Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Chiptuning 1,5 Ecoboost

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

mayor
25-06-2018, 18:35
Są ale tylko do Focusa, bo są dwie wersje 150 i 182KM, a w przypadku Mondeo jest tylko wersja 160 KM więc gotowego, mocniejszego softu nie ma.

totek2
25-06-2018, 21:01
Do mk5 spokojnie chip na ok 200KM idzie.

analyzator
27-06-2018, 09:11
analyzator czy dobrze rozumiem, że są nowe metody wgrania mocniejszego sterownika bez zabawy w power boxa i jednocześnie bez ryzyka utraty gwarancji?

nic o tym nie wiem ale mogę zapewnić, że jakieś ryzyko dla gwarancji zawsze istnieje przy czymkolwiek poza boxem

totek2
27-06-2018, 09:12
To i przy boxie istnieje. Zapomnisz wypiąć przed odstawieniem auta np.

TuneFORCE
28-06-2018, 06:26
Ryzyko zawsze istnieje ale ja nie spotkałem się z tym, żeby komusi zabrali gwarancje za program...gorzej jak ktoś wgra gotowca, albo jakiś soft robiony w garażu, bo wtedy jak się coś upali albo rozleci w silniku to wtedy widać gołym okiem, że był robiony jakiś mod.
My dostrajamy aut na hamowni, a Focusy 1.5EB robimy bez prucia sterownika, bo da się to obejść. Mam na koncie kilkadziesiąt 1.5EB, w tym kilka z forum.

totek2
28-06-2018, 07:09
gorzej jak ktoś wgra gotowca, albo jakiś soft robiony w garażu, bo wtedy jak się coś upali albo rozleci w silniku to wtedy widać gołym okiem, że był robiony jakiś mod.
niezły tekst :)
jak gołym okiem chcesz zobaczyć zmiany w sofcie?

heko
28-06-2018, 19:38
...oj sporo można zobaczyć :P

totek2
28-06-2018, 21:05
Panowie, nie róbcie ludziom wody z mózgów. Nikt softu do sterownika młotkiem nie wstukuje...

TuneFORCE
28-06-2018, 21:12
Jak się tlok stopi od zdruconego moda to nie trzeba do programu patrzeć ;)
Najmniej znający się na robocie rzeczoznawca wszystko szybko zobaczy

leszcz
29-06-2018, 18:51
Ryzyko zawsze istnieje ale ja nie spotkałem się z tym, żeby komusi zabrali gwarancje za program
Ostatnio mi kolega opowiadał ciekawą historię : autko (na gwarancji )trafiło do ASO na naprawę po drobnej stłuczce . Po zrobieniu blacharki itd , auta nie chcieli oddać bo wg nich coś było nie tak z turbiną . Właściciel miał sraczkę (bo miał CHIPA) ,że odbiorą mu gwarancje . Udało się jakoś koledze (co wiedział że można jakoś pomóc) przemycić do warsztatu i wgrać oryginalny PCM . Na drugi dzień jeszcze raz na prośbę klienta auto odpalono i przesłuchano .Mina ponoć bezcenna . Auto odzyskane i pojechało podkreślam na hamownię celem wgrania owego CHIPa na powrót .

pozdr T

TuneFORCE
30-06-2018, 06:57
Wgranie serii w Fordzie zara przed wizytą w ASO to największa głupota jaką można zrobić ;)
Bo kasuje się licznik uruchomień pojazdu.
Po wykonaniu sesji diagnostycznej i sprawdzeniu tego parametru mogą zabrać gwarancje.

leszcz
30-06-2018, 10:30
Wgranie serii w Fordzie zara przed wizytą w ASO to największa głupota jaką można zrobić
w tym przypadku było trochę odwrotnie . Nie chcieli oddać auta (miał CHIPA na pokładzie).

makinen
30-06-2018, 12:31
Właściciel miał sraczkę (bo miał CHIPA) ,że odbiorą mu gwarancje . Udało się jakoś koledze
Niezły oszust.

totek2
30-06-2018, 12:34
Dlaczego oszust?
Każdy orze jak może.

TuneFORCE
30-06-2018, 20:38
Oddajesz auto do ASO, naprawiają, odbierasz i tyle. Skąd ASO może wiedzieć, że jest tuning zrobiony? Nie wie, chyba że klient jest taki bystry, że im powiedział. Nawet nie chce mi się tego szerzej komentować. Moi klienci wiedzą co mają robić...albo czego nie robić. NIE wpadać w panikę! I wszystko będzie ok.

jacusslavus
06-07-2018, 17:46
Mam boxa od heko i właśnie odebrałem auto z serwisu gwarancyjnego. Przed jazdą na serwis odłączyłem boxa i jest ok. Są upały, i mam pytanie do posiadaczy boxów. Czy jeździcie obecnie na 95 okt, czy może jednak na 98? I jak się auto zachowuje?

FocST
09-07-2018, 15:38
tez mam boxa od Heko - odinstalowywałem go przed wizyta w serwisie i potem podłączenie bezproblemowe. Powiem szczerze - chwile jeździłem bez boxa - i rzeczywiście czuć różnice - brakuje tego "kopa" w okolicach 3/4 tys obrotów:)

Ja jeżdżę od momentu zainstalowania boxa - cały czas na PB98...Jak dla mnie - jeśli juz się zdecydowałem na upgrade silnika, który go "żyłuje", to wolę go dopieszczać jak tylko się da;)

a tak btw. pytanie do doświadczonych tuningowców - czy istnieje możliwość, że box pewnego dnia "zwariuje" i zacznie dawać do silnika błędne dane, które potencjalnie mogą go zniszczyć?

Pozdrawiam

heko
09-07-2018, 15:43
...nie ma takiej opcji :)

jacusslavus
09-07-2018, 16:25
tez mam boxa od Heko - odinstalowywałem go przed wizyta w serwisie i potem podłączenie bezproblemowe. Powiem szczerze - chwile jeździłem bez boxa - i rzeczywiście czuć różnice - brakuje tego "kopa" w okolicach 3/4 tys obrotów:)

Ja jeżdżę od momentu zainstalowania boxa - cały czas na PB98...Jak dla mnie - jeśli juz się zdecydowałem na upgrade silnika, który go "żyłuje", to wolę go dopieszczać jak tylko się da;)

a tak btw. pytanie do doświadczonych tuningowców - czy istnieje możliwość, że box pewnego dnia "zwariuje" i zacznie dawać do silnika błędne dane, które potencjalnie mogą go zniszczyć?

Pozdrawiam

Też odczułem roznice.

Bump: ...nie ma takiej opcji :)

Witaj Heko,czymgrozi jazda na 95 ok. na twoim boksie?

heko
09-07-2018, 16:27
w sumie niczym, mapy zapłonu nie są ruszone, więc jest Ok

jacusslavus
09-07-2018, 16:31
w sumie niczym, mapy zapłonu nie są ruszone, więc jest Ok
Dzięki, fakt na boksie zefir zaczyna się od ok 4 tys. ponad...

kafar42
10-07-2018, 10:06
A czym tak naprawdę grozi jazda na 95 po chipie? Tyle słyszę o spalaniu stukowym, jakichś wybuchach mieszanki w silniku, przestawieniu zapłonu. Czy komuś coś takiego się stało?

mayor
10-07-2018, 16:27
A czym tak naprawdę grozi jazda na 95 po chipie? Tyle słyszę o spalaniu stukowym, jakichś wybuchach mieszanki w silniku, przestawieniu zapłonu. Czy komuś coś takiego się stało?

Nic się nie stanie, jak by miało być spalanie stukowe to komputer przestawi zapłon i będzie po prostu słabszy niż by był na Pb98.

TuneFORCE
13-07-2018, 06:49
Powtórzę się ale co mi tam...miałem juz kilka SERYJNYCH 1.5EB, które potrafiły stukać na hamowni, gdy był po nad 25C na zewnątrz. Latem, jak jest gorąco to leje się TYLKO 98oktan do auta modyfikowanego, a zwłaszcza gdy się je ostro upala albo samochód jest mocno obciążony/załadowany. Zimą można lać sobie 95oktan.

Struna
13-07-2018, 09:19
miałem juz kilka SERYJNYCH 1.5EB, które potrafiły stukać na hamowni, gdy był po nad 25C na zewnątrzchyba nie chcesz powiedzieć, że stukały slyszalnie :)

camillos
14-07-2018, 13:27
Jestem po wizycie u Heko i instalacji boxa w moim Mondeo 1.5 EB.
Wynik jest bardzo zadowalający:
Moc: seria 179 KM, box 197 KM
Moment obr.: seria 279 Nm, box 305 Nm
Wykres z testu na hamowni: https://zapodaj.net/c274556209ae9.png.html

Zmiany są odczuwalne podczas jazdy, auto szybciej reaguje na pedał gazu i jest odczuwalna lepsza elastyczność. Dodatkowo zauważyłem, że na trasie po przejechaniu 300 km średnie spalenie spadło o 0,5 l/100km. Może to być efekt albo boxa albo dotarcia auto, które w sumie ma dopiero 1500 km przebiegu.

https://zapodaj.net/c274556209ae9.png.html

jacusslavus
15-07-2018, 15:04
Pewnie to głupie, ale po wizycie w serwisie zakładałem ponownie boxa od Heko. Dla sportu i z głupoty, po odłączeniu przewodów, załączyłem przyciskiem zapłon/silnik, czyli chciałem zapalić. Na wyświetlaczu między zegarami pokazał się komunikat, coś typu, "natychmiast do serwisu..." Po ponownym załączeniu wszystko zagrało...

Pytanie do Heko, czy to będzie widzialne na kompach serwisowych Forda, i czy będą ciągnąć temat skąd to?

leszcz
15-07-2018, 15:15
czy to będzie widzialne na kompach serwisowych Forda
Będzie wszystko OK :D

jacusslavus
15-07-2018, 15:39
Będzie wszystko OK :D

Dzięki, :)

TuneFORCE
16-07-2018, 05:19
chyba nie chcesz powiedzieć, że stukały slyszalnie :)

Jak miga kontrolka check engine, to znaczy że był taki stuk że ECU ledwie dał rady cofnąc zapłon. Przecież zanim ECU zareaguje to musi być najpierw stuk, który zostanie wyłapany.

czy to będzie widzialne na kompach serwisowych Forda, i czy będą ciągnąć temat skąd to?

Wszystko można znaleźć. Wystarczy sprawdzić zakresy napięciowe i juz widać, że od pewnego czasu w układzie coś jest nie tak i w kilku zakresach napięciowych czujników napięcia sa inne.
A to akurat w fordzie idzie odczytać, tylko jak na razie nikt tego nie robi. Ja bym te Wasze BOXy od razu znalazł :P

heko
16-07-2018, 09:20
Ja bym te Wasze BOXy od razu znalazł
hahaha
teraz to dowaliłeś do pieca :D

Struna
16-07-2018, 10:21
Jak miga kontrolka check engine, to znaczy że był taki stuk że ECU ledwie dał rady cofnąc zapłon.to faktycznie grubo...

TuneFORCE
17-07-2018, 10:55
to faktycznie grubo...

Nom. Takie super paliwo było, oczywiście 95oktan

hahaha
teraz to dowaliłeś do pieca :D

Założysz się? :619:
Przecież po napięciach bez problemu można do tego dojść

analyzator
18-07-2018, 06:32
Wracając do tematu paliwa. Foka z boxem. Auto ostatnio zrobiło eurotripa. Dostępność paliwa powyżej 95 oktan była niekiedy problemem a temperatury dochodziły do 35*c. Auto nie było upalane ale jeździło z max obciążeniem i załadowane. Nic nie wybuchło :)

TuneFORCE
24-07-2018, 07:41
Chipek, bez rozbierania sterownika, przez OBD :p

https://images91.fotosik.pl/4/e01bb63565774296med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e01bb63565774296)

camillos
24-07-2018, 10:02
Chipek, bez rozbierania sterownika, przez OBD :p

Ładny moment wyszedł. Większy niż w standardzie w silniku 2.0 eb :)
TuneFORCE mógłbyś napisać czemu chip jest bezpieczniejszy od PowerBox?

mayor
29-07-2018, 10:57
TuneFORCE mógłbyś napisać czemu chip jest bezpieczniejszy od PowerBox?

