Witajcie ,
Mam problem z błędem P02E9 czyli wysoki poziom sygnału w obwodzie czujnika położenia zaworu sterowania przepływem zasysanego powietrza .
Kompletnie nie wypływa to na pracę silnika , auto normalnie jeździ i pali .
Wyczytałem gdzieś że to czujnik położenia przepustnicy , aczkolwiek wolał bym się upewnić czy to on przed wymiana .
Spotkał się ktoś kiedyś z tym błędem ?
Sprawdź najpierw połączenia, wtyczki i przewody do przepustnicy.
Dzięki za podpowiedź , poźniej sprawdzę
Wszystkie wtyczki , kable podcisnienia itp sprawdzone i błąd dalej jest widoczny w forscanie
Czy po czyszczeniu przepustnicy trzeba przeprowadzić jej adaptacje ? Jeżeli tak to jak ja wykonać?
Odpowiem sam sobie ale może przyda się komuś na przyszłość
Wczoraj miałem więcej czasu i pogrzebałem przy wtyczkach i faktycznie jedna była odpięta , nie zauważyłem tego wcześniej bo wiązka opadła w dół i nie wiedziałem że gdzieś brakuje .
Teraz błędu nie ma
Z ciekawości - wtyczka sama się wypięła, czy coś było robione?
TERBUH_B
08-11-2015, 09:04
Raczej mało prawdopodobne aby wtyczka się sama wypięła
Pod warunkiem, że ktoś jej wcześniej nie uszkodził.
Wtyczka sama się nie wypięła .
Wcześniej wymieniałem uszczelkę pod deklem i na to wygląda że jej nie wpiąłem .
Sam jestem w szoku bo sprawdzałem 2 razy ale ta wtyczka "poleciała" niżej za inną wiązkę i po prostu jej nie widziałem
Witam mam a raczej miałem ten sam problem co założyciel tematu.Ale po czyszczeniu przepustnicy bląd P02E9 - czujnik położenia przepustnicy znikł i już się nie pojawia od jakiś dwóch tygodni. Ale mam pytanie gdzieś wyczytałem że po czyszczeniu, wymianie przepustnicy trzeba ja adoptować. Może ktoś z szanownych forumowiczów podpowie jak to trzeba zrobić. Oczywiście posiadam kabel Elm237 i forscana. Pozdrawiam
W jakim stanie była Twoja przepustnica? Bardzo zabrudzona? Ktoś wie jak z dostępem do przepustnicy w polifcie?
W jakim stanie była Twoja przepustnica? Bardzo zabrudzona? Ktoś wie jak z dostępem do przepustnicy w polifcie?
Przepustnica była zabrudzona w takiej czarnej mazi, nalocie. A czy mocno chyba nie bo klapka nie miała problemu z domknięciem się.
Bump:
Bump:
Ponawiam pytanie o adaptację przepustnicy w Mondeo mk4 2.0TDci 140km 2008r.
Przepraszam za odkopywanie wątku z przed 3 lat ale mam mały problem... Czy mógłby mi ktoś prosto wytłumaczyć (może jakieś zdjęcia?) gdzie jest ta słynna przepustnica w 2.0 tdci mondeo mk4... Wiem głupie pytanie ale nie mam dobrego mechanika w okolicy i muszę sobie radzić sam...