mariusza
04-12-2015, 13:00
Jak bezpiecznie wyciągnąć wtyczkę z tyłu licznika, aby nic nie popsuć? Ciągnę ale nie mogę wyciągnąć, nie chcę nic urwać. Szukałem na forum, ale nie mogę nic znaleźć.
Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Wymiana licznika. mariusza 04-12-2015, 13:00 Jak bezpiecznie wyciągnąć wtyczkę z tyłu licznika, aby nic nie popsuć? Ciągnę ale nie mogę wyciągnąć, nie chcę nic urwać. Szukałem na forum, ale nie mogę nic znaleźć. pankrakus 04-12-2015, 13:47 Witam A czy nacisnąłeś przycisk / "dzyndzel" blokady we wtyczce? pozdrawiam pankrakus mariusza 04-12-2015, 14:01 Niema przycisku jak w innych wtyczkach. Jest jakiś dziwny mechanizm blokowania przed wysunięciem. tedi_k 04-12-2015, 14:22 Przy dźwigni "dziwnego mechanizmu" jest taki występ blokujący. Trzeba go wcisnąć, to dźwignia da się "otworzyć". mariusza 04-12-2015, 14:30 nie wiem co mam wcisnąć. Od strony przewodów mam plastik z dwoma otworami. Z drugiej stroni nic niema. tedi_k 04-12-2015, 14:42 No to się dobrze przyjrzyj na górnej powierzchni osłony kabli złączki. mariusza 04-12-2015, 15:02 Znalazłem. Tadeusz dzięki za podpowiedź. Jeszcze jeden problem. Po wymianie licznika świeci mi się: Kontrola ciśnienia awaria. Dodam, że czujniki w kołach sprawne, na poprzednim liczniku wszystko ok. Reset w komputerze licznika nic nie pomógł. Matych 04-12-2015, 16:33 Przeczytaj instrukcję obsługi mariusza 04-12-2015, 17:04 Jeżeli ci chodzi o zapis ciśnienia w komputerze, to próbowałem to zrobić. Komunikat był, że się nieudało zapisać. tedi_k 04-12-2015, 22:28 Po konfigurowaniu FF3 niezbędny jest reset ABS programem (FoCCCus, UCDS, IDS...). A po wszystkim kasowanie błędów. mariusza 06-12-2015, 12:10 A w jakich sterownikach wystąpią błędy po resecie ABS? maciej_b 02-02-2017, 19:13 Pytanie dotyczące wymiany licznika. Czy licznik GB da radę przystosować do rzeczywistości EU (MPH >> KPH) tzn zmieniając w konfiguracji mile na kilometry. Czy przebieg również "przeliczy" się na km? Oczywiście zmianę tarczy prędkościomierza pozostawiam jako oczywistą (dawcą byłby mój obecny licznik). Gdzieś tu na forum był link do tutorialu jak rozebrać licznik. edmun 03-02-2017, 16:44 Nie rozumiem zbytnio problemu. Pewnie niedoinformowany jestem. U mnie po wybraniu języka polskiego w menu, wszystkie wartości zmieniły się z "mil na galonie" na "litry na 100km" (te mile na galonie to jakieś nieporozumienie.... bo i tak na stacji leje się w litrach a nie w galonach, ale spoko). Przebieg również wyświetlany jest w kilometrach. Zmiana na angielski język oczywiście zmienia jednostki z powrotem na angielskie. Czy czegoś nie rozumiem albo coś mnie ominęło :) ? Przykładowe zdjęcie: http://i.imgur.com/NbvYdjQ.jpg maciej_b 03-02-2017, 17:27 Ok. Dzięki za informacje. Wniosek ze można brać GB i zakładać do EU (uwzględniając zmianę tarczy predkosciomierza). edmun 03-02-2017, 17:47 Zapomniałem dodać że tempomat wyświetla wartości w milach. Niestety nie wiem jak to zmienić na km fordfocus2 03-02-2017, 18:02 pewnie w konfiguracji ccc trzeba zmienić mile na km w fokusie dwójce w zestawie można zmienić mile na km ale od razu przelicza przebieg np. ze 100 mil pokaze około 180 km maciej_b 03-02-2017, 18:28 Jeśli nikt wcześniej tego nie praktykowal to trzeba zaryzykować i kupić licznik GB, i zmienić jego konf. na EU... Szymon_Zy 03-02-2017, 19:07 Chcesz zmienić od Kugi, czy z Twoim coś nie halo? maciej_b 03-02-2017, 19:35 Mam mały wysw. Po wymianie wysw nad radiem az prosi sie o wymianę na wersje z duzym ekranem... tedi_k 03-02-2017, 20:24 Mam mały wysw. ... Tarcze od zegarów z małym wyświetlaczem nie pasują do zegarów z dużym wyświetlaczem. Zupełnie nie pasują. Nie da się założyć. Zapomnij więc o pomyśle założenia swojej obecnej tarczy prędkościomierza do nowych dużych zegarów GB. maciej_b 03-02-2017, 20:32 Tadeuszu dzięki, kolejny raz ratujesz przed niepotrzebnym wydatkiem... a czy pozostała część "planu" była dobrym pomysłem? W sensie mogła się zakończyć sukcesem? tedi_k 03-02-2017, 20:42 ...a czy pozostała część "planu" była dobrym pomysłem? ... Bez problemu. Na tym m.in. polega "polonizacja" amerykańskich samochodów jaką robię dość masowo... Też kiedyś wymyśliłem, że kupię tanie zegary z małym wyświetlaczem i będę w "amerykanach" wymieniał tarcze... Ponieważ zakup był hurtowy, choć faktycznie "za grosze", to jednak w garażu walały mi się potem 4 szt. małych zegarów. Rozdałem po warsztatach za darmo. :roll: maciej_b 03-02-2017, 20:48 Cóż, muszę się uzbroić w cierpliwość i czekać az pojawią się odpowiednie zegary...za odpowiednią kwotę... Teisejas 03-02-2017, 21:11 Oczywiście zmianę tarczy prędkościomierza pozostawiam jako oczywistą (dawcą byłby mój obecny licznik). Akurat możliwość przekładki tarcz z licznika z małym wyświetlaczem do licznika z dużym wyświetlaczem może nie być taka oczywista- jest jeden szczegół którym się różnią: tarcze w liczniku z małym wyświetlaczem są zupełnie płaskie natomiast te w liczniku z dużym przy krawędzi wokół mają taki wypukły rant, na którym są kreski od skali. Zobacz na zdjęciach: 80750 80751 Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, bo niestety już dobrze nie pamiętam, ale jak rozbierałem liczniki (wymieniałem pleksi osłaniającą tarcze bo liczniku, który kupiłem była mocno czymś zarysowana) to zwróciłem na tą różnicę uwagę, a ponieważ tarcze z rantem mniej mi się podobały to zastanawiałem się nad ich podmianą, tyle że doszedłem do wniosku, że coś nie będzie pasować (taki rant jest chyba też na obudowie pod tarczami). Zamienna jest na pewno pleksi nad zegarami oraz chyba tylna obudowa. Edit: Jak szukałem zdjęć to Kolega tedi_k mnie trochę ubiegł ale za to jednoznacznie potwierdził problem :) maciej_b 03-02-2017, 21:17 Tadeusz już uświadomił mnie o różnicach... Dzięki za wyjaśnienie. Będzie również dla innych. maciej_b 06-02-2017, 20:12 Koledzy Rosjanie temat ogarnęli: https://www.drive2.ru/l/465363624605516067/ tedi_k 06-02-2017, 21:54 ...Rosjanie temat ogarnęli: ... OK, rzecz jest do jakiegoś tam ogarnięcia pod warunkiem, że "duże" zegary będą z Focusa a nie z Kugi. Zegary z Kugi mają zupełnie inne rozmieszczenie kontrolek i tarcze nie pasują. Ponieważ ja dobierałem tarcze do amerykańskich Escape (Kug), to zegary z małym wyświetlaczem mi nie pasowały. Teraz mam jeszcze w garażu amerykańskie zegary z Focusa MK3, to tarcze z małych zegarów mniej więcej podejdą (inna u Amerykanów jest skala prędkości, ale z dokładnością do szczegółu...). Reasumując - jeśli by kupić angielskie zegary od Focusa, to można od biedy te tarcze przełożyć. maciej_b 07-02-2017, 16:34 Licznik wymieniony. Dziala. Systemy typu dds, ass również. Tarcze przełożone z moich oryginalnych (mały wysw). Z drobną modyfikacją pasują jak ulał. Jak siadę do komputera to dodam zdjęcia i lepiej opiszę. Jeszcze musze sprawdzić czy programowo też jest wszystko ok tzn czy nie ma błędów... Jeśli komuś nie zależy na bajerach typowych dla kugi to taka operacja jest jak najbardziej do wykonania. jaroszsz 07-02-2017, 19:14 Też dzisiaj wymieniłem licznik na licznik z Kugi, pozostała korekta przebiegu. Trochę jestem zdziwiony wyświetlanym dystansem do osuszenia zbiornika. Na starych zegarach było coś ok. 850 km, na nowych (z Kugi) wyświetla 530 km ..... Gdzieś chyba czytałem, że autko musi się "nauczyć" ile na zbiorniku przejedzie kilometrów. Prawda to ? maciej_b 07-02-2017, 19:57 Witam ponownie, opiszę w kilku zdaniach zmianę tarcz w liczniku FF3 (tylko licznik z Focusa do Focusa). Demontaż jest na tyle prosty, że nie ma co opisywać, osłona, 2x torx T25 i licznik można wyciągać. Wtyczka jest zabezpieczona więc trzeba najpierw odbezpieczyć. Rozebranie licznika to prosta sprawa, rozpiąć 8 zapięć i licznik "sam" sie rozpadnie. Równolegle rozbieramy "anglika". Wskazówki ściągamy ruchem obrotowym przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, lekko pociągając do góry. Z obydwóch ściągamy wskazówki i tarcze i tu możemy zobaczyć różnice (foto). W tarczach na krawędzi jest występ ustalający. I w wersji europejskiej jest w innym miejscu niż w angielskiej. Ja w tarczach EU dziurkaczem biurowym zrobiłem