Ile razy ma pisać to samo? ;) Było, chyba nawet w tym wątku.

heko
29-07-2018, 14:13
a teraz nagminnie są aktualizacje do 1.5eb, więc chipki znikają, a dla boxa nie ma różnicy :P

camillos
03-08-2018, 15:58
Ile razy ma pisać to samo? ;) Było, chyba nawet w tym wątku.
Tak, właśnie przeczytałem cały wątek, uff :) i mam jeszcze większy mętlik w głowie. Przez pewien czas dwóch najlepszych tunerów spierało się na temat bezpieczeństwa BOXa. TuneFORCE twierdzi, że istnieje ryzyko bo tylko wirusy "kontrolują rzeczywiste wskazania lambdy i AFR, dzięki czemu mogą w razie potrzeby podlać silnik, żeby się nic nie stopiło". Słowo "stopiło" spowodowało lekkie drżenie nóg ;)
Natomiast heko broni BOXa i twierdzi, że nic się nie ma prawa stać.
Zdecydowałem się na BOXa bo do Krakowa mam bliżej i czytałem bardzo dobre opinie o boxach od Heko. Jestem bardzo zadowolony z działania boxa i chciałbym być pewny, że wszystko jest bezpieczne i nic się nie stopi :D bo zainstalowałem go w nowym samochodzie.

Pytanie jakie mi się jeszcze nasuwa. Jaki moment obrotowy silniki 1.5 EB są wstanie wytrzymać tzn. bezpiecznie działać?

heko
03-08-2018, 16:30
czy coś się upali na chipie czy boxie, okaże się za parę lat, bo na razie zrobione kilkadziesiąt sztuk ... i cisza :D

grzechu913
03-08-2018, 16:33
Pewnie od tego bedzie zalezec , czy ktos bo chipsie bardzo forsuje auto i caly czas z tego korzysta , czy tylko sporadycznie. Bo jezdzac bardzo ostro to mysle ze i zwykle auto w serii mozba uszlachcic [emoji6]

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

TuneFORCE
05-08-2018, 17:01
Jeden zarżnie serie, a drugi mocno zmodzonym zrobi milion kilometrów ...

BrunoJ
05-08-2018, 21:38
Generalnie chyba po to się chipuje auto żeby z tego potem korzystać. Pytanie wiec raczej powinno być w kierunku czy ktoś kto mocno forsuje auto prędzej zarżnie serię czy stuningowane.

camillos
06-08-2018, 11:55
Patrząc na wykresy przedstawiane przez tunerów po CHIP jak i po BOX moc jest podobna w okolicach 200KM. Natomiast przy CHIP moment obrotowy jest w okolicach 325 Nm, przy BOX koło 300-305 Nm.
Czy różnica 20 Nm będzie odczuwalna przy normalnej jeździe?
Jaki moment 1.5 EB jest w stanie wytrzymać? :)

zombie6
06-08-2018, 12:06
Są marne szanse by pomodzony 1.6/1.5 EB zrobił nawet 200 tys. km, chyba że faktycznie nie korzysta się z mocy prawie wcale.....1.6 EB miał dodatkowo zwalony układ chłodzenia, więc szczególnie pomodzone dostały tak w tyłek że dogorywają w mikropęknięciach głowicy......wszystko wytrzymuje do czasu...w tym przypadku będzie to krótki czas.....sorry, ale taka jest brutalna prawda.....takie momenty i moce przy tak małych pojemnościach i plastikowych silnikach są niestety zabójcze.....

jacusslavus
06-08-2018, 18:14
Heko, przypomnij dane silnika 1.5 eb 150 kM, po instalacji boxa od HEKO, tj moc/nm? Pozdrawiam.

heko
06-08-2018, 19:55
Heko, przypomnij dane silnika 1.5 eb 150 kM, po instalacji boxa od HEKO, tj moc/nm? Pozdrawiam.
seria ok. 175KM 260Nm
box ok. 197-202KM 300-310Nm

mayor
06-08-2018, 20:54
Są marne szanse by pomodzony 1.6/1.5 EB zrobił nawet 200 tys. km, chyba że faktycznie nie korzysta się z mocy prawie wcale.....ale taka jest brutalna prawda.....takie momenty i moce przy tak małych pojemnościach i plastikowych silnikach są niestety zabójcze.....

To ile Ty teraz masz w tym swoim, którego według opowieści żyłujesz do granic możliwości na serii? ;)

U mnie dobija do 20k km, mod od 14k km, żadnych negatywnych objawów nie zaobserwowałem. Nie upalam może za każdym razem, ale często korzystam z dodatkowych KM, jednak przy świadomosci, że kręcenie powyżej 5k RPM nie ma wielkiego sensu, więc do czerwonego nie dociągam.

Jak ta moc ma być zabójcza, jak fabryka ma 170KM/270Nm zmierzone na hamowni, a chip ma 200KM/315Nm?

heko
06-08-2018, 21:01
jeśli przy 200KM miałyby tak się sypać (mam ich "na sumieniu" ok. 100 sztuk), to przy 260-280KM powinny wybuchać zaraz po chipie, a takich zrobiłem kilkanaście i jakoś jeżdżą niektóre już dość długo :P

latar
06-08-2018, 21:30
Ale fakt, że były akcje z ginącym płynem chłodniczym...nawet bez chipa. Obstawiam jakieś wczesne egzemplarze.

zombie6
07-08-2018, 07:30
Ale fakt, że były akcje z ginącym płynem chłodniczym...nawet bez chipa. Obstawiam jakieś wczesne egzemplarze.
Nie tylko...roczniki 2011-2014 na 100% mają wadliwy układ chłodzenia.....

Bump: To ile Ty teraz masz w tym swoim, którego według opowieści żyłujesz do granic możliwości na serii? ;)

U mnie dobija do 20k km, mod od 14k km, żadnych negatywnych objawów nie zaobserwowałem. Nie upalam może za każdym razem, ale często korzystam z dodatkowych KM, jednak przy świadomosci, że kręcenie powyżej 5k RPM nie ma wielkiego sensu, więc do czerwonego nie dociągam.

Jak ta moc ma być zabójcza, jak fabryka ma 170KM/270Nm zmierzone na hamowni, a chip ma 200KM/315Nm?

91 tysięcy i nie wierzę że dobije 200, przy 100 tysiakach sprzedaję czym prędzej :P Do granic możliwości nie jest cały czas upalany, ale średnie spalanie z całego przebiegu 12 litrów sugeruje, że spacerkiem nigdy nie jeździł......z układem chłodzenia też miałem jaja, niby uratowany na czas, ale....To jest moc z 1.5 uzyskiwana...takie moce to były kiedyś z 2.5-3.0 V6 ze sprawnym chłodzeniem i śladową ilością plastiku w silniku....Ogólnie 1.5-1.6 EB nie są złe, ale jak można było spieprzyć tak kluczową rzecz jak układ chłodzenia w uturbionej benzynie tego nie jestem w stanie pojąć.........

Bump: jeśli przy 200KM miałyby tak się sypać (mam ich "na sumieniu" ok. 100 sztuk), to przy 260-280KM powinny wybuchać zaraz po chipie, a takich zrobiłem kilkanaście i jakoś jeżdżą niektóre już dość długo :P

No jeździ jeden taki, co ma średnie spalanie 8,5-9 litrów.....z tej mocy to może korzysta parę sekund w miesiącu :mrgreen: Nima szans, żyłując i to nawet lajtowo wyżyłowane silniki skracasz im życie drastycznie.....

camillos
07-08-2018, 11:21
heko, TuneFORCE czy rozważaliście instalację BOXów POWER CONTROL?

https://www.chiptuning.com/en/ford/focus-iii-kasten-schraegheck-2011/1-5-ecoboost-182ps-134kw-1498ccm/powercontrol.html

BOX podłącza się dodatkowo do czujnika wałka rozrządu dzięki czemu potrafi zmieniać parametry zadane silnikowi w korelacji z obrotami.

Struna
07-08-2018, 11:26
znalazłeś stronę, podają cenę - kup i zrób :)

camillos
07-08-2018, 12:11
znalazłeś stronę, podają cenę - kup i zrób :)
Bardziej mi chodziło o doświadczania z tymi BOXami. Czy ktoś już je miał?
A cena straszna... :)

Struna
07-08-2018, 12:20
no pain - no gain :)

zygert
08-08-2018, 00:59
spalanie stukowe to pikuś i dziwię się, że są pytania odnośnie czy zalewać 98 dłubnięte auto, gdzie TuneForce nie raz jasno sprawę stawiał. ja bez dłubania jeździłem na 98, aby w jak najmniejszym stopniu zniwelować spalanie stukowe, nie mówiąc o tym, że czuwa komp. więc szkody z tego tytułu nie będzie, ale jest inne zagrożenie i to niestety mnie martwi. jest to LSPI:
https://www.drive2.com/l/8957666/
https://www.youtube.com/watch?v=Uobvh3MArCg&t=72s
nie wiem jak chip ma się do tego czy może to zjawisko potęgować czy nie, w każdym razie na stronach zachodnich i w rosji są przypadki padniętych Ecoboostow przez to właśnie zjawisko.
wiec moje pytanie do znawcow chip tunningu brzmi czy poprawienie osiągów może zwiększyć prawdopodobieństwo występowania tego zjawiska?

TuneFORCE
08-08-2018, 07:15
czy poprawienie osiągów może zwiększyć prawdopodobieństwo występowania tego zjawiska?

Tak, jeśli użytkownik nie będzie stosował odpowiedniej jakości paliwa.

milus71
21-08-2018, 22:29
Witam. Właśnie jestem po pierwszym przeglądzie serwisowym Forda Kuga 1.5eb 120@192 by TuneForce. Przegląd po 12 miesiącach przy przebiegu 13,5k. Standardowe czynności kontrolno serwisowe. Nikt niczego się nie doszukiwał. Nawet doradca serwisowy nadmienił o zaprzyjaźnionej firmie z Poznania (TF) i zapraszał do skorzystania po okresie gwarancyjnym. Ja to zrobiłem przy przebiegu 10k i bez wątpienia zrobiłbym to samo… bo warto ;-)

kafar42
27-08-2018, 10:23
Tak z ciekawości się zapytam, jaki olej będzie najlepszy do chipowanego 1.5.
Ja od nowości leję Castrola for Ecoboost ze sklepu Forda i chodzi ładnie, ale słyszę głosy że Castrol to dziadostwo i żeby zmienić na inny np. Motul.
Czy ktoś z kolegów zmienił fordowego Castrola na inny olej i ma jakieś doświadczenia?

Banny
27-08-2018, 10:34
Do mojego 1.5EB ASO leje Shell Helix Ultra AF 5w20.

RSBN4N
27-08-2018, 21:44
spalanie stukowe to pikuś i dziwię się, że są pytania odnośnie czy zalewać 98 dłubnięte auto, gdzie TuneForce nie raz jasno sprawę stawiał. ja bez dłubania jeździłem na 98, aby w jak najmniejszym stopniu zniwelować spalanie stukowe, nie mówiąc o tym, że czuwa komp. więc szkody z tego tytułu nie będzie, ale jest inne zagrożenie i to niestety mnie martwi. jest to LSPI:
https://www.drive2.com/l/8957666/
https://www.youtube.com/watch?v=Uobvh3MArCg&t=72s
nie wiem jak chip ma się do tego czy może to zjawisko potęgować czy nie, w każdym razie na stronach zachodnich i w rosji są przypadki padniętych Ecoboostow przez to właśnie zjawisko.
wiec moje pytanie do znawcow chip tunningu brzmi czy poprawienie osiągów może zwiększyć prawdopodobieństwo występowania tego zjawiska?

zjawisko, którego nikt nie opisał, nie wytłumaczył, a jedynie postawił miałką hipotezę jego powstawania. Sound like a bullshit.

TuneFORCE
30-08-2018, 03:10
zjawisko, którego nikt nie opisał, nie wytłumaczył, a jedynie postawił miałką hipotezę jego powstawania. Sound like a bullshit.

