moc. Zmieniłem olej na Valvoline, później na LM i przebiegi zwiększyły się ponad dwukrotnie.
Do tego dochodzą doświadczenia rodziny i znajomych. Ewidentny przykład bliźniaczych silników Audi już podawałem.
Dla mnie to są konkrety, a nie literki na etykietkach, czy specyfikacjach. Napisać można wszystko. Przeprowadzić lub zlecić odpowiednie badania również, ale wieloletniego doświadczenia użytkownika nikt nie naciągnie w żadną stronę.

Jednak żyjemy w wolnym kraju i masz prawo mój empiryzm zamienić na swoją, głęboką wiarę w cudowne literki. Dogłębnie studiować karty charakterystyk, normy i aprobaty. W końcu możesz zalewać silniki dowolnym olejem, a nawet wyrobem olejopodobnym. To Twój silnik i Twoja decyzja.

P.S.
Nie znam olejów firmy Ravenol. Nigdy takiego nie miałem w żadnym silniku, ale gdybym miał wybierać między Castrolem, a Ravenolem nie zastanawiałbym się sekundy. Castrol dla mnie przestał istnieć jakieś 10 lat temu. Być może popełniłbym błąd, ale zawsze można wrócić do LM lub zacząć testować nowy olej, jak czynię to obecnie z Millersem.

Fulara
02-01-2017, 06:31
masakra tutaj :) dlatego temat oleju mnie trochę zlewa i nie chce się pisać :) niech sobie każdy kupi co chce, najlepiej bańkę za 80 zł i tyle ;)

Idkram
02-01-2017, 07:39
Ignaś napisałeś przecież Wszystkie dylematy forumowych "ekspertów" dotyczących wyboru oleju porównałbym do dylematów przy wyborze czekolady, której norma określona jest następująco:
- gorzka,
- tabliczka 100g,
- 90% kakao.
A dylemat dotyczy zawartości miazgi kakaowej w stosunku do tłuszczu kakaowego ;-)

A mnie się wydaje że może być jeszcze czekolada słodtka i gorzaka.
Może być też płynna.

Takie konkrety mogą być:P

Fulara
02-01-2017, 07:51
dawno chciałem zrobić testy, bo tu tylko teoretyzujecie

http://oiltest.pl/

każdy niech po 5000 km przejechanych od wymiany oleju pobierze próbkę do odpowiedniego pojemnika, zrzućmy się forumowo na badania i zbadajmy 3-4 oleje.

wiem, że test będzie nie do końca wiarygodny, ale pokaże, jak uciekają parametry poszczególnym olejom

pozostaje uczciwość forumowa, ale przecież badanie jest dla naszej wiedzy a bo przecież nie reprezentujemy żadnego konkretnego producenta ?

Krzyschu
02-01-2017, 08:00
Miałem okazje korzystać z forów internetowych ukierunkowanych na różne pojazdy, w tym motocyklowe. Wygląda na to, że problem doboru oleju, mimo jasnych instrukcji producenta, jest poważny.
Na szczęście nie widzę tego problemu. Na pytanie "zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?" odpowiadam: nowy :) i zgodny ze specyfikacją producenta. Masz diesel'a i użytkujesz w mieście? Kup ten sam olej, wymień wcześniej niż zaleca producent.

miery
02-01-2017, 09:32
Witam,
Ja mam inną zagwozdkę. Jak kupiłem Focusa 1,5 roku temu to mechanik zmienił mi olej na 10W40, między czasie jeszcze raz zmienił olej. Jako że w tym czasie miało wiedziałem o mechanice samochodowej, oleju nie zwróciłem uwagi. Teraz chciałbym zalać VALVOLINE SYNPOWER FE 5W30, ale czy powinienem użyć płukanki. Ewentualnie czy zalać bezpośrednio 5W30 zamiast 10W40.
Silnik ma przebiegu 150 tys km, oleju trochę bierze. Rok temu po zimnie dolałem 100-150ml, obecnie nie widać ubytku.

Fulara
02-01-2017, 09:38
zalej i tyle.

ignas
02-01-2017, 09:52
Dla mnie to są konkrety

Silnik jednej z moich Fiest z Zetec 1,25 przelatał na nim ponad 450 kkm i lata dalej w innej budzie. A ile miał przebiegu przed zakupem? Nie mam pojęcia. Stawiam na min. 200 kkm.

Żyjemy w wolnym kraju i masz prawo zamienić normy i parametry olejów na wiarę w swój empiryzm związany z eksploatowaniem samochodów z niewiadomą historią, który każe Ci wierzyć, że zabił je Castrol. Brzmi znajomo? To jest taka przepychanka, dzięki której powstała już 73. strona tego wątku.

nie literki na etykietkach, czy specyfikacjach. Napisać można wszystko.

