Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Tryb awaryjny, blad ukladu swiec
Oto dziś podczas wyprzedzania z dwójki auto straciło moc po czym wyskoczył komunikat usterka układu silnika. Podłączenie do kompa i oto dwa błędy:
P1391-62 Kod: P1391 - GPC Niski sygnał (kadłub 1)
oraz
P0380-61 Kod: P0380 - Obwód sterujący świec(y) żarowych(ej).
Sprawdzałem wszystkie połączenia wygląda ze są ok, dodam ze podczas tego wyprzedzania dziwnie ciężko weszła dwójka z jakby jakimś oporem terasz chodzi ok. Co mogę jeszcze sprawdzić? Odłączyłem aku, skasowałem błędy ale po każdym odpaleniu auta znów jest usterka układu silnika i maks 3 tys obrotów, proszę o pomoc.
Sprawdź instalację zasilająca świece żarowe jak i same świece pod kątem zwarcia.
a jesli rozlacze wtyczke od przekaznika do swiec, to auto dalej bedzie w trybie awaryjnym czy bedzie tylko blad?
Trzeba po kolei wszystko sprawdzić od świec po skrzynkę bezpieczników. Wyjmij przekaźnik jeśli jest zwarcie na świecy to jeden błąd zniknie a drugi się pokaże. Kasować i obserwować. Drogą dedukcji.
Swiece pomierzone na wtyczce i trzy sa roznie od 1.3ohm do 1.7ohm a jedna jest 0.8ohm? to zly wynik?
Po odłączeniu kostki łączącej kabel do świec komunikat awaria układu silnika znikł i auto jeździ już normalnie natomiast w komoie wciąż jest błąd p1391 drugi znikł. Proszę o wskazówki co to może byc
piotr_gy 03-11-2015, 13:00 Witajcie
Jestem po ładnych kilku godzinach przeszukiwania forum.
Pacjent: c-max 2004 2.0 tdci 136KM, 232 tys. km, Mam go od 3 lat, codzień 2 trasy po 15 km i trochę po mieście.
Objawy: 4 tyg. temu: check engine, p0380 - świece żarowec i błąd - przytkany DPF (tryb awaryjny).
Leczenie 1: Auto przegonione - rozgrzane 3 bieg, 2750 rpm przez 15 minut. Wymieniona 1 przepalona świeca.
Objawy 1 tydzień temu - te same.
Leczenie 2: Wymiana 3 pozostałych świec. Wymuszone komputerem wypalenie DPF na postoju.
3 dni po leczeniu 2 - te same objawy.
Wizyta u elektryka:
- sprawdził we wtyczkach/gniazdkach przy podszybiu - OK,
- sprawdził gniazdko przy sterowniku świec (przed lewym przednim kołem) - OK,
- miał na warsztacie innego c-maxa, przełożył od niego sterownik - bez zmian - błąd powrócił po kilku odpaleniach silnika,
- wyczyścił styk kabli z masą (pod filtrem powietrza),
- puszkę bezpieczników otworzył, widział, co jest w środku i tyle :?
Powiedział instalacja sprawna - problem musi być po stronie świec.
Mechanik powiedział: włożyłem nowe świece bosh o identycznych parametrach.
Co dziwne - do tej pory check engine włączał się po jeździe po polnej drodze (trzęsło) wyłączał w wilgotnej pogodzie (deszcz, mgła) :?
Rozruch od zawsze, to 2-3 sekundy kręcenia, silnik chodzi równo.
DPF spróbuję wypalić, gdy będą sprawne świece, jeśli dalej będzie źle, to pewnie dam wyciąć "chwasta" :wink:
Poradźcie, co ze świecami bo nie wiem już co dalej - na razie w to włożyłem 450 zł bez rezultatu.
Może jakiś link, albo Wasze doświadczenia?
czy prawidłowo zamontował świece czy ich nie spie... przy montarzu ?
piotr_gy 04-11-2015, 07:05 Myślę, żeby poszukać elektryka, który przejrzy wszystko łącznie z zamontowaniem samych świec (zasugeruję mu żeby zaczął od bezpiecznika).