otwory tak aby pokryły się z występami wersji angielskiej. Kolejną różnicą jest rant - w wersji z dużym wyśw. jest a z małym nie. Dlatego tarcze liczników z dużym wyśw mają przetłoczenie na obwodzie. Jednak nie przeszkadza to aby założyć płaskie tarcze z wersji małego wyśw. Przy zakładaniu wskazówek należy ustawić je równo na pozycję "0" - będzie wyczuwany opór... Bump: Co do ustawień to nie podłączałem jeszcze komputera. Jedynie zmieniłem w "nowym" liczniku jednostki miar z galonów i mil na litry i km. Język po uruchomieniu był PL. Takie ustawienia spowodowały, że "cały" licznik pokazuje parametry europejskie. tedi_k 07-02-2017, 21:35 ...Kolejną różnicą jest rant - w wersji z dużym wyśw. jest a z małym nie. Dlatego tarcze liczników z dużym wyśw mają przetłoczenie na obwodzie. Jednak nie przeszkadza to aby założyć płaskie tarcze z wersji małego wyśw. ... Popatrz w nocy na kontrolki na płaskich tarczach założonych do "dużych zegarów". Ponieważ tarcza nie leży dokładnie na swoim miejscu, będziesz miał zapewne "poświatę" od kontrolek. Producenci tarcz "tarcze km do liczników USA" pod płaską tarczą kleją specjalną (odpowiedniej grubości) folię niwelującą rant i zapobiegającą niepożądanym poświatom. maciej_b 08-02-2017, 06:31 Tu masz rację, jest delikatna poświata (szczególnie na tych zewnętrznych piktogramach) jednak, w mojej ocenie nie dyskwalifikuje tej metody. Wiadomo, zawsze można to skorygować podklejając "coś", jednak na tym etapie uważam, że nie tędy droga. Pojawiło się jedno ale... kontrolka od start/stop - nie świeci się, w teście zegarów również. Czy została ona przeniesiona na wyświetlacz (podobnie jak "koniczynka" od temp zewn.) - nie pamiętam czy fizycznie dioda jest wlutowana. Ew. czy jest to kwestia programowa? JarekDz 08-02-2017, 06:35 Pojawiło się jedno ale... kontrolka od start/stop - nie świeci się, w teście zegarów również. Czy została ona przeniesiona na wyświetlacz (podobnie jak "koniczynka" od temp zewn.) - nie pamiętam czy fizycznie dioda jest wlutowana. Ew. czy jest to kwestia programowa? Zgadza się. Kontrolka pojawia się na dole dużego wyświetlacza a ta na tarczy jest "martwa". Jarek Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka maciej_b 08-02-2017, 07:26 Jarek, masz na myśl start/stop? JarekDz 08-02-2017, 09:22 Jarek, masz na myśl start/stop? Tak. Dioda nie swieci nawet przy teście wyświetlacza. Tez się na to nabrałem kiedyś. :) Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka edmun 08-02-2017, 10:18 Bump: Co do ustawień to nie podłączałem jeszcze komputera. Jedynie zmieniłem w "nowym" liczniku jednostki miar z galonów i mil na litry i km. Język po uruchomieniu był PL. Takie ustawienia spowodowały, że "cały" licznik pokazuje parametry europejskie. a jak z tempomatem? pokazuje w km czy w milach? widziałem gdzieś opcję w Focccusie że można zmienić jednostki ale nie wiem czy miały związek właśnie z "tempomatem" maciej_b 08-02-2017, 10:21 Wszystko jest w km, km/h i litrach... totek2 08-02-2017, 20:02 Też dzisiaj wymieniłem licznik na licznik z Kugi, pozostała korekta przebiegu. Teraz masz już chyba wszystko? A nawet więcej :) Czas na SYNC2 :) maciej_b 08-02-2017, 20:12 Przebieg skorygowany, błędy pousuwane. Czas na obserwację i sprawdzimy za jakiś czas czy przeszczep został przyjęty bez skutków ubocznych. Dzięki za rady i informacje. maciej_b 09-02-2017, 09:53 Po ponownym sprawdzeniu wydaje się, że jest wszystko OK. Nie zarejestrowano żadnych błędów. spenser696969 09-02-2017, 12:04 Przebieg skorygowany Focccus-em? maciej_b 09-02-2017, 12:08 Tak. maciej_b 15-02-2017, 21:30 Przy ostatnich odwilżach mogłem zaobserwować działanie systemu start/stop. Wszystko jest ok tzn po wyłączeniu silnika przez system pojawia się kontrolka na wyświetlaczu obok śnieżynki... mariusza 25-02-2017, 12:07 Czy ktoś wie jaki są numery licznika do Focusa ST z dużym wyświetlaczem do przedlifta (CM5T-10849-???), aby obsługiwał czujniki koła TPMS i był dźwięk z czujników parkowania? adnim 25-02-2017, 22:29 Dźwięk z czujników parkowania wydobywa sie z głośników. Przednek czujniki pikają w przednich głośnikach, tylne w tylnych. jaroszsz 02-03-2017, 15:20 Trochę jestem zdziwiony wyświetlanym dystansem do osuszenia zbiornika. Na starych zegarach było coś ok. 850 km, na nowych (z Kugi) wyświetla 530 km ..... Gdzieś chyba czytałem, że autko musi się "nauczyć" ile na zbiorniku przejedzie kilometrów. Prawda to ? Odświeżę temat :) Dwa tankowania "pod korek" i pozycja "Odlgł. d. wypr." pokazuje 999 km .... :evil: Nierealne ... Nauczy się sam w końcu czy nie ? maciej_b 02-03-2017, 15:31 Dlaczego nie realne. Ja po tankowanie pod korek takie wartości mam praktycznie zawsze. jaroszsz 02-03-2017, 15:43 Dlaczego nie realne. Ja po tankowanie pod korek takie wartości mam praktycznie zawsze. Jeżdżę tak samo jak jeździłem, na poprzednim liczniku po zalaniu "pod korek" pokazywało 890-950 km. Tutaj jest 999 km i jak zaczyna spadać to średnio 2-3 km "licznikowe" na 1 faktycznie przejechany. Po przejechaniu ok. 300 km na wskaźniku pokazuje mi, że mam mniej niż połowę zbiornika, po czym na tej "mniej niż połówce" robię ponad 500 km .... maciej_b 02-03-2017, 16:16 Faktem jest ze wskazania nie ida liniowo z km. Umnie również polowa skali to jest ok 300-350 km a reszta to to pod 600 podchodzi. Rezerwa również jest nie do przewidzenia... zazwyczaj jak się oświeci to jest ok 100 km do opróżnienia wg komputera. Po zatankowaniu wchodzi tylko 41 litrów wiec faktyczna rezerwa to ok 10-12 litrów. Szymon_Zy 02-03-2017, 17:45 W praktycznie każdym aucie potencjometr w zbiorniku jest logarytmiczny. To całkiem normalne, że pierwsza połówka wypala się szybciej. Ja mam 1/4 zbiornika i ponad 500 km za sobą - na tym co jest pewnie da radę jeszcze te ponad 300, które pokazuje licznik zrobić. Po tankowania wychodzi spalanie ok. 5,5l/100 więc zapas jest konkretny. Zawsze tankuję jak spadnie minimalnie poniżej 1/4. klapek 06-03-2017, 21:30 Panowie jeżeli kupię licznik z dużym wyświetlaczem którego tarcza będzie w milach to bez problemu przełożę moją tarczę km z wyjętego licznika (mam mały wyświetlacz) ? Widzę że te "milowe" można dostać taniej... więc po co przepłacać ;) Pozdrawiam! tedi_k 06-03-2017, 21:38 ...bez problemu przełożę moją tarczę km ...! Było opisane. 1) Tarcze zegarów z dużym wyświetlaczem z Kugi i z FF3 mają inne rozmieszczenie kontrolek. Czyli jeśli już, to zegary GB muszą być od FF3. 2) Tarcze zegarów z małym wyświetlaczem mają inaczej zrobione wycięcia pozycjonujące. Da się dorzeźbić, ale trzeba rzeźbić... 3) Prawidłowe ustawienie zdjętych wskazówek wcale nie jest takie trywialne. maciej_b 07-03-2017, 06:13 Tadeusz na stanowisku i już odpisał... Kolego klapek, wróć do postu #30 tam troszkę opisałem to zagadnienie. Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi da się z obligatoryjnym zastosowaniem uwagi Tadeusza nr 1, jednak jest ale... Czy to zaakceptujesz to Twój wybór. klapek 08-03-2017, 18:16 Ogromne dzięki Panowie za odpowiedzi. Dam sobie spokój z wersjami "milowymi" i skupię się na EU. Prosiłbym o rozwianie wątpliwości w sprawie czy brać przed czy po Liftowe ? Ewentualnie które mi sprawią mniej problemu w samodzielnej podmianie (czy będzie wszystko działać tak jak w przedlifcie) ? Pozdrawiam :) EDIT: Już doczytałem co do liczników liftowych itp. Chciałem jedynie żeby ktoś mnie utwierdził czy dobrze rozumuję. W przypadku zakupu licznika poliftowego do mojej foki mk3 przedliftowej nie będzie działać regulacja podświetlenia deski rozdzielczej (regulowana przyciskami przy włączniku świateł)[regulacji nie będzie wcale, czy będzie na ekranie licznika ??] i nie będzie dźwięku z czujników parkowania (czujników i tak nie mam ;-) ) ? Czy to jedyne problemy jakie napotkam ? Bardzo proszę o odpowiedzi zanim dokonam zakupu ;p pikot 05-06-2017, 20:28 Wymieniłem licznik z BM5T-10849-BCE na kolorowy BM5T-10849-LC. Niestety pojawiły się dwa błędy, których nie jestem w stanie skasować: - U0423 - Nieprawidłowe dane uzyskane z IPC - U0263 - Utrata łączności z modułem rozpoznawania mowy Czy poza korektą przebiegu trzeba zmienić jeszcze konfigurację ? Muszę zmienić firmware ? A może nie ma to żadnego znaczenia ? Dodatkowo kilka dni nie ruszałem samochodu i okazało się że padł mi akumulator. Pewnie przypadek, ale może jednak jest związek... a4tech 06-06-2017, 10:51 Wgrywałeś konfigurację do IPC z BCM'a ? pikot 06-06-2017, 16:58 Wgrywałeś konfigurację do IPC z BCM'a ? Nic na razie nie robiłem. Mam tani interfejs na BT i szczerze to poza kasowaniem błędów strach cokolwiek nim robić. adamek2828 26-07-2017, 07:20 Witam, Zmieniłem sobie licznik na ten z dużym wyświetlaczem. Konfiguracja przeniesiona z BCM-a do zegarów. Wszystko działa ale mam problem. Przebieg jest w milach i mimo zmiany w zegarach nie zmienia się. Mam drugiego focusa i tam po zmianie w zegarach z mil na km zmienia sie bez problemu? Jakieś pomysły? Dodatkowo wyświetla się na końcu ,,mls " a zauważyłem ze powinno być ,,mi'' Może wgrac nowy soft? http://www.focusfanatics.com/forum/mk3-focus/674033-2012-focus-experiment-diy-ipc-firmware-update-us.html krystianen 26-07-2017, 20:49 Konfiguracja przeniesiona z BCM-a do zegarów. Wszystko działa ale mam problem. Rozuemim ze auto z nowymi zegarami z USA? Trzeba jeszcze przestawic w centralnej konfiguracji bo bedzie jeszcze poza tym tempomat pokazywał w mls. boncio 27-07-2017, 09:55 No właśnie, przecież europejskie zegary pokazują właśnie "mls" jak się przełaczy na mile/galony. adamek2828 01-08-2017, 20:50 nic edmun 02-08-2017, 14:46 Rozumiem że wszystkie 3 opcje masz poprawnie ustawione? (poniżej dane z mojego Anglika) http://i.imgur.com/U8jCf1i.png http://i.imgur.com/zKeLn3p.png http://i.imgur.com/flNDYtI.png boncio 03-08-2017, 14:49 A ja mam nietypowe pytanie, ale dotyczące zegarów z dużym wyświetlaczem. Chodzi mi o sygnalizację włączonych świateł mijania na grafice samochodu. U mnie niezależnie czy mam postojowe, czy mijania mam takie samo oznaczenie jak na zdjęciu 1. A widzę, że są liczniki pokazujące mijania jak na zdjęciu 2. Tak jak na 2 pokazuje mi długie. Licznik mam taki jak 2 z temperaturą na górze. Zdjęcia przykładowe z neta są dla mijania bez długich. Czy to zaleźne jest od posiadania automatycznych długich? pjetrucha 03-08-2017, 16:01 A skąd wiesz że zdjecie 2 to mijania, a nie długie? boncio 03-08-2017, 16:44 Wyświetlacz wyciąłem ze zdjęcia całego licznika Kugi. Nie było niebieskiej kontrolki długich. edmun 03-08-2017, 17:19 Może się popsuła ;) A tak na serio. Nie widziałem jeszcze Focusa który by w taki sposób sygnalizował światła mijania. Chyba że jest opcja w autach, które nie mają DRL i mogą jeździć w pełni na ciemno (czyli po zapaleniu silnika, w trybie Auto, nie świecą się żadne światła gdzie nie ma wymogu mieć zapalonych świateł). Ale na razie tylko zgaduję. Z drugiej strony, tak jak wspomniałeś - grafikę masz z Kugi. a z trzeciej strony tak jak wspomniałeś - kto wie czy to nie czasami właśnie sygnalizator, że automat włączył długie, gdzie nie ma kontrolki od długich która zapalałyby się gdyby manualnie długie były załączone (a grafika wskazuje że są długie przy automatycznych długich). maciej_b 03-08-2017, 20:50 Mam zmienione zegary z 'malych'. I pokazuje mi na mijania mały snop światła, a na długich duży. Więc jest rozróżnienie. Mam wersję zegarów nr 2. maciej_b 04-08-2017, 07:08 Dzisiaj lepiej sprawdziłem graficzną sygnalizację świateł. Manual: Światła pozycyjne - świeci mały snop światła (tak jak licznik nr 1 wg załącznika boncio) Światła mijania - j.w. Swiatła drogowe - duży snop światła (tak jak licznik nr 2 wg załącznika boncio) W pozycji automat zachowuje się identycznie. Układ wyświetlacza mam jak na wersji nr 2. kuuba89 04-08-2017, 08:03 Pewnie masz starszą wersję softu w zegarach - stąd brak rozróżnienia. Aktualizacja poprawi sytuację. pjetrucha 04-08-2017, 08:12 kuuba89 ale rozróżnienia czego? według tego co każdy tu pisze nie ma rozróżnienia na postojowe i mijania, a o to pytał boncio. Jedynie drogowe są przedstawione inaczej w stosunku do tych pierwszych. kuuba89 04-08-2017, 08:50 Z tego co pamiętam, gdy bawiłem się różnymi wersjami firmwarów do zegarów, były wersje gdzie było rozróżnienie pomiędzy pozycyjnymi a mijania. (na pozycji chyba nie było grafiki... ) boncio 04-08-2017, 10:13 Dokładnie o to pytałem. u mnie jest tak samo jak u maciej_b, a pytanie pojawiło się przypadkiem po obejrzeniu zdjęć takich jak te: http://images78.fotosik.pl/366/c41e116020d0b85amed.jpg lub http://images77.fotosik.pl/541/0086928bd3d9dee1med.jpg A tu poliftowy licznik. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160220/e546771e40e563a7626541ab1d968e26.jpg Zgadzam się, że to kwestia softu, jak licznik interpretuje pozycyjne i mijania. Generalnie do pozycyjnych jest zielona kontrolka na obrotomierzu, do długich niebieska, więc grafika powinna pokazywać mijania. Zwłaszcza, że kontrolka od długich wali po oczach. Inna sprawa, że nie zawsze nowszy soft oznacza lepszy, bo np. w starych można było wybrać wyświetlanie strzałek nawigacji na żądanie, a w nowszych tylko zero-jedynkowo. edmun 04-08-2017, 12:17 bo np. w starych można było wybrać wyświetlanie strzałek nawigacji na żądanie, a w nowszych tylko zero-jedynkowo. Mógłbyś rozwinąć, bo mogę nie rozumieć co ma system zero-jedynkowy do strzałek nawigacji na komp. pokładowym? boncio 04-08-2017, 13:12 Mógłbym :) W pierwszych wersjach softu, o ile pamiętam dobrze, były 3 opcje do wyboru: zawsze włączone / na żądanie (czyli przy manewrze) / zawsze wyłączone (tak jak na ekranie nawigacji), a w nowszych zegarach masz tylko check boxa, czyli on (1) / off (0) :D Plus taki, że zegary zawsze pokazują dystans do zmiany kierunku/drogi itp., a nawigacja do celu. edmun 04-08-2017, 13:34 Dziękuje. Czyli chyba mam ten starszy soft. Tylko że za nic nie mogę sobie przypomnieć jak mam ustawione :D edmun 17-08-2017, 13:10 a pytanie pojawiło się przypadkiem po obejrzeniu zdjęć takich jak te: Kurcze ile ja się naszukałem tego tematu ale potem sobie nick przypomniałem i szukałem w Twoich statystykach żeby odpisać. 3 dni temu zwróciłem uwagę na jedną rzecz. Te snopy na wyświetlaczu, czasami w Focusie nie ma takich po włączeniu przednich przeciwmgielnych? Sprawdź - może kwestia że w wersji Trend/Edge gdzie nie było przeciwmgielnych ktoś sobie wstawił DRL'e? Nie wiem jakby to zrobił bez widocznej kontrolki od przeciwgielnych która w Focusie wyświetla się przecież w postaci piktogramu, ale może to jest jakiś trop skąd taki snop/grafika na komputerze pokładowym? Bump: a pytanie pojawiło się przypadkiem po obejrzeniu zdjęć takich jak te: Kurcze ile ja się naszukałem tego tematu ale potem sobie nick przypomniałem i szukałem w Twoich statystykach żeby odpisać. 3 dni temu zwróciłem uwagę na jedną rzecz. Te snopy na wyświetlaczu, czasami w Focusie nie ma takich po włączeniu przednich przeciwmgielnych? Sprawdź - może kwestia że w wersji Trend/Edge gdzie nie było przeciwmgielnych ktoś sobie wstawił DRL'e? Nie wiem jakby to zrobił bez widocznej kontrolki od przeciwgielnych która w Focusie wyświetla się przecież w postaci piktogramu, ale może to jest jakiś trop skąd taki snop/grafika na komputerze pokładowym? Bump: Coś forum dziwnie działa, zauważyłem w kilku tematach że każda odpowiedź wpada jako "podwójna" z Bumpem. maciej_b 17-08-2017, 13:12 Jeśli dobrze pamiętam to dla halogenów jest inny kształt tego snopu... edmun 17-08-2017, 13:55 Chyba masz rację. Przy okazji jak poszedłem na dół to zrobiłem zdjęcia: Pokrętło ustawione na auto, tylko DRL (LED oryginalne): http://i.imgur.com/5TEe9FV.jpg Pokrętło ustawione na światła mijania (LED przyciemnione + Xenony): http://i.imgur.com/T676mcR.jpg Pokrętło ustawione na światła pozycyjne (LED): http://i.imgur.com/HE3ncs9.jpg Pokrętło ustawione na światła mijania plus światła drogowe: http://i.imgur.com/Gwa4ozZ.jpg Pokrętło ustawione na światła mijania plus przednie przeciwmgielne: http://i.imgur.com/oaqrxmX.jpg Pokrętło ustawione na światła mijania plus przednie i tylne przeciwmgielne: http://i.imgur.com/ZfTJAms.jpg boncio 17-08-2017, 13:57 Jakby to powiedzieć. Od maja może kilka razy używałem mijania, a przeciwmgielnych wcale, bo u nas mgieł raczej nie ma o tej porze roku ;) Sprawdzę na