No to ja się pytam: skoro można napisać wszystko, to dlaczego wszyscy nie sprzedają oleju opisanego klasą jakościową API SN?
Napisać można wszystko na poziomie bełkotu marketingowego, a nie norm. I właśnie normy są po to, żeby móc porównywać produkty.

Castrol dla mnie przestał istnieć jakieś 10 lat temu.

Pamiętam, że Castrol miał kiedyś "wpadkę" bodaj z linią SLX, ale na Boga, jaki związek (poza logiem na etykiecie) ma ówczesny Castrol z Magnateciem Professional A5 5w-30????? Bo o 5w-20 już nie będę pytać ;-) Za 20 lat też będziesz grzmieć, że Castrol sprzed 30 lat nadal zabija silniki, bo ma napis Castrol na etykiecie?
Jedyne co mogę zrozumieć to to, że po owej "wpadce" zraziłeś się do marki Castrol. Ja też zraziłem się do producenta leku Fervex, bo jakiś syf był w środku i został wycofany z rynku, a ja go w tamtym czasie zażywałem. I co? Mam z tego powodu twierdzić, że w Fervexie obecnie sprzedawanym nadal są syfy? I we wszystkich innych produktach tej firmy?

A mnie się wydaje że może być jeszcze czekolada słodtka i gorzaka.
Może być też płynna.

Takie konkrety mogą być

Kolego, ja w tym obrazie (był z przymrużeniem oka!) opisałem normę WSS-M2C913-C, a Ty rozszerzyłeś ją na wszystkie oleje silnikowe :-)
No i brak konkretów, o które prosiłem.

dawno chciałem zrobić testy

Tak, dawno. To teraz kolego wróć proszę do tamtego "dawno" i poczytaj, co już zostało napisane na ten temat.
Przepraszam, teraz ja (w drodze absolutnego wyjątku!!!) piszę "poszukaj-sobie-w-necie", ale kolega Fulara aktywnie uczestniczył w tamtej dyskusji i z pewnością ją pamięta. Nie ma sensu wałkować tego samego ponownie. Pozostałych czytelników przepraszam, ale będą musieli przeszukać ten wątek samodzielnie, mi szkoda na to życia ;-)

Dla fanatyków:

Idkram
02-01-2017, 10:19
Ja słyszałem że Castrol dla silników bardziej wymagających od Twojego wycofuje rekomendację dla oleju magnatec. Zastępując go olejem edge.
Czy to prawda?

Bump: Ravenol API SL/CF
Castrol API SN/CF
To jak to jest? Czy Ravenol zaniżył w opisie jakość swojego oleju? Czy costrol może zawyżył w opisie jakość swojego?
Jak oba są CF?
Gdzieś jest chyba błąd?

ignas
02-01-2017, 10:39
Ja słyszałem (...)
Czy to prawda?

Ręce opadają :-(

Idkram
02-01-2017, 10:43
Ravenol API SL/CF ?
Castrol API SN/CF ?

ignas
02-01-2017, 11:08
Bump: Ravenol API SL/CF
Castrol API SN/CF
To jak to jest? Czy Ravenol zaniżył w opisie jakość swojego oleju? Czy costrol może zawyżył w opisie jakość swojego?
Jak oba są CF?
Gdzieś jest chyba błąd?

Sx dotyczy silników benzynowych, a Cx Diesla.
Polecam koledze zapoznanie się z podstawowymi informacjami (https://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_silnikowy#Klasyfikacja_jako.C5.9Bciowa_olej.C 3.B3w_silnikowych_wed.C5.82ug_Ameryka.C5.84skiego_ Instytutu_Nafty_.28API.29).

Idkram
02-01-2017, 11:21
To jak to jest?
Dla diesla te same wartości a dla benzyny inne?
Dlaczego tak jest?
W jednej bańce jest 50/50 oleju dla diesla i benzyny?
Co z rekomendacją dla oleju castrol magnetec?
Można nadal do diesla stosować czy już tylko do benzyny?

TomQ62
02-01-2017, 11:26
Żyjemy w wolnym kraju i masz prawo zamienić normy i parametry olejów na wiarę w swój empiryzm związany z eksploatowaniem samochodów z niewiadomą historią, który każe Ci wierzyć, że zabił je Castrol.
Niewiadomą powiadasz? A cóż Twoim zdaniem jest niewiadomego w historii tej Fiesty?
Kupiłem ją z przebiegiem licznikowym 188 kkm. Książka serwisowa kończyła się na 140 kkm. U mnie przelatała 450 kkm i silnik został przełożony do nadwozia kolegi, który nadal go używa i przejechał już ok. 90 kkm.
Nawet gdybyśmy założyli, że historii nie ma, to ten silnik ma przebieg około 550 kkm. Nieosiągalny dla Castrola.
Co w tej historii jest dla Ciebie niejasnego? Napisz szczerze, a postaram się spokojnie wytłumaczyć.