Z iloma 1.5EB miałeś do czynienia? Bo ja z kilkudziesięcioma.
I wiele z nich na 95oktan stuka! Zwłaszcza w upalne dni.

latar
30-08-2018, 07:29
I wiele z nich na 95oktan stuka!

Kolega odnosił się do LSPI (low speed pre ignition).

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

RSBN4N
30-08-2018, 16:02
Z iloma 1.5EB miałeś do czynienia? Bo ja z kilkudziesięcioma.
I wiele z nich na 95oktan stuka! Zwłaszcza w upalne dni.

Czytaj dokładnie - chodziło mi o hipotezę, którą postawił jeden z kolegów (i podlinkował "źródło") mówiącą, że w EB, albo generalnie - doładowanych silnikach z bezpośrednim wtryskiem, dochodzi do spalania stukowego wskutek zapłonu kropli oleju w cylindrze. Więc poświęciłem chwilę na przeczytanie tego, co było podlinkowane, i jak dla mnie to niczym nie udowodniona bzdura na poziomie magnetyzerów i antyszczepionkowców.
A to, że 1.5 EB stuka na Pb95 w upalne dni przerabiam na codzień. Tzn przerabiałem - po kilku przypadkach na samym początku leję tylko 98. Co też nie zawsze do końca problem eliminuje.

TuneFORCE
31-08-2018, 05:48
Zwracam honor :one:

camillos
01-09-2018, 22:51
Co się stanie jak podczas serwisu ASO znajdzie Moda? Czy zabierają całą gwarancję? Czy tylko np na silnik? Czy wtedy caly leasing należałoby spłacić?
Wiem że to same przypuszczenia, bo z tego co czytałem na forum jeszcze nikomu nie wykryli.

grzechu913
02-09-2018, 08:49
A jak sie ma moc na kolach vo jest przedstawiona na wykresie , do mocy na silniku ? To jakis program przelicza czy jak ? Bo patrzac na wykresy wychodzi ze u mnie jest bardzo mala 150KM . To jest zalezbe w jakims stopniu od rozmiaru opon i fo nich przelicza ?

heko
02-09-2018, 12:34
Co się stanie jak podczas serwisu ASO znajdzie Moda? Czy zabierają całą gwarancję? Czy tylko np na silnik? Czy wtedy caly leasing należałoby spłacić?
Wiem że to same przypuszczenia, bo z tego co czytałem na forum jeszcze nikomu nie wykryli.

ASO Forda nie widzi moda, jedyne co moze zrobić, to wgrać aktualizację

mayor
03-09-2018, 13:38
Tak z ciekawości się zapytam, jaki olej będzie najlepszy do chipowanego 1.5.
Ja od nowości leję Castrola for Ecoboost ze sklepu Forda i chodzi ładnie, ale słyszę głosy że Castrol to dziadostwo i żeby zmienić na inny np. Motul.
Czy ktoś z kolegów zmienił fordowego Castrola na inny olej i ma jakieś doświadczenia?

Hmm szkoda chyba temat zaczynać, nie ważne jaki, ważne aby częściej zmieniać. Ja zmieniłem po 5k km fabryczny na Millersa 5w20 i staram się zmieniać co 10k km i póki co jeździ ;-)

Focuss-F1
05-09-2018, 20:15
Heko tak jak dziś dzwoniłem zrobili mi aktualizację oprogramowania (akcja serwisowa sprzęgła) i wydaje mi się że jednak inaczej oddawana jest moc niż wcześniej (oczywiście przy moim boxie) czy to może być prawda czy mam po prostu dziwne odczucia?

heko
05-09-2018, 20:17
na pewno seryjny soft jest lekko wykastrowany, bo to jakaś aktualizacja na sprzęgłą

Focuss-F1
05-09-2018, 20:27
Ok, ale czy ma to teraz jakiś wpływ na soft z Boxa? czyli na moc którą kiedyś udało się wygenerować spadła? jak myślisz?

heko
05-09-2018, 20:30
w boxie nie ma co zmieniać, a wynik finalny nie powinien jakoś specjalnie się różnić

Focuss-F1
05-09-2018, 20:32
ok, dzięki potestuje jutro w czasie jazdy

alexkalka
06-09-2018, 11:15
Cześć Wszystkim,
gdzie w Krakowie mogę zrobić chiptuning Ford Mondeo 1,5 EB przez OBD?
Samochód na gwarancji, więc jest ryzyko aktualizacji sterownika dlatego nie chciałbym za każdym razem rozbierać układu, żeby wprowadzić zmianę.
BOX średnio mnie interesuje, bo efekty chyba trochę słabsze.

cattani75
06-09-2018, 11:20
Gadaj z heko. Czasem się da przez OBD, a czasem nie. Tak czy inaczej soft jest zmieniany.

alexkalka
06-09-2018, 11:25
Gadaj z heko. Czasem się da przez OBD, a czasem nie. Tak czy inaczej soft jest zmieniany.
Dzięki za kontakt!
Hmm a od czego zależy czy przez OBD czy krojenie? Krojenie chyba są w stanie w ASO szybciej wykryć np podczas jakiejś awarii silnika?

heko
06-09-2018, 11:27
wyniki na boxie prawie takie same
"rozbieranie układu" a co to takiego? :)
obd czy nie, to obojętne, w Mondeo 1.5eb nic nie trzeba rozbierać, co najwyżej odpiąć sterownik i odczytać go na stole :D
w aso nic nie widzą, co najwyżej przy programowaniu przez obd, liicznik przebiegu od ostatniego programowania

alexkalka
06-09-2018, 12:30
wyniki na boxie prawie takie same
"rozbieranie układu" a co to takiego? :)
obd czy nie, to obojętne, w Mondeo 1.5eb nic nie trzeba rozbierać, co najwyżej odpiąć sterownik i odczytać go na stole :D
w aso nic nie widzą, co najwyżej przy programowaniu przez obd, liicznik przebiegu od ostatniego programowania

Myślałem, że trzeba odlutować jakąś kość z układu itd.. tak się naczytałem :)
z tego co widziałem na stronie TuneFORCE https://tuneforce.pl/chitptuning-ford-mondeo-mk5-1-5eb-160km przy chip moment może być trochę ciekawszy niż przy box, który ma max 300Nm.
Na to wychodzi, że wyciągnięcie sterownika na stół jest bezpieczniejsze dla ASO, bo w razie powrotu do starego softu nie ma wyzerowanego przebiegu.

heko
06-09-2018, 14:38
ma wyzerowanego przebiegu.
dokładnie
jak chcesz, soft/box, do wyboru, do koloru :P

camillos
06-09-2018, 21:50
dokładnie
jak chcesz, soft/box, do wyboru, do koloru :P

Na boxie jeżdżę i faktycznie czuć różnicę, ale chetnie też spróbuję jak będzie na sofcie bo Nm trochę wiecej. Odezwę się na priv.

grzechu913
09-09-2018, 11:29
Tak sprawdzlem c-maxa i wychodzi ze na 3 biegu od 60-100 potrzeba 4,9sek ,na 4 biegu 5,9sek ,natomiast na 5 biegu od ,80-120 ok 7,8 sek. Przyspieszenie 0-100 wrazenie ze szybciej sie zbiera,ale jest ok 9,2sek. Ogolnie na sprint ma troche 2 krotka ,bo na 3 osiaga dopiero 100km/h. Do 150 km/h ok 19 sek.

Wysłane z mojego JDN-L01 przy użyciu Tapatalka

alexkalka
09-09-2018, 12:09
Dlatego do mondeo zainstalowałem opony 235/R18. W mondeo silnik 1.5 eb ma problemy z dynamiką szczególnie na niższych obrotach i przy obciążeniu. Dlatego liczę na chipa :)

grzechu913
09-09-2018, 14:36
Na 2 traci trakcje bez problemu

heko
11-09-2018, 12:33
I mamy 1.5eb 182 po akcji serwisowej, seria 174KM :D

https://images89.fotosik.pl/35/1850db75951edc53med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/1850db75951edc53)

alexkalka
11-09-2018, 13:09

Chip czy box?

heko
11-09-2018, 13:10
box

TuneFORCE
11-09-2018, 18:55
Myślałem, że trzeba odlutować jakąś kość z układu itd.. tak się naczytałem :)
z tego co widziałem na stronie TuneFORCE https://tuneforce.pl/chitptuning-ford-mondeo-mk5-1-5eb-160km przy chip moment może być trochę ciekawszy niż przy box, który ma max 300Nm.
Na to wychodzi, że wyciągnięcie sterownika na stół jest bezpieczniejsze dla ASO, bo w razie powrotu do starego softu nie ma wyzerowanego przebiegu.

RObi się to na po OBD bez wyciagania sterownika :619:

speed27
15-09-2018, 14:48
Witam
Czy ktoś testował może box firmy V-Tech ? Cena kusi 430 zł , ale czy faktycznie można liczyć na przyrost mocy i momentu do 15% ?? http://powerchip.vtechtuning.eu/index.php?route=product/category&path=24_1724_1817

heko
15-09-2018, 15:15
przyrost ok. +12KM 20Nm

speed27
15-09-2018, 15:37
A te wartości to testowane (potwierdzone ) ? Zastanawiam sie by to kupić , tylko czy tą moc się odczuje ?

heko
15-09-2018, 15:40
no testowane wielokrotnie, montowałem ich dziesiątki :)
dopiero wersja z dogranym programem daje dobre efekty

speed27
15-09-2018, 16:50
Teraz mam kłopot z podjęciem decyzji , przeglądam różne tematy na forum i jest jeszcze ciekawa opcja wgrania oryginalnego softu z wersji 182 KM , tylko po tym zabiegu moment obrotowy nic się nie podniesie . Musze jeszcze trochę podrążyć w temacie

totek2
15-09-2018, 16:51
speed27, jak bywasz w Trójmieście to mogę Ci ogarnąć zmianę na 182.

speed27
15-09-2018, 17:14
totek2, super, do trójmiasta 70 km czyli do przyjęcia :-). Jak podejmę decyzje odezwę się . Przyznam, że dodatkowe koniki mocno kuszą :-)

TuneFORCE
16-09-2018, 08:39
W ubiegłym tygodniu robiłem chyba ze dwie Foki 1.5EB obie po upgrade na 182KM i w obu szału po tym nie było :619:
Tylko chipek da pełna satysfakcję. Tutaj wykresy jednej z nich:
https://www.facebook.com/TuneFORCE/posts/1381702318599663

totek2, super, do trójmiasta 70 km czyli do przyjęcia :-). Jak podejmę decyzje odezwę się . Przyznam, że dodatkowe koniki mocno kuszą :-)

Będę w tym lub następnym tygodniu w Gdańsku, wiec w naszym oddziale możemy ogarnąć to auto :-)

milus71
16-09-2018, 09:07
speed27, na Twoim miejscu bym się nie wahał z podjęciem decyzji. Chip u TuneForce jaki zrobiłem w swojej Kudze to najlepsza rzecz. Właśnie podniesiony moment obrotowy daje najwięcej przyjemności z jazdy. Jestem po pierwszym przeglądzie serwisowym i wszystko odbyło się bez problemów. Paliwo oczywiście 98.

speed27
16-09-2018, 10:39
Mam jeszcze pół roku gwarancji , ale jak do tej pory nic złego nie zauważyłem, to chyba wszystko do jej końca będzie ok :-) . Zapytam jeszcze o paliwo 98 , czy po chipie to konieczność (dodam , że na żaden tor się nie wybieram, zwykła uliczna jazda , czasami trochę docisnąć ) ?

