Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Szarpanie podczas hamowania silnikiem

leon 72
24-05-2015, 12:38
Jest tak : podczas jazdy nic sie nie dzieje ale, kiedy puszczam noge z gazu na biegu (hamowanie silnikiem) silnik szarpie wyraznie. Szarpanie podobne do dlawienia sie z niedosytu paliwa.
W czasie jazdy na tempomacie jest to samo przy hamowaniu przyciskiem minus w kierownicy.
Nie wiem czy tylko moje mondeo jest odosobnione z tym problemem, bo w "SZUKAJ"nic nie bylo.

jaceks
24-05-2015, 23:39
hamowanie silnikiem polega na odcięciu paliwa. patrz na wskaźnik chwilowego spalania.
podczas zwalniania tempomatem zawsze jest pojedyncze szarpnięcie, gwałtownie zmieniasz predkosc o -1 kmh

leon 72
25-05-2015, 18:43
hamowanie silnikiem polega na odcięciu paliwa.

Kiedy pedal gazu jest na zero, silnik na biegu to chyba jest odciecie paliwa ? Pomijajac juz ten tempomat narazie.

pgrel
11-04-2016, 13:10
Witam, czy udało Ci się rozwiązać problem? Mam podobny przypadek.
Piotr

daniel66
11-04-2016, 13:18
a to przypadkiem nie kończąca sie 2masa?

szpunder
02-06-2018, 07:05
Mam problem, może związany z tym samym. Hamując silnikiem szczególnie jadąc z górki czuć jakby bujanie silnika przód i tył. Na równym mniej odczuwalne, hamując silnikiem pod górkę nieodczuwalne. Zauważyłem stojąc na wzniesieniu na biegu jałowym przodem w dół silnik wpadał w takie samo bujanie i falowanie obrotów +/- 150 obr., po stoczeniu na równe brak objawów, stojąc przodem w górę brak objawów. O co chodzi? Poduszki do wymiany? Pomóżcie

lucas4891
02-06-2018, 09:06
Jest tak : podczas jazdy nic sie nie dzieje ale, kiedy puszczam noge z gazu na biegu (hamowanie silnikiem) silnik szarpie wyraznie. Szarpanie podobne do dlawienia sie z niedosytu paliwa.
W czasie jazdy na tempomacie jest to samo przy hamowaniu przyciskiem minus w kierownicy.
Nie wiem czy tylko moje mondeo jest odosobnione z tym problemem, bo w "SZUKAJ"nic nie bylo.

podczas hamowania silnika wtrysk jest odciety. Zakladajac, ze poduchy i dwumasa jest w dobrym stanie, nalezaloby sie zastanowic nad zaworem wysokiego cisnienia na pompie CR. Podlacz kompa i sprawdz, jakie jest cisnienie na szynie podczas hamowania silnikiem.
Zawor WC powinien sie otwozyc, aby zmniejszyc cisnienie na listwie CR, tak wiec miedzy cyklem przyspieszania a hamowania silnikem powinien byc znaczny spadek cisnienia

piotr673
03-09-2018, 20:45
Lucas4891 widze ze jestes w temacie wiec moze cos pomożesz :)czasami moje auto nawiedza padaczka przy hamowaniu silnikiem. Dziś podłączyłem forscan i pokazało ze przy zdjęciu nogi z gazu na listwę wtryskowa jest np 300 barów a zadane przez komputer wartość to 200 tzn ze regulatora WC się zacina ? I to może powodować szarpanie ? Przy czym jak nacisne delikatnie na hamulce to wartości się równaja. Zauważyłem również ze dużo zależy od paliwa bo nie zawsze jest to wyczuwalne. Z góry dzięki za info.

hans01
03-09-2018, 23:29
Mam podobne objawy odczywalne głównie na 3-cim biegu i tylko od obrotów ok. 1800 w dół. Przy wyższych obrotach hamowanie silnikiem jest płynne. I w tym zakresie obrotów (poniżej 1800) ciśnienie paliwa rzeczywiste jest nierównomierne i nieco wyższe niż ciśnienie wymagane. Przy wyższych obrotach wartości tych ciśnień są zgodne. Kiedyś nawet zamieszczałem tutaj wykres

hans01
04-09-2018, 23:24
Mój wykres przebiegu ciśnień paliwa i kilku innych parametrów jest tutaj
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=281015

piotr673
08-09-2018, 11:21
wydaje mi sie ze duzy wplyw na to ma paliwo, ja ostanio zatankowalem cos nie ciekawego i po dolaniu innego paliwa objawy sie zmiejszyly, poza tym dolalem srodka do czyszczenia ukladu i widze poprawe
to nie tak ze drgwki ustaly ale teraz wystepuja sporadycznie, wypala bak do 0 , zaleje cos lepszego i dam znac
byc moze zawor cisnienia na pompie sie przycina
ps.
gdzie tu tankowac skoro na orlenie takie paliwa sie zdarzaja? a to wszystko przez dodatek bio! leja go ile chca. niby 7 % :)
kiedys ON mial charakterystyczny zapach a teraz jak tankujesz to śmierdzi

arek8765
16-10-2022, 17:16
Mam podobny problem podczas puszczenia gazu gdy obroty spadają do 2200 w dół zaczyna się poszarpywanie jak tylko dotkne leciutko gaz poszarpywanie ustaje.

luckyboy
16-10-2022, 20:42
Miałem okresowe szarpania podczas jednostajnej jazdy, podczas hamowania silnikiem - nie stykała coś kostka przepływomierza. Niby przepływ powietrza był poprawny ale może były jakieś wahania sygnału.

Bobination
08-09-2023, 07:12
Witam. Dopadł mnie problem szarpania samochodu przy hamowaniu silnikiem najwięcej przy obrotach od 2000 do 1500 na czwartym i piątym biegu, trochę mniej szarpie na 3 ale za to na niższych obrotach. Dodatkowo wydaje mi się, że takie coś nie dzieje się na zimnym silniku.
Jeszcze jak dodaje energiczniej gazu słychać takie metaliczne stukniecie. Udało się komuś rozwiazac ten problem?