Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Klosz od anglika czy podejdzie ?

pawkul
05-03-2009, 07:39
Witam. Proszę o pomoc, jeśli ktoś orientuje się w temacie lamp przednich do MKIII z 2005 roku. Mam uszkodzoną lampę przednią w związku z czym poszukuje jakiejś używki. Na allegro jest dużo takich z demontażu z „anglików”. Ja poszukiwałem wersji europejskiej i trafiłem na gościa, który powiedział że sprzedaje z wersji angielskiej ale te lampy można spokojnie zamontować u nas bo wiązkę światła reguluje się w 2 płaszczyznach i świeci prawidłowo. Czy to prawda. Czy klosze nie mają czasem jakiś lamel kierujących odpowiednio światło, czy tylko soczewkami się ustawia. Nie wiem czy mam kupować takie czy jednak musi być wyłącznie z wersji europejskiej.
Dziękuję za każdą odpowiedź.

radek1977
05-03-2009, 08:00
Witam
Do końca nie orientuję się w tej kwestii wiem np że do volvo opla lapy od anglika napewno nie pasują. Na każdej lapie (na szkle czy plastiku )jest nr. homologacji jeżeli te lampy od anglika mają ten sam numer to możesz je brać

eng
05-03-2009, 11:22
W środku jest możlwiość przełączenia światła wyżej niżej i ponoć to jest właśnie ta regulacja. Ale niech ktoś się jeszcze wypowie.

heko
05-03-2009, 11:25
...regulacja to jedno...a kształt wiązki światła to drugie...a tej nie można zmienić...więc lampa od anglika nie przejdzie :(

szperaczz
05-03-2009, 12:30
są firmy które przerabiają takie lampy ale jeśli kupujesz to jest nieopłacalne .
a w takie głupoty że da się lampę od anglika ostawić tak żeby świeciła jak europejska bez przerabiania to nie wierz :)

kaup od europejczyka albo zamiennik za ok 230 zł i będzie ok:)

arturek
05-03-2009, 12:40
trafiłem na gościa, który powiedział że sprzedaje z wersji angielskiej ale te lampy można spokojnie zamontować u nas bo wiązkę światła reguluje się w 2 płaszczyznach i świeci prawidłowo. Czy to prawda. Czy klosze nie mają czasem jakiś lamel kierujących odpowiednio światło, czy tylko soczewkami się ustawia. Nie wiem czy mam kupować takie czy jednak musi być wyłącznie z wersji europejskiej.
Dziękuję za każdą odpowiedź.
Facet kłamie i świadomie wprowadza w błąd
W angliku jest inne ukształtowanie klosza.
Podejdź do starego auta (np. PF125p) bo tam to lepiej widać.
Na kloszu masz linię poziomą i ukośną.
W angliku, ta ukośna jest odwrotnie => na pomiarze, granica światła i cienia będzie odwrotnie i NIE DA się tego ustawić.
Jak ktoś mówi, że lampę kierowcy ustawi niżej, pasażera wyżej i bedzie OK, to:
- nie ma pojęcia o czym mówi
- "symuluje" żeby było niby dobrze

Wkładanie lamp od anglika to tak samo jak ksenonów do zwykłych lamp - jest wielu którzy się chwalą "ja tak mam i policja mi nie zatrzymała dowodu".
Czasami się uda ale jest to nieprawidlowe / nielegalne.

pozdrawiam
Arturek

feniu
05-03-2009, 13:08
Wszystko się zgadza chłopaki ale odnośnie lamp zwykłych. Może facet chce sprzedać mu soczewkową (ksenon) :) - a tam jest możliwość (w niektórych) zmienić kąt padania światła. Wiem, bo przecież sam dopiero co rozbierałem lampy u siebie na części pierwsze (ksenony)

cosmo80
05-03-2009, 13:14
Dokladnie w lampach ksenonowych w Mk3 jest dzwignia ktora wystarczy przesunac i juz mamy wersje europejska.

rombu
05-03-2009, 16:04
Witam koledzy, reflektory do ruchu prawostronnego są oznaczone poziomą strzałką skierowaną w prawo (w kierunku prawego boku pojazdu) natomiast do ruchu lewostronnego odwrotnie. Są też reflektory uniwersalne, które są oznakowane dwoma strzałkami o grotach zwróconych w obie strony. Tylko takie reflektory jeżeli były wcześniej zamontowane w angliku można przestawić na ruch prawostronny. Sposoby przestawiania są różne często jest to dźwigienka lub przełącznik pod śrubokręt

eng
05-03-2009, 18:57
No mnie tylko o to chodziło dlatego zdenerwowałem się jak szperaczz napisał, że piszę głupoty. DA SIĘ niestety kolego przestawić to w lampie i nie jest to głupota.