TuneFORCE
16-09-2018, 18:18
IMO latem tylko 98, jesienią i zimą można zalać 95

rafalbinkiewicz@o2.pl
17-09-2018, 11:18
Witam czy w Warszawie lub okolicy jest ktoś kogo możecie polecić do zrobienia chiptuning w Mondeo mk5 1,5 EB

jacusslavus
17-09-2018, 13:50
Witam czy w Warszawie lub okolicy jest ktoś kogo możecie polecić do zrobienia chiptuning w Mondeo mk5 1,5 EB

Kreator Mocy, np.

mayor
17-09-2018, 19:43
Przyznam, że dodatkowe koniki mocno kuszą :-)

Seria 150 KM ma w praktyce ~170 KM, po aktualizacji do 182 KM zyskasz może z 5 KM bo te zazwyczaj wychodzą poniżej normy, więc tak naprawdę to żadnej zmiany nie odczujesz ;) chcesz mieć efekt wow, to skorzystaj z propozycji TuneFORCE, robił mojego w Trójmieście w zeszłym roku (jak miał 4 miesiące :D) i cały czas jeździ bardzo przyjemnie :)

speed27
17-09-2018, 20:31
Próbowałem napisać do TuneForce , ale ma pełną skrzynkę :-), jaki masz mayor obecnie przebieg w swoim Focusie ?

zombie6
18-09-2018, 07:47
Osobiście korzystam cały czas z mojej serii w pełni lub prawie w pełni i np. przejeżdżam 250 km w godzinę 15 minut....boję się że seria nie wytrzyma 200 tys. km przebiegu, o chipie zapomniałem dawno temu, bo nawet 100 tys. ten silniczek by pewnie nie zrobił :one: Chip moim zdaniem jest dla tych, którzy z pełnych osiągów korzystają rzadko....bardzo rzadko....

latar
18-09-2018, 07:57
przejeżdżam 250 km w godzinę 15 minut....

Nie wierzę. Nie wierzę, że gdziekolwiek na publicznej drodze da się utrzymać średnią prędkość 200km/h przez 250km. Nawet o 3 rano. I to samochodem, który 230 nawet nie wyciąga.

zombie6
18-09-2018, 08:03
Nie wierzę. Nie wierzę, że gdziekolwiek na publicznej drodze da się utrzymać średnią prędkość 200km/h przez 250km. Nawet o 3 rano. I to samochodem, który 230 nawet nie wyciąga.

Można.......220-240 km/h licznikowe (maksymalne wskazanie GPS 233 km/h, średnio 222-224 po GPS bardzo często, poniżej 200 b.rzadko, prawie wcale - daje to w sumie średnio 200.....) non stop, pusta autostrada...w drodze powrotnej to samo.....nieważne gdzie....na niemieckiej autobahnie oczywiście :one: Bajek na forum nie wypisuję....średnie spalanie z całego przebiegu 93 tys. km mam 12,2 litra wg. kompa, średnią prędkość z całego przebiegu 42 km/h, w porównaniu do Civica 1.8 140 KM też jeżdżonego na maksa wg. kompa średnia prędkość 33 km/h, średnie spalanie 11,3 litra.....trasy identyczne....

latar
18-09-2018, 08:08
Jaka autostrada? Gdzie jest 250km bez remontu, zwężki, ograniczenia do 120 albo 80, fotoradaru? Jeszcze takiego tam nie znalazłem a rekordy próbowałem ustanawiać dużo mocniejszymi samochodami. ...chyba, że ja jeździć nie umiem.

zombie6
18-09-2018, 08:16
Jaka autostrada? Gdzie jest 250km bez remontu, zwężki, ograniczenia do 120 albo 80, fotoradaru? Jeszcze takiego tam nie znalazłem a rekordy próbowałem ustanawiać dużo mocniejszymi samochodami. ...chyba, że ja jeździć nie umiem.
Po prostu tą autostradą jeszcze nie jechałeś....

1bartek
18-09-2018, 18:41
...to chyba autostrada do nieba ;)

mayor
21-09-2018, 12:56
jaki masz mayor obecnie przebieg w swoim Focusie ?

Obecnie 20 000 km. Nie jeżdżę non-stop 200 km/h, ale bardzo często z pedałem w podłodze na 2,3,4 np. włączając się do ruchu na eksperesówkach ;) średnie spalanie ~8,8l/100km z tych 20000.

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/85656

speed27
24-09-2018, 09:57
Przydatna, fajna strona z tym spalaniem i tankowaniem :-)

zombie6
24-09-2018, 10:23
Osobiście to nie wierzę w średnie spalania 8,8 l po chipie....chyba że w trybie eco ;)

speed27
24-09-2018, 11:01
Ja wierzę , bo bez chipa mam średnio 7,5 l.

meerec
24-09-2018, 11:20
W C-maxie przy normalnej jeździe 9. Dokładnie tak jak było wcześniej.

zombie6
24-09-2018, 12:55
Turbo żyje turbo pije ;) Przy normalnej jeździe 1.6 EB pali 9-10 litrów bez nawet drobnych szaleństw w cyklu z przewagą miasta....w trybie dynamicznym we właściwym tego słowa znaczeniu 11-12 spokojnie ;)

meerec
24-09-2018, 14:03
Ja jeżdżę raczej dynamicznie z małą przewagą miasta. Poza tym głównie ekspresówki / autostrady ok. 140-160km/h

1bartek
24-09-2018, 19:25
w trybie dynamicznym we właściwym tego słowa znaczeniu 11-12 spokojnie ;)

Mi w Focusie 1.5 EB 150KM (kombi koła 235/40 R18 ) spalanie wychodzi między 7.4-8.6l na wypalony bak jeżdżąc rozważnie po raczej nie zakorkowanej część Krakowa i obwodnicy autostradą A4. Aż nie mogę uwierzyć w 12 litrów. zombie6 inni użytkownicy drogi nie przeszkadzają Ci w uzyskaniu takiego rezultatu? 12.2 to dla Ciebie chleb powszedni na dystansie 90tyś km. Jak wypalisz cały bak to koniecznie wrzuć fotę z komputera dla upamiętnienia rezultatu :one:

camillos
24-09-2018, 20:20
Podobno po chipie w 1.5 eb jest trochę inny dźwięk silnika, spowodowany przez spust boosta. Czy w ASO nie zorientują się po odgłosach, że coś było szperane?

totek2
24-09-2018, 20:21
Faktycznie zawór spustowy jest głośny i znam przypadek gdzie ASO się przyczepiło.

zombie6
25-09-2018, 08:27
Mi w Focusie 1.5 EB 150KM (kombi koła 235/40 R18 ) spalanie wychodzi między 7.4-8.6l na wypalony bak jeżdżąc rozważnie po raczej nie zakorkowanej część Krakowa i obwodnicy autostradą A4. Aż nie mogę uwierzyć w 12 litrów. zombie6 inni użytkownicy drogi nie przeszkadzają Ci w uzyskaniu takiego rezultatu? 12.2 to dla Ciebie chleb powszedni na dystansie 90tyś km. Jak wypalisz cały bak to koniecznie wrzuć fotę z komputera dla upamiętnienia rezultatu :one:

Przy tych kołach to musi być eco-driving ekstremalny, bo przy ich ciężarze i oporach toczenia same dodają litra na setkę :one: 12 to jest żaden problem, zasięg mam 400-440 km max po każdym tankowaniu. 7.4-8.6 to nawet 1.0 nie spala przy nawet lekko dynamicznej jeździe w cyklu mieszanym z przewagą miasta....

speed27
25-09-2018, 10:11
Eko-driving w moim Focusie to średnia 5,1 l . Jazda w 3 osoby , prędkość do 100km/h, natomiast jazda taka jak lobię to 7,5 l.

boncio
25-09-2018, 10:35
Maks 8,6l/100km to mi spala 1,6EB po chipie przy bardzo dynamicznej jeździe podmiejskiej z 1/3 miasta. Generalnie między 7,5-8,5. Jak 2 dni uprawiałem eco to miałem 6,8l/100km na tej samej trasie. Więcej nie dałem rady.
W tych samych warunkach 1.0 pali ok 2l mniej.
Miasto bardzo podnosi spalanie, bo jeżdżąc tylko po mieście nie ma problemu dojść do 11,5l i wiecej.

Prawdą jest, że jadąc 200 spali wtedy średnio nawet i 13-14l. Ale jadąc do 160 to maks 9,2l. Oczywiście nie da się tak jechać non stop, więc jak już ciężarówka, czy inne auto zjedzie na prawy, to gaz w podłogę, co zwiększa spalanie.
No i C-max jest wyższy i cięższy, więc spalanie wyższe od Foki na autostradzie.

Ale w ponad 12l z całego przebiegu, nie w dużym mieście, to też ciężko mi uwierzyć, bo nie da się tak jeździć po PL.

zombie6
25-09-2018, 11:03
Widocznie inaczej rozumiemy pojęcie dynamicznie, bo są to nierealne wartości jak dla mnie. CC Sporting więcej spalałem :one:

boncio
25-09-2018, 13:43
Dynamicznie nie oznacza cały czas gaz w podłogę, czyli zap... .

Jak rozumiem spod domu masz wielopasmowe drogi i od razu startujesz z gazem z podłodze na zimnym silniku. Po czym wjeżdżasz na autostradę po której jedziesz min 180km/h (jak sam pisałeś) i tak aż do celu. I nigdzie po drodze nie masz innych aut zmuszających do wolniejszej jazdy ani tym bardziej świateł.
A może masz co chwile światła jadąc do autostrady i z każdych startujesz pierwszy, by za chwilę znowu stać.

No ja mam zwykłe drogi miejskie, powiatowe, wojewódzkie i krajowe, gdzie w obu kierunkach jeździ sporo aut i nie da się czasem fizycznie wyprzedzić, no chyba że na 3 pod prąd. Za to tam gdzie mogę korzystam z pełnego dostępnego momentu turbobenzyny i rzadko z całej mocy, bo nie mam potrzeby kręcić jak i tak za chwilę kolejne auto mnie blokuje.

Mnie 1.1 Fire palił niewiele mniej niż mający 4x tyle mocy C-max przy nieporównywalnej dynamice.

1bartek
25-09-2018, 20:58
Przy tych kołach to musi być eco-driving ekstremalny zombie6 Dokładnie! Zamulam, ale się tego nie wstydzę bo nie muszę nikomu imponować prędkością, pewnie tak samo jak reszta forumowiczów z tak haniebnie niskim spalaniem. Jak w 1.6 eb dociśniesz do licznikowych 250km/h to może przebijesz 15l a jak doliczysz jeszcze ile Ci fura bierze oleju i traci płynu chłodniczego to może nawet 20l! Tak czy siak,
jak już będziesz sprzedawał swojego focusa, to koniecznie daj znać na forum, żeby nikt z forumowiczów przypadkiem nie kupił tego zajeżdżonego truchła. BTW rozważania dotyczą :569:"Chiptuning 1,5 Ecoboost" więc subiektywne opinie o trwałości i spalaniu na bazie Twojej "dynamicznej" jazdy z silnikiem 1.6 nie wnoszą żadnych obiektywnych informacji do tematu.

zombie6
26-09-2018, 06:47
Cóż za oburzenie na forum :one: Kompletnie się nie rozumiemy......dla mnie 7-8 litrów 1.6 EB to eco-driving i tylko tyle chciałem powiedzieć, nikogo nie wyśmiewam, a dynamicznie nie oznacza cały czas z gazem w podłodze czy katowania na zimno, po prostu mój egzemplarz widocznie pali po mieście przy normalnej jeździe 10 litrów, a przy dynamicznej 12 i tyle i nic więcej, a zajeżdżony nie jest, bo zawsze tyle palił i miał takie osiągi jakie ma, choć pewnie 300 tysiaków nie zrobi :one:

mskgs
26-09-2018, 14:34
Spoko zombie6, ja Cię rozumiem. :D Podobne wyniki widziałem w 1.5 EB w Focusie, 11-12L/100 po mieście to była praktycznie norma. Znajomy z tym samym silnikiem, ale już w małej miejscowości bez świateł, korków itd. miał spalanie ze 3 litry mniejsze. :P Mowa o typowo miejskiej jeździe, na trasie się już trochę "uspokaja".