pozycyjnych i przeciwmgielnych po pracy, ale nie sądzę, że to to. maciej_b 17-08-2017, 13:57 Mam dokładnie tak samo... edmun 17-08-2017, 14:33 Sprawdzę na pozycyjnych i przeciwmgielnych po pracy, ale nie sądzę, że to to. Nie sądzę. Porównuję właśnie obrazki od Ciebie do moich zdjęć (ekran obok ekranu). Te snopy z Twoich zdjęć wyglądają jak u mnie z długich :) Jedyne czego nie zdążyłem sprawdzić (nie pomyślałem żeby to sprawdzić), to jak wygląda komputer pokładowy w czasie korzystania z "Follow Home". Kłóciłoby się to (ta teoria) z pierwszą grafiką/zdjęciem które wrzuciłeś bo tam widać że są obroty, więc auto jest "odpalone", ale zdjęcie drugie i trzecie wygląda jak na postoju :) Plus nie wiem jak to wygląda jak ktoś ma automatyczne długie. Czy wtedy świeci się snop (kiedy układ jest załączony), ale niebieska kontrolka świeci się tylko wtedy, kiedy automat włączy drogowe? daaro 18-08-2017, 11:53 Witam. Czy licznik o nr VPCL8F10A855A Podejdzie do mojego wozu? Pochodzi z 2.0 tdci kuga2. Chodzi mi o duzy wyswietlacz z wszystkimi mozliwosciami. Focccusa mam,viakena też IDEAACZ 14-09-2017, 10:13 Witam . Dlaczego montujecie akurat od Kugi ? Dostępne są też od focusów liczniki z duzymi wyświetlaczami . Mam też pytanie . Po wymianie będzie inny przebieg na liczniku ? totek2 14-09-2017, 10:17 przebieg będziesz miał taki jak miał samochód dawcy. Możesz go zmienić na swój, jeżeli w góre to darmowo np forscanem, jeżeli w dół to UCDS'em płatnie. maciej_b 14-09-2017, 10:41 Robert, od kugi bo ma dwa liczniki dzienne i to jest największa różnica. Pozostałe sprawy focusowy też ma. Poza tym ceny też są inaczej ustawione niewiedziec czemu od focusa jest jakiś drogi... arturek 14-09-2017, 14:27 Witam . Dlaczego montujecie akurat od Kugi ? [...] bo łatwiej dostać w rozsądnej cenie? Czy jest np. na Allgero licznik do Focusa BENZYNA w normalnej cenie i nie od anglika (inna tarcza)? Bo kwota 400zł czy 500zł za licznik mnie nie interesuje, a kolega z forum sprzedał mi zegary od benzynowej Kugi za 150zł pozdrawiam Arturek Alecki 14-09-2017, 14:44 Trochę zaskakujące dlaczego te same części od Kugi są tańsze niż od FF3 czy cmaxa II. Niedawno kupiłem skórzaną kierownicę z przyciskami od tempo za 50 zł (!) Od Kugi :) Benzynowe zegary za 150zł też bym łyknął bez chwili wahania. boncio 14-09-2017, 15:24 No mnie też nie udało się znaleźć taniej niż 300zł za zegary w idealnym stanie i przebiegu 15kkm :) Ale nie chciałem z Kugi. IDEAACZ 14-09-2017, 16:02 Zatem jeśli znajdę zegary z dużym wyświetlaczem od Focusa MK3 czy KUGI po wymianie wszystko wam na tym wyświetlaczu działa ? Czy licznik trzeba gdzieś korygować ? (Przebieg) Planuję wymianę zegarów i radia z nawigacją ale nie wiem czy radia nie są kodowane żeby na minę nie wpaść. IDEAACZ 14-09-2017, 18:44 Licznik nabyty będę działał po niedzieli . Gość powiedział że przebieg idzie z komputera więc będzie wyświetlał się mój obecny. Zobaczymy. Może ktoś wymieniał radio na to z dużym wy Dzięki za odpowiedzi . Może ktoś wymieniał radio na to z dużym wyświetlaczem -nawigacją ? Da radę to ogarnąć ? totek2 14-09-2017, 19:32 To Ci gość źle powiedział, przebieg będziesz miał z dawcy. jadja 14-09-2017, 20:35 IDEAACZ Z licznikiem jest dokładnie jak pisze totek2. Korekta w górę jest komputerem i odpowiednim programem. Gorzej w dół, są jakieś nakładki na program, każdorazowo płatne. Ale to temat "śliski" - bo może być wykorzystywany dla oszukiwania nabywcy używanego auta. Co do radia - to t.zw ""plug and play", ale zeby była pełnia możliwości tego radia, trzeba je zalogować w komputerze auta. Niektórzy koledzy z forum pomagają w tym względzie. adamek2828 14-09-2017, 20:36 nic IDEAACZ 14-09-2017, 22:05 To jak już podmienię to poproszę o pomoc w korekcie kilometrów . W moim przypadku zapewne w górę będzie bo najechane już 207.000 :) from.cupertino 14-09-2017, 22:45 Dla zainteresowanych. Diesel za 150zl ale na zdjęciu jest również benzyna. Zobacz ofertę: Licznik zegary Ford focus Mk3 lift http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6960362505 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk tedi_k 14-09-2017, 23:36 ...na zdjęciu jest również benzyna. ... Jest już u mnie:wink: Była jedna. To są liczniki FF3.5 (poliftowe). IDEAACZ 15-09-2017, 05:44 Ten sam gość co sprzedaje te liczniki ma jeszcze za 500 zł nawigacje kompletną. IDEAACZ 15-09-2017, 14:40 Jest już u mnie:wink: Była jedna. To są liczniki FF3.5 (poliftowe). Te poliftowe też podobno pasują a cena była doskonała :) Działa Ci wszystko bez problemu ? Podobno ekran nie ściemnia się automatycznie trzeba ręcznie . tedi_k 15-09-2017, 20:21 ... Działa Ci wszystko bez problemu ? ... To nie dla mnie. To albo do Grandd C-maxa mojej córki albo do polonizacji jakiegoś amerykańskiego FF3/C-maxa. Zamontowanie to dopiero plany. IDEAACZ 17-09-2017, 11:41 Ktoś podpowie lub zapoda link jak wymienić zegary ? Czy trzeba coś aktywować po wymianie ? jadja 17-09-2017, 11:57 Zdejmujesz obudowę kolumny kierownicy (dwie śrubki od spodu), odkręcasz śruby mocujące liczniki i przepinasz wtyczkę do nowych. Bez aktywacji, tylko korekta licznika kilometrów. Cała robota góra pół godziny, bez wprawy. IDEAACZ 17-09-2017, 12:05 Dzięki ! Jutro się biorę . dzwiedziu 17-09-2017, 17:16 A proszę, powiedzcie jakie dokładnie nadają się na podmianę do mojego? Najlepiej kilka linków. Teraz pisze mi że dane drzwi są otwarte, na dużym będzie graficznie? I w czym on jest lepszy że tak dużo osób jest zainteresowana tematem? jadja 17-09-2017, 18:43 Przede wszystkim ładniej wygląda, no i można mieć na nim na raz dane o chwilowym zużyciu paliwa, przejechanym dystansie (licznik dzienny), spodziewanym dystansie do wyczerpania paliwa i średnim zużyciu paliwa. W zwykłym liczniku trzeba przełączać. Ponadto jest ikonka samochodu pokazująca stan świateł przód i tył i także długich. No i jest kolorowy, chociaż dominuje kolorystyka niebiesko-szaro-granatowa. Sygnalizuje otwarcie drzwi na wspomnianej ikonce samochodu. Widok wozu jakby z góry lukaszooo 17-09-2017, 19:22 Sam duzo na ten temacz czytałem i mam chęć taki zamontować, z tego co wyczytałem to w gre wchodzą dwa liczniki. Licznik od focus mk3 http://cdn16.se.smcloud.net/t/photos/193189/ford_focus_iii_kombi_komputer.JPG Licznik od kugi mk2 http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160220/e546771e40e563a7626541ab1d968e26.jpg Jest jeszcze licznik od focusa mk3.5 ale nie wiem czym sie różni. Ja mam chęc kupić licznik od kugi mk2 z angola i przełożyć blat od swojej europy. daaro 17-09-2017, 19:26 Wszystkie od kugi mk2 pasują? Oczywiscie on-on Pb-pb Europejski A np na allegro jest kilka i numery oem są różne. lukaszooo 17-09-2017, 19:56 Z tego co wyczytałem na forum to pasują lecz wiedzy praktycznej nie posiadam. dzwiedziu 17-09-2017, 20:11 Dzięki Jacek za wyczerpującą wypowiedź :-) Wizualnie już nie raz widziałem jak to wygląda i jest bdb. Numerów jest trochę więc wolę przed kupnem podpytać, chyba że ktoś z forum ma na odsprzedaż. Shreq 17-09-2017, 20:49 U siebie zakładałem licznik od Kugi mk2 i powiem szczerze nie weryfikowałem numerów... Prez_drummer 17-09-2017, 20:56 A jak z korektą kilometrów? Można to jakoś samemu zrobić? dzwiedziu 17-09-2017, 21:01 Ale pomijając on i pb to zauważyłem że są trzy rodzaje z dużym wyświetlaczem: 1- prędkość 0-10-20-30-40..... 2- prędkość 0-20-40-60-80..... 