jedrus84
04-12-2015, 21:03
Witam, Wymieniam amortyzator przedni z całym "oprzyrządowaniem" tzn poduszka+łożysko+amortyzator. Jak ma być ustawiona poduszka amortyzatora ? Jest na niej wytłoczona strzałka i wystający trapez z gumy. Niestety nie mogę odnieść się do starych elementów bo każdy był zamontowany inaczej. Czy ustawienie poduszki w określonym kierunku ma jakiekolwiek znaczenie?
jedrus84
09-12-2015, 17:21
Nikt nie pomoże ? :( szukam od paru dni informacji na zagranicznych forach i zero informacji na ten temat. W mondku są dwie strzałki wskazujące na przód i tył pojazdu a tu jest tylko jedna. Przyjrzawszy się staremu zestawowi, skłonny jestem sądzić, że strzałka wskazuje na koniec sprężyny osadzonej na łożysku amortyzatora, ale mogę się mylić. Czy ktoś z właścicieli Fiesty kto ma oryginalnie złożone zawieszenie może zerknąć w nadkole i podać położenie tego wystającego gumowego elementu poduszki amortyzatora ? Dziękuje z każdą pomoc
krzys1968
10-12-2015, 09:55
tu masz link poszukaj tam http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi
jedrus84
10-12-2015, 16:26
Dzięki za link. Przejrzałem ale nie ma tam żadnych informacji, które rozwiążą mój problem.
krzys1968
10-12-2015, 16:57
masz link do filmu gosci wymienia w focusie sprezyne moze sie przyda https://www.youtube.com/watch?v=kFDclsrzN04
jedrus84
10-12-2015, 21:26
krzys1968 dzięki za link. Po obejrzeniu filmu zaświtała mi do głowy pewna myśl. Skoro w focusie wypustki na poduszce maja być skierowane w stronę silnika to może trapez wystający z poduszki w fieście również. Wtedy strzałka wskazywałaby na początek zwoju sprężyny, patrząc od strony łożyska amortyzatora. Tyle tylko że to teoria. Może ktoś podsunie jakiś pomysł. Równie dobrze strzałka może wskazywać przód pojazdu lub jego tył. albo końcówkę sprężyny oparta na kielichu amortyzatora. Są trzy możliwości ustawienia poduchy i któraś musi być poprawna. Podsyłam zdjęcie, może na podstawie jego ktoś podrzuci jakiś pomysł.
krzys1968
10-12-2015, 21:41
Jezeli wsadzisz amorka srubami w otwory strzalka do silnika to powinno pasowac bo inaczej dolna czesc nie bedzie pasowac jezeli zalozelys sprezynr wedlug znakow to mozesz zobaczyc jak wyglada to na drugim amorku zreszta dolna czesc amorka musi tez pasowac tam gdzie wezyk od hamulcow przychodzi i stabilizator jest przykrecany
jedrus84
10-12-2015, 22:01
nie do końca tak jest.. ja mogę poduszką amortyzatora obracać w koło i w każdym położeniu wchodzi mi w otwory. W tej chwili mam przykręcony nowy komplet do samochodu na "chybił trafił". Nie wiem tylko czy poprzez odpowiednie ustawienie poduszki nie zmieniam geometrii koła. Strzałka może wskazywać tylko: 1) przód samochodu, 2) bok samochodu (pokrywa się z końcem sprężyny przy łożysku amortyzatora) 3) tył samochodu - pokrywa się mniej więcej z początkiem zwoju sprężyny osadzonej na kielichu amortyzatora. Tylko te trzy możliwości są wykonalne, jak dobrze kojarzysz gniazdo obsady amortyzatora (jego otwory) są zbudowane na podstawie trójkąta - w tej konkretnej fieście trójkąta równoramiennego. W fieście nie mam żadnej blachy pomiędzy sprężyną a łożyskiem. Tu wygląda to następująco: sprężyna na niej osadzone łożysko amortyzatora a na nim poduszka amortyzatora - trochę inaczej niż w focusie. Myślę że w miarę jasno to wytłumaczyłem ale gdyby coś to amortyzator przykręcam do zwrotnicy w jedynym możliwym położeniu a poduszka mogę obracać za każdym razem o 120stopni i tak montować. Być może w fieście nie ma znaczenia konkretny montaż poduszki ale ta cholerna strzałka mi żyć nie daje :027:
krzys1968
10-12-2015, 23:22
Trudno mi powiedziec staralem sie pomoc jak moglem a moze w gniezdzie od dolu patrzac jest wytloczenie na ta wypustke ? znalazlem ze w mondku powinna pokazywac przod samochodu wiec sam zglupialem juz
jedrus84
11-12-2015, 07:16
krzys1968 dzięki za pomysły, zawsze temat trochę do przodu poszedł. Niestety od spodu nadkola nie ma żadnego oznaczenia lub wnęki na tą wypustkę :( Najgorsze że w każdym z fordów ustawienie tej poduchy jest inne. W focusie wypustka do silnika, w mondku do przodu ale tam z kolei są dwie strzałki równoległe do osi pojazdu. Najłatwiej byłoby temat ogarnąć gdyby któryś z szanownych forumowiczów mający fiestę z nieruszanym (fabrycznym) zawieszeniem z przodu, włożył rękę w nadkole i "wymacał" tą wypustkę na poduszce i podzielił się info. Byłbym dozgonnie wdzięczny.
jedrus84
24-01-2016, 11:15
Witam
Dzięki filmikowi brazylijskiemu mechanika https://www.youtube.com/watch?v=wm5fBD5J5u4 oraz pomocy mojego znajomego Kamila (pomoc w tłumaczeniu) sprawa została rozwiązana. Poduszka powinna być zamontowana w następujący sposób:
1) Strzałka - wskazuje przód pojazdu
2) Wypustka na poduszce - wskazuje tył pojazdu
Pozdrawiam
krzys1968
25-01-2016, 21:03
Widze ze w konicu doszedles jak to mowia kto szuka ten znajdzie