Dwa tygodnie temu trafiłem na naszym forum na post kolegi z S-max'em, który też miał problemy ze świecami i DPF'em. Wybulił ponad 1 tys. na nowy DPF, po miesiącu miał te same błędy, na końcu okazało się, że była usterka jakiegoś bezpiecznika.
Zgubiłem ten wątek, gdyby ktoś z kolegów trafił na to, to będę wdzięczny za podanie linka.
Przy pomiarach układu zasilania miernikiem może być przekłamanie. Miernik pokazuje że jest przejście, a przy dużych prądach w układzie coś nie łączy i dostaje przerwy. Trzeba sprawdzić na nowo jeszcze raz świece, poprawność ich montażu (ja używam Beru i nie było nigdy problemu) - może złośliwie któraś ma wadę. Dokładnie wiązkę przewodów zasilających pod kątem uszkodzeń, przetarć. Masy silnika. Sterownik - dokładność styków, skrzynkę zasilającą, dobrze zobaczyć czujnik temperatury. I test pod obciążeniem może coś w ten sposób wyjdzie.
Mariusz
piotr_gy 13-11-2015, 11:32 Dzisiaj odebrałem auto po diagnostyce (próbie naprawy) od drugiego elektryka i stwierdził, że 2 świece nie grzeją.
Tłumaczył mi, że odkrył to badając tę kostkę przy podszybiu.
Umówiłem się już z mechanikiem na naprawę - reklamację.
Rozumiecie? 2 na 4 - nie bardzo chce mi się wierzyć, że 2 były wadliwe.
Obawiam się raczej, że coś w instalacji może powodować tą awarię.
Co (poza czynnikiem ludzkim) mogło być powodem, że w ciągu 3 tygodni od montażu 2 nowe świece nie grzeją?
piotr_gy 05-01-2016, 06:42 Zakończenie sprawy
Po diagnostyce u drugiego elektryka zabrałem od niego kwit, że świece mają winę i pojechałem z reklamacją do mechanika.
Mechanik wadę naprawił, potem przyznał, że jedna świeca była źle zamontowana.
Błąd świec więcej się nie pokazywał.
Obecnie w mrozach (-15) auto po nocy odpala za pierwszym razem, po weekendzie za drugim razem.
Dla mnie na razie temat zakończony.
marcysia 08-11-2016, 19:16 Witam. Podepnę się do tematu. Focus 2005 1,6 109KM. U mnie sprawa typowa - błąd P0380. Po sprawdzeniu przez mechanika diagnoza, że skończyły się wszystkie świece. Uznałem, że to możliwe bo chyba od nowości nie były wymieniane - bynajmniej przez ostatnie sześć lat w moich rękach na pewno nie były ruszane. Po wyjęciu faktycznie sprawdzone na stole - nie działają, Wymieniono na Denso. Po wymianie błąd nadal ten sam i nie da się skasować. Nie wiem na czym może polegać błędne zamontowanie świec ale to raczej wykluczam. Bezpiecznik 10A i 60A sprawdzone - wszystko ok. Na kostce od przekaźnika na stykach sterujących napięcie pojawia się "po stacyjce" i gaśnie po wyłączeniu. Ktoś ma jakieś sugestie lub podpowiedzi poparte własnymi doświadczeniami?
Czy możłiwe jest że do skasowania tego błędu potrzebny jest jakiś profesjonalniejszy komputer bo zwykły elm sobie z nim nie poradzi?
Mechanik wadę naprawił, potem przyznał, że jedna świeca była źle zamontowana.
Jak można źle zamontować świece ??
piotr_gy 18-09-2017, 06:57 No ja się słabo na tym znam.
Powtarzam tylko co usłyszałem.
Mechanik zawsze mówił, że do świec żarowych jest trudny dostęp.
|
|