mayor
26-09-2018, 19:52
Ale się wątek rozwinął ;) no przepraszam, że nie jeżdżę cały czas z gazem w podłodze, wożę ze sobą często małe dzieci ;) spalanie jest jakie jest, po chipie znacząco nie wzrosło, a był czas gdy robiłem po 5 km do i z pracy, więc nawet się dobrze nie zagrzał ;)

co do ASO i wykrycia chipa, to w Gdańsku wątpie, żeby się połapali, oni nawet nie potrafią dobrze oleju zalać ;)

totek2
26-09-2018, 20:00
Faktycznie to nie ASO Gdańsk się przyczepiło ale uwierz mi że Ci w Gdańsku też sporo potrafią (nie wszyscy), tylko chęci brak :)

mayor
26-09-2018, 20:42
Nie mam powodów aby nie wierzyć, byłem tam dopiero 2 razy więc w sumie za wiele nie widziałem ;)

analyzator
27-09-2018, 12:22
Skasujcie sobie średnie i jedźcie w miasto. Nawet ekodrajwując jak postoicie dwie zmiany świateł podskoczy z 8 na 12 ;)

TuneFORCE
27-09-2018, 22:16
Nic nie znajdą ;)
Nie maja takich możliwości.

camillos
05-10-2018, 22:44
Byłem ostatnio moim Ford Mondeo 1.5 eb w serwisie na wymianie oleju. Wydaje mi się, że od tamtej pory auto jest mniej dynamiczne nawet na boxie. Na pewno coś grzebali przy OBD bo nie zaślepili wejścia. Możliwe, że dostałem jakiegoś eko softa albo coś z pokłosia afery ze sprzęgłem?

leszcz
06-10-2018, 18:23
Na pewno coś grzebali przy OBD bo nie zaślepili wejścia.
podaj VIN to Ci sprawdzę :D

TuneFORCE
07-10-2018, 07:11
Byłem ostatnio moim Ford Mondeo 1.5 eb w serwisie na wymianie oleju. Wydaje mi się, że od tamtej pory auto jest mniej dynamiczne nawet na boxie. Na pewno coś grzebali przy OBD bo nie zaślepili wejścia. Możliwe, że dostałem jakiegoś eko softa albo coś z pokłosia afery ze sprzęgłem?

Zadzwoń do ASO i zapytaj.
Wykaz przeprowadzonych modyfikacji powinieneś dostać po zakończeniu zlecenia :one:

TuneFORCE
12-10-2018, 09:14
Foka 1.5EB 182KM
https://images91.fotosik.pl/54/60cd482bee5ada77med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/60cd482bee5ada77)

Seria na naszym FB:

alexkalka
03-11-2018, 15:50
Foka 1.5EB 182KM

Seria na naszym FB:
Czy w Ford Mondeo wyniki są podobne? Bo silniki się delikatnie różnią. Czy moment 330 Nm to norma czy raczej przypadek?

mayor
03-11-2018, 19:07
330 Nm to raczej wynik z tej górnej półki, moja Foka zrobiła 315 Nm przy 200 KM.

TuneFORCE
03-11-2018, 22:37
Czy w Ford Mondeo wyniki są podobne? Bo silniki się delikatnie różnią. Czy moment 330 Nm to norma czy raczej przypadek?

To są inne silniki, z innymi układami wtryskowymi :619:
Aleee...w Mondeo My2019 jest już ten sam układ wtryskowy i silnik co w Focusach :one: Tylko jest tam najnowsze oprogramowanie, na którym ostatnio spędziłem cały dzień na rolkach i pewnie spędzę kolejne kilka, żeby to rozgryźć :619:

camillos
04-11-2018, 17:52
To są inne silniki, z innymi układami wtryskowymi :619:
Aleee...w Mondeo My2019 jest już ten sam układ wtryskowy i silnik co w Focusach :one: Tylko jest tam najnowsze oprogramowanie, na którym ostatnio spędziłem cały dzień na rolkach i pewnie spędzę kolejne kilka, żeby to rozgryźć :619:

Czy to znaczy, że do Mondeo też będą wprowadzone 1.5 EB 3 cylindrowe? BTW ciekawe czy do focusa i mondeo wprowadzą 1.5 eb 200 KM z fiesty.

TuneFORCE
05-11-2018, 08:25
Tego to nie wiem. W My2019 siedzi ten sam motor z tym samym układem wtryskowym i ECU co w Focusie. Być może Ford pozbywa się tych silników/układów wtryskowych i od My2019 będzie wsadzany nowy 1.5EB.

mayak
05-11-2018, 08:33
Czy to znaczy, że do Mondeo też będą wprowadzone 1.5 EB 3 cylindrowe?
Tego to nie wiem
no ale liczbę cylindrów da się łatwo poznać :D :D :D

TuneFORCE
05-11-2018, 11:51
no ale liczbę cylindrów da się łatwo poznać :D :D :D

Napisałem, że nie wiem czy do Mondeo będzie wsadzany nowy 1.5EB ;-)

boncio
05-11-2018, 14:00
Ale to oczywiste, że Mondeo też dostanie 3-cylindrowca, bo jaki sens robić 2 różne silniki o tej samej pojemności. Taki C-max, który jest starszym modelem już go dostał. Inna sprawa, że jest produkowany w tej samej fabryce co Focus.

TuneFORCE
05-11-2018, 20:48
Ale to oczywiste, że Mondeo też dostanie 3-cylindrowca, bo jaki sens robić 2 różne silniki o tej samej pojemności. Taki C-max, który jest starszym modelem już go dostał. Inna sprawa, że jest produkowany w tej samej fabryce co Focus.

No przecie teraz tak jest, że Mondek, Galaxy i S-max maja inny 1.5EB jak Focus, C-max i Kuga :one: Dopiero w Mondeo My2019 widziałem w jednej sztuce ten sam motor i sterownik jak w Foce :) To je Ford, teego nie pomalujesz :619:

boncio
06-11-2018, 08:55
Ale to sytuacja przejściowa pewnie i jest tak jak napisałeś wcześniej, pozbywają się zapasów. Kuga też ma jeszcze stary 1,5 EB, bo to ta sama fabryka co Mondeo i reszta. Mogą tak robić zgodnie z przepisami, bo Mondeo ma mieć lifting, a Kuga mk2 ma mieć następce w 2019, więc mogą do końca wsadzać R4.

TuneFORCE
06-11-2018, 10:35
Ale to sytuacja przejściowa pewnie i jest tak jak napisałeś wcześniej, pozbywają się zapasów. Kuga też ma jeszcze stary 1,5 EB, bo to ta sama fabryka co Mondeo i reszta. Mogą tak robić zgodnie z przepisami, bo Mondeo ma mieć lifting, a Kuga mk2 ma mieć następce w 2019, więc mogą do końca wsadzać R4.

Kuga i Mondeo mają inne silniki, z innym układem wtryskowym :) Od samoego początku jak tylko wsadzali 1.5EB

camillos
08-11-2018, 20:18
Czy można oszacować ile 1.5 eb straci na żywotności po chipie? Seryjne silniki ford szacuje na ok 300 tyś. Czy przy dbaniu o silnik 200 tyś pociągnie?

heko
08-11-2018, 20:53
zaraz, niech policzę...
xx/xxxx-300xxx/200... = hmmm, zapytajmy szklaną kulę :D

sposób eksploatacji + jakość serwisowania + ślepy los, to jedyne co ma bezpośredni wpływ na żywotność silnika, bez względu na to czy ma wgrane 170-czy 200KM

zombie6
09-11-2018, 08:33
Czy można oszacować ile 1.5 eb straci na żywotności po chipie? Seryjne silniki ford szacuje na ok 300 tyś. Czy przy dbaniu o silnik 200 tyś pociągnie?

Pociągnie o ile układ chłodzenia nie zawiedzie....1.6 EB miał z tym poważny problem....

bednario
18-11-2018, 17:04

Ale gdzie wyczytałeś oficjalnie że Ford szacuje te silniki na 300kkm? Podaj proszę oficjalne źródło, bo ta bzdura to się rozsiewa w internecie od czasów wszelkich silników turbo. Ani Ford ani inny producent nie podaje w ten sposób żywotności swoich silników. To wymysł pismaków i legendy internetowe.

Na żywotność silnika wpływ ma tyle elementów, że możesz go zajechać po 50kkm .. jak i po 500kkm

mayor
18-11-2018, 19:01
Ale producenci szacują resurs silnika, nie widziałem co prawda nigdy wartości dla 1.5EB, ale dla 1.0EB gdzieś czytałem, że to teoretycznie 240k km.

p.saw
19-11-2018, 22:13
Tutaj http://www.autoserce.pl/resurs-silnika.htmlwspominają o około 300-350 tys. dla benzyny i o 100 tys. więcej dla diesla. Różnica nie wynika raczej z większej trwałości ale ze sposobu eksploatacji.
Być może jeśli benzynowiec też śmiga w większości w trasie to osiągnie nawet do 400 tys.
Dla EB nie znalazłem info o resursie. Skąd masz takie info o 1.0 EB. Proszę o źródło.

boncio
20-11-2018, 14:51
Kiedyś Ford podawał w info jak zaprezentował ten silnik.

mayor
21-11-2018, 19:06
Te 240 000 km (150 000 mil) podobno jest z informacji prasowej, na szybko znalazłem tylko info w instrukcji: http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O26261&languageCode=en&marketCode=US&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1578302&subTitleSelected=G1686022&topicHRef=G1686026&div=f

Tu jest też ciekawy link: https://www.motoringresearch.com/car-news/ford-1-0-140-ecoboost-power-per-litre-jim-clarks-lotus/

“We saw 150hp on the dyno during development. However, some of the peak pressures in the cylinder head were a bit high at times; in the interests of longevity, we decided to cap it to 140hp.” Ford has a strict 150,000-mile engine durability sign-off test, and the 140hp cap was made with this in mind.

camillos
23-11-2018, 13:18
Niestety to nie koniec update'u softu w aferze sprzęgłowej. Wczoraj bylem w serwisie i powiedziano mi, że mogą wołać egzemplarze 2017/2018 mimo, że nie ich na liście VINów objętych problemem.

grzechu913
23-11-2018, 14:15
Czyli chips moze sie czasem po akcji gonic

camillos
23-11-2018, 14:35
Właśnie byłem już umówiony na chipsa i na razie musiałem odroczyć sprawę :) Gość z serwisu powiedział, że "jadą od 2015 a późniejsze roczniki też będą analizować pod względem softu i może być potrzeba update'u. Wszystko będzie zależeć od prawdopodobieństwa wystąpienia usterki" Tak czy siak już niedługo zostawią nasze 1.5 4 cylindrowe i będzie można spokojnie modzić bo skupią się na rozwoju oprogramowania 3 cylindrowych.

FocST
23-11-2018, 16:20
a czy po wgraniu tego softu - potrzebna jest wizyta w celu ponownej kalibracji Box'a od Heko?

heko
23-11-2018, 18:50
box nie jest wrażliwy na aktualizację :)

TuneFORCE
25-11-2018, 22:07
Czyli chips moze sie czasem po akcji gonic. A myslalem ze sie nie zalapie

Sie przywróci w razie W :one:

grzechu913
26-11-2018, 16:31
Nio to fajnie

galloper
28-11-2018, 22:23
Po akcji serwisowej "sprzęgło"wraca się do ustawień fabrycznych. Empirycznie sprawdzone. Mówili w serwisie, że problem ze sprzęgłem występuje w 1% samochodów.

jacusslavus
01-12-2018, 18:04
Też myśle o chipie na twardo, mam boxa od Heko poki co. Ryzyko chipa jest takie, że jak byłem w lutym na przeglądzie gwarancyjnym, to wgrano mi jakiś nowszy program silnika, bo zgłosiłem stuki na wolnych. Jednak myśle o sprzedaży boxa i zakupie chipa na ok. 200 KM.
Mam ten program Forda na androida w telefonie i on mi nie komunikuje żadnych akcji serwisowych...

grzechu913
01-12-2018, 18:07
Pewnie fajnie się odpycha

TuneFORCE
01-12-2018, 20:52
Po akcji można zrobić downgrade do starszej wersji softu i zmienić jej numer na najnowszą :-)

analyzator
01-12-2018, 21:43
To tak z ciekawości - po updejcie czipowanie od nowa i pełny koszt?