No to ja się pytam: skoro można napisać wszystko, to dlaczego wszyscy nie sprzedają oleju opisanego klasą jakościową API SN?
Napisać można wszystko na poziomie bełkotu marketingowego, a nie norm. I właśnie normy są po to, żeby móc porównywać produkty.
Jesteś aż tak naiwny, iż wierzysz, że przeciętny Smitch/Kowalski czyta normy? Że one lub parametry i jakość towaru mają jakikolwiek wpływ na sukces rynkowy?
Tu podam jeden z miliona przykładów. W konkurencji systemów analogowego video wygrał VHS choć był najgorszy. Poczytaj parametry, normy i specyfikacje Betamax, Video 2000 i Video8.

Pamiętam, że Castrol miał kiedyś "wpadkę" bodaj z linią SLX, ale na Boga, jaki związek (poza logiem na etykiecie) ma ówczesny Castrol z Magnateciem Professional A5 5w-30?????
Marka Castrol została przejęta przez BP już ok. 17 lat temu, więc nie zwalaj winy na innych. To BP jest odpowiedzialne za wszystkie wpadki. Koncern, który z premedytacją wypuszcza na rynek olej zabijający silniki klientów. Załatwiający dla niego wszystkie, ulubione przez Ciebie normy, badania i aprobaty. Wciskający marketingowy kit o jego świetności wiedząc, że to szajs niszczący silniki, jest u mnie skreślony na zawsze. Już nigdy nie zarobią na mnie jednego grosza.
A może byli nieświadomi jakości tych produktów i ich niszczycielskiego działania? W takim razie skąd się wzięły ulubione przez Ciebie "literki"? Kto i jak robił badania, wystawiał aprobaty, spełniał normy itd? Kto w końcu odpowiada za publikację tych bzdur i oszukiwanie klientów?

Teraz pytanie najważniejsze. Jakie jest prawdopodobieństwo, że skoro już posunęli się do kantów, to nie robią tego nadal w bardziej zawoalowanej formie? Tym bardziej, że moje wnikliwe i wieloletnie obserwacje na to wskazują. Kasa to duży magnes. A cięcie kosztów i naciąganie "literek" to żaden problem.

Dla fanatyków:
Nie dla wszystkich.
Ja do marki zrażam się raz. Pojawia się napis "Tym panom dziękujemy - nigdy więcej!" i to wszystko.

ignas
02-01-2017, 11:46
To jak to jest?
Dla diesla te same wartości a dla benzyny inne?
Dlaczego tak jest?
W jednej bańce jest 50/50 oleju dla diesla i benzyny?

Kolego, pozostawiam Ci te pytania do samodzielnych przemyśleń.

Co z rekomendacją dla oleju castrol magnetec?
Można nadal do diesla stosować czy już tylko do benzyny?

Już odpisałem (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2719258&postcount=725). Nie podałeś jakiekolwiek konkretów. Poza tym nie wiem, dlaczego do mnie kierujesz to pytanie... Ja na tym forum próbuję dowiedzieć się, dlaczego nie powinienem stosować w moim aucie Castrola Magnatec Professional A5 5w-30 - tylko tyle.

Idkram
02-01-2017, 11:56
Przedstawione fakty to więcej niż konkrety.
Wybieram Liqui Moly, castrol mnie nie interesuje.

Keradyan
02-01-2017, 12:47
LM ma spory NOACK ;)

Fulara
02-01-2017, 12:48
74 strony g:galy

Idkram
02-01-2017, 13:38
LM ma spory NOACK ;)