3- prędkość duża cyfra w milach, mała w kilometrach. To też nie ma znaczenia? pjetrucha 17-09-2017, 22:22 1 polifta 2 przedlifta 3 Anglik/usa IDEAACZ 18-09-2017, 06:45 A jak z korektą kilometrów? Można to jakoś samemu zrobić? Można Forscanem samemu do przodu . Do tyłu spec i usługa płatna . Tak koledzy wcześniej mi pisali. Ja dziś wymieniam . czekam na kuriera Alecki 18-09-2017, 15:00 Za stówkę do diesla, przedlifta, EU: http://allegro.pl/ford-focus-licznik-diesel-europa-i6964154565.html boncio 18-09-2017, 16:20 Całe 15 minut :) Liczniki po 2013 maja większe liczby wskaźników paliwa i temperatury oraz trochę inny soft. IDEAACZ 18-09-2017, 18:51 Ten po lifcie nie będzie pasował do przedlifta ? Gość mi nie wysłał dopiero jutro będzie . bestia150 19-09-2017, 08:21 Będzie pasował. maciej_b 19-09-2017, 08:24 Ten po lifcie nie będzie pasował do przedlifta ?Jeśli masz czujniki parkowania to nie będzie dźwięku z nich w głośnikach... dzwiedziu 19-09-2017, 08:26 Czy ktoś posiada rozpiskę pinów tych liczników? Może być na pw. maciej_b 19-09-2017, 08:27 Zastanawiam się co chcesz osiągnąć znając pinologię? Tam są cany, lin i inne tego typu. dzwiedziu 19-09-2017, 10:27 W drodze jest licznik do "zabawy" :-) daniel_t 19-09-2017, 13:16 Jeśli masz czujniki parkowania to nie będzie dźwięku z nich w głośnikach... Jesteś pewien? To przetestowane? boncio 19-09-2017, 14:57 daniel_t Przetestowane przez niektórych w praktyce. Dlatego ja brałem przedlifta. IDEAACZ 19-09-2017, 15:48 Licznik dotarł . Przekładka 15 min. Wszystko działa elegancko . Do korekty tylko przebieg bo bardzo młody :) Czwartek tempomat u Tadeusza i zostanie na zimę radio :) adamek2828 19-09-2017, 16:12 nic IDEAACZ 19-09-2017, 16:13 Podpowie ktoś jaki kabelek czy bluetooth "wtyczkę" kupić do Forscana celem korekty kilometrów po wymianie licznika jak i do podstawowej diagnostyki ? rhph 19-09-2017, 17:44 Ja polecę Viaken. Mam też zwykły jakiś kabel ELM327 z allegro i niestety nie komunikuje się z samochodem. IDEAACZ 19-09-2017, 19:11 Jakie radio zakładasz? Kolega wstawił tu fotki chińczyka i parametry ma dość sensowne . Wyświetlacz 9" można wybrać a to już wielkościowo spoko . Ale wdziałem na chińskim portalu jeszcze większe ale to juz powyżej 500 dolców . Alecki 22-09-2017, 08:05 Poliftowy do benzynki EU za dwie stówki: http://allegro.pl/licznik-zegary-ford-focus-mk3-lift-benzyna-i6969374683.html#thumb/6 dzwiedziu 22-09-2017, 09:12 Mam i ja: dzwiedziu 23-09-2017, 17:26 I po aplikacji :-) Ten ostatni jest z automatu? janpola 23-09-2017, 17:43 wnosisz po podwójnej ośce ? Na moje chyba tak dzwiedziu 23-09-2017, 18:25 Po "N" pomiędzy temperaturą a przebiegiem. pjetrucha 23-09-2017, 18:40 To kompas Tak wygląda automat: http://media.caranddriver.com/images/11q2/405839/2012-ford-focus-se-sedan-instrument-cluster-photo-408383-s-1280x782.jpg Prez_drummer 24-09-2017, 13:57 Jest różnica czy się kupi licznik przed czy po lifcie do samochodu przed liftem 2012? I musi być licznik z diesla do diesla czy może być z benzyny ? Jak to wygląda ? dzwiedziu 24-09-2017, 14:48 Jest różnica czy się kupi licznik przed czy po lifcie do samochodu przed liftem 2012? Czytaj od postu 117. I musi być licznik z diesla do diesla czy może być z benzyny ? Obrotomierz ma inną skalę. Podejrzewam że elektronika jest ta sama, ale mogę się mylić. edmun 24-09-2017, 17:28 Podwójna ośka to anglik. 'N' to z kompasu. PRNDS to automat macko030 24-09-2017, 18:22 Czy wymiana takiego licznika jest trudna? Szukałem jakiś filmików lub FAQ ale nie mogę znaleźć czy lepiej podjechać do kogoś kto się na tym zna? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka lukaszooo 24-09-2017, 19:28 Wymiana jest szybka i prosta. jadja 24-09-2017, 20:20 macko030 Odkręcasz osłonę kolumny kierownicy (dwie śrubki od spodu), odkręcasz dwa wkręty mocujące liczniki, przepinasz wtyczkę i mocujesz wszystko z powrotem. Razem - 20 do 30 minut góra. dzwiedziu 24-09-2017, 21:50 No i przy demontażu w górną/środkową część licznika wsuń coś sztywnego o szerokości min 2cm, jak najcieńszego i długiego na ok 10cm żeby blaszkę zwolnić - łatwiej licznik wyjdzie. Z resztą zobacz te "ząbki" w drugim liczniku, będziesz wiedział o co chodzi. macko030 26-09-2017, 10:59 Jak wypiąć wtyczkę? Tak jest jakaś dźwignia Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka dzwiedziu 26-09-2017, 16:18 Jak wypiąć wtyczkę? Ten temat właśnie od tego się zaczął. macko030 26-09-2017, 16:28 Faktycznie przepraszam. Pytania nie było. Jeśli ma ktoś na sprzedaż licznik z dużym wyświetlaczem do diesla wersja eu w rozsądnej cenie chętnie odkupię. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Alecki 27-09-2017, 12:12 Jeśli ma ktoś na sprzedaż licznik z dużym wyświetlaczem do diesla wersja eu w rozsądnej cenie chętnie odkupię. Tu masz za 150zł: http://allegro.pl/licznik-ford-focus-mk3-1-6-tdci-11r-bm5t-10849-ls-i6975768524.html macko030 27-09-2017, 12:29 Teraz się pojawiło ogłoszenie. Wygląda na wersję na rynek angielski z przerobioną tarczą na eu Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka dzwiedziu 27-09-2017, 14:06 Takie wrażenie sprawia jak by tarcza prędkościomierza nie miała tej wypukłości po obwodzie, ale jak by się dobrze przyjrzeć to jest. lukaszooo 27-09-2017, 21:44 Czego ty wymagasz za 150zl przecież po 100zl chodzi sama obudowa. Jeśli ktoś znajdzie benzynę przed liftem nawet do Angola w fajnej kasie to biorę w ciemno. macko030 28-09-2017, 17:42 Kupiłem z tej aukcji. Czekam na dostawę. Mam tylko nadzieję że poradzę sobie sam z przekładką Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka adamek2828 29-09-2017, 07:42 nic lukaszooo 29-09-2017, 09:03 Angol/Europa mogę jeszcze przeżyć ale diesel/benzyna to już za dużo. Nie masz pewności że wszystko działa poprawnie. adamek2828 29-09-2017, 09:18 nic sbstg 29-09-2017, 11:58 Pamiętajcie ze należy wgrać central configuration z bcma bo moze wam sie wyswietlać komunikat ,,awaria silnika " i np nawigacja nie działać.... nie zawsze się tak dzieje, mam licznik "po-liftowy" w wersji US z końca 14 roku. Licznik montowałem nowy. Nie mam możliwości wgrania kopii z BCM-a. Sypie błędem. Wszystko działa. W diagnozie w liczniku jest błąd sumy kontrolnej i braku konfiguracji. Mimo to wszystko działa jak należy. Błąd na desce nie jest wyświetlany. Sync działa, nie wiesza. lukaszooo 29-09-2017, 13:34 Każdy robi jak uważa ale to już dosyć mocna kombinacja i nie chciał bym mieć takich kwiatków w swoim aucie. mikeser 30-09-2017, 14:57 Witam wszystkich serdecznie. Od niedawna zostałem posiadaczem C-maxa II z 2013r i chodzi mi po głowie wymiana licznika. Jako ze temat jest tutaj pięknie opisany i kontynuowany chciałbym zadać pytanie. Czy mogę założyć zegary z fokusa z dużym wyświetlaczem do swojego c-maxa? Czytając temat doszukałem się niewielkiego wspomnienia ze będą zakładane do granda. Dziękuje dzwiedziu 30-09-2017, 17:29 Pamiętajcie ze należy wgrać central configuration z bcma bo moze wam sie wyswietlać komunikat ,,awaria silnika " i np nawigacja nie działać.... Możesz napisać łopatologicznie jak to zrobić? Obecnie jak wchodzę w BCMii central configuration (main) to sypie błędem i tyle. Od czasu do czasu przy skanowaniu globalnym wyskakuje też błąd U0423, ale przy autoteście FCDIM pokazuje że wszystko ok. Przy innych modułach jest też przebieg całkowity 159kkm a przy FCDIM 28kkm, obecny licznik miał 151kkm. IDEAACZ 01-10-2017, 11:24 Kupiłem z tej aukcji. Czekam na dostawę. Mam tylko nadzieję że poradzę sobie sam z przekładką Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Dasz radę sam przekładałem 15 min roboty . jak odkręcisz dolne śruby zanim wyjmiesz licznik włóż nad licznikiem centralnie po środku kawałek cieniutkiego plastiku długi ok 10 cm szeroki 3- 4 cm. tam jest taka sprężynka z ząbkami trzeba to odblokować i ładnie wychodzi. macko030 01-10-2017, 12:21 Dziękuję. Już sobie zrobiłem z opakowania płyty CD Czy trzeba odpinać akumulator? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka IDEAACZ 01-10-2017, 20:25 Dziękuję. Już sobie zrobiłem z opakowania płyty CD Czy trzeba odpinać akumulator? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Akumulatora nie odpinałem . Opakowanie z cd może być za grube . macko030 01-10-2017, 20:41 Akumulatora nie odpinałem . Opakowanie z cd może być za grube .Opakowanie ma grubość 1.05 mm. Nic cieńszego nie znalazłem. Zobaczymy Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka adamek2828 02-10-2017, 08:47 nic daaro 02-10-2017, 09:54 Apropo zbiornika. Licznik od kugi 2 zalozony do focusa mojego i wskaznik dziwnie pokazuje pojemnosc. Tzn licznik wymieniony przy pelnym baku,zrobilem jakies 300 km i szybko zeszla wskazowka do 1/4 i tak stoi i km leca,teraz mam prawie 600 i dalej dtoi na 1/4.czy to wina konfiguracji? Podobno trzeba wgrac,ale ktos mowi ze nietrzeba,ktos mowi ze niedarady w fmk3 z licznikiem od kugi2 wrac focccusem. Lepiej sie chce upewnic aby bigosu nie narobic. adamek2828 02-10-2017, 10:08 nic madamsz 02-10-2017, 10:12 Czy ma ktoś do odstąpienia zegary ze zwykłym (małym wyświetlaczem) po wymianie ?. Mam dziwne zachowanie samochodu: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=270398 i zastanawiam się nad podłożeniem na próbę innego. Oryginalnie mam coś takiego jak w załączniku (zdjęcie gdzieś z internetu). Zegary do Diesla. Mariusz daaro 02-10-2017, 10:44 Widze ze wstrzeliłem sie w temat. Kuga ma wiekszy zbiornik:) Konfiguracja:) Focccusem nie zaprogramujesz liczników Kugi bo wgrywa sie 2 godziny IDSem to focusem bedzie to trwalo około 12 godzin Szukaj kogoś z UCDSEM Nie chodzilo mi tym razem o przeprogramowanie fw ale O konfiguracje. Nie ma tam gdzies ustawien pojemnosci zbiornika? Apropo czasu wgrywania fw. Licznik mozna na stole podłączyc do focccusa i czas potem to nie problem. Zakupilem licznik od focusa st diesel.jak zaloze to ten od kugi2 zrobie update. kuuba89 02-10-2017, 13:04 madamsz Sugeruję szukania źródła problemu poza licznikiem. Focus bez zegarów pojedzie. Poniżej wykres wiedzy dla kolegi Daaro. Odnajdziesz się na wykresie? Nie wątpliwie cec***e się mniejszą pewnością siebie w kwestiach technicznych (jak i zapewne "biznesowych") od Ciebie :) madamsz 02-10-2017, 13:18 A jeżeli w zegarach będzie usterka i będzie blokowało magistrale ? Chociaż też stawiam raczej na BSI . A tak poza tematem, gdzie w tych foczkach zapisane są dane immo ? Mariusz kuuba89 02-10-2017, 13:22 madamsz PCM+BCM+ABS tedi_k 02-10-2017, 21:11 ... Jakie dane Immobilaizera masz w PCM i ABS? .... Imobilaizer siedzi w BCM... Koledze się wydaje, że już rozumie Forda...:P No to powiem - w powyższym zdaniu jedyny prawdziwy zwrot to WYDAJE SIĘ...:619: IMMO w Fordzie zawsze jest wielomodułowe i zawsze w skład modułów realizujących IMMO wchodzi PCM i pompa ABS. Ponadto jako trzeci jest albo licznik (FF2) albo moduł BCM (FF3, Mondeo MK4, MK5). W samochodach bezkluczykowych dodatkowo jest jeszcze czwarty moduł wchodzący w skład systemu IMMO - moduł elektrycznej blokady kierownicy (rygla kierownicy). Na na pytanie "jakie dane..." odpowiem Koledze - do wszystkich modułów systemu IMMO wpisane są unikalne identyfikatory "towarzystwa" - PCM przechowuje ID pompy ABS i ID licznika lub BCM (i ew. modułu blokady kolumny kierownicy), pompa ABS przechowuje ID PCM, itd. itp. W tej koncepcji IMMO nie ma większego znaczenia w którym module zapisane są identyfikatory kluczy. I tak podmiana takiego modułu (wraz z podmianą kluczy) nic nie da, bo pozostałe moduły nie zaakceptują nowego "nieznajomego"... Tak więc kolego adamek2828 jeszcze trochę nauki przed kolegą...:oops: adamek2828 02-10-2017, 21:20 ids tedi_k 02-10-2017, 21:30 To wytlumacz .... Obszar danych IMMO nie jest zawarty w obszarze pamięci FW (flash). Zwykle to osobna kostka pamięci (eeprom), choć ostatnio jest moda na "wirtualne eeprom" umieszczone w wydzielonym obszarze pamięci flash sterownika, nie obsługiwanym przez SBLe wgrywające firmware (aktualizacje).. macko030 04-10-2017, 16:48 Tu masz za 150zł: http://allegro.pl/licznik-ford-focus-mk3-1-6-tdci-11r-bm5t-10849-ls-i6975768524.htmlLicznik przyszedł i już zmieniony niestety 2 kontrolki LED nie świecą Przebieg nowego licznika odmładza auto o połowę. Przekładka prostsza niż myślałem. Dziękuję wszystkim za wsparcie. Teraz czekam na dostawę wyświetlacza radia na 4,2 cale ale to już inny temat https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171004/23deb5e082006e9e2ba723b7eacd6304.jpg Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka maciej_b 04-10-2017, 17:31 Które nie świecą? macko030 04-10-2017, 17:33 Które nie świecą?Widać na zdjęciu stary i nowy licznik https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171004/f3c79ead1fecdaa2083d835f2347e4e6.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171004/a021650c7dab44ef32b9b2a5fec112cb.jpg Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka JarekDz 04-10-2017, 18:22 Widać na zdjęciu stary i nowy licznik[...] Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaOba (start-stop i ostrzeżenie o temperaturze) masz teraz na dole dużego wyświetlacza. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka macko030 04-10-2017, 18:34 Czyli wszystko jest ok. Dziękuję Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka macko030 05-10-2017, 16:26 Tak mówiłeś. Dziękuję za pomoc. Nad korektą się zastanawiam. Zobaczę czy wyjdą jakieś błędy i problemy jak będę zmieniać wyświetlacz radia. Jeśli tak wtedy przy okazji podjadę i skoryguję Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka lukaszooo 06-10-2017, 18:08 Znalazłem licznik w fajnej cenie tyle że na zdjęciu wskazówka od obrotów nie jest na 0 tylko zatrzymana na 2 tys RPM, darować sobie ten licznik bo jest uszkodzony czy nie ma to znaczenia ???? Na licznik nie ma żadnej gwarancji ale jest w łądnym stanie wizualnym. Tak nawiasem liczników do TDI jest w pyte i za grosze, do benzyny niestety jest problem.... łapcie TDI za 150zł http://allegro.pl/ford-c-max-grand-c-max-ii-tdci-licznik-zegary-i5894457253.html dzwiedziu 06-10-2017, 18:11 Wskazówki są "bezwładne", po podłączeniu się ustawią. Gdyby ktoś potrzebował tarczy obrotomierza (diesel), temp+stan baku, prędkościomierza (angielski) lub wskazówek to pisać. Dokupiłem do drugiego zestaw tarcz i mi zostało. maciej_b 06-10-2017, 20:16 Tak nawiasem liczników do TDI jest w pyte i za grosze, Jeszcz niectak dawno szukalem do diesla i mialem problem. W koncu kupilem za 200 anglika... eu byly za 270 ale w kiepskim stanie... daaro 13-10-2017, 17:29 Witam. Doszedl do mnie prawie nowka st-kowy licznik prawie nowy.(2016.290pln) P&p Jeszcze mi zostala korekta licznika i ok. Banan na mordzie ze hej. Ten od kugi idzie na handel. Shreq 13-10-2017, 17:54 Super Ci się udało z tym ST tdci. Gratuluję. Korzystając z okazji chciałbym się Was dopytać, co może być przyczyną błędu, który wyskakuje mi podczas wygrywania z BCM danych do IPC?. daaro 13-10-2017, 18:00 Wolalbym wskazowki niebieskie. Duzo zabawy aby przelozyc od starego licznika? pjetrucha 13-10-2017, 18:14 To po kiego brałeś od ST? Żeby było 280 na budziku? :shock: daaro 13-10-2017, 18:21 Nie,nie poto. Poprostu wydawalo mi sie ze 290 za prawie nowy licznik jest ok. Poliftowy. Pytanie do znawcow, Co trzeba zrobic aby podświetlrnie wszystkiego sie automatycznie zmieniało? Bo wiadomo ze licznik poliftowy do przedlifta ma taki urok. Włącznik świateł załatwi sprawe? lukaszooo 15-10-2017, 12:31 Mozesz mi rozjaśnić bo cały czas szukam licznika do mojego przedlifta. Jeśli wsadził bym licznik poliftowy to nie bedzie automatycznego ściemniania zegarów ??? coś jeszcze nie będzie grało ? licznik z kugi pasuje a c-max ? daaro 15-10-2017, 13:05 Poliftowy nie ściemnia nic,nawet ręcznie. Mowie o swoim z st poliftowego. Z kugi2 2012,sciemnia automatycznie,moj nie mial prędkosci cyfrowo i tylko 1 komputer pokladowy.dodatkowo z kugi2 nieproporcjonalnie wskazuje poziom paliwa. daaro 15-10-2017, 19:34 Czy wymiana włącznika świateł załatwi problem z automatycznym ściemnianiem deski? Jaki ma nr cześci? mariusza 16-10-2017, 06:26 Poliftowy nie ściemnia nic,nawet ręcznie. Mowie o swoim z st poliftowego. Mam zamontowany licznik poliftowy ST w Focusie przedliftowym ręczna regulacja podświetlania przy włączonych światłach jak i wyłączonych działa. daaro 16-10-2017, 06:34 U mnie nie działa. Moje auto z 2011. IDEAACZ 29-10-2017, 13:01 Mnie 1,6 TDCI 2012 działa . Po włączeniu świateł wieczorem zegary wraz z wyświetlaczem same się przyciemniają . Czyli działa poprawnie z czujnikiem zmierzchu. Zakres przyciemniania mogę regulować jeszcze w ustawieniach . lukaszooo 29-10-2017, 22:11 Tzn masz zegar po liftowy w przed lifcie ? punto125 30-10-2017, 11:19 Ja wsadziłem licznik poliftowy /199zł/ pięknie pracuje 0 ingerencji Sciemnianie jest w ustawieniach ,dzwięk czujników parkowania jest gdyż mam radio China IDEAACZ 30-10-2017, 13:54 Ja też mam poliftowy i wszystko gra . Dodatkowo zaprogramowane : 1. Auto ryglowanie 2. Kontrola ciśnienia w oponach 3. Wspomaganie ruszania pod górkę 