Śmigam na boxie ale chętnie bym zrobił pełny program jakoś mam przeczucie że będę zadowolony.

Co do updejtów - czy sprawdzę sobie po vinie czy ford ma dla mnie coś nowego? moja sztuka spoko ale mam jakieś uwagi np na zimno potrafo sobie szukać wolnych tak w zakresie 50rpm :) W końcu do ford.

camillos
01-12-2018, 22:24
Jak ktoś zrobi chipa mając boxa niech da znać czy efekt faktycznie jest odczuwalny. Też jeżdżę na boxie od Heko, ale po pierwszym przeglądzie chciałbym zmienić na chipa. Patrząc na wykresy lepszy efekt w porównaniu do boxa powinien być na mniejszych obrotach bo moment ok 20-30Nm lepszy niż na boxie. Przy jeździe miejskiej może się przydać

b3zel
03-12-2018, 17:52
Trzeba rozbierać/wyciągać ecu w focusie 1.5 na chipa ?

grzechu913
03-12-2018, 18:09
Pewnie po kabelku

Hansolo
04-12-2018, 17:25

Te czasy praktycznie minęły. Po kabelku bez śladów ;)

TuneFORCE
06-12-2018, 10:55

Nic sie nie rozbiera :mrgreen:
Od samego początku ja robię je po OBD :diabel2::one:

leszcz
06-12-2018, 20:20
tak wgrywa się po OBD .

FocST
07-12-2018, 06:39
Jak ktoś zrobi chipa mając boxa niech da znać czy efekt faktycznie jest odczuwalny. Też jeżdżę na boxie od Heko, ale po pierwszym przeglądzie chciałbym zmienić na chipa. Patrząc na wykresy lepszy efekt w porównaniu do boxa powinien być na mniejszych obrotach bo moment ok 20-30Nm lepszy niż na boxie. Przy jeździe miejskiej może się przydać

Podłączam sie pod pytanie:)

TuneFORCE
07-12-2018, 11:03
Podłączam sie pod pytanie:)

Mam klientów dwóch klientów, którzy przerzucili się box-a na moda i z tego co wiem obaj sa z tej decyzji zadowoleni. Nie wiem jakie mieli BOXy, bo nie chcieli powiedzieć.

TuneFORCE
14-12-2018, 07:00
Taka ciekawostka...miałem w tym tygodniu trzy sztuki 1.5EB w C-maxie z automatem. Rok modelowy 2019, sterownik ten sam co w poprzednikach aleee...zupełnie inny soft i zupełnie inaczej rozwiązane jest sporo kwestii zarządzania układem wtrysku. No i generalnie temat jest ciężki aleee udało nam się to ogarnąć. Co ciekawe, jedna z tych 150ek pokazała 175KM! Większym zawodem jest moment obrotowy...podobnie jak w nowych 1.0EB jest on mniejszy...ta mocna sztuka pokazała ok 260Nm...słabsza...245Nm...ten silnik z tym układem wtryskowym zastąpił w tym roku silnik z układem Boscha w Mondeo/Smaxie.

Czekamy teraz na 1.5EB 3cyl. :D

Struna
14-12-2018, 10:48
Większym zawodem jest moment obrotowy
Jak to mawiają - no replacement for displacement :)

yataz
14-12-2018, 10:56
Taka ciekawostka...miałem w tym tygodniu trzy sztuki 1.5EB w C-maxie z automatem. Rok modelowy 2019, sterownik ten sam co w poprzednikach aleee...zupełnie inny soft i zupełnie inaczej rozwiązane jest sporo kwestii zarządzania układem wtrysku.

A czy przypadkiem jeszcze filtr cząstek stałych nie został dołożony do tego silnika wraz z rokiem modelowym 2019? To by tłumaczyło te spadki momentu.

miroos
14-12-2018, 11:10
Hmm - to może to jest powodem dlaczego w aktualnym katalogu mondek 1,5 eb automat ma do setki 11,1 sekundy a wcześniej to było 9,1 ...

boncio
14-12-2018, 13:55
A te C-maxy 2019 nie powinny mieć już właśnie 3-cylindrowców jak się chwali Ford? C-max miał go dostać jako pierwszy stary model. Chyba, że nie MY'19, ale od produkcji styczeń 2019.

245Nm to nadal więcej niż w katalogu ;)

Hansolo
14-12-2018, 14:04
ta mocna sztuka pokazała ok 260Nm...słabsza...245Nm

Drżyjcie półosie ;)

mayak
14-12-2018, 14:15
C-max miał go dostać jako pierwszy stary model
gdzie o tym czytałeś?
ostatnio był news że C-Maxa kończą bez następcy

boncio
14-12-2018, 14:30
Jakieś informacje Forda, ale nie mogę teraz znaleźć. Znalazłem tylko, że w C-maxie też jest 1.0EB z odłączanym cylindrem.The new C-MAX Sport special edition is offered with Ford’s compact and powerful 1.0 litre EcoBoost petrol engine, for the first time featuring cylinder deactivation technology for reduced CO2 emissions and improved fuel efficiency.
To wiem, że ma nie być następcy. Stąd pewnie edycja specjalna. Szkoda :(

TuneFORCE
14-12-2018, 23:02
Te trzy auta to My2019 i mają jeszcze stary silnik ale z zupełnie innym softem, Mondeo wcześniej miało silnik z układem wtryskowym Boscha, a teraz mają to samo co C-Maxy. Ford pozbywa się starych silników, nowe pewnie wejdą od my 2020....(moje spekulacje).
Co do silników...najmocniejszy Cmax wyszedł 175KM w serii :) najsłabszy 159KM

mayor
15-12-2018, 09:58
Czyli jednym słowem 1.5 EB się skończył... ;) 260 Nm to marniutko :( ciekawe co nimi kierowało, czyżby problemy ze sprzęgłem, na które jest akcja serwisowa?

latar
15-12-2018, 11:15
Obstawiam jednak WLTP i Euro6.

TuneFORCE
16-12-2018, 15:00
Czyli jednym słowem 1.5 EB się skończył... ;) 260 Nm to marniutko :( ciekawe co nimi kierowało, czyżby problemy ze sprzęgłem, na które jest akcja serwisowa?

Wszystkie te sztuki, które teraz robiłem miały skrzynie automatyczną :mrgreen:

analyzator
23-12-2018, 08:26
Czy polecicie miejsce to czipnięcia 1,5eb 4cyl my2017 w Lublinie czy okolicach?

Jak to jest z tymi programami - każdy ma swoje od a do z czy są jakieś templaty a potem ręka mistrza poprawki?

W cieno jechalbym i do GCS i Tuneforce ale daleko i w przypadku podgrania softu przez aso czy jakichkolwiek problemów chciałbym jednak robić bliżej.

Olekceg
24-12-2018, 14:35
Mam pytanie odnosnie silnikow 1,5 w kudze 2. Benzynowy jest tylko 1,5 ale bodajze w 4 wariantach: 120km/150/160/182. Czy to wszystko to jeden i ten sam silnik a moc to kwestia softu? Czy sa to różnice w stylu 3 cyl zamiast 4, turbo o stalej geometri itp? Woem ze byl haczyk w 1,6 tdci ze focus i mondeo mial te same silniki 95-115 km, z kolei fiesta miala stala geometrię turbo przez co mial 95 km i nic wiecej

jacusslavus
25-12-2018, 11:29
Czy ma ktoś doświadczenia z "kreatorem mocy" w Wawie? Po czipie dają 200 KM i 300 nm... Lub jakiś fajny warsztat w Wawie? Czas na czipa.
ps. teraz kupiłbym raczej polo gti w podobnej cenie.

disaster3
25-12-2018, 11:43
U mnie wlasnie 3 lata minęło i była tylko zmiana softu ze 150 na 182. Chyba czas na coś więcej ;) tylko jeszcze musze znaleźć dogodny termin....

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

p.saw
25-12-2018, 22:10
Mam pytanie odnosnie silnikow 1,5 w kudze 2. Benzynowy jest tylko 1,5 ale bodajze w 4 wariantach: 120km/150/160/182. Czy to wszystko to jeden i ten sam silnik a moc to kwestia softu?

Dołączam się do pytania kolegi.
Ja widziałem jeszcze w katalogach wersję 176 KM.

TuneFORCE
28-12-2018, 10:02
Dołączam się do pytania kolegi.
Ja widziałem jeszcze w katalogach wersję 176 KM.

To jest dokładnie ten sam silnik :)

patryk.dettlaff
28-12-2018, 19:31
Czy ktoś próbował chipować benzyniaka 1.5? Przymierzam się do zakupu takowego z podstawowym benzyniakiem i zakładam, ze 160 koni to za mało. Przynajmniej dla mnie. Jeśli zdecyduje się na zakup, to na pewno zachipuje silnik. Czy ktoś ma podobne doświadczenie z tym silnikiem? Czy efekt finalny jest zadowalający? Jak ze spalaniem?

alexkalka
30-12-2018, 13:47
Czy ktoś próbował chipować benzyniaka 1.5? Przymierzam się do zakupu takowego z podstawowym benzyniakiem i zakładam, ze 160 koni to za mało. Przynajmniej dla mnie. Jeśli zdecyduje się na zakup, to na pewno zachipuje silnik. Czy ktoś ma podobne doświadczenie z tym silnikiem? Czy efekt finalny jest zadowalający? Jak ze spalaniem?
Jeżeli chodzi o chipa 1.5 160 KM to wszyscy chyba robią w TuneFORCE ok 200KM/330Nm. heko woli instalować boxy do tych silników, wychodzi ok 200KM/300Nm

mayor
30-12-2018, 18:33
heko też chipiuje, box na życzenie, jak ktoś się boi, że go ASO pogoni ;)
patryk.dettlaff cały wątek jest o chipowaniu 1.5EB, wiec nie wiem co to za pytanie czy ktoś próbował, znajdziesz tutaj z 50 wykresów po chipie, w tym mój ;)
Olekceg TuneFORCE ma swoją filie niedaleko Pruszcza Gdańskiego, sam tam u niego robiłem i jestem zadowolony.

TuneFORCE
30-12-2018, 21:54

To jest zdecydowanie za mało, zwłaszcza w Smaxie, czy Mondeo :)

jacusslavus
10-01-2019, 15:41
Witam,
mam pytanko do osób które miały boxa od Heko lub innego boxa, a następnie zakupiły chipa na twardo. Subiektywnie tj. jakie są odczucia, różnice, podczas jazdy?
Pytam bo zamierzam sprzedać boxa i zakupić chipa...
Acha, w Wawie takie cos kosztuje ok. 1500 pln...

TheVoytekBear
10-01-2019, 16:48
Ja miałem najpierw boxa potem chipa (miałem, bo akcja serwisowa mi go zaorała :( ). Jest różnica na korzyść chipa ze względu na większy moment obrotowy (350vs300 przy ok 2200 RPM). Subiektywnie mniejsze jest też spalanie na trasie.

jacusslavus
10-01-2019, 18:04
Ja miałem najpierw boxa potem chipa (miałem, bo akcja serwisowa mi go zaorała :( ). Jest różnica na korzyść chipa ze względu na większy moment obrotowy (350vs300 przy ok 2200 RPM). Subiektywnie mniejsze jest też spalanie na trasie.

Box na pewno nie da 300 nm. Max ma ok 270 nm i ok 190 KM wg HEKO. Oferenci chipa dają 300 nm i 200 KM.
Jezdziłeś na 98?

grzechu913
10-01-2019, 18:16
U mnie spalanko po miejscu mam ciut mniejsze,cieżko powiedzieć ile dokładnie,ale myśle że okolice 0,5 mniej po miejscu. W trasie pewnie też,ale bardziej korci przycisnąć,wiec sam wiesz jak jest

totek2
10-01-2019, 19:12
Zależy na co jest akcja, nie każdy ma gwarancję i wtedy ludzie olewają akcje.
Ale jeśli chodzi o różnice między boxem a chipem to nie trafiłem jeszcze na kogoś kto nie był by zadowolony z przejścia z boxa na chipa.