93karol
12-10-2013, 15:31
Witam, niechce rozpoczynac nowego Tematu.
Chcialem zapytac jak ustawić prawidłowo światła domowym sposobem?

jacekn8
12-10-2013, 15:59
Światła mają swiecić dokładnie na 40m. w nocy przed ścianą czy garażem jesteś w stanie ustawić wysokość świecenia obliczając sobie wysokość na oświetlanej ściany z funkcji trygonometrycznych albo z twierdzenia Talesa :027:. Natomiast świecenie prawo-lewo musisz sobie nanieść środki... Jak na spokojnie to będziesz robił to wyjdzie tak samo jak na przyrządzie do ustawiania świateł :wink:

jaceks
12-10-2013, 20:00
ustaw jedno auto za drugim w odległości 40m, powinieneś świecić poniżej linii opon przedniego auta.
przy mniejszej odległości, na pewno nie powinieneś świecić wyżej niż tablica rejestracyjna auta przed tobą.

tomek8321
12-10-2013, 20:57
Te przyslonki co sa w lampach to one tylko przyslanianiaja kat swiecenia a nie wysokosc.
Tzn jezeli podjedziesz pod sciane to bedzie wyraznie widac,to sluzy tylko jesli wjezdza sie lub przejezdza przez japonie czy anglie np.lampa swieci poziomo i zaraz promien leci w lewa gore(angielska) a jesli wlaczysz ta przeslonke to bedzie widac tylko promien poziomy tak bys mogl przejechac i nie razic inny kierowcow.

Gizu
12-11-2015, 17:47
Szanowni koledzy,

Otóż po małej stłuczce mam popękany sam klosz lampy przedniej, tak się składa że w garażu lezą jakieś lampy od mondeo anglika i tu moje pytanie czy wymiana samego klosza nie spowoduje problemów z kierunkiem wiązki światła dodam że odbłyśniki i cała reszta są ok chciałbym tylko wymienić przedni pęknięty klosz z wersji angielskiej.

Pozdrawiam

robarek
12-11-2015, 21:25
Klosz nie jest ryflowany i powinno być OK!

Jakub
12-11-2015, 21:34
Sam klosz jak najbardziej.

Mariusz
29-04-2018, 19:41
Czy różnią się czymś klosze lamp/reflektorów przednich, czy też są takie same? Pytam o same klosze, nie o kompletne lampy.

Znalazłem taki temat:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=233549&highlight=klosz+lampy
ale w jednym poście napisane jest, że:
Cytat: Klosz nie jest ryflowany i powinno być OK!

I tu mam pewną wątpliwość, bo klosz ma jakieś tam ryflowanie i nie wiem, czy różnią się między sobą UE/Anglik?

Tutaj drugi temat w którym zdania w tej kwestii są rozbieżne:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=139150&highlight=klosz+lampy&page=2

unndergrund
29-04-2018, 20:58
Z tego co wiem to angielskie klosze są inaczej ustawione odbłysniki (inaczej zwane odblaskami) z powodu prawostronnego ruchu inaczej świecą dlatego u nas nie zakłada się lamp z uk bo oslepiaja tych z przeciwka

krystian1410
29-04-2018, 21:10
Z tego co wiem to angielskie klosze są inaczej ustawione odbłysniki
pytanie jest o klosz a nie o odbłyśniki,to normalne że jest inaczej ustawiony odbłyśnik bo jest oświetlana przeciwna strona jezdni

Mariusz
29-04-2018, 21:12
unndergrund czytałeś dokładnie co napisałem, chyba nie?
Nie chodzi mi o wewnętrzną konstrukcję lampy (odbłyśniki), a o sam wygląd/strukturę kloszy.
W załączniku o co mi chodzi dokładnie.

klocolus
29-04-2018, 22:59
Klosz jest dokładnie ten sam tak samo jak i obudowa. Różnią się jedynie odbłyśniki świateł mijania.