Wszystkie LM? :shock:
To zastanowię się jeszcze, może Millers lub AMSOIL? :roll:

kumpel Fordzika
02-01-2017, 13:41
dawno chciałem zrobić testy, bo tu tylko teoretyzujecie

http://oiltest.pl/

każdy niech po 5000 km przejechanych od wymiany oleju pobierze próbkę do odpowiedniego pojemnika, zrzućmy się forumowo na badania i zbadajmy 3-4 oleje.
Był bym skłony zrzucić się 100-150zł czy nawet 200 czyli koszt banki oleju na takie wspólne testowanie np 3 porządnych olei, tzn takie jakie uważamy, że są porządne plus Formuła Ford. Test olei używanych po 5 tys przebiegu jest najlepszym pomysłem na weryfikację jakości oleju.
Tylko co byśmy chcieli ustalić aby nam "badacze" zbadali ? Mnie najbardziej interesują procesy starzenia się oleju i utraty płynności w niskich temperaturach w miarę przebiegu. Pamiętam syntetyczny olej ze stacji benzynowych STATOIL Lazer czy jakoś tak się nazywał 5W40. Kupowałem go jak tylko te stacje w Polsce się pojawiły a mrozy wtedy rzędu 30-36 stopni przy gruncie u mnie na wsi nie były rzadkością. Może samochodu garażowane pod chmurką odpalały od strzała jako jedyne we wsi :)

Keradyan
02-01-2017, 13:56
Wszystkie LM? :shock:
To zastanowię się jeszcze, może Millers lub AMSOIL? :roll:

Te z normą 913D albo 948B, ale LM jest akurat uczciwe i go podaje w kartach danych technicznych. Ok. 12 %. Amsoil nie ma chyba olei z tymi normami forda.

Fulara
02-01-2017, 14:02
Był bym skłony zrzucić się 100-150zł czy nawet 200 czyli koszt banki oleju na takie wspólne testowanie np 3 porządnych olei, tzn takie jakie uważamy, że są porządne plus Formuła Ford. Test olei używanych po 5 tys przebiegu jest najlepszym pomysłem na weryfikację jakości oleju.
Tylko co byśmy chcieli ustalić aby nam "badacze" zbadali ? Mnie najbardziej interesują procesy starzenia się oleju i utraty płynności w niskich temperaturach w miarę przebiegu. Pamiętam syntetyczny olej ze stacji benzynowych STATOIL Lazer czy jakoś tak się nazywał 5W40. Kupowałem go jak tylko te stacje w Polsce się pojawiły a mrozy wtedy rzędu 30-36 stopni przy gruncie u mnie na wsi nie były rzadkością. Może samochodu garażowane pod chmurką odpalały od strzała jako jedyne we wsi :)

10 - 12 pozycji na starzenie oleju, typu
TBN, temperatura krzepnięcia \ płynięcia

tylko każdy musi być uczciwy i faktycznie zlać ten olej po 5000 km

wiadomo, że to nie będzie miarodajne w 90% nawet, bo wiadomo, że jeden wali 160km\h po trasie codziennie, a drugi robi 3 km do pracy,

ale, coś tam by ukazało

Idkram
02-01-2017, 14:03
Odp dla Keradyan

To dla mnie ok, może być. Myślałem że więcej niż 15%.

ignas
02-01-2017, 14:04
przebieg około 550 kkm. Nieosiągalny dla Castrola

Nieosiągalny, ponieważ... to Castrol? ;-) No właśnie, dlaczego nieosiągalny? W jaki sposób to zbadałeś? W jaki sposób zbadałeś, że zalewając tę konkretną Fiestę Castrolem wyzionęłaby ducha przed przejechaniem 550 tys km? Szklana kula tak powiedziała?

Jesteś aż tak naiwny, iż wierzysz, że przeciętny Smitch/Kowalski czyta normy?

Czy przeciętny Kowalski czyta normy nie ma żadnego znaczenia przy porównywaniu olejów.
Jestem na tyle "naiwny" że wierzę, że producenci badają również oleje swojej konkurencji :-)

Że one [normy] lub parametry i jakość towaru mają jakikolwiek wpływ na sukces rynkowy?

A czy ja pisałem coś o sukcesie rynkowym??????????

Koncern, który z premedytacją wypuszcza na rynek olej zabijający silniki klientów.

A producent poduszek powietrznych TAKATA z premedytacją chciał wymordować użytkowników aut, w których były zamontowane jego produkty (http://autokult.pl/25567,blisko-34-miliony-samochodow-do-serwisow-przez-poduszki-powietrzne,all). Pewnie BMW, Fiat, Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mitsubishi, Subaru i Toyota byli inicjatorami tego spisku - opary absurdu :-(

Ja do marki zrażam się raz. Pojawia się napis "Tym panom dziękujemy - nigdy więcej!" i to wszystko.

Kolego, to jest właśnie sedno sprawy: masz do Castrola negatywny stosunek emocjonalny, a - niestety - nie odnosisz się do niego merytorycznie. I to jest generalny problem większości osób wypowiadających się w tym wątku.