4. Czujnik niezapiętego pasa bezpieczeństwa pasażera. lukaszooo 30-10-2017, 20:59 To co opisales nie ma nic wspolnego z licznikiem. IDEAACZ 17-11-2017, 09:18 Przy starym liczniku w ustawieniach nie było niektórych funkcji lukaszooo 17-11-2017, 09:41 Nie byly aktywowane dlatego ich nie bylo, to co opisales da sie aktywowac w kazdym mk3 Fawa 23-11-2017, 00:14 Nawet ruszanie pod górę? Pytam bo mam FF3 z początku produkcji. No i w sumie jest to prosty gadżet a dający dużo frajdy :P tedi_k 23-11-2017, 08:11 Nawet. rad7 24-11-2017, 19:20 Cześć, Szukam kogoś w okolicach Krakowa, kto dokona korekty licznika w dół, ten który kupiłem do przełożenia ma wyższy przebieg. tedi_k 24-11-2017, 20:07 Cześć, ... w okolicach Krakowa, .... Zbyszek Ziobro zdaje się jest tamtejszy... Ostatnio mocno się pasjonuje takimi korektami...:619: rad7 24-11-2017, 22:42 Ha ha ha lukaszooo 25-11-2017, 05:51 Smiechy smiechami ale jak wyglada od strony prawnej wymiany licznika ? Jesli wymienie licznik i po roku sprzedam samochod to nowy wlasciciel moze sie ze mna sadzic ? referee 25-11-2017, 08:15 Możesz do woli zmieniać liczniki to nie jest zabronione. możesz zmieniać kilometry itp. jednak przy sprzedaży jesteś zobowiązany do przedstawienia aktualnego prawdziwego przebiegu. lukaszooo 26-11-2017, 10:53 Szukałem i znalazłem. Jeśli ustawa wejdzie bez żadnych poprawek to karana będzie osoba: zlecająca, wykonująca i osoba która wymieniła licznik (awaria) ale nie zgłosiła tego faktu. Zgłaszać będzie trzeba diagnoście i taka wymiana będzie zapisana w bazie danych. Za cofnięcie lub wymiane licznika grociać będzie kara do lat 5. Podczas kontroli policyjnej policjant będzie zobowiązany sprawdzić licznik i wprowadzić jego stan do bazy tak aby wykluczyć cofanie licznika raz w roku przed przeglądem. Jeśli wejdzie to tak jak zapowiadają to będzie naprawde dobra zmiana. rad7 26-11-2017, 13:03 Czy można prosić o wskazanie źródeł tej wiedzy, żeby inni nie musieli już szukać. Nadal poszukuję kogoś z okolic Krakowa, kto może skorygować przebieg w liczniku. Dla dociekliwych na taki jak mam w samochodzie, bo licznik do wymiany ma większy stan niż jest u mnie obecnie. lukaszooo 26-11-2017, 19:40 Strona ministerstwa sprawiedliwości https://www.ms.gov.pl/pl/informacje/news,10038,kary-za-cofanie-licznikow-w-autach.html Narazie jest to tylko informacja więc wydarzyć może sie wszystko tak jak np z Akcyzą na samochody. IDEAACZ 01-12-2017, 13:19 Jeśli wymienisz licznik i wpiszesz prawdziwy przebieg to jakież to przestępstwo ? lukaszooo 01-12-2017, 14:45 To jest narazie propozycja ale jesli wejdzie w takiej formie to bedzie trzeba zglosic wymiane licznika i tyle. Nowy wlasciciel bedzie mial info ze cos bylo robione. kubaw20055 19-12-2017, 09:20 Czy możliwe jest samodzielne ustawienie koloru tła wyświetlacza na czarny (gdzieś kiedyś czytałem, że jest to możliwe). Mam licznik z Kugi zaczynający się na "D". Czy ew. zmiana tła analogicznie odnosi się do wyświetlacza radia, czy tylko do licznika? Jak włączyć prędkość cyfrową i drugi komputer? Zamontowałem właśnie licznik od Kugi, więc dodam swoich parę groszy... Mam działające 2 komputery i prędkość cyfrową. Niestety kompatybilność nie jest 100% - licznik z Kugi nie ma 3 wypustek, w które wchodzą zaczepy tej miękkiej osłonki nad kolumną kierowniczą, trzyma się tylko na 2 bocznych. Pomijam, to nie ma znaczenia. Drugi problem to niepoprawne wskazanie poziomu paliwa w zbiorniku. Na starym liczniku mam połowę zbiornika, natomiast na tym z Kugi 1/4 tej wartości:diabelek: Co i jak trzeba skonfigurować, żeby wskazanie paliwomierza było z powrotem poprawne? Czy da się to zrobić programem FoCCCus? Hooch180 22-12-2017, 13:01 Czy możliwe jest samodzielne ustawienie koloru tła wyświetlacza na czarny (gdzieś kiedyś czytałem, że jest to możliwe). Każdy monochromatyczny wyświetlacz LCD możesz "odwrócić" ściągając i obracając filtr polaryzacyjny. Ale biorąc pod uwagę, że pewno jest to wyświetlacz graficzny, to może jest jakaś opcja mniej manualna zmiany tego. jadja 22-12-2017, 17:09 To zależy chyba też od oprogramowania samego licznika. Pamiętam, że gdy zmieniłem swój licznik na taki z dużym wyświetlaczem to tło było dość niebieskie. Korzystając z pomocy naszego forumowego kolegi licznik został skorygowany (podbity przebieg do 37 k zamiast pokazywanych wtedy 2,5 k) i wczytane zostało inne oprogramowanie.Zmieniło się wtedy także tło na prawie czarne z takimi niebieskimi "zorzami". Wygląda to bardzo fajnie. juri2069 22-12-2017, 21:20 Panowie tak sobie myślę i czy nie warto założyć po prostu licznik od anglika? Stąd kilka pytań 1. Czy samochód przejdzie przegląd? 2. Czy w liczniku z anglika da się zmienić z mil na km i tych galonow na litry , jak i język polski ? 3. Czy licznik z Kugi będzie pokazywał prędkość cyfrową w km/h ? 4. Czy te liczniki od Kugi się Wam naprawiły, a konkretnie wskaźniki paliwa , po kilku tankowaniach czy nadal źle pokazują? 5. Czy jest jakaś zależność do jak8ego Focusa przed liftem podejdzie licznik po lifcie? Z tego co piszecie to jednemu wszystko działa, a drugiemu nie działa pikanie przy cofaniu i przyciemnianie kokpitu Mnie osobiście by nie przeszkadzało to , że mile są duże a kilometry mniejsze , niebieskawe. A takie liczniki są po 200 - 250 zł I ewentualnie kiedyś na wiosnę czy lato przerobić ten licznik z anglika na polski . ( oczywiście Focus =Focus chcąc zmieniać tarcze z aktualnego licznika ) Co o tym myślicie? maciej_b 22-12-2017, 22:23 Ja przerobiłem z Anglika. Jest ok. Pomijając delikatne prześwity pomiędzy kontrolkami (widoczne tylko w nocy) nie ma innych zastrzeżeń. A cena faktycznie kusząca. Ustawienia europejskie i polskie przyjmuje bez problemów. Co do licznika z kugi i poziomu paliwa to chyba chodzi o zaprogramowania wielkość zbiornika aczkolwiek nie mam tu doświadczenia. Co do dźwięków to przed liftem licznik brał udział w generowaniu dźwięków po już nie. juri2069 23-12-2017, 05:47 Czyli na dobra sprawę nie ma żadnych przeciwwskazań i jeśli założę anglika do siebie , zmienię ustawienia na europęjsķie to wszystko będzie ok. Czy ktoś ma jakieś inne zastrzeżenia poza tym ze mile beda duze , a km małe? Problem moim zdaniem żaden :) lukaszooo 23-12-2017, 07:17 Jest to bledne zdanie, tez tak myslalem az nie doswiadczylem osobiscie. Gdy jedzie sie wolno to nie ma problemu ale przy wiekszych predkosciach na licznik trzeba patrzec dluzej bo cuferki sa male i jest to mocno uciazliwe. Mialem motocykl z angli i szybko wymienilem licznik. Jezdzilem tez samochodem kolegi nie dosc ze ciezko jezdzic siedzac po prawej to licznik na dluzszej trasie jest uciazliwy wiec jestem wrogiem pozwolenia na rejestracji takich samochodow w Polsce. juri2069 23-12-2017, 09:40 No właśnie czekałem na jakieś opinie. Ślepy nikt nie jest więc z patrzeniem nie ma problemu Faktycznie przy wyższych prędkościach może być gorzej lukaszooo 23-12-2017, 10:52 Nie chodzi o ślepotę lecz o zwykłe użytkowanie, patrzysz sie na licznik i widzisz duze cyferki a małe w natłoku informacji i jazdy są mało widoczne. Jeździłem tak pół roku i wiedziałem że 30 mil to 50km/h a 60 to 100km/h i tyle, podczas zwykłej jazdy to jednak troche za mało i przyglądanie na te małe cyferki mocno mnie rozpraszało. juri2069 23-12-2017, 11:30 Dlatego jedynym plusem byłby licznik od Kugi i cyfrową prędkością w km / h edmun 26-12-2017, 16:57 To chyba warto zainwestować w okulary :) Jeżdżę w Anglii ale przecież zdarzają mi się wypady na kontynent gdzie muszę odczytywać w km i nie mam żadnych problemów. maciej_b podpowiadał że można tarcze zmienić daaro 26-12-2017, 17:08 ...albo używać cyfrowy predkościomierz juri2069 26-12-2017, 18:11 No napisałem właśnie o cyfrowym :) Tylko , że mając licznik od Kugi nie mam potem na podmianke tarcz EU. A mając licznik od Focusa, na wiosnę mógłbym się pobawić w zmianę. Znalazłem w dobrej cenie od Cmaxa , ale one podobno mają inny kolor ? lukaszooo 26-12-2017, 18:12 Zamiana tarcz w liczniku jest pieknie opisana w tym temacie lacznie ze zdjeciami. juri2069 26-12-2017, 18:17 A czym mozna podpiłować w tarczy EU tę dziurę zeby tarcza naszła na ten boleć w drugim