Gregi86
30-04-2018, 02:00
samo szklo/klosz mozesz wymienic,
w przypadku odblysnikow juz nie,
wyjatek to ksenony kiedy wystarczy przestawic pozycje przeslony z anglika na kontynentalna, fakt wiazka swiatla nie ma takiej krzywej jak orginal lecz linie pozioma ale to wystarczy by nie oslepiac kierowcow i przejsc bez problemu przeglad

unndergrund
30-04-2018, 03:20
Sory #Mariusz źle zrozumialem. Potwierdzam zdanie moich poprzedników nie ma różnicy. Tyle ze klosze są klejone to może być problem z sama jego wymianą. Na upartego wymienisz ale może się okazać że nie będzie szczelny wiec może parować

Mariusz
30-04-2018, 08:44
Klosz jest dokładnie ten sam

samo szklo/klosz mozesz wymienic

Potwierdzam zdanie moich poprzedników nie ma różnicy.

O i te odpowiedzi mnie satysfakcjonują.
Mam przerobione lampy na bi-soczewkowe, a szkła reflektorów pozostawiają wiele do życzenia.

Gregi86
30-04-2018, 09:19
Zarowno angielski jak i europejski klosz nie ma nabitego certyfikatu E1 wiec mozesz je sobie zamienic, certyfikat jest na lampie.

peteypee
30-04-2018, 14:17
Od siebie też dodam że same klosze pasują od UK

Romanek100
28-07-2019, 19:07
Witam

Kupiłem za grosze lampy do MK3 w wersji angielskiej. Moje są już deko lekko zmatowione. Czy by te angliki świeciły poprawnie, to wystarczy tylko przełożyć same odbłyśniki, czy też jest coś jeszcze w samym kloszu?

ja mam tez popękane mocowania i uszczelki, a angliki są OK.

Zastanawiam się tez nad tym, czy to jest wszystko warte świeczki, czy po prostu nie zainwestować odrobinkę w zamienniki

np. takie https://allegro.pl/oferta/mk3-ford-mondeo-00-07-reflektor-lampa-l-p-depo-7002639149

Ja wiem, że to zamiennik, ale moje auto, to również nie jest najwyższej półki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

FrogsterPL
28-07-2019, 20:29
Opinie nt. zamienników DEPO czy TYC (i podobnych) są mocno podzielone. Kolega miał w Lagunie I FL TYC-e i był zadowolony, ale z drugiej strony, wymieniał z chińskich ksenonów, więc mu się nie dziwię. Sam sporo myślałem nad takimi reflektorami do swojego Mk3, ale negatywnych opinii było tyle, że zrezygnowałem. Zaznaczam jednak, że osobiście kontaktu z tymi lampami do Mondeo nie miałem, nie jestem więc w stanie zweryfikować znalezionych opinii. Sam postanowiłem kupić nowe lampy oryginalne (Automotive Lighting/Ford).

Co do Twojego wcześniejszego pytania - wydaje mi się, że klosze są takie same w wersji brytyjskiej i kontynentalnej, nie widać w nich żadnych elementów mogących wpływać na wiązkę światła (no, przy kierunkowskazach tak, ale to nie ma znaczenia dla świateł mijania czy drogowych). Miej jednak na uwadze, że klosze są klejone, z tego co widziałem tu na forum, ludzie wkładają lampy do piekarnika, by dało się to jakoś oddzielić od reszty reflektora. Polecałbym Ci przeszukanie forum pod tym kątem.

A myślałeś nad przepolerowaniem posiadanych reflektorów? W Mondeo Mk3 jest ten niewątpliwy plus, że nie trzeba się bawić w obklejanie połowy przodu jakąś taśmą, gazetami itd., bo lampy się wyjmuje w ciągu 3 minut (obie) i można się nimi zająć na jakimś stoliku (choć może być potrzebna pomoc drugiej osoby, która będzie taką lampę trzymać, bo jednak się "kiwa").

Co prawda taka polerka to też nie jest rozwiązanie na wieczność, ale zawsze to szansa na znalezienie fajnych lamp z wersji kontynentalnej w ciągu tych dodatkowych paru miesięcy czy lat, kiedy reflektory będą się jeszcze nadawać do użytku. Tylko jeśli robiłbyś polerkę, to bezwzględnie użyj na koniec lakieru zabezpieczającego przed promieniami UV - u mnie nie zostało to zrobione (kolega uznał, że nie trzeba, a ja mu uwierzyłem...) i nie wytrzymało to długo.

radkor
30-07-2019, 18:24
to wystarczy tylko przełożyć same odbłyśniki, czy też jest coś jeszcze w samym kloszu?
Same odbłyśniki.

Romanek100
31-07-2019, 15:18
Dziękuję za odpowiedzi.
Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy jest możliwe wymontowanie samego mocowania żarówki w światłach mijania.

radkor
31-07-2019, 19:17
Nie. Żarówkę wkładasz bezpośrednio w otwór w odbłyśniku.