Fulara
02-01-2017, 14:07
zasada jest taka. im więcej marketingu i sławnych piłkarzy tym słabsza jakość, bo marketing tego typu załatwia sprawy sprzedażowe - lemingom wystarczy pokazać.

im większa cisza o marce, tym olej jest lepszy.

ignas
02-01-2017, 14:27
castrol mnie nie interesuje

Merytoryka ponad wszystko! ;-)

zasada jest taka. im więcej marketingu i sławnych piłkarzy tym słabsza jakość, bo marketing tego typu załatwia sprawy sprzedażowe - lemingom wystarczy pokazać.

im większa cisza o marce, tym olej jest lepszy.

Ręce opadają :-( Czyli jak Castrol przestanie się reklamować to wzrośnie jego jakość? Czy jak inny producent uruchomi akcję marketingową to jego oleje staną się gorsze? Większych głupot w tym roku nie czytałem i wcale nie jestem pewien, czy przeczytam, mimo, że dzisiaj dopiero 2. stycznia...

Muliste dno zostało osiągnięte kilkadziesiąt stron wcześniej, teraz trwa wkopywanie się coraz głębiej. Gdzie jest kres?

Idkram
02-01-2017, 14:48
Ignaś - jesteś w stanie kupić inny olej niż castrol i zalać nim auto przy kolejnej wymianie oleju?

Marek
02-01-2017, 14:52
Zawsze można dobić 100 postów do licznika pytając np. czy castrol jest lepszy od LM czy Motul? Nurtuje mnie to pytanie :P

wojtekn
02-01-2017, 15:04
Panowie i Panie dość o wyższości oleju a nad b mamy już za dużo tematów i nigdy zgodny w nich nie będzie. Każdy niech leje co lubi.
Temat zamykam.

nowy123321
23-10-2019, 21:31
Witam,

Kupiłem ostatnio Forda Focusa MK3 2014 wersja po liftingu 1.6 TDCi 85kW/115KM. Chciałem zamówić olej i filtry. Niestety ku mojemu zdziwieniu olej, który był wlany nie jest popularny w naszym kraju (Total Quartz MDC 5W-30). Czy można zamienić na jakiś inny olej, czy starać się ściągnąć z zachodu akurat ten wyżej wymieniony?

mickow80
08-07-2020, 21:22
Witam.
Tematów dotyczących olei silnikowych jest sporo na forum ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi na poniższe pytania.

Ford dla silnika 1,6TDCI Duratorq 95KM T3DA zaleca olej Castrol Magnatec Stop-Start 5W-30 A5 który posiada specyfikację Forda WSS-M2C913-C i D. Olej ten posiada również klasyfikację ACEA A5/B5 (czyli dla silników benzynowych i Diesla). https://applications.castrol.com/oilselector/pl_pl/c/recommendation?vehicleType=samochody-osobowe&manufacturer=ford-(eu)&model=focus-mk-iii-(c346)-(2011-2018)&modelType=focus-1-6-tdci-duratorq-(70-kw)-(2011-)

Peugeot dla tego samego sinika zaleca olej o specyfikacji ACEA C2. Np. Castrol na swojej stronie do Peugeot 308 T9 (2013-) z silniku DV6DTED zaleca Castrol Magnatec Stop-Start 0W-30 C2 który posiada dopuszczenie ACEA C2 (cyzli dla DPFa wskazany). https://applications.castrol.com/oilselector/pl_pl/c/recommendation?vehicleType=samochody-osobowe&manufacturer=peugeot&model=308-t9-(2013-)&modelType=308-1-6-hdi-92-9hp-(2013-2015)
1. Czy to są różne silniki?
2. Czy mają różne DPFy?
3. Dlaczego Ford nie zaleca olei ze specyfikacją np. ACEA C2 lub C3 czyli olei niskopopiołowych które są przeznaczone do silników wyposażonych w DPFy i które mają pomóc przedłużyć żywotność DPFa?
4. Abstra***ąc od kosztów zakupu oleju czy użycie oleju ACEA C2 lub C3 (nie posiadającego aprobaty WSS-M2C913-C) do silnika FORDa T3DA może spowodować uszkodzeni jakiś komponentów silnika lub samego DPFa?

Proszę o powstrzymanie się od docinek, snucia domysłów i oleju kujawskiego, który wiadomo że jest najlepszy ;)
Z góry dzięki za konkrety.

Maliś
14-12-2020, 22:49
Hejo,
Kto nie spi niech radzi. Temat szeroki jak morze, zeby nie było szukałem.
Ksiązka podaje 5w/30 i taki był lany wg faktur. 2 ostatnie oleje ( facet zapisuje wszystko w zeszycie - dobry sposób na historię pojazdu) no i lał 5w/40 Castrol. Co lać 30 jak serwis czy 40 ?