ZabekLim
10-01-2019, 22:44
Cześć, przeczytałem prawie całe forum bo szukam dobrego magika do zrobienia chiptuning w moim Mondeo 1.5 ecoboost. Jestem z małopolski i najlbliżej mam do heko Z tego co czytałem Heko raczej instaluje boxy. Osobiście wolałbym program bo daje lepsze efekty. Heko czy u Ciebie jest możliwość zrobienia chipa do tego modelu?

cattani75
10-01-2019, 22:45
Oczywiście, że robi chipy.

heko
10-01-2019, 23:44
Heko czy u Ciebie jest możliwość zrobienia chipa do tego modelu?

oczywiście :D

TheVoytekBear
11-01-2019, 17:02
Box na pewno nie da 300 nm. Max ma ok 270 nm i ok 190 KM wg HEKO. Oferenci chipa dają 300 nm i 200 KM.
Jezdziłeś na 98?

Jeździłem na 98. Box dawał 292Nm i 200KM wg hamowni Heko, chip 350Nm i 200 KM wg chamowni TuneForce. Ta sama moc wynika z opadającego momentu w miarę rosnących obrotów (matematyka).

BTW, gdzie sprzedajesz boxa? Mój jeszcze leży na szafce.

leszcz
11-01-2019, 17:28
kolega robił dwa MK5 1.5EB w Tune w Poznaniu i wyszło mu w jednym 198PS w drugim 203PS i 320Nm

jacusslavus
14-01-2019, 09:24
Jeździłem na 98. Box dawał 292Nm i 200KM wg hamowni Heko, chip 350Nm i 200 KM wg chamowni TuneForce. Ta sama moc wynika z opadającego momentu w miarę rosnących obrotów (matematyka).

BTW, gdzie sprzedajesz boxa? Mój jeszcze leży na szafce.

Ew sprzedam na allegro chyba. Nie znam się, ale rozumiem, że lepsze osiągi można uzyskać na boxie jeżdżąc na 98?

TheVoytekBear
14-01-2019, 11:02
Jazda na 98 była wymagana...

jacusslavus
14-01-2019, 11:24
Jazda na 98 była wymagana...

czy jeżdżąc na 95 można zniszczyć boxa?

Struna
14-01-2019, 11:25
Nie, nie można.

jacusslavus
14-01-2019, 11:42
Nie, nie można.

OK.

CaSHia
15-01-2019, 07:24
heko - czy mógłbyś mi napisać co można osiągnąć u Ciebie na boxie dla:
https://images91.fotosik.pl/106/5a4452bbb61be17bmed.jpg
Wyszła dość mocna seria (nie robiłam mapy na 182KM).
Ze względu na gwarancję nie chcę kombinować z chipem.
Przeszukiwałam wątek, są różne wyniki i nie wiem w który przedział mogę celować.

heko
15-01-2019, 09:15
tak wychodzą 150-ki w serii :)
wynik na boxie ok. 200KM 300-310Nm

CaSHia
15-01-2019, 09:22

Dzięki za info :). A tak realnie patrząc, jaki wpływ ma taki przyrost mocy/momentu na osiągi auta? (tak pi x drzwi)

jacusslavus
15-01-2019, 09:23

.... na twoim boxie, Heko?

heko
15-01-2019, 09:45
.... na twoim boxie, Heko?

tak

TuneFORCE
16-01-2019, 22:25

Pytasz serio, czy jaja sobie z nas robisz? :mrgreen:

jacusslavus
17-01-2019, 10:45
Pytasz serio, czy jaja sobie z nas robisz? :mrgreen:

Broń boże :). I kolejne pytanie, czy jeżdżąc na boxie i na 98 okt. osiągi auta mogą być lepsze niż na 95 okt. ?

heko
17-01-2019, 10:46
czy jeżdżąc na boxie i na 98 okt. osiągi auta mogą być lepsze niż na 95 okt.
tak

jacusslavus
17-01-2019, 11:21
Dzięki.

the_eagle
20-01-2019, 17:04

Broń boże :). I kolejne pytanie, czy jeżdżąc na boxie i na 98 okt. osiągi auta mogą być lepsze niż na 95 okt. ?

Przepraszam, ja wiem że kto pyta nie błądzi...ale skoro pytasz o takie rzeczy to nie wiem czy box to właściwe rozwiązanie dla Ciebie. ;) I pisze poważnie a nie złośliwie :)

Pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy ale box czy chip to zdjęcie pewnych ograniczeń które nakłada producent auta na swój produkt po to aby było m.in bardziej niezawodne. Grupa bardziej świadomych kierowców którzy wiedzą nieco więcej na ten temat jest w stanie nie popsuć tego samochodu nawet z chipem... odpowiednio go eksploatując. Warto prześledzić takie tagi jak 'rozgrzewanie oleju w silniku', 'start zimnego silnika' , 'film olejowy' , 'smarowanie turbospreżarki' ...bo to istotne elementy aby nie zrobić sobie krzywdy...

Natomiast skoro Ty zadajesz pytanie czy 95tka może popsuć BOX (chyba że po przez zalanie BOXa ;) ) dajesz do zrozumienia że masz delikatnie mówiąc blade pojęcie na ten temat... ;) ale po to jest m.in to forum aby to zmienić...wiec miłego czytania...

:)

Ja tylko dodam tak w skrócie że im wyższa liczba oktanów tym NIŻSZA wartość opałowa paliwa. Innymi słowy PB98 podczas spalania generuje MNIEJ energii niż PB95...jednak to nie oznacza ,że silnik który ma jeździć na PB98 na PB95 będzie miał wyższą moc...jest dokładnie odwrotnie... Natomiast silnik który ma jeździć na PB95 a zalejesz go PB98 i fabryka tego nie przewidziała zmieniając odpowiednio kąt wtrysku będzie miał MNIEJSZĄ moc niż na dedykowanym do swojego samochodu paliwie... Wyższa liczba oktanowa to odporność paliwa na samozapłon czyli temp. zapłonu jest wyższa - mówiąc wprost paliwo o wyższej liczbie oktanowej trudniej zapalić :) dlatego stosuje się je w silnikach gdzie stopień sprężania i temperatura w komorze cylindra są wyższe. Taka sytuacja jest w silniku 1.5 EB kiedy zwiększymy jego moc po przez większe ciśnienie doładowania. Wyższe ciśnienie i wyższa temp pracy powodują że 1.5 szczególnie latem może mieć tendencję do spalania stukowego - czyli do zapłonu dochodzi nawet bez iskry ze świecy - właśnie dlatego tunerzy zalecają do tego silnika paliwo o wyższej liczbie oktanowej...98 zamiast oryginalnego 95.

Tak wiec nie wszystko jest takie oczywiste i proste ... :)

mayak
20-01-2019, 18:43
Ładnie napisane, jakbym miał się czepiać to nie da się zmieniać kątu wtrysku tylko kąt wyprzedzenia zapłonu i od dawna współczesne silniki mają czujnik spalania stukowego, który za to odpowiada

jacusslavus
21-01-2019, 17:27
Przepraszam, ja wiem że kto pyta nie błądzi...ale skoro pytasz o takie rzeczy to nie wiem czy box to właściwe rozwiązanie dla Ciebie. ;) I pisze poważnie a nie złośliwie :)

Pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy ale box czy chip to zdjęcie pewnych ograniczeń które nakłada producent auta na swój produkt po to aby było m.in bardziej niezawodne. Grupa bardziej świadomych kierowców którzy wiedzą nieco więcej na ten temat jest w stanie nie popsuć tego samochodu nawet z chipem... odpowiednio go eksploatując. Warto prześledzić takie tagi jak 'rozgrzewanie oleju w silniku', 'start zimnego silnika' , 'film olejowy' , 'smarowanie turbospreżarki' ...bo to istotne elementy aby nie zrobić sobie krzywdy...

Natomiast skoro Ty zadajesz pytanie czy 95tka może popsuć BOX (chyba że po przez zalanie BOXa ;) ) dajesz do zrozumienia że masz delikatnie mówiąc blade pojęcie na ten temat... ;) ale po to jest m.in to forum aby to zmienić...wiec miłego czytania...

:)

Ja tylko dodam tak w skrócie że im wyższa liczba oktanów tym NIŻSZA wartość opałowa paliwa. Innymi słowy PB98 podczas spalania generuje MNIEJ energii niż PB95...jednak to nie oznacza ,że silnik który ma jeździć na PB98 na PB95 będzie miał wyższą moc...jest dokładnie odwrotnie... Natomiast silnik który ma jeździć na PB95 a zalejesz go PB98 i fabryka tego nie przewidziała zmieniając odpowiednio kąt wtrysku będzie miał MNIEJSZĄ moc niż na dedykowanym do swojego samochodu paliwie... Wyższa liczba oktanowa to odporność paliwa na samozapłon czyli temp. zapłonu jest wyższa - mówiąc wprost paliwo o wyższej liczbie oktanowej trudniej zapalić :) dlatego stosuje się je w silnikach gdzie stopień sprężania i temperatura w komorze cylindra są wyższe. Taka sytuacja jest w silniku 1.5 EB kiedy zwiększymy jego moc po przez większe ciśnienie doładowania. Wyższe ciśnienie i wyższa temp pracy powodują że 1.5 szczególnie latem może mieć tendencję do spalania stukowego - czyli do zapłonu dochodzi nawet bez iskry ze świecy - właśnie dlatego tunerzy zalecają do tego silnika paliwo o wyższej liczbie oktanowej...98 zamiast oryginalnego 95.

Tak wiec nie wszystko jest takie oczywiste i proste ... :)

Naprawde dzięki za info, jesteś bardzo mądrym forumowiczem. :) Jestem pod wrażeniem :)

TheVoytekBear
23-01-2019, 21:03

Tak po prawdzie, to pałowaniem na zimnym można dorżnąć nawet auto niechipowane :D

Uzny84
25-01-2019, 12:02
Witam; wiem, że kilka postów temu był poruszany temat zmiany boxa na chip ale czy jest ktoś na forum , kto zmieniał to w Mondeo 1.5 ecoboost; chodzi mi konkretne odczucie zmiany na tym modelu; bo mnie korci zrobić program

Olekceg
10-02-2019, 08:09
To jest dokładnie ten sam silnik :)

Czyli mowimy o wszystkich odmianach 1,5eb lacznie z wersja 120KM?

camillos
10-02-2019, 14:36
Czy jeżeli mamy chipa zrobionego pod benzynę 98 i więcej oktanów możemy od czasu do czasu zatankować 95? Piszę z uwagi, że czasami w mniej zamożnych krajach na Bałkanach (wyjazd na wakacje) może być problem z 98.

jacusslavus
11-02-2019, 16:16
Czy jeżeli mamy chipa zrobionego pod benzynę 98 i więcej oktanów możemy od czasu do czasu zatankować 95? Piszę z uwagi, że czasami w mniej zamożnych krajach na Bałkanach (wyjazd na wakacje) może być problem z 98.

Z tego co wiem, można. Wtedy jednak, szczególnie w czasie upałow latem, należy jechać bez ekstrawagancji, aby nie wywołać spalania stukowego.

TuneFORCE
12-02-2019, 21:37

Matko...ile razy ja juz to pisałem...jeszcze raz w uproszczeniu...sterownik ma możliwość adaptacji/korekcji zapłonu. Gdy samochód jest wystrojony na 98oktan, a wlejesz 95oktan to silnik od razu nie wybuchnie. Praktycznie w każdych warunkach pogodowych, gdy jest mniej jak 15-20C to poza mniejszą mocą nic złego się nie stanie, no chyba że ktoś wleje jakieś mega ujowe paliwo no to może zacząć stukać. Oczywiście zaraz jeden z drugim napiszą, że nie, że ECU i czujnik stuku są tak super, że ogarną temat...jak sama nazwa wskazuje...czujnik wykrywa stuk, czyli coś co fizycznie się wydarzyło, na podstawie odpowiedniego sygnału ECU koryguje zapłon. W 1.5EB czy innych EBach gdy dochodzi do dużej korekcji zapłonu, czy tzw. wypadania zapłonu ECU wysyła sygnał użytkownikowi - zaczyna migać check engine. Dzieje się to najczęściej, gdy w samochodzie jest zupa z lipnej stacji 95oktan nawet na serii, a tym bardziej na modzie. Dlatego ja zalecam lać tylko 98oktan jeśli auto tak zostało wystrojone, szczególnie latem i podczas dużych obciążeń.

analyzator
12-02-2019, 22:21
W praktyce zrobiłem trochę kilometrów na 95 jeżdżąc między innymi po Włoszech głównie z tego powodu, że różnie było z dostępnością lepszego paliwa. Nic się nie stało żadnych złych objawów. Jeździłem też z WOT żeby się dowiedzieć czy będą jakieś objawy.