liczniku ? Twarde są tarcze ? juri2069 10-01-2018, 13:43 Dorwałem licznik BM5T ......BJD z 2013 za 350 zł z przesyłką.... Nie wiem czy to mało czy dużo, ale liczniki benzynowe to ciężki temat.... ponoć w stanie idealnym. Zobaczymy jak dojdzie. A swoją drogą to ile są warte te ż małym wyswietlaczem? Wiadomo że niski przebieg też robi cenę bo cofać nie trzeba .... trzeba będzie upchnąć:) boncio 10-01-2018, 15:02 Ja BM5T...BJG kupiłem za 300 z wysyłką, po mailu, że oferta staniała z 500... One mają większą czcionkę i są moim zdaniem ciut ładniejsze. Małe niebieskie to po 50 zł nawet. Ja swój zostawiłem, bo kto kupi z przebiegiem 100kkm ;) juri2069 10-01-2018, 16:48 Najlepsze jest to , że te małe chodzą jak piszesz po 50 , ale i spotkałem po 350 :D Ciekawe jaki przebieg będzie, gość nie wiedział bo dostają kilkadziesiąt naraz od szefa :) Wystawie za stówkę, jak nikt nie kupi to zostawię dla siebie :) ja mam przebieg 76 kkm:) headbanger 10-01-2018, 17:42 ...bo kto kupi z przebiegiem 100kkm ;) To znaczy ze nie da się skorygować licznika? Czy to raczej przez te nowo wprowadzone kary? Wysłane z szajsunga przy użyciu Tapatalka juri2069 10-01-2018, 18:11 Da się skorygować do góry samemu , ale jeśli w dół to już samemu się nie da i musi ktoś z forum np :) Kary nie mają nic do rzeczy , kupujesz nowy licznik i korygujesz go do swojego przebiegu . Nic nie kombinujesz więc żadna kara za to :) Licznik ma przebieg taki jak samochód dawcy więc po kupnie używanego należy to skorygować dla siebie boncio 10-01-2018, 21:59 Dokładnie, miałem na myśli, że korekta w dół kosztuje dodatkowe pieniądze, a tylko w górę jest darmowa. Mój dawca miał 1/4 tego co ja. Poza tym zostawiam dla przyszłego nabywcy jakby marudził o autentyczność przebiegu ;-) dzwiedziu 10-01-2018, 22:30 Ja porobiłem foto przebiegu obu i stary zostawić wolę niż oddać za grosze. Po za tym mam jeszcze jeden. juri2069 13-01-2018, 10:36 Nie spodziewałem się, że licznik będzie miał tak niski przebieg, że będę to musiał podnosić....:) Ktoś podpowie w którym miejscu się to robi w forscanie? A jakoś znaleźć nie mogę. Chyba , że trzeba miec pelna wersje ... totek2 13-01-2018, 12:25 Musisz mieć wersje rozszerzoną. pankrakus 13-01-2018, 13:21 Witam Chyba programem FOCCCUS, też można "podnieść" przebieg pozdrawiam pankrakus juri2069 13-01-2018, 13:39 Jednak forscan chyba jest prostszy w obsłudze:) W focccusie nie wiem jak robić jakaś tam kopię.... Gdybym wiedział, że się nic nie zepsuje to bym używał focccusa bez żadnego zapisywania kopii:) Zresztą nie mam viakena a zwykłego chinola:) Narazie czekam na akceptację na forum forscana. dzwiedziu 13-01-2018, 16:09 To poczekaj na akceptację. Zabawa focccus + tani chińczyk to proszenie się o kłopoty. referee 13-01-2018, 23:54 Ustawienie kilometrów przez FOCCCUSa: Zakładka tools Sekcja: read/write wybierz ECU: IPC wpisz DID = 61BB wpisz w DATA: HEXADECIMALną wartość TWOJEGO przebiegu przyciśnij WRITE jak obliczyć wartość HEX? uruchom program CALC w Windowsie przełącz w tryb programistyczny ustaw DEC (jest domyślnie) wprowadź Twój przebieg: np:12345 przełącz na HEX i dostaniesz: 3039 Jesłi nie masz pewności to: Zakładka tools Sekcja: read/write wybierz ECU: IPC wpisz DID = 61BB naciśnij READ otrzymasz wartość HEX dla obecnego zapisu kilometrów w liczniku. przenieś go do calculatora win z ustawieniem na HEX i wklej. przestaw na DEC - powinieneś otrzymać wartość w kilometrach. juri2069 14-01-2018, 07:31 Jak zwykle konkretna odpowiedź ( po chłopsku wytłumaczone) , jednak Podłączyłem focccusa i jak Klikam open to prędkość sama się zmienia z 38400 na 500 000 i gdy sie program otworzy to pod każdym # mam "no set " a jak czytam READ (przebieg) to wyskakuje Can't connect to ecu. Switch elm to ms-can .A ja żadnego przełącznika nie mam :) no nic chciałem uziemic samochód i nawet to mi się nie udało:) daaro 14-01-2018, 08:40 Ustawienie kilometrów przez FOCCCUSa: Zakładka tools Sekcja: read/write wybierz ECU: IPC wpisz DID = 61BB wpisz w DATA: HEXADECIMALną wartość TWOJEGO przebiegu przyciśnij WRITE jak obliczyć wartość HEX? uruchom program CALC w Windowsie przełącz w tryb programistyczny ustaw DEC (jest domyślnie) wprowadź Twój przebieg: np:12345 przełącz na HEX i dostaniesz: 3039 Jesłi nie masz pewności to: Zakładka tools Sekcja: read/write wybierz ECU: IPC wpisz DID = 61BB naciśnij READ otrzymasz wartość HEX dla obecnego zapisu kilometrów w liczniku. przenieś go do calculatora win z ustawieniem na HEX i wklej. przestaw na DEC - powinieneś otrzymać wartość w kilometrach. Czy tym sposobem licznik można pyknąć do tyłu? juri2069 14-01-2018, 08:45 Do tyłu tym programem nie :) haha kubaw20055 14-01-2018, 09:32 Znalazłem coś takiego: https://www.drive2.ru/l/4542991/ referee 14-01-2018, 10:50 ...Can't connect to ecu. Switch elm to ms-can .A ja żadnego przełącznika nie mam :) no nic chciałem uziemić samochód i nawet to mi się nie udało:) Jakiego masz EMLa juri2069? (poniżej to nie reklama) Jeśli dobry Polski produkt: STN1170 ELM327 v3 Diagnoza OBD2 MS-CAN (ostatnio cena spadła) - to on sam przełączy się pomiędzy HS/MS To samo co wyżej ale na nowszym CHIPIE a tym samym Bardzo dobry produkt: Polski ELM327 v4 - Interfejs Vscan STN2120 USB Jeśli bardzo dobry Rosyjski produkt: ELS27 - to tak samo jak wyżej Jeśli zwykły ELM237 z przełącznikiem - to sam musisz przełączać jak Ci program powie. Jeśli zwykły EML237 bez przełącznika - będziesz miał efekt taki jaki masz - nic nie zrobisz Jeśli chodzi o FoCCCusa - to pare miesięcy temu zacząłem się bawić tym programem dużo rzeczy zmieniałem, przywracałem, znowu zmieniałem i sprawdzałem jaki ma to wpływ na samochód.i w pewnym momencie myślałem, że uziemiłem samochód... okazało się, że TYLKO wyczerpałem akumulator. I tutaj uwaga do wszystkich "nowicjuszy" (do których się i ja zaliczam) którzy podpinają się do kompa i coś zmieniają - miejcie na uwadze, że możecie rozładować akumulator i jak to się wydarzy podczas zapisywania danych..... będzie ciężko. Dotyczy to nie tylko FoCCCusa, ale i każdego innego programu. Dlatego też FORD w instrukcjach do IDSa mówi o wcześniejszym podpięciu aku do prostownika. Wracając jeszcze do tematu to FoCCCusem nie da się obniżyć przebiegu. tylko do góry (przodu). miłego! juri2069 14-01-2018, 11:13 To ja raczej mam ten ostatni :) pisze tylko na nim elm327 interface Firmware 1.4B Band rate:38400 :) tyle mi wystarczało zawsze do czytania błędów, więc raczej czeka mnie wizyta u kogoś z forum celem korekty i aktywacji wszystkiego za jednym zamachem. :) PS co do akumulatora to nie jesteś sam hahaha. Jak już odpaliłem od kabli to na włączonym silniku też można się bawić forscanem referee 14-01-2018, 11:29 juri2069: - taniej wyjdzie Ci kupno EML327 DIAGNOZA v3 - będziesz miał na przyszłość i nie będziesz uzależniony od innych - nauczysz się sam - sam możesz sobie aktywować większość.... zrób listę czego chcesz potem sprawdź czy możesz via FoCCCus / ForSCAN i do dzieła. ps. chyba nie zaleca się bawienia na włączonym silniku - tez tak robię, ale jak zapisuje coś do kompa to juz mam wyłączony. Paweł Stiopa 24-01-2018, 10:24 Witam Właśnie wymieniłem licznik i wszystko działa OK! Szukam kogoś w Łodzi lub okolicach do korekty przebiegu(niestety w dół). Można by odblokować też kilka możliwych funkcji o których tu pisano. Pozdrawiam i czekam na odp. boncio 25-01-2018, 15:10 Z Łodzi to np. M-S POWER. Poczytaj w strefie łódzkiej. Paweł Stiopa 25-01-2018, 16:57 OK dzwoniłem może coś z tego będzie. dzięki lukaszooo 29-01-2018, 10:46 jeśli ktoś zainteresowany to licznik kolor TDI polift za 150zł http://allegro.pl/zegary-licznik-ford-focus-mk3-2015-r-anglik-i7099748799.html juri2069 23-02-2018, 20:59 Czy ktoś z szanownego grona domyśla się dlaczego po wymianie licznika nie działa automatyczne przyciemnianie licznika i całego kokpitu ? Ręcznie wszystko działa. I nie dam sobie ręki uciąć , że przed wymianą działało bo po prostu nie zwracałem na to uwagi. Czy ma to może związek z włączonymi światłami skandynawskimi ? Licznik ponoć z Cmaxa 2013 rok lukaszooo 23-02-2018, 21:27 Masz polifta a licznik pewnie kupiles przedliftowy. |