Mimo wszystko jeżdżę albo na 98 albo dolewam pół baku 95 i 98 na zmianę. Auto zawsze działa okej. No i co któreś tankowanie wpadam na shella po vpowera 100 w sumie to nie wiem po co ;)

camillos
13-02-2019, 08:18
https://vtech.pl/katalog/logo/chip-tuning-Ford-Mondeo-MK5-1.5-EcoBoost-160-KM-118-kW-MT.png

Vtech z Krakowa wyciągnął 349 Nm z 1.5 eb.

Bump: Matko...ile razy ja juz to pisałem...jeszcze raz w uproszczeniu...sterownik ma możliwość adaptacji/korekcji zapłonu. Gdy samochód jest wystrojony na 98oktan, a wlejesz 95oktan to silnik od razu nie wybuchnie. Praktycznie w każdych warunkach pogodowych, gdy jest mniej jak 15-20C to poza mniejszą mocą nic złego się nie stanie, no chyba że ktoś wleje jakieś mega ujowe paliwo no to może zacząć stukać. Oczywiście zaraz jeden z drugim napiszą, że nie, że ECU i czujnik stuku są tak super, że ogarną temat...jak sama nazwa wskazuje...czujnik wykrywa stuk, czyli coś co fizycznie się wydarzyło, na podstawie odpowiedniego sygnału ECU koryguje zapłon. W 1.5EB czy innych EBach gdy dochodzi do dużej korekcji zapłonu, czy tzw. wypadania zapłonu ECU wysyła sygnał użytkownikowi - zaczyna migać check engine. Dzieje się to najczęściej, gdy w samochodzie jest zupa z lipnej stacji 95oktan nawet na serii, a tym bardziej na modzie. Dlatego ja zalecam lać tylko 98oktan jeśli auto tak zostało wystrojone, szczególnie latem i podczas dużych obciążeń.
Dziękuję bardzo za fajne wyjaśnienie

heko
13-02-2019, 09:56
ale to w Mondeo 1.5eb nie problem :)

TuneFORCE
13-02-2019, 13:50
https://vtech.pl/katalog/logo/chip-tuning-Ford-Mondeo-MK5-1.5-EcoBoost-160-KM-118-kW-MT.png

Vtech z Krakowa wyciągnął 349 Nm z 1.5 eb.

Bump:
Dziękuję bardzo za fajne wyjaśnienie

Jak seria miała 300Nm to wyszło 350Nm po modzie :lol: liczy się przyrost i to jak auto jedzie a nie jak największe cyferki :one: Druga sprawa to w Mondeo jest inny układ wtryskowy i osprzęt.

Tutaj Focus 1.5EB z przed kilku dni.
Jak będę miał czas to wrzucę wykresy innych Fordów z 1.5EB...z najnowszymi softami, które wychodzą nieco inaczej....podobnie jak nowe 1.0EB zostały trochę wykastrowane...
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/52141200_1560551684048058_2855721216784728064_n.jp g?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=4f7eb07eef3fa8d6c2dbc5b524fb9390&oe=5CFDF78B

https://www.facebook.com/TuneFORCE/posts/1560548784048348

jacusslavus
14-02-2019, 15:45
Pytanko do Heko:
Kupiłem boxa u ciebie w lutym 2018 r. Czy boxy, które sprzedajesz obecnie do 1.5 EB 150 KM są inne/lepsze niż te co mój. Chodzi mi czy maja lepsze osiągi, są bardziej dopracowane. Pytam, bo obserwuje i analizuję forum. :) Jeśli tak, to chętnie skorzystam z lepszej wersji. Pytanie jak i ile to kosztuje, a może w cenie?. Myślę, że wielu będzie zainteresowanych upgrade - em.
Pozdrawiam

heko
14-02-2019, 15:56
nic tam nowego nie ma, tak jak je ustawiałem, to najlepsze parametry do uzyskania boxem

jacusslavus
14-02-2019, 16:31
nic tam nowego nie ma, tak jak je ustawiałem, to najlepsze parametry do uzyskania boxem

Dzięki pozdrawiam. Pytam bo jeden z forumowiczów uzyskał na hamowni świetne wyniki na boksie.

TuneFORCE
14-02-2019, 23:10
Dzięki pozdrawiam. Pytam bo jeden z forumowiczów uzyskał na hamowni świetne wyniki na boksie.

Słyszałeś o czymś takim jak PRIV, MAIL, TELEFON? :roll::roll::roll:

jacusslavus
15-02-2019, 09:55
Słyszałeś o czymś takim jak PRIV, MAIL, TELEFON? :roll::roll::roll:

Bez przesady, to w ramach dyskusji nt "Chiptuning 1,5 Ecoboost". Ciekawe było, czy takie programy mogą jakoś ewoluować.

camillos
15-02-2019, 21:48
Czy ktoś z miłośników Forda Mondeo próbował porównać 1.5 eb po chipie i 2.0 tdci po chipie. Który będzie miał lepsze przyspieszenie i elastyczność?

TuneFORCE
16-02-2019, 20:07
czy ktoś z miłośników forda mondeo próbował porównać 1.5 eb po chipie i 2.0 tdci po chipie. Który będzie miał lepsze przyspieszenie i elastyczność?

2.0tdci(DW10F)

Fiesta Mk8 ST Line
20-02-2019, 14:38
Też się mocno zastanawiam nad silnikiem z jakim mam zamówić Mondeo. Czekam obecnie na nowy cennik polifta, ale już przy obecnym cenniku różnica 1.5EB 165KM do 2.0tdci 150KM to równe 10 tys zł. Wiadomo już że w polifcie będzie ten nowy diesel EcoBlue, ale nigdzie nie mogę otrzymać PEWNEJ informacji czy 1.5EB będzie miał 3 czy 4 cylindry w Mondeo. Czy ktoś ma już potwierdzone info? Mówimy oczywiście o zamówieniu samochodu do produkcji w okolicach kwietnia z odbiorem ok lipca. Czy są jakieś ograniczenia w chipowaniu 3 cylindrowca z GPF w stosunku do 4 cylindrów z GPF? Czy wykresy wypadają podobnie? A tak w ogóle to jak spisuje się Mondeo z obecnym 1.5EB po boxie/chipie? Czy jazda Mondeo z tym silnikiem nie generuje jakiegoś ogromnego zużycia paliwa?

Redziu
21-02-2019, 16:49
Nie mam 100% pewnosci ale 1.5 EB to bedzie ten sam silnik ktory jest w Focusie czyli 3 cyl z gpf`em... Watpie zeby sie bawili w inny silnik. Ja sie wlasnie zastanwiam nad chipem i dostalem info ze mozna zrobic oko 30-35KM dodatkowo + 50-60NM z 1.5 EB. Mysle ze w focusie ponad 210 KM i 300 NM to bedzie juz fajnie jechalo. Aktualnie 182 KM i takie zestrojenie na elastycznosc jest slabe

PS mam srednie spalanie 8.5 a uwierz ze mam ciezka noge i latam w korkach

miroos
21-02-2019, 18:21
Z moich info wynika że w mondeo ma zostać 4 cylindry w 1,5 eb - i pewnie dlatego też zostawili automat 6-biegowy bo wszystko jest ze sobą zestawione już...

36ha
23-02-2019, 22:21

https://images89.fotosik.pl/35/1850db75951edc53med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/1850db75951edc53)

Mam pytanie do tunerów odnośnie IC wodnego mianowicie silnik na boxsie od HEKO założony w tamtym roku /wykres powyżej/ i jak na razie jestem zadowolony, aczkolwiek od miesiąca kupiłem viakena na BT i podglądam niektóre parametry min. temperatury intercoolera i chłodnicy powietrza i doszedłem do wniosku że różnica temperatur między nimi jest zbyt duża a szczególnie przy jeżdzie w mieście częste zatrzymywania itd.
W związku z tym że pracuję w branży elektro-ciepłowniczej mam spore doświadczenie min. w pozbywaniu się niepotrzebnego ciepła więc mam pomysł na zwiększenie wydajności IC w 1.5 EB . I tu moje pytanie co zyskam na tym boxie ?

heko
24-02-2019, 15:20
zdecydowanie potrzebna zmiana, w ciepłe dni temp. w dolocie szybko przekracza 40st a to ogranicza moc

TuneFORCE
24-02-2019, 20:16
Z moich info wynika że w mondeo ma zostać 4 cylindry w 1,5 eb - i pewnie dlatego też zostawili automat 6-biegowy bo wszystko jest ze sobą zestawione już...

Jak na razie w Mondeo jest 4cyl. z tym, że jest to juz innym układ wtryskowy niż był poprzednio. W tej chwili jest to Siemens, taki jak był w Focusie. W Cmaxach też został stary 1.5EB 4cyl. tylko że oprogramowanie jest analogiczne do tego z Mondeo, a nie jak poprzednio z focusowym. Generalnie trochę bardziej powalone do zrobienia :570: ale robiłem już 4y Cmaxy z 2019r i wyszły dosyc ładnie, bo w okolicy 200KM.

camillos
24-02-2019, 21:04
Też się mocno zastanawiam nad silnikiem z jakim mam zamówić Mondeo. Czekam obecnie na nowy cennik polifta, ale już przy obecnym cenniku różnica 1.5EB 165KM do 2.0tdci 150KM to równe 10 tys zł. Wiadomo już że w polifcie będzie ten nowy diesel EcoBlue, ale nigdzie nie mogę otrzymać PEWNEJ informacji czy 1.5EB będzie miał 3 czy 4 cylindry w Mondeo. Czy ktoś ma już potwierdzone info? Mówimy oczywiście o zamówieniu samochodu do produkcji w okolicach kwietnia z odbiorem ok lipca. Czy są jakieś ograniczenia w chipowaniu 3 cylindrowca z GPF w stosunku do 4 cylindrów z GPF? Czy wykresy wypadają podobnie? A tak w ogóle to jak spisuje się Mondeo z obecnym 1.5EB po boxie/chipie? Czy jazda Mondeo z tym silnikiem nie generuje jakiegoś ogromnego zużycia paliwa?
Też się mocno zastanawiałem między 1.5 eb i 20 tdci. W końcu wybrałem 1.5eb ze względu na codzienne miejskie dojazdy do pracy i max 15 tyś km rocznie. Dynamiką tego silnika jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, szczególnie po zainstalowaniu BOXa. Spalanie w granicach rozsądku. Na autostradzie przy 140 km/h spalenie 7.6 litra. W mieście 9 litrów. Oczywiście jak się ciśnie mocniej to spalenie rośnie proporcjonalnie. Teraz myślę nad prawdziwym chipem, żeby trochę więcej momentu obrotowego było.
Pytanie do TuneFORCE i heko. Czy moment osiągany w niektórych egzemplarzach Mondeo w okolicach 340-350 Nm jest nadal bezpieczny dla podzespołów silnika?

heko
24-02-2019, 21:17
350 może być dużo, to tylko 1.5 :)

36ha
25-02-2019, 09:44
zdecydowanie potrzebna zmiana, w ciepłe dni temp. w dolocie szybko przekracza 40st a to ogranicza moc

Czyli jak dobrze rozumiem te parametry z wykresu 206km/315Nm do osiągnięcia w chłodne dni, natomiast w upały o ileś tam spadają w dół. Zwiększenie wydajności IC /schłodzenie dolotu/ pozwoli utrzymać parametry na poziomie z wykresu , czy też pójdą wyżej niż te 206km/315Nm ?
Jest potrzeba dodatkowej kalibracji BOXa po przeróbce IC ?